Page 1

Who the F*** is Straffe Staf Blz. 3

De verborgen plekjes van Diest Blz. 5

BV’s over hun tijd aan de KHLeuven Blz. 7

De Straffe Gazet vzw Studentenservice KHLeuven, Naamsestraat 80, 3000 Leuven

September 2011

Jaargang 1

Je krijgt heel wat kortingen als student, hier het overzicht!

Win je vakantie 2012

Wat doet Straffe Staf in Diest? Ja, we weten het, in Leuven hebben ze Alma, rijden ze gratis met de bus, kunnen ze goedkoop op kot, kunnen ze gebruik maken van een gigantisch sportaanbod, ….. In Diest is dat er allemaal niet. Calimero zou van minder ongelukkig worden. Maar de Studentenservice zit niet stil en Straffe Staf al zeker niet, de afgelopen jaren is het aanbod sterk uitgebreid en daar is Staf best fier op!

Een oerklassiek kruiswoordraadsel met geweldige prijzen.

Win je zomervakantie 2012, aangeboden door Skikot of win één van de vele maaltijden in Alma, Straffe Streekproducten boeken, broodjes in Sint-Job,...

Bus & Trein

Als student van DLO Diest krijg je een korting van 10% op het openbaar vervoer. Je moet gewoon een kopie van je abonnement met het formulier dat op het portaal staat aan het onthaal bezorgen.

Sport

Karteria, dat is de place to be als je als student wil gaan sporten in Diest. Met je studentensportkaart krijg je korting op Zumba, Indoor cycling, BBB, Step, Low Body Moves, Fatburning,Tae Bo. Ok, het kan best zijn dat je deze exotische termen niet begrijpt, maak je geen zorgen: Straffe Staf snapt ze ook niet allemaal, maar niks moet je tegen houden om het eens te ontdek-

ken in Karteria. Voor amper € 160 kan je daarentegen als student een heel jaar lang fitnessen in Karteria, dat is ook al niet min. En als klap op de sportieve vuurpijl: in het zwembad (De Warande) van Diest kan je GRATIS gaan zwemmen op vertoon van je studentenkaart.

studeren nood heeft aan een stevige hap werkt Straffe Staf aan een cateringaaanbod in Diest. De Studentenservice werkt samen met Turkoase en Sint-Job, elke keer wanneer je daar een broodje koopt en je studentenkaart laat zien, krijg je een jeton die 2 euro waard is (om te ruilen in de mediatheek).

Omdat een gezonde student na al dat sporten en uiteraard ook na al dat

www.facebook.com/straffe.staf

Catering

Blz. 8

Zit je krap bij kas? Wil je graag op Erasmus? Is je stage te duur?

We weten het, studeren kost een bom geld. Onze excuses. Studiegeld, een kot, de trein, cursussen, boeken die je amper gebruikt, een labo jas, knutselmateriaal, sportkledij,.... Je kan het zo gek niet bedenken of je krijgt er van de KHLeuven wel een factuur voor. Gelukkig is er de Studentenservice die je misschien wat kan helpen.

Sociale dienst

Straffe Staf en Co werken samen met de Sociale dienst van de K.U.Leuven waar je altijd terecht kan als je wat krap bij kas zit. De Sociale dienst komt zelfs naar Diest als je dat wil. Is je kot te duur, staat één van je ouders er alleen voor? Wil je op Erasmus maar heb je de middelen niet, het kan allemaal... de Sociale dienst kan helpen. Je vult een aanvraagformulier in en de sociale dienst bekijkt wat mogelijk is. Een le-

ning, een toelage, een voorschot op je studiebeurs. Het kan allemaal, de sociale dienst zoekt uit wat jou het beste kan vooruit helpen. Studietoelage, de beurs De Vlaamse Overheid doet zijn best maar zeker in september en oktober lopen de medewerkers van de dienst Studietoelage op de tippen van hun tenen. Het kan dan wel eens gebeuren dat er een fout wordt gemaakt in de aanvraag van jouw studietoelage of het duurt wel heel erg lang voor je die studietoelage ontvangt. En net nu is die KHLeuven zo ongeduldig en moet jij je studiegeld en een hele rits andere zaken betalen. De sociale dienst kan je altijd een voorschot geven op je studietoelage of als het nodig is bemiddelen met de dienst studietoelagen. Erasmus Wil je graag op Erasmus maar is dat net te duur of mag je niet van je ouder omwille van de kostprijs, ook dan kan de Sociale dienst helpen. Ga

Solliciteren doe je toch ook niet via sexy_beertje@hotmail.com ? >> communiceer met je docenten via je KHLeuven-mailaccount

eens langs op de Sociale dienst en wie weet zit je binnen enkele maanden wel op de Ramblas of onder de Eifeltoren.

www.kuleuven.be/sociale dienst

Het is KHLeuven! Hogeschool telt 4 departementen Het is niet KHL!

Ja ja ja we weten het wel “KHLeuven”, het bekt niet zo lekker (alsof KHL dat wel doet). Ja, het is ook niet zo’n frivole naam als andere hogescholen maar we moeten het ermee doen. Dus: Welkom in de KHLeuven (wie nog van de KHL durft te spreken mag tot juni elke dag in Turkoase gaan afwassen) je bent één

van de meer dan 7000 studenten die het academiejaar 2011-2012 start. Die zitten gelukkig niet allemaal bij jou in de klas, laat staan in de opleiding. Maar wel verspreid over Leuven én Diest in 4 departementen! Als je niet weet welke, hoeft het schaamrood je niet op de wangen te staan, zoek het gewoon even op. En je weet het: KHLeuven. KHLeuven, KHLeuven!

www.khleuven.be


De Straffe Gazet

2

Scheidsrechter in de KHLeuven

De aftrap wordt gegeven en de bal wordt verschillende keren heen en weer gespeeld. We maken ons op voor een één tweetje met een scheidsrechter die ook les geeft aan de KHLeuven. Wie dit is en wat hij doet kom je hieronder te weten, dit hopelijk allemaal zonder buitenspel! Wie bent u en wat doet u aan de KHLeuven?

