Page 1

TRONDHEIM ØKONOMISKE HØGSKOLES STUDENTAVIS nr. 2 2011, årgang 28

Dekanen går av Påskekrim TØHlpert tilbake på TØH Årsoppgjøret + Moteshow Barcelona Oslotur Vinterkonferansen


LEDEREN Kjære alle studenter på TØH. Siden sist har det skjedd en del ting på skolen. Dette semesterets store faglige happening, Vinterkonferansen, gikk av stabelen den 10. mars, og må beskrives som en ­betydelig suksess. Karen Veslemøy Hveem og resten av den fantastiske gjengen i ViT hadde lagt ned betydelige timer med arbeid, for at vi studenter på TØH skulle få servert en god og faglig konferanse. Resultatet ble vanvittig bra, og jeg tror at studentene som deltok satt igjen med mye ny og lærerik kunnskap om Norges ­utfordringer i verden. Fantastisk innsats ViTere! Årets årsoppgjør mot BI ble svært jevnt. BI vant volleyballen etter en jevn start, men det utkrystalliserte utover i kampen. Håndballfinalen ble meget nervepirrende og uhyre jevn, men BI trakk det lengste strået i sluttminuttene. Men vi kom ikke tomhendte hjem, for fotballen ble selvsagt vunnet av TØH. Jeg vil rette en stor takk til Jonas Helland, Marthe Michelsen og Ole Kristian Toft for den innsatsen de la ned for å få til et kjempe arrangement i Nidaroshallen og moteshow på Gossip senere på kvelden. Ellers ble Tøhnna vinner av utvalgsfesten i år etter en jevn ­konkuranse. Gratulerer! Alle utvalgene er ufattelig kreative og det er så artig å få ta del i dette ”samfunnet” vi har her på TØH! Men, som de fleste har fått med seg, har våren smått begynne å entre midt-norge, med noen tilbakeslag her og der. Det betyr at eksamenstiden er rett rundt hjørnet. Heldigvis har vi en kjærkommen påskeferie om ikke alt for lenge. Bruk denne ferien godt og lad batteriene til det som vil bli en minnerik og heidundranes eksamenstid. Nå må vi bare gi jernet og gjøre vårt beste, så vi kan ta sommerferie med god samvittighet!

2

Derved ønsker jeg alle lykke til på eksamen og god påske!

REDAKTØREN Nok en utgave TØHsa i hyllene! Etter en travel vår har vi nok en gang greid det fantastiske; å lage en ny utgave av avisen. Som dere vet er det ikke lenge til eksamen og sommerfri. Påsken vil for mange denne gangen gå ´tapt´ i pensum- litteratur. Ikke mye studentvennlig å ha påskeferie tett opptil eksamen. Jeg håper denne utgaven av TØHsa hjelper litt på påske- humøret og bidrar til en hvertfall litt muntrere eksamens- periode. Ellers oppfordrer jeg nok en gang alle til å sende meg tips, saker, bilder og ideer på hva som kan være med i neste TØHsa. Det er mulig for hvem som helst å komme med innspill for å gjøre avisen mer spennende og allsidig. Over sommeren er det flere av redaksjonsmedlemmene som sier takk for seg på TØH, så løpende opptak av nye medlemmer vil forekomme. Tilslutt, god eksamen og sommer. Sees i fadderuka i august!


Redaksjonen Avbildet: Tor Kristensen Arnfinn Jr. Lauvås Jonathan Holt Thorbjørnsen Sunniva T. Børrud Ingrid Andresen Lund Thomas Finnema Shafa Yarmoradi Ikke tilstede: Lene Irene Karlsen Inge Døsvik Sunniva Marøy Marianne Hestås Pia Odden Marte Frengen Bendik Ramstad Geir Dutta

Denne utgaven 04 06 08 10 12 13 14 15 16 18 20 21 22 24 26 27 28 30 30 31 34 35

Vinterkonferansen Master og planer etter TØH Avtroppende Dekan Resebrev Utvalgsfesten Årsoppgjøret Elevprofil Påskekrim Påskesnop Midtsiden TØH-Invest på tur TØHf i Hoddevik Tidligere TØH student Lærerprofil Hva skjer i Trondheim? 8 med Ingrid Film Månedens vin TØHlpert tilbake Nytt fra utvalgene 5-i-Vrimla Sistesiden

3

TØHsa Thugs Bak fra venstre: Nasty Thug, J-Flow, Lollipop aka. Funky Mama, I-Candy, MC Daddy Foran: T-Bag , Shorty.

Trykk: SiT Uttrykk. 550 stk. April 2011 Trondheim Økonomiske Høgskole Studentavis, STØH. www.støh.no


VINTERKONFERANSEN 2011 – GLOBALISERING om «den gamle fiskeren i jolla si» til fisking som en moderne aktivitet og kilde til forskning og arbeidsplasser. Dagens andre foredragsholder var Joakim Prestmo fra SSB, som for tiden jobber med en doktorgrad ved NTNU. Her fikk vi servert de ferskeste analysene og antakelsene rundt norsk økonomis fremtid de neste årene, i tillegg til en aldri så liten (men heller noe lang) repetisjon av grunnleggende makroøkonomi. Skal vi tro Prestmo vil Norge fortsatt ligge og duppe i en svak lavkonjunktur et par år til, før vi kommer inn i en høykonjunktur fra 2013 og utover. Det ble også belyst hvilken innvirkning forskjellige scenarier ville ha på Norge dersom veksten i verdensøkonomien avtok. Samtidig trakk han frem oljefondet og vår stabile finanspolitikk som årsak til at bunnen aldri ble dypere under krisen, og heller ikke vil bli like dyp som i andre land ved en potensiell senere nedgang. Dette vil for øvrig gi hodebry for Norges Banks rentesetting, da konsum og huspriser risikerer overoppheting ved lave renter, mens høye renter på sin side vil kvele mye industri og dra valutakursen ytterligere opp.

Tekst: Geir Dutta og Jonathan Holt Thorbjørnsen foto: Jonathan Holt Thorbjørnsen

4

Vinterkonferansen er en av TØHs stolte tradisjoner, og torsdag den syttende var det duket for den 27. Vinterkonferansen i skolens historie. 35 studenters innsats og et ukjent antall arbeidstimer skulle realiseres i løpet av seks korte timer, og mye skulle klaffe. Når en entret TØH denne dag, var det ikke den vanlige Vrimla som møtte deg, men langbord og to sporty ungdom uniformert med hvit overdel og svart skjørt (noen gutter brukte riktignok bukse). Man ble deretter høflig henvist til en kø som strakk seg like lang som skolen, men til tross for dette fikk undertegnede og lojale kompanjong (og fotograf) både pressekort og plass i god tid før showet startet. Akkompagnert av smakstilsatt vann og Stratos innledet Karen Veslemøy Hveem (ViT-leder) og Ove Gustafsson (Dekan) oss med vise ord knyttet til årets tema; Globalisering – Norge i Verden. Deretter tok konferansier Alex Rosén fatt i jobben med å varme opp salen, og introduserte oss for statssekretær Hans-Kristian Amundsen. Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg Hansen var brått blitt kalt inn til krisemøte i regjeringen, og stafettpinnen ble dermed overlatt til Amundsen. Dette skapte noe innledende skuffelse, men ble fort snudd til begeistring når Amundsen satte i gang. Statssekretæren ledet foredraget med egne erfaringer og anektoter, og sjeldent tror vi regjeringen har hatt en så dyktig og karismatisk statsråd. Spesielt varmet det ett og annet andreog tredjekullshjerte da han etter ti minutter med morsom, men ikke direkte beslektet prat avsluttet med: «Men det var bare en digresjon.» (journ.anm: til førsteklasse; dere har mange fine finanstimer foran dere.) Til slutt husket Amundsen også opplegget og PowerPointen han hadde på veggen bak seg, og fortalte oss om hvordan sjømat var som Norges mest globale eksportvare å regne, med eksport til hele 144 land. Avslutningsvis sier statsråden at han i fremtiden vil se Oslo bli verdens sushihovedstad, og at vi må jobbe for å endre forestillingen

Etter nye forfriskninger og varm lunsj ble det topp stemning da det til undertegnedes store overraskelse dukket opp underholdning i Vrimla. Foetus Ex Ore (mannskoret ved medisinsk fakultet) kom syngende inn på rekke og rad, og lirte av seg et knippe a cappella-nummer før de spaserte ut igjen til stor applaus. I mellomtiden hadde Erik Tørnvall fra Jotun gjort seg klar i foredragssalen, og etter vekkelsesmøte nr. 3 fra Alex Rosén fikk vi vite stort og smått om Jotun som bedrift, deres historie og hva de anså som faktorer for suksess i utlandet. Det kan trekkes frem viktigheten av å tørre å etablere seg der en ser potensial som enda ikke er utnyttet, og at produksjonen bør legges i nær de forskjellige markedene slik at distribusjonen og leveringsdyktigheten er så god som mulig. Jotun har bevisst gått inn for ikke å bli oppfattet som et typisk utenlandsk selskap, men fostret lokalbedrift-imaget fremfor å vifte med det norske flagget. Dette viste seg spesielt å være en god strategi under muhammedsaken, og de fleste i asiatiske eller arabiske marked tror faktisk Jotun er et nasjonalt eller japansk foretak. Ved stor spredning og virksomhet i 24 land har de klart å tilpasse seg konjunkturer og kriser som har utviklet seg forskjellig i ulike land, og til tross for at redusert konsum gjenspeiler seg i malingforbruket både privat og i industrien hadde selskapet rekordår både i 2008, 2009 og 2010. Deretter var det duket for Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DnB Nor Markets. Han ga oss et foredrag om hvordan økonomipolitikken til Kina og USA påvirket hverandre, og hvordan dette kunne gå ut over alle i et globalt marked, Norge inkludert. Magnussen var en dyktig mann med kontroll på både grafer og tall, og foredraget var nok midt i blinken for enhver makroøkonomi-interessert student. Så var Alex Rosén på pletten igjen, denne gangen med et lengre utbrudd om hans forsøk på polferd og fargerike beskrivelser av sitt møte med isbjørn. Stemningen i salen var god, og latteren satt løst hos både vinterkonferansens elever og gjester. Til slutt ble vi introdusert for den karismatiske og engasjerte professor Indra de Soysa. Dette foredraget så på globalisering og økonomi fra en helt annen synsvinkel, og var forhåpentligvis et friskt pust til ettertanke for mange. Hans kampsak kunne kort oppsummeres til følgende formel: Globalisering + kapitalisme­= fred.


Etter dette var det loddtrekning med premier til heldige deltakere. Det virket dog som om ingen ville vinne, og vi er sikre på at de første 10 lappene som ble trukket ikke hadde noen til stede. Til slutt ble heldigvis alle premiene delt ut, herunder alt fra gavekort til fruktkurv, og til avsluttende ord fra ViT-leder Hveem travet deltakere og gjester fornøyde ut av forelesningssal CF 01.

På kvelden var det etterfest på Downtown med godt oppmøte og glade studenter. Enkelte av undertegnede husker ikke stort mer, noe som vitner om en god fest.

3 kjappe til foredragsholderne:

verdiene den aktuelle bedriften står for, og viser sterk integritet og god karakter. 2. Det viktigste for næringslivet vil være å skape et innovativt klima, en arena der det forskes og skapes bredde i næringen. En må glemme grenser og barrier. Det er de som ser nye, uoppdagede muligheter som vil lykkes. 3. Det er vanskelig å si, men markedene både nasjonalt og internasjonalt vil endre seg enda raskere enn tidligere. Å ha mange egg i kurven og tenke diversifisering vil derfor bli enda viktigere enn tidligere for å håndtere et raskt skiftende næringsliv.

1. Hva må en TØH-student gjøre for å komme dit du er i dag? 2. Hva blir norsk næringslivs viktigste satningsområde fremover? 3. Hvor ser du Norge om 20 år? Hans-Kristian Amundsen: 1. Det spørs jo om det er riktig å i det hele tatt ønske seg min jobb da! Nei, det viktigste må være å ha engasjement og samfunnsinteresse. Jeg har jo hele tiden vært interessert i samfunn og det var jo derfor jeg jobbet i Tromsøavisen Nordlys og ble sjefsredaktør der. Du må ha et åpent sinn og ha lyst til å påvirke samfunnet rundt deg. 2. Jeg er helt sikker på at sjømat blir enda viktigere for Norge fremover. Som jeg sa, så vil ingenting kunne erstatte olje som en inntekt til staten, men sjømat vil være viktig for å holde eksporten i Norge oppe. Det vi må jobbe med, er å endre hvordan folk ser på næringen, kontra hvordan fiskenæringen faktisk er i dag. 3. Jeg tror at vi vil klare oss godt fremover. Til tross for at oljens rolle i Norge vil bli redusert, tror jeg at vi vil greie oss godt. Det paradoksale er at norsk handelstand gjør det veldig bra, til tross for høye lønninger og sånne ting. Vi har ikke antydninger til hollandsk syke, men ser økt effektivitet og produksjon i Norge som helhet. Erik Tørnvall: 1. Det absolutt viktigste er nok en bevisst holdning til verdier og etterleve disse. De fleste kandidater vil etterhvert ha en rimelig god utdannelse uansett, det har etterhvert blitt en selvfølge. Det avgjørende blir heller at en aktivt gjenspeiler det tankesettet og de

Knut A. Magnussen: 1. Først og fremst ville jeg tatt en master i enten samfunnsøkonomi eller finans, og selvfølgelig også fått gode resultater. Ellers… være interessert i og ha jobbet mye med makroøkonomi sånn generelt. 2. Jeg føler vi står ovenfor to viktige spørsmål som vi trenger svar på; a) hva skal vi leve av fremover, og b) vi trenger mer arbeidskraft. Jeg tror vi trenger en gradvis større satsing på flere arbeidsområder, og at vi må hente inn utenlandsk arbeidskraft. Da er det også viktig at vi blir enda flinkere på integrering. 3. Vi kommer t il å få store utfordringer med stadig økte kostnader. Vi har jo hatt vedvarende høyere lønnsvekst her i landet enn andre land, og vi har tapt 20 prosent av vår konkurranseevne de siste 10 årene. Vi er derfor nødt til å bli enda flinkere til å spesialisere oss.

