Page 1


tartalom

KÖSZÖNTŐ

3

SIKERTÖRTÉNET

4

HÍREK - ENERGETIKA

8

HÍREK - ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

13

hírGETmondó online hírújság SZERKESZTŐK:

Ösztönzésképpen egy-egy sikeres mentori és tanácsadói bemutatkozót olvashattok!

Minden, ami aktuális és érdekes – itt összefoglalva!

Naprakész információk, mindenkit érintő változások összegyűjtve!

HÍREK - BESZERZÉS

14

BELSŐ MUNKATÁRSAK

16

AKTUALITÁSOK

19

Megtakarítások a harmadikról!

Kicsit máshogy, kicsit másképp, kicsit jobban!!

Nem elég csak e-mailekben közölni a legfontosabb tudnivalókat – azért, hogy mindenki számára átlátható legyen – újra összegezzük!

ÉREMKLUB

Get cégcsoport és ügyfeleink bemutatkozója.

31

KÉPZÉSEINK

34

ÉRDEKESSÉGEK, INFORMÁCIÓK

35

Igenis márciusban is lesz képzésünk, melyek időpontjait már most megadjuk!

Tippek a mindennapokhoz!

2 hírGETmondó

2011. február

Csóka Krisztina

30

A hosszú, de kitartó munka eredményét mi is értékeljük és ezért fontos, hogy megfelelően jutalmazzuk is!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

Csepeli Dóra

Munkatársak: Cser Orsolya, Fazekas Attila, Firtkó Tibor, Jánka Viktória,Rácz Attila, Ridács Tibor Grafikus tervező: Bohati Bence Kiadó: Get Energy Kft. ügyvezető igazgatója Felelős kiadó: Kotulyák Tamás


köszöntő RIDÁCS TIBOR

Kedves Munkatársam!

fotó: Bohati Bence

Legelőször is Boldog Új Évet Kívánok Önnek és Kedves Családjának, legyen sikerekben gazdag, egészségben és boldogságban bővelkedő a 2011-es év! Alig találtuk ki, hogy legyen hírGETmondónk, máris a második számot állítjuk össze azért, hogy Ön a kommunikációs csatornák ezen ágán is értesüljön a hírekről, aktualitásokról. Rohan az idő, hiszen mintha csak tegnap ünnepeltük volna az 1500-dik ügyfelünk szerződésének aláírását, és tessék, már a 2000-en is túl vagyunk. Pszichológiából azt tanultuk, hogy ha az ember, számára kellemetlen dolgot csinál, ólomlábakon halad minden perc, pillanat. Ha viszont kellemes, élvezhető tevékenységgel foglalkozunk, fénysebességgel száguld minden nap minden egyes órája,perce és pillanata. E téren is szerencsés vagyok, hiszen munkám során ez utóbbit tapasztalom. Sok mindent csináltunk az eltelt hónapok alatt. Tanácsadóink oktatását képzési rendszerré alakítottuk, kidolgoztuk fejlődési stratégiáinkat, a biztos szakmai hátteret nyújtó energetikus csapatunk létszáma felfejlődött, ügyfélszolgálatunk jelentős minőségi javuláson megy keresztül. Beindítottuk a mentori- és támogatói struktúrát, megfelelő működést biztosító szabályozási rendszert és új szolgáltatási területeket vezettünk be, az állománykezelő szoftver belátható időn belül aktiválásra kerül, és sorolhatnám tovább azt a számos értéket, amit az elmúlt alig öt hónap alatt létrehoztunk. Azt is tudjuk, nem állhatunk meg, mennünk kell tovább. A töretlen fejlődés alapja a fejlesztés és szakértelmünkön, elhivatottságunkon, szorgalmunkon és korrektségünkön alapuló munkavégzésünk. Esténként néha összeülünk és megbeszéljük, hogy állunk, milyen volt a nap. Ez fontos és komoly dolog. Jólesik az egész napos rohanás vége felé átbeszélni a történteket, egymásra is figyelemmel lenni. Ez több mint munkahely. A napi 12-13 óra kevés, hogy mindent elvégezzünk. Gyengébb napokon az e-mailek száma csak 70-80 körüli, de volt már 470 felett az aznap beérkezett leveleim mennyisége. Akárhogyan nézzük, ez a jó, hiszen megyünk előre, terveink vannak és stratégiáink, és azokat valóra váltjuk. Meggyőződésem, hogy helyes úton haladunk egy erős és megbízható csapattal, melynek Ön is tagja. Ezen közös út további szakaszainak minősége, vidámsága rajtunk múlik. Az út további szakaszainak eredményes megtételéhez kívánok Önnek, Magunknak sok erőt, sikert és egészséget!

Ridács Tibor

2011. február

hírGETmondó 3


sikertörténet BALLA JÚLIA

VIGYÁZAT! FERTŐZŐ! Kutatók szerint új, nagyon veszélyes, fertőző betegség jelent meg Magyarországon: „MORBUS GETENERGICUS”. A szakemberek megállapították, hogy a gócpont Budapest II. kerület, Árpád fejedelem u. 31-ben található. Már legalább 600 ember megkapta ezt az új betegséget. Különös módon terjed: ha a beteg egy másik emberrel beszél, az elkapja. A „MORBUS GETENERGICUS” tünetei: • A betegen ismerkedési vágy tör ki, de kizárólag csak cégek tulajdonosait célozza meg. • Beszédstílusa megváltozik, képes lesz egy levegővétellel percekig beszélni. • Állandóan a zsebében matat, a névjegykártyáját keresi, mutogatja mindenkinek. • Napi 8 órát telefonál és napi 8 órán át levelet ír. • Mániákusan nyomtat, fénymásol, auditjelentéseket olvas. • Komoly és komolytalan tárgyalásokra jár, kezében mindig Get Energy-s dosszié. • Hóna alatt paletta, ecset. • Festő tanfolyamra jár: „Hogyan fessünk 10 színnel?- avagy korunk művésze” • Gyakran szóismétlésekbe bocsátkozik, kedvenc szavai: energia, megtakarítás, tekintetében, múltbeli, jövőbeni, nagybani, majdani… • Grafomániás. Kényszeresen napi 3*2 levelet ír a Vezetőségnek, másolatban 6 embernek. • A beteg kóros álmatlanságban szenved, félálomban képes ügyeket megoldani. • Víziói, divíziói vannak, azt képzeli Ő a legkompetensebb… • A betegnél elvonási tünetek jelentkeznek, ha nem kap naponta hiánypótlásra felszólító levelet. • Kizárólag perecet eszik. Amennyiben a fenti tüneteket többségét észleli magán, akkor Ön a „MORBUS GETENERGICUS” áldozata lett.

4 hírGETmondó

2011. február

Hát én biztosan elkaptam! Bár korábban sem lehetett mondani, hogy unalmas életem lett volna, ez még hozzátesz egy kicsit. Amikor egy tárgyaláson magával a 7 fejű sárkánnyal küzdök, nem mondom, hogy túl jól érzem magam. Aztán persze, ha sikerül lecsapnom néhány fejet, nő az adrenalin szintem. És levágom az utolsó előttit… és minden erőmet összeszedve az utolsót is lecsapom!

L

fejét is!

áttak már olyan sárkányt, aminek a levágott feje újra kinő? Én igen! De levágom a sárkány utolsó utáni

Jó, persze, hogy nincs minden esetben így. Van, amikor csak meg kell szelídíteni a kiszemelt áldozatot, mert az vad és ellenséges, mert felbőszítette már az ostromlók hada. Fortyog, dühöng, mert megint zaklatják, nem akar semmit, hagyják Őt békén… és egyre erőtlenebbé válik, már alig tiltakozik…


sikertörténet majd megadóan bólint, rendben… kitöltjük a szerződést! Legközelebb már kedves és drága, tán még örül is, hogy ismét csevegek Neki valamit. Bevallom, olyan is van, hogy nincs kedvem hozzá. Valamitől nem szimpatikus a vonal másik végén ülő ismeretlen. Más esetben meg mindent bevetek. Előadok, okosan nézek, bólogatok, mosolygok, szuggerálok, hipnotizálok… A bikára amúgy is jellemző a kitartás. Alapvetően lusta, nem szívesen mozdul, de ha egyszer elindul, akkor mindenen keresztül megy… Ha még egy kis kos is keveredik benne, tényleg képes fejjel menni a falnak! A nap nekem több mint 24 órából áll, így számtalan más dologgal is foglalkozom. Például matematikát tanítok annak, aki szeretné és annak is, aki nem szeretné. Szeretem a problémás gyerekeket. Ez az az iskola, ahol szeretik a matematikát. Ehhez igen sok trükköt kell bevetnem, de ha én sokat adok, akkor sokat is kapok. Megéri a befektetett energia. Itt nem kell spórolni. Két drága leányom van. Noémi építész és hátizsákos világutazó, Kinga kozmetikus és két apró gyermek édesanyja. Danika 2 éves, Jázmin 4 hónapos múlt. Hihetetlen módon imádom Őket. Van nekem egy Édes Grófom is! A Grófi család magázódva éli mindennapjait, mindenki csodálkozására: - Gróf Úr! Inna egy kávét? - Igen, Grófném!

És még mit szeretek? Falni a kilométereket, utazni, menni, száguldani, döcögni. Az autóvezetés már tizenévesen rabul ejtett, már éppen 100 éve vezetek. Aztán jött pár éve a motorozás. Akit a motor füstje egyszer megcsapott… Igen, saját jogsi, saját motor – miért is ne? Na és a Cesna 152! Gyufáskatulyával fent az égen Budapest és Surány között. - Akarod vezetni? - Ki, én??? (2 személyes gép) - Igen, ha nem jön szembe senki! Bársonyos, borzongató, életre szóló élmény volt. Már régen tudom, hogy kevés nekem a napi 24 óra. Adott időben mindig egy halom dolgot szeretnék egyszerre csinálni és rá kell jönnöm, hogy nem megy. Szeretem Cohen zenéjét és Coelho könyveit. És szeretek mindent másképpen csinálni, mint más. Nem bírom a monotonitást. És még valami fontos: én nem állok szóba az engem telefonon megkereső idegenekkel, nem nyitom meg a hideg e-mail-eket. Sőt, kerülöm az idegen embereket, nehezen barátkozom. Vagyis én, mint tanácsadó, ha fölhívnám magamat, nem állnék szóba magammal!!! A betegség neve: „MORBUS GETENERGICUS”.