Ik ben Jean-Baptist Bultynck en ben coördinator sport en lector aan het departement lerarenopleiding van de KHLeuven. Als coördinator organiseer ik alles wat met sport te maken heeft aan de KHLeuven en zorg ik er voor dat alle sportaccommodatie op een goede manier gerund en georganiseerd wordt. Als lector kunnen de studenten die de lerarenopleiding optie LO volgen, mij aan het werk zien bij alles wat met fitness te maken heeft, uiteraard ook voetbal en projectmanagement.

Je zei daarnet met grote overgave dat je ook lessen geeft over voetbal, ik hoor dat daar een grote liefde achter schuilgaat?

Wel ik speelde in mijn jeugd al graag voetbal en speelde dan ook bij een eerste klasse ploeg bij de jeugd. Ik ben hier niet verder in door gegaan omdat ik vooral mijn studies belangrijk vond. De trainer stelde ons toen voor de keuze ofwel moesten we voor de voetbal gaan ofwel voor de studies. Ik heb toen duidelijk gekozen om voor mijn studies te gaan.

Hield toen de passie voor voetbal op?

Zeker niet, ik heb toen gekozen om scheidsrechter te worden en dat is gelukt. Dat moet niet onderschat worden dat vraagt toch wel 4 keer training per week om zo de fysieke conditie op peil te houden. Als scheidsrechter begin je uiteraard niet meteen in eerste klas te fluiten. Je begint bij de miniemen en klimt zo gaandeweg op naar het Belgisch niveau.

De aandachtige lezer heeft het misschien door, jij staat dus soms op het veld tussen Lukaku en Witsel. Doet dat jou iets of heb je zo een bijzonder kippenvel moment? Goh, echte kippenvelmomenten heb ik niet. Wel eerder één speciaal moment, de afscheidwedstrijd van Marc Degryse was echt wel een topper, zowel op als naast het veld. Marc Degryse is echt wel een mijnheer in het voetbal.

Zijn er veel verschillen tussen lector zijn en scheidsrechter zijn?

Er zijn zeker wel verschillen maar evenzeer ook gelijkenissen, het gaat namelijk over bepaalde leiderschapscapaciteiten en het scheidsrechter

zijn heeft mij daarin echt gevormd. Het heeft mij ook geleerd hoe ik voor groepen moet staan en dat is zeker ook belangrijk als lector zijnde. De sturingscapaciteiten komen dan weer handig van pas bij mijn functie als coördinator. Een groot verschil is dan toch weer dat het ene voor een beperkte groep is en het andere kan gevolgd worden door heel de wereld. De eerste job waarvoor ik ben aangenomen na mijn periode op de unief was trouwens op basis van mijn ervaring als scheidsrechter!

Gebeurt het soms wel eens dat er studenten van je op de tribunes zitten? Dat komt zeker en vast voor, soms roepen ze wel eens naar mij, maar daar mag ik uiteraard geen aandacht aan geven. Nu na de wedstrijd mogen ze me altijd goeiedag komen zeggen en dat doen ze ook regelmatig.

September 2011 zonde geest in een gezond lichaam). Studenten zitten boordevol energie, dat bewijzen ze op verschillende manieren in hun studentencarrière. Maar daarbij komt ook heel veel stress kijken en ze zouden er eigenlijk voor moeten zorgen dat ze minsten 2 uur per week aandacht aan hun lichaam besteden. En in Leuven zijn ze daarvoor op de juiste plek, het aanbod van sporten is nergens anders zo groot als hier. Dit is enkel en alleen te danken aan de goede samenwerking tussen enerzijds de K.U.Leuven en anderzijds de KHLeuven. De keuzes gaan van badminton tot zweefvliegen en alles daartussen!

Wanneer kunnen de studenten de volgende match zien die jij moet fluiten?

Wel dat weet ik zelf niet, dit wordt maar kort voor de matchen bekend gemaakt. Hiervoor kunnen ze altijd eens op de website van de bond kijken!

Jean-Baptist ik fluit twee keer op mijn fluitje dit interview is voorbij!

Een nieuw academiejaar, nieuwe studenten wat kunnen ze allemaal in Leuven doen wat sport betreft?

Wel sta me toe om eerst te zeggen dat ik heel erg geloof in de spreuk: Mens sana in corpore sano (een ge-

www.khleuven.be/sport

De studentenraad, C’est quoi?

Met het begin van het nieuwe academiejaar schieten ook de studentenraden weer uit hun startblokken. Maar wie zijn ze nu eigenlijk? En wat doen ze? Aan de KHLeuven bestaan er 2 studentenraden. Er is er eentje die voor alle studenten van de hogeschool overkoepelend werkt, de OSR (Overkoepelende StudentenRaad), en er is er eentje die enkel op je departement actief is, de DSR (Departementale StudentenRaad). Een studentenraad is er in elke hogeschool, maar wat maakt die van de KHLeuven zo speciaal? Wel, aan de KHLeuven heeft de studentenraad medebestuur in de school. Dit wil zeggen dat de studentenvertegenwoordigers in verschillende raden zoals de Raad van Bestuur en Studentenservice stemrecht hebben. Ze kunnen dus meebeslissen over wat er in de hogeschool gebeurt. Maak de KHLeuven beter! Studentenvertegenwoordigers die alle andere studenten van de hogeschool verdedigen, zijn gewone studenten, zoals jij. Ze stellen zich kandidaat tijdens verkiezingen die op het einde van ieder academiejaar plaatsvinden. Alle studenten van de KHLeuven kunnen zich dan zowel voor DSR als voor OSR kandidaat stellen. Wanneer je verkozen bent, kan je naast de gewone studentenraad ook in tal van andere raden zetelen. Maar je kan natuurlijk ook gewoon vrijwillig lid worden, zonder deel te nemen aan de verkiezingen. Zo kan ook jij je steentje bijdragen tot een aangenamer KHLeuven.

