Page 1

1|Page


2|Page

Inhoudsopgave  

 

  

INLEIDING OP HET ASSESSMENT HOOFDSTUK #1: ANALYSE INTERNE ANALYSE EXTERNE ANALYSE SWOT – ANALYSE CONFRONTATIEMATRIX STRATEGISCHE OPTIES HOOFDSTUK #2: COMMUNICATIEDOELSTELLINGEN HOOFDSTUK #3 DOELGROEPSELECTIE DOELGROEP ANALYSE DOELGROEP PERSONA HOOFDSTUK #4: COMMUNICATIECONCEPT STRATEGIE BOODSCHAP PROPOSITIE communicatiemiddelen uitbreidingspakket DOELGROEPMIDDELENMATRIX TIJDSPLANNING BUDGET HOOFDSTUK #5: EVALUATIE BRONNENLIJST Bijlage

3 4 - 20 4 - 13 14 - 16 17 18 19 20 20 21 21 22 23 24 24 25 - 27 28 29 29 30 31 32 – 33 34 - 35


3|Page

INLEIDING op HET assessment Het bedrijf dat ik heb gekozen voor mijn assessment is het

BOOM festival , een cultureel festival in Portugal dat één keer in de twee

jaar plaatsvindt. In 1997 begonnen als psytrance (electronic dance music) festival, maar tegenwoordig bestaan de zeven dagen uit een zeer divers programma. De organisatie Good Mood Productions is het brein achter het festival.

BOOM festival , biedt naast de verschillende muziekpodia een diversiteit aan kunst, workshops, cursussen, lezingen en healings. BOOM festival, is onhafhankelijk en probeert een alternatieve realiteit te creëren, waarin de bezoeker actief participeert en bezig kan zijn met creatieve expressie en zelfontwikkeling.

BOOM festival, is vernieuwend en hanteert een baanbrekend millieuprogramma. Duurzaamheid is een belangrijk focuspunt van de organisatie.

BOOM festival, is een state-of-mind, een transformationeel festival. Ik heb gekozen voor dit bedrijf, omdat ik een liefde heb voor psytrance en omdat ik me kan vinden in de kernwaarden van het bedrijf, deze staan namelijk dicht bij mijn persoonlijkheid. In 2012 ben ik zelf naar het festival toegeweest en het heeft mijn ogen wijd opengezet. De bijzondere manier van organiseren, het bewust omgaan met de festivalomgeving, het ervaren van een ‘bijna andere manier van leven’, de positieve vibe, oftewel de héle ervaring. Het festival heeft mjn denkwijze over letterlijk alles in ieder geval flink op z’n kop gezet. Ik kan dan ook niet wachten om in de zomer van 2014 opnieuw de BOOM ervaring aan te gaan! Maar dat klinkt natuurlijk erg vaag en zweverig, het wordt dus hoog tijd dat ik jullie mee neem naar het paradijs, de wereld van:


4|Page

Over BOOM Festival Voor de eerste keer georganiseerd in 1997, en gehouden in de wonderschone, bergachtige natuur van het warme (35-40°) Portugal. Tijdens de eerste volle maan van augustus vind, aan het Idanha-a-Nova meer waarin gezwommen kan worden, iedere twee jaar BOOM festival plaats. BOOM Festival is opgezet als een tijdelijke autonome zone voor de samenkomst van de wereldwijde trance/dance gemeenschap. Het BOOM terrein beslaat een oppervlakte van ongeveer twee bij drie kilometer. (KlimaatInfo, 2014) (St. John, 2009) (Google Maps, 2014) Er wordt door de organisatie een omgeving gecreëerd waarin muziek, dans, kunst en de ‘psychonaut ervaring’, kunnen worden beleefd. Een passage uit het promotionele materiaal benoemd het volgende: "Iedere cultuur wordt uitgedrukt door haar kunst. Deze ontstaat vanuit de

vele uitingen en vormen die ze aanneemt. Een cultureel evenement als expressie, focust zich niet op slechts één van de aspecten van de kunst, maar op het geheel." Dit statement heeft bijgedragen aan de algehele mindset van iedereen die participeert. De bezoekers worden

betrokken bij het evenement door co-creatie, waarbij de vele mogelijkheden van een gemeenschap die zich focust op het creëren van kunst als expressie, worden ontdekt. (Karpetas, 2003) BOOM festival is gericht op de psychedelische cultuur en bijpassende trance muziek. In de eerste jaren bestond het festival uit een mainstage en een lounge area, waar rustige ambient muziek speelde. Dit jaar viert BOOM Festival haar tiende editie. Tegenwoordig zijn er vijf podia: Dance Temple Het grootste podium is de Dance Temple, dit is de plek waar psytrance en natural trance ten gehore worden gebracht. The Alchemy Circle De Alchemy Circle is de plek als je van house houdt. The Sacred Fire Het Sacred Fire podium is voor wereld muziek en live acts. The Ambient Source De Ambient Source is de plek om te relaxen, hier wordt chill-out muziek gedraaid. Groovy Beach Het Groovy Beach podium is gereserveerd voor electronic dance music. (BOOM Festival, 2014)


5|Page

Er zijn daarnaast verschillende bezienswaardigheden verspreid over het hele terrein. Zoals de verschillende kunst sculpturen, een kunst gallerij, straat theater en vuur-artiesten. (BOOM Festival, 2014) Binnen Boom land bestaat de in de schaduw gelegen Liminal Village. De Liminal Village is opgezet met de intentie een dialoog te genereren tussen de festival participanten over de herkomst, de implicatie en de integratie van de psychedelische ervaring. Hier worden presentaties, workshops en discussies gehouden met thema's zoals: bewustzijn en de origine van realiteit; de terugkomst van religieuze betekenis in de publieke sector van het sociale leven, zoals politiek, de kunst en het lichaam.; de tekstuur van de hyperspace en visionary art; earth ships (duurzame huizen van gerycled materiaal); shamanisme; chaos en ecologie, het bouwen aan een cultuur en de integratie van het psychedelische landschap in het alledaagse leven. Presentaties en workshops worden gegeven door toonaangevende psychedelische visionairs, zoals: Erik Davis, Jon Hanna, Alex Grey, Wilbert Alix en nog vele anderen. Dit alles zorgt voor een interessante en interactieve ervaring, anders dan wordt aangeboden op ieder ander muziek festival. (Karpetas, 2003) De Liminal Village is de plek waar je informatie vind die je nodig hebt bij de start van de bouw aan een nieuwe kijk op de wereld, een nieuwe individuele en collectieve identiteit. Dit is de plek waar je nieuwe leermethoden ontwikkeld worden om te werken aan een up-to-date waarheid, waarmee het mogelijk wordt een plek in te nemen in de snel evoluerende realiteit waarin we leven. (BOOM Festival, 2014) Om tot rust te komen van alle indrukken die je ervaart tijdens je verblijf op Boom is er de Healing Area. Ook hier vinden workshops plaats, die gericht zijn op healing, er is een zwembad voor water therapie en je kunt jezelf laten masseren in het massage gedeelte. (Wikipedia, 2014)


6|Page

DE Missie VAN BOOM

Festivals horen de handvatten te bieden voor verandering. “We’re creating kind of a fantasy, mirage. A vision of what reality could be like, or how we would wish that reality was more like.” Het is daarom de toewijding van BOOM om een realiteit te creëren die in positieve relatie staat met de omgeving en bijdraagt aan de educatie en kennis van iedereen. Het millieu omgevingsprogramma van BOOM is ontworpen om een gelegenheid te creëren actieve co-creator te zijn van de evolutie. Dit programma wordt niet gesponsord. Het is een volledige individuele strategie, gefinancierd door ticket verkoop en ontwikkeld door BOOM festival in samenwerking met Ecocentro IPEC (Brazilië). Het succes is te danken aan de bijdrage door de ontelbare eco-team-vrijwilligers en alle andere BOOMers die de waarden van BOOM volledig in hun leven hebben geïntegreerd. (BOOM Festival, 2014)


