Page 1

Boktitel LOREM IPSUM


HUSET Kapitel 1: Huset

Huset ligger granne med de stora shoppingcentret, gatan heter shoppinggatan 52. Det är det nyaste huset av alla i hela kvarteret. Huset är vitt och taket är svart. Den har fyra lägenheter och ett spa, och gym på bottenvåningen.

Mitt namn är Zainub, och jag bor i det vita huset med mina föräldrar och mina två syskon. Vi kommer från Iran. Min pappa heter Mohammed, min mamma Tasneem, storebror Adam, och lilla syster Sakina. Vår granne heter Rebecka, hon är från London. Hon bor själv med sin katt, och känner sig ganska ensam, därför kommer hon ofta och hälsar på oss. Hon är jätte bra på att baka cupcakes. Under oss bor ett gammalt par. De är jätte snälla och så gulliga. De heter Ulf och Birgitt och är från Sverige. Båda ska snart gå i pension. Ulf är snart 70 år gammal och Birgitt är 68 år. Ulf jobbar på banken, det vet jag, men jag är inte helt säker var Birgitt jobbar. Brevid Ulf och Birgitt bor en familj som är från Kina. De är väldigt rika, Jag känner dom inte så väl för att dom precis flyttat in. Men jag vet deras namn. Pappa Bo, mamma Lian, pojken heter Chang och lilla flickan som är ett år gammal heter Saffian.

1


På botten våningen finns det ett gym på vänstra sidan och ett spa på högra. Jag brukar ofta gå till gymmet nästan 4-5 gånger i veckan. Ibland på kvällen också. Det är öppet dygnet runt. Spaet är öppet varje dag från kl 15-22. Mamma och jag brukar gå dit på helgerna.

Längst uppe i trapp huset finns det en stor vind där har alla i trapphuset sina egna platser där det har grejer som inte behövs så ofta för att få mer plats i lägenheterna. Där uppe finns det ett litet rum med en liten dörr där brukar jag vara ibland, det är mysigt och jag har lagt en fåtölj och ett akvarium där med lite andra grejer. Där uppe brukar jag ofta vara för att vara själv, jag tar alltid med mig något att äta och självklart macbooken och min iphone.

2


Huset kapitel 2: Personerna i huset

Först kan jag ju berätta om min familj. Min pappa Mohammed han är 37 år gammal. Han har svart hår och ganska så stora ögon. Jag tycker att han är jättelik farfar, Men han säger att han är lik både farmor och farfar. Han har nästan alltid jobbkläder på sig. Men så fort han kommer hem sätter han på sig mjukisbyxorna. Han har jobbat som doktor i 7 år. Hans hobby är att fiska, spela golf och laga mat. Jag tycker nog att min pappa är bäst på det som är hans hobby i alla fall laga mat och spela golf. Om han har tur får han fisk inte annars. En till hobby som både mamma och pappa har är att städa.

Min mamma heter Tasneem hon är 35 år gammal. hon har en hijab med långa klänningar som nästan går ända ner till fötterna. Hon har oftast höga klackar under för att hon är ganska kort utan dom. Min mamma har hijab hela tiden. Men hemma kan hon ta av sig den. Jag kommer också ha hijab när jag blir stor. Mamma jobbar som lärare. Engelska och hemkunskaps lärare. Jag har lärt mig jätte mycket engelska av henne och självklart att laga mat. Jag tycker att hon är jätte bra på engelska. Hon har en brittisk dialekt som låter jätte fint. Hennes hobby är också att laga mat, och att sticka, virka, brodera och städa

