Page 1

Huset Lowe Osla


1

Huset

I en liten by utanför Stockholm på Lokvägen 3 ligger ett gult gammalt betonghus. I huset finns det 4 lägenheter, en frisörsalong och en gammal tom lokal. Bakom huset finns det en gammal lekplats med trasiga gungor, sandlådor utan sand, klätterställningar där man inte kan klättra och en rutchkana som man inte glider på.. Gräsmattan är upphackad av skator som letat efter mask. En riktigt tråkig lekplats med andra ord Det första man ser när man kommer in i huset är en gammal trappuppgång av sten. Det finns en toalett och en dörr som leder in till frisörsalongen. Dörren till huset är en stor tung träport med ett stort lås på. Högst upp i huset finns det en vind, där det bor en gammal hemlös man. Men dom som bor i huset vill att han ska flytta eftersom han alltid spolar på gästtoaletten mitt i natten. När man spolar på gästtoaletten så låter det mycket, väldigt mycket. I lägenheten längst ner till vänster bor en snäll gammal tant som heter Gun. Bredvid Gun bor ägaren av frisörsalongen i huset, han är alltid sur.

1


Över Gun bor det en barnfamilj med en mamma, en pappa och två rödhåriga tvillingar. Brevid dom så bor Erik och Flippa, två studenter som precis flyttat in.Längst ner till vänster ligger en frisörsalong. Den heter Salong Cuba. Lokalen bredvid frisörsalongen är så gammal och ful så att ingen vill ha den och företaget som äger huset vill inte renovera den. Bredvid huset ligger ett stort café där det alltid är fullt. Caféet är berömt för sina goda kanelbullar. På andra sidan av huset ligger ett stort blått hus. Framför huset bor en spå-tant som oftast spår fel. Men det kommer hit folk ändå som undrar om kärlekslivet, då får dom oftast svaret ”du kommer hitta en fru och få två barn”. Dom flesta kunderna hittar ingen fru och får två barn för att dom är över 60.

2


2 Personerna i huset Gun Gun bor i lägenheten längst ner till vänster. Hon är 82 år och bor med sin svarta kattunge Sumo. Gun är en riktig vinnarskalle och hon blir riktigt arg om hon förlorar. Hon har vunnit en tävling i stickning tre gånger och hon stickar en strumpa på 10 minuter. Hennes barn, barnbarn och barnsbarnsbarn har stora garderober fulla med stickade strumpor, mössor, tröjor och vantar i olika mönster och färger. Hon är 82 år fast alla tror att hon är 50 bara för att hon är så pigg och ibland går hon ut och springer några varv runt huset. Gun känner alla i Kololby och alla känner henne. Guns man Gunnar dog för fem år sedan. Han dog av en sjukdom när han var 79 år. Alla småbarn trodde att han var tomten för att han hade ett stort vitt skägg. Gun har jobbat på 10 jobb i sitt liv, hon har jobbat som sjuksköterska, byggarbetare, jornalist, rektor, handbollspelare, tekniker, Volvo vd, kassörska, städerska och syslöjdslärare. Hennes lägenhet har blommiga rosa tapeter och är ganska tom. Vardagsrummet har stora gardiner och massor av blommor i fönstret. Det står en gammal tjockTV vid väggen med en stor gul fåtölj framför. Det finns också ett akvarium med massa färgglada fiskar som simmar runt. Köket är litet men det räcker för en person tycker Gun. Badrummet är litet och har ingen dusch så hon får åka till sin kompis Birgitta för att duscha. Men Birgitta bor nära så det funkar ganska bra.

3


Familjen Kusk

I lägenheten längst upp till vänster bor familjen Kusk. Det finns en mamma, en pappa och två 8 år gamla tvillingar. Mamman i familjen heter Karin och är 43 år och jobbar på ett apotek. Hon har brunt platt hår ner till axlarna. Hon älskar att resa, sola och bada. Minst en gång om året åker hela familjen till ett varmt land. När hon inte reser så gillar hon att gå ut och springa. I december ska dom till Thailand. Där ska hon springa ett stort lopp. Hon gillar att måla. Hon målar tavlor och bilderböcker. Oftast finns det djur på bilderna.

