STORMKOP LOGBOEK 2019 - 2020

Page 1

01

2019 –2020

uitbundige (vrij)haven voor avonturiers


02


03


STORMKOP speelt in op actuele thema’s zoals het klimaat, mobiliteit, het belang van modderglijbanen en hoe je in de winter draken temt. STORMKOP brengt je hoofd op hol, stimuleert om meer te dromen, de moed nooit op te geven en eigenwijs in het leven te staan. STORMKOP is een plek waar handen uit de mouwen gaan, knieën vuil worden en je hart in de war wordt geschopt. STORMKOP geeft geen oplossingen. De zoektocht naar antwoorden is belangrijker dan het vinden ervan, de reis betekenisvoller dan de eindbestemming. Zo vertelt STORMKOP het verhaal van ergens en nergens, winnen en verliezen, proberen en falen, opnieuw proberen en opnieuw falen. Maar telkens beter, mooier en intenser... STORMKOP speelt graag buiten in een atypische industriële omgeving die maritiem erfgoed ademt. STORMKOP kiest bewust voor het tegendraadse, wordt aangetrokken door het ruwe,

het onsamenhangende. STORMKOP zoekt zowel naar disharmonie als naar verbinding. Zo komt de echte wereld binnen. STORMKOP is een jaar lang op expeditie geweest in en rond de Droogdokken. Meer dan 20.000 bezoekers trokken in haar kielzog voorbij. Ze zagen één voor één dat het goed was. Vanaf de zomer staat het thema ‘licht’ ondersteboven, binnenstebuiten en rechtop. Licht verbindt storm en stilte. Dat helpt het schip de komende jaren koers te houden. STORMKOP kan je moeilijk vatten in woorden. Je moet het komen beleven: met je school (klasdagen en masterclasses), met je vrienden (vakantiekampen, open speeldagen en workshops), met je familie (familieweekends, festivals, brunches en familieateliers) of met je collega’s (rondleidingen en teambuildings). Kies zelf hoe en in welk daglicht je STORMKOP het komend jaar ziet, voelt, proeft en ervaart. Misschien met die eeuwig brandende vraag op je lippen? Met de warme wind die in je oren fluistert? En met handen die jeuken van ongeduld? Welkom bij STORMKOP, de enige maritieme speeltuin met kippen waar altijd iets te beleven valt… Het is hier nog nooit zo mooi geweest.

04

STORMKOP is een uitbundige (vrij-) haven voor jonge en minder jonge avonturiers aan de Droogdokken in Antwerpen. De hoofdrolspelers zijn 6 tot 12-jarigen. Samen met hun familie, vrienden, klasgenoten, bekenden en onbekenden worden ze ondergedompeld in de wonderwereld van kunst, filosofie, wetenschap én avontuur. STORMKOP is gebrand op ideeën van kinderen.


05


06


ANTWERPS STADSDICHTER VOOR DE DROOGDOKKEN

07

als je ra is lamgeschoten kan ik je op het droge trekken je gebroken ribben tellen zien waar je schipbreuk leed wij zijn altijd wel ergens gehavend, maar soms is het gewoon wachten, STORMKOP tot de wind je vangt vanop de kade zal ik zo hard zwaaien dat de wind helemaal tureluurs, je meeneemt op een nieuw avontuur ik neem het er wel bij de averij van een moederhart alleen op een afstand lijkt het alsof je weer helemaal in mij past Maud Vanhauwaert tovert met woorden voor, over en dankzij de wondermooie Droogdokken. Sinds 9 september 2018 staat haar versregel op de boeg van STORMKOP. Als uitnodiging voor jonge en minder jonge avonturiers die hier komen uitwaaien... MEER STADSDICHTER? www.maudvanhauwaert.be


FESTIVAL

VOOR IEDEREEN

Van woensdag 5 tot en met zondag 9 juni staan de Droogdokken in het teken van kritisch burgerschap. Kinderen en hun achterban plegen muiterij voor het milieu. Speciaal voor hen bokst STORMKOP een 5-daagse in elkaar om je groene vingers bij af te likken.

Tijdens het hele festival worden er letterlijk en figuurlijk bruggen gebouwd naar een beter klimaat met ontdekkingsreiziger Fons Oerlemans, klimaatexperts van Zero Plastic Rivers en potentiĂŤle vervuilers uit de Antwerpse haven.

Kinderen en jongeren, scholen, jeugdwerkingen, kunstenaars, wetenschappers, bouwers en artiesten zijn de hoofdrolspelers van dit onvervalst milieu festival. De feestelijke start op 5 juni, gaat niet voor niks door tijdens de 45ste Wereldmilieudag.

Ver-intellectueel je STORMKOP tijdens het wetenschappelijke debat. Stadslab 2050 gaat in gesprek over plastic consumptie en mogelijke alternatieven. Burgerinitiatief Conscious Crew toont met 'A plastic ocean' van journalist Craig Leeson de strijd tegen plastic soep in de oceaan.

In de nacht van dinsdag 4 juni plannen de WeefWijven en hun volgelingen een guerrilla actie met geweven kunstwerken uit afval. Dit krachtige signaal is het startschot voor ZEEBONKEN & SCHELDEJUTTERS.

De Tenace, een schip met een hoek af boordevol experimentele zaken en artistieke interventies, meert aan op het festivalterrein. Samen met kinderen wordt er onderzocht, uitgevonden en bedacht wat een samenleving mens- en milieuvriendelijker kan maken.

08

Een fris groenstedelijk festival voor iedereen die zich jonger voelt dan honderd.


09

LEEFTIJD voor iedereen WANNEER 05 - 09.06 TOEGANG gratis PRIJS BRUNCH 09.06 van 3 tot 5 jaar: 5 euro F van 6 tot 12 jaar: 10 euro van 12 tot 17 jaar: 15 euro c vanaf 18 jaar: 20 euro (incl. 1 glas fruitsap of cava en koffie of thee à volonté) VOLLEDIG ACTUEEL PROGRAMMA & INSCHRIJVINGEN VOOR BRUNCH www.stormkop.be HirngespOOGST speelt met de smaken van de wereld door toverdrankjes te brouwen die je weerbaar maken tegen milieuvervuiling. Wat neutraliseert jouw allergische reactie op verontreiniging of verzacht je fijnstof irritatie? Exacte antwoorden krijg je tijdens de workshops van GOOD PLANET. Er is de WEEF REEF hosted by Urban Camping BIVAK en de creatieve zielen uit de krachtcentrale van Onder Stroom. 24 uur non-stop weven voor een schonere Scheldeoever. Met aangepaste drankjes en muziek én fris gejut afval uit de Scheldebocht.

Op zondag stap je binnen in de wonderwereld van de jutters tijdens de Scheldejuttersbrunch. Na deze ‘taste the waste’-ervaring kan je doorheen de dag naar de tweedehandsmarkt tegen verspilling of kies je voor een zen ervaring met Het Grote Yoga Project. Volwassenen beleven zondagochtend een imposante groepssessie in DOK 6. De kleine yogi's gaan op ontdekking in de expeditiehal. Dit en véél meer van woensdag 5 tot zondag 9 juni. Het programma is bewust onaf zodat er voldoende ruimte is om de dromen en wensen van de kinderen mee te betrekken. Hou de website in de gaten.


