__MAIN_TEXT__

Page 1

&

Ett inspirationsmagasin från ShoppingEvent - nr 2, 2012

Hemma hos Tomten

och 5 andra aktiviteter som höjer julstämningen i ert centrum

Gourmet Fastfood Vi tar pulsen på

Bromma Blocks

Stort USA-special

Shopping & Event har rest runt till ledande köpcentrum i USA för en unik insikt i hur de jobbar med event och marknadsföring Shopping & Event

1


presenterar

Gatufestivalen G a t u fe st i v a le n

Förvandla ditt centrum till Las Ramblas för en dag

Med levande statyer utplacerade i centrum, gatuartister som minglar och spontana gatushower där det passar blir detta en en färgfull och spännande upplevelse för besökarna.

www.shoppingevent.se

2

Shopping & Event


Tack alla läsare Välkomna tillbaka till ett nytt nummer av vårt inspirationsmagasin för alla er centrumledare, marknadsansvariga och marknadsassistenter på köpcentrum och stadskärnor runt om i Sverige. Jag hoppas att nummer två av Shopping & Event ska mottas lika varmt som nummer ett gjorde. Vi har fått mycket e-mail från er som fått magasinet. Dessa bekräftar vad vi trodde när vi bestämde oss för att göra första numret av Shopping & Event. Ni vill inspireras, få nya uppslag och läsa om vad andra gör och har gjort i sina centrum. Längst ner på sidan kan ni läsa utdrag ur några av de e-mail som kommit till oss. Många av er har också fått upp ögonen ännu mer för hur brett vi på ShoppingEvent faktiskt jobbar. Kommentarer som ”wow, jag har aldrig riktigt förstått att ni är en så bred helhetsleverantör” och ”Oj, hade jag vetat att ni även gör dekor hade jag anlitat er till det också för länge sedan” är förekommande i de e-mail som strömmat in. Kul tycker vi att ni börjar förstå hur vi jobbar och hur vi kan vara en långsiktig partner som gör mer än enstaka saker i era centrum. I detta nummer vill vi verkligen ge er inspiration över gränserna och därför har vi sneglat över Atlanten och besökt tre städer på Amerikas västra kust. Städer som erbjuder fantastisk shopping och som har shoppingmalls utöver det vanliga. Där har vi mött några rutinerade managers som öppenhjärtligt berättar om sitt sätt att jobba och hur det fungerar ”over there”. Vi hoppas naturligtvis ni ska bli inspirerade av detta och verkligen våga prova något nytt tillsammans med oss. Läs mer om detta på sid 5-9.

I detta nummer

Tre heta shoppingtips

04

Go West

05

Följ med till USA och få reda på hur köpcentrum där jobbar med event och marknadsföring

Events från nu och förr

10

Weines Wärld - Krönika

11

Trendspaning: Gourmet fastfood 12 F12-gruppen, med sin sedvanlig känsla för trend, öppnar snabbmatsrestaurang i den högre skolan

ShoppingEvent 1996 - 2012

14

Söndagsmys

16

En snabb historisk genomgång av företaget bakom tidningen

Från idé till lyckat event Trevlig läsning Camilla Ljunggren VD & Grundare av ShoppingEvent

Shopping & Events egoboost: ”Tidningen var superfin, kul och inspirerande” ”Tidningen kom i brevlådan igår, den var jättefin och inspirerande och ärlig! Jag tycker ni fick till en bra tonalitet och artiklarna känns genomtänkta, många fina bilder i tidningen, bra jobbat” ”Tidningen var verkligen kanon, ser fram emot nästa nummer” ”Jag har fått tidningen och tycker att den var fin och välgjord. Den gav uppslag till flera nya idéer och jag ser redan framemot nästa”

Dekor i fokus

18

Mode i fokus

19

Barn i fokus

20

Julaktiviteter för ditt centrum

21

Arabian Nights

24

Vi har hela listan!

Ricki Petrini ger oss de hetaste modetrenderna för vintern

Bromma Blocks

26

Denna tidning ges ut av ShoppingEvent För kontakt: info@shoppingevent.se www.shoppingevent.se Tel: 08-646 70 28 Ansvarig utgivare: Camilla Ljunggren Redaktionellt material & research: Linus Ljunggren Övriga skribenter: Anna Amsih, Camilla Ljunggren Foto: Per Erik Adamsson, Andreas Enbom, m.fl. Grafisk form & design: www.underflow.se

Shopping & Event

3


Insidertips från proffsen

ShoppingEvent tipsar

Personalen på ShoppingEvent som alltid befinner sig på arbetet i olika gallerior runt om i Sverige tipsar om bra shoppingupplevelser eller egna små favoriter.

PUB-huset

Publik Restaurang & bar

1

För er som aldrig besökt Publik är det dags. Längst upp i PUB huserar denna restaurang. Fokus för Publik ligger på omsorgsfullt komponerade luncher, en inbjudande espressohörna och en stor bar som lockar till eftermiddagshäng och after work. En nyhet är även champagnebaren med välkomponerade snittar samt en dignande disk med lyxkonfektyr och bakverk. MUMS! http://www.publik03.se

2

Port 73

Chill In

När du har vägarna förbi Haninge så missa inte café Chill In´s lilla café inne i Port 73. Här avnjuter du goda bakverk sittandes på möbler och inredningsdetaljer du gärna vill köpa med hem. Det här är ingen cafékjedja utan rent och skärt myseri att få ta en kaffe och ett bakverk här. Dessutom på bästa parkett om något händer på scenen i Port 73. Det här är hög mysfaktor när man shoppar. http://www.port73.se/Butiker/26663-Chill-In.html

4

Shopping & Event

3

Gallerian, Igor, m.fl.

Squeezed up

Squeezed Up är ett freshfood koncept med fokus på färsk-pressad juice. De arbetar med färska frukter och förstklassiga råvaror. Smoothies och Juicer görs på beställning för att garantera fräschör och maximal smakupplevelse.

Squeezed Up arbetar också löpande med att göra minsta möjliga negativa åverkan på vår miljö genom att hela tiden hålla sig ajour med leverantörer av både råvaror och förbrukningsmateriel. Kaffe och te som säljs på Squeezed Up är alltid ekologiskt och rättvisemärkt. Att dricka en smothie på Squeezed up är lite av en upplevelse i smak. Så gott, så fräscht och så rätt i tiden! Prova själva får ni se. Squeezed up hittar du bl.a. i Gallerian i Stockholm & i Kvarteret IGOR i Västerås http://www.squeezedup.com/


Go west

Shopping i landet där ordet lagom inte finns

En resa i shoppingens tecken genom västra USA med Camilla Ljunggren

Shopping & Event

5


J

ag beger mig västerut. Flyger till det ultimata shoppinglandet USA. Men denna gång ska jag inte shoppa själv utan besöka några av amerikanska västkustens mer kända gallerior för att få träffa deras marketing managers och få veta lite mer om hur de tänker och jobbar. Jag stannar till i San Fransisco, Los Angeles och så klart i Las Vegas för att hitta intressanta centrum som kan inspirera er. Jag landar i ett soligt San Fransisco och beger mig till ”Westfield San Fransisco Center” som ligger mitt i San Fransiscos smältdegel, precis intill Union Square. Läget kunde inte vara bättre för cityshopping och kan väl närmast jämföras med Gallerians läge i Stockholm. SF Center har ett brett utbud av butiker. Bra varumärken samsas med ankaret i huset, Nordstroms, som är ett känt varuhus.