Pappan heter Lennart och är 46 år gammal. Lennart jobbar som kock på en finresturang i Stockholm. Han är duktig på det han gör och han har vunnit två pris och varit nominerad till årets kock en gång. Han har jobbat som kock i tio år. Han spelade mycket basket som ung och han har fortfarande kvar intresset för sporten. Han gillar precis som Karin att resa. Han har brunt kort hår och brunt skägg.

Tvillingarna heter Bill och Otto och är två 8 år gamla rödhåriga tvillingar. Dom är väldigt korta och har fräknar över hela ansiktet. Bara deras föräldrar ser skillnad på dom. Dom älskar att busa. Dom gör olika saker varje gång. Dom sitter mest på sitt rum och planerar nya saker dom kan göra. Det bästa dom vet är att resa. När dom reser träffar dom på nya olyckliga människor som utsätts för olika saker. Då kan dom använda sina bästa bus. Men dom är alltid noga med att ingen ska få se att det är dom som har gjort det.

4


Lägenheten som egentligen är för liten för fyra personer har ett vardagsrum, ett badrum, ett kök och två sovrum. I vardagsrummet står det en tjockTV och en stor röd soffa som inte passar till resten av rummet. Badrummet har grönt kakel på väggarna och grått på golvet. Ljuset i badrummet funkar inte så man får sitta där med öppen dörr så att man ska se något. Köket är ganska stort för att vara i en lägenhet, skåpen är av lackat trä och kaklet är gult. Tvillingarnas sovrum har massa tecknade figurer på väggarna och en liten säng som dom ska dela på. Karin och Lennarts sovrum är mycket större än tvillingarnas. Där finns det en stor dubbelsäng och en stor byrå.

Mr Kilsaw Mr Kilsaw bor bredvid Gun och är en man i 50 års åldern. Han är uppväxt i Cuba men följde med sina föräldrar till Sverige när han var nitton år för att skaffa ett riktigt jobb. Han började som kock men fick sparken när chefen kom på att han smugglade med sig mat hem till sig själv och sina föräldrar. Nu jobbar han i frisörsalongen längst ner i huset men den håller på att gå i konkurs. Han tycker att allt är tråkigt och sen hans föräldrar dött har han tyckt att livet är tråkigt. Det är det som gör så att han är sur hela tiden. Han äger en gris i Cuba som han skickar mat till varje dag utan att ha träffat den. Men han vet att han ger maten till dom fattiga människorna i den byn för att han vet att den grisen inte finns. På utsidan ser han ut att vara en sur gubbe men han är snäll på insidan. Hans största intresse är golf. Han har varit med i VM och tävlat för Cuba. Han kom trea och fick en stor bronspokal som han har i ett skottsäkert glasskåp med tre stora lås på. Nu spelar han varje dag på Koloby gol$ana och är bäst. Men nu har dom unga spelarna blivit bättre än mr Kilsaw sedan han fick en sträckning i axeln och inte kunde slå långa slag längre.

5


Bredvid familjen Kusk bor Flippa och Erik, ett ungt par som precis flyttat in i huset. Dom har varit ihop i ett år och passar varandra bra. Deras lägenhet har vita väggar och några möbler. Dom vill helst flytta ut ur huset. Flippa Flippa Karlsson är 21 år gammal och en blond tjej med långt hår. Hon älskar att gå ut med sina kompisar och shoppa kläder, skor och smink. Hon står och sminkar sig i en halvtimme varje dag och dushar i en timme ibland. Hon jobbar som modell i en stor klädaffär och tjänar mycket pengar på det. Det enda hon vill just nu är att skaffa ett större hus och flytta in i Stockholm men Erik vill bo kvar i den lilla byn. Hon går till gymmet varje söndag. Hon lever i drömlivet enligt henne.

Erik Erik Losjö har precis tagit studenten och är 20 år. Han har precis flyttat ut från sin mamma och pappas stora villa. Det blev en stor skillnad när han flyttade in i Huset. Han som var van vid ett stort fint hus med en stor tomt trivdes inte i en liten lägenhet. Han träffade Flippa på visningen av lägenheten dom bor i. Han är arbetslös och letar jobb med det finns inte så mycket jobb i Kololby. Han har sökt till allt möjligt men han har inte fått jobbet. Han älskar Kololby och han vill bo här hela sitt liv. Men Flippa vill flytta in till Stockholm och bo i en villa.

