Page 1

ЛИНИЈА - 2

Најважен штипски проект

Конституиран новиот состав на Советот на општина Штип

Локални избори, 2013 година

Илчо Захариев градоначалник

УБЕДЛИВО! ► Зад Илчо Захариев застанаа

► Влатко Миташев од коалицијата „За подобра Македонија“ е избран за претседател на советот кој брои 23 члена. Коалицијата „За подобра Македонија“ има 14 а коалицијата „Сојуз за иднината“ е застапена со 9 мандати

18.560

гласачи

7.192

повеќе од Здравко Коцев

ИНТЕРВЈУ

Спорт Генерални промени во ФК Брегалница

Одлична модна ревија на „ВибаТекс“ во Скопје

Никола Мицевски:

Саша Митрев:

Убедливата Универзитетот победа е ги покажа сите резултат на свои нашите дела предности

Слики кои недостасуваат


2

{[tipski Glas, April, 2013 br. 43

NASTANI

Еве ја првата работа за градоначалникот

Локални избори, 24 март 2013 година

Надмоќна победа на ВМРО ДПМНЕ

Г

раѓаните на Штип се изјаснија дека и во идните четири години сакаат општината да ја води политичката партија ВМРОДПМНЕ. Во тоа име коалицијата „За подобра Македонија“ предводена од ВМРО ДПМНЕ со најголема разлика во гласовите досега го победија својот единствен политички ривал СДСМ кој пак беше предводник на коалицијата „Сојуз за иднината“. На овие избори Штип имаше четворица кандидати за градоначалник и повеќе листи за советници. ЗА ГРАДОНАЧАЛНИК Штипјани и на овие избори покажаа голема свест и одговорност излегувајќи во голем број на овие избори. Од вкупно запишаните 41.573 гласачи своето граѓанско право, во процесот на избор на градоначалник на Штип, го искористија 31.548 избирачи, или високи 75,89 проценти. Тие гласаа на вкупно 69 избирачки места. Неважечки беа 1.214 гласачки ливчиња. ЗАХАРИЕВ Најголем број гласови - 18.560 доби Илчо Захариев, кандидат на коалицијата „За подобра Македонија“. Захариев доби 61,24 проценти од гласовите на штипјани со што на убедлив начин стана градоначалник за периодот 2013 – 2017 година. Со тоа Захариев стана 22 по ред градоначалник на Штип.

КОЦЕВ За кандидатот на коалицијата „Сојуз за иднината“ Здравко Коцев гласаа 11.368 гласачи или 37,51 процент од излезените избирачи. Коцев доби 7.192 гласа помалку од Илчо Захариев. ПОПАНДОНОВ Мијалче Попандонов, кандидат за градоначалник од политичката партија Социјалдемократска унија на Македонија (СДУ) освои 220 гласа или 0,73 проценти ЧАНЕВА За кандидатката на Социјалдемократската партија на Македонија (СДУ) Мара Чанева гласаа 158 избирачи или 0,52 проценти од избирачкото тело кое излезе на избори. СОВЕТ: 14 ОД КОАЛИЦИЈАТА „ЗА ПОДОБРА МАКЕДОНИЈА“ 9 ОД КОАЛИЦИЈАТА „СОЈУЗ ЗА ИДНИНАТА“ Новиот штипски совет за чија конструкција гласале 30.044 го сочинуваат 14 советници од ВМРО ДПМНЕ и коалицијата и 9 советници од СДСМ со коалиционите партии. Советничката листа на ВМРО ДПМНЕ доби 17.228 гласа (57,34 проценти) додека за советничката листа на СДСМ гласаа 10.678 (35,54 проценти) од полнолетните граѓани.

КОНСТИТУИРАН НОВИОТ ОПШТИНСКИ СОВЕТ ▌Влатко Миташев од избран и челниот човек ВМРО ДПМНЕ е из- на Советот на општибран за претседател ната. на Советот Едногласно за прв меѓу еднаквите со-

основното е дека треба да останеме луѓе и по секоја седница да се погледнеме во очи, да застанеме на улица и

Средете го хаосот со Коцанина фурна

З

градата наречена Коцанина фурна, која се наоѓа веднаш спроти уметничката галерија „Безистен“, е во катастрофална состојба. Објектот кој (замислете!) е ставен под заштита на државата како значајно и драгоцено културно наследство на нашиот град и нашата Македонија низа години е само најобична чавкарница. Распадната од сите страни зградата не личи на ништо. Така грда слика а во центарот на Штип!

овиот штипски општински совет брои 23 члена од кои 14 се советници од коалицијата „За подобра Македонија“ предводена од ВМРО ДПМНЕ а 9 се од коалицијата „Сојуз за иднината“ предводена од СДСМ. На конститутивната седница беа верифицирани мандатите на советниците по што беше

ветници беше избран Влатко Миташев, советник од ВМРО ДПМНЕ. Миташев е специјалист по уво нос и грло. - Чест е да се биде прв меѓу еднаквите, но и голема обврска. Овој Совет ќе биде место на дебати, идеи и полемика. Често пати ќе имаме и спротивставени мислења, но она

да поразговараме, бидејќи сите ние работиме за граѓаните на Штип. Ќе има моменти кога партиските бои ќе треба да се заборават, кога бизнис интересите на поединци треба да бидат оставени настрана. Сето тоа во интерес и на Советот и на граѓаните на Штип – изјави по изборот Миташев.

Но, еве го првиот предизвик кој јавно му го упатуваме на градоначалникот Илчо Захариев. Градоначалниче, употребете ги своите овластувања и направете нешто Коцанина фурна да не стои запишана на страниците на грдото лице на нашиот Штип.

Од Заводот за заштита на спомениците на културата ни потврдија дека Коцанина фурна е под заштита на државата. Оттаму додадоа дека проблемот е во тоа што за овој објект долги години се води судска постапка помеѓу две заинтересирани страни но до ден денешен нема судска разврска.

Штип е регионален центар. Универзитетски град. Град на културата. Место на голем број медиуми. Стопански развиена дестинација. Град на бројни градби кои, како наше национално богатство, се заштитени со закон. Но каква е таа заштита ако токму таквите градби личат на она на кое денес личи Коцанина фурна.

Логично се поставува прашањето може ли, поради неажурноста на су-

Штипјани очекуваат промени и во оваа смисла.

Слики кои недостасуваат ▐ На ѕидот пред големата сала на општината недостигаат сликите на петмина претседатели на Извршните совети: Александар Буриќ, Киро Шалев, Никола Калејски, Стојче Самарџиев и Миланчо Успрцов. Време е сликата да се комплетира

П

Н

дот, еден толку значаен објект со таква класификација, згора на се и во самото срце на градот да личи на катакомба од некои одамна минати времиња?

ред големата сала во општинската зграда стојат сликите на сите досегашни претседатели на општината и на градоначалници од периодот по ослободувањето (1945 година) па се досега. Таму се и сликите на претседателите на Советите на општина Штип. Но, во овој втор дел, некои слики недостасуваат. Ги нема сликите на петмина претседатели на Извршните совети. Во оваа илустративната презентација на најистакнатите личности во локалната

власт недостигаат сликите на Александар Буриќ, Киро Шалев, Никола Калејски, Стојче Самарџиев и Миланчо Успрцов. Тоа се луѓето кои ја вршеа функцијата претседател на Извршниот совет и чии слики треба да го пополнат просторот пред сликата на Гордана Цекова. Кога веќе и на еден ваков начин ги имаме архивирано личностите кои биле на двете највисоки раководни функции во градот, тогаш обврска на локалната власт е таа празнина да ја пот-

полни. Инаку, колку за потсетување, поранешните Извршни совети имаа многу поголема улога од сегашните Општински совети бидејќи во нивно време во надлежност на општините беше буџетот, стопанството, целокупната култура, образованието, здравството, спортот, што се заедно нивната работа ја правеше многу поодговорна. Штипски глас само покренува иницијатива таа празнина да се пополни, односно таа неправда да се исправи.


3

РАЗГОВОР

{tipski Glas, April, 2013 br. 43

Разговор со Никола МИЦЕВСКИ, претседател на ОК на ВМРО ДПМНЕ

Убедливата победа е резултат на добрите работи кои ги направивме за Штип

Н

а овие локални избори ВМРО ДПМНЕ ствари најубедлива победа во сите избори во овие две децении на македонскиот плурализам. Верувавте ли во ваков резултат или и Вие самите сте изненадени од него?

постојано бев во контакт со граѓаните, ги слушав нивните идеи, работев на нивните потреби. На тој начин ние меѓусебно се запознававме и си ја зацврстувавме меѓусебната доверба. Штипјани во мене видоа човек од збор кој ако нешто вети тоа и го остварува. Мислам дека тие факти имаат голем придонес во големата Не сум изненаден би- победа која ја остваривме ушдејќи моите очекувања се дви- те во првиот изборен круг, на жеа токму во една ваква на- 24 март оваа година. сока. Високите очекувања беа резултат на фактот дека во Што е тоа што го сметекот на минатата година кватате за успех во живолитетно ја преструктуиравме тот на ЈП „Исар“ под општинската организација, ваше раководство? пред се во смисла на организацијата. Не беше лесно да Вративме еден милисе постигне тоа бидејќи про- он евра од долгот направен од цесот си бараше секојдневна нашите претходници. Го заработа на терен и во партис- почнавме процесот на преките простории. Секој ден пос- адаптација на филтер станиле работата во ЈП „Исар“ каде цата за прифаќање на поврсум на најодговорната позици- шинските води од регионалја, на партиските активности и ниот хидросистем „Злетовипосветував по најмалку чети- ца“. Со тоа градот го обезбери часа а така работеше и ти- дуваме со вода за пиење за мот но и многу наши акти- наредните најмалку 50 години. висти на теренот. Ги ревитали- Уредивме детски игралишта зиравме месните комитети, во речиси секоја наша урбана формиравме нови органи на заедница, го изработивме пропартијата и тоа беше еден ва- ектот за линија два која ќе жен момент за големата побе- почне да се реализира оваа да. Секако, тука е и постоја- пролет, однесовме вода до ната и голема поддршка на технолошко индустриската Владата и на премиерот Ни- развојна зона. Тоа се крупни кола Груевски лично, кои под- проекти кои придонесуваат за држаа многу проекти во Штип. подобрување на квалитетот на Јас само би ги спомнал отво- животот во нашиот град. Лурањето на Универзитетот „Го- ѓето тоа знаеја да го ценат а це Делчев“ на кој студираат тоа најдобро се виде од из19.000 млади луѓе и индус- борниот резултат. Штипјани триската зона во која наскоро им веруваат на делата, не на ќе биде готова првата голема празни зборови кои немаат фабрика на„Џонсон Контролс“ значење. каде ќе работат 1.470 работници. Луѓето му веруваат на премиерот кога дава ветуваДОВЕРБА ње дека за овој мандат ќе го изгради патот Скопје – Милатипјани ги препоздиновци – Штип преку Свети Николе и дека Владата ќе наа многуте добри обезбеди пари за новата кли- работи кои ги направивничка болница. ме во градот и општината

