Page 1


Presentació Hola, em dic Suadmara Tuachi, tinc 15 anys i vaig a l’institut Pere Ribot on actualment faig 4t d’ESO. Visc a Vilassar de Mar amb els meus pares, el meu germà gran i la meva gossa: Sora. M’agrada fer patinatge artístic i ho practico des de fa 7 anys. També m’agrada escoltar música i dormir. No m’agrada llevar-me d’hora ni les matemàtiques. En un futur m’agradaria estudiar periodisme. Aquest curs he triat l’optativa d’informàtica ja que és algo que s’ha tornat molt important en els darrers anys i m’agradaria aprendre més. M’agrada utilitzar internet, i sobretot faig servir les xarxes socials i webs per escoltar música i mirar séries i pel·lícules. Els meus coneixements d’informàtica són bàsics, sé fer servir programes com el Paint, el Movie Maker, l’Ares, el Torrent, el Power Point i alguns pocs més. El que m’interessa de l’informàtica és l’edició d’imatges i de videos, entre d’altres coses.

Multimèdia    


Dibuix vectorial 

Què és? És un programa amb el que es poden editar imatges de gràfics vectorials mitjançant un ordinador i fòrmules matemàtiques. Característiques. -Fitxers de dimensions petites. -Modificació senzilla de les parts d’un dibuix. -No perden qualitat quan els modifiquem. Programes i aplicacions. PROGRAMES

APLICACIONS

Corel Draw

Disseny gràfic

QCad

Disseny d’enginyeria

Macromedia Flash

Elaborar pàgines web

Adobe Illustrate

Disseny gràfic

Inkscape

Aquest programa es pot descarregar des de aquest enllaç: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Inkscape

Què és? L’Inkscape és un programa de tractament d’imatge que ens permet treballar amb un format vectorial. És gratuït. Sobretot, ens permet: -Ampliar les imatges tot el que es vulgui sense que perdin qualitats. -Modificar les imatges sense que perdin qualitat. -Modificar les diferents part d’un dibuix. -Crear imatges de dimensions petites. Els dibuixos s’utilitzen habitualment per l’arquitectura i l’enginyeria. És un programa fàcil d’utilitzar i bastant complet.

Exercicis


Hem fet algunes pràctiques amb l’inkscape, i hem anat augmentat la dificultat amb cada pràctica. Aquí hi ha alguns d’ells:

  Exportació d’un arxiu: 

Per fer l’exportació a l’Inskape s’ha d’anar a fitxer i un cops aquí has d’anar a l’opció “exporta com a mapa de bits” i quan surt la finestra, clicar l’opció “exportar” i ja s’haurà desat a la teva carpeta.


Projecte amb l’inkscape 

Per fer la portada del portafoli hem creat un projecte amb el programa inskape on es pugui veure de manera original el títol, el nostre nom, el nom de l’institut, el curs, etc. Aquest és el meu projecte:

(Resolució de 60 píxels)

Per afegir el projecte a la portada hem exportat l’arxiu des de l’inskape, i hem canviat la resolució per unes quantes de diferent mida, i quan hem trobat una que quedi bé i no sigui massa gran l’hem insertat al portafoli. El meu projecte és senzill, he intentat fer un aula de classe, amb cadires iguals, un terra al que li he posat un efecte de fusta, i una pissarra on he escrit amb diferents tipus de lletres i colors les dades del portafoli. He intentat jugar amb els colors i els degradats, així com amb els filtres i les ombres, per donar un efecte més treballat. Les eines que he utilitzat més han sigut l’inserció de quadrats i fugures geomètriques, les corbes bèizer, el degradat de colors i els filtres.

No he insertat cam imatge al projecte perquè no em semblava necessari. L’eina per duplicar objectes m’ha sigut molt útil per fer les dotze cadires. M’hagués agradat donar a la pissarra un efecte més realista però no he trobat cap que m’agradés als filtres ja que la majoria eren massa artificials i es confonien amb les lletres. També, quan he escrit les dades he pujat, baixat i ajuntat lletres per donar l’efecte de


que s’ha escrit a mà a una pissarra. En principi he canviat la resolució 3 cops: 60, 90 i 100 i he notat que tot i que no són nombres molt diferents entre ells es veia força bé el canvi en la imatge. He decidit utilitzar la imatge de 100 píxels per la portada perquè és veu bastant bé, és més o menys de la mida del full i no triga en obrir-se.

Mapa de bits 

Els fitxers de dibuix que s’elaboren a partir de fòrmules matemàtiques s’anomenen fitxers vectorials o formats de dibuix vectoral. Serveixen sobretot per editar imatges.

