Page 1

“DISCOVERING CREATIVITY” WITH CEO & FOUNDER OF OUTER CUBE MEDIA STIJN VERHAGEN ALIAS STONE SWEEPWAGON


2 OCM Magazine / june 2014

INSIDE

06_

04_

The Start of my Journey

Stone’s history & experience: Creative Ressume

Hoe komt Stijn terecht op de Fontys ACI? Wat deed hij hiervoor en hoe ziet hij zijn toekomst voor zich?

05_ The Birth of Outer Cube Media & the Logo Evolution

04_ OCM Magazine, “Discovering Creativity”

06_ Outer Cube Media 08_ Interview with the man himself: Stijn Verhagen alias Stone Sweepwagon


Publisher

alias Stone Sweepwagon. Een 22 jarige spontane, enthousiaste, creatieve en open-minded student aan de Fontys Academy for Creative Industries.

General Manager

Stijn Verhagen

3

Stijn Verhagen

Stone Sweepwagen Managing Editor

Stijn Verhagen Stone Sweepwagon Advertising Editor

17_ Product & Services Outer Cube Media

Pietje Puk Journalist

Sam Sap Gerda Groot Sint Niklaas Zwarte Piet Hude Police Art Director

Stijn Verhagen Graphic Designer

Stone SweepWagon Stijn Verhagen Steen de Bezem Illustrator

Goa Vegen Marketing Head

Goa Vegen Account Executive

Gerry de Vries

12_

Administration

Boom Bats

Review BOOM Festival 2012

Publisher Media

Outer Cube Media Appelaar 20 5664TW Geldrop The Netherlands P. +31 (0)6 - 10457267 E. info@ocm.com Cover

#_ Wat is ‘de BOOM EXPERIENCE’?! lees snel verder... 15_ Column by Stone

Illustration by: Stijn Verhagen

© Copyright 2014 by Outer Cube Media. All pieces reproduced in this issue are under prior copyright of the creators and publisher by the contractual arrangements. Nothing shown may be reproduced in any form without obtaining the permission of the publisher and any other person or company who may have copyright ownership.

OCM Magazine / june 2014

Associate Editor


4 OCM Magazine / june 2014

ABOUT OCM MAGAZINE “Discovering Creativity”

In de laatste twee periode’s van Media Design heeft iedereen van het eerste jaar zich moeten bezig houden met het ontwikkelen van een persoonlijk magazine. Het ‘mini-me’ magazine, zoals de opdracht genoemd wordt, heeft natuurlijk een vaste inhoud voor iedere student, maar hierbinnen kan hij/zij zich qua creativiteit volkomen laten gaan. Voordat er kon worden begonnen aan het samenstellen van een eigen magazine, moest er een logo met bijpassende slogan worden gemaakt, die aansluit bij jou. Dit mag zijn voor jou, als persoon binnen de creatieve industrie, of voor een (fictief) eigen bedrijf binnen deze branche. Naast het logo en de slogan moest de student hieromheen een ‘responsive’ website ontwikkelen voor drie verschillende media-devices. Om te kunnen beginnen met dit creatieve proces, moest de student, Stijn in dit geval, op zoek naar zijn eigen kernwaarden. Hier kom je achter door te onderzoeken wie je bent en waar je voor staat (binnen deze industrie). Dit magazine is een verslag van zijn hele ontwikkelproces, waar deze opdracht vanzelfsprekend onderdeel van is. Met daarnaast een kijkje op het verleden en een blik op de toekomst. Op de volgende pagina kun je zien hoe Outer Cube Media werd wat het is geworden. Veel lees, maar vooral kijkplezier. Let your eyes be amazed!


Zoals verteld is het de bedoeling dat ik, Stijn, een ‘stijl’ om mezelf heen ga verzinnen, om mezelf daarmee te positioneren binnen de creatieve sector. Om dat te kunnen moet ik natuurlijk eerst van mezelf weten hoe ik mezelf zie, wil laten zien en wat voor kernwaarden daarbij passen. Daarom ben ik vanuit een lange begrippenlijst gaan segmenteren welke ik sowieso bij mezelf vind passen. Deze heb ik daarna weer uitgekaderd waardoor degene die ik het meest bij mij en mijn bedrijf vond passen aangehouden. Verbeeldingskracht Passie Innovatie Puur Voordat ik een naam ben gaan bedenken wilde ik vaststellen wat voor producten of diensten mijn bedrijf biedt. Ik houd mezelf al een kleine 10 jaar met grafisch ontwerp bezig en vanuit daar is ook mijn passie voor film/animatie ontstaan. Dit leek me dan ook een mooi uitgangspunt om te combineren met waar ik nu voor opgeleid wordt: communicatiedeskundige & conceptontwikkelaar. Ik had besloten iets te willen met het ‘out of the box’ idee, maar dan origineler. En ik wilde iets met een patroon. Zo kwam bij mij ineens de gedachte voorbij om, ik had hierover ooit een docu gezien, een twee-dimensionale weergave, van een vier-dimensionale kubus, te ontwerpen.