Vi har tre primära målgrupper i detta centrum: turister, de som bor här och de som bor i Bay Area, som är de näromliggande samhällena utanför SF. Vi jobbar därför med tre parallella linjer i marknadsföringen för att få hit dem och få dem att komma tillbaka, berättar Amy. Eftersom vi ligger i SF, en av de städer i världen som verkligen ligger i framkant vad gäller teknologi så försöker vi hänga med där. Vi jobbar mycket med tekniska lösningar i huset men också i marknadsföringen. Facebook blir större och större, vi har ca 35.000 medlemmar på FB och de ökar stadigt med 3-4.000 per månad just nu. För de som bor här jobbar vi mycket med nätverkande, vi har t.ex. en känd bloggare knuten till oss och vi gör ständigt events som är för de som bor här. För turisterna jobbar vi jättemycket med att nå dem redan innan de kommer. De möts av våra annonser på hotellen, de får bra rabatter och shoppinghäften om de visar sin rumsnyckel t.ex., säger Amy.

Facebook blir större och större, vi har ca 35.000 medlemmar på FB och de ökar stadigt med 3-4.000 per månad just nu.

Amy Benson är marketing manager här sedan ett år tillbaka, hon har jobbat 14 år i centrumbranschen varav tre inom företaget Westfield. Vi ses mitt i centrum för en fika och en pratstund under deras gigantiska kupol som är centrumets landmärke. Hon tar emot mig med öppna armar och berättar med entusiasm om SF Center påpassad av PR-byråns kontaktperson Brianna. Precis som sig bör i USA.

SF Center jobbar långsiktigt med marknadsstrategin och har en treårsplan som de följer. Ibland gör de också mer spontana events. Det är oftast om en ”känd” person kommer till staden för t.ex. en filmpremiär. Då kan SF Center följa upp och göra ett event runt det. Varje event följer dock alltid en strikt plan som vi jobbar efter där alla delar är

Kupolen i Westfield San Francisco Center kommer till liv med en ljusshow varje jul.

6

Shopping & Event


Besökarna formligen ligger ner på golvet och tittar upp på showen. Barn, vuxna, unga och gamla, alla kommer för att se den fantastiska ljusshowen. testköra en liknande show och jag blir inbjuden att uppleva ”Corazion”. Ett sommarinspirerat ljusspel som ska spelas under SF Pride. Det är verkligen en häftig upplevelse att se kupolen börja leva och upplevelsen gör att jag går från centrumet med en wow-känsla i magen och en fundering på om detta någonsin kan göras i Sverige.

Snabbstopp i LA för upplevelsecentrum Jag styr kosan vidare neråt västkusten för att besöka ett par mycket omtalade utomhuscentrum i Los Angeles där upplevelserna står i fokus. Det underbara klimatet i LA gör det möjligt att bygga dessa utomhusoaser.

Dekor, marknadsföring och instruktioner i ett genom smarta installationer

viktiga för ett lyckat event. Självklart gör vi inte alla event själva utan jobbar ihop med eventbyrån som utför eventen på plats. Vårt centrum utvecklas ständigt och vi får in fler och fler aktörer som är viktiga för oss. T.ex. så har vi nu våra restauranger på plan fem under Domen. Det är fem kända krögare som öppnat sina krogar här under vår stora kupol, dessa kan man besöka och äta en bit riktigt bra mat. De drar så klart mycket besökare och är en upplevelse i sig.

The Groove är mitt första stopp. Ett stort utomhuscentrum i närheten av Beverly Hills. Det är byggt med småstadskänsla med söta små gator, en park och fina hus. The Groove erbjuder ett brett register av butiker, många med hög profil och designernamn. Centrumet har gjort sig känt hos LA-borna som ett ställe där man kan äta, promenera och shoppa. Kändisspotting är dessutom ingen sport här eftersom var och varannan filmstjärna shoppar här till vardags. Genom hela småstaden går en replika av en Red Car (spårvagn som gick genom LA på fyrtiotalet). I direkt anslutning till The Groove ligger nämligen Farmers Market, tågets nästa stopp. Farmers Market öppnade redan 1934 och där hittar man bl.a. frukt, grönsaker, hälsokostprodukter mm. vilket gör området ännu mer attraktivt för de hälsomedvetna LA-borna. På Farmers Markets caféer satt Walt Disney många dagar när han planerade grunden till det som skulle bli Disneyland och på originalritningarna ser man fortfarande element hämtade från Farmers Markets omgivning. Dessutom sägs det att Farmers Market är stället nummer ett om du verkligen vill se en kändis i LA. Jag promenerar runt en hel dag och insuper atmosfären. Någon kändis lyckas jag däremot inte se. Störst dragningskraft i LA har nog ändå Universal Citywalk som är ett enda stort upplevelsecenter. Man kan närmast likna det vid ett gigan-

En av Centrumets största händelser under året är de häftiga ljusshowerna som görs under den stora kupolen. Varje jul kommer leksaker till liv i det största bildspel i världen i sitt slag. Besökarna formligen ligger ner på golvet och tittar upp på showen, berättar Amy. Barn, vuxna, unga och gamla, alla kommer för att se den fantastiska ljusshowen. Vår kupol är som tre I-max teatrars skärmar ihop och det blir en fantastisk upplevelse. Det finns bara tre företag i världen som klarar att iscensätta en show som den här och ett av dem ligger här i SF och hjälper oss med detta, fortsätter hon. Man hör att Amy och SF center är stolta över den innovativa upplevelse man bjuder besökarna på och jag blir onekligen nyfiken. Som tur är ska de samma kväll

The Grove i Los Angeles ser till att pryda de mysiga gränderna med snygga skyltar när ombyggnationer pågår

Shopping & Event

7


Fashion Show (FS) är ett renodlat shoppingcenter som ligger strategiskt på ”The Strip”. 70 % av besökarna är några av de 40 miljoner turister som varje år besöker Vegas och 30 % är en del av de 2 miljoner som faktiskt bor i och omkring Vegas, berättar Jim. Han jobbar hårt med att marknadsföra FS och det mesta av marknadsföringen är annonsdriven. Vi har mycket konkurrens från annat som händer i Vegas men 60 % av de turister som kommer till Las Vegas är besökare som kommer tillbaka. Vi vill säkerställa att de besökarna även kommer tillbaka till oss. Bästa sättet att göra det är ju att kunden får vårt namn på näthinnan och väljer oss för sin shopping, säger Jim.

