Page 1

#RunForPrideSweden

31 JULI

EUROPRIDE 2018 i Stockholm och Göteborg

DJ LA FLEUR SPELAR PÅ EFTERFESTEN

RESIAS EXPERT TIPSAR

ÖKAD MÅNGFALD

–WISE CONSULTING BERÄTTAR

ÅRETS AMBASSADÖR

SÄ K

PETER HÄGGSTRÖM

RA

NP I D

SI T A L

ÅRETS FÄRGSTARKASTE LÖPARFEST

READY, SET, RUN FOR PRIDE!


2 //

”HBTQ-RÄTTIGHETER ANGÅR OSS ALLA.” I början av juni besökte vi Baltic Pride i Riga. Av en journalist fick jag frågan om jag ansåg en Pridefestival i Riga ha större berättigande än en Pridefestival i Stockholm där vi redan har stort stöd bland företag. Här i Sverige har vi fått stort genomslag för många av våra frågor, både i den allmänna debatten och i lagstiftningen. Här har vi också ett brett stöd av institutioner och företag som vill sluta upp bakom oss. Mitt svar på journalistens fråga var enkelt – nej. När EuroPride för tre år sedan hölls i Riga saknades företagen helt i paraden. När vi nu tre år senare genomförde nästa parad i Riga deltog det första företaget. Deras närvaro stärker kampen, den får den inte att avstanna eller tappa i värde. Vi behöver företagen, både för att vårt evenemang ska vara möjligt att genomföra och för att vi behöver deras stöd. Samtidigt behöver företagen oss - de behöver visa att de väljer färg och att de står upp för mångfald och lika rättigheter för alla. Tillsammans blir vi starkare och det är min fasta övertygelse att vi alla tjänar på ett samarbete. På samma sätt gynnar ett samarbete och ett stöd de hbtq-personer som arbetar inom företagen och när de gynnas gynnas samtidigt alla medarbetare. Vi behöver fler företag som går ut och ställer sig bakom att hbtq-rättigheter angår oss alla och som vill visa färg. I år har Stockholm Pride funnits i 20 år. 1998 genomfördes EuroPride för första gången i Stockholm och i år är det tredje gången vi samlar hela Europa i Sverige - den här gången tillsammans med West Pride. Det är första gången EuroPride genomförs i två städer och av två organisationer. I Sverige är vi tillräckligt många och tillräckligt starka för att kunna bjuda in hela hbtq-Europa för att samlas kring mänskliga rättigheter för alla - oavsett könsidentitet och sexuell läggning. I Sverige har vi vunnit många segrar, och vi har mycket kvar att kämpa för. De rättigheter vi fått kan tas ifrån oss - det ser vi hända på flera platser i Europa och i resten av världen. Vi behöver fortsätta stå upp för dem vi är, lyfta våra frågor och fortsätta vara obekväma. Vi väntar besökare från mer privilegierade och från mer utsatta länder. Vi bjuder in till deltagande i två parader i två städer, tio dagar av seminarier och debatter och nio dagar i våra två EuroPride Parks. Vi festar för att vi kan och för att vi är stolta över att vara dem vi är. Och det hade inte varit möjligt utan stöd av våra politiker och utan stöd av organisationer och företag. Det är tillsammans kampen förs för en bättre värld där vi hyllar olikheter.

”REGNBÅGSFLAGGORNA PÅ AVENYN GÖR MIG SÄRSKILT STOLT!” För tolfte året i rad bjuder vi in till Pridefestival i Göteborg och för nionde året kommer vi att hissa regnbågsflaggorna på Avenyn och i hela Göteborg. En symbol för våra rättigheter men också att vi hbtq-personer får synas och ta plats. Regnbågsflaggorna har också bidragit till att förändra folks attityder. I år arrangerar West Pride EuroPride tillsammans med Stockholm Pride och dessutom samordnar vi festivalen med en av nordens största kulturfestivaler, Göteborgs Kulturkalas. Det har gått 49 år sedan den där kvällen på haket Stonewall in i New York, när polisen mötte kompakt motstånd efter att under lång tid ha trakasserat besökarna. De var modiga för det handlade om liv och död. Sedan dessa har vi firat och manifesterat våra mänskliga rättigheter, att få vara de vi är utan att utstå kränkningar, diskriminering, hat, hot och våld. När vi bjuder in till EuroPride i Stockholm och Göteborg sätter vi samtidigt strålkastarljuset på att förtrycket fortfarande hindrar våra systrar och bröder, våra syskon, i över åttio länder där homosexualitet fortfarande är kriminellt och ca 60 länder som inte accepterar transpersoner. Våra Pridefestivaler här i Sverige är lika mycket en solidaritetsmanifestation för alla dem som själva inte kan ställa sig på ett torg med en regnbågsflagga, utan att riskera sin egen säkerhet, sitt liv. I Göteborg kommer EuroPride att bli något utöver det vanliga. Förutom att staden kommer att skina i regnbågens alla färger kommer programpunkterna att avlösa varandra. Det kommer att finnas något för alla. Och för den som tidigare inte vågat ta sig till festivalen blir det nu lättare med kulturfestivalen som pågår samtidigt. Nu har vi chansen att nå många fler än någonsin, det ger oss möjlighet att riva murar och motverka fördomar. Vi bjuder på debatter, kunskapsfördjupande seminarier och hundratals aktiviteter för barn. Massor av underhållning i form av Stand Up, teater, dans, litteratur och musik i olika former. Här är några: Boy George med Culture Club, Bananarama, Mashru’ Leila, Christina Kjellsson, författaren Adellh Taïa. Tillsammans med Kulturkalaset presenterar vi över 1 300 programpunkter. EuroPride Parade, EuroPride Park och EuroPride House. Fri entré till allt och öppet för alla. (Klubbar tar entré men ger 50% till alla som bär våra gratis festivalarmband.) Vi ses i Göteborg 14-19 augusti! TASSO STAFILIDIS, ORDFÖRANDE WEST PRIDE Och även Paradutropare på Stockholm Pride tillsammans med Robert Fux för 12 året.

BRITTA DAVIDSOHN ORDFÖRANDE STOCKHOLM PRIDE

Tryck: Bold Printing, Stockholm, Daily Print, Umeå, Bold Printing Malmö, Bold Printing Borås.

RUN FOR PRIDE MAGAZINE 2018

Projektledare: Erik Sörgren, erik@strongmediagroup.se Redaktör: Sofia Zetterqvist, ochzetterqvist.se Art Director: Charlotte Friberg, frokenfriberg.se

Annonsering: Vill du vara med och engagera dig i Run For Pride 2019? Kontakta erik@strongmediagroup.se Run For Pride Magazine 2018 medföljer som en tematidning i Dagens Industri 24 juli. Strong Media Group AB. Org.nummer: 559077-8535 VD: janne.siponen@strongmediagroup.se

STORT TACK TILL VÅRA FANTASTISKA SPONSORER!

#RunForPrideSweden

@runforpride.se


// 3

ANMÄL DIG TILL RUN FOR FOR PRIDE! DATUM: 31 juli PLATS: Djurgården, Stockholm LÄNGD: 5 eller 10 km ANMÄLAN: www.runforpride.se

SVERIGES ENDA HBTQLOPP ÄR TILLBAKA Succéloppet är tillbaka. För andra gången någonsin arrangeras Run for Pride – en färgsprakande folkfest med fokus på glädje och gemenskap.

TISDAGEN DEN 31:A JULI är det dags för Run for Pride att gå av stapeln. Loppet äger rum för andra året i rad på Kungliga Djurgården i Stockholm, och precis som förra året kan du välja om du vill springa fem eller tio kilometer. – Nytt för i år är att vi för varje anmäld deltagare skänker hela 100 kronor till Regnbågsfonden, en stiftelse vars mål att skapa en värld där alla människor har samma grundläggande rättigheter – oavsett sexuell läggning, könsi-

#RunForPrideSweden

FOTO: MAURO LÓPEZ

FAVORIT I REPRIS:

dentitet och uttryck. Motivation går före prestation och poängen är att vi tillsammans ska stå upp för vikten av rättvisa, säger Run for Prides arrangör Janne Siponen. MED KÄNDA ARTISTER på scen och flera överraskningar i programmet så hoppas man locka över tusen deltagare. – Med EuroPride i ryggen kan Sveriges första och största HBTQ-lopp inte bli annat än succé. Så var med och skriv historia nu, uppmanar Janne.

@runforpride.se


GÖR NÅGON RIKTIGT GLAD Hur länge kan man inte leta efter den perfekta bröllopspresenten? Att försöka hitta en bröllopsgåva som både är lite annorlunda, prismässigt rimlig och dessutom personlig kan vara en pärs. Vi garanterar att en upplevelse är något utöver det vanliga och kommer att uppskattas. Det kan dessutom aldrig bli fel då brudparet kan byta upplevelse helt fritt inom Live its hela sortiment.


ÖVERNATTA I SALA SILVERGRUVA, EN ROMANTISK OCH ANNORLUNDA UPPLEVELSE

MAXIMERA ROMANTIKEN MED HÄST OCH VAGN

Sala Silvergruva går hela 300 meter under jorden med magiska underjordiska sjöar och bergrum högt i tak likt katedraler. Efter en historisk vandring genom gruvan tas ni till det vackra bergrum som kommer vara ert hotellrum över natten. Där väntar mousserande vin och ett fat med enkla läckerheter och annat gott ni kan njuta av under kvällen tillsammans. Gruvsviten är uppvärmd och ger en enorm känsla av romantik och närhet. Levande ljus, fällar och glimrande bergväggar blir er miljö för samtal, umgänge och en unik stund tillsammans.

Lyssna till klappret av hovar medan er kusk kör er ut på en romantisk runda i en storslagen miljö som avslutas med en härlig picknick. Ge bort en romantisk stund som passar perfekt som present för att fira bröllopsdagen. Allt i kärlekens tecken! Upplevelsen finns tillgänglig i Stockholm.

GASTRONOMISK UPPLEVELSE FÖR TVÅ PÅ EN AV SVERIGES FRÄMSTA VINGÅRDAR

LÄR ER MANÖVRERA EN SEGELBÅT TILLSAMMANS PÅ BÖLJAN BLÅ

Vill ni sätta guldkant på guldbröllopet? Unna er lyxig tid tillsammans långt bort från vardagen med en gastronomisk upplevelse och övernattning på en av Sveriges främsta vingårdar. Njut av varandras sällskap, gott vin och en avsmakningsmiddag i fantastiska miljöer hos en av Sveriges Stjärnkrögare. Upplevelsen äger rum i Nyköping.

Ta chansen att överraska din käresta med en annorlunda bröllopspresent där ni tillsammans lär er segla en hobiecat med en instruktör. Ta vara på tiden tillsammans under fartfyllda och spännande timmar till havs. För mer information se här. Upplevelsen finns tillgänglig i Stockholm.

PRESENTKORT

FÖRLÄNG PIRRET I MAGEN FRÅN BRÖLLOPSDAGEN MED EN DRÖMUPPLEVELSE Ge bort ett fallskärmshopp med fritt fall i 200 km/h eller för en lugnare stund men med samma svindlande utsikt finns tandemskärmflyg. För brudparet som vill börja på lägre höjd finns chansen att testa Bodyflight där flygturen görs i en vindtunnel i sällskap av erfarna instruktörer. Nu finns Bodyflight både i Stockholm & Göteborg.

Live it erbjuder över 2000 upplevelser över hela Sverige och med fri bytesrätt kan du alltid byta både upplevelsen och platsen i Sverige där den utförs. Visar det sig att presentmottagaren har fått flera upplevelser från Live it går det naturligtvis att slå ihop dem för att boka en upplevelse till ett större värde, som motsvarar den totala summan av alla värdebevis.