@ Straffe Staf

Wat doen die mensen? Nu vraag je je waarschijnlijk af, wat houden de raden nu eigenlijk in? De verschillende departementen, ECHO, G&T, DLOd, DLOh en SSH, hebben allemaal hun eigen DSR. Daar bespreken ze dingen die alleen met hun eigen de-

partement te maken hebben, zoals de opleidingscommissies waar de inhoud van de opleidingen wordt besproken. Maar ook wordt er bij DSR ondermeer gepraat over een betere werking van de cafetaria en drankautomaten. Deze verschillende DSR’s vallen samen onder de OSR. Deze Overkoepelende StudentenRaad houdt zich voornamelijk bezig met KHLeuven-brede materies met betrekking tot onderwijs- en sociaal gerelateerde kwesties. Het doel van de Overkoepelende StudentenRaad is het ontwikkelen van een goed en democratisch onderwijssysteem waarin alle studenten gelijke kansen krijgen. Zo neemt OSR onder andere deel aan de Raad van Bestuur van KHLeuven, de Vlaamse Vereniging van Studenten en LOKO (Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie). Goesting? Heb je interesse in DSR of OSR? Of wil je meer informatie of heb je een suggestie? Wordt dan zeker vriend van OSR KHLeuven op facebook en je blijft op de hoogte van alles! Je kan ons ook altijd mailen op osr.voorzitter@student. khleuven.be of breng een bezoek aan onze website.

www.khleuven.be/studentenraad


De Straffe Gazet

3

September 2011

Who the F*** is Straffe Staf? Wie is Straffe Staf en wat doet die eigenlijk? Een interview. Beste Staf, we komen je overal in de KHLeuven tegen, maar wat doe je eigenlijk precies?

Wel, ik ben de mascotte van de vzw Studentenservice, die in staat voor de studentenvoorzieningen van de KHLeuven, maar als ik het goed begrijp, gaat heel deze krant daarover?

Inderdaad, maar hoe zijn ze bij jou terecht gekomen.

Kijk, ze hadden een held nodig, een held die studenten de weg wijst naar de sociale dienst, jobdienst, alma, de huisvestingsdienst, enfin zowat alle diensten die er in en rond de KHLeuven te vinden zijn. En zeg nu zelf: dan vertrouw je een knappe stoere man als ik toch meer dan een deeseke als pakweg Mega Mindy.

Euh, is bescheidenheid dan geen goede kwaliteit van helden?

Tuurlijk, ik zal nooit iets anders beweren.

En doe je de job van held graag?

Zeg nu zelf: wat is er schoner dan in de meest vrouwelijke hogeschool van Vlaanderen de held te spelen? En het is toch zalig dat studenten door mij de weg vinden naar allerlei diensten waardoor het studeren wat gemakkelijker wordt. Niet alleen gemakkelijker, hé, ook leuker, een gratis CJPkaart, een gratis fiets, een enorm sportaanbod,.... Wat me soms wel ergert is dat ik soms moet uitleggen wat de KHLeuven is, studenten kennen vaak niet meer dan hun eigen departement of opleiding. Ik heb trouwens een niet al te beste band met mijn collega mascotte, de kraanvogel, maar dat is een ander verhaal.

Inderdaad, die gevoelige tenen of beter gezegd poten, gaan we vandaag vermijden. Weet je dat ook jij binnen de KHLeuven heel wat controverse oproept? Zet nu maar tussen haakjes: (zucht). Ja, dat weet ik, zet nog maar een keer: “zucht”. Ik weet dat sommige mensen me te stoer vinden of te stereotiep, blond haar en stoere kas. Sommige hadden liever gezien dat ik een vrouw was, of een allochtoon. Ze verdedigen hun standpunt omdat ik te stereotiep zou zijn. Ik ben alvast niet stereotiep voor de meerderheid

van de KHLeuvenstudenten, want dat zijn dames. Dus aan al de kritikasters: leer er alstublieft mee leven dat ik met de beste bedoelingen mijn job van held uitoefen en laten we vrolijke vrienden worden.

Zijn er speciale veranderingen op komst binnen de Studentenservice?

Eigenlijk wel ja, vanaf dit academiejaar kunnen we samen met de K.U.Leuven nog meer koten aanbieden waar de huurprijs afhangt van het inkomen. Dat betekent dat je tussen de 100 en 220 euro betaalt voor je kamer. Volgend academiejaar komen er nog meer van die koten bij. De criteria die de sociale dienst gebruikt om studenten een extra toelage of lening te geven worden grondig veranderd waardoor we hopen studenten beter te ondersteunen.

Heb je nog een speciale boodschap voor de KHLeuvenstudenten?

Maak er een geweldig academiejaar van. In de les, maar ook daarbuiten, amuseer je te pletter met je kot of klasgenoten. Geniet met volle teugen van je studentenleven. Je krijgt dankzij ondergetekende immers fikse kortingen op sport en cultuur als student. En vooral: als het even niet meezit: bibi is er voor jou! Surf even naar de website van de Studentenservice of spreek me aan op facebook!

Zullen we zeker doen! Bedankt voor het interview.

