Page 1

Persuitnodiging Meer informatie = Minder darmkanker “Mode en darmkanker slaan handen in elkaar” Woensdag 29 februari 2012, om 11 u Europees Parlement, Brussel (zaal ASP 5E1) Frieda Brepoels en Wim van de Camp nodigen u samen met www.stopdarmkanker.be en www.pixelstegendarmkanker.nl graag uit op een persconferentie over de internationale maand tegen darmkanker. Programma: - Korte toespraken van Frieda Brepoels, Wim van de Camp, Dr. Luc Colemont en Marthen Bakker - Onthulling van een bijzonder blauw lint ontworpen door de Antwerpse topdesigner Tim Van Steenbergen als het symbool van de strijd tegen darmkanker - Lancering van een gloednieuw online netwerkplatform voor de “United Europe against Colon Cancer”-gemeenschap - Ruimte voor vragen tijdens informele drink 's Ochtends worden aan de hoofdingangen van het Parlement blauwe lintjes en flyers verdeeld aan alle Europarlementsleden en hun medewerkers. Uw aanwezigheid en uw aandacht voor deze problematiek is cruciaal. Eén bericht in de pers kan levensreddend zijn ! Als immers één man of één vrouw door het lezen van uw artikel contact opneemt met de huisarts en er vroegtijdig darmkanker kan worden opgespoord, is de actie voor ons al geslaagd. Uit vorige acties weten we echter dat het er veel meer kunnen zijn. Wij rekenen dan ook op uw volle steun. Doorbreek het taboe en schrijf over een ziekte die jaarlijks bijna 400.000 Europeanen treft! Tijdens de maand maart zullen zowel de Vlaamse vzw www.stopdarmkanker.be als de Nederlandse stichting www.pixelstegendarmkanker.nl nog verschillende meer gerichte acties ondernemen. U zal hier later ten gepaste tijd over worden geïnformeerd. Frieda Brepoels, Vlaanderen (N-VA)

Wim van de Camp, Nederland (CDA)


Achtergrondinformatie - 1 Europeaan op 20 wordt geconfronteerd met darmkanker. Daarmee blijft darmkanker de tweede belangrijkste sterfteoorzaak van kanker, ondanks het feit dat darmkanker aan alle WHO-screeningscriteria voldoet. Darmkanker staat nog steeds in de schaduw van borstkanker en prostaatkanker. - Er is een groot tekort aan kennis over deze problematiek zowel bij het brede publiek als bij de eerstelijnszorg en de andere zorgverstrekkers. Wordt elke poliep kanker? Hoelang duurt het vooraleer een poliep eventueel kanker wordt? Wat houdt nu precies een darmonderzoek of colonoscopie in? Wat is dat met die nieuwe eenvoudige test voor de stoelgang? Kunnen poliepen vermeden worden? - Informatie en voorlichting zijn cruciaal om op langere termijn betere resultaten te bereiken wanneer het algemeen bevolkingsonderzoek in Nederland in 2013 en in Vlaanderen in 2014 zal worden georganiseerd. Meer informatie en betere voorlichting moeten kunnen leiden tot een verhoogde participatiegraad aan dergelijk bevolkingsonderzoek. Uiteindelijk moet dit op langere termijn resulteren in minder darmkanker. Immers, hoe vroeger darmkanker kan worden ontdekt, hoe groter de kans op genezing en overleving. - Gerichte campagnes kunnen hierin een belangrijke rol spelen. De samenwerking tussen de Vlaamse organisatie vzw Stop Darmkanker o.l.v. Dr. Luc Colemont en de Nederlandse “Stichting Pixels tegen Darmkanker� o.l.v. Marthen Bakker bewijst dat over de landsgrenzen heen echt kan worden samengewerkt.

Verdere info : info@stopdarmkanker.be info@pixelstegendarmkanker.nl Voor accreditatie, gelieve voor 28 februari contact op te nemen met katrien.uyttersprot@europarl.europa.eu

Persuitnodiging Europees Parlement  

persbericht

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you