Min bror Adam är 15 år gammal. Han är väldigt sportig av sig. Han spelar Hockey, Fotboll och tennis. Han har fotboll på måndagar, onsdagar och fredagar men han spelar oftast med sina kompisar när han har tid. Hockey och tennis har han bara en dag i veckan. Hockey har han på lördagar och tennis på tisdagar. Han gymmar när han har tid också. ibland går han mitt på natten och springer. Han är lite konstig faktiskt. Hans hobby är fotboll, tjejer och att vara med kompisar. Han sa att han ska sluta både på hockey och tennis. Han tycker det är tråkigt nu och han tycker att han inte har tid med läxor och att vara med hans kompisar osv. Adam går i 9:an. Adam och jag har nästan bara en grej gemensamt och det är att vi båda är ganska ansikts fixerade. Adam har oftast sånna kläder som man kan spela fotboll med. Som t.ex Adidas-mjukisbyxor och en tröja. 3


Min syster Sakina år 9 år gammal. Hon är väldigt rörig av sig och klättrar överallt. Hon går i 3:an. Hon är jätte duktig på matte och att måla. Hon kan bli konstnär. Sakina går i klättring och skridskor. Hon har vunnit 6 medaljer i klättring och 3 i skridskor. 4 av dom är guld 2 silver och 3 brons. Hon är jätte duktig. Sakina har en jättekonstig stil enligt mig och Adam. Hon har nästan alltid one piece på sig. Jag tror att hon har över 50 stycken med olika färger och mönster. När Sakina var liten ramlade hon från andra våningen och bröt benet. Sen dess har hon haft lite problem med det benet. Men hon kan fortfarande springa och klättra och allt sånt möjligt.

Sist till jag. Jag heter Zainub och är 13 år gammal. min hobby är att vara med kompisar, sitta framför datorn och chatta med kompisar, virka, Lyssna på musik och självklart sporta. Jag går i gym och basket. Jag går till gymmet varje dag och jag har basket 3 dagar i veckan på tisdagar, fredagar och ibland har vi match på söndagar. Jag går i 7:an på Kvarnbyskolan. Själv tycker jag att alla bryr sig för mycket om utseendet och jag vet att jag gör det också. Men dom flesta känns så konstiga så att man typ vill skratta när man hör hur dom pratar och beter sig. Många i min klass tycker att jag är jättebra på sjunga men det tycker inte jag och just när man behöver sjunga vågar jag inte. Men ändå. Jag älskar ju fortfarande musik jättemycket. Min favorit artist är Adele. Jag tycker att hon är awesome och har världens bästa låtar. Min favorit låt av henne är my same eller skyfall. Jag har oftast jeans och en gosig stickad tröja. Men Jag ÄLSKAR mjukisbyxor.

Vår lägenhet har 4 rum så alla får egna rum men mamma och pappa får dela. Det finns två toaletter och ett stort vardags rum. Ett stort kök och en ganska stor hall. Alla möbler i lägenheten är Ikea möbler. Vårt hus är nästan alltid rent för att som jag sa förut så är mamma och pappa är städfreaks.

4


Jag vet inte hur jag ska börja men Rebecka är 19 år och bor ensam med sin katt. Katten heter Nils. Han är jättetjock och har jättemjuk och fin päls. Jag tror Nils är 3 eller något. Är inte helt säker. Rebecka är ju som sagt från London. Hon är en student så hon läser till att bli bagare. Jag vill kunna lika bra engelska som henne och samma brittisk uttal. Men det är jätte svårt. Rebecka har lärt sig svenska på så kort tid och hon har jättefint uttal. Rebeckas hobby är att Baka CUPCAKES, designa kläder och spela fotboll. Hon gör jätte goda cupcakes. Hon är jätte bra på att dekorera dom också. hon har olika färgers frosting och kiwibitar. Dom blir jättefina. Jag tycker att hon har jätte bra stil på sina kläder. Ibland på morgonen när jag inte hittar kläder går jag upp till henne och får alltid låna hennes kläder. Rebecka är en slags hipster med en helt annorlunda stil. Men jag tycker att hon passar jätte bra i den. Hon har både Jeans och mjukisbyxor. Jättefina jackor och koftor. Rebecka och Adam brukar ofta vara med varandra och t.ex. Spela fotboll. Se på tv och annat. Rebecka har ju väldigt mycket intresse med att baka. Men hon är jätte bra på att laga mat också. Ibland när mamma eller pappa inte orkar laga mat säger dom till henne att laga lite mat till våran familj och då dukar hon upp jätte fint. Så Jag tar foto på det och såklart lägger upp på instagram. Rebeckas lägenhet är jättefin. Det finns bara ett rum, ett badrum, vardagsrum, kök och en liten hall. Nästan hela huset har cupcake tema det är jätte fint. Det är oftast rent och gott luktande. Hon Har behov av doftljus. Hon tycker det är synd att doftljus kostar jätte mycket här i Sverige.

