Page 1

ASIAKASLEHTI 2018

BIOJÄTTEESTÄ POLTTOAINEEKSI

Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin kotitalouksiin.

Näin sujuu ajaminen kaasuautolla

STORMOSSEN JA KEKKILÄ YHTEISTYÖHÖN 10

VINKIT AMMATTIJÄRJESTÄJÄLTÄ 14


Tavoite on avata Runsoriin uusi tankkauspiste vielä tämän vuoden aikana.

Kaasuautoilu kunniaan B

iokaasulla menee nyt kovaa – tilastojen mukaan viime vuonna kaasuautojen rekisteröinti kasvoi muutamasta sadasta yli 1 200 rekisteröintiin ja Vaasassakin tankkaa kuukausittain jo 60 autoilun edelläkävijää. Tämä on oikein positiivinen uutinen, nimittäin kaasuautojen suosio on suoraan yhteydessä kaasun tankkausasemien määrään ja toisin päin – mitä vahvemmin kaasuasemat vakiintuvat katukuvaan, sitä paremmin ihmiset ottavat kaasuautoja käyttöön. Tankkausasema Runsoriin Ilokseni voinkin ilmoittaa, että myös Vaasan kaasuasemarintamalla puhaltavat keväisen uudet tuulet, sillä tavoite on avata uusi tankkauspiste Runsoriin vielä tämän vuoden aikana. Toivottavasti saamme tämän myötä entistä enemmän kaasuautoilijoita Vaasaan. Kaasuautoiluun liittyviä kokemuksiin ja vinkkeihin voi tutustua tämän lehden sivulla kuusi. Lisää biojätettä, kiitos Kaasuautoilun lisääntyminen tarkoittaa myös sitä, että biojätteen lajittelu on entistä tärkeämpää, koska siitä biokaasua tuotetaan. Tämä sopii meille Stormossenilla paremmin kuin hyvin, sillä biojätteen muuttaminen liikennekaasuksi sen polttamisen sijaan on paitsi taloudellisempaa myös paremmin nykyisten ja tulevien jätedirektiivien mukaista – tulevaisuudessa biojätteen polttaminen nimittäin mitä todennäköisimmin kielletään kokonaan. Vaasalaiskotien biojätteestä ja puhdistamo-

lietteestä tuotettu mädäte saa Stormossenilla uuden elämän multana puutarhassa ja biokaasuna kaasuauton tankissa, mikä on kiertotaloutta parhaimmillaan. Ilmaisia biojätepusseja Toivonkin, että yhä useampi asiakkaistamme kierrättäisi biojätteensä, jotta saisimme edistyksellisestä jätejärjestelmästämme suurimman mahdollisen hyödyn irti. Tehdäksemme kierrätyksestä mahdollisimman helppoa, jaamme tänä keväänä ilmaisia biojätepusseja Vaasan alueella. Katso pusseja jakavan kaasupakun aikataulu sivulta 12.

Leif Åkers toimitusjohtaja


STORMOSSEN + KEKKILÄ =

KAASUAUTOILIJAN KOKEMUKSIA

ENTISTÄ PAREMPAA MULTAA

6

10

ILMAISIA BIOJÄTEPUSSEJA, OLE HYVÄ

NÄIN SELÄTÄT TAVARAKAAOKSEN

12

Stormossenin asiakaslehti 2018 Julkaisuvastaava: Leif Åkers Toimitus: Nina Lindman, Anna Jeanne Söderlund, Viivi Suomalainen Tuotanto: Morgan Digital Kansikuva: Sami Pulkkinen Paino: Grano ISSN 1458-3305 Jäteyhtiö Stormossenin omistaa kuusi kuntaa: Vaasa, Mustasaari, Isokyrö, Vöyri, Maalahti ja Korsnäs. Toiminta-alueella asuu n. 107 500 ihmistä.

14

Vill du läsa tidningen på svenska? Vänd om den och börja från andra hållet.

KOKEILE QUESADILLOJA

17

Yhteystiedot: Stormossvägen 56, 66530 Koivulahti 010 320 7600 info@stormossen.fi www.stormossen.fi Toimisto auki: ma–pe 8–16 Portti ja autovaaka (raskaat ajoneuvot): ma-pe 7–17 Hyötykäyttöasema: ma-pe 7–19 (touko–syyskuu myös la 10–14, touko-kesäkuu myös su 10–14) Laskutus: 010 320 7610 Jäteneuvonta: Anne Teir-Siltanen 010 320 7680 Tiedotus: Nina Lindman 010 320 7640 Yritysneuvonta: Seppo Ruostekoski 010 320 7660


Äppi päivitetty! Olethan jo ladannut Stormossen-sovelluksen, joka korvaa paperisen asiakaskortin? Sovelluksestamme on nyt ladattavissa uusi, päivitetty versio. Oletko joskus unohtanut asiakaskortin kotiin asioidessasi hyötykäyttöasemalla? Et ole ainoa, nimittäin paperinen kortti unohtuu helposti, tai katoaa jopa kokonaan. Juuri tästä syystä Stormossen on kehittänyt puhelimeen ladattavan sovelluksen, joka korvaa paperisen asiakaskortin. Sovelluksesta löytyy varsinaisen korttiominaisuuden lisäksi monia muita kierrättäjälle hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten kartta ja lajitteluopas.