Ш

Да се води партиска организација во град на високата политика каков што е Штип и, во исто време успешно да се управува со најважното јавно претпријатие не е лесна и едноставна работа. Колку позицијата директор на „Исар“, резултатите кои таму ги остваривте, помогна во смисла на изборната победа? Преку оваа раководна функција на која и се посветив со сите мои капацитети, моите сограѓани ме запознаа како личност која остварува резултати и која му донесе финансиска и секаква друга стабилност на јавното претпријатие. Како директор на истото

видам завршен проектот „Линија – 2“ со кој ќе се обезбеди нова развојна димензија на градот и еден негов поширок регион. Сепак, ако мојата партија ВМРО ДПМНЕ е на став дека можам да дадам придонес на некое друго место јаз за една таква можност ќе размислам но, пак да повторам, такви понуди засега нема.

та општина. Тој е личност со голем работен капацитет. Што не спојува нас двајцата? Тоа што и него и мене градот многу добро не познава, ги знае (ше) нашите можности, нашата посветеност кон општото добро. Од тој аспект нам и не ни беше потребна некоја голема кампања. Од друга страна ВМРО ДПМНЕ ја имаше најквалитетната понуда за советници. На нашата советничка листа имавме угледни професори, економисти, доктори, луѓе зад кои не се влечат никакви „опашки“, личности кои внесуваат сигурност кај нашите граѓани. Миксот од овие три работи го даде резултатот и ја потврди мојата прогноза дека ќе имаме 14 или 15 од вкупно 23 советници. Победата е голема но такви се и очекувањата на штипјани од ВМРО ДПМНЕ, партија која во Штип ја има целата

И пред да стане кандидат за градоначалник Илчо Захариев беше многу добро позната личност на штипјани. Тој на локалните ТВ имаше над 400 емисии посветени на највредното нешто што го имаме – здравјето. Захариев одржуваше постојани контакти со голем број граѓани на наша-

Откако победивте на овие избори, при што се изнесуваат мислења дека вашиот личен удел во неа е голем, започна шпекулации од типот дека ќе сте оделе на работа во Скопје, дека веќе сте имале нова личност за директор на ЈП „Исар“. Шпекулација или има нешто вистинито во овие гласини?

ГРУЕВСКИ

Г

олемата победа е резултат и на големата поддршка која како град ја имавме и ја имаме од и затоа ни ја дадоа своја- премиерот и лидер на та доверба ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски чија влада направи капитални дела за општината

Што е тоа што ве врзува Вас и новиот градоначалник Илчо Захариев?

сме исправени. Ќе воведеме многу одговорен начин на работа на сите наши луѓе кои се на одговорни позиции. Советниците ќе имаат координации пред секоја седница на Советот на општината, како со градоначалникот исто така и со првиот човек на Општинскиот комитет. Сите наши луѓе добро знаат дека големата доверба носи голема одговорност на која сите ние имаме обврска да одговориме на најдобриот можен начин.

ЗАХАРИЕВ

С

о градоначалникот Илчо Захариев имаме многу заеднички нешта. И двајцата сме со голем работен елан, силна посветеност на интересите и потребите на Штип, ние сме им добро познати на нашите сограѓани како луѓе кои тоа што ќе го ветат го исполнуваат

власт во свои раце. Како ќе одговорите на преОдлучно тврдам дека се дизвикот? работи за шпекулација. Од позицијата на директор Во градот веќе се слу- започнав многу важни проекти шаат мислења дека сега ќе и сакам истите и да ги можеме комотно да си вла- завршам. И во партијата дееме со општината, да не имаме уште многу работа а речам дека ќе можеме да пра- тука е и нашата одговорност виме што ќе посакаме. Сакам за општиот просперитет на да им порачам на сите кои Штип и општината која одготака мислат дека тоа е голема ворност дојде како резултат заблуда! Одговорноста за град на големата доверба која ни каков што е Штип е нешто ја укажаа граѓаните на Штип. пред кое како партија силно Најмногу од се сакам да го

Бевте и претседател на Изборниот штаб на ВМРО ДПМНЕ. Од овој аспект би сакале да слушнеме една ваша оценка за тоа каква беше кампањата: коректна или можеби поинаква? Ниту јас ниту Илчо Захариев сме луѓе кои сакаат конфликтни ситуации. Коректноста во кампањата, потпирање на квалитативната понуда за еден подобар град за сите нас кои живееме во него, културата во изјавите за важните нешта кои се дел од нашите животи, сето тоа беше темелот на нашата позитивна кампања. Мислам дека во таков стил кампањата ја започна и нашиот политички опонент СДСМ но тие, во последните денови од кампањата, го расипаа впечатокот за нив. Со недозволени средства, подметнувања, лаги и ниски удари се обидоа да ќарат некој политички поен. Но, штипјани го препознаа тоа и не дозволија врз убавото лице на демократски водената изборна кампања од наша страна да падне лоша сенка. Прв човек на Општинскиот комитет на владејачката партија и директор на јавно претпријатие со перформансите на „Исар“ бараат многу жртви и одрекувања. Кому му останавте должни и за што? Во целиот овој процес најмногу трпеше моето семејство. Сопругата Валентина и децата Марија и Борис. Ним морам да им надоместам, во деновите кои следуваат да бидам повеќе со семејството а тоа така и ќе биде. Трпеше и мојата судиска кариера бидејќи јас сум меѓународен одбојкарски судија. На време ја известив Меѓународната одбојкарска федерација дека моето учество како судија на меѓународни натпревари го замрзнувам на рок од четири месеци. Тие имаа разбирање и лесно најдовме заеднички јазик.


4

INTERVJU

[tipski Glas, April, 2013 br. 43

НА ШТИПЈАНИ ИМ ДОЛЖИМЕ УБАВ ГРАД, ЌЕ БЛЕСНАТ ЗАПОСТАВЕНИТЕ СЕЛА економски стратешки потреби. Мене ми е мило сознанието дека нашата средба била единствена од таков вид во државата.

▐ Првата недела на градоначалникот ИЛЧО ЗАХАРИЕВ

Си ставивте во агенда една од првите средби да ви биде со митрополитот на Брегалничката епархија, владиката Иларион. За што ви беше муабетот?

Н

а работа доаѓа пред шест часот. Така беше во првата работна недела на Илчо Захариев, новиот градоначалник на нашиот Штип. Тој тврди дека така ќе биде до крајот на неговиот мандат. Во првото интервју по седнувањето во градоначалничката фотелја, каде го полага првиот од бројните испити во однос на своите ветувања кои треба да ги преточи во дела, градоначалникот зборува за своите почетни работни денови како извршител на највлијателната општинска функција. Вели дека се чувствува должник кон штипјани кои на највпечатлив начин досега му ја укажале довербата, дека осумчасовно работно време за него не постои, дека ќе ги реализира сите ветени проекти. Ако се суди според вашата агенда во првата ваша работна недела, и ако се суди според извештаите на локалните електронски медиуми, сами си зададовте едно пеколно работно темпо?

-Градоначалник на град и општина каква што е нашата не може да се потпре на класично осумчасовно работно време. Јас сум тука, на оваа функција, која бара голема посветеност и многу часови проведени во работа за осмислување и реализација на проектите кои ќе придонесат Штип да биде поубав град, селата да ни бидат повеќе уредени и привлечни за живот, а сите заедно да бидеме горди што сме дел од една заедница во која работите се движат во позитивна насока.

која ја работат, но таа состојба ќе ја проверам низ праксата. Сите кои примат плата во општинската администрација добија задача да дадат образложение за предметите кои не ги имаат завршено до крајот на минатата година а требало тоа да го направат. Им реков вака: „Отворете, проветрете ги фиоките, исчистете ги, земете ги предметите кои ви стојат најдолу во нив“. Се случи тоа во текот на првите четири дена да потпишам над сто предмети кои стоеја во фиока. За овие предмети дури сега можеме да кажеме дека се завршени! Мој цел е Штип да има стручна, одговорна, ефикасна и докажано способна администрација. За тоа овие луѓе примаат плата и неа можат да си ја оправдаат само преку навремена и квалитетна работа. На вработените уште им посочив дека од оваа наша зграда ниту една странка не смее да си замине незадоволна. Љубезноста е на прво место зашто странката е секогаш во право. Затоа од секој вработен побарав извештај за тоа кој што сработил во 2012 година. Имавте првична средба и со новинарите од градот. Седмата сила ве ислуша но и ви даде некои предлози. Ваша оценка?