Folkvimmel på Universal City

tiskt utomhus-Heron City. Här finns mat, shopping i kedjornas butiker, konserter och krogar med partykänsla. LA-borna åker hit för att ta en heldag eller en utekväll och kombinerar bra shopping med andra upplevelser. Var man än går väntar något roligt som triggar igång glädjen och shoppinglusten. Visuella upplevelser varvas med ljudupplevelser och allt är regisserat in i minsta detalj. Fantastiska ballongskulptörer samsas med inhyrda gatuartister som får Citywalk att verkligen leva. Att det sedan ligger vägg i vägg med nöjesparken Universal Studios gör att det är ännu mer attraktivt och att även långväga gäster kommer för ett besök.

Vidare till Las Vegas Från LA tar jag bilen rakt ut i öknen med sikte på staden som aldrig sover, neonljusets hemvist - Las Vegas. Här är shoppingen så mycket mer än någon annanstans. Du shoppar i de mest fantastiska miljöer och med bästa möjliga service.

Tillsammans gör vi stora kampanjer redan på flygplanen som tar kunden till Vegas. I ankomsthallen syns sedan våra tre stora strip-galleriors varumärken på bagagekaruseller, tv monitorer och bagagevagnar. Allt för att konsumenten när de kommer till hotellet redan ska veta vart man ska shoppa. Vi är gorillorna på marknaden här och visar gärna våra muskler, fortsätter Janet. För de lokala kunderna jobbar FS med sociala medier, radioreklam, Billboards och annonser i lokala Las Vegas-tidningar. Sociala medier växer hela tiden och idag har vi 16.000 likes på vår FB sida Varje dag postar vi tips, annonser och erbjudanden där. Vi har också en sms-tjänst som är mycket populär där man kan få uppdaterade erbjudanden, inbjudningar och nyheter, berättar Jim. År 2000 när FS byggdes ut tittade man på hur man kunde hitta en inriktning och upplevelse som kunde mäta sig med andra konkurrenter, som t.ex. Bellagios dansande fontäner, Treasure Islands piratshow och Mirages vulkanutbrott, på Stripen. Då bestämde man sig för att bygga en stor catwalk som kunde höjas upp ur golvet. En maffig anordning som får besökarna att höja på ögonbrynen i förvåning. Nu bjuder man på cirka 1.000 modevisningar om året i gallerian. Vanligtvis flera gånger om dagen fredag-söndag. Något som är helt unikt för FS.

I Las Vegas har jag turen att få träffa två riktigt tunga namn inom shoppingindustrin. Janet LaFevre och Jim Michaels jobbar båda för GGP som äger fyra gallerior i Las Vegas, varav tre ligger strategiskt placerade på ”The Strip”. Jim är marknadsansvarig på Fashion Show som är ett av USA:s 10 största shoppingcenter och Janet är gruppmarknadschef för alla de fyra gallerior som GGP äger och förvaltar i Las Vegas. Däribland högprofilgalleriorna The Grand Canale Shoppes och The Shoppes at The Palazzo som ligger inne i jättehotellen Venetian och Palazzo, några av världens största hotell. De båda har alltså ansvar för några av de största shoppingupplevelserna som finns i USA idag. Janet och Jim tar sig tid att sitta ner med mig och berätta mer om hur de jobbar. 8

Shopping & Event

Den imponerande entrén till Fashion Show Mall i Las Vegas


Vi har profilerat oss som ett modemecka och då vill vi också bjuda på en upplevelse utöver det vanliga. Här ser besökarna det som finns i butikerna just nu. De kan alltså bara gå in och köpa det de just såg på vår scen. 1000 visningar per år är dock ett maffigt jobb att göra så jag har tagit in ett externt företag som hjälper mig med visningarna och samarbetet fungerar jättebra. De ser till att allt flyter på och att kunden får en bra upplevelse, berättar Jim. Janet, som är ansvarig för The Grand Canale Shoppes & The Shoppes at the Palazzo berättar att de har en liten annan vinkling. Dessa två centrum vänder sig primärt till turisterna som kommer för att spendera pengar i Las Vegas då de ligger i hotellkomplexen. Fokus på strategier och marknadsföring läggs också på besökare som kommer utifrån. Man jobbar till exempel nära Las Vegas Convention and Visitors Authority för att nå besökarna på bästa sätt. The shoppes at Palazzo och Grand Canale Shoppes ligger vägg i vägg men är två totalt motsatta upplevelser. Palazzo har en tydlig elegans och en stram interiör. Butikerna är couture och designerna är de som vi läser om i de glossigaste magasinen. Louboutin, Diane von Furstenberg och Jimmy Choo är bara några av de butiker man hittar här. Restauranger med namnkunniga kockar samsas under samma tak och upplevelsen är lyx från början till slut. Det är en lugn och behaglig känsla då kunderna är få men plånböckerna är stora. När man kliver innanför dörrarna på Venetian däremot, så gör man en sekundsnabb resa till det vackra italienska Venedig. Kanalerna slingrar och de stora italienska piazzorna är fyllda med restauranger, affärer och flanörer. Taket ”den målade himlen” är så trovärdig att du tror du är ute mitt på dagen och lagom till kvällen börjar det skymma i centrumet. På kanalerna glider gondolerna med turister fram och gondoljärerna sjunger små stycken av kända operor. Levande statyer får folk att stanna upp i förvåning och på stora torget är det italiensk underhållning med narrar, musiker och vackra venetianska masker varje timme. Bara att gå här inne är en upplevelse så mäktig att det är svårt att beskriva. 365 dagar om året har vi events på The Grand Canale Shoppes . Vi har sex schemalagda events varje dag. 2.200 shower om året, det är vi ensamma om i världen. Temat är autentiskt italienskt när det kommer till kostymer, musik och upplevelser. Sen har vi vår kanal som går genom hela centrum där man kan åka gondol och det är en upplevelse i sig som drar till sig många besökare, berättar Janet med entusiasm. Att göra dessa shower varje dag, hantera alla de artister som ska in klarar vi inte själva så vi tar in proffshjälp från en tredje part som levererar våra events och ser till att allt fungerar. Det blir smidigt och enkelt när proffs sköter sina delar, fortsätter hon.

På The Shoppes at the Palazzo andas allting total lyx. Dekoren är därför alltid pampig och storslagen. Här med karnevaltema.

Amy Benson Gör: Managing Director sedan ett år tillbaka på San Francisco Center som ägs av Westfield. Bor: San Fransisco Favorit i SF: Crissy Field Park med utsikt över Golden Gate bron Bakgrund: Studerade Public Relations på Illinois State University gick sedan direkt till centrumbranschen och har fortsatt med det.

Janet LaFevre

Innan jag tackar för mig frågar jag lite om välgörenhet, något som är mycket vanligt i USA. Det visar sig att dessa tre centrum jobbar med det i mycket stor utsträckning och då jobbar man främst med högprofilprojekt. Man är noga med vilka projekt man stödjer med sitt varumärke och ser till att verkligen genomföra bra events. Janet berättar om ett av sina projekt:

Gör: Group marketing manager för de fyra centrum som GGP äger i Las Vegas Bor: I Las Vegas sedan 2,5 år tillbaka Favorit i LV: Min egen uteplats eller Red Rock Resort Bakgrund: Efter collage gick Janet direkt in i centrumbranschen där hon ver-

Varje år jobbar vi med ett stort välgörenhetsprojekt. Det är ett samarbete med åtta kvinnliga filantroper som kommer från detta område. De stödjer var och en ett välgörenhetsprojekt som ligger dem varmt om hjärtat. Tillsammans gör vi ett event hos oss som syns, hörs och som lockar de välbärgade i vårt samhälle. Under förra årets event samlade vi in 42.000 dollar till dessa åtta projekt så vi får se det som ett mycket lyckat event, avslutar Janet innan hon springer vidare till nästa möte.