I samarbete med

W W W.LI VEIT.S E


6 //

LADDA INFÖR LOPPET MED FÖRSVARSMAKTEN

De har tränat i hundratals år. Få kan stoltsera med att ha lika bra koll på träning som Försvarsmakten. En myndighet där fysisk aktivitet är A och O för att klara av de ofta krävande arbetsuppgifterna. Sedan några år tillbaka har Försvarsmakten en träningsapp där vem som helst kan träna på samma sätt som dem. – Vi jobbar från centralt håll i Försvarsmakten med att alla våra förband ska ha goda förutsättningar för fysisk aktivitet. Varje medarbetare är ansvarig att hålla sig i fysisk form, och den lägsta nivån är tre timmar i veckan. Dessa träningstimmar ställer vi till förfogande under arbetstid, berättar Jan-Henrik Bäck som jobbar på den enhet i Försvarsmakten som ansvarar för idrott och friskvård. För att göra det enklare att träna har Försvarsmakten lanserat träningsappen FMTK (Försvarsmaktens Träningsklubb). Den är tänkt som ett träningshjälpmedel för personalen, men också ett redskap för alla som vill hålla sig i form, träna strukturerat eller spontant. – Vi vill att alla ska kunna ta del av den. Du kan ladda ner vår träningsapp och börja träna direkt. Allt du behöver är din kropp och lite vilja. I appen hittar du över 450 olika övningar och en mängd olika träningspass att välja på. Vi utvecklar hela tiden innehållet. Det senaste vi tagit fram

#RunForPrideSweden

är ett träningsprogram för gravida, förklarar Jan-Henrik. FÖRSVARSMAKTENS TRÄNINGSFILOSOFI Försvarsmakten arbetar med en figurativ träningsfilosofi, där 50 procent är kondition, 40 procent styrka och 10 procent rörlighet och smidighet. Den funkar på de flesta av våra befattningar men sedan kan du själv bestämma vilken typ av träning som passar dig, menar Jan-Henrik. – I appen har vi försökt återge vår träningsfilosofi. Man kan välja att följa ett program över längre tid eller välja dagens pass som är ett slumpat träningspass. Man kan köra helkroppspass eller bara styrka. Gör man det här regelbundet får man rätt procentfördelning över tid och för att göra folk inspirerade att hjälpas åt kan man dela träningspass med sina kompisar. FÖRSVARSMAKTEN SPRINGER RUN FOR PRIDE För femte året i rad kommer Försvarsmaktens personal med överbefälhavare i spetsen att gå i Prideparaden. Flera kommer även att delta i loppet Run for Pride. – Det rimmar med vår träningsfilosofi att delta i paraden och Run for pride, precis som i andra löp- och friskvårdsarrangemang. Vi vill ta ställning och visa att vi står för människors lika värde, oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck, säger Fredrik Runesjö, som jobbar inom jämställdhets- och likabehandlingsområdet med att implementera diskrimineringslagstiftning i myndigheten. Utöver deltagandet i Pridefestivalens parad samt seminarier arbetar Försvarsmakten året om med inkludering internt. De tror på att höja insikten genom att lyssna på människor med olika bakgrunder. – Redan tidigt vid rekryteringen har vi introduktions­ kurser kring värderingar och synsätt på mänskliga rättigheter. Det här är något som alla våra 52 000 medarbetare ska bära med sig i sitt arbete. Men tolerans och inkludering blir man aldrig klar med och därför ser vi till att det återkommer i utbildningar och på olika nivåer i vår organisation. Nu ser jag och mina kollegor fram emot att springa Run for Pride! avslutar Fredrik.

3 GRUNDPELARE I FÖRSVARSMAKTENS TRÄNING

Träningen i appen fokuserar på kondition, styrka och rörlighet. Passen passar dig som redan tränar men också dig som vill komma igång med träningen. Jan-Henrik Bäck, ansvarig för idrotts- och friskvårdsenheten på Försvarsmakten berättar lite mer om de tre grundpelarna:

1. RÖRLIGHETSTRÄNING,

det som förr inom militären kallades för BRAK. Där går man igenom Buk, Rygg, Armar och Knän för att få igång cirkulationen och väcka kroppen. Det kan vemsomhelst göra hemma efter frukosten och innan man beger sig på morgonen. I appen finns flera sådana pass att välja på.

2. KONDITION,

Efter rörlighet följer ofta kondition. I stridande befattning är det viktigt att orka och då funkar de grundläggande konditionspassen lika bra nu som för hundra år sedan. Efterhand som man ökar tempo och distans ökar syreupptagning och uthållighet.

3. STYRKA,

De traditionella övningarna är ofta effektiva – om man törs variera dem. Knäböj är bra för att stärka upp bål, rumpa och lår eftersom vi lyfter mycket. Likaså situps, men där är det viktigt att blanda raka och sneda situps så att man klarar att böja sig, lyfta och vrida i en sammansatt rörelse utan att felbelasta. Plankan är också poppis för ökad bålstabilitet. Den statiska träningen är relevant för Förvarsmaktens förband så att de klarar att ligga och stå länge i en position. Plankan går också att utveckla på hundra olika sätt. På www.fmtk.se kan du läsa mer om försvarets träningsklubb, ladda ned appen och lyssna på Försvarsmaktens träningspodd.

FÖLJ FÖRSVARSMAKTENS TRÄNINGSKLUBB PÅ INSTAGRAM: @fmtk @runforpride.se


// 7

RFSL:S HBTQ-CERTIFIERING Ledorden för RFSL:s certifiering är hållbarhet och långsiktighet. Genom att hbtq-certifiera er verksamhet får ni verktyg för att kunna arbeta systematiskt med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter. MÅLSÄTTNING Efter avslutad hbtq-certifiering ska > de anställda i verksamheten ha fått ökad kunskap om hbtq, normer samt konsekvenser av normer för hälsa och livsvillkor för hbtq-personer. > verksamheten ha påbörjat ett förändringsarbete för en öppen och inkluderande arbetsmiljö, samt ett välkomnande bemötande av besökare, utifrån ett hbtq-perspektiv. SÅ GÅR CERTIFIERINGEN TILL Certifieringen leds av en utbildare från RFSL och genomförs under ungefär fem månader. Alla anställda i verksamheten genomgår utbildningen och är delaktiga i utvecklingsarbetet. Under certifieringen bildar verksamheten en hbtqgrupp som driver arbetet med att ta fram en handlingsplan. RFSLs utbildare stöttar hbtq-gruppen i arbetet med att undersöka möjligheter, normer och risker i den egna verksamheten. Tillsammans tar man också fram en plan för det fortsatta arbetet. Certifieringen har en tydlig start och ett avslut, men processen lägger grunden för ett arbete som kommer att fortsätta långt efter att verksamheten fått sitt certifikat.

VID FRÅGOR om utbildning, hbtq-certifiering eller för prisuppgift kontakta utbildning@rfsl.se

WELLA FIRAR KÄRLEKEN För hårvårdsmärket Wella är det självklart att som stor aktör inom skönhetsbranschen visa vägen till inkludering och mångfald. Därför firar de Pride extra mycket i år och släpper en regnbågsserie, Love edition.

FÖLJ WELLAS AKTIVITETER UNDER PRIDEFESTIVALEN (eller annars)

INSTAGRAM: @wellanordic #wellapride

FACEBOOK: @wellaprosverige #takeprideinyourhair

– VI HAR VALT tre favoritprodukter från vårt stylingmärke EIMI och klätt dem i Pride-färger. För varje såld produkt doneras en del av summan till Stockholm Pride International Solidarity Fund, vars syfte är att vara med och stötta, upprätthålla och organisera Pridefestivaler i länder som inte har samma finansiella och politiska möjligheter som i de nordiska länderna, säger Leena Elmgren som är Sverige­chef på Wella. Samtliga Love edition-produkter är storsäljare i Sverige och ger möjlighet att skapa individuella uttryck i alla typer av hår. Ocean Spritz har hängt med ända sedan tidigt 90-tal. – Det var den första saltvattensprayen på marknaden. Med den kan man skapa en matt beachlook och samtidigt få mycket stadga och volym, berättar Leena. VIKTEN AV ATT VARA INKLUDERANDE Wella arbetar aktivt med inkludering och mångfald. Därför är det självklart att de engagerar sig i Pride-rörelsen och i år trappar de upp sitt engagemang ytterligare. – Alla ska kunna vara sitt vackraste jag oberoende av ålder, kön, vikt, sexuell läggning, ursprung, kultur eller andra förutsättningar. Vår slogan är Celebrate the Diversity of Beauty och den märks på olika sätt. Vi diskriminerar inte inom rekrytering. Vi har använt transgender-modeller i våra kollektioner, senast i år, och har utbildat vår personal i Sverige i HBTQ-frågor med stöd av organisationen #RunForPrideSweden

Stockholm Pride. Under sitt andra år som Pride-sponsor är Wella partner till EuroPride Stockholm samt till Pride-organisa­tionerna i Norge, Finland och Danmark. De ser det som en möjlighet att sprida budskapet om inkludering vidare, både inom skönhets- och salongsindustrin och till alla som brottas med de snäva skönhetsidealen. – Vi vill att fler aktörer ska bli medvetna. Engagemanget kommer även synas runtom i landet på våra partnersalonger. Coty och Wella har även tagit vår idé vidare internationellt så i år syns vi på festivaler både i Europa och Australien, avslutar Leena.

WELLA FIRAR PRIDE GENOM ATT TA FRAM TRE LOVE EDITION-PRODUKTER: - OCEAN SPRITZ, en saltvattenspray som skapar en matt beachlook och samtidigt ger mycket stadga och volym. Den skyddar håret från att förlora fukt och har UV-skydd. - PEARL STYLER, en av Wellas klassiker, en gel som ger stark och flexibel fixering med pärlemoskimmer. - SUGAR LIFT, en söt och skimrande volymspray. Den innehåller socker, vilket ger volym och stadga men också en glansig finish.

@runforpride.se


8 //

”VI ÄR DIN EKONOMI­ AVDELNING”

Missa m ö r d e t in jobbet!

Connecta med oss och bli en del av vårt nätverk! Så här gör du: Redovisningskonsulterna är en digitaliserad och auktoriserad byrå som skräddarsyr redovisning för just ditt företag till ett fast pris. Lönsamhet är nyckeln till ett företags överlevnad och ett vanligt och välbeprövat sätt att öka lönsamheten och samtidigt spara tid är att ta hjälp med de vardagliga processerna som faktura- och lönehantering utanför det egna företaget, så kallad outsourcing. Fredrik och Margaretha Wallin driver Redovisningskonsulterna, RKO, på Östermalm i Stockholm. En redovisningsbyrå som de anser både kommunicerar, inspirerar och levererar. – Med oss har du alltid tillgång till rätt kompetens och moderna program. Våra kunder behöver inte oroa sig för ojämn arbetsbeläggning, sjukfrånvaro eller tidsbrist. Vi ansvarar för att redovisningen i deras företag sker enligt god bokföringssed, säger Margaretha Wallin. – I dagsläget är vi sex konsulter, vårt mål är att vi om tre år ska vara 10 konsulter för att kunna ta emot fler kunder och möta en bredare marknad , säger Fredrik Wallin.

1. Gå in på jobb.majola.se 2. Välj

CONNECT

3. Välj intresseområde och connecta. Vi fi nns på F ace b ook oc h Inst ag ram! konsult @ majolare st aurang

ETT AXPLOCK AV RKO:S TJÄNSTER • SCANNING AV LEVERANTÖRSFAKTUROR • FAKTURERA DIREKT I VÅRA SYSTEM • LÖNEHANTERING • BUDGET/PROGNOSER • MOMS/A-AVG & SKATT • ÅRSREDOVISNING/BOLAGSDEKLARATIONER • PRIVATPERSONERS INKOMSTDEKLARETIONER • SKATTERÅDGIVNING

#RunForPrideSweden

@runforpride.se


// 9

WISE CONSULTING:

ATT BYGGA ETT DREAMTEAM HANDLAR OM ATT SAMLA OLIKHETER!

