Page 1

Magazine

www.stopandgomag.gr

ΤΕΥΧΟΣ 16 • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 08 • διατιθεται ΔΩΡΕΑΝ

JAGUAR XF

Δοκιμές: VW Scirocco 1.4 160 hp Dacia Sandero 1.4 Seat Altea Freetrack 4WD 2.0 TDI


 Stop and Go Δεκέμβριος


Editorial Stop and Go

ΤαυτΟτητα ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΤΕΥΧΟΣ 16

ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Γιάννης Γιαννιδάκης giannidakis@stopandgomag.gr

creative director Ρούλα Μάμαλη ART DIRECTOR Μαρία Καρκανάκη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Γιώργος Δαμανάκης Κώστας Φιλιππάκης Νίκος Παπακωνσταντίνου ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Δημήτρης Κολιός, SMI ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Σταυρούλα Ευσταθίου ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Μανόλης Στρατάκης ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Γιώργος Χριστινίδης IT SYSTEM ADMINISTRATOR Σταύρος Χριστοδουλάκης ΕΚΤΥΠΩΣΗ-ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Γ. ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ-ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΔΑΚΗΣ Εθνικής Αντιστάσεως 12, ΤΚ 71 414 Γάζι Ηρακλείου Τηλ./Fax: 2810 260185 e-mail: info@stopandgomag.gr Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η αναμετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους του περιοδικού, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. Το περιοδικό ΄΄Stop and Go΄΄ διατίθεται δωρεάν μαζί με τη παγκρήτια ημερήσια εφημερίδα «Νέα Κρήτη» αρχές κάθε μήνα, εκτός Αυγούστου.

Διεύθυνση: ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου Κρήτης, Οδός Α’ Τηλ.: 2810 398100, Fax: 2810 398117

ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ Η οικονομική κρίση, όπως είναι πολύ λογικό έχει αγγίξει και τον κλάδο του αυτοκινήτου, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους βιομηχανικούς «παίχτες» της παγκόσμιας οικονομίας. Μέρες τώρα παίζεται –και θα παίζεται- ένα οικονομικό παιχνίδι μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών και των κρατών. Το πρόβλημα της ρευστότητας παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, τόσες ώστε αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες να απαιτούν την κρατική βοήθεια για ενίσχυση. Εταιρίες δήθεν κλείνουν, άλλες είναι στα πρόθυρα πτώχευσης, άλλες μειώνουν εσπευσμένα τις θέσεις εργασίας, την παραγωγή τους, ενώ η μπάλα έχει πάρει και τους προμηθευτές των αυτοκινητοβιομηχανιών, που πράττουν αναΗ Αμερική δείχνει να έχει το λόγως. Η Αμερική δείχνει να έχει το σοβαρόσοβαρότερο πρόβλημα, η Ευρώπη τερο πρόβλημα, η Ευρώπη να ακολουθεί και να ακολουθεί και η Ελλάδα να η Ελλάδα να είναι τελευταία. Μπράβο μας και μια φορά. Να δούμε μέχρι που θα αντέξουμε. είναι τελευταία. Μπράβο μας Οι εισαγωγικές εταιρίες όμως της χώρας μας, και μια φορά. προσπαθούν παρά ταύτα να γίνουν ελκυστικότερες. Οι προσφορές και οι μειώσεις τιμών έρχονται καταιγιστικές. Το δώρο, του δώρου, ω δώρο! Χαρά σε εκείνον που είχε προγραμματίσει, έτσι κι αλλιώς, να αποκτήσει αυτοκίνητο. Οι προτάσεις είναι πολλές και αρκετά θεαματικές. Ωστόσο, επανερχόμενοι στο προηγούμενο ζήτημα, οι οικονομικοί αναλυτές δεν βλέπουν ευοίωνα τα πράγματα για το 2009. Προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά. Τόσο δύσκολη συμπληρώνω, που στην ερχόμενη Έκθεση της Γενεύης, σύσσωμες όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα δώσουν το παρών, όπως ανακοίνωσαν οι οργανωτές της Έκθεσης. Αντιθέτως, σε αυτή που προηγείται και υποδέχεται παραδοσιακά το νέο έτος, στην Μέκκα της αυτοκίνησης στο Ντιτρόιτ, θα απουσιάσουν 5 αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως έχουν ανακοινώσει έως τώρα οι Ferrari, Suzuki, Mitsubishi, Land Rover και Rolls-Royce. Μία νέα, δύσκολη, χρονιά αναμένεται. Για όλους μας. Ραντεβού το νέο χρόνο, με πολλά νέα μοντέλα... Καλές Γιορτές.

Η οδήγηση είναι ευθύνη. Οδηγείτε με ασφάλεια.

Ο εκδότης

Γιάννης Γιαννιδάκης Δεκέμβριος Stop and Go
Περιεχόμενα Stop and Go

22

Δοκιμή

Jaguar XF 2.7 D

Δοκιμή

VW Scirocco 1.4 160 hp

26

3

Editorial Καλύτερες μέρες;

6

Νέα Κόσμος Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της αυτοκίνησης

14

Nissan 370Z

16

32

Παρουσίαση Συνέντευξη Νέα εποχή στη Seat Βελμάρ...

18

Νέα Αγοράς

Τιμές νέων μοντέλων και χρηματοδοτικά προγράμματα

Δοκιμές

22

Jaguar XF 2.7 D

Η σπορ γοητεία της πολυτέλειας

26

VW Scirocco 1.4 160 hp Επιστροφή στις ρίζες...

Δοκιμή  Stop and Go

Δεκέμβριος

Dacia Sandero 1.4


30

14

Δοκιμή

Seat Altea Freetrack 4WD 2.0 TDI

Παρουσίαση Nissan 370Z

F1

Grand Prix Βραζιλίας

38 Πρόσκληση... πρόκληση

Dacia Santero Ο άνετος, ο τίμιος και ο αξιόπιστος...

Αγώνες 36 37

Νέα Αγώνων

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας

Seat Βελμάρ

30 Seat Altea Freetrack 4WD 2.0 TDI 32

WRC

WRC

Ράλλυ Ιαπωνίας

38

16 40

Συνέντευξη

Ράλλυ Ιαπωνίας

FI Grand Prix Βραζιλίας

40

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας

Δυνατές μάχες και πλούσιο θέαμα στο Τυμπάκι

42

Rally Sprint στη Μαλάξα Καλοί αλλά λίγοι...

37

Δεκέμβριος Stop and Go
Νέα Κόσμος Stop and Go

Η Porsche παρουσίασε επίσημα τις πρώτες φωτογραφίες του νέου, τέταρτου μοντέλου της. Η νέα τετράθυρη και τετραθέσια Panamera συνδυάζει τη δυναμική οδική συμπεριφορά των Porsche μοντέλων, τους γενναίους χώρους και την πρακτικότητα, καθώς και την ανώτερη οδηγική απόλαυση ενός γνήσιου Gran Turismo. Έχει μήκος 4,97 μ., πλάτος 1,93 μ. και ύψος μόλις 1,42 μ. Σχεδιαστικά ακολουθεί στη φιλοσοφία των μοντέλων της σειράς 911, δανειζόμενη όμως στοιχεία και από τις Boxster, Cayman και Cayenne. Η παγκόσμια πρεμιέρα της πισωκίνητης Panamera θα πραγματοποιηθεί τον

Οι σημαντικότερες εξελίξεις του μήνα για το αυτοκίνητο και όχι μόνο...

Porsche Panamera

Μάρτιο, στη Γενεύη, ενώ στην αγορά αναμένεται το ερχόμενο καλοκαίρι. Θα εφοδιάζεται με V6 και V8 κινητήρες, που θα αποδίδουν από 300 έως 500 ίπ-

πους, ενώ θα συνδυάζεται με όλα τα κιβώτια της εταιρίας, από το μηχανικό 6άρι έως το 7τάχυτο αυτόματο-σειριακό διπλού συμπλέκτη. Τέλος, στην

κορυφαία της εκδοχή θα διαθέτει και σύστημα τετρακίνησης, ενώ επιπρόσθετα η Porsche εξελίσσει και μία υβριδική έκδοση του μοντέλου.

5 Αστέρια για τα Alfa Romeo Mito, Ford Fiesta, Peugeot 308CC, VW Golf VI, Renault Megane, Honda Accord, Opel Insignia και Volvo XC60 Ο ανεξάρτητος οργανισμός EuroNCAP παρουσίασε τα τελευταία αποτελέσματα των δοκιμών πρόσκρουσης με βάση το υπάρχον σύστημα (από το Φεβρουάριο του 2009 αλλάζει, και θα αναφερθούμε σε αυτό στο επόμενο τεύχος). Σύμφωνα με αυτές λοιπόν, τα Alfa Romeo Mito, Ford Fiesta, Peugeot 308CC, Volkswagen Golf VI, Renault Megane, Honda Accord, Opel Insignia και Volvo XC60 κατέκτησαν 5 αστέρια για την προστασία των επιβατών, ενώ μονάχα τα Ford Fiesta, VW Golf VI και Honda Accord διακρίθηκαν αρκετά για την προστασία των παιδιών και των πεζών, παράλληλα. Επιπρόσθετα, τα Ford Ka και Mercedes Benz Viano βαθμολογήθηκαν με 4 αστέρια στην προστασία των επιβατών, το Dacia Santero με την

 Stop and Go Δεκέμβριος

επαρκή των 3 αστέρων, ενώ το Ford Ranger με την φτωχή των 2. Παράλληλα, ο οργανισμός ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των δοκιμών οπίσθιας πρόσκρουσης που αφορούσαν τα εμπρόσθια καθίσματα 25 μοντέλων. Σύμφωνα με αυτά, μόλις το 20% των εμπρός καθισμάτων προσφέρουν καλή στήριξη και ασφάλεια. Μόλις 5 από τα 25 καθίσματα είχαν καλή ή ικανοποιητική απόδοση (Volvo XC60, Alfa Romeo Mito, Volkswagen Golf VI, Audi A4 και Opel Insignia), ενώ 8 από τα 25 είχαν φτωχή έως προβληματική απόδοση, τρία εκ των οποίων μοντέλα με 5 αστέρια (Daihatsu Cuore, Citroen Berlingo, Hyundai i10, Citroen C5, Ford Kuga, Daihatsu Terios, Peugeot 308CC και Suzuki Splash).


Opel Agila με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Το Opel Agila εξοπλίζεται πλέον και με αυτόματο κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων, που προσφέρει εξαιρετικά ομαλές αλλαγές ταχυτήτων χάρη στον υδροδυναμικό μετατροπέα ροπής. H Opel προσφέρει το αυτόματο κιβώτιο με τον κινητήρα των 1,2 λίτρων με τους 86 ίππους, το οποίο εμφανίζει κατανάλωση 5,9 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, ενώ εκπέμπει μόλις 142 γρ./χλμ. διοξείδιο του άνθρακα, αποτελώντας ιδανική λύση για οδήγηση στην πόλη σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας.

Η General Motors εγκαινίασε ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, παρουσία του Προέδρου της χώρας, Dmitry Medvedev. Το εργοστάσιο θα προσθέσει 70.000 μονάδες στη δυναμικότητα των 100.000+ αυτοκινήτων που ήδη προσφέρουν οι εγκαταστάσεις κοινοπραξιών και εταίρων της GM στη χώρα. Θα κατασκευάζει τα SUV, Opel Antara και Chevrolet Captiva και από το τέλος του 2009, το νέο μικρομεσαίο Chevrolet Cruze sedan.

Σύστημα Υποστήριξης Οικολογικής Οδήγησης από την Honda Ένα νέο σύστημα υποστήριξης της οικολογικής οδήγησης που θα βοηθά τους οδηγούς να επιτυγχάνουν καλύτερη οικονομία καυσίμου σε πραγματικές οδηγικές συνθήκες ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει η Honda στο νέο της υβριδικό, οικογενειακό μοντέλο Insight, που θα αρχίσει να πωλείται από την Άνοιξη του 2009. Πρόκειται για το παγκοσμίως πρώτο σύστημα που θα συνδυάζει τρεις διαφορετικές λειτουργίες για την οικονομία καυσίμου: ένα Econ Mode που ελέγχει κινητήρα, κιβώτιο CVT, μονάδα κλιματισμού και άλλα εξαρτήματα του συστήματος, μία λειτουργία καθοδήγησης που παρέχει συμβουλές για οικονομική οδήγηση σε πραγματικό χρόνο και μία λειτουργία βαθμολογίας που παρέχει αθροιστικά αποτελέσματα μέσω γραφιστικών «φύλλων» που αναπτύσσονται με τον καιρό και παρουσιάζονται στην οθόνη πολλαπλών πληροφοριών στο κέντρο του ταμπλό.

Νέο Nissan Cube Στην τρίτη γενιά του πλέον, το Nissan Cube αποφάσισε να «επισκεφθεί» και την Ευρώπη. Το μήκους 3,98 μ. mini πολυμορφικό ξενίζει με την ασύμμετρη σχεδίασή του και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Υπόσχεται όμως, άπλετους χώρους, πρακτικότητα και πολυχρηστικότητα σε ανώτερο επίπεδο. Στην Ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται κατά το ερχόμενο Φθινόπωρο με δύο κινητήρια σύνολα, ένα βενζίνης 1.6 λίτρων και ένα πετρελαίου 1,5.

Αυτό... το γνωρίζατε;

Με μια νέα πλέον Gallardo LP5604 εφοδιάζεται η Ιταλική αστυνομία, αφού αντικαθιστά εκείνη του 2004. Εφοδιασμένη με την απαραίτητη υψηλή τεχνολογία συστημάτων επικοινωνίας και ανταλλαγής πάσης φύσεως δεδομένων, αλλά και με σύγχρονο ιατρικό «εξοπλισμό», η νέα Gallardo θα συνεχίζει το έργο της πρόληψης και καταστολής. Εξουσιοδότηση για το «υπερόπλο» της αστυνομίας έχουν μονάχα 30 ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί –ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες.

Η Ford Motor Company προχώρησε στην πώληση του 20% του μεριδίου της από το μετοχικό κεφάλαιο που κατείχε στην Mazda, έναντι του ποσού των 540 εκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, το μερίδιό της μειώθηκε από το 33,4% στο 13%, δίχως ωστόσο η κίνηση αυτή να διαταράσσει την στρατηγική τους συνεργασία που έχουν οι δύο εταιρίες εδώ και 30 χρόνια, η οποία και θα εξακολουθήσει να διατηρείται. Η Hyundai Motor Europe ανακοίνωσε πως απέκτησε τον έλεγχο για το Ιταλικό δίκτυο από την 1η Νοεμβρίου 2008, με τον παρών διανομέα Koelliker να παραμένει υπεύθυνος για όλη τη λειτουργία της επιχείρησης. Η νέα θυγατρική ονομάστηκε Hyundai Motor Company Italy κι έχει επικεφαλή τον Πρόεδρο George Im, προερχόμενο απ’ την Hyundai Motor Company στην Κορέα. Δεκέμβριος Stop and Go
Νέα Κόσμος Οι σημαντικότερες εξελίξεις του μήνα για το αυτοκίνητο και όχι μόνο...

Porsche Cayenne diesel Η πρώτη Porsche με diesel κινητήρα είναι γεγονός. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, η Porsche θα προσφέρει την Cayenne με τον πετρελαιοκινητήρα του Ομίλου VW, τον 3λιτρο turbo V6 των 240 ίππων, ο οποίος παρουσιάζει μέση κατανάλωση καυσίμου 9,3 λίτρα ανά 100 χλμ. και

244 γρ./χλμ. εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η ροπή του μηχανικού συνόλου φθάνει τα 550 Nm, το οποίο και θα συνεργάζεται με το αυτόματο κιβώτιο Tiptronic-S. Οι τι-

μές στη χώρα μας δεν έχουν ανακοινωθεί, ωστόσο αναμένεται να κοστίζει κατά τι ακριβότερη από την βασική έκδοση βενζίνης των 3,6 λίτρων με τους 290 ίππους.