ме. Ништо нема да биде сокриено од народот. Од новинарите само барам да имаат покритичен однос кон сите нас бидејќи ние сме слуги на народот и ја носиме одговорноста за (не)сработеното.На оваа средба од новинарите добив повеќе корисни предлози од значење за општината и добар дел од тие предлози веќе се во мојата агенда. За првпат се случи еден градоначалник да ги повика на кафе муабет своите претходници. И оние од времето на самоуправниот социјализам и оние од годините на независна Република Македонија. Кој ви беше мотивот да го направите тоа? -Прво сакав да покажам почит кон луѓето кои во определени периоди го воделе Штип. Второ, на еден ваков начин докажуваме дека градот си има еден свој развоен континуитет. Секој од бившите градоначалници, односно претседатели на општината, дале свој придонес. Кој повеќе кој помалку но тој придонес стои. Трето, со овие мудри луѓе сакав да размениме искуство во однос на тоа што денес му е потребно на градот и на општината, да добијам мислење во однос на тоа што тие на времето го планирале а не го направиле па да видиме дали таквата потреба се уште ни е приоритет. Четврто, како град ние пративме порака дека Штип нив не ги заборава. Тие го коментираа нивното време, дадоа свои идеи меѓу кои

-За се што ќе работам јас како институција градоначалник и за се што ќе (с)работи нашата администрација -Прво имав средба со граѓаните имаат право да знавработените во локалната ад- ат а наша обврска ни е за тоа министрација. Сакав да видам со каков кадар располагаме. БЕЗ ДОПОЛНИТЕЛНИ ЗАДОЛЖУВАЊА Кога бев претседател на Советот на општината, во 2006 ▌Општината има вкупен долг од 2,7 милиони година, имавме 26 вработени, сега се 132 лица во редовен евра што е сума половина од основниот годишен работен однос и 16 на договобуџет на Штип. Поради тоа јас во овие четири рен однос. Не велам дека е години нема да превземам чекори за никакви тоа мала или голема бројка, нови задолжувања бидејќи општината сега има зголемени ингеренции, но мојот став е дека по квантитет навремено да ги информира- беше и идејата парите од сатоа е бројка повеќе од довол- ме. Новинарите се тука тие мопридонесот од еден милион на на време да се завршуваат информации да им ги прене- евра кои 16 години стојат во сите работи во полза на гра- сат на граѓаните и од тој ас- банка да ги искористиме за ѓаните и на заедницата. Тргну- пект мојот кабинет и целата изградба на водоснабдителнивам од фактот дека сите вра- администрација на медиумите от зафат „Линија – 2“ со што ботени ги бива за работата им се достапни во секое вре- се решаваат комунални но и Кои беа вашите приоритетни активности?

-Со г-дин Иларион е огромно задоволството да се разговара.Посебно ако се има во предвид фактот дека Штип е духовен центар на Македонија. Му кажав на почитуваниот владика дека нашата поддршка на епархијата ќе биде голема и тоа на сите полиња. На епархијата лично и обезбедив донација комбе за потребите на Лесновскиот манастир кој има своја развиена економија но нема адекватно возило. Тоа е посебно значајно зашто лесновското братство постојано расте и има свои потреби.

преотстапена на УГД за потребите на Факултетот за медицински науки. Уште еднаш посочивме дека како локална самоуправа му даваме целосна поддршка на универзитетот „Гоце Делчев“. Ректорот Митрев даде ветување дека тие ќе изградат спортски терени под црквата „Свети Спас“ во Ново Село. Се зафативте со многу активности на село но и во запоставените урбани градски заедници таму некаде „на крајот од градот“. На прв поглед мали но за луѓето таму од капитално значење. Во каков амбиент започна таа активност? -Мислам дека селото долго време ни беше запоставено. Наша оценка е дека луѓето допрва ќе се враќаат на родните огништа. Во таа смисла го поправивме патот Лакавица – Пухче кој беше однесен од поплавите, саниравме

Во УЗ Баби Првиот министер кој дојде во вашиот кабинет беше министерот за образование Панче Кралев. Која беше целта на вашата средба? -Пред се да размениме мислења во функција на подобрување на условите во кои функционира воспитно образовниот процес и институциите во општината. На средбата беше и ректорот на УГД Саша Митрев. Разговаравме за проектите во сферата на образованието кои се финансирани од ова министерство. Разговаравме за развојот на универзитетот „Гоце Делчев“ преку отворање на нов факултет за ликовна уметност и за изградба на голема Универзитетска библиотека. Се договоривме целосно да биде реконструирано основното училиште во населбата „Македонка“, договоривме изградба на спортски сали во училиштата во населбата „Баби“ а во населбата „Три Чешми“. Дефиниравме надградба на СОУ „Коле Нехтенин“ каде ќе се смести текстилното училиште чија сегашна зграда ќе биде

многу штети кои беа направени долж течението на рекате Брегалница, Врсаковска река го оштети асфалтот по должината на патот за селото и тоа го поправивме, помеѓу населбите Дузлак и Сењак се создаде вештачко езеро како резултат на човечка негрижа а постоеше опасност куќите да се лизнат и таму се работи. На Дузлачки рид уредуваме простор кого го нарековме „Парк на фармацијата“ бидејќи целиот ќе биде донација на фармацевтски куќи. Во „Баби“ ја завршивме патеката од спортскиот центар до долниот дел од населбата, отворен е пензионерски клуб, посадивме дрвореди, уредивме простор за одмор и шеталиште. Во градот со степеници ги поврзавме улиците „Пиринска“ и „Вардарска“, подготвени сме за изградба на водовод во должина од 700 метри за селото Судик, се прават подготовки за асфалтирање на патот до Сарчиево, во Драгоево се уредува простор за одмор и рекреација покрај чешмата, во Селце и Љуботен има проблеми со вода на чие решавање веќе се работи.


[tipski Glas, April, 2013 br. 43

5

INTERVJU

Во едно од штипските села

ТЕКСТИЛНОТО СЕ СЕЛИ ▌Ќе почнеме со надградба на СОУ „Коле Нехтенин“ каде ќе го сместиме текстилното училиште чија сегашна зграда ќе ја дадеме на Универзитетот за потребите на Медицинскиот факултет. За тоа без проблеми се договоривме со ректорот Саша Митрев

Да се вратиме на најголемата штипска урбана болка – коритото на Отиња и изградбата на платформите на неа. На состанок ги повикавте сите релевантни

платформите да ги изградат за два месеци. Но, мене овој пример ми ја зацврсти определбата додека сум градоначалник да не земам никакви кредити, дополнително да не го задолжувам градот бидејќи

зголемување на цената на водата, после 2009 година, започнала отплатата на ратите но најголем дел од долгот стои поради што од Министерството за финансии побаравме негово пролонгирање. Општината има долг од 400.000 евра кон превознички фирми за превоз на ученици од други градови до средните училишта во нашиот град. Од министерството за образование, за оваа намена, општината добива само 150.000 евра. Јас упатив барање до Владата да ни дадат два автобуси за сами да си го организираме превозот кој ќе ни биде за двапати поевтин.Кон фирми од општината долгот ни изнесува 700.000 евра, или се заедно имаме долг од 2,7 милиони евра. Ако на ова го придодадеме и кредитот земен од Светската банка за платформите во износ од два милиони евра ќе видиме дека нашиот вкупен долг е 4,7 милиони евра. Тоа е за околу 200.000 евра повеќе од основниот буџет на општината. Ете, затоа е мојата одлука додатно да не ја задолжуваме општината туку да се трудиме нашите обврски да си ги исполниме со парите кои се наши и кои ги имаме.

однос на конзервацијата на старата градска архитектура во Ново Село. И за мене е битен Охрид со сите негови знаменитости но Штип, во своето Ново Село си има едно непроценливо национално богатство во однос на архитектурата, структурата на самата населба, важните историски личности кои живееле и работеле таму, старата калдрма, црквата „Света Богородица“, училиштето во кое работел Гоце Делчев а кое е реконструирано во изворниот облик каде ќе биде сместен ректоратот на универзитетот „Гоце Делчев“ што си има една своја силна симболика. За тоа но и за други важни нешта од нашата култура сакаме да разговараме со министерката Канческа – Милевска.

АМИНИСТРАЦИЈА ▌Во локалната администрација имаме 132 редовно вработени и уште 16 под договорен однос. Тоа е завидна бројка од која барам на време и квалитетно да ги завршува работите во полза на граѓаните и на заедницата. Ниту еден граѓанин оттука не смее да си замине без завршена работа.

Во Балталија

ПЛАТФОРМИ ▌На бугарската фирма „Кибилд“ и го исплативме долгот од 25.000 евра и таа се обврза веднаш да започне со работата на платформите на Отиња. Ако се покаже како некоректен изведувач ние ќе и ја одземеме работата. Штипјани имаат право да знаат како тука стојат работите.

Кај вас беше и претседателот на ФСМ?

институции поврзани со проектот кој штипјани го нарекоа малку тргни – повеќе застани. Што е договорот?

-Јавноста знае дека ФК „Брегалница“ е казнета со забрана за играње пред публика на осум натпревари. Разговаравме за ублажување на казната бидејќи фудбалот се игра за гледачите. Разговаравме и за тоа првиот стадион финансиран од УЕФА со вештачка трева да биде во Штип, во реонот Бело брдо.

тешко можеме да си ги отплатуваме финансиските обврски. Од сега па натаму работа ќе добиваат само фирми кои ќе остават банкарска гаранција па ако не си ја вршат раИ во предизборниот ботата како што треба за тоа период јасно ставив до знае- да сносат конкретна одговорње дека нема да дозволам на ност. така важен проект во коритото на реката да работат еден до Зошто? двајца луѓе. Затоа ги повикав од бугарската фирма „Кибилд“ -Штип во моментов која ја доби работата, од ми- има долг од 2,7 милиони евра. Ја поканивте Штип нистерството за финансии, од За реконструкција на старата да го посети и мисветската банка која го креди- водоводна мрежа во 2003 гонистерката за култира проектот и проектантите. дина општината земала кретура Елизабета Се договоривме за следното: дит од 1,5 милион евра а до Канческа – Милевна „Кибилд“ веднаш да му 2009 година не вратила ниту ска. На која тема саплатиме заостанат долг од една рата од кредитот. Верокате да го насочи25.000 евра за тие под итно и јатно тогашната власт на те разговорот? на најсериозен можен начин СДСМ се водела од филозода стартуваат со изградбата. фијата „ќе земам кредит па -Пред се да видиме Тие си зедоа обврска некој друг нека го враќа“. Со што можеме да направиме во

ВоНово Село


6

[tipski Glas, April, 2013 br. 43

ИНТЕРВЈУ Проф. д-р Саша МИТРЕВ, ректор на универзитетот „Гоце Делчев“

Универзитетот е млада но веќе стабилизирана институција

Ј

ри со универзитети во светот, започна ЕРАЗМУС ПРОГРАМАТА – студенти и професори започнаа со предавања и посети по други универзитети и уште многу други активности -Патрониот ден е пра- кои ја чинат дневната динамизник на Универзитетот кој се ка на универзитетот. обележува секоја година на 27 март, денот кога е донесена Со што можеме да очеодлука за основање на УГД. куваме дека ќе ја дочеВо рамките на прославата ката десетгодишнинаимаше низа настани со кои се та? одбележа достоинствено празникот. Беа доделени дипломи -Универзитетот е млана дипломирани студенти од да институција но веќе е стапрв и втор циклус и на двајца билизирана и влегуваме во доктори на науки од областа една динамика и фаза во која на природно-техничките нау- се посветуваме на квалитетот ки. Исто така беше промови- на наставата и науката, на чоран научно-истражувачкиот вечките ресурси. Очекуваме центар со девет лаборатории, во следниот период да го ребеше свечено откриена скулп- шиме прашањето на Факултура на Аристотел, промови- тетот за медицински науки и ран каталогот на изданија на Факултетот за туризам и бизУГД, се доделија признанија нис логистика во Гевгелија, на вработени и пензионирани ректоратот во Ново Село и наставници и вработени од образовниот центар на планиадминистрацијата. Четврта го- ната Плачковица, кој треба да дина по ред издаваме каталог, биде едно пристојно место за а веќе започнавме и процес на организирање на конферендигитализација на изданијата од УГД на интернет. Во ова сме меѓу првите универзитети кои за своите студенти издаваат литература на интернет. Сигурно сме првиот Универзитет во државата, можеби и пошироко, кој има бесплатна достапна литература за своите студенти. а одбележавте шестата година од постоењето. Имаше ли некои новости по повод овој настан?

