Page 1

NYi nflyttad En tidning för alla nya Nynäshamnsbor

Himmel och hav Upptäck Stockholms södra skärgård

2018/2019


Foto: Johan Gustafsson

Foto: Johan Gustafsson

Nyinflyttad. Utgivare: Tidningshuset Storstadspress AB. Bolaget grundat 1898. Ansvarig utgivare: Alexander Eriksen. Red. admin.: Tove Svensson. LEMSBEVIS MED Annonsavd.: Peter Gudmundsson. Adress: Fogdevägen 2, 183 64 Täby. Telefon: 08-505 929 00. www E-post: info@storstadspress.se . safetrade. s e Hemsida: www.storstadspress.se

2

Text: Maria Henderson, Stilist produktion AB. Tel: 070-407 89 77, E-post: maria@stilist.se Foto omslag: Johan Gustafsson Övriga bilder om inget annat anges: Maria Henderson. Nyinflyttad distribueras till samtliga nyinflyttade över 16 år veckovis under perioden juni 2018–maj 2019 i Nynäshamns kommun. Grafisk form: Malin Hamberg, Tidningshuset Storstadspress AB. Tryck: MittMedia Print 2018, Miljöcertifierat enligt ISO 14001

Som nyinflyttad har du fått tidningen med posten, dina adressuppgifter har vi hämtat från SPAR. Vill du veta hur vi hanterar dina personuppgifter hittar du denna information i vår integritetspolicy som finns på www.storstadspress.se/dataskydd


Foto: Johan Gustafsson

I Nynäshamn finns något för alla Nynäshamn ligger mitt i skärgården och var du än befinner dig har du en fantastisk natur inpå knuten. Här finns det mesta du kan önska dig – havet, naturen, pulsen och äventyret – allt på ett nära avstånd. Nynäshamn är en riktig skärgårdskommun med 100 mil kust och 1 553 öar, kobbar och skär. Under sommaren är det enkelt att luffa runt i skärgården. Hoppa bara på någon av de olika båtarna som utgår från Nynäshamns gästhamn och välj mellan ett trettiotal olika bryggstopp i Stockholms skärgård. På de större öarna finns trevliga serveringar, övernattningsmöjligheter och möjlighet att hyra cykel. Även vintertid går båtar ut till de större öarna. Vill du hellre hänga kvar i stan är ett besök i Fiskehamnen ett bra sätt att få en uppfattning om hur Nynäshamn ligger. Här finns flera restauranger med fisk och skaldjur som specialitet och stora uteserveringar där du kan blicka ut över det myllrande hamnlivet. Eller varför inte ta en minisemester på Nynäs havsbad med ett dopp i havet och sedan värma dig i varmbadet eller bastun på bryggan? Ingen i Nynäshamn har längre än nio kilometer till havet och utbudet av fritidsaktiviteter är förstås präglade av det. Här kan du hyra kajak och paddla runt bland kobbar och skär, surfa på en av Sveriges vågsäkraste stränder eller bara chilla på Nynäshamns riviera Nickstabadet. Men Nynäshamn är så mycket mer än skärgård. Här kan du göra utflykter till både djupa skogar och blommande ängsmarker, skejta i den 900 kvadratmeterstora skateparken eller träna dygnet runt i utegymmen. Här hittar du även över 100 föreningar där du kan träffa nya vänner. Under sommaren duggar evenemangen tätt. I Fiskehamnen bjuds på underhållning och livemusik, de lokala marknaderna lockar med hantverk och delikatesser och Nynäshamns segelsällskap anordnar flera spännande tävlingar, som Nynäs offshore race och Hyundai cup. Nu växer Nynäshamn och som nyinflyttad är du en del av kommunens kraftiga expansion. Den nya hamnen Stockholm-Norvik som byggs i utkanten av Nynäshamn kommer att innebära många nya arbetstillfällen de kommande åren, vilket också innebär nya bostadsområden och utvecklad kommunal service. Nynäshamn är en spännande kommun med mycket på gång och mycket att upptäcka. I tidningen Nyinflyttad får du mer information om sköna upplevelser, men också information om vad det finns att göra för unga och den service du kan få genom hela livet. Välkommen hem! 3


Sol, vind & vatten

100 mil kust och en obruten horisont. Myllrande gästhamnar och vindpinade skär. Långa vita sandstränder. Hemliga badvikar. Nynäshamns skärgård har något för alla.

Landsort

Nåttarö

Landsort, eller Öja som ön heter, är Stockholms skärgårds sydligaste utpost. Här hittar du Sveriges äldsta bevarade fyr och en slående vacker natur. I den charmiga byn Storhamn finns restaurang och pub som har öppet under sommaren och vissa helger samt butik, vandrarhem och bed & breakfast. Här ligger även Batteri Landsort, en av invasionsförsvarets viktigaste anläggningar under kalla kriget, och det finns möjlighet att följa med på guidade turer. Till Öja tar du dig med båt från Ankarudden.

Naturreservatet Nåttarö är ett riktigt badparadis. När skärgårdsbåten lägger till vid ångbåtsbryggan går de flesta rakt över ön till Stora och Lilla sand, kända för sina långa sandstränder och långgrunda bad. Om du söker mer avskildhet kan du i stället ta den norra vägen till Skarsand. På Nåttarö finns även speciell natur med orörd urskog och en spännande grotta. Strax intill ångbåtsbryggan finns en skärgårdskrog och en liten lanthandel. Här finns även en snorkelled för dig som är nyfiken på livet under ytan. Det finns även stugor, vandrarhem och cykeluthyrning. Till Nåttarö tar du dig med båt från Fiskehamnen.

Torö Du behöver inte åka båt för att komma ut i skärgården, till Torö tar du dig enkelt med buss eller bil. Torö stenstrand på Örudden är vida känd som det bästa stället i Stockholmsområdet för att få riktigt bra surfvågor. Här finns även naturreservat med strandtallskog, täckande mattor av mjölon och ett av de bästa fiskeområdena för havsöring i Stockholms skärgård. Fika kan du göra på Torö Lanthandel och Bageri och i det gamla fiskeläget Ankarudden finns en restaurang i de gamla sjöbodarna. 4

Rånö På Rånö har människor bott sedan 1400-talet. Här finns sandstränder med utsikt över det öppna havet i öster och mot Mysingen i väster. På västra sidan av Rånö finns en stugby med en långgrund vik med fina klippor. Rånö erbjuder också stugor att hyra, tältplatser och fina naturhamnar. Hundra meter från ångbåtsbryggan ligger krogen. Båten till Rånö går från Fiskehamnen.


Foto Johan Gustavsson

Båtlivet

Den pittoreska Fiskehamnen sjuder av liv under sommaren. Här finns flera fina restauranger med mat från havet, uteserveringar i bästa solläge och en fantastisk utsikt över hamnens myllrande folkliv. Och inte sällan hörs levande musik från bryggan eller en servering. Om du hellre vill kan du köpa med dig nyrökt mat från rökeriet och slå dig ner på havstrappan. I de små röda hamnbodarna säljs glass, fika, kläder, presenter och hantverk.

Under sommaren är utbudet av båtutflykter stort. Du kan bland annat följa med på en rogivande skärgårdskryssning med M/S Flora, spännande skärgårdssafari eller besöka en av Sveriges vackraste nationalparker – Gotska Sandön. Den sammanhängande skärgårdsbåtslinjen Nord/Sydlinjen knyter ihop de yttre delarna av skärgården som tidigare varit svåra att nå. Linjen går från Nynäshamn till Arholma, eller tvärtom, och stannar vid ett trettiotal av ytterskärgårdens finaste utflyktsmål. Har du egen båt har du i Nynäshamn många båtklubbar att välja på, en förteckning över dessa finns på nynashamn.se under rubriken Uppleva, se och göra.

Havsbadet På Nynäs havsbad finns möjlighet till skärgårdssemester på hemmaplan. Utöver hotell och restaurang hittar du här Havspaviljongen med varm sittpool och bastu på bryggan, inomhuspool samt relaxavdelning.

Strandvägen Strax söder om Nynäshamns centrum ligger Strandvägen, Nynäshamns populäraste promenadstråk och en av Sveriges vackraste vägar. Här blickar du ut över den obrutna horisonten och det är lätt att hitta en egen liten avskild klippa att bada vid. Här hittar du även Sveriges längsta gym – en tre kilometer lång sträcka med olika stationer för styrketräning.

