Page 1

Karolien Debecker: van Straffe Staf KHLeuven naar MNM geeft

Een gratis fiets voor elke besparingstips student >7 > 11

>4

September 2013 Studentenservice KHLeuven

D

Straffe e Gazet

Straffe Staf zoekt een lief >5

KHLeuven gaat fuseren! KHLeuven vormt met Groep T & KHLim de grootste hogeschool van Vlaanderen. Drie hogescholen, 16 locaties, 15.000 De nieuwe naam studenten, 1 fusiehogeschool (voorlopig zonder naam). De komende jaren zal je af en toe geconfronteerd vinden.

Leuven en Diest, beide steden liggen KHLeuven nauw aan het hart. Heel nauw. In Diest spelen we solo slim, we zijn er de enige hogeschool. In Leuven zijn we wel de grootste maar niet de enige. De toekomst brengt echter verandering, na Leuven en Diest wordt de regio waar we actief zijn uitgebreid naar Hasselt, Diepenbeek en Genk.

Diploma De geruchten zijn waar, de KHLeuven gaat fuseren, niet enkel met de Limburgse vrienden, ook met de Leuvense kameraden van GroepT. Als je nu als kersverse student aan de KHLeuven begint, dan zal je afstuderen aan een andere hogeschool (de grootste van Vlaanderen), studenten die al wat langer in KHLeuven zitten, zullen het vertrouwde rode logo op hun diploma

worden met de fusie. In de loop van dit academiejaar zal er een naam gekleefd worden op de nieuwe hogeschool. Er circuleren al namen: KRC-OHL, Axelle-Milow, de Stella hogeschool, Hogeschool Groot-Diest, ‘t Heilig Paterke hogeschool, Oude graan hogeschool,.... En dan een hele flauwe: de Hooooogeschoooooool. Kortom: aan creativiteit geen gebrek.

Veranderingen We kunnen je wel gerust stellen: voor jou als student, zal de hele fusie niet zoveel veranderen. Je blijft les volgen in je departement, van dezelfde docenten,.... Wat wel kan is dat de opleiding inhoudelijk wat verandert om complementair te zijn met de collega’s van Groep T en Limburg. In 2016 moet de nieuwe hogeschool er volledig staan, dan behoort KHLeuven definitief tot het verleden. De komende jaren wordt alles in kaart gebracht: de financiële middelen,

logistiek, infrastructuur, de opleidingen worden vergeleken, het personeelsbestand in kaart gebracht,.... Misschien komen er wel wat meer uitstapjes richting Limburg. Op excursie naar de mijnsites, het Jenevermuseum, het modemuseum, sportdag in Hengelhoef, misschien komt Axelle Red of Regi nu wel zingen op onze proclamaties?

De Toekomst Wat het ook zal worden met die nieuwe hogeschool, we blijven gaan voor kwaliteit, en goed onderwijs. En wat de toekomst brengt: dat zien we wel. Het beste moet ongetwijfeld nog komen.

Win Tickets voor OHL, DVD’s, hangmatten, reisgidsen, broodjes in de cafetaria, paraplu’s, koffiemokken, Bongobonnen, cafégidsen, Alma diners,... Als je weet waar Straffe Staf deze zomer op vakantie was kan je één van deze prijzen winnen.

>12

Meer over de fusie lees je in een interview met Toon Martens, Algemeen directeur >3

Donderdag Veggiedag

KHLeuven, Horeservi Catering en Vredeseilanden slaan de handen in elkaar en werken aan een duurzaam catering verhaal in de KHLeuven. Een eerste stap is een Veggiedag op donderdag, en ja: er is dan nog een vleesaanbod.

De komende weken trakteren we je op nog meer veggie proevertjes en jij kiest het “Straffe Staf” broodje!

Zoals iedereen ondertussen al wel weet, de aarde warmt op. Ok, daar is niet altijd even veel van te merken, maar hoe dan ook: hij warmt op. Voor wie er aan twijfelt: dat is een groot probleem. Voor de ongelovige thomassen: kijk maar eens naar “An Inconvenient Truth” en je zal zien wat we bedoelen. De ecologische voetafdruk van onszelf en onze bijna 7 miljard medebewoners moet naar beneden. Binnen 37 jaar zullen we met 9 miljard mensjes rondlopen op deze planeet.

Voetafdruk KHLeuven

De KHLeuven heeft enkele jaren geleden de ecologische voetafdruk van het personeel, studenten en de hogeschool berekend. De resultaten waren niet verrassend, maar wel confronterend. Het autogebruik is hoog en wat we samen afprinten is werkelijk om van achterover te vallen. De komende jaren worden er in

KHLeuven acties ondernomen om de ecologische voetafdruk te verminderen. De stad Leuven die vanaf 2030 klimaatneutraal zal zijn supportert mee.

De catering

Sinds februari is het dankzij de samenwerking met EVA vzw elke Donderdag Veggiedag in de cafetaria’s van de campus Hertogstraat en het departement G&T. In het hele 2de semester van vorig academiejaar steeg de verkoop van vegetarische broodjes op donderdag met 25%. De pasta werd in het voorjaar vervangen door biologische pasta wat een heel ander manier van koken vraagt. Vanaf september krijgt de biologische pasta een speciale sticker. Maar daar blijft het niet bij! Dit academiejaar worden er nog stappen gezet. We lanceren een nieuwe vegetarische spread. Samen

met Horeservi Catering wordt de garnituur van broodjes en salades volgens de seizoenen aangepast. Het afval in de cafetaria’s is al langer een probleem, dat willen we dit jaar aanpakken, en daar kan jij bij helpen: ruim je afval op en smijt het in de juiste vuilbak.

Andere plannen

Of er dit jaar nog handige herbruikbare flesjes komen, dat zal je nog merken, we gaan je verrassen. Tijdens de Week van de Fair Trade (2-12 oktober) kan je in de cafetaria van G&T van genieten van een aangepast menu,er zullen boterhammen met choco op de campus uitgedeeld worden,...

Heb je zelf nog ideeën, of wil je reageren: www.facebook.com/ straffestaf


De Straffe Gazet • September 2013

2 Op bezoek in Diest

In Diest hebben ze een Amer Met Den Amer, heeft Diest eindelijk een theaterzaal met voldoende capaciteit maar ook fuivend Diest is welkom KHLeuven heeft ook heel wat studenten aan de lerarenopleiding in Diest, speciaal voor hun gingen we op bezoek in “Den Amer” van het CC Diest. Nieuwe zaal

Wij vinden het een wat vreemde naam voor een cultuurcentrum, maar soit, dat is 30CC ook. Den Amer is er gekomen uit 826 inzendingen. Dwaze naam of niet, het weerhoud toneelspelend, zingend, dansend of moppen tappend Vlaanderen niet om langs te komen in de nieuwe zaal in de Demerstad.