точна и кое е нејзиното значење? -Универзитетот направи обид во кој се гледаат првичните резултати да се спојат образованието и стопанството. Во моментот активно неколку фирми стипендираат студенти од Факултетот за медицински науки и на Факултетот за природни и технички науки. Оваа политика на УГД наидува на прием кај стопанствениците но сепак треба да се каже и тоа дека заинтересираноста од стопанството да се отвораат за вакви проекти е мал. Мислам дека како никогаш порано сега е моментот во кој е неопходна многу интензивна и длабока соработка меѓу стопанството и образованието. Иницијативата тргна од наша страна, тука сме да дадеме максимум знаење и енергија за да заживее оваа работа за која сум сигурен дека бенефит ќе имаат фирми-

Најголемо задоволство е кога младите ќе добијат дипломи

те 6 години Универзитетот придонел со околу 50 милиони евра на регионот а најголем дел во Штип. Е, сега замислете ја општината и регионот без Универзитетот. Обично кога некој ја отвора темата за Универзитетот и кога зборува за неговата оправданост и функционалност треба да биде многу внимателен и издржан во анализите и стратегиите за неговото постоење и функционирање. Ова се само генерални бројки кои можат да бидат и многу поголеми кога универзитетот ќе започне и со многуте научни проекти од земјата и странство а чии средства ќе остануваат во

Ни се чини дека новата зграда на ректоратот во Ново Село е при крај? За што ќе послужи зградата на сегашниот ректорат?

Што, до овој момент, заокруживте од проектот Универзитет во Штип? -За шест години обезбедена е инфраструктурата за најголемиот број факултети, предавални, кабинети на наставници и асистенти, читални и слично. Од најмлад универзитет успеавме на сите рангирања да стигнеме до втор универзитет во државата по сите релевантни показатели. Тоа само го потврди ангажманот на сите вработени во создавањето на универзитетот. Универзитетот има 13 факултети, 50.000м2 сопствен простор, можности за постдипломски и докторски студии, 650 вработени и ангажирани лица,19 000 студенти, акредитирани научни лаборатории, имплементација на ИСО 9001, универзитетско радио и интерна универзитетска ТВ, сопствена метеоролошка станица, спортски клубови, спортска сала, универзитетски културен центар, центар за односи со јавноста, ИТ центар, центар за квалитет, склучени се повеќе од сто догово-

Со проректорот Боев на отварањето на новата лабораторија

ции, симпозиуми, семинари, обуки, работилници, рекреација, одмор и слично. Тоа се големи проекти кои бараат и дополнителни специфични решенија. Во нашата стратегија е и зајакнување на капацитети во наставно-научниот дел каде што е нашата клучна дејност и зајакнување на позицијата на Универзитетот како меѓународно атрактивен центар за млади научници.

култет за ликовна уметност. Ние имаме во моментот студиска програма по класично сликарство на која студираат петмина студенти и на која предаваат врвни уметници од Русија, докажани со своите дела во светот. Со градоначалникот и министерот за образование договорено е обезбедување на простор за катедрата за ликовна уметност. Работите одат во добра насока и очекуваме наскоро да го решиме прашањето за местото каде ќе функционира оваа катедра. Времето ќе покаже кога од катедра постепено ќе стигнеме до можноста за отворање на факултет за ликовна уметност кој реално е во стратегијата на универзитетот во делот на хуманистичките науки.

те. Можат да ги побараат идните работници уште додека студираат. Но и не само тоа, сега започнуваме сериозни разговори во креирањето на заедничките програми за доживотно образование. Има некои информации дека од студентите од други места кои живеат во Штип во градот се сливаат 10 милиони евра годишно по различни основи?

Штип и регионот. Но тоа е само еден дел, тука е и општествената мисија која ја има универзитетот како институција која секојдневно влијае на подигање на културното ниво и развојот на регионот во секое поле. Новиот градоначалник Илчо Захариев, на прес конференција објави дека се води постапка за отворање на Факултет за ликовна уметност? Ако е така кога ќе го имаме овој факултет?

Угледната светска телевизија Ал Џезеира об-Универзитетот годишјави дека над сто домашни фирми стипен- но има 8 до 9 милиони евра -Мислите на катедрата дираат студенти на приходи по различни основи. УГД . Колку таа вест е Тоа кажува дека во изминати- за ликовна уметност? Се уште е рано да се зборува за фа-

-Ректоратот во Ново Село очекуваме да биде завршен до почетокот на наредната студиска година 2013-14. Во овој дел влегува и дворното уредување каде се планира целосно средување на дворот, поставување на споменик на Гоце Делчев, музеј соба за образованието во овој регион со сите значајни личности кои ги давале и животите за ова што денес го имаме. Сегашниот ректорат ќе биде место во кое ќе работат сите центри и канцеларии на УГД: центарот за квалитет, центарот за кариера, канцеларија за меѓууниверзитетска соработка, ИТ центарот, секторот за одржувања, простории за обуки, центарот за јазици и сл. Сериозно размислуваме за подигање на моменталниот ректорат за уште еден кат. Постојано укажувате дека соработката со светски универзитети е од исклучително значење за УГД. Од овој аспект: со колку универзитети во светот досега имате склучено договори за соработка и што


[tipski Glas, April, 2013 br. 43

тоа всушност значи? -Со повеќе од сто универзитети од целиот свет. Соработката почнува да се интензивира, се повеќе факултетите почнуваат да ја развиваат соработката. Мобилноста се зголемува, наставници и студенти заминуваат во посети, предавања, проектни активности и слично. Во моментот има професори од САД, Русија, Велика Британија, Бугарија, Србија, Хрватска, Германија. Тоа многу значи за УГД. Сегашните соработки отвораат други можности за соработка, пријателство, размена на идеи, проекти и сл. Се вмрежуваат професорите во заеднички идеи, произлегуваат заеднички научни трудови во кои наши наставници стануваат се повеќе препознатливи во светот на науката.

Ова е голем чекор за Универзитетот во Штип, кој е стар само 6 години, а веќе доволно созреан за да се најде на ранг листа во која крајните показатели се однесуваат на глобалните перформанси на универзитетот во однос на наставата, истражувањата, како и на сликата која Универзитетот ја остава во средината и надвор од неа, како на образовен, така и на индустриски и економски план. Универзитетот со право вложува многу во информациските технологии и работи интензивно на нивна целосна имплементација во наставниот процес исто како и во административното работење.

Започна постапка и на објавениот конкурс за изготвување на проектна документација при што фирмата треба да достави елаборат согласно барањата во тендерската документација. Ќе се оди со практични решенија. Се прифати моделот на мали домови околу 11 со квадратура од 230 м2, и капацитет на околу 1000 студенти. Се има ли случено млади кои биле студенти на УГД сега да се асистенти или можеби и професори?

Доаѓаат ли сеуште - УГД развива полистрански студенти, кој тика за задржување на своите е мотивот што ги води кадри. Имаме примери на затука? вршени студенти од додип-

Репозиториум – регистер на трудови на вашите професори на интернет...Која е поентата на овој проект и точно ли е дека со него УГД скокнал за 100-на места погоре на Шангајската листа? -Репозиториум е всушност складиште на податоците, регистер на сите трудови кои професорите и асистентите ги подготвуваат. Суштината е тоа да се постави на интернет и да биде достапно до целата јавност. Тој момент ја открива подготвеноста на институцијата да соработува и да се препознава и да биде видлива во целиот свет. На тој, начин, УГД добива поени од релевантните институции кои вршат рангирање. Фазата во која сме ние е прва фаза но

7

ИНТЕРВЈУ

Ректорот и проректорите секогаш отворени за медиумите

обврски си поставивме за сопствено структурно, организациско и програмско дизајнирање кое треба да биде во насока на конкурентност и компатибилност на европскиот пазар на академски услуги. Треба да се забележи и фактот дека Р.Македонија децении наназад нема стратегија за квалитет на образованието и науката. Имате магистерски и докторски студии... Колку млади магистрираа а колку докторираа на УГД?

-Во периодот од 2008 година, откако се добиени акредитации, на дел од факулНа една од свеченостите тетите досега магистрирале ломски, магистерски и доктор- околу 30 студенти и доктори- Повеќе од 250 стран- ски студии кои се со различен рале 5 студенти. ски студенти пројавија инте- ангажман на УГД. Некои се карес за студирање на УГД. Тоа ко волонтери, некои асистенти Колку и каква е поддрше важен момент за нашиот а некои и во редовен работен ката од државата. Пред Универзитет но и за градот. однос како професори. Досега се финансиска. Колку паСовладувањето на македон- имавме повеќе од 100 лица ри му се потребни на скиот јазик е обврска која мо- ангажирано како волонтери за УГД за во релативен мир потребите на наставно-научниот процес, но и за административниот дел.