7|Page

DE Visie VAN BOOM "BOOM IS A MODEL OF ENVIRONMENTAL AWARENESS" Tot op deze dag is BOOM het enige grote evenement ter wereld met alleen maar compost toiletten. Daarnaast wordt 100 procent van het water gezuiverd in de zuiveringsinstallaties, off-the-grid energie (zonne panelen en windenergie) oplossingen, permacultuur¹ tuinen, plantaardige olie voor de generatoren en dit zijn slechts enkele van de ecologische projecten die BOOM verschillende prestigeuze internationale prijzen heeft opgeleverd, betreffende de millieu efficiëntie. Bovendien promoot BOOM de kennis en praktische toepassingen van een ecologische festival omgeving, door lezingen en workshops. (BOOM Festival, 2014)

"BOOM BELIEVES IN A BORDERLESS WORLD" Sinds het begin in 1997, is BOOM de thuisbasis van de wereldwijde nomadische stam. Vanaf de eerste editie is BOOM gegroeid naar een ongelofelijk cultureel en divers festival, waar 25.000 mensen met 116 verschillende nationaliteiten (BOOM, 2012) op af komen. BOOM is de viering van "Earth's multicolored Oneness". IEDEREEN is uitgenodigd en IEDEREEN wordt opgeroepen bewust mee te creëren aan een positieve realiteit met als fundering Love en Peace, voor ons en voor de volgende generatie. We zijn ÉÉN! (BOOM Festival, 2014)

"BOOM BELIEVES IN TRANSCENDENCE THROUGH MUSIC" Op BOOM is muziek heilig. Door dans en muziek kunnen we opnieuw verbinding leggen met onze eigen individuele goddelijke essentie, terwijl we in synchroon zijn met de rest van de hele tribe. Alles in ÉÉN! BOOM begon als een psytrance festival en is ondertussen ontwikkeld tot een bijeenkomst waar een verassende diversiteit van de muzikale 'underground' scene, wordt onthuld. Desalniettemin blijft de psytrance cultuur één van de inspirerende bronnen voor de visie en intentie van BOOM. (BOOM Festival, 2014)

¹ Permacultuur gaat over het ontwerpen van een duurzame leefomgeving. Hoe kun je op duurzame wijze voorzien in de algemene behoefte aan voedsel, drinkwater, energie, huisvesting en (zelfs) sociale verbinding? (Permacultuur.org, 2014)


8|Page

"BOOM ACTIVATES TRANSFORMATION" Het ultieme doel van BOOM is het faciliteren van individuele en collectieve transformatie. BOOM Festival daagt haar bezoekers uit na te denken over creatieve en nieuwe ontwikkelingen. Om dit ambitieuze doel te bereiken, gelooft BOOM in het continu wisselen van radicale innovatieve kennis en praktische toepassingen. (BOOM Festival, 2014)

"NO TO CORPORATE SPONSORS, CORPORATE LOGOS AND VIP's, YES TO INDEPENDENCE, SOLIDARITY AND CREATIVITY!!!" BOOM is een autonome zone voor cognitieve vrijheid en daarom zal BOOM altijd vrij zijn van grote commerciële sponsoren en logo's. BOOM wordt gefinancierd door de support van duizenden mensen die een ticket kopen en naar het festival komen. BOOM gelooft niet in VIP gedeeltes en een speciale behandeling, iedere BOOMer is namelijk een VIP! BOOM hecht waarde aan het outside the box denken. Dit doet BOOM doormiddel van co-creatie waarbij er op een nieuwe manier gekeken en gehandeld wordt naar een betere wereld. Samen, creëren we magie! (BOOM Festival, 2014)


9|Page

Kernwaarden

Oneness

Peace

Alternative Culture

Creativity

Sustainability

Active Participation

Evolution

Transcendence Love

Identiteit & Imago

BOOM is niet alleen een festival, het is een state of mind. BOOM is een plek waar mensen van over de hele wereld samen kunnen komen om een alternatieve realiteit te ervaren. BOOM is een festival toegewijdt aan de vrije geesten van over de hele wereld. Het is een samenkomst van de wereldwijde psychedelische tribe en voor iedereen die zich geroepen voelt mee te doen aan de festiviteiten. BOOM is een onvoorspelbaar en onvergetelijk avontuur. (BOOM Festival, 2014) De identiteit van BOOM festival wordt door de organisatie, Good Mood Productions, gepromoot als een "visionary arts festival" van een week lang. Een harmonische samenkomst van mensen, energie, informatie en filosofieĂŤn van over de hele wereld en daarvoorbij. De main focus van BOOM richt zich op het integreren van een duurzame gemeenschap door kunst en cultuur. Het ultieme doel is het faciliteren van een transformationale festival omgeving voor mensen met verschillende etnische afkomsten, nationaliteiten en leeftijden. BOOM festival wordt volledig gefinancierd uit de kaartverkoop en voor het ontwerp en de uitstraling van BOOM maken zij geen gebruik van gesponsorde entertainment of bedrijfslogo's. (St. John, 2009)


10 | P a g e

Unique Selling Points Meer dan 100 DJ’s uit verschillende landen treden op met een brede selectie uit de electronische trance genres, waaronder “progressive psychedelic”, “full on” en “darkpsy”. (St. John, 2009) Vijf verschillende podia van house en dance tot harde trance, wereld muziek en live-acts. (BOOM Festival, 2014) Het BOOM Environmental Program omvat de principes van permacultuur. BOOM ontving de Outstanding Greener Festival Award 2008, 2010, 2012, the European Festival Award 2010 en the Green Inspiration Award 2012. Dit geeft aan dat er werkelijk een mogelijkheid is om festivals te organiseren waar Moeder Aarde wordt gerespecteerd. (BOOM Festival, 2014) BOOM maakt uitsluitend gebruik van composttoiletten; 100% van het water wordt hergebruikt voor de planten en er worden gratis zakasbakken uitgedeeld. Voor de generatoren gebruiken we plantaardige olie en er wordt gebruik gemaakt van zonne- en windenergie. (BOOM Festival, 2014) BOOM Festival gaat niet alleen om de muziek, maar ook om bewustwording, het leven buiten de dominante cultuur en spiritueel sociaal activisme zijn focus doelen. (Bowes, 2012) Tijdens BOOM is er voor iedereen gratis water, camping en ruimte voor campers. Ook zijn er gratis kluisjes en gratis medische zorg. Er is een Baby Boom voor de mini-Boomers. Er zijn speciale faciliteiten voor mindervaliden. Op BOOM is er een levensmiddelenwinkel, een community keuken en veel, veel meer! (BOOM Festival, 2014) BOOM hanteert een bijzonder ticket-prijs-systeem. Naast de reguliere ticketprijs stelt BOOM kaarten ter beschikking tegen een gereduceerd tarief, voor bezoekers uit landen die in een slechtere economische staat verkeren. (BOOM Festival, 2014) Sinds 2008 bestaat het BOOM by Bike Initiative. BOOMers dragen bij aan eco-bewustwording door op de fiets te komen. (soms meer dan 2000km) BOOM geeft 10 vrijkaarten weg aan BOOMers die participeren en hun reis vastleggen. (BOOM Festival, 2014)


11 | P a g e

b

b

t

formule

Belofte BOOM wil als festival graag laten zien dat het mogelijk is om te leven op deze planeet, met respect voor Moeder Aarde en voor je medemens. (BOOM Festival, 2014)

Bewijs BOOM Festival heeft een baanbrekend millieu programma, waarbij de principes van permacultuur toe worden gepast op ieder individueel aspect van de festival productie. (BOOM Festival, 2014)

Toonzetting BOOM probeert dit te verwezenlijken door duurzaamheid te koppelen aan creativiteit en daarbij te letten op de kringloop van het leven. (BOOM Festival, 2014)


