Page 1

NR 1 2017

OPTIK I SIKTE

HUR SKA MAN TÄNKA VID VAL AV OPTIK?

VAPENFOKUS

INSKJUTNING, VAPENVÅRD OCH DE SENASTE NYHETERNA

MAXIMERA JAKTUPPLEVELSEN

VI TIPSAR OM KLÄDERNA, KNIVARNA OCH TILLBEHÖREN SOM TAR DIN JAKT TILL NÄSTA NIVÅ

INHWAN SVENSSON

I EN INTERVJU OM ARBETET SOM YRKESJÄGARE, VIKTEN AV ATT ALLTID ­UTMANA SIG SJÄLV OCH SIN MEDVERKAN I ”PÅ JAKT MED LOTTA OCH LEIF”.


RANGER 1-4X24 RANGER 1-4X24

RANGER 2-8X24 RANGER 2-8X24

RANGER 3-12X56 RANGER 3-12X56

RANGER 4-16X56 RANGER 4-16X56

NIGHTHUNTER NIGHTHUNTER 1-5X24 JE 1-5X24 JE

NIGHTHUNTER NIGHTHUNTER 1,6-8X42 JE 1,6-8X42 JE

NIGHTHUNTER NIGHTHUNTER 2-10X50 JE 2-10X50 JE

NIGHTHUNTER NIGHTHUNTER 3-15X56 JE 3-15X56 JE

MILITARY 5-25X56 MILITARY 5-25X56

25% 25%

MRS SIGHT MRS SIGHT

RABATT PÅ SAMTLIGA STEINER KIKARSIKTEN. VID KÖP PÅ JAKT.SE RABATT PÅ SAMTLIGA STEINER KIKARSIKTEN. VID KÖP PÅ JAKT.SE ANGE RABATTKOD ”STEINER70ÅR” GÄLLER T.O.M. 31/8 2017 ANGE RABATTKOD ”STEINER70ÅR” GÄLLER T.O.M. 31/8 2017

WWW.SAKO.SE DISTRIBUTED BY: SAKO SWEDEN WWW.SAKO.SE DISTRIBUTED BY: SAKO SWEDEN


Designed By Nature Blaser R8 Professional Success


LEDARE

Anders Hansson, vd

Varmt välkomna, kära kunder! Jag som välkomnar er heter Anders Hansson och har varit vd för jakt.se sedan

2005. Under min hittills tolv år långa sejour vid rodret har det hänt en hel del med bolaget. Norrländska Vapenaffären och PO:s Fiske har förvärvats, ­domänerna jakt.se och fiske.se har vuxit fram och försäljningen blomstrar.

Men år 2016 var året då vi verkligen tog avgörande kliv mot vårt stora mål: att

år 2020 bli Sveriges ledande webbutik inom jakt och fiske. I år planerar vi att lägga i nästa växel och under mars månad slog vi upp portarna till vår 1200 kvadratmeter stora butik – belägen i köpcentret Birsta norr om Sundsvall – där vi kommer att erbjuda hög service, stor kunskap och tusentals jakt– och fiskeprodukter.

Vi som jobbar på jakt.se är alla erfarna, passionerade och kunniga jägare. För

egen del föredrar jag jakt med hund, och allra helst eftersök en solig höstdag i oktober då både löv och mygg försvunnit – i ärlighetens namn: kan det bli mycket bättre?

Tack vare att hela vårt jakt.se-team har en så stor jaktpassion och bred kun-

skap inom ämnet skulle vi aldrig få för oss att kompromissa när det kommer till kvalitet. Som kund kan du därför alltid vara säker på att det du hittar på vår hemsida och i vår butik håller hög standard, och i många fall även är produkter som vi själva använder när vi jagar – vilka vi dessutom gladeligen kan rekommendera andra jägare att använda. I dagsläget säljer vi kläder och utrustning från fler än 150 ledande varumärken som till exempel Sako, Tikka, Beretta, Blaser, Swarovski, Carl Zeiss, Härkila, Garmin och Aimpoint – för att bara nämna ett fåtal, samtidigt som vårt produktutbud sträcker sig från termosar, djungelolja och pulvermat till jaktkläder, kikarsikten och de senaste vapennyheterna. Med andra ord: vi är en fullsortimentsbutik och jag törs lova dig att du kommer att hitta det du är på jakt efter.

Det här är första gången som vi producerar ett kundmagasin, och vår förhoppning är att kunna inspirera er jägare och förhoppningsvis även hjälpa till att utbilda och hjälpa er att bli bättre jägare. Därför hittar ni, i detta 36 sidor tjocka magasin, bland mycket annat: jaktnyheter, en längre intervju med jaktexperten Inhwan Svensson (känd från SVT:s ”På jakt med Lotta och Leif ”), vägledning och tips hur du ska tänka vid köp av optik, en vapenvårdsguide, recept, jaktkläder och mycket, mycket mer intressant innehåll.

”För egen del föredrar jag jakt med hund, och allra helst eftersök en solig höst­ dag i oktober då både löv och mygg försvunnit” ANDERS HANSSON vd, jakt.se

ANDERS FAVORITER

CRISPI

SKRIVDAGBOK

TITAN DARK BROWN GTX 2 995 KR

JÄGARJOURNALEN 199 KR

Nu fortsätter vi resan mot toppen – och vi gör det tillsammans med er. Trevlig läsning! Norrländska vapenaffären AB / jakt.se nr 1, 2017 Ansvarig utgivare: Anders Hansson Produktion: Story of You Art Director: Niclas Gozzi Redaktör: Joel Åhlén-Nyström Projektledare: Jens Reuter Korrektur & repro: Art-O-Matic Fotografer: Jonas Carmhagen, Kristofer Lönnå, Håkan Wike Norrländska vapenaffären reserverar sig för eventuella prisförändringar och tryckfel. Vill du prenumerera på vår tidning? Maila i så fall oss på kontakt@jakt.se och ange namn och adress!

@jakt_se facebook.com/jakt.se jakt.se


JAKT

För mer nyheter inom jakt, besök jakt.se/jaktnyheter

Nyheter

SVENSKT VILTKÖTT TILL KINA? Sveriges landsbygdsminister, Sven-Erik ­Bucht (S), vill öka landets export av livs­ medel och siktar nu på att sälja in svenskt viltkött till den asiatiska marknaden. Tanken är att man ska gå via Hong Kong då det enligt Bucht ”är en inkörsport till hela Asien”. – Det är lättare att få export till många ­andra asiatiska länder om man börjar där, inte minst till Kina. Det finns även en väldigt hög köpkraft i Hong Kong, och viltkött är inte heller det billigaste och vi tror därför att det finns en stor potential, sade ministern till tidningen ETC.

VAPENSKÅP Förvara dina vapen ståndsmässigt! Detta ­smidiga vapenskåp är 1200 millimeter högt, 350 millimeter brett och 280 millimeter djupt – vilket blir ett perfekt hem åt ungefär fyra vapen. Det 80 kilo tunga skåpet är självklart godkänt enligt SS3492. Pris: 3 290 kr.

OVANLIG STÖLD I ESKILSTUNA I mitten på maj fick polisen i Eskilstuna ett något annorlunda uppdrag då en jägare från Ärla-trakten ringde och anmälde att sju av hans jakttorn försvunnit. Den drabbade tror att det rör sig om flera gärningsmän och att en lastbil använts vid stölderna. Polisen å sin sida efterfrågar tips från allmänheten. – Man får gärna höra av sig om man sett någonting misstänkt. Det här är en mycket udda stöld, sa Eskilstunapolisen Benny Ljungkvist till SVT.