Volvo S60 Concept

Stop and Go

Η Volvo δημοσιοποίησε μία πρώτη φωτογραφία του πρωτότυπου S60, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει στην Έκθεση του Ντιτρόιτ, στις αρχές του έτους. Το S60 Concept ακολουθεί πλέον, τις νέες επιταγές της μόδας, με σιλουέτα κουπέ και μυώδεις γραμμές. Σύμφωνα μάλιστα με τον Πρόεδρο της εταιρίας Stephen Odell, το πρωτότυπο δίνει υποσχέσεις για ενθουσιώδη οδική συμπεριφορά, διαβεβαιώνοντας τους φίλους της Volvo ότι το νέο S60, το οποίο αναμένεται το 2010, θα διαθέτει την πιο σπορ αίσθηση από όλα τα μοντέλα της εταιρίας.

Υποδεχόμενο το νέο έτος το μικρό μοντέλο της γαλλικής εταιρίας δέχεται ένα μικρής έκτασης facelift, το οποίο όσο αφορά το αισθητικό κομμάτι, εντοπίζεται στη χρωμιωμένη μπάρα της εμπρόσθιας μάσκας, στα νέα εξωτερικά χρώματα, στις νέας σχεδίασης ζάντες και στις ανανεωμένες επενδύσεις του εσωτερικού. Ωστόσο, ο αναβαθμισμένος τρικύλινρος κινητήρα του 1,0 λίτρου εμφανίζει κατά 2% χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου (4,5 λίτρα ανά 100 χλμ. από 4,6), αλλά και μειωμένες εκπομπές καυσαερίων (από 109 σε 106 γρ./χλμ.). Στη χώρα μας αναμένεται προς τον Φεβρουάριο.

 Stop and Go Δεκέμβριος

Opel Zafira 1.6 CNG Turbo

Ανανεωμένο Peugeot 107

Το ισχυρότερο όχημα φυσικού αερίου θα κάνει την πρεμιέρα του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Μπολόνια (5–14 Δεκεμβρίου). Το νέο Zafira 1.6 CNG Turbo έχει ισχύ 150 ίππων και τελική ταχύτητα 200 χλμ./ώρα, αλλά καταναλώνει μόλις 5,3 κιλά φυσικού αερίου ανά 100 χλμ. στον κύκλο MVEG, εκπέμποντας μόλις 144 γρ./χλμ. διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό σημαίνει 60% μεγαλύτερη ιπποδύναμη και μία διαφορά μόλις 6 γραμμαρίων στις εκπομπές ρύπων, σε σχέση με το αντίστοιχο μοντέλο με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα. Το νέο Zafira 1.6 CNG Turbo αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αγορές από τις αρχές του χρόνου.


Νέο Ford Fiesta sedan

Νέο Lexus RX 450h Η παγκόσμια πρεμιέρα για τη νέα γενιά του RX πραγματοποιήθηκε στο Los Angeles. Οι νέες εκδόσεις του SUV της Lexus περιλαμβάνουν εκτός στις αισθητικές αλλαγές και νέες προσθήκες στις αναρτήσεις και τα μηχανικά σύνολα. Οι V6 των 3,5 λίτρων, είναι αναβαθμισμένοι, με το υβριδικό σύστημα του RX 450h να αποδίδει 295 ίππους (+27 από το προηγούμενο) και τον κινητήρα του RX 350 να αποδίδει 275 ίππους. Αλλαγές έχουν γίνει και στις αναρτήσεις, με την πίσω να διαθέτει πλέον διπλά ψαλίδια, από άξονα πολλαπλών συνδέσμων. Εκτός από τις τετρακίνητες εκδόσεις, το υβριδικό RX 450h θα προσφέρεται και σε προσθιοκίνητο, ενώ στις εκθέσεις αναμένονται κατά την άνοιξη.

Νέα σειρά ελαστικών από την Kumho

Πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της έκδοσης παραγωγής του Fiesta sedan στη Διεθνή Έκθεση της Guangzhou, στην Κίνα. Το νέο μοντέλο ακολουθεί τη σχεδιαστική φόρμα του πρωτοτύπου Verve Concept notchback, που είχε αποκαλυφθεί το 2007, ενώ θα διατίθεται αποκλειστικά στην αγορά της Ασίας από τα μέσα του 2009 και της Βορείου Αμερικής από το 2010.

Τον περασμένο μήνα στην έκθεση SEMA του Las Vegas, η Kumho παρουσίασε την σειρά 15, με το εξαιρετικά χαμηλό προφίλ. Το ελαστικό ECSTA SPT KU31 σε μέγεθος 385/15ZR22 έχει εξελιχθεί για να αποτελέσει μία εναλλακτική πρόταση για εξωτικά σπορ αυτοκίνητα, όπως η Ferrari F430, το Dodge Viper και η Corvette Z06. Οι ειδικές ενισχύσεις στη δομή και στα πλαϊνά, η semi run flat τεχνολογία, καθώς και η ειδική σχεδίαση του πέλματος έχουν γίνει με σκοπό να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι αυξημένες θερμοκρασίες στις υψηλές ταχύτητες.

Ανανεωμένο Citroën C1 Η ανανέωση χτύπησε και την πόρτα του μικρού γαλλικού μοντέλου της Citroën. Οι εξωτερικές αλλαγές εντοπίζονται στον ανασχεδιασμένο εμπρός προφυλακτήρα, στα νέα τάσια των τροχών και στις ζάντες αλουμινίου, ενώ στο εσωτερικό από τα νέα υλικά και τις νέες επενδύσεις. Η πιο αισθητή όμως αλλαγή είναι στον αναβαθμισμένο κινητήρα του 1,0 λίτρου, που παρουσιάζει πλέον μικτή κατανάλωση καυσίμου 4,5 λίτρα ανά 100 χλμ. (από 4,6) και εκπομπές ρύπων 106 γρ./χλμ. από 109. Στην χώρα μας κατά τον Φεβρουάριο, με Μάρτιο.

Νέος πετρελαιοκινητήρας από την Hyundai Η Hyundai αποκάλυψε τα τεχνικά στοιχεία των νέων κινητήριων “R” μονάδων diesel, οι οποίες διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με χωρητικότητες 2,0 και 2,2 λίτρων. Η μεν πρώτη αποδίδει 184 ίππους και 392 Nm ροπής και η δε δεύτερη 200 ίππους και 436 Nm ροπής. Οι δύο 16βάλβιδοι diesel κινητήρες διαθέτουν την τρίτη γενιά του συστήματος άμεσου ψεκασμού, πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro-5 και αναμένεται να τοποθετηθούν τον επόμενο χρόνο στα νέα SUV της εταιρίας, καθώς και στα μεγάλα sedan της. Δεκέμβριος Stop and Go
Νέα Κόσμος Stop and Go

Οι σημαντικότερες εξελίξεις του μήνα για το αυτοκίνητο και όχι μόνο...

Lamborghini Gallardo LP 560-4 Spyder Η ανανεωμένη ανοιχτή έκδοση της LP 560-4 παρουσιάστηκε στην Έκθεση του Los Angeles. H πιο επιθετική σχεδίαση της Spyder ακολουθεί τα βήματα της Coupe, ενώ η νέα «καρδιά» της χτυπάει γρηγορότερα, αφού ο ανανεωμένος V10 των 5,2 λίτρων αποδίδει 560 ίππους (+40) και επιταχύνει το μοντέλο από 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 4 δεύτερα, ενώ η τελική του αγγίζει τα 320 χλμ./ ώρα. Επίσης, διαθέτει νέο, ελαφρύτερο και πιο άμεσο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ στις εκθέσεις αναμένεται κατά προς τα τέλη της άνοιξης.

Νέα Ferrari Scuderia Spider 16M Η Ferrari παρουσίασε στο Mugello την μοναδική έκδοση Scuderia Spider 16M για να τιμήσει τον 16ο τίτλο κατασκευαστών της ομάδας της F1. Σε μόλις 499 αντίτυπα, η νέα Spider 16M ήδη έχει κατορθώσει να είναι το ταχύτερο μοντέλο παραγωγής της εταιρίας στην πίστα του Fiorano. Είναι κατά 80 κιλά ελαφρύτερη από την F430 Spider (1.440 κιλά), ενώ ο V8 των 4,3 λίτρων έχει αποκτήσει 20 επιπλέον ίππους, φθάνοντας τους 510 και έχοντας αναλογία κιλών ανά ίππο 2,6. Οι επιδόσεις μιλάνε από μόνες τους: 0-100 χλμ./ώρα σε 3,7 δεύτερα και τελική 315 χλμ./ώρα.

Νέα Bentley Azure T Στο Los Angeles παρουσιάστηκε η Bentley Azure T, η οποία θα διατεθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Η μοναδική έκδοση της υπερπολυτελούς ανοιχτής λιμουζίνας της Bentley εξοπλίζεται με την αναβαθμισμένη διπλά υπερτροφοδοτούμενη V8 μονάδα των 6, 7λίτρων, που για την περίσταση αποδίδει 500 ίππους (από 450) και 1.000 Nm ροπής. Οι επιδόσεις του βάρους 2,7 τόνων μοντέλου είναι εκρηκτικές, με την επίτευξη των 0100 χλμ./ώρα σε 5,5 δεύτερα και την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 290 χλμ./ώρα. Η συλλεκτική Azure T θα διαθέτει επιπλέον διαφοροποιημένη εμπρόσθια μάσκα, τροχούς 20 ιντσών και ζάντες νέας σχεδίασης, καθώς και σπορ προσθήκες στο πολυτελές εσωτερικό της.

10 Stop and Go Δεκέμβριος

Νέο Infiniti G37 Convertible Παρουσιάστηκε και επίσημα στην Έκθεση του Los Angeles, το πέμπτο μοντέλο της πολυτελούς Infiniti, το οποίο αναμένεται στις ευρωπαϊκές εκθέσεις προς το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού. Βασίζεται στο πάτωμα του G37 Coupé, έχει όμως δεχθεί τις απαραίτητες δομικές ενισχύσεις, ενώ διαθέτει και διαφορετικό set up στις αναρτήσεις. Διαθέτει σκληρή ηλεκτρικά αναδιπλούμενη οροφή τριών τμημάτων, που αναδιπλώνεται σε 30 περίπου δεύτερα. Όπως και το Coupé «αδερφάκι» του, έτσι και το G37 Convertible εξοπλίζεται με τον V6 κινητήρα των 3,7 λίτρων, που αποδίδει 320 ίππους και ο οποίος συνεργάζεται είτε με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων, είτε με το νέο αυτόματο-σειριακό 7άρι.


Δεκέμβριος Stop and Go

11


Νέα Κόσμος Stop and Go

Οι σημαντικότερες εξελίξεις του μήνα για το αυτοκίνητο και όχι μόνο...

Νέες Porsche Boxster & Cayman

Honda FC Sport Concept

Στην έκθεση του Los Angeles παρουσίασε η Porsche τις δεύτερες γενιές των Boxster & Cayman. Εκτός από τις αισθητικές πινελιές, οι οποίες τονίζουν ακόμα περισσότερο την δυναμική και σπορ εμφάνιση, οι πιο σημαντικές ειδήσεις έρχονται από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η νέα γενιά των εξακύλινδρων boxer κινητήρων διαθέτει πλέον σύστημα άμεσου ψεκασμού, ενώ στις κορυφαίες εκδόσεις συνεργάζονται με το νέο κιβώτιο διπλού συμπλέ-

κτη. Συγκεκριμένα, ο 2,7 λίτρων κινητήρας αύξησε την χωρητικότητά του σε 2.9, αποδίδοντας πλέον 10 παραπάνω ίππους (255) στην Boxster και 20 παραπάνω (265) στην Cayman, ενώ ο 3.4 έφθασε τους 315 ίππους

Στην έκθεση του Los Angeles, η Ιαπωνική εταιρία παρουσίασε την σχεδιαστική μελέτη ενός, μηδενικών εκπομπών ρύπων, supercar, που θα χρησιμοποιεί κυψέλες καυσίμου για να τροφοδοτήσει το ηλεκτρικό του κινητήρα. Το πρωτότυπο supercar, εκτός της εντυπωσιακής του εμφάνισης, διαθέτει χαμηλό κέντρο βάρους, αεροδυναμικό design και ιδανική κατανομή βάρους μεταξύ των αξόνων. Η καινοτομία του, πέρα από την υβριδική τεχνολογία που ήδη χρησιμοποιείται στο FCX Clarity, έγκειται στη διαμόρφωση του εσωτερικού του. Η θέση του οδηγού έχει κεντρική τοποθέτηση, ενώ πίσω του υπάρχουν καθίσματα για δύο επιβάτες. Το Honda FC Sport σχεδιάστηκε από το προηγμένο Σχεδιαστικό Κέντρο της εταιρίας στην Pasadena της Καλιφόρνιας, ενώ προς το παρών δεν υπάρχουν πλάνα για την ένταξη του στην παραγωγή.

12 Stop and Go Δεκέμβριος

(+15) στην Boxster και τους 320 ίππους (+25) αντίστοιχα, στην Cayman. Παράλληλα, υπήρξαν τροποποιήσεις και στο set up των αναρτήσεων, ενώ η τελευταία γενιά του συστήματος ευστάθειας της Porsche (PSM) προσφέ-

ρει επιπλέον δύο νέες λειτουργίες, αλλά προαιρετικά μπορεί να τοποθετηθεί και διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Η νέα γενιά των Boxster & Cayman αναμένεται στην χώρα μας αρχές της άνοιξης.

Νέο Mazda 3

H Mazda παρουσίασε τη δεύτερη γενιά του Mazda 3, σε δύο δόσεις. Η αρχή έγινε στην Έκθεση του Los Angeles, όπου η Ιαπωνική εταιρία παρουσίασε την sedan έκδοση, η οποία είναι συνολικά αναβαθμισμένη, διαθέτοντας πιο επιθετικά σχεδιαστικά στοιχεία, ενώ υπόσχεται πιο σπορτίφ και δυναμική συμπεριφορά. Η συνέχεια αναμένεται να γίνει στην Έκθεση της Μπολόνιας, η οποία ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 5 Δεκεμβρίου, όπου η Mazda θα παρουσιάσει και την 5θυρη (hatchback) έκδοση, η οποία κινείται στα ίδια ακριβώς πρότυπα. Όσο αφορά τα μηχανικά σύνολα του Ιαπωνικού μοντέλου, η μόνη προσθήκη εντοπίζεται στο νέο, προδιαγραφών Euro 5, πετρελαιοκινητήρα των 2,2 λίτρων, που θα διαθέτει δύο εκδόσεις, με 150 και 185 ίππους. Το νέο Mazda 3 αναμένεται στην αγορά κατά την Άνοιξη.


Δεκέμβριος Stop and Go

13


Σύμφωνα με τον Pierre Loing, Αντιπρόεδρο Παραγωγής της Nissan Europe το νέο 370Z συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τις αξίες και τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος με το 240Ζ, με τις ανόθευτες οδηγικές απολαύσεις ενός μοντέρνου σπορ αυτοκινήτου.

