Page 49

ÄTA & BO

27.7.2019 är det liv i luckan i Hitis när Hitisrodden ordnas. Kyrkbåtar och andra roddbåtar tävlar mot varandra i olika klasser. Uppe till lands är det folkfest.

Planen är att besöka vikingacentret först, därefter ta en lunch på Smokehouse och avslutningsvis runda av med kaffe i Backom. Vikingacentret och Smokehouse ligger på Rosala och Backom i Hitis. Avståndet mellan Rosala och Hitis är ungefär 10 km. Rosala Vikingacentrum Att besöka vikingacentret är som att ramla in i en forntida värld. Guiden visar hur man kastar en tveeggad yxa. ”Höj yxan över huvudet, svikta lite med knäna, sikta och ta sats!” Pang! Stålpjäsen slår i måltavlan. Barnen hoppar jämfota när de väntar på sin tur. Yxan är en skickligt gjord kopia av en riktig vikingatida förebild – precis som allt annat i centret. Vikingacentret är byggt som en vikingatida by, med hövdingahall, långhus med mera. Många av aktiviteterna äger rum på det mysiga tunet mellan byggnaderna. Det populäraste aktivitetspaketet bland yngre besökare lär vara ”En dag som viking”. Då klär man sig i vikingatida kläder, bakar och steker fältbröd,

besöker vikingaskeppet bredvid centret och prövar på olika stridstekniker. En vuxen besökare uppskattar museet som bland annat beskriver de vikingatida fynden som gjordes under Kyrksundets arkeologiska utgrävningar (sundet skiljer åt Rosala- och Hitislandet från varandra). Moderna vikingar finner säkerligen också tycke för den rustika matlistan. Taproom Smokehouse Taproom Smokehouse ligger alldeles vid vattnet, ungefär ett par kilometer från vikingacentret och nära mikrobryggeriet Rousal Brygghus. Alldeles som Smokehouses namn antyder är det grillat och klassisk barbeque som gäller. Backom Café Hjärtat i Backom Café är den gamla ladugården och ängen runt den. Grånat, snyggt hållet virke skapar den rätta skärgårdsstämningen. Det här är rätt plats för en mysig kaffestund.

#visitarchipelago

47

Profile for Strax Kommunikation

Välkommen till Skärgården  

Skärgårdens turistbroschyr.

Välkommen till Skärgården  

Skärgårdens turistbroschyr.