HÖRSELKÅPA MSA SORDIN ­SUPREME PRO X

KIKARE

BLASER PRIMUS

Denna nya optikserie från Blaser är en handkikarserie som tagits fram med hjälp av GSO, German Sport Optics, och finns i fyra olika modeller: globetrottern 8x30, allroundkikaren 8x42, distansspecial­isten 10x42 och nattens konung: 8x56. Dessa kikare är specialdesignade för jakt och återger absolut högsta bildkvalitet. Pris: från 20 700 kr.

FRITT FRAM FÖR MILITÄRLIKNANDE GEVÄR? Det var polisen som begärde att Naturvårdsverket skulle uttala om Desert Tech HTI är godkänt att använda vid jakt eller inte. I sitt svar skrev Naturvårdsverket att geväret – som har en piplängd på 73 centimeter samt en vikt på 8,84 kilo – uppfyller kraven för manuellt omladdade vapen enligt verkets föreskrifter och allmänna råd om jakt. Man konstaterade även att Desert Tech HTI väger mer än traditionella jaktvapen och att det i kombination med benstöd ökar precisionen vid skott mot stillastående vilt. Tyngden kan dock innebära att vapnet blir mer svårhanterligt när det kommer till att lossa säkra skott mot rörliga mål. Det är i nuläget inte känt om Polismyndigheten kommer att bevilja licens med användningsområde jakt för vapnet, men Naturvårdsverket har åtminstone inget att invända mot Desert Tech HTI.

TYST JAKT I TEXAS Vildsvin och prärievarg ska numera få jagas från varmluftsballong, har politikerna i Texas bestämt. Om guvernören skriver under, kommer jakten att tillåtas från september i år. Texas är en av de delstater i USA som har flest förvildade svin. Svinen gör nytta i skogsbruket men kan ställa till stora skador i lantbruket. Det är redan nu tillåtet att jaga från helikopter, men djuren är kloka och har lärt sig att fly när propellerljudet närmar sig. Varmluftsballongens lugna färd ger nog både en bättre naturupplevelse och ett stabilare vapenstöd.

6 Jakt.se

Hög förstärkning, natur­ troget ljud, AUX-ingång för externa ljudkällor som jaktradio samt hundpejl och med kåpor som är ­avfasade för att passa både höger- och vänsterskyttar är bara ett fåtal av anledningarna varför du ska välja denna topp­ modell från amerikanska MSA Sordin. Pris: 1 495 kr.


SASTA – TRADITIONER & HANTVERK SEDAN 1969 Sasta ligger i Nurmes, Nordöstra Finland i ett av de sista sanna vildmarksområdena i norra Europa. Sasta har över 45 års erfarenhet av jakt. Utanför huvudkontorets dörr öppnas i praktiskt taget jaktmarkerna för Björnar, Vargar och Järv, ja i stort sett hela Skandinaviens fauna och det ger oss det ultimata testlaboratoriet för våra produkter.

www.sasta.fi


VAPEN Utrustning

VAPENTIPS Det bästa från Tikka och Blaser. Foto: Swarovski optik

↑ PRECISION TIKKA T3X TAC A1

Denna nyhet från finska Tikka erbjuder utmärkt precision vid långhållsskytte. Tikka T3x TAC A1 kommer i två olika kalibrar – dels i .308 Win och dels 6.5 Creedmoor. Den förstnämnda levereras med 51 centimeter pipa, 11 tum twist och väger cirka 4,7 kilo. 6.5 Creedmoor däremot levereras med 62 centimeter pipa, 8 tum twist och väger runt 5,1 kilo.

VIKT Cirka 4,9 – 5,1 kg LÄNGD 101 – 110 cm

PRIS 24 990 kr (kikarsikte och fäste ingår ej i priset).

← BRA FÖR NYBÖRJARE TIKKA T3X WILD BOAR LIMITED EDITION

I april i år släpptes Tikkas limited edition–paket, och jakt.se fick tag i 50 stycken. Det här är det perfekta grundpaketet, där du dessutom har möjlighet att helt själv välja optik. Paketet ­innehåller Tikka T3x i kaliber .308 Win, vilket är en specialmodell och en kombination av Tikka T3x Lite och Tikka T3x CTR. I paketet medföljer även fem paket Sako ammunition à 20 skott. VIKT Cirka 3,5 kilo (Endast 308 Winchester)

LÄNGD 102 cm

VIKT från 2,8 kg

PRIS 11 595 kr

PRIS 13 490 kr

↗ MULTIFUNKTIONELL TIKKA T3X LITE ADJUSTABLE

Trotjänaren nummer ett, och en av Sveriges absolut populäraste studsare. Nu har den dessutom förädlats med multijusterbar kolv. I och med att vapnet är enkelt justerbart både i längd och höjd så passar det utmärkt för den som vill använda samma vapen, oavsett jaktform eller årstid. Tikka T3x Lite Adjustable är perfekt som allroundvapen tack vare alla inställnings­ möjligheter och sin låga vikt.

8 Jakt.se

LÄNGD Justerbart


VAPEN

Utrustning

↑ RAKREPETER

BLASER R8 SUCCESS INDIVIDUAL

Blaser Success Serie blev, som namnet viskar om, en riktig succé och tog hela jaktmarknaden med storm. Den tyska vapengiganten fortsätter att rida på vågen och lanserade tidigare i år den nya serien R8 Success Individual – en tumhålsvariant med kombination av valnöt och läder, som med sin revolutionära kolv har en avgörande fördel för en konstant och bra träffbild.

VIKT 3 kg

PRIS Från 62 050 kr (kikarsikte och fäste ingår ej i priset).

LOP 370 mm

← RAKREPETER BLASER R8 COMPACT

Nyhet för 2017! Jaktintresset runtom i Sverige ökar, och med detta så klart även jägare i olika storlekar. Som ett resultat av detta har Blaser, från och med i år, lanserat Compact-serien, som riktar sig till män som behöver lite kortare kolvmått. Geväret väger 3,3 kilo och har både gummerad bakkappa samt träkolv Grade 4. VIKT 3,3 kg LOP 350 mm

PRIS 50 500 kr (kikarsikte och fäste ingår ej i priset).

↗ HAGEL

BLASER INTUITION

Kvinnlig jägare? Då är det här serien för dig! En perfekt design ger ett perfekt skytte, och för att bli en bra jägare eller skytt är den rätta passformen avgörande. I denna serie har kolven anpassats för den kvinnliga anatomin, vilket betyder en perfekt passform för axel och ett ergonomiskt utformat grepp. Vapnen i Intuition-serien har dessutom utmärkta rekylegenskaper.

VIKT 3,3 kg

PRIS 35 100 kr

LOP 350 mm

FRAMSTOCK

TIKKA T3X, 549 KR

Tjockare framstock som passar Tikka T3x som finns i flera olika färger. Välj bland svart, orange, brun, grå och grön för att ge ditt vapen mer unicitet.

KIKARSIKTE

PISTOLGREPP

AIMPOINT S-1, 5 795 KR

TIKKA T3X, 299 KR

Det här greppet finns i både ­standard- och vertikalgrepp.

9 Jakt.se

Micro S-1 är specifikt designat för ­hagelbössor. Det ökar träffsäkerheten för både fågeljägaren och lerduve­ skytten. Med sin låga vikt och profil blir det ett effektivt optiskt redskap för hagelskytten.


VÅRD Vapen

Inskjutning av vapen Att skjuta in sitt eget vapen är en väldigt viktig del i jägarens förberedelse. Här nedan går vi igenom de viktigaste stegen för en lyckad inskjutning. Foto: Swarovski optik 1. GÖR INSKJUTNINGEN SJÄLV För de erfarna är en inskjutning en enkel match, men för de nyblivna jägarna kan det vara en lite knepigare procedur. Men att själv göra inskjutningen är bra både skjutmässigt och för ditt eget självförtroende – för det är ju inte helt säkert att den som skjuter in ditt vapen skjuter exakt som du.