по своите вредности. Заради решавање на инфраструктурни прашања нашите барања во моментот се влезени во програмата на УГД 2011-2015 и ќе ги затвориме сите отворени прашања како што се Факултетот за медицински науки, Факултетот за туризам и бизнис логистика и ректоратот во Ново Село. Колку првичната идеја во однос на отворањето на УГД – да се обезбеди можност за студирање и на младите од послабо имотните семејства – се остварува? -Студирањето денес не е привилегија само за елитата или за граѓаните кои економски се помоќни. Тоа е напуштен концепт. И добро е што е така. Една од стратегиите на UNESCO е - сите типови и степени на образование да настојуваат, својата локација, максимално да ја приближат на своите ученици и

Во јавноста многу се коментира квалитетот на сегашното студирање на сите наши универзитети, се говори за слаб квалитет на оние кои се стекнуваат со дипломи, каков е вашиот став во однос на ова прашање? Домашни и странски професори на УГД

многу сериозно пристапивме, и има еден податок со кој можеме да се пофалиме, а тоа е дека, на електронската платформа на УГД можат да и завидат и многу постари и побогати универзитети во светот. Резултатот од веб рангирањата но и Шангајскиот универзитет, за нас е уште еден показател за значењето и важноста на технолошките можности со кои располага Универзитетот, а на глобално ниво ова е показател за нашата сериозност во пристапот кон студентите и сериозноста во прифаќањето на предизвикот на новите времиња.

раат да ја поминат странските студенти за да почнат со студирање. Размислуваме оваа година да го намалиме бројот за прием на студенти од Турција заради не можноста соодветно да одговориме на потребите, едноставно немаме толку капацитети. Имаме студенти и од Германија, Бугарија, Грција, Албанија, Србија и владини стипендисти. До каде се работите околу изградбата на дом за студенти? во

-Студентскиот дом е подготвителна фаза.

-Градењето на културата на квалитет е работа на целото општество. Квалитетот претставува долготраен и сложен процес кој треба да биде добро осмислен, да ја почитува реалната состојба, расположливите ресурси, потребите на поединците и заедницата. Да не заборавиме и тоа дека образованието и науката во изминатите децении се во истиот контекст на општеството на кое му се случија секакви работи.Високото образование во РМ имаше и се уште има предизвици во својата трансформација за подигање на квалитетот на студиите и нивната ефикасност. Прашањето е колку и со какви промени се соочивме, колку

Многу млади се стекнаа со академски титули на УГД

да си ја обавува важната студенти. Денес се повеќе општествена функција? училиштата, и универзитетите се селат кај ученикот и студентот во -УГД е државен уни- локалната средина, а учениците верзитет. Универзитет во раз- и студентите се помалку се селат вој на кој му се потребни фи- од местото на живеење, од нансиски средства и помош од семејните услови на живеење и државата. Односот на држа- учење, тоа е глобален процес вата и на градот кон Универ- започнат од пред 30 години. Тоа зитетот е за почитување и тоа сега доаѓа и кај нас. Писателот треба да се забележи и каже. Томас Мертон потенцираше дека Одамна тлееше идеја за Уни- на нашата планета не и требаат верзитетот ама не секогаш се уште „успешни“ луѓе, туку и се имало разбирање за заживу- потребни миротворци, лекари, вање на таа идеја. Сега кога обновувачи, луѓе кои живеат во како град и регион ја добивме склад со местото на живеење, ● шансата мислам дека треба човечни и морални. да ја искористиме и да станеме Универзитет препознатлив


8

МОДА

Одличен Моден викенд во Скопје на модната конфекција „Виба текс“ ▐ Се повеќе имаме сопствено производство а презадоволни сме од начинот на кој публиката ги прифати нашите модели на Модниот викенд во Скопје, вели Валентина Пешевска - Јованова, сопственичка на „Виба фешн груп“

Ш

типската конфекција „Виба текс“, фирма ќерка на „Виба Фешн груп“, своите модели од најновата колекција ги претстави на модната манифестација Моден викенд во Скопје. Беше гордост да кажеш дека си од Штип во ноќта кога „Виба текс“ ги преставуваше своите модели пред одбраната публика. Голема беше пристутноста на модните сладокусци, уште поголем беше интересот на публиката за производите на една од најмладите модни конфекции во Штип. „Се претставивме со 16 модели од женска и уште 6 модели од машка колекција. Женската колекција е наменета за урбаната жена на возраст од 25 до 50 години, тоа се блузи, сак о а , блејзери, фустани и панталони. На машкиот дел од публиката и ги презентиравме нашата понуда од кошули, панталони и сакоа. Сеуште сме под позитивните импресии од ова модно случување кое ни влеа нова енергија да продолжиме по патот на создавање сопствени бренд производи“, ни изјави Валентина Пешевска – Јованова, сопственичка на оваа модна конфекција која си го избори своето место под модното сонце на Штип и Македонија. „Виба текс“ е формирана со единствена идеја да работи на домашни бренд производи, нешто кон што се стреми домашната текстилна индустрија. Во конфекцијата работат 25 работнички а неодамна на работа е примен млад, инспиративен моден креатор. „Својата иднина ја гледаме во домашното производство. На таа потреба сме целосно посветени. Добро е што се поголем е бројот на штипски конфекции кои работат во една таква насока која ќе ја определи иднината на нашето текстилно производство“, вели Валентина Пешевска – Јованова. Штипски Глас ви донесува дел од моделите на „Виба текс“ презентирани во рамките на Модниот викенд во Скопје

[tipski Glas, April, 2013 br. 43


10

KOLUMNA

[tipski Glas, April, 2013 br. 43

Почеток на нов економски систем? ▐ Прашање е што направивме со Кичево

БРИКС ЕУ, преку Кипар, изврши голема конфискација-имовинска казна. Данокот на капитал (заштедите во банките), ги зафати големите штедачи во кипарските банки, меѓу кои на врвот се руските. Вакви мерки се применувале во воени услови и кога кризата немала или не се знаело за други излези. Последиците од мерката се одразуваат и ќе се одразуваат подолго на еврото, во Кипар, ЕУ, Русија и пошироко. БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужно Афричка Република) ќе се организира (и покрај големите разлики) многу побрзо од тоа што го очекуваат ЕУ и САД. Организирањето ќе биде повеќе како последици на прекумерните долгови и неспремноста за економско финансиски измени во ЕУ, САД, Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка. Членките на БРИКС, меѓудругото се: 25 насто од површината и 45 насто од населението на нашата планета. Со вакви и поголеми учества се и во: рудните резерви, енергетските извори, научните институции и научници, иновациите, вредноста на вкупното богатство, воените потенцијали и многу други елементи. Поединечно и посебно вкупно имаат огромни суфицити во трговските и платните биланси како и капитал за развој. На почеток е нов економски, а можеби и нов военополитички систем на планетава. А каков?

АПСОЛУТНО И РЕЛАТИВНО Во времето на СФРЈ за Македонија имаше најмалку странски кредити. Македонија, меѓу државите од таа држава и денес има најмалку задолжување во странство. Македонија, апсолутно и релативно (по човек и во БДП) е помалку задолжена од Грција, Кипар, Шпанија, Португалија, Ирска... Македонија во споредба со претходно наведените држави, апсолутно и релативно е најсиромашна држава. Во такви услови во Македонија со закон не може да се зголеми акционерството. Пазарот на пари и капитал, како и секој друг пазар, претпоставува постоење на три компоненти: купувачи, продавачи и стоки. Нив сега ги немаме. Немаме акционерски друштва кои сакаат секојдневно пазарно да се вреднуваат, да се осигуруваат од ризици. Немаме вишок на пари-капитал, а ги нема и од странство. Нема ни финансиски стоки (хартии, промптни и термински работи). Ова е според постојното, но иднината може да е перспективна, доколку потенцијалните домашни и странски инвеститори (со помош на државата) покажат и докажат дека се за подоходовни вложувањата во акции и други хартии од вредност, отколку за штедењето во банки. ПО ИЗБОРИТЕ Во првиот круг од изборите (кога е пишуван овој текст), од аспект на сегашноста и посебно за иднината, најголеми исчекување имаше за Кичево. Гласноста во договарањето, за заеднички кандидати меѓу многу ска-

раните страни, беше повеќестрано штетна, затоа што ги зголеми националистичките страсти и ја зголеми излезноста кај другите-дојдоа викендашки. Кичево се рашаваше во 2004 година со Законот за територијална организација на локалната самоуправа, донесен на седница на Собранието од 11 август 2004 година. Од изборите во оваа 2013 година во општина Кичево се вклучени и досегашните општини: Другово, Врнешница, Зајас и Осломеј. Со пописот од 2002 година во Кичево Македонците биле 53,6 насто, а Албанците 30,5 насто. Според истиот попис во новонастанатата општина Кичево Македонците се 35,7 насто, а Албанците 54,5 насто од вкупното население. До овие избори во Кичевско имаше 5 градоначалника од кои 3 беа (и можеа да бидат не Албанци) и тоа во Кичево, Другово и Врнешница и два Албанци во Зајас и Осломеј. Од овие избори и понатаму во кичевско ќе има 1 градоначалиник, кој според бројот на жителите-гласачи може да биде само Албанец. По истиот закон Струга но од претходните избори ја доживува истата судбина. Ветерот и кога го нема може да го симне знамето, но процесот по Охридскиот договор (во слободните толкувања) не се сопира. Тоа и никој не сака и никој не може да го направи.

ПИШУВА: Стојче Самарџиев економски аналитичар

тивните енергии (со предимство на обновливите енергии) и регулација на Брегалница и Отиња. Првата низ вложувања во објекти, опрема, кадар и реорганизација (универзитетска клиника) до наредни приливи на приходи и пари. Втората низ изградба на капацитети за алтернативните енергетски извори како најголем проект за заштеда кој ќе го намали одливот на пари од граѓаните и правните лица. Третата низ обезбедување на здрава и уредена средина, чиста вода, без поплави, рекреација, но и за добивање на пари од економските содржини на проектот. Сите три проекти „ги бараат„ Општинските пари, парите од јавноприватно парнерство, од државната каса, од сопственички и должнички вредносни хартии од дома и од странство. Во сегашното инвестирање е целата иднина.

