Page 1

www.norrmalmsel.se

HEMMA HOS ANITHA CLEMENS Berättat av sambon Joel Åhlén-Nyström

ALLT OM BELYSNING Trender, nyheter, klassiker, inspiration & tips

”PROCESSEN ÄR ALLT” Möt formgivaren Joel Karlsson


130936 TULIP

6.999:-

1421 BUDDY PENDEL

1.499:-

4001 BUDDY BORD

1.699:BELID.COM

INSTAGRAM@BELIDSWEDEN

FACEBOOK.COM/BELIDAB


LJUSET FRÅN VARBERG GENOM ATT KOMBINERA VÅR NORDISKA HISTORIA MED ÄRLIGHET OCH KOMPETENS, TILLVERKAR VI SVENSK KVALITÉ, SEDAN 1969. VÅRT MÅL ÄR ATT FÖRA VIDARE LJUSET FRÅN VARBERG.

600436 CATO

600636 CATO

2.499:-

2.999:-

475136 CATO LED

2.099:-

375393 CATO LED

375394 CATO LED

3.299:-

3.299:-

4751155 CATO LED

2.199:-


From the hands of the ร rsjรถ Family

www.orsjo.com


Ledare

VARMT VÄLKOMMEN TILL VÅRT INSPIRATIONS­ MAGASIN!

Personalen svarar: Vilken är din favoritlampa just nu?

Elina Ringstedt Le Corbusiers väggarmatur Lampe de Marseille – jag är så glad att den har kommit

I

i nyproduktion! Kombon mellan estetik och funktion,

ÅR ÄR DET 101 ÅR sedan Norrmalms Elektiska startades. När

samt att den är så flexibel,

man har funnits så länge som vi är det enkelt att se hur ­olika trender kommer och går, och vilka produkter som ­verkligen består. Flera av de armaturer vi har i ­butiken idag har funnits i vårt sortiment i över 50 år och kommer troligtvis finnas i ytterligare 50 år.

gör den till min stora favorit just nu. Jag gillar verkligen Le Corbusier som formgivare.

NÅGOT SOM ÄR särskilt signifikant för år 2018 är med­

vetenheten. Vi konsumerar på ett annat sätt idag och vill alltid ta hänsyn till hållbarhet och m ­ iljö. Kanske är det just därför allt fler varumärken väljer att satsa på tidlös formgivning. ETT AV DE VARUMÄRKEN som gör precis det är

Warm Nordic. Hela deras idé bygger på att återupp­ liva gamla klassiker. Med utgångsläge i skandinavisk ­design från 50- och 60-talen skapar de något som känns helt rätt i dag. Läs mer på sidan 13!

Niclas Edberg Jag tycker att Taccia från Flos är riktigt snygg. Den design­ ades redan på 60-talet men är

PIPISTRELLO Martinelli Luce 17 104 kr

fortfarande väldigt modern. Jag tänker att den skulle vara en perfekt detalj att bryta

”En riktig ikon från 60-talet som passar precis lika bra hemma hos mig idag”

av med i ett lite äldre hem, kanske en sekelskiftslägenhet, men den passar lika bra i moderna miljöer.

HUR VÄRLDEN SER ut om 101 år är det nog ingen som vet, men det

är min stora förhoppning att Norrmalms Elektriska får vara en del av den.

Ulrika Gabrielson Daphine från Lumina har funnits här i alla år, jag minns att den stod här när jag var liten och sprang runt i butiken. Jag tror att det är

Niclas Djurberg, vd Norrmalms Elektriska

för att den är så enkel som den också är tidlös, samtidigt som den ser lite teknisk ut. En riktig klassiker som jag aldrig ­tröttnar på.

Norrmalms Elektriska Affär Aktiebolag, 2018

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Ansvarig utgivare: Niclas Djurberg Produktion: Story of You

NORRMALMSELSTOCKHOLM

Art Director: Niclas Gozzi Projektledare: Jens Reuter Redaktörer: Alexandra Håkansson Fotograf: Jonas Carmhagen

ELLER BESÖK VÅR HEMSIDA

Norrmalms Elektriska reserverar sig för eventuella prisförändringar och tryckfel.

WWW.NORRMALMSEL.SE 5


PH 5 Celebrating 60 Years New Copper Finish

northern.no

Model: Birdy floor all black Design: Birger Dahl Price: 3690,-

Model: Acorn black Design: Atle Tveit Price: 4190,-


Inspiration

FRINGE Warm Nordic

Ulrika Gabrielsson Kantermo Delägare, Norrmalms Elektriska

GRAVITY Golvlampa GUBI

ULRIKAS ­T RENDSPANING Det här är det som gäller just nu inom inredning och belysning.

J

U MER TIDEN GÅR, desto längre tar vi oss från inrednings­ stilen ”vitt och fräscht” som dominerade för några år sedan. Idag ­längtar vi istället efter varma, mysiga och ombonade hem som inte snålar med färg.

EN AV HÖSTENS STORA trender stavas ”natur”. Det syns i både ­ aterial, färger och detaljer. Rotting är fortfarande ett av de hetaste m ­materialen och fortsätter att komma i olika mer eller mindre över­ raskande produkter. Även obehandlat trä och stengods syns mycket, tillsammans med keramik – ett av höstens stora ledord är hantverk. FÄRGERNA SKA vara jordnära; tänk bärnsten, rostrött, beige och brunt. En av de färger som jag tror kommer poppa upp allra mest i slutet av 2018 är senapsgult, eller ockra, som passar perfekt i de där detaljerna som kan lyfta ett helt rum. EN ANNAN TREND som nu kommer starkt på belysningsfronten är att gå tillbaka till det traditionella. En bordslampa med en klassisk lampfot och en enkel tygskärm, eller kanske en golvlampa i samma stuk, kommer att vara helt rätt. GRAVITY Bordslampa GUBI

OM DU HAR GÅTT i tankarna på att ta in lite mer färg i din inredning är det här det perfekta tillfället. Jag tror att det dröjer länge innan vi får se ”vitt och fräscht” igen.