4. SKJUT IN PÅ RÄTT AVSTÅND OCH TAVLA Det optimala är så klart att skjuta in ditt vapen på jägarmässiga skjutavstånd, och du ska helst inte skjuta in på kortare än 80 meters håll – om tillgång till 100-metersbana finns är det att föredra. Välj en inskjutningstavla som passar ditt riktmedel och som du själv anser vara lätt att rikta mot.

2. KONTROLLERA VAPNET Stockbultarna ska vara ordentligt åtdragna, för annars finns det en risk att skotten vandrar på tavlan. Pipan ska vara friliggande i stocken, vilket är det vanligaste, eller ­ligga med ett ordentligt, konstant tryck. En pipa som ligger halvt friliggande kan ge vandrande träffläge. Om vapnet har lösa kikarsiktesklackar ska du se till att dessa är ordentligt fastskruvande, likaså förankringen av kikarsiktesringarna. Om du själv monterat ditt sikte kan det vara en god idé att låta en fackman inspektera resultatet.

5. TORRDRA PIPAN Om pipan har fettats in eller oljats för långtidsförvaring ska loppet torrdras innan man börjar skjuta. I annat fall får man räkna med att just det första skottet kommer att ha ett avvikande träffläge.

3. ANVÄND RÄTT AMMUNITION Att skjuta med billig övnings­ ammunition är ingen god idé – detta då jaktammunitionen och övnings­ ammunition sällan har samma ­egenskaper. Inskjutning till jakt bör således ske med precis den ­ammunition du tänkt jaga med.

6. SE TILL ATT HA BRA STÖD Ett rejält skjutstöd eller säckar på ett stabilt bord är att föredra. Att skjuta med dåligt stöd är både slöseri med tid och ammunition. Därefter: skjut tre skott innan du drar någon slutsats av träffbilden. Om du ska använda ljuddämpare vid jakt är det viktigt att den är på – för träffläget med och utan dämpare varierar. ↙

10 Jakt.se


VÅRD Vapen

13

STEG FÖR RÄTT VAPENVÅRD

Ge ditt vapen den kärlek det förtjänar

1

Först och främst: se till att vapnet inte är laddat.

2

→ Ta ut slutstycket ur vapnet och sätt i en boreguide. Den styr läskstången genom patronläget och ser till att nyss nämnda läskstång och jagg inte skadar patronläge eller pipa. Den förhindrar dessutom att smuts hamnar i mekanismen.

3

4

→ Spetsa en draglapp längst fram på jaggen och blöt den med krutlösarsolvent. För sedan igenom draglappen från patronläget (boreguiden) fram emot mynningen – det ska inte gå överdrivet trögt, men ändå ha ett visst motstånd. När lappen kommer fram ur mynningen tar du bort den och drar sedan tillbaka läskstången utan lapp. Upprepa två till fyra gånger. → Skruva fast en bronsborste på läskstången och blöt även den med krutlösare innan den förs in i boreguide och pipa. Dra borsten fram och tillbaka i pipan, men se till att hela borsten kommit ut ur mynningen innan du vänder och drar åt andra hållet. Dra cirka 10–15 drag fram och tillbaka.

Hoppes, universal boreguide, 520 kr

Hoppes, ­krutlösar­solvent, 239 kr

Stabilotherm, Borste mässing, 45 kr

5

→ Ta en draglapp med krutlösarsolvent och för igenom pipan. Den första lappen kommer garanterat att vara väldigt smutsig. Dra sedan ett par lappar till genom pipan, tills dessa helt vita lappar kommer ut. Gå då vidare till nästa steg.

6

Ta ur boreguiden och rengör den innan den sätts tillbaka i patronläge.

7

Dags för kopparlösaren. Ta en draglapp och blöt med kopparlösarsolvent och för sedan igenom den från patronläget och fram mot mynningen. När lappen kommer ut avlägsnar du den och drar sedan tillbaka läskstången utan lapp. Vänta cirka två minuter innan du upprepar dessa moment en gång till.

8

Sätt en nylonborste på läskstången. Blöt den med kopparsolvent och för den fram och tillbaka i pipan cirka fem till tio gånger. Låt sedan kopparsolventet verka i ungefär fem minuter.

9

Ta ytterligare en draglapp och blöt med kopparsolvent. För den sedan genom pipan två till tre gånger. När lapparna kommer ut helt vita kan du gå vidare.

Putslappar, 279 kr

10 Torrdra pipan med en helt torr draglapp. Upprepa en till tre gånger. boreguiden och rengör den innan den 11 Tasättsur tillbaka i patronläget. pipan. Blöt en lapp med vapenolja och 12 →förOljaigenom pipan. Olja in slutstycket och övriga vapendelar.

13 Klart! Nu är du och ditt vapen redo för jakt! 11 Jakt.se

Super Lube, olja 200ml, 139 kr


ET ER YH N

Tracker var från början en renolad hundpejl, men 40-års utvecklingen och dagens teknik har gjort systemet till så mycket mer.

290 gram

41 mm

Tracker för hundföraren Du kan på ett flexibelt sätt ha kontroll på ett oändligt antal hundar. Tekniken innebär att det inte finns några begränsningar i avstånd mellan dig och hunden eller i vad du kan göra.

Tracker för jaktlaget

325 gram

41 mm

Förlänger: 127 mm

Förlänger: 163 mm

Tot.längd: 222 mm

Tot.längd: 258 mm

Max cal .243, Max cal 6,5 mm, Max cal .308

Max cal .243, Max cal 6,5 mm, Max cal .308

M12x1-M18x1, 1/2”-20, 1/2”-28, 5/8”-18, 5/8”-24

M12x1-M18x1, 1/2”-20, 1/2”-28, 5/8”-18, 5/8”-24

Som jaktkamrat kan du följa jakten på samma sätt som hundförarna. Genom funktionen ”Grupper” får du, förutom hundarna se dina vänner, pass, rågångar och andra intressanta punkter. Du kan i programmet sända och få meddelande, en tyst kommunikation som gör jaktradion överflödig.

Tracker för jaktprovsdomaren Tracker har utvecklat funktioner som ger dig som domare ett verktyg, vilket underlättar bedömningen och gör den mer exakt.

Stalon

®

Quality products from Lapland Sweden

Tracker firar i år 40 år som tillverkare av hundpejl.

Följ Tracker Sverige på facebook www.tracker.se


HISTORIA Utrustning

Jaktvärldens bäst bevarade hemlighet Anrikt, tekniskt och trovärdigt – Sasta kan sina jaktkläder. Foto: Sasta

I

närmare 50 års tid har finska Sasta levererat högkvali-

tativa och slitstarka jaktkläder. Idén till det hela föddes när grundaren Urpo Saastamoinen inte lyckades hitta jaktkläder av samma kvalitet som de han använt i den finska armén. Med armékläderna i åtanke tog han saken i egna händer och konstruerade en uppsättning jaktplagg – vilka sedermera kom att sprida sig snabbt bland vänner och bekanta. – När jag fick mina kläder från fabriken åkte jag ut och jagade med ett par vänner. De frågade var jag hade fått tag på plaggen, och jag förstod direkt att själva marknadsundersökningen redan var gjord, berättar Urpo. Idag är Juha Latvala vd för företaget, och han berättar att man lägger stor vikt vid produkternas funktion och trovärdighet och att man alltid kommer att värna om Sastas historik och ursprung. – Vi har våra rötter i den finska urskogen i Nurmes, djupt inne i norra Europas sista vildmark. Där har vi i snart 50 år tillverkat produkter och glömmer aldrig bort var vi kommer ifrån. Vi har än idag ett gammalt, erfaret jaktlag där som testar våra produkter – mitt i ett av de tuffaste klimaten i Europa, berättar han. Sasta var ett av de första jaktmärkena att använda sig av Gore-Tex-teknologi – vilket i kombination med den stora kunskap man samlat in under alla dessa aktiva 50 år resulterat i tekniska produkter som verkligen tål tuffa förhållanden. – Vi har alltid varit produktdrivna och gjort jättebra produkter. Vi kan vildmark, helt enkelt, och har även ett stort sortiment när det kommer till kläder för friluftsliv, säger Juha. En annan viktig del i allt Sasta gör och står för handlar om att respektera naturen.