Saltvattnet Nickstabadet är ett av Nynäshamns populäraste bad. Här finns en stor sandstrand samt gräsytor, bryggor och hopptorn. I anslutning till badet finns kiosk och servering, en lång vattenrutschbana, bangolf, volleybollplan och kajakuthyrning. Inom Lövhagens friluftsområde finns möjlighet till mer avskilda bad från både klippor och stränder.

För den som tycker att havsvattnet är lite för kallt finns flera ställen som är lite varmare än andra. Hamnviken i Nynäshamn ligger i en skyddande vik och vattnet värms därför upp relativt fort. Badet är barnvänligt med sandstrand, brygga och torrdass. Rangstabadet i Grimstaviken är också ett säkert kort för den som vill bada varmt.

Längs Strandvägen i centrala Nynäshamn finns också många lena klippor att bada vid och det är lätt att hitta en egen liten avskild klippskreva. Här strömmar vattnet fritt och ett bad är minst sagt uppfriskande.

Färg Kläder Skor & Stövlar Verktyg Hemtextil Utemöbler Städ Kem Leksaker Kontor Inredning Godis/Lösviktsgodis Förvaring

20% rabatt

#

Fiskehamnen

Foto: Johan Annerfelt

på hela sortimentet vid uppvisande av kupong* Namn: Mobil nr.: Uppge kod nyinflyttad nynasosmo

*Gäller vid ett köptillfälle/kund och hushåll t.o.m juni 2019.

Tändklossar (96 pack) 39.90:www.priskrossaren.se

Ösmo C: Vard 10-19, lör-sön 10-16. Tel 08-520 304 75 Varuhuset som har allt!

facebook.com/priskrossaren 5


Kommundirektör Tommy Fabricius:

Grattis till ett gott val Som nyinflyttad är du i gott sällskap. Allt fler upptäcker fördelarna med att bo och leva i Nynäshamn och många vill flytta hit. Här bor du nära havet och naturen, samtidigt som du snabbt tar dig in till huvudstaden. Tommy Fabricius är kommundirektör i Nynäshamn. Han tycker att det är en fantastisk kommun med ett perfekt läge. – Nynäshamn är en av de få ställen i Sverige där du både kan blicka ut över den fria horisonten och samtidigt snabbt nå huvudstadens puls. Men du får mycket utan att bege dig in till stan, Nynäshamn är en levande kommun med ett stort utbud av fritidsaktiviteter för barn och unga, och har en jättebra kulturskola. De senaste åren har allt fler människor fått upp ögonen för Nynäshamn och många vill flytta hit. De lite lägre bostadspriserna och de många grönområdena lockar framför allt barnfamiljer. – Om tio år kommer kommunen att ha växt en hel del och när fler flyttar in och hjälper till att dela på kakan kan kvaliteten i exempelvis skolan förbättras. Det innebär i sin tur att det blir ännu mer intressant att flytta till Nynäshamn – alltså en positiv spiral. Norvikshamnen är en tillväxtmotor En viktig uppgift för kommunen är nu att säkerställa att alla delar följer med i tillväxten. – Det finns i dag ett tryck på Nynäshamn som inte fanns för några år sedan, så vi behöver ha bostäder och platser i skola och förskola. Vi kommer att få en ännu starkare och roligare kommun att bo i. En av anledningarna till det stora intresset för Nynäshamn är den nya hamnen som nu byggs i Norvik, en stor modern hamn som till stora delar ska ersätta Värtahamnen i Stockholm. – Norvikshamnen är en tillväxtmotor. Den direkta effekten innebär att det blir fler arbetstillfällen i kommunen och indirekt kommer den att stimulera tillväxten i hela kommunen. Men det blir förstås också ett stort trafikflöde till och från hamnen, vilket kräver en hel del infrastrukturella insatser för att det ska fungera bra. Semestra på hemmaplan Tommy Fabricius tycker att alla nyinflyttade borde ta sig tid att upptäcka sin nya kommun. I Nynäshamn finns så mycket att uppleva. – Här kan du spendera en hel semester på hemmaplan och det finns fantastiska platser att upptäcka, som ön Öja med Landsorts fyr, Lövhagens friluftsområde och utsiktspunkten i Kärringsboda för att nämna några. Staden och hamnen lever upp under sommaren med restauranger och ölhak. Vi har också guidade bussturer för nyinflyttade med en jättebra guide. De ger dig en liten överblick över kommunen och vår kulturhistoria. Själv spenderar Tommy Fabricius gärna tid nere vid havsbadet. Där kan han få en lugn stund medan han blickar ut över horisonten. – Ni har gjort ett väldigt gott val, och hör gärna av er till oss i kommunen om det är något vi kan hjälpa till med. Varmt välkomna till Nynäshamn. Tommy Fabricius, kommundirektör.

Så här får du information från din kommun Som nyinflyttad är det mycket du kan behöva ta reda på. I Nynäshamn är det lätt att få information om kommunens verksamheter och komma i kontakt med förtroendevalda och tjänstemän.

6

Snabb information på webben På kommunens webbplats nynashamn.se är det enkelt att snabbt hitta rätt information och utföra ärenden. Webbplatsen presenterar den service du kan behöva, som att ansöka om förskoleplats eller hitta öppettider till återvinningscentraler. Du kan även läsa vad som är på gång inom kommunen och använda kommunens e-tjänster och blanketter för att välja skola, anmäla barnomsorg, felanmäla trasiga lampor samt lämna synpunkter och medborgarförslag. På Nynäshamns besökswebb visitnynashamn.se får du tips om evenemang, sevärdheter och nöjen i kommunen. Gemenskap på sociala medier På kommunens Facebooksida får du följa allt som

Foto: Mattias Hansson/HGbild

händer inom kommunen. Du får information om kommunens föreningar, näringsliv och det rika kultur- och idrottslivet. På Facebook informerar kommunen dessutom om mindre samhällsstörningar som påverkar din vardag. Här kan du även ställa frågor till kommunen. Nynäshamns kommun finns även på Twitter. Kontaktcenter ger personlig service På webben hittar du svar på många frågor, men om du behöver mer information är du välkommen att kontakta kommunens kontaktcenter som direkt svarar på dina frågor eller ser till att du får prata med rätt person. Telefon: 08-520 680 00 E-post: kontaktcenter@nynashamn.se


nynäshamns kompetenscentrum Välkommen till Nynäshamns Kompetenscentrum, NKC! Vi erbjuder samlad kompetens för privatpersoner, organisationer och näringsliv som är i behov av utbildning och kompetensförsörjning.

Adress: Idunvägen 1, plan 6 (högst upp i Nynäshamns sjukhus). www.nynashamn.se/nkc

Välkommen till Nynäshamn! Välkommen till KD! Ökad trygghet och valfrihet för att få åldras med kvalitet och värdighet En trygg skola som ger barnen goda förutsättningar för att lyckas i livet Fler och anpassade bostäder efter livets skiftande behov

RÖSTA PÅ KD DEN 9 SEPTEMBER! facebook.com/kdnynashamn.se

Köp ett nöd-kit till kvinnor i Syrien

240 kr

Sms:a NÖDKIT till 72 900 och bidra med 100 kr eller köp ett nöd-kit på redcross.se Jag godkänner att Röda Korset kontaktar mig. Mina personuppgifter behandlas enligt PUL.

Välkommen till Nynäshamn 7


Foto: Shutterstock

Lär för hela livet Förskola och barnomsorg I Nynäshamn finns kommunala och fristående förskolor samt familjedaghem och barnomsorg på obekväm arbetstid. En del av förskolorna har speciell pedagogik eller inriktning för sitt arbete med barnen, som Montessori, hälsa eller språk. Alla barn mellan tre och fem år har dessutom rätt till allmän förskola och garanteras en avgiftsfri förskola upp till femton timmar per vecka. Ansökan om förskoleplats kan göras via portalen Dexter på nynashamn.se eller genom att kontakta kommunens kontaktcenter på telefon 08-520 680 00. I Ösmo och Stora Vika finns Familjecentraler med öppen förskola där barnen kan delta i aktiviteter och leka med andra barn och föräldrarna kan få stöd i sitt föräldraskap och träffa nya vänner i samma skede i livet. Det finns även en öppen förskola i Svenska kyrkans regi i centrala Nynäshamn. Grundskola I Nynäshamn finns flera kommunala och fristående grundskolor samt kommunal grundsärskola och gymnasiesärskola. Barn har olika behov och det finns därför skolor med olika inriktningar och arbetssätt. Några av skolorna har egna profiler som genomsyrar verksamheten, till exempel hälsa, friluftsliv eller kultur. 8

I Nynäshamn finns möjlighet att lära hela livet. Ett brett utbud av kommunala och fristående skolor gör att alla kan hitta just sin plats och skapa sig de bästa förutsättningarna för den egna framtiden.