ШТИПСКАТА ИДНИНА За избраните во Штип претстојат многу цели и уште повеќе задачи. Едни се тековни, други развојни-долгорочни. Ве економска смисла најзначајни се: здравството, алтерна-

Еднакви можности за сите – безусловно!

Пишува: М-р Мартин Ѓорѓиев, претседател на CIVITAS

*Цивитас е тука да работи за доброто на сите наши социјално исклучени личности

Нашето секојдневие изобилува со докази за продорните и опустошувачки ефекти кои ги имаат стигматизацијата и дискриминацијата врз животите на социјално исклучените лица, лицата кои припаѓаат во ризичните групи, но и врз животите на членовите на нивните семејства. Во социјално исклучени лица и ризични групи се вбројуваат бездомниците, сиромашните лица, лицата со привремен престој во РМ, старите и изнемоштени лица, самохраните родители,

малолетните деликвенти, психички трауматизираните лица, лицата со психофизичка попреченост и дијагностицирани психички растројства и зависниците од дрога, алкохол и коцкање. Согласно предвидените процедури за подготвување на македонската држава и општество за процесот на евроинтеграција, неопходно е да се најдат решенија за намалување на социјалната исклученост на одредени групи и поединци. Социјалната исклученост подразбира повеќе елементи од недостиг на пари или материјални средства и освен од економска, вклучува и други димензии како здравствена, социјална, културна, политичка, морална и слично.Луѓето чувствуваат дека се социјално исклучени кога мислат дека во нивното општество не постојат механизми кои овозможуваат да се слушне нивниот глас.За изградба на современ концепт на однесување кон социјално исклучените поединци, групи или заедници потребно е

оформување на нов социјален модел кој во прв план ја става личноста, а не припадноста, дијагнозата, инвалидитетот или било која друга причина за социјална исклученост на поединецот. Тоа претпоставува оформување на средина и опкружување кое ги прифаќа сите луѓе и им дава подеднакви шанси и можности да ги изразат своите потенцијали, знаења, способности и вештини. Во Република Македонија сеуште е мал бројот на регистрирани здруженија за помош на социјално исклучени лица и ризични групи, но се повеќе се забележува зголемување на желбата и интересот кај институциите и поединците за подобрување на квалитетот на живот на ова категорија граѓани што постепено би водело кон изградба на едно кохезивно општество во кое борбата против сиромаштијата и социјалната исклученост ќе значи постоење на безусловни еднакви можности за сите. Со ваква цел е формирано и

Здружението за помош на социјално исклучени лица и ризични групи – CIVITAS во Штип. Главни приоритети на основачите на здружението (м-р Мартин Ѓорѓиевпретседател, м-р Катерина Дојчинова, Катица Жежова, Пале Ѓорѓиева, Тодорка Атанасовска и Деан Илиев) се: обезбедување заштита на човековите права, вклучувајќи ги и социјалната заштита, медицинската заштита, правната заштита, како и другите видови на заштита, на корисниците, заради повторна интеграција во заедницата и подобрување на квалитетот на живеење; редукција на пречките за интеграција во заедницата преку правна, социјална и психоедукација на социјално исклучените лица, ризичните групи и нивните семејства; информирање на јавноста и спроведување на разни информативни програми и активности со кои ќе се намали стигматизацијата на овие лица; превземање конкретни мерки за формирање на центри со неопходни простории и други

услови, како собиралишта и објекти за сместување, рекреација и простории за едукација на социјално исклучените лица, ризичните групи и нивните семејства; регулирање на граѓанските правно-етички регулативи во смисла на еднакви права и сузбивање на секаков вид на дискриминација; соработка со институции, стручни о р г а н и з а ц и и , високообразовни институции и невладини и хуманитарни организации и поединци во државата и во странство, со цел да се мобилизира јавноста во обезбедување на постојана поддршка на активностите на здружението. Во центарот на социјалната вклученост се наоѓа идејата дека секој граѓанин на Република Македонија има можност и пристап до ресурсите и услугите кои го прават неговиот живот поздрав, посреќен и попродуктивен. Кога поединците и нивните семејства функционираат добро тоа значи дека во општеството постојат


[tipski Glas, April, 2013 br. 43

11

ГРАДОТ

„ЛИНИЈА – 2“ НАЈЗНАЧАЕН ШТИПСКИ ПРОЕКТ

М

агистралниот цевковод познат под работно име „Линија – 2“ чија изградба е во тек е најважниот и најзначаен штипски проект кој се реализира во моментов. Оваа инвестиција вредна два милиони евра

линија е веќе завршен процес кој е финансиран со финансиската поддршка од еден милион евра од дирекцијата за технолошко индустриските развојни зони на Македонија. ЈП „Инсар“ е

зафаќа простор од 14 хектари а на истата се предвидени 30 урбанистички парцели. Со овој потфат ќе се обезбеди подобро и поквалитетно снабдување со вода на постојната населба „Железничка“ и постојните како и планирани за градба нови индустриски капацитети се до обиколницата М5 и М6. КЕЖОВИЦА И НОВО СЕЛО Од разделната шахта на резервоарот „Пребег“ до резервоарот „Мери“ ќе има линија во должина од 870 метри а овој резервоар е со капацитет од 600 кубни метри вода. Неговата изградба ќе овозможи подобрување на снабду-

вањето со вода на Ново Село како и обезбедување на потребните количини на вода за бањскиот комплекс „Кежовица“ каде е предвидени нови градби на хотели и други објекти за развој на бањско рекреативниот туристички и спортски центар. Од овој резервоар ќе се обезбедуваат потребните количини вода и за Градските гробишта како и за локалитетот „Плуждино“ со површина од 162 хектари. Изградбата на втората фаза изнесува еден милион евра.

Населбата Пребег ќе има квалитетно водоснабдување ќе обезбеди вода по квантитет и квалитет во делот на домувањето. Со изградбата на „Линија – 2“ се обезбедува дистрибуција на 250 литри вода во секунда. Од оваа количина 120 литри се наменети за индустриска зона во која веќе е при крај изградбата на првата голема фабрика на американската компанија „Џонсон Контролс“. Другите 130 литри вода во секунда се наменети за потребите на квалитетното снабдување со вода на населбата „Пребег“ и другите содржини предвидени со генералниот урбанистички план на градот. ПРВА ФАЗА Оваа фаза оди од препумпната станица „Баби“ до разделната шахта на технолошко индустриската развојна зона (ТИРЗ) и е во вкупна должина од 1.300 метри. Изведбата на оваа делница и нејзино приклучување на главната водоводна

кофинансиер со изведба на приклучните врски. ВТОРА ФАЗА Оваа фаза предвидува изградба на цевковод до новите резервоари кои ќе се градат на месности „Пребег“ и „Мерите“. Резервоарот на „Пребег“ е со зафатнина од 1.500 метри кубни вода и тој ќе овозможи подобрување на водоснабдувањето на оваа населба која има проблеми посебно во текот на летните месеци. Од овој резервоар ќе има доволно вода и за новопланираната станбена населба „Пребег“ наменета за 8.000 жители. Овде е планирана и изградба на работна зона „Пребег“ која ќе се простира на локација од 18,25 хектари и е зад бензинската пумпа „Нико петрол“. Овде, според ДУП, ќе се градат индустриски капацитети од лесната, незагадувачка индустрија а ќе има и повеќе сервиси. Оваа зона

Поглед на населбата Железничка од населбата Пребег

РЕФЕРЕНДУМ Зад овој проект стојат општина Штип и ЈП „Исар“. Според градоначалникот Илчо Захариев идната година, заедно со претседателските избори, за да не се трошат општински пари, ќе се организира локален референдум на кој штипјани ќе се изјаснат дали парите од 1 милион евра од последниот местен самопридонес кои 16 години стојат на сметка да се употребат за реализација на „Линија – 2“.

До големата вода нема да се патува мачно ▐ Се гради патот од штипска страна до вештачкото езеро Мантово. Тоа се само пет километри и еве ги штипјани на најблиската голема вода

В

о септември месец минатата година го посетивме вештачкото езеро Мантово. Тоа е најблиската голема вода до Штип но да се стаса до таму е една многу мачна работа. Мора да се оди до Радовиш, па преку паднат мост на Грабешка река и Конче, по асфалтен но сепак тесен пат, се стигнува до езерото. Тоа е далечина од над педесетина километри. Тогаш напишавме дека штипјани можат да патуваат до оваа интересна локација и по двапати пократок пат. Во прашање беше пат од 4,5 километри од наша, штипска страна кој остана неасфалти-

Мантово е убаво вештачко езеро најблиску до Штип

Во тоа како одат работите на изградбата на патот лично се уверија градоначалникот Захариев и диркторите на ЈП „Стипион“ и ЈП „Штип Проект“ Јовев и Шумански

ран иако секоја локална власт со глава гарантираше дека Започнаа подготовките за асфалтирање на тие пет километри. Градоначалникот Илчо Захариев кој присуст ву ва ше на почетокот на работите, рече дека патот ќе се гради ургентно

и дека работата е доверена на фирмата „Алпина“. Штипјани за Мантово, по оваа скусена делница, ќе можат да одат од првиот јунски ден оваа година. Предвидено е патот, кој се гради со пари од државниот буџет да биде готов до крајот не идниот месец.