Jim Michael

kat under de senaste 20 åren. De senaste 2,5 åren för GGP i Las Vegas.

Gör: Marketing manager för Fashion Show i Las Vegas som ägs av GGP. Bor: I Las Vegas sedan 7 år tillbaka Favorit i LV: Att åka båt på Lake Mead Bakgrund: Började inom turistnäringen och jobbade med kryssningsfartyg i Florida. Har sedan 17 år jobbat inom köpcentrumbranschen för nuvarande arbetsgivaren GGP.

Shopping & Event

9


Events vi minns från

STI AUGU

nu & förr

2009

Återinvigning Marieberg Galleria JUNI

2091:e 2 Igor garden party Sommar, sol och gardenparty bjöd vi på i Igorgallerian i Västerås innan sommaren. Med eventet färskt i minne kan vi säga att det var en rolig dag. Alexandra Zazzi bjöd på härliga inspirerande sommarrecept, butikerna visade sina produkter i vår gardenpartymonter och många caféer, restauranger & matbutiker bjöd på smakprover ur sitt sortiment.

“ 10

Såhär säger kunden: “Tack för ett superfint och proffsigt event! Tidigare jobbade jag i Uppsala (Gränby C) där vi också anlitat er och det har alltid känts så tryggt när ni är på plats!”

Shopping & Event

MBER

NOVE

1997

2009 och Marieberg hade just genomgått en omfattande utbyggnad. Dags att nyinviga. ShoppingEvent levererade en helhetslösning för att återinviga gallerian. Fyra dagar fyllda med upplevelser för konsumenten. Under dessa fantastiska dagar fanns mer än 70 personal på plats ink. 30 artister däribland namnkunnige Charlotte Perelli, Anders Lundin, Melker Andersson som bjöd på upplevelser i sin gengre. Viplounger byggdes, mobila kök för kocktävlingar baxades in, modehappenings och tävlingar för konsumenten varvade varandra. Efter fyra dagar packade vi ihop och åkte hem och lämnade en mycket nöjd kund med en återinvigning värdig snygga, fräscha och trendiga Marieberg Galleria

Så här säger kunden: “Vi hade goda erfarenheter från ShoppingEvent sedan tidigare och de visade redan vid vår första kontakt ett stort engagemang och proffsighet. Vi kände direkt att vi kunde lita på att de levererar det vi önskar och att vi kunde fokusera fullt på andra bitar. Under invigningen flöt allt på smärtfritt och vi kunde njuta av att var gäster på vår egen fest. Allt bara fungerade!”

Halloween i Kista galleria Med ett event i Kista galleria som fick en helsida i tidningen Expressen och en stor ökning av besökare under dagen kan man inte kalla det något annat än succé. Våra stora spöken, gastar, häxor och vålnader kom på besök en tidig morgon i oktober. På plats mötte de upp morgonresenärerna som kommer med T-banan och passerar centrum för att nå Kistas stora arbetsområde. En av kista centrums gångar var fylld av spindelnät, rök och läskiga figurer som verkligen väckte de trötta morgonresenärerna. Många nyfikna människor valde att komma ner i centrum för att se vad som stod på den där dagen både under lunchen och efter jobbet.

Så här sa kunden: “Det var det roligaste på länge, att se deras miner när de kom av tunnelbanan gjorde min dag. Tack för ett fint jobb som vanligt. Kul med Expressen också.”


W

eines ärld

En inblick i det glamorösa livet som artist

Alla gör vi misstag Folk som känner mig, brukar säga att jag är ”multifunktionell”. Vill inte använda mig av det uttjatade uttrycket ”många bollar i luften”, speciellt eftersom min underhållnings-bana en gång startade som jonglör. Men jag kan erkänna att jag ibland kan vara en fena på att hålla åtskilliga saker i skallen på en gång. Men i stress och förvirring har vi alla rätt att göra fel ibland! Så låt mig gå direkt på sak. Uppdraget den här dagen bestod av att utanför butiken bjuda in besökare till premiäröppningen av en stor elektronikbutik. Det var ett av de första stora konferencieruppdrag jag gjorde för ShoppingEvent. Stora högtalare, kraftfull musik, fullt med personal som delade ut flygblad. Och så jag själv i mitten av allt, med mikrofon och fullmatad med information om butiken. Allt går till en början som en dans. Jag annonserar ut öppningserbjudanden, extraförsäkringar, happenings, osv.

I förvirringens iver, och hjärntvättad av påsar och plakat hade jag plötsligt bytt namn på min kunds firma… till den konkurerande! Pinsamheten blev total, och jag ville sjunka två meter under jorden. Dock blev jag omedelbart förlåten, då butiksägaren själv knappt kunde hålla reda på vart han var vid det här laget.

“Båda två av de stora kedjorna har gått i graven det senaste året! Men det är inte mitt fel!”

Det här skulle varit historia för länge sedan, det är ju trots allt över tio år sedan. Men med mina kollegors hjälp och deras ständiga påminnelser, lever detta minne kvar för alltid! Så hur gick det då för elektronikkedjorna? Jo, båda två av de stora kedjorna har gått i graven det senaste året! Men det är inte mitt fel!

Vi står på en uppbyggd scen där allehanda artister börjar uppträda under förmiddagstimmarna. Besökarna stannar till, butiken fylls och vi har lite av festivalstämning i miniatyr framför ingången! Dock har en annan elektronikkedja också premiäröppning den här dagen och de ligger 50 meter ifrån. Ingen scen, inga artister och knappt några flygblad att dela ut? Lokalerna innanför entrén gapar tomma. Men de vill ju självklart också profilera sig. Och saknar man medel för detta, får man ta till tjyvknep! Handskrivna plakat görs, som de sen patrullerar med framför VÅR ingång? Flygblad kastas framför ögonen på oss, och våra kunder stoppas på väg in i butiken för att sen ledas bort till deras. Proffs som vi är, ignorerar vi dessa pinsamma inhopp och fortsätter efter vårt schema. Nu börjar dock förvirringen! In i mina öron flödar det konkurrerande företagets utrop om deras butik samt att skyltarna med deras namn viftas med mitt framför mina ögon. Situationen förbättras inte heller av att de besökare som faktiskt har handlat i den konkurrerande butiken, måste passera framför mig med sina logotype-prydda påsar! Plötsligt ser jag ”skyltviftarna” stanna till och titta på mig med munnarna öppna som ett par tomma fågelholkar. De sätter till och med ner skyltarna och börjar le mot mig! Jag tror deras för dagen inhyrda gymnasieelever, tappade sina flyers utan att plocka upp dem. Rätt åt dem, tänker jag. Där pratade jag skiten ur dem! Jag fortsätter rabbla erbjudanden och rabatter, när någon knackar mig på axeln: -Vad sa du att du stod i för butik, sa du? -Öhhh, va?