Alla barn har rätt till en plats i en kommunal skola i sitt bostadsområde. Beroende på intresse och skolornas olika inriktningar är det möjligt att göra andra val. När det är dags att börja skolan får barnets vårdnadshavare en anmälningsblankett till grundskolan i Nynäshamn hemskickad. Här finns också en kulturskola och en naturskola. På Kulturskolan utbildas elever i musik, dans, teater och media. På Naturskolan är temat utomhuspedagogik och barn 3–16 år får lära in ute. Skolklasser besöker Naturskolan en gång per läsår. Gymnasium På Nynäshamns gymnasium anordnas de flesta av de nationella gymnasieprogrammen. Elever i Nynäshamns kommun har även möjlighet att söka till gymnasieskolor i hela landet och i Stockholms läns kommuner tas Nynäshamns elever emot på samma villkor som kommunernas egna elever. Ansökan till gymnasiet görs på Gymnasieantagningen Stockholms län gyantagningen.se. Vuxenutbildning Nynäshamns kompetenscentrum erbjuder grundläggande vuxenutbildning, gymnasial vuxenutbildning, yrkesutbildning

samt svenska för invandrare. De flesta utbildningar är kostnadsfria och studiemedelsberättigande. Det finns även möjlighet att läsa högskolekurser och utbildningar på distans och tentera kurser med hjälp av lärcentrat på Nynäshamns kompetenscentrum. Till exempel erbjuds förskoleprogrammet och grundlärarprogrammet i samarbete med Karlstads universitet. Nynäshamns Kompetenscentrum har dessutom en bryggerteknikerutbildning som ges i samarbete med det lokala Nynäshamns ångbryggeri. Studie- och yrkesvägledaren kan hjälpa till att välja rätt utbildning och göra upp en studieplan. Nynäshamns kompetenscentrum finns på Idunvägen 1 i Nynäshamn, telefon 08-520 680 91.

Mer information På nynashamn.se under rubriken Förskola och skola finns information om de olika förskolorna och skolorna, hur de arbetar och vad som utmärker respektive skola. Där finns även kontaktuppgifter och information om hur du ansöker om en plats.


Nynäshamn

Bli medlem i Villaägarna Nynäshamn Få en unik möjlighet att till låg kostnad låna verktyg och tyngre redskap till trädgårdsarbetet eller bygget/renoveringen. Exempel: byggnadsställningar, cementblandare jordfräs, jordborr m.m. Du kan låna något av våra 4 släp gratis i 3 timmar.

VI FINNS DÄR OAVSETT VAD SOM HÄNDER

Ett Medlemskap som ger många förmåner och rabatter både i Nynäshamn och i hela landet.

Hyresgästföreningen har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Att vi är så många ger oss bra förutsättningar för att kunna påverka bostadspolitiken i Sverige. Det innebär också att vi har en organisation med erfarenhet och kompetens som du kan fråga om allt som rör ditt boende i hyresrätt. Bli medlem du också. Hyresgästföreningen region Stockholm hyresgästföreningen.se

Medlemskap i Villaägarnas Riksförbund som samlar över 330 000 medlemmar. Tillsammans påverkar vi småhusägarnas situation, det gäller vårt arbete mot olika typer av pålagor. Tillgång till gratis rådgivning av en mängd experter inom områden som byggrådgivning, byggnadsjuridik, bygglov m.m.

Välkommen som medlem! Anmäl dig på www.villaagarna.se/nynashamn eller skicka mail till villaagarnanynashamn@gmail.com Villaägarna Nynäshamn, Box 113, 14922 Nynäshamn

NÄRA HAVET VILL JAG BO Läs mer om våra bostäder på www.nynasbo.se

Nynäshamns Naturskola SORUNDA RIDKLUBB Besöksadress: Vansta Gård 1, 148 92 Ösmo Telefon 08-520 306 70 Hemsida: www.sork.se

Välkommen till Nynäshamn! Vi hjälper dig och din familj med utbildning i hjärt-lungräddning och första hjälpen. Kurserna hålls antingen hos dig eller i våra lokaler i Sjötelegrafen. Vi säljer även hjärtstartare och första hjälpen material. Läs mer om oss på svenskliv.se eller ring 08-410 192 61

Haninge & Nynästaxi Ert lokala taxibolag, men vi har hela Stockholm som vårt arbetsfält.

www.hanytaxi.se

Läs mer och inspireras på: www.nynashamnsnaturskola.se

ONT I RYGG ELLER NACKE? Ring Sven-Åke Thorsberg, leg. naprapat 08-520 204 94 / 070-717 78 98 eller boka tid på thorsberg.nu

Lövlundsvägen 5, Nynäshamn

Medlem i Svenska naprapatförbundet Ansvarsförsäkrad

VVS-butiken i Sorunda

Vi har bilar från 1-8 personer. Vi har fasta priser, för resor utanför kommunen För info gå in på vår hemsida www.hanytaxi.se

Ring för taxibokningar 08-52011111

En resurs för alla skolor och förskolor i kommunen.

Boka gärna taxi genom våran App.

VVS Företag

Din lokala rörmokare 08-530 401 34 www.sorundaror.se 9


Här är allt möjligt

Foto: Shutterstock

Nynäshamns kommun vill lyfta ungdomars initiativ och önskemål. På den nya mötesplatsen Villan får de skapa musik, kultur och evenemang för sig själva och sina vänner. Och nästan ingenting är omöjligt. Villans öppna fritidsverksamhet är till för alla unga 13–19 år. Här finns bra lokaler, utrustning och personal som kan hjälpa ungdomarna att formulera sina tankar och uppfylla sina drömmar. Daniel Nzinga, medlem i bandet Panetoz, är en av fritidsledarna som jobbar här. – Hit kommer ungdomar för att skapa sådant de älskar tillsammans med oss. Vi står för kostnaderna och hjälper dem att förverkliga sina idéer. För att inspirera ungdomarna och visa vilka möjligheter det finns fixar vi också själva stora och små evenemang. Man är välkommen att komma på aktiviteterna vi anordnar eller själv vara med och anordna dem. Personalen på Villan ägnar en del av sin arbetstid åt uppsökande verksamhet i Nynäshamns skolor och andra arenor där ungdomarna brukar hänga. Där träffar de unga och lyssnar in deras tankar, idéer och önskemål för att erbjuda dem attraktiva aktiviteter. En bra fritid ger en god framtid Daniel Nzinga vet hur viktigt det är för ungdomar att få möjlighet att synas, skapa och få en meningsfull fritid. Det var på fritiden han träffade sina vänner som han också bildade sitt band Panetoz med. – Musiken drog mig till fritidsgården och gjorde att jag är där jag är i dag. Det har gett mig mitt band och mina killar. Utöver musiken lockade även alla aktiviteter på fritidsgården. Här fanns ledare på plats som visade en mängd aktiviteter utifrån de ungas intresse och som verkligen kunde fånga upp och inspirera de unga. – En bra fritid är viktig för hälsan och kan forma dig och vägleda dig till en god framtid, säger Daniel Nzinga. 10

På Villan finns ett ungdomskafé, en skapande verksamhet och en studio- och musikverksamhet. Här jobbar fritidsledare och ungdomscoacher som alla har olika spetskompetens och många arbetar även professionellt inom sina områden. De kan stötta ungdomarna i deras idéer och visa vilka vägar de kan ta för att nå sina mål. Skapa musik med Panetoz Ett projekt på Villan är Vägen ut – en musikverksamhet för alla som vill lära sig skriva egna låtar, dansa, rappa, sjunga och producera i proffsig studiomiljö. Det var Daniel och hans kompisar i Panetoz som startade projektet redan 2004. – Tanken är att hjälpa ungdomarna att hitta sin egen väg. Ger man dem de rätta verktygen kommer de att växa och bli starka i sig själva. Att få Foto: Saga Be inspirera unga rlin, Niceguzz vuxna är väldigt givande. I Nynäshamn finns även en upprustad fritidsgård i Ösmo. Utöver den ordinarie fritidsgårdsverksamheten erbjuds här olika aktiviteter som grillning, open mic och bumberball. Musikverket är en mötesplats för musikintresserade ungdomar. Här finns möjlighet att hyra en replokal med eller utan instrument och spela in skivor i studion. På Musikverket anordnas även spelningar och tävlingar. Läs mer om evenemang och mötesplatser för unga på nynashamn.se.