12 | P a g e

Huidige communicatiemiddelen BOOM Festival maakt gebruik van verschillende hedendaagse communicatiemidden. Vanzelfsprekend is er een officiële website, met daarop alle inhoudelijke informatie over BOOM Festival. Van foto’s gemaakt op vorige edities, tot uitgebreide programma uitleg voor aankomende editie. Via deze website bestel je toegangskaarten en is het mogelijk BOOM te volgen via de BOOMWebTV of BOOMRadio. (BOOM Festival, 2014) Via BOOMWebTV kun je webisodes bekijken die voorbereiden op de komende BOOM editie. Samen met de organisatie, artiest en bezoeker worden opbouw, design en duurzame projecten op de voet gevolgd. Ook werd er door BOOMWebTV in 2010 en 2012 een documentaire gemaakt (beide met een lengte van anderhalf uur) over BOOM Festival van de bijpassende jaren. Deze video’s zijn ook allemaal terug te vinden op het officiële youtube kanaal van BOOM. Het youtube kanaal van BOOM heeft ruim zeven-duizend volgers. (BOOM Festival, 2014) (YouTube, 2014) BOOMRadio bevat playlists in verschillende categoriën aansluitend bij de muziek en thema’s die terugkomen op BOOMFestival. Zo zijn er optredens van DJ’s tijdens vorige edities terug te luisteren en worden er korte geschiedenislessen gegeven over de hele psychedelische cultuur. (BOOM Festival, 2014) BOOM heeft een officiële facebook pagina met een ruime negentig-duizend volgers en een officiële twitter pagina met zo’n zeven-duizend volgers. Op deze pagina’s worden bijna iedere dag onder andere eco-feitjes, quotes, foto’s van het BOOM landschap, muziek en video’s gepost. Daarnaast worden er over de hele wereld stickers van de komende BOOM editie verspreid, opgeplakt en op de plek van bestemming gefotografeerd en online gepost met daarbij: #stickerism #boom2014 (Facebook, 2014) (Twitter, 2014)


13 | P a g e

sterkten – boom festival BOOM Festival wordt volledig gefinancierd uit kaartverkoop. Er wordt geen gebruik gemaakt van sponsoring en nergens in de doorvoering van het festival worden logo’s gebruikt die niet van BOOM Festival zelf zijn. Het programma omvat onder andere: Meer dan 100 DJ’s uit verschillende landen met een brede variëteit uit het spectrum van Electronic Dance en Trance Music., Live Acts, Entertainment, kunst, en een diversiteit aan workshops, cursussen en healings. BOOM is als festival koploper op het gebied van ‘environmental awareness’ en heeft in de afgelopen jaren verschillende prestigeuze ecoawards gewonnen met haar baanbrekende millieuprogramma. Tijdens het festival worden er lezingen gegeven door toonaangevende visionairs op het gebied van duurzaamheid, spiritualiteit, psychedelica, permacultuur, de origine van realiteit etc. De BOOMer (BOOM Festival Bezoeker) wordt in alles betrokken bij het festival. Co-creatie en bewustwording door met elkaar te werken aan een duurzame festivalomgeving waarbij gelet wordt op hedendaagse ontwikkelingen zijn het focus doel.

zwakten – boom festival BOOM is een biannual festival. Dat betekend dat BOOM Festival slechts één keer per twee jaar plaatsvindt. BOOM Festival zal altijd een logovrij festival blijven, maar sluit daarmee uit dat het ooit gebruik zal maken van ‘corporate sponsoring’. Het festival terrein van BOOM is immens. Het terrein is ongeveer twee bij drie kilometer groot en beslaat daarmee een oppervlakte van 6.000.000m². Ter vergelijking, dat zijn zo’n 900 voetbalvelden.


14 | P a g e

Doelgroep Bezoekers komen van over de hele wereld en nadrukkelijk voor ‘‘de BOOM ervaring’. Er ligt nadruk op het feit dat iedereen welkom is en iedereen wordt opgeroepen tot co-creatie van dit evenement. Er is geen leeftijdsgrens en er wordt rekening gehouden met de allerkleinste en de minder valide. De bezoeker houdt van Electronic Trance/Dance Music, is bezig met duurzaamheid, creativiteit, spiritualiteit en innovatie. (Adam, 2012) (St. John, 2009) (BOOM Festival, 2014)

Partners

BOOM is en zal altijd vrij zijn van grote sponsoren en logo uitlatingen en is een opzichzelfstaand festival, gefinancierd vanuit ticketverkoop. Het eten en drinken dat wordt verkocht op BOOM is grotendeels locaal, biologisch en/of veganistisch. Daarnaast zijn food-stalls verplicht betaalbare producten aan te bieden. De BOOMer is niet te vergeten als partner van het festival, Zestig procent van het festival wordt ingevuld met aanmeldingen van BOOMers om iets bij te dragen in de vorm van kunst, vrijwilligerswerk, muziek etc. (BOOM Festival, 2014)

Concurrenten BOOM Festival werd oorspronkelijk geïnspireerd door de psytrance cultuur. En hoewel BOOM al lang niet meer ‘slechts’ een psytrance festival is, hebben ze weinig tot geen last van concurrenten. Hoewel andere Europese psytrance festivals van het zelfde formaat, zoals O.Z.O.R.A. en SUN Festival in Hongarijë, Lost Theory in Kroatië, of het Nederlandse Psy-Fi Festival, (vooralsnog) niet plaats vinden op dezelfde data blijft, het aantal aanbieders de afgelopen jaren stijgen. (GoaBase, 2014) Muziekfestivals blijven in het algemeen erg populair. In Europa blijft dit aanbod nog steeds stijgen. (Respons, 2013) BOOM wordt regelmatig vergeleken met culturele festivals zoals Burning Man en Afrika Burn, maar deze vinden plaats op een ander continent. (Evans, 2010) Noemenswaardig is het nieuw geboren evenement: Itchy Feet. Dat dit jaar voor de eerste keer zal plaatsvinden op het terrein van de Beekse Bergen en zich heeft laten inspireren door onder andere Afrika Burn (Zuid Afrika) en BOOM Festival. (Itchy Feet, 2014)


15 | P a g e

DESTEP - ANALYSE Demografische factoren Economische factoren SociaalCulturele factoren

Technologische factoren

Ecologische factoren PolitiekJuridische factoren

Er zijn geen demografische factoren die invloed hebben op BOOM Festival. De doelgroep/bezoeker is een wereldburger. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht een wereld economische groei van 3,6 procent in 2014. In Portugal komt de groei uit op 1 tot 1,5 procent. (ANP, 2014) De trend Deep Sustainability zet door. Meer en meer raken we doordrongen van de zorgwekkende milieu staat van onze planeet en van de noodzaak om dit te keren. (TrendRede, 2013) The Rise of the Cloud. Tegenwoordig slaan we onze informatie op in het Online Universum, ergens in The Cloud. In The Cloud komen alle gegevens samen die we afstaan over ons zelf (vrijwillig of zonder het te weten). The Power of the Social Web. Het Internet stelt ons in staat om ons met ongekend veel nieuwe mensen te verenigen. The Rise of the Industrial Web. Levenloze objecten waarmee we ons omringen worden verzien van chips en sensoren, waardoor ze met elkaar kunnen communiceren. De informatie die zo ontstaat wordt opgeslagen in de Cloud. (Big Data) The Quantified Self. Hoe functioneren wij in dat hoogsterpsoonlijke zelf & leven. Het gaat gemeten worden, van onze bloeddruk tot ons nachtritme. (TrendRede, 2013) In Portugal kunnen de temperaturen in augustus oplopen tot 35° – 40° graden celcius. Er worden continu nieuwe technologiën ontwikkeld omtrent het opwekken van duurzame energie. Voor het gebruik van zonne energie komen deze temperaturen goed van pas. Daarnaast groeit er een nieuwe zienswijze op het gebied van permacultuur. Deze spelen voor BOOM beide een belangrijke rol. Zij willen laten zien dat het mogelijk is een duurzaam festival neer te zetten. (BOOM Festvial, 2014) Portugal was in 2001 het eerste Europese land dat alle rechtsvervolging, als het gaat om persoonlijk bezit van drugs, heeft afgeschaft. Op BOOM wordt openlijk gediscusieerd over de toepassingen van en onderzoeken naar psychedelische substanties. (Szalavitz, 2009)


