Issuu on Google+

FIETSKRANT

ZOMER 2013

EEN TERUGBLIK OP DE

Tot ziens in 2014

Het zit er op. De 48ste Drenthe Fiets4Daagse is voorbij. Een drukke week ligt achter ons. Een week die al begon met de Proloog en vanaf afgelopen dinsdag werd voortgezet met de “gewone” Drentse Fiets4Daagse. Gelardeerd met diverse activiteiten die wij als organisatie voor u als deelnemer op poten hebben gezet. Op de combinatie zoals die de afgelopen dagen werd gevormd door de Proloog, de traditionele Fiets4Daagse, de ATB4Daagse en ook de 4KidsRoutes, zijn heel veel positieve reacties gekomen. ‘Voor elk wat wils’ hebben we veel gehoord. Dat sterkt ons in de gedachte om op deze voet verder te gaan.

48e

Graag tot ziens in 2014!

Van 22 tot en met 25 juli (Proloog 20 juli)

Op het moment dat ik dit schrijf, is de Fiets4Daagse halverwege, maar voor zover we nu kunnen beoordelen, is deze 48ste editie geslaagd. We gaan dan ook met vertrouwen en vol inzet werken aan de 49ste Drentse Fiets4Daagse. Dat doen wij als bestuur bepaald niet alleen. Een heel groot korps van vrijwilligers werkt daarin met ons mee. En dat doen die vrijwilligers allemaal op uitstekende wijze. Daarom wil ik ze op deze plek graag bedanken. Vrouwen en mannen, allemaal enorm bedankt voor jullie inzet. Zonder jullie kan dit evenement eenvoudig niet bestaan.

En natuurlijk dank aan alle deelnemers. Wij hopen jullie in 2014 weer terug te zien, wanneer de 49ste Drentse Fiets4Daagse wordt gehouden. Tot ziens in 2014. Van 22 tot en met 25 juli, met op 20 juli de Proloog, rekenen wij weer op u. Bedankt allen en tot dan. Jan Mastwijk, Voorzitter Stichting Drentse Fiets4Daagse

De Drentse Fiets4Daagse werd mede mogelijk gemaakt door:

Samenwerkingsverband Noord Nederland

Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling


2

FIETSKRANT ZOMER 2013

Vindt u fietsen ook zo leuk?

Ervaar de luxe van hotels en bagagevervoer o.a. Friese steden en meren, Donauradweg

Eigen-Wijze Reizen

Individuele Fiets- en Wandelvakanties

EVENEMENTEN

Gratis brochure? Bestel online, kijk op www.eigenwijzereizen.nl of bel 053 - 430 34 35

1, 8 en 15 augustus

Donderdag Meppeldag

1 september

Picknick in the Park XL

6 september

Live in Meppel Prinsengrachtconcert

7 september

Live in Meppel Kidsfestival en BLĂ˜F

8 september

Live in Meppel Cityrun

14 september

Open Monumentendag

meppelmaakthet.nl vakantieinhetreestdal.nl

ervaarhetwaterreijk.nl GEM13_1057_ADV_Fiets4Daagse_265x190mm_FC.indd 1

meppelstadmetstijl.nl

19-07-13 12:04


3

FIETSKRANT ZOMER 2013

Heerlijk koel en verfrissend Het ging er uitstekend in, het koele, heldere verfrissende water. Wat was het warm deze week. Maar goed dat de Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) de organisatie en de deelnemers te hulp schoot. Op tal van plaatsen langs de verschillende routes werden extra wateruitgifte punten gerealiseerd, waardoor deelnemers hun flesjes of drinkbussen opnieuw konden vullen met koud water. “Kijk, dat is nog eens goed geregeld”, liet één van de deelnemers weten, toen hij een flesje vers koud water aan zijn mond zette. “Dat hadden we echt nodig.” En hij niet alleen. Veel fietsers maakten dankbaar gebruik van de vele honderden liters waters die werden aangeboden.