10

pr o g ra m m a


STORMKOP p.4 ZEEBONKEN & SCHELDEJUTTERS p.8 IN DE VRIJE TIJD p.16 TIJDENS SCHOOLUREN p.33 OP MAAT p.42 BEWONERS p.48 PRAKTISCH p.66 KOPSTORMKALENDER p.78


12


13


14


15


a t e li e r s

16

in de vrije tijd


FAMILIEWEEKENDS (NIEUW!)

verwilderkamp

6 T/M 12 JAAR + VOLWASSENEN

17

Waarom kan je in het donker beter slapen? Kan je licht vangen met je handen? Is het vuurvliegje familie van Tinkelbel? Kan jij zelf een vuur maken? Kunnen vissen zweten? Hoe overleef je een orkaan? Waarom kan het weer elke dag anders zijn? (Pleeg)vaders en dochters, (plus)moeders en zonen, meters of peters en petekinderen, verenig je! Jullie unieke band verdient een extra licht. Wanneer heb je nog eens echt tijd vrijgemaakt om met je (pete)kind te ravotten? Of eindeloos kampen te bouwen achter de zetel of in het bos vlakbij je huis? STORMKOP geeft je die verloren tijd kado. 3 spiksplinternieuwe verwilderkampen geven de nodige inspiratie om je nadien thuis verder in beweging te houden. Maar dan binnen je eigen lievelingsverhaal, met je eigen helden. Jij en de

kinderen in jullie zelfgebouwde schip te midden van de woonkamer. Klaar om het roer om te gooien en samen met je kleine en grote piraten nieuw terrein te ontdekken? Wordt bloedbroeders voor het leven en schrijf je in voor één van de verwilderkampen. De kans bij uitstek om in de buik van een boot te slapen en ‘s avonds laat rond een kampvuur naar de verhalen van ontdekkingsreiziger Fons Oerlemans te luisteren.

LEEFTIJD voor 6 tot 12-jarigen en (plus)ouder, meter/peter of begeleider WANNEER 02.05 - 03.05.20 voor vaders en hun kinderen 23.05 - 24.05.20 voor moeders en hun kinderen 04.07 - 05.07.20 voor meters, peters en petekinderen UUR 11u tot 11u (de volgende dag) PRIJS 80 euro voor een kind en 120 euro voor een volwassene (inclusief 3 maaltijden en 1 overnachting c sociaal tarief mogelijk) INSCHRIJVEN www.stormkop.be


OPEN SPEELDAGEN (NIEUW!)

VOOR IEDEREEN

dwaallicht

Heb je geen eigen tuin, plein of park binnen speelbereik? Kom dan samen met je kroost, buurjongens of meisjes uit je straat naar STORMKOP op één van de open speeldagen. STORMKOP sleurt je mee naar buiten. Elke laatste zaterdag van een schoolvakantie leidt STORMKOP je aandacht weg van de vakantieblues en laat je nog een beetje wegzeilen op de golven van je reisavon-

turen. Soms zijn er workshops, af en toe is een expeditie het doel van de middag. Maar wild spelen en ravotten of wegduiken in een boek of gezelschapsspel kan altijd. Dat geldt ook voor pannenkoeken en chocomelk. Dwaallicht zijn middagen waar kinderen nooit vervelend zijn. Enkel ouders. Wanneer ze al naar huis willen.

LEEFTIJD voor iedereen WANNEER 31.08.19, 02.11.19 04.01.20, 29.02.20, 18.04.20 UUR 13u30 tot 16u30 PRIJS vrije bijdrage a zonder inschrijving J vrije toegang PROGRAMMA www.stormkop.be

18

Hoe laad je een glimworm op? Is het water uit een lichtbron drinkbaar? Slaapt het licht ‘s nachts in de koelkast? Waarom maken jagers na zonsondergang een vuur in het bos? Sta jij liever aan het roer of verkies je een plekje in het kraaiennest?


19


zomerlichtkamp dwaalspoorkamp noorderlichtkamp winterslaapkamp tegenlichtkamp

6 T/M 12 JAAR

Waar kan je het Noorderlicht het beste zien? Is iedereen die in zijn hoofd verdwaalt, verloren? In welk huis woont heimwee? Wat is scheurbuik? Hoeveel tellen duurt een zucht? Krimpt wind soms echt? Welke lokroep zingt een sirene? Bij STORMKOP is water nooit ver weg. De Schelde vloeit vlakbij en baant zich een eind verderop een weg richting zee. Je hoeft je hand maar in de rivier te steken om in verbinding te staan met de rest van de wereld. En met vissen. En boten. En zeemansverhalen. Helemaal niet zo gek dat je buik hier boordevol reiskriebels schiet. Als dit jou raakt, scheep dan in als bemanningslid van een onstuimig STORMKOPkamp en kom vijf dagen lang filosoferen, experimenteren en creÍren. Maar vooral: (be) leef vijf dagen lang de tijd van je leven.

LEEFTIJD voor 6 tot 12-jarigen UUR van 10u tot 16u, opvang vanaf 9u en tot 17u PRIJS 120 euro per 5-daags kamp, inclusief vers gebouwde soep 80 euro* voor 2-daagse met overnachting, inclusief eten (sociaal tarief mogelijk) INSCHRIJVEN www.stormkop.be

20

VAKANTIEKAMPEN


ZOMERVAKANTIE 2019 01.07 - 05.07 ZOMERLICHTKAMP 08.07 - 12.07 ZOMERLICHTKAMP 15.07 - 19.07 ZOMERLICHTKAMP 22.07 - 26.07 ZOMERLICHTKAMP 05.08 - 09.08 ZOMERLICHTKAMP 12.08 - 16.08 ZOMERLICHTKAMP 19.08 - 23.08 ZOMERLICHTKAMP 26.08 - 30.08 ZOMERLICHTKAMP

21

HERFSTVAKANTIE 2019 28.10 - 01.11 DWAALSPOORKAMP KERSTVAKANTIE 2019 - 2020 26.12 - 27.12 NOORDERLICHTKAMP 02.01 - 03.01 NOORDERLICHTKAMP (2-daagse met overnachting) KROKUSVAKANTIE 2020 24.02 - 28.02 WINTERSLAAPKAMP PAASVAKANTIE 2020 06.04 - 10.04 TEGENLICHTKAMP 13.04 - 17.04 TEGENLICHTKAMP


FAMILIEATELIERS EN BRUNCHES

het stoomt!

VOOR IEDEREEN

Eén keer per maand kan je op zondag met je hele familie bij STORMKOP terecht voor échte zeeroverskost. Een geweldige schat aan zoete en zoute lekkernijen ligt zomaar voor je klaar. En je mag smullen tot je barst. Nadien ga je met je (scheur)buik vol lekkers in en rond het gebouw op zoek naar oude dokwerkers verhalen, gestrande zeemeerminnen, wetenschappelijke weetjes, vergeten zeemonsters en fluisterende schelpen. Ontdek het onontgonnen terrein aan de mooiste rivier van Antwerpen. Een spannende expeditie, waar je gegarandeerd heelhuids uitkomt. Inschrijven is vurig noodzakelijk. LEEFTIJD voor iedereen UUR van 11 tot 14u (brunch) a van 12u tot 16u (familieatelier) PRIJS inclusief 1 glas cava of fruitsap en koffie of thee à volonté van 3 tot 5 jaar: 5 euro c van 6 tot 12 jaar: 10 euro van 12 tot 17 jaar: 15 euro R vanaf 18 jaar: 20 euro INSCHRIJVEN www.stormkop.be Elke brunch heeft een ander thema en specifieke invulling. Je kan gerust meerdere keren inschrijven. Er wordt regelmatig samengewerkt met Werkvormm. De roots van deze koks liggen rond alle wereldzeeën.

22

Eet een lichtgevende vis alleen lampen? Wist je dat de West-Hinder het oudste lichtschip van de wereld is? En weet je ook dat dit schip in een Droogdok bij STORMKOP woont? Leven we aan het einde van deze eeuw allemaal op het water?