2011. február

hírGETmondó 5


sikertörténet BOLDIZSÁR PÉTER Azt hiszem, e nélkül az optimizmus nélkül az országos napilapoknál (Bors, Blikk, Mai Nap) tervezőként, művészeti vezetőként eltöltött majd másfél évtized alatt jóval több esélyem lett volna egy diliflepnire, semmint tapasztalatra szert tenni. Mikor már csukott szemmel is főcímeket olvasgattam, elhatároztam, hogy önálló vállalkozásba kezdek, és pénzügyi tervezőként próbálok boldogulni. E minőségemben tettem szert a kapcsolatteremtés és kommunikáció néminemű fortélyaira, melyeket energetikai tanácsadóként remekül tudok hasznosítani. Itt, a Get Energy keblén, több olyan dolgot is megtaláltam, melyből a minket körülvevő, nem éppen fényes kilátásokkal kecsegtető helyzetben újabb lendületet vehetek. Találtam egy olyan szolgáltatás-csomagot, mely korrekt feltételek mellett juttatja folyamatos és hosszú távú előnyökhöz a partnereket, és amiből nekem is tisztességes megélhetésre nyílik lehetőségem. Találtam egy olyan céget, amely minden segítséget megad ahhoz, hogy felkészülten és nyugodt szívvel képviseljem egy cégvezetővel vagy szakemberrel folytatott tárgyaláson. Találtam egy olyan személyi hátteret, amivel mosolyogva lehet együttműködni. Elsősorban a csinos és kedves ügyfélszolgálatos hölgyekre gondoltam, de hosszabb távú méltatásuk esetén fennáll az esélye annak, hogy a héten nem kapok meleg ebédet a nejemtől. Csak hideget. Az meg nem olyan jó. Hogy nős vagyok – ami szintén javíthatatlan optimizmusom jele –, munkám szempontjából azért érdekes, mert többnyire Vikivel karöltve megyünk tárgyalni. Komoly előnyt jelent egy megbeszélésen olyan valakivel részt venni, akivel kölcsönösen erősíteni tudjuk egymást, és aki átsegít az időnkénti döccenőkön. A fentiekből azt hiszem, kitűnik, hogy kifejezetten hosszú távú maradást tervezek, nem fukarkodva a ráfordítandó idővel és energiával ennek megalapozására. Sok sikert kívánok mindannyiunknak!

6 hírGETmondó

2011. február

Mint azt a mellékelt ábra – jelen esetben fotó – mutatja, én egy alapvetően víg kedélyű, optimista ember vagyok.


hírek - energetika VALÓBAN FŐNIX MADÁR? Ki nem hallott az utóbbi idők talán legtöbbet emlegetett cégéről, az EMFESZ Kft.-ről, hazánk első szabadpiaci gázszolgáltatójáról. Az elmúlt két évben a cég szinte minden hónapban újra és újra a média, ezáltal a közélet középpontjában volt. 2011 január elején azonban valami megváltozott. Végleg mattot kapott, és pár nap alatt ellehetetlenült. Az évekig eredményes cég hátterének, valamint az ok-okozati összefüggéseinek elemezgetésétől most tekintsünk el, hiszen erről a hazai médiumok számos elemzést, találgatást nyilvánosságra hoztak már. Nagyvonalakban viszont érdemes áttekinteni az EMFESZ Kft. sikereit, hiszen piacújító elképzeléseivel átformálta országunk földgáz piacát és megteremtette a szabad választás lehetőségét minden fogyasztási kategóriában. Hazánk az Uniós csatlakozásnak köszönhetően lehetőséget kapott az Unió területén már működő szabályozások, rendszerek átvételére. 2003-ban a Kormány és az Energia Hivatal megalkotta a földgáz szabadpiac nyitásának jogi hátterét, így 2004. július 1-től minden nem háztartási fogyasztónak lehetősége adódott, hogy önállóan dönthessen a szabadpiacra történő kilépés lehetőségéről. A kezdeti években az EMFESZ Kft. a fogyasztókkal együtt tanulta meg a piac sajátosságait. Eleinte kizárólag ipari, később önkormányzati, társasházi, kis- és középvállalati, majd lakossági fogyasztók is élvezhették a szabadpiac nyújtotta előnyöket, ami sok esetben 5-8%-os megtakarítást eredményezett a kezdetben közüzemi, majd az egyetemes árakhoz viszonyítva. Az ügyfelekben folyamatosan bővülő EMFESZ Kft. a hazai felhasználók közül 300 ezer lakossági, közel 6000 KKV, 300 önkormányzati, 1100 intézményi és 250 darab ipari felhasználót látott el földgázzal. 2010 év vége felé azonban körvonalazódott, hogy a lendület elfogyott, a cég megtorpant. Szárnyra kaptak a hírek, hogy nagyobb összegekkel tartozik a KELER Zrt.-nek és az FGSZ Földgázszállító Zrt.nek, amely 2011 január első napjaiban be is bizonyosodott. A földgáz szállítónak január 4-től tartozás miatt nem állt módjában eljuttatni az általa betárolt földgázt a fogyasztók felé, így az EMFESZ Kft. a szerződésekben foglalt kötelezettségeinek már nem tudott eleget tenni. Az Energia Hivatal 2011. január 5-től 90 napra felfüggesztette az EMFESZ Kft. földgáz kereskedelmi engedélyét. 8 hírGETmondó

2011. február

Tudjuk, hogy 1 napos felfüggesztés is drasztikus lépéseket eredményez, hiszen a szolgáltató nem veszélyeztetheti a fogyasztói ellátás biztonságát. Ezen esetek megoldásaként dolgozták ki a végső menedékes szolgáltatást szabályozó törvényt. A piacon senki sem gondolta volna a törvény megalkotásakor, hogy ilyen hamar sor kerül a gyakorlati alkalmazásra is. A hivatal január 12-én nyilvánosságra hozta a végső menedékes szolgáltatókat, ami nem kis meglepetést okozott a piacon. Az EON és a GDF-SUEZ saját ellátási régiójában a legjobb árat tudta biztosítani, vagyis ezen területeken lévő fogyasztók elvesztették a EMFESZ által nyújtott kedvezményt, és azonnal visszakerültek az egyetemes szolgáltatói ármaximum alkalmazása alá. A TIGÁZ és a FŐGÁZ meglepetést okozott, mivel a felfüggesztés három hónapjában a két szolgáltató felcserélte ellátási területeit, és a visszavándorló fogyasztók akár az EMFESZ árainál kedvezőbb árat is kaphatnak. Az egyetemes árképzésre nem jogosultak körének - vagyis a 20 m³/h névleges teljesítményt meghaladó felhasználási helyek - ellátását az egész ország területén a MOL


hírek - energetika

Energiakereskedelmi Zrt. (MET Zrt.) nyerte el. A kijelölt szolgáltatók kizárólag a 90 napos felfüggesztés alatt láthatják el a fogyasztóikat. 2011. április 13. után azonban ezen fogyasztók visszakerülnek az egyetemes szolgáltatókhoz, az adott területen érvényes ármaximum alkalmazása mellett. A MET Zrt. kihasználva az egyedülálló lehetőséget, a volt EMFESZ ügyfeleinek egy hosszú távú szerződést ajánlott fel. A szerződés első felmondása 2012. július 1-én lehetséges, így a fogyasztónak nincsen lehetősége a 2011/2012 gázévre tendereztetni. Amennyiben a fogyasztónak a szerződésben kínált feltételek nem felelnének meg, az aláírás megtagadásával vagy egy határozott idejű szerződés megkötésével védekezhet a hátrányos feltételek ellen. Ha megtagadják a kiküldött szerződés aláírását, akkor a fogyasztónak a 90 napos határidő lejárta előtt be kell jelenteni a MET Zrt. részére átlépési szándékát, hogy kapacitásait a szolgáltató az új ellátónak átadhassa. A piac természetesen a megtévesztő szerződésért - élesen bírálta a MET Zrt.-t. Január végére ennek ellenére a cégek nagyobb része elfogadta a felkínált szerződést és a MET Zrt. mellett döntött. Az EMFESZ felfüggesztésének legnagyobb vesztesei az éppen átlépés alatt álló fogyasztók voltak. A felmondásuk már zajlott, azonban mivel nem voltak még EMFESZ fogyasztók, így a 3 havi kedvezményes földgáz ár nem vonatkozik rájuk. Közel 5000 fogyasztó maradt hoppon a váltást követően, és egy pillanatig sem élvezhették a kedvezményes gázdíj előnyeit. Természetesen a felfüggesztést megelőző időszakban az EMFESZ Kft. minden jogos kinnlevőségét igyekszik behajtani, hogy mihamarabb rendezhesse adóságait. Az elmúlt évek alatt hazánknak az EMFESZ Kft. megtanította, hogy földgáz nélkül nincs alumínium se gyógyszeripar, nincsen tégla vagy gumigyár, és az élet minden területén találkozunk a földgázzal, azonban a jövő nagy kérdése mégis az, hogy mi lesz a versennyel, mi lesz a szabadpiaccal, ha nem lesz EMFESZ… Rácz Attila

INTERJÚ RÁCZ ATTILÁVAL

Rácz Attila a Get Energy Kft. egyik alap embere és egyben a menedzsment tagja. Kezdetektől a szakmai oldalt támogatja hozzáértésével. Kiemelkedő őszinteségével,

pozitív hozzáállásával és szakmai ismeretei révén emberileg is fontos alapköve

Az irányítása alatt dolgozó csapat létszámfejlődése a Get Energy Kft. növekedésével arányos.

fotó: Bohati Bence

cégünknek.

- Miért pont energetika? 29 éves vagyok, tősgyökeres pesti, ide jártam iskolába. Már fiatal koromban, 14 évesen a műszaki pálya érdekelt, így adta magát, hogy műszaki

középiskolában tanuljak tovább. Több műszaki végzettségem van: többek között két technikusi és két diploma (műszaki menedzser – villamos energetikai szakirány és 2011. február

hírGETmondó 9


hírek - energetika világítás technikai szakmérnök) – az utóbbiak 6 év alatt.

egymást. Nekik is az a céljuk, hogy a fogyasztókat maximálisan felvilágosítsuk a jelenlegi helyzetről.

- Ennyi végzettséggel nem pályáztál meg külföldi állásokat? - Az igazat megvallva, szerettem volna külföldön élni, de mindig úgy alakult, hogy itthon kaptam meg azokat a lehetőségeket, amiket ki akartam használni: idehaza éltem, itt dolgoztam… De Németországba szívesen mentem volna, alapvetően én is poroszos beállítottságú vagyok. Szeretem a pontosságot, precizitást, a hatékony működést. Elvégeztem a világítástechnikát, hotelekben akartam elhelyezkedni, azok világítástechnikáját akartam tervezni. Így alakult. Viszont most tréningekre járok, hogy továbbfejlesszem a képességeimet, de már inkább az a cél, hogy én oktassak másokat, felhívjam a figyelmet a mai energiapiac veszélyeire.

- Milyen hosszabb távú céljaid vannak a Get Energy-vel? - Egyrészt az, hogy meghatározóak legyünk az energetikai piacon. A sok fogyasztót magába tömörítő portfólióval lehetőséget teremtsünk az egyes törvények, rendeletek módosítására,l a fogyasztóknak további költségeik csökkentése érdekében. Ehhez arra van szükség, hogy a többi szolgáltató is elismerjen minket, és el kell érnünk a multi méretet is. Másrészt fontos, hogy a fogyasztók, ügyfeleink megtanulják, hogy a jövőben már energetikai tanácsadóra is szükségük van, úgy ahogy pénzügyi vagy jogi tanácsadóra. - Sokszor dolgozol hajnalig és többször említetted már, hogy neked most ez a legfontosabb. Emellett mire jut még időd? Mi kapcsol ki? - Szabadidőmben próbálok sportolni, elsősorban focit és kondit értek ez alatt. Szeretek nyaralni, városokat felfedezni, megismerni. Ritkábban ugyan, de a baráti társasággal szervezett teljesítménytúrákra járunk. Kicsit értek a kertészkedéshez, szüleimnek van egy telke, ahol szinte mindenféle gyümölcs van: naspolya, fehércseresznye, barackok, fekete ribizli… Most viszont annyit dolgozom, hogy inkább ezt kellene kipihennem! Ja és imádok hullócsillagokat nézni, ezért augusztusban mindig kimegyek a Gellért hegyre csillaghullást nézni.