16 | P a g e

kansen – boom festival De trend Deep Sustainability zet door. Mensen raken doordrongen van de zorgwekkende millieu staat van onze planeet en de noodzaak om hier iets aan te veranderen. Er zijn steeds meer mogelijkheden en ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. Nieuwe digitale techniek maakt het mogelijk: - Informatie op te slaan in het digitale universum, de Cloud. - Internet stelt ons, de mens, in staat ongekend veel nieuwe mensen te verenigen. - Apparaten worden voorzien van chips en sensoren, waardoor ze met elkaar kunnen communiceren. - De informatie die zo ontstaat wordt opgeslagen in de Cloud. (Big Data)

bedreigingen – boom festival De temperaturen in augustus kunnen in Portugal oplopen tot over de 40° graden celcius. Er ontstaan nog steeds nieuwe Europese psytrance festivals. Vooralsnog vallen deze niet op dezelfde data als BOOM Festival. De populariteit van muziekfestivals is ongekend. We hebben daarom ook nog steeds te maken met een groeiende Europese festival markt.


17 | P a g e

swot analyse – boom festival

STERKTEN     

BOOM is onafhankelijk en logovrij. Er zijn diverse stijlen Electronic Dance & Trance Music met optredens van meer dan 100 DJ’s en Live Acts. Innovatief & vernieuwend millieu (bewustwordings) programma.

ZWAKTEN   

 

BOOM zegt NEE tegen corporate sponsoring. Het festival terrein van BOOM beslaat een oppervlakte van ongeveer 6.000.000m².

Presentaties en workshops door toonaangevende psychedelische visionairs. Spiritueel sociaal activisme als focus doel.

Kansen 

BOOM vind slechts één keer in de twee jaar plaats.

De trend Deep Sustainability en duurzame ontwikkelingen op het gebied van energie en landbouw. Nieuwe digitale techniek. Werelde economische groei .

bedreigingen   

In Portugal kunnen de temperaturen in augustus oplopen tot 35° – 40° graden celcius. Nieuwe toetreders Europese psytrance festival markt. Groeiende Europese muziekfestival markt.


18 | P a g e

confrontatiematrix – boom festival k1:

K2:

Trend Deep Nieuwe Sustainability digitale en duurzame techniek. ontwikkelingen.

S1:

K3:

Wereld economische groei.

b1:

Warm zomer klimaat Portugal.

B2:

Nieuwe toetreders Europese Psytrance festivals.

B3:

Groeiende Europese Muziekfestival markt.

++

++

+

0

+

+

0

++

0

0

-

-

++

++

0

+

-

-

+

+

+

0

-

-

++

++

++

+

+

+

0

+

-

0

--

--

BOOM zegt NEE tegen corporate sponsoring.

0

++

0

0

--

--

Z3:

+

++

0

0

0

0

BOOM is onhafhankelijk en logovrij.

S2:

Diverse stijlen EDM, >100 DJ’s & Live Acts.

S3:

Innovatief & Vernieuwend millieu programma.

S4:

Presentaties en workshops.

S5:

Spiritueel en sociaal activisme als focus doel

Z1:

BOOM vind slechts één keer in de twee jaar plaats.

Z2:

Festival terrein beslaat 11.000.000m.


19 | P a g e

strategische opties aan de hand van de confrontatiematrix – boom festival We kunnen vaststellen dat de trend deep sustainability (bewust bezig zijn met het duurzame) de afgelopen jaren flink heeft doorgezet. BOOM kan met haar millieu programma inspelen op deze groeiende trend en daarmee de bezoekers doelgroep vergroten.

BOOM moet haar reputatie als ecologisch festival hoog zien te houden. Zeker met de weet dat de festivalmarkt nog steeds groeit. BOOM kan haar innovatieve en vernieuwende millieuprogramma uitbreiden door optimaal gebruik te maken van de nieuwste digitale technieken. Daarmee verbeteren het imago en de reputatie van BOOM Festival t.o.v. andere muziekfestivals.

Door optimaal gebruik te maken van de nieuwste digitale technieken kan BOOM Festival de relatie met – en de onderlinge verbinding van de festivalbezoeker bevorderen. Een online platform biedt de gelegenheid de bezoekers actief te laten deelnemen, zelfs wanneer BOOM Festival niet plaatsvindt. Hiermee wordt zowel het imago als de merktrouw versterkt.


20 | P a g e

doelstellingen Optimalisatie van het imago en de reputatie van BOOM Festival, ten op zichte van andere Europese psytrance festivals in 2014, betreffende de combinatie van een duurzame festival omgeving, vernieuwing en technologische mogelijkheden. Het versterken van de merktrouw, over een periode van 2 jaar – van editie 2014 tot na editie 2016, door de BOOMers onderling en met het festival te verbinden, ook wanneer het festival niet plaatsvindt.

doelgroep Wat wil de doelgroep ervaren ? Bezoekers willen een alternatieve realiteit ervaren die in het teken staat van bewustwording en transformatie, vrijheid en expressie, muziek, dans, spiritualiteit, technologie, duurzaamheid, kunst en cultuur. (St. John, 2009) (BOOM Festival, 2014) (Bowes, 2012) Wat zijn de kenmerken van de doelgroep ? De doelgroep heeft voorliefde voor psytrance en is continu bezig met (zelf-)ontwikkeling. Zij houden van, of zijn op reis. (St. John, 2009) Waar praat de doelgroep over, wat houdt de doelgroep bezig ? De doelgroep is bezig met duurzaamheid, gezonde voeding (vega, biologisch), expressie, cultuur, psychedelica, technologie, educatie, shamanisme, rituelen, meditatie, yoga. (St. John, 2009) (Karpetas, 2003) Wat vind de doelgroep fantastisch / gruwelijk ? Fantastisch: duurzame festivalomgeving (Leave no trace! Mindset onder bezoekers), psytrance, rituelen, zelf-expressie. (BOOM Festival, 2014) Gruwelijk: uitbuiting van moeder aarde, dierenleed. (BOOM Festival, 2014) Waar zitten weerstanden / angsten ? Het huidige kapitalistische systeem. (Bowes, 2012) Wat zijn de wensen van de doelgroep ? Het ervaren van een realiteit buiten de dominante cultuur, een bewuste festivalomgeving in balans met natuur. (Bowes, 2012) (St. John, 2009) Hoe ziet de doelgroep eruit? Wereldwijde nationaliteiten, zonder leeftijdsgrens. De bezoekers zijn alternatief/carnavalesque of schaars gekleed en hebben vaak (een aantal) tatoo’s en/of piercing(s). (St. John, 2009) (Adam, 2012) Welke media gebruikt de doelgroep? Internet – Social Media. De Europeaan is gemiddeld 27 uur per maand online. (Vogelij, 2013) (Twitter, 2014) (Facebook, 2014)


