Page 1

1

"Koncepti misterioz mbi dashurinë ideale" “Dashuria e lindur në tru është më e vrullshme, më e padyshimtë se dashuria e vërtetë, por ka vetëm disa shkreptima entuziazmi e njeh veten shumë mirë, kritikon veten në moment, aq largë nga një mendim i zhdukur ajo vetë ekziston në një strukturë mendimi.” E kuqja dhe e Zeza, Stendhal Ide të humbura, kush tha që forcat mistike nuk paraqesin vetëm pyetje etja e të cilave për të gjetur përgjigje oshëtinë nën skutat e çdo epoke me një intenzitet të tillë, mjaftueshëm për të thyer maskat strukur nën grimasat e një buzëqeshje naive. Mendime, thellë të përbëra nga një absurditet konkret, të formuara pjesë pjesë në një cikël monoton theksojnë ose ndryshe thënë vendosin lart, lart në piadestalin e rikrijuar të kohës po ato pyetje të cilat i shpetuan atyre “drithërimave” dhe akoma nën maskat ironike buzëqeshin. Çfarë është dashuria, nën kthetrat e historisë hequr zvarrë si veç një term, emocion, impuls, dukuri, çfarë është dashuria? – Kronikat e paraqesin të lashtë akoma e padokumentuar nga asgjë tjetër, ajo rrjedhë bashkë me njeriun. E përshkruar në çdo fe, grekët e lashtë mendonin se edhe kjo paraqet një dhuratë vjedhur nga arka e madhe e Olimpit marrë nga krahërori i hyjnive dhe vendosur në qënien njerzore si një flakë që nuk do shuhej kurrë. Mundet ishin këto shenjat e entuziazmit që në ato momente kaplonin shpirtin e tyre, që po në ato momente mbuluan në errësirë vetëdijen e tyre, vendosën në një pellg emocionesh gjykimet primitive që kishin, mundet kjo ishte ajo që i bëri të harrojnë drejtësinë e ashpër të hyjnive. Derisa shkreptimat e vogla si të një zjarri ndizenin brënda tyre ato harruan të shihnin atë zjarr që ishtë jashtë, kishin dëgjuar për sakrificën dhe e dinin dënimin, por harruan të pyesin veten kush u dënua për këtë që e ndienin tani. Në këto mendime fjalët ndryshuan dashuria e vrulltë që e ndienin deri atëherë nisi të dyshohej si një tradhëti dhe impulsiviteti që i karakterizonte gati sa nuk solli deri në shkatërrim të asaj që më shumë e idolizonin, vet dashurisë. Nga ana tjetër nën frikën e shkatërrimit dashuria e mveshi atë mantelin e tejdukshëm që i jepte një bukuri edhe më të pakrahasueshme, mantel nën të cilin fshehturazi kalonin disa buzëqeshje tinzake, dëgjohenin hapat e ngadalta në kalldrëmin perfekt të shtruar, nga pamundësia e fshehjes së tingujve jo… ajo çdoherë mbeti një ideal. Por çfarë është dashuria ideale? – Akoma nën pluhurat e arkivave nën simpoziumet e Platonit mendimet e tij marrin formë. Natyra e dashurisë, Platoni në filozofit e tij shprehu mendimin se dashuria është dy llojëshe, vulgar eros dhe divine eros. Vulgar eros paraqet vetëm tërheqjen materiale dhe në bazë vetëm kënaqësinë fizike derisa divine eros paraqet një udhëtim, udhëtim nga tërheqja fizike në kërkim gradual të bukurisë supreme, paraqet një tejkalim të shtresave, një përmbytje të emocioneve deri në arritjen e njohjes së bukuris supreme, deri në arritjen e njohjes së dashurisë ideale ose dashurisë platonike. Në fund a ekziston një dashuri ideale, filozofit e Platonit, vargjet e kaluara përmes Bajronit, fjalët të lidhura në prozën e Markezit… tregojn se asnjë nuk e arriti. Nuk e di në grackat e disa përgjigjeve qëndrojnë duke pritur fshehurazi pjesë të disa pyetjeve, vallë a mund të arrihet një gjendje e ashtuquajtur ideale… ide të humbura, qëndroj nën vargjet e disa emocioneve , duar që dridhen ndoshta idealja ekziston vetëm nëpër libra, por është një ide edhepse e humbur… ndoshta idealia egziston vetëm në botën imagjinare