En trygg, tillitsfull och jämställd arbetsplats även ger ökad lönsamhet i slutändan, menar Lisen och Mikael.

Wise Consulting arbetar dagligen med över fyrahundra kunder som de på olika sätt stöttar i personal- och ledarskapsfrågor. En viktig del i arbetet är att se till så att företagen de hjälper följer lagar som finns kring diskri­minering. I det här ingår förstås ett aktivt arbete med både mångfald och inkludering. – VI ARBETAR också själva mycket med att skapa dream­ teams internt och ser just att sammansättning av olika personlighetstyper är en av de främsta framgångsfaktor­ erna. Det handlar om att ha en människosyn där alla är lika värda och där mångfald inte bara handlar om sexuell läggning utan om att få vara den du är, berättar Lisen Agnevik som är vd för företaget. I år är Wise Consulting med och sponsrar Run for Pride, initiativet kommer från en av företagets HR-konsulter, Mikael Johansson. Mikael engagerar sig ofta i jämställdhetsfrågor och har tidigare bland annat varit initiativtagare till firandet av ”Coming Out Day” hos Ericsson. Ibland gör han mindre aktiviteter, som att hänga upp mångfaldskalendern i fikarummet. – Mitt engagemang började för några år sedan när jag själv blev konfronterad och insåg att jag var ganska oinsatt i HBTQ-frågor. Jag anser inte att det som företag enbart går att arbeta utifrån procentmål, utan istället måste vi jobba med just mångfald. Hur når vi som HR-företag t.ex. de HBTQ- personer som jobbar med HR? Jo, genom att

synas på de ställen där de finns såklart. Inte bara genom enstaka happenings utan genom att låta det bli en naturlig del av hur vi som företag är. Att det sedan gör oss mer jämställda blir istället en konsekvens av vårt engagemang. ÖKAD MÅNGFALD GER ÄVEN ÖKAD LÖNSAMHET På ett företag handlar mångfald i grunden om bra ledarskap, att ledarna står stadigt och kan fånga upp jargong och diskussioner redan i lunchrummet. Lisen är övertygad om att en trygg, tillitsfull och jämställd arbetsplats även ger ökad lönsamhet i slutändan. – Vi vet att företag som har engagerade medarbetare är mer lönsamma. En förutsättning för att vi ska kunna prestera bra på jobbet är att vi känner oss trygga. Om företag kan skapa trygghet och tillit där deras medarbetare vågar – vågar vara modiga och vågar visa vem de är – kommer vi även att få medarbetare som kan blomstra, prestera och engagera sig. Mikael håller med: – Att inte behöva sitta halva dagen och dölja vem du är. Det vinner alla på. Därför är Pride viktigt.

WISE CONSULTING – EN DEL AV WISE GROUP! Med människan i fokus ser Wise Consulting till att du och ditt företag får de allra bästa förutsättningarna att utvecklas och växa. De förbättrar framtiden för människor och organisationer och är fast beslutna att skapa arbetsplatser där alla anställda får respekt och utrymme. Det gör de genom affärsnära HRarbete, team- och ledarutbildningar (deras varumärke Capacitet), karriärcoachning och utveckling- och förändringsarbeten. Du hittar 90 passionerade med­ arbetare i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors.

FÖLJ WISE CONSULTING I SOCIALA MEDIER: FACEBOOK: @wiseconsultingab TWITTER: @WiseAdwise INSTAGRAM: @wise_consulting_ab Eller lyssna på deras podd ”PÅJOBBETPODDEN” – en av Sveriges största ledarskapspoddar.”

LEV SOM EN KUNG FÖR EN HELG – HYR DIG EN EGEN HERRGÅRD MISSA INTE...

...Ösjönäs när du besöker Aspa Herrgård. Det är Tivedens aktivitets- och äventyrscenter där du kan paddla, boka höghöjdsbana eller rida i underbar skogsmiljö.

PRISEXEMPEL: minisemester i herrgårdsmiljö Herrgården rymmer upp till 20 personer (8 sovrum och 3 badrum) och i den ingår: • biljardrum • bibliotek • två salonger (en fransk matsal (10-50p), en chambre separee (10p)) • bistrokök (induktionsspis, 4 ugnar, 2 diskmaskiner) • terrass med kol- och gasolgrill • 2 hektar park • lånecyklar och roddbåt • uppvärmd pool (maj-okt) • vedeldad bastu Prisexempel: 6600 kr/natt (må-to). Bo 4 nätter betala bara för 3 (gäller alla ankomster på måndagar under 2018).

Naturskönt intill Vättern utanför Askersund ligger Aspa Herrgård. Här kan du bo en helg och njuta av anrik miljö till både frukost och middag. Kanske kombinera med en vandring i en av Sveriges vildaste skogar, Tiveden? HOS ASPA HERRGÅRD kan du välja mellan att bo i fem olika byggnader: flygeln, bruksgården, paviljongen, handels­huset eller självaste herrgården. Rummen är inredda i klassisk herrgårdsstil, och i herrgården ingår både biljardrum och bibliotek, en fransk matsal, en chambre #RunForPrideSweden

separee, bistrokök, terrass, pool och bastu. Allt du behöver för att kunna leva kungligt ett par dagar. – Vissa gäster väljer att fokusera på ”herrgårdslivet” medan andra stannar lite längre och kombinerar ett bekvämt boende med utflykter och naturupplevelser, berättar Johan från Aspa Herrgård. VÄLBEVARAD BRUKSMILJÖ FRÅN 1700-TALET Den gulputsade herrgårdsbyggnaden är från 1740 och står på en plats som under tvåhundra agerat järnbruk. Trots att de egentliga bruksbyggnaderna inte finns kvar hör Aspa Herrgård med sin trädkantade gata till den bäst bevarade bruksmiljön i länet. – Herrgården förändrades invändigt i början av 1800-talet och på 1920-talet renoverades den grundligt.

Herrgården och de övriga byggnaderna har totalrenoverats under fyra år och sedan 2017 drivs Aspa Herrgård som ett av Sveriges största, lyxigaste och mest populära AirBnB, berättar Johan. Tivedens nationalpark ligger bara en 20 minuters bil­resa bort med sin magiska kombination av kristallklara sjöar, mörka skogar och jättelika flyttblock i fantastiska formationer. Många är de sägner som uppstått här i Tiveden, även kallad gudarnas skog. För inte så länge sedan sa folk sig ha sett både skogsrået och sjöjungfrun. Många hade också hört näckens spel och vinandet från Odins jakt. – Omgivningarna bjuder även på flera badplatser. Vi har en egen roddbåt som står till gästernas förfogande nere vid båtbryggan, eller så kan man hyra sig en kajak, tipsar Johan. @runforpride.se


MOTHERLAND

N Y H ET IN !F N S I A LL A B U TI K

ER

ROSÉ

b a l a n s e r a t. f r i s k t. f r u k t i g t.

EXPRESSEN SöNDAG 13.05.2018

BRA KÖP! ALLT OM VIN. NR. 6. 2018

84 POÄNG ”REN, GOD & FRÄSCH” LIVETS GODA. 2018

Monte Ory är friskt och fruktigt i elegant stil med inslag av röda bär, blodcitrus och örter. Vinet har fått sitt namn från berget Ori i Pyrenéerna vars topp balanserar på gränsen till Frankrike. Vingårdarna ligger i norra Spanien. Placeringen är unik och levererar ett fantastiskt mikroklimat. Ljumma temperaturer och lagom med nederbörd ger utmärkta förutsättningar för ett behagligt, avslappnat och balanserat vin. MONTE ORY ROSÉ . ART.NR. 2268. 750 ML. 13% VOL. 82 KR.

W W W. H E N K E L L- S V E R I G E . S E

Alkohol är beroendeframkallande.


// 11

EN PIKÉ FÖR EN BÄTTRE VÄRLD Klädmärket GANT firar EuroPride genom att skänka hundra kronor för varje såld piké till Mälar­pavil­jongens och Regnbågs­fondens arbete med att stötta utsatta HBTQ-personer i andra länder.

Personalen på Mälarpaviljongens nya jobbkostym: en GANT-piké.

CHARY WESTBERG ÄR KONCEPTDESIGNER PÅ GANT och har sedan han började jobba där för åtta år sedan märkt av den öppenhet som genomsyrar hela företaget. – Här har jag aldrig varit tvungen att dölja min läggning. En av GANTs tidigare VDs var öppet homosexuell och satte standarden för hur folk är här. Vi har ingen strategi eller plan när det gäller de här frågorna för vi behöver inte det. Vi har något bättre, ett företag som är genuint öppet och välkomnande, säger Chary. ÖPPENHETEN OCH NYFIKENHETEN på omvärlden kommer från Gants grundare, Bernard Gantmacher, som flydde från Ukraina till USA i början av 1900-talet. Bernard var jude och sökte efter ett bättre liv på andra sidan Atlanten. 1949 startade han GANT och la grunden för en kultur där lärande stod i centrum. Idag lever organisationen efter mottot ”Never Stop Learning”. – Företag som vill överleva måste tänka som vi gör. Det går inte att stagnera. Att leva i ett öppet samhälle eller sammanhang gör också att man blir nytänkande, nyfiken och öppen för nya idéer. Oavsett om det handlar om nya kulturer eller koncept, berättar Chary. GANTS PIKÉER FINNS i regnbågens alla färger och under sommaren kommer företaget att skänka 100 kronor för

varje såld piké till Regnbågsfonden vars syfte är att finansiellt stötta organisationer i andra delar av världen där HBTQ-personer blir förföljda och trakasserade. Fonden grundades av Mälarpaviljongen i Stockholm och under Prideveckan kommer även Mälarpaviljongens personal att bära GANTs pikéer för att uppmärksamma samarbetet. – Vi som unga homosexuella i Sverige tar mycket för givet men alla har det tyvärr otroligt mycket tuffare. Det här tar Regnbågsfonden fasta på. Därför vill vi skänka en summa till dem, förklarar Chary.

FÖLJ GANT PÅ INSTAGRAM: @gant #GANT

VILL DU OCKSÅ KLÄ DIG I EN PIKÉ FÖR ETT GOTT ÄNDAMÅL? Tröjorna går att köpa i GANTs butiker samt på nätet.

DE VILL SPRIDA GLÄDJE MED NYTTIG GLASS Isglassarna är perfekta som snacks innan eller efter ett träningspass, tack vare BCAA och koffeinet.

Det är inte konstigt att Lohilos glassar har blivit superpopulära senaste åren. Folk blir kära i smakerna och att kunna njuta av en glass med hög proteinhalt och lite eller inget socker. Vi har pratat med Jenna Susman om deras nya glass-smaker och varför de vill vara på plats under Run for Pride. – LOHILO STÅR FÖR ”Low sugar, high protein, low fat”. Vi ser oss själva som ett hälsosamt och modernt alternativ till konkurrenter som Ben & Jerrys. Vi har också smaker som Cookiedough och Chocolate brownie precis som de har, fast våra innehåller mer hälsosamma ingredienser och mycket mindre socker, säger Jenna. DET SKA SMAKA SOM VANLIG GLASS Idén föddes en dag efter träningen för tio år sedan när Alvesta glass nya ägare ville köpa glass men insåg att det inte gick att få tag i någon som smakade gott och samtidigt hade bra näringsvärden. Då bestämde de sig för att

#RunForPrideSweden

Hälsosam och modern glass – nyttig och full med protein.

börja göra egen glass – vilket blev Lohilo. – Vi var först på marknaden med att erbjuda sådana här produkter. Idag finns många som vill göra samma sak, men vi ser det som något positivt. Det händer grejer. Just nu finns deras glass i 14 olika varianter. Det sen­ aste är två sprillans nya isglassar – Mango passion och Cola. Jenna beskriver smakerna som superfräscha. – De innehåller sju gram protein, BCAA och Colasmaken innehåller även koffein (BCAA är en aminosyra som hjälper till att reparera musklerna eller att inte bryta ner dem under träning, reds.anm.). Isglassarna är helt sockerfria och som alltid smakar de precis som vanlig glass, säger hon. LOHILO UNDER PRIDE Lohilo ser det som en självklarhet att närvara under Pride, särskilt under Run for Pride. De eftersom tänker att deras glass passar deltagarna där och eftersom de står för öppenhet och värnar om att inkludera alla vill de stötta Pride-rörelsen. – Under loppet ska vi fokusera på våra isglassar. De är lätta att äta, fräscha och perfekta som snacks innan

eller ett träningspass, tack vare BCAA och koffeinet. Vi vill hjälpa folk på traven i viljan att leva hälsosamt. Framöver ser vi framemot att delta i ännu fler sammanhang som vill sprida glädje, kärlek och välbefinnande! avslutar Jenna.