Παρουσίαση

NISSAN 370Z

Stop and Go

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Το νέο 370Ζ συνεχίζει την σχεδιαστική φιλοσοφία των Ζ μοντέλων και παρέχει αυθεντική σπορ εμπειρία, με απολαυστικότερη οδηγική αίσθηση και εκρηκτικές επιδόσεις.

Μ

ετά από 5 χρόνια, παρουσιάστηκε στο Los Angeles η νέα γενιά του διθέσιου σπορ κουπέ της ιαπωνικής εταιρίας, που περνά σε άλλη διάσταση. Βασισμένο στο πάτωμα “FM” δεύτερης γενιάς, το 370Ζ παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα ακαμψίας, διαθέτει τον ίδιο αεροδυναμικό συντελεστή 0,30 (0,29 με το σπορ πακέτο), αλλά και ελαφρώς μικρότερες διαστάσεις. Το μήκος του είναι κατά 70 χιλ. μειωμένο, το μεταξόνιό του κατά 100 χιλ., ενώ αντιθέτως το πλάτος του αυξημένο κατά 33 χιλ. και το πίσω μετατρόχιο κατά 55 χιλ. Οι αναρτήσεις του δεν έχουν αλλάξει φιλοσοφία, έχουν όμως υποστεί τροποποιήσεις, τόσο στην γεωμετρία, όσο και στα υλικά κατασκευής, τα οποία είναι ελαφρύτερα. Κάτω από το καπό, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του σπορ, πισωκίνητου διθέσιου βρίσκεται ένα νέο V6 μηχανικό σύνολο 3,7 λίτρων, που αποδίδει 331 ίππους στις 7.000 14 Stop and Go Δεκέμβριος

σ.α.λ. (από 313) και 366 Nm ροπής (αναμένεται η έγκριση τύπου των επιδόσεων του κινητήρα για την ευρωπαϊκή αγορά). Η νέα αυτή κινητήρια μονάδα συνδυάζεται εκτός του αναβαθμισμένου (πιο κοντές σχέσεις) μηχανικού κιβωτίου των 6 σχέσεων και με ένα νέο 7άρι αυτόματο με σειριακή λειτουργία. Όσο αφορά τη σχεδίαση του νέου 370Ζ, αυτή ακολουθεί τα πρότυπα της “Z” φιλοσοφίας. Με ακόμα πιο επιθετικές πινελιές, πιο μυώδεις γραμμές και με τα νέα σχήματος “boomerang” πίσω φωτιστικά σώματα, το 370Ζ ελκύει τα βλέμματα. Στο εσωτερικό, οι αλλαγές είναι λιγότερο αισθητές, ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρία, τα υλικά κατασκευής είναι ανώτερα. Το νέο διθέσιο κουπέ της Nissan αναμένεται στην ευρωπαϊκή αγορά στις αρχές της Άνοιξης, ενώ η Roadster έκδοσή του, που θα παρουσιαστεί στο Ντιτρόιτ κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται ένα εξάμηνο αργότερα.


Δοκιμή Συνέντευξη Stop and Go

Stop and Go

Νέα εποχή στη Seat Βελμάρ... Μ

ε την ευκαιρία της λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων της Seat Βελμάρ, επισκεπτόμαστε το χώρο και συζητάμε με τον Διευθυντή του Καταστήματος, κο Μάνο Παπαδάκη. Κύριε Παπαδάκη, καταρχήν, καλορίζικο και καλές δουλειές. Ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στις νέες μας εγκαταστάσεις, που όπως μπορείτε να διαπιστώσετε είναι πιο σύγχρονες, πιο μοντέρνες και πιο όμορφες από ποτέ. Είμαστε μάλιστα, το πρώτο κατάστημα της Seat στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί βάσει των προδιαγραφών του κατασκευαστή. Το θέμα αυτό όμως, των εγκαταστάσεων, θα το αναλύσουμε αργότερα. Είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε από την αρχή. Ναι, όντως. Οι νέες εγκαταστάσεις εναρμονίζονται με τη νέα εποχή Seat, αλλά και τη νέα επωνυμία. Η Seat Ergocar, μετά από την συγχώνευση της με τις άλλες εταιρίες του Ομίλου, δηλαδή την Opel, την Ford, την Saab και την Volvo, ονομάζεται πλέον Seat Βελμάρ. Ως επίσημος διανομέας και επισκευαστής Seat, ανήκει στον Όμιλο Βασιλάκη από το 1996, ο οποίος δραστηριοποιείται δυναμικά στο χώρο των λιανικών πωλήσεων αυτοκινήτων Seat, με 6 κάθετες μονάδες σε Αθήνα, και Κρήτη. Η επιτυχημένη πορεία

16 Stop and Go Δεκέμβριος

των 12 ετών, μας έχει φέρει στις πρώτες θέσεις στις πωλήσεις και στις παρεχόμενες υπηρεσίες πανελλαδικά και μας έχει γεμίσει με εμπειρίες που μας οδηγούν στην επέκταση των δραστηριοτήτων μας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα υπηρεσιών προς τον πελάτη, μέσα από τις ολοκληρωμένες κάθετες μονάδες. Το μεγαλύτερο φάσμα των υπηρεσιών αυτών, αποτελούν και τον κύριο σκοπό σας; Σε πολύ μεγάλο βαθμό, ναι. Η Seat Βελμάρ έχει πρωταρχικό στόχο να παρέχει υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, είτε αυτό αφορά την πώληση, είτε το after sales, ακολουθώντας πάντα τις εργοστασιακές προδιαγραφές, τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αλλά και δείχνοντας απόλυτο σεβασμό στις επιλογές του πελάτη και διατηρώντας την τι-

μολογιακή πολιτική σε τέτοιο επίπεδο, ώστε όλα όσα παρέχουμε να είναι απόλυτα προσιτά σε όλους. Έτσι, ο πελάτης στη Seat Βελμάρ μπορεί να απολαμβάνει την καλύτερη εξυπηρέτηση και την άριστη ποιότητα στις χαμηλότερες τιμές. Φυσικά, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στις υπηρεσίες μετά την πώληση. Οι υπηρεσίες after sales παρέχουν τη δυνατότητα τεχνικού ελέγχου, επισκευής του αυτοκινήτου, με γνήσια ανταλλακτικά και service στα υπερσύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα συνεργεία, φανοποιεία-βαφεία που βρίσκονται στις νέες εγκαταστάσεις μας. Φυσικά, όλα αυτά επιτυγχάνονται χάρη στο έμπειρο και σωστά καταρτισμένο προσωπικό μας. Ωραία, όλα αυτά κε Παπαδάκη. Όμως, ειδικά την περίοδο αυτή, ο κλάδος – όπως και οι περισσότεροι- δείχνουν μία ύφεση, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Με ποιές ενέργειες σκοπεύετε να προσελκύσετε τον καταναλωτή και τον υποψήφιο αγοραστή; Πάνω σε αυτό τον άξονα, η Seat Βελμάρ είχε ήδη αναπτύξει την στρατηγική της. Ήδη, εδώ και ένα μήνα, παρέχουμε στους πελάτες μας ένα «μπλοκάκι» εκπτωτικών επιταγών, με πάρα πολλά προνόμια. Παράλληλα, χορηγούμε μια δική μας εκπτωτική κάρτα, που την ονομάζουμε “Βελμάρ CARd” και η οποία συνοδεύεται από πολλά πλεονεκτήματα, επιβραβεύοντας τους πιστούς πελάτες μας, αλλά και στους πελάτες του Stock Center που αγόρασαν μεταχειρισμένο ενός εκ των 5 μαρκών. Σε περίπτωση επίσκεψης στο συνεργείο, γίνεται αυτόματο άνοιγμα εντολής εργασίας, χωρίς να χρειάζεται ο πελάτης να έχει την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του. Παράλληλα, μειώνεται ο χρόνος παραλαβής του αυτοκινήτου κατά 10 λεπτά έως 25 λεπτά (πρωινή παραλαβή). Επιπρόσθετα, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικού ραντεβού για service, αλλά και η αγορά αξεσουάρ από το e-shop της εταιρίας (www. velmar.gr). Εκτός αυτού, οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας, προσφέρουν στον πελάτη τη δυνατότητα παρακολούθη-


σης των εργασιών του αυτοκινήτου του, καθώς η μεγάλη οθόνη/τηλεόραση στον χώρο αναμονής, ενημερώνει για την εξέλιξη του service, προβάλλοντας παράλληλα τις προωθητικές ενέργειες, τις προσφορές του μήνα στα αξεσουάρ, τα μεταχειρισμένα μοντέλα του καταστήματος, ενώ φυσικά δεν λείπει και η άμεση πληροφόρηση για τα δρώμενα σε όλους τους τομείς: αθλητισμός, πολιτισμός, καιρός, χρηματιστήριο, πρωτοσέλιδα εφημερίδων κ.α. Τέλος, να σημειώσω ότι στις υπηρεσίες μας έχει προστεθεί και το mobile marketing, όπου οι πελάτες μας ενημερώνονται ανά πάσα ώρα και στιγμή για την πρόοδο των εργασιών στο αυτοκίνητο τους, για επικείμενο νέο ραντεβού ή ακόμα και για τις προσφορές που υπάρχουν στο κατάστημα την περίοδο εκείνη, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τους τηλέφωνο. Εκτός όλων αυτών όμως, η Seat Βελμάρ δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς;

Βεβαίως. Καταρχήν, η εταιρία δραστηριοποιείται επιτυχημένα στο χώρο των καινούριων αυτοκινήτων διατηρώντας την 1η θέση πωλήσεων στην Ελλάδα για πολλά συναπτά έτη. Όσο αφορά τον χώρο των μεταχειρισμένων, τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί το επονομαζόμενο Stock Center, το Πρότυπο Κέντρο Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων του Ομίλου Βασιλάκη, που προσφέρει ειδικές παροχές –τριπλή εγγύηση καλής λειτουργίας, καλύτερης τιμής και επιστροφής χρημάτωνκαι μοναδικά προνομιακούς όρους χρηματοδότησης. Παράλληλα, η Βελμάρ έχει συνεργασία με το τμήμα του Seat Force και αποτελεί για τους λάτρεις του αυτοκινήτου μία σταθερή αξία, ένα σημείο αναφοράς. Η Βελμάρ, ως πρωτοπόρος υποστηρικτής του Seat Force επιτυγχάνει να δώσει άλλο χρώμα και ύφος στα μοντέλα της Seat στην ελληνική αγορά. Από πολύ νωρίς μπήκαμε στον κόσμο της sport οδήγησης, με τα ειδικά βελτιω-

τικά προγράμματα της REVO Τechnik και πολλά άλλα προϊόντα που εμφανίστηκαν στην πορεία και τελικά δημιουργήθηκε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, τα οποία καλύπτουν σχεδόν όλα τα μοντέλα της Seat. Επιπρόσθετα, να μην λησμονήσουμε και την ενεργή συμμετοχή της Seat Βελμάρ σε τοπικό επίπεδο και συνεπώς στην ενίσχυση της οικονομίας, καθώς χορηγεί συχνότατα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, σε παγκρήτιους αγώνες GP Tuning, αλλά και στο Ράλλυ Κρήτης.

Τελικά, οι αλλαγές της Seat του χτες, με την Seat σήμερα, είναι πολλές. Όπως διαπιστώνετε και εσείς η Seat Βελμάρ άλλαξε. Άλλαξε πολύ και όλα είναι για την σωστότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πελατών. Το ανθρώπινο δυναμικό της Βελμάρ είναι άρτια καταρτισμένο και εξειδικευμένο και προωθεί πάντα έξυπνες, πρωτοποριακές και εναλλακτικές προτάσεις, που σε συνδυασμό με τα ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα κάνουν εύκολη και προσιτή την απόκτηση του αυτοκινήτου της επιλογής του πελάτη. Αυτό που τελικά μένει στον πελάτη που μας επισκέπτεται, και αυτό που πρωτίστως προσδοκούμε, είναι το χαμόγελο και η σιγουριά ότι αντιμετωπίζει μια εταιρεία αξιόπιστη, προσιτή, φιλική, αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπινη. Είναι το πνεύμα της Seat που απλά έχει τελειοποιηθεί. Σας προσκαλέσω να έρθετε στο νέο μας κατάστημα και όλα αυτά που σας ανέφερα νωρίτερα να τα διαπιστώσετε και εσείς από κοντά. Μια βόλτα θα σας πείσει. Σας περιμένουμε στην Λ. 62 Μαρτύρων 506, στο Ηράκλειο.

Δεκέμβριος Stop and Go

17


Νέα Αγοράς & Τοπικά Stop and Go

Εκπτώσεις έως 2.500 ευρώ από την Seat Βελμάρ Ηρακλείου

Μοναδικές εκπτώσεις από την Πυραμίς ΕΠΕ

H

Seat Βελμάρ Ηρακλείου προσφέρει έκπτωση μέχρι 2.500 ευρώ σε περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων, ενώ μέχρι το τέλος του έτους και για όλα τα μοντέλα της γκάμας της Seat προσφέρει δωρεάν το τέλος ταξινόμησης των πινακίδων και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία ουσιαστικά μειώνουν το κόστος για τον πελάτη έως και 700 ευρώ.

Η

Πυραμίς ΕΠΕ, επίσημος έμπορος και επισκευαστής των μοντέλων Fiat, Lancia και Alfa Romeo, προσφέρει σε περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων έκπτωση 4.000 ευρώ στη μοναδική ανοιχτή ιταλική καλλονή Spider. Επιπρόσθετα, η Πυραμίς ΕΠΕ προσφέρει μοναδικές εκπτώσεις σε όλα τα μοντέλα Alfa Romeo, που κυμαίνονται από 2.000 έως 6.000 ευρώ.

Απίστευτη Χριστουγεννιάτικη προσφορά της Ssangyong

Η

Prima Motors A.E., Γενική Αντιπροσωπεία των αυτοκινήτων Ssangyong, πρωτοπορεί με την εκπληκτική Χριστουγεννιάτικη προσφορά της: με την αγορά ενός Ssangyong 4x4, δώρο το πιο εμπορικό μικρό αυτοκίνητο πόλης, το Chevrolet Matiz. Συγκεκριμένα, οι αγοραστές του Rexton II των 3,2 λίτρων

και των 2,7 λίτρων diesel, μπορούν να αποκτήσουν εντελώς δωρεάν το Chevrolet Matiz. Για όσους επιλέξουν το Ssangyong Actyon μπορούν να αποκτήσουν το πιο εμπορικό μικρό αυτοκίνητο πόλης με επιπλέον κόστος 2.500 ευρώ. Τέλος, για τους αγοραστές του Ssangyong Kyron, το Chevrolet Matiz μπορεί να αποκτηθεί με επιπλέον

Μείωση τιμών για το Subaru Forester 2.5 turbo

Κ

αθιστώντας ελκυστικότερη την εμπορική διάθεση του Subaru Forester 2.5 για τους καταναλωτές και φίλους της μάρκας, η Subaru Motors Hellas ανακοινώσε μείωση τιμών για όλες τις εκδόσεις του συγκεκριμένου μοντέλου, ύψους έως και 4.000 ευρώ. Η προσφορά ισχύει για περιορισμένο αριθμό οχημάτων και συγκεκριμένα η έκδοση EC-VQ ξεκινά από τα 37.900, ενώ η πλουσιότερη φθάνει έως τα 43.900, από 46.300 ευρώ. Το χρηματοδοτικό της εταιρίας έχει ελάχιστη προκαταβολή 20%, ετήσιο κυμαινόμενο επιτόκιο 6,0% και διάρκεια αποπληρωμής έως 72 μήνες.