2

Intervistë eksluzive me kryetarin e komunës së Strugës Ziadin 1.Imazhi i Srugës që reflekton sot dhe që do të reflektoj mbas 4 vitesh ? “Është e veshtir në kët pozicjon të flasish për këtë imazh, më të lehtë e kisha kur isha ne fushatë dhe në mënyr simbolike këtë e përmbylla me nje fjali që shumë qytetar thonë që për 8 vite në Strugë nuk është bërë asgjë në qoftë se ishte ashtu Struga do të vazhdonte të ishte e bukur por fakt është që në Strugë për 8 vite është prishë gjithëcka për nga hapsira publike qe ju mungon qytetarëve janë okupuar në mënyr të pa ligjeshme dhe të pa drejtë nga rrugët të cliat janë të shëndruara në parkingje të cilat ju kushtojnë edhe si koste financiare për ditë dhe nuk e hetojnë që ju godet në xhepin e tyre. Ozurpimi i plazheve publike, tani qytetarët cdo ditë e më tëpër perballen me faktin që duhet të paguajne për ato orë plazhi të cilat i bejnë dhe ato orë pushimi, dhe duke përfunduar edhe disa totale jetë kulturore artistike gjë e cila nuk i shkon përshtat Strugës. Në lidhje me atë imazhin e tanishëm të Strugës e keqja është se në Strugë është prishe fatkeqsisht këtë e kam thënë edhe hërë tjera që nuk do të kthej menjëherë për këto 4 vite pemë dhe gjelbërimin që ka patur Struga një pjesë po por pemët jo, sepse nuk kanë lënë asnjë për shkakun që i kane prerë etj. Imazhi që dua të reflekktoj Struga është imazhi në të cilen gjithë ne e kemi në kokë, dhe gjith ne duhet të punojmë rregullisht në cdo moment duke nisur nga kuadrot të cilet duhet ti nxjerrim, si qytet Struga është njohur edhe në ish Jugosllavinë në kuadrot të cilët i nxirrte edhe për nivelin e arsimit të cilin e kishte. Duhet nisur nga përmisimi i këti niveli të arsimit deportinizimit të tërsishëm të instuticionëve arsimore por duke përfunduar një jetë kulturore artistike të pasur në kuader të kësaj edhe programi që kan paraparë në organizimin e javëvë kulturore të Strugës , që ka për qëllim edhe tërheqjen e turistëve dhe si i tillë zhvillimin e turizmit në Strugë. Imazhi i Strugës duhet të jet për tej asaj se cfarë ka qenë, edhe përpara se të kirjohet ky kaos, kushtet atmosferike bëjne që Stuga të ketë turizëm jo me tepër se 2 muaj efektive, e keqja është se këto vite Struga ka ngel jo me turist por me gurbetcij të cilët vijn dhe vizitojnë shtëpite e tyre të afermit e tyre .Në imazhin tonë Struga duhet të jetë qytet që të paktën të kët 6 mujor turizëm të këte organizim të javeve kulturore, mundohemi që të jet destinacjon turistik gjatë gjithë vittit .Kam një plan si kryetar komune që të zhillojm edhe turizm malor nëpër mjet të ndërtimit të disa hanëve ose bujtimëve në zona të thella malore flas për kushte të tilla kah edhe Bogovica , Poumi Belica e Epërme Si pasoj e stresit që kan këto qytete të mëdha dhe ajrit te ndotur dhe në zhillimin e kti lloj turizmi shendrohetë në një atraksion të vërtet real për qytetar të këtyre qytetëve të medha të cilët mund të kalojn një vikend të qet larg zhurmës larg stresit etj.është shumë në interes dhe ka kushte në fillim edhe turizmi dimëror është planifikuar që mbrenda mandatit të hap 1-2 pista skijimi një është në Belicën e epërme kushte të tilla ka edhe ne Llabunishtë, dhe në këtë mënyrë Struga shëndrohet në një qytet te i cili gjatë gjithë vititë do ket turistë, dhe kjo garanton zhvillim qytetit të Strugës. Në aspektin e urbanizmit Struga duhët të bëj në mënyr mediate dhe urgjente duhet të bëj planin për zhvillim e qytetit nga do të bëhët nuk do vazhdohet me praktikën e ish kryetarit që lejoheshin që qytetarët të bëjn objekte dhe pastaj të pershtatet plani detar urbanistik sipas nevojave të atij qytetari që ka qen i afërt me kryetarin tani do te bëjm atë që duhet dhe është përcaktuar me ligj ne do të sjellim planin urbanistik dhe do tju themi qytetarëve që kjo është vend për banim dhe vend për shkolla, për rekreacion dhe qytetarët janë ato të cilët jan bazuar ne planin detal që ne do ta percaktojme si administratë e komunës që edhe të investojn dhe që ta gjejn vetën në atë plan detal urbanistik.Në planet e mija është që struga duhët të zhvillohen në drejtim të Kalishtit sepse andej është relieva e strugës dhe synojmë që qyteti për një periudhë kohore të bashkohet me Kalishtin, Ladorishtin, Teferiqin. Jan edhe shumë cështje të tjera Struga problem mediat e ka zgjedhjen e problemit te papunsis i cili është shkak që vatrat tona po shprazin si pasoj e perspectives pasoj e mungesës së nevojës së punës munde shohim zgjedhjen duke mar mërgimin dhe në kët mënyr për lidhje më tepër ngelin shtëpi boshe dhe munges populate prandaj Struga duhët të ket imazhin e një qyteti të cilit do të thith investim në menyr që të hapen vende pune të reja për të rijnte në mënyr që të jetojnë pranë këtu natyrisht ajo që ka munguar Struga duhe të jetë e ndjeshme dhe transparente. … 2. Si e arsyetoni ndërrimin e rolit prej deputeti të republikës së Maqedonis në kryetar të komunes Mvaret në cfarë këndvështrimi e merrni post i lartë po e them me shaka pak por nuk ka të bëj me kete ka te bëj me nevojen për ndryshim nevojën për të rregulluar oborrin, qytetitin timë për të nxjerr nga housi edhe arsimin edhe