Jag vet fortfarande inte vad Brgitt jobbar med men jag tror hon har ett eget företag men jag är inte säker. Birgitt har en jättestor släkt. Hennes familj är släkt med en gammal kung som jag inte kommer ihåg namnett på. När hon bodde i Tyskland hade dom ett hus stort som ett slott. Birgitts hobbys är att sticka, virka, brodera, och vara ett barn. Den sista hobbyn Kanske man undrar över men hon är och kan vara jättebarnslig ibland. Men hon är fortfarande jättesnäll. Jag kan prata med henne som jag pratar med min mam5


ma så hon är som en andra mamma typ. Birgitt Har cancer och har haft det i ungefär ett och ett halvt år. Så Ulf är väldigt rädd om Birgitt.

Ulf och Birgitts hus har väldigt gamla möbler som dom har ärvt eller något men det passar deras stil och de passar dem för att... Jag vet inte varför men det gör det bara. Huset är nästan alltid rent. Men det kan vara lite damm här och var ibland. Familjen som från Kina kan jag nästan inget om. Så det kommer inte mycket fakta om personerna. Bo är lika gammal som min pappa 37. Han är jätte rik. Han har 10 företag eller något. Bo är ganska lång, Han har svart hår och har glasögon. Jag har ingen aning vad hans intressen är men han har gott och fiskat med pappa några gånger och han har jätte stora systemkameror. Jag fick en systemkamera av hans familj på min födelsedag.

Lian är 34 år gammal. Hon är arbetslös. Hon är jättekort Nästan som min lillasyster. Hon Har mycket intresse med Laga mat och lagar sjukt mycket som hon kan bjuda till alla i huset. hon lagar oftast Kinamat eller Thai mat. När hon är hemma så har hon olika Kinesiska dräkter.

Chang är 13 år gammal. Han går i samma klass som mig. Han har blivit jätte popis i klassen på jätte kort tid. Han har en jätte fin röst. Asså då menar jag när han sjunger, han är jätte bra. Han gillar också fotboll. Jag brukar se honom ofta på gymmet och då snackar vi i bland.

6


Saffian är 1 år gammal. Jag hat lärt känna henne jätte bra. Hon fyller år snart och då har jag varit och shoppat massa klänningar, skor, hängslebyxor, en nalle och en liten kam som är jätte söt. Jag och hon brukar Gå till lekplatsen och leka.

Deras hus är fullt med massa kinesiska prylar och möbler. Just nu är det ganska stökigt och ganska tomt.

7


Kapitel 3: Festen Familjen Lee (dom som är från Kina) ska ha fest. Dom har bjudit alla i trapphuset och alla får gärna ta med sin en kompis om dom vill. Festen ska vara mest för att dom ville lära känna oss.

