Page 1

Бригаден генерал Стојан Димчов

Горди сме што народот најмногу и верува на својата армија ● Димчов е претставник на современата генерација официри во АРМ.

М-р Елизабета Папарова:

С о б о р а н и ј а н е с е од и н а с ветс ко п р ве н с т во

А к т и ва

му подари преубав мост на градот

„Лазар“ се снимаше и во Штип

ЈП„Исар“ обезбеди мирно лето

Полека ги санираме финансиските рани

Фонтаната проработи!

Став на Катерина Личкова

Овде или далеку од овде? Репортажа на Киро Манев од Егејска Македонија

Македонците најбогати


2

„Актива“ му подари преубав мост на градот

П

ешачки мост кој ги поврзува урбаните заедници, некогашни маала Стар Конак и Исарот и значително ја зголемува безбедноста на пешаците кога преминуваат од едната на другата страна е подарок од „Актива“ на својот град. -Мостот го градевме според сите стандарди за ваков вид градби. Дол е 19 метри, височината на центарот му е 6 метри, широчината 3,5 метри а истиот тежи 17 тона. Тој ќе спојува маала и луѓе, ќе биде безбеден пешачки премин за сите кои ќе посакаат да ја посетат средновековната тврдина Исар. Мостот е поклон

на нашата фирма на градот што беше наша дамнешна желба, вели Аргир Лазовски, технички директор во „Актива“. Мостот е вистински убавец и украс на влезот во градот. Проектиран е од архитектите на „Актива“ и изработен во погоните на ското име. Го нарекоа „МОСТ АКТИВА“. Наш предлог: така нека остане оваа наша успешна фирма. Интересно е тоа што штипјани за сите времиња. ● уште првиот ден му го дадоа вистин-

В

Фонтаната (про)работи! ОД МОЈ АГОЛ

1

Илчо N

Градоначалникот Илчо Захариев и Иле Николов, директор на „Актива“ заедно го предадоа во употреба мостот - надвозник помеѓу Стар Конак и Исарот. Во пригодните говори двајцата рекоа дека од порано се договориле токму на тој за нив но и за Македонија свет ден да пуштат во употреба еден ваков убав и потребен објект. Како што се договориле така и биде. Втори август, година 2013, убав и свет ден за Македонија, а посебно за луѓето кои го носат името Илчо, Илија, Иле... На тој свет ден, мостот – надвозник кој сврзува две култни штипски маала беше готов за пуштање во употреба. Убава свеченост, па иако денот беше мошне топол имаше и доста народ. Двајцата актери на оваа убава штипска претстава рекоа дека нивниот договор бил

[tipski Glas, Avgust, 2013 br. 46

NOVO VO GRADOT

и

о вистинско време кога горештините и во нашиот град го достигнуваат врвот, проработи фонтаната на плоштадот „Слобода“. Иако новото градско раководство тврдеше дека фонтаната е промашена инвестиција и имаше намера да ја претвори во најскапа жардињера (цвеќарница) се покажа и докажа дека таа може да служи на потребата за која е изградена. Од локалната власт информираат дека се направени извесни зафати за фонтаната да може да (про)функционира и после пробната работа таа е пуштена во секојдневно функционирање. Од колкаво значење е да се има функционална

Иле

Иван Бојаџиски

мостот да биде пуштен токму на Илинден. На тоа уследи коментар на млада жителка на Стар Конак: „е, баш сега ми е криво што секој месец нема по еден Илинден, така во тек на една година градот ќе добиваше по дванаесет вака убави објекти“.

2

И ова лето се повтори старата приказна. Да ги колниме Грците за се што ни прават за да ни го загорчат животот а, во исто време, да го свиеме рбетот и со полни џебови евра да им отидеме на гости за, како први соседи, да им помогнеме во тешките години на нивната голема финансиска криза. Голем број штипјани беа на одмор на Егејот. И сите си имаа некаков изговор. Едни беа со став дека Егејското море им било најблизу, други говореа дека не оделе поради себе туку поради децата, трети дека во Паралија, Платамона, на Халкидики било поевтино отколку во нашиот Охрид, но поевтино и од едно Берово. Секако дека сите овие факти држат вода, но прашањето ми

фонтана може да се види од интересот на граѓаните кои искажуваат задоволство од целата оваа работа. –„Одлично е што фонтаната е пуштена во работа и што од неа блика вода која го освежува просторот. Штип заслужуваше такво нешто бидејќи граѓаните имаа и имаат голема потреба од фонтана лоцирана на централна градска точка“, коментираше средовечниот Васил Митров. Секако дека фонтаната најголеми радости ќе им донесе на децата кои се најголеми љубители и имаат најголеми потреби од вода во екот на летните горештини. ●

е што ни (о)стана од достоинството. С е к а к о дека оваа слика ќе ја гледаме и во иднина. Макар колку да ни се заладуваат односите со соседот ние ќе одиме на топлото Егејско море. Оттука една топла препорака: одете ама лажната национална гордост оставете ја за некои други времиња.

3

И птиците кај нас знаат дека борењето е нашиот најтрофеен спорт. Во овој наш град нема друг спорт кој толку многу не израдувал на меѓународната спортска сцена. Нашите борачи носеле медали од големи спортски натпреварување и со тоа на најдобар можен начин ги промовира Штип и нашата татковина. Но, деновиве овие спортски херои си ја отворија душата. За Штипски Глас проговорија за тешките услови во кои се подготвуваат за настап на светските борилишта. За салата која и не е тоа, а во која секојдневно тренираат. За тоа дека немаат туш под кој би ја симнале потта од напорните тренинзи. Дека одат на подготовки за светско првенство и таму наместо храна според

стандардите за тешкиот спорт со кој се бават јадат боранија. И дека градот само им дава плакети додека во други држави во кои овој спорт е развиен освојувачите на медали добиваат нешто сосема опипливо, нешто од кое може да се направи нов успех а тоа се – парите. Овие момчиња заслужуваат сосема подруг третман. Во спротивно никој после оваа трофејна генерација на Богданов, Данов, Митров, Анакиев и другите нема да посака да биде борач. Што за Штип, град со долга традиција во овој спорт, би било погубно.

4

Во ФК „Брегалница“ дојде до смена на челната позиција. Нов претседател е Васил Коцев. Тој е дете на клубот, поникнат во пионерско младинската школа. Зошто овој избор го сметаме за повеќе од добар? Затоа што спортот треба да им се остави на спортистите. Бидејќи тие најдобро знаат што и како треба. Ако нешто не си искусил тогаш подобро не се нафаќај да го работиш. Од Коцев очекувањата се големи, на него е да не ја разочара фудбалската јавност. А дека фудбалот е радост на животот докажу преполнетите стадиони ширум светот.


[tipski Glas, Avgust, 2013 br. 46

М-р Елизабета ПАПАРОВА,

Е

3

РАЗГОВОР директор на Клиничка болница

Полека ги санираме финансиските рани

лизабета Папарова е магистер по здравствен менаџмент. Од почетокот на оваа година таа е еден од двајцата директори на Клиничката болница во Штип. Се работи за регионална здравствена институција која се грижи за здравјето на на 250.000 жители во овој регион. Со Папарова разговараме за финансиските (не) прилики во здравствената институција во која ја има највисоката функција.

Многу институции имаат проблеми со редовно плаќање на секојдневните трошоци како струја, вода, нафта и на тоа слично. Како денес стоите во однос на ова прашање? Овие обврски ги сервисираме на време, што значи редовно. Вон однос на набавката на лекови ако порано се доцнело со плаќањето до 150 дена, односно по пет месеци, денес лековите ги плаќаме за најмногу три месеци, односно 80 до 90 дена. Иста е состојбата и во однос на плаќањето за болничкиот потрошен материјал. Би рекла дека и во оваа насока имаме позитивен исчекор.

Седум месеци сте на жешкото столче во една исклучително значајна здравствена институција. Од која финансиска позиција тргнавте и како се одвиваат работите во овој ваш период? На првиот работен ден во тековната година се ЗА СЕДУМ МЕСЕЦИ ДОЛГОТ НА БОЛНИЦАТА ГО НАМАЛИВМЕ ЗА ДЕСЕТ МИЛИОНИ ДЕНАРИ, ОДНОСНО ОД 74,3 НА 64 МИЛИОНИ ДЕНАРИ

соочивме со долг од 74,3 милиони денари. Тоа беше првиот сигнал дека мораме да се фокусираме на намалување на долгот, или со медицински јазик кажано на санирање на големата рана за таа да не метастазира по организмот на болницата. Денес за штипската јавност, преку Штипски Глас можам да кажам дека долгот го намаливме за десет милиони денари. Како го сторивте тоа? Имавте ли некое волшебно стапче или.... Направивме многу работи неопходни за намалување на долгот. Една од нив е воведената евиденција на неделните залихи на лекови во сите работни единици. Втората работа

НА ГОДИШНО НИВО ИМАМЕ НА РАСПОЛАГАЊЕ ВКУПНО 342 МИЛИОНИ ДЕНАРИ, 312 МИЛИОНИ СЕ ОД ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВО 30 МИЛИОНИ САМИ ГИ ОБЕЗБЕДУВАМЕ

ни беше да ги сведеме непродуктивните трошоци на нула, во што и успеавме. Презедовме и некои други активности кои ни овозможија за така кратко време да го намалиме долгот на Клиничката болница.

туку е и зголемено. Зголемувањето е посебно изразено кај дијагностичките услуги кои им ги пружаме на пациентите.

Дали тие мерки немаа негативен одраз врз обемот и квалитетот на услугите. Ова прашање е значајно ако се има во предвид фактот дека болниците се тука поради пациентите, за нивното добро здравје.

Зголемени се услугите во делот на компјутерската томографија, на магнетната резонанца а, што е посебно значајно, монтиран е дигиталниот рентген апарат кој четири години не беше монтиран и стоеше нераспакуван. Ново е и тоа што како Клиничка болница се обезбедивме и со ангеограф кој е во фаза на монтирање и ќе биде ставен на услуга на пациентите од идниот месец.

Добро ви е ова прашање. Мојот одговор на него е дека нивото и по квантитет и по квалитет на здравствените услуги не само што не е намалено

За кои тоа услуги станува збор?