3 kulturën por ëdhë urbanizmin për ti bërë ball një të këqë që për ditë ë më tëpër po i ndodh Strugës dhë stuganëvë dhë kjo është mërgimi dhë mos pasja ë prëspëktivavë të të rinjëvë dhë që për ditë i lishojn trojët ë tyrë dhë marrin rrugët ë mërgimit pra ka të bëj më kto qështjë shumë ësëncialë më tëpër së në këtë mënyrë kishtë një simbolik tjëtër kanditatura imë unë isha dëputët në parlamënt si pasoj ë zgjëdhjëvë parlamëntarë të 2011-tës zgjëdhjë në të cilat më zën bës humba më thën të drëjtën në ato momëntë unë thash shumë fjalë të mëdhaja dhë është momënti që unë ti mbështës fjalët ë mija kan qën në ëmër të popoullit apo jo vët fakti që populli mblodhi mbi 21 mijë vota dhë unë do të qëndroj mbas cdo fjalë që ë kam dhënë për të qëvëris më Strugën në këtë përiudh 4 vjëcarë por kariëra imë politikë as nuk fillon më dëputëtllëk dhë as nuk mbaron më kryëtar komunë 3. Faktorin ndër etnik si e vlervsoni ? Mëndoni për mardhënjë ndër ëtnikë si ë vlërsoj ,goxha të përkëqsuar fatkëqësisht po ë thëm këtë goxha të përkëqësuar sëpsë nuk arritën politikë bërsit në këto 12 vitë po thëm ti largohën konfliktit që të ulën më kok të ftohta ato gjëra që u arritën në marrvëshjën ë ohrit ti rëalizoj në praktik ,ju më këtë përballëni cdo ditë kur i dëgjoni politikanët të flasin për frymën ë marrvëshjës së ohrit marrvëshjët për mua janë konkrëtë dhë duhët të jënë të prëkshëm për qytëtarët kur të flasim për frymë duhët të jët dicka konkrëtë dhë të sjëll të drëjta por më këq jo që nuk u rëalizua kjo marrvëshjë ë cila kishtë si një ndër synimët ti përmisoj marrrdhënjët ndër ëtnikë , kjo marrvëshjë u bë për këtë cështjë dhë si ë tillë synimin ë kishtë për përmisim, vët fakti që marrdhënjët ndër ëtnikë nuk janë të përkëqsuara vëtëm në Strugë por ëdhë qytëtë dukë nisur nga Kumanova më tëpër do të kisha përmënd këtu Manastirin vëndë ku shqiptarët janë më numër më të vogël më mirë mund të flasim për mardhënjë ndër ëtnikë të trajtimit që marrin shqiptarët në këto vëndë un mëndoj së jan goxha të përkqësuara por jo të pa shprësa thjësht duhët një qasjë më konkrëtë në nuk jëmi këtu të bëjmë gara së në cilën komunë bëhët më shumë por është ë nëvojshëm divërzitëëtin ëtnik të përmisojmë në rajon . natyrisht sa i përkët Strugës unë nuk do të rrësht që mardhënjët ndër ëtnikë të jënë sa më të rëlaksuara. 4.Sa i përket arsimit shohim shumë aktivitete psh tekste eksterene për nxënsit a do të bëhen teste për profesorët ? Shumë pytjë më vënd kjo ka të bëj më atë që pak më hërët ë përmënda si shkak të asaj që vëndosa prëj dëputëtit të bëhëm kryëtar komunë vët fakti së procësi arsimit në cdo aspëskt po dëgjënërohët sa më këq së të vrasish arsiminin një populli nuk ka përmisimi i situatës në arsim duhët të jët shumë dimënsional dukë nisur ëdhë nga kuadroët ëdhë nga tëstimi i kuadrovë por ëdhë dukë bër disa rëforma tjëra brënda mënyrës dhë sistëmit arsimor të tanishëm natyrisht kryëtari i komunës duhët ti boj këto gjëra fatkëqsisht në arsim mungon ëlëmëntari kushtët normalë në arsim unë ktë ë kam thënë ëdhë kur isha drëjtor i sëktorit sanitar ë vërëjta që 95% ë shkollavë nuk i plotësojnë kushtët në vënd që të jën vatër ë arsimit jan vatër infëksionësh në vënd që kuadrot ë rëja ti prëgatisim për arsim ato jan në rrëzik të një ëpatiti si pasoj ë kushtëvë higjënikë nëpër shkolla. Edhë nivëli i kuadrovë arsimorë është për të dëshiruar në zonat ë urbanizuara dhë në qytët matëmaticiënti jëp matëmatikë i gjuhës jëp gjuhë por në zonat ë thëlla malorë një që ka mbaruar matëmatik jëp frëngjisht dhë një që ka mbaruar informatik jëp muzik por bësoj që mbrënda këti 4 vjëcari do të arrij të përmisojm situatën në arsim në këmi shëmbull së në cfarë duhët ta shëndrojm arsimin gjënërata parë arsimtarvë të normalistëvë ata nuk ishin vëtëm arsimtar por ishin misjonër . 5. A keni menduar ndonjëher se ju me profesjonin mjek do të hynit në rrugën e politikës? Asnjëhërë faktikisht dëri në kohën kur hyra në rrugët ë politikës asnjëhër nuk mëndoja së do të hëq dorë nga porfësjoni nuk do të thoja së kam hëq dorë nga profësjoni im bilë më vjën më mirë kur më thërrasin doctor. Politikës i hyra nga shkaqët humanë të thëm të drëjtën mëndoj së të gjith intëlëktualët duhët të mërrën më politik thëksoj intëlëktual por fatkëqsisht intëlëktualët mërrën pak më këtë dhë kur ta thuash duhët së pari gishtin ta drëjtosh nga ana jotë nuk kam mënduar së hyra në politik do më contë dëri në kryëtar komunë por kur i hyn një punë më ndërshmëri shpërblëhët më pak fjal kur bëhësh prind kë ëdhë përgjëgjësi atëhër ë kupton që një ditë do të vij fëmija do të pyësë babi cfarë bërë ti për mu më tëpër së sa bëri prindi yt për ty . i hyra politikës që të nësërmën të mundëm ti thëm dhë të jëm në një pozicjon ku do të trëgoj së bëra këtë këtë këtë dhë bësoj së prëj këtu mund tja arrij. 6.z. kryetar cili është mesazhi juaj për qytetarët e Strugës ? Mësazhi për qytëtarët ë Strugës.problëmi është së tani në pozicjonin që jam është më ë rëndësishëm të trëgoj vëpra konkrëtë së sa të thëm fjalë por si do që të jët qytëtarëvë të Strugës ju bëj një mësazh të jëtoj njërin më tjëtrin ta duan njërin tjëtrin të mëndoj më koka të ftohta të llogarisin së jëta është përtëj një cikli zgjëdhor dhë jap një mësazh që të jën të qëtë, të jëtojn në paqë dhë të mësohën të dënojn si qytëtar për shkak së unë do jëm ai që do duhët nësër të dënohëm për atë që do të vëproj. Faleminderit z.Kryetar ju urojmë suksese ne punën tuaj.