5


Master og planer etter TØH Tekst og foto: Sunniva Marøy

Som økonomistudent har man mange valgmuligheter. Ikke bare når det kommer til arbeid, men også retninger innenfor selve utdanningen. I denne artikkelen belyses hvilke skoler man kan gå for med tanke på å fullføre en mastergrad, og hvilke valgfag og krav som stilles.

MASTER PÅ TØH På TØH kan du ta master i økonomi og administrasjon eller i ledelse av teknologi (MLT). Innen økonomi og administrasjon kan man velge en hovedprofil innen: Økonomistyring, Finansiering og investering, Markedsføring eller Strategi, organisasjon og ledelse. Både på skolens nettside og i administrasjonen ligger det mer informasjon om retningens innhold. Det er mange som lurer på om valg

av retning på 3. året bør ha noen innvirkning på valg av retning på master. I følge studieveileder Frøydis Søbstad er ikke dette så viktig. «Det viktigste er at studentene velger fag som de trives med, og ikke minst fag man vet man kan få gode karakterer i.» For master i økonomi og administrasjon og MLT var poenggrensen (karakterkravet) for høsten 2010 C/B.

MASTER PÅ NHH (Norges Handelshøyskole)

6

Hvert år er det en god del studenter med bachelor fra TØH som tar turen til Bergen for å ta master i økonomi og administrasjon på NHH. NHH krever et visst antall studiepoeng i hver faggruppe. Et eksempel på en faggruppe er metodefag (MET). I dette inngår for eksempel matematikk og statistikk. På NHH er løpet på bachelor annerledes bygd opp enn på TØH, og på grunn av dette så må det velges valgfag på bakgrunn av mangel i enkelte faggrupper. For en TØH–student vil dette gjelde metode– og samfunnsøkonomiske fag. I metodefagene vil du (med de obligatoriske fagene) mangle 1 ½ studiepoeng, mens du for de samfunnsøkonomiske fagene mangler 9 studiepoeng.Du kan mangle inntil 12 studiepoeng, men maksimalt 6 studiepoeng innenfor hver enkelt faggruppe. Det er ikke tillatt med mangler i flere enn to faggrupper. Søbstad opplyser at det likevel anbefales å gjennomføre valgfagene anvendt statistikk og anvendt mikroøkonomi for å være sikker på å ha riktig andel poeng. Dette skyldes at når NHH oppgir at man kan mangle, så gjelder dette for de

svært sterke søkerne. Det vil si de som har overvekt av karakter A. For de som velger retning innen samfunnsøkonomi vil de ha dekket alle poengkrav for samfunnsøkonomi. For de som velger retning innen finans vil de få et flere poeng innen MET-faggruppen på grunn av et obligatorisk fag. Mange er nok av den tro at å studere på NHH er svært krevende, men frykt ikke: Undersøkelser har vist at «TØH-studenter» gjør det veldig godt. Undervurder det likevel heller ikke. Fra NHHs nettsider kommer det frem eksplisitt at mangler i matematikk og statistikk ikke blir akseptert! For master i økonomi og administrasjon på NHH var opptakskravet for høsten 2010 like under B (3,8 i snitt). Til samme inntak garanterte de inntak dersom søker oppfylte alle krav samt 3,9 eller bedre i snitt. Da regnes det på følgende måte: A = 5, B = 4, C = 3, D = 2, E = 1. Dersom søkeren oppfylte alle krav, men hadde et snitt som er lavere enn 3,6 fikk søkeren automatisk avslag.

MASTER PÅ CBS (Copenhagen Business School) Å søke seg til utlandet for å ta en master er svært populært, også for TØH-studenter. CBS er et attraktivt alternativ blant de mange mulighetene man har. I utgangspunktet er det slik at studenter fra TØH ikke oppfyller de riktige kravene for å søke. Dette fordi at skolen per dags dato ikke er karakterisert som en «vitenskapelig skole» i den grad det behøves, men opp mot til de faglige kravene er det vi får på TØH tilstrekkelig. Derfor er det flere som søker seg til CBS – og kommer inn.

Til forskjell fra TØH og NHH krever CBS, i tillegg til karakterutskrift, et motivasjonsbrev. I tillegg til motivasjonen din for å gå på CBS skal brevet omhandle litt om deg selv, eventuell relevant arbeidserfaring og eventuelle verv du har hatt. Det blir ikke sagt hvor mye motivasjonsbrevet blir vektlagt i forhold til karakterer, men det teller utvilsomt en god del. I forhold til hvilken retning man ønsker å gå, stilles det også her krav til poeng for hver retning, så dette må man være oppmerksom på når man velger valgfag.


STUDERE I UTLANDET Flere master– og bachelorstudenter velger å studere ett eller flere semester i utlandet, og TØH har samarbeidsavtaler med flere skoler og universiteter. De ulike skolene har egne krav for inntak. Noen har en nedre karaktergrense, mens andre også krever motivasjonsbrev. Noen skoler krever i tillegg en gjennomført språktest. «For de som vurderer å studere i utlandet, kan det være bra å ha et engelsk

valgfag,» forteller Mona Vanvikmyr, seniorkonsulent ved TØH. Å kunne vise til at man har hatt engelsk valgfag vil ved enkelte skoler være godkjent som språktest. For høstens 2. kull vil det være informasjonsmøte om utveksling rett etter semesterstart (rundt månedsskiftet august / september).

HVA SKAL DU GJØRE TIL HØSTEN? OG HVORFOR?

7

Alexander Hveding-Dahl, 3. året revisjon. Master i revisjon på NHH i Bergen. Valget sto mellom NHH eller BI. Valgte NHH på grunn av renomé og lyst til å oppleve en ny studieby.

Daniel Kvalsvik, 3. året økonomisk styring. Copenhagen Business School. Jeg vil oppleve både en ny kultur og en ny by, og da er København et bra alternativ.

Sindre Skogvang, 5. året master med økonomisk styring som hovedprofil. Jobbe i PwC som revisor i Oslo. Kjenner godt til PwC gjennom verv i STØH. Har fått godt inntrykk av både bedriften og de som jobber der.

Siv Elin Aalbu, 5. året master med strategi, organisasjon og ledelse som hovedprofil. Jobbe i Handelsbanken i Oslo. Jeg har vært i Trondheim veldig lenge nå og hadde lyst til å dra til en ny by.


Ove Gustafsson

Avtroppende dekan på TØH TEKST og FOTO Sunniva T. Børrud

I juli går Ove Gustafsson av som dekan etter å ha sittet to 4-årsperioder som faglig og administrerende ansvarlig på TØH. TØHsa tok en prat med han for å høre hvordan han vil oppsummere sin tid på TØH. – Her på skolen har vi en flat organisasjonsstruktur, uten tilsatte studieledere, forteller Ove. Styret er et kollegialt, akademisk styre av og blant kollegaer, noe han mener er den beste måten å administrere på. De programansvalige oppnevnes av dekanen og styret, og inngår deretter i ledergruppa. Den eneste som blir tilsatt utenfra er dekanen selv, som blir tilsatt av Høgskolestyret. Fra 1. august 2011 blir Espen Gressetvold ny dekan på TØH. Han er Siv.ing og har doktorgrad fra industriell økonomi på NTNU. Han har arbeidet som førsteamanuensis på TØH i ti år, hvor han har undervist og veiledet masterstudenter. Utvikling I Oves periode på TØH har skolen rykket opp fra å tilby Bachelorutdanning og èn Masterutdanning, til å ha 4 masterretninger. Alle studiene på TØH har god søknadsmasse, og i i tillegg er en doktorgradutdanning underveis. Søknaden om akkreditering av ­Ph.d-utdanningen sendes til NOKUT i løpet av sommeren.

8

Dekanens ansvar består blant annet av å koordinere undervisning på tvers av ulike program og mellom bachelor og master. Han arbeider hele tiden i nært samarbeid med ledergruppa, og støtter seg i høy grad på aktive studenter. – Det å ha studentene på sin side gjør jobben min mye enklere, understreker Ove. Han fremhever fagutvalget som spesielt viktig for det faglige miljøet på skolen, og synes det er bra at studentene er opptatt av kvaliteten på utdanningen sin. Dekanen har alltid hatt god dialog med studentrepresentanter i ulike utvalg, og han skryter av studentene. – Aktive og engasjerte TØH-studenter spiller en svært viktig fagpolitisk rolle på skolen. Selv om Ove har vært her noen år blir han fremdeles overrasket over engasjementet blant studentene og energien de bruker på skolen og for det sosiale miljøet. Han får stadig positive tilbakemeldinger om TØH-studenter som representerer skolen uttad, og tidligere TØHstudenter som har gått ut i jobb. – TØH som skole har et oversiktlig og inkluderende miljø, og dette skiller oss fra andre, sier Ove. Han mener skolen har en optimal størrelse, som gir studentene identitet og lojalitet til utdanningen sin. I løpet av Oves tid på TØH har han merket en utvikling som følge av en stadig høyere prosentandel kvinnelige studenter. Andelen er nå rundt 50 %, og dette merkes gjennom et enda større og bedre fokus på helhet og miljø i studiehverdagen. Floraen av sosiale tiltak på skolen har økt de siste årene. Han ser også den positive utviklingen i at studentene er stolte av skolen sin, og dermed kan brukes bevisst i rekruttering av nye studenter. Han er imponert over studentene, og trekker også frem at de er flinke til å bruke campus aktivt, både når det gjelder studier, arrangementer og presentasjoner. – TØHstudenter tar overgangen fra elev til student fort, og kommer raskt inn i miljøet. Gjennom arrangementer er studentene flinke til å sosialisere hverandre, mener han. Han skryter av det sosiale og inkluderende miljøet på skolen, men er overrasket over at utvekslingsstudentene fremdeles ikke er godt nok integrert. Dette til tross

for at TØH-studentene har blitt mer internasjonalt orientert og stadig flere reiser på utveksling til utlandet. Kampsaker Den viktigste målsettingen i Oves periode har vært at TØH skal bli Handelshøgskole, og han håper nå at denne drømmen skal bli oppfylt 1. januar 2012. Han mener at vi nå oppfyller kravene som kreves. Dette har vi oppnådd gjennom å ansette en professor og førsteamanuensis på Økonomisk styring. Han mener det er svært viktig at TØH får tittelen Handelshøgskole. Ikke bare for skolen og studentene, men også for byen. Trondheim er nå den eneste store byen i Norge som ikke tilbyr en Handelshøgskole, og det er derfor nødvendig for Trondheim som by og region. – Flere av de andre store skolene i landet har fått tittelen etter å ha blitt universiteter, noe som gjør at vi mister vårt konkurransefortrinn, forteller han. Allikevel har det manglet på politisk støtte. – I teknologibyen Trondheim blir teknologiutdanning prioritert, mens det mangler på støtte til økonomi. Næringslivet i Trondheim ønsker derimot en handelshøgskole, og vi har derfor mottatt god støtte fra bl.a. Næringsforeningen i Trondheim. Et annet tema som har opptatt han er spørsmålet om lokalisering av TØH. Ove er opptatt av at dersom TØH skal relokaliseres trenger vi et faglig argument. Det holder ikke med et argument om en sentral beliggenhet. Dette er en sak som har krevd mye tid og ressurser, blant annet for å hindre vedtak som at TØH skal ha undervisning i kinosaler på Kalvskinnet. – Målet er å få til et samarbeid med det faglige miljøet på NTNU. På sikt ser jeg for meg TØH som handelshøgskole som en del av et Innovasjonssenter på Hesthagen. Dette kan tidligst realiseres om 3–5 år, men på grunn av positive signaler fra NTNU er målet realistisk. Han understreker viktigheten av at vi klarer å opprettholde TØHs identitet og kultur som del av et større senter. Han har mye positivt å si om studentene, og dette er noe som må bevares uavhengig av flytting. Det er viktig for studentene med tilhørighet til skolen, men en samlokalisering åpner muligheter for bedre samarbeidsrelasjoner, og positive synergieffekter med andre fagmiljøer. (Sakene om Handelshøgskole og samlokalisering er viet mye plass i tidligere utgaver av TØHsa. Disse kan lånes av dem som vil vite mer!) Selv om det er mye å være stolt av på TØH, mener Ove det også er viktig å hele tiden se på forbedringspotensialet. Som eksempel trekker han frem spesialiseringen på 3. år Bachelor, hvor det bør revurderes om vi er tjent med ordningen slik den er, eller om valget av retning bør utsettes. Han skulle også ønske at flere studenter ønsket å satse på en akademisk utdanning ved å ta doktorgrad. Gjennom globalisering og økt arbeidsinnvandring av akademikere blir konkurransen høyere, og dette er noe studentene bør være forberedt på.