6


3 Festen Varje år den 12 maj bjuder Gun alla i huset på ett Tea Party. Varje gäst får ta med sig en person och den personen får bjuda in en till och så vidare. Förra året slog festen rekord med 153 gäster. Gun är gammal och kan inte fixa festen på egen hand så hon tar hjälp av sin dotter Annie. Gun vill behålla festen så länge som möjligt. Hon har en kurs i veckan för Annie så hon ska lära sig baka tårta som ett proffs. På Tea Partyt så får alla sitta och dricka te och äta tårta. Gun är expert på att baka tårtor och varje år kommer hon med nya goda sorter. Inne i Guns lägenhet finns ett stort buffé bord med massor av te smaker och en stor tårta. Idag fyller Guns Tea Party 20 år och hon räknar med att få mer än 100 gäster. Utanför huset sitter alla och väntar på att Gun ska ta fram ännu en tårta. Hon kommer ut och snubblar på en sten så att tårtan flyger och landar på fru Johanssons hatt. -Aaaaaahhhhhhhhh, skriker fru Johansson så att det hörs över hela Kololby. Gun får en utskällning av fru Johansson som är helt röd i ansiktet av ilska. -Ta det lugnt fru Johansson det går att få bort, säger Gun med en lugnande röst. Min hatt är ju helt förstörd, ropar fru Johansson med en sorgsen röst. Hon springer mot gästtoaletten i huset men hejdar sig när hon börjar känna lukten av den gamla toaletten. Hon vänder om och springer in i Guns lägenhet. Det droppar grädde på Guns fina matta. Men det är upptaget på toaletten... Gun kommer in för att se vad som händer. Hon blir arg när hon ser vad som ligger på hennes matta. Gun får syn på Fru Johansson och så börjar dom igen. Dom bråkar i en minut innan fru Johansson lämnar Tea Partyt. Alla gäster sitter helt tysta. Tystnaden tar slut när Gun kommer ut med ännu en tår7


ta, och festen är igång igen. Alla äter mer än dom orkar. Festen börjar att spåra ur när tvillingarna Bill och Otto kastar en tårtbit på Mr Kilsaw. Mr Kilsaw kastar tillbaks men missar och träffar en dam, och tårtkriget är igång. Alla börjar kasta till och med fru Johansson kommer tillbaks. Efter fem minuter av tårtkastning så tar tårtorna slut. Många tror att festen är slut och går hem. Men dom som vet vad som väntar stannar kvar. Efter fikat så blir det en varje år en hoppa säck tävling. Alla som vill får vara med men det är bara Lennart, Gun, fru Johansson och Gun som är med. Alla tycker att det bara är på skoj förutom Gun och fru Johansson. för dom är det tävling en viktig sådan. Paangg, och loppet är igång... Lennart ramlar direkt och har inte längre någon chans att komma ikapp och vinna. Erik tar täten men Gun och fru Johansson hänger med. Spänningen stiger när Erik också ramlar. När det bara är tio meter kvar så hoppar fru Johansson in i Gun som ramlar. Fru Johansson hoppar in i mål. - Jaaa! ropar fru Johansson - Fusk! skriker Gun förtvivlat. -Ledsen Gun, det finns ingen regel som säger att man inte får hoppa in framför någon, säger Lars ”Lacha” Olofsson som är domare. Gun blir rasande och kastar den smutsiga säcken rakt på fru Johanssons blommiga festklänning. Fru Johansson gör samma sak, och Gun ska precis hoppa upp på fru Johanssons rygg då mr Kilsaw kommer emellan och lugnar ner dom båda. Gun tackar mr Kilsaw för att han stoppade henne.

8


Festen börjar ta slut och fler och fler börjar gå hem. När det bara är Gun kvar ser det ut som någon har släppt en bomb av tårtor och stolar över hela trädgården. Gun ser det hela som ett dygn av städning.