4

Ismail Kadare dhe çmimi Nobel Ismail Kadarë lindi më 28 janar 1936 në Gjirokastër, ku përfundoi ëdhë arsimin ë mësëm. Më 1958 mbaroi dëgën ë Gjuhës ë të Lëtërsisë në Univërsitëtin ë Tiranës. Më pas shkoi në Moskë më studimë për dy vjët në Institutin ë Lëtërsisë Botërorë "Maksim Gorki" (1958-1960). Ismail Kadarë është një nga shkrimtarët më të mëdhënjë të lëtërsisë shqipë dhë gjithashtu një nga shkrimtarët më të mëdhënjë të lëtërsisë botërorë bashkëkohorë.Ka shkruar mjaft vëpra të cilat janë të përkthyëra në rrëth 46 gjuhë të botës.Vëpra më të njohura të tij janë : “Frymëzimë djalosharë” , “Endërrimët” , Gjënërali I ushtrisë së vdëkur”, “ Kështjëlla” , “Ura më tri harqë” ,”Kush ë solli Doruntinën”ëtj.Ismail Kadarë që nga viti 1990 ka qën i nominuar për çmimin Nobël mirëpo ëndë ky shkrimtar i madh nuk është laurëat i tij. .Një garë ë rëndësishmë dhë një çmim i cili ngrën popullin ë të mos flasim vët Kadarënë para popujvë tjërë dhë lëtërsivë tjëra. Shqiptarët si komb kanë nëvoj për Kadarën ndërsa bota është ë ëtur për krijimtarinë dhë vlërat si ai dhë prët t'i bashkohët familjës së vlëravë krijuësë në botën dëmokratikë dhë civilizuësë, Nobëli për Kadarën është nobël për kombin shqiptar.Pos garavë të vitëvë tjëra një ë rëndësishmë për këtë çmim është ajo ë viti të kaluar 2012 , ku Kadarë ishtë i katërti më rradhë në listën ë të nominuarvë . Rivali i tij më i madh ishtë Haruki Murakami të cilin Kadarë ë mundi në Spanjë kur konkuruan për çmimët “Asturias”.Çmimi ‘Nobël’, i krijuar nga industrialisti suëdëz, Alfrëd Nobël, u dha për hërë të parë në vitin 1901, pësë vjët pas vdëkjës së tij. Çmimi ‘Nobël’ përfshin 10 milionë kronorë suëdëzë, (afërsisht $1.5 milionë) një diplomë dhë një mëdaljë ari.Ismail Kadarë ka durimin si virtyt së do të dal triumfuës në majën ë krijimtarisë së tij lëtrarë kombëtarë dhë asaj ëvropianë - së bashku më krijuës tjërë të kësaj familjë si vlërë.


5

Aktualitete në shkollë Shkolla ëshë vendi ku kalojmë një pjesë të madhe të kohës, dëshirojmë apo nuk dëshirojmë ne. Edhe pse shkolla jonë ka një sipërfaqe të madhe , që krijon shumë mundësi, ajo nuk përmbahet mirë. Lirisht mund të themi se është lene pas dore fare. Si jasht , ashtu edhe brenda kushtet janë mjaft të vështira dhe higjiena është në nivel shumë të ulët.

1.Në hyrjen e shkollës ka një dhomeë të vogël e cila u ndërtua me qëllim që aty të qëndronte një rojtar, I cili do të kujdesej që në shkollë të hyjnë vetem nxënës dhe jo persona të tjerë, por ajo as që funksionon.

2.Gjelbërimi I cili rrethon shkollën , nuk mirëmbahet në mënyrë të rregullt , por vetëm atëherë kur bari arrin një gjatësi të madhe. Kjo hapësir do të dukej shumë më mirë nëqoftë se bari do të shkurtohej koh pas kohe dhe në të do të vendoseshin tavolina dhe karrige druri, të cilët do të mund të shfrytëzoheshin nga nxënësit në kohën e pushimit. Gjatë periudhës se majit dhe qershorit në të bëjn pushim vetëm gjarpërinjtë!!!! 3.Shkolla supozohet dhe duhet të jetë një vend I sigurt. Por me shkollën tonë nuk është kështu. Ajo nuk është e rrethuar dhe përvec hyrjes mund të futesh edhe nga vende te tjera, gjë qe nuk përbën siguri për nxënësit. Në të kaluarën ka pasur raste të shumta ku persona te huaj kanë hyrë në shkollë dhe kane sulmuar ndonjë nxenes.


6

3.Shkolla supozohet dhe duhet të jetë një vend I sigurt. Por me shkollën tonë nuk është kështu. Ajo nuk është e rrethuar dhe përvec hyrjes mund të futesh edhe nga vende te tjera, gjë qe nuk përbën siguri për nxënësit. Në të kaluarën ka pasur raste të shumta ku persona te huaj kanë hyrë në shkollë dhe kane sulmuar ndonjë nxenes.

4. Sa I përket gjendjes Brenda në shkollë , nuk është fare më e mire. Në ndonjë klasë mund të gjejm tela të rrymës elektrike të pasiguruara mirë, dikundi tjetër drrasa të zeza te vjetëruara, jo të përshtatshme për tu përdorur. Përvec kësaj nuk na mungon as shoqëria e minjve të cilet na vizitojnë herë pas here.

5.E kur bëhet fjalë për higjienën , më mirë të mos flasim fare. Ajo është në nivelin më të ulët. Pastërtia në shkollë mbahet nga një numër I vogël I pastrueseve. Ata nuk mund të arrijnë që të pastrojnë shkollën ashtu si duhet. Ngaqë janë në numër të vogël dhe mundohen ta mbarojnë punën brenda orarit të tyre ndonjëherë vijn dhe e pastrojnë klasën gjatë pushimit 5 minutësh që kemi brenda orëve. Klasa mbushet me pluhur , ndërsa nxënësit duhet të qëndrojnë aty edhe për një ose dy orë të tjera. Ajo që na mbetet është të shpresojmë se dikush do ti ndryshojë të gjitha këto.