GLASSA I SOMMAR MED LOHILO – Just nu finns 14 olika smaker av Lohilos glass och de har ständigt nya på gång. – Lohilo hör till Alvesta glass, som startades på 1970-talet. – Lohilo närvarar även under själva Pride-festivalen, dels på en uteservering på Stureplan, dels som sponsorer till en av gayklubbarna under Pride. De deltar även i en förfest inför Pride på Hasselbacken den 21 juli.

FÖLJ LOHILO:

FACEBOOK: lohilo | INSTAGRAM: @lohilo HEMSIDA: www.lohilo.se

@runforpride.se


En resa genom träsk och förvirring med små glimtar av luft

Nathalie Djurberg & Hans Berg, Worship, 2016 © Nathalie Djurberg & Hans Berg/Bildupphovsrätt 2018

MED STÖD AV:


// 13

URINKOLLEN HJÄLPER KVINNOR MED URINVÄGSINFEKTION

Tio procent av alla kvinnor över 18 år drabbas varje år av en behandlings­krävande urinvägsinfektion. I över 90% av fallen där kvinnor misstänker urinvägsinfektion har de rätt. Urinkollen gör så att du kan få diagnos och recept direkt i mobilen. Tjänsten sparar tid och pengar för både patienterna och vårdapparaten, och minskar onödig förskrivning av antibiotika. URINKOLLEN.SE RIKTAR SIG TILL kvinnor som miss­ tänker att de har urinvägsinfektion. Genom tjänstens medi­cinska algoritmer hjälper den dig att hitta rätt vårdnivå direkt. Med vetskapen om att Urinkollen finns som en enkel lösning kan många tryggt avvakta något med att uppsöka vårdcentral och därmed undvika onödig behandling.   – Patienter får samma hjälp av Urinkollen som på vårdcentralen, fast mer systematiserat och strukturerat. Vår tjänst kan både lugna patienter och gallra fram ”rätt” fall till läkare. Tjänsten kostar pengar för patienten endast när diagnosen leder fram till ett recept, berättar Matilda Lundblad, som är specialistläkare och medgrundare av företaget.   TJÄNSTEN URINKOLLEN har tagits fram av Frida och Matilda Lundblad. Frida är byggnadsingenjör och även futsalspelare. Efter fjorton säsonger i damallsvenskan har hon nu axlat rollen som landslagskapten för svenska damlandslaget i futsal. Frida berättar om många problem med urinvägsinfektioner som yngre, och matcher som spelades ändå eftersom det inte fanns tid att springa på läkarbesök.   – Ofta handlar det just om att det inte finns tid. Har man haft urinvägsinfektion förut så vet man när man har fått det igen. Då känns det onödigt att behöva uppsöka en läkare för att få sitt recept varje gång. Hon berättar om ett SM-slutspel som hon spelade med urinvägsinfektion. – Det var hemskt, men som fotbollsspelare kan man inte vara flexibel med sin arbetstid då det gäller matcher så det var bara att köra. Urinkollen är en tjänst jag själv har saknat!  

HAR VÄNT PÅ BEGREPPEN Tjänsten har funnits i två år och har snabbt fått stort gensvar. Den hjälper i snitt 150 kvinnor om dagen som misstänker att de har urinvägsinfektion. De flesta får rådgivning och ett 50-tal får hjälp med behandling. Hittills har i snitt en patient fått hjälp fem minuter efter att hen landat på sajten. Patienten kan alltså få diagnos och e-recept på väg till apoteket och behöver inte ta ledigt från jobbet utan kan lösa alltsammans på lunchen eller på vägen hem. – Många kvinnor blir väldigt engagerade och är bra ambassadörer för oss vilket är väldigt kul. Vår support har dagligen en tät kommunikation med våra användare på Facebooksidan, säger Matilda som betonar att man inte är en virtuell vårdcentral utan en nischaktör som vänt på begreppen. – Vi har mycket på gång i företaget just nu. Det är spännande att få vara en del i digitaliseringen av sjuk­ vården. Det vi ser nu är bara början.

Sist men inte minst: som fotbollsproffs, har du något tips till de som ska springa Run for Pride? – Spring för livet! Drick ordentligt. Och var stolt.

SÅ FUNKAR URINKOLLEN 1. Börja med att gå in på Urinkollen.se och svara på en rad

medicinska frågor som sedan en legitimerad specialistläkare använder som underlag för diagnos.

2. Signera med ditt BankID.

3. Om läkaren bedömer att du lider av urinvägsinfektion

skickas ett recept med behandling till apoteket inom 1 timme.

4. Du betalar endast när du får diagnos som leder till ett

recept. Receptet kan hämtas på valfritt apotek i hela Sverige.

VAD ÄR URINVÄGSINFEKTION?

Orsaken till urinvägsinfektion är bakterier i urinröret och urinblåsan. Nedre urinvägsinfektion hos kvinnor är vanligt och kan behandlas snabbt med medicin vid typiska symptom. Vanliga symtom är sveda och smärta när man kissar och en känsla av att man ständigt är kissnödig. Man kan även känna sig frusen. Urinkollen är som vårdgivare godkänd av socialstyrelsen och IVO.

#RunForPrideSweden

@runforpride.se


14 //

RESIAS EXPERT TIPSAR:

TEL AVIV – STADEN SOM PLOCKAT DET BÄSTA FRÅN LOS ANGELES, NEW YORK OCH BARCELONA

Ta Los Angeles palmklädda strandpromenad, New Yorks trendiga restaurangscen och Barcelonas närhet till både hav och shopping – så får du Tel Aviv. Staden som, hur klyschigt det än må låta, har något för alla. En plats där du är välkommen precis som du är. TEL AVIV HAR LÄNGE VARIT känt som en HBTQ-vänlig destination med sitt legendariska nattliv och sköna strandhäng. Resias expert Lina Eklund är precis hemkommen från staden och berättar om en suktande mix: – I Tel Aviv finns verkligen något för alla. Här finns barnvänliga stränder med badvakter, nybyggda lekplatser och familjevänliga restauranger för barnfamiljen. Ett legendariskt nattliv med fantastisk puls för kompisgänget, ett aldrig sinande utbud av historia och kultur för den nyfikna, ett kulinariskt paradis för livsnjutaren och himmelriket för den som är på jakt efter HBTQ-vänliga barer då kärleken för alla är gigantisk i den här staden. Tel Aviv har Los Angeles mångkulturella utbud, strandlivet, strandpromenaden och ett hett nattliv. Här finns även samma puls som i New York med höga skyskrapor, trendiga restauranger och ett bra utbud av shopping. Precis som i Barcelona ligger stranden mitt i staden och du kan enkelt kombinera shopping, kultur och historia med salta dopp och ett glas bubbel på stranden. – Skillnaden är dock att stranden i Tel Aviv håller mycket högre kvalitet och är betydligt mer barnvänlig än den i Barcelona. Det är en fröjd att motionera här en tidig morgon eller sen kväll. Eller att göra som lokalbefolkningen och ta en tur med en cykel eller elcykel, berättar Lina. STROSA I GRÄNDERNA i den gamla delen – Jaffa – och

#RunForPrideSweden

känn historiens vingslag. Ta en guidad nattklubbstur för att hitta de allra bästa nattklubbarna som kan vara svåra att hitta själv. Skåla i bubbel i solnedgången på en av alla mysiga takterrasser staden har att erbjuda. Frossa i lokala delikatesser på Carmel Market. Imponeras över stadens duktiga klädes- och smyckesdesigners. – Och gå för guds skull inte miste om den delikata maten staden har att erbjuda. Tel Aviv har även ett stort utbud av bra veganska och vegetariska restauranger, berättar Lina. KOMBINERA MED JERUSALEM, DÖDA HAVET ELLER WEEKEND I WARSZAWA En vistelse i Tel Aviv kombineras med fördel med en tur till Jerusalem eller Döda Havet. Upplev en av de viktigaste historiska platserna i världen, Klagomuren och basarernas mekka. Jerusalem är bara en timmes bilresa bort från Tel Aviv. Eller ta en tur till Döda Havet och flyt runt som en kork i det salta vattnet, smörj in dig med lera och få huden att kännas som en bebis. Resan dit tar bara ungefär två timmar. – Ett annat tips är att flyga till Tel Aviv med polska flygbolaget LOT och kombinera vistelsen med ett stopp i till exempel Warszawa, tipsar Lina.

FÖLJ RESIA I SOCIALA MEDIER: Facebook: resiasverige Instagram: @resiasverige

”I Tel Aviv finns verkligen något för alla.” Lina Eklund, Resias expert.

@runforpride.se


// 15

5 HBTQ-VÄNLIGA HOTSPOTS I TEL AVIV:

Många av världens bästa DJs spelar på klubbarna här.

Nattlivet i Tel Aviv är något som staden är internationellt kända för. Många av världens bästa DJs spelar på klubbarna här. I staden finns klubbar och barer i nästan varje gatuhörn och stämningen är god och gästvänlig. Vill man vara säker på att inte missa de bästa ställena kan man boka en guidad nattklubbstur med TLV nights. Här kommer fem tips på extra HBTQ-vänliga platser:

ZOO ZOO

> Rothschild Blvd 32 En nattklubb/bar som välkomnar alla. Dans på bardisken och konfetti överallt!

THE GAY BEACH

> Bredvid Hilton Beach Tel Avivs gay community har gjort den här stranden till en riktig hotspot. Här är alla välkomna oavsett sexuell läggning. Håll utkik efter regnbågsparasollen!

THE GAY CENTER

> Tchernikhovski St 22 Högkvarterat för Tel Avivs HBTQ-center. Där finns bl a ett kafé och det är även här prideparaden startar varje år.

AMAZONA BAR

> Lillenblum 23 En av Tel Avivs mest kända barer för lesbiska. Öppen torsdag natt och fredag dag.

SHPAGAT

> Nahalat Binyamin 43 Ett avslappnat kafé på dagen och en livlig gay-bar på kvällen.

RESIAS EXPERT GER SINA BÄSTA TIPS OM TEL AVIV SÅ FLYGER DU DIT:

Ta ett dopp, en drink eller bara spana in färgstarka personligheter! Frishman Beach är en av Tel Avivs absolut mest populära stränder.

Med Norwegian flyger man smidigt och direkt till Tel Aviv på omkring 4,5 h. De flyger flera dagar i veckan. Andra alternativ är Air France, Air Baltic, LOT och Finnair som samtliga flyger med minst en mellanlandning. Tänk på att du oftast då kan kombinera vistelsen i Tel Aviv med några dagar i till exempel Paris eller Warszawa.

SÅ LÄNGE STANNAR DU:

Inte mindre än 4 nätter. Perfekt för ett mini-break på 4-5 nätter, men det går enkelt att fylla en hel vecka.