Programes de mapes de punts:  Paint → Fitxer → .jpg Gimp → FItxer → .xcf Photoshop → Fitxer → .psp

    GIMP 

Què és? El Gimp és un programa de tractament d’imatge, fet de mapa de bits. I és gratuït, fet per voluntaris. És un programa semblant al photoshop, però aquest no és gratuït i el gimp sí. Link per descarregar aquest programa: http://www.google.com/url?q=http%3A%2F%2Fwww.softcatala.org%2Fwiki%2FRebost%3AGIMP &sa=D&sntz=1&usg=AFQjCNH2W0hy8KzUU9P4DyVZFx4wZPpgTQ


Característiques:

-Resolució: és la densitat de punts que té la quadrícula, que està mesurada per polzades, com més punts tingui la quadricula més resolució tindrà la imatge i com menys tingui menys resolució tindrà la imatge. -Pixel: són els que emmagatzemen informació on queden definits el seu color i la seva llum -Compressió: es necessiten drivers especials per descomprimir les imatges comprimides de la càmera de fotos i que l’ordinador les pugui llegir, els drivers són els encarregats de fer-ho. -Profunditat

Fitxers d’aquest programa:  Les extensions són: bmp, jpg, png, gif.

Projecte amb el Gimp 

El principal projecte que hem fet amb aquest programa és el logotip. Aquest, es composa bàsicament de dues feines: 1. La imatge 2. El text Primer, hem triat una imatge i afegint capes, hem “calcat” les barres i les boles, de diferent colors i amb diferents capes, amb l’eina de camins. Les hem pintat amb degradats radials, semblants entre elles. Les barres estàn pintades amb un degradat radial de dos colors, (un d’una esfera i l’altre de l’altre esfera que toca) Quan hem fet totes les barres i totes les esferes hem tret el fons (Només cal picar l’ull que hi ha al costat de la capa de fons)

Un cop tenim la imatge, hem fet el text.


A un altre document, amb l’eina “Crea” i “logotip” hem creat el text. Primer es tria el tipus de lletra i després hem escrit “INS Pere Ribot”, hem girat la lletra i li hem donat efectes diferents. També ens hem ajudat amb tutorials d’internet. Hem fet que les lletres passin o no per davant de les esferes. Després ho hem exportat i ho hem posat a la imatge sense fons. (A la imatge el fons surt groc però també pot ser blanc o de qualsevol altre color) El resultat ha sigut aquest:

Els arxius s’han de guardar amb .png (com a imatge) per poder-les insertar al portafoli i també, per poder-les veure amb el gimp amb .xcf Per exportar només cal guardar la imatge com a .png i et demana la opció d’exportar. Personalment m’ha semblat una feina llarga, entretinguda i una mica pesada. Ha sigut difícil al principi però més fàcil quan he après millor com s’utilitzava aquest programa.

Fotomuntatge

Utilitzant el Gimp, hem creat un fotomuntatge nadalenc on es veu un lloc al que voldriem anar, una foto de nosaltres, una frase on diem de quin lloc es tracta, i més objectes que tenen relació amb el nadal que hem insertat. Per fer això, primer, hem triat la imatge del nostre viatge, el meu ha sigut “Wonderland” que és un país d’una pel·lícula de ficció. Després, hem triat una foto nostre, jo he triat una foto on surto amb una altra persona.


A continuació, amb el Gimp, hem retallat la imatge on sortim nosaltres, i l’hem engantxat a l’altre foto. Un cop tenim les dos imatges juntes, hem buscant per internet fotos que tinguin relació amb el Nadal, com pot ser un arbre, regals embolicats, barrets nadalencs, un Pare Noel… Les hem retallat també, i les hem engantxat a la imatge. Quan hem posat tot el que voliem posar, hem insertat una frase. Jo he escrit “Nadal a Wonderland”. AIxó ho hem fet amb la eina “Crea - logotip/rétol” Hem triat el tipus de lletra que ens agradava, i l’hem col·locat on voliem. També, hem fet el mateix i hem posat “Desembre 2013” Un cop acabat tot això, hem insertat neu perquè semblés que és hivern. Finalment, hem creat un marc al voltant de la foto, jo he fet punts amb el pinzell. Aquest és el resultat:

PICASA  

Què és? “Picasa” és un programa gratuït que ens permet editar fotos d’una manera fàcil. També es poden fer collages i àlbums web d’imatges fàcils de compartir amb qui nosaltres volguem. El podem descarregar aquí: http://picasa.softonic.com/ Logotip:


Collage (Mosaic) 

La primera feina que hem fet amb aquest programa ha sigut un collage amb les fotos del logotips de tota la classe. Per fer-ho, hem seleccionat totes les imatges des de Picasa, i un cop a la llibreria d’imatges hem clicat “collage”. Allà, hem triat el fondo, el tipus “Mosaic” el color, hem mogut les imatges, les hem canviat d’ordre… També hem fet que el nostre logotip quedés més gran que els altres. El meu mosaic ha quedat així:

Edició d’imatges 

Una de les tasques que es poden fer amb aquest programa és l’edició d’imatges. Retocar-les per que quedin millor o donar-lis un altre efecte. Per fer-ho, hem agafat unes imatges que tenien alguns problemes de llum, de saturació, de contrast, etc. i les hem obert amb Picasa. Després, d’una en una les hem millorat amb les diferents eines d’edició que té Picasa. Hem ajustat el color, la brillantor, la lluminositat, les hem retallat si feia falta… Aquí hi ha algunes de les imatges que hem retocat:


Original

Editada

Original

Editada

Original

Editada


Àlbum web de Picasa 

“Picasa” en dona l’opció de poder fer àlbums web amb les nostres imatges, i d’aquesta manera les poden tenir totes juntes i les podem compartir amb qui volem. Des de la pàgina web de Picasa, hem seleccionat les imatges que hem editat abans i hem fet un àlbum. Després, l’hem fet públic (O públic amb enllaç), hem afegit el nostre mosaic, i hem triat una portada. Aquest és l’enllaç de la meva pàgina de picasa: https://plus.google.com/photos/103871487732867964738/albums/5968298281814027105 I aquest l’enllaç del àlbum web: https://plus.google.com/photos/103871487732867964738/albums/5968298281814027105/596829828143 3302514?pid=5968298281433302514&oid=103871487732867964738

Aquesta és un captura del meu àlbum      


Feina voluntària amb Gimp 

Com a treball opcional ens han proposat fer d’una imatge en color, una imatge en blanc i negre o només un element quedés acolorit. Per fer-ho, he triat una imatge on es veia un animal amb molt color, i l’he obert amb el Gimp. Primer, he duplicat una capa de fons, després, he fet una màscara de color blanc perquè quedés amb l’efecte de blanc i negre, i a continuació, amb la brotxa he pintat la part de la imatge que volia resaltar.


MUNTATGES MULTIMÈDIA  Audacity  

Què és? El so és una part molt important de l’informàtica. Aquest programa ens permet gravar i editar so d’una manera senzilla. Així doncs, podem retallar so, suprimir, silenciar, i fins i tot adelantar el so que volguem. Podem descarregar l’Audacity en català en aquest enllaç: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Audacity

Característiques -Grabació de veu -Edició d’àudios: Retallar, silenciar, modificar. -Creació de sons sense grabar -Inserció de música al àudios -Crear llistes de reproducció

Exercicis


Exercici 5: En aquest exercici hem creat una escala musical, primer hem fet els sons, els quals el llibre et donava la freqüència adequada per poder crear cada nota correctament, un cop tenim els sons creats hem de col·locar-los movent-los de forma que no sonin tots a l’hora i els hem col·locat en forma de escala. D’aquesta manera podem sentir l’escala musical de do fins a do’.

Exercici 6: Hem creat un audio a partir de tres d’ells, hem baixat el volum al final d’un

perquè pogués començar l’altre, i ens hem grabat dient una frase. Després, aquest àudio formarà part de la nostra pel·lícula feta amb el Movie Maker.

   

Goear

Aquesta pàgina web online ens permet penjar música i crear llistes de reproducció de manera ràpida i senzilla. A aquesta web hem penjat l’exercici realitzat anteriorment amb la nostra veu i també, com a feina voluntària, hem creat una llista de reproducció amb les nostres cançons preferides.


Windows live movie maker 

Aquest és un programa de windows que ens permet crear pel·lícules amb imatges, videos i audios. També ens permet editar i posar els efectes que volguem. Podem insertar trancicions, títols, crédits, i deixar les imatges i els videos el temps que volguem.

Llink de descàrrega: http://www.softmillon.com/Windows-Movie-Maker/download/?320&gclid=CIWBlKiZ2rwCFYjLtAodd0o A9Q

Projecte amb Movie Maker

El que hem fet amb aquest programa és crear una pel·lícula sobre unes suposades vacances a Granada. Per fer-ho, hem insertat imatges de la ciutat, videos, i el nostre audio amb la nostra grabació i la música editada amb l’audacity. Hem editat les imatges posant transicions i les hem posat en l’ordre que hem volgut. També hem insertat un títol i uns credits finals.

Compartir la pel·lícula a youtube


Un cop tenim el video fet, l’hem penjat a youtube.                            