Kulturskolan Kulturskolan i Nynäshamn erbjuder kurser i musik, teater, dans, bild och media. Här får barn och ungdomar utveckla sin talang, uttrycka sina känslor och träffa nya vänner. Genom kulturen får barn och unga utlopp för sin kreativitet och möjlighet att använda alla sina språk. Här får du träffa andra som har samma intresse och möjlighet att spela i ensembler och rockband. Läs mer om Kulturskolans utbud och verksamhet på nynashamn.se/kulturskolan.


Foto: Shutterstock

Råd och stöd för en hälsosam framtid Att vara mitt emellan barn och vuxen kan vara jobbigt och förvirrande. För att alla unga ska få bästa möjliga start på sitt vuxna liv finns flera möjligheter till stöd och råd. Ungdomsmottagningen Ungdomsmottagningen finns för dig som är mellan 12 och 22 år. Här får du hjälp med sådant som har med sex och samlevnad att göra, men även psykisk ohälsa. Här finns barnmorska och kurator men också tillgång till gynekolog och allmänläkare. Alla har tystnadsplikt. Telefon barnmorska 08-520 737 54, kurator 08-520 737 61 Stöd för unga brottsoffer Stödcentrum i Nynäshamn ger stöd och hjälp till dig upp till 20 år som blivit utsatta för brott, som rån, misshandel, våldtäkt, olaga hot eller ofredande. Stödcentrum kan hjälpa till med bland annat stödsamtal, praktiskt hjälp och rådgivning. Telefon 08-520 739 00

MiniMaria MiniMaria ger stöd och råd till dig upp till 23 år som är orolig för, befinner dig i riskzonen för missbruk eller som redan har ett missbruk eller beroende. Mottagningen erbjuder utredning, samtal och behandling. Även oroliga föräldrar och anhöriga är välkomna att kontakta mottagningen. Telefon 08-520 681 11 Missbrukande föräldrar I Nynäshamn finns gruppverksamheten Ljuspunkten för barn och unga som har föräldrar eller andra närstående som missbrukar alkohol eller droger. I grupperna får du träffa och dela dina erfarenheter med andra i liknande situationer och hjälp att gå vidare. Telefon 076-125 87 00

Välkommen! • Spela på vår slopade 9 håls Pay & Playbana som är öppen året runt • Vintergreeener på Bergslingan • 2 fria rundor på Botkyrka GK och Åda GC • Spela billigare med reducerat greenfee hos andra klubbar • Golfkul varje lördag, där barn 4-10 år spelar gratis • Bli medlem från 1.500:-

Välkommen till simhallen i ösmo! För öppettider och information se www.nynashamn.se/simhall TeleFon: 08-520 735 60

NYNÄSHAMNS GK Körunda 40 148 91 Ösmo 08-524 305 99 info@nynashamnsgk.se 11


Foto: Johan Gustafsson

Foto: Johan Gustafsson

Skateheaven

Foto: Johan Gustafsson

Kickar & kontemplation Bad och simning Längs Strandvägen i Nynäshamn finns många fina badplatser och det är inte helt omöjligt att hitta en alldeles egen klippa. Nickstabadet är ett populärt havsbad med stora sand- och gräsytor, vattenrutschbana, hopptorn, minigolf, kiosk och grill. Hamnviksbadet är ett barnvänligt bad i en skyddad vik med varmt vatten. För den som föredrar sötvattensbad finns en badplats vid den vackra källsjön Grindsjön i Sorunda med sandstrand, brygga och gräsytor. I Ösmo ligger sjön Muskan med badplats med sandstrand, brygga och gräsytor. Runt sjöarna finns även möjlighet att hitta mer avskilda vikar och klippor. Ösmo simhall erbjuder bad, lek, simskola, motionssim, vattengympa och gym. Här finns en 25-metersbassäng med fem banor samt en mellanbassäng och en småbarnsbassäng med 12

Nynäshamns 900 kvadratmeter stora skejtpark på Estö idrottsplats är öppen för skejtboardåkare alla dagar i veckan och har belysning under kvällstid. Vissa tider är det även tillåtet att åka inlines, cykel och kickbike.

Foto: Shutterstock

I Nynäshamn är det alltid nära till omväxlande natur och massor av fritidsaktiviteter året om. Här är ett axplock av allt det Nynäshamn erbjuder i form av både avkopplande och adrenalinstinna upplevelser.

något varmare vatten. Badhuset har bassänglift och hiss till gymmet för personer med funktionsvariation.

eller Nåttarö eller tillbaka till Nynäshamns hamn.

Cykling

Golf

En cykeltur i Nynäshamns vackra omgivningar är stärkande för både kropp och själ. Som hjälp till dig som cyklist har kommunen tagit fram en cykelkarta med information om cykelbanor samt förslag på sevärdheter. Kartan finns på nynashamn.se. Nynäsleden tar dig hela vägen till Stockholm. Orkar du inte cykla hela vägen kan du ta med dig cykeln på pendeltåget en bit. Kustlinjen går från centrala Nynäshamn, via Ösmo och Sorunda och vidare till Västerhaninge. Härifrån kan du cykla till Årsta havsbad och ta båten till Utö och därefter välja att cykla vidare till Ålö, ta båten till Rånö

I Nynäshamn finns möjlighet till avkopplande och utmanande golfrundor för både proffs och amatörer. Nynäshamns golfklubb erbjuder en medelsvår park- och skogsbana med 27 hål i tre slingor och en Pay-and-Playbana på 9 hål. På klubben finns även stora övningsområden samt en golfstudio som är öppen året om. Det finns även flera bangolfbanor i Nynäshamn, bland annat på Frejas holme vid gästhamnen och vid Nickstabadet.


Foto: Johan Gustafsson

Foto: Johan Gustafsson

Motionsspår och vandringsleder I Nynäshamn finns hela sjutton spår och leder för såväl upptäcktsfärden som söndagspromenaden och träningsrundan. Ett bra sätt att lära känna din nya hemort är att ta en promenad längs den del av Sörmlandsleden som går igenom Nynäshamn. På vägen passerar du bland annat Kvarnängens friluftsområde, Muskan och Segersäng. Kalkstensbrottet i Stora Vika är populärt bland fjärilar. Här går Fjärilsstigen – en tre kilometer lång slinga med informationsskyltar som berättar om de växt- och fjärilsarter som finns att upptäcka. Hälsans stig är en sex kilometer lång lättvandrad slinga som går i omväxlande miljö i centrala Nynäshamn.

Leden är ett samarbete mellan Nynäshamns kommun och Riksförbundet HjärtLung. I Nynäshamn finns dessutom motionsspår i olika längder, flera av dem med elljus. En förteckning över spåren hittar du på nynashamn.se under rubriken Uppleva, se och göra.

Nynäshamns segelsällskap erbjuder seglar- och kanotläger i Fagerviken. Torö Stenstrand klassas som Sveriges vågsäkraste surfspot och är det enda stället i Stockholmsområdet där det går att vågsurfa när vinden ligger på från syd- eller sydväst.

Naturupplevelser

Vintersport

Nynäshamn har en omväxlande natur och många fina naturoch friluftsområden som inbjuder till storslagna upplevelser året om. I Våtmark Alhagen renas Nynäshamns vatten. Området har utvecklats till grönskande och vacker miljö med vattenspelgar, vandringsstigar och ett rikt fågelliv. I Lövhagen friluftsområde söder om centrala Nynäshamn finns ett stort antal stigar och motionsspår, sandstränder och badklippor samt möjligheter att tälta. I Käringboda naturreservat finns berg och spännande jättegrytor, ängar, hagar och ett rikt fågelliv.

Det finns mycket att göra i Nynäshamn under vintern. Under vintern spolar och plogar kommunen naturisbanor vid Estö IP, Vaktberget (vid Vårdkasen), förskolan Fjärden i Nynäshamn, Sunnerbyskolan i Sorunda och Vanstaskolan i Ösmo. Folkets hall i Nynäshamn är också öppen för allmänhetens skridskoåkning vissa tider under vintern. Då isarna bär är Nynäshamns insjöar och skärgårdsvikar utmärkta för långfärdsåkaren. Nynäsviken mellan Nickstabadet och Sågviken på Järflotta brukar frysa tidigt. När vädret tillåter prepareras vintertid många mil spår för längdskidåkning i Körunda i Ösmo, Sunnerby i Sorunda (elbelyst), Sågen i Kärringboda naturreservat och Torö sten vid Fjättern (elbelyst). Aktuell spårstatus finns på skidspar.se.