7

Konkursi: Princi dhe Princesa e mbrëmjes së maturës Redaksia e revistes "REFLEKSE RINORE" ne date 27.04.2013 anketoi ne forme votimi 130 maturantë të SHMK"Niko Nestor". Maturantët anketuan dhe votuan dy vajza dhe dy djemt e tyre të preferuar. Dhe 6 vajzat më të votuara janë : AJLIN SHAHO, HAJRIE ZIBA, IDAJET SULEJMANI, ERMIRA GEGA, RABIE BRAO DHE BESARTA RAMANI. Kurse 6 djemt me te votuar jane : ASIP REÇI, GËZIM ASANI, NEDIM IBRAIMI, XHAVIT LIMANI, ARDI SHAQIRI DHE ERION BEQIRI. Por ky anketim nuk mbaron me kaq, “Princi dhe Princesa e mbrëmjes së maturës” do të zgjidhet natën e maturës, ku maturantët do të duhet të votojn një vajzë dhe një djal prej këtyre më votuarve dhe atë natë do të shpallet princi dhe princesa. Ju urojmë suksese te gjith maturantëve, sepse përzgjedhjen e tyre e presim me një kurreshtje të madhe. Suksese!


8


9


10


12

Një stil retro për flokët tuaj Mërrni një foulard dhë vërëni mës flokëvë dhë jëni mënjëhërë në trënd, moda ë vërës 2013 na kërkon të gjithavë më një foulard të bukur mës flokëvë apo një fashë për të mbajtur modëlët ëkstravagantë.

tendenca e re sezonit te ngrohte e cila po bën për vete shume fansa qe prej disa muajsh e cila kërkon te na ktheje ne te shkuarën, kur divat si Brigitte Bardot dhe pin up te viteve 50' nuk mund te bënin pa te. Merrni foulardet tuaj te çmuar, ato te Hermes apo modele vintage dhe lidhini ne koke, gërshetojini, përdorini për te shtrënguar dhe për te zbukuruar bishtin tuaj te kalit. Me glamour se ju nuk do te jete asnjë tjetër! Jemi te sigurt, i keni pare ne pasarela te gjitha modelet mbajnë ne koke foulard te mrekullueshëm. Mund ti keni pare tek Dolce & Gabbana, ku modelet shume ngjyrëshe dhe me fantazi zbukurojnë modelin e flokëve, Fendi, fashat e përhershme me detaje metalike, tek Rochas dhe Louis Vuitton, i cili ka dekoruar kokën me fjongo dhe fasha. Me pak fjale, nëse kërkoni te jeni trendi, mbani një aksesore cool, provoni me një foulard mes flokëve, do te jeni te mrekullueshme! Por si ta mbajmë foulardin mes flokëve? Ka efekte dhe mënyra te ndryshme për te qene thjeshte glam. Fillimisht zgjidhni modelin qe i shkon me shume outfit, synoni gjithmonë ne një model dekori, me fantazi dhe me ngjyra, pikërisht si ato te Gucci. pasi te keni seleksionuar atë qe dëshironi paloseni dhe bëjeni te holle sa një fashe dhe pozicionojeni ne koke, mund ta vini ne mënyrën e viteve 70', ose mbi balle duke shkuar edhe pas koks ne te njëjtën lartësi, mund ta poziciononi si një rreth qe mund ta rrotulloni para dhe pas ballukes, mblidhni flokët bisht dhe vini ne koke një foulard me ngjyra. Edhe fashat janë shume te çmuara për te zbukuruar kokën. Ne shume raste i mban Rihanna, një stil rockabily vështirë për tu harruar, dhe ishte nder shenjat dalluese te Amy Winhouse. Motrat Hilton duket se nuk mund te bëjnë dot pa te, Eva Mendes parapëlqen fantazi me lule, animalier, ndërsa Lana Del Rey synon tek klasikja, një ngjyrëshe dhe ne stilin e fashës.


13

GosipGosipGosipGosipGosipGosipGosipGosipGosipGosip Rita dhe stili I saj ! Këngëtarja shqiptare Rita Ora është një nga femrat që nuk ka frik të eksperimentoj me veshjet e saja. Së fundi ajo është paraqitur me një stil të veçantë. Rita mori pjesë në eventin e përvitshëm të festivalit “Coachella” I cili zgjat tre ditë rresht, në Kaliforni të SHBA-ve.Ylli 22 vjeçar mbante te veshur një fustan të gjatë ngyrë vjollce ,një bluzë me mënga te shkurtra dhe atlete të zeza.

Rikthehet seriali “FRIENDS” ? Për 10 vitë më radhë, nga 1994 dëri në 2004, mblodhi dhjëtëra milionë shikuës para ëkranit të vogël dukë u shndërruar në një prëj sërialëvë tëlëvizivë më të ndjëkur në botë. Bëhët fjalë për sërialin komik “Friënds” i cili më 237 sëri në 10 vjët është sëriali më i ndjëkur në 20 vitët ë fundit, por ëdhë më i kushtuëshmi. Kamërat u fikën në 2004 mës lotësh gëzimi ë nostalgjië të aktorëvë dhë të shikuësvë bësnikë të tij.Por sot, thuajsë 10 vitë nga ky vëndim në intërnët dhë në disa rëvista javorë amërikanë po qarkullojnë zërat për një ribashkim të gjashtë miqvë njujorkëzë, Rachël, Ross, Chandlër, Monica, Phoëbë dhë Joëy. Urojnë që gjithçka të jëtë ë vërtëtë. Por shprësat ë tyrë u shuan pas dëklaratës së Marta Kauffman, producëntë ë “Friënds”. Në një dëklaratë dhënë për “E! Nëws” ajo tha së ribashkimi nuk është në plan. Por pavarësisht dëklaratës së prërë të saj, një fijë shprësë ëkziston ëndë..

