Page 1

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 10

Magazine

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 28 • ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 10

ΤΕΥΧΟΣ 28

ΟΔΗΓΟΥΜΕ VW Scirocco R

ΔΟΚΙΜΕΣ Nissan Pixo Fiat 500C Skoda Octavia5 4x4 Scout 1.8 TSi Alfa Romeo 159 2.2 JTS ICE Audi Α3 ΜΟΤΟΣIΚΛΕΤΑ Kawasaki Z-1000 Suzuki LTR450 ON THE EDGE Ευρυτανία - Καρπενήσι

2€


EDITORIAL

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΤΕΥΧΟΣ 28 ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Πάνος Παπαδόπουλος papadopoulos@stopandgomag.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Γιάννης Γιαννιδάκης giannidakis@stopandgomag.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ MARKETING Κατρίνα Σαριδάκη saridaki@stopandgomag.gr

Δημοσιεσ σχεσεισ Δώρα Γιαννακοπούλου giannakopoulou@stopandgomag.gr

creative director Μαρία Καρκανάκη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Γιώργος Δαμανάκης gdamanakis@stopandgomag.gr

Βασίλης Μωραϊτης

vmoraitis@stopandgomag.gr

Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Isabella@stopandgomag.gr

Γιάννης Ζωράκης Γιάννης Ζαχαράκης Νίκος Γιαμαλάκης Σταυρούλα Ευσταθίου Σωκράτης Φακουκάκης Αντώνης Λιδοργινάκης Κώστας Βούρης ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Γιάννης Γιαννιδάκης Πάνος Παπαδόπουλος Γιώργος Δαμανάκης Βασίλης Κωστάκος SMI

Ασφαλιστικoς Σyμβουλος Ιωάννης Νικηφόρος nikiforos@stopandgomag.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Γιώργος Χριστινίδης ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Νίκος Φαρσάρης IT Management DIADYO ΕΚΤΥΠΩΣΗ-ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Γ. ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε. ΔΙΑΝΟΜΗ Υποπρακτορείο ΑΡΓΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ-ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΔΑΚΗΣ Εθνικής Αντιστάσεως 12, ΤΚ 71 414 Γάζι Ηρακλείου Τηλ./Fax: 2810 260185 info@stopandgomag.gr Κωδικός Εντύπου ΕΛΤΑ: 6119 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η αναμετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους του περιοδικού, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. Το περιοδικό ΄΄Stop and Go΄΄ κυκλοφορεί στις 15 κάθε μήνα σε όλη την Κρήτη.

Stop and GoΣτους καιρούς των αρπακτικών και των μασκαράδων (Greco Mascara) Μήνας δύσκολος για την ελληνική οικονομία και τα μεγάλα κεφάλια της Ε.Ε. έχουν βάλει στο στόχαστρο την πατρίδα μας. Έτσι μας λένε οι ειδήσεις και εμείς, ως υπάκουοι πολίτες, οφείλουμε να το δεχτούμε, να το ασπαστούμε και να μπούμε σε διαδικασίες σκέψεων. Στην γείτονα Ιταλία, περί τους 30.000 εργαζόμενους στο Group Fiat, οδεύουν προς προσωρινές (;) απολύσεις. Στο Βέλγιο η Opel ετοιμάζεται να κλείσει το εργοστάσιο της και χιλιάδες εργαζομένων θα βρεθούν στον δρόμο. Ανάλογα φαινόμενα δεν έχουμε εδώ, ούτε καν αναλογικά ως προς τον πληθυσμό μας. Μια ματιά γύρω και εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι «κάτι δεν πάει καλά» με όλη αυτή την τρομοκράτηση του αγοραστικού κοινού.

Μήπως τελικά, πίσω από όλη αυτή την παραφιλολογία και το γοε-

ρό κλάμα, κρύβονται άλλα συμφέροντα; Μήπως τελικά, κάποιοι συντηρούν όλη αυτή την κατάσταση για να βγουν στη φόρα τα μαύρα λεφτά για να επενδυθούν; Αυτά που είναι κρυμμένα στα σεντούκια; Και ποιοι είναι αυτοί που τα έχουν κρυμμένα καλά; Αυτοί που κλαίγονται. Ο μέσος πολίτης των 800 και των 1.200 ευρώ τον μήνα και να θέλει να τα σεντουκιάσει, δεν το μπορεί, γιατί δεν του φτάνουν. Όμως, είναι αυτός που δέχεται όλες τις πιέσεις και τις βαρύγδουπες απειλές περί ελέγχων και φόρων από το καθεστώς.

Για μια ακόμα φορά, ζούμε μια πε-

ρίοδο κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των αρπακτικών. Όλων αυτών που με λαμογιές και ψέματα και με το δήθεν παραπονιάρικο ύφος, προσπαθούν να αποκρύψουν –και τα καταφέρνουν– τις ανομίες τους… Ανομίες, που αντί να τις πληρώσουν αυτοί, καλούνται να τις πληρώσουν όλοι οι άλλοι! Γέμισε ο τόπος από τέτοια αρπακτικά που και πουλ-μουρ πουλάνε και κλαίγονται. Μου έλεγε κάποιος μεσίτης ακι-

νήτων, ότι έχουν βγει από τα μπαούλα τα λεφτά και κάποιοι τρέχουν να αγοράσουν κοψοχρονιά, πατώντας κυριολεκτικά στον λαιμό, ανθρώπους που έχουν ανάγκη… Και εδώ δεν συζητάμε για τίποτα μεγαλοκαρχαρίες. Μιλάμε για υδραυλικούς, για εργολάβους, για ηλεκτρολόγους, ακόμα και για αλλοδαπούς, που έχουν βρει τον τρόπο να πλουτίσουν γρήγορα, εύκολα και πάνω από όλα νόμιμα! Αγοράζουν στην τιμή της αντικειμενικής αξίας και μεταπουλάνε σε πραγματική αξία…

Όλοι το γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι και αυ-

τή εδώ η κυβέρνηση, είπε πολλά, κάνει άλλα από αυτά που είπε, θα κάνει λίγα έως ελάχιστα και θα φροντίσει πάση θυσία να πάρει πολλά από τους πολλούς, αφήνοντας ανενόχλητους τους «μεγάλους», αλλά και τα διάφορα «αρπακτικά». Ο κος Παπανδρέου, πέρσι στεκόταν στο πλευρό των αγροτών και έκλαιγε κιόλας μαζί τους για να καταδείξει την βαναυσότητα της κυβέρνησης. Τώρα που είναι κυβέρνηση, τους λέει «ξεχάστε τα λεφτά»… Πέρσι ήξερε και πως θα τα αντλήσει για να τους τα δώσει… Φέτος σφυρίζει ανέμελα.

Φλεβάρης μήνας, απόκριες, μασκα-

ράδες. Ο κουτσοφλέβαρος είναι ίσως, ο μόνος μήνας όπου τα απανταχού λαμόγια (οι αληθινοί μασκαράδες), γιορτάζουν και ζουν μερικές στιγμές αληθινής ελευθερίας, γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να προσποιηθούν τους μασκαράδες και να δηλώσουν «αθώοι». Ξεχνάνε βέβαια, ότι στην πραγματικότητα δεν μπορούν να κρυφτούν από κανέναν, όσες μάσκες κι αν φορέσουν. Ας τους αφήσουμε λοιπόν να νομίζουν ότι μπορούν να κρυφτούν, ας γελάσουμε μαζί τους και να φροντίσουμε να περάσουμε καλά. Σε όλους αυτούς τους μασκαράδες, αφιερώνω την φωτογραφία που συνοδεύει αυτό το editorial.

Ο Εκδότης

Πάνος Παπαδόπουλος
Stop and Go

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

3 4 6 8 20 24 26

Editorial Περιεχόμενα Focus Νέα από τον κόσμο Νέα αγοράς Θέσεις - Αντιθέσεις Social Observer

Rallyman… ή απλά Σούμι!

28 My Mirror

Απαιτούμε περισσότερο Sex

30 Ο Λεβιές

«Σ’ έχω κάνει Θεό…»

32 Στον κόσμο του Goofy

Υπέροχοι οδηγοί που στοιχειώνουν τη ζωή μας

34 Η «άλλη» στήλη

Άμαξα-Καμβάς

36 Ασφαλιστικά ζητήματα

Αχ, αυτοί οι Καμικάζι!

38 Ρεζέρβα

Ορίζοντας το υπεραυτοκίνητο

40 Οδηγούμε

VW Scirocco R

42 Δοκιμή

Nissan Pixo

46 Δοκιμή

Fiat 500C

50 Δοκιμή

Skoda Octavia5 4x4 Scout 1.8 TSi

54 Δοκιμή

Alfa Romeo 159 2.2 JTS

56 On the Edge

Ευρυτανία - Καρπενήσι Η μαγεία του λευκού…


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

72 74 80 82

Νέα Αγώνων 32o Rally Dakar Nέα Μοτο Παρουσίαση

Kawasaki Z-1000

84 Δοκιμή

Suzuki LTR450

88 Sound’s Cool

Audi A3

90 Μοντελισμός

Θερμικό ελικόπτερο

92 Classic

Porsche 356

94 Classics-Aναπαλαίωση

Alfetta GTV 2.0

96 Gadgets

3 4 6 8 12 22 24 26

Editorial Περιεχόμενα Focus Νέα από τον κόσμο 63η Διεθνής Έκθεση Φρανκφούρτης Νέα αγοράς Θέσεις - Αντιθέσεις Social Observer

Stop and Go
Stop and Go

FOCUS

Upside down…

έως εκείνη τη στιγμήμέρO 28χρονος Levi LaVallee, ένας από τους καλύτερους αναβάτες snowmobile στον κόσμο, επιχειρεί ένα τέλειο Ruler backflip, στο Aspen του Κολοράντο, όπου διοργανώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου οι 14οι Χειμερινοί Extreme Αγώνες. Ο Levi LaVallee παρόλο που απογειώθηκε σε ύψος 15 μέτρων με το Polaris του, κατάφερε τελικά να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία Freestyle.

Photo: Christian Pondella
FOCUS

Stop and Gofocus
Stop and Go

ΝΕΑ

Επιμηκυμένα... σπορ γονίδια

Στη Διεθνή Έκθεση της Γενεύης, τον ερχόμενο μήνα, θα παρουσιάσει η Mitsubishi την ευρωπαϊκή εκδοχή του RVR, που μόλις ξεκίνησε την εμπορική του πορεία στην μακρινή Ιαπωνία. Το νέο, μικρό crossover των 4,3 μ. θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος για το Qashqai όταν και θα έρθει στην ευρωπαϊκή αγορά κατά τις αρχές του καλοκαιριού. Το νέο RVR θα διατίθεται με τα γνωστά μηχανικά σύνολα της εταιρίας, ενώ θα εξοπλίζεται και με το νέο turbo diesel κινητήρα άμεσου ψεκασμού των 1.8 λίτρων, που πληροί τις προδιαγραφές Euro5 και συνοδεύεται από6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, αλλά και τεχνολογία Automatic Stop & Start. Περισσότερα, στο επόμενο τεύχος…

Στο σαλόνι της Γενεύης η Seat θα παρουσιάσει το νέο Ibiza ST… Ένα μικρομεσαίο station wagon με σπορτίφ εμφάνιση και άνετους χώρους, που θα συμπληρώσει την γκάμα του Ibiza. Το νέο μοντέλο θα εξοπλίζεται με έξι διαφορετικά μηχανικά σύνολα, καθώς και με τους νέους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες των 1.200 κ.εκ. σε εκδόσεις TSI (105 ίπποι) και TDI. Έχει μήκος 4,23 μέτρα (18 εκ. μεγαλύτερο από το Ibiza), ενώ ο αποθηκευτικός χώρος του πορτμπαγκάζ θα μπορεί να φιλοξενήσει 430 λίτρα όγκου. Το νέο Ibiza ST θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα 3 επίπεδα εξοπλισμού Reference, Style, Sport, αλλά και τη μεγάλη γκάμα του προαιρετικού εξοπλισμού (όπως το κιβώτιο ταχυτήτων με διπλό συμπλέκτηDSG), ενώ στην ελληνική αγορά αναμένεται τέλη καλοκαιριού, αρχές Σεπτέμβρη.

Μούρη Lancer, κοψιά Outlander…


ΝΕΑ

Οδηγείς την… αλλαγή; Το νέο σλόγκαν της Renault ταιριάζει τέλεια με τη νέα γενιά του Megane CC, όπως υποστηρίζουν οι Γάλλοι. Το νέο κουπε-καμπριολέ διαθέτει κατά 80% πιο στιβαρό αμάξωμα (σε σχέση με την προηγούμενη 2η γενιά) και νέο ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης, που σε συνδυασμό, επιφέρουν εξαιρετικά επίπεδα ευστάθειας και οδηγικής απόλαυσης. Η μεγάλη γυάλινη οροφή του είναι πλήρως ηλεκτροϋδραυλικά ρυθμιζόμενη και χωρίζεται σε δύο μέρη, ενώ ο χρόνος αναδίπλωσή της δεν ξεπερνά τα 21 δεύτερα. Το νέο Megane CC θα εξοπλίζεται με 3 κινητήρες βενζίνης: 1.6 110 ίππων, 2.0 140 ίππων και 1.4 TCe 130 ίππων, ενώ στη χώρα μας αναμένεται κατά τον Μάιο.

Έρχεται ο… «καουμπόης» της MINI

Το αρνάκι που γίνεται λύκος…

Σίγουρα θα κλέψει τα βλέμματα στην έκθεση της Γενεύης. Το νέο Mini Countryman, είναι πλέον προ των πυ-

λών και έτοιμο να συμμετάσχει στο «παιχνίδι» στην αγορά των crossover. Είναι 5θυρο, είναι τετρακίνητο (προαιρετικά) και είναι ΜΙΝΙ. Θα εξοπλίζεται με τρεις κινητήρες βενζίνης (98,122 και 184 ίππων) και δύο πετρελαίου (90 και 112 ίππων), ενώ θα συνεργάζεται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων και προαιρετικά με 6άρι αυτόματο. Μόνο η κορυφαία έκδοση Cooper S θα διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνητη (οι άλλες προαιρετικά), ενώ η βασική διαμόρφωση του εσωτερικού θα είναι με 2 μεμονωμένα πίσω καθίσματα (προαιρετικά θα προσφέρεται και κάθισμα διαιρούμενο κατά 60:40. Στην αγορά αναμένεται από το Φθινόπωρο.

Toν προηγούμενο μήνα η Toyota παρουσίασε στο Σαλόνι του Τόκιο, το πρωτότυπο Prius G Sports, το οποίο θα αποτελέσει την απαρχή για το σταδιακό λανσάρισμα της νέας σειράς “G Sports”1 (G’s). Η σειρά G’s θα εξοπλίζεται με αξεσουάρ που θα το εξατομικεύουν, ενώ θα διαθέτει σπορ ανάρτηση, αεροδυναμικά εξαρτήματα και αγωνιστικού στυλ καθίσματα τα οποία θα προέρχονται από την Gazoo Razing 3. Στην αγορά της Ιαπωνίας αναμένεται κατά τα μέσα του έτους, ενώ αργότερα θα προωθηθεί και στην Ευρώπη.

Stop and GoÁ ÁÕ ÕÔ ÔÏ Ï Ô ÔÏ Ï Ã Í Ù Ñ É Æ Ã Í Ù ÑÉ ÆÁ ÁÔ ÔÅ Å Η PSA Peugeot Citroën και το BMW Group υπέγραψαν συμφωνία για περαιτέρω ανάπτυξη του 4κύλινδρου κινητήρα βενζίνης. Οι δύο εταιρίες συμφώνησαν να αναπτύξουν με κοινό σχεδιασμό την επόμενη γενιά του 4κύλινδρου βενζινοκινητήρα, που θα πληροί τις απαιτήσεις των κριτηρίων Euro6. Ο Όμιλος Fiat, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, απέστειλε τεχνική και οικονομική υποστήριξη συνολικής αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Σε στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και το Ίδρυμα Francesca Rava (που ασχολείται με παιδιά με ειδικές ανάγκες), οι εταιρείες του ομίλου ανταποκρίθηκαν άμεσα προσφέροντας υλική υποστήριξη και ανθρώπινο δυναμικό. Η Toyota στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας της, να αξιοποιεί πλήρως κάθε ευκαιρία που οδηγεί στην απόλυτη ικανοποίηση των πελατών της, αποφάσισε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια αποτελεσματική ενέργεια, η οποία βασίζεται στη βελτίωση διαχείρισης της διαδικασίας των test drives αυτοκινήτων που παρέχονται στους πελάτες της, μέσω του Δικτύου των Εξουσιοδοτημένων Εμπόρων της, σε όλη την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, έχει ήδη εφαρμοστεί μια πρωτοποριακή διαδικασία βάσει της οποίας παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες-χρήστες στην ιστοσελίδα της Toyota Ελλάς, www.toyota. gr, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το ενδιαφέρον τους για την πραγματοποίηση ενός test drive στο μοντέλο Toyota, που επιθυμούν. O Όμιλος Εταιριών Bridgestone ενώνει τις δυνάμεις της με τις δύο θυγατρικές της εταιρίες, Bridgestone Americas, Inc. (BSAM) και Bridgestone de Costa Rica, S.A. (BSCR) για τη δωρεά 75.000 δολαρίων, σε βοήθεια του έργου ανακούφισης της Αϊτής, από τον πρόσφατο σεισμό.


10 Stop and Go

ΝΕΑ

Η Mazda γιορτάζει 20 χρόνια MX-5

Καρό σημαία… για το Corsa Η Opel στην προσπάθεια της να τονώσει την αγορά των νέων που αναζητούν ένα αυτοκίνητο οικονομικό και το οποίο να «δείχνει» άγριο και διαφορετικό, παρουσίασε την σειρά Color Race. Παιχνίδι με το χρώμα και τα σχέδια, με μια καρό σημαία να κοσμεί το καπό. Τα αυτοκίνητα της νέας σειράς είναι άμεσα διαθέσιμα και προσφέρονται σε τρία χρώματα (κίτρινο, λευκό και κόκκινο), αλλά και με τους κινητήρες βενζίνης των 1,4 λίτρων, με τους 87 και 100 ίππους. Παράλληλα, βελτιώσεις έγιναν στο σασί και στο σύστημα διεύθυνσης, προκειμένου το αυτοκίνητο να αποκτήσει καλύτερο έλεγχο, αλλά ταυτόχρονα να γίνει και πιο διασκεδαστικό.

Το Σαλόνι της Γενεύης επέλεξε η Toyota για να παρουσιάσει το Auris 2010, με τις ενέσεις botox, τόσο στα εξωτερικά, όσο και στα εσωτερικά σημεία. Το Ιαπωνικό μοντέλο θα προσφέρεται με 3 βενζινοκινητήρες και 3 diesel, οι οποίοι προσφέρουν τα πλεονεκτήματα αυξημένων επιδόσεων και οικονομίας καυσίμου της φιλοσοφίας Toyota Optimal Drive. Το ανανεωμένο Auris αναμένεται στη χώρα μας σε λίγο καιρό, ενώ στη γκάμα προστίθεται και το υβριδικό Auris HSD, που αναμένεται να προωθηθεί στην αγορά προς τα τέλη του χρόνου.

Το VW Golf VI νικητής για τα test ασφαλείας το 2009

Botox για το Toyota Auris

Επί 20 χρόνια το MX-5 βρίσκεται στην κορυφή των roadster και είναι ένα από τα πλέον επιτυχημένα μοντέλα στην ιστορία της αυτοκίνησης. Η Mazda αποφάσισε να γιορτάσει στη Γενεύη τα 20στά του γενέθλια, παρουσιάζοντας μία επετειακή έκδοση, η οποία προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την Ευρωπαϊκή αγορά. Θα παραχθούν μόλις 2.000 κομμάτια, ενώ θα είναι διαθέσιμο σε 3 μόνο χρωματισμούς (μπλε, κόκκινο και λευκή πέρλα). Η συγκεκριμένη έκδοση είναι βασισμένη στο roadster των 1,8 λίτρων, διαθέτει τον σειριακό αριθμό παραγωγής, ο οποίος αναγράφεται στα ειδικά εσωτερικά μασπιέ από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ είναι εφοδιασμένο και με μπάρα θόλων, για καλύτερη οδηγική συμπεριφορά, αλλά και με ειδικό πακέτο εξωτερικής εμφάνισης.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός μετρήσεων για την ασφάλεια οχημάτων, ο γνωστός Euro NCAP που… τρακάρει τα αυτοκίνητα και μετά μοιράζει αστέρια, ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα 5 καλύτερα αποτελέσματα στα αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν το 2009. Νικητής αναδείχθηκε το VW Golf VI, ενώ στη 2η θέση κατετάγη το Honda Insight και στην 3η το αντίπαλο δέος, το Toyota Prius.

Στην 4η θέση ακολούθησε το Hyundai i20, ενώ την 5η θέση μοιράζονται το Toyota Avensis, το Volvo XC60 και το Opel Astra. Από την άλλη, στον πάτο της βαθμολογίας βρέθηκαν τα Suzuki Alto και Toyota Urban Cruiser, που απέσπασαν μόλις 3 αστέρια. Η επόμενη «φουρνιά» αποτελεσμάτων για το 2010, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Οργανισμό στις αρχές Μαρτίου.


ΝΕΑ

Stop and Go 11

Απαγορευμένος καρπός… στην αρχή Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του νέου Volvo S60 θα πραγματοποιηθούν σε λίγες ημέρες στη Γενεύη. Με σπορ εμφάνιση και χαρακτηριστικά κουπέ, η νέα γενιά του S60 διαθέτει νέο πάτωμα και πολλές τεχνολογικές εφαρμογές, με σημαντικότερη αυτή της «ανίχνευσης» πεζών. Κατά το λανσάρισμά του, το Φθινόπωρο, θα προσφέρεται με «απαγορευμένους» για τη χώρα μας κινητήρες. Δύο 5κύλινδρους diesel 2,4 και 2,2 λίτρων, που αποδίδουν 205 και 163 ίππους, αντίστοιχα και τον 6κύλινδρο 3λιτρο κινητήρα βενζίνης των 304 ίππων, ο οποίος συνοδεύεται από κίνηση σε όλους τους τροχούς. Ωστόσο, αργότερα θα ακολουθήσουν οι νέοι turbo κινητήρες βενζίνης των 2,0 λίτρων, με απόδοση 240 ίππων και των 1,6 λίτρων με 150 και 180 ίππους.

Η Kia την είδε… ηλεκτρικά

5άστερο και το νέο Saab 9-5

Στο διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου στο Σικάγο, η Kia θα παρουσιάσει το… Ray. Ένα αυτοκίνητο, που θα την οδηγήσει σε έναν μέλλον… «ηλεκτρικό». Για να είμαστε ακριβείς, σε ένα «ηλεκτροϋβριδικό». Το νέο αυτοκίνητο εξελίχθηκε στο σχεδιαστικό κέντρο της κορεάτικης φίρμας στις ΗΠΑ και ουσιαστικά επιδεικνύει την αφοσίωσή της, στην συνεχή της έρευνα και εξέλιξη εναλλακτικών μορφών κίνησης. Πήρε φόρα κι έπεσε στον τοίχο του EuroNCAP, αλλά τα πήγε εξαιρετικά και πήρε τα 5 αστέρια του. Όλα τα παραπάνω, αφορούν το νέο Saab 95 που επανέλαβε την επιτυχία των Saab 9-3 Sport Sedan και Saab 9-3 Convertible, που και αυτά επίσης, είχαν επιτύχει την ανώτατη βαθμολογία. Η νέα ναυαρχίδα της Saab είχε πολύ καλή απόδοση σε όλες τις μετωπικές και πλευρικές δοκιμές πρόσκρουσης, όπως επίσης στην αποφυγή τραυματισμών του αυχένα, χάρη στη βοήθεια των Ενεργών Προσκεφάλων της σουηδικής εταιρίας.

Άνεμος… ή «κινητή»; Στην Γενεύη θα δει τα πρώτα φώτα της δημοσιότητας το νέο coupe-roadster της Renault. Το νέο, μικρό και αποκλειστικά διθέσιο Wind έχει μήκος 3,83 μ. και διαθέτει σκληρή οροφή, η οποία αναδιπλώνεται ηλεκτρικά με ένα επαναστατικό τρόπο, σε μόλις 12 δεύτερα, ενώ παράλληλα προσφέρει αποθηκευτικό χώρο 270 λίτρων, σε όποια θέση και αν βρίσκεται η ορο-

φή. Το design του νέου Wind δεν μπορούμε να πούμε ότι ελκύει, ενώ είμαστε περίεργοι τι εννοούν οι Γάλλοι με το Wind… Ότι πάει σαν τον άνεμο ή ότι σε παίρνει ο άνεμος (και σε σηκώνει); Ίδωμεν! Περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες από τη Γενεύη, καθώς η Renault δεν φανέρωσε όλα τα «χαρτιά» της…


12 Stop and Go

ΝΕΑ

Ανεβάζει τον πήχη Στη Γενεύη θα παρουσιαστεί η κορυφαία έκδοση της 911, η Turbo S. Οι μηχανικοί της Porsche ανέβασαν παραπάνω τον πήχη της απόλαυσης και της αδρεναλίνης. Στην καρδιά της 911 Turbo S, o αναβαθμισμένος boxer κινητήρας με τους διπλούς υπερτροφοδότες μεταβλητής γεωμετρίας αποδίδει πλέον 530 ίππους (+30) και 700 Nm ροπής. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση έχει περιοριστεί στα 11,4 λίτρα ανά 100 χλμ. (όσο η «απλή» 911 Turbo). Συνοδεύεται από το γνωστό 7τάχυτηο αυτόματο-σειριακό κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, ενώ οι επιδόσεις της συναρπάζουν: 0-100 χλμ./ώρα σε 3,3 δεύτερα, 0-200 χλμ./ώρα σε 10,8 και τελική ταχύτητα 315 χλμ./ώρα. Υπομονή έως τον Μάιο, όταν και θα προωθηθεί στην αγορά.

Χωράει και… 5! Έπειτα από εισηγήσεις πελατών, η Volkswagen αποφάσισε να προσφέρει στους φίλους της μάρκας και μία 5η θέση για το μέχρι πρότινος τετραθέσιο Passat CC. Πλέον, το γερμανικό κουπέ μπορεί να εξοπλιστεί προαιρετικά με ενιαίο κάθισμα (άβολη όμως η 5η θέση), το οποίο θα συνοδεύεται φυσικά και από ζώνη τριών σημείων.

Το Impreza… crossover! Η Subaru θα αποκαλύψει στη Γενεύη σε παγκόσμια πρεμιέρα το Impreza XV, που πιθανότατα θα «φορά» ένα πακέτο off road, ώστε να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για όσους επιθυμούν ένα crossover μικρότερο από το Forester. H Ιαπωνική εταιρία δεν εξέδωσε περισσότερες πληροφορίες, παρά μόνο ότι θα εφοδιάζεται με το γνωστό δίλιτρο boxer κινητήρα, ο οποίος θα εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές Euro5, ενώ ανέφερε ότι το Impreza XV αναμένεται στην ευρωπαϊκή αγορά αυτό το καλοκαίρι.

Νέο look και αποδοτικότεροι κινητήρες…

Η BMW παρουσίασε την ανανεωμένη X5, η οποία κυρίως χαρακτηρίζεται από την σημαντική αναβάθμιση των μηχανικών συνόλων της, που πλέον πληρούν τις προδιαγραφές Euro5 και προσφέρουν περισσότερη δύνμαη

και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων. Οι όποιες μικρές αισθητικές προσθήκες, που κυρίως εντοπίζονται στους ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες δεν παίζουν ρόλο. Ωστόσο, οι αλλαγές στους κινητήρες δεν απασχολούν ιδιαίτερα την ελληνική αγορά, αλλά και την κρητική –που θα έπρεπε- καθώς αφορούν τα diesel σύνολα. Η βασική έκδοση xDrive30d αποδίδει 245 ίππους, ενώ η xDrive40d (306 ίπποι) αντικαθιστά την xDrive35d. Από την άλλη, η βενζινοκίνητη υπερτροφοδοτούμενη V8 xDrive50i, που αντικαθιστά την xDrive48i, αποδίδει 53 ίππους περισσότερους, φθάνοντας τους 408 –και 600 Nm ροπής. Όλες οι εκδόσεις της X5 συνδυάζονται με το αυτόματο-σειριακό κιβώτιο των 8 σχέσεων, ενώ στην χώρα μας αναμένεται κατά τις αρχές του καλοκαιριού.


ΝΕΑ

Stop and Go 13

Το μήλο… πέφτει κάτω από τη μηλιά; Στην περίπτωση του Sportage, δε νομίζουμε. Στη Γενεύη, η Kia πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας γενιάς του κορεάτικου SUV. Μία γενιά, που δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Με εντυπωσιακή εμφάνιση, μυώδεις γραμ-

Χαράς ευαγγέλια για την Peugeot στην Κίνα

μές και look που θυμίζει crossover παρά SUV, το νέο Sportage εμφανίζεται μεγαλύτερο σε διαστάσεις, πιο ψηλό και με αυξημένη σταθερότητα (λόγω επιμηκυμένου μεταξονίου). Ωστόσο, η Kia κρατά κλειστά τα χαρτιά της, όσο αφορά τα μηχανικά μοντέλα που θα το συνοδεύουν, το αν θα διατίθεται και σε προσθιοκίνητες εκδόσεις και το πότε ακριβώς θα διατεθεί στην αγορά.

Η Peugeot αύξησε το 2009 στην Κίνα κατά 44% τις πωλήσεις της σε σχέση με το 2008. Σε μια τόσο μεγάλη και πολλά υποσχόμενη αγορά, όπως αυτή της Κίνας, αποφάσισε η γαλλική εταιρία να παρουσιάσει το νέο DF Peugeot 408. Το νέο μοντέλο σχεδιάστηκε για να ταιριάξει στις απαιτήσεις της Κινεζικής αγοράς και στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει τις πωλήσεις της μέσα στο 2010 κατά 30%

σε σχέση με το 2009. Το 408 ακολουθεί την φιλοσοφία της εταιρείας στην ονοματοδοσία, ενώ το DF προέρχεται από το Dong Feng. Το νέο μοντέλο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του ομίλου PSA Peugeot Citroen και του Κινέζικου ομίλου DFM. Θα παράγεται στο εργοστάσιο Wuhan, στην Κίνα και στόχος της εταιρείας είναι να διατεθούν 100.000 μονάδες μέσα σε ένα δωδεκάμηνο.


14 Stop and Go

ΝΕΑ

«Οικολογικό»… φρεσκάρισμα Η Σειρά 3 της BMW ανανέωσε την εικόνα της, κυρίως γιατί εξοπλίστηκε με νέα μηχανικά σύνολα. Οι αισθητικές αλλαγές είναι ανεπαίσθητες και έχουν να κάνουν με τα φωτιστικά σώματα, τους προφυλακτήρες, τη μάσκα και τις γρίλιες. Στο εσωτερικό, το μόνο που έχει προστεθεί είναι κάποια νέα υφάσματα και συνδυασμοί υλικών και χρωμάτων. Τα μηχανικά σύνολα βενζίνης των Coupe και Convertible εκδόσεων ξεκινούν από τον δίλιτρο κινητήρα με τους 143 ίππους, που αντικαθιστά το σύνολο των 1,6 λίτρων και καταλήγουν στον 6κύλινδρο κινητήρα των 3,0 λίτρων που αποδίδει 306 ίππους. Ωστόσο, οι περισσότερες αλλαγές συναντούνται στα diesel σύνολα, που δεν μας απασχολούν –αν και θα έπρεπε. Τέλος, να σημειώσουμε πως όλοι οι κινητήρες είναι προδιαγραφών Euro5.

Νέος κινητήρας από την Volvo Η Σουηδική εταιρεία, παρουσίασε το νέο δίλιτρο τετρακίλυνδρο κινητήρα GTDi (Gasoline Turbocharged Direct Injection), με τον οποίο θα εξοπλίζει τα Volvo S80, V70 και XC60. Το νέο μηχανικό σύνολο, άμεσου ψεκασμού, διαθέτει ενσωματωμένο υπερσυμπιεστή (από ατσάλι) στο σύστημα εξαγωγής καυσαερίων, αλλά και μεταβλητό χρονισμό όλων των βαλβίδων (εισαγωγής και εξαγωγής), ενώ συνοδεύεται από το 6άρι μηχανικό κιβώτιο, αλλά και από το νέο αυτόματο διπλού συμπλέκτη. Ο νέος κινητήρα πληροί τις προδιαγραφές Euro5 και είναι ισχυρός όσο μία 5κύλινδρη μονάδα 2,5 λίτρων. Αποδίδει 203 ίππους και 300 Nm ροπής, μόλις από τις 1.750 σ.α.λ.

2θέσιο spider από τον Pininfarina Ο οίκος Pininfarina θα πραγματοποιήσει στην Γενεύη την παγκόσμια πρεμιέρα του νέου της πρωτοτύπου. Το διθέσιο ανοικτό αυτοκίνητο βασίζεται στην Alfa Romeo και ουσιαστικά σηματοδοτεί τον εορτασμό των 80 ετών της εταιρείας, αλλά

και τον εορτασμό των 100 χρόνων της Alfa Romeo. Ταυτόχρονα, ο Ιταλικός οίκος θα παρουσιάσει ακόμα ένα πρωτότυπο κουπέ, το οποίο βασίζεται στην Alfa 8C Competizione. Και τα δύο μοντέλα που θα εκθέσει ο Pininfarina είναι πρωτότυπα και

Από μπροστά κούκλα, από πίσω πανούκλα Στη Γενεύη θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του το πολυμορφικό Mazda 5. Με ανανεωμένα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, που προβάλλουν μια δυναμική εικόνα στο εμπρός και πλάι τμήμα του μοντέλου, αλλά με «αμφιλεγόμενη» πίσω αισθητική, το Ιαπωνικό 7θέσιο θα συνεχίσει να διαθέτει τις χαρακτηριστικές πίσω συρόμενες πόρτες. Παράλληλα, θα εξοπλίζεται με το νέο, δίλιτρο, άμεσου ψεκασμού κινητήρα βενζίνης, που διαθέτει σύστημα παύσης λειτουργίας (15% μείωση σε κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων) και 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων (το οποίο επίσης έχει τοποθετηθεί και στον 1.8 κινητήρα). Το νέο Mazda 5 αναμένεται στην ευρωπαϊκή αγορά κατά το Φθινόπωρο και προς τα τέλη του χρόνου στη χώρα μας.

δεν αποτελούν μέρος των μελλοντικών σχεδίων της Alfa Romeo.

Σε παράταξη τα van…

H Renault παρουσίασε το νέο Kangoo Express Maxi, καθώς και το ανανεωμένο Renault Trafic. Το Kangoo Express Maxi φθάνει τα 4,6 μ. σε μήκος και είναι κατά 39 εκ. μακρύτερο από το Kangoo Express, προσφέροντας μεγαλύτερους χώρους. Θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις με 2 θέσεις και 5, ενώ στην αγορά αναμένεται προς τα τέλη της Άνοιξης. Από την άλλη, το ανανεωμένο και μεγαλύτερο Trafic, έχει να επιδείξει έναν πλουσιότερο εξοπλισμό στο εσωτερικό, καθώς και κάποιες εργονομικές τροποποιήσεις.


Stop and Go 13 ΝΕΑADVERTORIAL


16 Stop and Go

ΝΕΑ

Βάφτηκε πορτοκαλί η Saab…

Η 26η Ιανουαρίου 2010 έμελε να αποτελέσει μία ιστορική μέρα για τη Saab, καθώς πέρασε σε μια νέα φάση της ιστορία της, υπό την ιδιοκτησία πλέον της ολλανδικής εταιρείας Spyker Cars

NV. Η GM και η Spyker υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της Saab Automobiles AB και ως μέρος της συμφωνίας, η Spyker σκοπεύει να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία, τη Saab Spyker Automobiles. Εντωμεταξύ, η σουηδική κυβέρνηση που είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιανουαρίου ότι επρόκειτο να εγγυηθεί για το δάνειο που ζήτησε η Saab, υλοποίησε την εξαγγελία της, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως στο σουηδικό κράτος να τεθεί εγγυη-

Αφέντη μου κουβαλητή…

Καιρός ανανεώσεων και το αυτό είπε να κάνει και η Renault με τον κουβαλητή της, το Master. Οι Γάλλοι πήραν φόρα και τα άλλαξαν όλα μέσα έξω με στόχο να δημιουργήσουν ένα εργαλείο–συνεργάτη. Οι νέες πισωκίνητες εκδόσεις διαθέτουν σασί μονοκόκ, για μεγαλύτερη αντοχή, για καλύτερη οδική συμπεριφορά και για αυξημένο χώρο ωφέλιμου φορτίου. Οι νέες εκδόσεις των 3,5 και 4,5 τόνων, διαθέτουν διπλούς πίσω τροχούς και τα αμαξώματα τους είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να δεχτούν μετατροπές. Τα νέα Master διατίθενται σε μπροσθιοκίνητες και πισωκίνητες εκδόσεις. Εξοπλίζονται με τον νέο κινητήρα 2,3 λίτρων dCi και οι διαθέσιμες εκδόσεις καλύπτουν ένα φάσμα από 100 έως και 150 ίππους.