на располагање на годишно ниво а наше е со нив да работиме најрационално и притоа квантитетот и квалитетот на здравствените услуги да не трпи, односно постојано да се унапредува. Ние тоа и го правиме во сите изминати седум месеци. Доказ повеќе е и фактот дека амбулантите во физикалната терапија Кежовица овој месец ќе бидат реновирани а тоа е наш приоритет. Покрај ова набавивме нова постелина и нови душеци, а во текот на овој месец ќе добиеме и нови кревети кои се донација од болница во Германија. Кога е во прашање вашата регионална здравствена институција за неа постојано се говори дека голем проблем има во недостигот од секаков ка-

КЛИНИЧКАТА БОЛНИЦА ИМА ВКУПНО 461 ВРАБОТЕН КОИ СЕ ГРИЖАТ ЗА ЗДРАВЈЕТО НА 250.000 ЖИТЕЛИ ОД РЕГИОНОТ ШТО НАШАТА ОДГОВОРНОСТ ЈА ПРАВИ ГОЛЕМА

Како болницата стои со парите кои и се потребни за вршење на дејноста? Колку пари добивате од државата, колку сами си ги обезбедувате и дали вкупната сума ги задоволува потребите, односно дали обезбедува квалитетни здравствени услуги? Ние велиме дека за болниците никоја пара никогаш не е доволна. Таквиот став произлегува од потребите на пациентите кои од ден во ден стануваат се поголеми. Но, еве го одговорот на вашето прашање: од Фондот за здравство добиваме 312 милиони денари а сами обезбедуваме околу 30 милиони денари. Тоа се парите кои ни стојат

дар. Оди ли по нагорна линија и решавањето на овој проблем? Во однос на специјалистичкиот кадар немаме некои изразени проблеми. Нам најмногу ни недостигаат хигиеничари и болничари. Тој проблем го решаваме со волонтери но се соочуваме со фактот дека добар дел од волонтерите ја напуштаат оваа позиција кога ќе си најдат редовно вработување било дека да е тоа. Оваа година на работа примивме тројца лекари специјалисти и дваесет лица со средно медицинско училиште

Спец

Спец

Пратеничката Билјана Казанџиска е лута на медиумите нe затоа што објавија дека била ограбена туку затоа што објавиле дека има 45 години!

На 27 февруари 2007 година сите политички претставници и градоначалникот П.Сарев си фатија рак и удрија потписи врз меморандум дека ќе ја градат брана на Отиња. Од тоа нема ништо а потписниците само се удавија во тоа парче хартија!


4

INTERVJU

[tipski Glas, Avgust, 2013 br. 46

Бригаден генерал Стојан ДИМЧОВ, командант на Првата механизирана пешадиска бригада при ЗОК на АРМ -Тоа е точно. Најблиски ни се Здружението на борци од НОВ и Здружението на резервни офицери, соработуваме со противпожарната единица, со невладини организации, спортски друштва, со аеро и со радио клубот. Сите тие се од интерес за државата и за општеството а армијата е тука да биде блиска со народот, да помогне таму каде што може... Вас можат да Ве видат на секој натпревар на ФК Брегалница. Дури повремено го следите клубот и кога игра надвор од Штип. Го сакате фудбалот или поводот е од сосема друга природа?

Горди сме што народот најмногу и верува на својата армија

Н

его никој не му се обраќа со крстеното име и презиме. Сите го ословуваат со „генерале“. Тоа е името кое ја означува неговата посебност, неговата професионалност. Од овие аспекти тоа име сосема му личи. За разлика од Генералот на Маркез на кого нема кој да му пишува, на генералот од нашиот Штип има кој да му се обрати. Додека со 55 годишниот Стојан Димчов го правевме интервјуто на отворено, во една штипска пицерија, поминаа многу луѓе и речиси сите до еден мојот соговорник го поздравија со „добар ден генерале“ или „како е генерале“. Народот за високите воени претставници има мислење дека се крути, затворени луѓе, дека со нив тешко се остварува обична, човечка комуникација. Дека таквите личности не сакаат да зборуваат за ништо друго освен за својата професија. Но, двочасовното дружење со бригадниот генерал Стојан Димчов, командан на Првата механизирана пешадиска бригада при ЗОК на АРМ, не увери во сосема спротивното. Интервјуто го прававме во пресрет на 18 август, денот на АРМ. Г-дин генерале, луѓето од Вашата фела велат дека имате дадено голем личен печат во оформувањето на АРМ во која сте од нејзиното основање за што,по повод нејзиниот 20 годишниот јубилеј, бевте унапредени во бригаден генерал. Што можете да ни кажете во однос на овие пофалби кои одат на Ваша адреса? -Себе си се сметам за претставник на современата генерација офицери кои ги поминале сите школи за да се изградат пред се во професионална но и во секаква друга смисла. Во АРМ сум од денот на нејзиното формирање. Во учебната 2004-2005 година, како полковник, во својство на меѓународен дипломец, студирав на американскиот Национален универзитет за одбрана каде се стекнав со звањето магистер во областа на националната безбедносна стратегија од страна на Националниот воен колеџ...

Во Штит, весник на АРМ, ја прочитавме оценката која за Вас ја има дадено генерал – потполковникот Мајкл М. Дун, претседател на Националниот универзитет за одбрана на САД.Во допис до нашето Министерство за одбрана тој пишува: „Ве уверувам дека ниту еден од меѓународните дипломци не научил и не придонел повеќе од полковник Димчов за време на оваа година помината на Националниот универзитет за одбрана“....Тоа се исклучителни пофални зборови од една така висока и голема личност на најмоќната воена сила во светот. Што за Вас значи ова? -Кога така високи оценки доаѓаат од една таква уважена личност која работи на полето на одбраната во најмоќната воена сила на светот тогаш тоа значи само едно: дека Македонија има кадар, има млади луѓе во својата армија кои си ја знаат работата, кои се високи професионалци и кои со секој нов ден научуваат по нешто ново во однос на современите аспекти на одбраната. Тоа е од исклучително значење за одбраната на татковината и од тој аспект, без лажна скромност, јас само можам да бидам горд на таквите оценки кои доаѓаат од едно толку уважено место. Вие сте командант на најголемата и најбројна единица на АРМ. Какво е чувството да се биде на нејзино чело? -Прво тоа е голема чест и уште поголема одговорност.Признанието е пре-

дизвик само по себе а тоа што единицата со која командувам досега има постигнато одлични резултати во однос на борбената готовност тоа говори дека не само јас туку и сите кои се во рамките на единицата си ја вршат работата со висок степен на професионалност и силна посветеност. Така било, така е така и ќе биде и во иднина. Јас само сакам да кажам дека сум одговорен не само за штипската туку и за касарните во Прилеп, Тетово, Куманово и во Кичево. Моето командно место е во Петровец, некаде на средината помеѓу сите овие места. Би сакал да излезeме од тнр. „армиски теми“. Да видиме на кое ниво е соработката на Вашата единица со градот. Порано имаше една идеја водилка која се остваруваше под името „Армијата на својот народ“. Како денес стоиме од овој аспект? -Армијата перманентно остварува одлична соработка со градот. И со претходниот и со сегашниот градоначалник сме соработувале и соработуваме на најдобар можен начин. Имаме редовни средби, се координираме по одделни важни прашања, моментно сме вклучени во два проекти од кои првиот е проектот за уредување на коритото на реката Отиња а вториот е плод на наша идеја. Имено, уште оваа есен ќе го започнеме уредувањето на брегот на Брегалница од детската градинка „Астибо“ до касарната, односно од десната страна на реката додека од левата страна

Нашата мисија 1.Приоритетна мисија – одбрана на државата. 2.Поддршка на МВР во случај на потреба. 3.Помош на локалната цивилна власт за време на елементарни непогоди поплави, земјотреси, пожари, епидемии, санација на терени... 4.Учество во меѓународни мировни мисии. Во мировни мисии во Авганистан постојано имаме 150 војници и старешини, јас лично двапати сум бил во посета на нашите војници. НАТО генерали во мисијата во Кабул ја истакнуваа беспрекорноста во извршувањето на мировните задачи од страна на нашите војници. Ние сме рамо до рамо со војниците од земјите кои се во НАТО. -На времето се бавев со спорт, бев активен во дисциплината војнички повеќебој. Мене ФК Брегалница ми е болно место, ја сакам од се срце, го следам клубот многу често и на гостувањата. Мој сон е Брегалница еднаш да ја

Трнлив пат Патот до успехот е трнлив. Бара многу напорна работа, секојдневна работа и многу учење, бара голема поддршка од семејството кое најмногу трпи поради големата отсутност при што сопругата го понесе целиот товар во воспитувањето на нашите две ќерки. тоа ќе го прави општината. Така ќе добиеме современи пешачки патеки од двете страни на речното корито. Новинарското искуство ми говори дека остварувате одлична и потребна соработка со повеќе здруженија на граѓани?

видам во некое европско натпреварување макар таму да одигра и само едно коло...Ценам дека клубот нема да има поголем успех ако остане на сегашното ниво, односно да биде финансиски (п)одржуван од општината. Мора да се најде спонзор, титулар, не-

кој кој стабилно, со сите свои ресурси ќе застане зад него. Тоа може да биде само успешна фирма која сака да вложува и во нешто што претставува радост за заедницата. Мислам дека во Штип има такви компании и бизнисмени... Со кого еден генерал најчесто се дружи во родниот град? -Живеам во центарот на градот, во свој стан. Само другарите од детството и од средношколските денови остануваа во спомените за цел живот и јас со нив најмногу се дружам. Најчесто одиме во „Мал одмор“ а тоа го правиме во празнични денови и за викендите. Ве видовме на повеќе манифестации во рамките на ШКЛ. Тоа создава впечаток дека ја сакате културата? -Не сакав да пропуштам ништо од ШКЛ, ме одушеви македонската филхармонија со својот концерт. Го сакам нашиот фолклор, нашите староградски песни, ги сакам убавите уметнички дела. Да, бев на 90 проценти од настаните. Кои и какви книги чита еден генерал? Стручни, белетристика... -Најмногу од се читам стручна литература. Во нашата професија мора секој ден да читаш и да учиш за да не заостанеш. Но, читам и интересни книги надвор од воените вештини. Сега ја читам „Дипломатија“ од Хенри Кизинџер, тоа е книга на голем дипломат која покрај дипломатија ги опфаќа и сферите на одбраната, економијата, политиката.. Штипјани ве почитуваат и тој факт се виде од двочасовното интервју кое го имавме. Кој е вашиот став за таквиот однос на штипјани кон Вашата личност? -Тој позитивен однос на моите сограѓани го чувствувам и самиот но ценам дека е тоа почит пред се кон армијата. Не попусто токму армијата е таа во која граѓаните на Република Македонија имаат најмногу доверба. Од тој аспект јас сум презадоволен што јас лично имам и што како армија си ја имаме почитта со граѓаните на Штип.