21 | P a g e

doelgroep conclusie – boom festival In onze doelgroep is er geen leeftijdsgrens en de BOOMers komen van over de hele wereld. Het grootste gedeelte van de huidige bezoekers is tussen de 18 en 30 jaar, jongvolwassen. (St. John, 2009) Er is informatie beschikbaar over hun waarden, zo vinden we op internet waarden als relevantie, transparantie, authenticiteit en wat zij belangrijk vinden in het leven. Een belangrijk kenmerk van deze generatie is dat zij opgegroeid zijn met computers in een informatiesamenleving. Zelfontwikkeling en zelfrealisatie zouden voor hen belangrijk zijn. Daarom richten we ons in dit geval op de Europese (psytrance)(muziek) festival bezoeker van 18 – 30 jaar, de jongvolwassenen. (Kampman en Meeuwis, 2012) (BOOM Festival, 2014) Deze kunnen we voor BOOM Festival onderverdelen in de ondernemende cultuurfan en de creatieve entertainer. De ondernemende cultuurfan hecht veel belang aan kunst en cultuur om van te genieten, zichzelf te ontwikkelen en te ontspannen. Kunst en cultuur zijn er niet om alleen te ontspannen, maar ook om die te delen met anderen. Hij vindt kunst en cultuur belangrijk voor de algemene vorming van zichzelf, en van anderen. De creatieve entertainer wil iets doen of iets maken, het liefst samen met anderen. Hij laat graag zijn talenten zien. (Kampman en Meeuwis, 2012)

doelgroep persona – boom festival Dit is Alexandro Javier. Hij is 27 jaar en komt uit Spanje. Hij woont samen met acht leeftijdsgenoten in een kleine commune, waar zij zelfvoorzienend leven. Hij vind het belangrijk gezond te eten en op een bewuste manier te consumeren. Hij mediteert twee keer per dag en volgt op het moment een yoga cursus. Zij gebruiken zonnepanelen om electriciteit op te wekken voor hun laptops, licht en muziekappartuur. Alexandro verdient wat bij door zelf meubels te maken van ge-recycled materiaal en deze te verkopen. Veel van dit geld spaart hij om af en toe een reis te maken. Alexandro vind het belangrijk inspiratie op te doen en kennis uit te wisselen. Om verbonden te zijn met de rest van de wereld maakt hij actief gebruik van social-media. Alexandro is in 2010 en 2012 ook naar BOOM geweest.

Dit is Ilona Bruggen. Ze is 24 jaar en komt uit België. Op dit moment studeert ze in Antwerpen aan de fotografie-academie. Ilona is altijd creatief bezig. Ze maakt haar eigen kleding en sieraden en beoefend bijna iedere dag haar acrobatische kunsten. Als ze in het weekend vrij heeft bezoekt ze met haar vrienden psytrance feesten in het hartje van Antwerpen. Een aantal van haar vrienden is in 2012 naar BOOM geweest en ze heeft er al veel positieve verhalen over gehoord. Ilona laat graag zien wie ze is en waar ze voor staat. Ze houdt haar facebook account daarom ook graag up-to-date. Drie jaar geleden heeft Ilona dreadlocks laten zetten en afgelopen jaar een grote tattoeage op haar rug. Ze danst graag en vind het leuk nieuwe mensen te leren kennen en ervaringen te delen.


22 | P a g e

CONCEPT – the digital boom experience Een concept voor BOOM Festival moet de karaktereigenschappen van het imago optimaal benutten. De bezoeker komt speciaal voor ‘de BOOM ervaring’ en deze onderscheidt zich van andere festivals door de focus te leggen op een duurzame festival omgeving waar zelfontwikkeling, creativiteit, co-creatie en innovatie de belangrijkste pijlers zijn. De (psytrance)(muziek)festival markt groeit nog steeds en BOOM moet onderscheidend blijven van de rest. Het is voor BOOM daarom belangrijk nieuwe uitdagingen aan te gaan en te blijven ontwikkelen. De grootste ontwikkelings kansen liggen voor BOOM in het optimaal benutten van de technologische mogelijkheden. Omdat BOOM maar één keer in de twee jaar plaatsvindt is het belangrijk de (potentiële) bezoeker vast te houden. Daarom is het de bedoeling dat de bezoeker, BOOM en de bijpassende mind-set, als het ware ‘mee naar huis neemt’. We willen de BOOMer met andere BOOMers verbinden, zowel tijdens, als na het festival. Bezoekers moeten zich nog beter kunnen identificeren met BOOM. Het versterken van ‘de BOOM ervaring’ door deze meer kracht bij te zetten en te concretiseren. We gaan beginnen met de ontwikkeling van:

Met dit innoverende concept gaan we de festivalomgeving en de veelbesproken ‘BOOM ervaring’ digitaliseren. Hiermee gaan we de belevingswereld van BOOM Festival uitbreiden in de vorm van twee innovatieve en duurzame communicatiemiddelen, die de ervaring van de bezoeker nog tastbaarder gaat maken. . Aan de hand van bestaande technologiën creëren we een platform waar de BOOM ervaring een (alternatieve) virtuele realiteit wordt, afgestemd op het indiviu, zodat hij/zij de beleving van het festival, tijdens en daarna, kan terugkijken, mee naar huis kan nemen en met andere kan delen. Er is nog geen enkel festival dat op interactieve manier gebruik maakt van een mediaplatform voor haar bezoekers. BOOM Festival kan daarom met dit vernieuwende concept pionier worden in het optimaal benutten van technologie om de beleving van het festival ook digitaal te realiseren. Zodat de ervaring ‘levensecht’ kan worden gevolgd en mee naar huis kan worden genomen.


23 | P a g e

strategie – the digital boom experience In dit communicatieplan gaan we een combinatie toepassen van de reputatiestrategie en de fanstrategie. BOOM moet met dit nieuwe communicatieconcept laten zien dat ze haar imago als innoverend en en ecologisch festival blijft verbeteren en meegroeid met de (technologische) tijd waarin we leven. Hiermee stijgt de reputatie van het festival en blijft BOOM bouwen aan een duurzame concurrentiepositie. Hierin nemen we de sterke emotionele aantrekkingskracht van BOOM Festival, die door de bezoeker ookwel omschreven wordt als ‘de BOOM ervaring’, mee. Voor dit plan zijn twee festival edities uitgepland. De editie van 2014 en 2016. Voor nu ligt de focus op de bezoeker die in 2014 naar BOOM Festival komt. Het bouwen aan een reputatie kost tijd en vergt vernieuwing, maar als innovatieve mogelijkheden optimaal worden benut en goed aansluiten bij de visie en missie van BOOM Festival, blijft de bezoeker trouw en zullen er op den duur meer fans volgen.

    

Versterk de veelbesproken ‘BOOM ervaring’, maak deze nog ‘echter’ en zet het imago van BOOM Festival hiermee kracht bij. Benut daarvoor de nieuwste digitale technologie en Speel hierbij in op het mediagebruik (smart phones, internet, social media) van jongvolwassenen. Zorg ervoor dat de bezoeker zich verbonden voelt met BOOM Festival en al haar participanten. Hierdoor blijft de bezoeker trouw aan BOOM Festival en zullen er mogelijk ‘hechte’ fans volgen.

informeren

enthousiasmeren

activeren tijdens het festival,

behouden

1 maand, online, voor

1 week voor

tot editie 2016

aanvang van het festival.

het festival.

Introductie van de nieuwe

‘the digital BOOM EXPERIENCE’

Festivalbezoekers maken gebruik van Verbonden

communicatiemiddelen.

online.

‘the digital BOOM EXPERIENCE’

Fans - Festival door app


24 | P a g e

boodschap – the digital boom experience Het is de bedoeling dat de bezoeker zich kan identificeren met ‘de BOOM ervaring’ en deze niet wil missen! Daar hoort een veelbelovende boodschap bij die de doelgroep stimuleert uiteindelijk ook daadwerkelijk gebruik gaan maken van deze app.

boom Festival, the digital experience of a lifetime! Alles moet in het teken staan van deze ervaring. Het is dus belangrijk dat duidelijk naar voren komt dat deze niet alleen uniek is, maar ook digitaal! Door de doelgroep op deze manier te prikkelen creëren we interesse in de app en betrokkenheid bij het festival.

propositie – the digital boom experience

connect, trace your steps & discover yourself! Duidelijk moet worden dat de festivalbezoeker zijn/haar complete ervaring vast kan leggen met ‘the digital BOOM EXPERIENCE’. En dat het hiermee mogelijk wordt je eigen ‘voetstappen’ in kaart te brengen, om zo jezelf te ontdekken en verder te ontwikkelen. Zo blijft de ervaring voor de bezoeker opgeslagen en heeft hij/zij deze altijd bij de hand.