Kort omvat biedt ik media! Zowel advies, als ontwerp. 2d design & film/animatie. “OUTER CUBE MEDIA”

CREATING - INNOVATING - COMMUNICATING

YOUR IMAGINATION

5

LOGO EVOLUTION Typography Allereerst ben ik gaan bedenken wat voor tyopgrafie erbij past.

Shape Een simpele box of kubus vond ik niet voldoende.

Experimentation Na wat experimenteren bleef mijn voorkeur uitgaan naar vierkanten.

Variation Spelen met kleuren en vlakken. Ook het center miste nog iets...

Almost... Met de slogan bedacht begint er een eindresultaat in zicht te komen...

Voilá Nog wat kleine veranderingen en daar issie: Het eindresultaat!

OCM Magazine / june 2014

THE BIRTH OF OCM


6 OCM Magazine / june 2014

OUTER CUBE MEDIA Hoe ‘out of the box’ is OCM dan? OCM biedt meer dan wat ogen zien. Digitale kunst, zonder grenzen! Be Amazed.

Een kijkje in het gedachtegoed van CEO & Founder van Outer Cube Media, Stijn Verhagen. Uitgangspunt van al het door mij gecreëerde werk is passie. Zonder passie zou kunst niet bestaan. Hoe definieer je kunst dan? Want dat is natuurlijk een open en breed begrip. Voor mij, en daarvoor voor Outer Cube Media, is kunst een beleving die doet spreken tot de verbeelding. Het moet aantrekkelijk zijn, prikkelend, zorg dat het publiek geboeid raakt. Voor mij is de benadering van m’n werk ongelofelijk belangrijk. Neem niet zomaar genoegen, ga door en daag jezelf uit. “To Infinity and Beyond!”

De verschillende logo variaties. Vormen, logo, schets en tekst kunnen afzonderlijk worden ingezet, afhankelijk van de toepassing. Diversiteit en tocch een geheel!

Leer kritisch naar je eigen werk kijken en vraag anderen om hun oordeel. Pas als je hun enthousiasme en aandacht te pakken krijgt weet je dat je in de goede richting zit! Tijdens de ontwerpfase van Outer Cube Media ben ik bij mezelf te rade gegaan wat ik wilde uitstralen. Ik heb vele fascinaties en patronen en vormen zijn er daar twee van. Alles is daaruit opgebouwd. Kijk maar eens goed naar de natuur. Kijk naar de bloemen om


7 make it creative / novermber 2015

WE STAND ASSIDE WHEN YOUR COMPANY WANTS TO MAKE IT IN THE DIGITAL WORLD WE ARE LOYAL & TRUSTWORTHY FOR ALL OUR CLIENTS! 10 YEARS OF EXPERIENCE “At your Service!”

je heen, naar de wetenschap, naar je eigen lichaam en je eigen geest. En verbaas je over de complexiteit van al dit wonderschoon, hoe alles ‘verbonden’ zit in het ene grote patroon. Neem het met je mee en gebruik de inspiratie die je daaruit opneemt om je zelf te kunnen uiten. In wie je bent, in wat je doet, in wat je maakt. In je hele zijn. Dat is precies wat ik voor Outer Cube Media wil bereiken. En bovenal, voor onze klant!