Sovellus korvaa paperisen asiakaskortin.

4

Asiakkaiden palautteen perusteella olemme nyt tehneet sovellukseen parannuksia, jotta se toimisi entistä paremmin: • Sovellukseen voi nyt ladata useita kortteja – asiakaskortit yritys- ja yksityiskäyttöön löytyvät nyt samasta paikasta. • Kieliasetukset voi vaihtaa suoraan sovelluksesta puhelimen asetusten sijasta. • Paranneltujen kartta- ja hakutoimintojen opastuksella löydät nyt entistä sujuvammin lähimpään keräyspisteeseen.


Hyötykäyttöasemien aukioloajat Muistathan ottaa asiakaskorttisi mukaan, kun asioit hyötykäyttöasemalla? Toinen vaihtoehto on ladata Stormossenin sovellus puhelimeen. Uutta tänä vuonna on, että pari asemaa ovat auki sunnuntaisin.

Isokyrö, Tolkintie 15 puh. 010 320 7662 ke 12-19 (huhti–lokakuu myös ti 12 - 19) Korsnäs, Edsvik, Degermoss skogsväg puh. 050 358 9124 ma 12–19 Maalahti, Majorsin metsätie puh. 010 320 7658 ma 12–19 Maksamaa, Maksamaantie puh. 010 320 7645 ke 15–19 Oravainen, Teollisuustie 8 puh. 010 320 7645 pe 12–19 (touko–syyskuu myös la 10–13) Raippaluoto, Venetie puh. 010 320 7659 ti 11.30–19

Sulva, Sulvantie 601 puh. 010 320 7659 to 11.30–19 Särkimo puh. 010 320 7645 to 15-19 (kesä–elokuu myös la 14–16) Vaasa, Sammonkatu 2, Vetokannas puh. 010 320 7631 ma–pe 7–19 (ei puutarhajätettä) Vikby, Ilveksenpolku 5 puh. 010 320 7659 ma 11.30–19 (touko–syyskuu myös la 10–14) Vähäkyrö, Kopentie 10 puh. 010 320 7662 ma 11–19 Vöyri, Kaurajärvivägen 30 puh. 010 320 7645 ti 12–19 Vaasa, puutarhajäteasema Strömberginkatu Auki touko–lokakuussa ma, ti, pe 11.30–19 la 10–14 (touko–kesäkuu myös su 10–14)

AVOIMET OVET 5.5. Stormossen avaa ovet jätehuollon maailmaan 5.5. Koivulahdessa klo 10–14. Tarjolla jätetiedon lisäksi kahvia ja makkaraa. Myös hyötykäyttöasema ja multamyynti ovat auki normaaleiden aukioloaikojen mukaisesti. Jaamme myös ilmaisia biojätepusseja. Tervetuloa!

KUVA: CLAY BANKS/UNSPLASH

Stormossen jätekeskus Stormossvägen 56, Koivulahti puh. 010 320 7651 ma-pe 7–19 (touko–syyskuu myös la 10–14 ja touko-kesäkuu myös su 10-14)

5


VIHREÄMMÄLLÄ KAISTALLA Asseri Laitisen auto kulkee ainoalla täysin uusiutuvalla polttoaineella – biokaasulla. Sen käyttö säästää paitsi luontoa myös lompakkoa.

V

aasan ammattikorkeakoulussa energia- ja ympäristötekniikan opettajana työskentelevä Asseri Laitinen on jo pelkän työnsä puolesta kiinnostunut ympäristöasioista, ja siksi myös hänen autonsa kulkee nykyään kotimaassa tuotetulla biokaasulla fossiiliset polttoaineiden sijasta. Miksi kaasuauto? ”No onhan se vähän niin, että pitää tähän työhönkin liittyen olla tuollainen vähän spesiaalimpi ja edistyksellisempi

6

ajoneuvo. Se miksi ylipäätään kaasuauton hommasin, on että haluan näyttää kuinka helposti yhdellä valinnalla voi edistää ympäristön hyvinvointia. Ja toki on myös kiva ajatella, kuinka auto liikkuu itse kierrättämilläni biojätteillä. Yleensä kun puhutaan ympäristöystävällisistä autoista, sähköautot varastavat show’n. Nykyisellä teknologialla sähköauto ei kuitenkaan vielä ole nollapäästöinen ja akkutekniikan kehityksessä on vielä paljon tehtävää, siksi kaasuauto onkin mielestäni täl-


Kaasuautoilu on yksi helpoimmista keinoista vähentää fossiilisten polttoaineiden määrää.

Asseri Laitinen hankki kaasuautonsa käytettynä Ruotsista.

