__MAIN_TEXT__

Page 1

INFORMASJON

HØST 2019


storstuggu.no roroskino.no e-billett mobilapp Billettluka tlf. 905 96 514 mandag - fredag 17.00-20.00 lørdag 13.00-16.00 søndag 17.00-20.00 Adresse: Ol-Klemmetsaveien 50 7374 Røros Se storstuggu.no for mer utførlig informasjon om de ulike arrangementene.

Arrangere på Storstuggu? Røros kommune forestår all drift av kulturaktivitet og kino i Storstuggu. Skal du sette opp teaterforestilling, konsert, foredrag eller et annet kulturarrangement? Vi har rom og tekniske løsninger som passer alle – uansett størrelsesorden! Ta kontakt med kulturhusleder (72 41 95 01) for mer informasjon. atle.auran@roros.kommune.no

2


Bergstaden filmklubb Annenhver mandag

fra 19. august

klokka

20.00

120 (sesongkort) + 90 (per film) 40 (engangsmedlem) + 90 (for film)

Filmklubben viser filmer i kinosalen på Storstuggu. Sesongens første film er den franske “Mellom linjene” som vises mandag 19. august kl 20.00. Billetter er tilgjengelig i alle Storstuggus salgskanaler, mens medlemskap kjøpes i billettluka. Du kan kjøpe sesongkort som gjelder hele høstsesongen eller engangsmedlemsskap som er gyldig på en enkelt film. For program se Bergstaden filmklubb på Facebook eller følg med på storstuggu.no

3


Litteraturfest Røros

I Falkbergets rike 29. august -

1. september

se litteraturfest.no for fullstendig program

Litteraturfest Røros - i Falkbergets rike er en nyskapende, aktuell og inkluderende litteraturfestival, midt i verdensarven Røros. Det blir et rikholdig program med debatt, bokbad, konserter, forestillinger, utstillinger og samtaler.

Et utvalg av det som skjer på Storstuggu under Litteraturfest Røros: Fredag 30/8 kl 17.00 (Gropa) Årsmøte i Falkbergetringen

Fredag 30/8 kl 18.30 (Gropa) “Eli Sjursdotter”. Litterær samtale om boka I år får festivalen blant annet besøk av Are Kalvø, Karsten Alnæs, Jørn Lier Horst, med bl.a. Karsten Alnæs og Gard Erik Sandbakken. Levi Henriksen, Hans Jørgen Sandnes, Gard Erik Sandbakken og Trygve Skaug. Fredag 30/8 (Falkbergetsalen)

Are Kalvø - Hytebok frå helvete (se neste side)

4


Litteraturfest Røros

Are Kalvø - Hyttebok frå helvete fredag klokka pris

30. august 20.00

350

“En komikers motvillige forsøk på å lære seg å elske naturen”. Are Kalvø vokste opp midt i et postkort på Vestlandet, omgitt av fjorder og fjell som folk reiser halve kloden rundt for å oppleve. Et sted med turmuligheter på alle kanter, men Kalvø ble aldri naturens mann. Han flytta til byen og så seg aldri tilbake. Dette har aldri vært et problem. Før nå. For noen år siden begynte Kalvø å miste venner til naturen. Gode venner, som før alltid var med på pub for å prate tull, begynte plutselig å gå i fjellet, legge ut bilder av skispor, og i fullt alvor si sånt som «at det berre er i møte med naturen at du forstår kor liten du er.» For første gang siden han ble tvunget til slikt på skolen, la han ut på tur, på ski og til fots, for å finne igjen vennene sine. Og for å finne ut hva i alle dager det er som skjer. Resultatet ble «Hyttebok frå helvete», ei svært morsom og litt sint bok om vår tid og vårt merkelige forhold til naturen.