23

09.06 Scheldejuttersbrunch 14.07 Maanlichtbrunch 18.08 Moederdagbrunch 08.09 Monumentale brunch 13.10 Dokwerkersbrunch 17.11 Kinderkunstenbrunch 24.11 Wetenschapsbrunch 08.12 Sinterklaasbrunch

05.01 Lichtjaarbrunch 01.03 Zeewierbrunch 12.04 Paasvuurbrunch 10.05 Schoonschipbrunch 28.06 Vaderdagbrunch


WOENSDAGMIDDAGATELIERS

(z)werfwoensdag

6 T/M 12 JAAR

Op woensdagmiddag maakt STORMKOP plaats voor feest. Je kan hier alles komen vieren wat je wil: een nieuw zusje, je beste vriend, de zomer, verjaardagen of zin in taart en pannenkoeken. Een STORMKOPfeest viert je angsten en bestrijdt je zorgen. Het leert je overleven en samen met je vrienden de wildste stormen te trotseren. Meteen na school eet je hier je boterhammen op en dan barst het los. Terwijl de kleine avonturiers op tocht zijn, kunnen papa’s, oma’s of suikertantes zich uitleven in de STORMKOPkeuken. Bij aankomst van het droomschip moeten immers de grommende buikjes van de stoere zeevaarders gevuld worden!

LEEFTIJD voor 6 tot 12-jarigen WANNEER elke woensdag (niet tijdens schoolvakanties) UUR van 14u tot 16u PRIJS 15 euro per kind (sociaal tarief mogelijk) INSCHRIJVEN www.stormkop.be

24

Hoe warm is een lichtjaar? Als er een ster valt, zijn er dan minder sterren over? Wat is een zwart gat? Overleven vissen binnenkort op plastic? Wat gebeurt er als je de Schelde afvaart in noordelijke richting? Ben jij een landrot of een waterrat?


(FAMILIE)FESTIVALS

stormloop

VOOR IEDEREEN

25

Hoe komt het dat je ogen moeten wennen aan het donker? Twinkelen ogen die verliefd zijn ĂŠcht? Waarom is licht verblindend en niet oorverdovend? Hou je van het geluid van hijstouwen tegen een mast? Krijg je blauwe bultjes als je zeeziek bent? Ook dit seizoen zal STORMKOP ter gelegenheid van een aantal culturele hoogdagen de poorten openstellen voor het grote en kleine publiek. Onder andere tijdens Open Monumentendag (08.09.19), Kunstendag voor Kinderen (17.11.19) en de Dag van de Wetenschap (25.11.19) Â wordt er helemaal ingezoomd op de jongste bezoekers en op onbeantwoordbare vragen, onoplosbare raadsels en wetenschappelijke mysteries. Voor de muziekliefhebbers vindt er het gloednieuwe festival Exposed Music (18.10.19) plaats. Michael Brijs (Valerie Solanas) programmeert performances en muziek in en rond de Dokken. Ook HOOGSPANNING komt op bezoek (05 t/m 15.09). Een festival waarbij het bos (artistiek huis), STORMKOP

MEER INFO www.stormkop.be

en Onder Stroom (krachtcentrale voor creatieve zielen) wisselen hun veilige haven in voor iets minder bekend terrein. STORMKOP programmeert bij Onder Stroom, Onder Stroom doet iets in het bos en het bos nodigt uit bij STORMKOP. Of andersom. Hou u vast aan uw zeemansbretellen want BRUIST (14.09 en 15.09.19) meert aan tussen Schelde en dok. BRUIST is een vers familiefestival vol theatrale interventies opgevist door FroeFroe, STORMKOP en Havenfest. Gezien de opgebouwde expertise van een jaar afval jutten in de Scheldebocht, vormt STORMKOP de logische 'partner in crime' voor River Clean Up Day (21.09.19). Wonen op een site die maritiem erfgoed ademt, betekent de zeilen hijsen voor Water-rAnt (28.09 en 29.09.19).


JEUGDWERKINGSDAGEN

workship

6 T/M 12 JAAR

Waarom voelt weinig licht zo zwaar? Kan je sneller zijn dan je schaduw? Hoe kan een aarde op een broeikas lijken als er geen glas omheen zit? Voelt een ster pijn als ze valt? Wat ligt er aan de overkant van de Schelde? Hoe word je een ontdekker van de wereld?

26

Voor jeugdwerkingen stelt STORMKOP zijn Workships open. Een bonte bende STORMKOPPERS zet je zintuigen op scherp. De zoektocht naar antwoorden voert waarschijnlijk niet naar de bestemming die je verwacht had, maar je komt er gegarandeerd rijker uit.

LEEFTIJD voor 6 tot 12-jarigen en hun begeleiders WANNEER op aanvraag UUR van 10u tot 15u30 INSCHRIJVEN stuur een mailtje naar info@stormkop.be


27


28

welke vriendjes hield ik over aan stormkop?


29


30


Win een brunch met je gezin (max 4 personen) bij STORMKOP!

Wie heeft ooit gezegd!? ‘Als je dromen je niet afschrikken, dan zijn ze niet groot genoeg…’

A - Mohammed Ali B - Ellen Johnson Sirleaf C - Anuna De Wever

31

D - Joris Goorden Probleem: Er komt via de rivieren veel plastic in zee. Presenteer je idee in enkele zinnen of teken je oplossing die bijdraagt aan het verminderen van plastic in de Schelde.

Naam, voornaam

Email adres Adres

Stuur dit in een enveloppe met postzegel op naar STORMKOP, Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen. (NB. Alleen de winnaar krijgt een bericht; als we jouw idee toch ook gebruiken en jij niks wint, niet boos worden, je hebt dan tenminste toch ook mee ‘het verschil’ gemaakt….. hoera!)


Uit het blote hoofd wist Jef Vrelust (vroegere conservator van de maritieme collectie van het MAS) te vertellen welke vogels er, naast onze eigen kippencollectie, op de Droogdokken huizen.

Zangvogels die afstammen van de familie der vinkachtigen. Ze leggen vier tot zes lichtblauwe eieren met rode vlekjes, die in 2 weken door beide ouders worden uitgebroed.

Grote gele kwikstaart

Zangvogel afkomstig uit de familie kwikstaarten en piepers.

Zwarte roodstaart

Trekvogel die vanaf half maart tot oktober in de Belgische steden te spotten is. Een enkeling blijft overwinteren.

Tapuit

Zangvogel die tot de familie van de vliegenvangers behoort. Ze hebben een opvallende staarttekening die uit een zwart T-patroon en witte basis bestaat.

Merel

Eén van de meest voorkomende vogels in België. Met zijn gitzwart verenkleed en oranje snavel is de forse lijster makkelijk herkenbaar.

Fuut

Typische watervogel van plassen en meren. Zijn donkere oorpluimen geven hem een karakteristiek uiterlijk.

Aalscholver

Tamelijk grote, zwarte, visetende en opvallende vogel. Ook wel scholver, scholverd, schollevaar of koolgans genoemd.

Ijsvogel

Met zijn opvallend blauw en oranje één van de meest kleurrijke vogels uit ons land. Het duurt even voor je hem te zien krijgt. Gespecialiseerd in het vangen van kleine visjes.

Knobbelzwaan

Soort zwaan die vaak gekweekt wordt voor zijn dons. Hij leeft voornamelijk van waterplanten, waar hij met zijn lange hals naar grondelt maar hij eet ook gras.

Nijlgans

Komt oorspronkelijk alleen voor in het Midden-Oosten en Afrika. Hij werd in Europa ingevoerd als siervogel, waarna ontsnapte vogels al snel ook in het wild zijn gaan broeden.

32

Putter en kneu


33


34


Canadese gans

Grote, bruin-grijze gans met zwarte kop, hals en snavel. De ganzen hebben een grote witte wangvlek. Je krijgt ze vooral te zien in waterrijke gebieden.