25 | P a g e

communicatiemiddelen – the digital boom experience Met dit plan gaan we ‘de BOOM ervaring’ digitaliseren en concretiseren, zodat de festival bezoeker zijn/haar eigen ervaring als het ware ‘levensecht’ mee naar huis kan nemen. Door te kijken naar de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van technologie en duurzaamheid proberen we deze ervaring perfect aan te laten sluiten bij de kernwaarden van BOOM Festival. Hiermee dragen we zorg voor de duurzame concurrentiepositie en versterken we het imago van BOOM Festival en haar ervaring. Dit resulteert in merktrouw en leidt tot een community van vaste volgers en hechte fans. Dit gaan we realiseren aan de hand van twee communicatiemiddelen die worden ingeluid met een spetterende promo video op ineternet, om zo attentiewaarde onder de doelgroep te vormen. Deze vormen samen ’the digital BOOM EXPERIENCE’! Een persoonlijk platform in de vorm van een app Deze is optimaal te gebruiken tijdens het festival, doordat deze de fysieke BOOM ervaring digitaal in kaart probeert te brengen. (door een zo’n ‘echt’ mogelijk digitaal album te generen van persoonlijke belevingen op BOOM Festival) Hierdoor kan de BOOMer zijn/haar ervaring na het festival nog eens bekijken en met anderen delen. Wanneer het festival niet plaatsvindt, fungeert dit platform ook als digitale BOOM belevingswereld, waarin BOOM Festival en haar bezoeker elkaar in de digitale wereld ontmoeten. Hiermee heeft de organisatie van BOOM Festival een koppeling naar haar directe publiek en vice versa. Hiermee vergroten we het gevoel van betrokkenheid tussen het festival en haar bezoekers. Ook kunnen de BOOMers onderling ‘connecten’ en hun ervaringen met elkaar - en op social media - delen. Door de ‘connecten’ kunnen zij tijdens het festival, via de BOOM gps landkaart in de app, van elkaar zien waar ze zich op het terrein bevinden. Op de volgende pagina gaan we uitgebreid in op de functies van dit platform en hoe deze, aan de hand van de nieuwste digitale technologie, te realiseren zijn.

‘Augmented reality’ Stage Cards (eco friendly) De naam geeft het al aan, deze ‘stage cards’ zijn een fysieke aanvulling op de virtuele realiteit die we voor ‘de BOOM ervaring’ creëren. Met deze ‘augmented reality’ stage cards maken we het mogelijk een nog ‘echter’ (digitaal) beeld van BOOM Festival neer te zetten. We maken herbij gebruik van reeds bestaande technologie ontwikkeld door het bedrijf: Augment. Deze techniek maakt het mogelijk een gesimuleerd 3d model van producten in realtime te bekijken via een smart device. Hiermee gaan we de 3d ontwerpen van de vijf verschillende podia in een print implementeren (stage cards). Deze scan je met de camera op je smart device en via de app Augment ziet de gebruiker een gesimuleerde 3d weergave van het bjjpassende podium. Twee pagina’s verder gaan we hier uitgebreid op in. (Augment, 2014)


26 | P a g e

communicatiemiddelen – app/platform – the digital boom experience De app/het platform krijgt de volgende functies: 

Inlogsysteem en persoonlijk profiel – bezoekers die elkaar tegenkomen voor/op BOOM kunnen elkaar toevoegen. (connect & stay connected)

Aan de hand van dit profiel kunnen bezoekers hun reacties achterlaten over/voor het festival en onderling direct communiceren via de chat.

App i.p.v. papieren folders (ecologisch) m.b.t. inhoudelijke festival info voor en tijdens, zoals een news feed, programma/tijd overzicht, up dates en

The BOOM Mapp – de festivallandkaart inclusief indeing (stages/food-stalls/ douches etc.) met directe gps verbinding waarop de bezoeker kan zien waar hij/zij is ten opzichte van het hele terrein. Profielen die ‘connected’ zijn kunnen elkaars locatie zien/opvragen. Zo vind je elkaar en

Hierdoor wordt het mogelijk het gedrag van de bezoeker, aan de hand van de locatiebepaling en tijdmeting, digitaal te registreren en op te slaan. Zodat de BOOM bezoeker achteraf precies terug kan zien waar en hoe lang hij/zij geweest is. (podia, artiest, eet-kraam, camping etc.)

Hiermee kan de bezoeker zijn/haar ervaring direct delen, via bijvoorbeeld social media.

 

Aan de hand van locatie, tijd en programmaindeling synchroniseert de app met de door de bezoeker gemaakte foto’s en video’s. Na het festival kan de bezoeker hiermee dus zijn/haar preciese avontuur, ‘de BOOM ervaring’, opnieuw bekijken en beleven.

Met alle persoonlijke data die geregistreerd wordt kan de ervaring ‘levensecht’ worden opgeslagen, waardoor de bezoeker deze, na het festival, mee naar huis kan nemen en ‘de BOOM ervaring’ opnieuw kan beleven. Daarnaast kan er via dit platform contact worden gehouden met andere BOOMers die je op het festival hebt ontmoet en waarmee je hebt ‘geconnect’. Voor het festival is het achteraf via dit innovatieve platform mogelijk om direct contact met de bezoeker te houden en toe te werken naar de volgende editie. Deze app is realiseerbaar door gebruik te maken van nieuwe technologie zoals:

GPS tracking – vind jezelf (offline) en vind andere bezoekers door de locatie live (online) te delen. (Corey, 2014)

Google ‘Indoor’ Maps. Het digitaal bouwen van levels op het zelfde stuk van de geografische satelietkaart van Google. Normaal gesproken wordt deze techniek gebruikt bij een levensechte weergave van de verschillende etages van een gebouw. Dit betekend dat we met deze techniek het festivalterrein zouden kunnen opbouwen, zodat deze in te delen is als de echte festival plattegrond en live kan registreren waar de bezoeker zich op dat moment bevind. (Google, 2014)

The Cloud, voor online data opslag. Maar dit kan natuurlijk ook via het geheugen van de smart phone/device.

Mesh-up-netwerken – Zonder gebruik van internet is het toch mogelijk apparaten te verbinden en informatie met elkaar te delen. Het voordeel hiervan is o.a. de kostenbesparing op het inzetten van een digitale provider tijdens het festival (geen internetmast(en) nodig) en de gebruiker hoeft zijn (dure) internetabbonnement niet te gebruiken in het buitenland. (VICE, 2014)