DÅ ÄR VÄDRET SOM BÄST:

April-oktober är klimatet i Tel Aviv varmt (24-31 grader i luften och 18-31 grader i vattnet) och relativt torrt. Även november-mars bjuder på milda temperaturer och ett behagligt klimat (17-24 grader i luften och 17-23 grader i vattnet), men större risk för nederbörd under dessa månader.

SÄKERHETSNIVÅN:

Precis som alltid när du reser så ska du vara uppmärksam och hålla dig uppdaterad på säkerhetsläget via svenska Utrikesdepartementets hemsida. Men de oroligheter vi ofta får läsa om från Israel sker främst i landets norra delar. ”Det är få platser i världen där jag känt mig så trygg som jag har gjort i Tel Aviv” hälsar Lina.

PRISFÖRSLAG PÅ PAKETRESA MED RESIA: Stockholm-Tel Aviv 6-11 sept (5 nätter) direktflyg med Norwegian inkl. hotell (3 stjärnor) – från 4 047:- / Stockholm-Tel Aviv 6-13 sept (7 nätter) direktflyg med Norwegian inkl. hotell (3 stjärnor) – från 5800:- (aktuella priser 2/7-2018). Du bokar resan på resia.se, genom att ringa 0771-92 92 92 eller genom att besöka någon av deras butiker.

#RunForPrideSweden

@runforpride.se


16 //

PETER HÄGGSTRÖM LINDECRANTZ:

”ATT KOMMA UT SOM GAY VAR VAD SOM KRÄVDES FÖR ATT NÅ MIN DRÖM” Längdhoppstjärnan Peter Häggström hade tidigt en dröm om att få tävla i OS. För att komma upp i den nivån var det en sak som krävdes: att han skulle hoppa över åtta meter i längd. En bedrift som tidigare bara gjorts av en enda svensk längdhoppare. “Jag insåg ganska snart att min enda chans att någonsin klara av att prestera på den nivån var att först komma ut med att jag var homosexuell”, berättar Peter Häggström.

#RunForPrideSweden

@runforpride.se


// 17

PETERS 5 TIPS TILL DIG SOM SKA SPRINGA RUN FOR PRIDE Förutom längdhopp så har Peter även haft en kortare karriär inom löpning. Han har ett personbästa på 10,30 sekunder på hundra meter. En tid som ger Peter en delad femteplats genom alla tider över svenska prestationer i hundra meter. Här kommer hans fem tips till dig som ska delta i loppet.

Peter och Kajsa intervjuar HBTQ-personer runt om i världen och syftet är att inspirera fler att våga ta steget.

1. STEGRA LÅNGSAMT

Det första tipset handlar om att stegra långsamt och att planera loppet. Ett vanligt misstag är att man blir övertaggad i början och att man då tar ut sig för mycket. Se därför till att ha en plan så att du fördelar krafterna över hela sträckan.

2. INTERVALLER HJÄLPER

Något som verkligen hjälper om man vill utvecklas är intervaller. Det handlar kort och gott om att du varvar snabba sträckor med långsammare och väver in vila mellan loppen. Att ha bra kondition är förstås viktigt när du ska springa ett lopp.

3. HÅLL DINA KILOMETERTIDER

Ett sätt att se till så att du orkar genom hela loppet är att hålla dina kilometertider. Spring gärna med klocka eller använd en träningsapp, så hittar din nivå. Försök sedan ha lite koll på kilometerpasseringarna under loppet. Gärna lite snabbare än på träning, men bli inte över­ entusiastisk.

4. LÖPNING ÄR LÄTT

Glöm inte bort att löpning egentligen är sjukt enkelt. Det handlar kort och gott om steglängd + frekvens. Man får inte krångla till det för mycket.

5. GLÖM INTE BORT GLÄDJEN

Men det kanske allra viktigaste: Insup atmosfären när du väl är på plats. Glöm inte bort att fira oavsett resultat. Kommer man i mål är man en vinnare. Glöm inte bort att ha kul!

P

eter var 23 år och hade levt, tränat och tävlat med sin hemlighet i tio år. – Tillslut kom jag till en punkt där det inte gick längre och jag insåg att det enda jag kunde göra var att erkänna för mig själv och berätta för min omgivning, förklarar han. Så fort Peter hade kommit ut var det som att bitarna föll på plats. När OS-säsongen sedan satte igång hoppade han åtta meter direkt på första tävlingen och är fortfarande idag en av fyra svenskar som någonsin hoppat så långt. – Det handlade egentligen inte om att jag inte varit tillräckligt bra innan, utan om att jag inte varit mig själv, förklarar Peter. Idrottskarriären fortsatte men kantades av skador och redan som 26-åring valde Peter att lägga friidrottsskorna på hyllan. När han sedan som 33-åring valde att gå ut offentligt till media om sin läggning berättade han bland annat till Aftonbladet om avsaknaden av förebilder och att det även blev en av orsakerna till att han valde att lägga av. Efter elitidrottskarriären har Peter jobbat flitigt som programledare. Han är expertkommentator åt SVT, programledare för Lilla Sportspegeln och tillsammans med vännen Kajsa Bergqvist har han hållit i programmet Regnbågshjältar – ett program som just vill lyfta förebilder inom idrotten. – Jag och Kajsa är jämngamla och träffades redan när vi var runt femton år gamla. Vi var en stark friidrottsgeneration i början av 90-talet som var på många läger och tävlingar tillsammans. Det gjorde så klart att vi fick bra

#RunForPrideSweden

sammanhållning. Sedan har jag och Kajsa fortsatt umgås som vänner, och självklart har vi även haft stort stöd av varandra när vi valde att gå ut offentligt till media. Regnbågshjältar är ett tv-program som vill lyfta fram människor inom idrotten som väljer att komma ut. Peter och Kajsa intervjuar HBTQ-personer runt om i världen och syftet är att inspirera fler att våga ta steget. – Vi hade länge pratat om att göra något sådant program. I Sverige har vi kommit längre idag än för några år sedan, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Det finns till exempel fortfarande ingen inom manlig ishockey som valt att komma ut. För att inte tala om många andra länder där det fortfarande är en lång väg kvar, säger Peter. Peter är uppvuxen i textilstaden Borås och har under hela sin idrottskarriär tävlat för Boråsföreningen IK Ymer. När föreningen firade hundraårsjubileum förra året så valde Peter att ta fram en träningsoutfit inspirerad av föreningens klassiska track pants från 70-talet.

– Det var egentligen mest tänkt som en kul grej, jag ville ge tillbaka något till min klubb. Men intresset visade sig vara jättestort, berättar han. Så Peter bestämde sig för att utveckla klädkollektion­ en till ett helt eget företag, YMR Track Club. Idag har föreningen en liten andel i företaget och kläderna designas och stickas i Sveriges textilmekka, tillika Peters hemstad Borås. Man skulle kunna säga att cirkeln är sluten.

PETER HÄGGSTRÖMS MERITER Personbästa: 8,07 (En av tre svenskar över åtta meter). 3 SM-guld i längdhopp 1998, 1999 och 2000 3 SM-guld i längdhopp inomhus 1997, 2000 och 2001 6:e plats vid junior-EM 1995 24:a vid OS i Sydney 2000

@runforpride.se


18 //

DET SKA VARA ROSA I SOMMAR!

HAN SER VÄRLDEN FRÅN OVAN

Nyhet i beställningssortimentet.

Förra årets nykomling Freixenet Prosecco får nu ett rosa syskon, Freixenet Italian Sparkling Rosé. Art nr 72739, alk 11 %, 75 cl, pris 99:-

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem. #RunForPrideSweden

VILHELM BUCHAUS har jobbat som filmproducent i många år och numera driver han sitt eget företag Buchaus Production. Ett företag som framför allt erbjuder drönar­filmer åt andra företag. Under Run for Pride kommer de att finnas på plats för att filma hela loppet från ovan. – Med en drönare får man ett fågelperspektiv som man bara kan fånga från ovan. Run for Pride är ett stort och härligt evenemang som kommer vara fantastiskt att ha på film. Vi fångar eventets helhet med vår drönare och filmar detaljerna med en filmkamera från marken. Målet är att få med eventets stämning, atmosfär och rörelse, berättar Vilhelm. Att filma med en drönare har förstås även sina utmaningar. Många länder har infört starka restriktioner för hur och när en drönare får användas. I och med den nya personuppgiftslagen, GDPR, som trädde i kraft nyligen har integritetsskyddet dessutom ökat. – Jag tycker att GDPR är en otroligt bra lag som skärper kraven för hantering av personuppgifter. Eftersom vi jobbar med detta 24/7 är vi alltid uppdaterade på det senaste vad gäller lagar och regleringar, något som kan skilja oss från till exempel en hobbyfotograf. Vi filmar alltid med största möjliga hänsyn till människors integritet, förklarar Vilhelm. FÖRUTOM SNYGGA REKLAMFILME eller företagspresentationer så jobbar Buchaus Production även en hel del med livesändningar. Även de från ovan. Nu i vintras filmade de bland annat en livesändning utav skridskotävlingen Sigtunarännet. – Det här var ett projekt som var otroligt lärorikt och spännande att genomföra. Det var elitskridskoåkare från hela världen som slogs om segern. Vi lyckades genomföra en livesändning med drönaren utav hela loppet. Det sändes bland annat ut på en storbildsskärm i målområdet så att åskådarna hela tiden kunde se vad som hände runt om på banan. Jag tycker att det blev ett lyckat event och vi fick fantastiskt mycket positiv feedback från både de tävlande och åskådarna, säger Vilhelm. Boka in din egen drönarfilm på www.buchausproduction.se.

TRE TIPS TILL DEN SOM OCKSÅ VILL TESTA ATT FILMA MED EN DRÖNARE 1. Om man aldrig har flugit drönare förut så tycker jag att man borde testa

med en enklare och billigare variant på t ex en fotbollsplan eller ett fält, för att hålla sig borta från människor och djur. För att få riktigt fina filmer ska man styra drönaren försiktigt och försöka undvika hastiga rörelser som kan göra att din film blir skakig. 

2. Det är alltid bäst att filma mer material än vad man behöver för att i efterhand kunna välja ut de bästa filmerna.

3. Flyg aldrig drönaren tills batteriet är på väg att ta slut, du behöver batteri för att kunna flyga tillbaka och landa.

@runforpride.se


// 19

GLASHUSET – STRANDVÄGENS NYA OAS 18 juni 2018 kl 18 invigdes Glashuset på Kajplats 18 i Stockholm. En ny restaurang som kombinerar svenskt brasseri med smaker från hela världen. Här avnjuter du en somrig rödtunga meunière eller en rabarbercocktail mitt i blomsterprakten, bara ett par meter från hav och skärgårdsdoft. – När jag såg läget så kändes det bara helt rätt. Det var ungefär som när du hittar en glasbit som egentligen är en diamant men där de flesta andra trodde att det var en glasbit. Glashuset är min diamant, säger Christos Neo som är entreprenören bakom Glashuset, Strandvägens sprillans nya restaurang. GLASHUSET BJUDER PÅ inte mindre än två lummiga uteserveringar med utsikt åt två olika håll. Här varvas maritimt tema med parisisk bakgård. En blomstrande och personlig storstadsoas där tanken är att du ska känna dig som hemma även om du befinner dig precis på kajkanten, vid Strandvägen, bara ett stenkast ifrån Stureplan.