– När vi respekterar naturen resulterar det i dessa tekniska och slitstarka funktionsplagg som håller över tid, för att vara ute i naturen är faktiskt inte en lek. Du kan gå vilse och väder­ förhållandena kan skifta väldigt fort och så vidare. Om man vill visa respekt för naturen klär man sig ordentligt och har rätt utrustning med sig, säger Juha och adderar: – Vi tänker också mycket på de material vi använder oss av och deras påverkan på naturen. Vi fokuserar på ekologiska ­materialval och som ett resultat av detta utgör återvunnen ull och återvunnen polyester, samt organisk bomull och stora delar av våra kollektioner. Vidare produceras plaggen i Baltikum, vilket också gör att vi har en bättre överblick på hela produktionskedjan. Varför ska man, enligt dig, välja Sasta? – Vi sätter stor fokus på funktion i våra produkter och att de är slitstarka, vi gör saker vi verkligen har stor kunskap om. Vi finnar är inte speciellt kända för mode, men vi är skogs­ människor och just när det kommer till vildmarkskläder kan vi vår sak. Det är väl inte alla som känner till Sasta, men de som ger det en chans är alltid väldigt nöjda. På en jaktmässa i Nürnberg, kom en schweizisk professionell jägare fram och berättade att han testat alla möjliga märken, men att inget höll måttet i de schweiziska bergen. Han berättade att han hittade Sasta av en slump och blev helt hänförd. Jag kommer ihåg att han sa att ”Sasta is the best kept secret of the hunting industry”, och det tycker jag är väldigt träffande. ↙ Håll utkik för Sastas sortiment på jakt.se.

13 Jakt.se

”Vi har våra rötter i den finska ­urskogen i Nurmes, djupt inne i norra ­Europas sista vildmark.” Urpo Saastamoinen


HUNDPEJL Utrustning

” Hunden är trots allt ­viktigast” Skydda din hund från att springa ut på vältrafikerade vägar, förenkla spårarbetet och håll full koll på var närmsta passgranne befinner sig. Vår expert, Nicklas, berättar mer om fördelarna med hundpejl. Foto: Garmin

H

an har varit intresserad av jakt med hund sedan tidiga tonåren, och idag har Nicklas själv sex ­jakt­hundar – allt från svenska spetsar till ­amerikanska stövare. – Jag har, tack vare både pappa och farfar, varit med på jakt sedan jag i princip kunde gå. Jag jagar främst hare, älg samt vildsvin och är en flitig användare av hundpejl, berättar han. Kan du berätta hur pejl och tracker fungerar? – Med dagens moderna pejlar sätter du en sändare på din hund för att sedan, via en handenhet eller smartphone, kunna följa exakt var hunden rör sig. Det vanligaste är att sändaren skickar ut hundens position var femte sekund (men det finns även möjlighet att öka uppdateringstiden för att spara batteri), så att du kan se var hunden varit och vart den är på väg. De senaste modellerna har dessutom skallindikator så att du lätt får reda på om hunden fått upp ett spår. På jakt.se finns ett stort sortiment av

pejlar, och man har valt att ­fokusera på Garmin och Tracker. Nicklas själv använder, och rekommenderar varmt, de båda märkena. – Med Tracker stoppar du in ett sim-kort i sändaren och följer sedan allting i din telefon, medan Garmin går på radiosignaler. Jag skulle säga att de båda har sina fördelar: Trackern är bäst när det rör sig om långsökande hundar och större distanser då den kopplas upp mot 3G– eller 4G–nät, samtidigt som Garmin är oslagbar på två kilo­meter och närmare. Det är svårt att välja någon av dem, och jag kör själv en kombination av de båda, säger han.

Idag är pejlar nästan ett måste, menar Nicklas – och väljer att lyfta fram aspekten gällande hundens säkerhet. – Jag skulle vilja säga att pejl först och främst är en säkerhetsaspekt, och jag känner till många hundar som blivit räddade tack vare dessa produkter. Det har varit hundar som varit på väg mot en vältrafikerad väg eller fastnat i vattendrag eller bergsrevor. Tack vare hundpejlen har man upptäckt detta i god tid, brutit jakten och sedan kunnat rädda hunden innan någon allvarligare olycka skett. Hunden är trots allt viktigast, säger han.

Nicklas Ankarberg

”Jag skulle vilja säga att pejl först och främst är en säkerhets­ aspekt, och jag vet många hundar som blivit rädd­ade tack vare dessa produkter.”

Han berättar vidare om en

lyckad lodjursjakt 2016, där Tracker var en stor ­anledning till det lyckosamma utfallet. Lodjursjakten är svår att bedriva i Sverige, främst ­beroende på spårunderlaget. – I vårt fall fick vi spårsnö fem ­dag­ar innan lyckat avslut, vilket ­gjorde spårarbetet väldigt svårt. Men tack vare Tracker kunde vi särskilja spår på dygnen, lägga ut dem med riktning och dela informationen ­direkt i vår grupp med deltagande jägare. Vi kunde hela tiden hålla varandra uppdaterade om var spår hittats och i vilken riktning de var på väg, för att på så sätt ­effektivisera spårningsarbetet, säger han och fortsätter: – När hundarna väl var släppta hade alla jägare i gruppen full koll på var både hundar och jägare befann sig. På kartan kunde man även se smala streck var hunden rört sig, och när strecken var tjockare innebar det att hunden skällde. I appen kunde man dessutom få information som antal skall i minuten, hur långt det var till hunden och när positionen senast blev uppdaterad. Detta gjorde att vi, trots svårt underlag, ganska snabbt kunde ringa in lodjuret. ↙ 14 Jakt.se

Garmin T5, ALPHA 50

Tracker SUPRA

Pris: Se hemsida.

7 590 kr


Redan för fem år sedan vann Kahles K624i Vapentidningens test av långhållssikten. I testet fanns alla stora tillverkare med och de fick alla se sig slagna. Kahles har sedan dess löpande förfinat både ergonomi och optik. I år kan du som kund välja bland fler riktmedel och dessutom på vilken sida av tuben som du vill ha vindratten monterad. Detta med en för året ännu bättre upplösning gör att K624i befäster sin position som marknadsledare i segmentet långhållssikten.

Never miss THE MOMENT!