27 | P a g e

communicatiemiddelen – ‘augmented reality’ stage cards – the digital boom experience Zoals eerder beschreven maakt deze ‘augmented reality’ techniek het mogelijk 3d modellen te bekijken, door een fysieke print die digitaal gekoppeld zit aan een 3d model, te scannen met je smart device. Deze print kan bestaan uit tekst of een volledige afbeelding, maar hoeft niet zoals gebruikelijk te bestaan uit een specifieke code. Met deze techniek kun je letterlijk om het object (het 3d ontwerp) heenkijken, voor een levensechte ervaring. Een visualisatie van hoe deze techniek werkt, (in dit geval voor een product) kun je zien op de afbeelding hiernaast: Of bekijk een video impressie voor een duidelijker beeld: youtube.com/watch?v=EEstFtQbzow Hoe gaan we deze techniek toepassen? We gaan ervoor zorgen dat de decoratieve ontwerpen van de vijf verschillende podia op het BOOM Festival in real time zijn te bekijken met een smart device, door het scannen van een (eco-friendly)‘Stage Card’. De podia worden ieder jaar in 3d ontworpen (BOOM Festival, 2014) en hoeven dus alleen te worden aan elkaar worden gekoppeld via Augment. We ontwerpen vijf ‘Stage Cards’ passend bij ieder individueel podium ontwerp op BOOM Festival. Dit ontwerp wordt afgedrukt en zit dus gekoppeld aan het 3d model van het podium. Als de bezoeker met zijn/haar smart device deze afbeelding scant, verschijnt het 3d model live in het beeld. Bezoekers van BOOM Festival kunnen deze ‘Stage Cards’ tijdens het festival fysiek meenemen uit de displays die bie bij de podia worden geplaatst. (Op deze vijf displays staat tevens een verwijzing naar de app.) Vanuit daar kunnen de ‘Stage Cards’ mee naar huis worden genomen als visitekaartje van het desbetreffende podium. Dit zorgt voor een vernieuwende interactie tussen de gebruiker en de creatieve ontwerpen/omgeving van BOOM Festival. Voor de thuisblijver zijn deze ‘Stage Cards’ ook online te bekijken. Er is besloten deze in de maat van een visitekaartje af te drukken, zo zijn deze makkelijk mee te nemen voor de bezoeker. De ‘Stage Cards’ zijn, als dit concept wordt uitgevoerd, de enige papieren communicatiemiddelen! Om bij te dragen aan het duurzame imago van BOOM, is besloten deze ‘Stage Cards’ af te drukken op bio-afbreekbaar papier met daarin bloemzaden van de klaproos. Met dit communicatiemiddel wordt de digitale ‘BOOM ervaring’ versterkt en alsmede de ‘bloeiende’ boodschap van BOOM Festival. (Groei Papier, 2014)


28 | P a g e

uitbreidingspakket– the digital boom experience Een uitbreidingspakket zou voor ‘the digital BOOM EXPERIENCE’ kunnen bestaan uit: 

Een vernieuwde versie van de app, die in samengang met de technologische ontwikkelingen tussen de editie van 2014 en 2016 evolueerd. Veranderingen kunnen zijn: nieuwe functies, gedetailleerdere informatie, een nieuw design etc.

Aanvulling op het gebruik van de ‘Augmented Reality Cards’. Naast de verschillende podia zouden er ook cards kunnen worden ontwikkeld voor eetkramen, kunstsculpturen, de omgeving van het BOOM terrein, de permacultuur tuinen als 3d weergave enz. Met zicht op wat de toekomst te bieden heeft zouden we ook kunnen nadenken over hoe we deze virtuele realiteit verder gaan verdiepen. Zo kan er nagedacht worden over de implementatie van producten zoals virtual reality glasses, de google-glass, 3d printers etcetera.


29 | P a g e

doelgroep/middelenmatrix – the digital boom experience Middel:

BOOM Festival bezoekers (primaire doelgroep)

Internet Promo Video “Stage Cards” App

* * * *

Thuisblijvers met interesse in BOOM Festival (secundaire doelgroep) * * *

(Muziek)Festival liefhebbers

* * *

tijdsplanning – the digital boom experience Het is voor de editie van 2014 van belang dat de app op tijd ontwikkeld is. We hebben voor de totstandkoming van deze app contact gehad met het bedrijf IC3Dmedia uit Breda. Bij hen zijn de verschillende noodzakelijke functies van de app neergelegd. Zij kunnen binnen anderhalve maand, na goedkeuring en de betaling, de app volledig functionerend op leveren, voor zowel Ios als Android devices. Een maand voor het festival plaatsvindt wordt de promo video van ‘the BOOM EXPERIENCE’ op de BOOM internet site, facebook en twitter geplaatst om hiermee het nieuwe concept onder de aandacht te brengen. BOOM moet dit topic warm houden, door regelmatig functies of verwijzingen over het concept te posten. Na BOOM Festival 2014 rapporteert BOOM wederom via internet en social media over hoe de nieuwe communicatiemiddelen zijn ontvangen en zullen er voorbeeld ervaringen te zien zijn op de site. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede ‘teaser’ na de zomer, waarmee we ervoor zorgen dat de BOOMer ook de twee jaar tussen de festivaledities actief met BOOM bezig blijft. De kern van deze ‘teaser’ moet bevatten dat de BOOMer verbonden blijft met het festival en nieuwe updates kan verwachten gedurende deze twee jaar. Middel: juni juli Internet * *++ Promo Video *++ “Stage Cards” App * Deze tijdsplanning kan 2 jaar later opnieuw worden ingezet.

augustus * * *++ *++

september *++

oktober *

*+ *+

* *


30 | P a g e

budget – the digital boom experience Basispakket ‘the digital BOOM EXPERIENCE’: 

Internet – het up-to-date houden van alle inhoudelijke informatie.

geen extra kosten, deze worden nu al goed bijgehouden

Deze wordt doorgelinkt naar de app. 

Promo Video voor ‘the digital BOOM EXPERIENCE’

€1.500,- ¹

Realisatie van de augmented reality ‘Stage Cards’

€19.500,- ²

Productdisplays ‘Stage Cards’

geen extra kosten, deze kunnen door BOOM vrijwilligers worden gemaakt van gerecycled materiaal.

Ontwikkeling van ‘the digital BOOM EXPERIENCE’ App

€17.000,- ³

1) Uitgaande van de prijs voor een promotionele video via TouchMedia.nl 2) Uitgaande van 5 podia waarvoor de 3d ontwerpen al zijn gemaakt, deze kunnen gratis worden gekoppeld aan een afbeelding of tekst waardoor de 3d weergave in de augmented reality app verschijnt. Voor ieder individueel podium worden 10.000 ‘Stage Cards’ aangeschaft. Dit betekent: 50.000 x €0,39 (prijs per stuk). Deze worden besteld en bedrukt via GroeiPapier.com. Deze kaarten zijn van bio-afbreekbaar papier en er zitten zaden in verwerkt van klaprozen. Als bezoekers de kaarten op de grond zouden gooien, groeien er dus nieuwe klaprozen uit. 3) Voor een gedetailleerde beschrijving van de ontwikkeling en prijsindicatie t.b.v. ‘the BOOM EXPERIENCE’ App zie de bijlage achteraan dit document. Deze begroting is opgesteld door IC3Dmedia. Voor het ontwikkelen van de 2016 editie en de eventuele uitbreiding van het pakket kan op dit moment nog geen prijsindicatie worden opgesteld door IC3Dmedia, i.v.m. updates op mobile devices, waardoor de kans aanwezig is dat alles niet optimaal werkt. Daarnaast moet er voor de 2016 editie een nieuwe visuele stijl worden ontwikkeld en inhoudelijk moet het programma worden aangepast.


31 | P a g e

evaluatie– the digital boom experience Tussentijds zullen wij via de website van BOOM Festival peilen hoe de desbetreffende bezoeker van het festival heeft gehoord en of ze al in aanraking zijn gekomen met haar nieuwe concept en/of ze er al gebruik van hebben gemaakt. Wat vind de doelgroep van het nieuwe concept en sluit het volgens hen aan bij de waarden van BOOM Festival? Is BOOM Festival een waarde gestegen voor de bezoeker? Zo proberen we te peilen of onze communicatiemiddelen effect hebben, en wat voor effect ze hebben. Bij het afsluitende onderdeel van een communicatiestrategie, kijkt men of de doelstellingen behaald zijn. Men kijkt dan naar de volgende onderwerpen:  

Is onze doelgroep bereikt? Zijn onze doelstellingen bereikt?

Wat kunnen we de volgende keer beter doen?

Er moet worden gemeten of de doelstellingen zijn behaald. Dit kan door het inzetten van een online enquête, die zowel op de site als op de app, voorafgaand aan – en na – BOOM 2014, aan de bezoekers wordt aangeboden. Met vragenlijsten en waarderingen kan verschil worden gemeten. Als het goed verloopt is ‘de BOOM ervaring’ een concreter begrip geworden, heeft dit concept het imago van BOOM Festival doen stijgen en is de daarmee de merktrouw van de bezoeker gestegen. (we hebben ‘hechte’ fans gecreërd) Met dit al is de duurzame concurrentiepositie van het festival, in de groeiende markt van (psytrance)(muziek) festivals, versterkt!