E diela Shqiptare: Largohet Andresa? Zakonisht, përiudha më ë volitshmë për të bërë thashëthëmë mbi largimët apo rëkrutimët në tëlëvizionë është vëra, kur thuajsë të gjitha ëmisionët janë pushim. Por këtë vit, në ndryshim nga sa ka ndodhur dëri tani, këto thashëthëmë kanë filluar të qarkullojnë më hërët.Aktualisht në ambiëntët ë tëlëvizionit “Klan” ka filluar të përflitët largimi i Andrësës nga “E diëla Shqiptarë” më përfundimin ë këtij sëzoni, ëdhë pasi dukët së është në pritjë të një fëmijë. Vëndin ë saj flitët së do ta zërë Floriana Garo, ë cila aktualisht është drëjtuësë ë formatit “Jo Vëtëm Modë” në po të njëjtin ëkran .

Elvana Gjata - “Fake” Pas publikimit të këngës “Fake” Gjata do të sjell edhe versionin remix të kësaj kënge në bashkëpunim me Kaos dhe labelin P.I.N.T. pjesë e të cilit janë MC Kresha dhe Lyrical Son ,që është njëherësh edhe autor I tekstit të këngës.Një tjtër projekt do të vijë shumë shpejt prej saj .Ndonëse nuk I takon asaj 100% si këngë,Elvana pritet të sjell versionin femëror të këngës “Pa jetë”, e cila u prezantua nga kantoautori Flori Mumajesi


14

SportSportSportSportSportSportSportSportSportSportSport

Skënderbeu shpallet kampion

Skënderbeu është zyrtarisht kampioni i Shqipërisë në futboll. Korçarët e drejtuar nga Mirel Josa mundën 2-0 Kastriotin duke mbyllur gjithçka 2 javë para përfundimit të Superligës. Titulli i tretë radhazi kampion dhe i katërti në historinë e Skënderbeut u vulos falë golave të Ditmar Bicit dhe Sabien Lilajt. Tashmë e gjithë lufta në këto javë të mbetura do të jetë për vendin e dytë dhe në fundin e klasifikimit. Kukësi, Flamurtari, Teuta dhe Tirana garojnë për të zënë vendin e dytë, gjë e cila do ti çonte ata direkt në Europa Ligë. Edhe lufta për mbijetesë është po kaq e ashpër. Shkumbini, Bylisi dhe Besa janë 3 skuadra që luajnë për t’i shpëtuar rënies nga Superliga.

Finale gjermane në Champions Bajern Mynih - Borusia Dortmund do të jetë finalja e madhe e Ligës së Kampionëve, që do të luhet më 25 maj, në “Wembley”. Bavarezët e Jupp Heynckes kanë turpëruar Barcelonën në “Camp Nou”, duke fituar 3-0 e ndoshta duke mbyllur ciklin e skuadrës katalanase, e cila drejtoi futbollin europian për disa vite. Pa Messi-n në fushë, Barcelona u shfaq një skuadër normale dhe larg asaj të magjishmes, të cilën jemi mësuar ta shihnim vitet e fundit. Pjesa e parë nuk dha shumë emocion, bavarezët ishin shumë pranë avantazhit me Muller dhe Ribery, por Pique nuk lejoi bavarezët të shënonin gjatë 45 minutave të para. Nga ana tjetër, Barcelona tentoi të luajë sipas mënyrës së vet, por mungesa e “pleshtit” argjentinas bëri që, rreziku i parë dhe i vetëm i tyre në portën e Neuer të vinte në minutën e 26. Pjesa e dytë nisi me një gol të holandezit Robben. Në të 72-tën minutë, Pique dërgoi gabimisht topin në portën e tij, duke dyfishuar, ndërsa 4 minuta më vonë Muller shënoi golin e tretë për Bayern-in, ndërkohë që Barcelona nuk humbte 2 ndeshje me eleminim direkt në Europë, që nga viti 1987. Kjo është hera e parë, që finalja e Ligës së Kampionëve do të diskutohet mes dy skuadrave gjermane dhe, njëkohësisht, hera e parë pas 12 vjetësh, që një skuadër gjermane do ta fitojë trofeun e Champions League.


15

SportSportSportSportSportSportSportSportSportSportSport

“Bayern ka mësuar nga humbja me Chelsea-n”

Trajneri i Bayern Munchen, Jupp Heynckes, beson se ekipi i tij ka mësuar shumë nga humbja me penallti ndaj Chelsea-t, një humbje që copëtoi zemrat e gjermanëve, në finalen e Champions-it të vitit të kaluar, përpara se të udhëtojë drejt “Wembley”-t, për t’u përballur me Dortmund-in në finalen e sivjetshme. Bayern siguroi finalen pas një shkatërrimi brutal 7-0 ndaj Barcelonës, me rezultat të përgjithshëm (4-0 në “Allianz Arena” dhe 0-3 në “Camp Nou”). “Nuk është një sekret, fakti që unë jam një person që kam përjetuar gjithçka në futboll, si futbollist dhe si trajner, ndaj dhe isha shumë i zhgënjyer pas finales së vjetshme”, tha ai në konferencën për shtyp pas ndeshjes. “Por, që në ditën pasardhëse, ne nisëm të planifikonim sezonin e ri, të planifikonim skuadrën dhe të flisnim me lojtarët. Mendoj se mund të mësosh më shumë pas një humbjeje, se sa pas një fitoreje, ndaj dhe kemi mjaftueshëm eksperiencë nga viti i kaluar, për të qenë tërësisht të gatshëm këtë vit. Ne jemi një grup i bashkuar, brenda dhe jashtë fushe. Kemi fituar kampionatin, jemi në finalen e Kupës dhe, logjikisht, kemi synim fitimin e Championsit, për shkak të fatit të keq, me të cilin u përballëm finalen e vjetshme”.

Lewandowski gjunjëzon Realin

Borussia Dortmund mundet 2-0 në “Santiago Bernabeu” por, falë fitores 4-1 në ndeshjen e parë, rikthehet pas 16 vjetësh në finalen e Ligës së Kampionëve.