Wilde eend

Veel voorkomende watervogel die vooral te vinden is in parken en vijvers. Het mannetje is te herkennen aan zijn groene kop en witte nekband. Het vrouwtje heeft een meer gecamoufleerd bruin verenkleed.

35

Visdief

Koloniegewijs broedende vogels aan de kust en visrijke wateren in het binnenland. Bij voorkeur broeden ze op eilandjes en plaatsen met kale tot grazige bodem.

Kokmeeuw

Slechtvalk

Inheemse valk die vaak bestempeld wordt als ‘de snelste vogel ter wereld’. Wanneer de slechtvalk zich van erg hoog op een prooi stort, kan hij tot 389 km per uur halen.

Meerkoet

Er is bijna geen park, kanaal of sloot in België zonder meerkoeten. Zoet water met wat oevervegetatie is genoeg. Tijdens het broedseizoen verdedigen deze zwarte vogels hun territorium fel tegen indringers.

Waterhoen

Is donker van kleur met een rode snavel en een rood blesje op het voorhoofd. De punt van de snavel is geel van kleur. Op de flanken hebben ze witte strepen.

Gierzwaluw

Algemene meeuwensoort. Hoewel ze de laatste jaren sterk is afgenomen, vind je ze nog steeds talrijk in België. In de winter is het de kleine meeuw met koptelefoontje die je in de stad aantreft.

Geen echte zwaluw en meer verwant aan de kolibries. In de zomermaanden laat hij zich opmerken door zijn snelle vliegwerk en typische geluid.

Zilvermeeuw

— Deze pagina werd samengesteld met behulp van Natuurpunt.

Grote meeuwensoort die niet zeldzaam is. Dat komt vooral doordat ze zich hebben weten aan te passen aan de omgeving van de mens.


a t e li e r s

36

tijdens de schooluren


KLASDAGEN

stormdag

1e T/M 6e LEERJAAR

37

Waar slaapt de zon? Hoeveel zeemijlen ver reikt de lichtstraal van een vuurtoren? Wat wil jij graag aan de maan vertellen? Hoe bouw je soep? Waarom dansen vlammen? Is vissen meten weten? Wanneer wordt het opnieuw frisser op aarde? Nog geen jaar nadat de (vrij)haven van Het educatieve team van STORMKOP STORMKOP aanmeerde op de histori- prikkelt hun fantasie en vertrekt van de sche Droogdokkensite wordt het dage- tradities en sporen die de scheepsherlijkse leven er danig op zijn kop gezet. stellers achterlieten. Experimenteren, Een wasplek is omgebouwd tot een onderzoeken, kunst zien of maken, daar Plastiquarium dat Scheldeplastiek wast, draait het om tijdens de stormdagen. de Weef Wijven spannen samen voor Wetenschappers, filosofen en kunsteeen opmerkelijke afvaltapijtenactie, naars in spe kunnen hun jonge harten kippen scharrelen rond tussen de dok- ophalen in de ateliers rond het thema ken, bomen worden gered... allemaal ‘Licht’. Een ode aan de fantasie van alle dankzij de spontane fantasiewereld van lagere schoolkinderen. lagere schoolkinderen.

LEEFTIJD 1e t/m 6e leerjaar DEELNEMERS maximum 30 deelnemers WANNEER op dinsdag, donderdag en vrijdag (niet tijdens de vakanties) UUR van 9u30 tot 15u PRIJS 280 euro per klasdag (incl. vers gebouwde soep) INSCHRIJVEN www.stormkop.be


MASTERCLASSES

school voor avontuur

1e T/M 6e MIDDELBAAR & HOGESCHOLEN

De wereld, de natuur, mensen en dieren dend, tegendraads en complex maar zitten niet logisch in elkaar en volgen ook levendig en verrassend. Precies zogeen vastgelegde regels. Overal en al- als het leven zelf dus. tijd gebeuren er onverwachte dingen. Bij STORMKOP staan deuren en zintui- Het educatieve team van STORMKOP gen wijd open voor chaos, frisse ideeën legt uit en ondersteunt maar spoort en nieuwe invalshoeken. Elke dag is de (toekomstige) leerkrachten en edustart van iets onbekends en het achter- catiemedewerkers in de eerste plaats laten van je overtuigingen van gisteren. aan om zelf te onderzoeken en kritisch Een STORMKOPmasterclass zoomt en actief te blijven. Na een duik in de in op hoe kinderen wetenschap, kunst frisse, onorthodoxe inspiratietank en filosofie beleven. De ateliers zijn van STORMKOP pruttelt, borrelt en aangepast aan elke leeftijdscategorie stroomt je hoofd over met ideeën voor maar zijn niet strikt afgebakend. Ze zijn je eigen jeugdbeweging of lessen als bewust onaf, verwarrend maar verbin- leerkracht in spe.

LEEFTIJD voor middelbare scholen en hogeschoolstudenten (afhankelijk van de doelgroep en leerdoelen vanuit de school kan het programma wijzigen) DEELNEMERS maximum 30 deelnemers WANNEER op aanvraag UUR van 9u30 tot 15u30 PRIJS 500 euro INSCHRIJVEN www.stormkop.be

38

Waarom warmt onze aarde op? Waar kopen diepzeevissen hun koplampen? Hebben ze ook reservelampen nodig? Wonen er kippen op een maritieme site? Waarom krijgen boten in het water geen verrimpelde tenen?


39


p m aa t

40

o


teambuildings

VOLWASSENEN

41

Op de rafelige breuklijn tussen stad en haven ligt een ruw en roestig gebied. Een oord dat havengeschiedenis ademt. Negen adembenemende historische droogdokken, twee werkhuizen voor scheepsherstellers en een als monument beschermd pomphuis. Tot begin vorig jaar werd hier hard gewerkt. Schepen kwamen hier terecht voor herstellingswerken. Op dit maritiem en historisch terrein boordevol verhalen werkt STORMKOP een zinnenprikkelende teambuildingsdag uit met workshops, documentaires en rondleidingen. Dit zoveel mogelijk op maat van je team of organisatie. Maak een vrijblijvende afspraak via info@stormkop.be.

rondleidingen

VOOR IEDEREEN

STORMKOP is een zelfgebouwde broedplaats waar maritiem erfgoed, duurzaamheid en actief burgerschap centraal staan. Het is een good practice in stadsvernieuwing, een creatief en cultureel laboratorium, een circulair testlab, en een plaats om te ontspannen en geïnspireerd te worden. De rauwe, roestige, authentieke en onalledaagse omgeving van de Droogdokkensite is de ideale voedingsbodem voor inspirerende bijeenkomsten en activiteiten. STORMKOP organiseert rondleidingen voor individuen, scholen, bedrijven of andere groepen. Het maakt niet uit of je architect, inge-


nieur, student, scholier, stoere krijger of frisse zeventiger bent. Elke rondleiding is afgestemd op de aanwezige groep. Je komt meer te weten over duurzaamheid en actief burgerschap, het nut van tussenruimtes in de stad, gemeenschappelijk experimenteren en bottomup ontwikkelen. Aansluitend kan je bij STORMKOP met je team of klasgroep makkelijk blijven vergaderen in één van onze authentieke ruimtes. Prijs op aanvraag.

Ben je op zoek naar een exclusieve plek voor fotoshoots? Of wil je beroep doen op onze karaktervolle erfgoed ruimtes voor filmopnames? De industriële scheepswerf ateliers vormen het decor bij uitstek om fotoshoots en filmopnames te laten doorgaan. Ook recepties, congressen en studiedagen zijn evenementen die bij STORMKOP geboekt en met de juiste zorgen georganiseerd worden. Prijzen zijn afhankelijk van jouw behoeftes en verlangens. Vraag vrijblijvend een offerte aan via info@stormkop.be.