8 OCM Magazine / june 2014

Al een jaar of 10 hou ik mezelf bezig met grafisch design. Op de middelbare school ben ik in de tweede van de HAVO, 2003, voor de eerste keer in aanraking gekomen met het Adobe pakket. Zo begon ik rustig aan wat photoshop te bieden had en hield me ook alleen met dat programma bezig. Snel ontstond bij mij de behoefte om ook iets met bewegende beelden te gaan doen. Als ik denk, visualiseer ik de situatie en het probleem graag. Ik denk in plaatjes. Mijn gedachten staan niet stil en ik wilde dus ook niet alleen stilstaand ontwerpen. Gelukkig was daar Windows Movie Maker, waar ik in 2004 voor de eerste keer mee begon te werken. Dit beviel me zo goed dat, toen ik eenmaal doorhad hoe de tijdlijn en het editen werkte,

ik al snel meer wilde leren over dit vak.

- Eerste Media Design opdracht. Een moodboard maken naar eigen invulling, eerste periode, sept 2013.

Eerst was het tijd om goed onder de knie te krijgen wat voor kleine techniekjes er gangbaar worden toegepast om de kwaliteit van je video flink op te krikken. En dat begint natuurlijk bij het gebruiken van programma’s die meer functies bieden. Maar met meer functies komt ook meer leren. Zo begon mijn connectie met premiere pro en after effects. Door het oefenen van tutorials, voor het grootste gedeelte die van m’n grote vriend

I AM A CREATIVE NERD I LOVE GRAPHIC DESIGN I ADORE VIDEO EDITING THIS IS OUTER CUBE MEDIA A vision of the future, glows in the prsent.


Na de middelbare ben ik eerst een tijd bezig geweest met het ontdekken van mezelf, van de wereld en wat ik wil. Waar wil ik naartoe, wat wil ik bereiken en wie wil ik zijn?

Op de Eindhovense school ben ik toen begonnen aan de opleiding AV-productie. Maar dit beviel me al na korte tijd niet meer... Klasgenoten waren jong en de moeilijkheidsgraad te laag.

Toen kwam de omslag, van het ouderlijk huis uit, ben

- Animation project To create a music video for Dub Fx, our entry for the Genero competition.

- Tweede Media Deisgn opdracht. De Huisstijl voor: bar - cafe - restaurant Halte 3.

Ik begon daarom samen met een goede vriend met de opstart van ons eigen AV-bedrijf. Sinds 2011 zijn we daar mee aan de bak aan het timmeren en er zit, met klanten zoals Bosch, het CKE en gemeente Roozendaal, zit er een stijgende lijn in! Nu dus tijd voor de uitdagingen die de Fontys ACI verder voor me in petto heeft. Het eerste jaar beviel me goed en ik kijk uit naar de rest van mijn schoolarrière hier.

9

ik in 2010 op mezelf gaan wonen. Ik begon me te realiseren dat het toch echt op mezelf aankomt en ik besloot, na twee jaar te hebben gewerkt om weer met school te beginnen.

OCM Magazine / june 2014

Andrew Kramer, videocopilot. net, werd ik steeds beter. Beginnen bij de basis en blijven doen. Ik verzon projecten die we met de vriendengroep in het buitenland filmde en was zelf vaak in het huis of tuin te vinden met een camera in m’n hand.


OCM Magazine / june 2014

10


OCM Magazine / june 2014

11


OCM Magazine / june 2014

12

REVIEW_

BOOM_ _FESTIVAL 2012 We Are All ONE!

- Dance Temple 2012 De grootste tent constructie. Binnenin hangen watersproeiers ter verkoeling van het dansen.


13 - “The digital BOOM EXPERIENCE”app De door OCM ontwikkelde app, ondersteunend bij het gelijknamige concept. Als onderdeel van mijn assessment.

Onze recensist en oprichter van Outer Cube Media bezocht twee jaar geleden het BOOM Festival. Outer Cube Media is bezig met de ontwikkeling van ‘the digital BOOM EXPERIENCE’, deze wordt voor het BOOM Festival van 2014 ontwikkeld. Het leek ons om die rede, en omdat dit een eenmalige editie van OCM Magazine is, een perfecte gelegenheid de lezer en potentiële bezoeker mee te nemen op ontdekkingstocht naar ‘de BOOM ervaring’. BOOM Festival bestaat sinds 1997 en is begonnen als klein psytrance festival, met een hoofdpodium en een chill-out lounge, waar rustige ambient muziek werd gedraaid. BOOM Festival heeft sinds die tijd zeer onregelmatig