– Vi vill inte vara en turistfälla här på kajen, utan en plats dit även Östermalmarna och stockholmarna själva vill komma. Till skillnad från många av våra grannar kommer vi till exempel att ha öppet året runt. Vi vill att man ska kunna glida ned hit och njuta av utsikten även mitt i vintern, berättar Christos. BYTTE FINE MOT FUN Många restauranger stoltserar med att kunna erbjuda fine dining. Christos ville ha det enklare och mer familjärt. Därför kallar han det kort och gott fun dining. – Vi vill ha det mer folkligt och festligt. Hos oss hittar du inte de traditionella köttbullarna och räkmackan. Istället skruvar vi till dem lite och gör en ny variant. Vi vill sticka ut på ett roligare sätt och även skilja oss prismässigt mot övriga i området. På Glashuset njuter du av färsk fisk och skaldjur utifrån säsong. Biodynamiska grönsaker från både små och stora gårdar som Christos har ett nära samarbete med. Menyn är inte uppdelad utifrån förrätt och varmrätt utan istället utifrån storlek. Där hittar du till exempel rätter indelade efter något ”litet”, ”lite större”, ”större” och ”störst”. – Det ska kännas okej att bara komma förbi och ta någonting litet att stilla hungern med, eller sitta länge i solen och njuta av en lunch, förklarar Christos.

ALLA SKA KÄNNA SIG VÄLKOMNA Christos är en välrenommerad både restaurangägare och festfixare. Han har bland annat varit med och drivit kända krogar som Hasselbacken, Hamngatan 1, Riche, Stallmästare­gården, och Gildas, Han omvandlade restaurangen Zesty till en av Stockholms mest designade krogar som sedan även fick fem stjärnor, och har varit med under återuppbyggnaden av Sturecompagniet som nu blivit ett av Stockholms hetaste inneställen. – Jag har varit med och drivit ganska många olika restauranger och nattklubbar, och ibland går jag bara på mag­känsla när jag drar igång nya projekt. Så var det med Glashuset. Det bara kändes helt rätt. Jag vill ha hög kvalitet på maten och en familjär stämning som även ska spridas till gästerna och ge dem en varm och skön känsla. Jag är helt övertygad om att det är ett vinnande koncept i längden! Planerna framöver är många. Christos sprudlar av idéer. En av dem handlar om att bygga en takterrass. – Vi kommer att bygga en takterrass ovanpå Glashuset så att man får en ännu bättre utsikt över havet. Det ska glittra med lampor mellan blombladen på långt håll. Alla ska känna sig välkomna, både turister och stockholmarna själva. Hit ska man vilja komma för att äta gott, njuta av havet, bli omhändertagen, och njuta av blomsterprakten även om man befinner sig mitt i stan.

EN SOMRIG MENY FÖR TVÅ Fira in sommarens Pridefestival med en meny för två hos Glashuset. Här kommer ett förslag på hur det skulle kunna se ut:

– Rödtunga Meunière med kokt potatis, pepparrot, brynt smör dill & gräslök – 445 kr för två pers. – Somrig sorbet med smak av hallon, smultron och lavendel – 70 kr/pers

– Seeds of love Grapefruit IPA från Sverige – 84 kr/pers Eller fira med en flaska Pride Prosecco – 645 kr/flaska

ÖPPETTIDER: Sön – tis 11.30 - 23.00 Ons – lör 11.30 - 01.00. Öppet året runt. ADRESS: Kajplats 18, Strandvägen, Stockholm BOKA BORD: Tel: +46 (0)8 666 02 02 Mail: boka@glashuset.com

FÖLJ GLASHUSET: www.glashuset.com Instagram: @glashuset | Facebook: glashus1

#RunForPrideSweden

@runforpride.se


20 //

Handen 채r lika unik som ringen den b채r. Schalins ringar 채r 채kta svenskt hantverk och design. schalins.com

#RunForPrideSweden

@runforpride.se


// 21

VÄLBEFINNANDE I SOMMAR

STUREBADET MARINA TOWER – DÄR STAD MÖTER SKÄRGÅRD

STENUNGSBADEN – SVERIGES BÄSTA SPA 2017

Upptäck spa-anläggningen med ett unikt hamam och medlemsklubb, i den historiska byggnaden Saltsjöqvarn, anno 1890. Här erbjuds en balans av träning, mental avspänning, välgörande behandlingar och hälsosam kost. Medlemsklubben erbjuder gym och personlig träning och som medlem får du även njuta av hamam, jacuzzi, bassängbad och bastu. Enbart fem minuter från city står Elite Hotel Marina Tower – ståtligt på kajkanten med utsikt över Stockholms inlopp. Marinatower.sturebadet.se

På Stenungsbaden bor ni några steg från både havsnära och pulshöjande aktiviteter och ett avkopplande spa. Allt inramat av en vidunderlig utsikt över Hakefjorden och det salta havet. Här har en plats fylld av värme, gästvänlighet, kreativitet och glädje skapats – där ni kan njuta av den behagliga miljön i deras prisbelönta Blue­water Spa. Eller varför inte glädjas åt skatterna från havet i den fantastiska restaurangen, sittandes intill havskanten – med en hänförande utsikt över sundet. Stenungsbaden.se

Självmord berör oss alla Varje år tar ungefär 1500 människor sitt liv. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi på Suicide Zero gör allt vi kan för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap. Hjälp oss att förbygga självmord. Swisha 100 kr till 90 03 989. Tillsammans kan vi göra skillnad. Läs mer på suicidezero.se

Köp dina verk och konsttryck Giclée Fine Art från konstnären Max Alm-Norell på

www.maxalmnorellart.se

SJÄLVMORD UPPHÖR INTE FÖR ATT VI BLUNDAR OCH TIGER

#RunForPrideSweden

@runforpride.se


22 //

DETTA ÄR EMS-TRÄNING FOTO: TOBIAS FISCHER

• EMS står för elektrisk muskelstimulering.

• Med hjälp av elektriska impulser kan musklerna spännas upp till 18 gånger mer än vad kroppen själv kan åstadkomma under ett traditionellt träningspass.

• Upp till 90 procent av kroppens muskler aktiveras samtidigt med vår EMS-träning, därför räcker det med endast 20 minuter för att uppnå samma resultat som annars tar flera timmar att uppnå på ett traditionellt gym. • EMS kan användas som rehabilitering då de elektriska impulserna arbetar direkt med musklerna så att lederna slipper överbelastas. Då det också finns inbyggda elektroder längs ryggraden i våra träningsdräkter så går det att bygga muskler som man sällan kommer åt med traditionell styrketräning. Det gör att ryggproblem kan lindras. Även blodcirkulationen i muskler och bindväv ökar med EMS.

OM X–SHAPE FITNESS X–shape Fitness AB ägs av Linda Sandkvist, vd, och Annika Holtet, operativ chef. De äger även X–shape  Vasastan där de båda är operativa i verksamheten. X-shape finns även på Östermalm och i höst öppnar en studio i Solna. Företaget söker franchisetagare i hela Sverige. X–shape Fitness AB är generalagentur för den ungerska EMS-utrustningstillverkaren XBody.

NY TRÄNINGSFORM FÖR DIG SOM HAR ONT OM TID Vill du ha muskler men tycker det är tradigt att spendera timmar varje vecka på gymmet? EMS är träningsformen som gör att dina muskler kan spänna sig upp till arton gånger mer än vad som är möjligt under ett vanligt träningspass. Linda Sandkvist och Annika Holtet driver X-shape Fitness, Sveriges första gymkedja som erbjuder just EMS-träning. DET HELA BÖRJADE 2015 när Linda Sandkvist inte kunde bli av med sina diskbråckbesvär. Hon hade avverkat timmar hos både sjukgymnast och läkare, men ingenting hjälpte. Av en slump fick hon höra talas om EMS-träning. – Jag testade träningsmetoden och fick en aha-upplevelse. Samtidigt som jag byggde muskler så rehabiliterade jag ryggen. Helt plötsligt kom jag åt de djupa musklerna runt bålen som jag så väl behövde, berättar Linda. EMS-TRÄNING ÄR VÄLDIGT STORT utanför Sverige och Skandinavien, den utrustning som X-shape använder sig av finns i 56 olika länder. Ett träningspass innebär att du gör enkla övningar iklädd något som kan liknas vid en våtdräkt. Dräkten ger din kropp elektriska impulser som regleras via en maskin. De elektriska impulserna gör så att dina muskler kan spänna sig på ett sätt som du aldrig annars skulle kunna. Istället för att behöva spendera timmar på ett traditionellt gym tar ett träningspass med EMS endast 20 minuter. – Tjusningen med EMS-träning är att det är en trän­ #RunForPrideSweden

ings­form som passar för de allra flesta. X-shape Fitness kunder består av allt ifrån vältränade PT:s som behöver boosta sin styrka hos oss, till de som kommer hit och har svårt att överhuvudtaget röra sig. ETT FULLSERVICE-GYM Linda och Annika har utvecklat ett eget gymkoncept, X–shape Fitness, som erbjuder full service till kunderna. I ett gym­- medlemskap ingår kläder, handduk, dusch­ artiklar och funktionsdryck. – Hos oss är alla VIP-kunder! Att vi adderat fullservice som betyder att kunderna inte behöver ha med sig något när de tränar, att de slipper trängsel i fullsatta omklädningsrum och att de har sina egna inställningar i våra maskiner gör att de verkligen nyttjar sitt medlemskap, säger Linda. X-SHAPE FITNESS STARTADE med en studio i Vasa­ stan. Men studion blev snabbt väldigt populär och de båda kompanjonerna började fundera på hur de skulle hantera expansionen. 

– Vi bestämde oss för franchise. Det är ett väldigt bra sätt för oss att kunna behålla och kontrollera kvalitén i våra studios. Vi har stränga krav som varje franchise­ tagare behöver leva upp till och det säkrar vår ställning på marknaden. Vi äger generalagenturen för XBody i Sverige och ansvarar för att våra studios är certifierade enligt konstens alla regler. X–shape Fitness koncept är väl dokumenterat så att kunderna ska känna sig hemma oavsett vilken studio de besöker. TRÄNING PÅ REMISS Att EMS-träning är effektivt under en rehabiliterings­ process är Linda ett bevis på. Idag kan bolaget även ta emot patienter på remiss, något som blir alltmer populärt. – Vi ser ett enormt intresse kring träningen som rehabiliteringsform. Det vore fantastiskt om träningen kunde bli subventionerad så att vi i framtiden skulle kunna hjälpa fler människor än vi gör i dag. Vi ser att det finns ett enormt behov av detta. Ibland räcker inte traditionell sjukgymnastik till och då finns vi här, säger Linda. LADDA INFÖR LOPPET MED X-SHAPE FITNESS Träningskonceptet EMS passar särskilt bra för den som springer eftersom det ger väldigt bra resultat för just core och rumpa. – Även om du kanske inte hinner komma helt i form inför årets Run for Pride så rekommenderar jag alla att komma och testa för att se skillnaden. 20 minuter ett par gånger i veckan kan göra underverk, säger Linda. @runforpride.se


Re g 29 nbå au gsa g vg 20 å 19 ng

// 23

Vandring, ost och grappa i Dolomiterna Specialavgång 29 aug 2019 Dolomiterna i nordöstra Italien bjuder på dramatisk terräng med taggiga bergstoppar, frodiga alpängar och en artrik flora som gjort området berömt. Här möts också österrikisk och italiensk kultur i mat, arkitektur och språk. Vi varvar behagliga och vackra vandringar med att njuta livets goda, som till exempel att prova ost, grappa och vin från lokala producenter. Hotellet ligger i Vigo di Fassa – en liten by med strålande läge och hög charmfaktor. Välkommen på denna specialavgång för dig med regnbågens färger i ditt hjärta. HÖJDPUNKTER 4 Den mysiga byn Vigo di Fassa 4 Vandringen vid Paolinapasset 4 Grappa- och ostprovning 4 Vandring vid Sassolungomassivet 4 Vandring vid Passo Pordoi 5 dagar. Pris 10.375 kr Avresa: 29 aug 2019.

temaresor.se | 0771-37 38 39

#RunForPrideSweden

@runforpride.se


24 //

En alkoholfri sommar

59:McGuigan Delight Moscato Alkoholfri Vitt Vin, Australien, 75cl, ArtNr 1919

Druvorna till denna McGuigan Delight Moscato kommer från ett av världens mest prisbelönta vinhus. Dessa har fått växa i ett medelhavsliknande klimat, vilket tillsammans med att druvorna skördas nattetid ger fullmogna druvor med bevarad syra. Aspekter som ses som avgörande för vinets kvalitativa utveckling.