7


lä hetkellä paras ratkaisu niille, jotka haluavat autoilla ympäristöystävällisesti – jos siis ylipäätään tarvitsee autoilla.” Miksi sinun sitten tarvitsee autoilla? ”Vaikka en halua tukea yksityisautoilua, on minullakin aina ollut paapoilta saatuja autoja käytössä. Pyrin kuitenkin liikkumaan pyörällä tai bussilla aina kun mahdollista. Perheenlisäyksen myötä autolle on tullut entistä enemmän käyttöä, ja tietysti myös mökillä auto on kätevä. Vaikka 50 kilometrin mittainen matka mökille Korsnäsiin on tullut joskus myös pyöräiltyä, lapsen ja mökkitarpeiden pakkaaminen pyörän tarakalle ei kyllä tällaista vannoutuneintakaan luonnonystävää houkuttele – auto helpottaa kummasti perheen logistiikkaa.” Miten kaasuauto eroaa muista autoista? ”Kaasuautossa on täysin sama tekniikka ja samanlainen moottori kuin bensa-autossa, joten se on helppo ottaa käyttöön verrattuna esimerkiksi sähköautoon. Kaikissa kaasuautoissa on käytännössä myös bensatankki, jota voi käyttää tarvittaessa kaasun lisäksi. Kaiken kaikkiaan kaasuautoilu toimii kokemukseni mukaan ihan samalla tavoin kuin normaalikin autolla ajo, mutta siinä on vain yksi tankkausvaihtoehto lisää.” Mitä kaasuautoilussa kannattaa ottaa huomioon? ”Ainoa mitä kaasuautoilussa pitää miettiä on se, että kaasua pitää mennä tiettyyn paikkaan tankkaamaan. Koska kaasuntankkausasemia ei vielä ole yhtä tiheästi ripoteltu tienvarsille kuin bensiksiä, pitää ajoreittejä hieman suunnitella ennakkoon. Onneksi Runsoriin aukeaa pian paljon odotettu uusi tankkauspiste. Lisäksi kaasuautoilua helpottaa se, että aina kun kaasua ei ole saatavilla autoon voi tankata bensaa. Eli ei siis haittaa, jos pidemmällä reissulla matkan varrelle ei sattuisikaan yhtään kaasuntankkauspistettä – kaasun loppuessa auto vaihtaa automaattisesti käyttämään bensaa.”

8

Mitä hyötyä kaasuautosta on sinulle ollut? ”Kaasuautolla on paremman omatunnon lisäksi paljon muitakin hyötyjä, joista kaasun hinta on kenties suurin. Kaasun hinta on noin 30 prosenttia halvempaa kuin bensan ja siten säästöt ovat merkittävät. Toiseksi meille kaasukuskeille on tarjolla kahden tunnin ilmainen parkkeeraus Vaasan keskustassa, jossa 13 parkkipaikkaa on varattu kaasuautoille – tämä on kyllä mukava etu.” Vinkkisi kaasuauton ostajalle? ”Ykkösvinkkini on hankkia kaasuauto käytettynä Ruotsista ja niin itsekin tein. Länsinaapurissa kaasuautoilu on yleisempää kuin meillä Suomessa, joten käytettyjen kaasuautojen tarjonta on myös laajempi. Kaikista tärkeintä on kuitenkin ennakkoluuloista luopuminen. Kaasuauto on ihan yhtä helppokäyttöinen kuin normaalikin auto, ja siksi en näe mitään syytä, miksei useampikin suomalainen voisi vaihtaa vihreämmälle kaistalle.”


KAASUAUTOILU

TIESITKÖ ETTÄ... Kaasuautoilijat pysäköivät ilmaiseksi Vaasan keskustassa, josta löytyy 13 kaasuautoille merkittyä paikkaa.

Odotettu Runsorin kaasuntankkausasema aukeaa Kiitokaaren ABC-asemalle lähiaikoina.

25 eurolla ajat 450 km keskikokoisella kaasuautolla.

1 kg

2 € 255 € 25 €

450 km

1,4 km

Tuotat raakaaineen omassa keittiössäsi – 1 kg biojätettä = 1,4 km autolla.

3500 50 000 Suomessa on tällä hetkellä 38 kaasutankkausasemaa. Uusia avataan koko ajan.

Kaasuautojen määrä on meillä nyt noin 3500, Ruotsissa taas noin 50 000.

Hallituksen tavoite on lisätä kaasuautojen määrää 50 000 ajoneuvoon vuoteen 2030 mennessä.

9


MULTAA MYYTÄVÄNÄ Onko mielessä kasvimaan tai kukkapenkin perustaminen? Myymme biojätteestä ja puhdistamolietteestä valmistettua multaa. Myynti alkaa toukokuussa Stormossenin Koivulahden jätekeskuksessa, Pitkämäen puutarhajäteasemalla sekä Vikbyn ja Isonkyrön hyötykäyttöasemilla. Jätekeskuksella on myös peräkärryjen lastauspalvelu. Myymme Kekkilän nurmikkomultaa ja istutusmultaa sekä Stormossenin omia multaseoksia. Hinnat vaihtelevat välillä 15 € ja 40 € peräkärryltä.

