Page 1

Wereld Borstvoeding Week: Borstvoeding bruist! Deze week is het Wereld Borstvoeding Week. Daarom plaatst STMG van 1 tot en met 5 oktober elke dag leuke tips, nieuwtjes en weetjes over Titel Met vandaag een interview met Simone Lip; moeder van drie borstvoeding. kinderen en enthousiast bezig met haar eigen ‘Inzet voor borstvoeding’.

subtitel

STMG JEUGDGEZONDHEIDSZORG

www.stmg.nl/borstvoeding Twitter: @stmgmamatweets


Advies van Simone: “Blijf dicht bij jezelf en luister naar je eigen gevoel. Volg je hart; jij weet het zelf het beste. Als je dan vragen hebt of ergens onzeker over bent, blijf er niet alleen mee rondlopen. Stap naar iemand toe waar jij je goed bij voelt.”

Inzet voor borstvoeding. Geen initiatief van een professional, maar van Simone Lip; moeder van drie kinderen en ervaringsdeskundige als het gaat om het geven van borstvoeding. Naast haar baan als Project Coördinator bij DEKRA, geeft ze in haar vrije tijd informatie en advies aan moeders die borstvoeding willen geven. Ze fungeert hierbij als een tussenpersoon door haar eigen ervaring te verbinden met de informatie die ze van professionals ontvangt. Dit doet ze op een transparante manier en altijd vanuit haar hart. Dat is haar kracht. Simone heeft haar drie kinderen: Daniël (6 jaar), Cas (4,5 jaar) en Lynn (1,5 jaar) borstvoeding gegeven tot hun eerste verjaardag. “Gelukkig gaf mijn man Frank mij hierin de ruimte. Het is niet altijd even makkelijk. Ook ik had af en toe momenten dat ik de kolf wel uit het raam kon gooien en dat ik riep ‘Ik doe het niet meer!’ Frank bleef op zo’n moment heel rustig en zei dan: ‘Zet maar even weg, ga lekker even onder de douche of doe iets anders.’ En, inderdaad, na het douchen was ik dan ontspannen en lukte het weer.


Vragen over borstvoeding Het geven van borstvoeding was voor mij een bijzondere periode. In die tijd heb ik ook veel hulp aan anderen gegeven. Aan vrienden, maar ook aan collega’s die bij mij kwamen met vragen over borstvoeding. Bijvoorbeeld: ‘Ik geef nu vier maanden voeding en het loopt terug, hoe kan ik weer meer moedermelk maken? Of: hoe stap ik over op vaste voeding? Hoe moet het kolven als de kinderen naar het kinderdagverblijf gaan? Welk flesje of kolfapparaat kan ik het beste gebruiken in mijn situatie?’ Allerlei vragen waar moeders tegen aan kunnen lopen als ze borstvoeding geven. Ik ga voor hen op zoek naar informatie. Daarbij raadpleeg ik niet alleen mijn eigen ervaring, maar zoek ik ook veel op via internet (alleen betrouwbare bronnen) en maak ik dankbaar gebruik van mijn netwerk van professionals. De informatie geef ik vervolgens door aan de moeders die borstvoeding geven. Hierbij geef ik altijd aan dat ik zelf geen professional ben, maar een tussenpersoon. Zo blijft het transparant. Als de gesprekken over borstvoeding gaan, benader ik het heel positief. Een man waarvan zijn vrouw borstvoeding heeft willen geven aan hun kinderen, (helaas niet gelukt vanwege de zware medicatie die zijn vrouw moest nemen) zei eens tegen mij: ‘Simone, jouw kracht is dat je communiceert vanuit je hart en dat je het ook accepteert en respecteert als iemand geen borstvoeding wil geven.’ Zijn uitspraak geeft precies weer hoe ik erin sta; ik wil andere mensen helpen, zodat ook zij van hun borstvoedingstijd kunnen genieten net zoals ik gedaan heb. Niet om mensen iets op te leggen.

Inzet voor borstvoeding Nadat ik gestopt was met de borstvoeding voor Lynn, wilde ik het geven van informatie over borstvoeding professioneler aanpakken. Eind november vorig jaar zette ik daarom een Facebook- en een Twitterpagina op: Inzet voor borstvoeding. Daarna volgde mijn eigen website www.inzetvoorborstvoeding.wordpress.com waarop onder andere mijn columns te lezen zijn. Op Facebook ben ik begonnen met een ‘vraag van de dag’, daarmee trok ik al snel bezoekers naar de pagina. Ook via Twitter kreeg ik al heel vlot vragen van moeders over borstvoeding. De professionals zoals gynaecologen, verloskundigen en artsen twitteren regelmatig interessante artikelen. Daar reageer ik op en de artikelen verspreid ik weer verder onder mijn volgers.”