Hejsan alla familjer som bor i trapphuset. Vi har tänkt att ha fest fredag den 18 januari. Alla är välkomna. Ta gärna med en kompis om ni vill. Festen börjar kl 15.00 Festen kommer vara nere vid gräsmattan Om ni vill så får ni ta med lite bakelse eller något. Hoppas vi träffas Hälsningar familjen Lee

Efter jag hade läst inbjudan så tänkte jag direkt vem jag skulle ta med mig och vad jag skulle bjuda på Kanske munkar? Nej... Sen tänkte jag vad Rebecka skulle tagit med sig. Fort kom det fram att hon säkert skulle göra cupcakes. Ja ja Dagen efter när jag var i skolan frågade jag Lisa (min bästa kompis) om hon ville följa med och hon sa ja nästan sekunden efter jag hade frågat henne. Jag vet att hon gillar min bror så det var säker därför. När jag kom hem så frågade jag Adam vem han skulle ta med, Han sa Simon från hans klass. Jag blev nästan illröd om kinderna och kände nästan att jag rodnade. Så jag sprang direkt in i mitt rum. Det var pinsamt tänkte jag.

8


3 dagar senare. På morgonen skulle jag nästan försovit mig om inte mamma skulle haft ringklocka till pajen. Jag hoppade nästan av sängen. Gick ut ur rummet och in i köket och frågade vad som hände. Sen kände jag lukten av broccoli-paj och sa: Tack mamma! Hur visste du att jag ville ha broccoli-paj till frukost? Sen så sa mamma att det är till festen. Jag hade glömt av festen helt efter alla prov dom senaste dagarna. Efter att ha pratat lite med mamma gick jag på toa och borstade tänderna. Jag var jätte nära på att somna om. Men som tur var hade brorsan vaknat och sparkade nästam sönder dörren. Jag gick in i mitt rum och fixade mig. Efter skolan kom jag på att man skulle ha med sig någon bakelse till festen. Så fick jag och Lisa springa till torget till våran bästa fikaplats och köpte 20 munkar. Sen tog vi bussen hem för ingen av oss orkade gå. När vi var framme så var ingen hemma så vi började fixa oss lite till festen. När vi båda var färdiga så ringde det på dörren. Jag gick och öppnade och det var Adam och Simon. Dom kom in och det var jättekonstigt annars när Adams kompisar var här brukar det bara spela tvspel eller något. Men båda fixade sig inför festen. Jag och Lisa var ju klara så vi gick in i köket med munkarna och letade efter ett kaktorn. Såklart så hittade vi inget, så vi fick gå upp till Rebecka och fråga. Hon hade jättemånga så vi fick låna, vi fick också smaka på cupcakes som vi tog ner vi fick 4 stycken. Vi gav till Adam och Simon också dom trodde vi hade gjort dom. Så vi sa ja men sen fattade Adam att det var Rebecka som hade gjort dom för hon har en special ingrediens när hon göra cupcakes som ingen annan gör. När det var dags att gå ner så såg vi ett lång bord där vi la munkarna på. Det var allt möjligt på bordet. Min familj får ju inte äta fisk eller fläskkött och det hade alla tänkt på och gjort något med kyckling eller nötkött. Jag tycket det var snällt av alla att göra det. All mat såg jätte gott ut som t.ex. 3 olika pajar, cupcakes, En hel kyckling, jordgubbstårta, olika slags frukter med choklad dipp, cheescake, smörgås tårta och allt möjligt. till dricka har det kaffe,cola, fanta och lite annat. 9


Det blev en ganska lyckad kväll, bara att alla var helt slut efter alla lekar Sakina hade hittat på. Så det blev ganska mycket bråk med henne och jag var inte heller snäll mot henne. När jag var i mitt rum hörde jag mamma säga förlåt till Sakina...