9

Veien videre Ove har mange gode minner fra TØH, og selv om han ikke kan trekke frem ett spesielt, er det studentene som har vært i fokus. Han har trivdes på skolen, og sitter igjen med en god følelse. Han har faktisk trivdes så godt at han velger å ikke gå av med pensjon, men jobbe noen år til. Han skal da undervise i statsvitenskap, organisasjonsteori og samfunnsvitenskapelig metode. Han ser med det frem til å kunne ha et normalt arbeidsår med tid til ferie og fritid. De siste årene har

han tilbrakt mye tid på TØH, også i helgene. Dette gjorde at han måtte redusere frilufts- og familieliv, men han ser nå frem til å bruke helgene til skiturer og å være bestefar. Hans oppfordring til studentene er å fortsette å være aktive og engasjerte. – TØH-studenter er nysgjerrige, interesserte og engasjerte. Dette er viktige egenskaper, som dere også må ta med dere videre i arbeidslivet!


Hola Hola, TØH! En sommerhilsen fra Barcelona

Tekst OG FOTO Josephine & Kamilla

10

Da var vårt andre semester godt i gang her nede på LaSalle i Barcelona. 7 måneder etter at vi reiste fra trygge Norge har vi fortsatt ikke landet med bena godt plantet på den spanske bakken. I stedet valser vi rundt i lykkerus over å være omgitt av sol, varme, sangria, tapas og uendelige utestedmuligheter. Denne fantastiske byen må være opprinnelsen for utrykket

om at «hver dag er en fest» (med unntak av tiden mellom 8–14 mandag til fredag hvor vi er benket på skolen i god gammeldags videregående-stil med full fraværslogg og «snakke i timen-plikt»). Når dere spretter første ølen i åttetiden, legger vi cavaen til kjøling og venter på at fiesta’n skal begynne i to-tre tiden… Så når utestedene i Trondheim brutalt slår på lyset i totiden, er det altså på tide å komme seg ut av døren her. Men nå blir vi ikke lenger overasket om vi er de første som ankommer, spanjolene kommer nemlig i hopetall enda senere! Og ja! Når man skal møte folk her nede er det greit å bli enige om man skal møtes «spansktid» (veldig forsinket, hvis man møter opp i det hele tatt…) eller «norsktid» (ti minutter før avtalt tid). Vi har brent oss på den et par ganger… Skolen vår var et gammelt nonnekloster før i tiden, men


forvandler nå internasjonale studenter fra alle verdens hjørner til beinharde business­folk. For to studenter som lekte gjemsel i forlesningsalene på TØH, var det en stor utfordring første dagen hvor vi ble kastet opp på scenen for å presentere oss selv foran hele skolen. Men etter det gikk det slag i slag, og med presentasjoner nesten hver eneste uke ser det jammen ut som vi har lært noe dette året også! Vi har syv fag dette semesteret og gruppeprosjekter hele tiden, noe som betyr mye teori i praksis. Så selv om det kreves mye er fagene spennende. Her er skipperen bannlyst på alle måter, for med karaktergrunnlag basert på innleveringer, presentasjoner, midterms og eksamen må man ta i et tak hele tiden. Uvant, utfordrende, men lærerikt for to skippertakaspiranter. Vi kan jo også nevne at vi prøver å lære oss spansk ( det er ett av våre syv fag), men enn så lenge (og nå har vi jo vært her ganske lenge) så går det

veldig i «spanglish». Engelsknivået er labert her nede og de stolte katalanerne vil helst ikke snakke castallano, men sin egen uforståelige katalansk. Men med kroppsspråk, grimaser og googletranslate har vi kommet oss gjennom mange rare situasjoner. Tilslutt kan vi jo si at Barcelona er en genial by. Stranden, Gaudi og utallige koselige tapasbarer er rett og slett en uslåelig kombinasjon! Og for alle dere fotballfrelste gutter og jenter; vi skulle hilse så mye fra Messi & co ;) Oppsummering: Utveksling er en utrolig utfordrende opplevelse som vi aldri i verden ville gått glipp av! Hasta luego, Josephine & Kamilla

11


Utvalgsfesten Tekst: Bendik Ramstad

I slutten av mars var det klart fort årets store konkurranse på TØH, da TØHnna var innredet til Utvalgsfesten 2011 med feststemte utvalgsmedlemmer forberedt på kamp! Og kamp skulle det definitivt bli, skal vi tro vår egen sportsklubb og deres meget gjennomførte utkledning. Alt lå til rette for en bedre fotballkamp; kjegla, mållinjen, ballen og dommerens kortstokk var alle tilstede. Innsatsen og besluttsomheten til TØH SK sine utvalgte resulterte i prisen for Årets utkledning, en pris vell fortjent!

12

B-gjengen var nok en gang ute på tokt, men selv om pengebingen var liten, var engasjementet desto større hos Vinterkonferansens oppmøtte. Med sang og gjennomførte kostymer holdt de et fint ’one night only’-show for de heldige oppmøtte på TØHnna!

Fagutvalget hadde også ikledd seg en ny drakt, og la ingen skam på de originale karakterene i Disney-filmen ’De Utrolige’ – selv om de stilte uten eldste- og minstemann.

Ikke bare var det bachelorstudenter tilstede på denne begivenhetsrike kvelden på TØHnna. Flere masterstudenter hadde funnet tid til å sminke seg opp til å bli en fargeklatt av en gjeng til temaet ’Fraglene’. Med moderlig såvel som faderlig omsorg sørget de for at de unge og uerfarne på bachelor hadde en fin kveld med godt humør og et smil om munnen. Alltid hyggelig å se masterstudentene ta seg en velfortjent pause fra den travle hverdagen!

Et annet utvalg som utlevde kvalitet foran kvantitet var årets Quak!representanter på TØH! I passende andekostymer danset de seg inn i våre hjerter, og historien, da dette var (med forbehold om feil) deres første representasjon på utvalgsfesten. TØHsa håper på flere!

Til og med de friskeste TØH-studentene, de fra TØHf, hadde våget seg ned på TØHnna. Beredt på krig gikk de rett i strupen på de andre utvalgene i kampen om det jevne troféet, men det var en kjenning som nok en gang skulle vise seg å bli for sterk...

Næringslivsutvalget stilte nok en gang med både mange og gjennomført utkledde medlemmer. Teamet i år var ’Superhelter/KickAss’, og med egensydde kostymer, ansikt fulle av sminke og egenkomponerte toner dro de igang et show som gjorde dem fortjent til prisen for Årets Show!

TØHnna. Det vil ingen ende ta. Som det første utvalget med en bachelorgrad i utvalgsfesttroféer kan de nok et år smykke seg med tittelen Årets Utvalg. Det har aldri vært tvil om at TØHnna gjør en fenomenal jobb for det sosiale på TØH, og det legger ikke noen direkte demper på samholdet ved å kidnappe BI Trondheim sin lite sjarmerende maskot BIS Brede! All ære til TØHnna for den heltemodige innsatsen, som har gitt TØH en kilde til masse harselering med folka på Piren. Utifra argumentasjonsteknikk og ordvalg på Facebookeventen til Årsoppgjøret kan det herved avkreftes at det er store krefter og hjerner som er satt i sving for å få tilbake sin gule venn.

Selv om kanskje ikke alle tørr innrømme det, har vi alle sansen for det sjarmerende enkle spillet ’Angry Birds’. MAG hadde vansker med å skjule sin kjærlighet for de sinte fuglene, likeså kjærligheten de oppmøtte viste overfor de OnePiece-kledde fuglene fra MAG. Event-gruppa hadde virkelig fått på seg finstasen, og under temaet ’Mafia’ var de utstyrt med hatt, solbriller og våpen sørget de for forsamlingens sikkerhet! Et annet utvalg som hadde overflod av skytevåpen var TØHsa, som i kjent stil hadde funnet frem LA Lakers-trøya, capsen og gullbelagte gønnere. Informanter kunne opplyse om at redaktøren fikk hammeren sånn cirka rundt hammertime.

Selv om utvalgsfesten er over for 2011, lever minnene videre gjennom bildene! TØHsa gratulerer TØHnna med seieren, men håper at det fraværende utvalg på årets utvalgsfest, TØH Invest, slår hardt tilbake neste år og sørger for litt bevegelse på troféet!


Årsoppgjøret Tekst: Inge Døsvik FOTO: Thomas Finnema

Torsdag 31. mars var det duket for det prestisjefylte Årsoppgjøret; en konkurranse der lag fra TØH og BI konkurrerer mot hverandre i fotball, håndball og volleyball. I år stilte det til sammen 35 lag fordelt på de tre idrettene, og stemningen var til å ta og føle på. Rivaliseringen mellom TØH og BI er en kjent sak, og dette var noe som kom til syne under turneringen, både på og utenfor banen. God innsats fra alle deltagerne og en fantastisk ramme rundt arrangementet gjorde at dette ble en fantastisk idrettsdag. Underveis i turneringen kom også (selveste) Petter Northug Jr. for å få med seg deler av denne begivenheten. Årsoppgjørets vandrepokal går til den skolen som vinner flest av de tre idrettene, og etter at BI har vunnet de siste to årene var TØHstudentene sultne på seier. I alle de tre finalene ble det kamper mellom TØH og BI, og stemningen og intensiteten kunne ikke vært høyere. Først ut var volleyballfinalen. Her var TØH representert ved TØH Penguins. I første sett var det utrolig jevnt, men vi måtte beklageligvis (med TØH-øyne) se at BI vant dette settet 15-12. I andre sett var det nok ikke like jevnt, og vi måtte se at BI og deres (innleide?) landslagspiller stakk av med seieren i volleyball etter 2-0 i sett.

Etter dette fulgte en håndballfinale som skulle vise seg å bli utrolig spennende. TØHrminators møtte et BI-lag som bl.a. bestod av flere spillere fra Byåsen. Disse lagene fulgte hverandre hele tiden, og stemningen var helt fantastisk. Byåsens Camilla Herrem var dommer for anledningen. Etter 25 spilte minutter, og fantastisk innsats fra TØHrminators var stillingen 10-9 til BI, og straffekast til TØHrminators. Denne straffen gikk i stolpen, og TØHrminators måtte med minst mulig margin se seg slått av BI. Den siste finalen som gikk av stabelen var i fotball, der dommerskikkelsen bestod av Jahn Ivar ”Mini” Jakobsen. Etter at BI hadde vunnet både volleyball og håndball så hadde de allerede stukket av med vandrepokalen for tredje året på rad. Dermed var det for TØH sin del en kamp om heder og ære. Å se BI stikke av med seier i samtlige grener ville mildt sagt vært smertefullt. Og det så stygt ut da BI gikk opp i ledelse 0-1. Det var da gutta i 9 guys one cup viste hva TØH’ere er lagd av. Etter en overbevisende oppvisning i andre omgang viste måltavla 3-1 til gutta fra TØH. På kvelden var det duket for moteshow og premieutdeling på Gossip, etterfulgt av en heidundrende fest. Og jeg med mitt objektive journalistiske syn kan trygt si at TØH vant festen!

13


5 14

profilen: KD-Leder 2011

Vegard Søberg Vegard er leder for årets Karrieredag her på TØH som går av staben den 14.september. Som en ekte leder skal være er han dermed både engasjert og særdeles opptatt av å spre det gode budskap om det han ser på som en veldig viktig dag, både for studentene og for næringslivet. I lang tid har Vegard og hans Karrieredagstyre jobbet hardt for å få til en vellykket og innholdsrik dag for oss studenter. Selv om det er en stund til selve dagen, er det mye som må planlegges og ordnes før alt er klart; sponsoravtaler, gavekort til utlodding, bedrifter på stand og profilerte foredragsholdere. Vegard har, fra Befalsskolen, allerede fått en god del ledererfaring, men må innrømme at han er en annerledes leder nå enn i forsvaret, selv om han mener at en leder er en leder, uansett setting.