7

PH 3/2 Louis Poulsen


Nyheter

NYHETER HOS OSS

FORMAKAMI JH18 AND TRADITION 2 195kr Väst möter öst i form­ givaren Jamie Hayons tolkning av den klassiska rislampan. De vackra lamporna görs för hand och är i elfenbensvitt rispapper med detaljer av svartbetsad ek.

Här presenterar vi några av våra favoriter bland höstens nyheter.

BELLHOP CHIOKO FLOS 2 140 kr En charmig liten lampa i en ren enkel design. Fin att ställa i fönstret, i en hylla eller ta med där man behöver ljus för stunden.

LAMPE DE MARSEILLE NEMO 8 020 kr Lampe de Marseille är en fantastiskt lampa med stor personlighet. Den är justerbar på tre ställen och har ett både direkt och indirekt ljus.

MELT TOM DIXON Från 5 830 kr

OVERLAP S2 FLOS

Från 18 340 kr Overlap är ett tillskott till Flos lampor gjorda i deras speciella kokongteknik som de har utvecklat sedan 60-talet. Materialet är något som kan liknas vid spunnet silke och ger ett fantastiskt mjukt sken.

8

Håll dig upp­daterad på våra senaste nyheter på: norrmalmsel.se/ nyheter


STAV.

Nu i storformat.

WWW.KONSTHANTVERK.COM

KH Ann -18 Norrmalm kundt.120x372.indd 1

2018-08-22 13:54

Rek pris 5.295,-


Historia

HISTORIEN OM EN BUMLING

Bumling är en klassiker i svensk design­historia och har ständigt varit aktuell sedan den formgavs av Ateljé Lyktan på 60-­talet. Vi har dykt ner i Bumlingens historia.

H

HANS BERGSTRÖM GRUNDADE Ateljé Lyktan i Åhus år 1934 tillsammans med fäst­ mön Verna Norell. Under hela sin karriär som formgivare av belysning såg han armatur och takstycke som en helhet. Förutom att dölja eluttag och takkrok var det för honom en viktig, estetisk detalj. Genom åren gick han från att låta takstycket vara ­kupolformat, till att ge det en insvängning. En dag vände Bergström ett takstycke uppochner och insåg då att det även var en utmärkt form för en liten ljuslykta. År 1958 lanserades ljuslyktan I00L och det var den som blev föregångaren till Bumlingen.

10

Visste du att… I00L finns fortfarande i Ateljé Lyktans sortiment, nu under namnet ”Ofir”.


Historia

Hans Bergström.

Anders Pehrson.

Visste du att... Ateljé Lyktans ­stora interna­ tionella genom­ brott kom år 1972. Då levererades nämligen 16.000 armaturer av familjen Sim­ ris till OS-byn i München.

”Det där var mig en stor b ­ umling, du Anders!” ÅR 1964 TOG Anders Pehrson över Ateljé Lyktan och 1968 lan­ serade han plåtlampan inspire­ rad av Bergströms ljuslykta. I första tappningen målades den ­”racerbils-grön” och ställdes ut på belysningsmässan i Göteborg. När den stora och omfångsrika lampan hängde i sin monter kom en bekant fram till Anders Pehrson och sa: – Det där var mig en stor ­bumling, du Anders! Och så fick Bumlingen sitt namn. BUMLINGEN BLEV SNABBT en stor succé och exploderade på den svenska marknaden. Den började

säljas utomlands och hade snart en kötid på ett par månader. Detta öppnade upp stora möjligheter för Ateljé Lyktan och Pehrson började snart formge Bumligens familje­medlemmar. Det blev många varianter, till exempel golvlampor, bordslampor och till och med ­möbler. Dessutom fanns den i många olika färger. Bumligen fanns plötsligt överallt, och blev en av de mest populära lamporna under 70-talet. I år fyller Bumligen 50 år och det firas med en kollektion med helt nya färger. Hos Norrmalms ­Elektriska finns den i grönt och rosa.

11

De här två ­färgerna hittar du hos ­Norrmalms Elektriska i höst.


Inspiration

EXKLUSIVA ­S AMARBETEN Ibland har vi på Norrmalms Elektriska möjligheten att få ta fram våra egna varianter på produkter som vi tycker om. Just nu samarbetar vi med två framgångsrika, svenska belysningsföretag – Belid och By Rydéns.

CATO Svenska Belid har producerat belysning i Sverige sedan 1969, och deras vision är att utveckla lampor av högsta kvalitet som håller för fram­ tidens krav på låg energiförbrukning. Cato är deras pop­ ulära serie som finns i flera olika former och färger. Cato takspot är en storsäljare hos oss, så tillsammans med Belid har vi tagit fram den i nya nyanser som passar i de flesta hem. Cato finns även som bordslampa och golv­lampa med våra egna färgkombinationer.

HERO By Rydéns är varumärket som startade i Gnosjö år 1958 och fortfarande har sitt huvudkontor på samma ställe. I deras sortiment av lampor är Hero en av de mest spännande. Med de karaktäristiska armarna som håller ljuskällorna ger den ett kraftfullt intryck i ett rum och sam­ tidigt bra ­belysning. Tillsammans med By Rydéns har vi på Norrmalms Elektriska tagit fram en exklusiv variant av Hero med 16 ljuskällor i helsvart.

12


Nyheter

NYA FAVORITER

Att upptäcka ny formgivning som många ännu inte fått upp ögonen för är något vi brinner lite extra för. Här presenterar vi tre f­ antastiska ­varumärken som kanske också blir dina nya ­favoriter.

Silhouette 7 295 kr

WARM NORDIC Frantz Longhi är grundaren bakom varmärket Warm Nordic som tillverkar klassisk belysning och inred­ ning med nya, högkvalitativa val. Under många år samlade Frantz på skandinavisk inredning från 50och 60-talet. Möblerna använde han för att inreda fle­ ra restauranger i Danmark, och det dröjde inte länge innan kunderna började fråga var man kunde köpa de vackra möblerna – som då inte längre producerades. Frantz kontaktade då de ursprungliga arkitekterna och formgivarna och där startades Warm Nordic.

