Høstmagasin fra Storo Storsenter 2012

Page 41

Kaffebrenneriet har servert nordmenn sort gull i koppen siden 1994, og har virkelig satt en standard for hvordan kaffe skal smake og i hvilke omgivelser den bør nytes. Personal- og opplæringssjef ved Kaffebrenneriet, Synøve Nesøen, forteller at kaffekjeden skal være et uhøytidelig sted for å nyte god kaffe – enten du vil drikke den i forretningen, ta den med hjem eller på jobb.

kaffebrenneriet

Innekos fra kaffebrenneriet tekst: Anette Holm-Antonsen • foto: Madeleine Lea Nilsson

– det finnes i liten grad formell utdannelse 1

3

2

1. Chambord presskanne, perfekt til hjemmekontoret fra 319,2. Aeropress 449,-

3. Espressokanne i sort eller sølv fra 225,kaffebrenneriet

Å brygge kaffe på en presskanne er enkelt og gir et godt resultat i koppen! · Bruk 7 gram (én måleskje) per kopp. Kaffen skal være malt for presskanne som er en grovere malingsgrad enn melitta. · Kok opp vann og la det hvile noen sekunder før du heller på. Kaffen skal trekke og ikke koke, så viktig at du lar vannet hvile før du heller det over kaffen. · La kaffen trekke i 4 minutter før stempelet presses rolig ned. · Bruker du finere malingsgrad, som filtermalt, reduseres traktetiden til 3 minutter. Kilde: kaffebrenneriet.no

innen kaffe, så vi har rett og slett laget vårt eget program for våre ansatte. Det finnes ingen andre slike program i Norge, og dette er noe vi skal fortsette å bruke mye tid på, forteller Synøve. – Det tar tid å lære alt som er verdt å vite om kaffe og dens smaker. Jeg tror egentlig man aldri blir fullstendig utlært. Det finnes mange ulike måter å brygge kaffe på, og våre ansatte skal være både kunnskapsrike og kvalitetsbevisste. Hos oss lærer man både om bakgrunn, produkter og brygging.

Costa Rica, Honduras, Nicaragua, Burundi og Rwanda. I programmet smaksrangeres flere hundre kaffepartier, først av en nasjonal jury og deretter av en internasjonal jury. De 20–40 beste partiene blir solgt til høystbydende på internettauksjon, og Kaffebrenneriet er faktisk verdens største kjøper av Cup og Excellence kaffe til sluttbruker.

kaffesmaking kan sammenlignes med vin-

som nordmenn er vi bortskjemte når det gjelder kaffen som har passert ganene våre gjennom årene. – Her i Norge har vi alltid hatt god råvaretilgang og vi er godt vant til kvalitet i koppen. Derfor er vi kresne på hvordan ordentlig god kaffe skal smake, forteller Synøve.

smaking og mange faktorer spiller inn. – Når vi er i produsentland og leter etter kaffeskatter, kjenner vi etter riktig sødme, syrlighet, renhet og at det ikke er noen unoter i smaken. Akkurat som ved vinsmaking spiller både jordsmonn, vekstvilkår og plantetype inn på smaken. Min forkjærlighet for kaffe betyr å verdsette all mulig kaffe for sin helt spesielle personlighet, bedyrer Synøve.

kaffebrenneriets utvalg i kaffe er unikt,

ved siden av utallige løsvektsvarianter for

og løsvektsortimentet inneholder til enhver tid rundt 20 ulike varianter fra alle verdens regioner. Kaffetypene kjøpes inn til Kaffebrenneriet på forskjellige måter. – Mange farmere og produsenter har vi direkte relasjoner til, andre ganger handler vi ut i fra det rettferdige kaffeprogrammet Cup of Excellence. På denne måten tjener produsentene godt på kaffen sin og vi sikrer kundene stadig nye smaker på menykartet vårt. Cup of Excellence er den mest prestisjefylte kaffekonkurransen i bransjen, og kårer de beste kaffene produsert i dét landet dét bestemte året. Programmet eksisterer nå i Bolivia, Mexico, Brasil, Colombia, El Salvador, Guatemala,

storo storsenter høst 2012

hjemmebrygging, har Kaffebrenneriet også utstyret som trengs for å lage den beste kaffen hjemme. – Vi har espressomaskiner, enkle, manuelle håndbryggere og selvfølgelig baristaenes egen favoritt, aeropress. Det som er fint med slike løsninger, er at man kan brygge den ene koppen man har lyst på – fremfor en hel kanne. God kaffe skal være lett å lage også hjemme, så lenge man har gode råvarer, kaldt og friskt vann, rent og riktig utstyr og rett mengde kaffe på literen – altså minimum 60 gram.

er folk nervøse for å invitere deg hjem på kaffe Synøve? – Tja, det er de i så fall bare første gangen.

41