Tekst: Marte Frengen FOTO: Jonathan Holt Thorbjørnsen

skolen får mulighet til å vise seg fra sin beste side ut til næringslivet. Med andre ord: god markedsføring. På Karrieredagen vil vi ha interessante foredragsholdere som det er verdt å få meg seg og mange bedrifter man kan knytte kontakt med. Har du en siste oppfordring til studentene på TØH? – Møt opp og nyt dagen, dette er en stor mulighet for dere alle til å bli bedre kjent med næringslivet!

Hva er det som motiverer deg til å jobbe med et arrangement som Karrieredagen? – Karrieredagen ble startet opp i 2006 og er derfor ganske nytt her på TØH. Dermed har arrangementet et stort forbedringspotensial, og jeg har lyst til å utnytte det. I tillegg er TØH på vei opp og fram, og Karrieredagen må utvikle seg deretter. Flere bedrifter har fått øynene opp for skolen vår, og da er arrangement som Karrieredagen et viktig verktøy for å knytte relasjoner mellom studenter og næringsliv. Hvilke utfordringer møter dere på under planleggingen? – Til nå har det ikke vært de store utfordringene, da vi fortsatt bare er i planleggingsfasen. Mye bra ble gjort i fjor, og vi følger samme oppskrift. Vi ønsker et bredt spekter av ulike typer bedrifter, slik at alle interesseområder blir dekket, og det er så klart en utfordring. Kontaktnett er viktig, og vi prøver å utnytte de kontaktene vi har for å få tak i de beste bedriftene. Hvorfor er det viktig at studentene møter opp på arrangementer som Karrieredagen? – Arrangementer som blir avholdt på TØH er laget for studentene, og derfor er det viktig at de faktisk møter opp. Studentene og

LITT OM VEGARD: Navn: Vegard Søberg Født: 13.02.87 Utdanning: Befalsskole, går nå i 2.kull På fritiden: Trener, venner, fester Jobb: Clas Ohlson, solsiden Yndlingsrett: Nachos Favoritt-tvprogram: Entourage Beste reiseopplevelse: Helgetur til Tromsø

Beste årstid: Sommer Oppvokst: Hamar Kan ikke leve uten: Mat Hvor ser du deg selv om 10 år: I en interessant og utfordrende jobb


TØHsa påskekrim – HVEM DREPTE TØHSALEDER THOMAS? TEKST OG FOTO: Arnfinn Jr. Lauvås

Jeg kom på skolen klokka 08:00, skulle møte TØHsalederen nede i sofakroken for et lite møte om neste utgave. Jeg kom ned trappa fra kantina, rundet hjørnet og ble lamslått av synet som møtte meg. Der satt Thomas, i en blodpøl. Jeg kjente at kroppen ble helt paralysert, men visste jeg måtte holde fokus. Etter uttalige CSI-episoder visste jeg i god Horatio-stil hvordan jeg skulle forholde meg til et åsted. Jeg passet på ikke å tråkke i noe blod mens jeg listet meg bort til liket av min venn, min sjef, min ledestjerne. Først nå så jeg hvor groteskt dette virkelig var. Thomas satt oppreist i sofaen med hodet bøyd bakover. Ansiktet hadde en lett blåfarge som vitnet om at dødsårsaken var kvelning. Opp fra kjeften stakk en sammenrullet tøhsautgave og rundt omkring lå det spredt revne tøhsasider som vitnet om en knallhard kamp. Strupen var kuttet rett av og et hull i halsen så stort at det så ut som en psykotisk arkeolog hadde hatt utgraving der. Rundt munnviken og i hullet der adamseplet en gang hadde vært, var det små mørke hår blandet med blodet. Flere av neglene til Thomas var brutalt flerret av, og også her var det rester av små mørke hårstrå. Ved siden av Thomas i sofaen lå det en liten bukett blomster. Jeg er ingen blomsterekspert, men kunne fort se at dette ikke var dine vanlige ”vokser-utenfor-skolen-blomster”, men en sammensatt godtepose av vakker, sjelden og eksepsjonell flora. På gulvet ved føttene til stakkaren lå det hvite stoffrester som så ut til å være fra et klesplagg, og på bordet foran ham lå en halvspist laks/egg-bagett, tre bananskall, en tallerken og bestikk. Jeg ble stående og ta til meg alle inntrykkene, dette massakrerte liket av bergenseren og alt blodet. Var det i hele tatt en dråpe igjen inne i kroppen?

Det føltes som om minuttene raste forbi da jeg hørte et skjærende kvinnehyl bak meg. Det var tidligere TØHsaleder Sunniva. Hun sto der, skjelvende og likblek. Tårene fosset og maskaraen farget sakte men sikkert ansiktet hennes mørkt og skittent. Etter en liten stund var det mulig å snakke med henne. Hun hadde akkurat ankommet, og skulle ned i skapet sitt utenfor DF01 for å hente noen bøker. Jeg spurte om hun kjente til noen som kunne ha lyst til å gjøre dette mot stakkars Thomas. Hun svarte relativt kjapt at Thomas hadde hatt en lengre love-affair med regnskapsforeleser Trond Kristoffersen, og at han hadde satt sammen en vakker bukett som han skulle gi til Trond for å avslutte forholdet. Samtidig virket Sunniva veldig lettet over at hun på nytt kunne ta over redaktørrollen i Tøhsa; ”Nå kan jeg endelig styre studentavisen med jernhånd igjen” sa hun med store åpne øyne. Jeg trengte en pause, og gikk på do for å kaste litt vann i ansiktet. Kunne Sunniva være en gal eksredaktør som ville bruke alle midler for å gjenerobre tronen? Kunne den trivelige og salige Trond Kristoffersen virkelig bli omgjort til en psykotisk morder på hevntokt? Eller var kantine-Roar nå så forbanna lei av alt kantineutstyret som stadig vekk ble tatt med ut av kantina at han måtte sette et eksempel på hva han ville gjøre med studenter som ikke respekterer reglene? HVA BLE BRUKT TIL Å KVELE THOMAS? Se s. 33 for løsning Send inn ditt forslag til hvem DU mener har drept tøhsaleder Thomas og hvorfor. Beste forslag premieres med et påskeegg med mye snacks. Frist for innsending: 24. april. Sendes til tohsa.stoh@gmail.com


Marsipanpølse - 30,Påskelaban - 50,Sjokoladeappelsin - 34,90 Marianne: Vanskelig å åpne Shafa: Morsom aktivitet Arnfinn: Smaker råtten frukt fra ifjor Tor: Smaker dritt Shafa: Appelsinskall! Uff!! Sunniva: Fin for de voksne Shafa: Jeg blir kvalm av å se dere fortsette å spise.. Tor: Det er bedre med appelsin og sjokolade hver for seg + Trener armene + Design + Kul embalasje - Ettersmaken - Kvalmende

Sunniva: Seigmenn med truger eller ski? Tor: Seigere enn vanlig Pia: Mindre sukker enn normalt Jonathan: Smaker pæreis! Altfor få grønne, er jo klart best! Ingrid: Seigmenn er godt! Pia: Ser ikke ut som ski, men forvokste føtter. Tor: 0 gram fett! Shafa: Ikke så gale kilopris. + Smakfulle - For få grønne - Dyre sammenlignet med vanlige seigmenn

16

Sunniva: Smaker som Nille Shafa: Jeg kjøper den kanskje på halv-pris etter påske. Pia: Hvorfor ikke Stratos som sjokoladetrekk? Ingrid: God balanse mellom sjokoladen og marsipanen. + God balanse - Marsipan (Tor) - Forkledd julemarsipan.

TØHsa årets

Rangering av godsakene: 1 - Kolibriegg 2 - Kvikk Lunsj 3 - Påskekos fra Freia . . 9 - Appelsinsjokolade

Kvik Lunsj - 9,80 Arnfinn: Denne er jeg spent på. Shafa: Liker den krunsy lyden. Tor: Den er kjedelig. Pia: Lett å dele. Arnfinn: Ikke nok sukker. Jonathan: Tja, ganske usunn når man leser bakpå gitt. Ingrid: Ikke sånn Mmm.... + Lett å dele + Crunsy + Tursjokolade m/ turforslag - Kjedelig - Smelter lett


Marsipanegg - 18,90 Freia Påskeegg - 39,90 Ingrid: Hvorfor ikke 4 skjeer? Shafa: Dette er jeg skeptisk til. Jonathan: Det fester seg på leppene. Sunniva: Morsomt konsept! Arnfinn: Tungvint konsept. Shafa: Smaker merkelig likt kokosboller Arnfinn: Fyllet smaker som smør. Jonathan: Graving er gøy! Arnfinn: Er bekymret for småbarn, kan jo sette skjeen i halsen! + Konseptet er gøy + Emballasjen - Sjokoladen - Kun 2 skjeer - Hypet som snop - Kan bli tungvint for eldre

Sunniva: Den er blitt hvit før påske Shafa: Denne var mettende, kunne vært en middag. Sunniva: Var litt tørr. Ingrid er enig. Arnfinn: Mintsmak! Jonathan: Litt besk. Shafa: God smak og konsistens. Sunniva: Såvidt godkjent som marsipan. Ingrid: Forventer ikke at man trenger kniv og fjøl for å dele med andre. Tor: Den var dyr. Ingrid: Runde tunge ting er gøy! + Søtt format (noe uenighet her) +Tradisjonell - Feil størrelse - Vanskelig å spise - Marsipanen imponerte ikke

Påskekos Mix - 55,Tor: Nei! Ikke mer appelsinsjokolade! Pia: Freia har den beste ­sjokoladen! Jonathan: Marspipanen her er nærmeste vi Anthon Berg idag. Pia: Prisen trekker ned. Thomas: Velsmakende sjokolade. Ingrid: Syrlig karamell! + Forskjellige sorter + Melkesjokoladen + Innovativ appelsinkaramell - Innovativ appelsinkaramell - Panelet likte kun 1/2 posen

tester påskesnop

17

Påskeskum - 21,90 Shafa: Billig svenskesnop? Pia: Lukter e-stoffer. Tor: Grei pris, veldig god. Marianne: Holder med 1. Arnfinn: Som plast med smak. + Rosa var best + Påskesnop som ikke er marsipan eller sjokolade - Juksegodteri - Konsistensen Kolibriegg - 39,90 Arnfinn: Passe størrelse på eggene. Shafa: Nok en julekopi. Jonathan: Endelig en marsipan som ikke smuldrer! (demonstrerer saftighetstest) TØHlpert Jr.: Klapper for kvaliteten. Arnfinn: Sykt god, mykere sjokolade! + Strøssel + Saftighet + Hendig størrelse - Pris - Skuffende at marsipanen ikke var gul (se pakken)

FRØKEN PÅ LANGS ANBEFALER:


18

Midt

s

ST. P


19

side

Patric ks, Re v

yen, M

n

asterf est, TĂ˜

H Ope

n


TøhsaNæringsliv

TØH-Invest på tur TEKST: Oda Stien Lunaas og Siri Morseth Kasseth FOTO: Thomas Finnema

Onsdag 16. mars møtte 13 håpefulle økonomistudenter opp på Værnes lufthavn med nesen vendt mot hovedstaden. I løpet av de to neste dagene skulle hele gjengen få et klarere bilde av hvordan Norges aksjemarked fungerer. Noen var allerede godt kjent med hvordan livet som aksjemegler ser ut, og hvordan aksjene svinger opp og ned, mens andre godt kunne tenke seg en bok for nybegynnere i dette faget. Torsdag morgen møttes vi utenfor turens første stopp: Oslo børs. Her fikk vi et godt innblikk i børsens historie, og også litt om hvordan institusjonen ser ut i dag. På grunn av et fullpakket program måtte vi regelrett løpe videre til Norges Bank, og rett i hendene til den nyansatte sentralbanksjefen Øystein Olsen. Her fikk vi en liten innføring i rentepolitikk, og siden det dagen før hadde vært rentemøte hos Norges Bank, var det god stemning på huset.

20

Til jentenes store glede, var det også lagt inn en liten pause midt på dagen, tilrettelagt for å dekke de behovene som måtte være tilstedet. Jentene prøvde seg som tradere, og byttet penger mot klær. Glade og fornøyde møttes vi igjen hos Christiania Securities og deres analysesjef, Thomas Nygård. Her fikk vi svar på alt vi måtte lure på rundt temaet teknisk analyse. Ettersom flertallet merkelig nok foretrekker burgere fremfor salat, var dagens siste post dermed lagt til Fridays på Aker Brygge. Som de kjedelige finansanalytikere vi begynte å bli, var det eneste rette valget å sette inn en stop loss (les: ta tidlig kveld) og være klare for det morgendagen måtte bringe.