[tipski Glas, Avgust, 2013 br. 46

5

POLITIKA

Oтворени новите канцеларии на СДСМ Заев: Народот ќе го препознае СДСМ како единствена партија за излез од големата криза

В

о присуство на лидерот на партијата Зоран Заев и бројни членови, штипските социјалдемократи влегоа во новите канцеларии на вториот кат од управната зграда на некогашната трговска фирма „Нова Трговија“ (Трговски центар).

-Народот ќе го препозна СДСМ по неговите нови политики кои ќе бидат единствен можен излез од актуелната општествена, економска, културна, соци-

јална и секаква друга криза и беда во која западна Република Македонија и нејзините граѓани под седумгодишното водството на Никола Груевски и неговата партија. Нашите политики поаѓаат од широката отвореност на партијата за сите граѓани кои сакаат да жи-

веат во една демократска и во секоја друга смисла просперитетна држава. Поради тоа, и од овде, од Штип ги повикуваме сите граѓани на нашата држава секојдневно

да ги користат широко отворените врати на СДСМ, од најголемите градови до најмалите места, да не посетат со своите идеи, размислувања и предлози. Притоа тие не мора да бидат наши членови, доволно е да сакаат добра иднина за себе и за сите граѓани на нашата држава. СДСМ ќе биде големата политичка партија која заедно со членството и другите граѓани кои ќе посакаат да ни се приклучат ќе ја направи нашата држава подобро место за живеење, рече Заев. . Лидерот на македонските социјалдемократи појасни дека неговата партија нема да дозволи и понатаму да владеат корумпирани, криминални структури кои со народни пари купуваат избори. -Подготвени сме и за предвремени парламентарни избори заедно со претседателските веќе идната година, но повеќе нема да дозволиме стотици милиони евра земени од сиромашните граѓани на Македонија ВМРО ДПМНЕ да ги троши на избори на кои бескруполозно го лаже својот народ. Нема да дозволиме директори на Цент-

ри за социјална работа со списоци во раце да одат и да им се закануваат на најсиромашните во државата, нема до може МВР да биде партнер на власта во избо-

На избори само со вградени препораки на ОБСЕ и ОДИХР! рите и во сеењето страв кај нашиот народ. Ќе одиме на избори под услов ако во изборниот закон целосно бидат вградени препораките на ОБСЕ и ОДИХР“, посочи Заев. Според лидерот на СДСМ и да била окупирана од странска сила Република Македонија ќе имала по-

добар живот и повеќе слобода отколку што тоа е случај со владеењето на ВМРО ДПМНЕ. –„Каде и да одите, каде и да се свртите ќе видите само замислени, загрижени лица. И поради тој факт смислата на мојата функција и смислата на постоењето на нашата партија ја гледаме само и единствено во создавањето демократски амбиент во кој ќе живеат среќни а не замислени луѓе“, порача Заев. Лидерот на најголемата опозициска партија појасни дека до почетокот на идниот месец ќе започнат изборите за нови лидери на општинските организации а Охрид ќе биде првиот град во таа насока. ●

ВМРО ДПМНЕ ќе избира претседатели во 35 Месни комитети *Изборите ќе се спроведат во септември и октомври месец

О

пштинскиот комитет на ВМРО ДПМНЕ ги започна активностите за избор на претседатели на месните комитети и на органи и тела во овие партиски микро целини. Изборот ќе биде извршен во текот на месеците септември и октомври. „И за овие партиски позиции во 35 наши месни комитети може да се пријави секој член на нашата партија. Пријавите се поднесуваат до централата во Скопје каде соодветна комисија ги проценува капацитетите на пријавените. Централата својот предлог го враќа во Месниот комитет каде за да се избере претседател потребно е зад него да застанат најмалку 30 проценти од членовите на овој орган“, информира

Останувам Штип

во

„Шпекулации се сите муабети дека ќе сум заминел на работа во Скопје, дека на местото на директор на ЈП „Исар“ ќе дошло друго лице. За такво нешто досега не станало збор на ниту едно ниво во рамките на нашата партија. Значи, останувам во Штип зашто имаме уште многу да сработиме во наредните период!ё

Никола Мицевски, претседател на Општинскиот комитет на владејачката партија во Штип. Мицевски појаснува дека целиот овој изборен процес треба да биде завршен до крајот на оваа година. „Во ова меѓувреме, со градоначалникот Илчо Захариев и со советничката група на нашата партија се фокусираме на извршување на проекти кои беа содржина на нашата предизборна програма на чија основа штипјани масовно ни ја дадоа довербата. Уште еднаш сакам да посочам дека сите проекти се резултат на барањата на штипјани кои ги посетивме во предизборието а за кое е утврдено дека се реална потреба на нашите урбани заедници, на граѓаните, на градот“, вели првиот штипски вмровец. Овој период партија- но скенирање на успешноста го користи и за комплет- та на раководните луѓе во

локалната самоуправа. Се скенира успешноста на директори на училишта, здравствени институции, на институции од областа на културата, на јавните претпријатија. Резултатите од ова наше истражување ќе ни бидат познати до крајот на годинава а од нив ќе зависи дали на некои раководни места ќе имаме промени“, посочува Мицевски. ●


6

[tipski Glas, Avgust, 2013 br. 46

ГРАДОТ

Прес на градоначалникот Илчо Захариев по повод неговите сто дена на функцијата татко на градот

Проектот “Отиња“ ќе биде реализиран со 200.000 евра

Н

а посебна конференција за медиумите градоначалникот Илчо Захариев даде отчет за сработеното во првите сто дена од мандатот. Притоа таткото на градот наброи стотина проекти кои тој и неговата екипа ги реализирале во овој врменски период од најмали но не и незначајни до најкрупните кои се од значење за поголем број граѓани. На прашање на Штипски Глас колку пари ќе чини ревидираниот проект за уредување на коритото на реката Отиња, и од каде ќе бидат обезбедени истите, Захариев одговори дека проектот ќе чини само 200.000 евра и дека парите ќе бидат обезбедени од буџетот на општината. –„Мораме да водиме сметка за секој денар бидејќи општината е презадолжена по разни основи. Во проектот Отиња ќе вложиме само 200.000 евра за што имаме ревидиран проект“, посочи Захариев. Тој одново стави на знаење дека додека е на оваа

Македонија пат гради патишта и крпи дупки

функција нема дополнително да го задолжува градот. –„Штип е презадолжен по разни основи и поради тоа додека сум на оваа функција ниту за денар нема да направам ново задолжување. Пред 15 години општината земала кредит од

1,5 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ВРАЌАЊЕ Од јануари месец општината ќе мора да започне да враќа долг од 1,5 милиони евра кредит земан од ЕБОРД пред цели 15 години, долг кој досега не бил враќан!

два милиони евра од Европската банка за обнова и развој а досега не вратила речиси ништо. По овој основ имаме обврска од почетокот

соки на овој дел од републиката и асфалтирање на петте завршни километри од новиот пат кој ќе спои два града – Свети Николе и Пробиштип. -На оваа патна насока ангажирани сме *Акцент е даден на деноноќно. Ја асасфалтирањето на пет фалтираме делкилометри од патот кој ќе ницата од Мечги спои Свети Николе и куевци до Куково Пробиштип која беше црн, речиси целосно непрооден пат. Планираме оваа акедонија пат, по- важна работа да ја завршидружница Штип, ме до средината на идната ова лето е фокуси- година кога Свети Николе и рана на три важни задачи: Пробиштип ќе се поврзат одржување на 750 кило- со пат долг 28 километри. метри патна мрежа на ис- Тоа ќе значи дека врската токот од државата, крпење помеѓу нив ќе се скуси за на дупките по патните на- цели 35 километри, вели

М

на годинава да враќаме уште 1,5 милион евра што не се малку пари. Имаме дополнителен долг од близу 800.000 евра направен по разни основи. И тие пари треба да се враќаат. А пред нас стојат уште многу предизвици и потреби на граѓаните и на градот. Има уште

Киро Коцев, технички раководител во штипската подружница а на пробиштипјани патот до Скопје преку Куманово ќе им стане покус за 25 километри.

ПЕЧАТ На новиот пат Свети Николе – Пробиштип кој ќе биде пуштен во текот на овој месец и кој е во должина од 28 километри свој печат даваат и работниците на „Македонија пат“, подружница Штип.

Инвестицијата за оваа активност изнесува 50 милиони денари а па-

рите ги обезбеди ЈП за државни патишта. Коцев појаснува дека патната насоката помеѓу двата спомнати града е широка 5,5 метри а со банкините од двете страни кои се по 75 сантиметри вкупната ширина изнесува седум метри. Овој пат ќе има значење и за штипјани, посебно за бизнисмените кои имаат врски со двата општински центри. Патиштата се основен услов за развој на одделни подрачја. Коцев е на став дека овој патен правец ќе помогне во развојот на селата Немањица, Куково, Пуздерци, Неокази. -Нашите луѓе се на сите патиштата во регионот. Работат на нивно одржување, вршат надградба

Mиланчо Дрмов, човекот кој и даде живот на фонтаната

К

ога се мислеше дека фонтаната сме ја изгубиле за сите времиња Миланчо Дрмов, магистер по енергетика, ја врати во живот и ја стави во служба на граѓаните.

-Градоначалникот Захариев инсистираше фонтаната да може да си ја обавува функцијата. Ме повика во кабинетот и јас реков дека ќе го направам најдоброто кое е можно во условите во кои се наоѓа фонтаната. Конструирав

три млазници, две да прскаат од двата краја кон средината третата на самиот центар. Тоа го дозволуваше обликот на фонтаната. Монтирав три пумпи кои даваат 500 литри вода во минута и ја вртат истата вода. Тоа што го ветив го направив а на граѓаните е да судат дали ова кое сега го имаме е подобро од идејата фонтаната да стане жардиниера, вели Дрмов. Старата електроника стои во фонтаната таа е високо софис-

многу улици за уредување за да заличат на нешто, има уште предизвици кои стојат за реализација бидејќи истите им ги ветив на граѓаните со мојата предизборна програма“, посочи Захариев..

тицирана и може да биде наменета за некоја друга фонтана. И неа јас ја правеше Дрмов. Сегашното техничко решение има временски мерачи (тајмери) кои по полноќ ги исклучуваат пумпите а наутро ги вклучуваат. Ова не е конечно туку времено решение за преку лето штипјани да можат да се разладат на својот плоштад.