In december 2011 opende Den Amer de

deuren, uit de bezoekersaantallen na bijna 2 jaar blijkt dat Diest nood had aan ‘Den Amer’. Een oude houtzagerij werd opgebouwd tot een multifunctionele podiumkunstenzaal en fuifzaal. 462 zitplaatsen in de grote zaal, die ook kan gebruikt worden als fuifzaal. Wanneer hometown guys en godfathers van de

De grote zaal met het lege podium

De mooi opgeruimde stoeltjestribune

ZIJ ZIJN BLIJ MET BILL

De kleine zaal Vlaamse Rock ‘n Roll “The Scabs” er op treden is de zaal uiteraard uitverkocht en kan er tot 1800 man staan.

De komende maanden

Geert Hoste, Wim Helsen, Scala, Wouter Deprez, de KVS en Jef Neve en heel vele anderen staan het komende seizoen in het CC Diest.

Last minute tickets RADIO-DJ TOM DE COCK

Studenten kunnen tickets kopen aan het - 26 jarige tarief, die zijn

een pak goedkoper. Als er de avond zelf nog tickets zijn kan je die als student kopen voor slechts € 7. Dat is een mooie korting, hé.

De fuifzaal

Naast de grote zaal is er een kleine zaal, ideaal voor fuiven. Straffe Staf hoopt alvast op een geweldige studentenfuif van Clenardus. Het zou fantastisch zijn moest in DLO Diest het studentenleven weer wat worden aangewakkerd.

Alle info over de zalen, de voorstellingen, de kortingen en alles wat je wil weten over het CC Diest kan je vinden op: www.diest.be

VJ ELINE DE MUNCK

Solliciteren doe je toch ook niet via

Sexy_beertje@hotmail.com? Commmuniceer met je docenten via je KHLeuven mail-account. ACTEUR MAXIME DE WINNE

Gezond eten? Lekker eten? Betaalbaar eten? Dan moet je naar Alma. ILLUSTRATOR EVA MOUTON

WWW.BILL.BE STAND-UPCOMEDIAN MUNGU CORNELIS v.u. S. Cocquyt, CJP, P/A Sainctelettesquare 19, 1000 Brussel

Adressen en menu’s: www.alma.be


De Straffe Gazet

Sociale Dienst 3

September 2013 •

“De nieuwe fusiehogeschool zet nog meer in op internationalisering” Algemeen directeur Toon Martens, geeft tekst en uitleg bij het hoe en het waarom van de fusie met Groep T & KHLim. Al sinds 2001 leidt Toon Martens de KHLeuven langs woelige wegen en krappe budgetten. Sinds zijn aantreden is het studentenaantal met 50% toegenomen en openden nieuwe campussen. Wij gingen bij Toon op de koffie met een resem vragen over de op til staande fusie.

Want sinds januari 2013 is Toon ook directeur van de nieuwe fusiehogeschool. Oh ja: we mogen gewoon Toon zeggen, zo’n bescheidenheid en ongedwongenheid, vinden we bij de Straffe Gazet wel plezant.

Hoe komt het dat we gaan fusioneren met Groep T en de KHLim?

banden tussen Vlaams Brabant en Limburg. Daarnaast hebben wij als KHLeuven al jarenlang een goede verstandhouding binnen de driehoek Leuven – Eindhoven – Aken. Limburg zit mee in dit gebied. Het wordt steeds belangrijker om de eigen horizonten te verbreden en partners te zoeken in sterke en innovatief gerichte regio’s. Met andere woorden: we hebben alle ingrediënten die we nodig hebben om een goede fusie te bewerkstelligen met Groep T en de KHLim.

Er zijn verschillende redenen. Als eerste zien we dat alle academische opleidingen binnen de hogescholen een plaats krijgen in een universiteit. Hierdoor worden bepaalde hogescholen kleiner in aantal. Een Leuvens voorbeeld is Groep T, waar alle industriële ingenieurs vanaf dit academiejaar zullen vallen onder de KU Leuven. De fusie met de lerarenopleiding van Groep T is bijgevolg een logische stap. De lerarenopleiding die overblijft is te klein om te blijven bestaan. Een tweede motivatie voor de fusie is onze internationale positie versterken. Op Vlaams niveau zijn de KHLim en de KHLeuven relatief grote hogescholen, maar op wereldvlak zijn onze aantallen eerder klein. Om sterke internationale partners aan te trekken of te behouden is het

Op korte termijn zal voor de studenten niet veel veranderen. De studenten die in juni 2017 afstuderen studeren wel af aan de nieuwe fusiehogeschool. interessant om samen te smelten. We zien een globale trend bij onderwijsinstellingen om intensief samen te werken met slechts enkele partners. Door een grotere hogeschool te worden, krijgen wij meer mogelijkheden om samen te werken met grote instellingen in andere landen.

Waarom met deze partners?

Aangezien wij behoren tot de Associatie KU Leuven, wilden we onze fusiepartners ook binnen deze samenwerking vinden. Binnen de Associatie willen we ook streven naar een beter en geïntegreerd onderwijs, zoals een goede oriëntatie van studenten, een vlotte doorstroom en een uitgebouwde opstap van de hogeschool naar de universiteit. Een fusie met de KHLim en Groep T, beide ook lid van de Associatie KU Leuven, leek dan ook logisch. Maar de combinatie tussen Leuven en Limburg is om meerdere redenen interessant. Historisch gezien zijn de regio’s lang nauw verbonden geweest. Ook economisch gezien zijn er sterke

In welke mate zal de fusie onze school structureel veranderen?

Wij zien het gelaagde model als een van de betere modellen. De departementen hebben binnen dit model een grote autonomie. Wij vinden het ook belangrijk dat er voldoende vrijheid wordt gegeven aan docenten en departementen. Daarnaast is het voor ons als hogeschool ook belangrijk om multidisciplinair te werken. Je ziet steeds vaker dat dit gevraagd wordt uit het werkveld en daarop moeten wij als hogeschool inspelen. Dit interdisciplinaire gegeven zal minder tot stand komen als men enkel op departementaal niveau werkt. Een overkoepelende samenwerking is hier nodig om heel het gegeven een bepaalde mate van sturing te geven. Op dit moment hebben we met onze fusiepartners al een algemene vergadering, een raad van bestuur en een directieteam. Samen kijken we naar de potentiële synergie, halen we de ‘best practices’ uit de verschillende bestaande initiatieven en kijken we naar mogelijke samenwerkingsverbanden.

Zullen studenten verschillen merken door de fusie?

