Page 1


VOORWOORD Introductie en voorspel in conceptdenken Door Goos Geursen Concept 3.0 is al gestart. Toekomstige concepten moeten paradoxaal kunnen zijn, nieuwe interpretaties geven, als een interface zijn, verwarring stichten, gemeenschappelijk gecreĂŤerd zijn en niet door een slimmerik op zolder zijn bedacht.


HOOFDSTUK 1 Ons brein: het belangrijkste gereedschap Een nieuw concept bedenken doe je met je hersenen. Zowel je linker als rechter hersenhelft zijn daarbij nodig. 90% van de mensen is linksbreinig. We moeten daarom onze rechter hersenhelft meer trainen.


HOOFDSTUK 2 Hoe zit ons denken in elkaar? Door Edward de Bono Ons denken is al meer dan 2500 jaar oud. Filosofen als Aristoteles, Plato en Socrates hebben de basis gelegd voor de manier waarop we nu denken.


HOOFDSTUK 3 De start van het conceptuele tijdperk Drie trends hebben ervoor gezorgd dat we in het conceptuele tijdperk zijn beland. Overproductie, outsourcing aan goedkope productielanden en automatisering, zorgen ervoor dat we linksbreinig denken.


HOOFDSTUK 4 Nederland voorsprong in conceptdenken Ons erfgoed heeft de voedingsbodem gelegd. We zijn van oudsher ondernemend, individualistisch, nuchter, onafhankelijk, eigenwijs en hebben een relativerende humor.


HOOFDSTUK 5 De wereld in 2020 Door Lidewij Edelkoort Lidewij voorspelt dat ons denken gaat veranderen. We zijn ons ervan bewust dat we andere oplossingen moeten bedenken voor de problemen waar we nu tegenaan lopen.


HOOFDSTUK 6 Maya-kalender en 2012 De Maya’s beschrijven 21 december 2012 als de overgang naar een nieuwe bewustere wereld, waarbij we meer gebruik gaan maken van ons zesde zintuig: onze intuïtie.


HOOFDSTUK 7 Wat is een concept? Een concept is de oorsprong, de roots waar alles vandaan komt en dient als een kapstok, waar je alles aan kunt ophangen. Het is de Pachamama, de vruchtbare moeder aarde waaruit nieuwe scheuten kunnen ontstaan.


HOOFDSTUK 8 Waarom is het belangrijk? Mensen zien meer dan 6000 reclameboodschappen per dag. Slechts 2% wordt opgemerkt en minder dan 0,1% heeft impact.


HOOFDSTUK 9 Organisatie, marketing- en communicatieconcepten Bedrijven waarbij de ‘Why’ (oftewel de ziel) en het DNA is doorgetrokken in alle gelederen van de organisatie zullen op termijn succesvoller zijn.


HOOFDSTUK 10 Conceptdenken 1.0, 2.0 en 3.0 Conceptdenken doe je met je linker- en rechter hersenhelft tegelijk, zodat er ideeĂŤn ontstaan van toegevoegde waarde. Het moet mensen inspireren, doelgroepen raken en fans en volgers creĂŤeren.


HOOFDSTUK 11 Eigenschappen van een concept Een goed concept gaat langer mee, is betekenisvol, heeft een innerlijke waarheid, heeft meer uithoudingsvermogen, wordt sneller begrepen en is geloofwaardig.


HOOFDSTUK 12 De lagen in een concept Een goed concept heeft verschillende lagen. Wat zien we gebeuren? Wat vertelt het verhaal nog meer? Wat is de kerninterpretatie?


HOOFDSTUK 13 Randvoorwaarden voor conceptontwikkeling Er zijn een aantal basisvoorwaarden voor een goed concept. Als je die niet hanteert, heb je al een valse start.


HOOFDSTUK 14 Aan welke eisen moet een concept voldoen? Een goed concept start al bij een aansprekende naam. Zorg dat je authentiek bent en integreer je gedachtegoed in alles wat je doet.


HOOFDSTUK 15 De bouwstenen van een goed concept Voor een succesvol concept heb je de juiste bouwstenen nodig. De bouwstenen zijn de basis voor een stevig fundament voor de toekomst.


HOOFDSTUK 16 Doorvertalen naar een innovatief concept 3.0 Kijk naar je ’Why’, megatrends en de essentiële zintuigen van het conceptuele tijdperk.


HOOFDSTUK 17 Doorvertalen naar een communicatieconcept Heb je een 3.0 concept? Vertaal het dan naar een effectief communicatieconcept.


HOOFDSTUK 18 Tips voor een goede brainstorm Brainstormsessies kunnen de conceptontwikkeling naar een hoger niveau brengen, maar dan moet de brainstorm wel op de juiste manier worden uitgevoerd.


HOOFDSTUK 19 Veelgebruikte technieken Er zijn veel denktechnieken die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van een goed concept. Hier staan de beste op een rijtje met uitleg over de toepassing ervan.


HOOFDSTUK 20 Beproefde methodes van experts Verschillende methoden van experts worden behandeld.


HOOFDSTUK 21 Beste werkwijze voor een goed concept Alle ervaringen en methodes van experts zijn samengebracht tot een beste werkwijze.


HOOFDSTUK 22 Voorbeelden van goede concepten We ontrafelen geweldige campagnes en discussiĂŤren over de lagen in een concept.


HOOFDSTUK 23 Inspiratiebronnen voor conceptdenken We delen boeken, artikelen, interessante websites en films.


HOOFDSTUK 24 Train je rechter hersenhelft Tips en tricks om je hersenen te trainen.


HOOFDSTUK 25 Train je linker hersenhelft Tips en tricks om je hersenen te trainen.

Het ei van columbus  
Het ei van columbus  
Advertisement