42

recepties, fotoshoots en filmopnames


43


44

b e w on e r s


BEWONERS

vertrouwde gezichten

45

Gabriël Hernandez met NAVIGATORS In de onvoorspelbare ruimtes en gangen van STORMKOP bouwt het kunstenaarscollectief NAVIGATORS (Gabriël Hernandez en Lore Uyttendaele) een interactieve en zintuiglijke installatie uit karton. Ze laten zich inspireren door het thema licht. ‘Luna de Papel’ maakt een reis doorheen je emoties en gaat op jacht naar wat er in de schaduw verborgen ligt. Achter mysterieuze deuren en in kleine hoekjes kom je jezelf tegen. Je zal niet geloven wat er zich op je pad bevindt… ‘Licht is iets dat we met ons meedragen en dat onze verbeelding aanwakkert .’

Gabriël Hernandez maakt deel uit van het wereldbekende Spaanse theatergezelschap Teatro de los Sentidos dat via zintuiglijke ervaringen zoekt naar wat mensen met elkaar verbindt. Hun voorstellingen zijn te zien van Zuid-Amerika tot op de Zomer van Antwerpen. Workshops, installaties en andere activiteiten van NAVIGATORS zitten opnieuw een volledig seizoen mee in de atelierwerking van STORMKOP. MEER INFO www.navigators-theatre.com


BEWONERS

De 80-jarige Fons Oerlemans is een Belgisch ontdekkingsreiziger, diepzeeduiker, avonturier en uitvinder. Hij kan niet zwemmen. In STORMKOP werkt hij aan zijn laatste realisaties. Tijdens zijn creatieproces kan je hem aan het werk zien en hem onbeperkt vragen stellen. Hij is er rotsvast van overtuigd dat wanneer je echt iets wil, je dit ook kan. Zijn levensmotto luidt: ‘Je stopt niet omdat je ouder wordt. Maar je wordt ouder omdat je stopt.’ Zijn werkplek zit verankerd in de atelierwerking van STORMKOP. Een unieke gelegenheid om een echte uitvinder te ontmoeten. Oerlemans is de ‘Panamarenko van de zee’. Als kind was hij gefascineerd door techniek en zeevaart. En door het mogelijk maken van onmogelijke dingen. Op zijn 14e bouwde hij zijn eerste vlot maar hij werd vooral bekend toen hij en zijn vrouw Kee Arens in 1974 met hun vlot ‘De Laatste Generatie’ vanuit Marokko

de Atlantische Oceaan over staken. Later bouwde hij een oude stoomketel om tot een duikboot en ontwierp hij een ballon om de Atlantische Oceaan over te vliegen. Tot vorig jaar woonden Fons en Kee met hun tweeën in een reuzegrote stalen fles. Samen schreven ze het boek ‘Zes keer is genoeg’, waarmee ze refereren naar hun zes transatlantische tochten in zelfontworpen vaartuigen. Kee is bijna 3 keer 25 en heeft de jeugdige vertelstijl van Pippi Langkous. Momenteel werkt Fons aan een brug in de stijl van Leonardo Da Vinci die in het echt en in het groot nagebouwd wordt over een droogdok. In het najaar van 2020 trekt Fons met een kinderkaravaan richting de Alpen. Hij wil in het kielzog van generaal Hannibal eeuwen geleden met olifanten de bergen doorkruisen. Dit STORMKOPavontuur wordt vastgelegd in een documentaire.

46

Fons Oerlemans & Kee Arens


47


48


BEWONERS

nieuwe gezichten

49

WeefWijven

De WeefWijven van STORMKOP weven met plastic afval. Op hun eigenzinnige manier bieden ze een antwoord op het groeiende afvalprobleem waar helaas ook de Schelde slachtoffer van is. Onder hun impuls worden op meerdere plaatsen in de stad Waste Wave groepen opgestart die regelmatig samenkomen om kunstwerken te weven uit kleurrijk plastic dat door STORMKOPPERS eigenhandig uit de Schelde wordt gevist. Tussen sappige roddels en versgebrouwen thee weven ze meditatief op het geluid van de golven van de Schelde. Op welbepaalde tijdstippen wordt Antwerpen overspoeld door een golf van kunstzinnig plasticweefgeweld. Hou hun plannen in de gaten, want deze plasticvechters krijgen er voorlopig nog lang niet genoeg van! Wil je zelf graag een Waste Wave groep oprichten bij je thuis, in je ( jeugd)werking of school, neem dan contact op met de WeefWijven van het eerste uur door te mailen naar info@stormkop.be.


Door Meeweef Maniak Marieke

50


51


BEWONERS

Theaterwerkplaats NEST Theaterwerkplaats NEST zet jongeren op weg in hun artistieke levenskeuze. Ze bieden jonge mensen op een eigenwijze manier artistieke leerkansen en bieden. NEST is uniek in wat ze doet. En heeft een belangrijke plek binnen het huidige theatercircuit van Antwerpen en ver daarbuiten. NEST gelooft dat jongeren moeten kunnen kiezen waar en hoe ze met cultuur bezig willen zijn. Â Ze toont hen de wereld en biedt hen een kans om daar hun eigen weg in te vinden. Op zaterdag vind je hen terug in de ateliers van STORMKOP. Tijdens de week verkennen ze de stad.

52

MEER INFO www.theaterwerkplaatsnest.be


Ziltsnacks Studio

53

Julie van Overmeiren en Lena Daems specialiseren zich sinds enkele jaren in eetbare algen en zoutwaterplanten. Samen vormen ze Ziltsnacks studio. Hun doel is om zeewier en zoutminnende planten onder de aandacht te brengen als gezonde voeding voor de toekomst. Verzilting was jarenlang de nachtmerrie van elke zeeman. Zilt krijgt meer en meer wind mee. De zee en haar rivieren vormen een bron van groene grondstoffen. Een ideale samenwerking tussen agrofood en het maritieme. De reden bij uitstek voor STORMKOP om te investeren in een Zilte Scheldetuin.


54


Zeewier is een oerplant die al miljoenen jaren oud is. Wie weet is de mensheid er wel uit ontstaan?

55

Zeewierboerderijen zouden de klimaatverandering kunnen stoppen. Samen met plankton neemt de oceaan door zeewieren en zeegrassen 20 keer meer Co² op dan landplanten. Stel je voor dat de oceaan met 9% bedekt wordt met zeewier dan zou er 53 miljard ton Co² opgenomen worden per jaar! Ter vergelijking: het amazoneregenwoud neemt 2 miljard ton Co² per jaar op. Als je zeewier verwerkt in veevoer dan zouden koeien, schapen en paarden minder protten laten. Zeewier kan ook gebruikt worden voor textiel, als meststof en om bioplastic te produceren. Heel wat meer planten blijken tegen zout water te kunnen dan eerst gedacht. Er zijn zelfs planten die zout nodig hebben om te groeien omdat ze zich aan de verzilting hebben aangepast. Deze planten noemt men Halofyten waarvan zeekraal en lamsoor de bekendste. Voor bepaalde planten is zout giftig. Maar er zijn ook soorten die een groter zuigend vermogen ontwikkeld hebben om uit de zilte bodem water te halen. Dit zijn de Glycofyten. Voorbeelden van gewassen die tolerant zijn voor zout zijn o.a. asperge, aardappel, bieten, tarwe, klavers, rucola, veldsla en zeevenkel. Alles wijst er meer en meer op dat zeewier en zoutminnende planten producten van de toekomst worden!


Opgepast moeilijk woord voor bewaren en bijhouden op komst! Hier komt het: con-ser-ve-ren.