“Net wat we nodig hebben. Of dit nu ander water is dan anders, weet ik niet, maar het smaakt voortreffelijk”, lachte een andere fietser toen hij zijn beker vers water aan de mond zette. “Heerlijk”, liet een mevrouw op dezelfde plek weten. Een aantal deelnemers liet het zich zo smaken, dat ze er even een rustpauze voor namen. Nagenoeg iedereen die meedeed, had de raadgevingen van de organisatie ter harte genomen. Naast drinken meenemen, ook een hoofddeksel op doen en wanneer gerust wordt, dit vooral doen op schaduwrijke plekken. Dat heeft er toe geleid dat nagenoeg iedereen gezond en wel terugkeerde van zijn of haar tocht onder tropische omstandigheden.

Even de weg kwijt Amper was de Drentse Fiets4Daagse dinsdag begonnen of er kwam al een melding vanuit de binnenstad van Assen. Het was net negen uur toen enkele fietsers meldden dat ze op de Zuidersingel in Assen niet meer wisten welke kant ze op moesten. Daar

Even rust in de natuur De een stapt af bij een terrasje, de ander midden in de natuur. Maar een beetje rust neemt iedereen wel bij de Drentse Fiets4Daagse. Ook de personen op de achtergrond. Zij hadden begin deze week een rustig plekje in de natuur op-

gezocht. Maar ze bleken uiteindelijk niet alleen. De bok hier op de voorgrond, lag ook uit te puffen en dacht. “…Gelukkig hoef ik niet te fietsen en kan ik kan ik hier blijven liggen in deze warmte…” Fotograaf André Weima betrapte de bok.

hoorden ze dan ook helemaal niet te zijn. Ze waren dus duidelijk de weg kwijt. Voor de Asser organisatie geen probleem. Er werd een auto naar toe gedirigeerd en binnen een mum van tijd konden de fietsers de juiste route weer oppikken.

RTV Drenthe in woord en beeld De regionale omroep voor de provincie Drenthe, RTV Drenthe, was erg actief tijdens de Fiets4Daagse. Op televisie werd dagelijks een Fiets4Daagsejournaal uitgezonden, dat gepresenteerd werd door Ineke Kemper. Ze zat daarbij meerdere malen op de fiets.

Op Radio Drenthe was iedere ochtend het programma De Brink te beluisteren. Dat werd uitgezonden vanaf iedere dag een andere locatie. “Je moet”, zo liet presentator Aaldert Oosterhuis weten, “zorgen dat de mensen thuis bij de radio de Fiets4Daagse kunnen meebeleven. Daarom zoeken we iedere dag een ande-

re plek op om de sfeer over te brengen.” Op de eerste dag stond de uitzendwagen van Radio Drenthe in Smilde bij de Koepelkerk en de dag daarna werd Orvelte aangedaan. Daarna volgde Uffelte en op de slotdag werd het programma van Radio Drenthe uitgezonden vanuit Wilhelminaoord. “Vooraf moesten we heel wat uitzoeken om goede locaties te vinden, want wanneer je ’s morgens nog geen fietsers hebt, heb je ook geen sfeer. Vandaar dat we iedere ochtend toch op een plek wilden staan, waar ook de deelnemers kwamen. En iedere dag hoopten we dat er ook wat extra activiteiten waren georganiseerd. Dat is altijd gelukt.”

Volgend jaar e-bikeroute Waar je ook fietst, je ziet ze steeds vaker. De e-bikes, oftewel fietsen mede aangedreven door een elektrische ondersteuning. Verleden jaar deden er al enkele deelnemers op een ebike mee en volgens de voorzitter van startplaats Assen, Martin Verhage, waren er dit jaar al meer dan duizend deelnemers die zich via een e-bike op de routes voortbewogen.

Klinkhamer vult aan: “We gaan routes uitzetten waarop niet door de massa met gewone fietsen wordt gereden. Natuurlijk mogen bijvoorbeeld echtparen, waarvan de vrouw of man met een e-bike rijdt en de ander op een gewone fiets, wel samen op pad. Maar het is niet de bedoeling dat mensen die geen e-bike hebben massaal van deze routes gebruik gaan maken.”

Samen met Willem Klinkhamer uit Rolde gaat Verhage volgend jaar vanuit Assen speciale routes uitzetten voor de e-bikers. “Bij een enquête in het Dagblad van het Noorden, waarin gevraagd werd of er speciale e-bikeroutes moeten komen, bleek maar liefst 78 procent van de mensen die hadden gereageerd, voorstander te zijn. Daarom gaat we dit in 2014 serieus oppakken”, zegt Verhage.