τής στο δάνειο ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τέλος, τα σχέδια της Spyker, όσο αφορά τα σουηδικά προϊόντα, αναφέρουν ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξέλιξη ενός μικρότερου, σε μέγεθος, μοντέλου (βλ. 9-1), ενώ το πρόγραμμα των μοντέλων θα συνεχιστεί ως έχει, με το νέο 9-5 να ντεμπουτάρει το φετινό καλοκαίρι, το νέο 9-4X να εμφανίζεται στις αρχές του 2011 και η νέα γενιά του 9-3 να έρχεται το 2012.

Για να σηκώνεις βάρη… Η Opel παρουσιάζει την δεύτερη γενιά Movano με στόχο να ικανοποιήσει όσους κουβαλάνε πολλά βάρη. Τα νέα Movano προσφέρονται σε μια ευρεία γκάμα αμαξωμάτων, διατίθενται με μπροστινή και πίσω κίνηση και φτάνουν τους 4,5 τόνους μικτού βάρους (2,5 ωφέλιμου). Έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εργονομία της καμπίνας, αλλά και του χώρου φόρτωσης. Εφοδι-

άζονται με νέους πιο ισχυρούς και ταυτόχρονα πιο οικονομικούς κινητήρες, με εκδόσεις από 100 έως 150 ίππους. Οι κινητήρες πληρούν τις προδιαγραφές Euro 4 και 5, ενώ οι τελευταίοι διαθέτουν και φίλτρο σωματιδίων. Το νέο van Opel Movano θα είναι διαθέσιμο από τα τέλη της Άνοιξης (ως van), ενώ οι υπόλοιποι τύποι αμαξωμάτων θα ακολουθήσουν αργότερα.

Ενέσεις κολλαγόνου… Τονωτικές ενέσεις για το μεσαίο sedan της Mazda, όπου οι σχεδιαστές έβαλαν χέρι στη μάσκα και στα φωτιστικά σώματα για να το «αγριέψουν» λιγάκι. Στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης θα πραγματοποιηθεί η παγκόσμια πρεμιέρα του, όπου θα ξεχωρίζει ο δίλιτρος κινητήρας άμεσου ψεκασμού των 2,0 λίτρων, που καταναλώνει λιγότερο καύσιμο και έχει χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Το Mazda6 θα διατίθεται και με τους αναβαθμισμένους βενζινοκινητήρες 1,8 και 2.5 λίτρων, αλλά και με έναν turbo πετρελαιοκινητήρα Mazda 2,2 λίτρων με τρεις διαφορετικές ιπποδυνάμεις – από 129 έως 180 ίππους. Στην αγορά αναμένεται προς τα τέλη της Άνοιξης.


SOCIAL OBSERVER

Stop and Go 23


18 Stop and Go

ΝΕΑ

Aγαπάτε την Opel; Απόδειξη

Η Fiat απειλείται με μποϋκοτάζ

O Διευθύνων Σύμβουλος της Opel Nick Reilly παρουσίασε το πρόγραμμα σταθεροποίησης της εταιρίας, του οποίου τα βασικά του σημεία επικεντρώνονται στην επένδυση 11 δις δολαρίων έως το 2014, την ισοφάριση του ισολογισμού έως το 2011 και την κερδοφορία από το 2012 και μετά, καθώς και τη μείωση της γραμμής παραγωγής στην Ευρώπη κατά 20%. Ωστόσο, το πιο σοβαρό ζήτημα είναι η μείωση της παραγωγής, που θα έχει αντίκτυπο σε 8.300 εργαζόμενους στην εταιρία (1.300 σε διοικητικό προσωπικό και 7.000 σε εργατικό προσωπικό). Αυτό σημαίνει, ότι κλείνει οριστικά το εργοστάσιο στην Αμβέρσα (2.377 εργαζόμενοι απολύονται), μειώνονται κατά 1.799 οι θέσεις εργασίας στο Μπόχουμ και κατά 300 στο Eisenach, ενώ στο Luton απολύονται 369 εργαζόμενοι. Στο Ruesselsheim χάνουν την εργασία τους 862 άτομα, ενώ στη Ζαραγόσα 900 και στο Kaiserslautern 300. Στις διοικητικές θέσεις, οι μεγαλύτερες μειώσεις θα γίνουν στην Γερμανία (650), στο Ην. Βασίλειο, Στο Βέλγιο και την Ελβετία. Αναμένονται εξελίξεις…

Το προσωρινό κλείσιμο των εργοστασίων της Fiat στην Ιταλία και οι «προσωρινές» απολύσεις 30.000 εργαζομένων, ξεσήκωσε πολιτικούς ακτιβιστές, οι οποίοι καλούν τους καταναλωτές να μποϋκοτάρουν την εταιρεία. Κάλεσαν τους καταναλωτές να μην αγοράσουν κανένα προϊόν της εταιρείας από όλες τις φίρμες που διαχειρίζεται (Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Iveco, New Holland). Κάλεσαν επίσης τους καταναλωτές να μποϋκοτάρουν και άλλες εταιρείες ή οργανισμούς που σχετίζονται με την Fiat (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εκδόσεις κ.α.). Την ευθύνη για τις κινητοποιήσεις έχει ο οργανισμός Giovane Italia, που ανήκει στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Silvio Berlusconi. Ήδη, τα μοντέλα που επηρεάστηκαν από το «κλείσιμο» των εργοστασίων είναι ολόκληρη η γκάμα της Alfa Romeo και της Lancia, αλλά και τα Fiat Punto, Grande Punto, Punto Evo, Idea, Multipla, Bravo και Ducato.

Πλήγμα για την αξιοπιστία της Toyota Η Toyota Motor Europe ανακοίνωσε πριν 2 εβδομάδες την ανάκληση 8 μοντέλων της στην Ευρώπη, καθώς παρουσιάστηκε πρόβλημα στο πεντάλ του γκαζιού. Για προληπτικό έλεγχο θα πρέπει να περάσουν τα Aygo (Φεβ. 2005 – Αυγ. 2009), iQ (Νοε. 2008 – Νοε. 2009), Yaris (Νοε. 2005 – Σεπ. 2009), Αuris (Οκτ. 2006 – 5 Ιαν. 2010), Corolla (Οκτ 2006. – Δεκ. 2009), Verso (Φεβ. 2009 – 5 Ιαν. 2010), Avensis (Νοε. 2008 – Δεκ. 2009) και RAV4 (Νοε. 2005 – Νοε. 2009). Ο ακριβής αριθμός των οχημάτων δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, αλλά υπολογίζεται να φτάσει το 1,8 εκατομμύριο. Και σα να μην έφθαναν τα προβλήματα με το πεντάλ του γκαζιού, ήρθαν και από καταναλωτές (εκτός Ευρώπης) καταγγελίες για πρόβλημα στα φρένα του Prius. Η Toyota για να εί-

ναι ήσυχη πραγματοποίησε παγκόσμια ανάκληση σε περίπου 450.000 οχήματα, εκ των οποίων 52.903 αφορούν την Ευρωπαϊκή αγορά. Η Toyota στη χώρα μας ανακοίνωσε πως ο προληπτικός έλεγχος, που αφορά στην τροποποίηση του λογισμικού λειτουργίας του συστήματος ABS, περιλαμβάνει 270 Prius 3ης γενιάς, με ημερομηνία παραγωγής από Απρίλιο 2009 έως και τέλος Ιανουαρίου 2010. Η Toyota Ελλάς θα κοινοποιήσει σε όλους τους πελάτες της μέσω προσωπικής επιστολής, όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες. Για τυχόν επιπρόσθετες πληροφορίες, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με την Τoyota Ελλάς -Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών- στο τηλέφωνο: 210 2808222 (ώρες λειτουργίας από 09.00πμ έως 07.00μμ).

Η μπάλα παίρνει και τα 107 & C1 Μετά την καμπάνια ανάκλησης για 8 από τα μοντέλα της Toyota, ήρθε η σειρά της PSA Peugeot Citroen να διενεργήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα ανάκλησης για συγκεκριμένη παρτίδα Peugeot 107 και Citroen C1, που κατασκευάζονται σε συνεργασία με την Toyota στο ίδιο εργοστάσιο, στο Kolin της Τσεχίας. Το προληπτικό αυτό μέτρο της ανάκλησης, αφορά λιγότερα από το 10% των Peugeot 107 και Citroen C1 που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, όπως δηλώνουν οι Γάλλοι, δηλαδή περίπου 97.000 οχήματα. Οι καταναλωτές, τα αυτοκίνητα των οποίων αφορά η ανάκληση, θα λάβουν σύντομα έγγραφη ενημέρωση, σύμφωνα με την PSA Peugeot Citroen.


Stop and Go 19


20 Stop and Go

ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ

Superοικονομικά… με Superfast Ferries

Η

Superfast Ferries ανακοίνωσε τη νέα χειμερινή τιμολογιακή πολιτική της, σύμφωνα με την οποία η Super Οικονομική θέση κοστίζει μόλις 19 ευρώ από/προς Πειραιά και Ηράκλειο, η καμπίνα με κρεβάτι από 36 ευρώ, το ΙΧ από 48 ευρώ και οι μοτοσικλέτες με 17 ευρώ. Ταξιδέψτε με το υπερσύγχρονο Superfast XII από Ηράκλειο προς Πειραιά στις 23:00 και από Πειραιά προς Ηράκλειο στις 15:00 και απολαύστε την καλύτερη ποιότητα στην καλύτερη τιμή.

Πρόγραμμα “VW Bank Easy Credit” της Sportscar A.E. για καινούργια και μεταχειρισμένα

Η

Sportscar AE, αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Porsche στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Volkswagen Bank δημιούργησε προνομιακά πακέτα αποπληρωμής για όλα τα καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα της, προκειμένου να εξασφαλίσει χαμηλή δόση στους πελάτες της για το έτος 2010. Πιο συγκεκριμένα, για τα καινούργια αυτοκίνητα Porsche και για δάνειο μέχρι 30.000 ευρώ, προσφέρεται δυνατότητα μηδενικής προκαταβολής, με 0% επιτόκιο για τους πρώτους 12 μήνες και 7,9% (συν εισφορά 0,6%) για τους υπόλοιπους μήνες, που μπορούν να φτάσουν μέχρι 60 (συνολικά 72 μήνες). Επιπλέον, για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα της Sportscar AE (Porsche και μη) και για δάνειο μέχρι 15.000 ευρώ, προσφέρεται δυνατότητα μηδενικής προκαταβολής, με 0% επιτόκιο για τους πρώτους 12 μήνες και 9,5% (συν εισφορά 0,6%) για τους υπόλοιπους μήνες, που μπορούν να φτάσουν μέχρι 60 (συνολικά 72 μήνες). Tα προγράμματα ισχύουν, τόσο για ιδιώτες, όσο και για εταιρείες.

Ανανεωμένο Yaris από 10.990 ευρώ

Τ

ο ανανεωμένο Yaris 2010 ξεκίνησε την εμπορική του πορεία και στην χώρα μας. Διατίθεται με δύο μηχανικά σύνολα βενζίνης (1.0 VVT-i και 1.33 Dual VVT-i) και σε 5 εξοπλιστικές εκδόσεις (Terra, Luna, Dynamic, Sol και Sol Plus) με πλουσιότερο εξοπλισμό. Η βασική 3θυρη έκδοση με τον 1.0 κινητήρα ξεκινά από τα 10.990 ευρώ και φθάνει έως τα 12.640 για την πιο πλούσια 5θυρη. Αντίστοιχα, η βασική έκδοση με τον 1.3 κινητήρα ξεκινά από τα 11.990 ευρώ και φθάνει έως τα 18.030. Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η κορυφαία σπορ έκδοση Yaris TS 1.8 θα διατίθεται μέχρι τον Ιούλιο, με τιμές 18.870 για το 3θυρο και 19.270 ευρώ για το 5θυρο.

Εκπτώσεις από την Peugeot από 500 έως 10.580 ευρώ

Η

Lion Hellas, Γενική Αντιπροσωπεία Αυτοκινήτων Peugeot προσφέρει αποκλειστικά για ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα εκπτώσεις από το ισχύοντα τιμοκατάλογο λιανικής για αγορά τοις μετρητοίς ή με μη επιδοτούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Οι εκπτώσεις για το 107 και το 206+ είναι της τάξεως των 500 και 700 ευρώ, για το 207 CC 500 ευρώ, για το 207 1.4 1.200 ευρώ και για το 207 1.6 1.300 ευρώ. Για το 308 ξεκινούν από τα 500 ευρώ και μπορούν να φθάσουν έως τα 4.540 ευρώ για το station wagon. Για το 3008, το όφελος κυμαίνεται από 1.000 έως 1.800 ευρώ, ενώ για το 7θέσιο 4007 η έκπτωση που παρέχεται είναι από 9.840 ευρώ έως 10.580 ευρώ.


ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ

Stop and Go 21

Νέο εμπορικό πρόγραμμα από τη Seat

Η

Seat Τεχνοκάρ ανακοινώσε το νέο εμπορικό πρόγραμμα για όλα τα μοντέλα της, μετά την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος «Έκπτωση 10%». Καταρχήν ισχύουν νέες απόλυτες εκπτώσεις στις τιμές της γκάμας των μοντέλων Seat, ανάλογα με το μοντέλο και τον κυβισμό. Οι εκπτώσεις αυτές είναι σημαντικές και ελκυστικές, αφού στο Ibiza ξεκινούν από τα 800 ευρώ και φθάνουν στα 2.000, ενώ στο Leon ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και φθάνουν έως τα 3.000. Και κατά δεύτερον, όλα τα μοντέλα Seat θα καλύπτο-

Από 37.950 ευρώ το Saab 9-3X

Νέα έκδοση Navi για το Avensis

Η

Βακάρ, επίσημη εισαγωγέας Saab στην Ελλάδα, μείωσε την τιμή στην βασική έκδοση του τετρακίνητου crossover των 210 ίππων, ώστε να γίνει ανταγωνιστικότερο. Έτσι, η έκδοση 93X Active, από 38.450 «κατέβηκε» στα 37.950 ευρώ, ενώ η πιο πλούσια έκδοση Arctic παρέμεινε στα 40.450 ευρώ.

M

ια ακόμα νέα έκδοση του Toyota Avensis έρχεται να αντικαταστήσει τις μέχρι σήμερα εκδόσεις Αvensis Elegant με Navi, η οποία είναι και μειωμένη κατά 730 ευρώ. Παράλληλα, η νέα έκδοση “Navi Edition” εξοπλίζεται με νέες ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών και με νέα κεντρική κονσόλα στο χρώμα του τιτανίου. Σε σχέση με τον εξοπλισμό του Elegant έχουν αφαιρεθεί o ηλεκτροχρωματικός καθρέπτης, οι αισθητήρες φωτεινότητας και βροχής και οι ηλεκτρικά αναδιπλούμενοι καθρέπτες. Η νέα έκδοση διαθέτει μνήμη SD Card 4GB, με πλήρη χαρτογράφηση Ελλάδας και Ευρώπης, ενσωματωμένο Bluetooth και θύρα USB, για σύνδεση με εξωτερικές συσκευές, καθώς και προβολή οπισθοπορείας στην οθόνη για ευκολία στο παρκάρισμα. Η τιμή της νέας έκδοσης ξεκινά από τα 22.270 ευρώ για τον 1.6 κινητήρα και από τα 23.780 για τον 1.8.

Από 11.800 ευρώ το νέο Fiat Punto EVO

Δ

νται με εγγύηση 5 ετών, με το νέο πρόγραμμα “Seat Easy Going”. Η εταιρία επεκτείνει την κάλυψη του αυτοκινήτου για 3 επιπλέον χρόνια ή για 120.000 χλμ. Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι διατηρούνται τα ίδια έντοκα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία όλα τους είναι με μηδενική προκαταβολή (0%), αλλά έχουν ετήσιο επιτόκιο 6,5 %, με μέγιστη περίοδο εξόφλησης τους 60 μήνες ή ετήσιο επιτόκιο 7,0 %, με εξόφληση σε 72 μήνες ή ετήσιο επιτόκιο 7,5 %, με μέγιστη περίοδο εξόφλησης τους 84 μήνες.

ιαθέσιμο στην ελληνική αγορά είναι το νέο Punto EVO, που προσφέρεται με 4 νέους κινητήρες, προδιαγραφών Euro5 και σε 4 επίπεδα εξοπλισμού (Active, Dynamic, Racing και Sport). Η 3θυρη βασική έκδοση με τον 1.2 κινητήρα των 65 ίππων ξεκινά από τα 11.800 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη βασική με τον 1.4 κινητήρα των 77 ίππων ξεκινά από τα 12.300 ευρώ. Η βασική με το νέο MultiAir κινητήρα των 105 ίππων ξεκινά από τα 14.100 ευρώ για το τρίθυρο αμάξωμα και από 14.500 για το 5θυρο. Τέλος, η βασική 3θυρη με τον MultiAir κινητήρα των 135 ίππων ξεκινά από τα 16.200 ευρώ.


22 Stop and Go

ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ

Από 21.450 ευρώ το νέο Peugeot 5008

H Bentley Continental Supersports στην Ελλάδα

Μ

Lion Ελλάς ΑΕ, Γενική Αντιπροσωπεία Αυτοκινήτων Peugeot στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την έναρξη της εμπορικής κυκλοφορίας του νέου πολυμορφικού Peugeot 5008. Το Peugeot 5008 εξοπλίζεται με τον 1.6 κινητήρα των 120 και 150 ίππων και διατίθεται σε 7θέσιες εκδόσεις και σε τρία επίπεδα εξοπλισμού. Η βασική έκδοση (με τους 120) ξεκινά από τα 21.450 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη με τους 150 ίππους από τα 24.750. Η πιο πλούσια έκδοση φθάνει τα 26.450 ευρώ, ενώ οι εκδόσεις με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων επιβαρύνονται με 1.000 ευρώ. Τέλος, η Peugeot προσφέρει πληθώρα ελκυστικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων (Εμπορική, Εθνική & Alpha Bank) που προβλέπουν από 0% προκαταβολή έως 25%, περίοδο χάριτος της 1ης δόσης ένα μήνα ή 12 μήνες, διάρκεια αποπληρωμής από 12 έως 84 μήνες και επιτόκια από 5,9% σταθερό (+0,6 εισφορά) έως 7,9% σταθερό (+0,6 εισφορά).

Από 24.470 ευρώ το νέο Avensis Cross Sport

Η

ε αφορμή την έλευση της πρώτης Continental Supersports, η Bentley Athens πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στις νέες εγκαταστάσεις της στο Μαρούσι. Εκεί παρουσίασε την ισχυρότερη και ταχύτερη Bentley που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Με 630 ίππους, θηριώδη ροπή 81,5 kgm, 0-100 χλμ./ώρα σε 3,9 δεύτερα και τελική ταχύτητα 329 χλμ./ώρα, η Continental Supersports είναι πλέον διαθέσιμη, στην τιμή των 331.000 ευρώ.

Σ

τη σειρά Toyota Avensis προστέθηκε στην ελληνική αγορά η station wagon έκδοση, η οποία ονομάζεται Cross Sport. Το Avensis Cross Sport διατίθεται στις εκδόσεις Elegant, Elegant Navi Edition και Prestige, με κινητήρα 1,8 λίτρων και προσφέρεται με το εξελιγμένο αυτόματο κιβώτιο Multidrive S ή με το κλασικό χειροκίνητο 6 ταχυτήτων. Η βασική έκδοση Elegant ξεκινά από τα 24.470 ευρώ, ενώ η πιο πλούσια Prestige φθάνει τα 26.160 ευρώ, ενώ η χρέωση για το αυτόματο κιβώτιο είναι 1.800 ευρώ.

Τ

Νέο Volvo C30 από 16.300 ευρώ

ο νέο Volvo C30 έφτασε στην ελληνική αγορά, με την Volvo Car Hellas να προσφέρει έκπτωση 2.650 ευρώ για όλες τις εκδόσεις, αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οπότε η τιμή εκκίνησης ξεκινά από τα 16.300 ευρώ. Το νέο μικρομεσαίο μοντέλο της Volvo διατίθεται με τρία μηχανικά σύνολα (1.6

με 100 ίππους, 2.0 με 147 και 2.5 με 230 ίππους) και 3 εκδόσεις εξοπλισμού. Η πιο πλούσια έκδοση (RDesign) με τον 1.600άρη κινητήρα κοστίζει 19.950, ενώ η βασική του δίλιτρου ξεκινά από τα 19.100 ευρώ. Τέλος, το κορυφαίο Volvo C30, με τους 230 ίππους ξεκινά από τα 29.500 ευρώ.


ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ

Stop and Go 23

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 2€

Σ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ ΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΗ Ω ΗΝ ΚΛΗΡ ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΣΤ ΕΝΑ ΠΑΠΑΚΙ STING 125R

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΟΡΝΙΖΑ KODAK P820 8’’

Η κλήρωση για το STING 125 και την ψηφιακή κορνίζα θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της συμβολαιογράφου Κωνσταντίνας Σταυρακάκη στο Ηράκλειο Κρήτης την 30/06/10 και το αποτέλεσμα θα δημοσιευθεί στο τεύχος Ιουλίου.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ Θέλω να γίνω συνδρομητής στο περιοδικό Stop and Go, για ένα χρόνο (12τεύχη).

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

20€ 12 ΤΕΥΧΗ

Ονοματεπώνυμο: ............................................................ ....................................................................................... ....................................................................................... Επάγγελμα: .................................................................... .................................................... Ηλικία:...................... Διεύθυνση: .................................................................... ....................................................................................... ............................................................Τ.Κ.: ................... Πόλη: ............................................................................ Τηλέφωνο:...................................................................... ....................................................................................... Σας στέλνω τώρα € 20,00 με: Ταχυδρομική επιταγή Νο................................................ Kατάθεση μετρητών* *Λογαριασμος ALPHA BANK: 664002310029110. *Λογαριασμος ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ: 122766001. Παρακαλούμε αποστείλατε αντίγραφο της κατάθεσης στο Fax: 2810 260185 ή στην ταχυδρομική διεύθυνση του περιοδικού. Υπογραφη


24 Stop and Go

Απoψεις, θeσεις και αντιθeσεις

Οι κακοί Ευρωπαίοι και η πραγματικότητα!

Και διερωτώμαι εγώ ο μ@λ@ξ Έλληνας πολίτης, γιατί τάχα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, έχουν βάλει στον στόχο την πατρίδα μου και γιατί δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες πολιτικούς! Είχα γράψει κάποτε σε ένα μου άρθρο, που αναδημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα Κέρδος (21/1/2009) και έλεγα ότι «μας κυβερνούν αυτοί που θέλουμε να μας κυβερνήσουν… Αυτοί που εξυπηρετούν τους μικρούς καθημερινούς σκοπούς μας και που μας δίνουν την ευκαιρία να αναπνέουμε τον αέρα της παραβατικότητας, που μας επιτρέπει να ζούμε σε βάρος των υπολοίπων». Αυτή μας την ροπή προς την παραβατικότητα, που την ασπάζονται και την ενισχύουν ποικιλοτρόπως οι πολιτικοί μας (για να μπορούν να υπάρχουν), την έχουν καταλάβει οι υπόλοιποι εταίροι μας και γι’

αυτό μας έχουν βάλει στην «μπούκα» του κανονιού! Η εικόνα μας στο εξωτερικό, δεν είναι μαύρη γιατί έτσι το θέλουν οι κακοί Ευρωπαίοι, αλλά γιατί εμείς την έχουμε μαυρίσει από μόνοι μας… Διότι αν είχαμε πάρει την απόφαση να μαυρίσουμε τους πολιτικούς μας, μπορεί τα πράγματα να ήταν διαφορετικά… Όμως, στην πραγματικότητα δεν θέλουμε να τους μαυρίσουμε, γιατί όσο υπάρχουν αυτοί, μπορούμε και επιβιώνουμε εμείς. Συνεχίζω με ένα ακόμα απόσπασμα, από άλλο άρθρο μου, το οποίο επίσης δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κέρδος (28/2/2009): «Εμείς, οι «στερημένοι» νεοέλληνες, νεόπλουτοι, νεόπτωχοι. Το μέλλον θολό. Ζούμε την παρακμή μας και στενάζουμε, αγκομαχούμε και ρίχνουμε το φταίξιμο για την κατάντια μας παντού. Καταφέραμε μέσα σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες να καταστρέψουμε όχι μόνο την δική μας ευμάρεια, αλλά και αυτήν των επομένων γενεών. Από το ναδίρ μας ανοίγεται μόνον ένας δρόμος–μονόδρομος λιτότητας, μαζέματος, σκληρής δουλειάς και μεγάλου οραματισμού μήπως και εξιλεωθούμε κάποτε στα παιδιά μας». Ρωτώ λοιπόν… Είναι κακοί οι Ευρωπαίοι ή εμείς δεν αντέχουμε τις σκληρές αλήθειες; Π. Π.

Όταν χάνεις το δίκιο σου… Οι αγρότες συνεχίζουν το χαβά τους. Οι δρόμοι είναι κλειστοί και ενώ θα έπρεπε να έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και να έχει κινηθεί σε βάρος τους η αυτόφωρη διαδικασία για το κλείσιμο των δρόμων, τίποτα δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Όσα δίκια και εάν έχουν οι αγρότες, το να δυσκολεύουν τη ζωή του υπόλοιπου πληθυσμού δεν είναι ούτε σωστό, ούτε δημοκρατικό. Το περίεργο όμως της όλης υπόθεσης δεν είναι αυτό. Είναι η αντιμετώπιση του κράτους. Από τη μία όταν οι δικοί μας οι αγρότες πήγαν απλώς να διαδηλώσουν στη Αθήνα, οι «αρχές» του περίμεναν με ξύλο. Πολύ ξύλο. Σήμερα, τους αγρότες τους περίμεναν και πάλι οι «αρχές». Μόνο που δεν τους υποδέχθηκαν με ξύλο, αλλά με «διευκολύνσεις»… Οι αστυνομικές αρχές που δήθεν βρίσκονται στα σημεία των μπλόκων για να διευκολύνουν την κίνηση, που γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων, ουσιαστικά παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης, τόσο στα «οχήματά» τους, όσο και στη μη διάσπαση του μπλόκου τους! Βλέπετε, κατά την ημέρα, οι αγρότες δεν είναι στα μπλόκα! Μόνο το βράδυ εμφανίζονται, όταν οι τηλεοπτικές κάμερες δώσουν το παρών! Να

μην σας δώσουμε ιδέες για το πώς μπορείτε να περάσετε κανονικά μέσα από τα μπλόκα, που αστυνομεύουν οι «αρχές»! Τα περίεργα στην όλη υπόθεση όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Για ένα ταξίδι μέχρι τη Λάρισα θα υποχρεωθείτε να εκτραπείτε από την «Εθνική» 4-5 φορές και ουσιαστικά θα καθυστερήσετε τουλάχιστον 2 ώρες. Όμως, τα διόδια θα σας ζητηθούν! Και για πιο λόγο, για να έχουμε καλό ερώτημα; Για έναν δρόμο που θα φτιαχτεί (από την ανάδοχο εταιρία) και που τη στιγμή αυτή δεν χρησιμοποιείται σε όλο το μήκος της, λόγω μπλόκων; Βέβαια, αν είστε συνειδητοποιημένος πολίτης θα πράξετε το αυτονόητο. Δεν θα δεχθείτε να πληρώσετε. Και φυσικά… δεν θα πληρώσετε! Θα σας κόψουν πιστωτική απόδειξη. Ελλάς το μεγαλείο σου!

Φτιάξτε πάρκα γιατί χανόμαστε… Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και ο Υπουργός Δημήτρης Ρέππας πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα έργα αφορούν μεταξύ των άλλων κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων (ευτυχώς όχι στην Κρήτη, γιατί θα είχαμε δράματα). Αυτό όμως που θα γίνει στο νησί μας και μάλιστα στο Δήμο Κισάμου Χανίων είναι ένα νέο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Ωστόσο, αυτό που ευχόμαστε εμείς από την πλευρά μας είναι το «Πάρκο» να αξιοποιηθεί σωστά, να μην εγκαταλειφθεί, όπως πολλά άλλα (ανάμεσά τους και αυτό του Δήμου Ν. Αλικαρνασσού) και να μην αποτελέσει τόπος παιχνιδιού και εκδρομής σχολείων!

Ποιος είπαμε πως είναι ο κος Κ.Ο.Κ.; Οι αρμόδιες υπηρεσίες έβαλαν –και πολύ ορθά το έπραξαν στη συγκεκριμένη περίπτωση– απαγορευτικές πινακίδες. Θα μου πείτε, ε και; Κάποιοι θεώρησαν ότι η θέση τους δεν είναι ορθή και τις μουτζούρωσαν, γιατί βαριούνται να κάνουν μια παράκαμψη 500 μέτρων. Κάποιος άλλος (ευσυνείδητος πολίτης προφανώς), προσπάθησε να διορθώσει τη ζημιά με ταινία συσκευασίας, γνωρίζοντας ότι αν περιμένει από το κράτος να την διορθώσει… θα περιμένει μια ολόκληρη ζωή! Στο συγκεκριμένο σημείο, οι πινακίδες προϋπήρχαν αρκετά χρόνια (όπως και σε άλλα σημεία, γνωστά και μη εξαιρετέα). Επειδή όμως το 99% των οδηγών τις έγραφαν στα παλιά τους τα παπούτσια, αντικαταστάθηκαν με νέες κατά πολύ μεγαλύτερες, χωρίς όμως να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μήπως πρέπει να αρχίσουμε από τα βασικά; Τι εστί σήμα; Τι υποδηλώνει; Πως είπαμε ότι πήραμε δίπλωμα;


Stop and Go 25


26 Stop and Go

SOCIAL OBSERVER

Κατηγορίες οδηγών

Rallyman… ή απλά Σούμι!

Πάνος Παπαδόπουλος, papadopoulos@stopandgomag.gr

«Φ

του σου μανάρι μου… Αχ… Τύφλα να έχει ο Σουμάχερ μπροστά σου αγόρι μου…». Αυτές είναι οι σκέψεις του Rallyman πριν γυρίσει το κλειδί στην μίζα, για να πάρει ζωή ο 1.400άρης με τα δύο τούρμπο, τους έξι επικεφαλείς και τις 48 βαλβίδες…! Βέβαια, το ένα τούρμπο και τους 4 επικεφαλείς τους έχει αποθηκευμένους στον «σκληρό» της φαντασίας του, στην διεύθυνση: Mitsos/Myalo/Files/Fantasia/Aftokinito/ Ftiaximata/Oneira/Extras/ αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Όσο για τις 48 βαλβίδες, αυτές αναγράφονται στο σχετικό αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος! Άλλωστε, ο θόρυβος που έρχεται από την θηριώδη εξάτμιση, επιβεβαιώνει με σαφήνεια όλα τα παραπάνω. Για τον Rallyman, τα full bucket καθίσματα και οι ζώνες 18 σημείων, συν μια για να κρατάει τον «σκληρό» στη θέση του, δεν είναι απαραίτητα αξεσουάρ, αν και απαντώνται συχνά. Ενίοτε συνοδεύονται και από ένα roll cage (το κλουβί του τρελού). Ο δρόμος γι’ αυτόν μοιάζει με μια πρόκληση, στην οποία πρέπει να απαντήσει πάση θυσία! Συχνά, λόγω της υπερφόρτωσης του σκληρού του, αδυνατεί να κατανοήσει ότι οι άλλοι οδηγοί δεν έχασαν τον δρόμο τους και ότι δεν μπήκαν στην πίστα του… κατά λάθος. Όλα, μα όλα τα φανάρια, του μοιάζουν με φανάρια εκκίνησης στην F1 και κάθε φορά λυσσάει να φτάσει πρώτος για να έχει την pole position. Οι δε αποστάσεις ανάμεσα σε δύο φανάρια στην ίδια ευθεία, είναι ιδανικές για να ζεστάνει τα λάστιχα και αν πάνω στο ζέσταμα του κάτσει κι άλλος Rallyman, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν. Δυο βασιλιάδες των αγώνων στην ίδια πίστα δεν χωράνε και η pole position ανήκει μόνο στον έναν! Αν τώρα του κάτσει και κανένα αληθινά «κακό», από την μαμά του αυτοκίνητο, τότε λυσσάει περισσότερο. Βέβαια, στις πλείστες των περιπτώσεων αρνείται να κατανοήσει την συνήθη αδιαφορία του αληθινά «κακού» οδηγού κι αυτό τον πληγώνει βαθέως! Ο Rallyman συχνάζει στα διάφορα συνεργεία (από αυτά που στον τίτλο τους φέρουν την ένδειξη Racing). Το αυτοκίνητο του είναι μεν καθαρό, αλλά μυρίζει βενζίνη, ενίοτε και λάδι αν είναι τουρμπάτο. Οι ενδυματολογικές συνήθειες ποικίλουν. Συνήθως κυκλοφορεί με διάφορα T-Shirt (κι αν φέρουν και καμία στάμπα ΟΥΚ, ακόμα καλύτερα), έχει ξυρισμένο το κεφάλι και απαραίτητα, φοράει αθλητικό παπούτσι για να μπορεί να εξασκεί άνετα την μέθοδο «μύτητακούνι». Η γκόμενα και δη η bimbo γκόμενα είναι το πλέον σημαντικό αξεσουάρ στο αυτοκίνητο του Rallyman. Μάλιστα,

ιδανική περίπτωση γκόμενας είναι αυτή που δεν φοβάται ακόμα κι όταν ο Rallyman κατά την προσπέραση στο αντίθετο ρεύμα, την υποχρεώνει να διαβάσει τα διακριτικά στο κάτω μέρος της μάσκας του φορτηγού... Αυτό το αξεσουάρ υποχρεώνει τον Rallyman να έχει μαζί του και πολλές τσίχλες, σε διάφορες γεύσεις με δυνατότητα να κάνουν φούσκες!

Ο Rallyman έχει άριστες πελατειακές σχέσεις με την Τροχαία και πυκνά συχνά τον απαντάς σταματημένο στην δεξιά μεριά του δρόμου, με ένα λευκό και φέρων μπλε φάρο όχημα σταματημένο ακριβώς από πίσω του. Βέβαια… ο «σκληρός» του, αναλαμβάνει και πάλι δράση και του δίνει την εντολή που στα μάτια του, το περιπολικό δεν είναι περιπολικό, αλλά το pace car του αλυτάρχη του αγώνα! Η εντολή, βρίσκεται στην διεύθυνση: Mitsos/Myalo/Files/ Fantasia/Aftokinito/Agones/Peripolika/Pace car/ Οδηγεί αυτοκίνητο μικρού κυβισμού και μεγέθους (για να χωράει στις σφήνες) στο οποίο συνήθως επενδύει μια περιουσία για να το κάνει να είναι γρήγορο ή για να μοιάζει γρήγορο. Στο τέλος, φτάνει να έχει δώσει την αξία ενός αληθινού σπορ αυτοκινήτου, αλλά αυτό δεν τον ενοχλεί, γιατί το δικό του είναι custom by του εαυτού του και by Mitsouras racing! Ο θόρυβος είναι το σήμα κατατεθέν του Rallyman. Αν τον ρωτήσεις τι είναι η lounge μουσική θα σε κοιτάξει στραβά… γιατί πολύ απλά δεν ξέρει! Αυτός ακούει μόνο ότι βγάζει πολύ και δυνατό «ντουπ-ντουπ», γιατί ο θόρυβος από την εξάτμιση δεν αρκεί και οι άλλοι πρέπει να ξέρουν ότι καταφτάνει. Για τον Rallyman ο θόρυβος είναι ένα μέσο ασφάλειας. Εφόσον οι αρχές δεν αναγνωρίζουν το ταλέντο του στο τιμόνι και αρνούνται να του διαθέσουν αγωνοδίκες με σημαίες που θα ενημερώνουν τους παρείσακτους οδηγούς να απομακρυνθούν, καταφεύγει σε λύσεις που έχουν να κάνουν με θηριώδεις καμπίνες ήχου. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο Rallyman είναι ότι στα μάτια των άλλων καταντάει γραφικός και ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων γίνεται επικίνδυνος… αλλά αυτές οι υποσημειώσεις δεν υπάρχουν στα αποθηκευμένα δεδομένα του σκληρού του δίσκου. Κάθε φορά λοιπόν που έρχεστε αντιμέτωποι με έναν Rallyman, καλό θα είναι να κρατάτε τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και να τον αντιμετωπίζετε ως ένα ασθενοφόρο που ουρλιάζουν οι σειρήνες του για να ανοίξουν οι δρόμοι. Άλλωστε, αρκετά συχνά, καταλήγει να τον κουβαλάνε με ασθενοφόρο… Mitsos/Myalo/ Files/Reality/Aftokinito/Seirines/Asthenoforo/Tin patisa/ Format Mitsos:


SOCIAL OBSERVER

Stop and Go 27


28 Stop and Go

MY MIRROR

Aðáéôïõìå Άστρα ναsex με ðåñéóóïôåñï

φωτίζεται…

Ισαβέλλα Παπαδοπούλου, isabella@stopandgomag.gr

Θέλουμε μοντέλους και όχι μόνο μοντέλες

Π

οια είναι τα πιο sexy αυτοκίνητα να οδηγεί ένας άνδρας; Έρευνα (*) σε πάνω από 4.000 γυναίκες με αυτή τη βασική ερώτηση, κατέδειξε τα εξής:

Όταν όμως πρόκειται για αυτοκίνητα, είναι πραγματικά απαραίτητο να έχουμε μια μπικινοφορεμένη γυναίκα ξάπλα στο καπό για να τα πουλήσουμε;

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Οι εκθέσεις και τα σαλόνια αυτοκινήτου έχουν γίνει πλέον διάσημα, όχι τόσο για τα νέα μοντέλα που παρουσιάζονται εκεί, αλλά για τα άλλα μοντέλα. Εκείνα με τα δίμετρα πόδια και τους σιλικονάτους αερόσακους. Μην νομίζετε ότι οι έγκριτοι κύριοι του τύπου που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη NAΙΑS στο Detroit πήγαν για να θαυμάσουν το ξανασχεδιασμένο χερούλι του Aveo ή για να χαζέψουν το μελλοντικό αδελφάκι του Prius, πόσο δε μάλλον να δουν το πρωτότυπο ηλεκτρικό supercar της Audi… όχι βέβαια! Αυτά τα μάζεψαν σε press kit από τις εταιρείες («ορίστε και το στικάκι σας κύριε, να μην κουράζεστε») και την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια για τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης.