18 Stop and Go Δεκέμβριος

κόστος 3.500 ευρώ. Εναλλακτικά, για όσους αγοραστές δεν επιθυμούν την παραπάνω προσφορά, ισχύουν οι εκπτώσεις: για το Rexton 3.2, 5.000 ευρώ για το Rexton 2.7, 4.500 ευρώ, για το Actyon 2.500 ευρώ και για το Kyron 1.500 ευρώ. Όλες οι παραπάνω Χριστουγεννιάτικες προσφορές ισχύουν έως 31 Δεκεμβρίου 2008.

Αποκτήστε σήμερα ένα μοντέλο Citroën και μετά από 2 χρόνια η Citroën θα το αγοράσει στην ίδια ακριβώς τιμή

Η

Citroën βασισμένη στις πρωτοποριακές αξίες της μάρκας και στις καινοτομίες τώρα προσφέρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πραγματικά εντυπωσιακό τρόπο απόκτησης αυτοκινήτου. Επιλέγοντας το νέο πρόγραμμα, ο πελάτης μπορεί να αποκτήσει οποιοδήποτε επιβατικό μοντέλο Citroën, είτε με πληρωμή τοις μετρητοίς, είτε με έντοκη χρηματοδότηση. Στη λήξη της διετίας από την αγορά του αυτοκινήτου, η Citroën «πιστώνει» το 100% της αρχικής αξίας του αυτοκινήτου, με την προϋπόθεση ότι ο αρχικός πελάτης θα επιλέξει καινούργιο αυτοκίνητο ίσης ή μεγαλύτερης αξίας. Η προσφορά ισχύει για περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων και με την προϋπόθεση ότι με την λήξη της διετίας το αυτοκίνητο δεν θα πρέπει να έχει υπερβεί τα 26.000 χλμ., αλλά και η συντήρηση και η επισκευή του θα πρέπει να έχει γίνει σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο της μάρκας. Επιπρόσθετα, για όλη τη γκάμα της Citroën ισχύει άτοκη χρηματοδότηση για 50 μήνες και με προκαταβολή 1.500 ευρώ για τα μοντέλα C1, C2, C3, 3.000 ευρώ για τα C4, Xsara Picasso, C4 Picasso 5θέσεων, Berlingo και Nemo, 5.000 ευρώ για τα C5, C4 Picasso 7θέσεων και 10.000 ευρώ για το C-Crosser.


Η

Chevrolet προσφέρει έκπτωση 1.300 ευρώ Προσφορές από τη Chevrolet για το 5θυρο Lacetti 1.4 SE έως τις 31/12/2008, ενώ για τις υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου 1.000 ευρώ. Παράλληλα, για το Lacetti ισχύει η άτοκη χρηματοδότηση, με 0% προκαταβολή και εξόφληση έως 36 μήνες άτοκα ή με 30% προκαταβολή και εξόφληση έως και 50 μήνες άτοκα, μέσω Εθνικής Τραπέζης. Επιπρόσθετα, σε όλες τις εκδόσεις του Chevrolet Captiva προσφέρεται το δερμάτινο σαλόνι στην προνομιακή τιμή των 350 ευρώ, ενώ δίνεται η δυνατότητα άτοκης χρηματοδότησης, με 50% προκαταβολή και εξόφληση έως 48 άτοκες δόσεις, μέσω Εθνικής Τραπέζης. Τέλος, για όλα τα μοντέλα της Chevrolet ισχύει το χρηματοδοτικό με σταθερό επιτόκιο 5,5%, προκαταβολή από 0% και διάρκεια χρηματοδότησης από 12 έως 72 μήνες.

Είσοδος της Infiniti στην Ελλάδα

Τ

ην Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση της Infiniti στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια νέα μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων ιαπωνικής καταγωγής, που δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ πριν 20 χρόνια. Στην Ελλάδα τα αυτοκίνητα της Infiniti διατίθενται από το μοναδικό προς το παρόν Infiniti Center της χώρας μας, που βρίσκεται στη Λ. Κηφισίας και Αγ. Κωνσταντίνου 58 στο Μαρούσι, το οποίο ανήκει στην Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ, επίσημο εισαγωγέα της μάρκας. Η γκάμα της απαρτίζεται από 4 μοντέλα: τα G37 sendan, G37 Coupe, EX37 και FX37/50.

Πακέτα προσφορών από την Peugeot με όφελος έως 5.000 ευρώ

Τ

ο πρώτο πρόγραμμα της Peugeot καινοτομεί για άλλη μια φορά, προσφέροντας σε συνεργασία με τη Shell μέχρι 1.200 λίτρα βενζίνης δώρο. Το επονομαζόμενο “Free Fuel” έχει υπολογιστεί με βάση την τιμή της βενζίνης, με 1,2 ευρώ ανά λίτρο, οπότε η αξία της προσφοράς φθάνει έως τα 1.440 ευρώ. Μαζί με το νέο μοντέλο της Peugeot, ο κάτοχος παραλαμβάνει το μπλοκάκι των κουπονιών, των 10 ευρώ, τα οποία μπορεί να εξαργυρώνει σε όλα τα πρατήρια της Shell μέχρι τις 30.09.2009. Παράλληλα, η Peugeot προσφέρει επιπλέον έκπτωση που φτάνει τα 1.200 ευρώ, ανάλογα με το μοντέλο,

ενώ οι παραπάνω προσφορές μπορούν να συνδυαστούν με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα 12μηνης άτοκης περιόδου χάριτος. Σε αυτή την περίπτωση, ο καταναλωτής καταβάλει 25% προκαταβολή και για 12 μήνες δεν πληρώνει δόσεις και τόκους. Η διάρκεια του δανείου είναι από 12 έως 84 μήνες, συμπεριλαμβανομένης και της 12μηνης περιόδου χάριτος. Έτσι, με τον συνδυασμό του προγράμματος “Free Fuel”, της παρεχόμενης έκπτωσης και της χρήσης του χρηματοδοτικού προγράμματος με 12μηνη άτοκη περίοδο χάριτος, η Peugeot παρέχει στους υποψήφιους αγοραστές συνολικό όφελος έως 5.000 ευρώ.

Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα Nissan Τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της Nissan μέσω της Εθνικής Τράπεζας, που ισχύουν παράλληλα με το πρωτοποριακό εκπτωτικό πρόγραμμα Green & Win, που ισχύει όταν η αγορά ενός καινούριου Nissan συνοδεύεται από την ανακύκλωση ενός παλαιού αυτοκινήτου οποιασδήποτε μάρκας, είναι: 1) άτοκη περίοδο χάριτος 12 μηνών, που περιλαμβάνει ετήσιο σταθερό επιτόκιο 7,98%, διάρκεια αποπληρωμής έως 72 μήνες μετά την άτοκη περίοδο χάριτος, ενώ απαιτείται ελάχιστη προκαταβολή 25%. 2) Άμεσης εκταμίευσης, που περιλαμβάνει ετήσιο σταθερό επιτόκιο 5,90% και διάρκεια αποπληρωμής έως 84 μήνες, ενώ δεν απαιτείται προκαταβολή και τέλος το πρόγραμμα Nissan Extra Credit. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που χορηγείται από την ίδια την εταιρεία με τη σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού με τον πελάτη και τη χρήση γραμματίων. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει μεγάλη ευελιξία στις δόσεις αποπληρωμής, δίνοντας τη δυνατότητα για εποχιακές ή μη ισόποσες καταβολές. Το Nissan Extra Credit περιλαμβάνει μηνιαίο σταθερό επιτόκιο 0,85% και διάρκεια αποπληρωμής έως 36 μήνες, ενώ απαιτείται ελάχιστη προκαταβολή 20%.

Νέες ελκυστικές τιμές από την ΚΙΑ Η ΚΙΑ γιορτάζει και προσφέρει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008 σε όλα τα μοντέλα της ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, με συνολικό όφελος από 600 έως 4.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα: το Picanto διατίθεται από 8.450 ευρώ και όφελος 600 ευρώ, το Ceed από 12.400 ευρώ και όφελος 1.100 ευρώ, το Sportage από 19.200 ευρώ (στην έκδοση 4x2) ή από 22.000 ευρώ (στην 4x4) και όφελος 1.500 ευρώ και τέλος το Sorento από 25.500 ευρώ και όφελος 4.000 ευρώ.

Δεκέμβριος Stop and Go

19


Νέα Αγοράς & Τοπικά Stop and Go

Νέος κινητήρα 1,4 λίτρων με 95 ίππους για την MiTo

Νέες μειωμένες τιμές για το Seat Ibiza

Η Σ

ε όλες τις εκδόσεις των 1.200 κ.εκ. η μείωση ανέρχεται σε 800 ευρώ στις προτεινόμενες λιανικές τιμές και σε όλες τις υπόλοιπες εκδόσεις 1.400 κ.εκ. & 1.600 κ.εκ., η μείωση είναι 500 ευρώ στις προτεινόμενες λιανικές τιμές. Έτσι, η βασική έκδοση του νέου 5θυρου Ibiza των 1,2 λίτρων ξεκινά από τα 11.190 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη του Ibiza SC από τα 10.790. Οι εκδόσεις των 1,4 και

1,6 λίτρων ξεκινούν για το 5θυρο Ibiza από 12.490 και 14.490 ευρώ, αντίστοιχα και για το Ibiza SC από 12.090 και 14.090 ευρώ, αντίστοιχα. Τέλος, τα χρηματοδοτικά προγράμματα της εταιρίας ξεκινούν από 0 έως 19% προκαταβολή, με μηνιαίο επιτόκιο 0,72% και εξόφληση έως 60 μήνες και προκαταβολή από 20% και πάνω, με μηνιαίο επιτόκιο 0,67% και εξόφληση έως 72 μήνες.

Από 13.500 το νέο Honda Jazz

H

ελληνική αντιπροσωπεία της Honda ανακοίνωσε τις τιμές και τις εκδόσεις του νέου Jazz. Το ιαπωνικό μικρό προσφέρεται με τον 1.200άρη κινητήρα των 80 ίππων με 13.500 ευρώ, ενώ η βασική έκδοση με τον 1.4 κινητήρα των 100 ίππων ξεκινά από τα 14.590 ευρώ και φθάνει στην πλουσιότερη έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο έως τα 17.490. Παράλληλα, η νέα έκδοση του Honda Civic, με το νέο μηχανικό σύνολο των 1,4 λίτρων με 100 ίππους, που προσφέρεται μονάχα σε 5θυρο έχει ενδεικτική λιανική τιμή 18.800 ευρώ. Επιπρόσθετα, τα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία ισχύουν τόσο για τα μοντέλα της Honda, όσο και της Mitsubishi περιλαμβάνουν προκαταβολή 0%, επιτόκιο (πλέον εισφοράς 0,6%) 8,9% ή προκαταβολή 20%, επιτόκιο 7,9% και εξόφληση από 12 έως 84 μήνες. Τέλος, υπάρχει και δυνατότητα προκαταβολή 40%, με περίοδο χάριτος 6 μηνών, επιτόκιο 10,5 και εξόφληση έως 54 μήνες.

20 Stop and Go Δεκέμβριος

Alfa Romeo MiTo διατίθεται πλέον με ένα νέο κινητήρα 1.400 κ.εκ. απόδοσης 95 ίππων, προσφέροντας μια πιο προσιτή επιλογή σε σχέση με τον εκρηκτικό 1.4 Turbo των 155 ίππων. Με το νέο μηχανικό σύνολο διευρύνεται σημαντικά το κοινό στο οποίο απευθύνεται η MiTo, αποτελώντας την ιδανική επιλογή για τους νέους οδηγούς, αλλά και για όσους έλκονται από την εμφάνιση της MiTo, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν 18.500 ευρώ. Η νέα έκδοση κοστίζει 15.900 ευρώ και στον βασικό της εξοπλισμό περιλαμβάνει όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, 7, αερόσακους, σύστημα ελέγχου ευστάθειας (VDC), σύστημα Alfa DNA (επιλογή δυναμικής κατάστασης: Dynamic, Normal, All weather) και ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών.

Ελκυστικά Χρηματοδοτικά από την Volkswagen Η Volkswagen Bank προσφέρει δύο χρηματοδοτικά προγράμματα για να καλύψει τους πελάτες της: το “Classic Credit” με τις μηνιαίες ισόποσες δόσεις και το “Auto Credit”, με ιδιαίτερα χαμηλή μηνιαία δόση και τελευταία μεγάλη δόση. Για το μεν πρώτο ισχύει προκαταβολή από 0%, σταθερό ονομαστικό επιτόκιο από 9,1% και αποπληρωμή από 12 έως 84 μήνες. Για τα μεταχειρισμένα ισχύει επιτόκιο από 9,7% και αποπληρωμή από 12 έως 72 μήνες. Για το μεν δεύτερο, που ισχύει μονάχα για καινούρια αυτοκίνητα η προκαταβολή ξεκινά από 10%, το σταθερό ονομαστικό επιτόκιο από 9,4% και η αποπληρωμή διαρκεί από 12 έως 60 μήνες.

Η «γρήγορη» γκάμα της Octavia 5 από 19.490 ευρώ

Η

Βιαμάρ ΑΕ, αποκλειστικός εισαγωγέας των αυτοκινήτων Skoda στην Ελλάδα, ανακοίνωσε τις νέες τιμές πώλησης της Octavia 5 με τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες 1.8TSi και 2.0TSi. Συγκεκριμένα, η τιμή εκκίνησης της έκδοσης 1.8TSi με τους 160 ίππους είναι 19.490 ευρώ, ενώ η 1.8TSi GT με τους 200 ίππους 22.290. Η Octavia5 RS κοστίζει 25.790 ευρώ, ενώ η κορυφαία RS Motorsport, με τους 240 ίππους, 27.290 ευρώ. Οι τιμές αυτές προκύπτουν μετά την επιστροφή δασμών (τέλους ταξινόμησης) και ισχύουν μέχρι τις 15/12/2008.


ΑΙΤΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ Θέλω να γίνω συνδρομητής στο περιοδικό Stop and Go, για ένα χρόνο (11τεύχη). Η συνδρομή είναι δωρεάν και η μόνη μου επιβάρυνση είναι της τάξης των € 18,00 (έξοδα αποστολής ΕΛΤΑ) ή των € 36,00 (έξοδα αποστολής courier). Ονοματεπώνυμο: ............................................................ ....................................................................................... ....................................................................................... Επάγγελμα: .................................................................... .................................................... Ηλικία:...................... Διεύθυνση: .................................................................... ....................................................................................... ............................................................Τ.Κ.: ................... Πόλη: ............................................................................ Τηλέφωνο:...................................................................... ....................................................................................... Σας στέλνω τώρα € 18,00 / 36,00 για τα έξοδα αποστολής με: Ταχυδρομική επιταγή Νο................................................ Kατάθεση μετρητών* *Λογαριασμος ALPHA BANK: 664002310029110. *Λογαριασμος ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ: 122766001. Παρακαλούμε αποστείλατε αντίγραφο της κατάθεσης στο Fax: 2810 260185 ή στην ταχυδρομική διεύθυνση του περιοδικού. Υπογραφη Δεκέμβριος

Stop and Go

21


Δοκιμή Stop and Go

Η σπορ γοητεία της πολυτέλειας Η νέα XF αποτελεί την πρώτη έκφραση της νέας σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Jaguar, που επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο. 22 Stop and Go Δεκέμβριος


Jaguar XF 2.7D

Η

αλλαγή πορείας της Jaguar, τόσο στο επιχειρηματικό κομμάτι, όσο και στο σχεδιαστικό δείχνει να είναι σε καλό δρόμο. Το νέο τετραθέσιο σεντάν της πολυτελούς εταιρίας εσωκλείει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φίρμας, αλλά και όλα τα νέα προσόντα που θέλει να προβάλλει. Η νέα Jaguar XF μπορεί να συνδυάζει το γοητευτικό στυλ, την σπορτίφ αίσθηση, την εκλεπτυσμένη πολυτέλεια και το απαράμιλλο κύρος. Η επιταγή των εποχών με τα κουπέ αμαξώματα έχει υιοθετηθεί και από την XF. Οι επιβλητικές γραμμές, η δυναμική πρόσοψη και οι γοητευτικές καμπύλες, που συνδυάζονται με την κλίση της οροφής, αλλά και τα πανέμορφα πίσω φωτιστικά σώματα προσδίδουν στο τετράθυρο μοντέλο μία σπορ αισθητική, τονίζοντας την πο-

λυτελή προσωπικότητά του. Στο εσωτερικό, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ελκυστικά. Η πολυτέλεια μπορεί να είναι έκδηλη, όμως δεν χαρακτηρίζεται υπερβολική. Τα υλικά είναι ανώτερα ποιοτικά, ενώ το δέρμα που καλύπτει όλο το ταμπλό δεν επιδέχεται κριτικής. Η σχεδίαση είναι λιτή, αλλά εκλεπτυσμένη. Όλα δείχνουν να βρίσκονται σε απόλυτη τάξη και αρμονία. Αφήνουμε το κλειδί στη θήκη της κεντρικής κονσόλας, μιας και η XF διαθέτει στον βασικό εξοπλισμό της το σύστημα Keyless Entry και επιχειρούμε να πατήσουμε το μπουτόν εκκίνησης, το κυκλικό διακόπτη Start/Stop Engine. Τότε εμφανίζεται από την κεντρική κονσόλα ο περιστροφικός διακόπτης που αποτελεί ουσιαστικά το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ παράλληλα από το ταμπλό αρχίζουν να περιστρέ-

Η κομψή σιλουέτα, οι γοητευτικές γραμμές, τα σπορτίφ στιλιστικά στοιχεία, αλλά και η συνολικά δυναμική προσωπικότητα της XF, επαναφέρουν τη φίρμα και το κύρος της Jaguar στο προσκήνιο.

Ο ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ JAGUAR XF ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΑΨΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΕΠΤΥΣΜΕΝΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΟΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΧΥΡΑ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΞΟΠΛΙΖΟΥΝ

Δεκέμβριος Stop and Go

23


Δοκιμή Stop and Go

Η XF διακρίνεται για την εκλεπτυσμένη πολυτέλεια της, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό. Οι λεπτομέρειες –στιλιστικές και μη-είναι πολλές φορές αυτές που κάνουν την διαφορά. Στην Jaguar XF, η συγκεκριμένη ρήση βρίσκει την εφαρμογή της. φονται οι «κρυμμένοι» αεραγωγοί. Ο diesel κινητήρας των 2,7 λίτρων έχει ήδη εκκινήσει και περιμένει την πρώτη μας εντολή. Γυρίζουμε το περιστροφικό διακόπτη στη θέση D (Drive) και ξεκινάμε ευγενικά. Καλύπτουμε τα πρώτα χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο και διαπιστώνουμε πως η ρύθμιση των αναρτήσεων είναι αρκετά ισορροπημένη, μεταξύ της άνεσης και της σπορτίφ συμπεριφοράς. Η XF ταξιδεύει αρχοντικά. Πατάει πολύ σταθερά, ενώ όταν απαιτηθεί στρίβει πολύ γρήγορα και εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια, ακόμα και όταν κινείται με ρυθμούς πολύ παραπάνω από τους επιτρεπτούς, με αρωγό πάντα το πολύ κα-

24 Stop and Go Δεκέμβριος

λό σε αίσθηση και ακριβές τιμόνι της. Η συμπεριφορά της είναι απολύτως ουδέτερη, ενώ όταν η πρόσφυση χαθεί σε επαρχιακά κομμάτια, που δεν διαθέτουν καλή άσφαλτο, τότε ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας, το οποίο δεν απενεργοποιείται πλήρως. Ο κινητήρας που αποδίδει 207 ίππους δεν ενθουσιάζει με τις επιδόσεις ή με την δύναμή του, όμως η ροπή των 435 Nm είναι πανταχού παρούσα, ώστε να δώσει την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται το μοντέλο, αναλόγως βέβαια και την επιλογή που έχει γίνει στο κιβώτιο. Για να εξηγούμε τα πράγματα, στην αυτόματη λειτουργία του, το 6άρι κιβώτιο δεί-

χνει λίγο νωχελικό. Στη σειριακή του λειτουργία –με paddles πίσω από το τιμόνι- γίνεται εμφανώς αμεσότερο, ενώ στην επιλογή S (Sport) οι εναλλαγές βελτιώνουν την ταχύτητα απόκρισης –ενώ η προεπιλεγμένη σχέση διατηρείται στο κιβώτιο και αλλάζει αυτόματα μονάχα όταν φθάσει στον κόφτη- και εκμεταλλεύονται καλύτερα τις δυνατότητες του diesel συνόλου, που δείχνει να ζωντανεύει ξαφνικά, ανεβάζοντας απότομα την αδρεναλίνη του οδηγού. Στην περίοδο της στατικής φωτογράφησης, βρήκαμε την ευκαιρία να επεξεργαστούμε περισσότερο την XF. Το ντουλαπάκι του συνοδηγού ανοίγει πιέζοντας ένα μικρό ασημένιο κου-


μπί αφής, το οποίο μόλις που διακρίνεται πάνω στην λεπτή ξύλινη επιφάνεια που διατρέχει οριζόντια την κονσόλα. Οι χώροι για τους πίσω επιβάτες είναι άνετοι, ενώ το βαθύ πορτμπαγκάζ μπορεί να υποδεχθεί 540 λίτρα όγκου. Οι εξωτερικές στυλιστικές λεπτομέρειες είναι αρκετές, με πιο διακριτές τις πλευρικές εισαγωγές αέρα και τις διπλές απολήξεις της εξάτμισης, που συνδράμουν στην σπορ εικόνα της XF. Κατά το γυρισμό μας, διαπιστώσαμε και το φωτισμό του εσωτερικού διακόσμου, αφού το φως της ημέρας λιγόστευε. Απαλός μπλε φωτισμός, που ενισχύει το αίσθημα της ηρεμίας και της χαλάρωσης. Η βόλτα

μας όμως τελείωσε και η ώρα του αποχωρισμού έφθασε. Άραγε, τα 67.500 ευρώ που απαιτούνται για την βασική έκδοση του πετρελαιοκινητήρα αξίζουν επένδυσης; Αν αναλογιστούμε το κύρος της φίρμας, τις ανάλογες προτάσεις του ανταγωνισμού, καθώς και τον πληρέστατο εξοπλισμό που δεν συναντιέται στην κατηγορία, τότε αναμφισβήτητα θα λέγαμε πως ναι. Για όσους είναι φαν της βενζίνης, η XF διατίθεται και με δύο επιπλέον κινητήρες. Έναν V6 τρίλιτρο, απόδοσης 238 ίππων και έναν V8 4,2 λίτρων που αποδίδει 298 ίππους στην ατμοσφαιρική έκδοσή του και 416 στην υπερτροφοδοτούμενη.

τεχνικα χαρακτηριστικα Κινητήρας/Διάταξη 4κύλινδρος/σε σειρά Χωρητικότητα (κ.εκ.) 2.720 Μετάδοση πίσω Ισχύς κατασκευαστή (ίπποι/σ.α.λ.) 207/4.000 Ροπή κατασκευαστή (Nm/σ.α.λ.) 435/1.900 Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 229 Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (sec) 8,2 Μήκος/πλάτος/ύψος (χιλ.) 4.961/1.877/1.460 Μεταξόνιο (χιλ.) 2.909 Χώρος αποσκευών (λίτρα) 540 Βάρος (κιλά) 1.771 Μέση κατανάλωση καυσίμου (λίτρα/100χλμ.) 7,5 Εκπομπές ρύπων CO2 (γρ./χλμ.) 199 Έκδοση Premium Luxury Τιμή (ευρώ) 74.300

Δεκέμβριος Stop and Go

25


Δοκιμή VW Scirocco 1.4 160 hp

Stop and Go

Επιστροφή στις ρίζες... Με όνομα βαρύ, με εμφάνιση εντυπωσιακή, όσο και ελκυστική, με σπορτίφ οδική συμπεριφορά και με ενδιαφέρουσα τιμολογιακή πολιτική, το Scirocco επιστρέφει στις ρίζες του. Κουπέ για το λαό.

Η

γερμανική φίρμα δεν διάλεξε τελικά – και σοφά έπραξε- τον δρόμο της «εξ’ απομίμησης» αναβίωσης ενός παλιού μοντέλου. Μπορεί τελικά να αποφάσισε να ονομάσει το νέο της κουπέ με το γνωστό αφρικάνικο άνεμο, που συνδέεται με το θρυλικό κουπέ του 74, όμως η τρίτη «απόπειρα» της VW στα μικρά κουπέ διαθέτει μία νέα, εντελώς διαφορετική ταυτότητα, που αποστασιοποιείται από τα άλλο μοντέλα της φίρμας. Αν και βασίζεται στο πάτωμα του Golf, εντούτοις τίποτα δεν φανερώνει το «υπόβαθρό» του. Έχει το μήκος του Golf, είναι όμως αρκετά πιο φαρδύ και αρκετά πιο χαμηλό, ενώ σχεδιαστικά αποπνέει μία φρεσκάδα, ένα άνεμο αλλαγής. Η χαμηλωμένη πρόσοψή του, η στενή γρίλια, τα «χωνευτά» σχιστά φωτιστικά σώματα και τα ιδιαίτερα τονισμένα φτερά, δημιουργούν ένα δυναμικό, ελκυστικό, όσο και γοητευτικό σύνολο, απ’ όποια πλευρά και αν το παρατηρήσει κανείς. Πολλοί μάλιστα, συγκρί-

26 Stop and Go Δεκέμβριος

νουν το πίσω μέρος με καλαίσθητα γυναικεία προσόντα. Δεν είναι τίποτα. Η ανδρική φαντασία οργιάζει... Όπως και να έχει, το Scirocco έλκει τα βλέμματα. Βλέπετε, αποτελεί κάτι ξεχωριστό σχεδιαστικά για την γκάμα της VW. Ωστόσο, στο εσωτερικό, η σχεδιαστική ομάδα «θόλωσε», δεν φρόντισε καθόλου να δημιουργήσει κάτι νέο ή έστω να ανανεώσει σημαντικά κάποια στοιχεία. Η εικόνα με το που εισέρχεται κανείς στο εσωτερικό δείχνει οικεία. Η αντίθεση με την εξωτερική εμφάνιση είναι έκδηλη. Ωστόσο, ξεπερνιέται σχεδόν αμέσως με το που θα βολευθεί ο οδηγός στο αρκετά χαμηλό (-1,5 εκ. από του Golf GTI) κάθισμα –τέλειο, για όσους αρέσκονται σε αυτού του είδους την οδήγηση. Οριστικά, ξεπερνιέται με τo πρώτο πιάσιμο του τιμονιού, με το κοφτό κάτω μέρος της στεφάνης, που φτιάχνει τη διάθεση. Πλέον, δεν κοιτάς ούτε για εργονομίες, ούτε για πρακτικότητα, φινίρισμα και ποιότητα


Με ελκυστική εμφάνιση, δυναμικό παρουσιαστικό, κορυφαία οδική συμπεριφορά και κινητήρες που ξυπνούν τις αισθήσεις, η νέα γενιά του Scirocco αναμένεται να γράψει την δική της ιστορία

Δεκέμβριος Stop and Go

27


Δοκιμή Stop and Go

υλικών. Το μόνο που σε νοιάζει είναι να ξεχυθείς στο δρόμο. Η έντονη αυτή αίσθηση, σε κάνει να παραμερίσεις ή να παραμελήσεις τους διαθέσιμους χώρους του Scirocco, οι οποίοι είναι κλειστοφοβικοί. Είναι βέβαια σχετικά άνετοι, τόσο των εμπρός, όσο και των πίσω επιβατών. Οι τελευταίοι όμως δεν έχουν και την πρέπουσα ορατότητα, λόγω των μικρών πίσω παραθύρων. Η ετοιμόλογη απάντηση ήδη υπάρχει... Και τι με νοιάζει; Εγώ θα είμαι ο οδηγός. Όσο για τον αποθηκευτικό χώρο του πορτμπαγκάζ, κρίνεται επαρκής με τα 292 λίτρα όγκου που είναι σε θέση να φιλοξενήσει. Το κλειδί γυρίζει και ο γνωστός TSI των 1,4 λίτρων αρχίζει να «γαργαλάει» τις αισθήσεις. Ο μηχανικός υπερσυμπιεστής που είναι υπεύθυνος για τις χαμηλές στροφές δεν δείχνει τόσο ευδιάθετος. Αντιθέτως, ο υπερτροφοδότης καυσαερίων όμως, που λειτουργεί στις μεσαίες και υψηλές στροφές, δείχνει τα «δόντια» του. Μπορεί η επίδοση των 0-100 χλμ./ώρα να μην συγκινεί, ωστόσο η συνολική κίνηση του τρίθυρου κουπέ θα αποζημιώσει πλήρως τον οδηγό. Ο κινητήρας, όπως αναφέραμε, λειτουργεί πιο πρόθυμα στις μεσαίες και υψηλές στροφές, ενώ το καλό σε αίσθηση μηχανικό κιβώτιο των 6 ταχυτήτων έχει σχετικά αραιές σχέσεις μετάδοσης, ελέω περιορισμού της κατανάλωσης. Οι αναρτήσεις του Scirocco, προέρχονται από το Golf GTI –εμπρός McPherson και πίσω άξονας πολλαπλών συνδέσμων- μόνο που για την περίσταση έχουν τροποποιηθεί, ώστε να 28 Stop and Go Δεκέμβριος


ΤΟ ΣΤΙΒΑΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ SCIROCCO ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Ο TSI ΤΩΝ 1,4 ΛΙΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ 160 ΙΠΠΟΥΣ Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. Η ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ, ΕΝΩ Η ΑΝΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΗ, ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ

ταιριάξουν με τη νέα κατανομή βάρους του κουπέ, αλλά και τα αυξημένα μετατρόχια του. Η ρύθμισή τους είναι σχετικά σκληρή, όχι τόσο όμως ώστε να είναι ενοχλητική στις ανωμαλίες του οδοστρώματος των πόλεων. Το ηλεκτρομηχανικό τιμόνι από την άλλη, παρέχει αρκετή πληροφόρηση, είναι άμεσο και καλό σε αίσθηση και συμβάλλει στην θετική οδική συμπεριφορά του γερμανικού κουπέ. Το Scirocco πατάει πολύ σταθερά, είναι ουδέτερο στις αντιδράσεις του, ακόμα και υπό πίεση, ενώ το στιβαρό πλαίσιό του διατυμπανίζει ότι μπορεί να δεχθεί και περισσότερη δύναμη. Που είναι η ισχυρότερη έκδοση με τους 200 ίππους; Μικρές τάσεις υποστροφής ωστόσο, κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ αν ακολουθηθούν σπορ γραμμές κίνησης, το μη απενεργοποιούμενο πλήρως ESP θα παρέμβει αρκετές φορές, ιδιαίτερα δε στους γλιστερούς κρητικούς δρόμους. Βέβαια, για όσους δεν συμβιβάζονται απλώς με το καλό, η VW διαθέτει προαιρετικά, τόσο το νέο 7άρι DSG, που πραγματοποιεί ακόμα πιο γρήγορα και πιο ομαλά τις αλλαγές των σχέσεων, όσο και το σύστημα Adaptive Chassis Control, με το οποίο ρυθμίζονται οι αναρτήσεις, ανάλογα με τον τρόπο κίνησης που επιθυμεί ο οδηγός. Το συμπέρασμα είναι απλό. Με 23.500 ευρώ – υπάρχει και η έκδοση των 122 ίππων με 21.800- αποκτάτε ένα νέο, όμορφο κουπέ που έχει ξυράφι οδική συμπεριφορά, ανώτερη του Golf GTI, με εφάμιλλες επιδόσεις και σε τιμή μικρότερη από αυτό. Ψήνεστε;

Με ξεχωριστή εμφάνιση, μυώδεις και καμπύλες γραμμές, το τρίθυρο κουπέ της γερμανικής φίρμας επιστρέφει δριμύτερο και απευθύνεται σε ένα μεγάλο εύρους κοινού

τεχνικα χαρακτηριστικα Κινητήρας/Διάταξη 4κύλινδρος/σε σειρά Χωρητικότητα (κ.εκ.) 1.390 Μετάδοση εμπρός Ισχύς κατασκευαστή (ίπποι/σ.α.λ.) 160/5.800 Ροπή κατασκευαστή (Nm/σ.α.λ.) 240/1.500-4.500 Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 218 Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (sec) 8,0 Μήκος/πλάτος/ύψος (χιλ.) 4.256/1.810/1.404 Μεταξόνιο (χιλ.) 2.578 Χώρος αποσκευών (λίτρα) 292-1.006 Βάρος (κιλά) 1.271 Μέση κατανάλωση καυσίμου (λίτρα/100χλμ.) 6,6 Εκπομπές ρύπων CO2 (γρ./χλμ.) 154 Έκδοση Τιμή (ευρώ) 23.550

Δεκέμβριος Stop and Go

29


Δοκιμή Stop and Go

Seat Altea Freetrack 4WD 2.0 TDI

Πρόσκληση... πρόκληση Με διαπιστευμένες τις crossover δυνατότητές του, με ανέσεις SUV, οδική συμπεριφορά επιβατικού και ισχυρότατο δίλιτρο κινητήρα πετρελαίου, το τετρακίνητο Altea Freetrack αποτελεί μία πρόκληση, δεδομένου και της τιμολογιακής πολιτικής του.