Ridning I Nynäshamn finns flera ridskolor som erbjuder lektioner, kurser och träning för både barn och vuxna. Nynäshamns ridklubb erbjuder lektioner för både nybörjare och avancerade ryttare, sommarläger och kurser, samt ridning för personer med funktionsvariation och hästlekis. På Sorunda ridklubb finns nybörjar- och fortsättningsgrupper för både barn och vuxna. Sorunda ridklubb erbjuder även uppstallning av privathästar. Det finns även flera arrangörer av turridning i Nynäshamn, bland andra Stall Idun och Herrhamra gård.

Vattensport

Foto: Johan Gustafsson

Foto: Johan Gustafsson

Det finns många härliga vattenaktiviteter att prova på i Nynäshamn. Få saker är så avkopplande som att glida fram över vattnet i en kajak och i Nynäshamn finns många kajakuthyrare som även anordnar guidade turer i grupp för den som inte vill eller vågar ge sig ut på egen hand.

Spontanidrott I Nynäshamn finns det många möjligheter till spontan idrott och motion. Vid Estö idrottsplats finns ett stort utegym med olika träningsredskap i lärkträ. Strandvägen är Sveriges längsta idrottsplats med olika stationer för styrketräning. Det finns även träningsstationer i Ösmo och Sorunda. Kvarnängens idrottsområde i Nynäshamn är kommunens största anläggning för utomhusidrotter. Här hittar du två 11-manna fotbollsplaner på både konstgräs och naturgräs, ishall, tennishall, friidrottsanläggning, motionsspår och gräsplaner för bågskytte. I Ösmo finns två idrottsplatser, Ösmo idrottsplats och Viksängens idrottsplats. Sunnerby idrottsplats ligger i Sorunda. I tennishallen vid Kvarnängens idrottsområde samt vid utomhusanläggningen på Vikingavägen i centrala Nynäshamn finns möjlighet att boka strötider. Bowla kan du göra på Bowl n strike i Gröndal. På kommunens webbsida nynashamn.se och på Nynäshamns besökswebb visitnynashamn.se finns mer information om aktiviteter och idrottsföreningar. 13


n m a h s ä n y N i r Hände

Foto: Shutterstock

Foto: Johan Gustavsson

14


Foto: Johan Gustavsson

Ösmo marknad Marknaden som går av stapeln i maj varje år är Södertörns största knallemarknad. Hit strömmar försäljare från hela Sverige för att sälja strumpor, delikatesser, leksaker och prylar. Segeltävlingar Nynäshamns segelsällskap anordnar under sommaren flera stora tävlingar i Nynäshamn, bland annat Nynäs offshore race och Hyundai cup. Längs Strandvägen finns bra

publikplatser. Gå in på nhss.se för att se när tävlingarna äger rum. Skärgårdsdagen Sista lördagen i augusti varje år anordnas Skärgårdsdagen i Nynäshamn. Då bjuds bland annat på marknad, skärgårdsting vartannat år, underhållning och fartygsbesök. Kulturveckan En vecka under hösten fylls Nynäshamn med

massor av kulturarrangemang för både stora och små – livemusik, konstutställningar, teaterföreställningar, dans och god mat. Julmarknad Andra helgen i advent hålls den årliga julmarknaden i gästhamnen och i Nynäshamns centrum. Fler evenemang under året hittar du på visitnynashamn.se.

Nynäshamns besökscenter Besökscentret är inte bara till för turister. Här kan även du som bor i Nynäshamn få tips om evenemang och aktiviteter, utflyktsmål och sevärdheter. Adress: Fiskargränd i Fiskehamnen Telefon: 08-520 737 00 Webb: visitnynashamn.se Facebook: @iLoveNynashamn

Konst och litteratur Biblioteken På Nynäshamns bibliotek finns böcker för alla åldrar, ljudböcker, e-böcker och filmer, tidskrifter och tidningar, språkkurser, samt möjlighet att söka i olika faktadatabaser och uppslagsverk. Biblioteken har även ett brett utbud av talböcker och lättlästa böcker. Biblioteket anordnar även ett brett utbud av kulturaktiviteter för både barn och vuxna, som bokcirklar och språkkafé, skaparverkstad, barnteater och babyrytmik. Huvudbiblioteket ligger på Stadshus-­ platsen 3 i centrala Nynäshamn. Biblioteket har även filialer i Ösmo centrum och på Sunnerbyskolan i Sorunda. Det finns även en kulturbuss som kör ut till förskolor, skolor och lokala samlingspunkter där låntagarna har långt till ett bibliotek. Foto: Shutterstock

*

medlem i Svenska NaturskyddsUpptäck. Bli Upplev. föreningen eller stöd vårt arbete med Upplev. en gåva. För privatpersoner finns flera olika stödformer och som företag kan Utforska. Utforska. ni bli Företagsfadder. Livet runt omkring oss. Hjälp till att bevara vår natur och miljö för framtida generationer.

Bli medlem i Svenska Naturskyddsföreningen eller stöd vårt arbete med en gåva. För privatpersoner finns flera olika stödformer och som företag kan ni bli Företagsfadder.

Läs mer på på www.snf.se Läs mer www.snf.se

Konstpoolen Den nya konsthallen i Nynäshamns gamla badhus arrangerar inspirerande konstutställningar, konstmarknad och musikevenemang.

köpa slöjd, hantverk och bildkonst från lokala och gästande hantverkare och konstnärer. Fållnäs konsthall I den vackra konsthallen på Fållnäs gård arrangeras utställningar under sommarhalvåret. I samband med utställningarna finns servering. Sjöpricken Landsort I Landsort finns en keramikverkstad där man kan se och köpa handmålat glas och keramik inspirerat av skärgården samt konst från Landsort.

Godsmagasinet Föreningen Konst och Hantverk anordnar utställningar året om i Godsmagasinet vid hamnen i Nynäshamn. Här kan du se och

* Tätnande granskog

Storslagen natur. Smultronställen. Livet runt omkring oss. Hjälp till att bevara vår natur och miljö för Storslagen natur. Smultronställen. framtida generationer.

* Tätnande granskog

* Upptäck.

Konsthallen I Nynäshamns konsthall i anslutning till Nynäshamns bibliotek visas svensk och internationell konst och fotografi av både etablerade och mindre kända konstnärer, vårsalonger, elevutställningar och utställningar som riktar sig till barn. Här anordnas även författarkvällar, föreläsningar, barnteater samt poesi- och novelltävlingar.

Ring 020-90 20 90 och lämna ditt bidrag.

Pg 90 20 90-0 www.barncancerfonden.se

15


Foto: Johan Gustavsson

I Fiskehamnen finns flera restauranger med fisk och skaldjur som specialitet.

Smaka på

Nynäshamn Du behöver inte åka in till Stockholm för att äta och dricka gott. I Nynäshamn finns många trevliga restauranger, kaféer och lokala delikatesser. Här är ett urval av Nynäshamnarnas favoritsmaker.

Bar and burgers Njut av avslappnad stämning och goda burgare i trevliga lokaler. Här serveras riktiga burgare med spännande smaker och tillbehör. Restaurangen har även en välsorterad ölbar samt shuffleboard, biljard och dart. » barandburgers.com Chokladhuset Chokladhuset i Nynäshamn tillverkar choklad för riktiga finsmakare och är leverantör av Nobel Nightcap-pralinerna. Chokladen tillverkas av de bästa – och i många fall också lokala – råvarorna. » chokladhuset.com Delimakarna Mysigt kafé i centrala Nynäshamn som serverar god kafémat, fika och uppskattat kaffe. Kaféet ingår i ett socialt arbetskooperativ där den som behöver arbetsträna med handledning kan få jobb. Stadshusplatsen 4B, 08-33 24 05 16

Flötet grill & bar Flötet grill & bar serverar à la carte samt lunch i gästhamnen. Musikunderhållning, sportsändningar och terass med fantastisk utsikt. » facebook.com/restaurangflotet Hembygdsgården På hembygdsgårdens restaurang serveras vällagad lunch samt à la carte under helgerna i en gedigen miljö. » restauranghembygdsgarden.se

att köpa på systembolaget samt på många av krogarna i Nynäshamn. » nyab.se Nynäs rökeri Rökeriets restaurang serverar vällagad mat med tonvikt på rökt fisk och skaldjur. Här finns en inomhusveranda och en stor uteservering med utsikt över gästhamnen. » nynasrokeri.se