Zosia 16 625 kr

Balance 9 320 kr

Sun Light 3 089 kr LUCA 2 425 kr

SCHWUNG HOME Dominique Sente från Belgien jobbade som guldsmed när hon mötte holländska Rudi Nijssen, som då var antikhandlare. De in­ såg snart att de delade samma kärlek för det vackra och ovanliga och började snart skapa design tillsammans. År 2014 grundade de Schwung Home, som strävar efter att tillverka högkvalita­ tiv belysningsdesign i framkant, handgjord i deras egen ateljé. Schwung är ett tyskt ord som betyder ”momentum” och deras formgivning inspireras av passionen för att hitta en balans mellan det tekniska och det estetiska. I en värld av trender vill Schwung Home skapa klassiker.

AROMAS DEL CAMPO 1986 var året när Aromas Del Campo grundades i Va­ lencia, Spanien. Företagets syfte var ursprungligen att skapa potpurris (torkade växter som sprider god doft) och andra aromatiska produkter, därav namnet som betyder ungefär ”fält av arom”. Det var när idén om små glaslampor fyllda med torkade blommor kom som klivet togs in i ­världen av belysningsdesign, vilket idag är deras enda ­område. ­Aromas Del Campo vill skapa design som är ­avantgarde: nytänkande och modern. 13


Inspiration

TAN TAN 30 Aromas Del Campo Från 1 695 kr Vägglampa med rott­ ingskärm som ger ett vackert reflekterande sken på skärm och vägg. BAU TAKLAMPA L NATUR Normann Copenhagen, 1 939 kr Bau är en taklampa med attityd, till­verkad i plywood. Dess geometriska form ger den ett häftigt skulpturalt uttryck.

TREND

HANTVERK & NATUR BEAK BIRD TALL HERON Warm Nordic, 719 kr Denna skatt upptäcktes på vinden i Svend Aage Holm-Sørensens familjehem och är nu i nyproduk­ tion. Varje exemplar är unik och gjord i teak som är ett material som ändras med tiden.

KURAGE BORDSLAMPA Foscarini 5 145 kr Kurage betyder manet på japanska och påminner om en svävande sådan. Skärmen tillverkas i ­japanskt washi-papper och stative i ask.

CESTITA BORDSLAMPA Santa & Cole 2 875 kr Den klassisk bords­lampan Cesta finns nu med furuben och furuhandtag, i en lite mindre storlek än originalet.

ÈCHASSE VAS SMALL SMOKE Menu, 1 295 kr En klassisk och elegant vas med ett lekfullt uttryck och en fin droppliknande form som är inspirerad av provrör i laboratorium.

TIDELIGHT Petite Friture, 2 365 kr Varje exemplar av Tideligt är unikt och gjort i handblåst glas som skapar ett behagligt sken. Den fyrkantiga basen är i kork.

14


(r)evolution is the only solution

seletti.it

BUMLING Design Anders Pehrson 1968


Tema

16


Tema

”VI HAR SATSAT PÅ EN MIX AV ART DÉCO OCH ’FUNKIS’” Välkommen hem till entreprenören, sociala medier-profilen och ­designern, Anitha Clemence. Och ja, till mig också. AV JOEL ÅHLÉN-NYSTRÖM FOTO ERIK FLYG

17


Reportage

Glasvägg från Edlund Smide och lampa Eos, VITA Copenhagen.

VI

HAR BOTT I VÅR etagelägenhet på Gärdet, ett stenkast från Östermalm, i lite mer än ett år, jag och Anitha. Varannan vecka bor även Tom Allan, 4, och Penny, 7, här med oss – vilka båda har ett eget rum på nedervåningen. Men hur kommer det sig att det blev just den här lägenheten, då? – Eftersom barnen går i skola och på förskola på Östermalm ville vi, för att underlätta rent logistiskt, ha ett boende i närheten. Sedan sprang vi på den här lägenheten, lite av en slump faktiskt, och jag blev helt till mig. Jag trodde inte att jag skulle hitta ett sådant här objekt på Gärdet. Den här lägenheten tickade i alla boxar, berättar Anitha. LÄGENHETEN ÄR PÅ 115 kvadratmeter och har två plan. Vi såg möjligheten att göra den till en sorts ­minivilla i stan, där nedervåningen är det privata

18

­ lanet, medan övervåningen är mer av ett socialt plan. p – Övervåningen sväljer mer folk än vad man kan tro, och när vi hade inflyttningsfest var det säkert uppe­ mot 30-40 personer där uppe samtidigt, säger Anitha. Den lägenhet vi köpte var snarare en kuliss än färdigt boende och även om vi inte gjort om allt för mycket, så skiljer sig lägenheten avsevärt idag jämfört med den vi köpte. – När vi flyttade in var det väldigt grafiskt och sterilt, idag har lägenheten mycket mer liv. Jag är själv väldigt inredningsintresserad och älskar influenser från Indokina. Det skulle dock inte riktigt fungera i den här lägenheten, så här valde vi att satsa på art déco och ”funkis” i en lite knasig mix. Jag är också väldigt för­ tjust i att sammanför inslag från olika länder jag varit i, och i den här lägenheten finns saker från bland annat Kenya, Indien och USA, säger Anitha.


Reportage Badkaret kommer från Bathlife.

”I grund och botten var det en jättebra lägenhet men det fanns inte tillräckligt med förvaring”

Köksbord från Housedoctor.dk, Thonet-stolar från Ton och kökslampa från Flos.

19

Du har ju inrett en del lägenheter genom åren. Vad är viktigt att tänka på? – Att vara lite realistisk och snarare se till lägenhetens potential än de inredningsdrömmar man på förhand kan ha. Jag brukar dra parallellen till julen, som egentligen är ett enda stort kulissbygge av en stäm­ ning. Och jag ser på det lite på samma sätt när det kommer till att skapa ett hem. Vad är det för atmosfär jag vill skapa för att trivas allra bäst? Ibland räcker det att kolla på Pinterest, ibland får man ta in hjälp. Och med hjälp syftar Anitha, tro det eller ej, den här gången inte på mig – utan på inredaren Hanna Wessman, som hade ett finger med i spelet när lägen­ heten skulle förfinas och inredas. – I grund och botten var det en jättebra lägenhet, men det fanns inte tillräckligt med förvaring. Han som bodde här innan oss var en singelpappa med en son, så det rådde en direkt brist på garderober när vi, fyra stycken, flyttade in, berättar Anitha och tillägger: – I hallen byggde vi nya garderober och satte upp nya hyllor på väggen. I barnrummen fick vi till en smart lösning med platsbyggda sängar och förvaring i ett. Där hjälpte Hanna oss verkligen samtidigt som hon även hade second opinion på hela lägenhetens inredning.