Welke oude plek in de stad moet volgens jou nog bewaard worden? F Het stadhuis c Je school ja / nee ja / nee

a De kathedraal ja / nee

Vul zelf een plek in die wel en niet bewaard moet worden: WEL bewaren: ........................................................................................... ........................................................................................... ........................................................................................... ........................................................................................... ........................................................................................... NIET bewaren: ………………………............................................................... ........................................................................................... ............................................................................................ ........................................................................................... ...........................................................................................

56

Augurken bewaar je op azijn. Gebouwen en plaatsen bijhouden is iets moeilijker. Het Antwerps bestuur is het erover eens dat de plek waar STORMKOP huist, de dokken en de ateliers, bewaard moet worden. Vind jij dat ook? ja / nee


Bij STORMKOP hebben de avontuurlijke kinderen stukjes van het dok geconserveerd. Wil jij ook een stukje muur of grond conserveren in jouw buurt? Zo ga je te werk:

57

Kies een stukje muur of grond waarvan je vindt dat het geconserveerd moet worden. Baken met krijt of een touwtje je werkplek af. Maak de plek zo goed als mogelijk schoon met een tandenborstel, wcborstel of handborstel. Knip al het onkruid weg met een schaar. Hou een stuk papier tegen de ondergrond en kras erover met je potlood om een afdruk te maken. Noteer vondsten zoals insecten, afval, mos‌ Verzamel in een glazen potje enkele schraapsels van jouw stukje muur of grond. Indien mogelijk, schrijf met krijt of hang een bordje waarop staat: dit stukje stad werd geconserveerd door conservator (je naam) op (datum). Stuur een mailtje naar info@stormkop.be met een foto van je geconserveerd plekje. Je wordt beloond met een cadeau uit de onuitputtelijke schatkist van STORMKOP.

(professioneel conservator van verloren plekken)


Door Carolientje vanop haar bootje

58


59


Kleurcodes: F rood staat voor bakboord en dient als waarschuwing c groen staat voor stuurboord en voor veilig a blauw voor gevaarlijke stoffen aan boord

Wist je dat: Alle verlichte boeien en vuurtorens hebben een eigen code die we een karakter noemen. Zo weet je in het donker waar je bent op het water. Stuurboord is een uitdrukking die nog stamt uit de tijd van de Vikingen. De schepen hadden toen geen roer, maar een stuurriem in het midden. Dit is een grote roeispaan die altijd aan de rechterkant werd bevestigd. Op de Zuiderzee was het te ondiep voor de geladen grote vrachtschepen en daarom werden er scheepskamelen gebruikt.

60

In de scheepvaart wordt er licht gebruikt om te communiceren in het donker. Om elk misverstand te voorkomen, kan je maar beter wat codes, woorden en uitdrukkingen kennen voor je op expeditie komt bij STORMKOP.


Er zijn nog meer vreemde namen: R een ezel = steun onder de giek J een giek = een stuk dwarsmast dat ervoor zorgt het zeil kan bewegen

61

Het scheepsonderdeel met de langste naam: azijnzuurhoutenankerkettingopsluitpen Ga zelf op zoek naar volgende zeetermen: klauw, piek, zwaard, kloten, kluiverboom, helmstok, bezaan, bakstag, papegaaistok, hondsvot , kraaiennest, kattenval… Ga naar de bibliotheek of ‘Ecosia’ het (zoekmachine die bomen plant) op internet. Niet gevonden? Verzin het zelf! Stuur een mailtje naar info@stormkop.be als je de juiste betekenis hebt ontcijferd. Je wordt beloond met een cadeau uit de onuitputtelijke schatkist van STORMKOP.

(scheepsdokter en buurman van STORMKOP)


62


63

ZO GA JE TE WERK! Stop een paar handen vol gummiberen in een kom die je in de microgolfoven stopt. Verhit de gummiberen ongeveer 20 seconden. Meng goed en blijf verhitten tot ze volledig gesmolten zijn. Verbrand je vingers niet aan de kom! Meng vervolgens 2 eetlepels maïzena en 2 eetlepels poedersuiker in een ander kommetje. Verdeel de helft van dit poeder over een tafel en giet de gesmolten gummiberen op het poedermengsel. Nu kan je de gummiberen en het poeder gaan mengen. Als je slijm te droog wordt, minder je het poeder. In het begin is het echt een kleverige bende, maar als je door blijft kneden verandert dit. Nu voeg je één eetlepel (kokos)olie toe en blijf je kneden tot het rekbaar wordt. Als het slijm te plakkerig blijft, strooi dan wat maïzena over je handen. Ben je het spelen beu? Kneed er een bal van, kwak het slijm op een boterham en sla je slag! Stuur een mail naar info@stormkop.be met je eigen slijmrecept. Je wordt beloond met een cadeau uit de onuitputtelijke schatkist van STORMKOP. Eet smakelijk!


1. Waar werd jij geboren? A - In de buik van een schip B - Ik sprong uit een wereldbol C - Aangespoeld D - In een ziekenhuisbed E - Op een bedje van zeewier 2. Maak dit liedje af: ‘Al die willen te kaap’ren varen…’ A - Zijn toch o zo stoer B - Moeten mannen met baarden zijn C - Zijn voor niets of niemand bang D - Hopen op een volle maan E - Lusten elke dag een ei

64

Beantwoord nauwkeurig alle vragen uit deze test en kom te weten welk type ontdekkingsreiziger jij bent. Opgelet: deze test is enkel voor rasechte ontdekkingsreizigers, ontdekkingsreizigers in opleiding of voor de ontdekkingsreiziger die het licht nog niet heeft gezien! De test is ten strengste verboden voor ontdekkingsreizigers die hun reis niet au sérieux nemen.


3. Wat is je bijnaam?

4. Welk land wil je nog veroveren?

A - Zwartbaard

A - Verweggistan

B - Simone de Danseres

B - Cluedo

C - Piet Hein

C - Scrabble

D - Ronja de Roversdochter

D - Brico

E - Kapitein Iglo

E - Mac Donalds

A - Nieuw land ontdekken

65

B - Levensgevaarlijke vogels C - Natuur D - Pokemonkaarten E - Een zwembad vol snoep

Heb je voornamelijk A - B - C geantwoord? Geen twijfel mogelijk jij bent een echte ontdekkingsreiziger met fantasie. Heb je voornamelijk D geantwoord? Je twijfelt nog een beetje maar je bent een ontdekkingsreiziger en avonturier in wording. Heb je voornamelijk E geantwoord? Je bent een nep ontdekkingsreiziger van de ergste soort.

5. Waarover droom je 's nachts?


Eerst ga je plastic jutten. Dat is achtergelaten materiaal verzamelen in parken en straten. Of aan de oevers van de Schelde, zoals we dat bij STORMKOP doen. Dat plastic hoort daar natuurlijk helemaal niet te zijn, maar het is er toch. Dat heeft er mee te maken dat we beter horen te zorgen voor onze omgeving. Het allerbelangrijkste is werken met goede materialen. Ga daarom enkel jutten met volle maan. Dat heeft met de sapstromen

van het plastic te maken. Vervolgens sorteer je je materialen per kleur en per grootte. En probeer je ze in de vorm van een gitaar aan elkaar vast te maken. Of in de vorm van een trommel, want die zijn het beste. Dat heeft er mee te maken dat daar het meeste lawaai uit komt. Daarna kan je er mee gaan spelen. Of gooien. Soms zal je je ouders zien glimlachen als ze je zien oefenen. Dat heeft ermee te maken dat je niet hard genoeg klopt. Klop harder. Na gebruik geef je je instrument door of maak je er weer wat anders van. Want aan een goed instrument beleef je jaren plezier. Veel plezier!