Restaurang Kroken Restaurang i hamnen med familjär och skärgårdsinspirerad miljö. Serverar rustik och enkel mat baserad på de bästa råvarorna. » restaurangkroken.se

Lövhagens kaffeservering Hembakt kaffebröd, våfflor och enklare rätter kan avnjutas i trädgården eller i den ombyggda ladugården på Lövhagens kaffeservering & vandrarhem. » lovhagen.se

Nynäshamns ångbryggeri I Nynäshamn bryggs öl med inspiration från den omgivande skärgården, som Bedarö bitter, Landsort lager och Pickla pils. Ölet finns

Mullers bageri och konditori Litet bageri och kafé i Nynäshamn. Bageriets semlor röstades fram som Sveriges bästa år 2017. » mullerskonditori.se

Nynäs havsbad Nynäs havsbad erbjuder en exklusiv à la carte med europeiska smaker och utvalda råvaror. » nynashavsbad.se Sjöboden Torö Restaurangen på Ankarudden serverar lunch, à la carte och brunch i de charmiga sjöbodarna. » sjobodentoro.se Sorundatårtan Sorundatårtan är en högtidstårta som bakas till dop, bröllop och speciella födelsedagar och


Handla nära i nynäsHamn!

Handla nära i nynäsHamn!

nära i nynäsHamn! HandlaHandla nära i nynäsHamn!

Handla nära i nynäsHamn!

Asian Delicious Sjötelegrafen Kantbockad aluskylt 2700x540mm

Asian Delicious Sjötelegrafen Kantbockad aluskylt 2700x540mm

Asian Delicious Sjötelegrafen Kantbockad aluskylt 2700x540mm

Asian Delicious Sjötelegrafen Kantbockad aluskylt 2700x540mm

Vid infarten till Nynäshamn, väg 73.väg 73. Vid infarten till Nynäshamn,

Vid infarten till Nynäshamn, väg 73. Asian Delicious Sjötelegrafen Kantbockad aluskylt 2700x540mm

VälKOmmEn! VälKOmmEn! VälKOmmEn! Vid infarten till Nynäshamn, väg 73.

Asian Delicious Sjötelegrafen Kantbockad aluskylt 2700x540mm

VälKOmmEn! ÖppEttidEr:

Vardagar 10-19 lördag 10-17 söndag 11-16 iCa maXi 7-22 alla dagar

ÖppEttidEr: ÖppEttidEr:

ÖppEttidEr: Vardagar 10-19 lördag 10-17 söndag 11-16

Vardagar 10-19 lördag 10-17lördag söndag 11-16 söndag 11-16 Vardagar 10-19 10-17 Vid infarten till Nynäshamn, väg iCa 73. maXi 7-22 alla dagar sjotelegrafen.se iCa maXi 7-22 alla dagar

iCa maXi 7-22 alla dagar

Foto: Johan Gustavsson

sjotelegrafen.sesjotelegrafen.se VälKOmmEn! sjotelegrafen.se VälKOmmEn! ÖppEttidEr:

Vid infarten till Nynäshamn, väg 73.

Vardagar 10-19 lördag 10-17 söndag 11-16 iCa maXi 7-22 alla dagar

ÖppEttidEr:

Vardagar 10-19 lördag 10-17 söndag 11-16 iCa maXi 7-22 alla dagar

sjotelegrafen.se

sjotelegrafen.se

dekoreras med vackra mönster. Det hemliga receptet har gått i arv från mor till dotter sedan 1800-talet. Sushibar thai take away Thailändskt kök och sushibar på Estö. Mysig thailändsk miljö med färgglad belysning, bambumöbler och porlande vatten. » sushibarthaitakeaway.se Svedtiljas restaurang Restaurangen på Landsort serverar vällagade

måltider med färska och lokala råvaror. Erbjuder även servering i det gamla lotstornet med en fantastisk utsikt. » g-mo.se Växthuscaféet En kopp kaffe och hembakt kaffebröd kan avnjutas bland blommor och blad i Växthuscaféet på Ösmo plantshop. Köket serverar även en populär vegetarisk buffé. » osmoplantshop.se

www.restaurangkroken.se 08-520 155 20

Nynäsvägen 24 Tel. 08-520 218 50

UNICEF Sverige har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll

www.blomstersnackan.com

Förändra barns liv. bli världsförälder på unicef.se och var med och kämpa för alla barn. varje dag, året om.

Änggatan 5,149 50 Nynäshamn Tel 08-520 210 80 Se hemsida för öppettider mm www.chokladhuset.com info@chokladhuset.com

Trädgård med egendrivna plantor

Perenner (c:a 200 sorter) Kryddväxter Utplanteringsväxter (c:a 100 sorter) Tomat o. grönsaksplantor (många sorter)

Öppet maj-augusti

Handla lokalt i Nynäshamn

Vardagar 10-18, lördag-söndag 10-16 Kör Muskövägen 150 m, följ därefter skyltning höger Tel. 070-242 76 02

Välkomna! 17

80x88 VF.indd 1

2014-02-19 15:28:30


En kommun i ständig utveckling Nynäshamn är en mycket gammal bygd. Tack vare närheten till havet och till Stockholm har Nynäshamn vuxit från ett litet fiskarsamhälle till en av Sveriges mest expansiva kommuner. De allra första människorna kom till Sorunda för cirka 7 500 år sedan, då Nynäshamn fortfarande var ett ändlöst skärgårdslandskap. De livnärde sig på att jaga och fiska, men allt eftersom vattnet drog sig undan blev de allt mer bofasta. Under bronsåldern började människorna bruka jorden i större utsträckning och små byar växte fram bland annat i Sorunda och Ösmo. Ungefär samtidigt började människorna att berätta om sina liv på hällarna. I Sorunda har man funnit hällristningar bestående av skålgropar och skepp. Faktum är att Sorunda är en av de mest fornlämningsrika socknarna i Stockholmstrakten. Runstenar och kyrkor Med 27 runstenar är Nynäshamns kommun även en av de runstensrikaste kommunerna i landet och längs den så kallade Runstensvägen mellan Djurnäs säteri och Norra Stutby finns flera run­ stenar. De flesta runstenarna är från 1000-talet, ungefär samtidigt som Sverige började kristnas. Sorunda kyrka och Ösmo kyrka byggdes under slutet av 1100-talet. Sorunda kyrka är en av de största sockenkyrkorna i Södermanland och i Ösmo kyrka finns fantasieggande målningar av medeltidens stora kyrkomålare Albertus Pictor. Nynäshamns kyrka stod färdig först 1930. På berget där kyrkan står fanns det förr i tiden en fyr som ledde in de sjöfarande i hamnen. Författartät byggd Flera stora författare har levt och verkat i Nynäshamn, bland annat August Strindberg som under en tid var lärare på Hammersta gård. Ivar Lo-Johansson föddes 1901 som statarson i Ösmo. Han kom att bli en av Sveriges mest lästa arbetarförfattare och hans böcker om statarlivets mödor bidrog till att statarsystemet avskaffades 1945. Moa Martinsson flyttade som tjugoåring till torpet Johannesdal i Sorunda. Efter en familjetragedi började hon skriva och gav ut ett stort antal romaner om starka arbetarkvinnor. Moa Martinsson var mycket politiskt intresserad och satt bland annat i Sorundas kommunfullmäktige. Moa Martinsson var gift med författaren Harry Martinson och ligger i dag begravd på Sorunda kyrkogård. Konkurrerade med Stockholm I mitten av 1800-talet var Nynäshamn fortfarande en glest befolkad jordbruksbygd med små torp utspritt runt Nynäs gods. Det växande Stockholm var dock i behov av en isfri uthamn och den naturliga hamnen i Nynäshamn blev intressant. Allt som behövdes var en järnväg. Många var oroliga för att Nynäshamn skulle konkurrera ut Stockholms sjöfart och därför motarbetades Nynäsbanan. Det var först när professor Hjalmar Sjögren köpte Nynäs gods 1892 som planerna blev verklighet. Sjögren hade stora planer för bygden och anlade en järnväg, en hamn och en villastad med badort. Industrierna kom med järnvägen Järnvägen stod klar 1901 och en resa mellan Nynäshamn och Liljeholmen tog ungefär två timmar. Trots det möjliggjorde järnvägen för industrier i Nynäshamn. Holmers mekaniska verkstad startade i Nynäshamn i början av 1900-talet och några år senare flyttade Kungl. Telegrafverket sina verkstäder från Stockholm till Nynäshamn. Snart startade även glasbruk, gjuteri, skofabrik och fotogenupplag här. På 1930-talet byggdes det företag som i dag är känt som Nynas AB. I början av 1900-talet vallfärdade människor till Nynäshamn för att bada och njuta av den sköna skärgården. Ett badhotell och parkhotell byggdes och ett kasino stod klart 1913. År 1912 stod Nynäshamn värd för seglingstävlingarna när Stockholm arrangerade sommar-OS. På berget där Nynäshamns kyrka står idag, fanns förr en fyr som ledde skepp in i hamn.