Dagen derpå var det dermed lysvåkne og opplagte studenter som møtte opp hos Terra. Her møtte vi en ­BI-utdannet aksjemegler, som formidlet mye interressant, samtidig som han påpekte at tyngden faktisk ikke teller for å kunne gjøre det stort i aksjemarkedet… Neste stopp på programmet var lunsj og formiddagsmøte hos Fokus Bank. Jobben de utførte virket interessant, og likeså gjorde lokalene midt på Karl Johan. Og når lunchen i tillegg smakte fortreffelig, satte vi glade og mette snuten mot Lysaker og Storebrand. Her skulle vi egentlig få en kjapp gjennomgang av dagens makrobilde, men ettersom vi var så heldige å møte Olav Chen, vår nye bestevenn, ble foredraget utvidet til å vare over det dobbelt av planlagt tid. Timene hos Storebrand var de siste obligatoriske på turen, og vi kan med sikkerhet si at hver og en av turdeltakerne gikk derfra med et stort smil om munnen, og alle med målsettingen om å bli den nye Olav Chen. Dette var en verdig avslutning på to herlige dager, fullspekket av godbiter fra ende til annen. Vi vil rette en stor takk til investstyret, og særlig Sasha Marusic som bidro til at denne turen ble mulig.


TĂ˜Hf i Hoddevik

21


Tidligere TØH-student:

Steinar D. Olsen tekst OG FOTO: Tor Kristensen

Steinar Dyrnes Olsen er tidligere ansatt i PwC, men jobber nå i SpareBank 1 SMN. Vi møtte denne hyggelige mannen i SpareBank 1 SMNs flotte lokaler, ved Trondheims finanskvartal i Søndre Gate. Steinar ga oss et spennende bilde på hva noen kan vente seg etter endte studier. I tillegg ga han oss en omvisning i lokalene, som kunne by på moderne design og fascinerende kunst i ulike former. 1: Hvorfor valgte du å studere økonomi? Og hvorfor på TØH? Det har nok mye å gjøre med at jeg likte bedriftsøkonomi veldig godt på videregående skole. Jeg var interessert i å studere noe som er relevant i forhold til dette, og jeg var rimelig sikker på studieretning etter at jeg fikk toppkarakter i faget. Etter militæret vurderte jeg både BI og NHH, men etter å ha hørt mye bra om TØH, valgte jeg altså denne skolen. Ettersom jeg er trønder, passet det også midt i blinken at TØH ligger i Trondheim.

22

2: Hvilken studieretning valgte du på TØH, og hvorfor? Jeg valgte å studere finans på bachelornivå, for deretter å ta en master i strategi, organisasjon og ledelse. Dette synes jeg var en perfekt kombinasjon. Fra bacheloren min i finans lærte jeg mye grunnleggende og viktig om økonomi. Fra masteren min lærte jeg mye om hvordan saker henger sammen, og mye om hvordan man skal bruke kunnskapen man har lært på bachelorivå. Jeg føler at det er en fordel for meg å ha en slik kombinasjon av studieretninger, fremfor å ha en master kun i finans, eller kun i organisajon og ledelse. 3: Hva synes du om TØH, både miljømessig og faglig? Helt topp! Supert! Steinbra! Har mye bra å si om TØH og miljøet der. Det virker som om de fleste på TØH er positive og sosiale. Nå vet ikke jeg så mye om miljøet på andre skoler, men jeg vil tro at TØH ligger i toppsjiktet på trivselsnivå. Det er enkelt å engasjere seg på TØH, og STØH er en genuin organsiasjon. Jeg synest det er mange dyktige forelesere på TØH, og at skolen holder et høyt faglig nivå. Det eneste jeg har å utsette på TØH, er at skolen er organisert under HiST. Jeg tror det hadde vært bedre om skolen hadde vært uavhengig og indivduell. Spesielt dersom TØH hadde blitt handelshøyskole. Da tror jeg TØH kunne blitt mer anerkjent, som NHH eller BI. 4: Hva husker du best fra TØH? Jeg husker at jeg har hatt det mye morsomt i de mange vervene jeg har hatt. Jeg husker selvsagt den hektiske eksamenstida. Og TØHnna­­­-festene! Naturligvis husker jeg TØHnna-festene. Husker også at jeg lærte mye i forelesningene. 5: Hvordan har livet ditt forandret seg fra studenttiden til arbeidslivet i dag? Jeg har selvsagt fått en fastere døgnrytme. Nå jobber jeg godt fra åtte til fire hver dag, og spiser middag rundt fem. Det er selvsagt dager jeg jobber overtid, men ikke i like ofte som da jeg jobbet i PwC. Nå lar jeg gjerne PCen ligge igjen på jobben, og nyter ettermiddagene og helgene med god samvittighet. Da jeg var student, var jeg mer bekymret, og jeg følte at jeg alltid hadde noe som måtte gjøres. Når jeg tenker meg om, var det også litt slik da jeg var ansatt i PwC.

6: I hvor stor grad får du brukt det du lærte deg på TØH i arbeids situasjonen din? Hvor viktig er det å gjøre det bra på skolen i forhold til å gjøre det bra på jobben? Jeg bruker veldig mye av det jeg lærte på TØH i jobben min. Bachelorgraden min gav meg mye av det faglige jeg trenger å vite, mens masteren min gjorde meg mer trygg og moden. Jeg er overbevist om at man står på mye tykkere grunn i en arbeidssituasjon når man har en mastergrad, og jeg anbefaler på det sterkeste å ta det. Vil også nevne at det ikke er smart å basere vitnemålet sitt på skippertaksarbeid. Man kan kanskje få en brukbar karakter ved hjelp av skippertak, men dersom du lærer fag skikkelig på skolen, vil du også kunne bruke faget skikkelig i arbeidslivet. 6: Fortell litt om arbeidsplassen din, og dine spesifikke arbeidsoppgaver. Jeg er det man kaller bedriftsrådgiver. Som tittelen avslører, er det altså bedriftsmarkedet som er mitt område. Jeg har en kundeportefølje på 400-450 bedrifter. Til disse bedriftene yter jeg tjenester rundt kreditt, pensjon, forsikring, plassering, factoring, leasing, ulike bedriftsløsninger og oppfølging generelt. Jeg har med andre ord mange og varierte arbeidsoppgaver, og yter mange ulike tjenester til bedriftene. 7: Hva er de største utfordringene i jobben din? Og hva er det morsomste? Det mest utfordrende med jobben min er nok det faktum at kundeporteføljen vår er meget diversifisert. Vi har altså mange ulike behov som må tilfredsstilles! Kredittvurderinger kan også være veldig utfordrende. Det er mange bedrifter som søker om lån, men kun en viss andel av disse bedriftene er berettiget til å få det. Vi må finne ut hvilke, og dette krever en del research. Det kan være ganske omfattende. Det morsomste med jobben min er når vi får en ny kunde, eller når en eksisterende kunde blir kjempefornøyd med en av våre løsninger. Når jeg har en god tone med kundene, har jeg det bra på jobben. 8: Hvordan er jobbmarkedet i den bransjen du jobber i nå? Jobbmarkedet blir bedre og bedre. Under finanskrisen hadde mange finansinstitusjoner viktigere punkt på agendaen enn rekruttering av nye mennesker, men nå ser det ut til at flere og flere bedrifter ansetter fra utsiden. 9: Hvorfor valgte du å søke hos SpareBank1 SMN? Etter å ha jobbet med revisjon i ett år, fant jeg ut at jeg heller ville jobbe innen finansrådgivning. Har ingenting vondt å si om hverken PwC eller revisjon for øvrig, men jeg føler at jobben jeg har nå passer meg bedre. Jeg kan med stor sikkerhet si at jeg kommer til å være i SpareBank 1 SMN en stund. Det falt naturlig for meg å søke her, ettersom jeg jobbet her en del da jeg var student. Jeg er veldig fornøyd med jobbsituasjonen min nå, og livet smiler til meg. 10: Hvilket syn tror du din eller andre arbeidsgivere har på TØH? Min arbeidsgiver er en trønderbank, og har naturligvis god kjennskap til TØH. Her i SpareBank 1 SMN rekrutterer man ofte fra TØH. Det er sju personer fra TØH i Direktebanken og flere på bedriftsmarked, så jeg er sikker på at SpareBank1 SMN har et godt inntrykk av skolen. Det er nok flere bedrifter i Norge som har kjennskap til TØH, men skolen er nok best markert i Sør-Trøndelag.


11: Har du noen råd eller kommentarer rundt jobbsøking til oss som fortsatt går på TØH? Ved å delta i ulike verv, viser man den potensielle arbeidsgiveren at man er aktiv og har høy arbeidskapasitet. Da jeg var student hadde jeg faktisk tre deltidsjobber, i tillegg til å være aktiv i STØH. Dette tror jeg har hjulpet meg med å utføre den jobben jeg har nå. Jeg tror det er smart å delta i aktiviteter som er arrangert av bedrifter som for eksempel Ernst & Young, PwC eller Accenture. Jeg var med på slike arrangement, og satt alltid igjen med en god erfaring. Når man er aktiv ved siden av studiene, blir man mer strukturert.

FAKTA Navn: Steinar D yrnes Olsen Alder: 27 Begynte på TØH i 2004 og var ute ksaminert

master i 2009

Man planlegger gjerne dagen bedre når man har ”kniven på strupen”. Nettopp derfor tror jeg ikke at et høyt aktivitetsnivå ved siden av studier går på bekostning av skolekarakterer.

23


lærerprofilen:

Jan Harald Warø Oppvokst i sin mormors bygård, på hjørnet av Møllenberg og Bakkegata, er Jan Warø som en ekte trondheimsgutt å regne. Med de idylliske friluftsarealene rundt festningen og ellers yrende gater lett tilgjengelig, led den unge utgaven av Warø sjelden noen nød når det kom til lek og moro - til tross for et selvutnevnt ”bortskjemt enebarn” å være. – Før i tiden hadde vi ikke mange alternativene, og vi kunne enten springe ut og leke eller sitte inn og spille Ludo. Tekst: Jonathan Holt Thorbjørnsen

I Trøndelag innebærer lek og moro som oftest idrett, sport og fysisk fostring (hvilket gjenspeiles i Norges medaljestatistikk i OL og VM de siste tiårene), og naturlig nok ble dette også en viktig del av Warøs fritid. På løkka spilte han mye med gutta som senere ville bli å finne igjen på RBKs legendariske cupvinnerlag fra 1960, og hadde det ikke vært for at friidrett stod høyere i kurs blant de beste kameratene og han selv, hadde kanskje også han vært å finne der.

24

Vi har alle sett mannen i treningsklær og fullt firsprang opp og ned fra kontoret, men ideer om at Jan Warø er den ultimate oksygenopptaksmaskin til tross; den springende trappemannen er på ingen måte glad i å bli andpusten. Undertegnede ble dermed noe paff da vår kjære forelesers yndlingsgren viste seg å være kulestøt. – Jeg hevdet meg best i kast og eksplosive øvelser, og min store kjærlighet som unggutt var kula. Det sosiale miljøet var likevel vel så viktig som resultatene, og rent forfengelig sett skadet det ikke å se ut som en kulestøter når en gikk ut på byen heller. Da undertegnede er over middels interessert i friidrett og løp en del selv i ungdomstiden, ble dette så klart et tema som dukket opp titt og ofte gjennom hele intervjuet. Tider og lengder ble utvekslet og historier og minner frisket opp i. Men det får vi komme tilbake til senere - det var bare en liten digresjon. På skolen var Warø flink i kvantitative fag, og med god inspirasjon fra en ”jævelsk (dyktig)” lærer på folkeskolen kom også arbeidsmoral og innsatsvilje på plass. Etter realskolen bar det videre til Trondheim Økonomiske Gymnas, der en med danske lærebøker i bedriftsøkonomi og eksamen i alle skriftlige fag virkelig ble satt på prøve. – Det var nok hardt i forhold til i dag, men samtidig var det enklere for mindre skoleflinke å hoppe av og få kurrante jobber i arbeidslivet. En ble nærmest hyllet om en kom seg gjennom folkeskolen, og om du gikk videre med høyere utdanning var det enkelt og greit fordi du ville og var forberedt på å stå på. I dag er situasjonen noe annerledes, og hyperinflasjon i bachelorgrader og andre skolepapirer gjør dessverre slike utdannelser nærmest som grunnskole å regne. Etter fullført befalskole i Stavanger bar det videre til NHH i 1963, og det som den gang var skolens flunkende nye campus i Breiviken. Med i underkant av 300 studenter fordelt på de tre kullene var det i motsetning til idag nok av plass å boltre seg på, og oppholdet i Bergen og Norges eneste høyere økonomiutdanning beskrives som en fantastisk tid. Her som på friidrettsbanen var miljøet preget av hard konkurranse og høye ambisjoner, og lunsjpausene ble stort sett brukt til faglig diskusjon. Karakterer og tilhørende navn ble hengt opp på tavla til alles beskuelse, og det var lett å holde øye med hvem av dine