- Hol kezdted a pályádat? - Az első munkahelyem a XI. kerületi GAMESZ volt, energetikusként. Ott tanultam meg az alapokat, ott jöttem rá, hogy sok lehetőség van az energetikai piacban. Az alapok után a Telekom, majd a MOL energetikai gazdálkodását végeztem. Ezt követően a BKV teljes villamos energiaellátásának menedzseléséért voltam a felelős, mely közel 10,5 Mrd-os költségvetést jelent. A Get Energy-t megelőzően a Wallis házak főenergetikusaként dolgoztam, és ezen munkám a fejemben már korábban kialakult energiapiacon található problémákat csak tovább erősítette. Így egyenes út vezetett egy olyan cég megalapításához, ahol a szolgáltatókkal, kereskedőkkel szemben a fogyasztók számára - Csak nem csillagász akartál lenni egy független szakmai gárda tud segítséget gyerekként… ?! - De igen, csillagász vagy régész. Viszont a nyújtani. régészetből nem lehet megélni, így maradt az - Ezt követte a Get Energy Kft. Itt hogy érzed energetika. A régi, részletekbe menő térképek magad? mindig is tetszettek, főleg Magyarországról. - Nagyon jól! Az energetikus kollégák régi Régen nagyon sokat nyaraltam a Balatonon és munkatársaim, hasonlóan gondolkodunk és mindig is lenyűgözött. Most a következő cél a mondhatom azt, hogy már félszavakból is értjük hajózás lesz, ha belefér az időmbe. Csepeli Dóra

10 hírGETmondó

2011. február


hírek - energetika INTERJÚ CSÉCS ÁKOSSAL - az Energiagazdálkodás vezetőjével

Csécs Ákos a Get Energy Kft. villamosenergia üzletág vezetője, Rácz Attila közvetlen munkatársa. Személyében kiváló szakembert és kollégát ismertem meg. Ákos menedzseli az energiagazdálkodási és

energiamenedzsment jövő szolgáltatásainkat,

- Hogy kerültél az energetikai pályára? - Debreceni születésű vagyok, ott is nőttem fel és az általános iskola befejeztével úgy döntöttem, hogy közlekedés-gépészeti középiskolában tanulok tovább. Amióta az eszemet tudom, hobbi szinten mindig jelen voltak az életemben: a műszaki „kütyük” már gyerekként is nagyon érdekeltek. 13 évesen készítettem az első nyomtatott áramkört. Bár az igazat megvallva orvosnak készültem. - Kicsit távol áll a kettő egymástól… Miért hiúsult meg az orvosi pálya? - Az injekciós tűk látványát nem tudtam megszokni… és ez enyhe kifejezés. Kisgyerekként édesanyám hajából sikerült kivadásznom egy hullámcsatot, amit bedugtam a konnektorba. Ettől végigégett a vezeték a falban, én pedig a földről fölkelve, valószínűleg újjászülettem. Így barátkoztam össze a villamos energiával, szó szerint a véremmé vált! 11 évesen a vadonatúj Samsung tévénket szedtem darabokra, amikor anyukám nem volt otthon. - Ezek szerint tipikus „jó gyerek” voltál. - Egyébként abszolút szófogadó és illemtudó, de tudnék még érdekes történetekkel szolgálni… Milyen szakon végeztél végül? - Eredetileg programozó vagyok, de hamar kiderült, hogy képtelen vagyok egy számítógéppel kettesben élni az életem, szeretek emberekkel foglalkozni. - 1999 óta dolgozom, ebből 4 évet gyógyszeriparban. De ha már villamosságnál és áramnál tartunk, úgy döntöttem, megpályázok az ELMŰ-nél egy állást. Így kerültem 2005ben a versenypiaci idegenkereskedők ügyfélcsoportjába. Hogy ki is ez az ügyfélkör!? Olyan fogyasztók, akik nem az ELMŰ saját kereskedőivel szerződtek, hanem a piaci szereplők valamely más tagjával, aki ellátja őket villamos

fotó: Bohati Bence

amire egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk.

energiával. Itt együtt dolgoztam Hajnival, Adrival és Anikóval, akik a kezdeményezésem útján tendáltak át a Get Energy-hez. - Szeretted a légkört az ELMŰ-nél? - Igen, látszik abból is, hogy négy és fél évig voltam ott. A versenypiaci idegenkereskedő csoport nagyon családias volt, rengeteg kihívással, újdonsággal. Maga a terület is új volt Magyarországon, gyakorlatilag a kezdetektől részt vettünk ebben a versenyszférában. Az OTP Bank, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a Magyar Telekom, amelyeket kiemelnék az ügyfeleim közül. - Ha ennyire szeretted, miért váltottál? - Elsősorban az ígéretek meghiúsulása és a bérezés miatt. Olyan kapcsolatrendszerem alakult ki az 2011. február

hírGETmondó 11


hírek - energetika évek során, hogy több helyről is megkerestek komolyabb pozíciókkal és nagyobb kihívással, de egyúttal lényegesen jobb fizetéssel járó lehetőségekkel. Így kerültem 2009-ben az Új Energetika Kft.-hez, ahol a villamos-energia üzletágat vezettem. Ez is egy új kihívás volt, mivel egy országos lefedettségű bank, több száz fogyasztási helyének teljes outsourcing szolgáltatását láttam el. Volt szerencsém a villamos-energia beszerzés világába is belekóstolnom és számos új kereskedő céggel kapcsolatba kerülnöm. - Ha jól tudom, ezt a céget már a Get Energy Kft. követte… - Igen. 2010 áprilisában keresett meg Rácz Attila, akit már az ELMŰ-s múltamból ismerek 2007 óta. Elmondta, hogy született egy Get Energy nevű cég és szeretné, ha itt dolgoznék. Egy ideig hezitáltam, mert kézzelfogható eredményeket szerettem volna látni. De a cég fejlődése olyan mértékű volt, hogy erre nem kellett sokáig várnom, így elvállaltam és azóta is jól érzem magam itt, mert a GEM Magyarországon egy egyedülálló cég, ahol nem hiábavaló célokért küzdünk… olyan célokért, amivel elsősorban a

cégek és ügyfelek érdekeit képviseljük. A csapat fiatal, dinamikus, és olyan emberekkel dolgozom jelenleg is, akikkel együtt kezdtem a pályát. - Az látszik, hogy szereted a munkád – sokszor látlak még késő délután is az irodában. Szabadidődben mi kapcsol ki igazán? - Most kevesebb időm jut a kikapcsolódásra. Sose tudtam lezárni a gépet 3-kor és otthagyni a munkát, sőt, a napi teendők, közben is forognak a gondolataim, hogy egy-egy problémát hogyan lehetne megoldani. Korábban már említettem, hogy nagyon fontosak számomra az emberi kapcsolatok, így a szabadidőmet a baráti társaságaim valamelyikével töltöm. Amúgy a nyár az igazi kedvencem, „Sun and sea”… a vízparton feltöltődni energiával, lazulni és zenét hallgatni, kerékpározni és úszni. Télre olyan alternatíváim vannak, mint az univerzum véghetetlen terjedtségében minél messzebb jutni könyvek, filmek, űrteleszkópok segítségével. Van egy speciális betegségem „Kütyü-éhség”, ha meglátok valamilyen műszaki eszközt, ami mozog, fényt, meleget vagy hangot ad, az teljesen el tud varázsolni. Csepeli Dóra


hírek - ügyfélszolgálat TANÁCSOK TANÁCSADÓKNAK

Jelen rövid írásommal Tanácsadóinkhoz igyekszem szólni. Első írásomban az információ hatalmáról és fontosságáról szóltam, most azonban nem, de mégis. Tehát akkor miről is? A honlapunkon olvasgattam a GYIK rovatot és innen jött az ötlet az íráshoz. Mi is az a GYIK? Olyan kérdések és arra adott válaszok gyűjteménye, amelyek általában felmerülnek partnereinkben és persze Önökben, Tanácsadókban is. Munkatársaimmal együtt azonban az ott olvasható kérdéseken túlmenően is találkozunk olyanokkal, amelyek megválaszolása segítheti a munkát. Vegyük sorba őket, de egyelőre csak egy oldal erejéig… Jött már szembe Tanácsadó, aki jelezte, hogy egy-egy információ nem jutott el hozzá. Le kell szögezni, hogy cégünk üzleti levelezésre kizárólag a „getenergy-s” e-mail címet használja, és ezt várja el a hálózattól is. A céges megjelenés bizalmat kelt, a 0. lépés egy elektronikus megkeresés esetén a szerződéshez. A cégvezetés igyekszik minden jelentéktelennek tűnő információt megosztani Önökkel. Sokaknak okoz bosszúságot, hogy egy gondosan összeállított szerződéscsomag esetén is találhat az ügyfélszolgálat hiányosságot. Azt gondolom, hogy a szabályozások között megtalálható „Szolgáltatások – elvárt dokumentáció” leírás mindenki munkáját segíti, különös tekintettel a néhány hete belépettekét. Másik nagy téma az oktatások kérdése. Magam azt gondolom, hogy a halálig tartó tanulás eredményezheti azt, hogy az ember az adott időben és helyen megállja a helyét. Gondolta volna bárki is 30 éve, hogy egy maroknyi kütyüt fog mindenki a markában tartani és azt használja majd naponta többször is akár munkaeszközként? Az energetika pedig ennél sokkal bonyolultabb dolog. Éppen emiatt örömmel tapasztalom, hogy Tanácsadóink nagy részével minden oktatáson találkozom. Egyikőtök fogalmazta meg: „harmadszor

hallgattam végig ugyanazt az előadást, amire az egész teljesen összeállt”. És egyébként is: ki ne szeretne vérbeli, profi energetikai tanácsadóvá válni? Gondolom tapasztalták már néhányan, hogy a feltett kérdésre lassabban érkezik válasz, mint ahogy az elvárható lenne. Előfordulhat mindez azért is, mert nem a megfelelő szakértőhöz kerül a kérdés… és már hallom is: „Jó-jó, de én honnan tudjam, hogy ki mely témában felelős?” Megnyugtató válaszom az, hogy nem is tudhatja. Éppen ezért készült el az a szabályozásunk is, amely bemutatja az ügyfélkezelés rendjét; hogyan küldjem, mettől meddig mehetek, hová továbbítsam, milyen e-mail címek vannak, meddig legyek türelemmel… ezekre a témákra biztosan választ kap. Ha még zakatolnak a fejében a kérdések, akkor az azt jelenti, hogy Ön keményen dolgozik és komolyan gondolja hitvallásunkat: „A Get Energy Kft. kiemelt célja, hogy partnerei számára a liberalizált földgáz és villamosenergia piac lehetőségeinek kiaknázásával költségcsökkenést érjen el.” Fentiek után elmondható, hogy nem magáról az információról beszéltem, de mégis… MERT ÖNRE MINDIG VAN ENERGIÁNK! Fazekas Attila 2011. február

hírGETmondó 13


hírek - beszerzés KÖZBESZERZÉS

Tisztelt Tanácsadónk! Örömmel számolhatunk be Önöknek arról, hogy társaságunk a Get Energy Magyarország Kft. szolgáltatáscsomagja egy újabb tevékenységi körrel bővült: nevezetesen a hivatalos közbeszerzési tanácsadói tevékenységgel. Ezen tevékenységi kör bővülésének szükségességét és indokát az adja, hogy ügyfélkörünk jelentős részét állami vagy önkormányzati szférából érkező szervek, intézmények teszik ki, akiknek törvényi kötelezettsége, hogy bizonyos beszerzéseiket ún. közbeszerzési eljárásban valósítsák meg. Közbeszerzési eljárás során az ügyfeleink, vagyis az önkormányzatok, illetve költségvetési finanszírozású szervek ajánlatkérőként ajánlatokat (ár, fizetési határidő, stb.) kérnek az energiakereskedőktől, akik, mint ajánlattevők jelennek meg az eljárásokban. A Get Energy Magyarország Kft. a közbeszerzések során az ajánlatkérőknek nyújt szakmai támogatást és folyamatosan közreműködik egészen a szereződés megkötéséig. Társaságunk vállalja az energetikai közbeszerzések teljes körű menedzselését, lebonyolítását a közbeszerzési jogi tanácsadáson keresztül, a vonatkozó dokumentációk elkészítésén át, a bírálatban és az esetleges jogorvoslatban való közreműködésig. Igény esetén elektronikus árlejtést alkalmazunk, amely eljárás egyrészről garantálja a legkedvezőbb piaci ár beszerzését, másrészről biztosítja a verseny tisztaságát. Mikor beszélünk közbeszerzésről? 1. Amikor ajánlatkérőként meghatározott szervezetek (pl.: önkormányzatok, minisztériumok, állami és önkormányzati cégek, stb.) 2. visszterhes szerződések megkötése céljából (amikor fizetni kell a vásárolt termékért, nem ajándékozás) megadott tárgyú (villamos energia, földgáz energia) 3. megadott értékű beszerzéseiket (adott költségvetési évben nettó 8 millió forint) 14 hírGETmondó