Alle informatie: www.khleuven.be/ studentenservice of www.facebook.com/ straffe.staf

Aan de Straffe Gazet werkten mee: Annemie Vervrangen, Anne-Mie Meers, Bart Sahuc, Bert De Jonghe, Céline Gerochristos, Chris Berthels, Davy Buntinx, Evelyne Vanhecke, Jean-Baptist Bultynck, Jonas Verheyden, Jos Vanwingh, Katrijn Heselmans, Laurence Hendrickx, Manu Nesari, Nele Beel, Nick Vandenbussche, Philippe Beeckmans, Roel Ruttens, Tine Vandeput, Stephanie Verbeken Speciale dank aan: Frank Deboosere, Jimmy Dewit, Inge Vervotte, Steph Goossens Verantwoordelijke uitgever: Annemie Vervrangen, Studentenservice KHLeuven, Naamsestraat 80, 3000 Leuven

Het Cultuurcentrum Diest biedt een gevarieerd aanbod culturele voorstellingen, vormingsactiviteiten en zo veel meer. Tevens kunnen onze zalen, gelegen in het Unesco-werelderfgoed Begijnhof, gehuurd worden voor onder andere vergaderingen, cursussen, lezingen, recepties. Dit seizoen komen onder andere:

Arid, Kommil Foo, Les Truttes, Roland, Frank Boeijen, Alex Agnew, Philippe Geubels, Nigel Williams, Warre Borgmans… Cultuurcentrum Diest Infirmeriestraat z/n 3290 Diest T 013/32 17 93 – F 013/32 39 19 info@ccdiest.be – www.ccdiest.be


De Straffe Gazet

4

Wanneer de KHLeuven te klein is KHLeuven zendt zijn zonen uit over de hele wereld Elk vrij moment tijdens mijn derde jaar in de lerarenopleiding zat ik met mijn gedachten bij de BaNaBa Internationale Samenwerking Noord-Zuid. Ik was er dan ook als de kippen bij om contact op te nemen met Jan (de coördinator) om me in te schrijven en naar Brazilië te kunnen vertrekken. Veel contactmomenten met ex-vertrekkers, lessen over cultuur en globalisering, inentingen en vooral zenuwen later, was het plots 31 oktober. Die dag werd ik, ondanks het vertrek met het vliegtuig, weer even met beide voeten op de grond gezet toen ik afscheid moest nemen van familie en vrienden. Toch niet zo makkelijk als ik dacht? Na drie dagen reizen kwamen we aan in Porto Nacional, waar we 6 maanden zouden verblijven. De eerste maand in Brazilië was voor mij zeker geen honeymoon, maar echt een ware cultuurshock. Ik had tijd nodig om te wennen aan de kakkerlakken onder mijn bed, aan het nagestaar van Brazilianen op straat, aan het gebrek aan pampers voor de kinderen in de crèche waar we werkten, aan de overvloed van rijst en bonen en aan het emmertje naast de

WC, waar het gebruikte WC-papier in thuishoorde (want ja, zo gaat dat nu eenmaal in Brazilië). Maar na die eerste maand werd het tijd om een van mijn grootste verschillen met Brazilië aan te pakken: de taal. De vreemde taal, het Portugees, was een groot obstakel op mijn weg naar de Braziliaanse cultuur. In januari, na veel studeren, kwam dan toch het moment dat ik beter Portugees sprak dan Frans en dat ook de Brazilianen rondom mij dit begrepen. Door een betere communicatie werd ons sociaal leven in Brazilië ook wat meer ingevuld: we konden meer dan alleen vuile broeken vervangen in de crèche, we werden meegevraagd op uitstap met de plaatselijke drumgroep, we werden her en der uitgenodigd om mee bonen en rijst te komen eten en het smaakte allemaal! Het viel me rond deze periode pas op dat ik niet meer aan het zoeken was naar de verschillen met Brazilië, maar naar de Braziliaan in mezelf. Hierdoor lieten we ons niet meer alleen uitnodigen door Brazilianen, maar namen we ook zelf initiatief: we gaven een workshop aan moeders van ondervoede

Broodjesbar Sint-Job Demerstraat 62 3290 Diest Bestel voor 10u30 per sms: 0498/ 57. 19.03

Turkoase Demerstraat 20 3290 Diest www.turkoase.be

kinderen, we namen interviews af over de werking van de crèche, zochten mee naar oplossingen rond de financiële problemen van de werking… En toen werd het plots 7 mei: de dag van mijn thuiskomst. Ik was heel blij dat ik mijn familie weer kon zien, maar thuiskomen was vreemder dan vertrekken. Ik miste Brazilië en zocht nu weer naar

September 2011

de Belg in mezelf en dat heeft het vuilbakje op mijn Belgische WC meer dan eens ondervonden…

www.khleuven.be/internationalisering

‘Studenten in Sri Lanka, één van de landen waar je ook stage kan lopen met de Banaba ISNZ’


5

Diest, de verborgen plekjes

De Straffe Gazet

September 2011

Het Begijnhof

Jos Vanwingh, docent DLO Diest wijst je de weg naar zijn lievelingsplekjes in Diest.

Grote Markt met standbeeld Clenardus

Vanaf de terrassen van de Grote Markt heb je een goed uitzicht op de SintSulpitiuskerk en het stadhuis. Wie goed zoekt, vindt zeker ook het standbeeld van de Diestse humanist Nicolaes Cleynaerts (1493-1542), ook bekend als Clenardus. Naar hem werd de KHLeuven-campus aan het Weerstandsplein genoemd. Deze Nicolaes was privé-leraar aan het Portugese Koninklijke hof. Hij werd er vorstelijk betaald om één uur per dag les te geven, iets waar de hedendaagse leraar alleen maar van kan dromen.