10


kapitel 4: Olyckan med det stora akvariet

Nästa morgon vaknade jag tidigt. Jag gick upp nästan direkt och gick in i badrummet. Efter Jag hade tagit en snabb dusch gick jag in i mitt rum igen och kollade klockan. Klockan är 7.30 på en lördag. Mitt rekord, Jag ville säga förlåt till Sakina. Så jag tänkte göra frukost till mig och henne. Jag tänkte en stund ”Hhmmm.....” Vad är Sakinas favorit frukost? Det kom Direkt upp pannkakor i hjärnan. Kollade upp recept på pannkakor på google. Efter ungefär 40 minuter hade jag gjort 20 pannkakor. Ingen hade vaknat än. Så jag tänkte att jag skulle ta en bricka och duka för mig och Sakina. När jag var klar, hörde jag ljud från Sakinas rum, så jag gick dit med brickan. På brickan var det 8 pannkakor, saft och 2 cupcakes. Jag öppnade och hon satt redan på sin säng. Jag kom in och satte mig. Jag ställde ner brickan på hennes nattduksbord. Jag sa direkt förlåt och hon sa samma sak. Efter att vi hade ätit klart så tog jag fram min mobil och såg att vi inte hade någon signal. Så jag frågade Sakina om hon ville följa med mig till vinden. hon sa -Ja sa hon och så gick vi upp. På vägen ut tänkte jag ta med mig en tjocktröja för det är alltid kallt där uppe. Jag tog med mig två tröjor, en till Sakina och en till mig. När vi var upp kände vi att det var jätte blött. Jag öppnade dörren och det bara forsade vatten. Jag stängde dörren fort och gick och knackade på alla dörrar och sa: -Det är översvämning på vinden. Jag tror att akvariet har gått sönder med alla fiskar i. Det luktar jätte äckligt också. Alla vi som bor i huset gick upp med alla våra handdukar som vi hittade i allas hus. Innan vi öppnade dörren till vinden så la vi massa handdukar på golvet. Sen öppnade vi dörren, allt vatten kom rusande så vi la ut massa handdukar. Efter ungefär 45 minuter så var det torrt, sen gick alla hem till sig själva. När vi var hemma så bestämde jag och Sakina oss för att se på film.

11


Kapitel 5: Inbrottet

Pappa, mamma och Sakina bestämde sig för att åka till Jönköping för att träffa min moster över helgen. Mamma hade lovat både mig och Adam att vi båda fick ha över en kompis var, och dom får också sova över. När mamma hade sagt det så ringde jag till Lisa hon sa ja. Men sen -sa jag att någon av Adams kompis kommer också vara här men ändå. Efter Mamma och dom hade åkt så frågade jag Adam vem han skulle ha med sig. Han sa Simon. sen sa jag bara okej och frågade om han ville komma och handla mat och snacks som vi kunde äta. Han sa Ja men kan vi inte gå när dom har kommit så att dom också kan välja vad vi ska äta osv. Det var faktiskt en bra ide. Efter ungefär en timme så kom båda. Vi var hemma ett tag sen stack vi och handlade. Vi köpte jättemycket grejer. Som Lasange och tacos, dricka, 2 stora påsar godis, Munkar, chips, popcorn och onionrings. Vi hyrde film också. Sen så stack Adam och Simon med grejerna hem. Men jag och Lisa stack och shoppa lite men båda av oss hitta inget så vi stack hem. När vi kom hem hade Adam och Simon gjort lasange till oss, och dukat upp jättefint. Efter vi hade ätit så tog vi fram allt gott gott, och satt vi oss vid soffan och valde vilken film vi skulle välja först. Vi såg på min och Lisas film först, Det är den där ”She´s the man” under filmen skrattade vi väldigt ofta. Efter vi hade sätt den filmen så tittade vi på killarnas film som var scream 4. Jag har hört att den är jätteläskig menmen. När vi hade sätt ungefär halva filmen så hörde jag ljud ute ifrån Jag kolla ut ur fönstret och såg 4 killar gå upp i trappuppgången. Just då blev det stora sprickor över hela tv:n. och det lät kraaakkkk kraaakkkk Både jag och lisa blev jätte rädda. Det var jätte läskigt. Då sprang 12


Adam och Simon till dörren och låste dörren. Jag tog fram en ganska låg stol och satt den framför handtaget. Adam sa -Nu är vi säkra. Då sa jag -Nej Pappa och mamma kommer hem i morgon och tv:n är Helt paj. Sen gick vi in i vardagsrummet och tände lamporna i nästan hela huset. Vi såg på sprickorna och dom var jätte stora. Jag satte på filmen iågen och då såg man ingen skillnad, den ser ut som vanligt sa jag. Men sen när man stänger av tv:n ser man sprickorna jätte bra. Mamma, pappa och Sakina kom hem och vi försökte att dom inte skulle gå till vardags rummet men det var svårt när dom kom så satt dom sig direkt på soffan och såg på tv. Dom märkte ingenting.