Weine har jobbat med ShoppingEvent sedan 1997 som bl.a. artist, konferencier och moderator.

Shopping & Event

11


Trend: Gourmet fastfood

Bra mat när råvarorna får stå i fokus När tre kockar som gillar mat, bra råvaror, bondgårdar och åkrar slår sina påsar ihop för att starta snabbmatsrestaurang blir resultatet Vigårda. Restaurangen ligger centralt i Stockholm i hörnet Norrlandsgatan och Mäster Samuelsgatan - precis vid ingången till gallerian MOOD. Vigårda må utge sig för att vara en snabbmatsrestaurang, men inte i traditionell bemärkelse. Här har maten ett tydligt ursprung och lagas med bra råvaror. Maten grillas över en stor träkolsgrill, enkelt, snabbt, nyttigt och fräscht. Resultatet är också långt ifrån snabbmatskedjornas smaklösa mat. Hemtrevlig dekor på Vigårda. Foto: Sara Danielsson

Vigårda serverar läckra burgare med valfritt tillbehör som t.ex. färska pommes frites med havssalt eller en kålsallad. Presentationen är enkel men snygg. En nyttig grönsallad följer med i lådan och du kan själv välja dressing om du önskar. Om du är sugen på annat än burgare kan du välja mellan olika typer av kött eller vegetariskt. Även dessa rätter kommer med fräscha tillbehör. Nu drömmer alla vi snabbmatsälskare som ständigt är på språng om att Vigårda förökar sig och snart finns i varendaste centrum i Sverige. Kanske en önskedröm men ack så vackert det vore. Förresten vilka är då dessa tre fantastiska kockar som tar oss till snabbmatshimlen? Jo inga mindre än: Melker Andersson, Danyel Couet och Jonas Åkerlund. www.vigarda.se

Melker Andersson och Daniel Cuyet. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

12

Shopping & Event


3 härliga recept från Vigårda

24 timmars Piggham 400g fläskkarre 400g rimmat fläsk bog eller skinka 2 vitlöksklyftor, hackade 2 chili, hackade 50 g smör, smält 1 msk salt 1 gul lök, finhackad 1 tsk svartpeppar, malen

Brässerad lammbog

2 msk rödvinsvinäger Blanda vitlök, chili, smör, salt, peppar, vinäger och lök. Fördela kryddblandningen på fläskköttet och linda in bitarna i folie.

1 kg nätad la mmbog 1 gul lök 2 l vitt vin 5 vitlökskly ftor 1 msk rosm arin 1 msk timja n 5 lagerblad 2 msk salt 1-2 liter vatt en 1/2 dl vitvin svinäger 2 chili 2 morötter

. Kör fläsket i ugn 90 grader i 10 h, tills köttet faller sönder salt, mer ev. sås, BBQ dl 1 med tt smaksä och Mosa köttet chili och vinäger.

Brässera la mmet unde r lock i låg te i 6 h. mperatur, ca 90 grader Låt kallna, sk iva upp lam met och grill Skär ner kö a. ttet i mindr e bi tar och blan Servera med da med grill sallad och ro ad lök. stat surdeg sbröd

Coleslaw 3 dl strimlad vitkål 1 grönt äpple, rivet 1 morot, riven alen 1/2 tsk, kummin, grovm ad ack 1/2 vitlöksklyfta, finh 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar urt 1 dl matlagningsyogh 1 dl majonnäs 1 msk vitvinsvinäger ur vätskan i låt stå i 15 min, krama Blanda salt och vitkål, a ingreditlig handduk. Blanda sam kålen med hjälp av en enser. degsbröd. Servera med rostat sur

Shopping & Event

13


ShoppingEvent -

16 år av underhå

ShoppingEvent startar. Då under namnet Lattjobolaget. Många kunder efterfrågar direkt våra tjänster. Då framför allt i form av udda artister som bjuder på happenings i galleriorna runt om i Stockholm.

1996

ShoppingEvent påbörjar ett långsiktigt samarbete med Kista Galleria och den mycket innovativa Lars Edwin som då är marknadsansvarig. Vi gör bl.a. ett uppdrag i Kista Galleria under halloween som får en helsida i Expressen.

2000

1998 1997

Fler centrum hittar oss och vi etablerar oss som en pålitlig leverantör. Vi börjar jobba med Skärholmen Centrum, Kista Galleria, Sollentuna centrum, Bålsta Centrum m.fl. Vi börjar få fler och fler uppdrag på rekommendationer.

Vi lanserar en unik Julparad till julen 2000 som blir fullbokad i princip alla dagar under denna jul. Stora julparaden efterfrågas och körs sedan varje dag i december under de nästkommande fem jularna.

1999 Våren 1999 drar Kista Galleria igång kampanjen Good morning Stockholm Welcome to Kista tillsammans med ShoppingEvent. Många morgonpigga resenärer får uppleva udda och annorlunda möten på väg till jobbet i arbetsområdet vid Kista Galleria. Något som genererar handel hela resten av dagen och en riktig snackis bland kunderna.

Heron City-samarbetet fortsätter. Vi gör en helt unik upplevelse under höstlovsveckan när vi bygger om en stor tom lokal till Professor Nightmares hem och laboratorium. Genom vindlande gångar och mörka vrår tar besökarna sig fram med hjälp av Mr Nightmares hembiträde. Förbi levande rustningar och läskiga figurer till laboratoriet där Mr Nightmare skapar evigt liv. De levande döda gör sedan en gastkramande show som är det läskigaste sedan Familjen Adams. 5 shower om dagen under en vecka spelas.

20

2002 2001

Heron City slår upp portarna och vi blir involverade på många sätt i upplevelserna där. Varje helg under året bjuder vi på aktiviteter. Vi tar dock ett sommaruppehåll för att gå tillbaka till våra rötter och åker på Cirkus-turné med Cirkus Scott. Där träffar vi Mimi, en japansk allkonstnär som blir kvar i Sverige och börjar jobba hos oss på heltid.

2003 Vår personallista ökar och vi har nu närmare 20 artister som jobbar med oss frekvent. En ung tjej vid namn Anna utmärker sig extra mycket. Då vet vi inte att hon 10 år senare kommer att vara en av våra nyckelpersoner i företaget. Hon är en lycklig kombination av business och design och delar sin tid mellan kontoret och den kreativa delen med att bl.a. att leda våra dekoratörer i det konstnärliga arbetet.

2004 Flera av våra kunder rekommenderar oss vidare till kollegor inom branschen. Vi lanserar en rad nyheter under året och våra modehappenings är hett eftertraktade. Under höst 2004 gör vi närmare 30 modevisningar med vår ”fashionshowmingle” som många andra aktörer senare kopierat! 14

Shopping & Event


- dåtid till nutid

ållning i centrum

Vi firar 10 års jubileum med en stor föreställning på Södra teatern. Inbjudna är alla våra kunder med respektive och alla våra samarbetspartners under dessa tio år. Tillbakablickar och nyheter vävs in i föreställningen och champagnekorkarna flyger i luften.

