Page 1

Wereld Borstvoeding Week: Borstvoeding bruist! Deze week is het Wereld Borstvoeding Week. Daarom plaatst STMG van 1 tot en met 5 oktober elke dag leuke tips, nieuwtjes en weetjes over borstvoeding. Met vandaag onder andere informatie over borstvoeding en Titelafvallen en voeding en een interview met Annelies en Luuk, sporten, ouders van Fenne.

subtitel STMG JEUGDGEZONDHEIDSZORG

www.stmg.nl/borstvoeding Twitter: @stmgmamatweets


Borstvoeding en sporten Voldoende beweging is goed voor je figuur en gezond voor de geest. Als je na de bevalling weer wilt bewegen, is samen fietsen en wandelen met je kind heel fijn en prima om mee te starten. Zwemmen is ook heel goed, chloorwater is hierbij niet bezwaarlijk. Duursporten zoals marathon- of triathlonlopen kunnen de eerste tijd veel van je lichaam vergen. Wil je dat weer oppakken dan is het belangrijk om goed op je voeding te letten en voldoende te drinken. Als je gaat sporten zorg er dan voor dat je eerst de borstvoeding hebt gegeven, dan zijn de borsten minder vol en gevoelig. Zorg ook voor voldoende drinken zowel voor als na het sporten.

Weg met de zwangerschapskilo’s Je lichaam maakt tijdens de zwangerschap een energievoorraad aan van 2-3 kilo voor de borstvoedingsperiode. Tijdens de borstvoedingsperiode verbrand je ongeveer 600 kcal extra per dag. Als je zes maanden borstvoeding geeft (en netjes eet) is je gewicht hierna doorgaans weer gelijk met je gewicht voor de zwangerschap. Wil je niet afvallen, dan is het aan te raden om extra goed op te letten en meer te eten.

Voeding Ook tijdens de borstvoedingsperiode hoef je niet voor twee te eten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk. Zet voor het voeden ook drinken en eten voor jezelf neer om zo goed aan je energie en vocht te komen. Er is geen voedsel dat melkproductie stimuleert, vaak aanleggen en goed voor jezelf zorgen is het belangrijkste. Lees meer op de website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl

Lijnen Een streng dieet volgen is niet goed als je borstvoeding geeft omdat je dan niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Matig lijnen (1-2 kilo per maand afvallen) met daarbij een gebalanceerd dieet kan geen kwaad.


Annelies: “Het is heel mooi om als moeder borstvoeding te www.stmg.nl/borstvoeding Twitter: @stmgmamatweets geven en daarmee je kind van zo dichtbij mee te maken. Dichterbij kan bijna niet.”

Op 28 juni 2012 is Fenne geboren, dochter van Annelies en Luuk. Fenne is een rustige, vrolijke baby en het gaat heel goed met haar. Ze drinkt en groeit goed. Luuk: “Toen Fenne vier weken was ben ik gestart met het geven van de fles. In het begin ging dat prima. Helaas werd het vanaf de zevende week wat lastiger en op een gegeven moment ging het zelfs helemaal niet meer. Maar nu lukt het weer, zij het met wat tegenstribbeling. Fenne heeft op dit moment toch een duidelijke voorkeur voor borstvoeding.” Annelies: “borstvoeding is niet alleen handig, je hebt het immers altijd bij je, maar het is ook heel gezond; er zitten veel voedingsstoffen in. De borstvoeding wil ik zo lang als mogelijk blijven geven en net zo lang als dat Fenne het prettig vindt.”


Luuk: “Annelies zei van tevoren over borstvoeding: ‘Ik wil het wel gaan proberen.’ Maar vaak gaat het niet vanzelf en om het te laten lukken, moet je er wel echt achter staan. We zijn daarom naar een voorlichtingsavond in het Rijnstate Ziekenhuis geweest en daar hebben we veel aan gehad. We wisten al vrij veel over borstvoeding via de voorlichting, het internet, de verloskundige en door verhalen van kennissen met kinderen. Maar voor specifieke vragen hebben we contact opgenomen met Anna Ingadottir, lactatiekundige bij STMG. Moeders zijn vaak onzeker, zitten met vragen en elk kind is weer anders. Een lactatiekundige kan een passend antwoord op de vragen over jouw kind geven.” Annelies: “Kort na de geboorte van Fenne produceerde ik op een gegeven moment meer melk dan ze kon drinken. Het bleef maar komen. Toen hebben we contact opgenomen met Anna. Om het weer in balans te krijgen, moest ik voor de voeding eerst de druk eraf kolven en dan kon ik, liggend op mijn rug, Fenne de borst geven. Ook na het bezoek van Anna bij ons thuis, is ze nog altijd bereikbaar als wij vragen hebben. Tevens kunnen we goed terecht bij de vragenlijn van Jeugdgezondheidszorg van STMG.” Luuk: “We horen nog wel eens van mensen dat ze om diverse redenen vrij snel stoppen met het geven borstvoeding. Dan is het goed om te weten dat je hulp kunt krijgen van een lactatiekundige. We zouden iemand als Anna dan ook van harte aanbevelen!” Kijk voor meer informatie over borstvoeding op www.stmg.nl/borstvoeding of volg STMG Consultatiebureaus op twitter via @stmgmamatweets. Op woensdag 3 oktober van 10.00-12.00 uur is er een twitterspreekuur over borstvoeding. Gebruik hiervoor #stmgborstvoeding in je vraag en twitter mee.

Titel

subtitel

STMG JEUGDGEZONDHEIDSZORG

www.stmg.nl/borstvoeding www.stmg.nl/borstvoeding Twitter: @stmgmamatweets Twitter: @stmgmamatweets

Realisatie, tekst & redactie: afdeling Communicatie en Jeugdgezondheidszorg STMG

STMG Wereld Borstvoeding Week deel 3  

Tijdens de Wereld Borstvoeding Week 2012 plaatste STMG elke dag artikelen en interviews over borstvoeding. In deze uitgave o.a. een intervie...

STMG Wereld Borstvoeding Week deel 3  

Tijdens de Wereld Borstvoeding Week 2012 plaatste STMG elke dag artikelen en interviews over borstvoeding. In deze uitgave o.a. een intervie...

Advertisement