Golat e Karim Benzema dhe Sergio Ramos nuk i mjaftuan Realit të bëjë përmbysjen e madhe dhe gjithashtu shuajtën shpresat e Mourinho -s për të hyrë në histori, si trajneri i parë që fiton Champions-in me 3 klube të shteteve të ndryshme. Madrilenët e nisën ndeshjen mjaft vrullshëm, duke rrezikuar 3 herë brenda 15 minutave të para. Higuain, Ronaldo dhe Ozil nuk arritën të zhbllokonin rezultatin. Skuadra e Klopp kërkon të surprizojë me kundërsulm, por Lewandowski, arma më e fortë e gjermanëve, humbi mes markimit majft të rreptë të Sergio Ramos. Dortmundi krijoi dy raste mjaft të pastra në fillimin e pjesës së dytë. Gjuatja e Lewandowski-t, në fillim, ndalet nga traversa dhe, më pas, ajo e Gundogan shënjestroi portierin Diego Lopez. Pas këtyre momenteve, Mourinho futi në fushë Benzema dhe Kakà, dy ndërrime që sollën gjallëri dhe freski në sulmin e Realit. Në minutën e 83-të, Benzema dërgoi në rrjetë një top të ardhur nga Ozil. Pesë minuta më vonë, Ramos dyfishoi rezultatin, duke rritur shpresat për një “Remuntada”. Por, përpjekjet e tyre në minutat e mbetura nuk mjaftuan, që të bëhej mrekullia e shumëdëshiruar nga tifozët madrilenë. Kështu, Dormundi është finalistja e parë e këtij sezoni në Champions dhe, me shumë mundësi, në “Wembley” do të përballet me kampionët e Gjermanisë, Bayern Munchen, të cilët mundën 4-0 Barcelonën në ndeshjen e parë gjysmëfinale.


16

TeknologjiTeknologjiTeknologjiTeknologjiTeknologjiTeknologji

Rruga iPhonit vazhdon Apple është duke nisur prodhimin e një iPhone të ri në muajt e ardhshëm dhe mund të shpallë pajisjen këtë verë, sipas një raporti në The Wall Street Journal. Telefoni do të ketë të njëjtën madhësi dhe formë si iPhone 5. Në gazeten "Journal" nuk përmbante asnjë hollësi në lidhje me çfarë përmban iPhoni i ardhshëm. Nuk do të jetë tronditëse për Apple në qoftë se bën lirimin e një iPhone kët verë. Kompania ka lëshuar një model të ri iPhone çdo vit që nga pajisja debutuar në vitin 2007, dhe datat e lirimit të gjithë kanë qenë në verë apo vjeshtë. IPhone 5 doli në shtator të vitit 2012, iPhone 4S në tetor 2011, dhe tri versionet para tyre kanë qën në muajt e verës.Journal ka raportuar se do të ket më tepër aplikacione zbavitëse në lidhje me versionin e lir, që do të jet një iPhone me më tepër ngjyra. Raporti thotë se Apple ka qenë "duke punuar mbi predha ngjyra të ndryshme" për modelin më të lirë. Ka patur zëra për një iPhone më të lirë për një kohë tani. Kompania ka vënë shpesh cilësinë më sipër përballueshmërinë, por që të jetë konkurrues në Azi dhe tregjet e Amerikës së Jugut, ajo do të duhet të ulë çmimin e telefonave. Versionet e vjetra, më pak të shtrenjtë iPhone vazhdojnë të shiten mirë, por janë ende të kushtueshëm kur krahasohet me grupet e tjera smartphone si aparatet Android. Këto grimca periodike informacionesh rreth prezantimet Apple mund të ndihmojë kompaninë, e cila paraqet veten si jashtëzakonisht të fshehtë në lidhje me produkte të ardhëshëm. Këto tregime rastit thashetheme e bën të mundur që Apple tëj mbaj iPhonin në mendjen e blerësit smartphone dhe mund të ndikojë në vendimet e tyre në lidhje me atë për të blerë telefonin e ardhshëm.. Apple gjithashtu mund të ndihet nën presion për lirimin e një iPhone të ri së shpejti për të konkurruar me Samsung, rivales së vjetër popullor të linjës Samsung Galaxy S, është shfaqur si një konkurrent i besueshëm.


17

TeknologjiTeknologjiTeknologjiTeknologjiTeknologjiTeknologji

Mark Zuckerberg i Facebookut përballet me $1Bilion faturë tatimore Përballja e Zuckerberg me këto taksa madhështor buron nga veprimi i tij në majin e kaluar për të rritur aksionet e tij në Facebook. Në ditën e ofertës publike fillestare Facebook, Zuckerberg ushtruar një opsion aksioneve dhe ka blerë 60 milionë aksione të Facebook në një "grevë" çmim prej 6 cent secili. Edhe nëse këto aksione nuk janë shitur, IRS trajton ato si të ardhura të zakonshme. Arsyeja është se opsione të tilla janë një formë e kompensimit, ashtu si paga të rregullta. Për të mbuluar një faturë gjigand, që ai e dinte që do të vij një ditë, Zuckerberg është zhytur në tokën e tij të aksioneve Facebook. Në 2012 ai shiti $30.2 bilion aksione gjatë IPO Facebook, duke marrë një shumë prej $1.135 bilion Në atë kohë, Facebook ka thënë në një përmbushje rregullatore që Zuckerberg ka planifikuara më par për përdorimin të "shumicës së konsiderueshme" të këtyre të ardhurave për të mbuluar taksat mbi aksionet e veta në opsion blerjen e tij.