Mobile learning awards 

Per aquest concurs, hem donat idees que siguin originals i que es puguin fer servir per fer un vídeo sobre l’escola del futur. Classes virtuals JO he pensat que una possible idea seria fer un vídeo en el que les classes siguin donades des de casa. És a dir, que el professor o professora faci un vídeo explicant el tema des de casa seva, i que l’alumne, des del seu ordinador, mòbil o tablet, pugui veure i escoltar la classe virtual. D’aquesta manera, l’alumne i el professor només haurien d’anar al centre a fer els exàmens. Projecte final L’Anas, la Sara, la Maria i jo, hem fet el següent projecte. Tot i que no hem pogut fer tot el que voliem fer perquè no ens ha donat temps, hem treballat bastant i hem intentat que cada persona s’ocupés d’una tasca. El resultat ha sigut aquest: http://www.youtube.com/watch?v=Xl47mrkoLnk


Blog Com a treball per aquest últim trimestre del curs, hem elaborat un blog amb la pàgina web http://ww.blogger.com Aquesta web és molt fàcil de fer servir i molt útil. Serveix per explicar tot el que vulguis, i es pot acompanyar amb imatges, videos i molts gadgets diferents. També podem personalitzar la nostra pàgina com mś ens agradi. Nosaltres hem escrit sobre un viatge, en el meu cas ha sigut un viatge a Madrid. Dintre del blog hi ha imatges i videos que vaig fer durant la meva visita a la ciutat, entre d’altres coses. Les imatges les he insertat com un àlbum Picasa. Aquest és l’enllaç al meu blog: http://suadmaratuachi.blogspot.com.es/ Captures del meu blog:

Voki


Per presentar el nostre blog, hem fet servir un avatar que parla, això ho hem fet amb la pàginma web “Voki”. És una pàgina senzilla, només s’ha de crear un avatar, escriure el que volem que digui i quan hem acabat, insertar-lo al nostre blog. Al principi hem tingut problemes perquè la xarxa de l’institut feia que anés molt lent i ho hem hagut de desar a casa. A continuació teniu una captura del meu voki:

Introduir música al blog 

Perquè el nostre blog quedi encara més professional, hem fet que es pugui sentir música quan entrem de forma automàtica. Això ho hem fet seguint les instruccions d’aquesta pàgina web que hem trobat a internet: http://www.bloggergifs.com/2013/01/poner-musica-en-blog-de-blogger.html Per fer-ho, hem triat la cançó al youtube (Jo he triat “One” d’Ed Sheeran) i hem canviat el codi HTML i l’hem insertat com un gadget a la part vertical lateral del nostre blog. És una tasca molt fàcil si segueixes les instruccions.

Creative Commons 

Com a tasca final del nostre blog, hem creat la nostra


pròpia lliçència Creative Commons. Ho hem fet amb aquesta web: http://es.creativecommons.org/blog/ Això serveix perquè la gent que visiti la nostra pàgina pugui saber si volem compartirla de manera comercial i que sàpiguen que deixem fer i que no amb el que escribim. Un cop hem triat les opcions a la web de Creative Commons hem insertat el codi HTML al peu de pàgina del nostre blog.


Pinterest

Una altra tasca que hem fet aquest últim trimestre ha sigut treballar amb la pàgina web http://pinterest.com. Aquesta pàgina web ens permet cercar imatges i guardar-les a col·leccions que nosaltres mateixos hem creat. O també penjar imatges i àlbums (Pins). Així doncs, hem penjat alguns dels nostres treballs fets a l’optativa d’informàtica a una col·lecció que ha creat la Carme. Aquí hi ha dues captures del meu pinterest:


Codi QR  Què és?

El codi QR (Quick Response Code, (codi de resposta ràpida) és un sistema per emmagatzemar informació en un grup de punts. Aquests codis serveixen per arribar d’una forma més fàcil a una pàgina web mitjantçants una aplicació de mòbil que llegeix aquests codis QR, i una altra que els genera a partir d’un enllaç que donem nosaltres d’una forma son simple i ràpida. JO he fet servir dues aplicacions: “QR code reader” i “QR Code generator”. Exemple de codi QR

Nosaltres hem creat tres codis QR: un pel blog, un altre per el nostre pinterest i un altre pel video dels MObile Learning Awards. Tot això ho hem fet d’una forma ràpida i senzilla amb les aplicacions que he mencionat abans., només hem insertat l’enllaç i automàticament s’ha creat el codi QR. Aquests són els codis que he generat:

PInterest

Video

Blog

Si llegeixes aquests tres codis amb una aplicació de lectura de codis QR podràs accedir a les pàgines web molt ràpidament.

Issuu


Com a Ăşltima tasca, hem publicat el nostre portafoli a la pĂ gina web http://issuu.com

Portafoli informàtica  
Portafoli informàtica  

Aquesta és tota la feina que he fet a l'optativa d'informàtica de l'Institut Pere Robot aquest curs 2013-2014

Advertisement