Page 69

HYVÄ TIETÄÄ

ARVOISTA: Onko mahdollista saavuttaa taloudellista menestystä kuormittamatta luontoa? – Luonnollisesti ei, koska kaikki toiminta kuormittaa, ja taloudellinen menestys on hyvin suhteellinen asia. Pitkällä aikavälillä ympäristötietoisilla valinnoilla on kuitenkin merkitystä. Oma yritykseni on ympäristövastuullinen. Lisäksi viisi prosenttia sen voitosta menee luonnonsuojeluun. Tämä on minulle tärkeä asia, mielestäni yksittäinen yritys voi tehdä paljon hyvää yhteiskunnalle ja luonnolle.

KUKA Nimi: Ville Laitinen Ikä: 33 Koulutus: luonnontieteiden kandidaatti, luonto-opas Perhe: puoliso ja kaksi lasta Ammatti: yrittäjä, Natureffect Oy

Oletko mukana jossakin kestävää kehitystä edistävässä verkostossa? – Kyllä, Leave No Trace -nimisessä verkostossa. Kyseessä on kestävän luontomatkailun organisaatio. Sen jäsenet sitoutuvat noudattamaan tiettyjä normeja.

Kestävällä matkailulla tarkoitetaan sitä, että otetaan vastuuta matkailun ympäristöllisistä, mutta myös sosiokulttuurisista ja taloudellisista seurauksista. Muualla maailmassa on jo nyt olemassa sellaisia matkatoimistoja, jotka myyvät vain kestävän kehityksen mukaisia tuotteita. Saaristomerellä ei esiinny massaturismia. Silti ympäristövastuun suhteen on aina parantamisen varaa. Matkailuyrittäjä Ville Laitinen Taalintehtaalta on yksi niistä, joka kiinnittää huomiota kestävyyteen yritystoiminnassaan ja omassa arjessaan.

töllä on yleisesti ottaen positiivista sosiokulttuurista ja taloudellista vaikutusta – aivan kuten paikallisten yritysten välisessä yhteistyössä. – Lisääntynyt ympäristötietoisuus ohjaa päätöksentekoa oikeaan suuntaan lähes itsestään. Kannattaa jakaa omia positiivisia luontokokemuksia sosiaalisessa mediassa ja sitä kautta inspiroida muita. Ulkoiluhan on todella hauskaa!

Miten vierailla Saaristomerellä kestävällä tavalla? – Kaikessa on kyse valinnoista. Matkustaessa voi käyttää sellaisia liikennevälineitä, joiden ympäristövaikutus on vähäisempi. Pitkiä matkoja kannattaa välttää. On myös tärkeää verrata kuluttamiaan palveluja ja tuotteita sekä valita ympäristövastuullisia tuottajia. – Luonnossa tulisi seurata merkittyjä vaellusreittejä. – Mitä ruokaan tulee, kannattaa panostaa lähiruokaan ja luomuun. Ne ovat puhtaita ja terveellisiä. Lisäksi paikallisten tuotteiden sekä palvelujen käy-

Mitä pitäisi välttää? – Niin kauan kuin noudatetaan jokamiehenoikeuksia, ollaan varsin hyvällä tiellä. On hyvä tietää, että kansallispuiston alueella ei tietyillä saarilla saa liikkua lintujen pesintäaikaan, ja koirat on pidettävä kiinni. On parasta pysyttäytyä merkityillä poluilla, ettei vahingoita kasvustoa. Mikä kestävässä matkailussa on mielestäsi parasta? – Se, että ihmiset saavat positiivisia luontokokemuksia. Sen kautta kasvaa kunnioitus luontoa kohtaan kuin itsestään. – Itse saan kicksejä ekoajattelusta, ja se saa minut hyvälle tuulelle. Tuntuu yksinkertaisesti hyvältä, kun olen tehnyt ekologisesti oikeita valintoja.

#visitarchipelago

67

Profile for Strax Kommunikation

Tervetuloa Saaristoon!  

Saariston matkailuesite.

Tervetuloa Saaristoon!  

Saariston matkailuesite.