Page 1

En sommarhälsning FRÅN DIN FÖRSAMLING – 2012


Skapa

minnen för framtiden

Scrapbooking hjälper dig att framhäva och bevara dina minnen, att bearbeta starka känslor och att få utlopp för din kreativitet. Gör det tillsammans med andra i församlingen! Linda Roos har alltid gillat att pyssla. När hennes son föddes för 8 år sedan fick hon höra talas om scrapbooking och använde det till att göra ett babyalbum. Intresset växte och Linda lärde sig nya tekniker efterhand. Förra året tog Linda kontakt med S:t Staffans församling och erbjöd sig att leda en grupp för scrapbooking-intresserade. Församlingen hjälpte till att ordna så det blev en studiecirkel i Sensus regi i församlingshemmet. Varannan måndag kommer nu ett tiotal personer och packar upp sina projekt runt det stora bordet i Lukassalen. När man ”scrappar” tillsammans med andra kan man få tips och idéer från varandra, eller låna stämplar och annat. Deltagarna är generösa och den här kvällen får Linda låna lite ”Black Glimmer Mist” för att se om det är något hon vill köpa själv. Alla tar med sitt eget material och det är ofta dyrt att köpa. Ibland får man vara fyndig och återanvända t.ex. band från kläder. En av deltagarna skojar om att hon har mutat sin make med en fotbollskanal till TV:n för att han inte skulle protestera mot hennes senaste beställning av färgade papper, dekaler och pennor. Allting måste vara syrafritt och arkivsäkert så att foton och minnen kan bevaras länge utan att förstöras. Varje gång är det två deltagare som ger de övriga ett frivilligt uppdrag att göra hemma tills nästa träff. Uppdraget kan vara att använda fem särskilda färger, former, material eller tekniker. Det är roligt att se hur olika resultaten blir fastän alla har haft samma förhållningsregler. Samtidigt är det en utmaning att prova på nya tekniker och våga testa kombinationer man kanske inte själv hade kommit på. Inspirationen hämtar deltagarna från Internet och särskilda tidningar, och såklart från varandra i gruppen. Det blir inte alltid som man har tänkt sig från början, men om man blir missnöjd med något kan man oftast täcka över det med ett nytt lager. Det finns inga regler om vad som är rätt och fel, utan alla skapar efter eget huvud. Några gör album av favoritfoton och minnessaker, andra gör kort eller tavlor. S:t Staffans församling Postadress: Box 104, 245 22 Staffanstorp Besöksadress: Brågarpsvägen 10, 245 33 Staffanstorp sanktstaffans.forsamling@svenskakyrkan.se Tel: 046-25 25 00, må-fr 10-12, 13-15. www.svenskakyrkan.se/ststaffan

Linda Roos

Linda berättar att scrapbooking kan vara en hjälp i att bearbeta sorger. När man gör ett album om en avliden släkting eller vän är man totalt fokuserad på den personen och det man har delat i livet. Man ger sorgen och minnena tid att läka själen och man får en fin minnessamling att ta fram och titta på när man vill. Scrapbookingen kan också fungera som avkoppling – en stund när man stänger av allt annat och glömmer alla måsten. Att vara med i gruppen kostar ingenting. Den som är nyfiken är välkommen att titta in och vill man vara med är det bara att ta med sitt material och slå sig ner vid bordet. Höstens första träff blir den 13 augusti kl 18-21. Föranmäl dig gärna till expeditionen 046-25 25 00.

En hälsning Nummer 2 år 2012 Ansvarig utgivare: Henric Nilson Redaktion & grafisk form: Tina Linde Foto framsida: JohnMason, Stock.XCHNG Tryck: Punkt & Pixel, Malmö 2012 Distribution: Posten


Katekumenat – Vuxen väg till tro Finns Gud – och i så fall var finns Gud?

Om Gud finns, varför finns det ondska?

Den tomhet jag känner – kan det vara en andlig längtan?