Verder zal startplaats Assen in 2014 speciale campingarrangementen gaan aanbieden aan e-bike deelnemers. Zij kunnen dan vier dagen lang op de camping van sportpark Het Stadsbroek verblijven. “Dat is heel dicht bij de start, dus idealer kan niet”, aldus Verhage. Bij de initiatieven voor de e-bikeroutes wordt samengewerkt met BOVAG Nederland, rijwielspecialist Bicicletteria Assen en Bike Totaal Kramer Assen.


ADV pech 185 x 135_Opmaak 1 27-05-13 12:59 Pagina 1

4

FIETSKRANT ZOMER 2013

FIETSEN IS GENIETEN Fietsen zonder zorgen met de Pech-onderweg -service via de NTFU

De fiets is meer dan een vervoermiddel om van A naar B te komen. Zij brengt je op de mooiste plekken in Nederland. En fietsen draagt bij aan een leuker en langer leven. Daarom ontwikkelden wij het nieuwe NTFU Pech+ abonnement. Onderdeel van dit abonnement is de Pech-onderweg-service van FietsNED. Deze service biedt een kosteloze reparatie* bij pech onderweg. En kan je fiets op de pechlocatie niet gemaakt worden dan worden jij en je fiets thuisgebracht! * uitgezonderd eventuele onderdelen

Het nieuwe NTFU Pech+ abonnement bestaat uit: • • • • •

De Pech-onderweg-service van FietsNED Korting op alle NTFU-toertochten Gratis de NTFU Fietsmeerdaagse kalender Iedere twee maanden Fietssport Magazine Toegang tot het online fietslogboek van de NTFU: mijnNTFU.nl • Aantrekkelijke korting op producten en diensten van NTFU-partners Bezoek onze website voor alle informatie en de voorwaarden.

www.fietsengeniet.nl De NTFU en FietsNED werken samen aan een onbezorgde wielersport

Kijk voor meer informatie op: www.goedopslot.nl


5

FIETSKRANT ZOMER 2013

Kids vermaken zich prima Vier dagen lang hebben de kinderen die met hun ouders/verzorgers de 4KidsRoutes reden, zich prima vermaakt. In Meppel, Diever, Norg, Westerbork en Emmen (alleen op donderdag) waren speciale trajecten uitgezet waarlangs van alles te beleven was. De spannende routes brachten dagelijks verrassende activiteiten. Roofvogels van dichtbij bekijken of

zelf koken. Maar ook ponyrijden of speuren naar sporen behoorden tot de mogelijkheden. Vanuit Westerbork was er veel animo voor, maar ook bijvoorbeeld vanuit Meppel. Daar kreeg de sportieve jeugd bij restaurant De Drie Kalkovens de gelegenheid zich uit te leven onder leiding van een sportteam van Meppel Actief. Al op de eerste dag zijn daar zo’n

Zwoegen door het zware zand Zo’n 260 stoere mannen en vrouwen deden deze week mee aan de ATB4Daagse, die opgezet was vanuit camping De Reeënwissel in Hoogersmilde. De organisatie was in handen van campingbaas Raymond Beerendonk die ervoor had gezorgd dat er dagelijks attractieve routes afgelegd konden worden. Dit jaar trok die ATB4Daagse dertig procent meer

deelnemers dan in 2012. Wat betekent dat Raymond Beerendonk met alle medewerkers het goed doet. Het waren zware dagen voor de terreinrijders. Dinsdag vooral vanwege de warmte en woensdag vanwege de neerslag die de bospaden zwaar maakten. Desondanks hadden de deelnemers een voldaan gevoel na afloop.

Gezellige beestenboel in Emmen “Oh, wat is dit leuk”. “Prachtig, moet je kijken die giraffe.” De enthousiaste kreten waren niet van de lucht toen honderden fietsers woensdagochtend al op tijd door het Dierenpark Emmen mocht fietsen. Medewerkers van het dierenpark wezen de fietsers de juiste

80 kinderen geweest. “We hadden een kleine mountainbikeroute uitgezet met een aantal hindernissen en ook konden ze meedoen met het spel kubbs”, laat Dorien van de Kant van SportDrenthe weten. Deze organisatie ondersteunde het sportteam van Meppel Actief. Opnieuw is gebleken dat de 4KidsRoutes een schot in de roos zijn geweest.