на оштетените патни насоки, надградба на оштетени коловози. Тоа го работиме на магистрални и регионални патни насоки во источниот дел на Македонија, од Берово до Струмица, појаснува Коцев. ●


[tipski Glas, Avgust, 2013 br. 46

7

ГРАДОТ

Во 2014 парите од самопридонесот на референдум

Н

а трансакциска сметка стојат над 1,2 милиони евра (760 милиони денари) средства на граѓаните на Штип собрани преку месниот самопридонес реализиран во периодот 1992 – 1997 година. Тогаш штипјани одлучија да пет години да издвојуваат од своите плати за изградба на брана на реката Отиња и (или) за решавање на прашањата од областа на водоснабдувањето. Градоначалникот Захариев на прес конференција соопшти дека идејата за браната е напуштена како скап проект кој не може да се реализира во овие тешки економски услови и презадолженоста со која се соочува општината. Но, општинското раководство има идеја овие пари да бидат вложени во решавање на актуелни потреби во водоснабдувањето. „Го имам во предвид фактот дека тоа се пари на граѓаните и согласно таквата состојба, на

РЕФЕРЕНДУМ БЕЗ ДЕНАР Ако градот се одлучи на референдум за намената на парите од самопридонесот та работа ќе се случува во текот на идната година на денот кога ќе бидат претседателските избори. Така за референдумот општината нема да потроши ниту денар.

моја иницијатива, за употребата на тие финансиски средства ние нај-

веројатно ќе одиме на референдум. За да не правиме нови трошоци за референдум сакаме да ја искористиме приликата граѓаните да се изјаснат за своите пари идната година, на денот кога ќе ги имаме претседателските избори. Така референдумот нема да не чини ниту денар а парите ќе бидат инвестирани според желбата на граѓаните“, рече Захариев. Овие пари се собрани со

последниот самопридонес кој градот го реализира во времето 1992 – 1997 година. Тогаш ја имавме функцијата претседател на општината на која беше избран Трајчо Спасов. Штипјани се изјаснија да издвојуваат пари од своите плати за општото добро на градот а кон таа потреба Дел од парите беа дадени како позајмица на двете јавни претпријатија кои, според последните договори истите требаше да ги вратат со одработување на браната или на водоснабдителниот систем за кој парите ќе бидат употребени.

ЈП „Исар“ обезбедува вода за идните најмалку 25 години *Првата фаза од модернизацијата на филтер станицата е завршена, наскоро стартува втората и завршна фаза по што водите од „Злетовица“ ќе ни бидат на располагање

Ф

илтер станицата влегува во втората фаза од модернизацијата, проект чија реализација овозможува ЈП „Исар“ да може да ги користи водите од регионалниот ХС „Злетовица“. Првата фаза – градежните работи и базените се веќе завршена работа. Никола Мицевски директор на јавното претпријатие „Исар“ информира дека во првата фаза се инвестирани 450.000 евра. –„Сега сме во очекување на потпишување на меморандум за соработка со владата на Република Словенија за завршување на втората фаза. Овој меморандум ни обезбедува дополнителни 475.000 евра со што комплетно ќе се заокружи овој процес, по што ние како јавно претпријатие, а Штип како општина ќе можеме да ги користиме водите од регионалниот хидросистем“, вели Мицевски. Уште од порано е познато дека од ХС „Злетовица“ за потребите на шест општини (Штип, Пробиштип, Караорман, Свети Николе, Кратово и Лозово) се обезбедуваат 900 литри вода во секунда од кое 500 литри се наменети за нашата општина. Општината не е условена да ја превзема спомнатата количина вода туку ќе користи, а тоа значи и ќе плаќа, онолку вода колку што во дадениот момент ќе и биде по-

требно. Цената на кубен метар вода која јавните претпријатија ќе ја плаќаат на „Злетовица“ е три денари од метар кубен. „Неодамна ја вклучивме приградската населба Караорман за која испорачуваме 8 до 10 литри вода во секунда. Водата преку водоводна линија соодветна на потребите ја имаме однесено и до Технолошката развојна (индус-

триска) зона, за чии потреби обезбедуваме 120 литри вода во секунда. Таа количина е за целата зона кога истата ќе биде исполнета со планираниот број на педесетина фабрики. Факт е дека потребите од вода растат а ние, со овие инвестиции и новите зафати, се обезбедуваме од можните негативни изненадувања за многу идни години. Всушност, тоа значи дека во идните 25 години вода ќе има за сите потреби на општината заедно со индустријата во неа“, појаснува првиот човек на ЈП „Исар“. Во ова јавно претпријатие и понатаму се фокусирани на потребата од реализација на проектот „Линија – 2“. Ова линија со квалитетна вода ќе ги обезбеди населбата Пребег, локациите Мери, Плуждино, Новакова Чешма, Градските гробишта кои во летните моменти се соочуваат со повремени иако ретки прекини во водоснабдувањето. За реализација на овој проект ЈП „Исар“ аплицираше кај Европската банка за обнова и развој (ЕБОРД) за кредит во висина од 1,5 милион евра. Одобрувањето на овој кредит значително ќе придонесе покрај за снабдувањето со вода на веќе спомнатите локалитети и за развој на бањско – рекреативниот и спортски туризам во реонот Кежовица каде, за реализација на еден ваков развој, недостасуваат сериозни количини вода за пиење.


8

МОДА

И

дниот месец Штип ќе биде македонската модна метропола. Во организација на локалната самоуправа ќе се одвива манифестацијата „Денови на модата – Штип 2013“. Идејата дојде од Бети Санева, генерална менаџерка на модната куќа „Астибо Беас“ која со еден ваков предлог има настапено на седница на Економскиот совет на

на ревија ќе може да ја изложи колекцијата „есен – зимо 2013“ и да ја најави својата колекција пролет – лето 2014. На оваа манифестација на убавото и модерното ќе ги поканиме нашите партнери – купувачи од сите држави настанати од поранешна Југославија кои веќе го најавија своето доаѓање во Штип. Ние работиме по принципот на отвора-

Во септември Штип престолнина на модата градот. Истата е прифатена од градоначалникот Илчо Захариев и од локалната администрација, а моментно се работи на подготовките за што поуспешна реализација на овој настан. Бети Санева потсетува на фактот дека бројни групи граѓани од разни -делови на Македонија во деновите за викенд доаѓаат во Штип за да купат од модните брендови на штипските текстилци. Тоа, според Санева, говори за високиот углед кој штипските текстилци, особено оние кои имаат бренд производи наменети за домашниот пазар, го имаат во јавноста во нашата држава. -Моето искуство ми говори дека македонските граѓани сакаат модерно да се облекуваат. Доказ за тоа се големиот број посетители кои во деновите на викенд доаѓаат во новоотворениот аутлет на влезот од градот каде се бара брендот астибо. Во септемвриските денови на модата секоја модна фирма која создава сопствен бренд, преку мод-

Владо Нетков, сопственик на МК „Милано“ која 20 проценти од производството го наменува за домашен пазар, е со сосема спротивен став. Тој тврди дека со ваквата идеја Штип ќе отстапи од принципите на целиот моден свет.

„Ние на оваа манифестација нема да учествуваме бидејќи замислата не е добра. Ако сакаме на вистински начин да ги промовираме своите модели тогаш тоа мора да бидат модните новости содржани во колекцијата „пролет – лето 2014“ бидејќи зимската колекција која ќе се изложува а чии модели одамна беа во нашите продавници не е иднина туку е модно минато. Летните колекции се произведуваат до крајот на месец јуни и тоа е така во цел свет“ вели Нетков. Тој потенцира дека таквото свое видување го кажал за време на состанокот кај градоначалникот. –„Промоција на било што, промоција само поради промоција не е она кое му треба на нашиот Штип како град на текстилот. Ние не смееме да се однесуваме спротивно од однесувањето ШОРОВА - АНГЕЛОВА: на целиот моден свет“, порачува овој стопанстПодготвени сме веник.

Општината се јавува како организатор а поголемиот дел од подготовките веќе се завршени.

сопственичка на оваа конфекција, се сложува со Нетков дека во септември требало да се презентираат модните новости од колекцијата пролет - лето за 2014 година која токму сега излегува од моделарата но и дава поддршка на септемвриското случување. –„Во светот наесен се промовира пролетно летната колекција, тоа е факт но не

● Различни толкување за тоа што модно треба да се презентира идниот месец, но важно е да се тргне од нешто

ње бренд продажни салони под франшиза каде ќе може да се вклучи и колекцијата пролет – лето“, вели Санева. Според оваа инвентивна жена од модниот свет, Штип во септември ќе има можност организирано и на голема врата да промовира два свои бренда: модата и пастрмајлијата која се јаде во месеците во чие име е содржана буквата.

[tipski Glas, Avgust, 2013 br. 46

САНЕВА: Промоција на два бренда Идниот месец ќе можеме

е лоша идејата годинава да да промовираме два бренда по започнеме и со колекцијата есен зима, бидејќи и тоа е некаков кои градот се препознава. Тоа се исчекор од ситуацијата која сега модата и пастрмајлијата ја имаме. Ние ќе учествуваме бидејќи и кај нас, посебно во денови на викенд, доаѓаат многу купувачи од други места при што 90 проценти се од Скопје. И ние ќе имаме модна ревија на наша колекција. Ценам дека Штип како град на модата има потреба двапати во годината да прави ваква манифестација еднаш да ја претстави есенско – зимската а вторпат пролетно – летната колекција“, појаснува Пешевска – Јованова. Но, како и да е, подготовките за оваа модна парада се во интензивна фаза. Младата Вишна Шорова – Ангелова, во името на општина Штип е координаторка на проектот. -„Потребата за една таква организирана презентација на модата која ја создава Штип е утврдена од страна на одделението за локален економски развој. На почетокот на месец јуни објавивме јавен оглас за пријавување на кандидати за учество на Деновите на модата на кој се јавија седум модни фирми од градот. Општината за своја обврска си го зеде делот на организацијата и изготвувањето на промотивен материјал. Според нашите анализи градот има над седумдесет конфекции од кои 10 до 15 имаат и сопствено производство со кое се јавуваат на домашниот пазар. Настанот ќе се одвива во втората половина на месец септември, ќе се одржува на повеќе атрактивни локации со идеја целиот град да мириса со боите на модерното при што посебен белег ќе бидат модните ревии“, вели Шорова – Ангелова.