Katekumenatet välkomnar dig som är nyfiken på kristen tro, eller dig som redan har en tro men som vill samtala med andra om frågor kring livets mening. Ett sammanhang där dina frågor och funderingar är utgångspunkt för samtalen – inte de färdiga svaren. Katekumenatet finns i flera kyrktraditioner och har sina rötter i fornkyrkans dopundervisning. Det har funnits i Sverige och Svenska kyrkan sedan början av 1990-talet. Under drygt ett år träffas deltagarna varannan vecka i en mindre grupp. Träffarna bygger på samtal, som utgår från deltagarnas egna frågor och livserfarenheter. Deltagarnas frågor får sedan möta Bibelns berättelser, kristen tradition och kyrkans liv. Varje grupp består av både katekumener (sökare) och medvandrare. I gruppen finns också en ledare och en av församlingens präster är knuten till gruppen. Kanske blev du aldrig döpt eller konfirmerad? Kanske funderar du på att bli det som vuxen istället? Eller vill du helt enkelt veta vad kristen tro är? Vare sig du känner dig osäker eller tveksam, nyfiken eller redan har en tro kan du vara med i en katekumenatsgrupp.

Fakta om Scrapbooking Ordet scrapbook är en engelsk term som direktöversatt till svenska motsvarar ”utklippsbok”. Man klipper, klistrar, ritar, skriver och samlar foton och minnessaker i album, eller dekorerar kort och etiketter. Företeelsen kommer ursprungligen från England, under den viktorianska tiden, men har idag blivit en mycket populär hobby i USA och sprids huvudsakligen därifrån. En scrapbookingsida kallas för layout (LO). Källa: Wikipedia

Tankar från tidigare katekumener:

”För mig kändes det viktigt att gå till min egen församling. Det kändes skönt att inte fokusera på maxat sköna upplevelser utan på helt normalt vardaglig gemenskap. Och jag uppskattade att katekumenatet var en plats där vi alla för en stund fick glömma våra vanliga gradbeteckningar och meriter eller brist på sådana. I resten av livet kanske du är VD, pensionär, sjukskriven, arbetslös eller popstjärna. I katekumenatet spelar inget sånt någon roll. Alla är enbart människor. Inte ”bara” människor. En människa är inte så ”bara”. Men enbart människor. När jag var 14 hade jag vägrat konfirmera mig, eftersom alla bara verkade göra det för att få presenter. Vid 44 var jag äntligen redo.” (Maria Küchen) ”Katekumenatet gav min tro en annan dimension, en fördjupning jag inte trodde var möjlig, med kallelse och dopförnyelse i min ”hemkyrka” och sändning i den till bristningsgränsen fullsatta domkyrkan i Lund. Detta är oförglömliga upplevelser och minnen, viktiga för mig i mitt fortsatta sökande.” (Hans-Ingvar Hansson)

Vill du vara med i katekumenatet till hösten? Kontakta diakon Åsa Lindström, 046-25 25 07 eller asa.lindstrom@svenskakyrkan.se


Sommarca Underhållning, kaffe och kaka, 40 kr. Välkommen till församlingsgården följande onsdagar kl 14.00. Biljettförsäljning på plats från kl 13.00. Insläpp tidigast kl 13.30. Max 200 besökare per tillfälle.

27 juni

”Vid glädjens källa” Sånggruppen Sotto Voce bjuder på både glädje och kärlek i varm skönsjungande musikalisk form.

11 juli

”Jazz, Jazz, Jazz….” Riverboat jazzmen är dixielandsbandet som får oss att ryckas med i den härligt glada tradjazzen och mycket annat fint som berör den musikaliska ådran.

18 juli

”Ett sekel av revyer – från Rolf till Ramel” Mattias Enn, sångare, estradör och kuplettförfattare från Stockholm tar oss med på en underhållande resa genom 100 år av svenska revyer. En härlig föreställning med anekdoter och kupletter som för oss tillbaka till glanstiden för legendariska stjärnor som Zarah Leander, Ernst Rolf, Karl Gerhard, Kar de Mumma, Povel Ramel och Hasse å Tage. Vid pianot - Samuel Skönberg


afé 25 juli

”Från Ravenscroft och linne… till Henry VIII och vadmal” Den välsjungande o trevliga sånggruppen Chim con Brio ledsagar oss genom den medeltidiga musiken och dräkten. En spännande upplevelse bakåt i tiden, både musikaliskt och klädesmässigt.