Aston Martin Porsche Lotus Mercedes-Benz BMW Jaguar Audi Range Rover Jeep Ferrari

Το πρώτο αυτοκίνητο της λίστας πρωταγωνιστεί στις ταινίες του Τζέημς Μπόντ και είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, ενώ συνδέεται με περιπέτεια, σεξ, πολυτέλεια και φυσικά, λεφτά. Πολλά λεφτά. Επίσης, το δέκατο, η Ferrari, συνδέεται αμέσως στο υποσυνείδητο της κάθε γυναίκας με άφθονο χρήμα, το κόκκινο χρώμα, το Μόντε Κάρλο, τη Φόρμουλα 1, την ιλιγγιώδη ταχύτητα και τον κίνδυνο. Όλοι οι απαραίτητοι παράγοντες δηλαδή για να γίνει το όνειρο φαντασίωση. Μεταξύ όμως του πρώτου και του δέκατου κατατάσσονται «απλά» αυτοκίνητα πολυτελείας, που συνάδουν με τον πλούτο και την ευμάρεια, ενώ πιθανό είναι να παραπέμπουν και στην δύναμη (πέραν της οικονομικής) των κατόχων τους. Το ερώτημα όμως παραμένει: οι άνδρες πιστεύουν πραγματικά ότι πρέπει να οδηγούν ένα από τα αυτοκίνητα της λίστας, ώστε να προσελκύσουν μια όμορφη γυναίκα; Και αν το πιστεύουν, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα; Όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι το σεξ πουλάει. Πουλάει τα πάντα, από αρώματα (θυμάστε την διαφήμιση με τη βαρκούλα και τον ημίγυμνο παιδαρά με τους γραμμωμένους κοιλιακούς να τρίβεται αισθησιακά πάνω στην πανέμορφη, πλην ελαφρώς απρόθυμη μοντέλα, μόνο και μόνο επειδή αυτή είχε φορέσει το γνωστό άρωμα;) έως κατσαριδοκτόνα (η μικρή Τερέζα).

Βόλτες γύρω-γύρω τα περίπτερα. Τι έχει να επιδείξει η Nissan, η Chevrolet, η Audi, η BMW, η Lexus, η Lotus, η Porsche, η Lamborghini, αλλά και η crème de la crème των μοντέλων (πάλι μπερδευτήκατε; είπαμε, όχι τα μοντέλα των αυτοκινήτων) η Alfa Romeo και η Lancia; Κατόπιν, ως είθισται, ακολουθεί εκτενέστατη συζήτηση στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια ότι οι νέες τάσεις της βιομηχανίας έχουν γίνει πολύ flat… αλλά ότι ευτυχώς οι κώλοι (των αυτοκινήτων βεβαίως) διατηρούν, τόσο το ύψος, όσο και την καμπυλότητα τους. Και καλά οι δημοσιογράφοι. Τι γίνεται

όμως με το αυτοκινητόφιλο κοινό; Πλην ελαχίστων πωρωμένων (ανδρών και γυναικών) με την βιομηχανία, οι οποίοι εκστασιάζονται με το κάθε νέο LED φανάρι και τον εκάστοτε καινούργιο εξελιγμένο ατμοσφαιρικό V8 κινητήρα των 6,2 λίτρων με την υπερτροφοδοτούμενη εκδοχή που αποδίδει 650 ίππους, το κοινό (εμείς δηλαδή οι δυνητικοί αγοραστές) συμπεριφέρεται σε μεγάλο ποσοστό σύμφωνα με τα στερεότυπα: Άρρενες: «Πω ρε μεγάλε! Είδες τις αναρτήσεις της;» «Ωραίοοοοοοο το καινούργιο Lancia ε; Τέεεεεελειοι οι εξελιγμένοι αερόσακοι ε;» «Εδωωωωώ είμαστε φιλάρα… Κοίτα καμπύλες…» Θήλεα: «Μάζεψε τα σάλια σου να μην σε μαζέψουν κομμάτι-κομμάτι από το πάτωμα και φύγαμε, τώρα όμως!». «Τς – τς – τς πως είναι έτσι τα χείλη της, έχει βάλει κολλαγόνο; Σίγουρα φοράει και Wonder Bra, στοίχημα πάω», «Μπάμπη, έτσι και σε πιάσω θα φύγεις πονεμένος από δω…» Εκεί που καταλήγουμε, όπως πάντα, είναι οι ανασφάλειες τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών. Οι άνδρες αισθάνονται ανασφαλείς και έχουν την έντονη ανάγκη να φαντασιωθούν τα δυνατά και απρόσιτα αυτοκίνητα και τις όμορφες, αλλά απρόσιτες γυναίκες. Οι γυναίκες απλά αισθάνονται ανασφαλείς, γιατί τα αρσενικά τους φαντασιώνονται τις όμορφες γυναίκες (για τα αυτοκίνητα ούτε λόγος και το γεγονός ότι και τα δύο είναι απρόσιτα δεν καταπραΰνει καθόλου την ανασφάλεια τους). Ας μην μακρηγορούμε. Το σεξ πουλάει. Ο κατευνασμός των ανασφαλειών μας, πουλάει. Η φαντασίωση πουλάει. Λοιπόν, όλες εμείς οι γυναίκες οδηγοί και κάτοχοι αυτοκινήτων (σχεδόν το 50% των δυνητικών πελατών των αυτοκινητοβιομηχανιών) απαιτούμε το μερίδιο μας στο σεξ και στην φαντασίωση! Δώστε μας μοντέλους ξάπλα στα καπό! Το σεξ πουλάει σε όλους. Αποδεχτείτε το! (*) Η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της Tesco Personal Finance, στο Ην. Βασίλειο.


MY MIRROR

Stop and Go 29


30 Stop and Go

Ο ΛΕΒΙΕΣ

«Σ’ έχω κάνει Θεό…»

Μπάμπης ο Λεβιές

«Τ

ου…του…του…του»

«Λέγε…» «Είναι η τρίτη φορά που σε παίρνω Μανωλιό… τι έπαθες βρε;» «Μπάμπη κλείσε!» «Βρε Μανωλιό, μισό λεπτό βρε… άκουσε με…» «Το τηλέφωνο του συνδρομητή που καλέσατε, είναι πιθανόν απενεργοποιημένο. Παρακαλούμε…» «Α, τούτο πάει πολύ…» είπα και πήρα απόφαση να πάω στο γκαράζ του Μανωλιού. Μπήκα που λέτε στο Καγιένι, τσίταρα και το Κατερινιώ στο Μπέκερι για να ακούσω τη φωνούλα της να μου τραγουδάει πως «Μ’ έχει κάνει Θεό»… Πάτησα το γκάζι, ξαμολήθηκα στην Εθνική, αλλά εκεί στο Γιόφυρο μου κόπηκε η φόρα! Κι άκουγα που λέτε το Κατερινιώ να μου λέει πως μ’ έχει κάνει Θεό και να με παρακαλάει να γυρίσω πίσω. Λογικό! Ξέρετε πόσα λέλουδα έχω καταθέσει εγώ στα πόδια της; Ίσα με ένα Καγιένι. «Βρε ξεκουνάτε ρε σεις… ανάθεμα τα φανάρια σας μέσα την ώρα που τα βάλατε...». Κι άρχισα τις σκέψεις… «Θεός εγώ, απενεργοποιημένος ο Μανωλιός… Βρε που θα τον πιάσω στα χέρια μου… Βρε λες να τον βρω με καμιά μικρή; Μπα! Ο Μανωλιός; Αποκλείεται! Αυτός έχει την γυναίκα του κορώνα στο κεφάλι του και στο ένα πόδι… Αυτό που το βάζεις; Μπα… αποκλείεται ο Μανωλιός! Το πολύ να πάρει μάτι κανένα πιτ γκέρλ από την πλάσμα, αλλά μέχρι εκεί. Από την άλλη όμως δεν εξηγείται! Να μου κλείσει εμένα το τηλέφωνο; Αυτός που το σηκώνει πριν να κάνει ντριν; Κάτι άλλο συμβαίνει!».

«Μπιιιιιιιιππππ….μπιιιιιπ» «Βρε ξεκουνάτε ρε σεις… Κοίτα τον μ@λ@κ@... Κοίτα τον… Βρε συ τι το πήρες το 4χ4 στο Ηράκλειο; Για μόστρα;» Ξανά πίσω στις σκέψεις και σκέφτηκα πολλά! «Να δεις που παρεξηγήθηκε και δεν λέει να μου μιλήσει! Ναι, αλλά γιατί; Βρε λες να μη του άφησα καλό περπουάρ προχθές που μου άλλαξε τα ζαντικά; Μπα… θα το είχα καταλάβει! Βρε λες να έχασε η ομάδα του; Μπα… αυτός δεν είναι σαν τον Αλέκο που ξεκουβαλάει αγίους και διαόλους και τους βάζει να κάνουν διάφορα… Ο Μανωλιός δεν λέει λέξη στην χασούρα. Μόνο τραβάει δύο φάσκελα κι αλλάζει κανάλι… Βρε λες να τον έχει πιάσει η εφορία; Ωχ αμάν αν είναι αυτό! Ευτυχώς έχω και την κατσούνα μαζί μου...»! «Μπιιιιιιιιππππ….μπιιιιιπ| «Βρε προχωράτε… Κοίτα τον μ@λ@κ@... Κοίτα τον… Βρε συ τι το θέλεις το Καγιένι στο Ηράκλειο; Για μόστρα; Για να το πηγαίνεις πρώτη–δευτέρα; Τι είπες; Ότι έχω κι εγώ Καγιένι; Ναι βρε συ, αλλά το δικό μου είναι επαγγελματικό… την καρότσα δεν την βλέπεις;» Ξανά πίσω στις σκέψεις και σκέφτηκα ακόμα περισσότερα! Κι όσο σκεφτόμουν, τόσο αργούσα να φτάσω στο φανάρι… Χάλασε ο κόσμος φίλε μου, χάλασε! Γέμισε ο τόπος 4χ4 και Καγιένια… «Συνοψίζω… Ο Μανωλιός, για να μη σηκώνει το τηλέφωνο κάτι ζαβό συμβαίνει! Γκόμενα δεν είναι, άρρωστος δεν ακούστηκε, είναι στο μαγαζί, με μένα δεν έχει λόγο να παρεξηγηθεί, το μαγαζί του πάει καλά,


Ο ΛΕΒΙΕΣ

αν του την έχει πέσει η εφορία μόλις ξεμπλέξω από το φανάρι θα ξεμπλέξει και αυτός. Η ομαδάρα του έφερε Χ και αυτό ήταν προχθές, με κέρδισε στο τάβλι, άρα όλα καλά. Άρα δεν έχει λόγο να μου κλείσει το τηλέφωνο… Εκτός… εκτός… Αυτό είναι! Πλακώθηκε πάλι στα γιαούρτια σαν την άλλη φορά και τον έπιασε κόψιμο… Εντάξει! Τώρα ησύχασα…». Πάνω που ησύχασα από τις σκέψεις του δρόμου βρήκα το άνοιγμα, έκανα δεξιά και την έπαιξα στους πρώτους! Εκεί που όλοι νόμιζαν ότι θα τράβαγα στην ευθεία για το Παγκρήτιο, την έκανα αριστερά και δρόμο για το Γάζι… «Τι κορνάρετε βρε; Μπιπ να κάνει ο τέτοιος σου κάθε που τρως την φασολάδα… Βρε, α να χαθείτε... Επαγγελματικό βρε… Ο Μανωλιός βρε και θα θέλει κολοπαπίρεν και δεν θα έχει…». Έφτασα στο συνεργείο του Μανωλιού και μπήκα με φόρα στη θέση μου! Δεν σας το έχω πει; Έχω δική μου θέση, αριστερά όπως μπαίνεις. Το μαγαζί ανοικτό, αλλά Μανωλιός πουθενά! Φώναξα, ξαναφώναξα, Μανωλιός καπούτ. Πήγα και στο μέρος… ανοικτή η πόρτα, αλλά ο Μανωλιός πουθενά!

Stop and Go 31

δρόμο μιλήστε με τον ασφαλιστή μου, αν είσαι γκόμενα άφησε τηλέφωνο να σε πάρω όταν είμαι διαθέσιμος, αν είσαι πρώην γκόμενα μη κλαις δεν γυρίζω πίσω, αν είσαι η πρώην μου γύρνα πίσω γιατί βρώμισε το σπίτι και θα τα βρούμε…». - «Εγώ είμαι βρε, πότε θα το αλλάξεις αυτό το τροπάριο στο κινητό;» - «Μανωλιό! Ω ρε κουζουλέ, που είσαι και γκαρίζω τόση ώρα κι απόκριση δεν παίρνω;» - «Πάνω, ανέβα…» - «Που πάνω;» - «Μπάμπη τι είναι πάνω από το συνεργείο;» - «Ένα σπίτι… το δικό σου» - «Μπράβο Μπάμπη… το βρήκες! Ανέβα…». Ανέβηκα και στο άνοιγμα της πόρτας έμεινα ξερός! Ο Μανωλιός με ποδιά και με τη μάπα να κάνει φασίνα… - «Ώι, ξεφτίλααααα… Μανωλιό τι είναι αυτά που βλέπω;» - «Άσε τα σχόλια Μπάμπη… είσαι φίλος;» - «Είμαι…». - «Πιάσε το ξεσκονόπανο να βοηθήσεις την κατάσταση να τελειώσω μια ώρα αρχίτερα να πάμε κάτω…» - «Τι έγινε; Εγώ ξεσκονόπανο; Τι είναι αυτό;» - «Πιάσε το ξεσκονόπανο και θα σου πω… Την θυμάσαι εκείνη την ψηλή με τα τέτοια τα μεγάλα; Με το μαύρο το κάμπριο;» - «678998899… φυσικά και την θυμάμαι» - «Ε… ήρθε προχθές κι άρχισε τα κύριε Μανωλιό μου, αχ πως το πιάνετε το κατσαβίδι, αχ το ένα, αχ το άλλο και βρεθήκαμε τ’ ανάσκελα πάνω στο πατάρι να δοκιμάζουμε τα εργαλεία… Κατάλαβες; Έμεινες άλαλος! Πάνω που τα δοκιμάζαμε που λες, να και μπαίνει η Καιτούλα και μας πιάνει στα πράσα… Εγώ την είχα στην Αθήνα και το πρωί που έφυγε είπα πως πήγε στο αεροδρόμιο, αλλά είχε πάει λαϊκή! Σήμερα ήταν να πάει Αθήνα. Έκανα λάθος τις μέρες… Αυτή είναι η τιμωρία μου Μπάμπη… Μέχρι τώρα είχα μόνο το μαγείρεμα, τώρα έχω και το σπίτι… κατάλαβες;» - «Καλά… για την γκόμενα δεν το περίμενα και με κατάπληξες, αλλά χαλάλι σου, μια χαρά παλικάρι είσαι… Εκείνο το εγώ την Καιτούλα την έχω σούζα, στο ένα πόδι, τς κάνω και εξαφανίζεται, τς κάνω και φέρνει τις παντόφλες;» - «Α… αυτό; Πως κάνεις έτσι; Να μην έλεγα κι εγώ καμιά μ@λ@κία να περάσει η ώρα; …το είχες πιστέψει; Γιατί; Εσύ που λες ότι δεν ξέρεις τι είναι το ξεσκονόπανο, το ίδιο δεν κάνεις;» - «Ναι βρε Μανωλιό… αλλά αυτά μεταξύ μας. Έτσι; Πιάνω το ξεσκονόπανο κι αρχίζω από τον μπουφέ. Ανάθεμα το Καγιένι μου μέσα…».

«Σ’ έχω κάνει Θεό…» (ήχος τηλεφώνου…) - «Παρακαλώ, Λεβιές εδώ λέγετε… Αν σας πάτησα στον

Κι αν δείτε το Κατερινιώ που λέει πως μ’ έχει κάνει Θεό, μη σας φύγει λέξη για όσα διαβάσατε…


32 Stop and Go

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ GOOFY Γιάννης Ζωράκης

Υπέροχοι οδηγοί που στοιχειώνουν τη ζωή μας

Κ

όκκινο. Όλα στο κόκκινο αυτές τις μέρες. Δουλειά, οργάνωση και μια ζωή μισή, που αν ήταν στροφόμετρο, μόνιμα θα χτυπούσε «κόφτες» διαμαρτυρόμενη σε κάθε στροφή. Σ’ αυτή λοιπόν την αστραπιαία πραγματικότητα, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Τουλάχιστον από επαγγελματίες οδηγούς. Διότι όταν πρέπει να είσαι στη δουλειά 12 και 5, δεν μπορείς να εμφανισθείς 12 και 10. Σωστό; Σωστό και δίκαιο. Εκτός κι αν τύχει μπροστά σου αυτός ο υπέροχος οδηγός τουριστικού λεωφορείου. Αυτό το παλικάρι απορώ πως οδηγεί. Όχι πώς οδηγεί λεωφορείο, αλλά πώς οδηγεί γενικά. Ακόμα και στον δικό μου άσχετο κόσμο, ένας τέτοιος οδηγός απλά δεν υπάρχει. Όχι κατ’ ευφημισμόν, αλλά κατά κυριολεξία. Δεν υπάρχουν οδηγοί λεωφορείου που τα σαράντα εκατοστά περιθώριο από κάθε πλευρά του δρόμου για ελιγμό, τα βλέπουν πέντε, δημιουργώντας ουρές χιλιομέτρων πίσω τους στο κέντρο της πόλης! Βρε, ακόμα κι εγώ ο άσχετος στις «Θερμοπύλες» της αγαπημένης μας πόλης, το περνάω το αυτοκίνητο στον πόντο, έστω και με δυσκολία. Γιατί δεν πήγα μάνα να γίνω επαγγελματίας οδηγός; Αυτός λοιπόν ο «επαγγελματίας» βρέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες μπροστά μου! Η χαρά του οδηγού! Τι να λέμε τώρα; Τα πάντα όλα το να τ’ άλλο. Εκτός από το γεγονός πως το κοντέρ του λεωφορείου που οδηγούσε η… οδηγάρα, δεν έδειξε σε κανένα

σημείο πάνω από 20 χιλιόμετρα –και δεν ήταν χαλασμένο– αυτός ο «επαγγελματίας» ήταν και αισχρός. Μόλις έβλεπε το σκούτερ μου να τον προσπερνά, έκλεινε επιδεικτικά τον δρόμο, για να έχει την απόλυτη κυριαρχία του χάους που επιδεικτικά δημιουργεί. Μα φίλε μου... και να με σκοτώσεις κλείνοντας μου τον δρόμο, τι θα καταφέρεις, θ’ αλλάξει κάτι στην οδήγηση σου; Αφού ο πάτος πιο κάτω δεν έχει! Τους μόνους που λυπάμαι είναι αυτούς τους δύσμοιρους που μεταφέρεις –ο Θεός να την κάνει μεταφορά. Ήθελα και να ήξερα κανέναν δεν λυπάσαι; Είπαμε ανεργία, αλλά εσύ το παράκανες. Όμως για δεύτερη φορά αυτός ο «υπέροχος οδηγός» μαζί μου στάθηκε άτυχος. Και όπως ήταν λογικό τον προσπέρασα με χαρακτηριστική άνεση. Περνώντας όμως δεν κρατήθηκα. Όση ευγένεια κι αν διακρίνει έναν άνθρωπο, όταν μπροστά σου έχεις ένα τέτοιο οδηγό, το μπινελίκι αποτελεί ανάγκη. Και το έριξα. Τόσο όμορφα που το ευχαριστήθηκα. Αμαρτία εξομολογημένη. Αν και μεγαλύτερη αμαρτία είναι που οδηγάει αυτός ο άνθρωπος, αλλά ας όψεται η Οικονομική Κρίση που τον οδήγησε να... υποδύεται τον οδηγό. Μετά από αυτή την υπέροχη εμπειρία, φθάνω με χιλιάδες νεύρα επιτέλους στη δουλειά. Για καλή μου τύχη, δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα και όλα βαίνουν καλώς. Με βελτιωμένη την ψυχολογία φτάνω το βράδυ δίπλα από το πάρκινγκ το γνωστό, το παράνομο, όπως και τα περισσότερα στον μικρό μας «παράδεισο».

Βλέπω λοιπόν κάποιους νεαρούς να με κοιτάζουν περίεργα. - Κάτι δεν πάει καλά, σκέφτομαι. Τα παιδιά βεβαία είναι ευγενέστατα. Μα έχουν κι αυτά το πρόβλημα τους. - Κύριε μας συγχωρείτε, μήπως μπορείτε να μας βοηθήσετε εδώ; ρωτούν. - Τι έγινε παιδιά; απαντάω. - Θέλουμε να φύγουμε από το πάρκινγκ, αλλά κάποιος ήρθε κι έβαλε το αυτοκίνητο του δίπλα στη μοναδική έξοδο. Έτσι για να βγούμε πρέπει να το «σηκώσουμε» το αμάξι λίγο, μου εξηγούν. - Πάμε να το σηκώσουμε, τους λέω και πηγαίνω για να δω τι ακριβώς έχει συμβεί. Όντως, η σκιά ενός ακόμα υπέροχου οδηγού στοιχειώνει το βράδυ μου. Χωρίς να θέλω να σχολιάσω ή να εκνευριστώ, πιάνω κάτω από την πίσω ρόδα του αυτοκινήτου, για να το βγάλουμε «σηκωτό». Αυτά τα Ιαπωνικά όμως τα έχουν κάνει ασήκωτα! Πάνω στην απόγνωση μου, μια παρέα νεαρών έρχεται στο σημείο. - Α, κι εσάς σας έκλεισαν; Κάθε βράδυ το κάνουν αυτό. Μας εξηγούν. Ε, τότε δεν είναι κάτι σκέφτομαι. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν βάλει στόχο ζωής να ευχαριστούν δέκα πιτσιρικάδες στο κέντρο. Έτσι, δεν υπολογίζουν τίποτα, εκτός από το ότι κάποιοι πρέπει να ασχολούνται όλη νύχτα με το να «σηκώνουν» αυτοκίνητα. «Μεγάλοι ανθρωπιστές» αυτοί οι τσαρλατάνοι του κέντρου. Βρίσκουν διασκέδαση σε ανήλικα παιδιά. Δεν μπορεί... είναι πραγματικά τόσο καλοί;


| Stop and Go 41


34 Stop and Go

Η ΑΛΛΗ ΣΤΗΛΗ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ (ΚΥΡΙΩΣ, ΟΤΑΝ... “STOP AND NOT GO’’)

• Η τέχνη είν’ ανώτερη απ’ όλα. Συντροφεύει την ανθρώπινη μοναξιά.

Άμαξα-Καμβάς

• Δεν υπάρχουν μεγάλα πράγματα. Μόνο μικρά πράγματα, με μεγάλη αγάπη (Μητέρα Τερέζα) • Ένα όμορφο αμάξι με δυό άλογα να μου φέρετε τα μάτια μου σαν κλείσω το ντουνιά με τα στραβά και τα παράλογα καβαλάρης μια φορά να σεργιανίσω • Η ζωή είναι γεμάτη σπουδαία πράγματα για κείνους που δίνουν προσοχή στ’ ασήμαντα. • Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι: Οι ζωντανοί, οι νεκροί κι αυτοί που ταξιδεύουν.

Πιστεύω ακράδαντα πως ότι κι αν έχει (ή κατέχει) ο καθένας μας, είναι στο χαρακτήρα του αν θα του δώσει αγάπη, μεράκι, φροντίδα, ψυχή και εν τέλει Αξία. Οτιδήποτε είναι αυτό. Ένα επάγγελμα, μία σχέση, ένα μεταφορικό μέσο. Παρατηρήστε αυτή την άμαξα. Έργο Τέχνης. Μάλλον από Γερμανία. Βρίσκεται σε προαύλιο ταβέρνας στο Ζαγοροχώρι «Κήποι», Ιωαννίνων. Πείτε μου, ω αναγνώστες! Αυτό το

Ίωνας

καλλιτέχνημα, πρέπει να καταλήξει σε τζάκι (επειδή είναι ξύλινο); Πρέπει να το καταστρέψεις για να φτιάξεις κάτι άλλο; Ή απλά το αφήνεις να υπάρχει και να… εμπνέει αρθρογράφους (τρομάρα μου); Ενίοτε, τα Ανθρώπων Έργα υπερβαίνουν και τους ίδιους τους κατασκευαστές τους. Γίνονται διαχρονικά, κλασσικά και αφήνονται στον θαυμασμό των επερχόμενων γενεών. Όμως, το ζητάνε αυτό το τελευταίο. Τον θαυμασμό. Σταματήστε λίγο. Αφιερώστε λίγο χρόνο. Σκεφτείτε. Φανταστείτε. Δώστε του ζωή. Και συνεχίστε το δρόμο σας. Το έργο τέχνης σας ευχαριστεί για την προσοχή σας και σας υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να στέκεται αγέρωχο, εμπνέοντας συνανθρώπους. Ζήτω του!


Stop and Go 35


36 Stop and Go

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Αχ, αυτοί οι Καμικάζι! Ιωάννης Β. Νικηφόρος, nikiforos@stopandgomag.gr

«Κ

αμικάζι, αγάπη μου» λεγόταν η

ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, με πρωταγωνιστές τον Στάθη Ψάλτη, Σταμάτη Γαρδέλη και την Καίτη Φίνου, που σημάδεψε την λαϊκή κουλτούρα της δεκαετίας του ’80. Το περίεργο όμως είναι ότι αυτή η ταινία του 1983 έχει σημαδέψει και τους Underwriters των ασφαλιστικών εταιριών εν έτι 2010 όταν φέρνουν στο νου τους οδηγούς μοτοσικλέτας. Και ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι Αντεραϊτερς; Οι Αντεραϊτερς είναι κάτι σκοτεινοί τύποι κλεισμένοι στα μπουντρούμια των κεντρικών γραφείων των ασφαλιστικών εταιριών, που μερονυχτίς καταγίνονται με τον υπολογισμό ασφαλίστρων, έτσι ώστε οι ασφαλιστικές εταιρίες με τα χρήματα που εισπράττουν από τους ασφαλισμένους να μπορούν να πληρώνουν ζημίες, αλλά κυρίως να κερδίζουν και αυτές.

απαραίτητη άδεια οδήγησης, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι τόσο επικίνδυνοι, όσο οι οδηγοί της προηγούμενης ομάδας. Τελευταία αφήσαμε την ομάδα των οδηγών που διαθέτουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την κυκλοφορία και οδήγηση της μοτοσικλέτας τους και συμπεριφέρονται στη μοτοσικλέτα τους σαν να είναι το άλογο μια κάποιας άλλης περασμένης εποχής. Αυτούς τους διακρίνομε από την άψογη κατάσταση που βρίσκονται, τόσο τα οχήματα τους, όσο και η ενδυμασία τους. Φορούν πάντα κράνη, συχνά τους συναντάμε με την ειδική στολή απαραίτητη για την οδήγηση μεγάλου κυβισμού μηχανών, ενώ φροντίζουν τη νύχτα να διαθέτουν τα ρούχα τους φωσφορίζουσες λωρίδες για να είναι διακριτοί στο δρόμο.

Σύρωμεν γραμμή και έχωμεν: Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες οδηγών, είτε αυτοί οδηγούν μηχανή, είτε αυτοκίνητο. Ορισμένοι είναι καλοί, τακτικοί, έννομοι και προσεκτικοί, άλλοι είναι άτσαλοι, άτακτοι, απρόσεκτοι και αγενείς. Δυστυχώς, ο διαχωρισμός των οδηγών ανά κατηγορία δεν μπορεί να γίνει από τους Αντεράϊτερς, με αποτέλεσμα ο υπολογισμός των ασφαλίστρων να είναι δύσκολος έως αδύνατος. Υπάρχουν οι οδηγοί δικύκλων, που οδηγούν χωρίς δίπλωμα, χωρίς κράνος και πολλές φορές με απογυμνωμένα οχήματα π.χ. χωρίς φτερά, φλας, πινακίδες. Ίσως τους έχετε προσέξει επειδή τα μηχανάκια τους απαστράπτουν από το πολύ νικέλωμα, αλλά σίγουρα τους έχετε ακούσει από τον εκκωφαντικό θόρυβο που κάνουν οι εξατμίσεις τους. Η πλειοψηφία των οδηγών αυτής της κατηγορίας είναι ανήλικοι και το αγαπημένο τους σπορ είναι οι κόντρες. Συνήθως έχουν αποκτήσει τα οχήματα μετά από έντονη πολιορκία προς τους γονιούς τους, οι οποίοι προκειμένου να τους ξεφορτωθούν, ενδίδουν στις απαιτήσεις των τέκνων. Προφανώς δεν ισχύει εδώ το γνωστό Κρητικό ανέκδοτο: «Μπαμπά, θα μου πάρεις μηχανάκι;» ρωτά ο γιος. «Βεβαίως παιδί μου» απαντά ο στοργικός πατέρας, «με πόσες βέργες το θες;» Μια άλλη κατηγορία είναι αυτοί που έχουν μοτοσικλέτα για να εξυπηρετούνται στην καθημερινότητά τους. Βέβαιο είναι ότι κάποιοι από αυτούς δεν διαθέτουν την

Οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές καλύψεις

για μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα σήμερα είναι: Αστική Ευθύνη Σωματικές Βλάβες 500.000 ευρώ ανά άτομο & Αστική Ευθύνη Υλικές Ζημίες 500.000 ευρώ ανά ατύχημα. Πέραν αυτών, υπάρχουν και καλύψεις που μπορεί να επιλέξει ο οδηγός προκειμένου να είναι ενισχύσει την ασφάλεια του. Αυτές είναι:

•Νομική Προστασία. Είναι η κάλυψη που

θα σας ξελασπώσει όταν πραγματικά την χρειαστείτε. Π.χ. όταν εμπλακείτε σε ατύχημα στο οποίο η υπαιτιότητα της ευθύνης δεν είναι ξεκάθαρη, τότε μέσω της νομικής προστασίας θα καλυφθούν τα δικαστικά έξοδα για να βρείτε το δίκιο σας. Η έξτρα αυτή παροχή κοστολογείται από 10 έως 50 ευρώ ετησίως, αναλόγως την εταιρία η οποία την προσφέρει. Μην ξεχνάμε, ότι πληρώσεις αγοράζεις.

•Πυρκαγιά. Είναι η κάλυψη που θα σας

αποζημιώσει όταν το όχημα σας καεί. Προσοχή! Ορισμένες εταιρείες (οι «πονηρές») δεν καλύπτουν πυρκαγιά από εμπρησμό.

•Τρομοκρατικές Ενέργειες. Καλύπτουν

μόνο της ζημίες που θα προκαλέσει στο όχημα τρομοκρατική οργάνωση. Απαραίτητη προϋπόθεση για ενεργοποίηση της κάλυψης είναι ανάληψη της ευθύνης από αναγνωρισμένη τρομοκρατική οργάνωση. Προσοχή! Μην πέφτετε σε μη αναγνωρισμένες οργανώσεις…

Αυτοί οι μοτοσικλετιστές που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα είναι και οι μόνοι που δικαιολογούνται απόλυτα για τα παράπονα που εκφράζουν προς τους ασφαλιστές τους κάθε φορά που τους αναγγέλλεται νέα αύξηση στα ασφάλιστρα. Όπως είπαμε όμως, είναι σχεδόν αδύνατος ο υπολογισμός ασφαλίστρων στις μοτοσικλέτες διότι λόγου του ελλιπέστατου ως ανύπαρκτου ελέγχου, κυκλοφορούν πολλοί παράνομοι. Μοιραία, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Μετά την αύξηση των ασφαλιστικών ορίων από τις 500.000 ευρώ ανά ατύχημα στο ίδιο ποσό ανά άτομο, (στις επικείμενες αυξήσεις το ποσό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί) είναι βέβαιο ότι τα ασφάλιστρα θα είναι δυσβάστακτα για αυτούς που μέχρι χθες νόμιζαν ότι με ένα πενηντάρικο είχαν «καθαρίσει» με το θέμα ασφάλειας.

Αυτές είναι οι συνηθέστερες καλύψεις που μπορεί να αγοράσει κάποιος για να καλύψει το «άλογο» του. Τι γίνεται όμως με την κλοπή; Ποια κλοπή; Δηλαδή όταν βγει ο αναβάτης από το Saloon και δεν βρει «παρκαρισμένο» το καθαρόαιμο άτι του εκεί που το άφησε; Α, μάλιστα… Δυστυχώς, καμία ασφαλιστική εταιρία δεν διαθέτει αυτή την κάλυψη με ασφάλιστρο προσιτό στον καθένα μας. Ίσως, μια ή δυο εταιρίες ασφαλίζουν για κλοπή κάποιες συγκεκριμένες μάρκες μοτοσικλετών, αλλά και πάλι με απαγορευτικά ασφάλιστρα που αγγίζουν τα 50 ευρώ ανά 1.000 ευρώ αξία μηχανής. Προσοχή λοιπόν φίλοι οδηγοίαναβάτες: τα ασφάλιστρα για κλοπή είναι επιπλέον των άνω καλύψεων, οπότε φροντίσετε να διπλοκλειδώνετε τη μοτοσικλέτα σας και αν μπορείτε να τη φυλάσσετε σε προστατευμένο σημείο.