2011. február

4. a közbeszerzési törvény rendelkezései szerint kötelesek lefolytatni Megjegyezzük, hogy az ajánlatkérők közbeszerzési kötelezettségét külön-külön kell vizsgálnunk mind a villamos energia, mind a földgáz energia költések vonatkozásában. A fenti feltételekből kiemelnénk, hogy csak a hivatkozott összeg feletti költés esetén áll fenn az adott ajánlatkérőnek a közbeszerzések lefolytatásának a kötelezettsége, tehát amennyiben pl.: egy önkormányzat egy adott költségvetési évben nettó 8 millió forint alatti összeget költ villamos energiára, akkor nem közbeszerzésben kell beszerezniük az adott energiát. Ez villamos energia esetében évi 400.000 kWh, míg földgáz esetében évi 100.000 m3 fogyasztást jelent. Felhívjuk a figyelmüket, hogy Magyarországon több ezer szervezet minősül ajánlatkérőnek, tehát ezeknek az intézményeknek a nettó 8 millió forint feletti energiaköltéseiket közbeszerzési eljárásban kell megvalósítaniuk. Tekintettel arra, hogy a közbeszerzési törvény bonyolult feltételrendszerben határozza meg az ajánlatkérőnek minősülő személyi kört, kérjük Önöket, hogy amint felmerül a közbeszerzés lefolytatásának „gyanúja” legyenek szívesek hozzánk fordulni az alábbi elérhetőségeken: Dr. Firtkó Tibor, hivatalos közbeszerzési tanácsadó Dr. Uzsonyik István, közbeszerzési referens Email: kozbeszerzes@getenergy.hu Telefon: +36-1-766-5638 Kérjük továbbá Önöket, hogy jutassák el számunkra az adott szervezet kapcsolattartójának adatait is. Értesítésüket követően szakértőink beazonosítják, hogy valóban közbeszerzés lefolytatására köteles az Önök ügyfele.


hírek - beszerzés Amennyiben valóban közbeszerzési eljárásról van szó a szakértőink a tárgyalási folyamatok minél korábbi szakaszában tudnak az Önök segítségére lenni, akár személyesen is. A szakértők mihamarabbi bevonását az indokolja, hogy szerencsésebb az egyeztetési folyamatok elején a szakértelmünkről biztosítani a meglévő

vagy leendő ügyfelet. Továbbá a szakértőink már a tárgyalások elején tudnak egyeztetni az ügyfelek kompetens személyeivel az aláírandó megbízási szerződés végleges szövegéről. Bízva a sikeres együttműködésben! Dr. Firtkó Tibor


belső munkatársak UZSONYIK ISTVÁN -BESZERZÉS Üdv az Olvasóknak! Dr. Uzsonyik István vagyok, a beszerzési osztályon a közbeszerzési eljárások operatív irányítása-bonyolítása a feladatom Dr. Firtkó Tibor kollégám „vigyázó tekintete” mellett. Ezen kívül egyéb közbeszerzési jogi feladatokat is ellátok önállóan, illetve Tibor keze alá dolgozva. Tapasztalataimat a közbeszerzési jogról ügyvédi irodákban szereztem, ajánlattevői és ajánlatkérői oldalon is folytatott munkáimból. Úgy látom az energia-piac változása és a Get Energy Kft. tevékenysége nagyon jó összhangban van egymással és ez számomra is értékes tapasztalatokat jelent nemcsak jogi, hanem az energetikai és beszerzési területeken is. Mindig különleges élményt jelent egy „fiatal” cégnél elhelyezkedni, látni hogyan fejlődik napról-napra, hogyan csiszolódnak egyre jobban össze a részek, hogy egy egésszé váljanak; az egész pedig tudjuk, hogy sosem pusztán a részek összessége. Ez az a többlet, amit akkor adunk hozzá, amikor a munkatársak (Holdingon átívelően!) pl. közösen ebédelnek, vagy együtt „bandáznak” a konyhában. Anno a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karán levelező tagozaton, munka mellett folytattam a tanulmányaimat, ami remek lehetőség volt a tapasztalatszerzésre, de a hely szűkössége miatt csak a legizgalmasabbakat sorolnám fel: kertész, pénzfeldolgozó, hangtechnikus, videotékás (ha valaki látta a Shop-Stop c. filmet - na ez pont olyan volt ) stb.… Szabadidőmben bármire kapható vagyok, nincs kifejezett hobbim, de ha van rá lehetőség a szabad ég alatti tevékenységeket preferálom. Tibor: Mit szeretsz a munkádban? 16 hírGETmondó

2011. február

LANTOS ADRIENN - ENERGETIKA Szép napot kívánok a hírGETmondó Olvasóinak! Lantos Adrienn v a g y o k , energetikusként tevékenykedem a Get Energy Magyarország Kft.-nél. Műszaki területen v é g e z t e m tanulmányaimat és azóta sem kerültem ki e „férfiasnak” tűnő szakma bűvköréből. „Hogy érzem magam a csapatban?” Elégedettséggel tölt el, hogy olyan cég munkatársa lehetek, ahol maximálisan megteszünk minden tőlünk telhetőt ügyfeleinkért. Kiemelném kis csapatunk összetartását, és a vidám légkört, amiben napjaink telnek. Úgy gondolom, a jó hangulatban eltöltött közös munka hozza meg igazán gyümölcsét. Szabadidőmben élek a természet nyújtotta lehetőségekkel. Rengeteg szépség vesz körül minket, csak nyitott szemmel kell járnunk, ezért kihasználom az alkalmat, ha utazásra, túrázásra kerül a sor. Ilyenkor a fényképezőgép „hozzám nő”, és kicsit olyan leszek, mint egy „japán turista”. „Imádom a hasamat”, ezért a gasztronómia fontos szerepet tölt be mindennapjaimban. Mind a főzés, mind az evés különös élvezettel tölt el, főleg ha különlegességek kerülnek az asztalra. Rajongok az állatokért, rengeteg ÖNZETLEN szeretetet adnak, sokat tanulhatunk tőlük. Ezért kis családomon és a barátaimon kívül ők is kiemelkedő helyet foglalnak el az életemben. Élj a mának, ne fojtsd el vágyaidat, légy őszinte, ne korlátozz senkit, és engedd szabadjára a benned szunnyadó gyermeket! Hajni: Hogy haladsz a jógaoktatói tanfolyammal?


belső munkatársak EDVI HENRIETTA ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Ha elgondolom, hogy csak beszéltem, beszéltem, mint egy imamalom, egész nap csak magamról beszéltem, te meg hallgattál. Unalmas lehetett. Mit is érdekelhet téged az én életem? A kígyó évében láttam meg a napvilágot. Zircen, ami addig a bányászatáról volt híres, majd jöttem én... Református gimnáziumban érettségiztem, tehát nem mi? Hanem, mi van? :) Alapvetően jó kedélyű leány vagyok, de az állandó fogyókúrázási kényszeremmel néha agressziót váltok ki magamból és a környezetemből. Ugye? Mit írhatnék még? Az életem alapgondolata: “hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat. Légy egy fűszálon a pici él S nagyobb leszel a világ tengelyénél.” Ezen idézetből sejthetitek, hogy Joci a kedvenc költőm. A gyengébbek kedvéért, József Attila. Amúgy meg a kedvemtől függ, hogy ki az aktuális kedvenc, akiben az érzéseimet megtalálom. Sokan őrültnek tartanak, pedig ez csak megfelelési kényszer. Tehát, csak értetek vagyok. Egy csöpp önbizalmam sincs, bár megpróbálok ügyesnek és bátornak látszani. Legyetek szívesek, segítsetek abban, hogy ne vegyem magam ennyire komolyan, mert azt vettem észre, hogy akkor érzem magam szabadnak, amikor játékos lehetek. “Szerény véleményem szerint nagy adag

infantilizmus kell hozzá, hogy legyen valakinek mersze művésznek lenni a mi korunkban.” Bergman. Adjunk a cooltúrának! :) Gondolom, most azt mondjátok magatokban, milyen művelt lány vagyok. Igazatok van! A cégnél lassan egy éve dolgozom, mindenki nagy örömére?! Szeretem a társaságot, kivéve akkor, amikor nem hallgattok meg. :) Zárom soraimat, szeressétek az eper fagyit, világbéke, találkozunk öt év múlva! Ja, az az érettségi... Ezek után remélem, szóltok, ha beszámíthatatlannak tűnök? “Egyetlen parancs van, a többi csak tanács, igyekezz úgy érezni, gondolkozni, és cselekedni, hogy mindennek javára legyél.” W.S. Szandrát kérdezném: Mit szeretsz sportolni?

KRECSÁK ERIKA ADATRÖGZÍTÉS

Sziasztok! Krekács Erika vagyok, az adatrögzítő csapat tagja. Tavaly július óta erősítem a Get Energy Kft.-t. Amikor a céghez kerültem, még csak Baglyas Péter dolgozott nálunk és kevés céget tudhattunk partnerünknek. Azóta nagyot fejlődött, bővült társaságunk, s ennek része a mi csoportunk is, ahol annak ellenére, hogy sok a rögzíteni való anyag, mindig jó a hangulat. Szeretek ilyen helyen dolgozni, ahol ezt tapasztalom és részese vagyok a folyamatos változásnak. Szeretem precízen végezni a munkám, amire adatrögzítőként szükség is van. Energetikai területen most helyezkedtem el először. Voltam előadó, titkárnő, pénztáros, dolgoztam közlekedési, kereskedelmi cégnél és banknál is. Tanultam gordonkázni és iskolás koromban tagja voltam 2011. február

hírGETmondó 17


belső munkatársak a diák szimfonikus zenekarnak, akikkel sokat jártunk koncertezni, valamint a néptánccsoportnak. Érdekel a természetgyógyászat és foglalkozom kineziológiával. Szabadidőmben szeretek olvasni, zenét hallgatni, filmet nézni a természetben lenni, mozogni, és az unokáimmal, a két és fél éves Dórával és a 3 hónapos Ádámmal foglalkozni. Személy szerint is sokat tanultam az eddig itt töltött hónapok alatt. Baglyas Péternek a hírGETmondó előző számában nekem feltett kérdésére, ami így hangzott: „Milyen pozitív élményeim voltak, mióta itt dolgozom?”-ra is csak ezt tudom válaszolni: munkám során megtanultam, hogy kell értelmezni, mint fogyasztó, a szolgáltatók által kiállított számlát (villany, gáz) s így könnyebben kiigazodok a saját rezsi számláimban is. Nándori Beától azt kérdezem: Mit szeretsz csinálni szabadidődben?


aktualitások ÉVÉRTÉKELÉS 2010 - FEJLŐDÉSI IRÁNYOK 2011

Évértékelés 2010: A január mindig a mérlegkészítés időszaka. Értékeljük munkánkat, összevetjük befektetéseinket, ráfordításainkat az elért eredményeinkkel. Mérlegeltük és értékeltük eddigi sikereinket és hatékonyságunkat. Az eredmény igen megnyerő és pozitív.