Geboortehuis van Sint-Jan Berchmans

Een boogscheut verderop, in de Sint-Jan Berchmansstraat vind je het geboortehuis van de Diestse heilige (15991621). Het geboortehuis is tegenwoordig ingericht als kapel. Sint-Jan is de patroonheilige van de studerende jeugd. In barre examentijden kan hier een kaars branden wonderen doen! Vergeet niet bij het buitengaan over het liggend beeld van de heilige te wrijven, want anders was al je moeite vergeefs.

’t Gemettel, ’t Gespettel, ’t Gemoef en ’t Gestoef Sla je daarna linksaf naar de Winkelwandelstraat, dan vind je op de kruising met de Guido Gezellestraat en de Schotelstraat vier oude ambachtshuizen die luisteren naar de welluidende namen ‘t Gemettel, ‘t Gespettel, ‘t Gemoef en ‘t Gestoef. In ’t Gemoef is thans de Toeristische Dienst gehuisvest. Tussen haakjes: een ‘moef’ is de plaatselijke naam voor een zuur kijkende vrouw. Huis van Oranje of Hof van Nassau Bijna drie eeuwen lang (tot 1795) was Diest in handen van de graven van Nassau, de latere prinsen van Oranje. Op de Graanmarkt vind je het bescheiden optrekje dat de Nederlandse prinsen in die tijd lieten bouwen. De Warande Het vlak bij het hof van Nassau gelegen Warandepark is het vroe-

gere jachtdomein van de prinsen van Oranje. Op de top van de warandeheuvel vind je de grondvesten van een oud kasteel. Een deel van het park is volgebouwd met sportinfrastructuur: voetbal- en atletiekstadion, zwembad en tennisvelden.

Halve Maan

Tegenover het Warandepark aan de overkant van de ringweg vind je het provinciaal recreatiedomein Halve Maan met daarachter het Webbekoms Broek, een wachtbekken vol natuur. In de zomer lokt het openluchtzwembad met fraai zandstrand talrijke toeristen. In frissere tijden kan je vanuit het Natuureducatief Centrum verschillende natuurwandelingen over de wallen en door het broek ondernemen om alzo je basiskennis van W.O. op peil te brengen.

Begijnhof

Als je aan het Natuureducatief Centrum de ring weer oversteekt, kom je in het Begijnhof. In 1674 woonden hier zelfs 395 begijnen. Aan de omvang en de afwerking van de gebouwen kan je zien dat de begijnen van Diest duidelijk minder rijk waren dan die van Leuven. In dit voormalige vrouwengetto waren tussen zonsondergang en zonsopgang geen mannen toegelaten!

’t Spijker

Als je na je welverdiende middagpauze terugkeert van de Grote Markt naar de campus dan kan je in een uithoek van de Kaai nog even dit imposante en pas gerenoveerde hotelgebouw bezichtigen. Het deed oorspronkelijk dienst als refugiehuis voor de abdij van Averbode. In woelige tijden zochten de paters hier een veilig onderkomen. Na het opnieuw openleggen van de Demer – de werken beginnen in 2012 - zal de rivier opnieuw langs het mooiste gebouw van Diest stromen!

De Halve Maan

De Graanmarkt met Het huis van Oranje

Nog meer leuke tips, bezienswaardigheden of een overzicht van wat er de komende maanden in Diest te beleven valt:

De Grote Markt

www.toerismediest.be

‘t Gestoef

De Warande

‘t Spijker


De Straffe Gazet

6

Hedwig Peetermans Studentendienst

September 2011

De Studentencoach!

Hij is er als je hem nodig hebt, maar wat doet hij? Een intervieuw met de oude en de nieuwe studentencoach. Onlangs begon Davy Buntinx als nieuwe studentencoach aan de KHLeuven. Hij volgt Bert De Jonghe na twee jaar op, dat is namelijk hoe lang iemand deze job mag uitvoeren. Hoewel ze zeer druk bezig zijn met het organiseren van de Plug-In, in samenwerking met de Overkoepelende KringRaad (OKeR) en de Kringen van de KHLeuven, wist Straffe Staf deze twee kornuiten toch te strikken voor een dubbelinterview, gepeperd en ongezouten.

Straffe Staf: ‘Dag Bert, hoe kijk jij terug op de voorbije twee jaar?’ Elk departement van de KHLeuven heeft zijn eigen studentendient, in Diest is dat Hedwig Peetermans. Bij deze ontzettend sympathieke man kun je terecht met al je vragen en zorgen. Wat hij precies doet is moeilijk te vatten eigenlijk is hij het “duiveltje-doet-al” van DLO Diest. Heb je nood aan een luisterend oor of een goed gesprek, ben je absoluut niet tevreden over je examenrooster, heeft je lief het net uitgemaakt, zie je het allemaal niet meer zitten dan ben je welkom bij Hedwig. De studentendienst kan je ook doorverwijzen naar diensten binnen de hogeschool of het departement, soms naar organisaties buiten de KHLeuven. Hedwig geeft ook informatie over studiefinanciering en hij begeleid je als je wil stoppen met je studies en iets anders wil gaan doen. Het is je waarschijnlijk al duidelijk bij de studentendienst kan je voor duizend en één zaken terecht. Ter verduidelijking: wanneer je lief het afmaakt kan de studentendienst luisteren en eventueel een examen verplaatsen als je diep in de put zit maar een nieuw lief zal je zelf moeten zoeken. Ons “duiveltje-doet-al“ heeft helaas zijn “cupido” credit niet gehaald.