5


Bergstaden Teaterlag

En midtsommernatts drøm 7. - 8. og 11. - 14.

klokka

september 19.00

pris

300 (voksne) / 175 (u. 16 år)

Bergstaden teaterlag har igjen samlet styrkene, med både kjente og nye fjes. Vi tar dere med inn i humorens verden nok en gang, nå i form av William Shakespeares mest kjente komedie, skrevet allerede i 1590. Teaterlaget har valgt André Bjerkes gjendikting. Man er aldri helt sikker på hva som er drøm og hva er virkelighet i stykket, men begjær, løgn, svik, kjærlighet og maktkamp er viktige ingredienser i begge fall. Forandrer vi oss alle i møte med kjærligheten? Rulle Smit, regissøren bak teaterlagets store suksesser Tuschke! og Jeven Tuschke!, henter som vanlig frem galskapen og humoren i manuset, og får skuespillerne til å yte sitt beste for å gi deg en uforglemmelig opplevelse. Hvis du tror Shakespeare er trist og traurig, ber vi om at du gir oss en sjanse til å motbevise det. Det estetiske er heller ikke denne gangen glemt, mye arbeid er som vanlig lagt ned i kostymer og scenografi.

6

Foto: Rune Røsten Hov


Riksteatret

Romeo og Julie av William Shakespeare søndag

22. september

klokka

18.00

415 (ord) / 220 (barn/stud.) 335 (gruppe/honnør) / 315 (Coop)

“Den største kjærlighetshistorien av dem alle”. Kjærligheten kan få deg til å risikere alt du er og alt du har. Bare spør Romeo og Julie. De er unge. De er stormforelsket. Og som alle unge – de er udødelige. Men kjærligheten deres er forbudt. En natt er alt de får. William Shakespeares kjærlighetshistorie fra 1500-tallet har blitt en inspirasjon for nesten alle historier vi kjenner om ung og umulig kjærlighet i TV, film, bøker og teater. Regien er ved Sigrid Strøm Reibo. Vi vet at hun vil gi oss en ung og frisk versjon av Romeo og Julie – tro mot originalen, og troløs mot alle som tror de kjenner historien! På scenen finner vi et stjernelag av de skjeldne; Hanna-Maria Grønneberg, Herbert Nordrum, Anne Krigsvoll, Eindride Eidsvold, Petronella Barker, Kyrre Hellum, Morten Espeland, Sverre Breivik, Kim J Olsen, Amell Basic, Sjur Miljeteig og Øystein Skar.

Foto: Trine Hisdal

7


Frida Ånnevik live lørdag klokka pris 28. september 19.00 350 (ord) / 200 (ungdom)

Frida Ånnevik fra Ridabu utenfor Hamar har etablert seg som en viktig stemme på norsk i vårt musikklandskap. Med fire utgivelser bak seg har Frida høstet lovord og gode kritikker, og ikke minst gjort seg fortjent til tre spellemannpriser, side om side med sterke navn som Stein Torleif Bjella, Kari Bremnes og Ole Paus for å nevne noen. Flere singler der Frida har kledd sangene i ny drakt med sin norske tekst slippes frem mot sommeren, og 13. september kommer hele albumet. «Andre sanger» er et plateprosjekt som har blitt til over flere år. Det er en coverplate med sanger fra et vidt spenn av artister og låtskrivere: “Det er sanger jeg har sneket inn som ekstranummer i konsertene mine, det er sanger fra forbildene mine, trøstesanger til meg sjøl og sanger som jeg har lurt på hvordan ville høres ut på norsk. Så fikk jeg lyst til å spille dem inn”, sier Frida selv om bakgrunnen for albumet “Andre sanger”. Konserten er et samarbeid mellom Ungdommens Hus og Storstuggu.

8


Turnéteatret

Knutsen og Ludvigsen søndag klokka pris 29. september 17.00 285 (ord) / 225 (barn)

Knutsen og Ludvigsen er to fyrer som bor i en tunell. De har en grevling i taket. De synger og spiller og er uenige om det meste. Alt er som det pleier for de to trubadurene, inntil en konduktør plutselig dukker opp, inne i deres tunnel! Forestillingen om Knutsen og Ludvigsens elleville univers har alt man kan ønske seg; fengende musikk, sitrende spenning, tull og tøys, dypt alvor og uforklarlige hendelser. Dette er en av de sjeldne forestillingene absolutt hele familien kan oppleve sammen og få like stor glede av. Det er morsomt, gjenkjennelig, rart og fylt av sanger som vi elsker å synge. Forestillingen handler også om det lille menneskets kamp mot myndighetene, om å overvinne frykt og tørre å stå opp mot noe som er større enn deg selv. Når Turnéteatret i Trøndelag gir seg i kast med Knutsen og Ludvigsen, tar vi dem tilbake dit det hele startet for over 40 år siden; på scenen.