004

Vi får i uppdrag att genomföra den stora återinvigningen av SKHLM efter ombyggnationer som dessutom är deras 40 års jubileum. På plats har vi ett tiomannaband, ett otal artister inom genre cirkus, sång, dans samt värdinnor och servicepersonal. Som toppen på kronan kommer kungen dagen till ära och talar 40 år efter att prins Bertil invigde Skärholmen centrum 1968.

2006 2005 Huddinge Centrum firar 20 år och vi har clownfestival i centrum. Vi flyttar till nya stora lokaler i Västberga då vi vuxit ur den gamla lokalen på Hägerstensåsen. Vi startar ett gediget arbete att renovera dessa lokaler efter våra behov. Lager, kontor, syateljé, träningslokaler sätts i ordning så att verksamheten kan växa med vår växande efterfrågan.

Vi växer så det knakar och på kontoret tillkommer två projektledare. Våra produkter och nyheter efterfrågas mer och mer och vi jobbar nära våra kunder med eventstrategi och inspiration. Vi knyter till oss en web- reklambyrå som också kan hjälpa våra kunder med prisvärda och hållbara lösningar för web och sociala medier, något som blir allt viktigare. Vi hjälper kunden att se helheten med eventet. Alla delar ska vara med för ett lyckat event.

2008 2007 Vi byter namn och blir officiellt ShoppingEvent. Vi tar ett helhetsgrepp om marknaden och jobbar än mer strategiskt och långsiktigt med de köpcentrum som är våra kunder. Vi börjar ta fram planer för hur man jobbar nytänkande men med kundnytta. Vår arbetsmodell för lyckade event följer en strikt plan och ger utdelning i form av nöjda kunder och ökad handel. Vi följer med Katja Bolander från Forum Nacka till hennes nya arbetsplats SKHLM och får av henne i uppdrag att genomföra alla publika events i SKHLM under ett år. Ett gediget arbete tar sin början.

Vi skapar tidningen Shopping & Event eftersom vi tycker att centrumbranschen och våra kunder också behöver inspiration och nya idéer och uppslag. Vi har massor av erfarenhet och idéer som vi vill dela med oss av. Tidningen får jättefin feedback och verkar vara efterlängtad. I september 2012 lanseras vår nya hemsida www.shoppingevent.se

2010 2009 Marieberg galleria är ett av de centrum som hör av sig för att få hjälp med sin återinvigning efter ombyggnationerna. Med SKHLM färskt i minne skapar vi en oförglömlig helg för Örebroarna. 70 artister och servicepersonal finns på plats under helgen för att ta hand om alla de besökare som strömmar till.

2012 2011 Vi firar 15 års jubileum och passar på att ha premiär på ”In the Realm of Dreams” en storslagen cirkusföreställning. Vi bjuder våra kunder på en kväll in i cirkusens värld och mottagandet är översvallande.

Shopping & Event

15


Sönda

Från idé till ök på or bjuder ts värdinn n ve gE in p n e Shop å våffeldag e våfflor p nygräddad

Butikerna i Orminge Centrum tyckte att det var för få besökare på söndagarna. Tillsammans med ShoppingEvent togs en plan fram för att ändra på det. I dag är det ett större kundtryck och butiksinnehavarna sjunger helt andra toner i Orminge Centrum. Men vad var det som hände? – Det är inte så att det är Sean Banan som kommer och fyller upp hela centrum för det räcker inte pengarna till. Konceptet Söndagsmys är mer mysigt, trevligt och nära men ger ändå kunden det där lilla extra, säger Claudia Virtanen marknadsansvarig på Atrium Ljungberg som äger Orminge Centrum. Alla typer av provnin gar är allt populära h id os besökar na

Söndagsmys i Orminge Centrum är en återkommande söndagsaktivitet. Den första söndagen efter varje löning bortsett från juli månad, sker ett minievent och det är ett strategiskt arbete som pågår under hela året för att få besökarna att välja Orminge Centrum. – Söndagarna har blivit allt mer välbesökta, speciellt då det händer något. Förra veckan ökade vi besökarantalet överlag med elva procent. Kommer det mer folk på söndagar kommer det fler besökare resten av veckan också, säger Claudia Virtanen. Temat för söndagsmys varierar för varje månad och kan vara allt från modevisning till matprovning eller att fira våffeldagen. Ofta är temat baserat på vad som är aktuellt i almanackan.

Choklad i alla

h smaker!

dess former oc

– Det är inga jätteaktiviteter. Vi är ingen stor flashig galleria utan ett stadsdelscentrum. Eventen riktar sig ibland också till barn eftersom det lockar barnfamiljer. Nästa Söndagsmys är det Halloweentema, med ansiktsmålning och utklädnader. Idén till Orminges koncept Söndagsmys väcktes i ett

16

Shopping & Event


gsmys

kat kundflöde Stämningsfylld pia nomusik ger en mysig känsla direk t vid entrén

möte mellan Claudia och eventbolaget ShoppingEvent. Efter ytterligare möten och ett genomarbetat förslag sjösattes konceptet i februari 2012 och har sedan dess fortsatt locka besökare till Orminge Centrum men också fått omgivningen att engagera sig mer i centrumet. – Centrumet har varit lite nedgånget och folk har bara gått igenom och handlat vad de måste. Men sedan vi började samarbeta med ShoppingEvent som levererar Söndagsmys och som dessutom har satt upp ny snygg allmän-dekor så har vi märkt att folk bryr sig mer. Det sker även mindre skadegörelse än förut. För Claudia Virtanen, som är fyrbarnsmor och dessutom marknadsansvarig för en hel rad olika köpcentrum, är det en nödvändighet att samarbeta med ett eventbolag som kan leverera en helhetsupplevelse och inte bara bidrar med delar av ett koncept. – Det är väldigt skönt att jobba tillsammans med ShoppingEvent eftersom de levererar hela paketet. En del eventbolag kan bara bidra med specifika figurer eller artister, men ShoppingEvent ger oss helheten. Samtidigt behöver jag knappt kontrollera hur de presterar eftersom jag vet att allt sköts så proffsigt, det är nästan så att jag kan ge de nycklarna och bara: här, kom hem till mig (skratt).

Ballongfigurer till

barnen förstås!

En helhetslösning i det här fallet har inneburit allt från idé, utveckling och utförande av events till dekoren i centrum. – Söndagsmys har fungerat jättebra och verkligen höjt Orminge Centrum. Butikerna är inte alltid jätteengagerade oftast på grund av tidsbrist men ShoppingEvent har varit här och träffat butiks-innehavarna och verkligen pushat och övertygat dem att engagerat sig. Och resultatet av söndagsmys går att läsa av.

Caribbean juic

e bar ger som

markänsla oa vsett årstid

Shopping & Event

17


Dekor i fokus

Inspirationsöar ger butikernas varor fokus Många av ShoppingEvents dekoruppdrag innefattar att hänga dekor i tak, i ljusgårdar och på strategiskt utvalda platser i centrum. Sådant som kanske ska hänga ett kvartal eller en hel säsong. Men minst lika viktigt är det kontinuerliga arbete med den dekor som ger ett levande centrum och ett föränderligt utseende för konsumenten. I flera av de centrum vi jobbar med har vi utöver de större dekorinstallationerna även implementerat en uppskattad och inspirerande dekorprodukt som både lyfter fram butikernas varor och ger konsumenten en kontinuerlig uppdatering kring utbudet i butikerna. Vi kallar dem ”Inspirationsöar” säger Anna, Projektledare som är ansvarig för dekor och dekoratörers arbete på ShoppingEvent.