Hedwig Peetermans DLO Heverlee - Diest 016 375 666

hedwig.peetermans@khleuven.be

Bert: ‘Ik vond het twee fantastische jaren waarin ik samen met heel wat studenten van de KHLeuven aan diverse projecten heb meegewerkt. Onder andere de studienamiddag 15 jaar OSR, het etentje met de binnenkomende buitenlandse studenten en de jaarlijkse Plug-In. Met spijt in het hart neem ik van deze job afscheid, maar ik zal de leuke momenten altijd blijven koesteren.’

Straffe Staf: ‘Dag Davy, wat is nu juist een studentencoach?’

Davy: ‘Het is mijn taak om de studentenvertegenwoordigers van de KHLeuven te ondersteunen. Zowel op departementaal als overkoepelend niveau zorg ik voor een goede doorstroom van informatie. Daarnaast houd ik nauw contact met het beleid van de KHLeuven en van de Studentenservice, vooral inzake studentennoden.’ Bert: ‘Je zal ook instaan voor de ontwikkeling van de studentenvertegenwoordiging, onder andere door het organiseren van de studentenverkiezingen op het einde van het academiejaar. Ook het opleidingsonderdeel studentenparticipatie, waarmee studenten drie studiepunten kunnen verdienen voor hun inzet, zal je mee moeten opvolgen en uitwerken.’

Straffe Staf: ‘Davy, wordt dit voor jou een sprong in het duister?’

Davy: ‘Integendeel! Als oud-studentenvertegenwoordiger binnen de KHLeuven heb ik zowel in de DSR van het departement Lerarenopleiding in Heverlee, als in de Overkoepelende StudentenRaad gezeten. Vertrouwd met de studentenwerking ben ik dus al,

Haal nu je gratis fiets! Op vertoon van je KHLeuvenstudentenkaart krijg je je fiets gratis mee.

Velo – Fietspunt Diest Stationsgebouw Diest

Word vriend of fan van Straffe Maandag - donderdag: 08.30 tot 17.00 Staf en verneem als eerste al het Vrijdag: 09.00 tot 16.00 nieuws van de Studentenservice KHLeuven

maar natuurlijk is het ondersteunen een nieuwe uitdaging, die ik vol goede moed en met een positieve blik tegemoet ga.’

Straffe Staf: ‘Ben je dan enkel en alleen aanspreekbaar door studentenvertegenwoordigers?’

Bert: ‘Neen, zeker niet. Het spreekt voor zich dat alle studenten die vragen hebben over de studentenwerking aan de KHLeuven of daarbuiten, terecht kunnen bij de studentencoach.’

Davy Buntinx, de nieuwe Studentencoach op 0492/72.13.47 of een reeks digitale plaatsen, zoals Facebook. Al die informatie kan je makkelijk terugvinden op de website van de studentenraden: http://www.khleuven.be/studentenraad/’

Straffe Staf: ‘Ik denk dat ik dan al mijn vragen gesteld heb. Davy, veel succes als studentencoach en Bert, hopelijk zien we je nog vaak langskomen!’

Straffe Staf: ‘En hoe kunnen die jou dan te pakken krijgen?’

Davy: ‘Ze kunnen altijd mailen naar studentencoach@khleuven.be, bellen

Davy Buntinx Studentencoach@khleuven.be 0492/72 13 47 facebook: Studentencoach KHLeuven Twitter: @dbuntinx http://www.khleuven.be/studentenraad

KHLeuven kampioen! KHLeuven kampioen in afkortingen. Het is echt ongelofelijk, maar de KHLeuven is kampioen! Het is iets minder ongelofelijk als je verneemt in welke discipline: de afkortingen. Je kan het zo gek niet bedenken of de KHLeuven heeft er wel een afkorting voor. Enkele voorbeelden: ECTS, IWGKD, IOC (en neen, dat heeft niets met Jacques Rogge of Londen 2012 te maken), BLT, SSH, OKeR, DSR, BaSo, ECHO, MAD, IWSSB, en als klapper op de vuurpijl het OER. Wij denken bij OER dadelijk aan Fred en Wilma en met wat verbeelding ook aan BammBamm. Maar als KHLeuvenstudent hoor je aan heel wat ernstiger dingen te denken bij de naam OER. Dat is het onderwijs- en examenreglement, dat is dus geen lachtertje, maar als je het ons vraagt wel een onnozele afkorting. Met 1 ding zijn we zeer gelukkig: de Studentenservice is gewoon de studentenservice. Want dat

afkorten zou toch zeer eigenaardige resultaten opleveren. Applaus dus voor Straffe Staf en Co!

WIN Een sjaal van de Studentenservice

Voor wat staan de afkortingen EVC en EVK?

Mail voor 15 oktober je antwoord naar:

studentenservice@khleuven.be Onder de inzendingen verloten we 5 sjaals


De Straffe Gazet

7

“Ode aan de leerkracht” Weerman Frank Deboosere studeerde in 1984 af als Regent Nederlands, Engels, Geschiedenis aan de voorganger van DLO. Hoe ben je aan KHLeuven terecht gekomen?

Ik ben aan KHLeuven terecht gekomen na een woelig studieverleden aan de K.U.Leuven. Ik studeerde natuurkunde maar voelde me niet helemaal goed in de richting. Ik wilde iets anders doen én ik wilde in Leuven blijven. De vakken Nederlands, Engels en geschiedenis boeiden mij en ik heb het altijd zeer fijn gevonden om kennis door te geven en jonge mensen te enthousiasmeren. De lerarenopleiding was dus een logische stap.

Heb je genoten van het studentenleven?