SOCIAL OBSERVER

Stop and Go 21


38 Stop and Go

ΡΕΖΕΡΒΑ

ΟΔΟ

Σ

ΡΒΑ Ε Ζ ΡΕ ERVA REZ eel spare

wh

Ορίζοντας το

υπεραυτοκίνητο

Ιδιοκτήτες των Porsche Cayenne έχω πολύ κακά νέα για σας: αγοράσατε το λάθος αυτοκίνητο και θα πρέπει να το αλλάξετε αμέσως με ένα Smart Roadster! Ίσως νομίζετε ότι τα έχασα τελείως, αλλά υποστείτε για λίγο τις σκέψεις μου και ίσως διαπιστώσετε ότι κάνατε την εντελώς λάθος επιλογή. Όλα καταλήγουν στον ορισμό του υπεραυτοκινήτου και στο ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που το καθορίζουν. Γιατί ποιός είναι ο λόγος που κάποιος επιλέγει την Cayenne και όχι την Mercedes ML 63 AMG ή το Range Rover Sport; Απλά θεωρεί ότι αγοράζοντας μια Porsche εξ’ ορισμού αγοράζει και το μοναδικό SUV που είναι ταυτόχρονα και υπεραυτοκίνητο. Και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη. Ε, λοιπόν εδώ είναι που υπάρχει το πρόβλημα και εξηγώ. Τι είναι αυτό που ορίζει ένα υπεραυτοκίνητο; Μετά από πολύ μελέτη και σκέψη κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι η θέση που είναι τοποθετημένες οι δαγκάνες των φρένων! Απλά ρίξτε μια ματιά στη θέση που έχουν οι δαγκάνες σε όλα τα υπεραυτοκίνητα, όλων των εποχών. Είναι τοποθετημένες όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο κέντρο βάρους έτσι ώστε να εξασφαλίζουν τη βέλτιστη κατανομή μάζας, μειώνοντας τις δυνάμεις που προκαλεί η αδράνεια. Έτσι, οι μηχανικοί έχουν τοποθετήσει τις δαγκάνες των πίσω φρένων μπροστά από τους δίσκους και τις δαγκάνες των εμπρός φρένων πίσω από τους δίσκους. Και αυτό είναι κάτι σαν μια παγκόσμια σταθερά για όλα τα υπεραυτοκίνητα: οι Ferrari, οι Lamborghini, οι Aston Martin, όλες οι Porsche εκτός από μία, έχουν το σωστό σχεδιασμό για την τέλεια κατανομή βάρους. Εδώ, η μεγάλη έκπληξη είναι το μικρό Smart Roadster, το οποίο έχει όλα τα σωστά συστατικά. Μόνο δύο θέσεις, ανοιγόμενη οροφή, κινητήρα στο κέντρο (στη σωστή θέση δηλαδή), προφανώς πίσω κίνηση, σειριακό κιβώτιο με μοχλούς αλλαγής στο τιμόνι και δεν μας απογοητεύει ούτε στο θέμα των φρένων: δαγκάνες μπροστινών φρένων πίσω από τους δίσκους. Μπορεί στον πίσω άξονα να έχει ταμπούρα, αλλά ποιός μπορεί να κατηγορήσει τη Smart γι’ αυτό, όταν το βάρος είναι μόλις 700 κιλά; Φυσικά όπως και σε κάθε κανόνα υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα όλες οι σύγχρονες BMW, ακόμα και η ταπεινή σειρά 1 έχει τη σχεδίαση του υπεραυτοκινήτου. Αλλά βέβαια είναι κατασκευασμένες από τους τελειομανείς μηχανικούς της BMW, οι οποίοι δεν μπορούν να είναι ικανοποιημένοι από οτιδήποτε λιγότερο από το τέλειο. Έπειτα υπάρχει η Mercedes ML 63 AMG, η οποία επί-

σης έχει το σωστό σχεδιασμό και ποιός βέβαια μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτό το αυτοκίνητο είναι κάτι λιγότερο από υπεραυτοκίνητο με 510 ίππους και 0-100 χλμ./ώρα σε 5,0 δεύτερα. Στην αντίπερα όχθη υπάρχει το Nissan GTR, το οποίο θεωρείται ένα από τα ταχύτερα υπεραυτοκίνητα, που μπορεί κάποιος να αγοράσει. Δυστυχώς βέβαια είναι κατασκευασμένο από Γιαπωνέζους μηχανικούς της Datsun και τους προγραμματιστές υπολογιστών του Playstation, οι οποίοι ζουν πολύ μακριά από τη Μόντενα... Και το αποτέλεσμα είναι ότι οι δαγκάνες των μπροστινών φρένων είναι στη λάθος θέση. Μια ακόμα εξαίρεση αποτελεί η Ferrari Enzo, στην οποία στους πίσω τροχούς υπάρχουν δύο αντικριστές δαγκάνες σε κάθε δίσκο. Εδώ τι μπορεί να πει κανείς για την επιλογή των θεών της Ferrari. Κρίνοντας από τις επιδόσεις και την οδική συμπεριφορά της Enzo, μάλλον ήξεραν τι έκαναν. Ή ίσως ήταν επιλογή του Μιχαλάκη (ξέρετε του Schumacher) που ανέλαβε το στήσιμο του αυτοκινήτου. Η παραπάνω ανάλυση καταλήγει πολύ φυσικά στο συμπέρασμα ότι η Porsche Cayenne είναι δυστυχώς μια τελείως λάθος επιλογή. Ακόμα και αν οι δαγκάνες των πίσω φρένων είναι στη σωστή θέση, οι εμπρός είναι τοποθετημένες μπροστά από τον αντίστοιχο δίσκο. Είναι έτσι η μοναδική Porsche με σχεδιασμό μη-υπεραυτοκινήτου. Αν βέβαια το σκεφτείτε καλύτερα, είναι επίσης η μόνη Porsche που δεν έχει σχεδιαστεί από μηχανικούς της Porsche. Και εφόσον οι μηχανικοί της VW δεν γνωρίζουν πώς να σχεδιάζουν και να φτιάχνουν υπεραυτοκίνητα, το αποτέλεσμα είναι ότι η Cayenne είναι καταδικασμένη να είναι ένα VW και όχι μια πραγματική Porsche! Οπότε για όλους εσάς που αγοράσατε μια Cayenne έχω μια πρόταση να κάνω: να την επιστρέψετε και να αγοράσετε ένα πραγματικό υπεραυτοκίνητο, σαν το μικρό γίγαντα που λέγεται Smart Roadster. Έτσι θα γλιτώσετε και περίπου 60.000 ευρώ για τα ταξίδια σας στους τόπους συνάντησης του διεθνούς jet-set, στους οποίους τώρα δεν μπορείτε να πάτε, διότι: ξοδέψατε όλα τα χρήματά σας στο λάθος αυτοκίνητο και διότι ντρέπεστε υπερβολικά να οδηγήσετε εκεί με το VW Touareg σας. Υ.Γ.: Πρέπει εδώ να παραδεχτώ ότι από τη στιγμή συγγραφής αυτού του άρθρου για το Sparewheels.gr η Porsche έπραξε το σωστό και επανασχεδίασε τις δαγκάνες της Cayenne και έτσι μπορεί να υπολογίζεται πλέον ως μια γνήσια Porsche. Γ.Ζ.

Αναδημοσίευση από το http://www.sparewheels.gr/opinions/driving


BLOGGERS

Stop and Go 39


VW Scirocco R

40 Stop and Go

ΟΔΗΓΟΥΜΕ

α

πάζει…

Γιάννης Γιαννιδάκης, giannidakis@stopandgomag.gr

Γιώργος Καραγιωργάκης

Tην κορυφαία έκδοση του μικρομεσαίου της σπορ κουπέ παρουσίασε η VW στον φυσικό του χώρο… την πίστα!

Τ

ο νέο Scirocco R είναι πλέον εδώ… Ενωμένο, δυνατό, όπως θα ‘λεγαν… οι πολιτικοί. Εμείς, ας κρατήσουμε το δεύτερο. Η Σειρά R της VW αποτελεί την κορυφαία έκφραση της σπορ προσωπικότητας που επιθυμεί να προσδώσει η γερμανική φίρμας στα μοντέλα της. Και όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, τα καταφέρνει μια χαρά. Όλα ξεκινούν από το μηχανικό σύνολο του Ομίλου. Ο υπερτροφοδοτούμενος δίλιτρος TSI τετρακύλινδρος κινητήρας έχει δεχθεί παρεμβάσεις, ώστε να αποδίδει 265 ίππους και 350 Nm στις 2.500 σ.α.λ. Τα πιστόνια είναι ενισχυμένα, όπως και οι κύλινδροι, ενώ οι μπιέλες σχεδιάστηκαν εκ νέου, ώστε να είναι πιο ανθεκτικές και να μεταδίδουν αξιόπιστα τη δύναμη του κινητήρα στο σύστημα μετάδοσης κίνησης. Το Scirocco R διατίθεται –όπως είναι φυσικόεκτός από το 6άρι μηχανικό κιβώτιο και με το πιο γρήγορο αυτόματοσειριακό DSG, που του εξασφαλίζει ακόμα πιο εκρηκτικές επιδόσεις. Για την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ ώρα το γερμανικό κουπέ χρειάζεται

6,0 δεύτερα (με DSG 5,8), ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα. Όπως ήταν φυσικό, οι μηχανικοί της εταιρίας προέβησαν σε αλλαγές και τροποποιήσεις, έτσι ώστε η παραπανίσια δύναμη και ο χαρακτήρα του “R” να αποδίδουν τα μέγιστα. Τοποθετήθηκαν νέα, σκληρότερα και χαμηλότερα ελατήρια, ενώ το ηλεκτρονικό μπλοκέ XDS, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Golf GT, κρίθηκε απαραίτητο, ώστε να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση και την μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση. Όλα αυτά όμως, στη θεωρία. Τι γίνεται στην πράξη; Αυτό ήθελε να δούμε από πρώτο χέρι η Kosmocar και για το λόγο αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε το μοντέλο στο φυσικό του περιβάλλον. Στην πίστα. Το Scirocco R πυροβολεί. Ο κινητήρας «αρπάζει» από πολύ χαμηλά και συνεχίζει απτόητος μέχρι τον κόφτη. Αν και προσθιοκίνητο, η υποστροφή μετριάζεται από το ηλεκτρονικό


ΟΔΗΓΟΥΜΕ

μπλοκέ, που σε γενικές γραμμές κάνει θαύματα. Το έτσι κι αλλιώς πολύ καλό πάτημα της «συμβατικής» έκδοσης έχει ενισχυθεί και με το παραπάνω. Με απενεργοποιημένο φυσικά το ESP, όσο και αν πιέσεις, όσο και αν θελήσεις να βγεις εκτός πορείας δεν θα τα καταφέρεις εύκολα, εκτός και αν είσαι… κουλός! Το μόνο αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι δεν επιτρέπονται τα παιχνίδια, καθώς το XDS σε συνεργασία με το ESP επεμβαίνουν σχετικά γρήγορα. Αφήνουν ένα μικρό περιθώριο, τόσο ώστε να τοποθετηθείς καλύτερα στη στροφή, αλλά τίποτα παραπάνω. Βρε καλό μου, γλίστρα λιγάκι… Τίποτα! Προς το τέλος κάτι έγινε, όταν και τα λάστιχα είχαν αρχίσει να φαγώνονται. Όσο για το σύστημα πέδησης, να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι τα φρένα ήταν πολύ ισχυρά και δεν έδειξαν σημάδια καταπόνησης, στην έντονη και συνεχόμενη χρήση τους στην πίστα (διαθέτει δισκόφρενα 17’’ και δίσκους 345 χλστ. εμπρός και 310 χλστ. πίσω). Όσο για τους λάτρεις της εμφάνισης, με λίγα λόγια να περιγράψουμε τα κύρια γνωρίσματα του Scirocco

R. Διαθέτει μεγαλύτερους αεραγωγούς μπροστά, προβολείς Bi-Xenon με ενσωματωμένα φώτα αλλαγής πορείας, διπλές απολήξεις εξάτμισης, μαύρο διαχύτη στο κάτω μέρος του πίσω προφυλακτήρα και σημαντικά πιο μεγάλη αεροτομή οροφής. Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν τα σπορ καθίσματα, τα διακοσμητικά στοιχεία από αλουμίνιο και ο λευκός φωτισμός οργάνων με τους μπλε δείκτες. Τέλος, να τονίσουμε ότι στο μοντέλο μπορεί να τοποθετηθεί προαιρετικά το σύστημα των ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων DCC, όπου ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις διαβαθμίσεις: “Normal”, “Sport” και “Comfort”. Ωστόσο, το καλύτερο απ’ όλα –σχεδόν- είναι η τιμή του, καθώς με 33.670 ευρώ είναι δικό σας. Με 2.000 ευρώ περισσότερα αποκτάτε την έκδοση με το DSG, ενώ η διαφορά του από την δίλιτρη έκδοση με τους 210 ίππους φθάνει μόλις και με τα βίας τα 4.000 ευρώ, οπότε μην το σκέφτεστε καν… Όσοι έχετε αποκτήσει το δίλιτρο, χάσατε…

To αγωνιστικό Scirocco GT24 μας περίμενε στην πίστα, με οδηγό τον πολυπρωταθλητή Juha Kankkunen.

Stop and Go 41


42 Stop and Go

ΔΟΚΙΜΗ

Έχει πέντε πόρτες, είναι τετραθέσιο, είναι χιλιάρι, είναι τρικίλυνδρο, είναι οικολογικά συνειδητοποιημένο, είναι ξεκούραστο… Τι είναι;

Πόσο μικρό… το έχεις; Κατά παράδοση, το «μεγάλο» στο μέγεθος είναι αυτό που κάνει την διαφορά στην ευχαρίστηση… Ναι, αλλά ένα μεγάλο σε μέγεθος αυτοκίνητο, στις μέρες μας, δεν μπορεί πλέον να προσφέρει στον ιδιοκτήτη του την ευχαρίστηση που του προσέφερε κάποτε! Στην εποχή μας, ευτυχής είναι αυτός που το έχει μικρό κι αν αυτό το μικρό είναι και Pixoμικρό, τότε μάλλον είναι ακόμα πιο ευτυχής. Μικρά αυτοκίνητα, δόξα τω Θεό, υπάρ-

χουν πολλά. Κάποια απλώς μικρά, κάποια άλλα φορτωμένα με άχρηστα πράγματα για να γίνουν πιο δελεαστικά (μη με βλέπεις μικρό… έχω και βάρκα), κάποια άλλα πάλι, κτύπησαν την πόρτα διάσημων μόδιστρων για να γίνουν πιο θελκτικά (κοιτάξτε, έχω και Φούτσι χρώμα -μη pixo μέσα)… Στόχος, οι ανάγκες του ανθρώπου της πόλης Όπως φαίνεται –εκ πρώτης– οι άνθρωποι στην Nissan με την χείρα βοηθείας των ανθρώπων της Suzuki, που γνωρίζουν πολύ καλά την κατηγορία των mini, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα αυτοκίνητο το οποίο θα καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες που βασίζονται στην λογική. Το έπραξαν χωρίς να του στερήσουν σημαντικά στοιχεία, που αν και απαραίτητα σε όλα τα αυτοκίνητα, δύσκολα τα συναντούσες σε αυτοκίνητα της κατηγορίας, εκτός κι αν έβαζες το χέρι βαθιά στην τσέπη. Στόχευσαν στις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου της πόλης, που επιθυμεί ένα αυτοκίνητο οικονομικό, με δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων ατόμων, το οποίο

για την παραχώρηση του χώρου για τις ανάγκες της φωτογράφισης

Ε

ίναι το Pixo! Έτσι το βάφτισαν οι ιθύνοντες της Nissan και το γεγονός ότι το όνομα κάνει βοηθάει και παραπέμπει σε διάφορες ρίμες (pixo …σε έχω σατανά, θα σου pixo –σφαλιάρα, το –pixoμου μέσα), αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Το Pixo είναι το νέο αυτοκίνητο πόλης. Σε μια εποχή όπου όλους εμάς τους Έλληνες μας έχει πιάσει το οικολογικό μας (μη pixo μέσα), αλλά στην πραγματικότητα, μας έχει πιάσει η πιλάλα των εξόδων και της εφορίας, το Pixo, είναι μια έντιμη πρόταση. Το αυτοκίνητο βασίζεται στο Alto, που παρουσιάστηκε το 2008 και άρχισε να εξάγεται και να κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της Maruti Suzuki στην Ινδία.

Γιάννης Γιαννιδάκης

Ευχαριστούμε το

Πάνος Παπαδόπουλος, papadopoulos@stopandgomag.gr


ΔΟΚΙΜΗ

Stop and Go 43

Nissan Pixo

Pixo-μέγεθος που μετράει!


44 Stop and Go

ΔΟΚΙΜΗ

θα είναι πέρα για πέρα αξιόπιστο και το σημαντικότερο όλων, δεν θα είναι φορτωμένο με καλούδια που στις συνθήκες μιας πόλης, είναι λίγο ως πολύ, άχρηστα. Παρά το γεγονός ότι η Nissan προβάλλει τον οικολογικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου ως πρωτεύων ζήτημα (και πολύ καλά το κάνει), εντούτοις εγώ δεν θα μείνω σε αυτό, καθότι –ως γνωστόν– στην Ελλάδα η οικολογική συνείδηση σταματάει στο πέταγμα της γόπας του τσιγάρου από το ανοικτό παράθυρο! Να πούμε τα σύκα–σύκα και την σκάφη–σκάφη. Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για το αυτοκίνητο, κινείται γύρω από το τρίπτυχο «οικονομία, άνεση και αξιοπιστία». To εσωτερικό του φιλοξενεί με σχετική άνεση 4 ενήλικες επιβάτες, ενώ η σχεδίαση του πίνακα, του ταμπλό και της κονσόλας είναι λιτή και δεν ενθουσιάζει. Απουσιάζει το στροφόμετρο, ενώ τα πλαστικά είναι σκληρά, όπως άλλωστε και στους περισσότερους εκ των ανταγωνιστών του. Το φινίρισμα ωστόσο, αλλά και η εργονομία των χειριστηρίων βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Εν κινήσει Στον δρόμο, το αυτοκίνητο συμπεριφέρεται όπως οφείλει να συμπεριφερθεί ένα αυτοκίνητο πόλης. Σε ανοικτές διαδρομές, ο τρικίλυνδρος κινητήρας με τους 68 ίππους, κινεί το ελαφρύ αμάξωμα των 855 κιλών απλά ικανοποιητικά, και αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως μειονέκτημα. Το Pixo άλλωστε, είναι αυτοκίνητο πόλης.


ΔΟΚΙΜΗ

τεχνικα χαρακτηριστικα Κινητήρας/Διάταξη 3κύλινδρος/σε σειρά Χωρητικότητα (κ.εκ.) 996 Μετάδοση εμπρός Ισχύς κατασκευαστή (ίπποι/σ.α.λ.) 68/6.000 Ροπή κατασκευαστή (Nm/σ.α.λ.) 90/3.400 Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 163 155 Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (sec) 14,0 Μήκος/πλάτος/ύψος (χιλ.) 3.565/1.600/1.470 Μεταξόνιο (χιλ.) 2.360 Χώρος αποσκευών (λίτρα) 129-367 Βάρος (κιλά) 855 Μέση κατανάλωση καυσίμου (λίτρα/100χλμ.) 4,4 Εκπομπές ρύπων CO2 (γρ./χλμ.) 103 Έκδοση Acenta Τιμή (ευρώ) 9.840

Stop and Go 45

Οι ανάρτησης του δεν προβληματίζουν σε καμία περίπτωση. Είναι σχετικά άνετες, ενώ ο πίσω άξονας όπως αναμένεται είναι κατά τι σκληρός, όχι όμως όσο άλλων προτάσεων. Το τιμόνι παρέχει καλή σχετικά πληροφόρηση, αλλά οι ταχύτητες του Pixo προδίδουν την καταγωγή του, καθότι δεν «κουμπώνουν» άριστα. Εν κατακλείδι Το Pixo, δείχνει να είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, για όποιον θέλει να επενδύσει στην απλότητα, στην πρακτικότητα, στην οικονομία και στην οικολογία! Ιδανικό για να πας τα παιδιά στο σχολείο, ιδανικό για μια γυναίκα για να πάει με τις φίλες της για ψώνια (…αρκεί να μη το παρακάνουν). Η βασική έκδοση Motiva, που ξεκινά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 9.000 ευρώ (8.670) και είναι ουσιαστικά για τα μάτια του κόσμου, καθώς δεν διαθέτει ούτε ηλεκτρικά παράθυρα, ούτε air-condition. Με air-condition, η τιμή ανέρχεται στις 9.320 ευρώ, ενώ η πιο πλούσια Acenta κοστίζει 9.840.

Το σχόλιο του γκρινιάρη «Το αυτοκίνητο δεν είναι Nissan! Είναι Pixo-Alto κι εγώ ως γνωστόν δεν τα πηγαίνω καλά με τα ημίαιμα αυτοκίνητα. Επιπλέον παραείναι μικρό… για τη χάρη μου! Άραγε το δίνουν και σε μπρελόκ;»


46 Stop and Go

ΔΟΚΙΜΗ

Viva il sole Τα έχω 500 κι έχω και κάμπριο… Πάμε βόλτα; Λίγα αυτοκίνητα κατάφεραν να επαναφέρουν το χθες με τόση επιτυχία. Η Fiat, μετά την τεράστια επιτυχία του 500… μας βγάζει το καπέλο, μας αφήνει ακάλυπτους στον ήλιο και καλά το κάνει. Το 500 C είναι εδώ και όπως δείχνει θα έχει ένα ηλιόλουστο και επιτυχημένο μέλλον. Πάνος Παπαδόπουλος, papadopoulos@stopandgomag.gr

Γιάννης Γιαννιδάκης


Stop and Go 47

Fiat 500C

ΔΟΚΙΜΗ

Τ

ο έχω ξεκαθαρίσει, αλλά κανένας δεν εννοεί να το καταλάβει… «Μη μου δίνεται Ιταλικά αυτοκίνητα… Είναι σαν να βάζετε έναν χορτοφάγο να επιλέξει ανάμεσα σε μια ζουμερή T-bone μπριτζόλα και σε ένα πιάτο με λαχταριστά χόρτα εποχής…». Το είπα μια, το είπα δύο, το είπα τρεις, αλλά εμένα μου έλαχε ο κλήρος να μοιραστώ μέρες δοκιμής με το ηλιολουσμένο 500αράκι. Ηλιολουσμένο αυτό, αλλά την ημέρα που το πήρα στα χέρια μου, έβρεχε και δεν έλεγε να σταματήσει. Έτσι, μπορεί να μη χάρηκα με την πρώτη, αλλά είχα τουλάχιστον την ευκαιρία να δοκιμάσω την στεγανότητα της κουκούλας. Ουδέν κακό, αμιγές καλού.

Επί του πρακτέου Το αυτοκίνητο σίγουρα δεν είναι αντρικό, με την έννοια που δίνουμε σε ένα αυτοκίνητο με διακριτά χαρακτηριστικά ανδρισμού (βλέπε άγριο look), αλλά και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πεις ότι είναι ένα ουδέτερο αυτοκίνητο με unisex χαρακτηριστικά. Ταιριάζει καλύτερα σε γυναίκες και θεωρώ ότι αυτός ήταν και ο βασικός αγοραστικός στόχος της Fiat. Η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο στόμα μόλις το αντίκρισα ήταν η λέξη «γλυκό». Εδώ μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που κλήθηκε να αναβιώσει το παρελθόν και καταφέρνει να χρωματίσει τον οδη-


48 Stop and Go

ΔΟΚΙΜΗ

τεχνικα χαρακτηριστικα Κινητήρας/Διάταξη 4κύλινδρος/σε σειρά Χωρητικότητα (κ.εκ.) 1.368 Μετάδοση εμπρός Ισχύς κατασκευαστή (ίπποι/σ.α.λ.) 100/6.000 Ροπή κατασκευαστή (Nm/σ.α.λ.) 131/4.250 Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 163 182 Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (sec) 11,0 Μήκος/πλάτος/ύψος (χιλ.) 3.546/1.627/1.488 Μεταξόνιο (χιλ.) 2.300 Χώρος αποσκευών (λίτρα) 182 Βάρος (κιλά) 970 Μέση κατανάλωση καυσίμου (λίτρα/100χλμ.) 6,1 Εκπομπές ρύπων CO2 (γρ./χλμ.) 140 Έκδοση Lounge Τιμή (ευρώ) 17.550

γό του με όμορφες νοσταλγικές πινελιές μιας εποχής αλλοτινής. Οι χρωματικές παραλλαγές στο δέρμα (λευκό με καφέ), παίζουν με το μάτι και με τις αισθήσεις δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Οι σχεδιαστές του νέου 500 έχουν ήδη αποδείξει τις δυνατότητές τους. Δημιούργησαν ένα όμορφο αυτοκίνητο πόλης, που ταυτόχρονα μπορεί να είναι ένα οικονομικό μέσο μετακίνησης, αλλά και μια μικρή πολεμική μηχανή (βλέπε 500 Abarth SS). Με το 500 C δείχνουν να ολοκληρώνουν ένα τρίπτυχο, που ως στόχο είχε να καλύψει πολλές πτυχές, αλλά σε κάθε περίπτωση να θυμίζει ότι η επιτυχημένη αναβίωση του «χθες» είναι εφικτή. Απόδειξη, ότι δύο χρόνια μετά από την παρουσίαση του, το 500αράκι εξακολουθεί να μαγνητίζει τα βλέμματα. Εν κινήσει Ο 1.400άρης κινητήρας με τους 100 ίππους δείχνει την ζωηράδα του από τη στιγμή που γυρίζεις τον διακόπτη και σε αυτό βοηθάει ο ήχος του. Στον δρόμο και με την επιλογή sport ενεργοποιημένη, το 500 C κινείται σχετικά γρήγορα και η νευρικότητα του είναι γνήσια Ιταλική. Τα κρατήματα του παραμένουν σχεδόν άριστα κι αν θέλεις να το δεις να γλιστράει, πρέπει να προσπαθήσεις πολύ… Ωστόσο, χωρίς την sport επιλογή, το 500άκι υστερεί σε αίσθηση τιμονιού. Σε επίπεδα άνεσης, δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά, καθώς οι σφιχτές αναρτήσεις του εννοούν να θέλουν να διαβάσουν κάθε ανωμαλία του δρόμου. Σε αυτό το σημείο, η ύπαρξη της υφασμάτινης οροφής βοηθάει αφάνταστα, ειδικά τους ψηλούς επιβάτες, εξαλείφοντας την πιθανότητα καρούμπαλου. Οι θόρυβοι από το εξωτερικό περιβάλλον με την κουκούλα κλειστή, βρίσκονται σε κανονικά επίπεδα αν και σε ένα κάμπριο με μαλακή οροφή, γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι ο θόρυβος είναι μέρος της διαδικασίας. Με την κουκούλα ανοικτή, σε αντίθεση με άλλα κάμπριο, το αμάξωμα δείχνει να είναι εξίσου στιβαρό με την κλειστή έκδοση, καθώς η παρουσία των πλευρικών και πίσω κολώνων είναι καταλυτική. Επίσης, ο αέρας δεν εισέρχεται εύκολα στο αμάξωμα, ούτε και εμφανίζονται στροβιλισμοί μέσα σε αυτό, ακόμα και κινούμενοι με υψηλές ταχύτητες. Σε επίπεδα κατανάλωσης, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν δύο ταχύτητες… αυτή της οδήγησης με χρήση της επιλογής Sport και αυτή της οδήγησης χωρίς την επιλογή Sport. Καίει περισσότερα από τα κλασσικά αυτοκίνητα της κατηγορίας του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για υπερβολή. Φύσα αεράκι, φύσα… Για να μπορέσεις να περάσεις από την κλασσική


ΔΟΚΙΜΗ

οδήγηση στην απολαυστική οδήγηση, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να πατήσεις το μαγικό κουμπάκι. Η κουκούλα ανοίγει σε τρία στάδια. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, διπλώνεται πίσω από τα προσκέφαλα των πίσω καθισμάτων και πάνω από το πορτμπαγκάζ. Το μόνο πρόβλημα σε αυτή την θέση είναι ότι μειώνει στο ελάχιστο την ορατότητα προς τα πίσω, αλλά μπρος τα κάλλη τι είναι η έλλειψη ορατότητας; Τίποτα! Οι εξωτερικοί καθρέπτες γι’ αυτό υπάρχουν. Η κατασκευή της κουκούλας είναι προσεγμένη και εσωτερικά επενδυμένη, ενώ το πίσω τζάμι μαζεύεται μαζί της στην τελευταία θέση. Όσο για την αίσθηση, μόλις κατεβάσεις όλα τα παράθυρα, ξεχνάς τα τοξοειδή τμήματα της οροφής και απολαμβάνεις μια αληθινά «κάμπριο» διαδρομή.

Το σχόλιο του γκρινιάρη «Σας το έχω πει… ανάβετε φωτιές και το αυτό κάνατε με την κυρά μου… Με 17.550 ευρώ ξέρετε πόσα ανοιχτήρια παίρνω; Αγοράζω το εργοστάσιο που τα κατασκευάζει. Εγώ ξόδεψα μόλις 1 ευρώ, πήρα ένα, της το έδωσα και της είπα να κόψει την οροφή του δικού της… Κάμπριο δεν ήθελε; Να το φτιάξει μόνη της…»!

Εν κατακλείδι Εάν εξαιρέσουμε την ιδιαίτερα τσιμπημένη τιμή, το 500 C είναι ένα ιδιαίτερο αυτοκίνητο που απευθύνεται σε ανθρώπους με κέφι και αυθορμητισμό. Έχει νεύρο, είναι όμορφο, είναι ανοικτό, συντροφεύει στην πόλη και σε τσιγκλάει να το ανοίξεις για να χαρείς όμορφες διαδρομές. Το 500C στην έκδοση lounge διαθέτει έναν πλούσιο βασικό εξοπλισμό, αν και το σύστημα Start & Stop θα θέλαμε να είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού και όχι του προαιρετικού (350 ευρώ). Το μοντέλο της δοκιμής μας διέθετε επιπρόσθετα αυτόματο κλιματισμό, δερμάτινο τιμόνι, εφεδρικό μικρό τροχό, 16άρες ζάντες αλουμινίου, αναβαθμισμένο ηχοσύστημα με ενισχυτή και Sub, ειδικό χρώμα και στιλιστικές εξωτερικές λεπτομέρειες, που ανεβάζουν το κόστος του κατά άλλα 2.630 ευρώ.

Stop and Go 49

Tο 500C του 1957


50 Stop and Go

ΔΟΚΙΜΗ

Το σχόλιο του γκρινιάρη «Μεγάλο, μεγάλο, μεγάλο! Με πρήξατε! Δοκιμάστε να βάλετε ένα ψυγείο, τρεις ηλεκτρικές κιθάρες, ένα μπάσο, τέσσερις ενισχυτές και μια κονσόλα ήχου μαζί με τα τζουμπλέκια τους και θα ανακαλύψετε… ότι το ψυγείο δεν χωράει! Που το είδατε το μεγάλο;»

Δευτέρα έως Παρασκευή για εντός διαδρομές και Σαββατοκύριακο για περιπέτειες... εκτός ορίων, αλλά με ρέγουλα, καθότι δεν είναι κρι-κρι Πάνος Παπαδόπουλος, papadopoulos@stopandgomag.gr

Γ

ια πολλούς, το όνομα Skoda στέκεται ως εμπόδιο στην απόφαση τους να επιλέξουν ένα μοντέλο της Τσέχικης εταιρείας. Όμως, οι ορθά σκεπτόμενοι, δεν δίνουν καμία σημασία σε αυτό και καλώς το πράττουν. Ειδικά σε ότι αφορά το Octavia5 4x4 Scout, που όσοι το επιλέξουν πράττουν σοφά, καθώς οι προκαταλήψεις είναι για τους οπισθοδρομικούς και φυσικά γιατί το αυτοκίνητο είναι ικανό να ξεπεράσει κάθε λογικό εμπόδιο… Άλλωστε γι’ αυτό φτιάχτηκε! Επιπλέον, κάνει τους έχοντες των αντίστοιχων ή λίγο μεγαλύτερων μοντέλων του μπαμπά Ομίλου, να δυσανασχετούν όταν σε βλέπουν να αφήνεις

Γιάννης Γιαννιδάκης, Κων/νος Παπαδόπουλος

την άσφαλτο και να παίρνεις τις ραχούλες για να μαζέψεις χοχλιούς!

Επί του πρακτέου Το ανανεωμένο Octavia5 4x4 Scout είναι σαφώς πιο όμορφο από το προηγούμενο μοντέλο. Τα φωτιστικά σώματα, η νέα μάσκα, τα φλας στους καθρέπτες και οι διάφορες μικροεπεμβάσεις στο αμάξωμα γενικότερα, δημιουργούν μια καλαίσθητη εικόνα. Το αυτοκίνητο ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εκδόσεις, καθώς τα 18 εκ. της απόστα-


ΔΟΚΙΜΗ

Stop and Go 51

Skoda Octavia5 4x4 Scout 1.8 TSi

«Έσω έτοιμος!»

(και στα αλώνια και στα σαλόνια) σης του αμαξώματος από το έδαφος, τα εμπρός και πίσω σπόιλερ, τα μαύρα προστατευτικά στα φτερά και οι νέες 17άρες ζάντες ενδυναμώνουν την off road εικόνα του. Στα εντός ξεχωρίζει ο ανανεωμένος πίνακας οργάνων, το νέο τιμόνι και η χειρολαβή από αλουμίνιο πάνω από το ντουλαπάκι του συνοδηγού. Η ποιότητα είναι η έννοια που χαρακτηρίζει το σύνολο του εσωτερικού διακόσμου. Η συναρμολόγηση, η εργονομία και η πρακτικότητα είναι επίσης έννοιες που βρίσκουν πολύ καλή εφαρμογή. Οι χώροι παραμένουν άνετοι για να φιλοξενήσουν 5 ενήλικες, αλλά και τις αποσκευές τους.

Εν κινήσει Ο υπερτροφοδοτούμενος 1.800άρης κινητήρας TSI της μαμάς Volkswagen, που αντικατέστησε τον δίλιτρο της προηγούμενης έκδοσης, αποδείχτηκε καλύτερος, τόσο σε

επιδόσεις, όσο και σε κατανάλωση. Ο κινητήρας προσφέρει εξαιρετική ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Στις υψηλότερες ωστόσο, δυσανασχετεί, αλλά αυτό είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς την γενικότερη φιλοσοφία του αυτοκινήτου. Οι 160 ίπποι είναι επαρκείς και ο κινητήρας σε συνδυασμό με το καλά κλιμακούμενο 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων κινούν το αυτοκίνητο χωρίς να προβληματίζουν, ακόμα και με πλήρες φορτίο. Το Octavia5 4x4 Scout διαθέτει τετρακίνηση Haldex 4ης γενιάς, η οποία μέσω του συνεκτικού συμπλέκτη επιτρέπει την μεταφορά ροπής στους πίσω τροχούς, έως και 85%, προσφέροντας στον οδηγό την δυνατότητα να κινηθεί με άνεση στα «δύσκολα» σημεία. Η σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση βοηθάει τόσο στις εντός, όσο και στις εκτός διαδρομές και τα επίπεδα άνεσης είναι αρκετά καλά. Το τιμόνι διαβάζει καλά τον δρόμο, ενώ τα φρένα δεν μας προβλημάτισαν ούτε μια στιγμή. Η οδήγηση είναι ξε-


52 Stop and Go

ΔΟΚΙΜΗ

κούραστη, όσα χιλιόμετρα κι αν διανύσει κάποιος και από πλευράς οικονομίας τα καταφέρνει αρκετά καλά σε πραγματικές συνθήκες, όπου εμφάνισε κατανάλωση 12,0 λίτρων/100 χλμ. εντός πόλης και μικτή 10,0 λίτρων/100 χλμ. Σε ανοιχτό δρόμο όμως είδαμε το «οικονομόμετρο» να καταγράφει τιμές από 7,5 έως 8.5 λίτρων/100 χλμ.

Εν κατακλείδι Το αυτοκίνητο είναι γεννημένος πρόσκοπος και το όνομα του πάει γάντι. Μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερο από επαρκώς τις ανάγκες μιας οικογένειας, ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα να χαρίσει ευχάριστες στιγμές σε εκτός δρόμου αποδράσεις. Δεν είναι το τυπικό 4x4 (της συνομοταξίας των Κρι-Κρι) που θα το βάλεις παντού, αλλά μπορεί να σκαρφαλώσει άνετα, αρκεί η απόσταση από τα διάφορα εμπόδια να είναι σε λογικά επίπεδα. Επιπλέον, διαθέτει άπλετους χώρους, που πέρα της μεταφορικής δυνατότητας, μπορούν να εξυπηρετήσουν κι έναν βουκολικό έρωτα! Μέχρι και μπαράκι χωράει για τους bon viver που αρέσκονται και στις φυσιολατρικές περιπέτειες! Εν ολίγοις, Octavia5 4x4 Scout είναι και για τ’ αλώνια και για τα σαλόνια!

Θα το αγόραζα; Τα 26.490 ευρώ (μείων 1.800 ευρώ έκπτωση, που προσφέρει η εταιρεία) δεν κρίνονται ως πολλά σε σχέση με όσα προσφέρει. Υπάρχει και η επιλογή ενός δίλιτρου ντιζελοκινητήρα TDI με 140 ίππους, στην τιμή των 32.490

ευρώ. Μια γκαρσονιέρα κοστίζει περισσότερο και επιπλέον, το Scout σου δίνει την δυνατότητα να πάρεις τα όρη και τις ραχούλες, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα! Εάν οι ανάγκες μου ήταν προσανατολισμένες σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο, ναι, θα το αγόραζα χωρίς δεύτερη σκέψη. Όσο για το όνομα, δεν αντιμετωπίζω τέτοια ψυχολογικά προβλήματα. Ο έξυπνος άνθρωπος δεν οδηγεί ένα «σήμα», αλλά αυτό που τον εξυπηρετεί καλύτερα και που δεν κοστίζει μια περιουσία.