9


Artut kulturfest

Artut med jubileum 28. september -

6. oktober

for mer informasjon og program: se artut.no

2019 er et jubileumsår for mange. Røros kommune feirer 375 år, det er 140 år siden Johan Falkberget ble født, 150 år siden Harald Sohlberg ble født og 120 år siden KES Lund kom til verden. 2019 er også et jubileumsår for Elden, Vinterfestspill i Bergstaden, Femundløpet og Rørosmat. Ungdommens Hus er ikke noen ungdom lenger, men feirer faktisk 35 år dette året. For ikke å snakke om Røros Røde kors – som blir hele 70 år! Småviltlaget feirer også at de har vært aktive i 25 år. I tillegg er 2019 urfolkspråkår. FNs generalforsamling har vedtatt at gjennom året 2019 skal urfolksspråk få spesiell oppmerksomhet. Alt dette fortjener å markeres – så i år blir det Artut med jubileum ei hel uke til ende! Artut kulturfest 2019 arrangeres fra lørdag 28. september til søndag 6. oktober. Se program på www.artut.no – og bli med!

10


Riksteatret

Jungelboken søndag

13. oktober

klokka

18.00

275 (ord) / 220 (Coop) 225 (familie/samarbeidsp.)

Velkommen inn i en magisk og frodig jungel for hele familien! Mowgli er en tøff og uredd gutt, men det lurer farer overalt! Tigeren Shera Kahn har fått ferten av menneskeblod og er på jakt. Den sleipe slangen Kaa forsøker å hypnotisere Mowgli med vakker sang. Og hva er det apekongen og flokken hans pønsker på? Jammen godt at panteren Baghera og den bekymringsløse bjørnen Baloo passer på! Det har vært laget et utall filmer og teateroppsetninger av Jungelboken. Når Teater Innlandet og Riksteatret nå forener krefter, har de valgt oss en norsk musikalversjon skrevet av ringrevene Wayne McKnight og Arne Lindtner Næss, med populære Svein Gundersen som komponist. Bli med inn i jungelen og se en sprudlende familiemusikal med humor, fart, spenning og fengende musikk!

Ill: Muhammad Ali

11


Teater Innlandet

Den enfoldige morderen fredag

18. oktober

klokka

19.00

395 (ord) / 305 (OBOS/Eidsiva) 345 (Honnør/student/gruppe)

En vakker fortelling om ondskap. 30-tallets levekår på landsbygda i Skåne er beintøffe. Nazismen er i frammarsj, og for de som er nederst på rangstigen er livet en kamp for tilværelsen. Sven er «annerledes» og blir kalt idioten. Han blir tråkket på og hundset med av den hensynsløse godseieren Höglund. For Svens søster, Vera, gir det å innynde seg hos Höglund og hans likesinnede, muligheter og håp om et bedre liv. Til tross for all motgang har Sven drømmer – og håp. Men håpet blir til slutt til hat. Med: Tom Styve, Robert Skjærstad, Eline Øverby, Matilde Solbakken, Johannes Blåsternes, Terje Ranes, Morten Rudå, Marit Synnøve Berg, Peder Opstad og John Nyutstumo. Av: Dennis Magnusson, fritt etter filmen “Den enfoldige morderen” og boken “En ond man” av Hans Alfredson. Regissør: Petter Næss. Komponist: Nils Petter Molvær.

12


FRIKAR

GotoGuta fredag klokka pris

1. november 19.00 350 Akrobatikkalarm! FRIKAR er tilbake med ny, spenstig framsyning! Kva fordreiv dei tida med før mobilen kom? Kva gjorde budeiene når gutane var i bygda og gutane når jentene var i fjøset? Kva gjorde kjedelege stunder til kreative stunder? I GotoGuta, som tyder gutar frå ei «goto», får du hallingversjonen av «Backstreet boys» ... og slik oppstod «hulling». GotoGuta er en lek med tradisjoner mellom tre av de flotteste tradisjonsdanserne vi har i Norge, og en hardingfelemusiker som medvirker aktivt på scenen. Forestillingen formidler danseglede og briljerer med imponerende og krevende momenter i hallingdansen. I tillegg vises en mer øm side enn hva man forventer av den tradisjonelle folkedansen. Forestillingen utfordrer konvensjonene rundt mannlig fysisk samhandling som hindringene i forhold til nær fysisk kontakt, en nedarvet angst og klønethet mellom menn. Dette innbyr til lett komikk og muligheten for å kjenne seg igjen.