2010 év végén: 447 db. • Ügyfeleink részére visszaigényelt átlagos összeg múltra vonatkozóan: 1 500 000 Ft. • Feltárt jövőbeli megtakarítás átlagosan: 1 100 000 Ft.

Az igazi eredményünk ezen számoknál jóval több. Felépült az ország egészét lefedő tanácA Get Energy Kft. 2010 júliustól 2010. december sadói hálózatunk, a szakmát megtestesítő en31-ig, fél év alatt elért eredményei közül néhány: ergetikus és beszerző csapatunk, külső és belső ügyfeleinket kiszolgáló ügyfélszolgálatunk, vala`` Ügyfélszámunk 2010 év végén: 1815 db. `` A mai napon már túlléptük a 2000-es ügyfé- mint a back office-t biztosító asszisztencia, kontrolling-pénzügy és adatrögzítés. lállományt. `` Szerződésszámunk 2010 év végén: 2960 db. `` Ez mára meghaladja a 3200 db-ot. `` Villamos energia beszerzésre szerződött partnereink számára átlagosan évi 14,9 % megtakarítást értünk el, bázisárukhoz viszonyítva.

Felődési irányok 2011-ben: Egy valami állandó, a változás. Kitűztük 2011 évi céljainkat, kidolgoztuk az odavezető utat.

Néhány főbb fejlesztési pontunk: • Energiagazdálkodási, állománykezelő szoftver bevezetése `` Közüzemi audit eredményeink: • Call center • Elvégzett vizsgálatok száma 2010 év vé- • Képzési rendszer továbbfejlesztése gén: 989 db. • Divíziók kialakítása • Találat múltra és jövőre vonatkozóan • Új szolgáltatási csomagok • Támogatói rendszer. A Get Energy páratlan fejlődésen ment és megy keresztül. Kevés olyan cég van, aki hasonló ütemű növekedést tudhat maga mögött. Legfőbb értékeink közül néhány: nyíltságunk, korrektségünk, az újra való fogékonyságunk, rendszerszemléletünk, fejlődő csapatunk, amelynek Ön is tagja lesz 2011-ben.

ÖNRE MINDIG VAN ENERGIÁNK! Ridács Tibor 2011. február

hírGETmondó 19


aktualitások TOP 50 TANÁCSADÓ Rády László 92 Pakosz Mihály 92 Kátai Gyuláné 91 Tóth Imre dr. 81 Balla Júlia 78 Nagy Tibor 63 Széplaki Józsefné 62 Rádin Milutin 58 Bordács József 56 Boldizsár Péter 44 Kovács Ilona 44 Tarjányi István 41 Klementisz Lajos 39 Takács János 39 Czipó Dezső 37 Thán Judit 35 Sólyom László 33 Dávid Attila 32 Ferencz Krisztián 31 Pártos Andrea 30 Mihu Gábor 30 Nemes Andrea Dr 29 Matyi István 29 Koltai Zsolt 29 Molnár István 28

20 hírGETmondó

2011. február

Tóth Tihamér 27 Tóth András 26 Major Katalin 26 Soltész András 25 Szerencsés Ferenc 23 Csanda Kálmán 22 Hágerné Judit 22 Szabó Gabriella 21 Pártos András György 21 Hajdú József 20 Csomor Péter 20 Árvai Gábor 20 Kovács Józsefné 19 Jasák Istvánné 19 Tímár Vince 19 Schiffer Ildikó 18 Halkovics Zoltán 18 Szabó Csaba 18 Droppa László 17 Kurucz Miklós 17 Gut Imre 16 Hajas Gábor Zoltánné 16 Zalai Zsolt 16 Pethő Melinda 15 Bodnár Attila 15


aktualitások SZERVEZETFEJLESZTÉSI PROJEKT

A Get Energy Kft.

ügyvezetése

által

indított

rövid,

de

több

elemből

álló

szervezetfejlesztési projekt aktuális eredményeiről, ígéretünkhöz híven, folytatjuk a munkatársak tájékoztatását.

A projekt alábbi három elemének végére értünk: • dolgozói elégedettségvizsgálat, • tanácsadók körében történő hangulatfelmérés, • saját munkavállalók munkasajátosságait mérő tesztelések. A hírGETmondó újság első számában részletesen jellemeztük a szervezetfejlesztési projekt elemeit, ahol kiemelésre került, hogy a minőségirányítási rendszer elemeként minden évben fel kell mérni a munkatársak/ kollégák és tanácsadók elégedettségét és hangulatát. Dolgozói elégedettségvizsgálat A beérkezett és összesített vélemények alapján nyugodtan állíthatjuk, hogy a teljes vállalati véleményt képviselik számszerűen (a munkavállalók 83%-ának álláspontját tükrözi). A kiosztott 35 db kérdőívet 29 munkatárs töltötte ki és juttatta vissza. A vezetőség bízik abban, hogy a folyamatos vállalati és létszámnövekedés mellett, a fenti magas véleménynyilvánítási hajlandóság továbbra is megmarad. A munkatársak majdnem fele (42%) már a vállalatnál dolgozó ismerősétől kapott információ alapján tájékozódott a felvételi lehetőségről, 38% a internetes hirdetésből, 15 %-a pedig egyéb csatornákon keresztül szerzett tudomást a megüresedett pozícióról a vállalatnál, amely egyértelműen jelzi a munkatársak elégedettségét.

energetikai információk, amelyeket kollégákkal és más területen dolgozókkal is fele-fele arányban megbeszélnek, mint aktuális témákat. A munkatársak 96%-a fontosnak tartja, hogy kapjon visszajelzést munkája minőségéről. A kommunikáció hatékonyságának javulását célzó lépések kidolgozása már folyamatban van, amelyet az új irodába költözés is segíteni fog. Próbaidő alatti betanítással, feladatátadással munkatársaink 60%-a elégedett volt, ennek ellenére a területek vezetői nagy hangsúlyt fektetnek az új munkavállalók hatékony(abb) oktatására. A sok törvényi változás mellett a vezetőség arra is kíváncsi volt, mi a munkatársak preferenciája a cafetériák között. Lásd. 1.ábra.

Jelezték a munkatársak, miszerint a munkaköri leírásaik már nem aktuálisak, és a jelenleg tartó gyors szervezeti változások, mint például a munkafolyamatok változása nagyban (54%) befolyásolják a munkatársakat, a válaszadók 78%-a jelezte, hogy nem a saját munkakörébe tartozó feladatokat is ellát. Ezt a problémát már előre érzékelte a vezetőség, s a jelen projekt elemeként készülnek a munkafolyamatok rendszerezése és az aktuális munkaköri leírások. Februárra várható végleges aktualizálásuk. Kiemelkedő, hogy a munkafolyamatok javításában sokan vennének szívesen részt (70%), jelezték is a meglátásaik szerint javításra szoruló területeket, ezek: a kommunikációadminisztrációs-ügyintézés hatékonysága. A Get Energy Kft.-nél méretéből adódóan a fontos információk a közvetlen felettesen és a kollégákon keresztül jutnak el leggyorsabban a munkatársakhoz. Ezek az ügyvezetői és

1. ábra

2011. február

hírGETmondó 21


aktualitások A 2011 évi HR stratégia kialakításakor a bér és egyéb juttatások témájában fenti rangsort tekinti irányadónak a vezetőség. A válaszadóknak legfontosabb a munkájában a pénz, majd az elismerés és utána a biztos munkahely, a „céghez való tartozás” és a „felelősség” zárja a sort, munkavállalóink véleménye alapján (Lásd 2. ábra). A kérdőív során aktuális javaslataikat is megtehették a Get Energy Kft. munkatársai. A folyamatok javítására a válaszadók 70%-a írta, hogy ötlete is lenne. A részletes javaslatokat az érintett vezetők dolgozzák fel és megpróbálják a 2011-es évben figyelembe venni. Összességében az első dolgozói elégedettség vizsgálat nagyon eredményesnek mondható mind érdeklődés és egyben kitöltési arány szintjén, mind az adott javaslatok és válaszok valós értéke szintjén. Tanácsadók hangulati felmérése Szintén a minőségirányítási rendszer eleme a tanácsadók hangulatának felmérése, amelynek részletes elemzését a következő hírGETmondó újságban olvashatják el. Elöljáróban a válaszok arányát jeleznénk (lásd 3. számú ábra), amely messze magasabb volt az elektronikus úton kiküldött és kitölthető kérdőíveknél szokásos értéknél.

2. ábra

A beérkezett válaszok és a személyes javaslatok aránya nagyon magas, az eredmények egy külön cikkbe kerülnek, a javaslatokat pedig a vezetőség, abból is kiemelten az ügyfélszolgálat (Fazekas Attila) és kereskedelem/ értékesítés/ tanácsadás (Ridács Tibor) vezetői elemzik s teszik bele 2011 megvalósítandó célkitűzései közé. Képzési igények és kompetenciák felmérése A munkatársak tesztelése mellett azért is döntött a vezetőség, mert az emberi erőforrásban rejlő Humán Tőke értékét megbecsüli, s a vállalat legfőbb értékének tekinti. A meglévő és folyamatosan csatlakozó kollégák folyamatos képzésére és a továbbképzésére nagy hangsúly kerül a 2011-es évben. Ezt hatékony képzési terv nélkül kivitelezni nem lehetséges, ezért jelen projekt keretén belül részletesen felmérésre került a kollégák egyedi képzési igénye- egy rövid, strukturált, elektronikus dokumentum formájában, amelyet a munkakörükben szükséges kompetenciákkal és ismeretekkel összevetve készül el februárban a képzési terv az idei évre.