Suuremmat määrät: tilaukset@kekkila.fi 020 790 4040

10

KUVA: KEKKILÄ

Hintatiedot: www.stormossen.fi 010 320 7600


MULLAN MENESTYSRESEPTI

Meillä Kekkilällä suhtaudutaan multaan intohimoisesti. Parasta on, kun pääsee kehittämään uutta, kuten nyt Stormossenyhteistyössä. Pauliina Nyberg

Kauniin puutarhan elinvoimaisuus piilee syvällä kukkaloiston alla, nimittäin mullassa – sen tietävät Stormossen ja Kekkilä Garden, jotka ovat aloittaneet Vaasassa uuden mullantuoksuisen yhteistyön.

S

tormossen esitteli vuonna 2011 biojätteestä valmistetun kompostimullan vaasalaisille. Tuote oli pitkän ja haastavan kehitystyön tulos ja nyt seitsemän vuoden jälkeen kehitystyö jatkuu, mutta tällä kertaa Kekkilän multa-asiantuntijoiden avustuksella. Stormosennin ja Kekkilän yhteistyökuviossa molemmilla osapuolilla on omat roolinsa: Stormossen mädättää kotitalouksista kerätyt biojätteet sekä puhdistamolietteen, jonka jälkeen mädätysjäämä jälkikompostoidaan ja jalostetaan edelleen ravinteikkaaksi maanparannuskompostiksi. Stormossen myy aineen Kekkilälle, joka jatkojalostaa sen korkealaatuiseksi käyttömullaksi. – Voimme kaikkien Pohjanmaan puutarhureiden iloksi kertoa, että jatkossa tätä multaa saa myös Vaasasta, Kekkilän tuotepäällikkö Paulina Nyberg (kuvassa) kertoo tyytyväisenä. Kiertotaloutta parhaimmillaan Sekä Kekkilä että Stormossen pyrkivät jatkuvasti kehittämään kiertotaloutta. Tämä on yksi syy siihen, miksi kumppanit ovat kuin luodut toisilleen. Lisäksi molemmat hyötyvät yhteistyöstä, nimittäin Stormossen saa Kekkilältä neuvoja siitä, kuinka biojätteestä ja kompostoidusta lietteestä tuotetusta mullasta saa sekoitettua entistäkin parempaa kasvualustaa, kun taas multa-asiantuntija Kekkilä saa tuotteisiinsa parhaat mahdolliset raaka-aineet.

– Pyrimme käyttämään kaikilla multa-asemillamme aina mahdollisimman läheltä saatavia raaka-aineita, ja yhteistyö Stormossenin kanssa olikin ratkaisevat tekijä sille, että pystyimme avaamaan aseman myös Vaasaan. Kukkivan puutarhan salainen resepti Kekkilän asiantuntijoiden mukaan hyvää multaa saadaan käyttämällä oikeita ja laadukkaita raaka-aineita oikeissa suhteissa. Tämä on selvä, mutta mitä aineksia hyvä multa sitten sisältää? – Kyse on melko yksinkertaisesta seoksesta. Mullan pääraaka-aineita ovat orgaaniset eli eloperäiset materiaalit sekä epäorgaaniset eli kivennäisainekset. Eloperäisiä ovat esimerkiksi Stormossenilta saatava maanparannuskomposti ja turve sekä kivennäisaineksia hiekat, hiedat ja savi. Lisäksi mullan ominaisuuksia parannetaan lisäämällä kalkkia, erilaisia lannoitteita sekä muita mahdollisia ainesosia, Nyberg listaa tarvittavia ainesosia. Näitä aineksia miksailemalla Kekkilä siis luo kuuluisat multansa, mutta millä sekoitussuhteilla – sitä Nyberg ei kerro. – Ei kyse sentään Coca-Colan kaltaisesta salaisesta reseptistä ole, mutta melkein. Jokainen multareseptimme on monen kymmenen vuoden kehitystyön tulos ja kokemuksen kautta tiedämme reseptien toimivan.

11


Ilmaisia biojätepusseja Me Stormossenilla haluamme rohkaista ihmisiä lajittelemaan biojätteitä, ja siksi jaamme tämän kevään aikana jopa kaksi miljoonaa paperista biojätepussia. Pusseja jaetaan taloyhtiöiden kautta ja hyötykäyttöasemilla. Lisäksi Vaasan alueella kiertää biokaasulla kulkeva pakettiauto, josta voi hakea oman 80 kpl:n pussinippunsa. Biopussipakun aikataulu alla.

VAASA

maanantai 7.5. 17.00–17.55 Patteriniementie, ekopiste 18.00–18.55 Kaskisenkatu, pumppaamo 19.00–19.45 Jyväskylänkatu, päiväkoti 20.00–20.45 Suvilahden koulu, p-paikka keskiviikko 9.5. 17.00–17.55 Hietalahden koulu, p-paikka 18.00–19.00 Omakotikatu, grillin takana 19.05–20.00 Hietalahden kioski maanantai 14.5. 17.00–17.55 Pesäpallokentän p-paikka 18.00–18.55 Rantakatu, kruunumakasiinin leikkikenttä 19.00–20.00 Kalaranta p-paikka tiistai 15.5. 17.00–17.55 Sisäsatama 18.00–19.00 Kasarmintori, hiekkakenttä 19.15–19.45 Vaskiluoto, Frilundintie Jaamme yhteensä 2 miljoonaa pussia