Tema

Väggdekorationer inköpta i Afrika, lampor från Housedoctor.dk, överkast från Himla och sänggavel från Tine K.

20


Reportage

MITT OCH ANITHAS SOVRUM var tidigare ett stort vardagsrum, och där valde vi att lägga in heltäck­ ningsmatta och installera en glasvägg, som även fungerar både som hylla och garderob. – Den togs fram med hjälp av Edlund Smide härifrån Stockholm, och när glasväggen var på plats började sovrummet så sakteliga ta form. Väggen fungerar även som en sorts mini-garderob, där kläderna blir en del av inredningen. Det lät kanske lite konstigt på förhand, men resultatet blev väldigt bra, om du frågar oss. Det stora badrummet, å sin sida, är klätt i marmor från golv till tak och skänker tillsammans med det generösa ljusinsläppet en spa-liknande känsla. – I och med att det har både dusch och badkar spenderas väldigt mycket tid där. Det är det perfekta rummet för egentid och lite lugn och ro, säger Anitha. BÄNKARNA PÅ ÖVERVÅNINGEN är av carrara­ marmor och pryds av flertalet prydnadssaker. Allt från en mässingshäst från Fogelmarcks till gammal teaterrekvisita – och den kanske mest iögonfallande av dem alla: pingvinen. – Jag såg den i fönstret på ett galleri på Sibyllegatan

för kanske 15 år sedan, blev förälskad och kände direkt att jag bara måste ha den. Det enda problemet var att jag var fattig och att den kostade 7000 kronor. Men jag lyckades få till en sex månader lång avbetalnings­ lösning, så den blev min ändå, till slut, berättar Anitha. Och sen har vi ju elefanten i rummet också. Under köksbordet, tillika vårt sovrumstak, har vi nämligen ett glasgolv – vilket i tio av tio fall kommenteras av förstagångsbesökare. Först var vi lite kluvna kring dess vara eller icke vara. Vi gick i tankar att täcka över det med en matta, men så blev inte fallet, ett beslut som vi idag inte ångrar. – Det har ju faktiskt en funktion också, och tillsam­ mans med de stora fönsterna i vårt sovrum skapar de ett helt fantastiskt ljus. Sedan är det ju faktiskt ganska lyxigt att kunna ligga i sängen och kolla på stjärnorna. Sista frågan, och kanske den viktigaste: vart tog mina Lasse Åberg-glas vägen i flytten? – Jadu... Jag tror att de står i ett garage norr om Gävle och samlar damm tills någon stackars ungkarl kommer och hämtar dem. Tom Allan? – Haha, nja. Vi får väl se. 21

Namn: Anitha Clemence Ålder: 40 Yrke: Entreprenör, föreläsare, sociala medier-profil och designer Namn: Joel Åhlén-Nyström Ålder: 29 Yrke: Content Manager och ­copywriter Anithas tre favoriter i lägenheten 1. Sovrummet 2. Vitrinskåpet från Housedoctor.dk 3. Lejontavlan från Nina ­Siemiatkowski Joels tre favoriter i lägenheten 1. Playstation 4 2. Tv:n 3. Hemmabiosystemet från Harman/ Kardon, tätt följt av ljudsystemet från Sonos


HÖSTENS NYHETER

MULTI-LITE Gubi 5 610 kr

FOTO JONAS CARMHAGEN

SUN LIGHT Aromas Del Campo 6 995 kr JWDA Menu 1 895 kr

FUNN Aromas Del Campo 2 495 kr

JOBBY THE CAT Seletti 2 379 kr


NEW PERSPECTIVES ON SCANDINAVIAN DESIGN

BELLMAN

SABINA GRUBBESON ITEM NO° 311213—WHITE ITEM NO° 311215—BLACK

Norrmalms Elektrika_Annonce_0918_98x255mm.indd 1

Annons norrmalms elektriska 98 255.indd 1 21/09/2018 09.02

2018-08-31 15:44:37


2097/30 FLOS 14 990 kr Limiterad utgåva

KVIST 4 Örsjö Belysning 11 220 kr

SILHOUETTE Warm Nordic 5 095 kr

ZOSIA Schwung Home 8 285 kr

TIDELIGHT Petite Friture 2 365 kr

PANTER RBA 5 295 kr


CETUS

Interiörfläkt DESIGN och TEKNIK i harmoni!

• Vinter: Sprider värmen jämt över rummet • Mix & Match: Finns i ett flertal färg- och bladkombinationer, se vår hemsida, beställ hos Norrmalms Elektriska • Casablanca effekt: På lägsta hastigheten får Du samma effekt som från den berömda filmen. • Tyst: Vi har satsat extra mycket på en extremt tyst motor - den hörs inte.

TULLGARN 2 400 kr

GALLERY LED Tavelbelysning

Marknadens bästa tavelbelysning? • Dimbar 0% - 100% inkl minne • Steglös ändring av ljustemperaturen inkl minne • 4 färger, se vår hemsida • 2 längder: 30 cm och 60 cm

För avancerat? Samma design men av/på. Se vår hemsida

HAGA

TORENO LED

1 100 kr

Golvlampa

• Fantastiskt läsljus, givetvis dimbar • Finns även som enkel • Färger och kombinationer, se vår hemsida

T732 MORA 895 kr

AH Svensk tillverkning Tibro

Mer info om alla våra produkter samt alternativ hittar du på vår hemsida.

ahbelysning.se

www.texadesign.se

etabl. 1945


Om oss

EN MIX AV INREDNING OCH BELYSNING Visste du att Norrmalms Elektriska inte bara har en butik – utan tre? En av dem ligger mitt i Åre och är känd för sitt utmärka utbud av belysning och inredning. Den andra ligger vägg i vägg med butiken i Stockholm och kallas för Norrmalms Bakficka.