medstudenter som gjorde det godt, og hvem som slet mer. – Hadde du dårlige karakterer hadde du ikke så mye å stille opp med i diskusjoner. Ved bordet lød det ofte ”ikke hør på han, han har tross alt bare 4 i...”. En noe beskjeden Jan Warø kunne likevel innrømme at om han ytret sine meninger, ja da ble de stort sett respektert. I løpet av sine 4,5 år i Bergen by supplerte han økonomutdannelsen med handelslærerstudiet og tilhørende lektortittel, og rakk dessuten å gifte seg med en studine fra Stavanger. Etter noen år i Oslo var den hjemkjære trønderen endelig tilbake i Trondheim, hvor han begynte å forelese ved Trondheim Økonomiske Faghøgskole i 1970. Som en av de yngste i den lille staben underviste han i to små klasserom på Kalvskinnet, før de flyttet videre til Nidarøhallen fire år senere. I årene fremover opplevde skolen sterk vekst, finansieringsproblemer, navnebytte og flytting; i 1987 bar det opp til Moholt, og Trondheim Økonomiske Høgskole ble formet til det vi kjenner den som idag! Det er for øvrig ikke bare finans som interesserer den blide mannen med de mange historiene. Warø vedgår at det blir en del artikler og økonomistoff på fritiden, og for å dra en ­parallell til idretten betegner han faget Personlig Økonomi som skolens tikampøvelse. – Faget er satt sammen av en rekke disipliner, og det krever at en alltid er oppdatert. Det tar mye tid, men så er det meste heldigvis også interessant. Han ønsker likevel å gå over til mer lystbetont materiale når pensjonstilværelsen overtar, og i tillegg til et pågående forsøk på å lære seg fransk vil Warø reise mer enn tidligere i årene fremover. Sportslige ambisjoner er dessuten på plass, og om alt går etter planen vil Warøs navn forhåpentligvis bli å finne i toppen av resultatlister fra veteran-EM og -VM i årene fremover. Som vi har lært i finanstimene; det er ingen vits i å sitte igjen med store mengder penger hvis du ikke har helse og fysikk til å dra nytte av det! Til tross for at svigerfar fristet med arbeid for et oljeselskap i Stavanger tidlig på 80-tallet, har Warø ingen anger rundt sitt yrkesvalg. Etter 41 år (and counting) på TØH vil nok denne rekorden bli vanskelig å slå. Kanskje er det derfor ikke så rart at finansfenomenet (mot sin vilje) blir omtalt av makrolærer Leiv Opstad som en legende på TØH. – Når jeg ser tilbake, har TØH virkelig vært et eventyr. Jeg hadde aldri forventet en utvikling lik den jeg har opplevd i løpet av disse 40 årene, hvor vi gikk fra to klasserom med kantinebord, og en deltidsrektor, en kontordame og en undervisningsleder som eneste administrasjon, til den store avdelingen vi er i dag. Vi var stort sett selvdrevne, og først i løypa med både treårig utdanningsløp (toårig var standarden) og masterutdanning. Dagens TØH er kort oppsummert et produkt av dyktighet, en rekke dristige beslutninger og flaks!


Bilde 1

Hvor er Warø? Svar neste side.

Bilde 2

25

OBS: Bildene er hentet fra et par sesonger tilbake!

Warø synes likevel rektor ved HiST har en i overkant stor risiko­ appetitt når det gjelder dagens prosess rundt flyttingen av TØH, og det er tydelig at samlokaliseringsproblematikken engasjerer stort. – Dersom vi flytter ned til Hesthagen sammen med NTNUs innovasjonssenter vil dette være den beste løsningen. Men vi er musa og NTNU elefanten i dette tilfellet. Universitetet er et stort byråkratisk system med meget grundige prosesser og evalueringer. Det vil dermed kunne ta et par år før en beslutning om Innovasjonssenteret blir fattet. Når utfallet er såpass uvisst vil det dermed være høyst betenkelig, for ikke å si kritikkverdig, å inngå kontrakter som binder oss til den lille Rema-tomten før vi vet hva storebror NTNU vil foreta seg. Risikoen for at vi blir sittende med irreversible kostnader i millionklassen gjør at vi på ingen måte vil være tjent med å presse denne saken gjennom vårt eget system. Dersom Innovasjonssenteret blir lagt et annet sted, vil den frimerkestore Rema-tomten ved Hesthagen være det klart minst hensiktsmessige alternativet. Både

å knytte seg nærmere samfunnsøkonomisk fakultet ved Dragvoll og å bli igjen her på Moholt – hvor vi har mer plass per student enn de fleste studiesteder i Norge, lav husleie og sentral beliggenhet mellom både Gløshaugen og Dragvoll – vil da være mer fordelaktig for skolens fremtid. At dagens campus ligger i gåavstand fra Warøs bolig kan ikke sies å påvirke hans meninger om temaet vesentlig, da et viktig poeng er at han vil gå av med pensjon i god tid før en eventuell relokalisering. Dersom slikt skulle farge hans oppfatninger ville Warø faktisk heller foretrukket Kalvskinnet, slik at en kunne kombinere besøk av gamle kollegaer med en bytur i sentrum. – Men her er det langt viktigere hensyn det handler om, og jeg blir svært overrasket og skuffet dersom TØH ikke er tilknyttet universitetet i form av en NTNU School of Business innen 10 til 15 år. Høgskolestyrets medlemmer har et stort ansvar i en sak med så stor betydning for en hel region.


Hva har Trondheim å tilby i eksamenstida?

Se hva som skjer Tekst: Pia Odden og Marianne Hestås Illustrasjon: Pia Odden

Lei av å sitte på lesesalen og grue deg til eksamen? Ta et avbrekk for å få hodet tilbake i lesemodus. Her er det TØHsa fant av konserter og arrangementer utenfor skolen vår i april/mai. Samfundet

Torsdag 14. April: Zimpzon Kl. 21.00. «Zimpzon består av Christoffer Simpson, som kommer til Edgar med sin synth og Macbook for å lage stemningsfull chillout-electronica med inspirasjon fra bl.a. Röyksopp og Jon Hopkins.» Billett inkludert i inngang. Tirsdagsquiz og musikkquiz på Edgar kl. 19.00. Ta en titt inn på Samfundets sider, og sjekk ut når dere kan ta en pause fra eksamenslesinga med en sosial quizkveld. Dokkhuset Trondheim jazzfestival finner sted fra 11.–14. mai. Ta en titt inn på www.jazzfest.no for informasjon om programmet.

26

Trøndelag teater Fredag 08. april: Rock’n Roll Wolf. Kl 18.00/18.30. Daglig untatt søndager frem til og med 14. April. «Rock’n Roll Wolf er en fargesprakende eksplosjon av en musikal basert på en av Europas største filmsuksesser.» Trøndelag teater tilbyr gode priser for oss studenter. Nyt en god teaterforestilling før eksamenskjøret for kun en 200-lapp. OlavsHallen Onsdag 04. mai og torsdag 05. mai: Fra West End til Broadway. Kl 19.30 «Gjør deg klar til den helt store musikalopplevelsen i symfonisk format! Alle kjente highlights er med, fra West End til Broadway, fra Sondheim til Lloyd Webber.» Trondheim Symfoniorkester leverer alltid en knakende konsert og gjør det lettere for studentene å ta turen ved å tilby billetter til 220 kr. Trondheim Kino Trondheim kino byr på mange spennende premierer i mai. Bant annet kommer «Fast and Furious Five» 06. mai, «Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides» 18. mai og «Hangover 2» 27. mai.

Jan Warø: Bilde 1: første fra venstre. Bilde 2: andre fra venstre


8 med Ingrid Tekst: Ingrid A. Lund

Våren nærmer seg! I takt med at snøen forsvinner, dagene blir lengre og fuglekvitteret stadig høyere, får også Trondheimsstudentene trang til å krype ut av vinterskallet. Når støvlene blir byttet ut med tøysko og boblejakka kan ligge hjemme, blir det mer fristende å bevege seg ut av døra og oppleve andre ting enn Hotell Cæsar fra sofakroken. Men hva skal man finne på? 1. For de badeglade Før det er varmt nok til å bade i fjorden, kan man ta turen til Pirbadet, og heller titte ut på bølgene derfra. Sklier, stupetårn og bølgebasseng; alle har godt av å være barn en gang iblant. For alle andre finnes varmebasseng, treningsbasseng, badstue med mer. Studentpris: 105 kr. Se www.pirbadet.no. 2. For de rastløse Ut i skogen, opp i trærne! Føler du for litt frisk luft etter en lang skoledag, da følger du stiene rett fra TØH, opp mot Estenstadmarka og til Estenstadhytta. Der serveres varm mat onsdag, lørdag, søndag og du kan nyte utsikten over barteby (sjekk www.estenstadhytta.no). Et annet genialt triks er å hoppe på bussen som tar deg helt fra Moholt og opp til Studenterhytta i Bymarka. Bussen går tirsdager og onsdager kl 17.50 med varm kveldsmat på hytta klokken 20.00, før bussen kjører ned igjen. Overflod av herlig mat for kun 55 kroner! Er du hypp på en treningsøkt i marka før middag, kan du hoppe i dusj og badstue etterpå. Har du smakt alle ølsortene de serverer på hytta? Påmelding og info om buss og middag på www.ntnui.no/hytta. 3. For de nysgjerrige Høres Vitenskapsmuseet støvete ut? Der tar du feil – her er interessante utstillinger og opplevelser for alle og enhver. Kan være greit når Trondheimsværet oppfører seg på sitt mest rampete. Sjekk ut www.ntnu.no/vitenskapsmuseet for informasjon om utstillingene. 4. Tørst? Og gira på årets første utepils? Mikrobryggeriet i Prinsens Gate setter pris på smakfull kvalitetsøl, og brygger all sin øl på stedet. Ellers finner du usannsynlig mange ølmerker på Den Gode Nabo på Bakklandet, og her kan du nyte pilsen ute på lekteren på elva. Idyllisk!

til Pirbadet; vel verdt en overskyet ettermiddag! Se www.rockheim.no. 6. Sulten? Trondheim er full av koselige spisesteder, og det blir stadig flere. På Leutenhaven har det dukket opp en sjappe som spesialiserer seg på cupcakes, hvor du får kvantumsrabatt på godbitene. Du får også salte cupcakes, og kan nyte dem i tradisjonstro omgivelser. Ellers har byen fått enda en sushi-restaurant til glede for alle fiskeelskerne. Sushime ligger på solsiden: www.sushime.no. Smakfulle godbiter på Fairytale Cupcakes 7. Gatelangs Ingenting slår en spasertur på Bakklandet, langs Nidelva eller over Festningen en herlig vårdag. Men neste gang du har god tid, ta deg en tur utenfor bykjernen. Har du ennå ikke vært på Ladestien er det dessuten på tide. Den bukter seg fra vik til vik fra Ladehammeren til Rotvoll, og er det ekstra varmt frister det kanskje med en dukkert i Korsvika.

8. Munkholmen For alle som trenger litt last-minute eksamensmotivasjon, og for deg som skal bli her utover sommermånedene. Benytt en av Trondheims varme soldager (…) på en utflukt til denne perlen i Trondheimsfjorden. Her kan du få omvisning på klosteret, plaske rundt i havet, eller gomle bagetter i vannkanten. Båtene begynner å gå fra Ravnkloa i mai. Se www.munkholmen.no. Fortsatt ikke gira? Sjekk ut Secret Trondheim på Facebook neste gang du kjeder deg, her gis tips om alt fra MakeUp-kurs til Jazzkonserter. Stikk ellers innom www.UtiTrondheim.no for tips om uteliv og underholdning.