Een man zei eens tegen mij: “Simone, jouw kracht is dat je communiceert vanuit je hart en dat je het ook accepteert en respecteert als iemand geen borstvoeding wil geven.”

Mijn missie Ik ontving laatst een mail van een vrouw waarvan de kinderen al volwassen zijn. Zij schreef in haar mail ‘Had ik dit maar geweten toen ik borstvoeding wilde geven. Was er ook maar iemand zoals jij die hierover communiceerde en informatie gaf. Dat had me enorm geholpen, want ik heb nog steeds pijn in mijn hart dat het me niet is gelukt.’ Zo’n verhaal raakt me. Ik wil mijn kennis en informatie delen, zodat een vrouw bijvoorbeeld kan zeggen ‘Door het lezen van dit verhaal is het mij gelukt om borstvoeding te geven en kan ik deze ervaring meenemen.’ Dat vind ik het allerbelangrijkste en daar doe ik het voor. Voor deze vrouwen wil ik er zijn. “Lieve Simone, nogmaals heel hartelijk bedankt voor alle babyspullen en al het goede en leuke advies dat je mij geeft. Ik ben hier oprecht heel blij mee. Ik vind het erg leuk dat ik ons blije nieuws met jou kan delen en andersom ook heel veel van jou kan leren. Ik ben supertrots op je dat je nu je eigen columns hebt. Well done. Wij gaan binnenkort gezellig een keertje koffie drinken!”


Mijn toekomst Mijn werk voor Inzet voor borstvoeding blijf ik naast mijn huidige baan bij DEKRA doen. Op korte termijn ga ik een cursus borstvoeding volgen, zodat ik mensen nog beter kan helpen. Verder blijf ik met plezier columns schrijven! Ik word ook steeds meer gevraagd voor het schrijven van een blog: onder andere op www.mamaplaats.nl kun je blogs van mij vinden. Ook geniet ik ervan dat ik ‘Mama van de week’ ben geweest bij ‘MamsatWork’ www.mamsatwork.nl. Zo blijf ik actief in de wereld van moeders. Verder is er recent van mij een recensie verschenen van het boek ‘Drie maanden roze’ http://love2bemama.com/drie-maanden-roze/. Een aangrijpend verhaal over een jong stel dat hun pasgeboren baby verliest. Hoewel het een heftig boek is, kan ik het iedereen aanraden. Het heeft mij opnieuw een prachtig inzicht gegeven, koesteren wat je hebt en heel veel knuffelen!”

Meer informatie Lees de columns van Simone op www.inzetvoorborstvoeding.wordpress.com. “Laat je inspireren door het lezen van mijn columns, daarin lees je dat ik best heb moeten bikkelen om die eerste keer borstvoeding te doen laten slagen, maar het is gelukt! Naast mijn eigen ervaringen vind je ook leuke anekdotes, grappige verhalen en handige en praktische tips & tricks die je kan toepassen tijdens je borstvoedingstijd.” Bezoek ook de Facebook- en Twitterpagina van Inzet voor Borstvoeding: www.facebook.com/InzetVoorBorstvoeding Twitter: @arnhemsimone Leuke websites die Simone aanbeveelt om te gaan bekijken: www.ruimteomtekolven.nl www.mamsatwork.nl www.love2bemama.com Kijk voor meer informatie over borstvoeding op www.stmg.nl/borstvoeding of volg Titel STMG Consultatiebureaus op twitter via @stmgmamatweets. Op woensdag 3 oktober van 10.00-12.00 uur is er een twitterspreekuur over borstvoeding. Gebruik hiervoor #stmgborstvoeding in je vraag en twitter mee. subtitel

STMG JEUGDGEZONDHEIDSZORG

www.stmg.nl/borstvoeding www.stmg.nl/borstvoeding Twitter: @stmgmamatweets

Twitter: @stmgmamatweets

Realisatie, tekst & redactie: afdeling Communicatie en Jeugdgezondheidszorg STMG

STMG Wereld Borstvoeding Week deel 2  
STMG Wereld Borstvoeding Week deel 2  

Tijdens de Wereld Borstvoeding Week 2012 plaatste STMG elke dag artikelen en interviews over borstvoeding. In deze uitgave een interview met...

Advertisement