За време на модните денови нашиот град очекува И конфекцијата голема посетеност од сите „Виватекс“ 20 проценти страни на Македонија. од своето производство го наменува за домаш● ниот пазар. Валентина Пешевска – Јованова,

ПЕШЕВСКА – ЈОВАНОВА: Скопјани доминираат Во деновите на викенд во градот доаѓаат голем број љубители на убавото и модерното а 90 проценти од нив се од Скопје

НЕТКОВ: Во светот е поинаку Идниот месец ние ќе го направиме она што не го прави никој во светот. На гостите ќе им претставиме застарени колекции, а тоа не е добро


10

KOLUMNA

А

[tipski Glas, Avgust, 2013 br. 46

Професија, или работно место

ко веруваме во третата вечер после раѓањето, ако веруваме во наречниците, во третата - онаа што нема да стигне навреме за да ја претскаже судбината на новороденото, тогаш можеме без трошка грижа на совеста да кажеме дека човекот нема право на избор. Нема, зашто избрал некој пред него. Нема, зашто изборот е негов, на Создателот. Човекот, велат проследувачите на човековите техники во опстојувањето, е осуден да живее помеѓу рајот и пеколот. Токму тоа ни зборува дека му е одземено, или воопшто не му е дадено правото на избор. Одредувањето на вредностите зависи од вербата на човекот во Создателот. Ако се изгуби вербата во него, всушност се губи вербата во моралот. Што би можел човекот да избере, ако му се даде таква можност. Па сигурно би го избрал рајот. Во таков случај човекот би направил непоправлива грешка. Истата директно ќе влијае на працелината. Рајот не може без пеколот, како што смртта без животот, здравјето без болеста, радоста без тагата, човекот без Создателот,

Создателот без човекот. Некои преставници на Апокалиптичната филозофија на човековата историја велат дека, ако на човекот му се даде правото да избира тој би избрал да биде болен. Тое е во човековата природа, да лелека, да тажи. Во таков случај војната би била пред мирот, беззаконието пред законите, неморалот пред моралот, политичарите пред гласачите, државата пред народот, пеколот пред рајот. Но, ако е добро тоа што човекот нема право на избор, лошо е ако истиот не може да прави разлика. Човекот треба да може да разликува. Бела Хамваш вели: „... Ослободен од секоја природа. Да може јасно да види за што станува збор.“ Треба да ги разликува работите што му се бендисуваат од оние што не му се бендисуваат. Да може да прави разлика помеѓу храната што му годи и онаа што не може ниту да ја помириса. Добро е да може да разликува магаре од автомобил, велосипед од трамвај, да разликува Кинез од кавадарчанец, вампир од капиталист и слично.

Но, она што сакам да го потенцирам во овој текст е можноста човекот да разликува професија од рабтно место. Мислам дека тоа во услови на криза е од огромно значење за надминување на истата во одредена мера. Еве како Бела Хамваш ги толкува овие два поима: „ Професијата е животна цел, судбина, внатрешна принуда, тоа е она што човекот, како на коцка, го става целиот свој живот. Професијата е и игра и страст, форма на животот со која човекот е роден во кој се исполнува и се чуствува среќен. Наспроти тоа работното место е нешто што може непријатно да се протолкува и тоа преку: приходот, позицијата, парите, она што човекот мора да го поднесе со стиснати заби за да на први во месецот ја добие платата...Коренот на работното место е во парите, додека коренот на професијата е во радоста на создавањето.“ Според овој светски мислител начинот по кој живееме во денешницата не е изграден на професијата, туку на работното место. Земајќи ги овие констатации во предвид ни се наметнува

Пишува: Трајче КАЦАРОВ

прашањето за кое Библијата не дала одговор. Прашањето е, дали Јуда имал професија, или работно место? Според нас Јуда имал само работно место. Односно грабајќи се за работното место ја гушу професијата, односно можноста да се чувствува среќен. Можеби ќе биде премногу невкусно за читање, за слушање, но перцепцијата на сегашноста не води во таа насока: Да кажеме дека сме пренаселени од Јуди. Најмногу ме болат кога ќе ги видам во уметноста: книжевноста, сликарството, музиката, театарот. Лошо многу лошо се чувствувам кога ќе видам како некој радоста од создавањето ја менува за плата, или за пензиичка...

Фрагменти од сеќавања 2. Пред 50 години и денес

ПИШУВА: Стојче Самарџиев економски аналитичар

1. Пред 100 години и денес

В

ето за ЕУ од Грција и Бугарија или од сите 27-28 членки.

Пред сто години низ војна не делеа Грција, Србија со Црна Гора, Бугарија и Албанија. Кога овие држави, зголемени од пред сто години, ќе станат сите дел од ЕУ тогаш, што ќе биде со нас? Ние со босанците, со нивната „Босно моја дивна била, дивна гиздава“ и нашата „распукала Шар планина“, ќе останеме со песните, со чекањето... на некој трет Илинден, на некој „голем брат“ на...? Не, тоа не и не! Државата мора да зацврсти и да биде вечна.

За лустрацијта М. Вујаклија напишал: „свечено чистење од гревовите, чистење со жртвување, „Небиднина“, си ја посвета, разгледување, купив веднаш по излегува- расправање“. њето од печат во 1963 година. Не знам зошто, но од 3. Пред 25 години тогаш ми „останаа“ стиховите од „Осмата молитва...“ Тогаш, економските анализи ми беа дел од ра„Земјо, ти веќе не си ботата. замја, ти си грутка надеш, црна од мака, од соништа Во таа, 1988 година зелена, ти си око фрлено во во стопанството на Социјавселена.“ листичка Република Македонија имаше 1974 органиУредник на изданиезации на здружен труд то е Славко Јаневски. Во (ООЗТ, РО), со вкупно таа иста година, пред поче434.317 вработени од кои токот на школската година, во индрустријата беа го читав „Село зад седумте 210.789. Просечниот месејасени“ на Славко Јаневски. чен чист личен дохот по Романот бил печатен 1952 вработен беше 315.326 тогодина во познатата печатгашни динари. ница „Гоце Делчев“, а одговорен уредник бил Ацо Просечниот личен Шопов. дохот во македонското стопанство беше 97 насто од Ацо Шопов и Славко косовскиот, 46 насто од Јаневски во 1967 година словенскиот и 67,9 насто од беа меѓу првите четиринајугословенскиот просечен сетмина академици на чело месечен чист личен дохот. со нејзиниот прв претсетаде Блаже Конески. Шопов и Во општествените Јаневски се и меѓу ретките дејности (образование и амбасадор на СФРЈ од култура, здравство и социМакедонија. јална заштита) на СРМ имаше 72.677 вработени со просечен месечен чист

личен доход од 346.148 диВо општествените нари по вработен. дејности во општината имаше 25 организации со 2.111 Во општествено-по- лица чиј просечен месечен литичките заедници (орга- чист личен дохот изнесувани, ораганизации и самоуп- ше 324.451 динари по равни интересни заедници- вработен. 517 на број) имаше 17.229 вработени со просечен меВо општинските сечен чист личен дохот од општествено-политички ор377.080 динари. гани и организации и СИЗ имаше 19 субјекти, а во кои Во 1988 година тро- работеа 527 лица со месешоците за живот во однос чен просечен чист личен на 1987 година пораснаа за дохот од 356.104 динари по 191,9 насто (почеток на по- вработен. доцнежната галопирачка инфлација), а платите во Низ низата на стихостопанството пораснаа за вите на Великаните: недо167,1 насто, односно рела- реченото и тоа што денес тивно се намалија. ве притиска и пече, оставете го во тишината... ИлинВо стопанството на ден е, празнувајте го празопштина Штип во 1988 го- никот и славете го животот дина имаше 71 ОЗТ од кои на дедовците, татковците, во индустријата 29. Бројот вашите деца и вашите на вработените е 18.408 внуци. лица од кои во индустријата Инвестиции, инвес11.298 лица, а од тие 8.629 во текстилот. Просечиот тиции и вработување е цемесечен чист личен дохот е лата победоносна иднина. 295.659 динари по вработен, што е 93,8 насто од републичкиот и 63,7 насто од просечниот личен дохот во стопанството на тогашна СФРЈ.


[tipski Glas, Avgust, 2013 br. 46

Пишува: Катерина Личкова, дипломиран економист

Лично не ја сфаќам и не сакам да ја прифатам како некаква маана ваквата желба на мојата генерација за една поинаква, попросперитетна иднина. Желба за подобар живот, за докажување на своите способности,какви и колкави да се тие. Иднина која ние, младите личности, овде, на родните огништа тешко (со големо Т) можеме да ја најдеме и да ја приграбиме

Овде или далеку од овде?

С

тоиме на раскрсницата од животот. Ние младите луѓе на нашата татковина. Наместо Т, га за југ се повеќе, на страниците од нашите весници и списанија, читаме некоја нова песна, со нова безнадежна содржина. Песната е со наслов - Т, га за запад!

Е

Њ ОРЕ

Б

11

МЛАДИ

како своја шанса за себедокажување и за себереализирање. Се соочувам и размислувам за нас младите. За она кое ние го нарекуваме кадар на нашата иднина. Голем дел од тој кадар е квалитетен но добар дел е и со низок или никаков квалитет. Зошто велам не-

квалитетен кадар? Затоа што кај нас не може и не смее секој да биде правник, економист, фармацевт, новинар, филозоф математичар. Често си го поставувам прашањето дали, во ова и вакво наше општество, нам ни е позната границата помеѓу квалитетот и неквалитетот? За разлика од кај нас, тука и сега, таму за каде што сака да замине нашата младина дури тоа да биде и по цена на жртвување, да бидеш Алиса во земјата на чудата, таму добро се знае кој и што може да работи. Не би сакала да бидам критички настроена кон нашата татковина, без разлика што сме свесни дека сериозно ги имаме измешано општите но и културните вредности, факт е дека многу од работите кои кај нас не сакаме да ги прифатиме во земјите во кои сакаме да бидеме тоа би го работеле со голема страст

и посветеност. Зошто тоа е така? Зошто се срамиме на чесен начин, во нашата татковина, да го печалиме лебот, да си го уредиме животот според нашите потреби и очекувањата на општеството од нас? Мислам дека е време младите луѓе да сфатат дека е неопходно преку нашиот разум, преку нашиот труд, преку нашите општи културни вредности да примениме во практичниот живот барем половина од она на кое не учеле на училиште. И тоа во услови кога, како што се тврди, 90 проценти од младите се запишани (запишуваат) на некој од нашите факултети. Дали тоа значи дека барем половина од тој процент на младиот образован кадар ја носи вистинската етика и култура на она што го стекнале во образовниот систем. А прашањето кое сакам да го поставам на јавна