Σα να μην πέρασε μια μέρα. H διαφορά είναι ότι με την diesel έκδοση, το Freetrack εξακολουθεί να προσφέρει την σπορτίφ συμπεριφορά και την αίσθηση της δύναμης, μόνο που τώρα μπορεί να επιτευχθεί η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, αρκεί βεβαίως να συναινέσει και ο οδηγός. 30 Stop and Go Δεκέμβριος


Έ

να χρόνο μετά την πρώτη μας επαφή με το Ισπανικό SUV, ήρθε η στιγμή να οδηγήσουμε και την πετρελαιοκίνητη έκδοσή του. Μην φανταστείτε και τρομακτικές διαφορές, όσο αφορά τη φιλοσοφία. Η Seat θέλησε να διατηρήσει αναλλοίωτη την προσωπικότητα του ουσιαστικά crossover μοντέλου της, που δίνει έμφαση στην δυναμική οδική συμπεριφορά και στις εξαιρετικές επιδόσεις. Το καλούπι είναι ολόιδιο. Αμάξωμα από Seat Altea XL, λίγο υπερυψωμένο, τετρακίνηση, ενσωματωμένοι μαύροι προφυλακτήρες και προστατευτικά, ίδιο ευρύχωρο και πρακτικό εσωτερικό, πλούσια εξοπλισμένο και τέλος. Η ουσία, για άλλη μία φορά βρίσκεται κάτω από το καπό. Εκεί δεσπόζει ο 16βαλβιδος κινητήρας των 2,0 λίτρων, ο οποίος ενσωματώνει το φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου (DPF). Αποδίδει 170 ολοζώντανους ίππους, αλλά χάρη στην ροπή των 350 Nm εμφανίζει ζωντάνια, που ακόμα και η έκδοση με τους 200 ίππους θα ζήλευε. Μπορεί η επίδοσή του στην εν στάση επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) να υπολείπεται κατά 2 δεύτερα –όπως είναι πολύ λογικό- αλλά οι εν κινήσει επιταχύνσεις του δεν συγκρίνονται. Η αίσθηση που αποκομίζει ο οδηγός είναι αντίστοιχη. Το Altea Freetrack μπορεί να κινηθεί με απίστευτα –για την κατηγορία του- γρήγορους ρυθ-

μούς με ασφάλεια επιβατικού. Ο κινητήρας είναι πολύ πρόθυμος για να ανεβάσει την αδρεναλίνη του οδηγού. Αν και δείχνει λίγο δυσκοίλιος μέχρι τις 2.000 σ.α.λ., μετά «ξεσπάει» και φανερώνει τις πραγματικές δυνατότητές του. Η φαινομενική διαφορά με την έκδοση βενζίνης ωστόσο, έχει να κάνει με την κατανάλωση καυσίμου. To diesel Freetrack καταναλώνει 2,6 λίτρα ανά 100 χλμ. σε μικτό κύκλο λιγότερα απ’ ότι το βενζινοκίνητο. Βέβαια, όταν το πεντάλ του γκαζιού είναι στο πάτωμα, ο δείκτης της βενζίνης κατεβαίνει εύκολα και δεν θυμίζει κινητήρα πετρελαίου. Όταν όμως ο οδηγός κινηθεί κανονικά ή οικονομικά, τότε ο δείκτης μένει κολλημένος και ο υπολογιστής με δυσκολία κατεβάζει τα εναπομείναντα χιλιόμετρα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μας, όπου στον γυρισμό μας κατά την φωτογράφιση από το Μπαλί έως το Ηράκλειο, ο υπολογιστής ταξιδίου έγραφε ότι μας μένουν ακόμα 20 χιλιόμετρα, ενώ το λαμπάκι του καυσίμου ήταν αναμμένο. Τελικά, γυρίσαμε άνετα. Ωστόσο, μετά και την επαφή μας και με την πετρελαιοκίνητη έκδοση είμαστε κατηγορηματικοί. Προτιμούμε το diesel, καθώς παρέχει και αστείρευτη δύναμη και οικονομία καυσίμου όταν απαιτείται και μάλιστα όταν η διαφορά του είναι μόλις 2.000 ευρώ, τότε δεν το συζητάμε...

τεχνικα χαρακτηριστικα Κινητήρας/Διάταξη 4κύλινδρος/σε σειρά Χωρητικότητα (κ.εκ.) 1.968 Μετάδοση αυτόματη τετρακίνηση Ισχύς κατασκευαστή (ίπποι/σ.α.λ.) 170/4.200 Ροπή κατασκευαστή (Nm/σ.α.λ.) 350/1.800 Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 204 Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (sec) 8,7 Μήκος/πλάτος/ύψος (χιλ.) 4.493/1.788/1.622 Μεταξόνιο (χιλ.) 2.576 Χώρος αποσκευών (λίτρα) 490-593 Βάρος (κιλά) 1.568 Μέση κατανάλωση καυσίμου (λίτρα/100χλμ.) 6,8 Εκπομπές ρύπων CO2 (γρ./χλμ.) 179 Έκδοση Bluetooth Τιμή (ευρώ) 31.900

Δεκέμβριος Stop and Go

31


Δοκιμή Stop and Go

32 Stop and Go Δεκέμβριος

ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΧΕΣΗ ΑΞΙΑΣ/ΤΙΜΗΣ, ΤΟ SANDERO ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΦΟΝΤΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Η ΑΝΕΣΗ ΧΩΡΩΝ, Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΡΩΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΒΛΕΦΘΟΥΝ.

τεχνικα χαρακτηριστικα Κινητήρας/Διάταξη 4κύλινδρος/σε σειρά Χωρητικότητα (κ.εκ.) 1.390 Μετάδοση εμπρός Ισχύς κατασκευαστή (ίπποι/σ.α.λ.) 75/5.500 Ροπή κατασκευαστή (Nm/σ.α.λ.) 112/3.000 Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 161 Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (sec) 13,0 Μήκος/πλάτος/ύψος (χιλ.) 4.020/1.746/1.534 Μεταξόνιο (χιλ.) 2.588 Χώρος αποσκευών (λίτρα) 320-1.200 Βάρος (κιλά) 975 Μέση κατανάλωση καυσίμου (λίτρα/100χλμ.) 7,0 Εκπομπές ρύπων CO2 (γρ./χλμ.) 165 Έκδοση Laureate Τιμή (ευρώ) 10.300

Dacia Sandero 1.4

Ο

τίτλος της δοκιμής μπορεί να εμπνεύστηκε από παλιά φημισμένη ταινία γουέστερν, αλλά εδώ δεν πρόκειται για το Hollywood, αλλά για την πραγματικότητα, καθώς όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω, και τα τρία παραπάνω επίθετα χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του. Το νέο Sandero έρχεται να προστεθεί στην γκάμα των εκδόσεων Logan και να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο της Dacia. Βασίζεται στην πλατφόρμα B0, σε εκείνη δηλαδή του Renault Modus, ενώ παράλληλα κατασκευάζεται με κοινά εξαρτήματα σε ποσοστό 70%. Το νέο Sandero λοιπόν, που μπήκε στη ζωή μας πρόσφατα, είναι ένα αποκλειστικά 5θυρο μοντέλο, που ανήκει ναι μεν στην κατηγορία Α (στα μικρά), με μήκος που μόλις και με τα βίας ξεπερνά τα 4 μέτρα. Η σχεδίασή του έχει φυσικά διαφοροποιηθεί με την «μαμά» πλέον Renault. Διαθέτει τη δική του ταυτότητα, έχει μοντέρνο πρόσωπο, με δυναμική μάσκα, μεγάλο αεραγωγό και ελκυστικά φωτιστικά σώματα. Το παρουσιαστικό του είναι τυπικό, ενώ το πίσω, συντηρητικό μέρος διαθέτει το δικό του στυλ, με τα ιδιόρρυθμα φωτιστικά σώματα. Ωστόσο, εκεί που ποντάρει περισσότερο είναι το γενναιόδωρο εσωτερικό του. Οι χώροι είναι από τους μεγαλύτερους της κατηγορίας και μπορεί να φιλοξενήσει με σχετική άνεση πέντε επιβαίνοντες. Το δε άνοιγμα των πίσω θυρών διευκολύνει την εύκολη πρόσβαση. Στα ίδια επίπεδα, κυμαίνεται και ο χώρος των αποσκευών, όπου μπορούν να αποθηκευθούν 320 λίτρα όγκου, αριθμός που μπορεί να φθάσει έως τα 1.200 με την αναδίπλωση των πίσω διαιρούμενων κατά 60/40 καθισμάτων. Ο διάκοσμος του Sandero προέρχεται από την παλαιότερη σχολή της Renault –θυμάστε την κόρνα στο χειριστήριο των δεικτών πορείας; Καλαίσθητη σχεδίαση, ευανάγνωστα όργανα, αρκετές αποθηκευτικές


Ο άνετος, ο τίμιος και ο αξιόπιστος... Η εξαγορά της ρουμανικής Dacia από τη Renault ευνόησε όχι μόνο το «προϊόν», αλλά και τους καταναλωτές, που μπορούν πλέον να έχουν ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο με γαλλική τεχνογνωσία, άνετους χώρους και χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Δεκέμβριος Stop and Go

33


Δοκιμή Stop and Go

Με ξεχωριστό design, από τα μοντέλα της Renault, με άνετο και ευρύχωρο εσωτερικό και οικονομικό κινητήρα, το Dacia Sandero αποτελεί μία τίμια πρόταση για όσους ενδιαφέρονται για ένα μικρό, σε διαστάσεις, 5θυρο μοντέλο.

34 Stop and Go Δεκέμβριος

λύσεις, πρακτικά χειριστήρια, αλλά μέτρια εργονομία, φινίρισμα και ποιότητα υλικών. Εντάξει, μη τα θέλουμε και όλα δικά μας. Εξάλλου το «πακέτο» όπως θα διαπιστώσετε και σε σχέση με την τιμή του, είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Κάτω από το καπό του ρουμάνικου μοντέλου, βρίσκεται ο αξιόπιστος και οικονομικός 8βάλβιδος κινητήρας των 1,4 λίτρων. Αν και αποδίδει μόλις 75 ίππους και 112 Nm ροπής, εντούτοις χάρη στην ελαστικότητά του και στην διαθέσιμη ροπή από χαμηλά, είναι σε θέση να κινεί αξιοπρεπώς το αμάξωμα των 975 κιλών, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, που σύμφωνα με τις τυποποιημένες μετρήσεις της εταιρίας ανέρχεται στα 7 λίτρα ανά 100 χλμ. Οι αναρτήσεις του Sandero ακολουθούν την φιλοσοφία της πλατφόρμας του, με McPherson και τριγωνικά ψαλίδια μπροστά και εύκαμπτο άξονα πίσω. Η λειτουργία τους είναι η χαρακτηριστική γαλλική, που δίνει έμφαση στην άνεση. Οι ανωμαλίες φιλτράρονται σχετικά καλά, όμως η αυξημένη απόσταση από το έδαφος και η μεγάλη διαδρομή της ανάρτησης έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κλίσεων σε κλειστές καμπές με ταχύτητα. Ωστόσο, η οδική συμπεριφορά του Sandero είναι σχετικά ουδέτερη. Στον ανοιχτό δρόμο είναι σταθερό, στην πόλη είναι άνετο, ενώ το υδραυλικό τιμόνι είναι μέτριο σε αίσθηση, θυμίζοντας πολύ το αντίστοιχο του Clio II. Τέλος, να έρθουμε και στο ζουμί της υπόθεσης. Στο κόστος και στον εξοπλισμό που αυτό φέρει. Το νέο Sandero ξεκινά από τα 8.600 ευρώ, στη βασική του έκδοση, η οποία διαθέτει δύο αερόσακους, ABS με EBD και immobilizer. Η πιο πλούσια έκδοση, αυτή που είχαμε στη δοκιμή μας, κόστιζε 10.300 ευρώ και διέθετε επιπλέον πλευρικούς αερόσακους, air condition, εμπρός ηλεκτρικά παράθυρα και καθρέπτες, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηχοσύστημα με ράδιοCD και MP3player και προβολείς ομίχλης. Τέλος, αν προσθέσουμε και την τριετή μηχανική εγγύηση που παρέχει η Dacia, τότε μιλάμε για μία καλή σχέση αξίας/τιμής. Value for money; Σίγουρα...


Ιούνιος Stop and Go

17


Νέα Αγώνων Stop and Go

Ράλλυ Ακρόπολις 2009

Σ

τα εντευκτήρια της ΕΛΠΑ, επτά μήνες πριν από την τέλεση του 56ου Ράλλυ Ακρόπολις, 6ου γύρου του WRC 2009, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Αγώνα, κ. Βασίλης Δεσποτόπουλος, και η Αλυτάρχης, κ. Ανίτα Πασαλή, παρουσίασαν τις καινοτομίες και την πορεία του φετινού Ράλλυ Ακρόπολις, που θα έχει έδρα στο Λουτράκι. Ο εθνικός μας αγώνας θα διεξαχθεί στις 11 με 14 Ιουνίου και η πρώτη ημέρα θα περιλαμβάνει τις ειδικές Χαρβάτι, Θήβα, Ευαγγελίστρια και τις παραδοσιακές ακροπολικές Βωξίτες και Καρρούτες. Το σκηνικό της δεύτερης ημέρας μεταφέρεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στις ειδικές Κλένια, Γυμνό και Κεφαλάρι. Η τελευταία, τρίτη ημέρα θα περιλαμβάνει τις ειδικές Λουτράκι, Άγιους Θεοδώρους και τα νέα Πίσσια. Ωστόσο, η οργανωτική επιτροπή δεν έκανε γνωστές τις προθέσεις της για το τόπο διεξαγωγής της εκκίνησης, αλλά και της απονομής, καθώς ακόμα υπάρχει «ανοιχτό» και το ενδεχόμενο τέλεσης σούπερ ειδικής...