12

TRAGEDIJA

[tipski Glas, April, 2013 br. 43

ДОСТОИНСТВЕНО ИСПРАЌАЊЕ ВО ВЕЧНОСТА НА ТРИТЕ МОМЧИЊА КОИ ЗАГИНАА ВО ТЕШКА СООБРАЌАЈНА НЕСРЕЌА

Штип потона во море од солзи „Го молам небото да ми те врати“, од стотици

млади грла одекна познатата песна на Тоше Проески, по што во дворот на гимназијата немаше човек кој не заплака по загинатите младинци

П

оследниот мартовски ден, во тешка сообраќајна несреќа на патот Скопје – Штип, пред наплатната рампа кај селото Петровец, загинаа три млади момчиња од нашиот Штип. Јани Димитриев (18), Стефан Николов (22) и Бојан Бочварски (25). Јани беше матурант во гимназијата, Стефан студент на втора година на факултетот за природни и технички науки а Бојан беше дипломиран архитект. Штип на достоинствен начин се збогува со своите младинци. Раководството на гимназијата „Славчо Стојменски“ организира нивно испраќање до вечното почивалиште. На поменот во нивна чест беа неколку стотини млади од градот, родителите и роднините на загинатите, општинското раководство и голем број граѓани. Помен за новопочинатите чеда божји одржа митрополитот бре-

галнички Иларион со свештенослужители. Другарки на момчињата читаа проштални писма од нивните генерации. Река од солзи потече од сите присутни на испраќањето кога младите од гимназијата ја

запеаја „Го молам небото да ми те врати“, познатата песна на Тоше Проевски. А солзите се, не ли, еден процент вода и 99 проценти емоции. Беше тоа чин на наплив на огромни емоции каков што градот не доживеал со децении. Во големата книга на жалоста многу млади ги запишаа своите пораки. „Ништо не е поприсутно од твојата отсутност. Почивај во мир единствен наш“, запишала Манева Е. другарка од класот на Јани. „Господ го зеде најдоброто кај себе“, нотирала

Теодора во знак на спомен на Бојан, Јани и Стефан. Со пораката „Збогум легендо“ и со 22 каранфили, колку што имаше години, другарите од генерацијата на Стефан го испратија својот пријател. Младите штипјани беа погребани на градските гробишта во присуство на илјадници граѓани од градот и од многу други места во Македонија.


13

KULTURA

[tipski Glas, April, 2013 br. 43

Театараска рецензија на доц. д-р Христо Петрески

Светска премиера а во Штип ▐ Кон претставата Парови од Миро Гавран, во режија на Љупчо Ѓорѓиевски, а во изведба на Народниот театар - Штип

П

ремиерата на претставата Парови од Миро Гавран, во режија на Љупчо Ѓорѓиевски, а во изведба на матичниот Народен театар, во Штип по подолго време донесе радост, полет и свежина на театарската сцена. Слично како во случајот со претставата Хасанагиница од Љубомир Симовиќ, и овојпат публиката нестрпливо го очекуваше и дојде во голем број на овој настан. Претставата Парови е камерна и би рекле сообразена со габаритот на театарскиот подиум, но и со квалитетите на актерската екипа на овој театар. А, самата изведба ветува дека Парови ќе биде подолго време на сцената и тоа не само во Штип, туку и преку гостувања ширум Републиката, па и во странство, зашто станува збор за гледлива, привлечна и популарна претстава. И, онашто е посебен куриозитет: драмскиот текст

Парови од Миро Гавран, токму со оваа праизведба имаше светска премиера, зашто првпат во Штип беше изведен било каде во светот.

или дефинитивно да си кажат збогум, што подоцна и навистина ќе се случи. Другиот пар пак, дојдени се подобро да се запознаат и да се привикнат едни на други, но и нивното Инаку, Миро Гавран е предбрачно искуство завршувешт, минуциозен и духовит ва со негативен исход. автор, кој мошне прецизно, пластично и доживеано ги Но, тоа не е сé. Се ретранспонира трагичните жи- дат како на филмска лента, вотни ситуации, кои веднаш поточно се нижат и бројни потоа стануваат комични, или други заплети и расплети на како што обично се вели: кога речиси идентични, слични, не би биле за плачење – не би или сосема различни парови, биле ни за смеење. кои исто така ги игра истата актерска екипа, односно секој Приказната започнува од актерите се претставува во со два пара кои одат на одмор по три посебни и различни на море, во Далмација, првите улоги. Тоа е убав, солидно повозрасни и во соба со пог- избран режисерски концепт, лед на море, а вторите млади но и необична и несекојдневи во соба со поглед на шума. на постапка, која претставата И едните и другите не се мно- ја прави неверојатно динамичгу задоволни и воодушевени на, полна со пресврти, разигод собите, а првите воопшто раност и ведрина, а актерите не се задоволни и од заеднич- имаат ретка и специфична киот живот. Напротив, тие од- можност речиси истовремено вај и се поднесуваат, а тука да влегуваат во повеќе идендошле да пробаат да се сми- тични, слични или различни рат, да се обидат уште еднаш, улоги и да се трансформира-

ат, проверуваат и докажуваат на, дискретна и ненаметлива, притоа. а костимите - скромни, стандардни и типични, со цел авСепак, најголема за- тентично да ја доловат наслуга, покрај текстот и режи- шата вообичаена совремејата за претставата, има сама- ност, овдешност и реалност. та актерска екипа, која не Искусната и професионална само што беше на нивото на тројка: Светозарев, Нечак, Мипоставените задачи, туку во цевски – успешно си ја завродредени ситуации и мигови, шила работата, т.е. ја обликудури имаше и исклучителни, вала, опремила и заокружила блекави мигови и проблесоци, претставата. кога гледачот не беше сосема сигурен што се случува на Најголемиот успех на сцената: театар или вистински оваа претстава е, сепак, изосживот!? треното чувство и сенс за вкус и мерка, зашто не се излезе За машко-женските од рамките на пристојноста, односи, појави и состојби во не се допре вулгарноста и бапретставата беа задолжени: налноста, и ако самиот текст и Валентина Ѓорѓиевска, Мило- животните ситуации тоа на рад Ангелов, Пеце Ристевски, одреден начин го навестуваат, Миле Вратеовски, Виктор дозволуваат и овозможуваат. Арев, Ангелка Нашкова, Ма- Но, тоа е заслуга и на авторот рија Минчева и Елена Шорова Миро Гавран и на режисерот и иако е тешко да се издвои ЉупчоЃорѓиевски, кои иако гасамо еден лик од сите нив- зеле преку тенок мраз и се овојпат, се чини, бравурозен и движеле по тенка жица, не нај свој беше актерот Мило- дозволиле да се струполат и рад Ангелов, кој едноставно паднат во амбис, туку предимкако да се пронајде во својата ство и првенствено значење улога и според дикцијата на им дале на содржината, дугласот и според самата актер- ховната а не само егзистенциска игра. јалната понесеност и носивост, односно психолошко-фиСценографијата е де- лозофските валери и естетло на Валентин Светозарев, ската димензија, а не на музиката е на Марјан Нечак, а формата и евтиниотхумор, сакостимите се на Благој Мицев- тирата и гротеската. ски. Сценографијата е мошне Ете, во Штип, уште едедноставна, но функционал- наш се случи добар и вистинна, музиката - непретенциоз- ски театар... ●

Штип си ја враќа енигматиката ▐ Заживува енигматскиот клуб „Спиро Прилепчански“ , меморијалниот турнир ќе се одржи на 30 јуни

Ш

типските енигматичари одлучија да ја заживеат енигматиката. Во чест на 20 годишни- ната од формирањето на енигматскиот клуб „Спиро Прилепчански“ , некогашните негови членови покренаа иницијатива за организирање меморијален турнир во енигматика. На иницијативниот состанок присуствуваа Зоран Манасков – Шмекер, кој воедно е претседател на клубот, Ибро Мемишев, потпретседател, секретарот Никола Крупишки, членовите Гоце Павлов, Драги Герасимов - Пушка, Благоја Спасеновски и Тони Рун-

ч е в . Одлучено е меморијалн и о т т урнир да се одржи на денот на формирањето на клубот - 30 јуни годинава во Штип. Поради немање услови, како просторни, така и финансиски, клубот е во потрага по покровителство. Од раководството сметаат дека ќе најдат заеднички јазик со локалната самоуправа и градоначалникот Илчо Захариев, кој со пригодно обраќање би го прогласил турнирот за отворен. Енигматскиот клуб „Спиро Прилепчански“ ја продолжува традицијата на создавање квалитетни

енигматичари кои со свои енигматски трудови со години наназад ги креираа најдобрите енигматски списанија во Штип и во Македонија. Штип беше препознатлив по повеќегодишното организирање на меморијалниот турнир „Спиро Прилепчански“ во големата сала на Советот на град Штип на кој присуствуваа најдобрите енигматичари од сите клубови од цела Македонија. Покровител на тие турнири секогаш бил Советот на град Штип и градоначалникот. Спиро Прилепчански, познат штипски новинар кој повеќе не е меѓу нас, е првото име на македонската енигматика. Тој го осмисли и уреди првото енигматско списание на македонски јазик „Џебна Крстословка“ која започна да излегува на првиот мајски ден во 1966 година. Неговата тради-

ција ја продолжија плејада штипски енигматичари кои со своите енигматски трудови ги красеа енигматските списанија ,,Јавност,, и „Меморија“ во Штип а секако и најдобриот во тоа време часопис „Котелец“ во Скопје. Енигматскиот клуб „Спиро Прилепчански“ со цел достојно да го одбележи 20 годишниот јубилеј се подготвува да ги собере на едно место и во исто време најдобрите енигматичари од цела Македонија, со цел враќање на традицијата и започнување на нови енигматски активности кај младата популација во сите основни и средни училишта во Штип и во околината.

Драги Герасимов - Пушка


14

[tipski Glas, April, 2013 br. 43

СПОРТ

„Баргала“ го враќа сјајот на боксот во Македонија ▐ Фабриката за чевли Баргала стана генерален спонзор на боксерската лига.

Б

оксерската федерација на Македонија и АД „Баргала“ потпишаа договор со кој фабриката за чевли се обврза да биде генерален спонзор на лигата во бокс за овогодишната сезона која трае од месец март до месец ноември. Договорот го потпишаа проф. д-р Војо Настески, претседател на БФМ и Наум Барзов, генерален менаџер на АД „Баргала“. За првпат во својата историјата на

Донев: „Идејата ни е да го вратиме сјајот на овој спорт во Македонија“ овој спорт кој на Република Македонија и има донесено многу трофеи од големи спортски натпреварувања, до-

бива генерален спонзор. „Идејата е на АД „Баргала“ под чија закрила со години наназад успешно егзистира и 15 години е државен првак истоимениот боксерски клуб. Боксот во Македонија има големи финансиски проблеми а ние само сакаме да помогнеме во неговиот развој во повеќе градови во државата“, вели Благој Донев, потпретседател на БФМ и претседател на БК „Баргала“. Обврски на спонзорот се повеќекратни. Со оглед на фактот дека во државата има 15 боксерски клуба од 13 градови, од кои само три имаат боксерски рингови, АД „Баргала“ се обврза својот ринг кој е најдобар во Македонија да го дава за потребите на клубовите кога тие треба да настапуваат

Генерални промени во ФК „Брегалница“ ▐ Разрешено старото раководство, избрано ново. Нов претседател на Управниот одбор на клубот е Владимир Соколов – Ваха.