9


4

Dörren

Gun tar på sig skorna och går ut i hallen. Hon trycker ner handtaget men dörren går inte upp. Hon tar fram nyckeln och stoppar in den i låset. Men dörren går inte att låsa upp. Hon hör steg från trapphuset. Det är Lennart som ska hämta sina barn på skolan. Han gör samma sak som Gun men det funkar inte för honom heller. Gun blir irriterad och börjar banka på dörren. Mr Kilsaw kommer också dit. Gun förklarar vad som hänt och ger som förslag att dom ska ringa Lås & Dörr som ligger bredvid kafét på Smörgatan. Alla tycker att det är en bra idé. Gun och hämtar sin hemtelefon. Hemtelefonen som hon köpte för tio år sen funkar fortfarande men man hör inte så mycket av vad den man pratar med säger. Pip pip pip pip... Hallå det är ....mus från .... och Dörr, Säger killen från Lås och Dörr. Hon undrar om han verkligen sa att han hette Mus men det var vad hon hörde så... -Hej Mus jag heter Gun och jag har ett litet problem. Rasmus från Lås och Dör som inte alls gillar att Gun kallar honom mus svarar lite argt. - Rasmu... heter jag faktiskt. - Oj, förlåt min telefon är lite för gammal för de här, säger Gun till försvar. - Vad var det ... ville? - Jo det är såhär att vi har ett litet problem... - Jaha ,säger Rasmus och avbryter Gun.

10


- Porten till Lokvägen tre har fastnat och man kan inte komma ut ,skulle du kunna komma hit och fixa till den? - Sa du ... det hette Lokvägen tre? - Ja, Lokvägen tre! - Jag kommer! De lilla sällskapet står och väntar på att han ska komma längre än det borde ta för Rasmus att åka hit. Lennart ringer till dagis och förklarar vad som hänt och mr Kilsaw går upp till sin lägenhet. Tillslut kommer det en skåpbil till platsen. På skåpbilen står det klart och tydligt ”Lås och Dörr”. Gun upptäcker att han är på väg mot ett annat hus och innan hon hinner säga något har han brutit upp dörren med en kofot. Damen som äger huset blir så arg att hon slår honom hårt med sin käpp. Rasmus som inte förstod vad som hänt springer ut ur huset. Han tittar ner på brevlådan och inser att han har brutit upp fel dörr. Damen som bor i huset kommer ut och undrar vad han håller på med. Han försvarar sig med att säga att de bara finns en trea på fasaden så jag trodde att det här var Lokvägen tre. 1:an har ramlat ner om du ska till Lokvägen 3 så ligger de där borta, säger Damen och pekar mot Lokvägen tre. Rasmus som är lite generad efter händelsen går mot huset. Denna gången knackar han på innan han bryter upp någon dörr. Knack knack knack Hallå, är de här Lokvägen 3, säger han medan han bankar på dörren. Ja! kom in, säger Gun utan att tänka på att han är här för att laga dörren som inte går att öppna.

11


- Jag kommer! - Braaak!! dörren ramlar ner över Gun. - ajjjj! ajajaj. skriker Gun. - Oj, förlåt... - Ajajajajaj - Rasmus lyfter upp den tunga dörren och Gun reser sig upp. - Förlåt. säger han igen.

Gun klarade sig ganska bra men fick en stukad handled. Rasmus fick köpa en ny dörr som han satte in i den tomma dörröppningen.

12


5 Inbrottet Gun sätter på sitt morgonkaffe som hon alltid gör när hon går upp. Hon sätter sig vid matbordet och kollar ut i mörkret. Hon ser något som rör sig bakom en buske. Hon lägger ner kaffekoppen och tittar lite noggrannare. Helt plötsligt tänds busken upp av något som kunde vara en ficklampa. En maskerad man rör sig mot huset. Han lyser upp dörren med sin ficklampa. Gun hämtar telefonen och ringer 112. När hon kommer tillbaks så är manen borta. Hon ser att en polisbil redan har kommit och två poliser kommer ut. Hon hör något från dörren, hon går dit och ser att det är någon som försöker öppna den. Dörren öppnas och mannen kommer in. Han blir förvånad när Gun står och stirrar på honom efter som klockan bara är fem på morgonen. Han hinner inte agera innan dom två polismännen kommer bakifrån och griper honom. Mannen deppar ihop, men det är inte så konstigt eftersom han misslyckades totalt. Han fick inte med sig en enda krona och blev gripen av polisen. Det blir fängelse för dig grabben. säger en av poliserna. Han rycker av rånarluvan från rånarens huvud och till allas förvånad så är det Lars ”Lacha” Olofsson som finns där under. Lacha vad gör du här? undrar Gun förvånat.. Lars sätter sig ner på en stol och börjar gråta. Han börjar berätta om sina ekonomiska problem och att han tvingas råna affärer och andra lägenheter för att få pengar som han spelar bort på olika spel. 13


Gun tycker synd om Lars men hon tycker att han kan lösa det på ett annat sätt än att stjäla.