Με Alonso και Piquet η ING Renault F1 για το 2009

Τ

ελικά, δεν υπήρξε καμία έκπληξη στην «μεταγραφολογία» που είχε αναπτυχθεί τόσο καιρό. Ο Flavio Briatore έπεισε τον Alonso και ο Ισπανός ανανέωσε το συμβόλαιό του για άλλα δύο χρόνια, ενώ ο Nelson Piquet θα παραμείνει και την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

36 Stop and Go Δεκέμβριος

Απόλυτη κυριαρχία της Seat στο φετινό WTCC

Μ

ετά την εξασφάλιση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών WTCC για την Seat έναν αγώνα πριν την ολοκλήρωση του θεσμού στην Ιαπωνία, ήταν η σειρά του Yvan Muller, στο τιμόνι του Seat Leon TDI WTCC, να ανακηρυχθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Αυτοκινήτων Τουρισμού στο Macau. Ο Γάλλος οδηγός κατέκτησε τρεις νίκες στην διάρκεια της χρονιάς και πέντε τερματισμούς στο podium, για να κατακτήσει τελικά τον πρώτο Παγκόσμιο Τίτλο FIA που έχει κερδίσει Γάλλος οδηγός σε αγώνες circuit από το 1993. Η Seat ολοκλήρωσε την χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την 2η θέση στο πρωτάθλημα οδηγών να καταλήγει και πάλι σε δικό της οδηγό και συγκεκριμένα στον Gabriele Tarquini.

Προ των πυλών το “The Race of Champions”

H

νέα τετράτροχη προσθήκη στα αυτοκίνητα του αγώνα των Πρωταθλητών, που θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο Wembley στις 14 Δεκεμβρίου είναι το ανοιχτό μικρό σπορ μοντέλο της KTM. Το 790 κιλών KTM X-Bow, με τον TFSi κινητήρα της Audi των 240 ίππων, που επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 3,9 δεύτερα θα πλαισιώσει τα Ford Focus WRC, Solution F Prototype, Abarth 500 Assetto Corse, ROC Car και RX Racing RX150. Οι οδηγοί που έχουν δηλώσει συμμετοχή έως τα τέλη Νοεμβρίου είναι οι J. Button και A. Priaulx, οι οποίοι θα απαρτίζουν την ομάδα της Μ. Βρετανίας, ο D. Coulthard που προσπαθεί να πείσει τον Hamilton να «κατέβει», ο M. Webber, ο M. Schumacher, ο 5 φορές πρωταθλητής WRC S. Loeb και οι Αμερικάνοι T. Pastrana και C. Edwards. Αν προλαβαίνετε για εισιτήρια τηλεφωνείστε στο 0844 4121743 ή επισκεφθείτε τη σελίδα www. raceofchampions.com. Αλλιώς, απολαύστε το σε ένα από τα κανάλια του Supersport.

Νέο Chevrolet Cruze για το 2009 WTCC

Τ

ίτλοι τέλος για το επιτυχημένο Lacetti, που στην τετράχρονη καριέρα του, σημείωσε 14 νίκες, 37 τερματισμούς στο πόντιουμ και πήρε συνολικά 652 βαθμούς στο Πρωτάθλημα των Κατασκευαστών. Η φετινή χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού έκλεισε με την τρίτη θέση της Chevrolet στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών και με την τρίτη στο

Πρωτάθλημα τον οδηγών, με τον Rob Huff. Καθώς το Lacetti αποσύρεται τώρα επίσημα από την ενεργό δράση, η ομάδα RML εστιάζει την προσοχή της στην περαιτέρω εξέλιξη του Chevrolet Cruze για τη σεζόν του 2009 WTCC, που θα ξεκινήσει στη Βραζιλία στις αρχές Μαρτίου. Μετά από δοκιμές στο MIRA, στο Guadix (Ισπανία) και στο Estoril (Πορτογαλία), το Cruze θα δοκιμαστεί περαιτέρω σε διαφορετικές πίστες στην Νότια Ευρώπη.


Stop and Go

WRC Νίκη δίχως νόημα Ράλλυ Ιαπωνίας

Ο Hirvonen πήρε την πολυπόθητη νίκη, ο Latvala συνέβαλε στη διαμόρφωση του “1-2” από τη Ford, αλλά ο άνετα τρίτος Loeb πήρε αυτό που ήθελε. Τον 5ο του τίτλο.

Ο

Πρωταθλημα οδηγων 1. S. Loeb 112 βαθμοί 2. M. Hirvonen 102 βαθμοί 3. D. Sordo 59 βαθμοί 4. J.-M. Latvala 50 βαθμοί 5. C. Atkinson 50 βαθμοί 6. P. Solberg 41 βαθμοί

ι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, οι ακυρώσεις ειδικών και το ανατριχιαστικό ατύχημα του Duval στην 6η μόλις ειδική, με τον συνοδηγό του Pivato να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, δεν πτόησαν του μονομάχους του τίτλου. Ο Hirvonen πήρε από την αρχή το προβάδισμα, με τον Latvala να ακολουθεί και τον Loeb να «παρακολουθεί» την εξέλιξη. Στο πρώτο σκέλος ο Hirvonen έδειχνε να μην έχει αντίπαλο, όμως στο δεύτερο ο Latvala σημειώνοντας πολύ καλούς χρόνους άρχισε να τον απειλεί. Κάπου εκεί ήρθε η οδηγία της ομάδος για την επίτευξη του στόχου, αλλά και της καθυστέρησης του Loeb. Παρόλα αυτά, ο Γάλλος στο πολύ λασπωμένο τοπίο της Ιαπωνίας έμοιαζε να κάνει βόλτα, επαναπαυόμενος στην τρίτη θέση. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι ο Loeb σε όλο τον αγώνα κέρδισε μονάχα 2 ειδικές διαδρομές, την ώρα που ο νικητής είχε φθάσει στις 11. Στην τέταρτη θέση και κάνοντας έναν εξαιρετικό αγώνα βρέθηκε ο Αυστραλός οδηγός της Subaru, αφού είχε καταφέρει να αποσπαστεί από τον team mate του P. Solberg, που στο πρώτο σκέλος δεν τον είχε αφήσει να πάρει ανάσα. Ακολούθησαν τα δύο Suzuki SX4, των Gardemeister και Andersson, που πραγματοποίησαν ίσως την καλύτερή τους φετινή εμφάνιση. Ωστόσο, το φινάλε του αγώνα βρήκε τον Hirvonen απογοητευ-

μένο, επειδή έχασε και μαθηματικά τις όποιες ελπίδες είχε για τον τίτλο. Από την άλλη, οι Sébastien Loeb και Daniel Elena έγραψαν ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς κατέκτησαν για 5η συνεχόμενη φορά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Ένα μοναδικό επίτευγμα, που συνοδεύεται και από μία πληθώρα σημαντικότατων ρεκόρ που έχει σημειώσει το πλήρωμα της Citroen τα τελευταία 6 χρόνια. Ακολουθεί το Ράλλυ της Ουαλίας σε δύο μέρες, όπου θα κριθεί και ο τίτλος των κατασκευαστών.

Πρωταθλημα κατασκευαστων 1. Citroen Total WRT 175 βαθμοί 2. BP-Ford Αbu Dhabi WRT 164 βαθμοί 3. Subaru Word Rally Team 93 βαθμοί 4. Stobart VK M-Sport Ford 624 βαθμοί 5. Suzuki World Rally Team 28 βαθμοί 6. Munchi’s Ford WRT 22 βαθμοί

Γενική κατάταξη 1. M. Hirvonen/J. Lehtinen 2. J-M. Latvala/M. Anttila 3. S. Loeb/D. Elena 4. C. Atkinson/S. Prevot 5. T. Gardemeister/T. Tuominen 6. P.G. Andersson/J. Andersson 7. M. Wilson/S. Martin 8. P. Solberg/P. Mills

Ford Focus RS WRC Ford Focus RS WRC Citroën C4 WRC Subaru Impreza WRC Suzuki SX4 Suzuki SX4 Ford Focus RS WRC Subaru Impreza WRC

3:25:03.0 3:25:34.1 3:27:33.6 3:28:45.4 3:30:15.9 3:31:12.4 3:32:08.3 3:38:22.9

Δεκέμβριος Stop and Go

37


Aγώνες

F1 Stop and Go

Ο πιλότος της Toyota, Timo Glock, αποτέλεσε το πρόσωπο που τελικά καθόρισε τον πρωταθλητή, δίχως όμως να έχει μερίδιο ευθύνης

38 Stop and Go Δεκέμβριος

Grand Prix Βραζιλίας

Κόλαση και Παράδεισος μαζί... Βίοι αντίθετοι για τους Massa και Hamilton, οι οποίοι βρέθηκαν από τον παράδεισο στην κόλαση και αντίθετα. Ο Βραζιλιάνος πήρε τη νίκη, αλλά ο Βρετανός, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, τον τίτλο, στο συγκλονιστικότερο πρωτάθλημα στην ιστορία της F1.

Ο

Hamilton τελικά, κατάφερε να βρε- γκασε το αυτοκίνητο ασφαλείας να μπει θεί στην 5η θέση της κατάταξης στη πίστα. Την ώρα εκείνη ο Fishichella του Grand Prix της Βραζιλίας και αποφάσισε να βάλει στεγνά ελαστικά. να κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθληΣτον 5ο γύρο, ο αγώνας ξεκίνησε και πάμα στην F1. Ταυτόχρονα έγινε και ο νεότελι κανονικά δίχως καμία αλλαγή θέσεων ρος πρωταθλητής στην ιστορία του σπορ, για τους πρώτους. Όμως ο Kovalainen είκαθώς είναι μόλις 23 ετών. Από την άλχε προς στιγμή προσπεράσει τον Alonso, λη, ο Massa που έκανε τους συμπατριώτες αλλά ο Ισπανός αμέσως ξανακέρδισε τη του να ξεχάσουν προς στιγμή τον Senna, θέση του. Στον 7ο γύρο η πίστα σιγά-σιδεν είχε την τύχη με το μέρος του. Για μόγά στέγνωνε και έτσι ξεκίνησαν οι πρώτοι λις λίγα μέτρα δεν κατάκτησε τον τίτλο μέανεφοδιασμοί και αλλαγές ελαστικών. Η σα στην πατρίδα του. Ας πάρουμε όμως αρχή έγινε από τους Rosberg και Button, τα πράγματα από την αρχή. Ο αγώνας της με τον τελευταίο να πετυχαίνει και προΚυριακής ξεκίνησε με σπέραση εντός των τον Βραζιλιάνο στην pit, ενώ ακολούθησαν pole position. Ωστόσο, στους επόμενους γύτα απρόοπτα δεν έλειρους και οι υπόλοιποι ψαν. Τέσσερα λεπτά οδηγοί. Με όλες αυτές πριν την προγραμματις αλλαγές, η κατάτατισμένη εκκίνηση του ξη στον 12ο γύρο είχε Grand Prix ο ουρανός διαμορφωθεί ως εξής: «άνοιξε» και δυνατή Massa, Vettel, Alonso, βροχή ανέβαλε για 10 Räikkönen, Fishichella, λεπτά τον γύρο σχημαTrulli και Hamilton. Ο επικεφαλής της Ferrari, Stefano τισμού. Αμέσως οι ομάΣτον επόμενο γύρο, ο Domenicali, σηκώνει τον 16ο τίτλο δες κάλεσαν τους οδηHamilton ανεβαίνει μία για λογαριασμό των κατασκευαστών γούς για αλλαγή ελαθέση, αφήνοντας πίσω στικών, αλλά ο μόνος που άφησε τα στετου τον Trulli, ο οποίος έπεσε στην 9η θέγνά ελαστικά, ο Kubica, αναγκάστηκε μετά ση μετά από οδηγικό λάθος, ενώ έπειτα τον γύρο σχηματισμού να αλλάξει άποψη, από 5 γύρους πίεσης, ο Hamilton ανέβημε συνέπεια να ξεκινήσει από τo pit lane. κε στην 5η θέση, προσπερνώντας και τον Όταν τα κόκκινα φώτα έσβησαν, ο Massa Fishichella που αντιστεκόταν δυναμικά. κράτησε με άνεση τη θέση του, έχοντας πί- Εντωμεταξύ, στις πρώτες θέσεις δεν υπήρσω του τον Trulli, τον Räikkönen και τον χαν «πραγματικές» μάχες, αν και ο Vettel Hamilton. Ο 5ος Kovalainen έχασε δύο είχε γίνει σκιά του Massa, έως ότου μπήθέσεις, από τον Vettel και τον Alonso, κε στα pit, στον 27ο γύρο, πέφτοντας στην ενώ στο τελευταίο του αγώνα στην F1, o 5η θέση. Στα μέσα του αγώνα, ο ΒραζιλιάKoulthard είχε άδοξο τέλος, καθώς ενενος κρατούσε άνετα την πρώτη θέση, έχοπλάκει σε ατύχημα στη δεύτερη μόλις ντας πίσω του τον Alonso. O Ισπανός πήστροφή με τον Rosberg. Μία στροφή αρρε τα ηνία του αγώνα στον 38ο γύρο, όταν γότερα, ο Piquet είχε έξοδο, η οποία ανάο Massa μπήκε στα pit. Ακολούθησαν δύο


Ο Βραζιλιάνος δεν είχε καρδιά να πανυγηρίσει τη νίκη του

γύρους μετά οι Alonso, Hamilton και αργότερα και οι υπόλοιπο πιλότοι. Η κατάταξη δεν είχε αλλοιωθεί με τον Βραζιλιάνο να είναι στην πρώτη θέση και τον Hamilton με την 5η να κατακτά τον τίτλο. Ωστόσο, ο Βρετανός δεν μπορούσε να θεωρηθεί ότι είχε το κεφάλι του ήσυχο, καθώς ο Vettel τον πλησίαζε απειλητικά. Κάπου εκεί, 7 γύρους πριν από το τέλος, η βροχή έκανε και πάλι την εμφάνισή της. Οι πιλότοι στην πλειοψηφία τους επισκέφθηκαν τα pit για αλλαγή ελαστικών και έτσι 4 γύρους πριν από το τέλος η κατάταξη είχε διαφοροποιηθεί μόνο πίσω από τον Räikkönen, όπου είχε βρεθεί ο Glock, ο οποίος ακόμα επέμενε στα στεγνά. Ωστόσο, η έκπληξη ήρθε στον επόμενο γύρο, όπου ο Vettel εκμεταλλεύθηκε ένα μικρό «άνοιγμα» του Hamilton, αφήνοντάς τον στην 6η θέση. Στα pit, οι άνθρωποι της McLaren είχαν παγώσει, ενώ αντιθέτως στην Ferrari ήταν κατενθουσιασμένοι. Από την άλλη, ο Hamilton προσπαθούσε να κερδίσει πίσω τη θέση του, όμως ο Vettel δεν έδειχνε διατεθειμένος να του την παραχωρήσει. Στον τελευταίο γύρο, η πίεση και η ατμόσφαιρα ήταν έντονη, καθώς όλα έδειχναν ότι ο Βραζιλιάνος θα στεφόταν παγκόσμιος πρωταθλητής. Όμως σχεδόν στην τελευταία στροφή, οι Vettel και Hamilton, πέρασαν τον Glock που φορούσε ακόμα τα στεγνά ελαστικά και έτσι το χαμόγελο επανήλθε στο στρατόπεδο της McLaren. Την ίδια στιγμή, στα pit της Ferrari στήθηκε προ στιγμή πανυγήρι, αλλά μόλις συνειδητοποίησαν τι τελικά έγινε, απλά δεν το πίστευαν. Ο Hamilton έγινε λοιπόν ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της F1 στην δεύτερη μόλις χρονιά του και η Ferrari έμεινε να υπεριφανεύεται το επίτευγμα των 8 τίτλων στους κατασκευαστές τα τελευταία 10 χρόνια.