“En levande miljö som alltid ger ny inspiration”

I centrum möts kunden av dessa strategiskt utplacerade ”inspirationsöar” och får genom displaydekoren nya idéer till hur de kan använda produkterna. 4-6 veckor står dessa öar innan de byter utseende och får nytt tema med nya produkter.

18

Shopping & Event

På dessa öar jobbar vi med teman som t.ex. årstider, högtider eller färger. Sådant som kunden känner igen. Vi bygger små inspirerande utställningar där vi använder centrums butiker och deras varor. Vi jobbar alltså nära butikerna med deras egna produkter i fokus. På så sätt får de full display och vi speglar det utbud som just det centrumet tillhandahåller där och då. Här får inredningsbutiken, klädbutiken, leksaksaffären och bokhandeln alla chans att visa upp sig, samtidigt som detta skapar en levande miljö i centrum. Dessutom blir hyresgästerna delaktiga och märker att försäljning på utvalda produkter ökar, fortsätter Anna. Att ha dekor i den här formen är enkelt för både butiker och centrum då ShoppingEvent sköter allt. Från att i samråd med butiken välja och hämta produkter och sedan efter avslutad visningsperiod återlämna allt till butiken. För konsumenten blir det en upplevelse där de känner att centrumet hänger med i svängningarna under året och att det är en levande miljö som ständigt ger dem ny inspiration.


Mode i fokus

Fall Fashion - trendigt mode på scenen Förändringens vindar blåser som vanligt då hösten kommer. Nya trender ses i butikerna som är fullproppade med nytt höst- och vintermode. När vår ”Fall Fashion” drar in i centrum är det för att bjuda på en heldag fullproppad med mode och trender. I en glammig modevisning av det modernare snittet bjuder vi på trendig catwalkvisning i samarbete med butikerna. Här visas det aktuella utbudet upp och besökarna kan gå direkt in i butik för att köpa det som de just sett på scen. Mode, skor accessoarer, smink visas i ett rafflande tempo med modeller från några av Sveriges största modellagenturer. Självklart kan denna visning lika gärna göras som ”Spring Fashion”.

“När vår ”Fall Fashion” drar in i centrum är det för att bjuda på en heldag fullproppad med mode och trender. ” Shopping & Event

19


Barn i fokus

De minsta besökarna tar med sig de köpstarka vuxna Ett klassiskt köpcentrum idag är som folkparken var för generationerna före oss. Vi går dit för att umgås, uppleva, äta och konsumera. Vi fikar där med vänner och våra barn gillar att vara där det alltid händer något! En stor del av besökarna som passerar dörrarna på ett klassikt köpcentrum är nämligen mellan 2-12 år. En målgrupp som har köpstarka föräldrar med ett tydligt basbehov för sina barn. Barn som själva ofta vet vad de vill ha utöver det som ”behövs” och ser till att få det. Vi har genom åren konceptat barnklubbar, barnupplevelser och roliga stationer för målgruppen 2-6 år och även för målgruppen 7-12 år. Med lyckat resultat. Som den klassiska devisen säger: Är barnen glada är föräldrarna glada. Här kan ni läsa om några av de lyckade koncepten vi gjort genom åren:

Station Stinsen Under ett helt år hade vi på helgerna i Stinsen Shopping en välbesökt ”barnstation” där barnen fick en egen upplevelse när de kom på besök. Station Stinsen byggdes som en barnens Beautysaloon i gammal stil där barnen blev mottagna av våra värdinnor som pysslade om de små besökarna med saker DE gillar: Nagelkonst, hairwraps ansiktsmålningar och spray on tattoos. Många besökare återvände till denna station under året och våra värdinnor blev välkända profiler i centrum. 20

Shopping & Event

Kids Corner

Barnkul

I Haninge Centrum utvecklades Kids Corner tillsammans med oss. Vi fokuserade på att barnen skulle få kul aktiviteter i sitt centrum i en egen hörna uppbyggd bara för barnen. Aktiviteterna skulle gärna stimulera barnens kreativitet och motorik. Vi bjöd bl.a. på kreativt pyssel och konsthörna med efterföljande utställning. Detta koncept har Haninge byggt vidare på i egen regi även efter att vi avslutat vårt uppdrag så det var ett kul koncept som håller än.

I Farsta centrum ville man göra något skoj för de mindre besökarna. Under våren 2012 återkom aktiviteten Barnkul därför varje månad. Här byggdes en enkel men lekfull barnstation där barnen kunde prova olika roliga saker varje lönehelg. Cirkusskola, ballongfrenzie & påskpyssel stod bl.a. på agendan. Välbesökt av de små besökarna i Farsta centrum.


ulen

J

i just ert centrum

Se vilken julmysfaktor ni fรฅr av glรถggbarer eller paketinslagning

Hela listan รถver aktiviteter fรถr julshoppare i kรถpcentrum

Shopping & Event

21


Gift of Christmas

Glöggbarer

Hemma hos Tomten

Vad?

Vad?

Vad?

Jäktade julshoppare bjuds på designad paketinslagning. Dagarna innan julafton verkar tjejerna som står och slår in klappar vara de mest populära i hela gallerian. Med sig hem får kunderna vackra och fantasifulla paket som blir dekoration under granen likväl som fina gåvor att ge bort på julafton.

I juligt dekorerade barer bjuds kunderna i gallerian på ett leende, en kopp varm glögg och en pepparkaka. Att någon av värdinnorna i baren dessutom bjuder på juliga låtar mellan varven ökar trivselfaktorn än mer.

På en fint juldekorerad scenyta tar Tomten och hans Nissor emot barnens önskelistor. Varje barn som lämnar sin lista får en pratstund med julkaraktärerna. Listorna ligger även till grund för en rolig tävling där barnen har chans att vinna ett hembesök av Tomten kvällen innan jul.

Passar för

Passar för

Passar för

De kunder som står och undrar hur de ska hinna med allt innan doppardagen och för de som aldrig kan få sina paket att se prydligare ut än en hopknycklad tidning. Även en bra avlastning för gallerians butiker som inte har tid att stå och slå in paket när långa köer ringlar genom butiken.

Den stressade julshopparen som behöver en stunds avkoppling och lite extra sockerenergi mellan julklappsinköpen för att orka fortsätta shoppa allt som behövs.

Alla barn som inte litar på att postverket levererar i tid från Nordpolen får här en chans att personligen överlämna sina önskningar till Tomten. Föräldrar bjuds på många fina fototillfällen och får med sig extra lyckliga barn hem.

Julmysfaktor

Julmysfaktor

Julmysfaktor

Ett stort mervärde och en lyxig känsla att få sina julklappar snyggt inslagna i gallerians design. Särskilt trevligt är det dessutom att få ge bort lite extra fina paket på julafton.