Со боранија во чинијата не се оди на Светско првенство

Н

а неодамнешните Медитерански игри одржани во Турција Република Македонија беше застапена со вкупно 154 учесници, а успеа да освои четири медали. Три од медалите освоија штипските борачи. Дејан Богданов кој е лидер на оваа трофејна генерација се закити со сребрен додека Бобан Данов и Дејан Митров дома си дојдоа со бронзени медали. Тој резултат е постигнат во конкуренција на вкупно 414 борачи од 23 медитерански држави. Таквиот резултат беше повод локалната самоуправа да организираа свечен дочек на своите спортски херои на градскиот плоштад „Слобода“ кога на новиот, големиот успех лично им честиташе градоначалникот Илчо Захариев. Но, под досега мазното тапкање по рамињата на трофејните момчиња се крие една голема лузна која ако на време не се санира може тешко да го оштети овој успешен спортски организам. Момчињата кои освојуваат медали го отворија срцето и сите до еден, како сложно семејство, за Штип Глас проговорија за проблемите со кои се среќаваат подолго време. Богданов, Данов, Митров и Анакиев кој во Турција беше петти во својата категорија, велат дека условите за тренинг и за подготовки за националното првенство но и за големите натпреварувања од ден во ден сe сé полоши. –

ја обавуваше в.д. селекторот на репрезентацијата но тоа не е исто како кога покрај борачот стои неговиот тренер со кој можат да се разберат во секој миг, за секој потег. Таа состојба не чинеше уште најмалку еден медал“, укажуваа членовите на БК „Балканец“ Деновиве тие биле на подготовки во Банско, Бугарија, но таму наместо храна каква што е неопходна за спортисти кои се бават со боречки спортови јаделе главно боранија. Нашите борачи во месец септември ги чека Светско првенство, од нив се очекуваат медали, но тие велат дека со боМитров, Анакиев, Богданов, Данов ранија во чиниите не се оди на нај„Салата во која тренираме и каде големата спортска смотра на се создаваат шампиони и не е са- светот. ла, таму нема тушеви па потта од Богданов, Митров, Данов и големиот напор си ја носиме дома. После секоја освоен медал доби- Анакиев повторно навраќаат на ваме благодарници, никогаш на- Медитеранските игри. Велат дека шите достигнувања адекватно не првпат Република Македонија на се вреднувани, а нам најмногу ни една ваква спортска смотра остреба финансиски стимул за нови војува медали. Но, на славењето големи остварувања, пред се по- на успехот организаторите БФМ ради специфичниот и скап режим „заборавиле“ да ги поканат тренена исхрана кој мора да го имаме рите Димитар Грозданов и Виктор ако сакаме врвни резултати“, ве- Богданов кои работат со шампионите на „Балканец“. Со тоа ним лат овие момчиња. им била нанесена голема неправТие велат дека до Меди- да. –„Сакаме да кажеме дека ние теранските игри во клубот имало тројцата освојувачи на медали недобра атмосфера а потоа се трг- мавме и немаме никакви привиленало надолу. –„Клубот постапи не- гии и никаква финансиска поддршсоодветно. Имено, на такво нат- ка. Нашите медали се вреднувани преварување со борачите секогаш со една голема нула. Турскиот бомора да има тренер, но во Турција рач кој освои злато, од боречката ние него го немавме. Таа функција федерација на својата земја доби

сцена и кое, според мене злато вреди е: дали ќе станете во автобус и ќе отстапите место на постар човек? Ако сте го направиле тоа убедена сум дека сте почувствувале голем благодат на душата. Едноставно, преку доброто однесување, преку осознавање на границата за секој поединечно до каде може да оди со своето образование, преку почитта кон другиот и, секако, преку самопочитта, можеби ќе успееме оваа наше и само наше парче земја наречено Република Македонија да не задржи како дел од нејзината иднина. Да направиме се за и тука, на родните огништа, да живееме уреден живот како што тоа го има на запад за каде што се стремиме. Конечно, Европа е тука а и ние сме дел од неа. ●

► Нашите борачки асови, освојувачи на медали на Медитеранските игри во Турција огорчени на состојбите во клубот и односот на државата кон нив. 200.000 долари а од претседателот на Турција беше награден со уште 50.000 долари. Така тие докажуваат колку им значи спортот и затоа се велесила во борењето. И ние сме европска класа а кога би го имале тој однос на Боречката федерација каде би ни бил крајот“, потенцираат борачите. Клубот опстојува благодарение на парите – 110.000 денари на месечно ниво – кои ги издвојува општината. Нашите борачки асови сметаат дека за успешно работење и создавање нови освојувачи на медали неопходно е „Балканец“ да има 60.000 евра на годишно ниво. Тоа се пари со кои ќе се задоволат потребите на сите категории. Тие имаат уште еден предлог: Противпожарниот дом кој наскоро треба да се сели да прерасне во центар на боречки спортови, да се уреди според европски принципи. Ако овие работи не се преземат нашите боречки светости сметаат дека за две до три години сите млади кои сакаат да се занимаваат со борењето ќе си заминат од овој спорт и борењето во Штип ќе се спомнува само како историски факт.. ●


12

РЕПОРТАЖА ПАТЕПИС ОД ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА

Македонците – најбогати!

Н

икогаш досега не сум бил во овие краишта. Само сум слушал за нив. Затоа, решив да ги посетам, со моите другари. Да го видам овој дел на Македонија. И не се излажав. Видов убавини, какви досега не сум видел на овие простори. И сега сфаќам-зашто туристите се заинтересирани за нив. И не само тие, туку и нашинците, кои некогаш живееле на овие простори, а граѓанските војни ги натерало да ги напуштат родните огништа.

НАЈУБАВИОТ ДЕЛ Да,Егејска Македонија е најубавиот дел , срцето на Македонија. Сега сфаќам зашто поранешните жители од Егејска Макеоднија со таква голема носталгија зборуваат за Егејот.За време на посетата гледав се само убавини. Во Воден видов многу водопади, голем број туристи. Истата слика ми се повтори и во Пожарско, каде има многу реки од кои течат и топла и студена вода, бања, езера. Навистина убава глетка. Туристи колку сакаш. Водопадите во Воден се посебна приказна. Исто и езерата и бањите во Пожарско. Се прашував од каде толку вода, која блика од сите страни! Наоколу гледам и големи земјоделски површини, насадени со разни земјоделски култури. Видов и овошни насади. Многу хотели, особено во Пожарско. И многу луѓе кои го зборуваат чисто македонскиот јазик, или со дијалект на гевгелискиот крај. Немав никакви проблеми со комуникацијата со жителите од Воден и Пожарско. Со нив комуницирав на македонски јазик. Македонците ги држат и хотелите во Пожарско. Не кријат моите соговорници дека се Македонци. А во тоа се уверив навечер, кога посетив еден угостителски објект во Пожарско. Само македонска музика, македонски ора. Сите во кафеаната пеат македонски песни, а најмногу патриотски. Преку песните се оплакуваше судбината на македонскиот народ, кој беше избркан од родните огништа во граѓанските војни. На избрканите Македонци, тогашните власти во Грција донесоа жители од Мала Азија. Но, дали Грците ја остварија целта? Гледајќи ги тие лица во ресторанот, сфатив дека никогаш нема да се откажат од својата татковинаМакедонија, македонскиот јазик, и секогаш ќе се борат за своите права. Ни една цела армија не може да ги спречи нивните чувства- да бидат само она што се - Македонци! Тоа гласно го кажуваат. Сите играат македонски ора. Не видов ниту еден посетител да седи. Како сите

да ја чекаа оваа вечер. Девојки играа и на маса.Немаше никакви провокации на наша адреса. Игравме заедно,како секогаш да сме биле - заедно. Е, тоа беше неповторлива вечер! СЕМЕЈСТВА И МААЛА Во Штип живеат неколку семејства од Егејска Мкаеоднија, како на пример Димкови, Причкови, Рисафови, Трпчеви, Дурдубакови, Пејови, Бурназови, Чапови, Личнови, Јолеви, Такови, Плешкови, Пашоеви, К, трови, Бинови, Јачови, Жежови, Дулеви, Николови, Лепиткови, Адраманови, Чичеви, Бајрамови, Јаневи, Самандови, Кирови, Нушкови, Узунови, Кочови, Шкодреви, Дошеви, Учкови, Полуманови, Бегинкови, Мишови, Искови,Нусеви, Смрекови, Кировакови, Попови Черкналови, Проданови и други. Исто така во Пожарско забележавме повеќе улици и маала кои ги носат имињата на познати штипски семејства, како на пример маалото на Димкови, на Самандата маал ото, Киркови, Зла то нов ско маало, Адраманово , Царево или Тр п ч е во маало. Карактеристично место е таканаречениот Мишов камен, З,бнска стена, па Катунец, кој е дел од планината Ниџе, преку кој жителите заминувале, или пребегнувале во Битола. Во Пожарско можат да се забележат и три реки – Белица, Топлица и Црнарка. Како ги добиле имињата? На Белица подлогата е варовита и изгледа како да тече бела вода, Топлица, затоа што водата е топла. Црнарка го доби името по еден трагичен настан и е најдива река. Кога Османлиите побарале да земат три моми од селото, а бидејќи тие не сакале да се дадат на нив, сите три се фрлиле во водите. Поради тој трагичен настан реката е наречена Црнарка. Има и три цркви. Првата црква е изградена од српската и француската војска. СРЕДБИ Во Пожарско се сретнавме и со Македонецот, Иван Бинов кој ни рече дека има 42 први бра-

тучеди во Штип, бил роден во Штип, по граѓанската војна, живеал на улицата„ Пиринска“, а потоа, 1960 година, се вратил во Пожарско. Се сретнавме и со уште еден Македонец, Доне Лисичков, кој одморот го користеше на една полјанка, во близина на црквите Свети Јован и Свети Ѓорги за кои нема податоци кога се изградени. Од сопственото возило слушаше македонска музика, која ечеше на сите страни. Постојано повторуваше „ Јас сум Македонец и така ќе останам засекогаш, не се плашам од никого да го искажам своето чувство“. Водата е живот. Токму водата, која извира од планината Ниџе, а велат дека на самиот врв има и едно езеро, им дава благодат на жителите. Може да се каже дека жителите во Воден и Пожарско

се најбогатите во Грција. Туризмот, велат, им овозможил да изградат хотели.Нема куќа без трактор, комплетна земјоделска механизација, што придонесува земјата да се обработува на најсовремен начин Забележавме многу дрвја со коштани, цреши, праски, лозови насади. Дворовите се украсени со цвекиња. Во тие два дена од престојот, видов и две свадби. Моите пријатели ми посочија дека ергените повеќе сакаат помлади сопруги. Голем број машки лица склопуваат бракови во поодминати години. ТОПОНИМИ На влезот на Воден има табла со наслов„ Едеса“. Тоа е грчиот наслов на ова гратче. Пред Пожарско стои таблата – „Литраки“. Интересно е да се спомене дека жителите од Пожарско не биле задоволни што добиле грчко име на своето место, бидејќи исто име има и еден град во близина на Атани. Затоа, жителоте од Пожарско, самоиницијативно, заради големиот интерес што владее за посета на ова туристичко место, кое е препознатливо по македонското име, последните години закачиле нови табли долж патот, со македонското име на гратчето, кое има околу 2 илјади жители. Македонските имиња на градовите во Егејска Македонија биле сменети 1923 година.