32 | P a g e

bronnenlijst Adam. (2012, juli 24). Boom Festival in Portugal. Retrieved mei 9, 2014, from It's A Blog, Travels of Adam: http://travelsofadam.com/2012/07/boom-festival-in-portugal/ ANP. (2014, april 8). IMF verwacht economische groei Nederland. Retrieved mei 10, 2014, from NU.nl: http://www.nu.nl/economie/3746833/imf-verwacht-economische-groei-nederland.html Augment. (2014). Simulate your products in Augmented Reality. Retrieved mei 21, 2014, from http://augmentedev.com/: http://augmentedev.com/ BOOM Festival. (2014). BOOM 2014 Ticket Info. Retrieved mei 8, 2014, from www.boomfestival.org: http://www.boomfestival.org/boom2014/tickets/boom-2014-tickets-info/ BOOM Festival. (2014). BOOM by Bike Initiative. Retrieved mei 8, 2014, from www.boomfestival.org: http://www.boomfestival.org/boom2014/environment/boom-by-bike-initiative/ BOOM Festival. (2014). Boom Festival 2014. Retrieved mei 12, 2014, from fests.eu: http://fests.eu/festival/boom/ BOOM Festival. (2014). BOOM is geen festival, het is een levensstijl! Retrieved mei 5, 2014, from www.boomfestival.org: http://www.boomfestival.org/boom2014/multilingual/dutch/ BOOM Festival. (2014). Boom Vision. Retrieved mei 8, 2014, from www.boomfestival.org: http://www.boomfestival.org/boom2014/news/boom-vision/ BOOM Festival. (2014). BOOMWebTV & Radio. Retrieved mei 8, 2014, from www.boomfestival.org: http://www.boomfestival.org/boom2014/webtvradio/ BOOM Festival. (2014). Liminal Village. Retrieved mei 5, 2014, from www.boomfestival.org: http://www.boomfestival.org/boom2014/program/liminal-village/ BOOM Festival. (2014). Mission & Awards. Retrieved mei 5, 2014, from www.boomfestival.org: http://www.boomfestival.org/boom2014/environment/mission-awards/ BOOM Festival. (2014). Program. Retrieved mei 4, 2014, from www.boomfestival.org: http://www.boomfestival.org/boom2014/program/ BOOM Festival. (2014). THE BOOM EXPERIENCE. Retrieved mei 8, 2014, from www.boomfestival.org: http://www.boomfestival.org/boom2014/boomguide/a-nice-boom/#THEBOOMEXPERIENCE BOOM Festvial. (2014). New Solar Station at the BOOM land. Retrieved mei 10, 2014, from www.boomfestival.org: http://www.boomfestival.org/boom2014/news/boom-news/new-solar-station-at-the-boomland/ Bowes, G. (2012, april 20). Boom time: Portugal's top psytrance festival. Retrieved mei 5, 2014, from www.theguardian.com: http://www.theguardian.com/travel/2012/apr/20/boom-portugal-psytrance-festival Corey, G. (2014). How To Track a Cell Phone - GPS Tracking and Other Options. Retrieved mei 20, 2014, from www.howtodothings.com: http://www.howtodothings.com/electronics/how-to-track-a-cellphone Evans, R. (2010, 18 november). 8 Incredible World Festivals. Retrieved mei 9, 2014, from www.vagabondish.com: http://www.vagabondish.com/8-incredible-festivals/ Facebook. (2014). Boom Festival Official Facebook. Retrieved mei 5, 2014, from www.facebook.com: https://www.facebook.com/boomfestivalofficialpage


33 | P a g e GoaBase. (2014). Parties; All Countries. Retrieved mei 8, 2014, from www.goabase.de: https://www.goabase.net/party/ Google. (2014). About Indoor Maps. Retrieved mei 20, 2014, from www.google.com: https://www.google.com/maps/about/partners/indoormaps/ Google Maps. (2014). Google Maps . Retrieved mei 11, 2014, from www.google.nl: https://www.google.nl/maps/place/39%C2%B058'14.6%22N+7%C2%B011'02.8%22W/@39.970715,7.184098,10430m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0 Groei Papier. (2014). Op orginele wijze een boodschap of mailing naar uw relaties op groeipapier. Retrieved mei 22, 2014, from http://www.groeipapier.com/: http://www.groeipapier.com/ Itchy Feet. (2014, september 5). Itchy Feet. Retrieved mei 9, 2014, from www.djguide.nl: http://www.djguide.nl/nieuws.p?id=25281 Kampman en Meeuwis. (2012). JONGVOLWASSENEN EN CULTUUR(BELEID). Retrieved mei 13, 2014, from www.cultuurnetwerk.nl: http://www.cultuurnetwerk.nl/producten_en_diensten/publicaties/pdf/Inventarisatie_Jongvolwassenen.pdf Karpetas, S. (2003, spring). Ground Central Station at the Boom Festival: Creating a Safe Space for Working with Psychedelic Crises. Retrieved mei 5, 2014, from www.maps.org: http://www.maps.org/newsletters/v13n1/13137kar.html KlimaatInfo. (2014). Het klimaat van Portugal. Retrieved mei 2, 2014, from www.klimaatinfo.nl: http://www.klimaatinfo.nl/portugal/ Permacultuur.org. (2014). Wat is permacultuur? Retrieved mei 7, 2014, from www.permacultuur.org: http://www.permacultuur.org/wat-is-permacultuur/ Respons. (2013, juli 31). Nieuwsuur maakt festival reportage op basis van cijfers. Retrieved mei 8, 2014, from www.respons.nl: http://www.respons.nl/nieuws/nieuwsuur-maakt-festival-reportage-op-basis-vancijfers-respons St. John, G. (2009). Neotrance and the Psychedelic Festival. Dancecult; Journal of Electronic Dance Music Culture. Retrieved from https://dj.dancecult.net/index.php/dancecult/article/view/270/230 Szalavitz, M. (2009, april 26). TIME. Retrieved mei 10, 2014, from www.time.com: http://content.time.com/time/health/article/0,8599,1893946,00.html TrendRede. (2013, september 10). TrendRede. Retrieved mei 10, 2014, from www.trendrede.nl/trendrede: http://www.scribd.com/fullscreen/166988005?access_key=key29mun95qmxfrir32sxd9&allow_share=true&escape=false&view_mode=scroll Twitter. (2014). @boomfestivalHQ. Retrieved mei 9, 2014, from https://twitter.com/: https://twitter.com/boomfestivalHQ VICE. (2014, april 9). Firechat is de enige app die je deze zomer nodig hebt. Retrieved mei 20, 2014, from www.vice.com: http://motherboard.vice.com/nl/read/firechat-is-de-enige-app-die-je-deze-zomernodig-hebt Vogelij, J. (2013, april 10). 2013 Europe Digital future in focus: veel cijfers over internet- en smartphone-gebruik in Europa. Retrieved mei 12, 2014, from Allesovercontentmanagement.nl: http://allesovercontentmanagement.nl/2013/04/10/2013-europe-digital-future-in-focus-veel-cijfers-over-internet-en-smartphone-gebruik-in-europa/ Wikipedia. (2014). Boom Festival. Retrieved mei 4, 2014, from www.wikipedia.org: http://en.wikipedia.org/wiki/Boom_Festival#External_links YouTube. (2014). Boom Festival Official Page. Retrieved mei 5, 2014, from www.youtube.com: https://www.youtube.com/channel/UCPPCFgfts3yiPatg-pxQcIw


34 | P a g e

offerte – ontwikkeling the digital boom experience app’ – door: ic3dMedia


35 | P a g e

offerte vervolg – ontwikkeling ‘the digital boom experience app’ – door: ic3dMedia


36 | P a g e

BOOM FESTIVAL - STRATEGIC COMMUNICATION ADVICE  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you