Op dit moment hebben we niet de ambitie om de locatie van de verschillende opleidingen te veranderen, dus in die zin zal er niet veel veranderen. Waar de volgende jaren wel verandering in kan komen, is de internationale mobiliteit. Binnen de fusiehogeschool vinden we dit een belangrijke strategische doelstelling. We willen bereiken dat alle studenten in aanraking komen met die internationalisering en het buitenland, dus dat kan wel consequenties hebben. We willen met deze internationale mobiliteit niet enkel meer van onze studenten naar het buitenland sturen, maar ook meer internationale studenten aantrekken. Een mogelijk gevolg op termijn hiervan is dan bijvoorbeeld het verhogen van het Engelstalige aanbod op onze hogeschool. Een tweede aspect dat zeker zal veranderen, is dat de studenten die in 2017 afstuderen aan

De ideale studentenjob Die vind je ongetwijfeld bij de jobdienst! Databank studentenjobs

Babysitters, naaktmodellen, televerkopers, enquêteurs, het gras afrijden... de jobdienst zoekt ze allemaal. Op de website van de jobdienst staat een zeer uitgebreid aanbod van studentenjobs. Je schrijft je online in op de databank en kan dan ongebreideld surfen en zoeken naar de meest geschikte job.

Advies en bemiddeling

Een zeer vervelende baas, een allesbehalve duidelijk contract, niet echt duidelijke wetgeving: alle vragen die te bedenken zijn over : “werken als student” daar weet de jobdienst wel raad mee.

Meer info:

www.kuleuven.be/jobdienst

onze hogeschool niet meer afstuderen aan de KHLeuven, maar aan de nieuwe fusiehogeschool.

...en is er al een nieuwe naam voor die fusiehogeschool? Nee, voorlopig is er nog geen naam! Op dit moment zijn we volop met andere aspecten bezig

van de fusie, waardoor de naam nog geen tijd heeft gekregen om gekozen te worden. Eerst de inhoud, dan de verpakking! Maar we hebben wel de ambitie om tegen de Sid – In van 2015 een naam te hebben.

Ok, dan bedanken wij u voor uw tijd en uw duiding! Een heel goed jaar gewenst!


De Straffe Gazet • September 2013

4 Bekende oud-student Van KHLeuven naar MNM, Karolien Debecker vertelt.

“Ik heb vele planeten bezocht tijdens de lessen.“ Wist ik veel wat ik wilde studeren toen ik 18 was. Ik kwam uit een beschermd nest en voelde enkel passie voor reizen, de wereld ontdekken. Helaas, daar bestond geen studie voor. En een sabbatjaar nemen was toen taboe.Mijn broer studeerde marketing en ik besloot hem dan maar te volgen. “Met marketing kan je later nog alle kanten uit”, redeneerden mijn ouders. Klopt. Maar dat het zo’n uithoek zou worden... Ik herinner me dat de ECHO altijd een beetje rook naar koeienmest. De school grensde aan een wei met koeien en het was er heerlijk hangen op het zonneterras. Het zegt veel dat dit mijn meest prominente herinnering is van 3 jaar hogeschool. Ach, we moeten eerlijk zijn, marketing was niet mijn ding. Boekhouden, verkoop, statistiek en informatica,... En we mochten niet eens brossen! Wat een marteling. Ik heb vele planeten bezocht tijdens de lessen. Maar beweren dat die jaren marketing een blinde vlek zijn in mijn persoonlijke geschiedenis, is niet correct. Want met warmte denk ik terug aan de persoonlijke benadering van de docenten en de ruimte voor humor in de les. Dan denk ik ook

Intussen op den bus Column Eerlijk? Ik snap werkelijk niet wat er zo fijn is aan de bus nemen in Leuven. Zeker niet in de spits. Je heb gegarandeerd geen plaats om te zitten, er is op warme zomerdagen geen airco, op koude winterdagen heb je amper plaats om te staan, de bus staat mee in de file. Het is me daarom een raadsel waarom de buspas zo’n succes is bij studenten.

aan die ene docente, toen vooraan de dertig, met zwarte haren, immer zwarte kledij, Bickenbergschoenen (erg hip in de 90’s) en een weelderige krullenbos: Mevrouw Annemie Turtelboom. Ze liet ons zwoegen vanaf de eerste dag na de vakantie. Een gedreven tante, maar eentje met passie, advies en een welgemeende knipoog vlak voor de examens. Tijdens mijn opleiding aan ECHO werd ik ziek. Twee maal kanker. En wat bleek, dat ‘saaie bastion’ tussen de koeienmest werd een warme thuishaven. De grijze vlek werd ingekleurd door de oprechte betrokkenheid en persoonlijke hulp van de docenten. Mijn docente Duits ontving me zelfs bij haar thuis om te helpen de gemiste stof in te halen. Ga je naar KHLeuven, dan ga je voor een degelijke opleiding met persoonlijke benadering. Bijna moederlijk. Dus maak dat je als tegenwicht in Leuven centrum op kot gaat en de klepel regelmatig de andere kant uitzwiert. Losgehen!

www.mnm.be daar al decennia. De gratis buspas is er pas sinds 2000. (En ja vanaf nu betaal je € 20 maar dat is nog zo goed als gratis). Tot het jaar 2000 fietsten studenten gewoon naar SSH of DLO of betaalden voor de bus naar ECHO (een gewoon abonnement, geen € 20). De studenten in Diest hebben trouwens ook geen buspas.... Ik zou eigenlijk al die ‘bussende studenten’ eens willen uitdagen om eens 1 dag (één dag) de fiets te nemen. Doe niet onnozel en doe het niet op een dag dat het pijpestelen regent. Maar op een doordeweekse gewone dag en je zal zien je bent: a) sneller op je departement, b) beter gezind want het ging vooruit, c) er zat geen zwetende zonder deo naast je, d) je hebt aan je conditie gewerkt zonder een duur fitnessabonnement.

Iedereen is welkom aan de KHLeuven Oudere studenten zullen het ongetwijfeld al gemerkt hebben, KHLeuven is een diverse hogeschool. Nieuwe studenten zullen versteld staan van de boeiende wereld die ze hier in de klas leren kennen. En neen, dat is geen verkoopspraatje, het is echt zo. Kijk rond je, nu, meteen en wat zie je? Misschien ergens een verwaaide hippie, een chique fils a papa? Het kan allemaal. Misschien ook iemand die je moeder zou kunnen zijn en nu gewoon bij jou in de klas zit. Plezant toch? Of rijdt er plots een rolstoel langs terwijl je dit leest of loopt er een medestudent met een geleide hond door de gangen. Stond er daarstraks iemand met een hoofddoek voor je in het cafetaria? Hangt er in de gang een affiche

van een gayfuif? Dat is allemaal KHLeuven.... en daar zijn we best fier op. Of je nu ‘s avonds met je kotgenoten de Oude Markt afschuimt en ladderzat thuis komt, of met je zus gezellig in de zetel naar “Thuis” kijkt.... Wat kan ons het schelen? Iedereen is welkom, echt waar. Dat houdt meteen ook in dat elke vorm van discriminatie in de KHLeuven niet wordt getolereerd. Jammer dus voor de pestkoppen of de etters van deze wereld. Ja, jullie zijn ook welkom in de KHLeuven, maar respecteer de ander. Dat is alles wat we vragen. En voor de rest: ‘t amusement!

Zit er alleen lucht in je spaarvarken?