THE_ _DIGITAL BOOM_ _EXPER IENCE_ _VANAF 22 JULI_

- by Andrew Jones Speciaal gemaakt voor BOOM Festival 2012

OCM Magazine / june 2014

Een paradijselijke alternatieve realiteit in het hartje van Portugal. Dat komt misschien in de buurt als uitleg die past bij het festival waar we het in deze recensie over gaan hebben. In de zomer van 2014, vind aan het Idanha-a-Nova meer, opnieuw het BOOM Festival plaats. Reden dus voor een terugblik op 2012 en een visie op de komende editie.

plaats gevonden. Niet ieder jaar. Gangbaar vindt het festival plaats tijdens de eerste volle maan van augustus. “BOOM Festival is een absolute must, een once in a lifetime experience, voor iedereen die van psytrance, cultuur, vrijheid en natuur houdt”. BOOM is een plek waar de bezoeker niet heen komt voor het programma, maar voor de ervaring. De harmonie die je voelt binnen deze festivalomgeving is moeilijk uit te leggen. Zoals in de documentaire die over de 2012 editie gaat wordt aangegeven: “There is no word to explain, the vibration, the energy, that is happening here. “ “Suddenly you have come into a reality of a human family” En dat komt overeen met hoe ik mijn tijd op BOOM Festival 2012 heb ervaren. ( zie volgende bladzijde voor het vervolg...)


14 OCM Magazine / june 2014

Naast het uitgebreide muziekprogramma vinden er op BOOM Festival iedere dag workshops en lezingen plaats. Op BOOM vindt je een diversiteit aan mensen die carnavalesque of schaars gekleed zijn en open lijken te staan voor alles wat op hun pad komt. En dat is maar goed ook, want je kijkt je ogen uit. Het hele landschap gelegen aan een meer, wat met heel de lengte van het festival terrein mee loopt, beslaat namelijk zo’n 11 vierkante kilometer. Overal waar je kijkt zien je ogen kunst. Zijn het niet de prachtige kunst sculpturen of permacultuur tuinen die je netvlies raken, dan kun je jezelf nog altijd vergapen aan de wonderschone natuur van warme Portugal. Omdat deze levensveranderende festivalervaring nog steeds in m’n geheugen staat gegrift, kon ik niet anders dan dit bedrijf, deze unieke wereld, dit festival kiezen als onderwerp van mijn eerstejaars assessment. - BOOM Festival 2012 De DJ draait zijn psychedelische tracks voor een publiek van 25.000 mensen.

...vervolg pagina 13. Het lijkt alsof iedereen op het festival verbonden is of zich tenminste verbonden voelt met alle andere bezoekers. Iedereen lacht, danst, niemand laat rommel achter, overal klinkt muziek en dan hebben we het nog niet gehad over de fantastische podia ontwerpen. Deze zijn gemaakt van gerycled materiaal van vorige festival edities en bamboo en bestaan uit gedetailleerde patronen die alle kleuren van de regenboog beslaan.

Mijn concept breidt de beleveniswereld van BOOM uit! De BOOM bezoeker wordt betrokken bij het festival door zichzelf te ontdekken. ‘De BOOM ervaring wordt, door deze te digitaliseren, concreter, waardoor deze beter te begrijpen valt, maar bovendien met je mee naar huis kan. Beleef BOOM opnieuw, deel je ervaring en vind je vrienden tijdens het festival! ‘The Digital BOOM EXPERIENCE’ is te downloaden vanaf 22 juli. BOOM Festival wordt gehouden in Idanha-a-Nova, Portugal, van 4 - 11 augustus 2014.


COLUMN_ _BY Wat ontwikkeld technolotoch snel. Je maakt pas STONE_ gie net gebruik van het ‘ene’ en

het ‘hippere’ is al weer op de markt. Mijn generatie is nota bene opgegroeid met de computer, wij zijn de computergeneratie, en zelfs voor mij gaat het aanbod van digitale en technologische mogelijkheden soms te snel. Wat kan ik verwachten van de toekomst op dit gebied en hoe zal het de manier van hoe we leven beïnvloeden?

van deze nieuwe media iets veranderd met ons sociale gedrag? Ik kan me geen wereld meer voorstellen zonder. Ik doe er zelf evengoed aan mee. Ik heb de nieuwste smart-phone en een facebook account. En ook ik zit in de trein, met muziek in m’n oren, vaak veel te lang naar het scherm van m’n telefoon te staren. Raar eigenlijk dat we zo’n groot gedeelte van onszelf overgeven aan deze ‘digitale’ of ‘virtuele’ realiteit. Soms lijkt het wel een verslaving, voor mij, maar ook als ik zie hoe andere hierin opgaan. En wat gaat er binnen nu en een aantal jaar veranderen als ook het nieuwe, transformationele, vierde grote medium (na de radio, televisie en computer/internet) haar intrede maakt bij de massa. De virtuele reality bril gaat hierin een verandering teweeg brengen die ik mezelf nog niet kan voorstellen...