3. ábra

A tesztelés eredményei nem szelekciós célt szolgáltak és szolgálnak a jövőben sem, éppen ellenkezőleg, a vezetőség és a munkatársak számára optimális képet alkotnak a fejlesztendő területekről. A személyes konzultációk során a munkatársak erről közvetlenül is megbizonyosodtak. Az egyéni eredmények csakis az egyének számára publikusak, ezek írásbeli értesítője január végén megérkezik minden tesztelt kolléga számára, amelyben már az év végén, év elején belépett munkatársak is részt vettek. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy minden Get Energy-s kolléga elbeszélgetésre fordított idejét és Mester Kriszta segítségét 22 hírGETmondó

2011. február

4. ábra


aktualitások megköszönejm a szervezés során. A következő újságban a hangulati kérdőív részletes elemzésére térünk ki és a projekt további részelemeiről küldünk tájékoztatást. Cser Orsolya- projektvezető

HELYZETJELENTÉS A GET ENERGY –CBA ÉS A GET ENERGY –REÁL EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL

M

int már több információs csatornán keresztül értesült mindenki, a Get Energy keretszerződést kötött két nagy, az egész országot behálózó üzletlánc, konkrétan a CBA és a Reál központjaival. Mintegy két hónap elteltével egy konkrét helyzetjelentést kívánunk adni, mi is történt, hogy áll ezen üzletek felkeresése, milyen hatékonyságú a szerződéskötés. Elsőnek a CBA szerződéses partnereinek felkeresését kezdtünk meg. Részeredmények:

partnerekkel kötjük meg, és mint a telephelyei anyagát, csatolja a szükséges közüzemi szerződéseit és számláit. Természetesen az a cél, hogy minden elárusító helye audit átvilágítás alá kerüljön. Volt példa, amikor a budapesti négy üzletét, múltra vonatkozóan rendben találtuk, de az egyetlen vidéki kisebb boltja esetében többszázezer forintos túlfizetést tártunk fel. Figyelem: a közüzemi audit összességében nem csak a múltra értendő. Az esetek nagy részében a jövőre vonatkozóan szép számmal van megtakarítás, több esetben beruházási lehetőséggel párosítva. Az ezzel kapcsolatos szolgáltatásaink igénybevételével járó előnyöket ügyfelünk újabb, más irányú megbízási szerződéseink elfogadásával élvezhetik. Eddigi tapasztalatunk szerint a szerződéses partnerek 38%-a került befoglalásra, ami mintegy 200 körüli ügyfelet és az általuk üzemeltetett közel 500 boltot öleli fel. Konkrét kapcsolatfelvétel a befoglalt ügyfelek 70%-a esetében történt meg, melynek részeredményeként 33 szerződés már beérkezett. Látható, hogy potenciál van még. A befoglalások elemzésekor egyértelműen látszik, hogy tanácsadóink, a lakhelyükhöz mért távolságon túl, a szerződéses partner mérete szerint végezték foglalásaikat. A Reál esetében az eljárási rend hasonló a már bevált módszerhez.

Fontos tisztázni a fogalmakat. Egy szerződéses partner nem kifejezetten egyetlen üzlethelyiséget jelent. A CBA egyéni vállalkozókkal és társas vállalkozásokkal áll kapcsolatban, mint szerződéses partnerekkel. Ezen vállalkozások több, akár 50 üzletet is üzemeltetnek. A megbízási szerződést minden esetben a szerződéses 2011. február

hírGETmondó 23


aktualitások Itt a részeredmények némileg különböznek, eddig a befoglalt szerződéses partnerek mintegy 81%ban kerültek felkeresésre. A Reál régiói igazgatóit megkerestük és kértük támogatásukat. A próbahívások és a tanácsadói visszajelzések alapján elmondható, hogy mindkét üzletlánc szerződéses partneri hozzáállása igen sokszínű, összességében azonban inkább pozitív. A CBA saját maga, központilag végzi az energia beszerzését, ennek ellenére már tapasztaltunk ez irányú érdeklődést. A Reál 2011-re beszerezte villamos energia szükségletét, de 2012-re nincs határozott elképzelése. A központi tárgyalások február végén kezdődnek. Ridács Tibor

AKAR-E VELÜNK JÁTSZANI? Azért ragadtam a klaviatúrát magamhoz, mert tapasztalatom szerint több tanácsadó kolléga küzd az Ügyfelekkel való tárgyalásai során a sikerdíj és a realizálható haszon kérdésével. Remélem, hogy az itt monitorra vetett sorokkal némi segítséget tudok nyújtani ezzel kapcsolatban.

A

közelmúlt tudományközi együttműködésének egyik eredménye, hogy a közgazdaságtanban, szociológiában játékelméleti modelleket is használnak a döntési folyamatok elemzésének segítésére. Az úgynevezett racionális döntés elméletében feltételezik azt, hogy minden ember saját hasznát igyekszik maximalizálni és birtokában van az összes olyan információnak, mely szükséges az optimális döntéshez. Hogy ez a feltételezés mennyire felel meg a hétköznapi valóságnak, azt most nem szándékozom részletesen leírni, több okból sem. Egyrészt hosszú lenne, másrészt az alant leírt modell és annak használhatósága szempontjából nincs jelentősége, harmadrészt a nem is annyira kockafejű tudósok - hiszen ők is szeretnek játszani – sokkal jobban kielemzik ezt nálam. Nézzük inkább az egyik klasszikust, ami nem más, mint a fogoly-dilemma: 2 bűnözőt lefülel a hatóság, kihallgatásukkor egymástól elválasztva őket az ügyész a következő ajánlatot teszi mindkettőnek: ha mindketten tagadják tettüket, akkor (valamilyen mondvacsinált okkal) 1-1 év börtönbüntetést kapnak. Ha egyikük bevallja a bűnt, miközben a másik tagadja, akkor az egyik kap 10 évet, a másik 24 hírGETmondó

2011. február

szabad. Ha mindketten bevallják, akkor 5-5 évet fognak a sitten csücsülni. Íme a játék lehetséges kimenetelei táblázatban összefoglalva:

A nagy kérdés az, hogy vajon a foglyok az egyéni mérlegelés során az együttműködést vagy a dezertálást választják-e? Mielőtt ezen elkezdenének a kedves kollégák gondolkozni, hadd alakítsam át a modellt a mi esetünkre, vagyis a Get Energy és az Ügyfél kapcsolatára a nyereség szempontjából. A fogoly-dilemmával szemben itt megvan az az előny, hogy a résztvevők kommunikálhatnak egymással. Alapfeltevésként kezeltem azt, hogy : 1. a maximálisan elérhető haszon a Get közreműködésével teremthető meg 2. az Ügyfél egyedül is képes leszorítani költségeit, de kisebb mértékben és költségekkel terhelve ezt a táblázatot kapjuk:


aktualitások Az első kockában annak az eredménye található, ha nem jön létre együttműködés. Sok szót nem érdemes vesztegetni rá, a nyereség 0. A másodikban a Get Energy nem szeretne együttműködni az Ügyféllel valamilyen okból kifolyólag (pl. kicsi a fogyasztás). A nyereség ismét 0. (Azért az Ügyfelet ne felejtsük el, ki tudja, hátha egyszer majd neki is tudunk segíteni, illetve mindenképpen kérjünk tőle ajánlást.) A harmadik mezőben az Ügyfél dezertál. A mi nyereségünk 0, az övé 20. Ez már érdekesebb helyzet és egy tárgyalás során remekül fel is lehet használni. Ugyanis, ha lehetséges partnerünkben felmerül a kérdés, hogy akár egy múltbeli vizsgálatot, akár egy jövőbeni megtakarítást nélkülünk is megoldhat, kész válaszunk van rá. Amennyiben önállóan cselekszik, nélkülözni fogja a mi szakértelmünket és kapcsolatrendszerünket, piaci ismertségünket. Ez már önmagában is

csökkenti az elérhető haszna összegét, ám még azt sem árt hozzászámolni, hogy mindenképpen fognak költségei is keletkezni (utánajárási idő, telefonok, más szakember bevonásának díja, beruházás). A negyedik kocka a kétoldalú együttműködésé. A várható haszon 50 -50, vagyis mindkét fél egyenlő mértékben részesül. Az Ügyfelet a szükséges dokumentumok összeszedésén és eljuttatásán kívül semmilyen egyéb költség nem terheli. Minden mást elvégzünk mi, ami ahhoz szükséges, hogy anyagi előny származzék a kapcsolatból. Felhasználjuk az erőforrásainkat (szakértelem, kapcsolat, ismertség), mégpedig egy ismeretlen összegű díjazás fejében! Az ajánlat korrekt. Ezek tükrében azt hiszem, megkérdezhetjük bátran az Ügyfelet, hogy akar-e velünk játszani… Jánka Viktória tanácsadó

JÓTÉKONYSÁGI ADOMÁNYOZÁS A VÖRÖSISZAPKATASZTRÓFA KÁROSULTJAI RÉSZÉRE

fotó: Bohati Bence

fotó: Bohati Bence

„2010. október 4-én átszakadt a MAL Zrt. vörösiszap-tárolójának gátja. A 600-700 ezer köbméternyi iszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településének mélyebben fekvő részeit. A katasztrófa 10 emberéletet követelt, és legalább 150 ember került kórházba súlyosabb sérülésekkel. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék kb. 40 ezer négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai

károkat okozva az ajkai térségben.” A tragédiát követően az egész ország megmozdult, mindenki segíteni akart. Cégek, magánszemélyek, egyházak ilyen mértékű összefogása talán még soha nem volt tapasztalható. A pénzbeli adományokon túl rengeteg természetbeli felajánlás is történt. Élelmiszereket, ruhákat, háztartási eszközöket, minden, a normális életvitel elősegítéséhez 2011. február

hírGETmondó 25


aktualitások volt egyszerű, hiszen a jelentős mennyiségű áruhoz autót kellett bérelni. Így indultunk el négyen Kotulyák Tamás ügyvezető, Bohati Bence grafikus-fotós kollégánk a teherautó sofőrje és jómagam a közel két órás útra.

fotó: Bohati Bence

szükséges dolgot juttattak el a rászorulók részére. Cégünket is megérintette: segíteni kell a bajba jutottakon. Célunk volt, hogy ne egy segélyszervezeten keresztül juttassuk el az adományainkat, hanem közvetlenül a helyszínen a leginkább érintettekhez. A kolontári polgármester úrral egyezkedve, közösen arra jutottunk, hogy a legfontosabb egy új kazán lenne az iskola számára. A szükséges információk leegyeztetése után megkerestük a VAILLANT Kft.-t, akik látva a segíteni akarást a nagykereskedelmi ár törtrészéért adták el nekünk a kondenzációs kazánt. (Erről csak annyit említenék meg, hogy a lehető legkorszerűbbet vásároltuk meg, amely az eddig kettő kazán helyett egyedül is képes a teljes iskola fűtési rendszerének kiszolgálására.) A rendelkezésünkre álló fennmaradó keretből, még szintén előzetes egyeztetések alapján a Devecserben található óvoda számára a NAPFÉNY-PAPLAN 2000 Kft.-től 100 db ágyneműgarnitúrát vettünk, melyhez tetemes összeggel járult hozzá az eladó is.

Első állomásunk Kolontár volt. A településre érve megdöbbentő látvány tárult a szemünk elé. Magunk előtt láttuk, ahogy a vörös iszap elönt mindent, ami az útjába kerül, élénkvörös sávot festve a házak falain is. Az iskolához érkezve pár perc elteltével már fogadott is bennünket az iskola igazgatónője, Soháné Csóka Zita, aki elmesélte, hogy az iskola előtt látható üres pusztán a katasztrófa előtt családi házak sorakoztak. Mostanra mindegyiket ledózerolták. A tragédia idején a gyermekek pont iskolában voltak, talán ez mentette meg az életüket. A kazán átadása után, búcsúzóul készítettünk néhány képet, átadtuk az emléklapot és indultunk tovább a következő állomásunkra: Devecserre. Az óvodában már várt bennünket az intézmény vezetője, Szabóné Bakos Katalin, aki boldogan fogadta el az ajándékokat. Itt is készítettünk n é h á n y fotót, majd hazaindultunk Budapestre.