Foto: Pål Laukli

13


Riksteatret

Til barnets beste lørdag

2. november

klokka

18.00

395 (ord) / 210 (barn/stud.) 305 (gruppe/honnør) / 295 (Coop)

Alle barn har foreldre, men ikke alle får være mamma eller pappa for sine barn. Gørild Mauseth er en av landets mest uredde og fargerike skuespillere, og sist hun gjestet Riksteatret var i tittelrollen i Anna Karenina – kjærlighetshistorien som også handler om moren som blir nektet samvær med barnet sitt. Når Gørild nå er tilbake, er det i en brennaktuell forestilling basert på sanne historier fra dagens Norge, der temaet er det samme. Det handler om mammaer og pappaer som ikke får være sammen med barna sine så mye som de ønsker, og i Til barnets beste skal både barna og de voksne få komme til orde. Det finnes barn i Norge i dag som får se lite eller ingenting til den ene av sine foreldre etter et samlivsbrudd. Det finnes foreldre i Norge i dag som bruker det meste av sine krefter og ressurser på å få tilgang til sitt eget barn. Om vi ikke selv hører hjemme i en oppløst familie, kjenner vi flere, og gjerne i vår nærmeste krets.

14

Foto: Jo Michael de Figueiredo


En hyllest til Chris Cornell

Black Hole Sun søndag

3. november

klokka

20.00

pris

410

Nytt, norsk stjernelag skal hedre Chris Cornell i en akustisk konsert med medlemmer fra Dimmu Borgir, Breed og Bernhoft. Høsten 2019 skal Chris Cornell hedres gjennom 11 konserter rundt om i landet. På scenen står ingen ringere enn vokalist Maurice Adams (BreeD, Motorfinger), pianist Geir Bratland (Dimmu Borgir, Satyricon), gitarist Espen Wensaas (kjent folkemusiker) og perkusjonist Martin Windstad (Kurt Nilsen, Bernhoft, Vidar Busk). Nyheten om Chris Cornells plutselige død slo ned som en bombe våren 2017. Mannen, som regnes som en av de viktigste bidragsyterne til grungen som oppstod på 90-tallet, og som vokalist og låtskriver i Soundgarden og Audioslave, skrev i løpet av sin karriere flere låter som i dag står igjen som lydsporet til en hel generasjon. Nå skal sangskatten han la igjen bli hedret på best tenkelige vis.

15


Samisk filmfestival 8. - 10.

november

følg med på storstuggu.no for program

Det blir samisk og annen urfolksfilm på flere lerreter i tre dager. Filmfestivalen består av kortfilmprogram, spillefilmprogram, barneprogram og skolevisninger. Det blir samiske filmer innenfor en rekke sjangre. Siden 2019 er urfolksspråkåret vil festivalen ha et særlig fokus på urfolksfilm, hvor relevante filmer vil inngå enten som bolker eller enkeltdeler av det helhetlige programmet. Dette arrangementet vil derfor være en del av markeringen av FNs` internasjonale år for urfolkspråk.

16


7

Performanceforedrag

Betydningen av bevegelse søndag klokka pris

10. november 18.00 120 I Performanceforedrag - Betydningen av bevegelse formidler Cecilie Lindeman Steen på sjarmerende, underholdende og elegant vis om sine opplevelser med dansekunst. Performanceforedraget er basert på Steens egne erfaringer, både som danser og som publikummer. Gjennom vekselsvis å danse og fortelle, med smittende nysgjerrighet og entusiasme, tar hun for seg ulike koreografiske teknikker, virkemidler og begreper som ofte relateres til dans, og utforsker hva bevegelse kan bety. Hun gir oss eksempler på hvordan mening kan oppstå i bevegelse, og hvordan dans kan virke inn på oss. Fortellingene og eksemplene vi møter er hentet fra verk av flere kjente norske, samt noen internasjonale koreografer. Performanceforedraget gir på den måten et lite innblikk i dansehistorien, men er først og fremst laget for å åpne opp for nye måter å erfare, forstå og snakke om bevegelse på.