Gerrie Ebbeling, nauw betrokken bij het tot stand komen van de 4KidsRoutes in Meppel, was tevreden. “Als je ziet hoeveel plezier er werd beleefd. Dat was geweldig. Een stukje fietsen met de jeugd en dan weer wat activiteiten op geheel ander gebied, dat werkt. Dan houdt de jeugd er ook plezier in.”

Massaal aan het ontbijt Ruim 2000 Fiets4Daagsedeelnemers schoven woensdagochtend aan, aan het ontbijt in het centrum van Westerbork. Een gezellige bijeenkomst waarop niets aan te merken viel, zo liet één van de ontbijtgasten weten. Startplaats Westerbork had er voor gezorgd dat de grootste ontbijttafel van Drenthe gereed stond om een ieder een plekje te geven. En de waardering voor het initiatief was groot. Plaatselijk voorzitter Herman Koobs liet weten dat Westerbork er een echte traditie van wil maken. “Eigenlijk

zou iedere startplaats een ontbijt aan de deelnemers moeten aanbieden. Dat maakt het gezellig en trekt misschien nog meer mensen naar Drenthe.” In amper een paar uur waren ontbijttafels weer opgeruimd en was alles weer vrij voor het normale leven. Westerbork had later op de dag nog een attractie: het preuvenement. Honderden deelnemers konden diverse hapjes en lekkernijen proeven en ook toen was het enorm gezellig in Westerbork.

weg, onder meer langs de Afrikasavanne en de mantelbavianen. Veelvuldig werd van de fiets gestapt om foto’s te maken. Deze tocht door het Dierenpark Emmen was gezien alle positieve reacties een schot in de roos.

NAM gasopslag nader belicht Fietsers die woensdagochtend in Norg startten, werden langs de ondergrondse gasopslag van NAM nabij Langelo geleid. Daar had de Nederlandse Aardolie Maatschappij een informatiestand, waar uitleg werd gegeven over de noodzaak van het opslaan van gas. Een NAMmedewerkster legde de fietsers alles

daarover uit. “Het blijkt dat veel mensen niet weten dat NAM gas opslaat om in perioden van strenge kou, toch aan de vraag te kunnen voldoen. Daarnaast had NAM een quizformulier neergelegd, waarmee bezoekers vragen over diverse zaken die met de gaswinning te maken hebben, konden beantwoorden.


6

FIETSKRANT ZOMER 2013

Onze fietsverzekering als ‘beste uit de test’ volgens de Consumentenbond!

Kijk voor meer informatie op unigarant.nl.

Gemeente Midden-Drenthe hoopt alle deelnemers van de Drentse Fiets4daagse 2013 volgend jaar weer te zien!


7

FIETSKRANT ZOMER 2013

Kilometervreters komen aan hun trekken Met meer dan 200 deelnemers aan de Proloog heeft de Drentse Fiets4Daagse afgelopen een uitstekende start gemaakt. Waar fietsers aan de “gewone” Fiets4Daagse in de afgelopen vier dagen per dag maximaal 100 kilometer wegtrapten, zaten de Proloogdeelnemers zondag maar liefst 174 kilometer achtereen op de fiets. De eerste kilometervreters zaten om kwart over acht al op de fiets. Een aantal had een uurtje of vijf later de vele kilometers al weer achter de wielen.

De route voerde vanuit startplaats Assen, waar de meeste deelnemers (175) van start gingen, langs alle andere startplaatsen. Ook in Meppel stapten zo’n 40 kilometervreters op hun stalen ros om de 174 km. te volbrengen. Het parcours ging via Westerbork naar Dalen, langs Emmen, en via gehuchten als Nieuw Moscou en Punthorst werd in Meppel aangekomen. Veel deelnemers namen daar enige rust. Ook Vera Dorrestijn en René de Klein uit Amersfoort pakten een verkoelend drankje. “We zijn in

Sleen even verkeerd gereden, dus ik denk dat we vandaag ruim 180 kilometer fietsen”, zegt Vera Dorrestijn. Voor het duo is de Proloog een ideale tocht. “We willen graag grotere afstanden rijden en dit is er zo een. Goed aangegeven met bordjes, dus je hoeft niet veel na te denken”, zegt Dorrestijn. Ook de 83-jarige en nog topfit ogende Boele de Vries uit Rolde maakte in Meppel van de gelegenheid gebruik zijn drinkbus te vullen. “Dit is een mooie afstand voor mij. Hoewel ik dit jaar door

het koude voorjaar wel wat laat ben gaan fietsen. Ik vind het geweldig om dit nog te kunnen”, zegt de in Drenthe bekende oud-sportman.