[tipski Glas, Avgust, 2013 br. 46

Интересно е да се спомене дека Воден порано бил познат по одгледувањето свилена буба, кога имало и текстилен комбинат, по кој е наречен и „Македонски Манчестер“. Но, свилената бува повеќе не се одгледува, а текстилната фабрика е само жив сведок за едно време. Жителите во Воден го најдоа богатството во туризмот и современиот начин на земјоделско приозводство, што донесува приход. ЕГЗОДУС Егзодусот на Македонците од Егејска Македонија не е

случаен. Почна 1913 година, со балканските војни, а продолжи и по Првата и Втората светска војна. По граѓанските војни многу Македонци беа протерани од своите родни огништа, се населија во Србија, Албанија, Бугарија и другите подалечни држави.Трагична беше судбината на голем број македонски семејства, кои не ги издржаа граѓанските војни. Во сеќавање на нив, во близина на Штип, кај населбата Балканска, е изграден и споменик. Се гради и црква „Св. Константин и Елена“, чиј ктитор е познатиот бизнисмен, Ванчо Богдов, чии родителите потекнуваат од Егејска Македонија. Во Штип, граѓанските војни донесоа многу семејства од Егејска Македонија, кои сега се концентрирани во населбите Балканска, Македонка, Три Чешми, на улицата Пиринска. Токму Македонците од Егејска Македонија биле првите градители на некогашниот текстилен гигант „Македонка“. Притисокот врз Грците ,да ги признаат правата на Македонците во Егејска Макеоднија, е се поголем. Сега и Македоците, кои некогаш живееле во Егејска Македонија, можат послободно да патуваат и да ги посетуваат своите роднини. Но, многу други права, засега не се остварени. Дали судот во Стразбур ќе ги реши сите проблеми на Македонците во Егејска Македонија, останува да видиме

Кирил Манев


13

KULTURA

[tipski Glas, Avgust, 2013 br. 46

П

оследните јулски претопли денови Штип се претвори во филмски град. На 29 јули, во доцните вечерни часови на централната штипка улица „Ванчо Прќев“ се снимаа сцени од „Лазар“,

и талентиран фудбалер Христијан Димитров. Учесници во филмскиот карневал беа млади девојки и момчиња од карневалските градови Струмица и Прилеп. Култната

Штип филмски град за потребите на „Лазар“ *Во филмот играат и двајца штипјани, познатата Наташа Петровиќ и новата надеж Христијан Димитров новиот филм на македонската кинематографија на режисерот Светозар Ристовски. Штипјани во филмот учествуваа дел како статисти а голем дел од граѓаните беа во улога на љубопитни гледачи од кои многумина за првпат можеа да бидат како се снима еден филм. Интересот на штипјани беше посебен и поради фактот две улоги во филмот толкуваат нашите сограѓани.

штипска улица блесна во полн сјај од ш а р е н и л от о на боите на учесниците во карневалот и на огромниот змеј,и сето тоа проследено со убава музика.

„ В о Штип снимавме на повеќе локации но главната сцена се одигра на улицата „Ванчо Прќев“. Мошне сум заТоа се во филмскиот свет веќе ета- доволен од сцените кои ги снимавблираната Наташа Петровиќ и но- ме во овој град а посебно што во вата надеж на македонскиот филм филмот откриваме ново, таленти-

Неверојатниот Босеовски *На 85 годишна возраст ја напиша својата најнова, 18 по ред книга - драмски текст посветен на народниот херој Ванчо Прќев – Сермен

рано филмско лице во ликот на Христијан Димитров кој заедно со Наташа Петровиќ, како штипјани, придонесоа да се зголеми интересот на нивните сограѓани за учество во масовните сцени на филХристијан Димитров штипмот. Снимањето на „Лазар“ го започнавме во Скопје, потоа снимав- јани го знаат како талентиран ме во Демир Капија од каде дој- фудбалер кој е на проба и во довме во Штип а наскоро одиме за странски клубови. Има 17 години а неговиот талент за глумата го има откриено режисерот Ристовски. – „Пред десет години учествував во снимањето на филмот „Илузија“ кој се снимаше во Велес. По долго време ми се јави директорката на кастингот и ми рече дека режисерот Ристовски сакал да ја продолжиме соработката. ’Без двоумење прифатив а на снимањето во Штип се чувствува посебно бидејќи тука сум домаќин, а таа позиција кај мене изгради посебно чувство“, изјави Димитров. Филмот е социјално – криСофија, Бугарија каде ќе продол- минална драма во кој главниот лик жиме на работата на филмот, посо- е Лазар, млад човек на 25 годишна возраст кој треба да донесе тешка чи режисерот Ристовски. Наташа Петровиќ во фил- одлука помеѓу неговите амбиции и мот игра една од главните улоги. – пресвртот кој му се случува во жи„Ја играм Катерина Илиевска, мла- вотот со запознавањето на девојда девојка од мојот роден Штип ката која ја толкува Наташа Петрокоја по извесен престој надвор од виќ. Тој е вплеткан во криминални градот повторно се враќа во него, работи со префрлање имигранти се запознава со Лазар и целосно преку граница при што запаѓа во се менува во секоја смисла. Се големи проблеми... останато ќе го видите во филмот за кој сум убедена дека ќе прив● лече многу публика во нашите кино сали“, рече младата актерка.

напишал многу книги од областа на поезијата и прозата, повеќе монографии на истакнати борци од НОВ. Ги оставил во вечноста ликовите и делата на Станое Тимов Данев со партизанско презиме „Стари“, на Киро Кукушев, на Ѓошо Сламката – Чардаклиски, на Исак Сион...

Првата книга поезија „Го слушам гласот на ѕвездите“ ја издал во 1983 година, последната драмски текст за народниот херој Ванчо Прќев – Сермен во оваа година. Од карактерот на неговите дела може да се заклучи дека Трајко Босеовски прави се што е во негова можност да не се заборават истакнатите учесници од партизанското движење кои ги дале своите животи за победа над најголемото зло во историВо изминатите над јата на човештвото – фачетири децении Босеовски шизмот. Дури и дел од

Т

рајко Босеоски, 85 годишен наш сограѓанин е неверојатна личност. На 85 годишна возраст тој ја објави својата најнова книга, драмски текс посветен на животот и револуционерното дело на народниот херој Ванчо Пркев – Сермен. Босеовски, некогашен медицински техничар, на нашата јавност се претстави со својата осумнаесетта книга.

своите поетски книги овој неуморен творец ги посветува на луѓето кои беа посветени на идеалот на слободен свет. Таква е книгата поезија „Командантот“ издадена пред пет години. Посебно импресивна кај овој човек во поодминати години е неговата желба додека здравјето го држи и главата го служи да пишува. Вели дека тешко наоѓа пари за своите изданија но упорноста секогаш му го носи посакуваниот резултат. Овој хуман човек кој 38 пати има дарува но крв е раритетен и по нешто друго: Член е на литературниот клуб „Искра“ цели 39 години, односно од 1974 година кога клубот е обновен. Босеовски не пропушта ниту една промоција на книги бидејќи покрај хуманоста која ја покажуваше како медицински техничар и крводарител тој најмногу

од се го сака пишаниот збор. -Издавањето на книгите сам си го финансирам. Во една прилика Ангел Шумански, генерален директор на ЗИК „Црвена Ѕвезда“ ми отплати долг кон печатница од 7.000 денари и ми даде плус 3.000 динари да си купам чевли. Тој беше многу задоволен од фактот дека сум напишал книга за Киро Кукушев. Печатењето на последната книга, драмата за Ванчо Прќев - Сермен ме чинеше 9.000 денари, со 5.000 денари ме помогна Здружението на пензионери а 4.000 денари дадов од својата пензија која изнесува 12.000 денари, вели Босеовски.


14

[tipski Glas, Avgust, 2013 br. 46

СПОРТ ФК „БРЕГАЛНИЦА“ ЈА ЗАПОЧНА НОВАТА СЕЗОНА

СТАРТ БЕЗ УПРАВА, НО СО ТРИ БОДА ОД ГОСТИВАР -Ден по победата во првото коло во Гостивар, за Претседател на „Брегалница“ назначен Васил Коцев

С

о голема неизвесност, без првите луѓе на управата и со сосема нов тим во однос на претходната сезона влезе ФК „Брегалница“ во новата прволигашка сезона. Токму поради тоа, би требало да е значајна победата која е извојувана на гостувањето во Гостивар. „Сините“ победија со 1:0, со голот на Аксентиев, што е одличен вовед во сезоната која ќе биде извонредно тешка, со оглед на тоа дека лигата се намалува и сезонава четири екипи директно ќе испаднат во Втора лига. Сепак, дали почетната победа ќе значи и добра сезона (а за штипјани добра сезона е само онаа во која „Брегалница“ се бори за врвот на табелата и излез во европа), ќе покажат наредните натпревари. Штипскиот прволигаш практично во новата сезона влезе без управа, бидејќи на неколку дена пред стартот на првенството оставки поднесоа челниците Санде Николов и Владимир Соколов. Дополнителна неизвесност донесе и фактот дека составот во однос на претходната сезона доживеа егзодус-заминаа дури десетмина фудбалери, од кои повеќе од половината беа стандардни првотимци. ФК „Брегалница“ во преодниот период се соочи со заминување на десет фудбалери, со што составот е комплетно изменет. Штипскиот клуб го напуштија интернационалците Вучетиќ, Чановиќ и Никитовиќ, а нови клубови си побараа и стандардните Митров, Мандак и Златковски. Покрај нив, исписници добија и Трајчев, Димовски, Андонов и Јанев. Замени за нив се побараа во следните играчи: Божиновски, кој дојде од Силекс, Мишевски и Ступиќ (Работнички), Глигоров (Зрињски), Шопов (Спартак Плевен),и Аксентиев и Паунов (Гостивар) . Во прогнозите на познавачите на фудбалските состојби во Македонија, „Брегалница“ не се споменува како претендент за титулата, но ниту како кандидат за испаѓање. Понекаде во најавите и коментарите можеше да се прочита дека тоа е клуб кој може да се вмеша во борбата за врвот, но и тие коментари беа некако неубедливи. Поради се што претходно наведовме, за можностите на си-