Finns på Systembolaget För mer info, se galatea.se

#RunForPrideSweden

@runforpride.se


// 25

DJ LA FLEUR KOMMER ÄNTLIGEN TILL STOCKHOLM Hon höll precis på att avsluta sina studier till farmaceut i Uppsala när dj-karriären tog fart. Eller som hon själv formulerar det: ”min passion visade sig handla om en annan typ av mixande”. Sanna La Fleur Engdahl är en av Sveriges största dj:s inom house och techno. Under artistnamnet La Fleur spelar hon för danssugna folkmassor över hela världen. Sanna började sin dj-karriär på Berns söndagsklubb och Grodans cocktailklubb i Stockholm år 2004. Efter några år, när karriären tagit fart på riktigt, bytte hon Stockholm mot Berlin där hon fortfarande har sin bas. – Berlin är som en smältdegel av många olika typer av människor som kommer från väldigt olika bakgrunder, men som ändå alla har något gemensamt: sitt kreativa skapande. En plats som inspirerat mig mycket. Här har alltid klubbscenen varit väldigt stor och öppen, berättar Sanna. Även om Sanna har sin bas i Berlin så spenderas nästan lika många dagar i andra delar av världen. Det är inte helt ovanligt att en helg bjuder på tre spelningar i tre olika länder. Enbart juli månads schema är maxat med spelningar i länder som Ungern, Tyskland, Spanien, Tyskland igen, USA, Montenegro, Turkiet, Portugal och sist men inte minst Sverige. – Det blir många resor, men resorna är en del av det som inspirerar mig i mitt skapande. Där möter jag nya människor och får nya intryck. Även min dotter är en stor inspirationskälla. Hon är fantastisk.

MÅNGA FRAMGÅNGAR PÅ DEN INTERNATIONELLA HOUSESCENEN Sanna har samarbetat med världskända dj:s och techno­ producenter som Sasha, Kenny Larkin, Kerri Chandler, och Carl Craig. 2015 vann hon P3 Guld för ”årets dans” och senare röstades hon även fram som ”årets dj-genombrott” av den brittiska elektro- och klubbtidningen Mixmag. – En annan höjdpunkt under min karriär var när min egen låt, Nightflow, blev remixad av technoproducentkungen från Detroit, Kenny Larkin. Eller när jag gav ut min egen remix av en av världens absolut mest kända dj:s, Sashas, låt Trigonometry. Något som även lett till ett kommande samarbete, berättar hon. Sanna spelade nyligen på den elektroniska undergroundfestivalen Fusion och Melt festival i Tyskland, och har under sommaren en återkommande programpunkt på Labyrinth Party på Pacha Ibiza. – Jag har även många festivaler inbokade nu i sommar. Det ska bli jättekul. Det är en härlig kontrast att spela utomhus mot de annars så mörka nattklubbsmiljöerna jag ofta spelar i, säger Sanna. Hur ser mångfalden ut bland dj:s? För några år sedan väckte Sanna uppmärksamhet i svensk media när hon visade sig vara den enda kvinnliga artisten bokad till den då två helger långa housefestivalen Summer­burst. – Dj-branschen är helt klart en mansdominerad heterovärld. Men man har blivit mycket bättre på att lyfta fram och pusha för mer mångfald på många olika plattformar. Det såg helt annorlunda ut när jag började för fjorton år sedan. Så det ser ändå positivt ut.

#RunForPrideSweden

EFTERFESTA MED LA FLEUR UNDER PRIDE Förutom sommarens festivalspelningar, och samarbetet med Sasha väntar bland annat två turnéer i USA och en i Indien. Att Sanna är populär världen över råder det med andra ord ingen tvekan om. Och nu kommer hon alltså även till Stockholm för att spela på Run for Prides efterfest på Café Opera. – Det ska bli väldigt kul att spela på Run for Pride i år. Jag har fått många förfrågningar genom åren om att spela under Pride men det har aldrig passat in rent tidsmässigt. Sist jag spelade på Café Opera var flera år sedan, det ska bli jättekul. Tror det kommer bli väldigt bra fest!

SANNA LA FLEUR ENGDAHL ÅLDER: 38 år BOR: Berlin JOBBAR SOM: dj FRAMGÅNGAR I KORTHET:

• Vinnare av P3 Guld för ”årets dans” 2015.

• Hits i urval: Flowerhead’ EP, ‘Eavesdropper’ och ‘Flowerhead Revisited’ • Röstats fram av brittiska elektro- och klubb­ tidningen Mixmag som ”årets dj-genombrott”

• Samarbetat med internationellt kända dj:s och technoproducenter som Sasha, Kenny Larkin, Kerri Chandler, och Carl Craig.

@runforpride.se


VÄLKOMMEN TILL KOSTA - HJÄRTAT A GLASRIKET! S EN iteter ske R E iv ftfi

t ä NF turak ch kr O a o K n e

ST ud avat fisk Ö H tb n

u an ett d Br blan d me

BOKA DIN SMÅLANDSUPPLEVELSE REDAN IDAG! Kom och upplev Småland och Glasriket i sommar. Kosta Lodge är beläget mitt i det småländska glasriket, i närhet till ett av Sveriges äldsta glasbruk. Gäster kommer till oss för att uppleva, bo och må bra.

Safaritur i småländsk urskog! Möt visenter, hjortar, mufflonfår och vildsvin på nära håll.

I Kosta Safaripark får ni uppleva skogslevande djur på nära håll. Ta bilen genom parken och se djuren ströva fritt i sin naturliga miljö. Varje dag erbjuder vi guidade turer med våra viltvårdare – de vet när och var djuren gärna håller sig framme.

SOMMARPAKET 2 NÄTTER • Boende i två nätter med härlig hotellfrukost. • Glasblåsning i glashyttan och en tur i Kosta Safaripark. • 3-rätters middag valfri kväll. • Fri tillgång till pooler och bastu.

öppet alla dagar maj till september 10.00-22.00 www.kostasafaripark.se

1.695:- per person

Biljetter säljs hos: Kosta Lodge, Kosta RentalCenter, Rondellen, Kosta Boda Art Hotel, Jaktia Kosta, Lågprisvaruhuset Kosta och Safariparkens butik.

STORA VÄGEN 2, KOSTA | 0478-590 530 | WWW.KOSTALODGE.SE

the Heritage G IN P P O H S S E K R Ä M U VAR shopping för hela familjen

20.000 kvm

Alltid bra

ÖPPETTIDER

18.00 0 • LÖR & SÖN 10.00 – .0 20 – 0 .0 10 E FR – MÅN – 20.00 I • ALLA DAGAR 10.00 25 JUNI – 19 AUGUST

the Experience I våra butiker hittar ni glas, er, mode, inredning, leksaker, böck t jakt & fiskeutrustning, god ma och mycket, mycket mer!

STORA SOMMARPAKETET Helpension med lunch, supé och frukostbuffé samt entré till vår unika spaavdelning. 1.695 kr per person del i dubbelrum

5

LL of FAME HA •

2

017 • 2

CERTIFICATE of

EXCELLENCE

6 01

2014 • 20 1

Gäller 18 juni – 19 augusti

WWW.KOSTAOUTLET.SE - FACEBOOK.COM/KOSTAOUTLET

www.kostabodaarthotel.se • 0478-348 30

ae autem ut prox natur imu s Cum

56°49'59.0"N 15°24'2.5"E

,045"


FOTO: TORE SANDELL

// 27

”Jag kände mig välkommen från dag ett oavsett av vem jag var eller hur långsamt jag än sprang. Det är mitt sätt att vara aktivt delaktig i vår stora HBTQ-familj.” Susanne Grigull, styrelsemedlem

LÖPNING – FÖR ALLA

Stockholm Frontrunners IF är en idrottsförening för HBTQ-personer och deras vänner. Hos föreningen kan man välja mellan löpning och motionspromenader. För att alla ska känna sig hemma tränar Frontrunners i olika grupper, alltifrån nybörjare till mer avancerade löpare. Förutom träning och motion prioriterar föreningen social gemenskap. Föreningen har ca 120 medlemmar och firar fem år till hösten. Den som är intresserad kan prova på att träna tre gånger innan man blir medlem. – VI TRÄNAR ÅRET OM. På tisdagar springer vi intervaller som är anpassade efter alla, oavsett nivå. Och på lördagar står det sociala på schemat. Vi delar in oss i grupper som springer olika snabbt och olika distanser, från cirka fyra kilometer till tolv kilometer som längst. Innan löpningen värmer vi upp, stretchar och gör övningar som hjälper oss att utveckla vår löpning (löpskolning). Just nu tränar vi på övningar som vi ska göra under Prideparaden. Vi kommer vara snyggast i paraden, berättar Conny Öhman från Stockholm Frontrunners. Den som inte kan eller vill springa kan promenera med Frontrunners promenadgrupp. Promenaden tar från 45 minuter till en timme och går i rask takt vilket motsvarar ungefär 45 kilometer. Syftet är att förbättra deltagarnas kondition. – Klubben är till för alla och det sociala är minst lika viktigt som att träna. På lördagarna avslutar vi alltid träningen med en gemensam fika/ brunch och på sommaren har vi after run efter intervallerna på tisdagarna, säger Conny. STOCKHOLM FRONTRUNNERS har systerklubbar i många städer, bland annat en nystartad klubb i Göteborg. – Det är härligt att kunna passa på att träna med en systerklubb när man är ute och reser. Man kan också följa med oss till löpartävlingar för att tävla själv eller för att heja på.

VAR, NÄR, HUR? Tisdagar: 19.00 Lördagar: 10.30

Mötesplats: Zinkensdamms IP (entré närmast t-banan Zinkensdamm), Ringvägen 16. www.stockholmfrontrunners.com

#RunForPrideSweden

@runforpride.se


28 //

3 POPULÄRA TRÄNINGSRESOR

SPRING ÖVER HELA VÄRLDEN MED SPRINGTIME RESOR

Vad sägs om att springa under palmerna i december på Honolulu Marathon i Hawaii, eller från kust till kust genom charmiga italienska byar i maj? På Springtime Resor erbjuder man olika typer av paketresor med fokus på träning och framför allt löpning. Tillsammans med deras erfarna tränare kan du springa olika lopp runt om i världen nästan alla tider om året. DEN SOM TRÄNAR HAR OFTA ett mål att uppnå, det kan handla om att springa ett lopp, men också om att hålla i sin träning eller att ”bara” komma igång med den. Och vad är inte bättre än att göra det på en strand eller i en storstad tillsammans med andra? – Träning och löpning tillsammans med andra ger en härlig mix av endorfiner, pepp och gemenskap. Glädjen som träningen och gemenskapen ger i de miljöer som vi erbjuder är så fantastisk att alla borde få uppleva den, säger Pernilla Eriksson från Springtime Resor.   Förutom löparresor som är anpassade till specifika lopp runt om i världen, så erbjuder Springtime Resor även mer generella träningsresor. En av de populäraste är till exempel den som varje vår och höst avgår till soliga Algarvekusten i Portugal. En resa dit alla är välkomna att anmäla sig, oavsett förkunskap eller bakgrund. – Våra inspirerande och duktiga ledare anpassar alla våra pass efter olika nivåer, så att alla kan vara med utifrån sina egna förutsättningar. I Portugal har vi 10-15 ledare på plats varje vecka för att alla ska ha möjlighet att vara med och prova på något nytt eller göra det de gillar bäst. Vi brinner för träning, hälsa, resor och att ge människor förutsättningar för att njuta av livet. I träningens värld finns bara glädje och gemenskap oavsett sexuell läggning, etnisk härkomst, handikapp eller ålder.