Reméljük, hogy a közeljövőben nem történnek hasonló katasztrófák, mindenesetre számunkra nagy öröm, hogy ennyi gyermeken egyszerre segíthettünk, ezért A többszörösen egyeztetett időpontok alapján eldöntöttük, hogy a jövőben is támogatni fogjuk december 18-án indultunk el a katasztrófa a rászorulókat. sújtotta területre. A szállítás megszervezése sem

26 hírGETmondó

2011. február


aktualitások KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK

Terveink szerint az idei évben a kommunikációs csatornákra is szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni. A folyamatosan bővülő szolgáltatásaink elengedhetetlenné teszik a marketing terület fejlesztését is. A megfelelő kommunikációt azért tartjuk fontosnak, hogy a cégünkkel kapcsolatos információk minél szélesebb körhöz eljussanak. Eddigi megjelenéseink: Egész évben látható a reklámtáblánk a pécsi PMFC Stadionban és az Alba Volán Jégcsarnokában is. Sőt, itt a jégbe is belefestették a logónkat. Hamarosan megjelenik a hirdetésünk a Gazda-Társ Hírlevélben (A DélAlföldi Régió Agrárkamaráinak közhasznú havi kiadványa), emellett a Rádió1-ben is hallható a reklámspotunk.

A legfrissebb megjelenésünk a héten készült el. Szabó Gergő raliversenyző Mitsubishi Evo IX. versenyautójának a motorháztetejét dekoráltuk, reméljük ezzel plusz energiát adunk a versenyzőnek is az idei szerepléséhez. Csóka Krisztina

2011. február

hírGETmondó 27


aktualitások A NAGY MŰVÉSZEK HASZNÁLJÁK A RENDELKEZÉSÜKRE ÁLLÓ SZÍNEKET, AVAGY PALETTÁNK SZÍNEIT

A múlt év júliusában elindult egy cég, úgy hívják: Get Energy. Sokan megismerték. Ki így, ki úgy. Megismerték a szolgáltatók, sok pénzükbe került. Megismerték a fogyasztók is, akik mindenképpen nyernek. Nyernek, hiszen egy közüzemi audit múlt elvégzése estén két eset történhet: vagy gazdagabbak egy szakmai audittal és megnyugodhatnak, hogy nincs túlfizetésük, vagy az átvilágítás során kiderül, hogy indokolatlanul többet fizettek közüzemi számláikra. Ezt az összeget visszahozzuk részükre.

M

indkét esetben csak nyernek, hiszen ha az elkészült auditjelentés nem tartalmaz túlfizetést, akkor ezen szakmai audit egyetlen fillérjükbe sem került. Amennyiben viszont kiderül a turpisság, intézkedünk a többlet visszatérítéséről. Ez sem kerül plusz költségbe, hiszen sikerdíjunk a visszahozott összeg fele. Ahhoz, hogy ügyfelünk nyeresége még több legyen, ingyen és bérmentve elkészítjük számára a vizsgált időszak energiamérlegét, valamint feltárjuk előtte, hogy minimális befektetéssel, vagy anélkül, milyen jövőbeli energia megtakarítást tudunk számára biztosítani. A Get Energy-re jellemző módon, ha ügyfelünk igényli, ESCO beruházás keretében átvállaljuk a finanszírozást és annak költségeit, valamint az üzemeltetési és karbantartási költségeket. Olyan ez, mintha egy annak idején korszerű és kiváló autónak számító Lada 1200-at egy mai, biztonságos, megbízható, kényelmes, üzemanyag takarékos, a mai kor elvárásainak megfelelő autóra cserélnénk, mindezt úgy, hogy egyetlen forintot sem kell ráfordítanunk, sőt, az üzemanyag fogyasztáson megtakarított pénz felével havonta gazdagszunk, ráadásul a szervizre sem kell költenünk. A hab a tortán az, hogy a futamidő végén egy jelképes összegért, mondjuk az autó eredeti vételárának 1%áért, azaz egy százalékáért a tulajdonjogot is magunkénak tudhatjuk. Őszintén, kit nem érdekel ez a lehetőség?!

választja ügyfelünk, ismét nyer. Nyer, mert mentesül az energetika nyűgjétől. Folyamatosan kontroll alatt tudhatja havi számláit, biztos lehet abban, hogy csak az Őt valóban megillető számlák kiegyenlítése terheli. A Pro csomagtól már a cash flow elkészítéséhez is biztosítunk adatokat, és számlaeltérés esetén eljárunk helyette a szolgáltatónál. A VIP csomag ennél is többet tud. Ügyfelünket mentesítjük a továbbszámlázás és egyéb nyűgök terhe alól, sőt eseti szerződéseknél akár villamos áram menetrendet és gáz nominálást is végzünk helyette. És mindezt mennyiért? A szolgáltatásokhoz és az átvállalt feladatok terhéhez, felelősségéhez képest minimális havi költség ellenében. Akár egy jól képzett energetikus munkabérének és annak költségterhei töredékrésze fejében.

A jövőbeli megtakarítás realizálásához az energiagazdálkodás is megrendelésre kerül, ami szolgáltatásaink királynője. Egy gyöngyszem, ami ügyfeleink energia-felhasználását optimalizálja. A három szolgáltatási csomag közül bármelyiket

Ha megtakarításról, költségcsökkentésről beszélünk, mindenkinek eszébe jut a legalapvetőbb gondolat: olcsón jót vásárolni. Lássuk be, ez azért nem mindig sikerül. Ezt számos vállalkozás és intézmény tapasztalta

28 hírGETmondó

2011. február


aktualitások már. Kollégánk mondását idézve: mindig van olcsóbb ár. Ezt az olcsóbb árat hozzuk ügyfeleink részére. Függetlenségünk, szakértelmünk és nem utolsósorban piacvezető és meghatározó mivoltunk révén garantáljuk partnerünk részére a bázisárához képesti legjobb beszerzési árat, sőt esetenként kedvezőbb feltételekkel is, mint azt ügyfelünk jelenlegi szerződése lehetővé teszi számára. Közpénzből gazdálkodó intézmények bizonyos értékhatár felett közbeszerzésre kötelezettek. A Get Energy felismerte ezt a piaci igényt is és a nyilvántartásba bejegyzett, hivatalos közbeszerzőink közreműködésével ilyen jellegű intézményi ügyfeleink segítését is sikerrel ellátjuk. Minden gazdálkodó vállalkozás, amely legalább 50 főt alkalmaz vagy 10 millió euro árbevétellel rendelkezik, innovációs járulék fizetésére kötelezett. A törvény - felismerve a kutatás, fejlesztés fontosságát és ennek finanszírozás szükségességét - úgy rendelkezik, hogy adott vállalkozás dönthet úgy, hogy saját magát gyarapítsa, fejlessze, mindezt az innovációs járulékának terhére. Azaz, legálisan csökkentheti adóterhét, ezzel egyidejűleg növelve saját értékét. Ezt mivel is tehetné meg jobban, mint a KEIK által biztosított szolgáltatással. A gazdaságos működés érdekében számos esetben alkalmazzák a villamos energia feszültségének változtatását. Ehhez azonban transzformátor telepítése szükséges, aminek elkészültéig igen kanyargós az út. A kiviteleztető cég rögtön az elején, már a tervezés fázisában találkozik az első nehézséggel. Ma egy transzformátor állomás engedélyeztetési procedúrái közel másfél évig tartanak. A Get Energy szakmai és humán hátterével ezen idő a felére csökken. Gyakorlatilag a tervezéstől a kivitelezésen keresztül az üzemeltetésig, mindent intézünk, amennyiben ESCO beruházás keretében, ügyfelünknek megfinanszírozva készítjük el és a futamidő végéig üzemeltetjük azt. Tehát megint csak egy forint plusz költség ráfordítása nélkül biztosítottunk ügyfelünk számára egyszerre költségmegtakarítást, üzembiztonságot, karbantartást, üzemeltetést és korszerű berendezést, amelynek tulajdonjogát a futamidő végén jelképes összeg ellenében ügyfelünk részére átadunk.

A tapasztalat azt mutatja, hogy egyre több, az energetikát érintő kérdéssel, kéréssel keresik meg a Get Energy-t vállalkozások, intézmények. Fentieken kívül mérnöki-, szakértői szolgáltatásainkat is igénybe veszik. Világításkorszerűsítést több nagyvállalatnál, önkormányzatnál végzünk. Szolgáltatási palettánk ezen színárnyalata várhatóan komoly felfutást tudhat majd magáénak. Hatalmas és gyors a fejlődés a higanygőz területén, a nátriumos lámpáktól a korszerű LED világításig. A Get Energy megismerésével van még egy nyertes tömeg. Ez a tömeg a Get Energy szolgáltatásait közvetítő energetikai tanácsadók sokasága. Az indulástól mára 664 fős, az ország teljes egészét lefedő hálózat alakult ki, melynek minőségi fejlesztése kiemelt fontossággal bír a Get Energy tulajdonosai és menedzsmentje számára, akik ugyanilyen fontossággal kezelik a szakmai hátteret adó energetikus kollégákat, valamint a back office-t biztosító ügyfélszolgálati , adatrögzítő és asszisztens munkatársakat. Salvador Dali azon kevesek egyike, akit már életükben is elismert és sikeres művészeként tartott számon a világ. Sikere a belső, különleges világában, egyéniségében rejlik és abban, hogy munkássága során a legjobb tudásával, különleges egyéniségének megfelelően HASZNÁLTA a rendelkezésére álló paletta színeit. Ridács Tibor

2011. február

hírGETmondó 29


éremklub ÉREMKLUB Folyamatos figyelemmel kísérjük tanácsadóink sikeres munkáját, és nagyon várjuk már, hogy az első díjakat, elismeréseket kioszthassuk az átadó ünnepségen. Reméljük, hogy mihamarabb sort keríthetünk az ünnepi alkalomra – a minősítő fokozat díjazásáról azonban további részleteket még mindig nem árulhatunk el.

akik fej-fej mellett vezetnek. Íme az aktuális állapot:

Pakosz Mihály Rády László Kátai Gyuláné Tóth Imre dr. Az előző számban közölt rangsorhoz képest a Balla Júlia legfrissebb adatok szerint jelentősen nőtt a beérkezett szerzősédek száma. Gratulálunk! A sorrendben történt helycsere, illetve vannak,

92 92 91 81 78

(2011. 01.26-án 16.00 órakor)

További sikeres szerződéskötést kívánunk! Csóka Krisztina


együttműködő partnerünk EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

Ezek az anyagok már számtalan területen orvostudomány és gyógyszeripar, mikroelektronika, textilipar, űrtechnika, autóipar – bizonyították, hogy a jövő csúcstechnológiájának hírnökei. A nanotechnológia különleges alkalmazási területe a felületkezelés, ahol lehetőség nyílik a tisztaság megőrzésére és a környezet védelmére. A lótuszvirág évezredek óta a tisztaság jelképe. Leveleinek különleges vízlepergető és szennytaszító hatása van. A nanotechnológia megfejtette a növény titkát, és az így előállított bevonatok alkalmazásával hasonló eredményeket ér el számos felhasználási területen. Mikroszkóp alatt megvizsgálva egy sima felület is egyenetlen: repedésekkel, barázdákkal teli. Az érdes felület a nanorészecskékkel kiegészülve egyenletessé válik, ami által a külső hatások, eső vagy szennyeződés, könnyedén leperegnek róla. A nanorészecskék méretéből fakadóan különböző bevonatokat állíthatunk elő: minél kisebb a részecske, annál jobban képes a felület formáját felvenni, részévé válni. Az öntisztuló és vízlepergető tulajdonságoknak köszönhetően a gépjárműiparban is hamar elterjedtek ezek a bevonatok. A biztonságos vezetéshez elengedhetetlenül fontos a folyamatos, zavartalan kilátás. Az ily módon kezelt szélvédő esős időben víztaszítóvá válik, segíti a szabad, torzításmentes kilátást, rövidebb reakcióidő alatt észlelhető a váratlan akadály. A kutatási eredmények, és a tapasztalat egyértelműen alátámasztja, hogy a nanobionikus, H2OFF bevonatokkal, csökken a reakcióidő, így csökken