V

ÅREN 2003 ÅKTE Norrmalms ­Elektriskas Ulrika Gabrielsson ­Kantermo till Åre för en säsong av skid­ åkning. Väl där fick hon upp ögonen för en ledig butikslokal i centrala Åre. – Jag hade jobbat i vår butik i Stockholm ett tag och tänkte att det vore roligt att starta en butik i Åre också, berättar Ulrika. Tanken var direkt att ha ett lite bredare sortiment som både skulle passa besökare och bofasta Årebor. Hon blev kvar i Åre i ytterligare fem år och under tiden växte konceptet fram med en bra kombination av både belysning och inredning. Sedan starten har butiken flyttat flera gånger, för att slutligen landa i de perfekta lokalerna som de huserar i nu. Den är liten men har högt i tak och skyltfönster så stora att det nästan känns som att man ser allt från utsidan. – Vi ville ha en liten butik med ett noga utvalt sorti­

ment, berättar Anna Hammar som nu tagit över som butikschef. Det är en mix av belysning och inredning med mycket mattor, kuddar och andra detaljer. Hur väljer ni ut vilka produkter som ska finnas i butiken? – Vi försöker att blanda upp produkter för att skapa en härlig miljö i butiken, säger Anna. Eftersom loka­ len är ganska liten vill vi inte heller ta in så mycket att det känns rörigt. Vi har mycket designklassiker, vi vill att det ska kännas ovanligt och lekfullt, och samtidigt som vi följer trender ska det även vara tidlöst. Hur är Åre-kunderna? – Vi har många stammisar från Åre, Östersund och Norge. Ibland händer det faktiskt att norr­männen åker till Åre enkom för vår butik, vilket såklart är jätteroligt. Nya kunder kan ibland bli förvånade över att det ryms så många lampor på en så liten yta, men de flesta är jätteglada över att vi finns här i Åre. 26


Om oss

”Där uppe har vi mer av sådant som passar för en mysig och ombonad stil, medan det i Stockholm är lite mer ­avskalat och mer råa material” Dessutom är det ju väldigt många turister i Åre så man fungerar också lite som en guide emellanåt och får hänvisa folk till kabinbanan. Jag upplever också att våra besökare förväntar sig något lite extra av oss här uppe, eftersom de är här på sin semester. NORRMALMS BAKFICKA För ett år sedan bestämde sig Norrmalms Elektriska för att utöka det lyckade konceptet i Åre-butiken, där den stora kunskapen om belysning blandas upp med ett brinnande intresse för inredningsdesign. – Under alla år i Åre har vi fått höra av kunderna att de tycker att det är ett bra koncept som de vill att vi ska öppna i Stockholm, men tidigare har vi inte känt att tiden har funnits, säger Ulrika. Det var när lokalen vägg i vägg med den stora butiken i Stockholm blev ledig som möjligheten till en Bakficka öppnades på riktigt och för ungefär ett år sedan, lagom till 100-årsdagen, var det dags för invigning.

– Tanken är att vi ska kunna visa lamporna i hemtrev­ liga miljöer, på samma sätt som i Åre. Det är lättare att exponera belysningen i sitt sammanhang och kunna visa de på ett lite mer avskalat sätt än i den stora butik­ en. Ambitionen med Bakfickan är att ha våra hand­ plockade favoriter av både designklassiker och sådant som kan vara mer unikt för oss, i blandade prisklasser. Utbudet mellan butiken i Åre och Bakfickan skiljer sig lite, och Ulrika menar att många har en lite ­annorlunda inredningsstil i fjällstugan jämfört med i lägenheten i stan. – Där uppe har vi mer av sådant som passar för en mysig och ombonad stil, medan det i Stockholm är lite mer avskalat och mer råa material. Anna instämmer: – Ja här i Åre fungerar det bättre med mer ­varma toner, medan kalla toner är svårt – kromade ­metaller hör inte till toppsäljarna. Likheterna är att vi både i Åre och i Bakfickan har den enkla ­nordiska stilen i grunden. 27

ÅRE

Årevägen 112 830 13 Åre Tel: 0647-500 70

­B AKFICKAN

Tomtebogatan 1 113 39 Stockholm Tel: 08-33 48 30


UNI-K

Finns i varmvit eller vit och i flera modeller

3-steg Dimbar

www.unison.se

Använd din befintliga strömbrytare för att dimra


Historia

KONST OCH DESIGN MÖTS HOS SELETTI Från ett av de mest framstående länderna för design, under ett av de mest inflytelserika årtiondena grundades Seletti. Idag är det ett av våra mest ikoniska varumärken när det kommer till design som verkligen sticker ut.

I

TALIEN HAR LÄNGE VARIT ett land i fram­ kant när det gäller design. Ända sedan i början av 1900-talet har de producerat världsberömda produkter och varumärken inom alla väsentliga områden. De står bakom bilmärken som Ferrari, Fiat och Lamborghini och några av de största modevaru­ husen som Gucci, Prada och Dolce & Gabbana, men även inom inredning har Italien varit ett av de mest framstående och trendsättande länderna. Det var här, i byn Cicognara, Mantova, som inrednings- och belysningstillverkaren Seletti startade.