5. Rockheim Nasjonalt opplevelsessenter for pop og rock. Utstillingen tar deg med på en reise gjennom nyere musikk- og kulturhistorie. I opplevelsesrommet kan du kjenne på hvordan det er å stå på en scene foran tusenvis av fans, og i mediateket kan du fordype deg i rockelitteratur, musikk, og videoer. Ta med deg 70 kroner og ta 46-bussen Drøm deg bort på Rockheim

Vår på Bakklandet

27


a

TØHSA PÅ CINEMATOGRAFEN Anmeldere: Jonathan Holt Thorbjørnsen, Geir Dutta, Marte Frengen

The Fighter Regi: Med: Sjanger:

28

David O. Russel ristian Bale Mark Wahlberg, Ch Drama

Wahlberg) Micky Ward (Mark ne re ød br to de er ren, m sliter med karrie assachusets og følg M so i er by ks en bo lit en en om til d ikke de historien The Fighter er satt Sammen forteller Du vil med andre or ). . ls le de Ba id n m tia lt is hr he n (C gene er og boksinge og Dicky Eklund og karakterskildrin nskje forutsigbart øka ilj er m r et nå ott Pl en m p. , op forestillingen men aldri gir ende. elser under denne ev pl op aorsom og engasjer ah m ed d, m t go de bå el bli overøs ev en lik The Fighter blir film trent av såpass gode som i ky Ward. Han blir ic M en er ks bo om e historien en lokal basert på den sann i søskenflokken ble n er an en m m te fil ds at El er tt g. g gi Et viktig poen ere. Dette gir fortsa m nå er crackavhen lig so tid er år ks 8 bo et e lv er gu i lig tid gel på Ray Leonard storebror Dicky, en er å ha lagt Sugar ner tilsvarende man ett fin l” vi el w og , Lo or of m e m id kelige er såvel so legende og “the pr r rundt dette vans het fra både nabo ne om in ks sp er en pm lm op Fi . nt ky ta ic rte white gre broren M voldsom og kons dragelig gjennomfø den nesten ti år yn or ot uf s m re et tt de re t og r he ge prioriterin oppmerksom , Mickys og Dickys ne re ød br m lo el m forholdet llen som trash-familie. issa Leo seg ut i ro el M er kk sti le Ba i tillegg til nom tidene, odige karakterer, og re ganger opp gjen sn fle ge ått an rr m fo t itt de bl r er r a, ha I The Fighte i rollen som den st on vi mistenker at p rs op pe s en am er Ad y un H . Am or repregg dukker de to brødrenes m arlene blir seernes ne nærmeste. I tille si Ch n ur en fig e lle dr ro an s en am arlene og eget godt. Ad og stoler ikke på no nflikten mellom Ch lle Adams tolker m ko ro og en , n ky ic pe M ka ls til ga til å stoppe tøffe kjæresten som har mulighet de en tå rs fo en ut sentant - en morsom. dt tolket og tidvis go de bå er e ili en m fa Micky’s ragende tolkning av em fr s le Ba an riti totalt nevnt om Ch estasjon blir tidvis likevel filmen som pr r le gs er nd lb ha ah e W m k am ar er uflaks, og M imellom, Fra første bild mkarakterene seg stort hjerte og mye fil r et je ed sk m så n og an e m tt r de pratsom, sæ ille en litt mer tilba t med tanke på at m sp å so or er m øv pr og g sk er ni lb iro issa på at Wah overskygget. Noe ristian Bale og Mel uespillertalent som Ch sk de på bå ye m og , e te lik l em ve ood samst innelige men her går det rt TØHsa og Hollyw ste mannlige og kv ba be en is åp dv er ol er nh H he . r on fo ar-utdeling keholden pers is under årets Osc pr n si er hv ed m Leo stakk av , amebirolle. skildring av et røft d go en se å er sk t bedre alle som øn m vi kan anbefale ylt boksefilm fins de fil sf rt en fa m og so tt n le je ig en år n sker du ku The Fighter st karakterer, men øn de go og ø ilj ym åb rikansk sm . alternativer i hylla


The Adjustment Bureau Regi: George Nolfi Med: Matt Damon, Emily Blunt , Anthony Mackie, Terenc e Stamp, Daniel Dae Kim McRae, Liam Ferguson, , Shane M ich ae l Ke lly Manus: George Nolfi, Philip K. Di ck Sjanger: Romantikk/Sci-Fi Nasjonalitet: USA David Norris (Matt Dam on), en politiker fra New York, kjemper en tøff va få en plass i senatet. No lgkamp for å rris er en het kandidat til å vinne valget, men mer presset. Rett før en viktig ker det store valgtale, møter han Elise (Emily Blunt) på herreto mens han står og øver på alettet talen. Han blir umiddelb art forelsket og ønsker å igjen, men han vet abso se Elise lutt ingen ting om kvinn en som har tatt han med Tre år senere møter han sto rm. henne tilfeldigvis igjen, de nne gangen på bussen på være sikker på at han ikk vei til jobb. For å e mister henne for andr e gang, får han telefonnu han lover å ringe. Men de mmeret hennes, og t viser at den overordned e Planen for David og Eli de to kun skal møtes èn se har bestemt at gang, for deretter å ikke se hverandre igjen. For at fortsette som «Formanne liv et til David skal n» har planlagt, arbeide r Byrået hardt for å holde slik at David holder seg til de to fra hverandre, den livsplanen som er m ent for han; et liv uten Eli å følge denne Planen, og se. Norris nekter gjør alt han kan for å fin ne Elise igjen, selv om ha stoppet av en mye høye n gang på gang blir re makt enn han selv. Ua nsett hva David foretar se av forfølgere kledd i hatt g, blir han overvåket og frakk som kontrollere r Davids skjebne, og som Elise må rømme og kjem fører til at han og pe mot Byrået for å få væ re sammen. TØHsa mener Spørsmålet man sitter igj en med etter å ha sett de nne filmen er: Er det alle som former livene våre, våre egne små valg eller er det faktisk noen der ute som har en plan rer vår skjebne? Dette sp for oss alle, og som styørsmålet kan man nok bli gal av dersom det grubles ken er faktisk litt skremm for mye, men tanende. Uansett skjebnebe stemt eller ikke, filmen va undertegnede trodde hu r en overraskelse, da n kunne forutse handlin gen (og avslutningen) på kommer fra USA. Selv om all e th ril lerfilmer som noen scener ikke henger på greip, er nysgjerrighe Elise greier å trosse Form ten over om David og annens plan og leve lykke lig alle sine dager, såpass sjerer. Damon og Blunt sp stor at filmen engailler overbevisende, selv om jeg savner litt flere ek (det er jo tross alt en thril te kjærlighetsscener ler med en kjærlighetsh istorie hengende over se både underholdende og g). Alt i alt er filmen spennende, og ganske vik tig: ikke så forutsigbar so andre filmer i samme sja m ganske mange nger (har du sett èn, har du sett alle). Denne har du faktisk ikke sett før!

29


Månedens vin MARS

APRIL

Elena Farstad Som de fleste sikkert vet har Elena vært leder for årets revy, Reisen til Helvetøh , og jeg vet ikke om jeg trenger å poengtere hvilken omfattende oppgave dette er. Revyen er uten diskusjon det største arrangementet som holdes av og for studentene på TØH, målt i hvor mange som faktisk deltar. Å ha ansvaret for et slikt prosjekt og samtidig komme ut av det med et så godt resultat er en fantastisk prestasjon. Selv om vi ikke må glemme alle de fantastiske menneskene hun har hatt med seg, rekker vi en stor takk til Elena for godt gjennomført arbeid!

30

Marin Prestmo Marin var lederen for ­TØH-Open gruppa, og hadde ­hovedansvaret for den åpne dagen på TØH mandag 14. mars. Marin har jobbet mye helt siden jul med å få den dagen til å bli bra, og hun har gjort en fantastisk jobb. Det var bra med folk som hjalp til med arrangementet både i forkant og på selve dagen, og også mange interesserte besøkende. Vi retter en stor takk til Marin for fantastisk arbeid og en vel gjennomført åpen dag!

TØHlpert Sr. og Jr. tilbake på TØH Etter forrige utgave av TØHsa var det mange som ble meget så ­bekymret når de forstod skjebnen til våre to maskoter. Det at noen fremmede hadde tatt seg inn på skolens lokaler for å ­kidnappe de to kjæledeggene var utenkelig for de fleste. Med så stort oppstyr rundt forsvinningen av våre to venner ble presset og risikoen for stor for gjerningsmennene. Mandag 7. mars har de slibrige personene vært innom TØHsakontoret i STØH gangen, hvorpå de har levert tilbake TØHlpert Senior og Junior. Vi er alle selvsagt meget fornøyde med utfallet. Uheldigvis, var det ingen tilstede ved tilbakekomsten, så de skyldige ble ikke fersket. Man kan selvsagt gruble på hvor de har vært, hvem som stod bak og hvordan dette i utgangspunktet kunne skje. Vi har i redaksjonen gjort opp noen tanker omkring dette, spesielt etter film-snutten på YouTube som vi omtalte i sist utgave. Vi skal her ikke henge ut personer. Det blir opp til dere lesere å gruble på.


NYTT FRA UTVALGENE: Forum – studentpolitisk aktivitet Hei! Ja da var tiden kommet for litt oppdateringer fra oss i Forum. Mye har skjedd siden sist. Vi har gjennomført to valg i studentparlamentet, ett til velferdstinget og ett til klagenemda. Det endte med at vi fikk en TØH student som representant både i velferdstinget og klagenemda, så det er flott! Audun Granskogen har vært på landsmøte til NSO (Norsk student organisasjon). Her var folket fra HIST aktive på talestolen, herlig! Det ble også valgt nytt arbeidsutvalg. Det nye arbeidsutvalget vil bli ledet av Kim Orlin Kantardjiev. Det er også flere valg i vente, 7 April skal ny ledelse i studentparlamentet velges. Så det blir spennende å se hvem som skal ta over der. Det skjer også en del i forbindelse med flyttingen av TØH. Isak Karstad, Sunniva Marøy og jeg sitter som representanter i hver vår

gruppe i forbindelse med dette. Isak i faggruppen, Sunniva i campusgruppen , og jeg i referansegruppen til rektor. Bakgrunnen for disse gruppene er å sikre at prosessen og resultatet av flyttingen blir best mulig for oss her på TØH, og NTNU selvfølgelig. Det neste som vil skje i denne prosessen nå er en høring i Høgskolestyret. Vi håper dette vil gi flere svar om hvor vi står, og gi oss en pekepinn på hva neste trekk blir! Helt til slutt vil jeg bare si, om det er noe du lurer på eller har en sak du brenner inne med, er det bare å komme å snakke med meg. Ingen sak er for liten eller for stor. Hilsen Thea Faye-Lund Leder av Forum.

TØH Event Hei! I skrivende stund er vi godt inne i det som en gang kaltes vår, selv om det praktisk talt er vinter utenfor. Men som den positive gjengen vi er TØH på så lar vi oss ikke knekke av det. Den 24. og 25. februar var det i år klart for revyen «reisen til helvetøh». Jeg kan vel ta meg friheten å si at det ble en stor suksess og at de som var ute i god tid og skaffet seg billett hadde det kjempegøy. Det er kun for meg å nok en gang takke for en kjempeinnsats fra hele revygjengen. Når denne utgaven av Tøhsa når hyllene så har årets årsoppgjør mot BI funnet sted, og jeg har stor tro på at vandrepokalen snart

befinner seg på Moholt. Jeg håper bare at folk ikke glemmer at det er minst like viktig å vinne festen på Gossip senere på kvelden! Videre så er vi i Event i full gang med å planlegge russefesten som skal avholdes 9. April. Jeg både tror og håper at dette kommer til å bli en uforglemmelig (om man ikke drikker seg alt for full) kveld. Russefesten blir semesterets siste arrangement fra Event, så da er det bare å ta den så langt ut som mulig! MvH Ole Kristian S. Toft Leder TØH Event.

TØH MASTER Heihei alle sammen! Mens vi venter på våren som var i anmarsj og nå er blitt til vinter igjen, prøver TØH-Master å gjøre det så hyggelig som mulig for sine medlemmer og for resten av studentene på skolen. Vi har hatt flere arrangementer siden sist. VM-festen ble en stor suksess, med sosialt samvær, VM-quiz og konkurranser som stafett, skihopp og skiskyting. Alt ble utført med miniski og løypa var den berømte runden rundt dansegulvet på Tøhnna. Team trailertrash gikk av med sammenlagtseieren i år, til stor protest fra mange av de andre lagene, men husk det er juryen som bestemmer!! TØH-Master arrangerte St.Patricksday på Tøhnna for hele skolen. Der var det godt oppmøte fra både bachelor og master, noe vi er veldig fornøyde med. I tillegg overlevde master utvalgsfesten med en finfin tredje plass, utkledd som fraglene. Fagutvalget har vært ute og spist som takk for innsatsen med vårens første evaluering. Her ble alle fagene evaluert, bra jobba folkens!

Næringslivsutvalget er også godt i gang med ringerundene. De satser på å få tak i enda fler interessante og reelle bedrifter for masterstudentene til karrieredagen 2011. En liten oppfordring til masterstudentene på slutten. Meld dere inn på TØH-masters side på facebook. Der blir det lagt ut mye informasjon om både faglige og sosiale arrangementer. Så nyt de siste ukene før påske folkens, for etter starter innspurten og da er det bare å putte nesene ned i bøkene igjen. Vi i TØH master ønsker dere alle en god påske og lykke til med eksamenslesingen. Mvh Kjersti Olafsbye Unelsrød Leder TØH-Master


NYTT FRA UTVALGENE: næringslivsutvalget

Vinterkonferansen

Hei alle sammen!

Hei!

Vi i næringslivsutvalget har i løpet av våren 2011 arrangert 11 bedriftspresentasjoner. Vi har hatt et meget godt oppmøte av studenter og har fått gode tilbakemeldinger fra bedriftene. Dette er vi meget fornøyd med og vil med dette rette en stor takk til engasjerte studenter som hjelper til med å styrke TØH som varemerke. Nå for tiden er vi godt i gang med booking av bedrifter til bedriftspresentasjoner til høsten og karrieredagen 2011. NU-medlemmene har i løpet av vårsemestret lagt ned en god innsatts ved arrangering av bedriftspresentasjoner og booking.

Nå går det mot vår, og vinterkonferansen 2011 er lagt bak oss. For alle som deltok på konferansen håper vi det var en minnerik dag. Skal vi tro evalueringsskjemaene så hadde de aller fleste en fin og lærerik opplevelse. Det er i hvert fall ingen tvil om at crewet gjorde en fantastisk jobb! Tina Kalve ble valgt til ny leder på generalforsamling. Hun skal i løpet av våren sette sammen styret som skal ta fatt på jobben mot konferansen 2012. Jeg ønsker henne og det nye styret lykke til, og håper Vinterkonferansen 2012 blir neste års store happening på TØH.