Uit recent onderzoek blijkt dat de buspas vooral door kotstudenten wordt gebruikt. Dat terwijl elk gezond mens wel een fietstochtje aan kan van het kot naar het departement. Per rit betaalt de Studentenservice € 0,17. Dat begint aardig aan te dikken als je weet dat KHLeuven studenten in 2012 meer dan 600.000 ritjes hebben gebruikt. Het is waar, de KHLeuven departementen liggen in Leuven niet in het stadscentrum, in Diest gelukkig wel. Maar op G&T na liggen die departementen

Echt probeer het eens en je zal zien: je leven is nooit meer hetzelfde. Oh ja nog één noot. Uit onderzoek blijkt dat de kans dat het regent als je met je fiets naar de les vertrekt in België amper 6 percent bedraagt. Dat is dus 2 keer niks en dan mag je van mij gerust de bus nemen. Groeten, Uw Straffe Staf

Misschien kan de sociale dienst je helpen?

www.kuleuven.be/socialedienst


De Straffe Gazet

September 2013 •

Straffe Staf zoekt een lief

Straffe Staf 5

Al 6 jaar lang is Straffe Staf de mascotte van de Studentenservice KHLeuven, met de fusie in vooruitzicht zoekt hij een compagnon in Limburg en Groep T. Ondertussen doet hij gewoon verder in de KHLeuven. In elke Straffe Gazet gaan we bij hem op bezoek, hij is allemans vriend en duivel-doet-al in de KHLeuven. Dit jaar heeft hij bijzonder nieuws: hij zoekt een lief! Beste Staf, hoe gaat het?

Goed. Ik wil niet zeggen druk druk druk want dat is in de KHLeuven een modewoord. En geef toe, Druk, dat is toch een spuuglelijk woord.

Hoe komt dat het zo euh, ja druk is?

Er is mijn gewone werk als mascotte van de Studentenservice waar ik de studenten de weg wijs naar: de Sociale dienst, jobdienst, Alma, de huisvestingsdienst, enfin zowat alle diensten die er in en rond de KHLeuven te vinden zijn. Daarnaast is het nu ook fusietijd voor mij.

Hoe bedoel je?

Ik neem aan dat jullie niet van Mars komen en weten dat de KHLeuven gaat fuseren met Groep T en met de KHLim.

Ja.

Dat betekent dus ook dat de Studentenservice gaat fuseren met Stuvoor in Limburg en met Inter-S in Groep T. Dit academiejaar gaan we beslissen hoe we dat gaan aanpakken, want er zijn verschillen in het aanbod. In Leuven betalen studenten bijvoorbeeld voor een consultatie bij een studentenpsycholoog, in Limburg is dat gratis, studenten kunnen in Leuven spotgoedkoop met de bus rijden, in Limburg en Diest is dat duurder.

Hebben ze in Limburg of GroepT ook een mascotte? Neen, dat niet, het zou dus erg fijn als ik een ik vriend of vriendinnetje zou krijgen. Ik ben me dunkt al lang genoeg single.

dan wil ik wel een kantoor in het Jenevermuseum kan dat?

Zijn er specifiek voor de KHLeuven studenten nog veranderingen?

Ja, en dat zullen ze al gemerkt hebben. De buspas In Leuven is niet langer gratis. Na jaren discussie is er eindelijk een beslissing genomen. Voor € 20 kan je onbeperkt rijden binnen zone 40. Geef toe dat is nog altijd belachelijk weinig, een Leuvenaar kan voor € 20 euro 18 ritjes rijden. Bij Velo krijg je vanaf nu boven op je gratis fiets een gratis herstelabonnement. In Diest kan je nu ook in “De Broodjesbar” terecht voor broodjes uiteraard werken we verder samen met Kenny van Sint-Job en met Turkoase.

Heb je nog een speciale boodschap voor de KHLeuven studenten?

Maak er een geweldig academiejaar van. In de les, maar ook daarbuiten, amuseer je te pletter met je kot of klasgenoten. Geniet met volle teugen van je studentenleven. Je krijgt dankzij de Studentenservice immers fikse kortingen op sport en cultuur als student. En vooral, als het even niet meezit: bibi is er voor jou! Surf even naar de website van de Studentenservice of spreek me aan op Facebook of Twitter!

Zullen we zeker doen! Bedankt voor het interview en succes in de liefde.

Heb je speciale eisen aan je lief?

Bwa neen, ik ben een gemakkelijke mens.

Kunnen ze jou niet overal inzetten?

Voor mij zou dat zeker kunnen. Stel je voor na Leuven en Diest ook nog eens Limburg veroveren... Amaai,

www.khleuven.be/studentenservice www.facebook.com/straffestaf twitter@Straffestaf studentenservice@khleuven.be

Gratis toegang tot UUR KULtUUR Stevige kortingen bij o.a. Universitaire Ensembles

www.fabuleus.be concerten van

CampusToneel en InterFacultair Theaterfestival

voor studenten KU Leuven, KHLeuven, Lemmensinstituut en Groep T De cultuurkaart is voor 15 euro te verkrijgen bij de inschrijvingen van KU Leuven, KHLeuven, Lemmensinstituut en Groep T. Daarna nog tot 1 april 2014 te koop bij:

Studentensecretariaat

dienst Studentenadministratie van je departement

Studentensecretariaat Campus Vesalius

dienst Studentenadministratie

w w w.kuleuven.be/cultuurkaart

CULTUURKAART KU LEUVEN

Aan de Straffe Gazet werken mee: Artikels: Lieze Steensels, Jasper Steyaert, Bart Sahuc. Correctoren: Annemie Vervrangen, Manu Nesari, Lieze Steensels, Bie Strypens Foto’s: Manu Nesari, Fotografie Stephanie, Rob Peeters, Pascal Vanderpoel, Bart Sahuc, Chris Berthels, Bardt Fotografie Speciale dank: Karolien Debecker, Toon Martens, Björn Boon, Roel Ruttens, Francine Demarsin, Rosanne Crombez Sponsors: De Morgen, Telenet, OHL, Alma, Horeservi Catering

Verantwoordelijke uitgever: Annemie Vervrangen, Studentenservice KHLeuven, Naamsestraat 80, 3000 Leuven


6 Leuven Weleer

Leuven, zoals het ooit was...

De Straffe Gazet • September 2013 Tot begin jaren 90 reden er auto’s over de Grote Markt

Leuven Weleer, een erg prettige website en facebookpagina verzameld oude foto’s van Leuven. Nog meer: ze maken er erg originele blends van het oude en huidige Leuven. Je zal zien, er is veel veranderd, de stad heeft zwaar te lijden gehad in de 2 oorlogen en er zijn soms vreemde beslissingen genomen op het vlak van ruimtelijke ordening. De Naamsestraat

Het oude openlucht zwembad aan de Kapucijnenvoer sloot in 1958 de deuren en werd in de jaren 70 gesloopt.

De bevrijding in de Brusselsestraat in 1944

Dit mooie bouwwerk op de vismarkt werd afgebroken in 1972.