Foto: Arne Hauge / Danseinformasjonen

17


Røros Storband

Fly me to the moon - part VIII lørdag

16. november

klokka

19.00

pris

350

Fly me to the moon - part VIII, The battle og the sexes. Tradisjonen tro inviterer Røros Storband til en glitrende høstforestilling, og alt ligger til rette for en festaften når storbandet tar oss med på en musikalsk stjernereise. Storbandet har de to siste årene hatt en ren jentekveld og en ren guttekveld. I år skal både Siri Gellein og Dag Aadne Sandbakken lose oss gjennom en forestilling sammen med mange andre gode sangere. Røros Storband holder samme stilen som før og åpner baren en time før forestilling.

18

Alle foto: Arne Grådal


0 vår 202

Riksteatret

LIV

onsdag

25. mars

klokka

19.00

485 (ord) / 255 (barn/stud.) 395 (gruppe/honnør) / 385 (Coop)

Et møte med Liv Ullmann. Om livet, karrieren og alt hun drømmer om å gjøre. Liv Ullmann er en av våre aller største stjerner og med «LIV» skal Riksteatret og Nationaltheatret sørge for at publikum over hele landet får møte henne der de selv bor. Møt henne på scenen i en åpenhjertig samtale med teatersjef Tom Remlov. -Å reise rundt i Norge og møte publikum på hjemmebane er en av de tingene jeg har drømt om å gjøre igjen helt siden jeg spilte i «Lang dags ferd mot natt» på turné med Riksteatret. Denne gangen møter jeg publikum som meg selv. Som Liv. Det er hun jeg aller best liker å være, sier Liv Ullmann (80). -Jeg håper publikum vil stille meg spørsmål som jeg aldri har fått før, sier Ullmann, som sammen med teatersjef Tom Remlov vil inkludere spørsmål fra publikum hver kveld på turné. På scenen: Liv Ullmann og Tom Remlov.

Foto: Morten Krogvold

19


Noen av høstens premierefilmer på Røros Kino

It: Chapter Two

De dødes tjern Star Wars: The Rise of Skywalker

6. september 1. november 18. desember It: Chapter Two

De dødes tjern

Star Wars: The Rise of Skywalker

Ungdommens Hus Ungdommens Hus er et møtested og aktivitetssenter for ungdom i alderen 8. trinn til 18+. Her kan ungdom møtes på egne premisser. Ungdommens Hus arrangerer konserter med kjente og litt mindre kjente artister og band. Sjekk ut Ungdommens Hus på Facebook! https://www.facebook.com/UHRoros/

20

Ove Testad 72 41 95 16 / 918 10 347 ove.testad@roros.kommune.no


Røros folkebibliotek Røros Man/ons kl 14.00 - 19.00 Tir/tor kl 11.00 - 16.00 Fredag kl 12.00 - 17.00 Lørdag kl 11.00 - 14.00 Egne åpningstider om sommeren. Eventyrlig lørdag siste lørdag i måneden i vinterhalvåret. Følg oss på Facebook og Instagram for info om eventyrlig lørdag og andre arrangement. Brekken Mandag kl 10.00 - 12.00 Torsdag kl 16.00 - 19.00 72 41 94 25 / roros.kommune.no

Finner du ikke det du leter etter? Har du prøvd biblioteket?