τεχνικα χαρακτηριστικα Κινητήρας/Διάταξη 4κύλινδρος/σε σειρά Χωρητικότητα (κ.εκ.) 1.798 Μετάδοση μόνιμη τετρακίνηση Ισχύς κατασκευαστή (ίπποι/σ.α.λ.) 160/6.200 Ροπή κατασκευαστή (Nm/σ.α.λ.) 250/1.500-4.500 Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 211 Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (sec) 8,4 Μήκος/πλάτος/ύψος (χιλ.) 4.584/1.784/1.533 Μεταξόνιο (χιλ.) 2.578 Χώρος αποσκευών (λίτρα) 580-1.620 Βάρος (κιλά) 1.545 Μέση κατανάλωση καυσίμου (λίτρα/100χλμ.) 7,8 Εκπομπές ρύπων CO2 (γρ./χλμ.) 182 Έκδοση Τιμή (ευρώ) 26.490

Στο τέλος της δοκιμής, το αυτοκίνητο έμοιαζε να έχει κάνει την διαδρομή ΠαρίσιΝτακάρ δύο φορές... Ευτυχώς που ο Ουτζαλάντ, έχει εμπειρία σε τόσο δύσκολες καταστάσεις κι έτσι, λίγη ώρα μετά, το Scout ήταν έτοιμο για τα “σαλόνια”


| Stop and Go 25


54 Stop and Go

ΔΟΚΙΜΗ

Wild and thirsty! Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Άγρια ντίβα, αλλά διατηρεί άριστες σχέσεις με τα βενζινάδικα και αυτό τα χαλάει όλα Πάνος Παπαδόπουλος, papadopoulos@stopandgomag.gr

τεχνικα χαρακτηριστικα Κινητήρας/Διάταξη 4κύλινδρος/σε σειρά Χωρητικότητα (κ.εκ.) 2.198 Μετάδοση εμπρός Ισχύς κατασκευαστή (ίπποι/σ.α.λ.) 185/6.500 Ροπή κατασκευαστή (Nm/σ.α.λ.) 230/4.500 Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 224 Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (sec) 8,7 Μήκος/πλάτος/ύψος (χιλ.) 4.680/1.828/1.417 Μεταξόνιο (χιλ.) 2.710 Χώρος αποσκευών (λίτρα) 405 Βάρος (κιλά) 1.445 Μέση κατανάλωση καυσίμου (λίτρα/100χλμ.) 9,2 Εκπομπές ρύπων CO2 (γρ./χλμ.) 218 Έκδοση Sport Premium Τιμή (ευρώ) 25.000 Ευχαριστούμε θερμά τον Κώστα Βούρη για την πολύτιμη συνεργασία του.


ΔΟΚΙΜΗ

Τ

ο Wild της πάει γάντι λόγω εμφάνισης, το furious δεν της πάει… γι’ αυτό και δεν το έγραψα, όσο για το thirsty… ε, αυτό το έχει στην υπογραφή της!

Στην πρώτη επαφή μαζί της σίγουρα εντυπωσιάζεσαι και άθελα σου λες «ουάου». Η όλη εμφάνιση φωνάζει «κακό κορίτσι» και μπορεί να ξέρεις ότι της υπολείπονται 15 ίπποι από την κατά πολύ μικρότερη της 1.700άρα TBi, αλλά σίγουρα περιμένεις να είναι πιο άγρια στον δρόμο. Είναι; Θα το δούμε παρακάτω.

Stop and Go 55

Το σχόλιο του γκρινιάρη Γιατί να πάρω 2.200 κυβικά και να μην επιλέξω την Alfa 159 1.75 TBi Premium που έχει και 15 ίππους περισσότερο; Και downsizing κάνω και περισσότερη δύναμη έχω… Επιπλέον κύριε Αλφίστι, θα έπρεπε να αισχύνεσαι που σε περίοδο ύφεσης… εσύ επιμένεις να προβάλλεις αυτοκίνητα που θέλουν κι έναν Σαουδάραβα στο πορτμπαγκάζ!

Το δεύτερο «ουάου» έρχεται με το άνοιγμα της πόρτας και την είσοδο στο εσωτερικό. Δέρμα αρίστης ποιότητας, παντού! Ταμπλό, πόρτες, καθίσματα, όλα είναι επενδυμένα με δέρμα. Το «μέσα» φωνάζει ποιότητα ακόμα και στην λεπτομέρεια. Κοιτώντας λίγο προσεκτικότερα, ανακαλύπτεις ότι δεν έχει πολλούς χώρους για μικροαντικείμενα, αλλά αυτό ελάχιστα σε ενοχλεί, καθώς το σύνολο σε αποζημιώνει στο έπακρο. Ιταλική φινέτσα με Γερμανική ποιότητα σε όλο της το μεγαλείο.

Start …χάθηκε ο ήχος… stop! Είναι γνωστό της πάσης ότι όπου μεγάλη χαρά ακολουθεί μια λύπη. Αυτό συνέβη με το πάτημα του Start. Ο κινητήρας πήρε ζωή χωρίς τερτίπια, αλλά όσο κι αν το προσπάθησα, δεν τα κατάφερα να ακούσω αυτό που περίμενα να ακούσω… Τον ήχο που κάνει κάθε γνήσιο Alfisti να χαμογελάσει από ευτυχία. Τον ήχο της Alfa Romeo… Δυστυχώς, ο 2.2 δεν ακούγεται σαν Alfa Romeo… Κάνει κάτι σε «Γερμανικό». Για να είμαι ειλικρινής, αυτό με «κούμπωσε» αρκετά σχετικά με το τι θα περίμενα.

Εν κινήσει Μπορεί στο άκουσμα της η 159 2.2 να είναι «Γερμανίδα», αλλά στο «πάτημα» της είναι καθαρόαιμη Ιταλίδα. Είναι τόσο Ιταλίδα, που σχεδόν αμέσως ξεχνάς τον ήχο (που δεν ξυρίζει) και αφοσιώνεσαι στην απόλαυση της οδήγησης. Σύντομα ξεχνάς και τον όγκο του αυτοκινήτου και είναι βέβαιο, ότι αν έχεις συνεπιβάτες σύντομα θα τους ξεχάσεις και αυτούς… Βέβαια, αν το παρακάνεις με την οδηγική απόλαυση, το πιθανότερο είναι να σου θυμίσουν αυτοί την ύπαρξη τους… βάζοντας τις φωνές! Γι’ αυτό, καλό είναι να επιλέγετε προσεκτικά ποιους βάζετε στο δεξί σας και στο πίσω κάθισμα… Προτιμήστε βαμμένους Alfisti… Κάλλιο να σας σπάσουν τα νεύρα ζητώντας να την οδηγήσουν και αυτοί, από το να φωνάζουν «κόψε» και «πως μπαίνεις έτσι στις στροφές…». Ο 2.2 παρά το γεγονός ότι στις χαμηλές δεν παίρνει φωτιά, μόλις «ανοίξει» δίνει στον οδηγό την ευκαιρία να νιώσει την ροπή και την δύναμη του. Σε αυτό, βοηθάει και το εξαιρετικό 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Στις στροφές, η κλασσική συνταγή της Alfa Romeo στην ανάρτηση της κάνει θαύματα. Το αυτοκίνητο μπαίνει σαν τρένο κι όταν εμφανίζεται η υποστροφή, διορθώνει πανεύκολα χωρίς να χάσει την επαφή με τον δρόμο. Πρέπει όμως να πούμε, ότι οι σκληρές αναρτήσεις και τα φαρδιά ελαστικά (235/40/19), δυσκολεύουν αρκετά, έως πολύ, την ζωή των επιβατών, όταν υπάρχουν «σαμαράκια» και λοιπές ανωμαλίες επί του οδοστρώματος. Το αυτοκίνητο στον δρόμο δεν χαρίζει κάστανα. Με δεδομένο το γεγονός ότι σε κανονικές συνθήκες κανένας δεν μπορεί να πάρει το 100% των δυνατοτήτων ενός κα-

λού αυτοκινήτου, εκτός κι αν αρέσκεται σε εμπλοκές με την τροχαία. Στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, η 159 2.2 βγάζει τον οδηγό της ασπροπρόσωπο με το παραπάνω. Κινείται ταχύτατα προσφέροντας ταυτόχρονα πλεονάσματα ασφάλειας και διασκέδασης. Όπως έγραψα και στην αρχή, είναι wild και σε καμία περίπτωση δεν είναι furious, παρά τις εξαιρετικές της επιδόσεις. Έχει όμως ένα μεγάλο κακό! Αν στην νέα διαφήμιση της MiTo, το αυτοκίνητο δείχνει να μισεί τα βενζινάδικα, η 159 2.2 τα λατρεύει, όπως κι αν δοκιμάσεις να την οδηγήσεις! Το μοτέρ της, δεν καταπίνει απλά την βενζίνη… την πίνει μετά μανίας!

Εν κατακλείδι Το αυτοκίνητο είναι εντυπωσιακό, τόσο στην εμφάνιση, όσο και στην οδήγηση. Κερδίζει τον οδηγό και τα βλέμματα των περαστικών. Όμως, όλα αυτά έχουν ένα κόστος… όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις όμορφες γυναίκες. Στην εποχή του downsizing δεν ξέρω κατά πόσο όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν θετικά και θα οδηγήσουν κάποιον να επιλέξει την 2.2 ως αυτοκίνητο μεταφοράς, αλλά και οδηγικής απόλαυσης. Για όποιον κατέχει και έχει τη δυνατότητα και θέλει μια τετράθυρη berlina με Ιταλική ομορφιά, Ιταλικές επιδόσεις, Ιταλικά κρατήματα και Γερμανική ποιότητα κατασκευής, η 159 JTS 2.2 πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές του.


56 Stop and Go

ON THE EDGE

Περιπέτεια με

4X4


ON THE EDGE

Stop and Go 57

Η μαγεία του λευκού… Οι βουνοκορφές της Ευρυτανικής γης αποτέλεσαν το ιδανικότερο σημείο για την πρώτη φετινή εξόρμησή μας. Η καλή παρέα, η αστείρευτη όρεξη και τα πανέμορφα τοπία με τα χιονισμένα έλατα και τα παραδοσιακά χωριουδάκια χάραξαν τις μνήμες όλων μας.

Γιάννης Γιαννιδάκης, giannidakis@stopandgomag.gr

Γιάννης Γιαννιδάκης, Σταυρούλα Ευσταθίου, Οff Road Club Ηρακλείου


58 Stop and Go

ON THE EDGE

Περιπέτεια με

4X4

Η βροχή και οι αγρότες… Όλα ξεκίνησαν το πρωί ενός βροχερού Σαββάτου, τέλη Ιανουαρίου. Βέβαια, τα πάντα είχαν προγραμματιστεί αρκετό καιρό πριν. Το ραντεβού μας ήταν λίγο έξω από την Αθήνα, όπου ήδη περίμενε το μεγάλο group του συλλόγου του Off Road Club Ηρακλείου. Μαζί με κάποιες ευπρόσδεκτες προσθήκες από την Αθήνα ξεκινήσαμε όλοι μαζί για το Καρπενήσι. Μία πομπή 18 συνολικά τετρακίνητων, η οποία ξεχώριζε, όσο βέβαια προλάβαμε να κινηθούμε στην Ε.Ο Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Στο ύψος της Θήβας ξεκίνησαν οι δυσκολίες, καθώς οι αγρότες (το περιμέναμε εκείνες τις μέρες) είχαν αποκλείσει τους δρόμους. Δεν πειράζει, μία μικρή παράκαμψη θα κάνουμε. Αμ, δε! Δρόμο παίρναμε, δρόμο αφήναμε, περάσαμε και τη διασταύρωση του Ορχομενού και κατευθυνθήκαμε προς Αμφίκλεια, έχοντας στα δυτικά μας τους χιονισμένους πρόποδες του Παρνασσού. Δε λέω, η διαδρομή ήταν πανέμορφη, μας αποζημίωσε. Αλλά όταν κινείσαι με μέσο όρο 50 χλμ./ώρα και έχεις να διανύσεις κοντά 300 χλμ. αρχίζεις να μη βλέπεις την ώρα και τη

στιγμή για να φθάσεις στον προορισμό σου. Άσε πάλι, τις απρογραμμάτιστες στάσεις… 18 αυτοκίνητα είναι αυτά, 50 διαφορετικές «ανάγκες»! Έτσι είναι όμως τα «καραβάνια». Λίγο πριν την επαναφορά μας στην αποκλεισμένη Ε.Ο., στο ύψος των Θερμοπυλών, αποφασίσαμε (σιγά τη διαφορά, μας υποχρέωσαν οι αγρότες) να συνεχίσουμε εκ των έσω και να επισκεφθούμε και την γνωστή Υπάτη, με τα λουτρά της. Είχε αρχίσει να μεσημεριάζει, την ώρα που μερικοί αναφώνησαν: Ας κάνουμε και ένα μπανάκι! Ιαματικά νερά είναι αυτά! Η ιδέα ξεχάστηκε γρήγορα, καθώς τα χιόνια που είχαμε συναντήσει νωρίτερα, είχαν «ανοίξει» τις ορέξεις πολλών! Είχαμε φθάσει στο Λειανοκλάδι και το Καρπενήσι έμοιαζε να απέχει μια ώρα δρόμος. Η βροχή πλέον είχε σταματήσει και σιγά-σιγά αρχίσαμε να ανηφορίζουμε προς τις ράχες του Τυμφρηστού. Το χιόνι (όπως πάντα στην περιοχή) ήταν αρκετό, αλλά οι δρόμοι καθαρισμένοι. Περάσαμε τη σήραγγα του Τυμφρηστού, η οποία μάθαμε ότι πριν κάτι μήνες μετονομάστηκε σε «Σήραγγα Παύλου Μπακογιάννη» και κατευθυνθήκαμε αγναντεύοντας το


ON THE EDGE

Stop and Go 59

τοπίο προς το κατάλυμά μας, τα επιπλωμένα διαμερίσματα «Ανέστης Λάππας». Γρήγορα, δεν κρατιέμαι… Αφού τακτοποιηθήκαμε, οι ανυπόμονοι της παρέας, έδωσαν γρήγορα ραντεβού για μία πρώτη μικρή εξόρμηση, όσο το λιγοστό φως του ήλιου ήταν ακόμα ψηλά. Τα γυναικόπαιδα, στην πλειοψηφία τους έμειναν στο ζεστό σαλόνι του «Ανέστη Λάππα». Δεν είχαμε πολλάπολλά. Τραβήξαμε προς νότο μεριά, προς την κορυφή του Νεραϊδοβουνίου, σε υψόμετρο 1.100 έως 1.300 μέτρων. Η πρώτη «έφοδος» μας έστειλε σε αδιέξοδο. Η χιονισμένη διαδρομή που ακολουθήσαμε ξαφνικά διακοπτόταν. Το εκχιονιστικό, τις προηγούμενες ημέρες, δεν είχε πάει παραπέρα. Ένας τοίχος χιονιού μας περίμενε, σε ύψος μισού και πάνω μέτρου. Το Hummer έκανε την πρώτη απόπειρα για να ανοίξει δρόμο. Μάταια, όμως… Ο Γιώργος, με το Wrangel, καθώς είχε αρχίσει να πέφτει το φως, την κατάλαβε τη «δουλειά» και άρχισε τα «παιχνίδια» στο χιόνι, σε ένα διπλανό ξέφωτο. Το Hummer αποσύρθηκε και ο Πάρης επιχείρησε να δοκιμάσει, με τη σειρά του. Δώστου μία, δώστου δύο… και κόλλησε το Defender. Άντε, και καλή αρχή... Γάντια, ιμάντες, γάντζους και λίγη βοήθεια από το Hummer και ο Πάρης επανήλθε στο σωστό δρόμο.

Ο «βασιλιάς» του καρφώματος. Ο Πάρης (με το όνομα) έδωσε ρέστα. Δώσε λίγο ακόμα… και θα βγεις!

Ο Πάρης τα κατάφερε και πάλι. Για μια φωτογράφηση 50 μέτρα πιο πέρα του το δώσαμε να το πάει!

Ο κος Μάνος «ξεκαρφώνει» ξέρετε ποιόν. Υπάρχει μέρα άραγε που δεν κάρφωσε! Ά, ρε Πάρη, όλο προβλήματα δημιουργείς. Από τον Τρωικό… Το ‘χει το όνομα!

Ποιος μας τράβηξε εμάς; Μα να τρακάρουμε με 60 πόντους χιόνι και να κάτσουμε με την «κοιλιά»!

Γιώργο που πας; Δεν έχει δρόμο από κει!


60 Stop and Go

ON THE EDGE

Περιπέτεια με

4X4

Αγναντεύοντας…

Μετά από αυτό, αλλάξαμε πορεία και πλέον συνεχίσαμε με τα φώτα μας ανοιχτά. Η επόμενη «δοκιμασία» είχε φθάσει γρήγορα, προτού κανένας να το καταλάβει. Ο Χάρης που ηγήθηκε τα βρήκε σκούρα, αλλά μας ειδοποίησε ότι ο δρόμος εάν πατηθεί θα μπορέσουν να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι. Κάποιοι ήδη είχαν αρχίσει να βάζουν αλυσίδες. Ήδη, οι πρώτοι θαρραλέοι ξεκίνησαν. Οι υπόλοιποι περίμεναν πίσω, και μάθαιναν τα νέα από τους φορητούς πομποδέκτες (CB). Ο Πάρης πέρασε (Defender), αλλά ο κος Γιώργος (Wrangler) «κάρφωσε»… Νέα επιχείρηση «απεγκλώβισης» στήθηκε… Το Wrangler βγήκε τελικά, αλλά εκ νέου το Defender την «πάτησε»… και έπεσε στη βάγκα. Τελικά, έπειτα από «διαβουλεύσεις» και καθώς η ώρα ήταν περασμένη –και τα στομάχια άδεια- αποφασίστηκε η επιστροφή στο Καρπενήσι. Κυριακή μέρα χαράς…

Ανεβαίνοντας σε μία από τις κορυφές του Βελουχίου, την πιο ηλιόλουστη μέρα που συναντήσαμε.

Μέσα στα χιόνια και σε ένα πανέμορφο τοπίο, πλημμυρισμένο από έλατα, σε υψόμετρο 1.500 μ. ο Χρήστος με το Land Cruiser… «οργώνει»!

Το μενού για την Κυριακή περιελάμβανε ξενάγηση από την τοπική λέσχη 4x4 του Καρπενησίου. Οι άνδρες και πάλι έδωσαν το βροντερό παρών, αλλά η πλειοψηφία των γυναικών προτίμησε να εξερευνήσει την πόλη του Καρπενησίου. Ωστόσο, η μέρα δεν άρχισε καλά για τον Πάρη. Βλέπετε είχε παρκάρει το Defender με την μία ρόδα πάνω στο πεζοδρόμιο (για να μην εμποδίζει) και η αστυνομία, που είχε ειδοποιηθεί (!) του αφαιρούσε τις πινακίδες. Βρε καλέ μου, ήρθα. Εδώ, είμαι. Περίμενε να μετακινήσω το αυτοκίνητο. Τα όργανα της τάξης απτόητα συνέχιζαν το έργο τους, δίχως απάντηση. Κύριε «ταγματάρχα» (αυτό μάλλον τον ενόχλησε) έχω έρθει από την Κρήτη, με γυναίκα και παιδιά. Πως θα γυρίσω; Απλά κόψε μου κλήση και μην μου πάρεις τις πινακίδες, συνέχιζε ο Πάρης με τα επιχειρήματά του. Τίποτα, τα όργανα. Λες και είχαν πιει το αμίλητο νερό. Ούτε λέξη, απλά περιφρόνηση. Τα «παίρνει» και στο κρανίο ο Πάρης και αρχίζει την «επίθεση». Κοιτάξτε κύριοι, δεν μπορείτε να μου πάρετε τις


ON THE EDGE

πινακίδες, καθότι το αυτοκίνητο είναι νοικιασμένο. Τίποτα αυτοί. Ακούτε τι σας λέω. Απαγορεύεται να μου πάρετε τις πινακίδες. Ηρεμώ λιγάκι τον Πάρη και του λέω ότι έχει δίκιο, και ότι δεν πειράζει. Αύριο θα πάρουμε τις πινακίδες. Τα όργανα τελειώνουν τη «δουλειά» τους και αφήνουν την κλήση στο παρμπρίζ. Ο Πάρης την παίρνει στα χέρια του και μαζί διαβάζουμε στα στοιχεία παραβάτη: «Απών». Ωραία, του λέω του Πάρη, πάμε να φύγουμε. Μπαίνουμε στο Pajero και την ώρα που γλακάμε, ο αστυνομικός μας σταματά. Μπορείτε να μου δώσετε την κλήση, γιατί ξέχασα να συμπληρώσω κάτι; Την παραδίδει ο Πάρης και εγώ χλομιάζω, καθώς περιμένω να του ζητήσει τα στοιχεία του. Τίποτα όμως δεν συμβαίνει και ο «βαρύς κι ασήκωτος» αστυνομικός του επιστρέφει την κλήση. Ουσιαστικά, παραδίδει την κλήση στον παραβάτη, την ώρα που έχει συμπληρώσει στα στοιχεία του, «απών»! Άλλα ήθη και έθιμα φαίνεται να επικρατούν εδώ, στο Καρπενήσι. Έχοντας καθυστερήσει στο ραντεβού μας, επιταχύναμε καθώς το «καραβάνι» ξεκινούσε δυτικά του Καρπενησίου. Η διαδρομή ήταν “light” ώστε να μπορούν να ακολουθούν όλοι άνετα. Το χιονισμένο τοπίο που περιτριγυριζόταν από πανύψηλα έλατα ήταν εντυπωσιακό. Η «χάρη» μας έφθασε μέχρι τα 1.500 μέτρα, όπου και σταματήσαμε να απολαύσουμε τη φύση. Την ευκαιρία άδραξαν μερικοί, και αναλώθηκαν σε παιχνίδια με το χιόνι, με πρωταγωνιστές τους Χάρη και Χρήστο. Δεν αργήσαμε να ξεκινήσουμε και πάλι, ώστε να κατηφορίσουμε (καθώς η διαδρομή ήταν μεγάλη) προς τον Ταυρωπό ποταμό. Μόλις φθάσαμε στις όχθες του, το μεγάλο «πάρτι» άρχισε. Το μενού περιελάμβανε από χώματα και λάσπες έως διάσχιση του ποταμού. Οι πιο ικανοί και οι πιο θαρραλέοι (εκτός από τους Καρπενησιώτες που είχαν πιο εξελιγμένα τετρακίνητα για αυτές τις «δουλειές») είχαν ήδη πάρει φόρα. Οι υπόλοιποι περίμεναν υπομονετικά, για να αξιολογήσουν την «κατάσταση»… Το Land Cruiser του Χρήστου δεν πτοήθηκε ούτε από τις λάσπες, ούτε από τα βαθιά –σε

Stop and Go 61

Η πανέμορφη θέα (προτού χιονίσει πολύ) από τα επιπλωμένα διαμερίσματα του Ανέστη Λάππα (Α’ κατηγορίας) μέσα στο Καρπενήσι.

Οι γυναίκες της παρέας κάθε βράδυ ξεκινούσαν το «κουτσομπολιό» δίπλα στο τζάκι…

Και οι άνδρες από δίπλα, είτε το έριχναν στο τάβλι, είτε θαύμαζαν τα κατορθώματά τους…

…είτε κατέστρωναν τα σχέδια για την επόμενη μέρα, με οδηγό τον χάρτη και την έμπνευση!

Τα επιπλωμένα δωμάτιά μας, αν και παρείχαν όλες τις ανέσεις (βλ. κουζίνα, ψυγείο, θέρμανση, τηλεόραση, σεσουάρ, κα.), εμείς τα χρησιμοποιήσαμε μόνο για ύπνο. Και ρίξαμε και κάτι ύπνους… Το σαλόνι με το τζάκι στα επιπλωμένα διαμερίσματα του Ανέστη Λάππα, όπου και διαμείναμε μας κρατούσε κάθε βράδυ παρέα. Τόσο καλή παρέα, που μερικοί-μερικοί, το ξενυχτούσαν μέχρι τις πρωινές ώρες και καθυστερούσαν το πρωί…


62 Stop and Go

ON THE EDGE

Περιπέτεια μμεε

Η Λέσχη 4x4 του Καρπενησίου ανέλαβε να μας κάνει μία πρώτη ξενάγηση στα μέρη τους και φυσικά δεν παρέλειψε και να επιδείξει τις ικανότητες των τετρακίνητων οχημάτων τους.

Ο Χρήστος και το πιο «παλαιάς κοπής» Land Cruiser δεν μασούσαν πουθενά.

4X4

κάποια σημεία- νερά του ποταμού και έκοβε βόλτες συνεχώς. Ο χάρης από την άλλη, συνάντησε στην αρχή κάποιες δυσκολίες στη λάσπη, όπου και κόλλησε για λίγο. Τελικά, με τους κατάλληλους χειρισμούς μπόρεσε από μόνος του να βγει και να συνεχίσει. Η λάσπη πλέον είχε πατηθεί και είχε υποχωρήσει, οπότε αναθάρρησαν πολλοί εκ της παρέας. Ακόμα και ο Δημήτρης με το Ignis δε μάσησε… Στην αρχή βέβαια έδειξε την απειρία του, αλλά στη συνέχεια με την βοήθεια εμπειρότερων πέρασε όλα τα εμπόδια. Το «δικό» μας Mitsubishi Pajero δεν αντιμετώπισε δυσκολίες και βρέθηκε μέσα στο ποτάμι. Όμως, ο Πάρης δεν άντεξε… Την έκανε πάλι… την αταξία του! Εγώ του είπα μόνο να πάει το αυτοκίνητο 50 μέτρα πιο πέρα για να το φωτογραφίσω… Και αυτός το βούλιαξε στην άμμο. Ρε Πάρη, τόση πέτρα ήταν γύρω σου, από την άμμο-λάσπη πήγες; Κάτι ο ιμάντας που τοποθετήθηκε, λίγο το κλείδωμα του πίσω διαφορικού και με μια κίνηση το Pajero ήταν και πάλι ετοιμοπόλεμο… Η ώρα περνούσε και τα μέλη της λέσχης 4x4 του Καρπενησίου μας προέτρεψαν

Πέρα από την ομορφιά του τοπίου, αδράξαμε της ευκαιρίας και πλύναμε λίγο το Pajero στον μίνι καταρράκτη.

να συνεχίσουμε, καθότι είχαμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Η διαδρομή δίπλα από τον Ταυρωπό ποταμό ήταν όμορφη και ασυνήθιστη για τα μέρη μας. Προορισμός μας: η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών, που δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1969, από την συσσώρευση των υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Κατεβαίνοντας το λόφο φανερώθηκε μπροστά μας η επιβλητική γέφυρα της Επισκοπής. Ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, ο αέρας σχεδόν ανεπαίσθητος και το θέαμα ανυπέρβλητο. Κάποιος (δεν θυμάμαι ποιος) «πέταξε» την ατάκα: Ρε παιδιά, αυτό είναι λίμνη ή θάλασσα; Δίπλα στη γέφυρα πραγματοποιήσαμε και την πρώτη μας –μεγάλη- στάση για καφέ, κτλ. Μετά την ανασύνταξη πήραμε το δρόμο της επιστροφής, κατευθυνόμενοι φυσικά προς το… φαγητό μας. Αφού ταξιδέψαμε περιμετρικά του νοτίου τμήματος της λίμνης, αρχίσαμε να ανηφορίζουμε σε μία πολύ όμορφη διαδρομή προς το χωριό Φιδάκια, όπου μας περίμεναν οι μεζέδες… Φάγαμε καλά, ήπιαμε λιγάκι, ξαποστάσαμε και ετοιμαστήκαμε για αναχώρηση, ώστε να μην μας πιάσει


ON THE EDGE

πάλι το σκοτάδι. Αν και το Καρπενήσι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 χλμ., η χιονισμένη διαδρομή του και η μαγεία του τοπίου μας «έφαγε» αρκετό χρόνο. Τελικά, η «ομάδα» γύρισε πίσω στα διαμερίσματα «Ανέστης Λάππας», όπου βρήκε τα γυναικόπαιδα να απολαμβάνουν τη θαλπωρή του τζακιού. Εμείς, δεν είχαμε δύναμη ούτε για μπάνιο. Αράξαμε τις αφεντιές μας στο ζεστό χώρο και αρχίσαμε τις διηγήσεις. Όπως κάθε βράδυ, το «κουτσομπολιό», τα πειράγματα και τα παιχνίδια (βλ. τάβλι, μπιρίμπα, ταμπού) συνεχίζονταν μέχρι τις πρωινές ώρες.

Ο Ηλίας είπε να πρωτοτυπήσει… Έτσι αποφάσισε να διασχίσει το ποτάμι με την όπισθεν!

Stop and Go 63

Ο Παναγιώτης ήταν επιφυλακτικός και πρόσεχε τον «αγρότη» σαν τα μάτια του. Εντάξει, δεν περνάει ποτάμια κάθε μέρα στην Κρήτη…

Ώρα αποχαιρετισμού… Η Δευτέρα ήταν μέρα αποχαιρετισμού για μερικούς από την παρέα μας. Ωστόσο, είχαμε να επισκεφθούμε το Χιονοδρομικό της πόλης. Η μέρα δεν ήταν ηλιόλουστη, όπως η χθεσινή. Ανηφορίζοντας τα 12 χλμ. προς το Χιονοδρομικού Κέντρο του Βελουχίου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.840 μ. συναντήσαμε αρκετή ομίχλη, που έγινε εντονότερη λίγα βήματα πριν το χιονοδρομικό, όπου η πινακίδα ανάγραφε «Διαβολότοπος». Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς Κελσίου και το κρύο ήταν τσουχτερό. Στο σαλέ, σχεδόν όλοι εξοπλίστηκαν με κάτι: είτε αυτό λεγόταν πέδιλα του σκι, είτε snowboard, είτε έλκηθρα για κατάβαση. Το γέλιο,

Ο Πάρης με το Defender όταν μετέφερε «πληθυσμό» (βλ. γυναικόπαιδα) περνούσε άνετα όλα τα εμπόδια. Μετά… κάτι πάθαινε!

Η διαφορετική οπτική ματιά του φωτογράφου, με φόντο τη τεχνική λίμνη Κρεμαστών και τη γέφυρα της Επισκοπής.

Από το Καρπενήσι, η τεχνητή, πανέμορφη λίμνη Κρεμαστών απέχει μόλις 57 χλμ.


64 Stop and Go

ON THE EDGE

Περιπέτεια με

4X4

Νυχτερινή εξόρμηση, μετά μίνι χιονοθύελλας. Απτόητοι…

Αν δεν βάλεις αλυσίδες στο Wrangler πως θα τραβήξεις το Hummer; Τρεις τόνοι είναι αυτοί!

Πω, πω ζημιά! Το θηρίο κάρφωσε στη βάγκα. Ολόκληρο το team της εξόρμησης αναγκάστηκε να δραστηριοποιηθεί προκειμένου να επιστρέψει αλώβητο!

μόλις είχε αρχίσει. Δίχως δάσκαλο, οι πιο τολμηροί επιχείρησαν να μάθουν τα μυστικά του σκι, αυτοσχεδιάζοντας. Μόλις όμως τα βρήκαν σκούρα, πήγαν στο σαλέ και επέλεξαν κάτι πιο εύκολο. Με το έλκηθρο «κατεβαίνεις» στα σίγουρα, εκτός και αν δεν έχεις φρένα, όπως αυτό που μου έδωσαν για να λάβω μέρος στην «κόντρα». Στον πρώτο αγώνα είχε επικρατήσει το Hummer (βλ. Σπύρος). Στο δεύτερο, το Wrangler (Γιώργος) ήταν εκτός συναγωνισμού. Εγώ, είμαι πανευτυχής που δεν έγινα χιονόμπαλα. Μόλις και με το ζόρι κατάφερα να συγκρατήσω την ορμή μου –και το έλκηθρό μου συνάμα- ώστε τουλάχιστον να μην αρχίσω να μετράω τούμπες. Φυσικά, χωρίς φρένα, το «όχημα» μου δεν έστριβε και έτσι βγήκα εκτός πορείας. Όσο για το χιονοδρομικό του Βελουχίου, έχοντας χρόνια παίδευσης στο άθλημα και έχοντας επισκεφθεί σχεδόν όλα τα χιονοδρομικά της χώρας μας, ένα έχω να δηλώσω: Είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι τις καθημερινές δεν λειτουργούν οι αναβατήρες, παρά μόνο ο βασικός-κεντρικός, που είναι για τους αρχάριους. Ακόμα πιο απαράδεκτο είναι η καταβολή των 10 ευρώ, που αντιστοιχούν για την ημερήσια κάρτα, τη στιγμή που δεν λειτουργούν οι αναβατήρες (σύμφωνα με τους υπαλλήλους, τις καθημερινές πρέπει να περιορίζουν το κόστος λειτουργίας του κέντρου)! Αφού πήραμε μία γερή δόση κρύου, αλλά και ευχαριστηθήκαμε τα παιχνίδια «κατάβασης» στο χιόνι, αποχαιρετίσαμε τους φίλους που μας συνόδεψαν μόνο για το διήμερο και πήραμε το δρόμο για νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά, οι περισσότεροι είχαν μαζί τους τα γυναικόπαιδα, οπότε ο βαθμός δυσκολίας, δεν θα έπρεπε να ήταν αυξημένος. Νότια από την πόλη του Καρπενησίου κυλά ο ομώνυμος ποταμός. Κατεβήκαμε μέχρι τις όχθες του και ξεκινήσαμε την πορεία μαζί του. Από χωράφια σε χωράφια, από τη μία όχθη στην άλλη, αλλά η αδρεναλίνη δεν ανέβαινε με τίποτα. Ο ποταμός


ON THE EDGE

είχε λίγα νερά και η ευχαρίστηση δεν ήταν αναμενόμενη. Οπότε αποφασίσαμε να κινηθούμε από την ανατολική πλευρά του όρους Χελιδώνα. Αφού ανηφορίσαμε προς της Κορυσχάδες, αφήσαμε τους λίγο χιονισμένους χωματόδρομους να μας οδηγούν. Το τοπίο και πάλι μας αποζημίωνε. Η ώρα είχε περάσει και τα στομάχια διαμαρτύρονταν –μαζί και τα γυναικόπαιδα. Περάσαμε από το χωριό Βουτύρου, το Νόστιμο, αλλά σταθήκαμε άτυχοι. Βλέπετε, οι περισσότερες ταβέρνες περιμένουν κόσμο κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Όταν πλέον είχαμε αποφασίσει να επιστρέψουμε πίσω μέσω του κεντρικού δρόμου, στο τελευταίο χωριό (Νέο μικρό χωριό) συναντήσαμε τον «άνθρωπό» μας. Φάγαμε καλά είναι η αλήθεια, αλλά όπως και στα υπόλοιπα μέρη το τίμημα ήταν βαρύ. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο μας, στρωθήκαμε για άλλη μία φορά στο σαλόνι με το τζάκι. Οι γυναίκες για να απολαύσουν τη θαλπωρή και οι άνδρες για να προγραμματίσουμε τη νυχτερινή μας «περίπολο», αλλά και την αυριανή μας εξόρμηση. Παρόλη την κούραση της ημέρας ξεκινήσαμε για κάτι ήρεμο. Κατευθυνόμενοι ανατολικά του Καρπενησίου και νότια του Βελουχίου με το Hummer εμπροσθοφυλακή… πήραμε τα όρη και τα βουνά. Η περιπέτεια ωστόσο, δεν κράτησε πολύ. Η διαδρομή που επέλεξε –τυχαία, όπως πάντα- ο Σπύρος είχε αρκετό χιόνι φάνταζε ιδανική. Που να φανταστούμε τι θα ακολουθούσε… Αυτός μπροστά, να ανοίγει δρόμο και εμείς πιο πίσω «σκούπα», με το Pajero. Σε κάποια στιγμή, η πληροφόρηση μας άφησε κατάπληκτους. Το Hummer έπεσε στη βάγκα. Οι προπορευόμενοι προχώρησαν για να βοηθήσουν. Τίποτα όμως. Οπότε σιγά-σιγά ανεβήκαμε όλοι, για να δούμε τι συμβαίνει –άντε και για να βγάλουμε τον Σπύρο! Που να δείτε τη φάτσα του! Το επονομαζόμενο «λεωφορείο» του είχε πάθει ζημιά! Γρατζουνίστηκε, όπως ισχυριζόταν μέσα στη νύχτα. Με τα πολλά, αφού έπεσε το σκάψιμο της αρκούδας και αφού τοποθετήσαμε πατάκια κάτω από τις ρόδες, καταφέραμε να το ξεκολλήσουμε. Μόνο που το νέο πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να επιστρέψουμε προς τα πίσω.

Stop and Go 65

Στο χιονοδρομικό του Βελουχίου διεξήχθησαν και οι αγώνες ελκήθρου. Πολλά τα χιλιόμετρα στην κατηφόρα! Νικητές: Hummer και Wrangler. Μπορεί η πινακίδα να αναγράφει ότι αναβατήρες να ξεκινούν τη λειτουργία τους από τις 9.00 το πρωί, αλλά την καθημερινή που επισκεφτήκαμε το χιονοδρομικό, λειτουργούσε μόνο ο κύριος (για τους αρχάριους). Παρόλα αυτά, ζητούσαν το αντίτιμο των 10 ευρώ, που κανονικά καλύπτει την χρήση όλων των αναβατήρων, αλλά ταυτόχρονα ήθελαν να κάνουν οικονομία στα κόστη τους!