POP ART MÖTER INREDNINGSDESIGN Året var 1964 och världen var mitt uppe i ett av de mest spännande årtiondena i designhistorien. Ekono­ min tog fart och hoppet om framtiden var stort. Det var under 60-talet design för första gången etable­ rades som ett sätt att uttrycka sig på och identifiera sig med. Med det nya materialet plast kunde billigare möbler tillverkas, som inte nödvändigtvis behövde hålla hela livet utan kunde bytas ut beroende på hur trenderna gick. Den allra hetaste stilen var Pop Art, där designers verkligen experimenterade med sin konst och använde humor och ironi. Än idag är Pop Art en av de största inspirationskällorna när nya pro­ dukter tas fram för Seletti, vars hela affärsidé är att väva samman konst med design. FAMILJEFÖRETAG MED VISIONER Seletti grundades av Romano Seletti och ägs idag av hans son Stefano, som varit involverad i företaget sedan han var 17 år gammal. Ända sedan starten har tanken varit att skapa inredningsdesign som fokuserar på kreativitet och samtidigt präglas av den karaktäristiska italienska kvalitén. De olika kollek­ tionerna innehåller lika stor del konst som funktion och gör det enkelt att skapa en personlig, unik och humoristisk inredningsstil som ifrågasätter normer. Under åren har Seletti samarbetat med en stor mängd olika formgivare, och har numera också ett eget designlabb där nya idéer testas och utvecklas. Trots det har Stefano Seletti själv i intervjuer sagt att Seletti inte alls är ett designföretag, utan snarare en livsstil och ett uttryck.

29

”Jag inspireras av mina döttrar, som är sju och tio, och från mina ­syskonbarn. Jag ­observerar dem och de ger mig idéer. Detta är den framtidsresearchen jag gör: jag föreställer mig hur de kommer att leva i framtiden.” Stefano Seletti till Klat Magazine


Intervju

”POESIN LIGGER I KÄNSLAN AV ATT MAN HAR TECKNAT DEN I LUFTEN” Möt formgivaren Joel Karlsson, skapare av Streck-familjen, i ett samtal om hemligheterna bakom yrket och den viktiga och underbara skapandeprocessen.

A

TT DET VAR MÖBELFORMGIVARE han skulle bli var inte en självklarhet, men med en reklamare till pappa, en textilkonstnär till mamma och en stor lust att skapa blev det slutligen där han hamnade. – Om man är designer så är det yrket som väljer en och inte tvärtom, förklarar Joel Karlsson och fortsätter: – Jag läste först industridesign och det var däri­ genom jag kom på att jag ville bli inredningsarkitekt för att bli bättre på att designa möbler. Förutom att industridesign mest är inriktad på fordon är den stora skillnaden att de jobbar på timme för kunden, medan vi möbeldesigners vanligtvis jobbar mot royalty. Att jobba mot royalty är ungefär som att vara musi­ ker eller författare: man gör allt jobb innan, utan er­ sättning, och får betalt då produkten sätts i produktion. – Hela grejen är att få sina idéer i produktion för att kunna se dem leva så länge som möjligt, vanligtvis 5-10 år, men vissa kan vara igång ett helt liv. Ju mer royalty du får desto mer frihet i form av tid, så att du kan fortsätta att driva ditt företag. Att vara formgi­ vare är ett jättehäftigt yrke, men det tar lång tid att komma igång – för mig tog det säkert 10 år. UTBILDAD I NEW YORK Joel Karlsson har studerat på bland annat KTH, konstfack och Parsons School of Design i New York. Det sistnämnda var under 1998 och för alla med

konstnärsambitioner levde han den klassiska New York-drömmen. – Det var en häftig tid. Jag bodde i Green Point som var ett riktigt konstnärsområde då. Jag snackade mig till att få gå kurser i de nya 3D-program som hade kom­ mit då, eftersom de inte ingick i utbildningen hemma i Sverige. Jag visste att det var en del av framtiden. Att vara formgivare är i allra högsta grad ett konst­ närligt yrke, där själva skapelseprocessen utgör den största delen. De olika idéerna presenteras för produ­ center, om det inte är tvärtom och formgivaren blir kontaktad för ett samarbete – men för det krävs det att man har ett välkänt namn eller att man redan har några storsäljare igång hos den producent som frågar. Berätta om din skapandeprocess! – Processen är allt. Så fort du börjar skynda dig för att bli klar är du helt fel ute. Hela yrket är en process och ett ständigt undersökande. Allt är på spekulation. Du får inte bli nedslagen om det du gör inte kommer i produktion, för du lär dig ändå nya saker som bygger på ditt kapital av erfarenhet. Gör du mycket som inte kommer i produktion? – Ja, minst en tredjedel av projekten kommer aldrig i produktion. Det låter kanske konstigt men det är en kvalitetsstämpel. Går det av olika orsaker för fort, hamnar produkten ofta fel i pris eller får något annat fel som gör att den säljer sämre och läggs ned tidigare. Vanligtvis går projekten snabbare då man har jobbat ihop med producenten tidigare. 30


Intervju

där poesin ligger, i känslan av att man har tecknat den i luften. Ett ritat streck. Streck känns väldigt tidlös, fanns det någon tanke bakom det? – Det finns alltid en inre önskan att armaturen ska vara tidlös, men så fort man börjar tänka att den ska bli det eller att man vill ha den själv hemma så är man farligt ute. Om du bara gör ditt jobb så blir det bra och tidlöst ändå i slutändan. Sedan är det såklart viktigt att ha med en miljöaspekt: produkten ska hålla och inte bidra till slit-och-släng-samhället. Tar du någon hänsyn till rådande trender eller försöker du undvika allt sådant? – Det faller sig naturligt eftersom en ganska stor del av yrket går ut på kommunikation och att träffa alla som är inblandade i processen. Därför går jag på de viktigaste mässorna, håller i föreläsningar, men går också och lyssnar på föreläsningar som har med branschen och yrket att göra.