Lars Olofsson dömdes senare till två års fängelse för fem olika stölder.

14


6 Ryktet Sedan dagen då polisen grep Lars Olofsson har alla pratat om det som hände. Ryktena har varierat från att han inte hade en enda krona kvar till att han var på väg att ta självmord. Gun försöker tysta ner alla rykten men det är inte så lätt nu när dom börjar spridas över hela byn. Snart tror alla att han har rånat flera hundra butiker innan han greps. Gun har hälsat på Lars några gånger i fängelset och berättat vad som händer men Lars bryr sig inte om det, eftersom han ändå inte träffar någon i byn. Tvillingarna Bill och Otto som gillar att det går rykten överallt försöker komma på massa nya som inte är särkilt snälla mot Lars. Lars är en känd man i byn och har gjort mycket för den. När ryktena börjar tystas så börjar Gun en liten insamling till Lars. Gun tycker att det är viktigt att man gör något till honom efter som han har gjort så mycket för alla andra. Men ingen lämnar in några pengar eftersom dom är helt inställda på att han bara kommer spela bort dom. Ryktena går över till andra saker som att man måste hitta en ny ordförande till staden. Nästan alla tycker att Gun ska bli den nya ordförande. En kväll samlas alla i kyrkan som är den enda byggnaden i staden som kan ta in över femtio personer. Alla får gå fram och lägga sin röst och det står mellan Gun och fru Johansson. Det blir helt knäpptyst när prästen ska presentera vinnaren... Och vinnaren är... Gun! Gun håller ett litet tal. Talet handlar om Lars och vad hon vill förbättra här i byn. Hon får en stor applåd innan alla lämnar kyrkan.

15


7Slutet gott allting gott Som ny ordförande för byn har Gun infört några nya lagar. Nu måste man torka bort hundbajs efter sin hund om man inte vill ha böter.

När julen börjar komma så börjar alla julklappar köpas. Alla åker in till staden Yllstad som ligger några kilometer från byn för att köpa julklappar. Snöflingorna lägger sig på marken och bildar ett tjockt lager snö. Barnen väntar förväntansfullt på julafton. Alla vuxna har fullt upp med alla julklapparna. Lennart kommer hem med två stora påsar julklappar, Gun sitter och skriver julkort, Filippa slår in paket och mr Kilsaw är gladare än vanligt.

Gun gillar inte tiden innan julafton. Hon tycker bara att den är jobbig och stressig. Men hon älskar julafton. Hon gillar allt med den, maten och paketen och allt.

Lars Olofsson sköter sig mycket bra i fängelset. Han gillar att ta det lite lugnt och slippa tänka på pengar hela tiden. Men han har det väldigt långtråkigt i sin cell. Han vill att det ska hända något. Han släpps ut efter ett och ett halvt år. Tiden i fängelset fick honom att ta tag i livet och inte slösa bort alla pengar på olika spel. Han har hittat en ny tjej och han har köpt en hund. Men han kommer aldrig glömma tiden i fängelset.

16


Familjen Kusk åker till Thailand, solar, badar och har det bra. Karin springer ett lopp där som inte alls var vad hon tänkt sig. Loppet gick på en strand. Det är tungt att springa i tjugo minuter på sand i trettio graders värme. På reklambilderna stod det att man skulle springa på asfalt och grus. Men det gick bra ändå.

Gun, mr Kilsaw och alla andra som bor i huset på Lokvägen 3 lyckades tillslut övertala företaget som äger huset om att renovera den tomma lokalen längst ner och att bygga en ny lekplats. Tillslut blev det en liten kiosk som fick fylla det tomma lokalen.

17

Huset  
Huset  

Lowe

Advertisement