Παρά τα προβλήματα «θέρμανσης» που αντιμετώπισε ο Παναγιώτης, το Jimny τον πήγε παντού. Δε μασάει…

Ο Γιώργος χαμογελά μπροστά από το φακό. Γιατί άραγε; Επειδή ο Νικηφόρος «σταμάτησε» μπροστά του… ή επειδή είναι και πάλι έτοιμος να προχωρήσει;

Κάποια στιγμή πετύχαμε και ένα εκχιονιστικό που μας άνοιγε το δρόμο. Όχι για πολύ όμως!


66 Stop and Go

ON THE EDGE

Περιπέτεια με

4X4

Ο δρόμος δεν προχώραγε άλλο… δίχως εκχιονιστικό. Η απόφαση ήταν συντριπτική. Τέλος η νυχτερινή. Ημέρα προσκυνήματος…

Τυχερός ο «άτυχος» Αγραφιώτης που σώθηκε ως εκ θαύματος. Το Jimmy, όσο και αν δεν βοηθάει η φωτογραφία, κρεμόταν κυριολεκτικά στον γκρεμό.

Πολλά τα γελάκια παιδιά… Τελικά, βρήκατε να φάτε στα Άγραφα! Μετά, μόλις ήρθε ο λογαριασμός, σας κόπηκαν απότομα.

Την Τρίτη, όπως είχαμε προγραμματίσει από την προηγούμενη, ξεκινήσαμε για τον Προυσό και το ομώνυμο μοναστήρι. Η ασφάλτινη διαδρομή του κεντρικού δρόμου ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, ενώ με την είσοδό μας στο φαράγγι της Καρίτσας σταματήσαμε στα «πατήματα της Παναγίας». Σύμφωνα με την παράδοση, τα 7 σχήματα διαφορετικού χρώματος πάνω στα βράχια (ανερμήνευτο γεωλογικό φαινόμενο) αποτελούν τα σημάδια που άφησε η Παναγία κατευθυνόμενη προς το σπήλαιο του Προυσού. Αφού φωτογραφηθήκαμε, προσκυνήσαμε κτλ., συνεχίσαμε την πορεία μας θαυμάζοντας τους λαξεμένου απότομους βράχους έως την περιοχή «Διπόταμα», το σημείο όπου συναντιούνται οι ποταμοί Καρπενησιώτης και Τρικεριώτης και όπου στέκεται περήφανο το παλιό πέτρινο γεφύρι, που χτίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα από Ηπειρώτες τεχνίτες. Λίγο ακόμα έμενε και

Οι μερακλήδες έπιασαν νωρίς το χορό. Βαρύς «αρβανίτικος» και με άδειο στομάχι!

φθάναμε στον Προυσό. Όμως, εξόρμηση δίχως απρόοπτα δε λέει. Ο Παναγιώτης είδε ξαφνικά τη θερμοκρασία του Jimny να ανεβαίνει απότομα. Είχε κάνει πατέντα (για να ζεσταίνεται καλύτερα στο εσωτερικό) και είχε βάλει το πατάκι μπροστά στο ψυγείο. Τελικά, ανέβασε θερμοκρασία και έχασε τα υγρά του. Τηλέφωνο αμέσως στο μηχανικό του στο Ηράκλειο, για να μας πει τις συμβουλές του. Με μία αναπλήρωση-ανακύκλωση υγρών, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και έτσι το κονβόι συνέχισε και πάλι. Σε λίγα λεπτά είμασταν στο μοναστήρι, του οποίου ο σταυροειδής με τρούλο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγιά την Προυσιώτισσα και χρονολογείται από το 1754. Στη δυτική πλευρά του ναού υπάρχει κρύπτη σε τρύπα στο βράχο που έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσιο. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από το 1785. Άλλες νωπογραφίες έχουν διασωθεί στην εξωτερική δυτική πλευρά της Κρύπτης, ενώ στο εσωτερικό μπορούμε να διακρίνουμε δύο φάσεις, μία από τις οποίες ιερογραφήθηκε το 1518. Στη μονή υπάρχει επίσης ενδιαφέρον μουσείο με πολλά εκθέματα, όπως εικόνες από το 15ο και 16ο αιώνα, ιερά


ON THE EDGE

Stop and Go 67

άμφια, αργυρά και χρυσά δισκοπότηρα, χειρόγραφοι κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία και το σπαθί του Καραϊσκάκη. Όταν ολοκληρώθηκε η επίσκεψή μας στον ιερό χώρο, αποφασίσαμε να πατήσουμε –και πάλι- λίγο χιονάκι. Λίγο έξω από τον Προυσό συναντήσαμε την μονάδα παραγωγής αλλαντικών της οικογένειας Στρεμμένου, όπου το ελληνικό προσούτο, φημολογείται ότι βάζει τα γυαλιά στο ιταλικό. Παρά τις προσπάθειες αρκετών να κάνουμε μία στάση εκεί, αποφασίστηκε να το επισκεφθούμε στη συνέχεια. Έτσι ανηφορίσαμε προς την «αρκουδότρυπα». Τοπίο πανέμορφο και επιβλητικό. Ο χωρικός που συναντήσαμε μας είπε ότι ο δρόμος είναι απροσπέλαστος και ότι είναι αρκετά μακριά. Πόσα μακριά; 13 στροφές, είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας 13 φουρκέτες. Τι είναι 13 φουρκέτες για το Stop and Go και την Off Road Λέσχη του Ηρακλείου! Τρομάρα μας! Το χιόνι γινόταν ολοένα και πιο πυκνό και ο δρόμος ολοένα και πιο δύσβατος –και στενός. Τα πιο light οχήματα είχαν ήδη τοποθετήσει αλυσίδες χιονιού. Τελικά (έπειτα από περίπου 8-9 φουρκέτες) η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε. Η λογική επικράτησε –είχαμε και γυναικόπαιδα μαζί μας- και δεν θελήσαμε να «πιέσουμε» την κατάσταση παραπάνω. Μέχρι να ξαναγυρίσουμε πίσω, το εργοστάσιο των αλλαντικών είχε κλείσει…

Στο εσωτερικό της μονής θα βρείτε την θαυματουργό εικόνα της «Κυράς της Ρούμελης», της Παναγίας Προυσιώτισσας ή «Μπουρσιώτισσας», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, που η παράδοση τη συνδέει με την Εικονομαχία Θεοφίλου (829-842).

Έχετε δει πως είναι τα «φασκιωμένα» μωρά; Ο Κωνσταντίνος ακολούθησε κανονικά μέσα στο κρύο σε πολλές βόλτες μας… Φορούσε βαρύ εξοπλισμό!

Η Ι. Μονή Προυσού αποτελεί τον μοναδικό ναό στην περιοχή της Ευρυτανίας, που είναι τύπου τρίκλιτης βασιλικής και χαρακτήριζε την περιοχή της κεντρικής Ελλάδας τον 16ο και 17ο αιώνα.

Οι διαδρομές με φόντο τα γρανιτένια πετρώματα προσέφεραν άλλη μαγεία στην εκδρομή.

Τα Wrangler «επιδεικνύουν» τις ικανότητές τους… σε λοφάκια!


68 Stop and Go

ON THE EDGE

Περιπέτεια με

4X4 Πάει το προσούτο! Φέρτε καμιά ρακί να πνίξουμε τον πόνο μας. Η επιστροφή –από τον κύριο δρόμο- ήταν γρήγορη. Φτάσαμε και πάλι στα διαμερίσματα «Ανέστης Λάππας», όπου και ξεκινήσαμε τον αυριανό προγραμματισμό. Το μενού είχε νερά και ποτάμια… Όχι όμως με τα 4x4, αλλά με βάρκες. Ο Σπύρος κανόνιζε τα άτομα. Τελικά.. γέμισαν 3 βάρκες! Εμείς, ευγενικά αρνηθήκαμε. Παιδιά, δεν έχει πολύ νερό αυτή την εποχή, δεν έχει πολύ πλάκα και έχει και πολύ κρύο. Τι θα χρειαστούμε να έχουμε μαζί μας για το rafting, ήταν η ερώτηση πολλών εκ της παρέας, που θέλουν πάντα να είναι προετοιμασμένοι. Η απάντηση αποστομωτική. Τα χάπια για τη ναυτία!!!! Είδαμε μια άσπρη μέρα…

Δώσε ρυθμό Νικηφόρε… Άντε, αφού φοράς αλυσίδες!

Το Hummer H2 εκτελούσε είτε χρέη πλοηγού-εκχιονιστικού, είτε «σκούπας». Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε…

Το πρωί της Τετάρτης, όσοι ξύπνησαν νωρίς πρόλαβαν και αναφώνησαν «είδαμε μία άσπρη μέρα»! Από το προηγούμενο βράδυ είχε αρχίσει να χιονίζει. Το πρωί, η χιονόπτωση συνεχιζόταν, όμως δεν ήταν έντονη. Αμάν, αναφώνησαν οι έχοντες προγραμματίσει rafting. Φυσικά, η βαρκάδα ακυρώθηκε, οπότε δίχως καθυστερήσεις κανονίσαμε το πρόγραμμα της ημέρας. Πάμε στα Άγραφα! Τα γυναικόπαιδα, μόλις είδαν στο χάρτη τον προορισμό μας, μας έστειλαν δυο φιλιά και μας αποχαιρέτισαν. Εμείς πάμε στο χιονισμένο Καρπενήσι για βόλτα, ψώνια, καφέ, κτλ. Χωρίς να χάσουμε χρόνο, ξεκινήσαμε για τ’ Άγραφα. Το χιόνι ήταν τόσο πολύ, που δυσκολευθήκαμε να βγούμε έξω από το Καρπενήσι, δίχως αλυσίδες. Η ομίχλη μας περίμενε από την αρχή. Ακολουθήσαμε το κύριο οδικό δίκτυο προς Κερασοχώρι. Στο δρόμο ήδη είχαν κάνει την εμφάνισή του τα πρώτα εκχιονιστικά μηχανήματα. Εμείς όμως, το χαβά μας. Απτόητοι. Η χιονόπτωση συνεχιζόταν και όταν φθάναμε στο Χάνι «Μπαγασάκι» η κατάσταση είχε αρχίσει να δυσκολεύει –και η ταχύτητά μας να μειώνεται δραματικά. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, μόλις ξεκίνησε η κατάβαση τα πράγματα καλυτέρευσαν. Η


ON THE EDGE

διαδρομή καταπληκτική. Διασχίσαμε τον Ταυρωπό από την γέφυρα της Μέγδοβας και αρχίσαμε εκ νέου να ανηφορίζουμε προς το Κερασοχώρι. Άντε πάλι, μία από τα ίδια. Χιόνι, πολύ χιόνι. Ευτυχώς που το Pajero δε μάσαγε και άνοιγε το δρόμο. Ξανά κατάβαση, μέχρι τις όχθες του Αγραφιώτη ποταμού. Μάταια ψάξαμε χώρο για «παιχνίδια» –και καλύτερα που δε βρήκαμε. Η αρχή της νέας ανάβασης προς τα Άγραφα μας βρήκε να διασχίζουμε ένα νέο δρόμο –για λίγο- που στη συνέχεια μετετράπη σε υπό κατασκευή. Και πάνω που λέγαμε πως πάμε ωραία, το σκηνικό άρχισε να αλλάζει. Ο υπό κατασκευή δρόμος τελείωσε και το επόμενο κομμάτι μου θύμισε το δρόμο που είχα βρεθεί προ δεκαετίας –όταν και είχα χάσει τον προσανατολισμό μου για τα Άγραφα. Γιάννη, Στέλιο, θυμάστε; Το άγριο τοπίο, οι απότομοι βράχοι, ο στενός δρόμος και το φαράγγι που δέσποζε μπροστά μας ήταν για όλους μας μία νέα εικόνα στο πολύχρωμο πάζλ που συμπληρώναμε τις τελευταίες ημέρες. Σε λίγο, το χιόνι έκανε την εμφάνισή του –από πολύ χαμηλά μάλιστα. Ήδη, από τα 600μ. υψόμετρο η πορεία μας φάνταζε δύσκολη. Κάπου πριν τα Άγραφα και ενώ κινούμασταν σε χιονισμένο δρόμο συναντήσαμε ένα Jimny που «κρεμόταν» στον γκρεμό. Ένας ντόπιος, άγνωστο για πιο λόγο, είχε βγει εκτός πορείας και το αυτοκίνητό του κυριολεκτικά στηριζόταν στο κενό. Είχαν ήδη πρωτοφθάσει κάποια οχήματα, αλλά όπως είδαμε δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Ο άνθρωπος είχε βγει από το αυτοκίνητο, οπότε δεν σταματήσαμε καθόλου. Στα επόμενα χιλιόμετρα, ήρθαμε φάτσα με ένα «γκρέιτερ» που πλακωμένο πήγαινε για βοήθεια. Δεν χαμπάριαζε μία. Ευτυχώς που είχαμε όλοι CB και ενημερωνόμασταν. Με τα πολλά, φθάσαμε στα Άγραφα. Ένα χωριό στο πουθενά. Γι’ αυτό το λένε Άγραφα, σκεφθήκαμε. Εν μέρει δεν είχαμε και άδικο. Ωστόσο, λίγο αργότερα μάθαμε την προέλευση του ονόματος. Το όνομα Άγραφα προέκυψε το 741 από τον εικονομάχο αυτοκράτορα Κων/νο Ε Κοπρώνυμο (741-775), όταν αυτός έστειλε τους Εξάρχους του να ελέγξουν αν αφαίρεσαν οι κάτοικοι της περιοχής τις εικόνες από

Stop and Go 69

Το Ignis του Δημήτρης αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη. Δεν μάσησε πουθενά, πέρασε όλα τα εμπόδια –κάποιες φορές με αλυσίδες, βεβαίως- και «ξεκάρφωσε» και ένα… Wrangler!

Αχ… Δημήτρη μου!

Ο Γιώργος πίνει! Ε, τουλάχιστον αυτόν αποθανάτισε ο φακός…

Η καλή ρακί ποτέ δεν λείπει από την παρέα. Ακόμα και στα χιόνια. Ο Δημήτρης κερνά…

Ουπς… Κατευθείαν πάνω στο στόχο. Ο Γιώργος (πειραχτηράκι) «έφαγε» μια καλή, και αποσύρεται από τη μάχη… Ο φακός μόλις δέχθηκε ένα «πλήγμα». Μην πυροβολείτε (με χιονόμπαλες) τον φωτογράφο!


70 Stop and Go

ON THE EDGE

Περιπέτεια με

Καθάριζε Μύρο, αν θέλεις να πας βόλτα. Σκούπα και φαράσι πιάνεις στο σπίτι;

Οι βραδινές «περιπολίες» είχαν τη δική τους ομορφιά. Ο μόνος πλοηγός (εκτός του Σπύρο) ήταν τα φώτα του αυτοκινήτου, οι ενδείξεις της πυξίδας, αλλά και του υψομέτρου.

4X4

τους ναούς τους. Όταν έφτασαν εδώ, οι ορεινοί κάτοικοι, όχι μόνο δεν θέλησαν να αφαιρέσουν τις εικόνες, αλλά δεμένοι με τις παραδόσεις τους, επιτέθηκαν και σκότωσαν τους απεσταλμένους του αυτοκράτορα, ως ασεβείς και ιερόσυλους. Όταν έφτασε η είδηση στην πόλη, ο αυτοκράτορας οργίστηκε και διέταξε να διαγράψουν την ανυπότακτη αυτή περιοχή από τους χάρτες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Έτσι, η ευρύτερη περιοχή πήρε το όνομα Άγραφα, το οποίο διατηρήθηκε κι αργότερα, αφού ούτε οι Τούρκοι κατόρθωσαν να την ελέγξουν (πλήρως). Η κουβέντα διακόπηκε καθώς το πρόχειρο φαγητό ερχόταν προς το μέρος μας. Είχαμε ανακαλύψει (βασικά, το «φαγο-λαγωνικό» μας, ο Νικηφόρος) μονάχα την κα Νίκη, η οποία άνοιξε την ταβέρνα της και μας έφτιαξε κάτι πρόχειρο και γρήγορο, ώστε να μην μας πιάσει και πάλι η νύχτα. Άλλο που δεν ήθελε και ο βαριεστημένος σύζυγός της. Δωμάτια έχουμε. Τελικά, το φαγητό μας βγήκε ξινό. Ακριβό ήθελα να πω. Η ώρα ήταν ήδη περασμένες. Πήραμε το δρόμο πίσω, αφού ήδη βρεθήκαμε καθυστερημένοι (πρόσεχε τι γράφεις!).

Φθάνοντας στις όχθες του Ταυρωπού είχε ήδη νυχτώσει. Οπότε ο Σπύρος συγκάλεσε meeting μέσω CB και πρότεινε: Αργήσαμε, που αργήσαμε, δεν κάνουμε καπάκι τη νυχτερινή, αφού είναι και η τελευταία μας μέρα. Ωραία, συμφώνησαν οι περισσότεροι. Καμιά ιδέα; Να ανέβουμε από εκεί που μας είχαν κατεβάσει οι «Καρπενησιώτες». Και που είναι αυτό. Έχω GPS, ακολουθάτε, είπε με σιγουριά ο Σπύρος. Μόλις ξεκινήσαμε την ανάβαση, το δικό μας GPS, αλλά και του Γιώργου (αν θυμάμαι καλά) έδειχναν ότι ο δρόμος που έχουμε πάρει είναι αδιέξοδο. Τελικά, το Hummer είχε δίκιο –είδες τι γίνεται αν έχεις περάσει την τελευταία χαρτογράφηση με τους χωματόδρομους; Όσο ανεβαίναμε, τόσο το χιόνι έπεφτε πυκνότερο. Είχαμε ήδη ξεπεράσει τα 1.000 μέτρα σε υψόμετρο και οι συνθήκες είχαν αρχίσει να δυσκολεύουν. Και είχαμε να ανέβουμε κι άλλο, έως τα 1.500 μ. Το ολόλευκο τοπίο και η μαυρίλα του ουρανού μας υπενθύμιζε ότι είμαστε στο «πουθενά». Κάποιος «έξυπνος» είχε τη φαεινή ιδέα να δημιουργήσουμε «ατμόσφαιρα» και πρότεινε να σβήσουμε τα φώτα. Μπλακ


ON THE EDGE

Stop and Go 71

άουτ! Όλοι ακίνητοι… Ηρεμήστε, πλάκα κάνουμε… Η βραδινή μας περιπλάνηση κύλησε δίχως απρόοπτα, παρόλο που ο δρόμος είχε χιόνι (μαλακό, βεβαίως) τουλάχιστον 40 εκ. (σε μερικά σημεία, οι γαλότσες δεν σ προστάτευαν). Όλοι γυρίσαμε ευχαριστημένοι και γεμάτη από εμπειρίες και εικόνες. Του χρόνου με το καλό… Την Πέμπτη το πρωί είχε προγραμματιστεί και η αναχώρησή μας και δυστυχώς είμασταν συνεπείς με το ραντεβού. Αφού πρώτα φροντίσαμε να τροφοδοτήσουμε τις κοιλιές μας με το πλούσιο πρωινό που μας παρείχε το ξενοδοχείο και αφού φορτώσαμε τα μπαγκάζια μας, αποχαιρετήσαμε την κα Μαρία, που μας φιλοξένησε στα επιπλωμένα διαμερίσματα «Ανέστης Λάππας» (www. lappasanestis.com) και έκανε τη διαμονή μας άνετη και ευχάριστη. Ο δρόμος του γυρισμού δεν είχε δράση… Ακόμα και όταν φθάσαμε στις όχθες του Σπερχειού για μια τελευταία φωτογράφηση, σχεδόν κανείς δεν είχε όρεξη για «παιχνίδια». Το μυαλό όλων μας ήταν πλέον στην καθημερινότητα που έχουμε να συναντήσουμε στη ζωή μας. Εντάξει, δεν έχουμε παράπονο. Χορτάσαμε χιόνι. Τώρα, πίσω στα κατσάβραχα. Έχουν και αυτά τις ομορφιές τους…

Την ευκαιρία βρήκαν κάποιοι έμποροι γεωργικών εξαρτημάτων και συνέβαλλαν στον «αγώνα» των μπλόκων! Είχαν παρατάξει από νέα (με το νάιλον) μοντέλα, έως και πανό της επιχείρησης!

Όταν η φύση έχει κέφια… Για όποιον δεν έχει εφεδρικό τροχό!

Στο δρόμο προς τα Άγραφα… Μια στάση για παιχνίδι κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η κατάσταση είχε αρχίσει να δυσκολεύει…

O αποχαιρετισμός στα «όπλα»… Από 18 αυτοκίνητα που ξεκινήσαμε, μείναμε μόλις 11. Όχι, οι υπόλοιποι δεν εγκατέλειψαν, απλά «αποχώρησαν» νωρίτερα.


72 Stop and Go

ΝΕΑ ΑΓΩΝΩΝ

12 αγώνες στο πρόγραμμα της Superleague Formula by Sonangol

Τέλος εποχής… για την Seat

Μ

ετά από δύο παγκόσμιους τίτλους, η Seat ανακοίνωσε ότι τερματίζει την εμπλοκή της στο WTCC, με την επίσημη αγωνιστική της ομάδα. Η εταιρεία προσανατολίζεται πλέον στην υποστήριξη ανεξάρτητων ομάδων στο WTCC, αλλά και σε διάφορους άλλους εθνικούς αγώνες. Ωστόσο, η εταιρία θα παρέχει τη μέγιστη δυνατή υποστηρίξει σε όσες ομάδες ή οδηγούς επιλέξουν τα προϊόντα της.

Ο

Θρίαμβος της Ford στο Monte Carlo

ι επίσημοι οδηγοί της ομάδας της Ford στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της FIA Mikko Hirvonen και Jarmo Lehtinen έδειξαν την αξία τους κερδίζοντας το διάσημο αγώνα του Monte Carlo (αλλά εκτός προγράμματος FIA) με το νέο Ford Fiesta S2000, που προετοιμάζει η M-Sport. Πλήρωμα και αυτοκίνητο τερμάτισαν πρώτοι παλεύοντας με το επικίνδυνο χιονισμένο τοπίο στα βουνά της Νότιας Γαλλίας και τερμάτισαν με διαφορά 1’ και 54’’ από τους δεύτερους Hanninen και Markkula με το Skoda Fabia S2000. Το ράλι λειτούργησε σαν ιδανική προθέρμανση για τη νέα σεζόν του WRC, που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στη Σουηδία.

Διπλή νίκη της Skoda στο Andros Trophee

Τ

ην πρώτη θέση του Andros Trophee μετά και τον τελευταίο γύρο της σειράς κατέκτησε ο Jean-Philippe Dayraut, οδηγώντας το Skoda Fabia, ενώ ο Olivier Panis κατέκτησε την τρίτη θέση με ίδιο αυτοκίνητο, αφού στον τελικό κατάφερε να έρθει δεύτερος. Ωστόσο, τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα κατέλαβε ο Alain Prost με το νέο Dacia Duster, ο οποίος πραγματοποίησε τη χειρότερη φετινή του εμφάνιση, τερματίζοντας 9ος.

Ο

ι διοργανωτές της Superleague Formula ανακοίνωσαν το αγωνιστικό πρόγραμμα για το 2010. Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από νέες χώρες, καθώς και έξι νέα σιρκουί, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί το σιρκουί, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί το κλείσιμο της σεζόν. Η τρίτη σεζόν της Superleague Formula by Sonangol θα προσφέρει χρηματικό έπαθλο για τον τελικό νιΑπριλίου Μαΐου Μαΐου Ιουνίου Ιουνίου Ιουλίου Ιουλίου Ιουλ. Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου

κητή, το οποίο ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο χρηματικό έπαθλο για τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δεύτερη θέση στο βάθρο θα επιβραβευθεί με 500.000 ευρώ και η τρίτη με 250.000 ευρώ.

μεγάλο νικητή κάθε ενός εκ των 12 Grand Prix. Παράλληλα, η δεύτερη και τρίτη θέση θα απολαμβάνει 75.000 και 50.000 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ οι εναπομείνασες τρεις ομάδες που συμμετείχαν στον Super Τελικό θα μοιράζονται το ποσό των 55.000 ευρώ.

Ο Super Τελικός, ο οποίος εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Superleague Formula το 2009, θα ισχύει και πάλι, προσφέροντας 100.000 ευρώ στον

Το φορμάτ των αγώνων παραμένει το ίδιο για το 2010, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει δυο κούρσες των 44 λεπτών + 1 γύρο.

3/4 15/16 22/23 19/20 26/27 3/4 17/18 31/Αυγ. 1 18/19 2/3 13/14

Silverstone Assen Magny-Cours Jarama Nurburgring Oschersleben Zolder Brands Hatch Estoril Monza Jerez

Αγγλία Ολλανδία Γαλλία Ισπανία Γερμανία Γερμανία Βέλγιο Αγγλία Πορτογαλία Ιταλία Ισπανία

Όλα βαίνουν καλώς στην Chevrolet

Χ

αμόγελα στην ομάδα της Chevrolet WTCC μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών στην πίστα Ricardo Tormo κοντά στη Βαλένθια. Οι οδηγοί Yvan Muller και Rob Huff δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόδοση του αυτοκινήτου. Ο Yvan Muller προσαρμόστηκε γρήγορα στην νέα του ομάδα και έδειξε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα με το Cruze. Νέα αρχή και για τον Graham Watson, τον νέο team manager, που μεταπήδησε στην ομάδα της Chevrolet WTCC από την RML, αντικαθιστώντας τον Mark Busfield. Ο νέος team manager έχει μεγάλη εμπειρία από την F1 όπου είχε εργαστεί για πολλά χρόνια σε ομάδες όπως η Benetton και η BAR.


ΝΕΑ ΑΓΩΝΩΝ

Νέος τρόπος βαθμολόγησης στην F1

Η Prodrive παρουσίασε το νέο Impreza Group N

Τ

H

FIA και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού οριστικοποίησε το νέο σύστημα βαθμολόγησης, που θα ισχύσει για τα Πρωταθλήματα των Οδηγών και των Κατασκευαστών. Παράλληλα, στους νέους κανονισμούς της συμπεριλαμβάνοντα αλλαγές: α) στα σετ των ελαστικών (για στεγνό οδόστρωμα) ανά οδηγό, μειώνοντας τον αριθμό από 14 σε 11, β) υποχρεωτική εκκίνηση με τον τύπο των ελαστικών εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν στο 3ο σκέλος των κατατακτήριων δοκιμών κατά τον οποίο σημειώθηκε και ο χρόνος κατάταξής τους (για τους πρώτους 10) και γ) το επιτρεπόμενο ύψος του κεντρικού διαχύτη μειώθηκε από τα 175 χλστ. στα 125.

Stop and Go 73

Βαθμολογία F1 2010 Θέση Βαθμοί 1η 25 2η 20 3η 15 4η 10 5η 8 6η 6 7η 5 8η 3 9η 2 10η 1

ο Impreza N2010 είναι το αυτοκίνητο που παρουσίασε η Prodrive, το οποίο είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές της FIA για την κατηγορία Ν. Σύμφωνα με την Prodrive, οι παρεμβάσεις που έγιναν στον δίλιτρο κινητήρα (+27 ίπποι) και στην ανάρτηση, καθιστούν το αυτοκίνητο μακράν το καλύτερο στην κατηγορία του. Όποιος επιθυμεί να αποκτήσει το νέο Impreza, πρέπει να βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη, καθώς το κόστος ανέρχεται περίπου στις 138.000 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά η εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα leasing για δύο χρόνια, με την δέσμευση της εξαγοράς του μετά την λήξη της συμφωνίας.

Επίσημη πρώτη για τα ασημένια βέλη

Σ

τα τέλη Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση των νέων ασημένιων βελών της νεοσύστατης ομάδας Mercedes GP Petronas. Η εκδήλωση έγινε στο μουσείο της Γερμανικής εταιρείας στη Στουτγάρδη και οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δουν το νέο αυτοκίνη-

το και τους οδηγούς που την πλαισιώνουν. Οι Nico Rosberg και ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Michael Schumacher θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας την πρόκληση που λέγεται παγκόσμιο πρωτάθλημα, μαζί με την συνδρομή των Ross Brawn (αρχηγός ομάδας), Nick Fry (Διευθύνων

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το 9ο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Σ

τις 10 Ιουνίου 2010 θα πέσει η καρό σημαία που θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση του 9ου Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις. Τα αυτοκίνητα θα ξεκινήσουν κάτω από τον Ιε-

ρό βράχο της Ακρόπολης και ο αγώνας θα ολοκληρωθεί στις 13 Ιουνίου. Ο αγώνας προσμετρά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ και στο Ευρωπαϊκό Έπαθλο Regularity Ιστορι-

κών Αυτοκινήτων της FIA. Ειδικά για τη φετινή χρονιά, η Οργανωτική Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Επαμεινώνδας Φατούρος, επέλεξε η τελευταία ημέρα, που για τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Sporting θα διεξαχθεί σε χωμάτινες ειδικές διαδρομές, να προσμετρά και στο Κύπελλο Χωμάτινων Ράλλυ με συντελεστή 1,5 και τη συμμετοχή «σύγχρονων» αγωνιστικών αυτοκινήτων.

Σύμβουλος) και Norbert Haug (αντιπρόεδρος της Mercedes-Benz Motorsport).

Η νέα τριάδα της Audi για το R15 TDI

Η

Audi επεκτείνει την ομάδα της για τον 24ώρο αγώνα του Le Mans. Οι Marcel Fässler, André Lotterer και Benoît Treluyer είναι το νέο αίμα στην ομάδα της και θα κάνουν την πρώτη επίσημη εμφάνιση τους στον αγώνα των 1.000 χλμ. στην πίστα του Spa στο Βέλγιο, τον Μάιο του 2010. Οι νέοι οδηγοί θα μοιραστούν το κάθισμα του 3ου Audi R15 TDI στον 24ώρο αγώνα του Le Mans, στις 12-13 Ιουνίου του 2010.


74 Stop and Go

ΑΓΩΝΕΣ

32o Rally Dakar Βασίλης Μωραΐτης, Γιάννης Γιαννιδάκης

Aprilia, KTM (J. van Oers), Yamaha, VW, Red Bull (M. Maragni)

Η

δεύτερη έκδοση του Dakar στη Λατινική Αμερική έκρυβε εκπλήξεις, αναποδιές, ατυχίες και φυσικά ατελείωτες δυσκολίες. Ο Γάλλος Cyril Despres ήταν ο κυρίαρχος στις μοτοσικλέτες, σημειώνοντας την 3η του νίκη στον θεσμό, ενώ ο Αργεντινός Marcos Patronelli επεκράτησε εύκολα στις «γουρούνες» (Quad). Στα αυτοκίνητα, ο Ισπανός Carlos Sainz, μετά από 4 χρόνια ενασχόλησής του στο χώρο και έπειτα από συγκλονιστική μάχη με τον Nasser Al Attiyah πήρε την πρώτη του νίκη στο Dakar. Στα φορτηγά, ο Ρώσος Vladimir Chagin δεν είχε αντίπαλο και δικαίως έσπασε τα ρεκόρ. Καταρχήν ισοφάρισε το ρεκόρ του Karel Loprais, με 6 νίκες στο θεσμό, ενώ πέρασε κατά μία, τις νίκες ειδικών διαδρομών που κρατούσε ο θρυλικός Stephane Peterhansel με 55! 1ο σκέλος, Buenos Aires - Cordoba Ο Γάλλος Cyril Despres κατέκτησε εύκολα τον 3ο του τίτλο, μετά την τιμωρία του Marc Coma, που φάνταζε ο κυριότερός του αντίπαλος

Ο Νορβηγός Pal Anders Ullevalsetter (KTM) κατέκτησε τελικά τη 2η θέση, μετά από έντονη μονομαχία ημερών με τον Contardo

Η πρώτη ημέρα του Dakar ήταν απλά μία ημέρα γιορτής για την έναρξη του θεσμού. Το πρώτο σκέλος ξεκίνησε με τους αναβάτες να έχουν να καλύψουν 684 χλμ. απλών και ειδικών διαδρομών. Πρώτος της ημέρας ήταν ο David Casteu (Sherco), που άφησε πίσω του –έστω και για μόλις μερικά δεύτερα- τους Despres (KTM) και Coma (KTM). Στις «γουρούνες» ο Πολωνός Sonic πήρε τη νίκη από τους Αργεντινούς αδελφούς Patronelli, που βρέθηκαν στην 2η και 4η θέση, όλοι τους με Yamaha. Στα αυτοκίνητα, ο Ισπανός Joan “Nani” Roma (BMW) σημείωσε τη δεύτερη συνολικά νίκη του σε ειδική στο Dakar, αφήνοντας πίσω του τον ομοεθνή του Carlos Sainz (VW) και τρίτο τον Stephane Peterhansel (BMW). Στα φορτηγά, ο «Τσάρος» Vlaldimir Chagin (Kamaz) ξεκίνησε με το δεξί, ενώ πίσω του ακολουθεί ο Τσέχος Ales Loprais (Tatra). Αξιοσημείωτο γεγονός ο θάνατος ενός θεατή που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που εμπλέκεται στον αγώνα. 2ο σκέλος, Cordoba - La Rioja Το δεύτερο σκέλος ήταν ότι χειρότερο για τον Coma, που δέχτηκε βαθμούς ποινής (22 λεπτά) για την διέλευσή του με μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη ταχύτητα από κατοικημένη περιοχή. Νικητής της ημέρας ήταν ο Γάλλος David Fretigne (Yamaha), αλλά την πρωτοπορία στη γενική κρατάει ο David Casteu. Στα Quad (γουρούνες) κέρδισε ο Hubert Deltrieu πάνω στην σέλα ενός Polaris, ενώ δεύτερος ήταν ο Ισπανός Corominas, που πήρε το προβάδισμα στη γενική. Στα αυτοκίνητα, ο Nasser Al-Attiyah (VW) κατέκτησε το σκέλος και παράλληλα πήρε τα ηνία του αγώνα στα χέρια του, αφήνοντας δεύτερο στη γενική τον “Matador”. Στα φορτηγά ο Vlaldimir Chagin συνεχίζει απτόητος, ενώ ακολουθείται από τον ομοεθνή του Firdaus Kabirov (Kamaz), καθώς ο Τσέχος Ales Loprais (Tatra) αντιμετώπισε σοβαρό μηχανικό πρόβλημα.


