Page 1

TIETOA SINULLE, JONKA OMAINEN ON SAIRASTANUT AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖN

Aivohalvaus- ja dysfasialiitto ry Stroke- och dysfasiförbundet rf


Sinua ja perhettäsi on kohdannut äkillinen, odottamaton sairaus. Läheisesi on saanut vakavan aivoverenkierron häiriön. Läheisesi sairastuminen ja sitä seuraava epävarmuus toipumisesta tulevat vaikuttamaan Sinun arkipäivääsi eri tavoin.

Tunnet ehkä: Pelkoa - läheisesi puolesta - siitä että muille läheisillesi tapahtuu jotain - että jäät yksin Avuttomuutta - koet, ettet pysty tukemaan sairastunutta läheistäsi tai muita omaisia tarpeeksi Syyllisyyttä - mietit, mitä olisit itse voinut tehdä toisin - tunnet, ettet jaksa olla muiden tukena ja turvana, kuten toivoisit Turhautuneisuutta - kun kukaan ei varmuudella pysty sanomaan läheisesi toipumisesta Ärtyneisyyttä - mietit, miksi tämä tapahtui juuri meille - huomaat, että ”pinnasi” saattaa olla tavallista lyhyempi Pettymystä - siitä, kun tehdyt suunnitelmat muuttuvat - siitä, ettet ehkä koe saavasi tukea heiltä, joilta sitä eniten toivoit

2

Väsymystä - huomaat, että Sinun on vaikea huolehtia työstäsi ja arkipäivän askareista - Sinulla voi olla vaikeuksia nukahtaa - näet painajaisia Haluat eristäytyä - et jaksa tavata ihmisiä jotka kyselevät läheisesi vointia - yksinäisyydessä yrität pitää tuskalliset ajatukset loitolla Tunnet ehkä, että et pysty vastaanottamaan uutta tietoa samalla tavalla kuin tavallisesti pystyt. Tunnet ehkä, että mieleesi tulee aiemmin tapahtuneita, raskaita kokemuksia, esim. vakavia sairauksia tai kuolemantapauksia lähipiirissäsi. Tunnet ehkä, että heilahtelet toivon ja toivottomuuden välimailla.


On luonnollista reagoida edellä mainitun tavoin. Erilaiset tunteet ja reaktiot ovat luonnollisia, kun läheinen sairastuu äkillisesti. Voit myös reagoida kehollasi eri tavoin: jännittämällä, kivulla, vatsavaivoilla.

Voit auttaa itseäsi: Hyväksymällä, että poikkeava elämäntilanne synnyttää Sinussa monenlaisia tunteita. Selvittämällä itsellesi tosiasiat läheistäsi kohdanneesta sairaudesta. Puhumalla läheisesi sairastumisesta ja siihen liittyvistä tunteistasi sekä perhepiirissä että tukiryhmissä. Välttämällä eristäytymistä. Noudattamalla tavanomaista päivärutiiniasi niin pitkälle kuin mahdollista ottamalla kuitenkin huomioon, ettet ehkä jaksa esim. keskittyä samalla tavoin kuin tavallisesti.

Huolehtimalla perustarpeistasi: syö ja nuku. Jos Sinulla on vaikeuksia nukahtaa, liiku tavallista enemmän iltapäivällä. Se auttaa laukaisemaan jännityksen kehostasi. Muistelemalla, mikä on auttanut Sinua aiemmin, kun olet kohdannut raskaita tilanteita. Onko samoista asioista apua nyt? Antamalla itsellesi omaa aikaa. Osallistumalla mahdollisesti järjestettäviin tukiryhmiin.

Teksti pohjautuu kriisiterapeutti Helena Pryzin ja erikoissairaanhoitaja Merja Korhosen alkuperäistekstiin aivohalvauspotilaiden omaisten kriisiryhmäprojektista 1997 – 1998.

3


Älä jää yksin, älä jätä yksin Aivohalvaus- ja dysfasialiitto on kansanterveys-, vammais- ja potilasjärjestö, joka tukee edustamiensa ryhmien arjessa selviytymistä. Aivoverenkiertohäiriön sairastaneet, heidän perheensä, ystävänsä ja muut asiasta kiinnostuneet ovat perustaneet yhdistyksiä ja kerhoja eri puolille Suomea. Yhdistyksillä on toimintaa yli 100 paikkakunnalla. Aivohalvaus- ja dysfasialiiton paikallisyhdistyksen jäsenenä saat edullisesti monipuolista koulutusta, tukea ja neuvontaa. Paikallistoiminnan kautta tapaat muita samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Yhdistykset ja kerhot järjestävät jäseniltoja, koulutustilaisuuksia, retkiä ja matkoja sekä tukevat jäsentensä harrastustoimintaa. Jäsenetuna saat

- AVH-lehden 4 kertaa vuodessa - Tervetuloa jäseneksi -infopaketin - koulutuksia ja tapahtumia jäsenhintaan - ilmaisen neuvontapalvelun lakiasioihin liittyvissä asioissa - aluesihteerin neuvontapalvelut - jäsenyhdistyksen palvelut

Yhteystiedot: Aivohalvaus- ja dysfasialiitto ry Suvilinnantie 2, 20900 Turku puh. (02) 2138 200 fax. (02) 2138 210 sähköposti: aivohalvaus.dysfasia@stroke.fi www.stroke.fi

4

Kannen kuva: Futureimagebank

Esite painettu 2/2008

Älä jää yksin! Tule mukaan toimintaan!

Tietoa sinulle, jonka omainen on sairastanut aivoverenkiertohäiriön  

Tietoa sinulle, jonka omainen on sairastanut aivoverenkiertohäiriön -esite