De Grote Markt tijdens de oorlog

De Sint-Maartenskazerne werd in 1960 gesloopt

Nog veel meer foto’s op: www.weleer.be www.facebook.com/weleer De universiteitsbibliotheek na de verwoesting


De Straffe Gazet

Sociale Dienst 7

September 2013 •

Straffe Stafs handige en uiterst doeltreffende besparingstips!

Studeren is niet goedkoop dat weten we, maar onze held Straffe Staf heeft enkele tips waarmee je heel wat kan besparen.

1

Neem een sportkaart Ok, de cynische of luiere mensen op deze wereld zeggen: niet sporten is nog goedkoper. Maar die negeren we even. Goedkoper fitnessen of zwemmen? Kennis maken met een sport waar je nog nooit van gehoord hebt? Het kan allemaal met de KHLeuven sportkaart. Voor amper € 20 krijg je heel wat kortingen.

2

Koop een cultuurkaart Ook hier kan je zeggen ‘maar ik kan toch gewoon naar “thuis” kijken’, dat is waar. Al kunnen we nu al voorspellen wat er met Jenny en Peggy gaat gebeuren. Zelfs al mis je 15 afleveringen: dan kan je nog volgen. Maar het leven is meer dan Frank en Simonne, ontdek het (met korting) in de Leuvense theaters en musea. Voor € 20 krijg je een heel jaar lang korting in de Leuvense cultuurhuizen. Als student van Diest heb je weinig aan deze kaart, sorry.

3

Vraag op tijd je studiebeurs aan Met deze tip kan niet iedereen iets doen, maar dat maakt niet zoveel uit. De studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap oftewel de studiebeurs. Check voor de zekerheid of je er recht op hebt, want het zou zonde zijn het geld te mislopen.

De Sociale dienst kan je alle informatie geven die je nodig hebt.

4

Betaal met je studentenkaart in de cafetaria Als je deze tip niet toepast dan ben je knettergek. Betaal in de cafetaria op je departement met je studentenkaart (eerst wel geld opladen, uiteraard) en je betaalt 25% minder dan als je cash zou betalen. Geef toe: veel gemakkelijker kunnen we het niet maken.

studentenkaart krijg je een jeton. Die jeton kan je in de mediatheek omruilen en dan wordt er € 2 op je studentenkaart gezet. Handig, hé.

8

Gesubsidieerd kot Je zit misschien nu al op kot, dat kan best, maar we willen toch even de gesubsidieerde koten aan bevelen. Want misschien zit je nu elke avond op de bus of trein naar huis omdat een kot te duur is. Misschien kan je dan vanaf september terecht

5

Kotnet In heel de KHLeuven is er free WIFI, jajaja, tof, hé. Op kot kan je een abonnement nemen op Kotnet (veel kotbazen hebben dat al). Het is iets trager dan fibernet of andere dingen, maar het is een pak goedkoper.

Niets is zo goedkoop als fietsen als je aan de KHLeuven studeert, bij vzw Velo krijg je immers een gratis fiets. Niet het allernieuwste en hipste model, maar wel een fiets. Vanaf nu krijg je er zelfs een gratis herstelabonnement boven op! Als je fiets dus rammelt dat het niet meer schoon is, dan kan je hem gratis laten herstellen. Trein - campus & schooltreinkaart Met de trein van naar je kot rijden kan het goedkoopst met de campuskaart. Wanneer je dagelijks pendelt naar de KHLeuven is een schooltreinkaart het meest voordelig. We moeten eerlijk zijn: deze kortingen zijn er enkel voor studenten jonger dan 26 jaar.

10

Facavonden Elke student drinkt op tijd en stond een frisse Stella, kom ons niet vertellen dat het niet zo is! De Stella is het goedkoopst tijdens de facavonden, elke week organiseert de kring van jouw departement een Facavond waar de pintjes een pak minder kosten. Schol!

11

6

Vraag je BILL-bundel aan We spreken niet meer van CJP maar van BILL, maar het blijft wel allemaal hetzelfde, culturele en andere fijne kortingen in heel Europa. Een must-have dus als je op vakantie of Erasmus gaat. Daarnaast heeft BILL ook leuke .... special deals en cultuurtips die je niet mag missen.

Klantenkaarten We weten het, je portefeuille of sjakosj puilt uit van de klantenkaarten en soms zijn het niet meer dan lokkertjes, maar soms kan je er echt wel mee besparen. Leuven en Diest zijn fijne shoppingssteden, je kan dus aardig wat profijt doen.

12

Bibliotheek Elke Vlaams boerengat heeft er één en de KHLeuven heeft er wel 4, jawel: Vier. De KHLeuven heeft vooral opleidingsgerelateerde boeken, alleen in DLO is het wat frivoler omdat je tijdens je stage ook uitlegt wie pakweg Annie MG Schmidt is. In de andere bibliotheken is het allemaal erg serieus. Voor wat plezante dingen verwijzen we je dus door naar je lokale biblioptheek. Je krijgt gratis en niets uren leesplezier cadeau. Uiteraard zijn er ook talloze films en TV-series te vinden in de bibliotheek.

13

op ‘KHLeuven koten met korting’. Het inkomen van je ouders bepaalt de huurprijs, hoe lager het inkomen, hoe lager de huurprijs. Hou in de april het portaal in de gaten en je krijgt alle informatie die je nodig hebt.

7

Jeton in Diest En dan hier eindelijk een tip voor de studenten in Diest: blijf niet rondlopen met je honger en ga naar de Broodjesbar, Sint-Job of Turkoase. Je betaalt als student de gewone prijs, maar op vertoon van je

9

Haal die gratis fiets De kans dat het in België regent als je naar de les vertrekt is amper 6%. Dat is dus belachelijk weinig en geen excuus om niet de fiets te nemen. Dat sommige departementen op een berg liggen? Ja dat is waar, maar er is nog nooit iemand doodgegaan van een berg op te fietsen.

Als je nu nog teveel uitgeeft, dan ligt het jezelf, zeg dat Straffe Staf het gezegd heeft!

www.khleuven.be/studentenservice

Win je gratis kaart voor de Plug-In Wil jij graag gratis naar de Plug In? En wil je nog graag een vriend(in) meenemen? Maak dan een originele foto van jezelf bij een poster van de Plug-In en stuur deze naar:

studentencoach@khleuven.be Uit de inzendingen worden de 5 winnaars geloot die daarmee een duoticket winnen. Winnaars worden persoonlijk verwittigd op woensdag 18 september.

advertentie_kotnet_drukklaar.indd 1

04/07/13 17:49


8 De Studentendiensten

Een tip van Straffe Staf!

De Studentendienst kan je met alles helpen (of toch met bijna alles)!