ΑΓΩΝΕΣ

Stop and Go 75

Η VW και οι Carlos Sainz και Lucas Cruz επικράτησαν δύσκολα στον 16ημερο αγώνα αντοχής, που για άλλη μια χρονιά εξελίχθηκε στα δύσβατα εδάφη της Χιλής και της Αργεντινής 3ο σκέλος, La Rioja - Fiambala Ο άσος της πλοήγησης Cyril Despres (KTM) πήρε μία εύκολη νίκη στους άσπρους αμμόλοφους προς τη Fiambala και ηγείται της γενικής, μπροστά από τον εκπληκτικό –παρά τα προβλήματα- David Casteu (Sherco) και τον Herder Rodrigues (Yamaha). Τη νίκη της ημέρας στα Quad πήρε ο Αργεντινός Halpern (ανέβηκε 3ος), ωστόσο στη γενική κατάταξη προηγούνται οι αδερφοί Marcos και Alejandro Patronelli (Yamaha). Στα αυτοκίνητα, ο Peterhansel (BMW) πήρε τη νίκη και μαζί και την πρωτοπορία, αφήνοντας τρίτο τον Al-Attiyah, ενώ στη δεύτερη θέση της γενικής διατηρήθηκε ο Sainz. Στα φορτηγά, ο «Τσάρος» συνεχίζει το «χαβά» του… και αυξάνει τα λεπτά που τον χωρίζουν από το δεύτερο Kabirov. 4ο σκέλος, Fiambala - Copiapo Το καραβάνι του Dakar άφησε τις Άνδεις για να περάσει στην έρημο της Atacama. Ο Coma αφού έχασε πάνω από 40 λεπτά στις δύο προηγούμενες ημέρες επέστρεψε με νίκη και ανέβηκε στην 6η θέση. Την πρωτοπορία διατηρεί ο Despres, ενώ πίσω του σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο εντυπωσιακός Casteu. Σημειωτέων δε ότι ο αναβάτης/βοηθός του Coma, ο Viladoms, δεν έτρεχε στην ειδική λόγω του τραυματισμού του την προηγού-

μενη ημέρα. Στις «γουρούνες», οι Marcos και Alejandro Patronelli έχουν μετατρέψει τον αγώνα σε αδερφική μονομαχία. Στα αυτοκίνητα, ο Αμερικάνος Robby Gordon κέρδισε το σκέλος (για ένα δευτερόλεπτο από τον Peterhansel), ενώ συνεχίζει να κερδίζει όλες τις ειδικές της κατηγορίας του (Open) με το Hummer. Στην πρώτη τριάδα της γενικής δεν υπήρξε καμία τροποποίηση, εκτός του ότι ο Peterhansel αύξησε λιγάκι τη διαφορά από τους διώκτες του. Στα φορτηγά, ο Chagin δεν έχει αντίπαλο, κάτι που γίνεται αντιληπτό κοιτώντας τις διαφορές. Έχει απόσταση 26 λεπτών από τον Kabirov και 2,5 ωρών από τον Ολλανδό Marcel Van Vliet (Ginaf). 5ο σκέλος, Copiapo - Antofagasta Πάνω στη σέλα του Aprilia o Χιλιανός Francisco Lopez Contardo ένιωθε «σαν στο σπίτι του» στα γνώριμα μονοπάτια της πατρίδας του, γεγονός που του έδωσε άλλο αέρα στην μεγάλη διαδρομή της ημέρας, την οποία κέρδισε ανεβαίνοντας στη 2η θέση της γενικής. Άτυχος στάθηκε ο Coma, που ενώ βρισκόταν επικεφαλής με διαφορά 5 λεπτών από τον Despres, διαλύθηκε το ελαστικό του κι έχασε μισή ώρα, ενώ ακόμα πιο άτυχος ήταν ο David Casteu, ο οποίος έπειτα από επώδυνη πτώση έσπασε το πόδι του και φυσικά εγκατέλειψε. Στις «γουρούνες» ο νεότερος εκ των αδερφών Patronelli (Marcos) κέρδισε το πρώτο του σκέλος και ανέβηκε στην κορυφή,


76 Stop and Go

ΑΓΩΝΕΣ

καθώς ο αδερφός του Alejandro αντιμετώπισε πρόβλημα και έμεινε πίσω 2 ώρες! Στα αυτοκίνητα, ο Αμερικάνος Mark Miller (VW) πήρε τη νίκη και ανέβηκε στην 3η θέση της γενικής, αφού ο πρώτος Peterhansel έσπασε τον πίσω άξονα της BMW και έμεινε πίσω 2 ώρες! Έτσι ο Sainz πήρε τα ηνία του αγώνα στα χέρια του, έστω και με διαφορά 4 λεπτών από τον 2ο Al-Attiyah. Στα φορτηγά, ο Kabirov κατάφερε να κλέψει μία ειδική από τον ασυναγώνιστο Chagin, μόλις για 19 δεύτερα όμως! 6ο σκέλος, Antofagasta - Iquique Μπορεί μεν η χθεσινή ημέρα να σημάδεψε την τύχη του Marc Coma (KTM) στο φετινό Dakar, ωστόσο την 7η ημέρα έδειξε καθαρά τις ικανότητές του στην πλοήγηση κερδίζοντας καθαρά το σκέλος, γεγονός που τον ανέβασε στην 4η θέση πίσω από τον Πορτογάλο Helder Rodrigues (KTM). Πρώτος, εξακολουθεί να είναι ο Despres, ο οποίος έχει αυξήσει τη διαφορά του στα 42 λεπτά από τον δεύτερο Lopez Contardo. Στην κατηγορία των Quad ο Marcos Patronelli πήρε και πάλι τη νίκη και πλέον έχει αποκτήσει διαφορά σχεδόν 1,5 ώρας από τον δεύτερο Santamarina (Can-Am). Στα αυτοκίνητα, ο Peterhansel πήρε τη νίκη, αλλά δεν μπόρεσε να μειώσει την διαφορά των 2 ωρών, καθώς ο Sainz τον ακολούθησε κατά πόδας. Ο “Matador” ωστόσο, απέκτησε μία διαφορά 15 και 17 λεπτών, αντίστοιχα από τους AlAttiyah και Miller, που οδηγούν την VW σε μία άνετη επικράτηση. Στα φορτηγά, ο «Τσάρος» συνεχίζει το βιολί του. Πρώτος και με ολοένα και αυξανόμενη διαφορά. Απέχει από τον 3ο Mardeev 4 ώρες και 12 λεπτά! Ο Χιλιανός Francisco Lopez Contardo δεν μπόρεσε τελικά να περάσει το εμπόδιο του Ullevalsetter, αλλά έφερε εαυτόν και Aprilia στην 3η θέση

7ο σκέλος, Iquique - Antofagasta Ο Γάλλος Cyril Despres (KTM) έδειξε την κλάση του στη δεύτερη μεγαλύτερη ειδική των 600 χλμ. του αγώνα, κερδίζοντάς την και αφήνοντας πίσω του τον Marc Coma, ο οποίος ανέβηκε (προσωρινά) στη 2η θέση της γενικής. Και λέμε προσωρινά, καθώς οι αγωνοδίκες του επιδίκασαν ποινή 6 ωρών, αφού έπειτα από καταγγελίες άλλων αναβατών και επιβεβαίωση εικόνων από την Γαλλική τηλεόραση δέχθηκε παράνομη βοήθεια στο ουδέτερο κομμάτι του σκέλους που οδηγούσε στην Antofagasta. Ο ίδιος το αρνήθηκε και μάλιστα δήλωσε πως δεν θα εκκινήσει τον αγώνα μεθαύριο, μιας και η αυριανή μέρα είναι μέρα ανάπαυσης. Στη γενική, τον Despres ακολουθεί ο Rodrigues, που πέρασε τον Contardo, ο οποίος υποχώρησε στην 4η θέση πίσω από τον Νορβηγό Ullevalseter (KTM). Στα Quad, ο Αργεντινός Alejandro Patronelli κέρδισε τo δεύτερο φετινό του σκέλος και μαζί με τον αδερφό του κρατάνε το «1-2». Στην τρίτη θέση της γενικής παρέμεινε ο Corominas παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, ενώ ο Santamarina (Can-Am) στάθηκε άτυχος και εγκατέλειψε. Στα αυτοκίνητα, ο Nasser Al-Attiyah πέτυχε τη δεύτερη νίκη του στο φετινό αγώνα, όμως δεν άλλαξε κάτι στην κατάταξη της γενικής. Ο Sainz προηγείται και τα τρία VW προελαύνουν. Στα φορτηγά, ο Vladimir Chagin έκανε το 6 στα 7, κερδίζοντας άλλο ένα σκέλος και ισο-


ΑΓΩΝΕΣ

O «Τσάρος» Vladimir Chagin σάρωσε φέτος όλα τα ρεκόρ, με πιο σημαντικό εκείνο των 56 νικών σε ειδικές διαδρομές στο Dakar

Stop and Go 77

Ο θρυλικός Stephane Peterhansel όσο άντεξε η BMW Χ3 διατηρούσε την πρωτοπορία. Την 7η μέρα όμως, ο πίσω σπασμένος άξονας του προκάλεσε καθυστέρηση 2 ωρών, όσο και η διαφορά του από τον νικητή

Ο David Fretigne με την Yamaha WR450F ήταν αρκετά ανταγωνιστικός, όμως δεν μπόρεσε να καταφέρει κάτι καλύτερο από την 5η θέση

φαρίζοντας το ρεκόρ νικών ειδικών διαδρομών του Peterhansel. 8ο σκέλος, Antofagasta - Copiapo Έπειτα από την ημέρα ξεκούρασης οι οδηγοί διάνυσαν την έρημο της Acatama κοντά στην ακτή του Ωκεανού της Χιλής. Σκληρή μάχη έδωσε με τα χρονόμετρα ο Coma (KTM) ύστερα από την ποινή που τον έστειλαν στην 24η θέση της γενικής κατάταξης. Το σκέλος κέρδισε ο Χιλιανός Lopez Contardo (Apirlia), οποίος ανέβηκε μία θέση στη γενική, καθώς ο 2ος Rodrigues υποχώρησε στην 4η θέση. Στα Quad ο Marcos Patronelli κέρδισε το τρίτο φετινό του σκέλος και κρατά τα ηνία του αγώνα, έχοντας πίσω του τον αδερφό του Alejandro. Στα αυτοκίνητα, ο Peterhansel, έμαθε για το ρεκόρ του Chagin, και πήρε τη νίκη, η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για να τον ανεβάσει από την 4η θέση. Την πρωτοπορία εξακολουθεί να έχει ο Sainz, που ξαναπήρε ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Al-Attiyah. Στα φορτηγά, ο «Τσάρος» δεν έμεινε άπραγος και ξαναισοφάρισε το ρεκόρ του Peterhansel. Ακολουθεί σε απόσταση μίας ώρας και 16 λεπτών ο ομοεθνής Kabirov, ενώ ο τρίτος Ολλανδός Van Vliet (Ginaf) βρίσκεται μακριά 7 ώρες! 9ο σκέλος, Copiapo - La Serena Μονομαχία υψηλού επιπέδου από τους Coma και

Despres στο 9ο σκέλος, όπου ο Ισπανός κέρδισε για 4 δεύτερα. Ο Γάλλος συνεχίσει να κρατά την πρωτοπορία, έχοντας απόσταση από τον 2ο Ullevalseter (KTM) μίας ώρα και 21 λεπτών. Στις «γουρούνες» ο Γάλλος Christophe Declerk (Polaris) έκανε την έκπληξη στο συγκεκριμένο σκέλος και πήρε την πρώτη του νίκη στο Dakar. Η γενική κατάταξη δεν διαφοροποιήθηκε με τους αδερφούς Patronelli να αποκτούν και μεγαλύετρη διαφορά από τον 3ο Corominas. Στα αυτοκίνητα, ο Nasser Al-Attiyah πήρε φόρα και κέρδισε δεύτερο συνεχόμενο σκέλος, μειώνοντας τη διαφορά από τον Sainz, ο οποίος είχε και ένα κλαταρισμένο ελαστικό. Εδώ να σημειώσουμε, το περίπατο που κάνει στην κατηγορία Open ο Αμερικάνος Robby Gordon με το Hummer, καθώς έχει κερδίσει τα 8 από τα 9 σκέλη. Στα φορτηγά, ο Kabirov κέρδισε το δεύτερο φετινό του σκέλος, αλλά ο πρώτος Chagin δεν δείχνει να ανησυχεί. 10ο σκέλος, La Serena - Santiago Ο Coma, μετά την ποινή του οδηγεί σαν αφηνιασμένος. Κέρδισε το σκέλος και ανέβηκε μέχρι την 17η θέση της γενικής. Από την άλλη, ο Despres έχει αρχίσει να οδηγεί συντηρητικά, αφού το προβάδισμα της +1 ώρας του δίνει σοβαρό πλεονέκτημα για τη νίκη. Στη γενική δεν είχαμε αλλαγές στην πρώτη τετράδα. Στην κατηγορία των Quad «άλλαξε» το σκηνικό, καθώς ο Ισπανός Corominas κέρδισε το πρώτο του σκέλος στο φε-


78 Stop and Go

ΑΓΩΝΕΣ

Ο Marc Coma ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες, αλλά η τιμωρία των 6 ωρών, του στέρησε κάθε ελπίδα για κάτι καλό

τινό Dakar, χωρίς ωστόσο να αλλάξει τις ισορροπίες στην κορυφή. Στα αυτοκίνητα, ο Carlos Sainz κέρδισε το πρώτο του σκέλος, αλλά ο Al-Attiyah παραμένει σε απόσταση αναπνοής 10 λεπτών. Στα φορτηγά, ο «Τσάρος» άφησε εποχή, καθώς πέρασε τον θρυλικό Peterhansel σε νίκες ειδικών διαδρομών και οδεύει σταθερά προς τον 6ο του τίτλο. 11ο σκέλος, Santiago - San Juan

Οι Αμερικάνοι Robby Gordon και Andy Grider ήταν σαρωτικοί στην κατηγορία Open, με το Hummer H3. Κέρδισαν 13 από τα 14 σκέλη και έφτασαν και έως την 8η θέση της γενικής

Από το 2001 είχε να κατακτήσει νίκη ειδικής μοτοσικλέτα της BMW. O Ολλανδός Verhoeven το κατάφερε και άφησε πίσω του τον Αμερικάνο Street, την ώρα που ο Ισπανός πρωτοπόρος Cyril Despres έκανε συντήρηση δυνάμεων, εφόσον πλέον βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στον πολυπόθητο τίτλο. Στη γενική, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην δεύτερη θέση με τους Ullevalseter και Contardo να μονομαχούν. Στην κατηγορία των Quad ο Αργεντινός Sebastian Halpern (Yamaha) κέρδισε το σκέλος, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον συμπατριώτη του Alejandro Patronelli (Yamaha), ο οποίος παραμένει στη 2η θέση, πίσω από τον αδερφό του. Στα αυτοκίνητα, ο Γάλλος Guerlain Chicherit (BMW) κέρδισε για πρώτη φορά στο Dakar, αφήνοντας για λίγα δευτερόλεπτα πίσω του τον Αργεντίνο Orlando Terranova (Mitsubishi). Ωστόσο, η μάχη του Sainz με τον Al-Attiyah ανάβει ξανά, καθώς ο Άραβας μείωσε την απόσταση από τον Ισπανό, ο οποίος υπέφερε από δύο σκασμένα ελαστικά. Το πάρτι του Αμερικάνου Robby Gordon (Hummer) στην κατηγορία Open συνεχίζεται, καθώς πέτυχε το 10 στα 11! Στα φορτηγά, ο Kabirov τριπλασίασε τις νίκες του στον φετινό αγώνα, αλλά το μόνο που μπόρεσε ήταν να μειώσει τη διαφορά του από τον «Τσάρο» κατά 32 δεύτερα! Στη γενική, 3ος παραμένει ο Marcel Van Vliet (Ginaf) με 9 ώρες και 21 λεπτά διαφορά! 12ο σκέλος, San Juan - San Rafael

Οι Nasser Al-Attiyah και Timo Gottschalk πίεσαν όσο μπορούσαν για τη νίκη έως και το τελευταίο σκέλος, αλλά τελικά δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τον “Matador”

Δύσκολη ημέρα για όλους τους αναβάτες, τόσο λόγο της μορφολογίας του εδάφους, όσο και της απόστασης, εφόσον κάλυψαν περίπου 800 χλμ. ενώ τα 476 χλμ. από αυτά αποτελούσαν την ειδική διαδρομή. Ο Contardo (Aprilia) κέρδισε το σκέλος και μαζί και τη 2η θέση της γενικής, αφού κατάφερε να αφήσει πίσω του για ένα λεπτό τον Νορβηγό Ullevalseter (KTM). Ο Cyril Despres συνεχίζει την «βόλτα» του, καθώς η διαφορά της μίας ώρας σχεδόν του εξασφαλίζει τον τίτλο. Στις «γουρούνες» o Christophe Declerck (Polaris) γεύτηκε την δεύτερη νίκη του στον φετινό αγώνα τερματίζοντας μπροστά από τους αδερφούς Patronelli. Στα αυτοκίνητα, η νίκη του Sainz τον έφερε ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο. Ωστόσο, ο Al-Attiyah βρίσκεται σε απόσταση μόνο 5 λεπτών, καραδοκώντας. Την τριάδα της γενικής κλείνει ο Αμερικάνος Mark Miller, ολοκληρώνοντας την ηγετική παρουσία της VW στον αγώνα. Στα φορτηγά, ο Vladimir Chagin πήρε την 9η νίκη του στον αγώνα και την 56η της καριέρας του, σημειώνοντας ρεκόρ, ενώ πλέον ο 6ος τίτλος δεν απέχει και πολύ, αφού η διαφορά του από τον Kabirov παραμένει σταθερή.


ΑΓΩΝΕΣ

Stop and Go 79

Το πλήρωμα των Ρώσων Vladimir Chagin, Sergey Savostin και Eduard που οδηγούσαν το σκληροτράχηλο Kamaz ίπταται προς την κορυφή… για 6η φορά Οι Mark Miller και Ralph Pitchford ήταν οι μοναδικοί που από το μέσο του αγώνα και μετά δεν είχαν σοβαρές ανησυχίες, καθώς η 3η θέση τους δεν κινδύνευε

13ο σκέλος, San Rafael - Santa Rosa Την ώρα που ο Despres ετοιμάζεται να πανηγυρίσει τον τίτλο, ο Νορβηγός Ullevalsetter έκλεψε την παράσταση με την οδήγησή του, αφού κατάφερε να πάρει τη νίκη στο σκέλος, αλλά και να αφήσει στην 3η θέση τον Contardo, με 5 λεπτά διαφορά. Στα Quad, ο Γάλλος Christophe Declerck (Polaris) κέρδισε την τρίτη του νίκη στον αγώνα, τη στιγμή που τα αδέρφια Patronelli έχουν κόψει φανερά το ρυθμό τους, αφού πλέον το «12» δεν ξεφεύγει από τα χέρια τους. Στα αυτοκίνητα, ο Peterhansel σημείωσε την 3η του νίκη στον αγώνα, αλλά η πιο σημαντική είδηση έρχεται από την μάχη των δύο οδηγών της VW. Ο Nasser Al-Attiyah κατάφερε να σημειώσει καλύτερο χρόνο και έτσι μείωσε την διαφορά του από τον Sainz στα 2 λεπτά και 48 δεύτερα. Το τελευταίο σκέλος αναμένεται συγκλονιστικό, αφού «οδηγίες» δεν έχουν δοθεί σε κανέναν από την VW. O μοναδικός απροβλημάτιστος είναι ο Miller, που έχει οριστικοποιήσει την 3η του θέση. Στα φορτηγά, ο Kabirov νίκησε ξανά, αλλά ο «Τσάρος» διατηρεί την απόσταση ασφαλείας με άνεση. 14ο σκέλος, Santa Rosa - Buenos Aires Ο πορτογάλος Ruben Faria (KTM) σημείωσε την πρώτη του νίκη στο φετινό Dakar, ενώ η μάχη για την 2η

θέση βρήκε τελικό νικητή τον Νορβηγό Pal Anders Ullevalsetter (KTM). Τον 3ο του τίτλο φυσικά κατέκτησε ο Γάλλος Cyril Despres, μετά το 2005 και το 2007, ενώ παράλληλα έφερε την KTM στην κορυφή των νικών του Dakar, μαζί με τη Yamaha, με 9. Στα Quad, ο Πολωνός Rafal Sonik (Yamaha) κέρδισε το σκέλος –και κατετάγη στην 5η θέση της γενικής- την ώρα που ο μικρός (Marcos) εκ των αδερφών Patronelli γευόταν τη χαρά της νίκης, έπειτα από τη 2η θέση που είχε κατακτήσει στον περσινό αγώνα. Ο μεγαλύτερος Alejandro πήρε τη 2η θέση, ενώ με 5 ώρες διαφορά από τον πρώτο ακολούθησε ο Ισπανός Juan Manuel “Pedrega” Gonzalez Corominas, επίσης με Yamaha. Στα αυτοκίνητα ο Nasser Al-Attiyah έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, κέρδισε το σκέλος, αλλά δεν μπόρεσε να καλύψει την διαφορά που χρειαζόταν και έτσι ο Carlos Sainz πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στο Dakar. Την τριάδα της γενικής και τον θρίαμβο της VW ολοκλήρωσε ο Αμερικάνος Miller. Στην κατηγορία Open, ο Robby Gordon (8ος γενικής) δεν είχε αντίπαλο και πήρε τη νίκη, κερδίζοντας τα 13 από τα 14 σκέλη! Στα φορτηγά, ο «Τσάρος» Vladimir Chagin (Kamaz) κατέκτησε την 6η του νίκη στο Dakar, μετά το 2000, το 2002, το 2003, το 2004 και το 2006, ενώ στην 2η θέση βρέθηκε ο ομόσταυλός του και ομοεθνής του Firdaus Kabirov. Τρίτος, με σχεδόν 11 ώρες διαφορά, τερμάτισε ο Marcel Van Vliet (Ginaf).


80 Stop and Go

NEA MOTO

Η επιστροφή των 1.000cc στα MotoGP Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Dorna αναμένεται να επιστρέψουν τα 1.000άρια το 2012 μιας και σύμφωνα με τους κατασκευ-

Βασίλης Μωραΐτης

αστές οι συγκεκριμένοι κινητήρες είχαν μικρότερο κόστος κι επιπλέον το σπορ είχε περισσότερο θέαμα. Το θέμα τέθηκε «επί τάπητος» μεταξύ των εκπροσώπων της FIM, της Dorna και της MSMA (σύνδεσμος κατασκευαστών μοτοσικλετών) όπου προσωρινά αναφέρθηκε ότι η χωρητικότητα των κινητήρων θα αυξηθεί (πάλι) στα 1.000

Η Fiat Yamaha με την νέα σύσταση Στο πλαίσιο των πρώτων επίσημων χειμερινών δοκιμών των ομάδων MotoGP, που διεξάγονται ήδη από τις αρχές του μήνα στην Μαλαισία, η εργοστασιακή ομάδα της Yamaha αποκάλυψε τη νέα μοτοσικλέτα κι έδωσε την πρώτη press conference της χρονιάς. Νέα είναι η σύσταση της ομάδας κυρίως από την πλευρά του Jorge Lorenzo, που απόκτησε καινούργιο team manager, τον πρώην αθλητή των GP250 και εργαζόμενο στην Yamaha Europe ως διευθυντής αγωνιστικού τμήματος, Wilco Zeelenberg, καθώς επίσης και νέο data engineer, τον Davide Marelli. Το παρόν στην πρώτη εμφάνιση της ομάδος έδωσαν τα υψηλόβαθμα στελέχη του τεχνικού τμήματος Masahiko Nakajima και Shigeto Kitagawa, μιας και στις πρώτες αυτές δοκιμές θα γίνουν οι πρώτες αξιολογήσεις των καινούργιων κινητήρων. Φέτος, η κάθε ομάδα θα έχει 6 κινητήρες για όλη την σεζόν για κάθε μοτοσικλέτα, γεγονός, που απαίτησε την επανασχεδίαση τους για να είναι ανθεκτικότεροι, αφού πλέον θα χρησιμοποιούνται για τρεις και όχι έναν αγώνα. Πάνω σ’ αυτό το θέμα ο Rossi έκανε εμφανή την δυσαρέσκειά του, δηλώνοντας ότι θα έπρεπε να έχουν ορίσει τουλάχιστον 8 αν όχι 10 κι-

κ.εκ. και δεν θα επιτρέπονται περισσότεροι από τέσσερις κύλινδροι και η μέγιστη διάμετρος του κυλίνδρου ορίστηκε στα 81 χλστ. Ωστόσο, προς το παρόν δεν αναφέρθηκε για τον αν θα επιτραπεί η χρήση κινητήρων παραγωγής (βλέπε R1, CBR, κλπ.) για να μειωθεί το κόστος εξέλιξης νέων κινητήρων μιας και η Honda είχε V5.

Βασίλης Μωραΐτης

Fiat Yamaha

νητήρες, διαφορετικά το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο και άδικο για τους αναβάτες. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι από την πλευρά του θα είναι πολύ πιο προσεκτικός φέτος και θα αποφύγει τα σημαντικά λάθη όπως αυτά που είχε κάνει πέρυσι, ιδίως αυτό στην Indianapolis. Σε λίγες ημέρες κλείνει τα 31 του χρόνια κι ανάφερε ότι πλέον έχει αλλάξει το καθημερινό του μενού της προπόνησης και γενικά της χειμερινής του προετοιμασίας για να διατηρηθεί στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. «Κάθε χρόνο θα πρέπει να προσαρμόζομαι στην καινούργια μοτοσικλέτα και τους νέους κανονισμούς που ορίζουν το set up της. Αν πιστεύεις ότι είσαι στην κορυφή των επιδόσεων σου τότε έχεις πρόβλημα. Κάθε σεζόν έχεις την δική της ιστορία και θα πρέπει να είσαι ταχύτερος. Φέτος, θα δοκιμάσω ξανά ως συνήθως». O διευθυντής της ομάδας Lin Jarvis ανακοίνωσε ότι είναι ευτυχισμένος, που παρά την οικονομική κρίση, η εργοστασιακή ομάδα κατάφερε να διατηρήσει τους υποστηρικτές της, καθώς επίσης να προσελκύσει νέους χορηγούς με στόχο να διευκολύνουν τις εργασίες και την προσπάθεια της στο να κερδίσει για άλλη μία χρονιά.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

GP10: Το νέο όπλο του Stoner Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Wrooom 2010 που διεξήχθη στην Madonna di Campiglo, η Ducati αποκάλυψε την νέα αγωνιστική GP10, την μοτοσικλέτα που θα οδηγούν φέτος οι αναβάτες Casey Stoner και Nicky Hayden. Οι βασικές αλλαγές που έγιναν φέτος πραγματοποιήθηκαν με βάση τους νέους κανονισμούς των MotoGP. Πιο συγκεκριμένα, φέτος κάθε αναβάτης θα έχει για την μοτοσικλέτα του 6 κινητήρες, γεγονός που ανάγκασε τους κατασκευαστές να πάνε πίσω στο σχεδιαστήριο και να σχεδιάσουν από την αρχή τα ζωτικά τμήματα του κινητήρα, για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους στο χρόνο, εφόσον ο κινητήρας θα πρέπει

πλέον να αντέχει για τρεις αγώνες. Την στιγμή που η Ducati άλλαζε κινητήρα σε κάθε αγώνα. Οπότε ένα μοτέρ που καταπονείται μέχρι τις 19.000 σ.α.λ. και θα πρέπει να καταπίνει τουλάχιστον 1.600 χλμ. χρειάζεται διαφορετική σχεδίαση κι άλλα υλικά κατασκευής στα ζωτικά τμήματά του. Το δεύτερο μεγάλο βήμα αφορούσε το γεγονός στο ότι η Ducati ήθελε να κάνει πλέον την μοτοσικλέτα πιο ευκολοδήγητη. Αυτό έχει να κάνει με την διάταξη του στροφάλου και τη σειρά ανάφλεξης των κυλίνδρων. Από την στιγμή που η Ducati γύρισε ατα 800 κ.εκ. χρησιμοποίησε ένα κινητήρα τύπου Screamer κι αυτό της έδωσε την δυνατότητα να βγάλει την

Βασίλης Μωραΐτης

Πρωταθλητής ο Toni Bou στο Indoor Trial Βασίλης Μωραΐτης

Repsol

Ακόμα ένα παγκόσμιο τίτλο πρόσθεσε στο πλούσιο παλμαρέ του ο Ισπανός αθλητής του Trial, Toni Bou. Ο τελευταίος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Indoor Trial διεξήχθη στην Barcelona κι αποτέλεσε ένα παιγνίδι άψογης τακτικής για τον έμπειρο πολυ-πρωταθλητή. Έφθασε στον τελευταίο γύρο ισόπαλος στην βαθμολογία με τον Albert Cabestany. Ωστόσο, από τον πρωινό κιόλας γύρο των προκαταρκτικών 5 γύρων ο Bou τερμάτισε αλάνθαστος χωρίς κανέναν βαθμό ποινής ενώ, ενώ ο Castany είχε πάρει 5 βαθμούς στην 3η ζώνη και ο Takahisa Fujinami (ομόσταυλος του Bou) τερμάτισε 3ος. Στα ημιτελικά του απογευματινού γύρου ο Bou έκανε το θαύμα του περνώντας τις τρεις ζώνες χωρίς να σημειώσει το παραμικρό λάθος σε αντίθεση με τους αντιπάλους του. Η κυριαρχία του συνεχίστηκε στον τελικό όπου πέρασε τρεις από τις τέσσερις διαδρομές χωρίς κανένα λάθος και μόνο στην τελευταία πήρε 5 βαθμούς ποινής βάζοντας τον παγκόσμιο τίτλο του Indoor Trial στην τσέπη του. Την τριάδα της κατάταξης συμπλήρωσαν οι Cabestany και Fujinami. Μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο Toni Bou ανάφερε ότι οι επιδόσεις του ήταν εκπληκτικές, χάρις στην άριστα προετοιμασμένη μοτοσικλέτα του που απέδωσε τέλεια κι φυσικά στην βοήθεια της ομάδας του που όλη την εβδομάδα ήταν κυριολεκτικά στο πλευρό του. Ferrari

μέγιστη ισχύ από αυτόν. Αντιθέτως, οι κινητήρες των 1.000 κ.εκ. του 2005 και του 2006 ήταν τύπου Big Bang, γεγονός που τις καθιστούσε πιο εύκολες στην οδήγηση. Η ομάδα έκανε αρκετές δοκιμές, αρχικά στο δυναμόμετρο με το νέο Big Bang κινητήρα και στην συνέχεια στην πίστα με τον Vittoriano “Vitto” Guareschi κι έπειτα με τον Stoner και τον Hayden. Η νέα μοτοσικλέτα έχει καλύτερη ελκτική πρόσφυση που συνεπάγεται ότι είναι πιο εύκολη στην συνολική ρύθμισή της. Ολοκληρώνοντας, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η Ducati έδωσε μεγάλη έμφαση στη σχεδίαση του πλαισίου της GP10, με στόχο να εξαλείψει τις διαμήκης

ταλαντώσεις που εμφάνιζε η περσινή μοτοσικλέτα. Κι αυτός ήταν ο λόγος που επανασχεδιάστηκε το πίσω μέρος της μοτοσικλέτας. Το υποπλαίσιο στηρίζεται πλέον με 6 κι όχι 4 βίδες πάνω στην υπόλοιπη και πάνω σ’ αυτό «δένει» επιπλέον το ψαλίδι. Αναβαθμισμένο είναι επίσης το carbon ψαλίδι. Τελευταία πινελιά πάνω στην μοτοσικλέτα αποτελεί η αναβαθμισμένη αεροδυναμική κι αισθητική του συνόλου που κάνουν την νέα GP10 ακόμα πιο επιθετική στην εμφάνισή της.


NEA MOTO

Aprilia Scarabeo 125/200 i.e.: Mε διπλή χαρτογράφηση Ζήστε την πόλη με μοναδικό Ιταλικό στυλ και κινηθείτε με ασφάλεια πάνω σε ένα σύμβολο των δυο τροχών. Αυτό σας προσφέρουν τα Scarabeo 125/200 i.e. Ένα σύγχρονο μέσο που κατορθώνει να διατηρεί αναλλοίωτη τη φιλοσοφία που το μετέτρεψε σε πραγματικό best seller. Με νέους κινητήρες ηλεκτρονικού ψεκασμού, το δημοφιλές Scarabeo είναι το πρώτο scooter στον κόσμο που διαθέτει διπλή χαρτογράφηση, συνδυάζοντας έτσι επιδόσεις, μειωμένες εκπομπές ρύπων και χαμηλότερη κατανάλωση. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει απευθείας από το τιμόνι τη θέση Eco, που μειώνει την κατανάλωση έως και 7% ή τη θέση Sport για τις υψηλότερες επιδόσεις.

Η πρωτοποριακή του σχεδίαση αποτελεί κλασικό παράδειγμα Ιταλικού στυλ. Τα Scarabeo 125/200 είναι τα μικρότερα μοντέλα της σειράς Scarabeo, ένα “entry level” με ακαταμάχητη σχέση ποιότητας-τιμής. Οι ζάντες με τον κομψό σχεδιασμό φέρουν ελαστικά 16 ιντσών και εγγυώνται μεγαλύτερη ευστάθεια και ευκολία οδήγησης. Το Scarabeo ξεχώριζε από πάντα για το σύστημα των φρένων του και δεν μπορούσε αυτό να αποτελέσει εξαίρεση στη νέα έκδοση 125/200 i.e. Ο εμπρός δίσκος 260 χλστ. με αιωρούμενη δαγκάνα και τρία παράλληλα έμβολα και ο πίσω 220 χλστ. με δαγκάνα δύο εμβόλων συνδέονται από ένα πρωτοποριακό σύστημα ολοκληρωμένου φρεναρίσματος, που μπορεί να κατανέμει τη δύναμη της πέδησης στους δύο τροχούς, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται μικρές αποστάσεις ακινητοποίησης, ενισχύοντας την ενεργητική ασφάλεια. Τα Scarabeo αποτελούν την απόλυτη πρόταση για όσους θέλουν ολοκληρωμένες λύσεις μετακίνησης. Το

Stop and Go 81

Βασίλης Μωραΐτης

Aprilia

νέο Scarabeo 125-200 i.e. διατίθεται στα χρώματα: Ασημί Silver Crowd, Λευκό Flair, Γαλάζιο Jasmine, Μπλε Couture, Μαύρο Aprilia, ενώ η μεγάλη γκάμα αξεσουάρ υπόσχεται να καλύψει και τους πιο απαιτητικούς. Οι τιμές είναι προσιτές, με 2.950 ευρώ για την έκδοση 125 κ.εκ. και 3.410 ευρώ για την έκδοση 200 κ.εκ., αντίστοιχα.

Στην Auto Expo του Delhi ο Rossi

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Βασίλης Μωραΐτης

Fiat Yamaha

Ο 9 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής των MotoGP Valentino Rossi παραβρέθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, στο Νέο Δελχί, στα πλαίσια της 10ης Έκθεσης Auto Expo, που αποτελεί το σημαντικότερο Motor Show της Ασίας. Στη ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των εκδηλώσεων ο Rossi συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της Yamaha Motor India Yukimine Tsuji και τον Pankaj Dubey (National Business Head Yamaha Motor India), καθώς επίσης 300 επίλεκτους προσκεκλημένους από το εθνικό δίκτυο πωλήσεων της Yamaha και του Ειδικού Τύπου. Ο Ιταλός πολυπρωταθλητής του παγκοσμίου πρωταθλήματος ταχύτητας μοτοσικλετών μίλησε στους προσκεκλημένους, υπόγραψε αυτόγραφα κι είδε τα τελευταία μοντέλα της Yamaha που προορίζονται για την αγορά της Ινδίας. Το συγκεκριμένο Motor Show αποτελεί μεγάλης σημασίας για την Ινδία και η άφιξη του Valentino Rossi προσέλκυσε περισσότερους από 1000 οπαδούς, που προσπάθησαν να τον δουν έστω και εξ αποστάσεως. Στο πλαίσιο της διαμονής του ο Rossi συναντήθηκε επίσης με τον John Abraham, τον σημαντικότερο ηθοποιό της Ινδίας.

Kymco Downtown 300i: Τώρα με ABS και άτοκο διακανονισμό Βασίλης Μωραΐτης

Kymco

Η πορεία του Sport Tourer που γύρισε τη σελίδα στην κατηγορία των πολυτελών scooter 300 κ.εκ. μπορεί να χαρακτηριστεί με μία και μόνη λέξη: Εντυπωσιακή. Το Kymco Downtown 300i καθιερώθηκε άμεσα στην ελληνική αγορά, σημαδεύοντας και καταλαμβάνοντας την κορυφή των πωλήσεων στην κατηγορία του. Με κυρίαρχα ατού την αψεγάδιαστη ποιότητα κατασκευής, τον ισχυρότερο (στα 300 κ.εκ.) κινητήρα G5 με απόδοση πάνω από 30 ίππους, την προσεγμένη εργονομία και την υποδειγματική οδική συμπεριφορά, πέτυχε να διακριθεί σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο με καταξιωμένους αντιπάλους και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πλέον εφοδιασμένο με σύστημα ABS στα φρένα έρχεται να εκτοξεύσει στα ύψη την ασφάλεια του αναβάτη και να βάλει τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Το νέο Downtown 300i ABS διατίθεται στην τιμή των 4.990 ευρώ και η απόκτησή του είναι απόλυτα εφικτή μέσω των ευνοϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων της αντιπροσωπείας, που περιλαμβάνουν εξόφληση με άτοκο διακανονισμό μέχρι 15 μήνες ή 0 % προκαταβολή και έως 72 μηνιαίες δόσεις. Καλύπτεται, όπως κάθε προϊόν της Kymco, από δύο χρόνια ολική εγγύηση. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλ. 800-11-20025 ή στο www.kymco.gr.