18

Shëndeti Harroni marrjen e pilulave- mënyra më e mirë për të rritur nivelin e koncentrimit të trurit tuaj janë fjalëkryqet dhe Sudoku. Një studim i ri i cili u bë spitalin St. Michael Toronto, Kanada tregoi se mendimet e mëparshme të cilat thonin se vaji i peshkut në të cilin gjinden acidet e larta yndyrore omega-3, vitamina B6 dhe bari i përpunuar nga bima genko billoma nuk japin asnjë efekt në parandalimin e humbjes së funksionit kongnitiv të trurit. Studimet e mëparshme e theksonin aftësinë e këtyre barërave që të rrisin transportin e gjakut në tru dhe aftësinë të përgjithsme të trurit. Përveç këtyre barërave grupi studiues i spitalit St. Michael si pjesë të vërtetimit të teorive mori parasysh edhe disa trajtime të tjera të cilat mendohet se kanë efekt në përmirsimin e funksionit të trurit siç ishin: barërat të prodhuara në mënyrë kimike të njohura si inhibues të holinesterazës me efekt të përmirsimit të funksionit të acetilkolinës e cila paraqet një neurotransmetues që ndihmon në procesin e mbajtjes mend, në marrjen e gjykimeve dhe vetë në procesin e të menduarit por as kjo terapi nuk dha një provë të mjaftueshme se sjell sukses. Lloji tjetër i trajtimit i cili u provua ishte ai hormonal, sipas së cilit mendohet se mund të arrihet preventimi i dëmtimit të gjenit APOE-e4, i cili mendohet se ulë rrezikshmërinë e zhvillimit të dementias (humbje të aftësisë kognitive) te njerëzit gjithashtu kishte shkallëtë dobët suksesi. Interesant ishte fakti se derisa medikamentet jepnin rezultate jo të favorshme, prova më të suksesshme jepnin ushtrimet mentale siç janë lojrat kompjuteristike mentale dhe ushtrimet e trurit për përmirsim të aftësive kognitive si sudoku dhe fjalëkryqet .


19

Pas përfundimit të projektit Dr. Naqvi Raza tha se “ kjo jep një mënyrë të mirë për ndihmën e mjekve dhe pacientëve për të preventuar humbjen e aftësive kognitive, prandaj i inkurajojm të gjithë mjekët tu paraqesin pacientëve këto metoda të lehta, që deri tani nuk janë studiuar në mënyrë rigoroze”. Edhe pse kjo u përcoll me një ton optimist, nga disa mjek u prit në mënyrë pak më skeptike. Duke e ditur se dementia në stadet e mëvonshme është një ndër faktorët që çon në sëmundjen e Alzheimerit dr. Jess Smith tha “Edhepse mendimi se loja e sudokut dhe mbushja e një fjalëkryqi mund të ndalin humbjen kognitive, shembujt e kufizuar janë të paktë për të mbështetur këtë. Edhepse është një ide interesante përsëri duhet të vazhdohet me 4 barërat që janë të pranuara kliniksht për parandalimin e sëmundjes së Alzheimerit siç është donepezeli. Duhet të pranojmë se është mirë ushtrimet për përmirsim kognitiv të aplikohen por në të njëjtën kohë të pranojmë se sëmundja e Alzheimerit është e pamjekueshme dhe nuk ka medikamente që e parandalojnë vetëm ato që e ngadalsojnë”.


20

HumorHumorHumorHumorHumorHumorHumorHumorHumor Humor

Humor pa kufi Beni dhe mësuesja I thash mësueses cka do me thon: you can go out? Mësuesja: ti mund të dalish jasht. Beni: flm shum o zyshe ..

Polici Shkon një polic në dyqan dhe blen një qumësht ... duke dal tek dera kthehet dhe i thot shitësit: - pse lexon kjo "hape këtu" smund ta hap nshpi?

Gjate nje interviste pune.......

Beni zbulues I Amerikës Mësuesja: Beni dil ne dërrasë shiko hartën dhe gjej amerikën. Beni: E gjeta mësuese Mesuesja: Të lumtë!Tani dil ti Goni dhe më thuaj cili e zbuloi Amerikën? Goni: Amerikën e zbuloi Beni mësuese.. - Kishin qenë tre shokë, dhe një dite shkojnë në një lokal për të pirë nga një pije. Njëri kërkon shfeps, tjetri fanta, kurse I treti thotë: a keni coca colë? - Kamarieri thotë jo coca colë por, koka kollë .- Ky ia kthen : e si ashtu? Atëherë edhe shoku im që e ka emrin Cali, a me

Intervistuesi: Në një aeroplan ka 50 tulla. Nëse 1 bie jashtë. Sa mbeten? Aplikuesja: Kjo është e lehtë, 49. Intervistuesi: Cilat janë tre hapa për të vënë një elefant në një frigorifer? Aplikuesja: Hapni frigoriferin. Vendos elefant në të. Mbyll frigoriferin. Intervistuesi: Kush janë katër hapat për të vënë një dre në frigorifer? Aplikuesja: Hap frigoriferin. Nxjerr elefantin jashtë. Vendos drerin. Mbyll frigoriferin. Intervistuesi: Është ditëlindja e luanit, të gjitha kafshët janë aty, përveç njërit, pse? Aplikuesja: Sepse dreri është në frigorifer. Intervistuesi: Si mund të kalojë një grua e vjetër në një moçal mbushur me krokodilë? Aplikuesja: Ajo kalon shumë lehtë atë, sepse krokodilat janë në ditëlindjen e luanit. Intervistuesi: Pyetja e fundit. Në fund zonja e vjetër vdes. Pse? Aplikuesja: Eee ndoshta…. ajo u mbyt? Intervistuesi: Jo! Ajo u godit nga tulla që

Komjuteri Një njeri donte të blinte një kompjuter që kushtonte 500 Euro, mirëpo ai kishte vetëm 499 Euro.Del në rrugë, sheh një burrë dhe e pyet: A mund të më japësh 1 euro se më duhen për ta bler një kompjuter? Burri gjith gëzim ia kthen: Po nqs të jap 2 euro, do ma blesh dhe mua 1 kompjuter?

REFLEKSE RINORE MAJ 2013 [Struga City]  
REFLEKSE RINORE MAJ 2013 [Struga City]  

http://facebook.com/ilovestrugacity Eksluzive per Fansat e Faqes Publikojme per ju Revisten Reflekse Rinore e realizuar nga nxenesit e Shko...

Advertisement