66

Je kan van plastic net zo’n goeie muziekinstrumenten maken als van hout. Ik leg je hier graag uit hoe je dat doet.


67

Op een steenworp van STORMKOP en het havenhuis lig ik te dobberen. Niet in een dok of op de Schelde maar in containers. Welgeteld in 21 containers. Want met mijn lengte van 21 meter ben ik niet van de minste. Mijn naam is De Kogge en ik ben een schip van 700 jaar oud. Sinds mijn ontdekking in het Antwerpse Deurganckdok geef ik stukje bij beetje mijn geheimen prijs. Na vele omzwervingen ben ik hier op de Droogdokkensite beland en onderga ik een intensieve conservatiebehandeling. Dat is zowaar een wellnessbehandeling voor gevorderden. Wie mijn saunabehandelingen en verdere opbouw wil volgen kan naar www.facebook.com/dekogge surfen.


68

p ra k ti s c h


69

STORMKOP is verdwaald! Zoek jij de weg? Het bed van STORMKOP staat  aan de Droogdokkenweg. STORMKOP ligt in een fijne buurt in volle ontwikkeling, vlakbij Bar Paniek, het bos, Onder Stroom, het MAS, Red Star Line museum en het Havenhuis.

Droogdokkenweg 4 2030 Antwerpen info@stormkop.be +32 (0)483 635 445 (tijdens weekdagen van 10u tot 17u)


FIETS / VELO STATION

Je komt best zoveel mogelijk met de fiets. Er is een grote fietsenstalling aan de ingang. Aan de Rijnkaai voor het Red Star Line museum is een Velo-station. Van aan het fietsstation loop je 5 minuten verder door (weg van het centrum, richting het Havenhuis) over de witte brug om STORMKOP te bereiken.

minuten later betreed je de Droogdokkensite.

PARKING

De Droogdokkensite heeft een eigen parking. Wanneer je voor het STORMKOPgebouw staat, ligt de parking aan de rechterkant tussen de witte brug en de Droogdokkensite. Parkeren op de site is verboden. We voorzien enkel parkeerplaatsen voor mindervaliden.

EEN VOOR ALLEN, ALLEN VOOR STORMKOP

STORMKOP biedt een sociaal tarief aan voor ouders, begeleiders en kinderen die het financieel minder makkelijk hebben. Via het Sociaal Tarief kan je genieten van een korting van 75% voor alle activiteiten die bij STORMKOP georganiseerd worden.

LATEN VAREN…

Wanneer je langer dan 4 weken op voorhand schriftelijk meedeelt dat je om één of andere uitzonderlijke scheurbuik ziekte niet kan komen naar een STORMKOPactiviteit, kan je je rechtstreekse ticket naar avontuur kosteloos annuleren. Tussen 4 en 2 weken krijg je slechts de helft terugbetaald. Vanaf 2 weken zijn we genoodzaakt om de volledige activiteit aan te rekenen.

70

OPENBAAR VERVOER

Tram 7 (vanuit Mortsel, via de Nationale Bank naar het MAS) brengt je het dichtst bij STORMKOP. Stap af aan eindhalte MAS. Van daaruit is het nog 5 minuten wandelen. Bus 763 en 764 (Rooseveltplaats - Kaai 91) brengen je tot halte Royerssluis. Dit is aan de Hogere Zeevaartschool. Wandel in de richting van Antwerpen-Centrum en laat de haven achter je. STORMKOP pronkt na 15 minuten aan je linkerkant. Ook de Waterbus vaart sinds kort tot aan het Havenhuis. Dat is op 10 minuten wandelen van STORMKOP. Hoekje om en zet koers richting het Centrum. 10


STORMKOP is een kleine en hechte bende en bestaat uit volgende eigenwijze bendeleden: STUURLUI

71

KOOS HOGEWEG F koos@stormkop.be (artistiek & coördinatie) LOT SALDIEN c lot@stormkop.be (communicatie & coördinatie) JEROEN PLATTEAU a jeroen@stormkop.be (zakelijk & coördinatie)

NAVIGATIE

ANNA VAN HELSDINGEN b anna@stormkop.be (educatie & administratie) ANNEKE VERSTRAETE J anneke@stormkop.be (educatie & conservatie) CAROLINE COENEN R caroline@stormkop.be (educatie & moestuin) MARIEKE CAUTEREELS F marieke@stormkop.be (educatie & horeca) ZOË BAKER c zoe@stormkop.be (educatie & horeca) CHARLOTTE HELLER a charlotte@stormkop.be (productie & klusser) CÉSAR SOARES b (productie) OUMIE GAYE J (onderhoud)


Het MAS, Onder Stroom, het bos, Red Star Line museum en Bar Paniek zijn onze buren en partners in crime. Het zijn, op STORMKOP na, onze lievelingsplekken. STORMKOP werkt op (on)regelmatige tijdstippen samen met TRASHWERP, W.R.Yuma, Werkvormm en Zero Plastic Rivers. STORMKOP kiest bewust voor een samenwerking met de ethische bank vdk.

Wil jij als 12-jarige taterwaterval schoon schip maken met klimaatwetten die er al dan niet komen? Droom je ervan om de historische dokken om te bouwen tot tropische zwemvijver of amfitheater? Zie je het als 6-jarige wel zitten om in een groot roos springkasteel met blauwe stippen te wonen? Mist STORMKOP nog een reusachtig wormenhotel van Le Corbusier? Of bouwen we toch beter die 100 meter lange modderglijbaan voor het Guinness Book of Records? Sollicitanten mogen de mailbox (info@stormkop.be) van STORMKOP bestormen. Enkele keren per jaar verzamelen deze knappe kinderkoppen al hun wilde fantasieĂŤn en ideeĂŤn over hun stad. En over wat STORMKOP wel en niet moet zijn. Alle mondige en minder mondige kinderen met plannen over de toekomst mogen zich aanmelden voor dit broodnodig orgaan.

72

STORMKOP is geboren vanuit hetpaleis, podiumkunstenhuis voor kinderen en jongeren in centrum Antwerpen. Meer informatie over het ruime aanbod voorstellingen vol theater, muziek, dans en veel meer vind je op www.hetpaleis.be. Nog tot eind december 2019 opereert STORMKOP onder de veilige vleugels van hetpaleis. Vanaf 1 januari 2020 is het tijd om uit te vliegen en werkt STORMKOP onafhankelijk.


73

STORMKOPmatrozen zijn de onmisbare vrijwilligers, buren, (groot)ouders, vrienden en stagiaires die mee het schip recht houden. Zonder hen geen Tinkelbel, geen mannen met baarden, geen wind in de zeilen. Ze zijn de rotsen in de STORMKOPbranding, het vuur in de lichttoren van de West-Hinder. Â STORMKOP is altijd op zoek naar jonge piraten en oude zeebonken die de bonte bende willen versterken. Voel jij je als een vis in het water bij het zeewaardig houden van een schip? Zowel bij het winterklaar maken als tijdens de lenteschoonmaak. Of aan de uitkijk als roerganger? Meld je dan aan als orkanenjager via orkanenjagers@stormkop.be!


Wij zijn STORMKOP.