13


kapitel 6: Rykten

I går fick jag veta att dom ska riva ner huset där jag bor jag fattade nästan ingenting när mamma sa det till mig. Jag kan inte fatta varför eller att vi måste flytta jag älskar ju mitt rum har ju precis blivit nöjd med det och då vill dom riva huset helt galet. Jag måste nog fråga varför. Jag gick upp på morgonen och gick till mammas och pappas rum dom var redan vakna. Jag satt mig på säng kanten och frågade pappa varför dom ska riva det. Han sa att det var för att dom ska göra ett större shopping center. Efter skolan när jag kom hem satt alla ungdomar från huset i våran soffa. Dom hade bestämt att gå och protestera. Jag vill också protestera, Jag vill ju ha ett större shoppingcenter vem vill inte det men jag vill inte flytta pga det. När vi kom fram till shoppingcentret. Så var det massa män med kostymer, Chang sa -Att dom kanske är advokater eller något. Vi alla gick fram till dom. Sakina frågade direkt Är ni typ advokater eller något. Eller är ni dom som ska förstöra mitt hus så att jag behöver bo i ett tält i typ hundra år. En av dem som var väldigt lång svarade. Jo vi är advokater men vi är här för att vi vill inte att det ska bli större shopping center för vi vill inte att ni ska bli hemlösa. och vi tycker det är slöseri med pengar också. Jag svarade att det var helt sant. Efter vi hade pratat med dom ett tag så gick alla hem till oss. Vi såg på en film som heter Skyfall. Filmen var jätte bra och vi hade gjort massa popcorn och hade massa godis i flera skålar.

14


Kapitel 7: Slutet gott allting gott

Nästa dag fick vi hem ett brev. Det stod att dom inte ska förstöra huset eller göra ett större shoppingcenter. Men dom ska göra ett nytt med flera affärer osv. fast det ligger 15 minuter med buss. Jag blev jätteglad för jag ville ju inte byta skola och flytta igen. Kommer verkligen ihåg hur det var att flytta från Irak det var jättejobbig att lämna alla kompisar, och vill ju verkligen inte lämna Lisa det skulle varit jättetråkigt. Jag skulle säkert gråta varje dag och då skulle mamma och pappa få flytta tillbaka. alla familjerna som bor i huset åkte på utflykt idag, Vi åkte till havet. Det var nästan helt tomt på hela stranden, det kanske var tre eller fyra familjer som högst. Alla barnen badade. Det var ganska ljummet vatten. Vi hade med oss jätte mycket mat, spel, bollar, spade och hink för att göra bästa sandslottet. Det kändes som man var i hemlandet och hela släkten gick till stranden. Men det var jätte pinsamt för hela stranden brukade vara full av folk. Efter alla barnen som kunde simma hade badat klart så åt vi mat från Kina, Irak, London och självklart Sverige. Alla hade med sig mat från sitt hemland. Från kina var det vorrullar, och nudlar med kyckling i. Från oss var det självklart ris med kött. Från London var det istället för fish and chips var det friterat kyckling som var friterat och chips. Hon hade friterat kyckling istället för fisk för min familj inte äter fisk. Jätte snällt av Rebecka tycker jag och från Sverige var det köttbullar med potatismos. Vi kom hem kl 23.30 vi hade varit där i flera timmar och när jag kom hem och la mig på sängen så kände jag träningsvärken efter allt badande och fotbollen. Det blev en riktig lyckad dag och alla hade kul. jag lärde känna alla i huset bättre och det var en jättevarm och solig dag.

15


16

Huset  

Lamiyah

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you