Το φιλί της επιβράβευσης από την φίλη του Βρετανού, Nicole Scherzinger, τραγουδίστρια των Pussycat Dolls

Οι θερμοί Βραζιλιάνοι οπαδοί του Massa, θέλουν τον τίτλο και προτρέπουν τον Räikkönen σε ακρότητες

Πρωταθλημα οδηγων 1. Lewis Hamilton 98 βαθμοί 2. Felipe Massa 97 βαθμοί 3. Kimi Räikkönen 75 βαθμοί 4. Robert Kubica 75 βαθμοί 5. Fernando Alonso 61 βαθμοί 6. Nick Heidfeld 60 βαθμοί

Ο Hamilton πλέει σε πελάγη ευτυχίας, καθώς γίνεται ο πρώτος Βρετανός οδηγός μετά το 1996 που κατακτά τον τίτλο

Πρωταθλημα κατασκευαστων 1. Scuderia Ferrari Marlboro 172 βαθμοί 2. Vodafone McLaren Mercedes 151 βαθμοί 3. BMW Sauber F1 Team 135 βαθμοί 4. ING Renault F1 Team 80 βαθμοί 5. Panasonic Toyota Racing 56 βαθμοί 6. Scuderia Toro Rosso 39 βαθμοί

Γενική κατάταξη 1. Felipe Massa 2. Fernando Alonso 3. Kimi Räikkönen 4. Sebastian Vettel 5. Lewis Hamilton 6. Timo Glock 7. Heikki Kovalainen 8. Jarno Trulli

Scuderia Ferrari Marlboro ING Renault F1 Team Scuderia Ferrari Marlboro Scuderia Toro Rosso Vodafone McLaren Mercedes Panasonic Toyota Racing Vodafone McLaren Mercedes Panasonic Toyota Racing

1:34:11.435 1:34:24.733 1:34:27.670 1:34:49.446 1:34:50.342 1:34:55.803 1:35:06.509 1:35:19.898

Δεκέμβριος Stop and Go

39


Aγώνες Stop and Go

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας

Δυνατές μάχες και πλούσιο θέαμα στο Τυμπάκι Μεγάλος νικητής στην Open και στον αγώνα των Κρητικών ο Βαγγέλης Κατσίνας

Οι δυνατές μάχες σε όλες τις κατηγορίες και η άψογη οργάνωση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του 3ου αγώνα της χρονιάς για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ταχύτητας αυτοκινήτων, το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Νοεμβρίου, το οποίο επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κρήτη έπειτα από 20 χρόνια.

Φωτογραφίες: CRN.gr

Τ

Κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων, μία τόσο άψογη διοργάνωση δεν θα πρέπει να λείπει από το ημερολόγιο του 2009

40 Stop and Go Δεκέμβριος

ον αγώνα διοργάνωσε η ΦΙ.Μ.Α. στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τυμπακίου, με τη συμμετοχή 48 οδηγών και την παρουσία πλήθους θεατών. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν τα δοκιμαστικά, ελεύθερα και χρονομετρημένα, για όλες τις κατηγορίες. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες, με δυνατές μάχες σε όλες τις κατηγορίες και τον πήχη του θεάματος στα ύψη, αποζημιώνοντας στο έπακρο τους δεκάδες θεατές που γέμισαν από νωρίς τις κερκίδες. Μετά το πρωινό warm up ξεκίνησαν οι αγώνες, αρχής γενομένης με τον αγώνα για το Παγκρήτιο Κύπελλο όπου συμμετείχαν 14 οδηγοί. Σβήνοντας τα κόκκινα φώτα τέθηκε επικεφαλής ο Βαγγέλης Κατσίνας με Peugeot 106 Maxi και παρέμεινε στην κο-

ρυφή και τους 15 γύρους, χωρίς να απειληθεί από κανένα. Πίσω του έγινε σφαγή από τρεις οδηγούς, για τη 2η θέση και τον Αμαριώτη με Citroen Saxo να τερματίζει τελικά 2ος, περίπου μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τον πρωτοεμφανιζόμενο Σιλιγαρδάκη με Citroen AX, ενώ στην 4η θέση, ένα δευτερόλεπτο πιο πίσω, βρέθηκε ο Κακεπάκης με Citroen Saxo. Μάχη και για την 5η θέση με τελικό νικητή το Δαμιανάκη με Peugeot 106, που άφησε μισό δευτερόλεπτο πίσω του τον Κουρουγκιαούρη με ίδιο αυτοκίνητο. Ακολούθησε ο αγώνας που θύμισε άλλες εποχές, αυτός των Ιστορικών και τον Σταφυλοπάτη με Porsche να ξεκινάει από την pole position και να παραμένει 1ος μέχρι το τέλος. Βέβαια όχι εύκολα αφού στους τελευ-


Νικητής στην κατηγορία Sport ο “TFM”

Στη μάχη των Κρητικών ο Νίκος Αμαριώτης (114) τερμάτισε δεύτερος και ο Βαγγέλης Σιλιγαρδάκης (14) στον μόλις πρώτο του αγώνα, τρίτος

ταίους γύρους δέχτηκε πίεση από τον Θ. Εδιπίδη με Porsche που τερμάτισε 2ος, ενώ 3ος τερμάτισε ο Ρόκκος με A.R. Alfeta χωρίς να μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό των δύο πρώτων. Συνέχεια δόθηκε με την κατηγορία Sport, που ήταν και ο αγώνας με τα περισσότερα απρόοπτα. Μόλις τα αυτοκίνητα στήθηκαν για το γύρο προθέρμανσης, άρχισε ένα ψιλοβρόχι που τρόμαξε τους πάντες, όμως ήταν σύντομο και ύστερα από την εκ νέου διαδικασία πεντάλεπτου που δόθηκε από τους αγωνοδίκες, η πίστα στέγνωσε εντελώς. Αμέσως μετά την εκκίνηση, ο “TFM” με Peugeot 106 S16, έστριψε πρώτος στην Κ1 και πίσω του ο Κοσιάβελος με ίδιο αυτοκίνητο, ενώ δίπλα του ο Λεοντόπουλος και αυτός με Peugeot 106 S16, στην προσπάθεια του να πάρει την εσωτερική είχε τετακέ με αποτέλεσμα να βρεθεί τελευταίος. Ο “TFM” έκανε γρήγορους γύρους, χτίζοντας μια διαφορά ασφαλείας, ενώ πίσω από τον Κοσιάβελο «κόλλησε» ο Σ. Δέγλερης με Citroen Saxo VTS. Στον 14ο γύρο και ενώ οι πρώτοι είχαν πέσει σε «κυκλοφοριακό», αφού έριχναν γύρο σε άλλους οδηγούς, στην Κ7, την πιο αργή στροφή της πίστας, έγινε καραμπόλα από τέσσερα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός μάχης ο Σ. Δέγλερης και ο Καπίρης με Citroen Saxo VTS. Τελικά 1ος τερμάτισε ο “TFM”, χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα, 2ος ο Κοσιάβελος και λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο πίσω του βρέθηκε Λεοντόπουλος, πραγματοποιώντας εκπληκτικό αγώνα παρά το τετακέ που είχε στην αρχή. Στην 4η θέση τερμάτισε ο Περάκης με Suzuki Swift GTI, ενώ είχε ξεκινήσει από την τελευταία θέση της εκκίνησης. Ακολούθησε ο Τασιόπουλος Junior με Peugeot 106 S16 και την εξάδα συμπλήρωσε ο Δαμιανάκης με ίδιο αυτοκίνητο. Στην κατηγορία Open, μετά την εκκίνηση πετάχτηκε μπροστά ο Αθυμαρίτης με Ford Sierra Cosworth, ενώ πίσω του ο Ευθυμίου με Ford Escort WRC προσπαθούσε να κρατηθεί μπροστά από τον Κατσίνα με Peugeot 106 Maxi και από κοντά τους και ο Πλέσσας με το άλλο Sierra. Στην Κ2 ο Κατσίνας βρέθηκε στην εσωτερική, μπήκε μπροστά από τον Ευθυμίου και άρχισε να πιέζει ασφυκτικά τον Αθυμαρίτη. Στο δωδέκατο γύρο ο Αθυμαρίτης γλίστρησε στην Κ7, άνοιξε τη γραμμή του και ο Κατσίνας πετάχτηκε μπροστά όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος. Ο Ευθυμίου εντωμεταξύ αντιμετώπισε πρόβλημα στο σύστημα μετάδοσης, έκοψε ρυθμό και έπεσε στην 6η θέση. Ο Πλέσας τερμάτισε 3ος πραγματοποιώντας καλή εμφάνιση, 4ος τερμάτισε ο Αμαριώτης με Citroen Saxo VTS και 5ος ο Λεοντόπουλος με Peugeot 106 S16. Στη διοργάνωση του αγώνα συνέβαλαν ενεργά, η Διοίκηση και το στρατιωτικό προσωπικό της 138 Σ.Μ., που για άλλη μία φορά πρόσφεραν τα μέγιστα στην προετοιμασία και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, ενώ σημαντική ήταν και η υποστήριξη της “Minoan Lines” που παρείχε έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αγωνιζομένων.

Ξεκίνησε από την pole position ο Παναγιώτης Κοσιάβελος και τερμάτισε δεύτερος στην Sport

Συνωστισμός στην Κ1 αμέσως μετά την εκκίνηση της Open

Μετά την εκκίνηση της Sport, στην Κ1 ο Λεωνίδας Λεοντόπουλος είχε τετακέ και βρέθηκε τελευταίος, παρόλα αυτά κατάφερε να βρεθεί στην τρίτη θέση

Πολύ καλή εμφάνιση και 3η θέση στην Open πέτυχε ο Νίκος Πλέσας

Στα Ιστορικά επικράτησε ο Μάριος Σταφυλοπάτης

Δεκέμβριος Stop and Go

41


Aγώνες Stop and Go

Rally Sprint στη Μαλάξα

Καλοί αλλά λίγοι... Άνετα επικράτησαν στα 1.600άρια οι Γιώργος Περουλάκης και Γιώργος Ζωφάκης

Οι Τοπάλτζας Πέτρος και Μπανταλάκης Μιχάλης ήταν οι μόνοι που τερμάτισαν στα δίλιτρα.

Δεύτεροι 1.600άρηδες οι Ορφανουδάκης Κώστας και Φουντουλάκης Σταμάτης

Δεύτεροι στα 1.400άρια οι Καρδαμάκης Λευτέρης και Σαρρής Λευτέρης

Δεύτεροι στη μεγάλη κατηγορία οι Μηλάκης Μανόλης και Γκούφας Βασίλης

42 Stop and Go Δεκέμβριος

Νικητές στη μεγάλη κατηγορία με απόλυτο χρόνο όλου του αγώνα, οι Παπαδοκωσταντάκης Γιάννης και Κλαριδόπουλος Σταύρος

Μ

ε επιτυχία, παρά τις λίγες συμμετοχές, πραγματοποιήθηκε ο έκτος αγώνας της χρονιάς για το έπαθλο οδηγών–συνοδηγών Rally Sprint Κρήτης, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στη διαδρομή Μεγάλα Χωράφια–Μαλάξα. Τον αγώνα διοργάνωσε άψογα η Α.Λ.Α. Χανίων με την υποστήριξη του “I.Κ.Τ.Ε.Ο. Χανίων”, ενώ συμμετοχή είχαν δηλώσει μόλις 18 πληρώματα, στην εκκίνηση βρέθηκαν 16 και στον τερματισμό, μόλις τα 11. Οι θεατές ήταν –συγκριτικά- αρκετοί και απόλαυσαν γρήγορα και θεαματικά περάσματα. Στη μεγάλη κατηγορία επικράτησαν άνετα, σημειώνοντας και τον απόλυτο χρόνο του αγώνα, οι Παπαδοκωσταντάκης Γιάννης και Κλαριδόπουλος Σταύρος με Mitsubishi Carisma Evo VI, ενώ στη 2η θέση βρέθηκαν οι Μηλάκης Μανόλης – Γκούφας Βασίλης με VW Golf Kit Car. Άτυχοι στάθηκαν οι Μιχαηλάκης Στέλιος – Λιγοψυχάκης Νίκος με Subaru Impreza STi, που στο 1ο σκέλος ήταν μία ανάσα πίσω από τους νικητές, ενώ στο 2ο εγκατέλειψαν από πρόβλημα στον επιλογέα. Άτυχοι στάθηκαν και οι Φραγκονικολάκης Νίκος και Λιουδάκης Θεόφιλος με Ford Escort Cosworth, που εγκατέλειψαν στο πρώτο σκέλος από ημιαξόνιο. Μόλις δύο συμμετοχές στα δίλιτρα και παραλίγο… μάχη, αφού στο 1ο σκέλος είχαν λίγα δέκατα διαφορά. Τελικά επικράτησαν οι Τοπάλτζας Πέτρος και Μπανταλάκης Μιχάλης με VW Golf, αφού οι Μανινάκης Αρτέμης και Ψεγιαννάκης Σήφης με Renault Clio είχαν έξο-

Νικητές στα «μικρά» και δεύτεροι στην άτυπη γενική οι Σταυρουλάκης Σταύρος και Μεγαλακάκης Γιώργος

δο στο 2ο σκέλος και εγκατέλειψαν άδοξα. Στην πολυπληθέστερη κατηγορία, αυτή των 1.600ων κ.εκ., οι Γιώργος Περουλάκης – Γιώργος Ζωφάκης με Honda Civic πέτυχαν μία άνετη νίκη, ενώ για τη 2η θέση δόθηκε μάχη που κέρδισαν οι Ορφανουδάκης Κώστας – Φουντουλάκης Σταμάτης με Peugeot 106 Rallye, αφήνοντας μόλις ένα δεύτερο πίσω, τους Μιχαηλάκη Κυριάκο και Ανδριανάκη Γιώργο. Στην κατηγορία μέχρι 1.400 κ.εκ. ήταν ταχύτεροι οι Σταυρουλάκης Σταύρος και Μεγαλακάκης Γιώργος με Suzuki Swift GTI, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και το 2ο χρόνο στην άτυπη γενική! Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Καρδαμάκης Λευτέρης και Σαρρής Λευτέρης με Toyota Yaris, ενώ στην 3η οι Πιτσικάκης Μιχάλης και Βρανάς Γιάννης με Peugeot 106 Rallye. Τον επόμενο αγώνα για το έπαθλο Κρήτης θα διοργανώσει ο Α.Ο.Κ. σε συνεργασία με την Pro Action, στις 30 Νοεμβρίου, σε μία καινούρια ειδική διαδρομή, στην περιοχή του Αχεντριά στο Ηράκλειο.


Δεκέμβριος Stop and Go

43


Stop and Go  
Stop and Go  

Stop and Go Magazine Issue 16

Advertisement