Vi i NU prøver å tilby et best mulig tilbud til studentene ved TØH. Vi setter stor pris på alle tilbakemeldinger og forslag til forbedringer. Ta kontakt hvis det skulle være noe. Til slutt vil jeg ønske alle lykke til med eksamener. Mvh Morten Gjengstø Brekken Leder for Næringslivsutvalget 993 90 407

FAGUTVALGET

Takk for meg og takk for fine år på TØH! Med vennlig hilsen Karen Veslemøy Hveem Leder ViT 2011

TØH INVEST

Hei

Vi i Fagutvalget har vært gjennom våre møter med foreleserne, og er ganske fornøyd med kvaliteten i forelesningene på TØH. Etter at dere har opplevd eksamen, kan dere fortsatt sende mail til Fagutvalget og fortelle hvordan dere syntes eksamen var i henhold til pensum i forelesningene, fagutvalget.toh@ gmail.com. Jeg tar på meg ansvaret for å gi beskjeden videre. Nå er det slik at et år i utvalget er snart over, og vi skal arrangere en avslutning for medlemmene hvor de får sine attester. Er det slik at du ønsker å være med i utvalget fra høsten av, så gjerne send meg mail: fagansvarlig.stoh@gmail.com. Det er litt faglig arbeid, men jeg garanterer at det kommer til å være andre sosiale happenings også ;) Takk for nå, også ses vi igjen til høsten og til et nytt semester. Mvh Jorun Reitan Fagansvarlig STØH 2011 95 18 42 83

Hei! Semesteret har gått meget fort, og eksamenstiden nærmer seg. ­Høydepunktet her i TØHinvest i perioden som har vært, er helt klart årets Oslotur! Her besøkte vi mange spennende institusjoner: Børsen, Norges Bank, Fokus Bank, Christiania Securities, Terra og DnBNor. Vi fikk interessante foredrag av forskjellig karakter, som alle falt i smak. Det tradisjonelle bildet foran Oslo Børs ble tatt, vi fikk hilse på den nye sentralbanksjefen, og vi fikk diskutert med Olav Chen. Semesterets aksjekonkurranse er også nå godt i gang. Gutta In Vests har gjort det bra fra TØH med en foreløpig 23. plass i AksjeNorge-ligaen. Dette laget består av Kristian Lindbak, Sivert Roti, Øystein Wikan og Marius Økland. Bra jobba! Ellers så vil det mest sannsynlig bli arrangert et kurs nå i april. Et avbrekk i eksamenslesinga kan være godt. Følg med på gruppa vår på facebook! Hilsen Simen Ørndal Nilsen Leder TØH-invest 92031250 simen.nilsen@me.com / tohinvest@gmail.com

Filmer 1-Svar: John McClane (Bruce Willis) – Die Hard 2-Svar: «Dirty» Harry Callahan (Clint Eastwood) – Dirty Harry 3-Svar: Jack Torrance (Jack Nicholson) – The Shining (Ondskapens hotel) 4-Svar: Colonel Walter E. Kurtz (Marlon Brando) – Apocalypse Now 5-Svar: Chief Martin Brody (Roy Scheider) – Jaws (Haisommer) 6-Svar: Don Corleone (Marlon Brando) – The Godfather (Gudfaren) 7-Svar: Darth Vader (Kropp: David Prowse, stemme: James Earl Jones)

Da er vi på god vei igjennom semesteret, og snart ved veiens ende for denne gang.

– Star Wars episode V: The Empire Strike Back 8-Svar: Tony Montana (Al Pacino) – Scarface 9-Svar: Cole Sear (Haley Joel Osment) – The Sixth Sense (Den Sjette Sansen) 10-Svar: George Taylor (Charlton Heston) – Planet of the Apes 11-Svar: The Terminator (Arnold Schwarzenegger) – Terminator 2: Judgement Day


NYTT FRA UTVALGENE: TØHnna

TØH SK Heisann! Når dette skrives, er det bare noen dager til Årsoppgjøret mellom TØH og BI arrangeres. Forhåpentligvis tar jeg derfor rett når jeg henviser til en annen plass i bladet for å lese om hvordan TØH feide vekk all motstand og dro hjem den viktige pokalen. Det nærmer seg seriestart for fotballagene, og basert på treningskampene er det all grunn til optimisme. TØH 1 sin overlegne seier over BI tidlig i mars må selvfølgelig trekkes fram. Det er også verdt å merke seg at TØH 2 har rukket å opparbeide seg en småfrekk seiersrekke allerede før serien er i gang, så også her er forhåpningene store! Ellers kan 7er-laget melde om stor aktivitet på Facebook-gruppa, noe som lover godt før en lang og tøff sesong. For håndball-, volleyball- og innebandylagene nærmer det seg nå sesongavslutning. Håndballherrene har de siste ukene slitt med få tilgjengelige spillere og har dessverre gitt fra seg muligheten til topplassering i ligaen. For håndballjentene er situasjonen lysere. De avslutter denne uken en jubelsesong av de helt store, der alle kampene med ett hårfint unntak har endt med seier. Innebandyen avslutter også kommende uke årets sesong, der de ligger ann til en trygg plassering på øvre halvdel. For volleyballagene er det i skrivende stund dagen før dagen. De to TØH SK-lagene har etter kanoninnsats gjennom hele sesongen opparbeidet seg en overlegen luke til resten av lagene. Dermed avgjør lokaloppgjøret hele serien, og man får bare håpe at bautaen Espen Opdahl denne gang mestrer presset bedre enn sist.

Go – GO – GO – GO TØHNNA GO!! For tredje år på rad stikker vi av med seieren på utvalgsfesten, og lar pokalen fortsette å stå i husvarme omgivelser på TØHnna. Vil rette en stor takk til TØHnnas herlige representanter – dere gjorde en fantastisk jobb! Kan vel ikke annet enn å si at utvalgsfesten ble en stor suksess, med mange flotte temaer og kostymer. Har siden sist hatt en TØHnnafest og vi har feiret St. Patricks Day i regi av Master. St. Patricks Day ble et meget vellykket arrangement der masse flotte master- og bachelorstudenter kledde seg opp i grønt, drakk grønn øl og festet sammen. Videre fremover blir det quiz på TØHnna 7. april, russefest 9. april og eksamensfest 26. mai. Vi gleder oss! Vil ønske alle sammen ei fortreffelig påske, en fin eksamensperiode og lykke til på alle eksamener når den tid kommer.v Vi snakkes i baren! Mvh Marte Flått Stolt leder av TØHnna 2011

Ellers har vi kommet i gang med den såkalte sokke-dugnaden. Skulle du derfor av en eller annen grunn føle for å investere i en flunkende ny 10-pack med rimelige kvalitetssokker i nærmeste framtid, nøl for all del ikke med å dra tak i et TØH SK-medlem. Med vennlig hilsen Jonas Helland Leder TØH SK

Sanger: 1-Svar: Lady Gaga – Born This Way 2-Svar: Bryan Adam – Summer Of ‘69 3-Svar: Erik & Kriss ft. BYZ – Ølbriller 4-Svar: Bon Jovi – Livin’ On A Prayer 5-Svar: Bruno Mars – Grenade

Løsning påskekrim: TØHlpert

6-Svar: Bjørnstjerne Bjørnson – Ja Vi Elsker 7-Svar: Rihanna – S&M 8-Svar: Metallica – Enter Sandman 9-Svar: The Lonely Island – I Just Had Sex 10-Svar: Elvis Presley – In The Ghetto


TØHlpert på nye oppdrag:

5 i vrimla TØHsas maskot, MiniTØHlpert, har igjen løpt rundt i vrimla på ­oppdrag fra TØHsa og stilt personlige spørsmål. Tekst og foto: Shafa Yarmoradi

1. 2.

Hva synes du om det faglige på TØH? Bruker du Fagutvalget?

Pramila Olsen, 1. klasse 1. Jeg synes det faglige på TØH er bra. Liker at vi har mulighet til å velge mange valgfag senere i studiet.

Vegard Høyen, 5. klasse MLT. 1. Bra. Jeg synes foreleserne er dyktige på sitt fagområde. Valgfagstilbudet er litt variert, men så har jeg ikke gjort så grundig research på hva som tilbys. 2. Jeg har ikke brukt Fagutvalget noe særlig aktivt, fordi jeg ikke har hatt behov for det. Jeg pleier å diskutere eventuelle tilbakemeldinger med mine medstudenter før det tas opp med Fagutvalget.. Hvis flere deler samme mening så tar vi kontakt med en tillitsvalgt.

2. Jeg har ikke brukt Fagutvalget så mye, fordi jeg ikke har hatt noe å utsette på det faglige.

34 Geir Arne Kjølhaug, 2. klasse 1. Det meste er veldig bra. Jeg synes det er varierende kvalitet på foreleserne. Det er bra at vi kan velge fag, fordi det gjør det lettere å velge spesialisering senere. 2. Nei, jeg har aldri brukt det. Jeg har ikke hatt behov for å bruke Fagutvalget.

Siw-Andrea Heggheim, 4. klasse markedsføring.

Inger Heide, 3. klasse revisjon. 1. Litt varierende. Jeg ser ikke utbyttet med å ha enkelte obligatoriske fag, men kanskje får vi bruk for det senere i arbeidslivet. Når det gjelder valgfagene så ønsker jeg midtsemesterprøver, slik at jeg kan se hvor godt jeg ligger an i faget. 2. Jeg brukte Fagutvalget mer før enn nå. Jeg føler at det er litt for sent å si i fra, fordi jeg slutter i år. Det er litt sent å endre på ting nå.

1. Stort sett bra. Mange faglig dyktige forelesere, men ikke alle er like flinke til å formidle faget sitt til studentene. Det er enkelt å ta kontakt med foreleserne, og det er veldig bra. 2. Jeg er med i Fagutvalget, så jeg bruker det ja. Jeg pleier å be studentene om tilbakemelding på hvordan de opplever forelesningene og andre ting. Vi skulle vært litt mer synlige synes jeg.


n e d i s e t s i S LAGET AV Arnfinn Jr. Løvås og Ingrid Lund Svar på side 32 og 33

Hvilken film er replikken fra og hva heter karakteren som sier den? 1 - Yippee-ki-yay, motherfucker 2 - You’ve got to ask yourself a question. ”Do I feel lucky?” Well, do ya, punk?! 3 - Here’s Johnny 4 - I love the smell of napalm in the morning 5 - You’re gonna need a bigger boat 6 - I’m gonna make him an offer he can’t refuse 7 - I am your father 8 - Say hello to my little friend 9 - I see dead people 10 - Take your stinking paws off me, you damned dirty ape! 11 - Hasta la vista, Baby

Anbefalte youtube-videoer Søk: Prank call gone HORRIBLY wrong!! (Lengde: 9:13) Søk: Prank War 7 - The Half Court Shot (Lengde: 6:26) Søk: Sarah Silverman-Im fucking Matt Damon (Lengde: 5:24) Søk deretter: I’m Fucking Ben Affleck (Lengde: 4:31) Søk: Axis of Awesome - 4 Four Chord Song (Lengde: 5:31) Søk: Peanut and Jeff Dunham # 1 (Lengde 9:33)

Hvilken sang og artist tilhører teksten? 1 - I’m beautiful in my way ’cause god makes no mistakes 2 - Jimmy quit, Jody got married I should’ve known we’d never get far 3 - så ut som en litt femi mann for en time siden nå var hun britney kan det være hvitvinen 4 - Gina works the diner all day Working for her man, she brings home her pay 5 - Gave you all I had and you tossed it in the trash You tossed it in the trash, you did 6 - Tordenskjold langs kysten lynte, så den lystes hjem. 7 - Sex in the air, I don’t care, I love the smell of it 8 - Something’s wrong, shut the light Heavy thoughts tonight And they aren’t of Snow White 9 - So this one’s dedicated to them girls That let us flop around on top of them 10 - On a cold and gray Chicago mornin’ A poor little baby child is born

Søk: iTunes Version - Backin Up Song (Lengde 3:14) Søk: philippines got talent horse (Lengde: 4:43) Søk: Crazy Frog Bros (Lengde: 2:50) Søk: Carlos Mencia - Not For The Easily Offended Part 1 (Lengde: 9:15) Søk: Robbie Maddison’s 2008 New Year’s Eve jump (Lengde: 1:32) Søk: drunkest guy ever goes for more beer (Lengde: 3:13)

Finn 5 Feil

35


Kalenderen April 15.04

Siste forelesing

17.04

Palmesøndag

24.04

Påskeaften

27.04

Masterquiz på TØHnna

Mai 26.05

Eksamensfest

August 15.08

Oppmøte faddere

24.08

STØH dagene

September 10.09

STØH-Sem

14.09

KD

23.09

NU-Sem

TØHsa_2_2011  

TØHsa TØH