En god julig doft sprider sig i gallerian av glöggen som värms upp och julsångerna som framförs live skapar en härlig känsla hos besökaren som blir på bra humör.

Hela denna aktivitet sker som ett interaktivt skådespel där Tomten och hans nissor uppenbarar sig i form av roliga och varma karaktärer som ger både stora och små en riktigt julig sagokänsla.

“En god julig doft sprider sig i gallerian”

“Ger både stora och små en riktigt julig sagokänsla”

ning Bra avlast na för butiker

22

Shopping & Event


Julänglar

Julpyssel

Stora julparaden

Vad?

Vad?

Vad?

Minglande julänglarna Ängla och Bella är på besök i gallerian, den ena är bara en tvärhand hög och den andra över tre meter lång. De rör sig runt i hela centrum och hälsar på stora som små besökare.

Mitt i centrum står en julpysselhörna med söta möbler för barn. Pysselpedagoger finns på plats för att hjälpa barnen att göra sina egna julpyssel på ett kreativt sätt. I den lilla pysselverkstaden tillverkas både snögubbar, granar, karamellstrutar, små boxar för förvaring, julkort och andra roliga klassiska julsaker.

Tomten och hans sju finaste leksaker; mjukistigern, mekaniska dockan, polkagrisflickan, tennsoldaterna, pepparkaksflickan m.fl. minglar genom centrum för att bjuda på en magisk julstämning.

Passar för

Passar för

Passar för

Alla som är mottagliga för en lite oväntad upplevelse. Änglarna är populära fotoobjekt och med sina fantastiska kostymer blir de uppmärksammade överallt. En lustig syn som både barn och vuxna uppskattar och som snabbt hamnar på de sociala medierna.

Understimulerade barn som är trötta på att gå i mer än 12 vuxenaffärer och istället vill få utlopp för sin kreativitet och öva upp sin motorik. Föräldrar som inte hinner pyssla med sina barn slipper därmed också det dåliga samvetet.

Alla! Dessa julfigurer passerar ingen obemärkt då de paraderar runt i centrum och väcker till liv känslan av riktig jul. Sötsugna shoppare blir dessutom bjudna på både polkagrisar och pepparkakor av de söta flickorna i paraden.

Julmysfaktor

Julmysfaktor

Julmysfaktor

Änglar är något som hör den klassiska julen till och här kommer de till liv och syns i en lite annorlunda tappning vilket alltid är särskilt uppskattat av stora som små julentusiaster

En rolig happening för barnen som här får en chans att göra sin egen julklapp att ta med hem. Riktigt fina gammaldags julpyssel ger en traditionell julkänsla och barnen blir stolta över vad de åstadkommit.

Detta är så nära Kalle på julafton man kan komma utan att sitta bänkad framför TV:n. Ingen har väl missat julparaden när alla figurer paraderar in i säcken på julafton? Detta är paraden men på riktigt. Besökarna får en riktigt barnslig julkänsla.

idning på r p s b b a n S dier sociala me

“Föräldrar som inte hinner pyssla med sina barn slipper det dåliga samvetet.”

al Ger maxim julkänsla!

Shopping & Event

23


Arabian nights

Vinterns pärlor har en tydlig flört med Orienten Trendspaning med Ricki Petrini

Vem har sagt att julen måste vara lika med röd? Vinterns nyckelplagg i garderoben har flera likheter med Orientens guldglittriga färgpalett. Kombinera enfärgade basplagg med tydliga mönster, grafiska tryck, guldbrodyr och glansiga material. Hemligheten ligger i att kombinera material, mjukt och hårt, matt och glittrigt, för att få en balanserad look som står i tiden.

24 Shopping & Event Foto: Björn Lierud


5 hemligheter bakom looken 1. 2. 3. 4.

5.

Boss Orange

Guld – ingen arabisk modeprinsessa skulle klä sig utan den ädlaste av metaller Paljett – plagg med pärlor, stenar och paljetter får dig på rätt breddgrader Varma toner – mättade röda nyanser, lila och guld är enkelt att kombinera med svart Tänkt stort – stora mönster, ’statementaccessoarer’, iögonfallande grafiska tryck och brodyr är vinterns ledord Makeupen – är snyggast nedtonad med tyngdpunkt på en lystrig hy och röda läppar.

Soaked in Luxury

Boss Black

By Marlene Birger

Cornelia

Soaked in Luxury Boss Orange Modström

FINSK

Bo som en prinsessa Få saker lämpar sig så bra under vintermånaderna som skidåkning i kombination med välbefinnande, mat och dryck. I Åre har Sveriges främsta designhotell, enligt många, fortsatt att locka den selektiva massan. På Copperhill Mountain Lodge bor du mitt i backen (Björnen) samtidigt som du har tillgång till en av landets ledande SPAn. Med samiska inslag kan du få en kroppsinpackning på björkris, direkt i kåtan. Vad kunde kännas mer jordat efter en aktiv dag i backen? Foto: Jonas Kullman

För mer info se: www.copperhill.se Shopping & Event

25


På Bromma Blocks bjuds det på en luft med synliga ig atmosfär bjälkar i den gamla hangar tankarna till en för en modern fly gplats.

Butikerna är

snygga, tren diga

& känns lyxiga

.

ha r barnen att örna finns fö s nn kä En liten lekh te in m detta centru rnen. kul i. Även om ba ed m l til an åker som något m

Bromma Blocks Sugen på att åka ut och resa eller kanske shoppa? Eller både och? Ta en tur till Bromma Blocks och du kommer känna dig som att du är på en flygplats redo för taxfree shopping. Ca 80 butiker & restauranger trängs i dessa gamla flyghangarer som byggs om till ett modernt och spännande köpcentrum. Butikerna ligger öppet och man får snarare känslan av en lyxig marknad än trånga butiker. En skön, inspirerande atmosfär att shoppa i med massor av bra varumärken. 2011 vann Bromma Blocks Reatail awards för Sveriges bästa galleria. Vi förstår varför.

En mindre foodcourt kallas här ”Deli” och erbjude r många bra restauranger och cafée r

Det end a som ä r ”mossig t” i dett a centrum är deko ren. Här fin ns mass or med ou tnyttjad e möjligh eter. En bra mix av butiker och restauranger bjuds kunden på s bra te hem ho Köp med ett

26

Shopping & Event

d

Bönor & Bla


presenterar

“Smaka på...” Matmässan som sjuder av smakupplevelser

Kända kockar bjuder på sina bästa recept, era restauranger och caféer bjuder på sina smaker i vår smakmarknad. Smakproffs håller provningar i bl.a. lakrits och choklad och för barnen har vi en alldeles egen smakupplevelse! Boka redan nu in detta för våren 2013

Shopping & Event

27


Vill du veta mer om ShoppingEvent och hur vi kan hjälpa er med event och upplevelser i ert centrum? Läs mer på vår rykande färska webplats!

www.shoppingevent.se

28

Shopping & Event

Profile for STUART REKLAM

ShoppingOchEvent 2012-2 online  

ShoppingOchEvent 2012-2 online