De Straffe Gazet • September 2013 DM_1_1P_180_148_Opmaak 1 05-09-13 16:03 Pagina 1

STRAF AANBOD

Nu moet je echt goed opletten, we stellen je de Studentendienst voor. Wee je gebeente als je in oktober nog altijd niet weet wie de studentendienst is. Dan halen we de vliegenmepper boven en krijg je kletsen! Elk departement van de KHLeuven heeft zijn eigen studentendient. Bij deze ontzettend sympathieke mensen kun je terecht met al je vragen en zorgen. Wat ze precies doen is moeilijk te vatten: eigenlijk zijn ze de “duiveltjes-doen-al” van de KHLeuven. Heb je nood aan een luisterend oor of een goed gesprek, ben je absoluut niet tevreden over je examenrooster, heb je vragen over hoe je studies verlopen met je functiebeperking, heeft je lief het net uitgemaakt, zie je het allemaal niet meer zitten dan ben je welkom. De studentendienst kan je ook doorverwijzen naar diensten binnen de hogeschool of het departement, soms naar organisaties buiten de KHLeuven. De studentendiensten geven ook informatie over studiefinanciering en begeleiden je als je wil stoppen met je studies en iets anders wil gaan doen. De Studentendiensten zijn perfect op de hoogte van de Studentenservice. Het is je waarschijnlijk al duidelijk: bij de dames en heer van de studentendienst kan je voor duizend en één dingen terecht. Ter verduidelijking: wanneer je lief het uitmaakt kan de studentendienst luisteren en eventueel een examen verplaatsen als je diep in de put zit maar een nieuwe lief zal je zelf moeten zoeken. Onze “duiveltjes-doen-al“ hebben helaas hun “cupido” credit niet gehaald.

Anne Van Ruymbeke ECHO 016 375 333 anne.vanruymbeke@khleuven.be Tine Meeus DLO Heverlee 016 375 666 tine.meeus@khleuven.be Hedwig Peetermans DLO Heverlee & Diest 016 375 666 hedwig.peetermans@khleuven.be Nele Beel SSH 016 375 110 nele.beel@khleuven.be

R VOOR MAA

€15,95

Kristine Schockaert SSH 016 375 110 kristin.schockaert@khleuven.be Maryse Wuyts G&T 016 375 257 maryse.wuyts@khleuven.be

PER MAAND

Profiteer nu:

demorgen.be/student

Truus Martens G&T 016 375 256 truus.martens@khleuven.be

Welkum in Leive & Diest, een woordje Leives Met het “Leuvens Lexicon” kan je een aardig woordje mee praten in ‘het schoonste dialect’ ter wereld.

Je hebt volkomen gelijk: ‘welkum’ en ‘Leive’ zijn geen Nederlandse woorden. Je hoeft niet meteen in je pen te kruipen om een brief naar Toon Martens te sturen omdat er taalfouten in de krant staan. We hebben gewoon even het “Leuvens lexicon” in de hand genomen en ontdekken het Leuvens dialect.

De fijnste woorden willen we je niet onthouden. Als student (vreemd genoeg hebben de Leiveneers daar geen vertaling van in het dialect), zal je het Leives geregeld tegen komen in de stad. Dat is maar goed ook want wij vinden het Leives het schoonste dialect ter wereld.

Vooraf

Kèsmis

Voor je je aan het Leives waagt enkele vuistregels. De H aan het begin van een woord wordt in het leives nooit uitgesproken. Van handen maakt de Leiveneer simpelweg anne. Clouseau zingt dus over handen, het is maar dat je het weet. Evenmin spreekt de Leiveneer een eind N uit. Lopen wordt luepe of onweren wordt onwieëre. De Franse J of G klinkt in het Leuvens als ZJ. Jezus klinkt dus als Zjieëzeke een jubilieum viert de Leuvenaar als “ne zjubilei”. Het Leuvens kent trouwens erg veel Franse invloeden (de taalgrens is niet ver weg).

Maar echt iets groot komt er rond kèsmis. Vanaf 12 december kan je op de Karlisse terecht voor de kèsmèt. Ieëntege weken looter is het nievejoor. Op oudejaarsavond is er altoëd een geweldig plezant fieëst up d’ aa mèt. Als je daar te veel in de Stella vliegt ben je rond een ier of vier goe getapeseid. De dag erna lig je dan met een kooter in den loeëzenbak. Of met een schuen gamin of gamênke kan ook.

Nu we dat weten geven we een echt “Leives jaaroverzicht”. Dat we halen uit het pasverschenen: “Leuvens Lexicon”. We gaan op zoek naar woorden die je ook iets bij leren over het leven in Leive.

September Svoëdoos is mèt in Leive, de ieëste moindag van september is het joormèt in Leive. Ieël september is het fuer in Leive en er is ook “de gruete proës Poeske Scherens”. Dan roë de ottobussen ni dei ‘t stad. Na de kermis wordt het wat rustiger in Leuven. Er zijn natuurlijk talrijke voorstellingen in de cultuurhuizen en oneindig veel plezante fuiven.

Poose Met Poose is het uek altoëd fieëst in Leive dan zoën het Poos fieëste. In ieël ‘t stad luepe er dan dansmariekes en vendelzwaaiers. Op de zooterdag vei poose is het poosaareworp. Dan smoët het sjeipenkollezje poosaare oeët het stadoeës.

Zoumer In de zoumer zoën er Beleuvenissen, Marktrock en Hapje Tapje. En dan zijn we weer in september. Er is altoëd iet te belieëve in Leive.

Het “Leuvens Lexicon” is een uitgave van de “Den Akademie van ‘t Leives Dialekt” en is verkrijgbaar in de Leuvense boekhandels.


De Straffe Gazet

CJP 9

September 2013 •

Oud-KHLeuven student Björn Boon leidt als directeur CJP naar nieuwe wegen met BILL.

BILL toont je de wereld. Bill Clinton kennen we natuurlijk al enkele jaren en in Leuven is Big Bill een levende muzieken toog legende. Vanaf oktober heb jij als KHLeuvenstudent recht op je eigen BILL. Niet dat Big Bill je persoonlijk het Leuvense dialect komt expliceren, laat staan dat Bill Clinton je zijn wereldbeeld uit de doeken komt doen. Neen, BILL is de nieuwe naam waaronder CJP je laat proeven van allerlei plezante en boeiende dingen. Directeur van CJP, Björn Boon licht een tipje van de sluier, of BILL-gewijs: van de slip.

Eerlijk waar, nooit maar dan ook nog nooit zijn we op een kantoor geweest waar het zo stil is als bij CJP. Op de Studentenservice wordt er altijd wel ergens gebeld, of verteld Carl Bertele in Sporza Tour of ‘the Cav’ wint of we zingen mee met de radio. Maar soit, bij CJP wordt hard gewerkt. Er staat trouwens een groot nieuw project op stapel. Björn Boon, de directeur geeft ons tekst en uitleg. Omdat we curieus zijn van aard, willen we eerst weten hoe hij het vond als student aan de KHLeuven.

kende quasi al je medestudenten. Ik spreek natuurlijk over de prehistorie, want een PC was echt iets nieuws, we gaven onze lesvoorbereidingen meestal handgeschreven af. Naar het einde toe waren er PC klassen waar we van een floppydisk, onze taak printen. Mailen naar docenten bestond niet, want zij hadden geen mail.