пред своја публика. Донев вели дека досега била пракса државните првенства да се одржуваат само во Штип и во Скопје но отсега квалитетни боксерски мечеви ќе гледаат и љубителите на боксот во Куманово, Битола, Струга, Прилеп, Охрид и други градови во кои постојат боксерски клубови. „Баргала е општествено одговорна фирма и ние тоа го покажуваме и на овој начин. Наша цел е да помогнеме младите боксери да имаат што подобри услови за спортување бидејќи само здрава младина е нешто што му е потребно на општеството. Сега очекуваме да се зголеми конкуренци-

спорт и, за 2-3 години да создадеме квалитет кој ќе ја претставува државата на најголемите светски спортски натпреварувања како што се Олимпијадата, Европското и Светското првенство“, потенцира Донев. Годинава првенството наместо во два ќе се организира во осум градови. На сите рингови ќе стои напис „Лига Баргала“ и сите боксери ќе носат гаќички и маички со испишан ваков текст. Тоа, според Донев, ќе биде голема реклама како за самата фирма исто така и за нашиот град. Со одлука на спонзорот првите три екипи, на крајот од првенството, ќе добијат парични награди. АД „Баргала“ е спонзор и на судиската организација во овој спорт која во најголем дел е од Штип што е логично кога се има во предвид дека нашиот град е најразвиен боксерски центар во Македонија. Како куриозитет е фактот дека меѓу боксерските судии е и една жена која е од Делчево но која како средношколка во Штип го засакала овој спорт, тренирала во БК „Баргала“ а потоа положила за судија. Таа сега живее и работи во Делчево.

јата помеѓу клубовите, многу повеќе млади да пројават интерес за овој

К

ирил Манев, спортски новинар, се претстави пред јавноста со нова книга од областа на спортот. Во НУБ „Гоце Делчев“ беше промовирана книгата „25“ посветена на исто толкавиот број титули на БК

Манев ни го остава во трајно наследство. Градоначалникот Илчо Захариев го истакна Манев како сериозен новинар – истражувач во делот на спортското новинарство и дека тој е пример за многу млади новинари.

„25“ - нова книга на Кирил Манев посветена на борењето

П

оради неисполнување на ветеното градоначалникот Илчо Захариев го разреши комплетниот состав на Управниот одбор на фудбалскиот клуб „Брегалница“. Отсега па натаму со фудбалскиот клуб ќе раководи ново раководство на чие чело градоначалникот го постави Владимир Соколов – Ваха чиј најблизок соработник ќе биде Санде – Цане Николов . Градоначалникот ја имаше и првата средба со новото раководство. „Пред нас е голем предизвик и голема одговорност. Подготвени сме квалитетно да одговориме на предизвикот посебно и поради фактот дека локалната самоуправа и понатаму ќе го финансира клубот. Наша основна цел е „Брегалница“ да остане во лигата а ние сме свесни дека не чека напорна работа за што целосно сме подготвени“, рече Соколов.

„Брегалница“ има стабилно финансирање при што од општинскиот буџет се издвојувани 305.000 евра но лошото менаџирање со клубот придонесе и покрај големите вложувања да не се остварат ветените резултати. Приоритетна цел беше освојување на едно од првите три места но наместо тоа клубот постојанос е бори за опстанок. Најавено е дека во клубот ќе биде извршена финансиска инспекција за да се види дали средствата наменски се трошени.

„Балканец“. Манев кој е доајен во спортското новинарство во Македонија низ повеќе фотографии проследени со соодветен текст ги опишува сите позначајни резултати на „Балканец“ но најмногу за јубилејната 25 титула која беше освоена минатата година. Промотор на книгата беше новинарот Трајче Јованов кој рече дека монографијата „25“ е уште едно драгоцено сведоштво за успешниот спортски колектив „Балканец“ кое авторот

Пратеникот Трајче Димков, некогашен борач а денес спортски работ- ник, на промоцијата истакна дека е добро за Македонија што има новинари од форматот на Манев кои ги бележат резултатите додека меѓунаро- дниот одбојкарски судија Никола Мицевски книгата на Манев ја оцени како неопходно сведоштво за развојот на спортот во градот кое авторот го остава во импозантната меморија на нашето создавање нови вредности.


[tipski Glas, April, 2013 br. 43

TR-MR

ov -Mi Re k e ~e R i T

15

RAZONODA Болен град Фармацевт - градоначалник Лекар специјалист – претседател на Советот Штип мора да е многу заболен град! Петка за пораз Меѓу деветмината советници од опозицијата дури петмина се учители. Ова беше петка за изборен пораз! Цвеќе Меѓу советниците од опозицијата е и една дама на која специјалност и е цвеќарството. Па после иди речи дека опозицијата не ни е цвеќе за мирисање! Зелени Дом на изборите излезе со советничка листа. Но не освои ниту еден советнички мандат. Се покажа на дело дека Штип се уште не е зрел за да може да ги прифати – зелените!

Razmisluva: Iv. BOJ

Платформи Нешто не е во ред со платформите на Отиња. Градот ќе мора да усвои нова платформа. Ако сака да ги има – платформите!

Броевите од 1 до 9 впишете ги во блоковите со големина 3 x 3 полиња (врамени со здебелени линии), така да секој број може да се најде само еднаш во водоравната или хоризонталната насокаС У Д О К УСКРИВАЛКА треба да пронајдете два скриени предмети

ВИЦ ПО ВИЦ – ВИЦОТЕКА Трпе малиот ја прашува баба си: бабо, каде е тато. -Во вецето е има трипер не може да го најде растворот. А од вецето се слуша глас: мамо не лажи, имам проблем со твитерот не можам да си го најдам пасвордот. Што е најлошо што може да му се случи на стар човек? Да има склероза и да го фати пролив. Трча ваму – таму а не знае каде сака да отиде. Директорот се враќа од службен пат. Го пречекува секретарката а тој ја прашува што има ново. -Имам три лоши и една добра вест, рекла секретарката. -Ајде, кажувај. -Лошите се: УЈП ни ја блокира сметката, најголемиот партнер ни откажа соработка а шоферот ја направи сол колата. -А добрата вест? -Бремена сум ќе си имаме бебе!

ШТИПСКИ ГЛАС Основач, главен и одговорен уредник: Иван Бојаџиски 072/214-159 Компјтерска подготовка: Јорданчо Бојаџиски

Печатено во печатница „Европа 92’-Кочани Дистрибуција: „Басе прес“ -Штип

Таткото, рано наутро: браво ќерко браво, ајде дете уште еден чекор напред, браво, ајде уште можеш ти, супер си...Жено, донеси камера ќерка ти се врати од диско! Трпана на суд бара развод од Трпе. Судијата ја прашува Трпана зошто сака да се разведе. -Затоа што Трпе мој по цел ден брка курви! -Не е точно господин судија. Јас ги собирам а Трпана ги брка!


16

PERISKOP

[tipski Glas, April, 2013 br. 43

НА ШТО СТЕ ФОКУСИРАНИ

Славица Величковска Уредничка во Радио Штип

С

коро 15 години ја креирам петочната програма на Радио Штип. Наутро со утринските информации, а потоа со дневните настани кои го креираат радио дневникот. Секој ден е убав за креативно творештво, па и радио содржините се такви. Непишано правило во Радио Штип ни е пред викенд да не ги оптоваруваме слушателите со тешки теми, за кои има доволно време во останатиот дел од неделата.

Младите пијанисти ја освоија публиката свирејќи го Бетовен

Љупка Трајчова радио водителка

Н

овинарството е секојдневен предизвик. Секој ден е борба да се улови некое важно случување во градот. Со еден таков предизвик веќе во 7 часот сум во студиото на Engels FM радио, гi отворам микрофоните и им посакувам убав дена на нашите слушатели. Потоа барам теми за да ја угасам новинарската жед во однос на најзначајните културно - забавни настани во градот. На вести сум во 13 часот, попатно се подготвувам за емисијата Луксузен сјај за работниот ден да го заокружам со емисијата Модерен дом.

Сања Мијалкова Соработник за сообраќај и локални патишта

Р

аботниот ден ми започнува со пиење на првото утринско кафе и изготвување на план за работите кои треба да се завршат тој ден. Потоа излегувам на терен доколку имам барање од граѓани за решавање на некој сообраќаен проблем, поставување на знаци и сл. Додека пак попладнето го користам за релаксирање со моите најблиски.

Б

ојана Михајлоска, Деспина Филова, Мартин Наков и Тања Трбоевиќ го покажаа својот раскошен талент во однос на класичната музика на концертот во уметничката галерија Безистен. Нивната пијано изведба на Бетовеновата соната ја освои бројната публика. Бојана и Деспина се студенти на втора година на ФМУ при универзитетот „Гоце Делчев“ во класата на доц. м-р Ангеле Михајловски а Мартин и Тања се матуранти во средното музичко училиште „Сергеј Михајлчов“. Мартин е во класата на проф. Благој Јанев а Тања во класата на м-р Марија Максимова. Сите четворица публиката ги испрати со долготраен аплауз. -Секој од младите музичари исполни по една соната од Бетовен кој важи за најголем романтичар во класичната музика. Сите се амбициозни и талентирани и сите настапија како резултат на претходна селекција од најдоброто. Потребно е многу време, многу напор, трпение и посветеност да се успее и да се стане познат пијанист во домашни и европски рамки. Тања, Бојана,

Деспина и Мартин имаат предиспозиции да направат убава кариера, вели професорот Ангеле Михајловски. Овој концерт беше финансиран од Министерството за култура. Тоа овозможи младите музички таленти да покажат што, во овој момент од својот музички развој, можат. -Иднината е пред нив. Се надевам дека еден ден и Штип ќе има пијанист од светски глас каков што е нашиот Симеон Трпчески, рече Марија Атанасова, не криејќи го своето одушевување од начинот на кој оваа четворка го свиреше Бетовен.

stipski glas  

stipski glas broj 43

stipski glas  

stipski glas broj 43

Advertisement