12

keskiviikko 16.5. 17.00–18.15 Koulukatu, museo 18.20–19.00 Kirjasto p-paikka (Wärtsilän puolella, Fondia) torstai 17.5. 17.00–17.55 Pitkälahdenkatu 21 (ent. Siwa) 18.00–18.55 Laivakatu, Vöyrinkaupunki (kaukalo) 19.00–20.00 Vanha linja-autoasema maanantai 21.5. 17.00–17.55 Palosaaren St1 18.00–18.55 Palosaaren tori 19.00–20.00 Palosaaren urheilukenttä p-paikka 20.05–20.30 Salmikatu, leikkikenttä 20.35–21.00 Palosaaren järjestötalo


TALOYHTIÖT! Ottakaa yhteyttä, jos haluatte jakaa asukkaillenne ilmaisia biojätepusseja ja biojäteastioita, puh 010 320 7660.

tiistai 22.5. 17.00–17.35 Ympyrätie Pukinjärvi, ekopiste 18.00–18.55 Gerbyn tori 19.00–19.30 Mäntymaantien ekopiste 19.35–20.15 Länsimetsän päiväkoti, p-paikka keskiviikko 23.5. 17.00–17.55 Isolahti, koulun p-paikka 18.00–18.55 Isolahti, HyttystieIsolahdentie ekopiste 19.00–20.00 Amerikankatu K-market, pumppaamo torstai 24.5. 17.00–17.55 Teeriniemen koulu/ päiväkoti, ekopiste 18.10–19.00 Huutoniemen K-market, ekopiste 19.10–20.00 Melaniemi, Lidl ekopiste maanantai 28.5. 17.00–18.00 Sala-ampujankatu ekopiste 18.10–19.00 Erämiehenpolku 19.05–20.00 Vanhan Vaasankatu, S-market ekopiste

MUSTASAARI

tiistai 29.5. 17.00–18.15 Sepänkylän torin ekopiste 18.30–19.00 Böle ekopiste 19.15–20.00 Koivulahti urheilukenttä keskiviikko 30.5. 17.00–17.45 Karperö urheilukenttä 18.30–19.30 Raippaluoto, S-market ekopiste

torstai 31.5. 17.00–18.00 Tuovila, ekopiste Lundintien lopussa 18.30–19.30 Sulva, nuorisoseuran ekopiste

ISOKYRÖ

maanantai 4.6. 17.00–18.30 Keskusta, urheilukentän p-paikka, ekopiste

VÄHÄKYRÖ

tiistai 5.6. 17.00–18.30 Keskusta, Huvikeskus Kaavontie, ekopiste

MAALAHTI

keskiviikko 6.6. 17.00–18.30 S-market ekopiste

KORSNÄS

maanantai 11.6. 17.00–18.30 S-market ekopiste

VÖYRI

keskiviikko 13.6. 17.00–18.30 S-market ekopiste

MAKSAMAA

torstai 14.6. 17.00–18.30 S-market ekopiste

KAMPANJA PÄÄTTYY

sunnuntaina 17.6. 12.00–14.00 240 km Kirppis, Vaasan tori

13


SELÄTÄ

tavarakaaos

Kun ei hanki kotiin turhaa tavaraa, myös jätteen määrä vähenee.

14

KUVA: BREATHER / UNSPLASH

Vanhat vaatteet, luetut lehdet ja perinnöksi saatu kahviastiasto – muun muassa näillä tilasyöpöillä Suomessa täytetään kodin kaappeja, vaikka siisteys parantaa tutkitusti terveyttä. Ammattijärjestäjä Camilla Riska auttaa ihmisiä luopumaan turhasta roinasta.


Camilla Riska nauttii järjestämisestä ja haluaa auttaa ihmisiä parantamaan elämänlaatuaan toimivien kotien kautta.

S

iisti koti lisää hyvinvointia ja säästää sekä aikaa että hermoja, kun tavaroita ei tarvitse etsiä epämääräisistä paikoista. Moni haaveilee järjestetystä kodista, mutta eivät tiedä kuinka talon vallanneista tavaroista pääsee eroon, vaasalainen ammattijärjestäjä Camilla Riska kertoo. – Olen aina ollut järjestyksen ihminen, mutta itse alasta kiinnostuin lukemani lehtiartikkelin kautta. Ammattijärjestäjänä ihmisiä voi auttaa monilla eri tavoilla – joskus vain keskustelen asiakkaan kanssa ratkaisuista ja joskus taas olen apuna itse raivaustyössä. Turhat tavarat ovat energiavarkaita Siinä missä yksi pitää minimalistisesta sisustuksesta, toinen kaipaa kotiinsa koristeellisuutta. Järjestämisessä tavoitteena ei ole muuttaa sisustustyyliä, vaan tehdä kodista toimiva. – Meillä jokaisella on omat tärkeät tavaramme, jotka tuottavat meille iloa – järjestämisessä on ideana tunnistaa nämä, ja luopua turhasta, Riska kertoo. Hänen mukaansa esimerkiksi keskeneräiset projektit varastavat paljon energiaa ja siksi raivaajan tärkein ominaisuus on realismi.