#RunForPrideSweden

TRAINING CAMP PORTUGAL Inspireras och kom i ditt livs träningsform under en vecka på Algarvekusten i Portugal. Möt solen under en morgonjogg på stranden i den lilla byn Monte Gordo, ta en tur i pinjeskogen, bestig ett berg, väck kroppen med yoga, utmana dig med hårda fyspass, eller bjud upp till ett danspass! Veckan innehåller ett smörgåsbord av träning där du kan välja mellan cirka 60 pass med 15-tal ledare som finns på plats. Du väljer själv hur mycket du vill och orkar träna. Låt dig bli inspirerad och peppad av fantastiska instruktörer och några av Sveriges bästa föreläsare. Datum: varje höst och vår

NEW YORK MARATHON Är det här året som du ska springa New York Marathon? Ge dig själv ditt livs upplevelse – följ med Springtime Resor till New York! New York Marathon är ett av världens mest mytom­ spunna lopp. Att springa genom stadens alla fem stadsdelar, påhejad av över två miljoner supportrar, och slut­ ligen gå i mål i Central Park går inte att beskriva i ord – det måste helt enkelt upplevas. Tillsammans med 15 erfarna reseledare erbjuder Springtime ett fullmatat program med morgonjogg, sightseeingturer, banbesiktning, musikaler, hockeymatcher på Madison Square Garden, heldag till Washington DC, shoppingutflykter till Woodbury Outlet, gemensam nummerlappsuthämtning och middagar med mera. Upplev ett New York som du aldrig sett tidigare. Datum: 4 november 2018, 3 november 2019

3 TIPS PÅ HUR MAN BEHÅLLER DEN DÄR HÄRLIGA KÄNSLAN EFTER LOPPET När man laddat länge inför något stort, som till exempel ett lopp, så är det inte helt ovanligt att man kan uppleva nästan som en mini-depression när det sedan plötsligt är över. Pernilla från Springtime Resor ger sina tre bästa tips på hur du behåller den där härliga känslan i kroppen så länge som möjligt. • Häng upp din medalj synligt så att du kan glädjas av den varje gång du ser den. • Frossa i bilder från loppet. • Sätt upp ett nytt mål, anmäl dig till ett nytt lopp eller varför inte en ny resa?

FÖLJ SPRINGTIME RESOR I SOCIALA MEDIER: Facebook: SpringtimeTravel Instagram: @springtimetravel

LÄS MER OM RESORNA OCH HUR DU ANMÄLER DIG PÅ springtime.se

BROOKLYN HALF MARATHON USA:s trendigaste halvmara! Den härliga stämningen under loppet tillsammans med pre-run party och afterrun party gör detta lopp till en alldeles unik upplevelse och det är inte svårt att förstå varför det är USA:s mest populära halvmara. Brooklyn levererar stort i en perfekt försommartid. Under resan erbjuds du en gemensam citysightseeing runt hippa Brooklyn – ta en öl på en rooftopbar och shoppa det du bara kan hitta där och ingen annanstans i världen. En perfekt uppladdning inför loppet som sedan går genom Brooklyns färgstarka kvarter. Ta några dagars break och fyll på med nya reseminnen!  Datum: 16-20 maj 2019

@runforpride.se


Välkommen hem till Siggesta Gård Brunchpremiär 1 september Hos oss är den goda stämningen i fokus och vår matlagning är modern och rustik med fokus på det gröna och det gårdsnära. Vi vill att du som gäst ska känna dig som hemma när du kommer till oss och här serveras maten på stora fat och anpassas för hela familjen. Boka möte, kick-off eller konferens hos oss! Lägg in ett yogapass eller en b o o tc a m p på s c h e m at e l l e r t r ä n a k om m u n i k at i o n m e d h j ä l p av h ä s ta r . Nytt i år W o r k s h o p i kom m u n i k at i o n o c h b e t e e n d e m ö n s t e r m e d h j ä l p av DISC -profil teori

HYR EN H E R R G Å R D S F LYG E L Ta m e d d i n a n ä r a o c h kära och hyr en herrgårdsflygel med p l a t s f ö r 1 2 p e r s o n e r. Alla rum har egen dusch och toalett och i trädgården en vedeldad badtunna under äppelträdet intill fårhagen Höst

Sig g esta gård

Augusti Kräfttema Sensommarfest September Brunchpremiär Matmarknad En dag till förmån för barncanserfonden Oktober Oktoberfest och mycket mer www.siggestagard.se

pride.indd 1

2018-07-18 13:27:53


HAR DU NÅGOT ATT FIRA? I över hundra år har Waxholms Hotell lockat gäster med god mat, härlig stämning och storTREVLIG RESA slagna vyer över Vaxholmsfjärden. Idag är Från centrala Stockholm hotellet nyrenoverat och finare än någonsin. är du här på ca en halvtimme med bil. Res bekvämt på mindre Samla dina nära kring brunch, afternoon tea än en timme med buss eller ta eller middag i anrika restaurang Matsalen. skärgårdsbåten som stannar precis utanför. Ta med din kära på en avkopplande weekend. Eller ta med kollegorna på en inspirerande konferens, möte eller kickoff i vackra och funktionella möteslokaler och festvåningar. Här i skärgården är alla årstider lika vackra. Varmt välkommen – året om.

ADRESS E-POST

Hamngatan 2, 185 21 Vaxholm reservation@waxholmshotell.se

08-541 301 50 www.waxholmshotell.se BOKA PÅ 08-541 301 50 | WAXHOLMSHOTELL.SE

TELEFON WEBB

Välkommen att resa med GO Cruising GO Cruising är en resebyrå specialiserade på kryssningar runt om i världen. Det finns otroligt många rederier och resmål att välja mellan och vi kan guida dig rätt. Vi samarbetar med välkända rederier, flygbolag och hotell för att ge dig hög kvalitet. Vi på GO Cruising vill hjälpa dig att göra din dröm till verklighet. Oavsett budget så hittar vi den bästa resan då vi har många års erfarenhet och bra kontakter. Vi vet att en semester ombord på ett kryssningsfartyg kan ge en upplevelse långt utöver det vanliga!

Florida & Karibienkryssning 7 - 16 nov eller 26 nov - 4 dec 2018

Florida & Kubakryssning 12 - 20 nov 2018

Res till Florida och kryssa ombord Celebrity Infinity i november! Välj vilken avresa som passar er bäst. Ni inleder resan med tre nätter på hotell i Miami Surfside, sedan kliver ni ombord Celebrity Infinity på någon av dessa rutter:

Häng med oss i höst på en spännande resa till trendiga och mångkulturella Florida och kryssa till rytmiska och färgsprakande Kuba! Vi börjar resan med några nätter i Florida innan vi kliver ombord på fartyget som tar oss till både Bahamas och Havanna!

KRYSSNING AVRESA 7 NOV:

KRYSSNING AVRESA 26 NOV:

Lör Sön Mån Tis Ons Tor

Tor Fre Lör Sön Mån

PRIS:

Fort Lauderdale - 16.00 Till havs Cozumel 07.00 18.00 Till havs Key West 07.00 17.00 Fort Lauderdale 07.00 -

Fort Lauderdale - 16.00 Key West 07.00 17.00 Till havs Bahamas 07.00 18.00 Fort Lauderdale 07.00 -

15 995:- per person och del i insideshytt

I priset ingår: Flyg t/r från Arlanda, 3 nätter på hotell i Miami Surfside inkl frukost, kryssning med Celebrity Infinity inkl helpension och dricks, 1 utvald utflykt i Florida

1000:- rabatt per person vid bokning senast 10 augusti

KRYSSNING 15 - 19 NOV: Royal Caribbean, Majesty of the Seas Tor Fort Lauderdale, Florida 16.00 Fre Havanna, Kuba 09.00 20.00 Lör Till havs Sön Nassau, Bahamas 07.00 18.00 Mån Fort Lauderdale, Florida 07.00 PRIS:

17 995:- per person och del i fönsterhytt

I priset ingår: Flyg t/r Stockholm Arlanda, transfer från hotell till fartyg, 3 nätter på hotell i Miami Surfside inkl frukost, 4 nätters kryssning med Majesty of the Seas inkl helpension och dricks + visum till Kuba och 1 utvald utflykt i Florida

0770 - 220 200

www.gocruising.se

info@gocruising.se


// 31

EN TRYGG ARBETSPLATS FÖR ALLA – PÅ RIKTIGT Vi är många som vill skapa arbets­platser där alla kommer till sin rätt. Som arbetsgivare vill vi ha rätt kompetens på rätt plats, och som medarbetare vill vi kunna göra ett bra jobb och vara oss själva. För att åstadkomma det behöver arbets­ miljön vara trygg för alla. VI VET ATT HBTQ-PERSONER har en sämre arbetsmiljö än andra, det visar bland annat en ny studie från Göteborgs universitet. Skämt om personers sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck är vanliga företeelser, men det kan också handla om att man begränsar sig i vardagen; att jag till exempel inte säger vem jag ska resa bort med eller hela tiden behöver svara på frågor som blir fel. Om det vore din vardag: hur skulle du då kunna prestera på topp? Skulle du vilja jobba kvar? Och med vetskapen att det är så för andra: Hur vill du vara som chef, ledare och medarbetare för att bidra till förändring? På senare år har det kommit nya krav på förebyggande arbete mot diskriminering och kränkande särbehandling, och för en god psykosocial arbetsmiljö. Vi måste göra rätt och många vill göra rätt. Men det kan vara svårt att veta var man ska börja. RFSL har därför arbetat fram en metodik som vi vet fungerar. Vi kallar den hbtq-certifiering;

#RunForPrideSweden

en kvalitetsstämpel som arbetsplatser kan skaffa genom att jobba med sina rutiner, sitt ledarskap och kunskapen i personalen. RFSL HAR HBTQ-CERTIFIERAT över 400 arbetsplatser i näringslivet, ideell och offentlig sektor sedan 2008. För varje arbetsplats vi möter förändrar vi världen tillsammans. Vi lär ut det vi kan om normer, fördomar och diskriminering samtidigt som arbetsplatserna diskuterar och utvecklar sin verksamhet tillsammans. Resultatet är att fler känner sig inkluderade på jobbet och välkomnade av verksamheten. Som Sveriges äldsta och största hbtq-organisation är en viktig del av utbildningens framgång att vi delar med oss av all den kunskap och erfarenhet som finns i vår verksamhet. Med hjälp av de pengar som hbtq-certifieringen ger kan RFSL i sin tur fortsätta utveckla och stötta arbetet för

hbtq-personers rättigheter runt om i Sverige och världen. Under sommaren firas Pride-festivaler i hela Sverige. Då är vi många som tillsammans tar ställning för alla människors fri- och rättigheter. Vi är väldigt stolta över att företag, organisationer och arbetsplatser från alla branscher deltar i festligheterna. Men vi tycker att det är dags att ännu fler tar ställning för en trygg arbetsplats för alla, hela året. Så när ni dansat er igenom Pride-paraden; kolla in våra hbtq-certifieringar och öppna upp er verksamhet för fler. Tillsammans förändrar vi världen. SANDRA EHNE

FÖLJ RFSL I SOCIALA MEDIER

INSTAGRAM: @rfsl_official FACEBOOK: rfsl.forbundet #RFSL #HBTQ

@runforpride.se


32 //

STOLT BOSTADSBYGGARE TILL HELA SVERIGE VI HAR BOENDEN FÖR REGNBÅGENS ALLA FÄRGER T HITTA DIT PÅ E D N E O B DRÖM HSB.SE

HSB – STOLT PARTNER TILL QX GAYGALA 2018

#RunForPrideSweden

@runforpride.se

RUN FOR PRIDE MAGAZINE #2  
RUN FOR PRIDE MAGAZINE #2  
Advertisement