Upplev mer av Nynäshamns historia Järnvägsmuseet Nynäshamns järnvägsmuseum vid Nynäs gårds pendeltågstation har en stor samling av lok, vagnar och fotografier som visar Nynäsbanans historia. Museet har öppet på söndagar under sommaren och några fler söndagar under året. Mopedum – Svenska nostalgimuseet Museet visar mopedens gyllene tid, åren 1952–1979. Här finns sjuttio veteranmopeder samt miljöer inredda med möbler och prylar från 50-, 60- och 70-talen. Här finns även ett kafé samt en butik. Viking Tostes järnåldershus Vid Körunda finns en järnåldersgård med långhus byggt efter en 18

tusenårig förlaga. Här finns möjlighet att uppleva hur människorna kan ha levt för 1 000 år sedan. Vikingaföreningen Tostesta Felag anordnar olika evenemang under året.

anordnar till exempel hembygdsdagar, marknader, utställningar och föredrag samt förvaltar ett antal äldre hus som är karakteriserande för bygden.

Batteri Landsort En av invasionsförsvarets viktigaste anläggningar fanns på Landsort under kalla kriget. I dag arrangeras guidade visningar av fortet så att allmänheten kan få ta del av hemligheterna i bergrummet.

Nynäshamns bildarkiv Om du är intresserad av hur Nynäshamn såg ut förr och hur kommunen har utvecklats kan du besöka bildarkivet på Nynäshamns bibliotek. Här finns en stor samling historiska fotografier och dokument som kartor, ritningar och tidningsklipp. Arkivet visas efter överenskommelse. Ett urval av bilderna finns även att se på nynashamnsbildarkiv.se.

Hembygdsföreningar Ett bra sätt att lära dig mer om din hembygds historia är att besöka någon av hembygdsföreningarna i Nynäshamn, Sorunda hembygdsförening, Sotholms härads hembygdsförening, Torö hembygdsförening och Ösmo hembygdsgille. Föreningarna


10 tips för ett renare vatten vi får inte slänga skräp och miljöfarliga saker i avloppet om vi vill ha kvar vårt rena vatten.

1. Släng skräp i papperskorgen istället för i toaletten 2. Använd miljömärkta produkter 3. Undvik antibakteriella produkter 4. Städa miljövänligt 5. Häll inte fett i avloppet 6. Använd konstnärsfärger utan kadmiumpigment 7. Lämna överbliven färg till en miljöstation 8. Lämna överblivna kemikalier till en miljöstation 9. Lämna tillbaka gamla mediciner till ett apotek 10. Tvätta bilen på biltvätt

Allt för Allt för din din trädgård trädgård din trädgård

100-tals olika sorters rosor från 100-tals olika 100-tals olikasorters sorters rosor från 100-tals olika sortersrosor rosorfrån från 100-tals olika sorters rosor från gammaldags till moderna slottsrosor. gammaldags gammaldagstill tillmoderna modernaslottsrosor. slottsrosor. gammaldags till moderna slottsrosor. gammaldags till moderna slottsrosor. Clematis, Clematis,många mångaolika olika Clematis, många olika Clematis, många olika Clematis, många olika sorter och färger. sorteroch och färger. sorter färger. sorter sorteroch ochfärger. färger. Perenner, buskar, Perenner, buskar, träd, Stort utbud av buskar,träd, träd och Perenner, buskar, träd, Perenner, buskar, träd, vattenväxter m.m. perenner, stora som vattenväxter m.m.små! vattenväxter vattenväxterm.m. m.m. II butiken mängder av I butiken finns inredning för butiken mängder av tillbehör, tillbehör, I Ibutiken mängder avavtillbehör, butiken mängder tillbehör, dekorationer till hem hem och tädgård. dekorationer till hem och och trädgård. trädgård. dekorationer tilltill hem Binderier för allaoch tillfällen. Alltid fräscha snittblommor dekorationer hem ochträdgård. trädgård. Alltid fräscha snittblommor Alltid fräscha snittblommor ii vår ”Walk in”-kyl. Alltid fräscha snittblommor vår ”Walk in”-kyl. i ivår in”-kyl. Passa på”Walk att ta en paus i vårt vår ”Walk in”-kyl. Passa Passa på på att att ta ta en en paus paus ii vårt vårt Passa på att ta en paus i vårt Passa på att ta en paus i vårt En spännande miljö med utsökt

Växthuscafé

Växthuscafé Växthuscafé Växthuscafé

vegetarisk buffé,miljö hembakade kakor och En En spännande spännande bakverk miljö med med utsökt utsökt En spännande miljö med utsökt vegetarisk buffé , hembakade kakor m.m.

vegetarisk buffé , hembakade kakor m.m. En spännande miljö med utsökt vegetarisk buffé , hembakade kakor m.m. vegetarisk buffé , hembakade kakor m.m.

Tack för hjälpen!

Vid avfarten mot Ösmo. Vid mot Ösmo. Vid avfarten avfarten mot9-18 Ösmo. Öppet: Mån-fre Vid avfarten mot Ösmo. Öppet: Mån-fre 9-18 • 10-16 Lör sommartid 10-16 9-16 Öppet: Mån-fre9-16, 9-18 vintertid • Lör Lör sommartid sommartid 9-16 ,, vintertid vintertid 10-16 Följ oss gärna på Öppet: Mån-fre 9-18 • Lör sommartid 9-16 , vintertid 10-16 Vid avfarten mot Ösmo. Sön 10-16. Facebook och Öppet: Sön10-16. Tel 08-520 272 30 www.osmoplantshop.se Öppet: Sön10-16. Tel 08-520 272 30 - www.osmoplantshop.se instagram Tel 08-520 272 309-18 • www.osmoplantshop.se Öppet: Sön10-16. Tel 08-520 272 30 - www.osmoplantshop.se Öppet: Mån-fre • Lör sommartid 9-16 , vintertid 10-16

Öppet: Sön10-16. Tel 08-520 272 30 - www.osmoplantshop.se

Hej!

Det är vi som tar hand om dina sopor. Du som bor i villa kan sortera ut ditt matavfall och få lägre avfallstaxa.

Vill du slippa gå till återvinningsstationen med dina förpackningar kan du välja vår tjänst Sorterahemma. Byggt om eller städat källaren? Du kan hyra container av oss för att bli av med soporna. Farligt avfall, grovsopor, trädgårdsavfall och en hel del annat kan du lämna på våra återvinningscentraler. Då behöver du ett passerkort. Alla villa- och fritidshuskunder har fått passerkort hemskickade i brevlådan. Bor du i lägenhet kan du beställa ett kort. Med kortet kommer du in på alla våra åtta återvinningscentraler.

Mer information om oss och våra tjänster hittar du på

www.srvatervinning.se

Kundservice E-post: kundservice@srvatervinning.se Telefon: 0200-26 46 00

19


Professionell telefonpassning Prova oss under tre mĂĽnader utan bindningstid och fasta avgifter.