- Albert Einstein Een beroemde uitspraak over technologie en menselijk gedrag.

Als ik met het openbaar vervoer reis zie ik zo’n beetje iedereen in de trein met zijn of haar mobiel bezig. Starend naar het scherm, afgesloten van de realiteit en vaak met een zintuig minder. Ik vraag me op die momenten vaak af wat het verschil zou zijn in het sociale gedrag van mensen, als smart phones of social media niet waren uitgevonden. Was er een verschil? En is er door de intrede

- Oculus Rift De eerste virtuele reality bril die intrede maakt bij het grote publiek.

Zijn we straks nog wel in de ‘echte’ realiteit aanwezig?

15 OCM Magazine / june 2014

- Vector graphic of digital interference


OCM Magazine / june 2014

16

PRODUCT PAGE_

OUTER CUBE MEDIA _PRODUCTS SERVICES_ - Productpagina en dienstenoverzicht. Outer Cube Media.

OUT

UNI

VISU

THE

CUS - Stone Sweepwagon Denkt na over vormgeving van Outer Cube Media.

THE


TER CUBE MEDIA OFFERS

IQUE HIGH QUALITY AUDIO/

UAL PRODUCTS MADE FOR

E BENEFIT OF THE ORDERING

STOMER AND CUSTOMIZED TO

EIR WISHES.

17 OCM Magazine / june 2014

_2-Grafisch Design Live Action Videos_ _Consultancy Animation_ OCM’s specialisatie is media communicatie. Wil uw bedrijf het in deze digitale tijd redden? Wilt u mee met de huidige technologische ontwikkelingen?

OCM biedt advies, stratiegie en conceptontwikkeling. Daarnaast kunt u voor het stuk grafisch design, ook bij ons terecht. Met 10 jaar ervaring zijn wij het bedrijf wat de uitstraling van uw bedrijf kan laten zegevieren. Neem vrijblijvend contact met me op!


OCM Magazine / june 2014

18

THE OCM WEBSITE FOR ALL DEVICES_

- As ilitem hillam incitem consedi stiatet dolSa illiti dolupta ssitatur audita quiam, offictem

PRODUCT PORTFOLIO Op de site van OCM kun je nog niet zo veel zien. Want deze bestaat helaas ‘nog’ niet. Blijf het in ieder geval proberen, want niet geschoten is sowieso de ‘mogelijke’ website niet gezien. Wil je toch zien waar ik me zoal mee bezig houdt?

!THIS IS ME_ &HAVE A LOOK_ @MY PROJECTS_

En dan bedoel ik op video gebied, met ons eigen bedrijf: ‘aesten AV-producties. Kijk op: www.aesten.nl


Driven by this passion, Stijn started out at the eindhovense school, to study and become an audio & visual specialist.

1

While he was studying at the eindhovense school, Stijn and a friend came up with the idea to start their own av-production company. Aesten was born. From then on Stijn and his businesspartner kept developing their media skills and their assignments kept flowing. By now they have had clients such as: Bosch Security Systems, Gemeente Breda, CKE Eindhoven, Gemeente Breda and more. With another partner in crime, in 2012 Stijn and a friend of his created an online webshop with Indian and Nepalese clothing. They did everything themselfs, from the planning, the design, the investmen, the customer contact etctera.

- aesten av-producties logo sinds 2012.

In 2013 Stijn decided to start with a new study, at Fontys Hogeschool Tilburg, to study International Event Music and Entertainment Management, next to their business.

2

- NepalWear.com Logo sinds 2012.

OCM Magazine / june 2014

Stijn started out his graphic design career when he was still in high school. Solving problems by visualizing everything into media content, specialized in animations, graphic design and video editing.

19

CAREER IN ENGLISH


THE_ _DIGITAL BOOM_ _EXPER IENCE_ _VANAF 22 JULI_

Brought to you by:

STIJN VERHAGEN | CO1L student nummer: 2367068 docent: Elaine Meys toetscode: 2259XICT2O

OCM MAGAZINE 2014