– Älä säilytä vaatteita, joihin mahdut laihduttuasi tai laskettelusuksia, jos et koskaan käy rinteessä. Hyvä tapa on kysyä jokaisen kodissa olevan tavaran kohdalla, miksi tämä on kodissani? Jos tavaraa säästetään vain varmuuden vuoksi tai siksi, että se on joskus saatu lahjaksi, on kyseessä todennäköisesti turhake. Raivausprojekti hallintaan Koko kotia ei kannata yrittää saada kuntoon kerralla, vaan tehdä selkeä suunnitelma, jossa edetään kohde kerrallaan. – On tärkeää viedä yksi projekti loppuun asti. Tuloksen näkeminen motivoi jatkamaan seuraavaan kohteeseen, Riska vinkkaa. Joihinkin tavaroihin, kuten valokuviin ja kirjeisiin, liittyy paljon tunteita, mikä tekee niiden karsimisesta erityisen vaikeaa. Raivaaminen kannattaakin aloittaa valokuvalaatikoiden sijaan helposta kohteesta, kuten kylpyhuoneesta tai maustekaapista. – Vanhentuneen kosmetiikan karsiminen on hyvä tapa harjoitella, ja kun kerran on päässyt vauhtiin, myös ne muistorikkaat asiat saa helpommin järjestykseen. Tärkeää on myös ymmärtää se, että tava-

15


ran karsiminen ei auta, jos kotiin kärrätään koko ajan uutta roinaa. Raivaamisen lisäksi Riskan mukaan pitäisikin miettiä tarkoin, mitä uusia hankintoja kotiin tehdään – turhaa tavaraa ei alun perinkään siis pitäisi hankkia. – Joskus olen järjestänyt kotia, jossa oli laatikoittain ilmaiskrääsää, kuten heijastimia ja avainnauhoja – tämä on klassikkoesimerkki hamstraamisesta. On aina muistettava, että mitä vähemmän turhaa tavaraa kotona on, sitä vähemmän syntyy myös turhaa jätettä. Epäjärjestyksestä pitää opetella pois Kuten mille tahansa elämänmuutokselle, myös järjestelmällisyyden oppimiselle on annettava aikaa. Himohamstraaja ei muutu kerralla minimalistiksi ja siksi Riska kannustaakin aloittamaan pienistä teoista. – Ei kannata tavoitella täydellisyyttä – tarpeeksi hyvä riittää. Yhden perheen iltarutiineihin lisättiin 10 minuutin siivoushetki. Tämä on mielestäni hyvä esimerkki järjestelmällisemmän elämän harjoittelusta. Jotta uudesta tavasta pystyisi pitämään kiinni, on sen tuotettava tekijälleen mielihyvää. Siksi Riskan tärkein vinkki onkin nauttia aikaansaannoksista. – Kun olet saanut yhden kohteen järjestykseen, istu rauhassa alas kahvikupin kanssa ja ihaile aikaansaannostasi – olet sen ansainnut. Tästä tunteesta saat voimaa myös seuraaviin raivausprojekteihin, Riska muistuttaa ja hymyilee.

Camilla Riskan vinkit järjestämiseen 1. Tee suunnitelma ja aloita helposta kohteesta – koko kotia ei kannata yrittää järjestää kerralla. 2. Ota käyttöön neljän laatikon taktiikka – erota kyseiseen kohteeseen jäävät, muualle asuntoon kuuluvat sekä kirpputorille vietävät tavarat eri laatikoihin ja lajittele kierrätykseen menevät roskat. 3. Hanki uusia tavaroita harkiten – kun ostat vain tarpeeseen, et joudu heittämään tavaraa pois, ja näin myös kotitalousjätteen määrä vähenee. 4. Tee järjestyksestä rutiini – pistä tavarat heti oikeille paikoilleen, niin kaaosta ei koskaan edes pääse syntymään. 5. Palkitse itsesi onnistumisista – järjestetyssä ja toimivassa kodissa on hyvä olla, ja siitä kannattaa nauttia.

RAIVAUSAPUA Teitkö suursiivouksen, remontoitko omakotitaloa? Vuokraamme jätelavat sekä peräkärryt ja noudamme pyynnöstä suuremmat jätteet kotoasi. Hyötykäyttöasemamme palvelevat myös suursiivoajaa! Aukioloajat s 5.

16

KUVA: SARAH DORWEIL / UNSPLASH

TILAA PALVELUT 010 320 7631


TÄHTEISTÄ RUOKAA

Helpot quesadillat Jäikö jääkaappiin tortillatarpeita perjantaina pidetyn Texmex-illan jälkeen? Älä heitä tähteitä roskiin, vaan jatkojalosta niistä herkullisia quesadilloja – tortillalettujen sisään hukutat myös vanhat juustonkannikat.