15 aug

1 aug

”De ornar saj” Visst ordnar det sig när Danne Stråhed och en Dynamo dyker upp!

”Hymn to freedom” Fantastiska storbandet Domnivet (förra gången med Siw Malmkvist), nu med sångerskorna Agnes Jönsson & Rosa Rydberg. En underbar avslutning på årets sommarcaféer.


Sommarmusikgudstjänster I samarbete med

22 juli i Kyrkheddinge kyrka

Amie – Anna Elwin, Fanny Wikström, Charlotte Lilliestierna och Preben Carlsen. Amie spelar både svenska folkvisor, jazzlåtar, västafrikanska sånger och egenskrivna låtar.

29 juli i Esarps kyrka

Trio ”Block” – Hanna Stigsson, Andreas Stigsson och Henrik Lundström Inspiration från folkmusiken och jazzen

5 augusti i Nevishögs kyrka

Mellow Motions Thomas Hallberg (gitarr), Per Bäcker (altsaxofon) och Håkan Andersson (accordeon) www.plumbum.se

12 augusti i Bjällerups kyrka

”Älskade sånger i nya kläder” WoW - Annsofie Wieland och Lars Wramsby WoW är en duo från Klippan som tolkar 1800-talets läsarsånger och tidlösa psalmer i nya arrangemang, mestadels på sång och elbas.

19 augusti i Kyrkheddinge kyrka Emma Denward trio - Emma Denward (sång), Lars Holm (ackordeon) och Ola Denward (klarinett)

Söndagar kl 18.00


Gudstjänster 17 juni (2 efter Trefaldighet) 11.00 Brågarps kyrka

”Kallelsen till Guds rike” Högmässa

Johanna Boksjö

20 juni (onsdag) 15.00 Medelpunkten 18.30 Brågarps kyrka

Gudstjänst Mässa

Ulla Bengtsson Johanna Boksjö

23 juni (Midsommardagen) 18.00 Kyrkheddinge kyrka

”Skapelsen” Gudstjänst, grillning vid prästgården

Ulla Bengtsson

24 juni (Johannes Döparens dag) ”Den högstes profet” 11.00 Brågarps kyrka Högmässa