Diever, Hoogersmilde en Norg werden ook aangedaan, voor teruggekeerd werd naar Assen. Daar waren Jos Stiekema en Bas Corstanje al na vijf uur en een kwartier fietsen terug. “Geweldig, deze tocht. Een prachtige ervaring met dit mooie weer in deze mooie provincie”, sluit Bas Corstanje af.

Vlag in top voor F4D Reclamekaravaan trok door Drenthe In alle startplaatsen ging afgelopen zondag al de vlag van de Drentse Fiets4Daagse in top. Tijdens de succesvol verlopen Proloog, waarbij deelnemende fietsers in een 174 kilometer lange tocht alle startplaatsen aandeden, was er een stoet van elf auto’s. Deze reclamekaravaan reed de route van de Proloog achter de fietsers aan en stopte in iedere startplaats. Daar werd vervolgens de vlag van de Drentse Fiets4Daagse in top gehezen, ten teken dat de Fiets4Daagse mocht beginnen. Westerbork (zie foto) was als eerste aan bod, waarna andere startplaatsen volgden. In Meppel had de organisatie Geert Priest (78 jaar) als

Colofon

Deze krant is een uitgave van Commercion BV i.s.m. Stichting Drentse Fiets4Daagse te Diever. Uitgever: Commercion BV Polakkenweg 3, 9422 BP Smilde www.commercion.nl Stichting Drentse Fiets4Daagse Brink 4b, 7981 BZ Diever, Tel.: 0521 594 130 (ma t/m do van 09.00 - 15.00) E-mail: info@fi ets4daagse.nl Website: www.fi ets4daagse.nl Vormgeving: Stravos Grafi sch Ontwerp Cereslaan 2 (A4), 9641 MJ Veendam Tel.: 0598 372 430 www.stravos.nl

oudste vrijwilliger gevraagd de vlag aan de mast te zetten. Hij werd geassisteerd door de 4-jarige Feline Boer, die ook stoer aan de touwtjes trok.

Redactie: Fred Lubbers Fotografie: André Weima Advertentie-Acquisitie: Commercion BV Polakkenweg 3 9422 BP Smilde www.commercion.nl ©2013 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Startplaats Assen had dit jaar iets nieuws bedacht om de aandacht op de Drentse Fiets4Daagse te vestigen. Tijdens de Proloog, de fietstocht van 174 kilometer voor de echte liefhebbers van lange afstanden, werd een stoet auto’s ingezet. Niet zomaar wagens, maar deze auto’s vormden een heuse reclamekaravaan. Deze reclamekaravaan werd uitgedost met vlaggen en ook reclameplaten waarop het logo van de Drentse Fiets4Daagse heel goed zichtbaar was. De reclamekaravaan vertrok pas nadat de fietsende deelnemers waren opgestapt en volgde nagenoeg dezelfde route. Op de 174 kilometer lange tocht door

Drenthe trok deze karavaan veel bekijks. Om zo veilig mogelijk door het verkeer te komen, werd assistentie verleend door verkeersregelaars per motor. Zij zorgen ervoor dat de karavaan en het “gewone verkeer” elkaar niet in de weg zaten. De stoet van meer dan tien auto’s werd gevormd door voertuigen van sponsors van de Fiets4Daagse en andere betrokkenen. Er werd meegereden door Bakker Pots (Rolde), Autobedrijf Pouw Wander (Assen), ANWB Wegenwacht, Donderdag Meppeldag, Bike Totaal Kramer (Assen), Drentse Fiets4Daagse, Aannemersbedrijf Lahuis (Smilde), Fietswacht Tweewielerservice Elze Kaput, Paramedical Care en Auto Janssens (Rolde).


8

FIETSKRANT ZOMER 2013

11 routes

12


Fietskrant Drentse Fiets4Daagse 2013