AINEKSET 2 tortillalettua 1 pieni sipuli ½ paprika 50 g juustoa

Kuori sipuli ja poista paprikasta siemenet. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi, paprika viipaleiksi ja raasta tai murenna juusto. Levitä ainekset tortilloille ja taita letut kahtia puoliympyrän muotoon. Paista lettuja keskilämpöisellä kuivalla paistinpannuilla muutaman minuutin molemmin puolin, kunnes pinta on saanut väriä, sipuli pehmennyt ja juusto sulanut. Nosta quesdillat pannulta ja leikkaa ne kahtia ennen tarjoilua.

Löytyykö jääkaapista myös ylijäämä salsaa? Se sopii loistavasti quesadillojen dippikastikkeeksi.

17


EKOBIILI AJAA 2.5–11.6.2018

Ekobiili vastaanottaa tuttuun tapaan vieressä listatuttuja jätelajeja maksutta. Mikäli aikataulut eivät sovi, jätteet voi viedä hyötykäyttöasemalle. Ethän tuo jätettä etukäteen pysäkille!

MALAX / MAALAHTI ons / ke 2.5 16.00–18.00 Bergö, Bredhällan 18.45–20.30 Molpe (Korsnäs), båthamnen / venesatama to / to 3.5 16.00–17.00 Långåminne, gamla Jurvavägens korsning (Häggvik) / vanhan Jurvantien risteys (Häggvik) 17.30–19.30 Övermalax, Bröderna Hemmings lager / Veljekset Hemmingin varasto fre / pe 4.5 16.30–18.00 Petalax UF:s P-plats / NS-talon P-paikka 18.30–19.30 Nyby, Nybygården 20.00–20.30 Ollas, P-plats, Björneborgsv. / Ollasin P-paikka, Porintie VÖRÅ / VÖYRI må / ma 7.5 17.00–17.30 Palvis, Neste Riksåttan 18.00–18.45 Kaitsor, HMK Trading 19.00–20.00 Rejpelt, ekopunkten / Rekipelto, ekopiste ti / ti 8.5 17.00–17.45 Centrum, Rejpeltvägens P-plats / Keskusta, Rekipellotien P-paikka 18.15–19.00 Kaurajärvi, fd Andelshandeln, Keskisv. 1 / ent. Osuuskauppa 19.30–20.15 Pettersbacka, P-plats, Aknusvägen 2 / Petterinmäki, P-paikka, Aknuksentie 2 ons / ke 9.5 15.30–16.30 Stråkaviken 17.00–17.30 Särkimo, brandstationen / paloasema 17.45–18.15 Kvimo, ekopunkten vid butiken / kaupan ekopiste 18.45–19.30 Nabben, P-plats / P-paikka 20.00–20.30 Kärklax, ekopunkten vid butiken / kaupan ekopiste ti / ti 22.5 (obs datum/huom pvm) 14.30–15.00 Komossavägen 248, UF-lokalens ekopunkt / NS-talon ekopiste 15.15–16.00 Kimo bruks museum, P-plats / P-paikka 16.30–17.00 Österby, Jeppovägen 712, ekopunkten / ekopiste

18

Ethän tuo jätettä etukäteen pysäkille!

18.00–18.30 Oravais ABC / Oravainen ABC 19.00–19.30 Hällnäs, båthamnen / venesatama 19.45–20.15 Oxkangar, ekopunkten / ekopiste KORSHOLM / MUSTASAARI må / ma 14.5 16.30–17.00 Koskö, Hembygdsgården 17.15–18.00 Norra Jungsund, UF-lokalen / NS-talo 18.15–19.00 Singsby, UF-lokalen / NS-talo 19.45–20.30 Karperö, sportplans P-plats / urheilukentän P-paikka ti / ti 15.5 13.00–13.30 Köklot, fiskehamnen / kalasatama 14.30–15.00 Söderudden, fiskehamnen / kalasatama 15.45–16.15 Norra Vallgrund, Vallan 16.30–17.00 Södra Vallgrund, butiken / kauppa 17.45–19.00 Björköby, UF-lokalen / NS-talo 19.30–20.00 Replot, brandstationen / Raippaluoto, paloasema ons / ke 16.5 16.45–17.30 Vassor, UF-lokalen / NS-talo 18.00–18.30 Österhankmo, UF-lokalen / NS-talo 18.45–19.30 Västerhankmo, skolan / koulu 19.45–20.30 Petsmo, fiskhamnen / kalasatama to / to 17.5 16.45–17.30 Skatila, UF-lokalen / NS-talo 18.00–19.00 Helsingby, UF–lokalens P-plats / NS-talon P-paikka 19.30–20.00 Solf, Tackholmsvägen, parkeringsplatsen vid Pulsen / Sulva, Tackholmintie, Pulsenin parkkipaikka må / ma 21.5 17.00–17.45 Smedsby torg, ekopunkten / Sepänkylän torin ekopiste 18.00–19.00 Kvevlax, UF-lokalen / Koivulahti, NS-talo 19.15–20.00 Kuni, ekopunkten / ekopiste ISOKYRÖ / STORKYRO to / to 24.5 17.00–17.30 Lehmäjoki, Lehmäjoen Huoltamo Mäkynen 18.00–19.00 Keskusta, urheilukentän P-paikka / Centrum, idrottsplanens P-plats


Vaarallinen jäte

Öljyt, loisteputket, energiansäästölamput, paristot, akut, liuottimet, maalit, liimat, lakat, kyllästysaineet, kasvinsuojelu- ja torjunta-aineet, lääkkeet, elohopeakuumemittarit, emäksiset pesu- ja puhdistusaineet, hapot.