Heb je ooit lesgegeven?

Ik heb 3 jaar in het 2de leerlaar gestaan. Maar het begon te kriebelen om weer te gaan studeren. Ik ben dan politieke wetenschappen gaan studeren aan de VUB. Daarna heb ik aan de VUB onderzoek gedaan naar nieuwe media en cultuur. Sinds 2 jaar ben ik directeur bij CJP.

CJP wordt Bill Gaat CJP niet van naam veranderen?

KHLeuven, the good old days Waarom heb je destijds gekozen voor lerarenopleiding?

Ik was actief als monitor op paardenkampen. Hele zomers lang leerde ik kinderen paardrijden. Ik vond dat leer- en groepsproces met die jongeren echt geweldig plezant. Daarom heb ik gekozen voor de lerarenopleiding. Het is boeiend om in september aan een traject met jongeren te beginnen, en ze in juni af te leveren met het besef ‘ik heb hen veel bijgeleerd’, niet enkel inhoudelijk maar ook vaardigheden. Als leraar heb je erg veel vrijheid in je job: jij bepaalt wat je met de kinderen doet en hoe. Ik zag de job van leraar ook als een zinvolle bijdrage aan de maatschappij: kinderen een goede basis en vorming geven voor het leven.

Waarom heb je voor KHLeuven gekozen?

Ik wou gewoon de beste opleiding en aangezien ik van Oud-Heverlee afkomstig ben, was de KHLeuven een evidente keuze. Ik vond het fijn dat de Lerarenopleiding vlakbij het centrum ligt. We fietsten geregeld naar een centrum om tijdens de middag een hapje te gaan eten.

Heb je goede herinneringen aan de KHLeuven?

Zeker, het was een zalige tijd. Ik zat in een groep heel gemotiveerde studenten, die echt een goede leraar wilde worden. We genoten ook van het studentenleven op het departement. Ik heb mooie herinneringen aan zonnige middagen op het binnenplein, of gezellige ontbijten in het cafetaria voor de les, .... De lerarenopleiding lager onderwijs was toen veel kleiner dan nu. Je

Niet helemaal, onze organisatie blijft CJP heten, maar die naam gebruiken we niet meer in de communicatie. Vanaf nu spreken we van BILL en bieden we de KHLeuvenstudenten een BILLbundel aan. Met BILL bundelen we al onze communicatie en we willen jongeren informeren over het grote en rijke culturele aanbod in Vlaanderen en ver daarbuiten. Wekelijks zijn er BILL-deals en een update van wat er die week in je buurt te beleven valt. Op onze website tippen reporters de beste films, mooiste voorstellingen, leukste concerten en coolste expo’s uit je provincie. Iedereen maakt steeds kans om tickets, boeken, cd’s en meer van dat te winnen. Via facebook en Twitter spelen we kort op de bal. Naast prikkelende content (interviews, recensies, lijstjes,…) geeft

BILL bekijkt cultuur heel breed, we hopen zo nog meer jongeren te boeien voor wat er leeft in de wereld. de website een helder overzicht van actuele voordelen en acties.

Waarom veranderen jullie van naam?

CJP staat voor “cultureel jongeren paspoort”, maar het woord cultuur is wat beladen. Er worden meteen connotaties aan gekoppeld als “zwaar en elitair” en zo willen we cultuur niet zien. Cultuur is heel breed dat gaat van Rock Werchter tot Natalia, van De Munt tot de nieuwste James Bond,....

‘vermarkt’ worden. Een communicatiebureau werk nu de campagne uit.

En het paspoort verdwijnt?

Neen hoor, zeker niet, integendeel. Vanaf nu maakt de “European Youth Card” deel uit van de BILL-bundel. Die kaart geeft dus recht op kortingen in heel Europa, interessant dus voor op reis of op Erasmus. We willen jonge mensen er van bewust maken, dat de wereld meer is dan Leuven of Diest. We denken een soort multimedia magazine, waarvoor we samenwerken met onze Europese partners. We blijven hopen dat jongeren de weg vinden naar heel veel mooie dingen.

Hebben jullie de naam BILL zelf verzonnen?

Inderdaad, we wilden zeker geen afkorting, we wilden iets abstract. Een naam die snel kan

www.bill.be

Een Gratis BILL-Bundel? Op 16 oktober ontvang je in je KHLeuvenmailbox een unieke activatiecode voor je gratis Bill-lidmaatschap.

Goesting in sport?

Zwemmen, zumba, fitness, paaldansen, bodyshock, badminton, yoga, tennis, klimmen, Tae Bo, schermen, rolstoelsporten, volleybal, kajak, voetbal, golf, capoeira, bowling, ballet, indoor cycling, beachvolley, fatburning, squash, frisbee, streetdance, karate, zweefvliegen, trampoline, basketbal, speerwerpen, ....

Koop je sportkaart voor 20€ www.khleuven.be/sportaanbod


De Straffe Gazet •

10 Studentenleven en participatie

De studentencoach, om u te dienen.

Lieze Steensels is de 6de studentencoach van de KHLeuven. Binnen onze hogeschool vinden we het belangrijk om studenten zo goed mogelijk te begeleiden. Om die reden werd de functie studentencoach in het leven geroepen. Sinds april 2013 heb ik de eer en het genoegen om deze rol op mij te nemen. Ik ben Lieze Steensels, zelf ook oud-student van de KHLeuven. Na mijn studies Lager Onderwijs in Heverlee en het opsnuiven van de sfeer op de KU Leuven ben ik opnieuw ‘thuisgekomen’ op de KHLeuven. Als student was ik ook al actief geweest in zowel de studentenkring als in de studentenraad. Het organiseren van cultuuractiviteiten, ondersteunen van eerstejaars of het voorbereiden van vergaderingen was mij niet vreemd voor ik begon aan dit studentencoach-avontuur. Mijn jobomschrijving roept misschien wel wat vragen op. Wel, ik kom je niet aanmoedigen tijdens het blokken of ik sta ook niet aan het

sportveld om een van onze teams naar de overwinning te roepen (of toch niet in eerste instantie). Mijn functie houdt in dat ik alle studentenvertegenwoordigers ondersteun, informeer en ‘coach’. Ik vergader mee met hen, ik geef hen de nodige informatie als zij dit nodig hebben en ik werk mee aan een goede communicatie tussen de hogeschool, de Studentenservice en de studenten. Ik organiseer de verkiezingen van de studentenraden en help mee aan de organisatie van de Plug In, die donderdag 19 september zal doorgaan in Het Depot (en waarvoor je tickets kan winnen!).

Woensdag 25 september Ladeuzeplein

25 & 26 SEPTEMBER

15 u. Muzikaal feest met belevingsmarkt, culturele info, sportdemonstraties, wereldkeuken en veel meer!