Toen ik aan de KHLeuven begon kende ik uiteraard Leuven al na enkele jaren universiteit. Na de les en in de weekends en vakanties werkte ik als jobstudent bij drukkerij Wauters, ik financierde zelf mijn studies. Dat was voor mij de ideale combinatie, al de muizenissen uit mijn hoofd kregen een plaats en

“Ik ben geen sociaal accident!” VT4 gezicht en voormalig “thuis” acteur Steph Goossens studeerde aan het departement Sociale School Heverlee. Ja ik wou dat dus worden hé, maatschappelijk werker oftewel sociaal assistent al werd onze groep in de studentensector dus voornamelijk als sociale accidenten gezien. Mensen helpen klinkt nu bijzonder naïef ,maar toen was dat mijn beweegreden en ook al is de invulling van dat begrip met de tijd anders geworden. Ik wou vooral geen “kop” van een maatschappelijk werker krijgen, niets belerends en algeheel begrijpend want Foto: Johan Jacobs dat is bovenmenselijk De Sociale Hogeschool van Heverlee zoals ze toen nog heette ligt op een berg, zo’n beetje verheven boven het volk zeg maar. Nochtans, “niets menselijks mocht ons vreemd zijn” zo werd ons bijgebracht. Dus liep ik voorop in de studentendoop en poetste ik het zebrapad en de trappen van het stadhuis met een tandenborstel terwijl de bloem en het bier niet uit m’n haar (ja toen had ik dat nog!) te krijgen was. We vierden, fuifden en zagen heel graag en heel veel. Tussen die bedrijven door hees ik me op een aftandse fiets weer maar eens die “berg” op. Ik heb gebrost, en ook bij momenten alle zeilen moeten bijzetten. Dat diploma heeft me bloed zweet en tranen gekost want het was verdomd meer dan zwaar vond ik. Maar Leuven én de Sociale Hogeschool in het bijzonder heeft me een toegangsticket geboden met vrijelijk zicht op de wereld en al zijn mogelijkheden. Ook al woon ik nu in Antwerpen mijn hart ligt voor een stuk toch over Leuven en omgeving uitgespreid, ik ben er minstens nog elke drie weken een dag. En ondertussen zitten mijn gewezen docenten en collega-studenten in het publiek en komen ze naar mijn theaterstukken kijken en werk ik voor de televisie. Een groter bureau van sociaal dienstbetoon kan ik mezelf amper dromen! Dus, als je nu begint in Leuven: amuseer en leer:in die volgorde vergaar je volgens mij ‘t meeste kennis. Schol!

www.stephgoossens.be

zoals Plato al zei ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ is erg belangrijk. Tijdens mijn studies aan de KHLeuven viel door de combinatie van studeren en de studies zelf financieren alles in de plooi. En ’s avonds keek ik naar de sterren. Ik had op mijn kot een aantal telescopen en kroop geregeld op de Leuvense daken om naar de sterrenhemel te kijken. Ik heb hoogtevrees dus de combinatie van de daken en de sterren, was niet altijd evident.

September 2011 mijn kot deed ook dienst als repetitielokaal. Directie en personeel waren zo onder de indruk waardoor we het ook voor het 2de en 3de jaar mochten opvoeren.

Bewaar je mooie herinneringen aan je tijd in de lerarenopleiding?

Absoluut! Het was een zeer fijne tijd, met gedreven en geïnspireerde mensen, docenten en studenten. Ik heb zeer veel respect voor mensen uit het onderwijs die zich dagelijks inzetten om het beste van zichzelf aan kinderen en jongeren te geven. Een ode aan de leerkracht, een dikke chapeau, echt waar. Dat engagement voelde je ook bij medestudenten en dat was zeer prettig. Ik heb zeer goed en plezierig samengewerkt met schrijver Peter Verhelst die in mijn klas zat en die toen al geweldige dingen op papier zette.

Heb je naast al de mooie en warme herinneringen nog één speciale.

Ja, tijdens het eerste jaar van de opleiding hebben we met onze klas een kerstevocatie in elkaar gestoken met ludieke en ernstige teksten en muziek. Ik heb dat toen als “regisseur” in goede banen geleid,

“Slijmen bij de nonnekes helpt” DJ Bobby Ewing studeerde Marketing aan de voorloper van ECHO.