ните во новата сезона навистина повеќе ќе може да се каже по одигрувањето на првите 4-5 кола, кога гледачите на дело ќе можат да го видат новиот состав Што се однесува до финансирањето, тоа и понатаму останува на товар на локалната самоуправа, која, според изјавата на Градоначалникот Илчо Захариев досега (по неговотот доаѓањена функцијата) на клубот му префрлила 100.000 евра. Захариев по првата победа на „Брегалница“ против „Гостивар“ пресече и во поглед на испразнетите раководни позиции во клубот и за претседа-

можеме ни да размислуваме. Инаку, за во иднина остануваме на определбата да се бара стабилен спонзор, со кој „Брегалница“ конечно ќе застане на здрави нозе. Почеток без раководство, со победа, а во продолжение на првенството, клубот со нов претседател, но и со стабилната финансиска поддршка како минатата година. Дали можеме да очекуваме „Брегалница“ конечно да игра главна, а не епизодна улога во македонскиот фудбал? Сосе-

Васил Коцев

како што е јасно дека тоа во моментов зависи од фудбалерите кои го носат синиот дрес-под предуслов организацијата и финансирањето на клубот да не бидат доведени во прашање. Васил КОЦЕВ: Ова е голема чест за мене но и голема обврска во исто време. Акцентот ќе го ставиме на пионерската и на младинската школа од која Брегалница во иднина ќе црпи квалитетни фудбалери. Моментно ја скенирам состојбата од секако аспект: играчки, тренерски, финансиски. Целосно се посветувам на оваа функција бидејќи фудбалот бара цела личност. Ќе има итни состаноци со тренерите и со навивачката група „Фаланга“ бидејќи фудбалот се игра за публика...

ФК Брегалница тел го назначи Васил Коцев. Ден по успешниот старт на штипскиот прволигаш во првото коло на Првата фудбалска лига, градоначалникот Илчо Захариев ја разреши и дилемата кој ќе биде претседател по оставките на Санде Николов и Владимир Соколов. -Со оглед на тоа дека локалната самоуправа и натаму е главен финансиер на Брегалница, а двајцата од мене назначани први луѓе на клубот поднесоа оставки, моравме бргу да интервенираме и да назначиме нов претседател. Тоа е господинот Васил Коцев, познат спортски работник и некогашен фудбалер на Брегалница, кој со своето огромно искуство и познавање на фудбалот, заедно со добриот стручен штаб верувам дека успешно ќе го води клубот – изјави градоначалникот Захариев, кој се осврна и на финансирањето: -Веќе му имаме префрлено 100.000 евра на клубот, со што се исплатени плати заклучно со јуни,уплатена е котизацијата, платени се и подготовките во Банско. За долгови од претходниот период не

ма сигурно е дека тоа е единственото што го посакуваат љубителите на фудбалот во Штип, исто

Тони Михаилов

Распоред: 1. коло, 04.08.2013 2. коло, 11.08.2013 3. коло, 18.08.2013 4. коло, 25.08.2013 5. коло, 28.08.2013 6. коло, 01.09.2013 7. коло, 15.09.213 8. коло, 22.09.2013 9. коло,29.09.2013 10.коло, 06.10.2013 11. коло, 20.10.2013 12. коло, 27.10.2013 13.коло, 30.10.2013 14. коло, 03.11.2013 15. коло, 10.11.2013 16. коло, 17.11.2013 17. коло, 24.11.2013 18. коло, 01.12.2013 19. коло, 04.12.2013

Гостивар – Брегалница 0:1 Брегалница – Шкендија Напредок – Бргалница Брегалница – Пелистер Вардар – Брегалница Брегалница – Македонија Ѓ.П. Еуромилк – Брегалница Брегалница – Ренова Турново – Брегалница Работнички – Брегалница Брегалница – Металург Брегалница – Гостивар Шкендија – Брегалница Брегалница – Напредок Пелистер- Брегалница Брегалница – Вардар Македонија Ѓ.П. – Брегалница Брегалница – Еуромилк Ренова -Брегалница


[tipski Glas, Avgust, 2013 br. 46

15

RAZONODA Споро

TR-MR

ov -Mi Re k e ~e R i T

Подоброто утре никако да дојде. Сигурно патува со македонската железница!

Римувано И кога во умот сме си лити Ние сме интелектуални фаворити!

Лустрирација Лустриран Славко Јаневски! Си го заслужи човекот тоа. Лустраторите мораа да ги читаат неговите романи Во време кога беа млади а ич не им беше до читање.

Поднова Razmisluva: Iv. BOJ

Се на светот потекнува од нас. Од Македонците Сега ми се јасни причините зашто светот пропаѓа!

Броевите од 1 до 9 впишете ги во блоковите со големина 3 x 3 полиња (врамени со здебелени линии), така да секој број може да се најде само еднаш во водоравната или хоризонталната насокаС У Д О К УСКРИВАЛКА треба да пронајдете два скриени предмети

ВИЦ ПО ВИЦ – ВИЦОТЕКА Непушач се обидува да вразуми еден пушач и му вели: - Пушиш? - Да. - По колку кутии на ден? - По 3. - Колку е една кутија цигари? - 2 евра. - Колку години имаш? - 30. - Од колку години пушиш? - Од 15. - Значи за последниве 15 години ти си потрошил 33.000 евра на цигари. - Да, така е. - Па замисли, да не си пушел, за тие пари сега ќе го возеше најубавиот џип! - А јас да те прашам, ти пушиш? - Не. - Е па кај ти е џипот??! ☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻

ШТИПСКИ ГЛАС Основач, главен и одговорен уредник: Иван Бојаџиски 072/214-159 Компјтерска подготовка: Јорданчо Бојаџиски

Печатено во печатница „Европа 92’-Кочани Дистрибуција: „Басе прес“ -Штип

Малиот Трпе го прашува татко му: - Тато, што е тоа Америка ?? - Тоа е земја каде што живеат тие кои не знаат каде е Македонија. Порано таму живееја каубојци и индијанци, ама се испотепаа и сега таму живеат само глумци.


16

PERISKOP НА ШТО СТЕ ФОКУСИРАНИ

Зоран Зарински, новинар

Р

едовни работни задачи во ТВ Ирис ми го исполнуваат денот. Тоа ќе биде така се до 12 август кога со семејството ќе заминам на десетдневен одмор најверојатно во соседна Бугарија. Новинарството е професија која човек го прави да биде почесто одвоен од најблиските а одморот е можност да си се посветиме едни на други. И оваа недела ја користам да подготвам добри прилози на актуелни теми за медиумот во кој работам. Нашата одговорност стана поголема откако прераснавме во регионален медиум и внимавам сите прилози да се на едно високо рамниште.

Мирка Кузмановска, пензионерка

О

д месец мај сум во пензија и сега живеам сосема нов живот. Први 2,5 пензионерски месеци ми поминуваат супер. Со сопругот Мире сега имаме повеќе време за прошетки и за релаксација. По потреба одам во нашата туристичка агенција „Атлантик“ да помогнам на младите. Од моето пресно пензионерско искуство на сите можам да им порачам дека да се биде пензионер е нешто прекрасно бидејќи се отвора можноста да ги работите оние работи на кои порано не сте помислувале и за кои сте немале време. мене ми е супер!

Бранко Атанасов, дипл. економист

Ж

ивеам и работам во Радовиш но бидејќи сме градови соседи често навраќам во Штип, дури и во овие жешки летни денови. Времето го минувам на работа како финансиски директор во рудникот „Бучим“ каде сум посветен на вообичаените обврски кои не се мали со оглед на значењето на рудникот. Со голема посветеност ги следам активностите околу истражувањата на руда во месноста Боров Дол со што и Штип ќе се најде на мапата на рударски градови па и во таа смисла Штип и Радовиш ќе имаат нешто заедничко.

[tipski Glas, Avgust, 2013 br. 46

Новинарите од истокот верни на ЗНМ ● Потребен е Закон за медиуми но по обем многу помал од предложениот бидејќи преобемни закони само ја прават неслободна оваа слободна професија

Ш

то е тоа што во моментов ги мачи новинарите од источниот дел на Македонија членови на регионалниот актив „Исток“? Кои се нивните приоритети и кое од двете здруженија на новинари го преферираат тие? На овие прашања новинарите од нашиот регион дебатираа на средбата одржана во Виница на која домаќин им беше градоначалникот на оваа општина Емил Дончев. Се собраа 25 претставници на медиумите од Берово, Делчево, Виница, Кочани, Пробиштип и од Штип кои се осврнаа на состојбата во медиумите, на платите и условите за работа и на новиот Закон за медиуми. Приврзаниците на седмата сила уште еднаш констатираа дека во новинарството се работи за мали плати, дека има повеќе случаи на нерегулирани работни односи согласно Законот за работни односи, дека во многу случаи новинарите работат и во време на викенд а за тоа не им се исплатуваат со закон загарантираните бенефиции за прекувремена работа. Но, вината за ваквата состојба беше детектирана и во самите новинари бидејќи ваквите прашања се решаваат во рамките на постојниот Синдикат во кој бројот на зачленети новинари е мошне мал. Без голем и развиен новинарски

синдикат не може да се очекува некој друг да ги исправа сите криви дрини во рамките на енафот. Беше еден од заклучоците. Новинарите беа јасни дека остануваат верни членови на најстарото здружение, односно на Здружението на новинари на Македонија. Во однос на Законот за медиуми новинарите констатираа дека преголемата регулација само може да биде на штета на слободното и одговорно новинарство. Закон на 104 страни не може да биде во полза на една слободна професија каква што е новинарската бидејќи законите во принцип ги ограничуваат правата и слободите на новинарите. Во таа смисла е заклучено дека закон ни е потребен но по обем многу помал од предложениот. Во име на новинарите Иван Бојаџиски, координатор на активот „Исток“ на сопствениците и вработените во ТВ „Стар“ и „Ирис“ од Штип и ТВ „Д1“ од Делчево им го честита регионалниот статус и им посака многу успех во работата за доброто на информирањето во регионот.

Br46a  
Advertisement