Nextorch My Star

-Justerbart fokus -550lm -Inbyggt uppladdningsbart batteri på 3000mAh -Bekvämt huvudband

Nextorch TA40

-Max 1040 lumens -7 olika ljusstrykor -Uppladdningsbart 18650 batteri -Fäste för vapenmontering

www.nordik.se Nextorch distribueras av Nordik Distribution AB - Umevägen 3B 921 45 Lycksele - 0950-120 00 - info@nordik.se


JAKT

Bockpremiär

16 Jakt.se


INTERVJU

Inhwan Svensson

”JU STÖRRE ­UTMANINGAR, DESTO ROLIGARE” Han har rört sig i jaktmarker sedan sex års ålder, arbetat med jakt hela sitt vuxna liv och gjorde – under våren 2014 – succé i SVT-programmet ”På jakt med Lotta och Leif”, där han guidade matskribenten Lotta Lundgren och Leif GW Persson i jaktens värld. Möt Inhwan Svensson. Foto: Håkan Wike

A

tt det skulle bli ett liv präglat av jakt och natur var ingen större överraskning för Inhwan, som redan vid sex års ålder hade bestämt sig. – Jag fick följa med pappa ut på jakt och efter det var det bara en sak som gällde. Där och då bestämde jag mig för att jag skulle bli yrkesjägare, berättar Inhwan. Han är uppvuxen på en gård utanför Trosa, och ­närheten till både djur och natur präglade hans barndom. Inhwan berättar att han var ute och lekte mest hela tiden, och att han – till skillnad från dagens digitaliserade värld – lyckligtvis var ett barn som fick både skit under naglarna och skrubbsår på knäna. – Jag var alltid väldigt intresserad av att studera både vilt och natur. Redan vid fem års ålder började jag fara till skogs helt själv, säger han. Vad var det som gjorde att du föll för just jakt, tror du? – Jag har ju alltid haft det där stora naturintresset, men just i kombination med jakten fick det en annan mening. Det blev att man tvingades att lära sig ytterligare en dimension, då man lär sig känna naturen på ett helt annat sätt när man jagar.

Sexåriga Inhwans målsättning om att bli yrkesjägare blev också verklighet. Idag arbetar han som viltförvaltare för Brevens bruk i Örebro län och även sedan ­nyligen även som renskötare. Vägen till jaktyrket gick via ­naturbruksgymnasium i Skåne, sex års praktik som jakt­ elev och sedermera studier vid Öster-Malma jaktvårdsskola – där han tog sin viltmästarexamen. – Jag har egentligen jobbat med jakt i hela mitt liv. Men i vintras adderade jag även renskötsel till listan och det har varit väldigt spännande och givande, säger han. När det kommer till jakt går Inhwan efter devisen ”ju större utmaningar, desto roligare”. Klövvilt – som han anser är väldigt lättjagat – jagas inte för egen skull, utan bara i arbetssammanhang. I stället är det rovdjursjakten som får honom att tända på alla cylindrar. – Den har blivit väldigt viktig för mig, och jag anser

att det fortfarande är en stor utmaning. Det kräver mer av dig som jägare och en större användning av hundar jämfört med att springa efter ett rådjur eller att sitta och vänta på en älg. Jag tycker att all typ av rovdjursjakt är väldigt intressant, berättar Inwhan, som själv äger tre hundar – två borderterriers och en östsibirisk lajka. Du som har varit aktiv inom jakt så pass länge, hur har intresset utvecklats under dessa år? – Det har absolut märkts av ett ökat intresse. Kanske framför allt hos den nya kategorien jägare: de som inte kommer från ett jägarhem, utan har fått ett intresse på eget initiativ, så att säga. Nu är det många som hoppar på jakt vid vuxen ålder, och sen har jakt även fått en större acceptans. Det är inte lika kontroversiellt att jaga som det var förut. Men det är fortfarande ett ganska känsligt ämne. Har du mött något motstånd? – Förvånansvärt nog inte. När jag valde att medverka i ”På jakt med Lotta och Leif ” (Jaktprogram på SVT Play, reds. anm) så trodde jag att det skulle kunna komma en del, men så har det inte varit. Det har bara varit positiva reaktioner och folk som kommit fram och sagt att de känner igen mig.

D

en 23 april 2014 sändes första avsnittet av nyss ­ ämnda ”På jakt med Lotta och Leif ” – en prog­ n ramserie om jakt, vapen och jägarkultur där matskribenten Lotta Lundgren (känd från ”Historieätarna”) och Leif GW Persson var programledare. GW, som är en van jägare, ville lära Lotta att bli en bra jägare, samtidigt som hon å sin sida ville förstå vad jakten, v­ apnet och jägarkulturen säger om vår tid. Programserien tar upp allt från vapenhantering och jakthundar till utrustning och hur man ska göra för att bli en bättre skytt. Och vem passade då bättre att ta in som expert än Inhwan? – Det var en intressant erfarenhet, samtidigt som det var väldigt arbetsamt. Det var massor som skulle förberedas inför inspelningsdagarna och man var tvungen att ha två-tre back up-planer ifall att någonting oförutsett →

17 Jakt.se

”Jag var alltid väldigt intresserad av att stud­ era både vilt och natur. Redan vid fem års ålder började jag fara till skogs helt själv”


INTERVJU

Inhwan Svensson

skulle dyka upp. Så, det blev ganska slitsamt och en hel del roddande, berättar Inhwan, som trots detta gjorde stor succé bland tittarna. Har din medverkan i programmet renderat i något annorlunda bemötande från andra jägare? – Njae, det skulle jag inte säga. I och med att jag alltid har jobbat professionellt med jakt så blir jag bemött utifrån det. Det har inte ändrats och den enda stora skillnaden är väl egentligen att det är fler som känner igen mig och vet vem jag är. I egenskap av expert. Vad skulle du säga krävs för att bli en bra jägare? – Det viktigaste är ett stort intresse, inte bara för vilt och jakt, utan för naturen i stort. Man måste lära sig ­vilken funktion allt har i naturen och samspelet mellan alla dessa olika komponenter. Det gäller också att ha koll på det här med väder, vind och så vidare. Sen så ska man alltid respektera naturen. Det är vi som är gäster där, och då får man ta seden dit man kommer och anpassa sig. ­Vidare måste man anstränga sig och försöka förstå vad det är man ser. Att sätta sig i skogen och bara titta kan vem som helst göra. Varför växer bara vissa växter på specifika ställen och vilka djur dras till det? Om man anstränger sig för att förstå den typen av frågor kommer man att bli en bättre jägare, helt klart.

I

nhwan berättar att han helst jagar ensam, men att han

även uppskattar att ta med sig nyutexaminerade jägare ut på jakt. Att se dessa färska jägares inlevelse och glädje genererar fina minnen för honom att bära med sig. – När jag jagar är det allt som oftast i arbetssyfte, så att få leva genom andra på det sättet är väldigt fint. Att få uppleva deras glädje är som att återuppleva den glädje och entusiasm jag själv kände när jag var i startgroparna. Apropå jaktmässig glädje väljer hans dessutom att lyfta fram den tillfredsställelse som lyckat eftersök inbringar. – Det känns alltid fantastiskt bra att lyckas lösa, oavsett om det gäller trafikeftersök, att djuret skadat sig på annat sätt eller blivit skadeskjutet. Jag känner alltid en oerhörd lättnad efter att ha löst ett sådant problem, berättar Inwhan. Utmaningar är ett återkommande ämne under vårt samtal, och just nu ser han mycket fram emot att i höst jaga ett par veckor till fjälls – utan fordon, utstakade vägar och med största sannolikhet under opålitliga väderförhållanden. – Jag måste hela tiden pusha mina gränser och hitta nya utmaningar. När någonting blir vardag och görs slentrianmässigt ledsnar jag ur. Men det är också samtidigt det enda sättet om man vill bli en bättre jägare; man måste utmana sig själv och sina brister. Jag strävar alltid efter att utvecklas och bli bättre på det jag gör, säger han.