hoe het fuifleven in elkaar zit, vooral dan het organiseren ervan. Is er genoeg wisselgeld, zijn er bonnekes, zijn er werklijsten, is sabam betaald, zijn er voldoende kapstokken voor de vestiaire, wie blijft er als laatste en gaat met de kassa naar huis. That stuff. Als daar een klein schakeltje niet in orde is, heeft het soms zeer vervelende gevolgen. Het is in die periode dat ik ook voor het eerst begonnen ben met platen draaien, op de studentenfuiven. dat was een heel andere cultuur dan nu, daar werd echt alles dooreen gedraaid, en 1 DJ zorgde voor de muziek toen, all night long. Wat opvalt is dat die cultuur vandaag een heel stuk aangenamer is Foto: Marco Mertens dan vroeger. Toen had je aan de ene kant de “platte studentenfuiven” Waarom koos je destijds voor Marketing aan waar vanalles gedraaid werd, er bede KHLeuven? stond al wel ergens zoiets als “dansEerlijk gezegd: eerder uit gemakmuziek”, maar dat hoorde thuis in zucht. Ik had echt geen idee wat discotheken, en dan had je de zgn te studeren na de humaniora. ik was “echte” DJ’s die obscure muziek toen ook al intens met muziek bezig, draaiden. Maar die aparte vakjes maar had nooit gedacht om daar mijn kwamen elkaar niet tegen en mixberoep van te maken. En marketing ten niet met elkaar. Het is daardoor was toen een erg hippe richting, lag dat we Discobar Galaxie gestart zijn. een beetje in de verderzetting van want daartussen zat een heel groot mijn humaniora (moderne talen/ecogat. Gelukkig is er ondertussen veel nomie), en het toenmalige HTI (nu veranderd, en verschillen sommige ECHO) had een zeer goede reputastudentenfuiven nu niet veel meer tie als instituut. Maar het was zeker van wat er in een Boilerroom op Pukgeen echte roeping of overtuiging. kelpop gedraaid wordt. ECHO was toen eerder een soort Is er een plek in Leuven waar je geweldige “school”, waarbij nog afwezigheden herinneringen aan hebt? genoteerd werden, soms op het kinECHO bevindt zich in Heverlee, derachtige af. Mijn actieve aanwetoch een stuk uit de richting van zigheid in het fuifmilieu leidde toen Leuven. Het kortsbijzijnde cafe in die tot een actieve AFwezigheid in de tijd was de cafetaria van de Sporthal lessen. Het HTI werd toen nog gevan Heverlee. Nu is dat terug een leid door de nonnekes van “Teilig gewoon cafetaria, maar toen was Art”, en zuster Valckeneers zwaaide dat onze officeuze fakbar, waar we daar toen de plak. Ik ben toen in bijna woonden, sliepen, aten en fuihaar bureau eens gaan praten over ven gaven. het belang van een goede studenIs het iets speciaal om met Discobar Gatenwerking voor de studenten, en laxie in Leuven te spelen? dat zoiets moeilijk te combineren Natuurlijk. Op de Oude Markt viel met alle dagen aanwezig te zijn draaien went nooit, het is en blijft in de lessen. Op miraculeuze manier de heiligste plaats van Leuven. We heeft dat impact gehad, want mijn komen er zelf nog zelden eigenlijk, afwezigheden zijn toen subtieltjes maar we hebben hier zoveel tijd (en onder tafel geveegd. Slijmen bij de geld) verbrast dat deze plaats in ons nonnekes loont! leven altijd een speciale plaats blijft. Heb je een bijzondere herinnering of anekdote aan je tijd in de Hertogstraat? Discobar Galaxie speelt Wat ik mij vooral herinner zijn de fuiven en de feesten, ik was in die op donderdag periode erg actief in de studentenkring om allerlei feesten en fuiven en 29 september op evenementen te organiseren, ik heb de Oude Markt er een hoop vrienden leren kennen, die ik vandaag de dag nog steeds op de studentenwelkom. zie. www.studentenwelkom.be Het is daar ook dat ik heb geleerd www.discobargalaxie.be

www.frankdeboosere.be

“Mag ik naar het toilet?” CD&V minister Inge Vervotte studeerde aan het departement Sociale School Heverlee. Ik herinner mij nog zeer levendig de lessen economie van Tuur Van Empten, die ons haarfijn uitlegde waarom we belastingen betalen en waar al dat geld naartoe gaat. Hij deed ons allemaal inzien hoeveel mensen gebruik maken van diensten die door de overheid ondersteund worden, zonder dat mensen dat ten volle lijken te beseffen. Ik herinner me dat ik tijdens een van zijn lessen dringend een sanitaire stop moest maken. Ik stak dus mijn vinger op. Groot was zijn opluchting toen hij eindelijk een geïnteresseerde leerling dacht te ontwaren. Nog groter was zijn ontgoocheling toen ik de ware toedracht uit de doeken deed. Ik waardeerde ook zeer de actieve kant van de opleiding, waarbij al die theorie ook aanschouwelijk werd. Daarom heb altijd ik veel plezier beleefd aan de praktijkvakken en aan de stages die ik mocht lopen. Vooral de lessen communicatie waren een oogopener, net als alle oefeningen die we volgden om te kijken welke rol je opneemt in een vergadering, welke vergaderstijl je hanteert, hoe je conflicten benadert enz. Het leidt geen twijfel dat ik die elementen uit de opleiding tijdens mijn latere loopbaan goed heb kunnen gebruiken, tot op de dag van vandaag.

www.ingevervotte.be


De Straffe Gazet

8

September 2011

De Straffe Wedstrijd 1.

2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 8. 9. 11. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

Waar vind je de ideale studentenjobs? Welke medewerker van de Studentenervice gaf Boussufa zijn eerste rode kaart? Waar kan je op de departementen terecht als je nood hebt aan een goed gesprek? Waar ligt de hoofdzetel van de KHLeuven? Hoeveel kost één busritje met je studentenbuskaart de Studentenservice? Wie poetste ooit de trappen van het stadhuis met een tandenborstel? Op welk evenement heet KHLeuven haar studenten welkom? Wie keek als student naar de Sterren? DAGBLADHANDEL & BROODJESBAR Met welke andere KHLeuven mascotte is Straffe Staf geen vriendjes? DEMERSTRAAT 62 DIEST Wat is het officiële woord voor studiebeurs? Hoeveel kost het om als KHLeuven student een fiets te huren bij Velo? In welk Frans skidorp ligt Résidence Le Silveralp? Voor wie is de oude markt de heiligste plaats van Leuven? Wie leerde haar skills tijdens de lessen communicatie op SSH? Waarvoor staat de ‘K’ in LOKO?

SINT JOB

De prijzen! De hoofdprijs!

2x één week half pension voor 2 personen in hotel Le Panoramic in Châtel (Frankrijk) in de zomer van 2012.

De andere prijzen!

100 broodjes in de cafetaria’s Campus Hertogstraat en G&T 20 broodjes in Sint-Job 5 Kebabs in Turkoase 2 kaartjes voor Arid in CC Diest

Het antwoord!

Zoek het woord van 18 letters. Surf voor 15 oktober naar www.khleuven.be/studentenservice, laat het juiste antwoord achter en wie weet ben jij één van de winnaars?

Straffe Gazet Diest  

De Studentenservice KHLeuven geeft een krant uit voor de studenten en personeelsleden in Diest.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you