Ulla Bengtsson

27 juni (onsdag) 18.30 Brågarps kyrka

Mässa

Ulla Bengtsson

1 juli (4 efter Trefaldighet) 11.00 Brågarps kyrka

”Att inte döma” Gudstjänst

Fredrik Tehranchi

4 juli (onsdag) 08.30 Brågarps kyrka 15.00 Medelpunkten 18.30 Brågarps kyrka

Morgonmässa Gudstjänst Mässa

Johanna Boksjö Ulla Bengtsson Fredrik Tehranchi

8 juli (Apostladagen) 11.00 Brågarps kyrka

”Sänd mig” Högmässa

Johanna Boksjö

10 juli (tisdag) 17.45 Brågarps kyrka

En stilla stund med tystnad och musik

Ulla Bengtsson

11 juli (onsdag) 18.30 Brågarps kyrka

Mässa

Ulla Bengtsson

15 juli (6 efter Trefaldighet) 11.00 Brågarps kyrka 18.00 Nevishögs kyrka

”Efterföljelse” Gudstjänst Orgelkonsert

Fredrik Tehranchi Pernilla Vikström

18 juli (onsdag) 18.30 Brågarps kyrka

Mässa

Henric Nilson

22 juli (Kristi förklarings dag) 11.00 Brågarps kyrka 18.00 Kyrkheddinge kyrka

”Jesus förhärligad” Högmässa Sommarmusikgudstjänst, Amie

Henric Nilson Henric Nilson

25 juli (onsdag) 18.30 Brågarps kyrka

Mässa

Ulla Bengtsson

29 juli (8 efter Trefaldighet) 11.00 Brågarps kyrka 18.00 Esarps kyrka

”Andlig klarsyn” Gudstjänst Sommarmusikgudstjänst, Trio Block

Ulla Bengtsson Ulla Bengtsson

1 augusti (onsdag) 08.30 Brågarps kyrka 18.30 Brågarps kyrka

Morgonmässa Mässa

Ulla Bengtsson Henric Nilson

5 augusti (9 efter Trefaldighet) 11.00 Brågarps kyrka 18.00 Nevishögs kyrka

”Goda förvaltare” Högmässa Sommarmusikgudstjänst, Mellow Motions

Henric Nilson Henric Nilson

8 augusti (onsdag) 15.00 Medelpunkten 18.30 Brågarps kyrka

Gudstjänst Mässa

Ulla Bengtsson Johanna Boksjö

12 augusti (10 efter Trefaldighet) ”Nådens gåvor” 11.00 Brågarps kyrka Gudstjänst 18.00 Bjällerups kyrka Sommarmusikgudstjänst, Duon WoW

Ulla Bengtsson Ulla Bengtsson

14 augusti (tisdag) 17.45 Brågarps kyrka

En stilla stund med tystnad och musik

Ulla Bengtsson

15 augusti (onsdag) 18.30 Brågarps kyrka

Mässa

Ulla Bengtsson

Gudstjänsterna annonseras också på anslagstavlor vid kyrkorna, på vår webbplats och i lördagstidningen. Hör av dig till Tina Linde 046-25 25 03 om du vill ha en lista med gudstjänsterna hemskickad.


Tusen tack!

Var du där?

Foto: Stefan Wirkeland

Körernas gemensamma vårkonsert i maj lockade många besökare. Om du missade tillfället, eller vill höra sångerna igen, kan du se en sammanställning på YouTube. www.youtube.com/ststaffan Med en QR-app i mobilen/plattan kan du scanna koden här för att komma direkt dit.

DAGS FÖR KONFIRMATION?

Vad tror DU på? Vem är DU? Upptäck mer - om dig själv, kyrkan och den kristna tron tillsammans med andra!

Välj mellan ... HÖST- OCH VÅRGRUPPER Måndagsgrupp med Polen-resa Varannan måndag från 8 oktober. Polenresa v.13. Konfirmation 18 maj. Detta alternativ kostar ingenting. Tisdagsgrupp Varannan tisdag från 16 oktober. Läger en helg i november och april. Konfirmation 11 maj. Detta alternativ kostar ingenting.

SOMMARGRUPP Varje vardag mellan kl 10.00-15.30 från 17 juni. Läger 24-28 juni. Konfirmation 6 juli. Detta alternativ kostar ingenting.

SKIDGRUPP En lördag i månaden från 1 september. Skidläger i Storlien v. 8. Konfirmation 9 mars. Detta alternativ kostar 3 000 kr. Foldern ”Vem är DU?”, med anmälningstalong, skickas hem till alla församlingsbor födda 1998. Även äldre ungdomar är välkomna att vara med. Har du inte fått någon folder, kontakta Christian Wremert på 0704-21 66 91 eller christian.wremert@svenskakyrkan.se.

FEMme (ett nätverk av företagare i Staffanstorp) har, genom att ordna en inspirationskväll för kvinnor, samlat in 10 000 kr till barn med ensamstående föräldrar. Även Rädda Barnen i Staffanstorp har skänkt en fin gåva. Pengarna kommer att användas till aktiviteter för barnen vid vårt sommarläger på Öland. Församlingens öppna grupp ”Enastående föräldrar” träffas några gånger varje termin för att äta tillsammans och de vuxna pratar med varandra medan barnen leker i bandyrummet. Varje sommar arrangerar vi ett läger och Öland är ett nytt resmål för i år. För de skänkta pengarna kommer barnen bland annat att få möjlighet att besöka Ölands djurpark och se många spännande djur. Ett stort tack till alla som har lämnat bidrag till detta! Ett varmt tack också till alla som skänkte prylar till Stadsmissionen vid vår insamling i april. Det mottogs med stor glädje och redan första veckan inbringade försäljningen 10 000 kr!

Dagsaktuell information Nyheter, ändringar och tips från församlingen hittar du också på Internet. Scanna med en QR-app i din telefon eller skriv in i din webbläsare: www.svenskakyrkan. se/ststaffan

Följ oss på Facebook: www.facebook.com/ ststaffan

En sommarhälsning 2012  

Församlingsblad i S:t Staffans församling

Advertisement