I övrigt, vad händer närmast för egen del? – I Brevens bruk är det ett löpande arbete med att få fart på jakterna och sköta viltförvaltningen. Nästa vecka* åker jag upp till renarna och efter det handlar det om att börja ladda inför kommande jaktsäsong. Hundarna ska hållas i god kondition och så vidare. Men det blir mest viltvård nu närmast och en tid fram till hösten, då jakten drar igång på riktigt. Jag ser mycket fram emot björnjakten, den är väldigt rolig. Och utmanande, så klart. ↙ *Intervjun gjordes 1 juni

”Det ­viktigaste är ett stort intresse, inte bara för vilt och jakt, utan för ­naturen i stort”

INHWANS TRE FAVORITER

Gevär

SAKO 85 CLASSIC 23 100 kr

”Det här geväret är en personlig favorit. Precision och kvalitet i världsklass.”

Multiverktyg

Sikte

”Mångsidigt multiverktyg som jag alltid har med mig när jag är ute på jakt.”

”Perfekt för snabba skott på kort håll. Till exempel vid eftersök.”

LEATHERMAN WAVE 1 395 kr

18 Jakt.se

AIMPOINT H30L 6 195 kr


TILLBEHÖR

Utrustning

Jaktmästaren

Vi har plockat ut tillbehören som både förhöjer och förenklar din jakt.

Stalon W110 3 195 kr Den nya generationens ljuddämpare är här. Lättare vikt (380 gram), lägre ljudnivå och kort förlängning (110 millimeter) gör att den här dämparen passar alla sorters jakt. Modellen tillverkas från kaliber .22 upp till .45 och maximal potential nås på kalibrar mellan .308 till 8 millimeter.

Pinewood STOLRYGGSÄCK 35L 749 kr Från Pinewood kommer en av marknadens ­smidigaste och mest bekväma stolryggsäckar. Med tyg i vattenavvisande mockaimitation och flertalet fickor är det här den perfekta följeslagaren när du ska ut på jakt. Bärremm­arna är kraftigt vadderade och tillsammans med midjebanden även justerbara, någonting som resulterar i minimalt axeltryck och maximal komfort.

Naturix KEMMESABBE-VÄSTEN 995 kr

Den här GPS- och signalvästen hjälper dig att hålla koll på din hund. Den sitter stabilt på hundens rygg och är även bekväm för din lilla kompis, då konstruktionen inte innebär några hårt åtdragna remmar. Kemme­sabbevästen har två lager av slitstarkt och vattenavvisande tyg, och smart nog olika signalfärger på varje sida: röd på vänster, gul på höger – vilket gör att du lätt förstår åt vilken riktning djuret befinner sig.

Chevalier PIXEL CAMO REVERSIBLE 995 kr

Stanley ­LEGENDARY ­CLASSIC FLASK 525 kr

Swarovski SLC 8X56 WB 18 200 kr Tungviktaren Swarovski levererar såväl tekniskt som ergonomiskt. Kikaren har tre-linsers objektivsystem, vattentät konstruktion ned till fyra meter, skydd mot invändig imma, separat justerbara ögonmusslor (vilket ger fullt synfält även för glasögonanvändare) och framför allt – extremt klar och skarp bild. Det är ett måste för den kräsne jägaren.

Vad är väl en jakt utan riktigt gott ­kaffe? Med termosarnas moder, Stanleys Classic, hålls ditt kaffe varmt i upp till 24 timmar. Just denna modell rymmer 1,3 liter, har en dubbelvägg i rostfritt stål med vakuumisolering och ett lock som fungerar utmärkt som mugg. Bäst i test sedan 1913!

19 Jakt.se

Nytt från Chevalier! Den här windblocker-västen har pixelcamo på ena sidan och helgrönt på den andra – perfekt när du ska smälta in i naturen. Vidare har västen tvåvägsdragkedja och många smarta fickor, exempelvis ryggficka och pejlficka. Chevaliervästen är väldigt mångsidig och passar lika bra ovanpå en skjorta som under jacka i en lager-på-lager-konstellation vid tuffare väderförhållanden.


Luftigt under – Aclima Woolnet Nätundertröja i merinoull. Luftfickorna i nätet ger extremt bra ventilation och värmer effektivt även om man blir fuktig. Finns i dam och herrmodell.

aclima.com


JAKT

Bockpremiär

Slitstarkt, snyggt och stämningsfullt Funktionella plagg i fokus i den uppländska skogen. Fotograf: Jonas Carmhagen Fotoassistent: Robin Berglund

Jacka, HÄRKILA, Prohunter, 4 945 kr Byxor, HÄRKILA, Prohunter Dog Keeper, 3 595 kr Skor, HÄRKILA, Big Game GTX 10, 2 965 kr Vapen, TIKKA, T3x Wild Boar Limited Edition, 13 490 kr 22 Jakt.se


JAKT

Bockpremiär

Jacka, HÄRKILA, Vector, 4 045 kr Byxor, HÄRKILA, Vector, 3 145 kr Keps, JAKT.SE, Signalkeps, 195 kr Hundväst, NATURIX, Kemmesabbe-västen, 995 kr 23 Jakt.se


JAKT

Bockpremiär ULF

Pullover, HÄRKILA, Nite, 1 165 kr Byxor, HÄRKILA, Prohunter Dog Keeper, 3 595 kr MARIE

Jacka, HÄRKILA, Jerva, 2 495 kr Byxor, HÄRKILA, Jerva 1 795 kr Skjorta, HÄRKILA, Lara, 795 kr Vapen, BERETTA, 686 SP I Adj, 19 900 kr

24 Jakt.se


INFORMATION OM VÅRA PRODUKTER FINNS HOS EXKLUSIVA SWAROVSKIÅTERFÖRSÄLJARE OCH PÅ WWW.SWAROVSKIOPTIK.COM

Z8i 2-16x50 P

VERKLIGT ALLROUND Z8i 2-16x50 P från SWAROVSKI OPTIK är riktigt mångsidigt – perfekt för både drev- och långdistansjakt. Ett utmärkt kikarsikte som sätter en ny standard för optiska prestanda, design och ergonomi. Det har ett stort synfält som ger maximal överblick och en 8x-zoom för alla viktiga detaljer. Även perfekt för användning i skymning och vid dåliga ljusförhållanden. När varje sekund är avgörande – SWAROVSKI OPTIK.

SEE THE UNSEEN WWW.SWAROVSKIOPTIK.COM


Reliability as a matter of course. ZEISS Conquest V6

!

NEW

ZEISS Conquest V6 Nya kikarsikten med 6x zoom från ZEISS Conquest® V6 representerar en perfekt kombination av precision och tillförlitlighet ned till minsta detalj: 6x zoom, FL glas för optimal bildkvalitet, fint hårkors i 2:a bildplanet, robust mekanik och enastående design. En intelligent rörelsesensor, den nya ASV för Conquest V6 liksom den beprövade LotuTec® behandlingen gör det till ett kraftfullt kikarsikte i övre mellanklassen från ZEISS. Kompromisslös kvalitet ”Made in Germany”. Tillgänglig som 1.1– 6 x 24, 2–12 x 50 och 2.5–15 x 56

www.zeiss.com/conquestv6


KLÄDER Utrustning

Oavsett om solen skiner eller ­regnet öser ner är det ­viktigt att du klär dig rätt – och kom ihåg: ­väderförhållanden kan skifta fort, så vi vill slå ett extra slag för lager-pålager-­principen. Fotograf: Jonas Carmhagen