Metalliromut

Kaikki metalliesineet, esim. polkupyörät, moottorit, vanteet, kiukaat, keskuslämmityskattilat, öljysäiliöt, metalliset työkalut, kattilat, paistinpannut, tyhjät maalipurkit, säilykepurkit.

19.30–20.30 Orisberg, Yhteistalo, Seljäntie 507 21.00–21.30 Tervajoen asema / stationen VAASA - VÄHÄKYRÖ / VASA - LILLKYRO ma / må 28.5 16.15–17.00 Merikaarto, Kotasen varasto Kolkintien risteyksessä 17.15–18.00 Keskusta, Kotasen puutyö / Centrum, Kotasen puutyö 18.15–19.15 Tervajoki, Tervajoen koulun P-paikka / skolans P-plats KORSNÄS ons / ke 30.5 14.00–15.00 Harrström, Strandvägens rastplats / Rantatien lepopaikka 15.15–16.15 Taklax, skolan / koulu 16.30–17.30 Korsnäs kyrkby, UF-lokalens P-plats / NS-talon P-paikka 18.15–19.00 Korsbäck, skolan / koulu VAASA / VASA ma / må 4.6 15.30–16.15 Vikinga, venesataman pumppaamon ekopiste/ Vikinga, ekopunkten vid båthamnens pumpstation 16.30–17.00 Palosaari, Kulmakadun ekopiste / Brändö, ekopunkten vid Vinkelgatan 17.15–18.00 Palosaari St1 / Brändö St1 18.15–18.45 Vaskiluoto, esiintymisalue Tropiclandian takana / Vasklot, scenområdet bakom Tropiclandia 19.00–19.45 Sundom, Öjbergin P-paikka / Sundom, Öjbergets P-plats ti / ti 5.6 16.45–17.15 Asevelikylän koulu / Vapenbrödrabyns skola 17.30–18.30 Teeriniemen koulu ja päiväkoti / Orrnäs skola och daghem 18.45–19.15 Huutoniemen K-Supermarket, P-paikka / Roparnäs K-Supermarket, P-plats 19.30–20.30 Huutoniemen koulu / Roparnäs skola 20.40–21.15 Melaniemi, Lidl P-paikka/ Melmo, Lidl P-plats

SE-romut

Kotitalouskoneet, kylmälaitteet, televisiot, tietokoneet, viihdeelektroniikka, sähkötyökalut.

ke / ons 6.6 16.00–16.30 Ristinummi, Vanhan Vaasan kadun ja Emännänkadun kulma / Korsnäståget, Gamla Vasa gatans och Husmorsgatans korsning 17.00–17.30 Ristinummi, Sala-ampujankatu, näyttelyalueen P-alue / Korsnäståget, Tjuvskyttegatan, utställningsområdets P-plats 17.45–18.15 Vanhan Vaasan yläaste Variska / Gamla Vasa högstadium Variska 18.30–19.15 Höstves, ekopiste / ekopunkten 19.30–20.30 Vanha Vaasa, Rauniogrillin P-paikka / Gamla Vasa, Rauniogrillens P-plats to / to 7.6 17.00–18.00 Gerbyn tori, Gerbyn rantatien ja Mäntymaantien kulma / Gerby torg, korsningen mellan Gerby strandväg och Tallmarksvägen 18.15–19.00 Isolahden koulu / Storvikens skola 19.15–20.00 Minimani P-paikka / P-plats pe / fre 8.6 17.00–17.45 Suvilahti, parkkipaikka moottoritien ja Rinnakkaistien välissä / Sunnanvik, parkeringsplats mellan motorvägen och Parallellvägen 18.00–18.30 Hietalahti, Ravikadun P-paikka / Sandviken, Travgatans P-plats 18.45–19.30 Kasarmintori, Kasarminkadun puolella / Kaserntorget, från Kaserngatans sida 19.35–20.00 Kalaranta / Fiskstranden 20.15–20.45 Sisäsatama / Inre hamnen ma / må 11.6 17.00–17.30 Vanha linja-autoasema / Gamla busstationen 18.00–19.00 Västervikin venesatama / Västervik småbåtshamn 19.30–20.00 Runsor, Runsorintie 194, kirjastoauton pysäkki / Runsor, Runsorvägen 194, bokbussens hållplats

LISÄTIETOJA Stormossen, 010 320 7600 Metalliromuauto, 0500 662 525

19

Stormossen asiakaslehti 2018  

Jäteyhtiö Stormossenin lehdessä annetaan kullanarvoisia lajitteluvinkkejä / Avfallsbolaget Stormossens tidning ger sorteringstips som är gul...

Stormossen asiakaslehti 2018  

Jäteyhtiö Stormossenin lehdessä annetaan kullanarvoisia lajitteluvinkkejä / Avfallsbolaget Stormossens tidning ger sorteringstips som är gul...

Advertisement