”Processen är allt. Så fort du börjar skynda dig för att bli klar är du helt fel ute” Joel Karlsson

TIDLÖSHET OCH TRENDER Streck är ett av de verk Joel är mest känd för. Den lanserades av Örsjö Belysning år 2016, men idén till Streck fick han redan år 1995. – Det var året då jag började plugga design. Jag läste om formgivaren Serge Mouille i det italienska forumet Domus, och om den armatur han lanserat på 50-talet. Det var en av anledningarna till att jag ville bli formgivare. 20 år senare fick han en möjlighet att göra en tolk­ ning av det han sett tillsammans med Örsjö Belysning. – Man kan säga att det fanns ett marknadsfönster öppet för den typen av armatur just då, och när jag fick frågan från producenten om jag hade tid att skissa på en ny hotellampa såg jag möjligheten att få skapa något åt det hållet, franskt femtiotal. Jag tog fram Streck tillsammans med Örsjös ägare Peter Hjalmars­ son, som tagit över företaget efter sin pappa. Han har ett bra öga och stor känsla för sitt arv som producent av designade lampor. En produkts framgång är helt beroende av producentens förmåga till engagemang och kapacitet att produktutveckla. När samarbetet mellan producent och formgivare flyter på så uppstår en känsla av att man skapar tillsammans. I början designades Streck för att finnas i hotellmiljöer, men som allt som passar på ett hotell fungerar den också väldigt bra i hemmamiljö. Vi jobbade mycket med hur kabeln skulle röra sig från röret till skärmen. Det är 31

ARKITEKTBYRÅN KROOK & TJÄDER Idag är Joel partner i en av Sveriges större arkitekt­ byråer Krook & Tjäder, där han driver avdelningen Krook & Tjäder Design. Att vara på en arbetsplats som befolkas av ett stort antal arkitekter är en stor tillgång för honom, och förutom att använda produ­ centen som ett viktigt bollplank brukar han använda sina kollegors kreativitet och kunskap som ett sätt att få nya perspektiv på sina skapelser. – Du kan aldrig fråga en arkitekt rakt ut vad de tycker om något, för de är också alltid i en process, men du kan föra ett samtal kring produkten. Jag bru­ kar jämföra det med att gå på museum. Du är där i ett ledigt ögonblick, du ser ett objekt och börjar diskutera det med personer runt omkring. ”Varför finns det här? Vad är det tillverkat av? När är det tillverkat?” och sådana frågor. Så fungerar vårt kontor lite. Det är i de tillfällena processen är som mjukast och allra mest underbar. Precis som för konstnärer, musiker och författare är det själva processen som driver Joel framåt hela ti­ den. All hans kreativitet måste läggas på det pågående projektet, ingen annanstans. – Mitt jobb är att ta fram en idé, ta fram material, komponenter, människor och foga dessa samman till en framgångsrik enhet. Jag tänker ofta på jobbet och det ger mig energi. När jag kommer hem efter jobbet vill jag inte göra någonting som har med skapande att göra. Jag tycker att det är stressande att bygga lego med mina barn, om jag inte får följa en instruktion. Jag har svårt för julpyssel och kan bli lätt illamående av att bara slå in en present i papper. Vad är dina råd till någon annan som läser detta och vill bli formgivare? – Att inte ha för bråttom, då gör man misstag. Det är det enda. Joel tvekar lite och lägger sedan till: – Och att gilla processen. Det är viktigt.


Tema Hållbarhet

LJUS FÖR FRAMTIDEN

Att köpa ny belysning kan väcka en del ­funderingar kring ­miljöpåverkan – hur var det nu med glödlampor egentligen? Här delar vi med oss av våra bästa råd, för det behöver faktiskt inte vara så svårt att göra ett klokt val som både gynnar dig och jorden vi lever på.

LJUSKÄLLOR

Halogenlampa

För några år sedan tog EU beslut om att alla glödlampor

Halogenlampan är egentligen inte så olik glödlampan,

ska fasas ut och ersättas av mer miljövänliga alternativ.

förutom att den innehåller halogengas som gör att den

Anledningen är helt enkelt att glödlamporna använder

håller mer än dubbelt så länge och lyser starkare. ­Eftersom

mycket mer energi än vad som egentligen behövs för att

220-volts halogenlampan förbrukar onödigt ­mycket energi,

åstadkomma samma ljus. Glödlampor blir också dyrare

jämfört med alternativen som finns, har EU beslutat att den

eftersom de behöver bytas ungefär tio gånger så ofta som

ska fasas ut. 12 volts-halogenen kommer dock finnas kvar,

en lågenergilampa. När beslutet först kom var det många

eftersom den är mer miljövänlig.

som blev upprörda, eftersom alternativen då inte alls hade samma sken som en glödlampa. Nu har några år passerat

KLASSIKER

och utvecklingen har, som med allt annat, gått snabbt.

Att köpa en designklassiker är en investering, både för din ekonomi men även för miljön. Att tänka långsiktigt i alla

LED

sina inköp är en viktig del i ett mer miljövänligt liv, eftersom

Det bästa alternativet till ljuskälla idag är LED (förkortning

det minskar det onödiga avfallet. Lampor som Flos 2097,

av light emitting diode – den korrekta svenska termen är

Flowerpot från &tradition eller PH-serien från Louis Poulsen

egentligen lysdiod), som är lite dyrare men kräver väldigt

har varit populära under flera årtionden och är långt ifrån

lite energi: en LED-lampa kan brinna i upp till 50 000

slit-och-släng-mentaliteten. Förutom att kvalitén och materi­

timmar. LED-lampor har länge använts främst i displayer

alvalet i den här sortens lampor är i en helt egen klass så har

på olika apparater, eftersom ljuset till en början gav ett kallt

de också alltid en given plats i den designintresserades hem

och otrevligt sken. De senaste årens utveckling har gett oss

och har därmed alltid ett bra pris på andrahandsmarknaden.

LED-lampor med varmt, hemtrevligt sken som nu är ett fullgott alternativ till glödlampan.

REPARERA En annan del i att undvika att slänga föremål i onödan är

Lysrörslampa

att reparera sina lampor när de går sönder. Ofta är det

Tidigare kallades den för lågenergilampa, men eftersom

enklare än man kan tro att laga en trasig lampa, men som

den inte längre är det enda miljövänliga alternativet på

alltid ska man vara försiktig när det kommer till elektricitet

marknaden heter den numera bara lysrörslampa. Den

och inte ge sig på något man inte behärskar. Om du behöver

består av ett litet, böjt lysrör i en glödlampsliknande form

hjälp från ett proffs finns vår verkstad i butiken i Stockholm

och tar några sekunder på sig att bli ljus eftersom den

och där är du välkommen att lämna in dina trasiga eller på

behöver värmas upp. Den kräver vanligtvis mer energi än

annat sätt obrukbara lampor för reparation. Kanske har du

LED-lampor och lyser svagare.

köpt en lampa med en stickpropp som inte p ­ assar hemma hos dig? Det löser vi också (observera att vår verkstad är populär och vi ibland måste ha ett inlämningsstopp).