A tudomány megállás nélkül kutatja a kisebb, gyorsabb, pontosabb megoldásokat. A hagyományos technológiák miniatürizálása mára a nanotechnológiában öltött formát, útjára indítva a XXI. század stratégiai jelentőségű iparágát. A nanotechnológia forradalmának köszönhetően a mérnöki tervezés atomnyi méretekben valósul meg (1 milliméter = 1.000.000 nanométer, az emberi hajszál 80.000 nanométer vastagságú). A nanotechnológiával olyan termékeket, anyagokat alkothatunk, amelyek már az elemi részecskéik szintjén kontrolláltak, tulajdonságaik befolyásoltak. Ezen termékek minden képzeletet felülmúlóan funkcionálisak, hatékonyak, környezetbarátok. a féktávolság, elkerülhető a balesetveszély, a gépjármű élettartama növekszik. A bevonat védelmet nyújt a karcokkal szemben, növeli a kopásállóságot, az eredeti fényezés megóvását. A H2OFF bevonatok ellenállnak az UV sugárzásnak, a vegyszereknek, egyszerű tisztíthatóságukkal hosszantartó, ragyogó felületet eredményeznek. A H2OFF bevonatok nem csak a vezetőt és gépjárművét, de a környezetet is kímélik: a tisztítás során nincs szükség különféle vegyszerekre, ami az autó tulajdonosok számára komoly megtakarításokkal jár. Már korábban is léteztek a gépjárműiparban olyan bevonatok, amelyek használatával hasonló eredményeket érhettek el, mint a

2011. február

hírGETmondó 31


aktualitások Nagy különbségeket találunk a nanotechnológiával gyártott nanobionikus elnevezésű bevonatok között is: a nanorészecskék méretei határozzák meg a felület időtállóságát, tartósságát. Minél kisebb nanorészecskék épülnek be a felület szerkezetébe, annál erősebb kötés alakul ki: nő a vízlepergető, szennytaszító hatás, így a vezető biztonságérzete is. Ezzel arányosan, ha a nanorészecskék mérete növekszik, a bevonat veszít a tartósságából, lassul a víztaszító hatás, nehezebben tapad a felület szerkezetéhez. nanotechnológiával, kérdés, hogy ezek mennyivel jobban ártanak, mint használnak. A különböző polimer bázisú anyagok, mint a wax, akril, szilikon egy különálló réteget alkotnak a gépjármű felületén, amelyek korlátozott ideig, sokszor nem megfelelően taszítják a vizet, szennyeződéseket. A bevonatok legtöbbször valamilyen vegyi anyagot tartalmaznak, környezetvédelmi szempontból károsak, az autó tisztításához további vegyszerekre van szükség, nő az autómosások száma, nagyobb költségek jelentkeznek. A hatás minőségét tekintve is eltérőek a vélemények. A H2OFF bevonatok lényege, hogy a felületre felhordva egységes szerkezetet alkotnak a gépjárművel, így lesz az ellenállása maximális a külső környezeti hatásokkal szemben. A waxokat, polimereket, teflont tartalmazó bevonatok az autóápolásban csak rövid ideig élvezhető megoldások. Egyszeri, kétszeri autómosás után - mivel nem kapcsolódnak össze a felülettel, csak újabb réteget képeznek elvékonyodnak, gyengül az ellenálló képességük. Ezek az anyagok is a szabad kilátás elősegítésére készültek, azonban - a rossz minőségű bevonat és a szakszerűtlen felhordás - ennek épp az ellenkezőjét okozzák.

A H2OFF szélvédőbevonat egyszerűen, kényelmesen és olcsón elérhető az ország egész területén: igénybe vehetjük a különböző márkakereskedésekben, autómosókban, autókozmetikákban is. A Nanopontokon a diplomás nanotechnikusok körülbelül fél óra alatt, három fázisban végzik el szakszerűen a szélvédőbevonat felhelyezését. A szigorú oktatásban részesült nanotechnikusok a megfelelő tisztítás után eltávolítják a nanoméretű szennyeződéseket, majd felviszik a bevonatot. A H2OFF bevonat nanorészecskéi a szélvédőre kerülve három réteget alkotnak: az első szorosan összekapcsolódik a felülettel, a második egy extra kemény, ellenálló réteget képez, a harmadik pedig biztosítja szélvédőnk víz- és szennytaszító felületét. A H2OFF bevonatok szigorú minőségi előírásoknak, követelményeknek felelnek meg. A kezelt szélvédő esős időben is torzításmentes kilátást biztosít a vezetőnek, csökkentve a balesetveszély kockázatát.

A H2OFF szélvédőbevonatra a gyártó fél év cseregaranciát vállal. Hat hónap elteltével a bevonat az ablaktörlő-lapát mechanikai hatásának köszönhetően kopni kezd – ami csak a hatás csökkenésében érzékelhető, szabad szemmel nem látható -, ilyenkor javasolják az Nem megfelelő kilátás esetén a balesetveszély ismételt kezelést. kockázata duplájára nőhet. A későn észrevehető A H2OFF szélvédőbevonat az első olyan itthon akadályok miatt nő a reakcióidő, a féktávolság is megvásárolható kezelés, ami mellett a sokszorosára emelkedik. A nem megfelelő nemzetközileg is elismert UNIQA Biztosító is bevonatok maró hatása, a hozzáadott vegyszerek „letette a voksát”. és a szakszerűtlen kezelések rongálják a fényezést, és jelentős kárt tehetnek az autó karosszériájában Pesoldt Ferenc vezető instruktor,Pesuth Rita6is. A H2OFF bevonatok vegyszermentes szoros kick-boksz világbajnok és Szabó Gergely használata viszont környezetkímélő és kifizetődő. raliversenyző személyes ajánlásait a www.h2off. hu honlapon lehet elolvasni. Csepeli Dóra 32 hírGETmondó

2011. február


képzéseink MÁRCIUSI OKTATÁSOK Szeptembertől bevezetett szokásunkhoz híven, 2011 január közepén is tájékoztattuk tisztelt tanácsadóinkat a következő hónap oktatási programjáról. Mindent megteszünk a megfelelő információáramlásért, mert kiemelten fontos számunkra a velünk együttműködő munkatársak tudásának fejlesztése, ami a minőségi hálózatfejlesztés egyik legalapvetőbb feladata. Ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az oktatási időpontok előre jól kalkulálhatók legyenek.

hiszen a mindennapok telefonos, e-mailes kommunikációjának hatékonyságát segíti ezen személyes kontaktus is.

Ahogy látható, megtartjuk az általános oktatási és konzultációs sémát. Havonta két alkalommal, nagy közönség előtt, kifejezetten előadás jellegű prezentációval és másik két időpontban, klubjellegű kommunikációs programokkal segítjük belső ügyfeleink tudásszínvonalát legjobbá tenni. További, más klubtalálkozókat is megrendezünk, melyekre kiemelt tanácsadóink Nagy öröm számunkra tanácsadóinktól érkező külön meghívást kapnak. nagyszámú pozitív visszajelzés, melyekkel visszaigazolják munkánk, a Get Energy ez irányú Az élet halad, a sok bizonytalanság mellet egy biztos: fejlődni, fejleszteni kell. Aki ezt nem teszi, megfelelőségét. Februártól módosítottunk az oktatások az lemarad és elvész. A kor követelményeit struktúráján. Több alkalmat szánunk a szem előtt tartva, és a Get Energy fejlődési részterületek menedzserei által közvetített üteme és foka szerint korszerűsítjük képzési rendszerünket is. Ennek keretein belül különös információ átadásra. Három célból tesszük ezt: • egyrészt minden témakört több előadó figyelmet szentelünk új és meglévő tanácsadóink tolmácsolásával, több módon, más stílusban megfelelő szinten történő tudásfejlesztésére, közvetítünk partnereink felé, ezzel is a vezetőképzésre, vizsgarendszerünkre, az munkatársaink tudását és magabiztosságát oktatások helyszínére, a klubok témáira és rendszerünk komplexitására. Ezen gondolatok erősítve, • másrészről a szakterület specialistája már megfogalmazásra és kidolgozásra kerültek, amit mélyebben, a konkrétumokat feltárva mutatja a Tulajdonosok elfogadtak. A konkrétumokat, a korszerűsítés bevezetésével kapcsolatos be prezentációját, • harmadrészt, de nem utolsósorban, fontosnak információkat a hírGETmondó következő ítéljük meg a személyes kontaktust tanácsadó számából részletesebben megismerhetik. és a szakmát képviselő kollégáink között, Ridács Tibor

34 hírGETmondó

2011. február


érdekességek, információk VÁLLALATOK/ ENERGIA

Szép csendben drágult az egyetemes áram A piac a mostaninál nagyobb emelést indokolt volna a szakma szerint.

F

ebruár 1-jétől mintegy 6%-kal drágult az egyetemes szolgáltatásban a villamos energia. A teljes tarifa viszont csak 3-4%-kal nőtt, mert a rendszerhasználati díj nem emelkedett. A drágulás mértéke a háztartási felhasználók számára kisebb, a nagyfogyasztóknak nagyobb lett. A döntés az egyetemes szolgáltatókat kevéssé érinti, a többletbevétel tehát a nagykereskedő MVM Zrt.nél csapódik le. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerint menetrend szerinti áremelésről van szó, a lépés a bejelentett árrendezések sorába illeszkedik. Piaci forrásaink szerint is voltak jelei a tavaly nyáron befagyasztott tarifák év eleji „felengedtetésének”. Az intézkedés a hazai árampiac harmadát érinti. A GKI Energiakutató igazgatója az áramtermelés költségei és piacot befolyásoló tényezők alapján nagyobb emelést tartott volna indokoltnak. Az áremelés időzítése eltér a megszokott, negyedévenkénti ütemezéstől. Emlékezetes viszont, hogy az egyetemes szolgáltatás árait tavaly befagyasztotta a kormány, most tehát jó eséllyel a januárban elmaradt lépés pótlása történt meg. „Menetrend szerinti áremelésről van szó, a bejelentett árrendezési folyamatok sorába illeszkedik a mostani lépés az áram esetében” – mondta a Világgazdaságnak Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Szakmai körökből úgy tudjuk, várható is volt a tarifák növelése, mert már december óta voltak jelei a kormány ilyen irányú terveinek. Az intézkedés a tavalyi 6-7%kal, 40-41 terawattórásra zsugorodott hazai árampiac körülbelül egyharmadát (egyetemes szolgáltatói szegmensét) érinti. Eszerint az éves szinten 13 terawattórányi áram időarányos része kel el mintegy 2 forinttal drágábban az első negyedévben. Emiatt 2011-ben egy átlagos hazai

háztartás villanyszámlája 2000-2500 forinttal nőhet az Origo számításai szerint.

Csóka Krisztina

2011. február

hírGETmondó 35


www.getenergy.hu

hirGETmondo  

hírGETmondó - online újság - január-február