Rätt från grunden

Härkila TULLOCH FLEECEJACKA,

Aclima WOOLSHELL JACKET

1 435 kr

1 295 kr

Aclima

DOUBLEWOOL Aclima WOOLNET LONGS Aclima HOTWOOL LONGS 499 kr

495 kr

799 kr

Aclima HOTWOOL LIGHT JACKET 649 kr

Aclima WOOLNET CREW NECK 550 kr

Härkila PRO HUNTER GTX 12" 3 775 kr

Härkila PRO HUNTER GTX 9" 3 415 kr

Härkila LILJA LADY 1 895 kr


OPTIK

Utrustning

ptik i sikte Hundar i all ära – men det är faktiskt kikarsiktet som är jägarens absolut bästa vän. Vår optikexpert Fredrik delar med sig av hur man ska tänka vid val av sikte, vikten av bra utrustning och sina egna favoriter. Foto: Swarovski optik

Fredrik Berglund Fredriks tre favoriter:

Carl Zeiss

CONQUEST V6

F

Från 13 950 kr

redrik har tävlat i skytte sedan elva års ålder, och

berättar att intresset för optik – vilket sträcker sig så långt att han numera går under epitetet ”optiknörd” – har funnits där sedan han fick sitt första gevär. – Sedan växte intresset successivt och jag blev väldigt nyfiken på hur allt fungerar och är uppbyggt. Man kan säga att det mer djupgående intresset för optik började för ungefär tio år sedan, berättar han. Hans främsta tips när det kommer till att köpa optik är att tänka ett par steg framåt – och inte bara här och nu. – De flesta lägger mycket pengar på en bra och fin ­bössa, för att sedan tumma lite på kvalitet när det ­kommer till optik, säger han och tillägger: – Jag har själv gjort det och det som händer är att man, efter kanske ett halvår, ångrar sig. Jag brukar därför rekommendera kunderna att försöka avvakta lite och inte ha så bråttom. Det är bättre att vänta ett par månader och spara ihop lite mer pengar som man sedan kan lägga på ett riktigt bra sikte. Det finns självfallet billig optik som är bra, men som med mycket annat får man faktiskt vad man betalar för. Det är Fredrik själv som ansvarar för vilka sikten och vilken optik som läggs upp på jakt.se – ett arbete där han alltid försöker att tänka i kundernas banor och ständigt strävar efter att se till att utbudet erbjuder någonting för alla, oavsett om man är en erfaren eller nybliven jägare.

– Vi har ett väldigt brett sortiment med bra optik, ­samtidigt som jag är väldigt kräsen med vad som läggs upp. Jag ställer höga krav på leverantörer och garantier. Kunden ska förhoppningsvis använda siktet i många år framöver, och då är det viktigt för mig att det finns bra garantier om någonting skulle hända, berättar han. Att ha ett bra kikarsikte kan vara skillnaden på en lyckad jakt och ett fiasko, samtidigt som Fredrik väljer att poängtera en annan viktig aspekt: nämligen respekten för djuren. – Man får aldrig glömma bort att det är levande djur vi skjuter på. Det ska man visa respekt och hänsyn för. Om man köper dåliga sikten gör man både sig själv och djuren olyckliga. Det är aldrig roligt att skadeskjuta ett djur, och framför allt inte om det beror på att man valt ett billigt sikte för ett par hundra kronor. Jag tycker att det är varje jägares ansvar att se till att det inte händer, säger han. Fredrik väljer dessutom att poängtera vikten av att göra en korrekt inskjutning innan man påbörjar sin jakt – samt att denna inskjutning alltid ska göras med de skott man avser att jaga med. Vidare ska en hög dos övningsskytte genomföras innan man ger sig ut på jakt, menar han. – Det borde vara en självklarhet för alla jägare, för det är otroligt viktigt att veta sina egna och vapnets begränsningar innan man tar skott på levande djur i skog och mark. Och skulle man råka slå i geväret eller siktet är det viktigt att kontrollskjuta vapnet för att kolla så att ingenting hänt. ↙ Hitta fler kikare och sikten på jakt.se.

29 Jakt.se

”Det här siktet ser otroligt spännande ut. Det ligger i rätt prissegment och är en rejäl uppgradering på den gamla 'Conquesten'. Här finns bra garantier och service att få, så med detta får du ett sikte för livet.” →

Kahles

HELIA K624I

24 950 kr

”Det här är verkligen ett toppsikte som dessutom gör sig väldigt bra med ljusegenskaperna, så det går alltså att jaga med även vid dåligt ljus. Jag har siktet på min egen bössa och är väldigt förtjust i det.” ↘

Carl Zeiss

RENGÖRINGS­SET

299 kr

”Det är väldigt viktigt att hålla kikarsiktet rent, och det duger inte med att torka av med skjortärmen eller toapapper. Rengöringskitet har alla komponenter som behövs och är inte speciellt dyrt heller.”


KNIVAR Utrustning

Vassa f­ avoriter En bra kniv är ett måste för varje jägare. Vi har valt ut modellerna som garanterar en smidigare jaktupplevelse – oavsett om du ska ha använda den till slakt, svamprensning eller bara som extra konservöppnare.

Eka SWEDE 88 KRATON 490 kr Anrika Eka kan sina knivar! Här har du en lätt och stark kniv, som tack vare en ergonomisk design är mycket behaglig att hålla i. Skaftet är tillverkat i ett enda stycke kraton, medan bladstålet är härdat till HRC 57–59 och eggens vinkel är cirka 40 grader – allt för att garantera en rakbladsvass och hållbar egg.

Gerber VITAL FIXED BLADE 449 kr En liten och smidig flåkniv som dessutom passar utmärkt för att finstycka djuret. Med utbytbart blad har du alltid en skalpellvass kniv och riskerar således inte att köra fast mitt i styckningen. Att byta blad är väldigt enkelt och kräver inga verktyg, utan endast ett par stadiga händer.

Karesuandokniven

Victorinox CLIMBER 299 kr Denna multifunktionella fickkniv är både smidig och användbar. Med 14 olika funktioner – allt från stort knivblad, sax och tandpetare till konservburksöppnare och pincett – är du redo för alla vägbulor som kan dyka upp under jakten. TE ATT GLÖM IN IVEN N SLIPA K inte roliga

är Slöa knivar med, och att arbeta m till en to u s­ bidrar des e­risk. större skad

Leatherman SIGNAL 1 595 kr Leatherman Signal är ett komplett ­multiverktyg med hela 19 olika verktyg som gör att du är förberedd i alla situationer. Multiverktyget är gjort i rostfritt stål och har Leathermans 25 års garanti. 30

THOR 4 095 kr Sedan starten år 1975 har Karesuando­kniven tillverkat över 200 000 knivar och över 1 miljon knivblad av högsta kvalitet. Denna variant, med ett blad på 24x100 ­millimeter, är användbar inom de allra flesta ­områdena där kniv ­behövs. Modellen, med samma namn som själva företaget, är tillverkad i masurbjörn och renhorn, samt förädlad med tunna lager av renskinn ­emell­an. Bladet är i Martinestiskt rostfritt pulverstål damaskerat i 160 lager härdat till HRC 58.


VIRB® Ultra 30

Alpha® 50

DriveTrack™ 70 LMT

tactix® Bravo T 5 hundhalsband

Kombinera med

Friluftskartan Pro v5

Mer tid till jakt- och naturupplevelser

DEN MODERNA JÄGAREN I takt med att utrustningen blir alltmer digital och uppkopplad stegras tempot. Snabb information, snabbare beslut. Full överblick, total kontroll. Men med samma användarvänlighet som genomsyrar hela vårt sortiment. Rätt använd ökar den moderna tekniken viktiga faktorer som säkerhet, jaktupplevelse – och jaktlycka. Garmins produkter levereras med 3 års garanti.