32


Inspiration

ENIGMA 425 Louis Poulsen 5 850 kr

APOLLO 39 Pholc 2 795 kr

TREND

GEOMETRISKA FORMER Kvadrater, koner, kuber och klot – låt belysningen följa matematikens alla regler.

POTENCE PIVOTANTE Nemo 7 370 kr

MESHMATICS MOOOI 31 015 kr

DAPHINE Lumina 8 375 kr

FLOS har lanserat sin nya lampfamilj, som består av en uppsättning geometriska former du själv kan sätta ihop till en alldeles unik konstellation.

33


Intervju

ATT LJUSSÄTTA ETT HEM

Charlotte Gotfredsen har den spännande yrkestiteln belysnings­ konsult och efter många år i branschen besitter hon massor av kunskap kring hur man egentligen ska tänka när det är dags att välja nya lampor till ett hem. Hur många ljuspunkter ska man ha och vad är det viktigaste när man köper en uppseende­ väckande designlampa? Här svarar Charlotte på allt och lite till!

Hej Charlotte! Vad gör en belysningskonsult? Alla platser behöver klokt ljus, mina uppdrag är mycket varierande och jag inreder med ljus och lampor inomhus, utomhus och på arbetsplatsen – anpas­ sat efter de som skall vistas i rummet och hur rummet skall användas. I vissa uppdrag skall allt på plats direkt medan andra vill ha tips och idéer som de sedan succesivt kan ta till sig. Oavsett inredningsstil behövs ljuset, som sedan förpackas efter kundens personliga stil och plånbok. Varför är det så viktigt med rätt ljus hemma? Ljus har en viktig roll för att hemmet skall fungera i vardagen. Med anpassat ljus, både funktions och mysbelysning, får du optimal glädje av dina rum. Ljus som inte är tillräckligt eller bländar kan göra vem som helst trött och irriterad. Vad är det första du gör när du ska planera belysningen i någons hem? Jag börjar alltid mina belysningsprojekt med att ta utgångspunkt i arkitektur, material, det naturliga ljuset, takhöjd och konstruktionen och vilka som bor i hem­

met och deras behov. Tillvägagångssättet är nog egentligen som med många andra hantverk: först gör man ett grundarbete och analyserar vilket ljus som behövs och vad som är lämpligt. Sedan placerar man ut grundbelysningen (det så kallade ”funktionsljuset”) och sedan pyntar man med golv-, vägg och bordslampor i harmoni med inredningsstilen. Vad är det viktigaste att tänka på när ett rum ska ljussättas? Variation – ett rum blir ganska trist utan variation. Belys det fina i rummet och det du blir glad och tillfreds av att titta på. Ta fram det vackra, dölj det du inte vill se. Ljuset kan med fördel dimmas ned eller släckas. Den där tråkiga taklampan med maximal belysning, behövs verkligen den? Kanske, behövs ljuset? Då finns alltid möjlighet att släcka lampan när ljuset inte behövs. Alla lampor behöver absolut inte var supersnygga och designade efter rummets inredning. Vissa lampor är till för att ge ett bra, anpassat ljus och belysa dina behov, därefter kan man komplette­ ra med designade snyggingar. Man kan

med fördel tänka på att varje rum kan ha ett tydligt blickfång och sedan massor med fina detaljer. Skall allt i rummet vara ett blickfång och ”superdesignat” ser man istället ingenting. Belysning av konst är ett rätt bra exempel, här skulle jag mena att det är konsten som skall bli blickfånget och inte lampan. Hur många ljuspunkter ska ett rum ha? Jag har inget standardsvar, välj så mycket som rummet tål. I mitt arbetsrum behövs tre ljuspunkter. I mitt vardagsrum har jag sju ljuspunkter samt en del fina ljusstakar och en öppen spis – dessa är faktiskt också ljuspunkter. Hur ska man tänka om man till e­ xempel vill slå till på en stor, uppseendeväckande ljuskrona ovanför ­köksbordet? Köp din drömlampa! Precis över ett matbord blir det ganska så okomplicerat. Storleken måste såklart anpassas lite till rummet och storleken på bordet. Du behöver inte tänka på takhöjden, sladd­ längden anpassas (60-70 cm över bords­ ytan blir ofta jättebra). Däremot skulle jag spendera tid på att välja ljuskällor som blir perfekt för just denna armatur och rummet.

CHARLOTTES 5 HEMLIGA KNEP

1.

Hörnor är viktiga. Med belysning i hörnen blir rumskänslan

2.

Var inte så rädd för sladdar, en taklampa måste inte placeras

3.

En vanlig bordsspot med LED kan du enkelt placera vid eller

Vill du ha mer belysningstips från Charlotte Gotfredsen?

under en grönväxt och man får fantastiska skuggkontraster.

Hennes hemsida och blogg hittar du på www.2700kelvin.se.

Rummet blir levande!

Du kan också följa Charlotte på Instagram: @2700Kelvin

extra fin och härlig. Var lite kreativ, placera en fin bordslampa på

4.

Lägg tid på att välja ljuskällor och använd alltid kvalitetsljuskäl­

5.

Belysning är mycket personlig. Skapa ljuset efter dina behov!

­golvet, eller varför inte placera en fin takpendel i hörnen? precis på takkontakten!

lor. Det spelar ingen roll hur fina armaturer du har om du inte väljer lämpliga ljuskällor.

34MANOLA CHANDELIER 16659712353 BLACK

4.599:-

MANOLA CHANDELIER 16659712305 GOLD

6.199:-

CATO Q VÄGGLAMPA 516536 MATTVIT

1.499:-

CATO Q BORDLAMPA 416410 MASSING

2.999:CATO Q GOLVLAMPA 316407 SVART

2.849:-

BELID.COM

INSTAGRAM@BELIDSWEDEN

FACEBOOK.COM/BELIDAB


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.