17 u. The Blues Vision (winnaar Students on Stage) 18 u. Compact Disk Dummies 19.45 u. Safi & Spreej 21 u.

Uiteraard is elke student bij mij meer dan welkom. Ze kunnen mij altijd bereiken op mijn mailadres (studentencoach@khleuven. be) of op mijn gsm (0490/644.747). Daarnaast heb ik ook een facebookpagina, waar ik regelmatig interessante informatie post of gewoon reclame maak voor een activiteit die door een van onze studenten wordt georganiseerd.

The Opposites

DJ Dysfunkshunal zorgt tussendoor voor de nodige vibes!

Donderdag 26 september Oude Markt 19 u.

Lieze Steensels

Belgium's Biggest Open Air Club II

Studentencoach KHLeuven Studentencoach@khleuven.be 0490/64 47 47 facebook: Studentencoach KHLeuven http://www.khleuven.be/ studentenraad

September 2013

Hosted by: La Rocca, Noxx, Carré

www.studentenwelkom.be

Studenten beslissen mee in KHLeuven

De overkoepelende studentenraad, beslist mee in heel wat raden van de KHLeuven. Ze bepalen mee het beleid. KHLeuven heeft enkele jaren geleden al resoluut gekozen voor medebeheer door studenten. OSR leidt dit samen met de departementale studentenraden in goede banen. De OSR! Een orgaan dat je studententijd veel vertier, plezier en bier bezorgt, al dan niet met gebruik van een rendier, lachspier, draagmier, vampier of spookdier. Verder zijn ook zaken als een kokkin, meermin, springspin, plug-in, kunstzin, ezelin, buikvin en borstvin ons niet vreemd. Wat doet de OSR? Met veel plezier zou deze introductie op bovenstaande wijze begonnen zijn. Jammer genoeg is dit niet het geval. De OSR, oftewel Overkoepelende StudentenRaad, van de KHLeuven is een orgaan dat plezier niet uitsluit maar waar geen sprake is van een rendier, vampier of spookdier. “Wat doen jullie dan in godsnaam wel?” is dan inderdaad geen slechte vraag. In dit artikel zal

Toegegeven de OSR is naar studenten toe niet de meest spannende organisatie, maar haar belang valt niet te onderschatten.

kort geschetst worden wat de OSR precies is en waarom het belangrijker is dan je denkt.

In KHLeuven telt niet alleen de mening van studenten. Studenten beslissen ook effectief mee over het beleid van de hogeschool. De OSR is een orgaan dat de belangen van alle studenten van de KHLeuven behartigt en hun

stem doet gelden binnen de organisatie van onze school. De OSR bestaat uit maximaal 31 stemgerechtigden. Hiervan worden er 20 jaarlijks rechtstreeks door studenten verkozen tijdens de verkiezingen in het voorjaar, daarnaast heeft elke departementale studentenraad (vijf) een OSR lid die verkozen wordt binnen de DSR, elke voorzitter van een DSR heeft ook een stem binnen de OSR, tot slot heeft OKeR (Overkoepelende Kringorganisatie) ook een stem binnen de OSR. Deze leden vergaderen elke drie weken en bespreken daar de stand van zaken en standpunten die naar buiten gebracht moeten worden.

een overlegmoment met de stad om eventuele problemen met of voor studenten aan te kaarten, zit in de Studentenservice KHLeuven en praat mee over de cateringprijzen, buspassen en gratis fietsen, etc…

Jawel, ook wij fuseren Bovendien wordt de OSR bij de fusie met de KHLim en Groep T die voor de deur staat grondig gehoord, om te verzekeren dat de toekomst niet enkel draait om efficiënter georganiseerd te zijn maar voornamelijk voor de student een betere studie(-omgeving) te kunnen bieden.

Toch spannend Toegegeven de OSR is naar studenten toe niet de meest spannende organisatie, maar haar belang valt niet te onderschatten. Ze heeft een stem in de raad van bestuur van de school, heeft medezeggenschap over de opleidingen, heeft

www.khleuven.be/ studentenraad


De Straffe Gazet

Gratis fiets 11

September 2013 •

Een gratis fiets voor elke KHLeuven student Wil je wat doen aan je belabberde conditie, ben je die overvolle bussen spuugzat, wil je volgend academiejaar optimaal genieten van Diest en Leuven, wil je de Oranje of Petermanstad op de meest snelle manier doorkruisen en verkennen? Dan zit er maar één ding op: spring op de fiets! Als KHLeuven student krijg je zelfs een gratis fiets! Geen nieuwe, helaas, maar wel een perfect hersteld historisch exemplaar. Jij betaalt een waarborg van 70 euro, de Studentenservice betaalt de huur. Vanaf september 2013 krijg je naast je gratis fiets ook een gratis herstelabonnement. Als je fiets stuk is kan je gratis naar Velo voor een herstelling. Je fiets wordt hersteld door vzw Velo die opleidingskansen, werkervaring en tewerkstelling biedt aan diverse groepen uit de samenleving die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Hoe geraak je aan die gratis fiets? Ga met je KHLeuven studentenkaart langs bij Velo en je verlaat Velo weer met een fiets aan je hand of onder je ....

Openingsuren en adressen van vzw Velo:

www.velo.be

Ambetante huisbaas of andere kotzorgen?

Slechts 1 adres: De huisvestingsdienst.

www.kuleuven.be/huisvesting

KEN JE DEZE NOG?

Kom weer naar Den Dreef op 30/10/2013

OHL-MONS +

STUDENTENTICKETS €15

5 GRATIS consumpties,

verkrijgbaar via je studentenkring of OHL.

https://www.facebook.com/ohl.official


De Straffe Gazet • September 2013

12 De Straffe Wedstrijd

2 Straffe Staf: De expo 15 september 15 december

1

De Straffe Wedstrijd Bij een echte gazet hoort een wedstrijd met geweldige prijzen. Dus ook in de Straffe Gazet. Als je op de volgende foto’s herkent in welke steden Straffe Staf op vakantie is geweest maak je kans op fantastische prijzen.

4

Bezorg ons voor 1 oktober je antwoord op :

www.khleuven.be/wedstrijd

3 De prijzen! »» »» »» »» »» »» »» »»

collecties trotter gidsen koffiemokken Jeroen Meus dvd’s Spaanse wijnen tickets OHL - Waasland-Beveren stripcollecties De Morgen Telenet hangmatten gratis broodjes in de cafetaria paraplu’s

Het antwoord! Ken je de 4 steden?

»» dvd’s Shawshank Redemption »» Bongobonnen »» Rond(je) Leuven: De Cafégids, van studenten voor studenten »» dvd’s The age of stupid »» fotoboeken Helaasheid der dingen »» Alma dinertjes

Surf voor 1 oktober naar www.khleuven.be/wedstrijd, laat de juiste antwoorden achter en wie weet ben jij één van de winnaars?

Straffe Gazet 2013  
Advertisement