033-700 71 00 www.diatel.se

20


Välkommen till Nynäshamns församling I församlingen erbjuds en mängd mötesplatser för både små och stora. Besök hemsidan för aktuell information: svenskakyrkan.se/nynashamn Eller hör av dig, di så sänder vi ett månadsblad till dig! Welcome to the Church of Sweden - Nynäshamns congregation. For current information, visit our website or give us a call: svenskakyrkan.se/nynashamn - 08-520 102 13

Kontakta oss Församlingsexpedition, Hamngatan 6. Tel 08-520 102 13. E-post: nynashamn.forsamling@svenskakyrkan.se

Kyrkogårdsexpedition, Källsmovägen 15. Tel 08-520 120 81. E-post: nynashamn.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se

För aktuella öppettider besök vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/nynashamn

21


Trygghet och service genom hela livet Nynäshamns kommun vill ge alla kommuninvånare ett gott liv och erbjuder stöd och omsorg för såväl unga som äldre. Energirådgivning Behöver du tips och råd om hur du kan spara energi och bli mer klimatsmart? Nynäshamns kommun erbjuder kostnadsfri och opartisk energirådgivning i samarbete med 26 andra kommuner i Stockholmsregionen. Telefon 08-29 11 29

du dig för någon i din närhet som missbrukar och far illa? Då kan du få hjälp av kommunens behandlingsteam. Kontaktcenter 08-520 680 00

Familjerådgivning Par och vuxna med samlevnads- och relationsproblem erbjuds familjerådgivning i Nynäshamns kommun. Kontakten med familjerådgivningen är frivillig och söks på eget initiativ. Varje samtal kostar 250 kronor. Telefon 08-535 379 30

Service för personer med funktionsnedsättning Personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar har rätt till stöd och service för att kunna leva ett aktivt och självständigt liv. Det kan handla om hjälp med sociala aktiviteter, personlig omvårdnad, stöd i hemmet för att underlätta det dagliga livet, personlig assistans eller ett boende med särskild service. Kontaktcenter 08-520 680 00

Missbruk och beroende Är du orolig för att du dricker för mycket alkohol? Tar du droger och vill ha hjälp att sluta? Överkonsumerar du läkemedel? Eller bekymrar

Färdtjänst Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafiken för personer med funktionsnedsättning. Om du har en funktionsnedsättning som gör

Välkommen till Nynäshamn, Centralgatan 16 Nynashamn.centralgatan@apotekhjartat.se

Vi har: Receptexpedition, Hjälp och råd inom egenvård och friskvård. Vi har öppet: Måndag–fredag 08.00–19.00 Lördagar 10.00–15.00 Söndagar och helgdagar stängt Tfn 0771-405 405 www.apotekhjartat.se

22

Foto: Shutterstock

att du har svårt att förflytta dig själv eller att åka med allmänna kommunikationer kan du ha rätt till färdtjänst. Kontaktcenter 08-520 680 00 Hemtjänst Hemtjänst finns till för dig när du behöver stöd i det dagliga livet. Hemtjänstpersonalen är ett stöd i din vardag och kan hjälpa dig med exempelvis personlig omvårdnad, inköp, städning och tvätt. Det finns både kommunal och privata hemtjänstutövare att välja bland. Kontaktcenter 08-520 680 00 Fixaren Om du är över 75 år eller har en funktionsnedsättning kan Fixaren hjälpa till med vissa tillfälliga arbeten i hemmet som du har svårt att klara av själv. Det kan handla om uppsättning av gardinstång, byte av glödlampa eller hjälp vid tunga lyft. Telefon 08-520 739 11 Bostadsanpassningsbidrag Om du har en bestående funktionsnedsättning

som gör att du behöver anpassa din permanentbostad, kan du ansöka om bostadsanpassningsbidrag hos kommunen. En anpassning av bostaden kan innebära exempelvis dörröppning, höj- och sänkbar utrustning i kök och badrum eller en trapphiss. Telefon 08-520 680 38 Aktiviteter för seniorer I Nynäshamn finns massor av roliga aktiviteter för dig som är pensionär eller börjar närma dig pensonsåldern, bland annat dans, gymnastik, båtsport, handarbete och sång. Mer information får du på nynashamn.se eller genom att kontakta aktivitetskoordinator Christer Dahl på telefon 08-520 681 87. Boende för seniorer När du inte längre kan bo kvar hemma kan du ansöka om en plats i ett vård- och omsorgsboende med service, omvårdnad och tillsyn dygnet runt. Kontaktcenter 08-520 680 00

hjartlung_1-3_77x50:Layout 3

09-05-25

14.12

Hjärtsjukdom är vår tids folkdödare. Hjälp oss ändra på det. Det finns skickliga forskare. Det finns forskningsuppslag. Men det saknas pengar. Ge fler hjärtan chansen att klappa längre. Ring!

H JÄRTS JUKDOMARNA SKA BESEGRAS

Ring 0200 - 89 19 00

eller pg 90 91 92-7 eller www.hjart-lungfonden.se

Si


Närakut Handen Handens närakut Välkommen med din remiss!

Röntgen i din närhet På Aleris Röntgen i Nynäshamn utför vi skelettoch lungröntgen samt ultraljud i en trygg miljö. Till skelett-och lungröntgen har vi drop-in. Remiss behövs för samtliga undersökningar. Våra öppettider hittar du på vår hemsida. Landstingets patientavgifter och frikort gäller. Varmt välkommen till oss!

Aleris Röntgen Nynäshamn Idunvägen 1 (vid Nynäshamns Sjukhus) Tel: 08-123 197 40 aleris.se/rontgennynashamn

Här kan både barn och vuxna få akut hjälp med Närakuterna är till för dig som exempelvis lättare skador och infektioner. skadar dig eller blir hastigt sjuk

Aleris är ett vård- och omsorgsföretag som erbjuder tjänster inom sjukvård, äldreomsorg och psykisk hälsa i Sverige, Norge och Danmark. Aleris ägs av Patricia Industries – en del av Investor. www.aleris.se

Vi har öppet alla dagar klockan 8-22 och har tillgång till röntgen under hela öppettiden. På närakuterna kan du få hjälp med mycket av det Har öppet 8-22som allai dag dagar årethand om.av akutmottagningarna. tas om Eventuellt återbesök sker eller Har specialister i allmänmedicin sompå vidvårdcentralen behov hosandra annan specialister. vårdgivare. samarbetar med

NÄRAKUTEN – Behöver du hjälp med – städning eller fönsterputsning? – Vi är en lokal städfirma som hjälper dig, dina anhöriga eller ditt företag med olika slags städtjänster:

Har tillgång till röntgen må–fre 8–16.

Om du är allvarligt skadad eller sjuk, ska du åka till akutmottagning på sjukhus. Är det fara för liv, ring 112.

FÖR DIG SOM

• Flyttstädning • Veckostädning • Visningsstädning • Storstädning • Fönsterputs

– – –

Bor i Haninge,Kontakt Tyresö och Nynäshamn. Telefon: 08-12336600 Behöver vård snabbt, men inte haroch välj Handen Besöksadress: Dalarövägen 6, 136 46 Handen behov av sjukhusets akutmottagningar. Har ringt till vårdcentralen, som Närsjukhus inte Vi finns på Handens och har en egen har haft möjlighet att ta emot dig akut. entré till höger om huvudentrén. Ring gärna före

besöket och prata med en sköterska. Ett besök Eventuellt återbesökkostar sker 200 på vårdcentralen eller kronor för vuxna. Det är kostnadsfritt hos annan vårdgivare. för barn under 18 och äldre över 85. Halva priset efter Telefonnummer övrig vård i närområdet hittar du Vid allvarlig skada eller sjukdom, till ring 112. RUT-avdrag! på www.vardguiden.se eller på telefon 1177.

Ring: 08-520 114 05 nynashemservice@gmail.com www.nynashemservice.se

HÄR HITTAR DU OSS Telefon: 08-606 12 55 Besöksadress: Handens Närsjukhus, till höger om huvudentrén, Dalarövägen 6 i Haninge.

23


Foto Johan Gustafsson

å p n e k i Nyf n m a h nynäs UPPLEV NYNÄSHAMNS GULDKORN! HITTA EVENEMANG OCH INSPIRATION PÅ VISITNYNASHAMN.SE

Nynäshamns Besökscenter Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn Telefon: 08-520 737 00 E-post: info@nynashamn.se Webb: visitnynashamn.se Facebook: I love Nynäshamn

NYNÄSHAMNS TURISTBYRÅ | Fiskehamnen | tel 08-520 737 00 | www.visitnynashamn.se | @ilovenynashamn

VÄLKOMMEN till VÅRDCENTRALERNA i ÖSMO och SORUNDA Välkommen till Ösmo och Sorunda vårdcentraler. Vi är välbemannade med erfarna specialister i allmänmedicin. Vi försöker alltid ge dig tid till samma läkare vid kroniska besvär. Vi har akuta tider som bokas samma dag. Om ditt barn är sjukt och i behov av läkartid fåt du tid samma dag. Vi har morgontider från 07:30 samt kvällstider på Måndagar till 19:00 Vi har även Diabetesmottagning, Astma/KOL mottagning, Äldremottagning för dig som är över 75 år BVC och Rehabavdelning.

Du kan också nu träffa läkare online! Gå in på www.legevisitten.se för mer information.

08-120 665 66

08-120 665 00

Nynashamn  
Nynashamn