Røros frivilligsentral En møteplass for frivillig arbeid og engasjement. Sammen kan vi skape et varmere og tryggere lokalsamfunn. Har du et spørsmål, en idé eller kanskje noen timer å gi, ta gjerne kontakt. Berit Kristin Sevatdal 72 41 94 75 / 917 38 114 berit.sevatdal@roros.kommune.no roros.frivilligsentral.no

21


Kulturkontoret Røros kommune FRIVILLIGHETSPRISEN OG KULTURPRISEN 2020 Kjenner du en person eller vet om et lag/organisasjon som har utført en særlig frivillig innsats og engasjement til beste for medmennesker i Røros kommune? Da kan du levere en nominasjon for Frivillighetsprisen! Alle innbyggere i Røros kommune kan komme med forslag på kandidater. Nominasjonsfrist 1. oktober. Kulturprisen deles ut årlig til personer, lag eller organisasjoner som har gjort en aktiv innsats for å styrke kulturlivet innen kommunen eller som har bidratt til å gjøre Rørosbygdene kjent utover landet på det kulturelle plan. Nominasjonsfrist 1. november. SPILLEMIDDELSØKNADER Lag og foreninger som har anlegg som står i Kommunedelplan for kultur 2017 - 2029 må søke innen 1. november. Gjelder også fornyede søknader (godkjent søknad, men ikke tildelt spillemidler ved inneværende års tildeling). TILSKUDDSORDNINGER Arrangementsstøtte – søknadsfrist 1. november Tilskudd til fritidskulturlivet – søknadsfrist 1. november Ung kultur – raskt svar – fortløpende behandling Prosjektstøtte – fortløpende behandling Se mer på www.roros.kommune.no UKM 2020 Er du mellom 10 og 20 år - og driver med ballett, spiller i band, synger, spiller fele, danser hip-hop, skriver, lager film, maler, tegner, lager skulpturer, strikker, breaker, beatboxer, spiller munnspill, lager papirfigurer - eller noe HELT annet? Gjør som 25 000 andre ungdommer over hele Norge - meld deg på Ung Kultur Møtes! Påmelding www.ukm.no. Send e-post, ring eller meld på UKM-kontakt Ane Linn Haagaas hvis du lurer på noe!

22

Morten Tøndel Ane Linn Haagaas 977 61 509 924 31 207 morten.tondel@roros.kommune.no ane.linn.haagaas@roros.kommune.no


Røros hotell

På Storstuggu går gjestene tørrskodd mellom seng, scene og konferanser. Her får du hvile i de deiligste senger og spise det beste regionen har å by på. Ta et morgenbad før frokost og en skitur før forestilling. Bedre backstage får du ikke! Tlf: 72 40 80 00 www.roroshotell.no

Rørosteknikk Storstuggu tilbyr det beste av lys- lyd og AV-utstyr. Rørosteknikk er allsidig og gjør alt fra konferanser til større konserter og teaterforestillinger. Det er derfor de lett tilpasser seg våre ulike behov og er den foretrukne lys- og lydleverandøren i regionen. www.rorosteknikk.no

Infonett

Storstuggu og Røros kino er avhengig av sikker og stabil nettforbindelse. Infonett Røros er vår garanti for at vi kan tilby de beste forutsetningene for gode kulturopplevelser, uansett om du er publikum eller arrangør. infonett.rev.no

23


høst 2019 side

Bergstaden filmklubb

3

Litteraturfest Røros

4

Are Kalvø - Hyttebok frå helvete

5

Bergstaden Teaterlag: En midtsommernatts drøm

6

22. sept

Riksteatret: Romeo og Julie

7

28. sept

Frida Ånnevik live

8

29. sept

Turnéteatret: Knudsen og Ludvigsen

9

Artut kulturfest

10

13. okt

Riksteatret: Jungelboken

11

18. okt

Teater Innlandet: Den enfoldige morderen

12

1. nov

FRIKAR: GotoGuta

13

2. nov

Riksteatret: Til barnets beste

14

3. nov

En hyllest til Chris Cornell - Black Hole Sun

15

Samisk filmfestival

16

10. nov

Performanceforedrag: Betydningen av bevegelse

17

16. nov

Røros Storband: Fly me to the moon part VIII

18

fra 19. aug 29. aug - 1. sept 30. aug 7. - 14. sept

28. sept - 6. okt

8. - 9. nov

med forbehold om feil og endringer i programmet

billetter på storstuggu.no / 905 96 514

Profile for Storstuggu

Storstuggu høst 2019  

Sesongprogram for Storstuggu høsten 2019

Storstuggu høst 2019  

Sesongprogram for Storstuggu høsten 2019

Advertisement