82 Stop and Go

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Αλουμινένια εποχή Αιχμηρό στην αισθητική του, με επιβλητικές γωνίες κι έναν σύνολο πλαισίου-κινητήρα σχεδιασμένο από το λευκό χαρτί και με την 35ετή πείρα της Kawasaki, το καινούργιο Ζ-1000 ταράζει και πάλι τα ήσυχα νερά της κατηγορίας του. Βασίλης Μωραΐτης, vmoraitis@stopandgomag.gr

KMC

Α

ναμφισβήτητα το Ζ-1000 της Kawasaki αποτελεί το δημοφιλέστερο street ή streetfighter στην κατηγορία του λίτρου και κέρδισε το μοτοσικλετιστικό κοινό όχι μόνο με την επιβλητική αισθητική του, αλλά και τον φιλικό του χαρακτήρα όσο αφορά την οδική του συμπεριφορά. Έπειτα από επτά χρόνια η Kawasaki το άλλαξε ριζικά, τόσο στην αισθητική, όσο και στον υπόλοιπο εξοπλισμό του. Πλέον το νέο Ζ φοράει αλουμινένιο πλαίσιο διπλής δοκού (τύπου backbone), η οποία βασίζεται στην φιλοσοφία του πλαισίου του ΖΧ-10R που περνάει πάνω από τον κινητήρα. Ο αναβαθμισμένος κινητήρας αποτελεί ενεργό μέρος του πλαισίου και στηρίζεται σε τρία σταθερά σημεία και σε ένα ελαστικό συνεμπλόκ στο πίσω μέρος των κάρτερ. Αλουμινένιο είναι επίσης το υποπλαίσιο που αποτελείται από τρία τμήματα. Οι αναρτήσεις είναι πλήρως ρυθμιζόμενες και το πίσω αμορτισέρ είναι τοποθετημένο παράκεντρα πάνω στο καινούργιο ψαλίδι μέσω του νέου Uni-Trak μοχλικού συστήματος. Το ανάποδο πιρούνι των 41 χλστ. είναι εφοδιασμένο με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Tokico (από το ZX-10R)

τεχνικα χαρακτηριστικα Τύπος κινητήρα 4Τ, τετρακύλινδρος, υγρόψυκτος, DOHC Κυβισμός (κ.εκ.) 1.043 Διάμετρος x Διαδρομή (χλστ.) 77 x 56 Σχέση συμπίεσης 11,8:1 Τροφοδοσία DFI Τύπος συμπλέκτη Υγρός, πολύδισκος Μετάδοση 6 σχέσεις Σύστημα λίπανσης Υγρό κάρτερ Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) 138/9.800 Ροπή (kgf/σ.α.λ.) 11,2/7.800 Πλαίσιο Αλουμινένιο τύπου Backbone με αλουμινένιο ψαλίδι Μεταξόνιο (χλστ.) 1.440 Γωνία κάστερ (μοίρες) 24,5 Ίχνος (χλστ.) 104 Ρεζερβουάρ (λίτρα) 15 Βάρος (κιλά, πλήρης) 218 Τιμή (ευρώ) 11.990


Kawasaki Z-1000

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Αισθητική κι εργονομία συνεργάζονται με τον καλύτερο τρόπο στο νέο Z-1000

και διάτρητους δίσκους 300 χλστ. Ο αναβαθμισμένος κινητήρας διαθέτει μακρύτερη διαδρομή, που στοχεύει στην ενίσχυση της ευστροφίας, αυξάνοντας την ταχύτητα του αέρα στην εισαγωγή στις μεσαίες στροφές. Ο κινητήρας των 1.043 κ.εκ. υπόσχεται γερό τράβηγμα και καλή επιτάχυνση σε οποιοδήποτε φάσμα των στροφών του κι επιπλέον αφηνιάζει από τις 7.000 σ.α.λ. και άνω. Επίσης, το μοτέρ διαθέτει εισαγωγή αέρα τύπου ram-air και δεύτερο αντικραδασμικό άξονα. Στην εισαγωγή βρίσκει κανείς τα σώματα διαμέτρου 38 χλστ. καθέτου ροής που είναι εφοδιασμένα με TPS. Μεταξύ των σωμάτων του ψεκασμού και του κυλίνδρου έχουν τοποθετηθεί αυλοί οβάλ σχήματος, που συντελούν στην μείωση του συνολικού πλάτους του κινητήρα. Πονηρό θα χαρακτήριζε κανείς τον ηλεκτρονικό κόφτη που δεν αφήνει την ισχύ να ξεψυχήσει απότομα. Την παράσταση κλέβουν οι εξατμίσεις (τύπου 4-2-4) που επανέρχονται στην αρχική φιλοσοφία του προγόνου τους. Είναι πιο κοντές στην σχεδίασή τους και φέρουν ένα προ-σιγαστήρα κάτω ακριβώς από τα κάρτερ, που με τη σειρά του καταλήγει στο κάθε διπλό τελικό. Η εταιρεία του Akashi επανασχεδίασε την εργονομία του συνόλου, βελτιώνοντας σε αξιοσημείωτο βαθμό την ήδη καλή θέση οδήγησης. Πλέον, ο αναβάτης έχει έρθει ακόμη πιο κοντά στο τιμόνι, ενώ το νέο πλαίσιο έχει συντελέσει στο πιο λεπτό σχήμα του ρεζερβουάρ, που επιτρέπει στον οδηγό να έχει σε πιο βολική θέση τα κάτω άκρα του. Την μοντέρνα αισθητική του συμπληρώνει το στυλάτο ταμπλό οργάνων, που ρυθμίζεται σε τρεις κλίσεις και περιλαμβάνει ψηφιακό ταχύμετρο, στροφόμετρο με δείκτη, ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, ένδειξη καυσίμου και ρολόι, καθώς επίσης το LED πισωφάναρο. Στον προαιρετικό εξοπλισμό θα βρει κανείς μεταξύ άλλων: εξατμίσεις της Akrapovic, κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη, κ.α. Στην χώρα μας το νέο Kawasaki είναι ήδη διαθέσιμο στην τιμή των 11.990 ευρώ, ενώ διατίθεται και σε έκδοση με ABS, με κόστος 12.590 ευρώ.

Τα νέα τελικά των εξατμίσεων συντελούν στην streetfighter αισθητική του συνόλου

Το πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ με το μοχλικό Uni-Trak είναι τοποθετημένο σε παράκεντρη θέση

Stop and Go 83


84 Stop and Go

ΔΟΚΙΜΗ

Στην κόψη του ξυραφιού Κάτω από τις πιο καλές συνθήκες δοκιμάζουμε το τετράχρονο πολυβόλο της Suzuki των 450 κ.εκ. συγκρίνοντας τις δυνατότητές του στην πίστα, βλέποντας από πρώτο χέρι τον ισχυρό κινητήρα του, πλαίσιο και ανάρτηση στο φυσικό τους περιβάλλον. Βασίλης Μωραΐτης, vmoraitis@stopandgomag.gr

Δ

εν χωράει καμία αμφιβολία το γεγονός ότι η κατηγορία των Sport 450 αποτελεί την πιο δημοφιλή κατηγορία στο χώρο των ATV. Είναι αυτή που κινεί το χρήμα, τις εταιρείες των αξεσουάρ και αν μη τι άλλο το ενδιαφέρον του κόσμου που ασχολείται με το συγκεκριμένο σπορ. Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο κι οι κατασκευαστές βάζουν όλη

την τεχνογνωσία τους στα συγκεκριμένα ATV (χωρίς να εξαιρούνται φυσικά και τα SUV). Στη χώρα μας αδικούνται για πολλούς λόγους και κυρίως από τους φόρους που τα καπελώνουν και κάνουν την τιμή τους ασύμφορη, μέχρι το γεγονός ότι κάποια από αυτά δεν βγάζουν πινακίδα με αποτέλεσμα να χρειάζεσαι αυτοκίνητο τύπου pick up ή τρέιλερ για να

www.jetskiworld.gr

τα μεταφέρεις. Το Suzuki κατέφθασε μετά το Yamaha και σάρωσε τους αγώνες λόγω της επιτυχημένου συνόλου πλαίσιο-ανάρτηση, χωρίς φυσικά να εξαιρείται το εκρηκτικό μοτέρ του. Διαθέτει μακράν το καλύτερο στήσιμο στον συγκεκριμένο τομέα, γεγονός που το αντιλαμβάνεται κανείς


ΔΟΚΙΜΗ

Stop and Go 85

Suzuki LTR450

Απογειώνεσαι με άνεση και το ελέγχεις κάτω από κάθε περίσταση

Ψαλίδι σχεδιασμένο για να αντέχει στις καταπονήσεις

από την πρώτη βόλτα που θα κάνεις. Στο LTR450 κάθεσαι «μέσα» στο ATV κι όχι πάνω σ’ αυτό. Είναι σχεδιασμένο για να κερδίζει στις πίστες και οι επιτυχίες του μιλάνε από μόνες τους στα πρωταθλήματα των ΗΠΑ. Το μεγάλο ατού του Suzuki δεν είναι άλλο από το εκπληκτικό στήσιμο του πλαισίου. Ψαλίδια και ανάρ-

Σε πολύ καλή θέση είναι τοποθετημένη η εξάτμιση

τηση κλέβουν την παράσταση, παρέχοντας ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να ηγηθείς στην πίστα. Έχοντας την μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των τροχών εμπρός και πίσω και τα πιο χαμηλωμένα ψαλίδια κυριολεκτικά βεντουζάρει στο χωμάτινο τερέν. Το κράτημα του, καθώς επίσης η συμπεριφορά του στην είσοδο της στροφής είναι σε άλλο επίπεδο, ατού

που σου δίνουν ξεχωριστή υπεροχή στην πίστα. Οι αναρτήσεις του πραγματικά καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Σίγουρα παίζει ρόλο τόσο η γωνία στην οποία έχουν τοποθετηθεί πάνω στο ψαλίδι, όσο και το σετάρισμά τους. Τα φρένα του είναι ισχυρά με πολύ καλή αίσθηση και προοδευτικότητα, σε βαθμό που θα τα έβαζες στο ίδιο σκαλί με του


86 Stop and Go

ΔΟΚΙΜΗ

Πολύ καλές εντυπώσεις αφήνουν οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις του

Πρακτικό το χειρόφρενό του γι’ αυτούς που το χρησιμοποιούν κι εκτός πίστας

Χαμηλό το προφίλ του στησίματος στο οποίο οφείλεται η άψογη συμπεριφορά του πλαισίου

τεχνικα χαρακτηριστικα

Εκπληκτικά τα φρένα του από κάθε άποψη χωρίς να χάνουν την απόδοσή τους

Μοτέρ που προέρχεται από την έκδοση ΜΧ και διακρίνεται για την ευστροφία του.

Yamaha. Η ισχύς του μοτέρ απλώνεται γραμμικά σε όλο το φάσμα των στροφών, με τέτοιο τρόπο που αρχικά νομίζεις ότι είναι υποδεέστερο των άλλων. Ωστόσο, μένεις γελασμένος μια και όταν τους ρίξεις το γάντι οι διαφορές τους είναι μικρές στην ευθεία κι όταν φθάσει η ώρα να στρίψουν όλα μαζί τότε το Suzuki τους κουνάει το μαντήλι. Το κιβώτιό του είναι σαφές κι

Κινητήρας Χωρητικότητα (κ.εκ.) Διαστάσεις (χλστ.) Τροφοδοσία: Ισχύς Ροπή Πλαίσιο Μήκος (χλστ.) Πλάτος (χλστ.) Βάρος (κιλά) Ανάρτηση εμπρός Ανάρτηση πίσω Φρένα εμπρός Φρένο πίσω Μεταξόνιο (χλστ.) Ύψος σέλας (χλστ.) Ρεζερβουάρ (λίτρα) Τιμή (ευρώ)

4Τ, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, DOHC. 450 95,5 x 62,8 EFI Keihin με σώμα 42 χλστ. Ατσάλινο σωληνωτό με αλουμινένιο ψαλίδι. 1.845 1.245 167 Διπλά ψαλίδια, με ρυθμιζόμενη ανάρτηση Kayaba με διαδρομή 254 χλστ. Ρυθμιζόμενο αμορτισέρ Kayaba με μοχλικό και διαδρομή 290 χλστ. Δίσκοι 160 χλστ.με δαγκάνα μονού εμβόλου και γλίστρα Δίσκος 190 χλστ. με δαγκάνα μονού εμβόλου και γλίστρα και χειρόφρενο 1.285 780 9 9.800 (με πινακίδα)

ο μαλακός, αλλά σαφής συμπλέκτης συνεργάζεται άψογα μαζί του. Κάπου στις μεσαίες στροφές αισθάνεσαι ελαφρώς περισσότερο το τράβηγμα του μοτέρ αυτό όμως που σ’ εντυπωσιάζει είναι η επιβράδυνσή του και το ανάλαφρο φρενάρισμά του, στοιχείο που επιβεβαιώνει την δουλειά που έχει γίνει στα κάρτερ και τις βαλβίδες ανακούφισης που έχουν τοποθετηθεί.

Όσον αφορά τη θέση οδήγησης, νιώθεις αισθητά ότι το κέντρο βάρους του συνόλου είναι σε χαμηλότερο σημείο. Το τιμόνι του έχει καλή σχεδίαση και σου επιτρέπει να ασκείς τους κατάλληλους μοχλούς. Στο σύνολο νιώθεις καλύτερα κουμπωμένος πάνω στο Suzuki σε μάχιμη θέση, έτοιμος να σβήσεις τον ανταγωνισμό. Πράγματι είναι στην κλάση του εαυτού του.


ΔΟΚΙΜΗ

| Stop and Go 91


88 Stop and Go

SOUND’S COOL Mr. Expert Sound, expertsound@stopandgomag.gr

Audi A3

Diamonds and Pearls

Β

λέποντας το Audi από μακριά το θαυμάζεις για την όμορφη εμφάνιση του και την άψογη κατάσταση του. Αν όμως πλησιάσεις κοντά και ανοίξεις την πέμπτη πόρτα, που κρύβει την θέα στον χώρο αποσκευών να είστε σίγουροι ότι θα «φάτε κόλλημα» με την τελειότητα της κατασκευής και το άψογο φινίρισμα της. Το Audi ανήκει στον Δημήτρη Πλεμμένο. Ο Δημήτρης είναι χρόνια φίλος με τον Σωκράτη Φακουκάκη και έτσι όταν αποφάσισε να φτιάξει ένα ηχητικό κόσμημα αφέθηκε στα έμπειρα χέρια του φίλου του. Let’s Start Θα ξεκινήσουμε για αυτό το διαμάντι κάνοντας μια αναφορά στην πηγή του συστήμα-

τος, που δεν είναι άλλη από το ράδιο-cd της Pioneer το οποίο συναντάμε σε πάρα πολλά ηχοσυστήματα με sound quality προσανατολισμούς εξαιτίας των τρομερών ρυθμίσεων που διαθέτει. Με τέτοια πηγή να οδηγεί το σύστημα, η χρήση άλλων εξωτερικών συσκευών θα αποτελούσε ουτοπία, οπότε το σήμα από τις τρεις τετράβολτες εξόδους χαμηλής στάθμης της πηγής συνδέθηκε απευθείας στους ενισχυτές που ανέλαβαν να τροφοδοτούν με ισχύ το σύστημα. Οι ενισχυτές που χρησιμοποιήθηκαν είναι και οι δύο από την ακριβή σειρά της Genesis. Ο πρώτος, που οδηγεί στο sub είναι ο Miniblock και έχει ισχύ 1 χ 560 WRMS και ο δεύτερος, ο τετρακάναλος που οδηγεί τα ηχεία είναι ο Compact Four με ισχύ 4 χ 95 WRMS. Οι ενισχυτικές συσκευές βρίσκονται τοποθετημένες σε μια κατασκευή στο πλάι του χώρου


SOUND’S COOL αποσκευών. Το σύστημα του Audi είναι πλήρως ενεργό. Ο τετρακάναλος Genesis στέλνει το σήμα του στα midwoofer της Δανέζικης Scanspeak διαμέτρου 16,5 εκ. Τα midwoofer τοποθετήθηκαν στις εργοστασιακές θέσεις, λόγω ότι ο Δημήτρης δεν ήθελε να πειραχτεί τίποτα μέσα στο αυτοκίνητο στο χώρο των επιβατών. Έγινε όμως ειδική δουλειά στη πόρτα μέσα με ειδικά υλικά και κάποια πατέντα (μυστικά του Σωκράτη) ώστε ακόμα και σε αυτή τη θέση να μπορούν να βγάλουν τη μέγιστη απόδοση τους. Τα μεγάφωνα των υψηλών συχνοτήτων στήθηκαν στα κολονάκια του παρμπρίζ με μια μικρή πολυεστερική κατασκευή, ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες διασποράς και κατευθυντικότητας. Τα Tweeters που επιλέχθηκαν κατασκευάζονται από την Scanspeak και ανήκουν στην κατηγορία συσκευών Hi End, ενώ διακρίνονται για την αχρωμάτιστη και ισορροπημένη απόδοση τους, που προδίδει μια εντελώς φυσική χροιά στο άκουσμα. Υπεύθυνο για τις χαμηλές συχνότητες που γεμίζουν την καμπίνα είναι ένα 12ιντσο sub, μονό πηνίου, της Peerless. Για να μπορέσει το sub να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο του, κατασκευάσθηκε από τον Σωκράτη μια πολυεστερική καμπίνα αντήχησης κλειστού τύπου με εσωτερικό όγκο 29 λίτρων. Δίπλα από τους ενισχυτές έχει φωλιάσει ένας μικρός σε όγκο, αλλά ικανότητος πυκνωτής της Eagle Cable με χωρητικότητα 0,5 Farad και φροντίζει να αποθηκεύει ρεύμα για τις δύσκολες καταστάσεις. Όλος ο χώρος των αποσκευών είναι μια ενιαία πολυεστερική κατασκευή όπου το φινίρισμα είναι υπεράνω κριτικής. Εδώ να προσθέσουμε ότι όλη η κατασκευή στο πορτμπαγκάζ έχει τη δυνατότητα να αφαιρείται και να επανατοποθετείται σε 12 μόλις λεπτά, χρόνος επίσημα μετρημένος, σε διαγωνισμός της EMMA Hellas στην Αθήνα, όπου και πήρε μπόνους κατασκευής, όντας η πιο τέλεια φινιρισμένη κατασκευή στην Ελλάδα.

Stop and Go 89

Τελειώνοντας, θα πρέπει να αναφερθούμε και σε διάφορα κόλπα που δεν φαίνονται στις φωτογραφίες, όπως η μόνωση ολόκληρης της καμπίνας, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν υλικά της Dynamat και η καλωδίωση, τα υλικά της οποίας ανήκουν στην Eagle Cable. Sound Visions Ακούσαμε το σύστημα ρυθμισμένο για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό της ΕΜΜΑ και έτοιμο να αντιμετωπίσει τον σκληρό ανταγωνισμό. Το άκουσμα μέσα στο κόκκινο Audi είναι πέρα για πέρα σωστό και ένα από τα καλύτερα που έχουμε ακούσει. Άριστη τονική ισορροπία με την βοήθεια του ενσωματωμένου στην πηγή ισοσταθμιστή και πολύ καλές χροιές, ειδικά στις υψηλές συχνότητες. Από πλευρά στερεοφωνικής εικόνας, το Audi είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο, διαθέτοντας πολύ καλό ύψος και βάθος σκηνής και εξαιρετικό πλάτος, ενώ η εστίαση είναι σχεδόν στο κέντρο του ταμπλό. Πολλή δουλειά έχει γίνει και στα σημεία crossing των ενισχυτών, με αποτέλεσμα οι χαμηλομεσαίες συχνότητες να δένουν άψογα με τις χαμηλές, χωρίς να παρουσιάζεται το συνηθισμένο «σκαλοπάτι» κοντά στους 80 κύκλους. Το sub δεν προδίδει σε καμία περίπτωση την θέση του και διακρίνεται για την ταχύτητα του στην απόδοση της ατάκας. Το σύστημα τα καταφέρνει πολύ καλά σε όλα τα είδη μουσικής χωρίς να δείχνει προτιμήσεις, ενώ είναι πολύ ξεκούραστο στις πολύωρες ακροάσεις. Ένα πολύ καλό ηχητικό αποτέλεσμα, το οποίο συνοδεύεται από πραγματικά κορυφαίο επίπεδο, όσον αφορά στην εγκατάσταση και τις ειδικές κατασκευές, αφού δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Το αυτοκίνητο φυσικά κερδίζει την πρώτη θέση στην κατηγορία του, σε όποιο διαγωνισμό κι αν συμμετέχει!


90 Stop and Go

ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ

Θερμικό ελικόπτερο Αντώνης Λιδοργινάκης

Τ

α θερμικά ελικόπτερα είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία στον χώρο του μοντελισμού με πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Το πέταγμα ενός θερμικού ελικοπτέρου, προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις, αλλά για να φτάσει κάποιος στο σημείο να μπορεί να πετάξει, απαιτείται εξάσκηση. Μαθαίνω να πετάω Στα πρώτα βήματα της εκμάθησης, απαιτείται η παρουσία ενός ειδικού προκειμένου να αποκτηθούν οι απαραίτητες γνώσεις για να αποφευχθούν διάφορες δυσάρεστες εκπλήξεις. Οι εκπαιδεύσεις γίνονται σε ειδικούς χώρους, όπου ο χειριστής μπορεί να μάθει τα μυστικά της πτήσης, με ασφάλεια. Σε κανονικά πλαίσια, απαιτούνται 2-3 Σαββατοκύριακα ενασχόλησης για την απόκτηση της εμπειρίας. Εξοπλισμός Ένα απλό θερμικό ελικόπτερο αξιώσεων, κοστίζει περί τα 750 €, ενώ ένα επαγγελματικό (για συμμετοχή σε αγώνες), μπορεί να φτάσει και τα 5000 € ανάλογα με τα υλικά κατασκευής (Kevlar, αλουμίνιο κ.α.) Σε αυτόν τον εξοπλισμό, πρέπει να υπολογίσετε και το

Πάνος Παπαδόπουλος

κόστος των παρακάτω υλικών που είναι απαραίτητα για την πτήση: Μια εξακάναλη ψηφιακή τηλεκατεύθυνση, έναν γυροσκοπικό μηχανισμό που μπαίνει στην ουρά, μια «μπουζόπιπα» όπως απαιτείται σε όλα τα βενζινοκίνητα μοντέλα, έναν εκκινητή, μια αντλία καυσίμου και φυσικά καύσιμο. Υπάρχουν ειδικά «ελικοπτερικά» καύσιμα με περιεκτικότητα νίτρο από 10%-40%. Ένας αρχάριος, θα χρειαστεί την συμβουλή ενός έμπειρου προκειμένου να επιλέξει τα σωστά υλικά και καύσιμα που ταιριάζουν στις δικές του απαιτήσεις. Συντήρηση Όπως συμβαίνει με όλα τα θερμικά μοντέλα, έτσι και στα ελικόπτερα, το Α και το Ω για να μπορούμε να τα χαιρόμαστε, είναι η σωστή συντήρηση. Στην περίπτωση του ελικοπτέρου, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Πριν από κάθε πτήση ελέγχουμε προσεκτικά όλες τις βίδες και μετά από κάθε πτήση, φροντίζουμε να σκουπίζουμε καλά το ελικόπτερο. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο σκούπισμα των λαδιών, ώστε να αποφύγουμε την είσοδο τους στον συμπλέκτη. Σε περιπτώσεις που παρουσιαστούν τεχνικά προβλήματα και δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις ή την απαιτούμενη εμπειρία, συνίσταται η διακοπή της πτήσης και η επίσκεψη στο εξειδικευμένο κατάστημα.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

| Stop and Go 27


92 Stop and Go

CLASSIC

356 A Coupé 1956 & 356 Speedster 1955

Porsche 356

…και εγένετo Porsche

Η

Πάνος Παπαδόπουλος, papadopoulos@stopandgomag.gr

356 είναι το αυτοκίνητο που σημάδεψε σχεδιαστικά την ιστορία της Porsche. Έως και σήμερα, όλες οι 911, κρατάνε ακόμα τις βασικές γραμμές της 356. Τις γραμμές που κάνουν μια Porsche να ξεχωρίζει από κάθε άλλο αυτοκίνητο. Σήμερα, η 356 ανήκει στο club των elite αυτοκινήτων και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα κορυφαία αυτοκίνητα της δεκαετίας του ’60. Οι δε τιμές που «πιάνουν» στις δημοπρασίες κάποια καλά συντηρημένα μοντέλα της 356, ανέρχονται στις 300.000 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τις 76.000 μονάδες που κατασκευάστηκαν συνολικά, περίπου οι μισές, εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή, χάρη στην λατρεία που δείχνουν γι’ αυτές οι ιδιοκτήτες τους.

Ο Ferry Porsche (κέντρο) και ο πατέρας του Ferdinand Porsche (δεξιά) με την πρώτη 356 το 1948

Ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου έγινε πριν από τον Β’ Π. Π. Για την ακρίβεια μάλιστα, κατασκευάστηκαν 3 κομμάτια (Type 64), με σκοπό να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα από το Βερολίνο στην Ρώμη, ο οποίος όμως ματαιώθηκε. Το 1948 η εταιρεία παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη 356, η οποία διέθετε σωληνωτό σασί, κινητήρα στο κέντρο και έφερε τον κωδικό «Νο1». Είναι το σημείο όπου ξεκινάει η ουσιαστική ιστορία της Porsche, εφόσον το 356 είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής. Η 356 θεωρείται παιδί του Ferry Porsche, γιου του ιδρυτή της εταιρείας Dr. Ing. Ferdinand Porsche. Όμως, ο πραγματικός σχεδιαστής του αυτοκινήτου

Ferry Porsche, 356 & Beetle


CLASSIC

Stop and Go 93

ήταν ο Erwin Komenda. Για την ιστορία, ο πατέρας Porsche, ήταν αυτός που σχεδίασε το γνωστό σκαραβαίο της VW.

356 A Carrera Hardtop Cabrio 1958

Τα πρώτα 50 αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν το 1948, στο Gmünd της Αυστρίας. Από το 1950 έως και το 1965 (οπότε και η παραγωγή της έλαβε τέλος, για να αντικατασταθεί από την 911), κατασκευαζόταν στο Zuffenhausen της Γερμανίας όπου και μετακόμισε η εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα πρώτα 50 αυτοκίνητα, είχαν αμάξωμα από αλουμίνιο, κάτι που δεν συνεχίστηκε μετά την μετακόμιση της εταιρείας στην Γερμανία. Τα μηχανικά μέρη των πρώτων αυτοκινήτων προερχόταν εξ’ ολοκλήρου από την VW, ενώ με τον καιρό και με τις εξελίξεις προκειμένου η 356 να γίνει πιο γρήγορη, η σχέση με την εξαδέλφη εταιρεία άρχισε να μειώνεται. Η αεροδυναμική της, ο σχεδιασμός της γενικότερα, οι επιδόσεις της και το απαράμιλλο κράτημα της, έφερε πολύ σύντομα την 356 ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού. Παρά το ότι τα πρώτα αυτοκίνητα διατέθηκαν στην «τοπική αγορά» (Αυστρία – Γερμανία), γρήγορα η φήμη της ξεπέρασε και τα όρια του Ατλαντικού, καθιστώντας το αυτοκίνητο ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα και στις Η.Π.Α.

356 A Speedster 1958

356 B Roadster 1960

Στα 17 χρόνια που παρέμεινε στην παραγωγή παρουσιάστηκαν διάφορες εκδόσεις (κλειστές και ανοιχτές) χωρίς όμως αυτές να επηρεάσουν ή να διαφοροποιήσουν την βασική φιλοσοφία, που δεν ήταν άλλη από την διατήρηση του σπορ χαρακτήρα. Μια από τις πλέον πετυχημένες εκδόσεις της 356, που ακόμα και σήμερα αποτελεί το όνειρο των συλλεκτών είναι η έκδοση «Speedster», που παρουσιάστηκε το 1954 και κατέκτησε τις καρδιές των φίλων της αυτοκίνησης, ειδικά στις Η.Π.Α. και ακόμα ειδικότερα την Νότια Καλιφόρνια. Το αυτοκίνητο ήταν κατ’ ουσία ανοικτό, έφερε μια λιτή κουκούλα, είχε καθίσματα τύπου bucket και ο ιδιοκτήτης μπορούσε να αφαιρέσει το παρμπρίζ και να το μετατρέψει σε αγωνιστικό. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι τα τελευταία 10 κομμάτια της ανοιχτής έκδοσης της 356, κατασκευάστηκαν για την Ολλανδική αστυνομία! Η παρουσία της 356 στους διάφορους αγώνες ήταν συνεχής και είχε επιτυχημένη παρουσία στο Le Mans, στο Mille Miglia κ.α. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, υπήρξε και μια συνεργασία με τον οίκο Abarth. Καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν η Porsche 356 B Carrera GTL Abarth coupé, η οποία επίσης συμμετείχε σε διάφορους αγώνες.

356 C Carrera 2 Coupé 1964

Σήμερα, κάποιες εκδόσεις των 356 είναι περιζήτητες και είναι αυτές που πληρώνονται πανάκριβα σε διάφορους πλειστηριασμούς. Μοντέλα όπως η Porsche 356 Carrera (με τους τέσσερις εκκεντροφόρους), η Super 90 και όλες οι εκδόσεις της Speedster, είναι περιζήτητα και το κόστος απόκτησης τους ξεπερνά πολλές φορές τις 210.000 ευρώ.


94 Stop and Go

CLASSIC - ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ

Alfetta GTV 2.0

Όταν το μεράκι συναντάει το παιδικό όνειρο Πάνος Παπαδόπουλος, papadopoulos@stopandgomag.gr

Τ

ο να πάρεις ένα παλιό αυτοκίνητο και να το επαναφέρεις στην αρχική του κατάσταση, για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για μια ιδιαίτερα κοπιαστική και επίπονη δουλειά. Πέρα των απαιτούμενων μέσων, όπως είναι τα εργαλεία και τα γνήσια ανταλλακτικά, προκειμένου να επιτευχθεί η αναπαλαίωση, το πιο απαραίτητο όλων είναι το μεράκι και η αγάπη γι’ αυτό που θέλεις να κάνεις. Τα χρήματα είναι και αυτά ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, αλλά δεν αρκούν. Απαιτείται διάθεση και αφοσίωση, καθώς πολλές φορές, η αναζήτηση ακόμα και μιας βίδας μπορεί να γίνει αφορμή για ταξίδια και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου. Στην περίπτωση της Alfetta GTV του 1976 που παρουσιάζουμε σήμερα, πέρα από το μεράκι, υπήρξε και μια ακόμη κινητήριος δύναμη. Η εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρο, που ήρθε και έδεσε αρμονικά με το μεράκι του ιδιοκτήτη της, αλλά και με τις γνώσεις του. Το ραντεβού δόθηκε Κυριακή πρωί στο Κορωπί και για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα ότι θα αντίκριζα ένα αυτοκίνητο που θα με άφηνε πραγματικά άφωνο, ενώ ταυτόχρονα θα μου ξύπναγε τόσο όμορφες μνήμες από το χθες…

Ο Παναγιώτης Ντούνης ήταν μόλις 15 ετών όταν η Alfetta που αναπαλαίωσε ήρθε στην Ελλάδα. Μεγάλωσε έχοντας πάντα το ίδιο όνειρο. Να αποκτήσει μια μέρα την Alfetta GTV. Πέρασαν τριάντα χρόνια από εκείνη την ημέρα, μέχρι τη στιγμή που απέκτησε τον έρωτα τον παιδικών του χρόνων. Σημειώνω εδώ, ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι το 3ο που πουλήθηκε στην Ελλάδα το 1976. Χρειάστηκε τρία χρόνια, περίπου στα 10.000 ευρώ και άπειρες ώρες προσωπικής εργασίας (μηχανικός αυτοκινήτων ο ίδιος) μέχρι να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν ήταν άλλο από το να επαναφέρει την Alfetta στην αρχική της κατάσταση, με όλα της τα ανταλλακτικά γνήσια. Το αυτοκίνητο λύθηκε ολόκληρο, αφαιρέθηκαν όλα εκείνα που του είχαν προστεθεί (όπως πχ. ο κινητήρας από την Alfa 75) και διορθώθηκαν όλες οι μετατροπές που είχε δεχτεί. Ξαναφτιάχτηκε κομμάτι-κομμάτι πάνω στα εργοστασιακά πρότυπα, ακολουθώντας πιστά το αρχικό σχέδιο, προκειμένου να φτάσει στο πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Σήμερα, η δίλιτρη οκταβάλβιδη Alfetta με τους διπλούς επικεφαλής και τους 132 ίππους και τα δισκόφρενα μπρος Ferry Porsche, 356 & Beetle πίσω, που στην εποχή της ξεσήκωνε τα πλήθη, στέκεται περήφανη σαν καινούργια,


CLASSIC - ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ

με επουλωμένα όλα της τα τραύματα. Αυτό, χάρη στην αγάπη του ιδιοκτήτη της που την μεταχειρίζεται ως ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας του και όχι ως ένα άψυχο αντικείμενο. Φτάνει να μιλήσει κάποιος με τον Παναγιώτη Ντούνη για να καταλάβει ότι πίσω από την σχέση του με την Alfetta, κρύβεται ένας μεγάλος έρωτας. Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους. Έτσι για την ιστορία Η GTV βασίστηκε στην τετράθυρη Alfetta GT που παρουσιάστηκε το 1974 αρχικά με κινητήρα 1.8. Η GT έγινε επίσης γνωστή ως το αυτοκίνητο με τα κορυφαία κρατήματα, χάρη στην εξαιρετική κατανομή του βάρους της. Όπως και στην τετράθυρη έκδοση, έτσι και στην coupe, ακολουθήθηκε η ίδια ακριβώς φιλοσοφία, με το σασμάν τοποθετημένο στον πίσω άξονα. Ο σχεδιασμός της ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Giorgetto Giugiaro και του σχεδιαστικού τμήματος της Alfa Romeo. Η GTV 2.0 παρουσιάστηκε το 1976 και έμεινε στην παραγωγή έως και το 1978. Έκτοτε, ακολούθησαν διάφορες εκδόσεις, με τελευταία την GTV 2.5 Twin Turbo, που έκλεισε και τον κύκλο της ιστορίας ενός αυτοκινήτου που έκανε πολλές καρδιές να σκιρτήσουν.

Stop and Go 95


96 Stop and Go

GADGETS

äää Το P’9522 είναι το νέο δημιούργημα της Porsche Design. Λεπτό, εργονομικό και εφοδιασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το P’9522 έχει ένα πρωτοποριακό σύστημα αναγνώρισης του κατόχου του με την χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το νέο τηλέφωνο της Porsche, απέσπασε το βραβείο “Good Design Award” στην 59η χρονιά του θεσμού και το “iF Product Design Award 2010”. Το ίδιο βραβείο είχε κατακτήσει και με το προηγούμενο μοντέλο, το P’9521 το 2008, ενώ το γερμανικό περιοδικό τηλεπικοινωνιών “connect”, το είχε ψηφίσει ως το καλύτερο προϊόν για το 2007.

Turbine Light Είναι το μέλλον; Η εταιρεία TAK Studio (ΗΠΑ) προτείνει μια ριζοσπαστική λύση εξοικονόμησης ενέργειας και ταυτόχρονης παραγωγής ηλεκτροφωτισμού. Η ιδέα είναι απλή και βασίζεται στην κίνηση του αέρα που θα φορτίζει τουρμπίνες, που με την σειρά τους θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την εταιρεία, μπορούν να ηλεκτροφωτιστούν, χωρίς κανένα κόστος, λεωφόροι, εθνικές οδοί, κλπ. Όσο για το αποτέλεσμα, όπως φαίνεται εκ των φωτογραφιών είναι πέραν των άλλων και καλαίσθητο.

οι καλύτερες επιλογές του μήνα

Apple iPad Ξεχειλωμένο iPhone ή ένα ακόμα άχρηστο gadget; Σύμφωνα με το έγκυρο ιστολόγιο τεχνολογίας Gizmodo, το νέο iPad είναι η συσκευή που χρειαζόμασταν, αλλά δεν το ξέραμε. Το σίγουρο είναι ένα. Η παρουσίαση της ξεσήκωσε περισσότερα αρνητικά, παρά θετικά σχόλια. Ιδανική για να διαβάζεις εφημερίδες από το web και για να βλέπεις τα e-mail σου, αλλά δεν έχει κάμερα, το πληκτρολόγιο της είναι ένα βάσανο, δεν μπορεί να τρέξει δύο εφαρμογές μαζί και για να συνδέσεις ένα USB, πρέπει να έχεις αντάπτορα!

äää

Porsche Design Black Edition

Υαλοκαθαριστήρας Bosch Aerotwin O υαλοκαθαριστήρας Bosch Aerotwin ήταν ο απόλυτος νικητής σε όλες τις δοκιμασίες που υποβλήθηκε από τη γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC, μέσω ενός VW Golf IV, όπου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα απόδοσης κάτω από διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Ο Aerotwin επιτυγχάνει άριστα αποτελέσματα καθαρισμού χάρη στο ειδικό έλασμα που περιέχεται και το οποίο εφαρμόζει τέλεια στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο ασκείται ομοιόμορφη πίεση σε όλο το μήκος του υαλοκαθαριστήρα και έτσι εξασφαλίζεται άριστο καθάρισμα σε κάθε σημείο του παρμπρίζ. Η αεροδυναμική σχεδίαση επίσης διασφαλίζει ότι ο υαλοκαθαριστήρας δεν ανασηκώνεται, ακόμα και σε υψηλές ταχύτητες του οχήματος και παράλληλα μειώνονται και οι αεροδυναμικοί θόρυβοι. Η κατασκευή του ελαστικού του υαλοκαθαριστήρα περιλαμβάνει μία εύκαμπτη βάση, άκρες ανθεκτικές σε φθορές και ειδική επίστρωση για βέλτιστο καθάρισμα.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 10

Magazine

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 28 • ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 10

ΤΕΥΧΟΣ 28

ΟΔΗΓΟΥΜΕ VW Scirocco R

ΔΟΚΙΜΕΣ Nissan Pixo Fiat 500C Skoda Octavia5 4x4 Scout 1.8 TSi Alfa Romeo 159 2.2 JTS ICE Audi Α3 ΜΟΤΟΣIΚΛΕΤΑ Kawasaki Z-1000 Suzuki LTR450 ON THE EDGE Ευρυτανία - Καρπενήσι

2€

Stop and Go Magazine  
Stop and Go Magazine  

Issue Febrouary 2010

Advertisement