1 Kräver fäste, säljs separat. ©2016 Garmin Ltd. or its subsidiaries.

Trådlös överföring för kontroll och kommunikation

PRODUKTINFORMATION • tactix® Bravo – tålig klocka med • Alpha® 50 och T 5- eller T 5 mini hundhalsband – full kontroll på hund. jaktfunktioner som spårlogg, Kan anslutas trådlöst till bilnavigatorn TracBack, väderaviseringar m fl ™ DriveTrack 70 LMT • babyCAM™ – trådlös kamera som ® • VIRB XE actionkamera för kikarenkelt fästs på hundburen siktet1 – filma, spara och dela • DriveTrack™ 70 bilnavigator – behåll dina jaktupplevelser, kan styras fokus på vägen samtidigt som du, från Alpha® 50 och tactix® Bravo via babyCAM™, har koll på hunden samt strömma data till kompatibel – antingen till eller från jakten smartphone eller platta.

Garmin.se


Tracker var från början en renolad hundpejl, men 40-års utvecklingen och dagens teknik har gjort systemet till så mycket mer.

• NY SÄRKLASSIG ANTENNFUNKTION

• LÅG VIKT. 225 G

• INGA UTANPÅLIGGANDE KABLAR.

• LÄTT ATT MONTERA I VÄST ELLER KOMBINERA MED ANNAN SÄNDARE • BÅDE 2G OCH 3G. FÖR MAXIMERAD MOTTAGNING

• GPS OCH GLONASS:

• TÄTAD. IP-67

• INBYGGT BATTERI FÖR BÄSTA TÄTNING

Allt talar för Supra Supran, som är vår senaste sändare, har en ny antennfunktion som är i särklass. Mottagaren har inte enbart 2G utan även 3G. Trackers sändare har inga utanpåliggande kablar som riskerar att skadas. Detta innebär också att sändarna lätt kan monteras ihop med andra pejlar, alternativt avlägsnas från halsbandet för att fästas på väst. Tracker Supra tål att jämföras.

HUNTING Tracker firar i år 40 år som tillverkare av hundpejl.

Följ Tracker Sverige på facebook Mer information finns på www.tracker.se

OUTDOOR

/pinewood.sv

FISHING

/pinewoodoutdoor_official

www.pinewood.eu


MAT

Recept

KRISTINS ­ÄLGCHILI

När man gör chiligryta behöver man egentligen bara tänka på chili, kött, öl och lång koktid. Resten av ingred­ ienserna kan du floyda hit och dit. Älgkött passar alldeles ypperligt i en chili, dels för att man får en hel del grytbitar när man styckar, dels för att de bitarna kan behöva lite smakhjälp. Allra bäst blir det om man gör ett storkok; det som inte går åt kan frysas in. Matrester må ha en trist klang, men i min småbarnsvardag är det lösningen för att kunna äta roligare under veckodagarna. Foto: Charlie Bennet

L

åt köttet bli rumstempererat. Skär det i bitar. Skiva lök, vitlök, paprika och chili. Bryn allt i smör i en stor gryta. Tillsätt kryddor, porter, tomater och chilisås. Tillsätt vatten om det behövs. Låt småputtra 3–4 timmar under lock. Mosa köttet lite med en gaffel. Om det är mycket vätska i grytan när köttet är klart kan du låta chilin koka utan lock tills vätskan minskat. Smaka av med socker, ättiksprit och salt. Chilin på bilden serverades med crème fraiche, skivad salladslök och friterade tortillabröd, men du bestämmer förstås själv vad du vill servera till.

Tips: Hur het eller mild man vill ha sin gryta råder det alltid delade meningar om. Vill du ha den hetare lägger du i mer eller starkare chili. Om du vill ha den mildare tar du bort chilins kärnor och innerväggar. Tycker du grytan blev väl stark serverar du den med en rejäl klick crème fraiche. Om man som Jänkar-Fredrik föredrar den lite ljusare ölen får man ersätta porter med Budweiser. Det är inte rätt, Fredrik, men det är okej. → Recept kommer från boken

FRÅN SKOTT TILL STEK

av Fredrik Lundberg och Kristin johansson

FRÅN SKOTT TILL STEK Happy Hunting och den vilda maten

Fredrik Lundberg Kristin Johansson Foto: Charlie Bennet

INGREDIENSER 1 kg älgkött, t ex stek, innanlår eller bog 2 gula lökar 1 hel vitlök 1 stor röd paprika 1–2 chili, t ex spansk peppar smör 50 cl porter 400 g passerade tomater 1 dl chilisås 1 msk råsocker 1 msk ättiksprit (12 %)

33 Jakt.se

Kryddor

2 stjärnanis 2 lagerblad 1 tsk rökt paprikapulver 1 tsk torkad oregano 1 tsk torkad timjan salt och peppar Portioner: 4–6

Tid: 3–4 timmar


BESÖK OSS TRYGG E-HANDEL

 Fri frakt  Låga priser  Stort sortiment

VÄLKOMMEN TILL VÅR NYÖPPNADE BUTIK

34 Jakt.se

Öppettider Måndag till fredag 10.00–17.00. Mer öppettider under säsong, se webbsidan.

Adress Norrländska Vapenaffären AB Norra Förmansvägen 22 857 53 Sundsvall Tel: 060-15 29 00


POP

VENTURE, EN NYHET FÖR RÖRLIG JAKT Anoraken har ett snedställt blixtlås som gör att du slipper trä på dig anoraken över huvudet. Blixtlåset går även att dra upp nedifrån så att du snabbt kan vädra ut anoraken vid kraftig fysisk aktivitet. Hela serien har vattentätt membran av Chevalite. Venture jackan är lätt och smidig med meshfoder och dragkedjor under armarna för bästa ventilation. Byxorna har följsamma stretchpartier baktill för optimal rörelsefrihet och ventilationsdragkedjor längs med sidorna. Ventureserien finns både i herr och damstorlek. Kom gärna förbi någon av våra återförsäljare för att se övriga spännande nyheter. Välkommen.

Chevaliers kollektion finns i välsorterade fackbutiker. www.chevalier.se


HÄRKILA

PRO HUNTER DOG KEEPER KLÄDER FÖR HUNDFÖRARE MED KRAV

Pro Hunter Dog Keeper jacka Populär hundförarjacka i slitstarkt svenskt material. Ventilationsöppningar under ärmarna, två frontfickor, dubbla radiofickor, värmefickor och en stor ryggficka. Storlek 48-58. Pris 5695:-

Pro Hunter Dog Keeper byxor Hundförarbyxa med superfin passform, extra starkt yttertyg och GORE-TEX®. Stora snedställda benfickor, ventilationsöppningar på benen, åtstramning under knä, remmar nertill, patronhållare, delbar benficka, knappar för hängslen. Storlek 48-58, 50-56/31”. Pris 3995:-

Dog keeper Light GTX 10” Superlätt hundförarkänga i starkt Cordura. GORE-TEX® foder som gör kängan 100% vattentät. Behöver inte smörjas eller fettas in som läderkängor. Mjuk sula med bra grepp. Anatomisk innersula. Storlek 5-17. Pris 2995:-

Som hundförare så behöver man kläder som håller för hård användning. Därför tillverkas Dog Keeper av ett svenskt mjukt tyg som är extremt starkt. För att få bra kamoufl age mot djuren och samtidigt vara synlig för jaktkamraterna används en kombination av Mossy Oak ® New Break-up och Mossy Oak® Blaze. Givetvis finns GORE-TEX® som skyddar mot regn och kalla nordanvindar. 5 års garanti.

harkila.com Finns hos stora återförsäljare av jaktprodukter. Du hittar information om närmaste återförsäljare på harkila.com. Du kan även ringa +45 43 41 04 10.

Jakt.se - nr1 2017