74

Wij zijn kinderen. Wij zijn de toekomst. Wij zijn bazig. Wij zijn dromers. Wij zijn hardnekkig. Wij zijn onkruid dat nooit vergaat. Wij zijn de verandering. Wij zijn in transitie. Wij zijn altijd anders. Wij zijn onvoorspelbaar. Wij zijn een scheepswerf. Wij zijn dokwerkers. Wij zijn het dok. Wij zijn gehavend. Wij zijn uw thuishaven. Wij zijn een maritieme erfgoedsite met kippen. Wij zijn een (vrij)haven waar kinderen de wereld redden. Wij zijn explosief. Wij zijn een plek. Wij zijn ruw en roestig. Wij zijn het adembenemende uitzicht. Wij zijn de Schelde. Wij zijn de bocht in de Schelde. Wij zijn Scheldejutters. Wij zijn de plastic vechters. Wij zijn WeefWijven. Wij zijn soepbouwers en -brouwers. Wij zijn vragen zonder antwoorden. Wij zijn regen na zonneschijn. Wij zijn Zwitserland. Wij zijn niet neutraal. Wij zijn nomaden. Wij zijn altijd een beetje op reis. Wij zijn familie. Wij zijn een bende. Wij zijn orkanenjagers. Wij zijn stormkoppen. Wij zijn filosofisch. Wij zijn op expeditie. Wij zijn ontdekkingsreizigers. Wij zijn de zon en de maan. Wij zijn het licht in de duisternis. Wij zijn de hoek eraf. Wij zijn chaotisch. Wij zijn de realiteit. Wij zijn kritisch. Wij zijn ongeduldig. Wij zijn uw vriend en uw vijand. Wij zijn een plek die groeit. Wij zijn moeder aarde. Wij zijn 1 jaar. Wij zijn met 20.000. Wij zijn trots.


75


kopst kalen 20

JUNI FFFFFFFFFFFFFFFFFFFF FFFFFFFFFFFFF 4 5 — 9 9

WASTE WAVE GUERILLA doorlopend ZEEBONKEN EN SCHELDEJUTTERS check website SCHELDEJUTTERSBRUNCH & FAMILIEATELIER 11u — 16u

JULI ccccccccccccccccccccccccccccccccc 1 — 5 8 — 12 14 15 — 19 22 — 26

ZOMERLICHTKAMP 9u — 17u ZOMERLICHTKAMP 9u — 17u MAANLICHTBRUNCH & FAMILIEATELIER 11u — 16u ZOMERLICHTKAMP 9u — 17u ZOMERLICHTKAMP 9u — 17u

5 — 9 12 — 16 18 19 — 23 26 — 30 31

ZOMERLICHTKAMP 9u — 17u ZOMERLICHTKAMP 9u — 17u MOEDERDAGBRUNCH & FAMILIEATELIER 11u — 16u ZOMERLICHTKAMP 9u — 17u ZOMERLICHTKAMP 9u — 17u DWAALLICHT OPEN SPEELDAG 13u30 — 16u30

76

AUGUSTUS aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

SEPTEMBER FFFFFFFFFFFFFFFFFFFF FFFFFFFF

8 MONUMENTALE BRUNCH 11u — 17u 14 — 15 BRUIST 11u — 18u 17 KLASDAG 9u30 — 15u 18 (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u 19 KLASDAG 9u30 — 15u 20 KLASDAG 9u30 — 15u 21 RIVER CLEAN UP DAY 24 KLASDAG 9u30 — 15u 25 (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u 26 KLASDAG 9u30 — 15u 27 KLASDAG 9u30 — 15u 28 — 29 WATER-RANT 11u — 17u

OKTOBER cccccccccccccccccccccccccccccc 1 2 3

KLASDAG 9u30 — 15u (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u


torm nder 019 4 8 9 10 11 13 15 16 17 18

28 — 1 nov

KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u DOKWERKERSBRUNCH & FAMILIEATELIER 11u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u AVOND PROGRAMMA EXPOSED MUSIC check website DWAALSPOORKAMP 9u — 17u

77

NOVEMBER aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

DWAALSPOORKAMP 9u — 17u DWAALLICHT OPEN SPEELDAG 13u30 — 16u30 KLASDAG 9u30 — 15u (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u KINDERKUNSTBRUNCH & FAMILIEATELIER 11u — 17u KUNSTENDAG VOOR KINDEREN 24 WETENSCHAPSBRUNCH & FAMILIEATELIER 11u — 17u DAG VAN DE WETENSCHAP 27 (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u 28 KLASDAG 9u30 — 15u 29 KLASDAG 9u30 — 15u

28 okt — 1 2 5 6 7 8 17

DECEMBER FFFFFFFFFFFFFFFF FFFFFFFFFFFFF

3 4 5 6 8 10 11 12 13 26 — 27

KLASDAG 9u30 — 15u (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u SINTERKLAASBRUNCH & FAMILIEATELIER 11u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u NOORDERLICHTKAMP 9u — 17u


kopst kalen 202

JANUARI FFFFFFFFFFFFFFFFFFFF FFFFFFFFFFF 2 — 3 4 5

NOORDERLICHTKAMP 9u — 17u DWAALLICHT OPEN SPEELDAG 13u30 — 16u30 LICHTJAARBRUNCH & FAMILIEATELIER 11u — 16u

FEBRUARI cccccccccccccccccccccccccccccc 24 — 28 WINTERSLAAPKAMP 9u — 17u 29 DWAALLICHT OPEN SPEELDAG 13u30 — 16u30

1 3 4 5 6 10 11 12 13 17 18 19 20 24 25 26 27

ZEEWIERBRUNCH & FAMILIEATELIER 11u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u

APRIL FFFFFFFFFFFFFFFFFFFF FFFFFFFFFFFFF

6 — 10 TEGENLICHTKAMP 9u — 17u 12 PAASVUURBRUNCH & FAMILIEATELIER 11u — 16u 13 — 17 TEGENLICHTKAMP 9u — 17u 18 DWAALLICHT OPEN SPEELDAG 13u30 — 16u30 22 (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u 23 KLASDAG 9u30 — 15u 24 KLASDAG 9u30 — 15u 28 KLASDAG 9u30 — 15u 29 (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u

78

MAART aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


torm nder 20 79

MEI cccccccccccccccccccccccccccccccccc

2 — 3 VERWILDERKAMP (VADERS & KINDEREN) 11u — 11u (3 mei) 5 KLASDAG 9u30 — 15u 6 (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u 7 KLASDAG 9u30 — 15u 8 KLASDAG 9u30 — 15u 10 SCHOONSCHIPBRUNCH & FAMILIEATELIER 11u — 16u 12 KLASDAG 9u30 — 15u 13 (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u 14 KLASDAG 9u30 — 15u 15 KLASDAG 9u30 — 15u 19 KLASDAG 9u30 — 15u 20 (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u 23 — 24 VERWILDERKAMP (MOEDERS & KINDEREN) 11u — 11u (24 mei) 27 (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u 28 KLASDAG 9u30 — 15u 29 KLASDAG 9u30 — 15u

JUNI aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

2 3 4 5 9 10 11 12 16 17 18 19 28

KLASDAG 9u30 — 15u (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u (Z)WERFWOENSDAG 14u — 16u KLASDAG 9u30 — 15u KLASDAG 9u30 — 15u VADERDAGBRUNCH & FAMILIEATELIER 11u — 16u

JULI FFFFFFFFFFFFFFFFFFFF FFFFFFFFFFFFFF

4 — 5

VERWILDERKAMP (METERS, PETERS & PETEKINDEREN) 11u — 11u (5 juni)


80


81


c o l o f o n F SAMENSTELLING Koos Hogeweg Lot Saldien

c REDACTIE Lot Saldien Elsje Claessens Cien Schelkens

b FOTOGRAFIE Wannes Cré Jeroen Broeckx Siege Dehing Frederik Beyens Iman

J DRUKKERIJ www.zwartopwit.be

R MET DE STEUN VAN Jeugddienst stad Antwerpen

82

a CONCEPT + VORMGEVING Bobbi Watson www.bobbiwatson.com


V.U. Koos Hogeweg

83


84 Bekijk regelmatig de website voor updates en schrijf je in voor ĂŠĂŠn van onze activiteiten en nieuwsbrief.