Page 1

Проф. д-р САША МИТРЕВ, ректор на универзитетот „Гоце Делчев“

Sozdadovme institucija so site atributi na moderen evropski univerzitet Гледачи на мостот на Отиња

Ovaa rabota }e ja bide! На лице место

Turbo se gradi Xonson Kontrols ■ Фабриката ќе има покриен простор од 12.500 метри квадратни ■ Штипска Актива се обврза фабриката да ја изгради и предаде на инвеститорот до средината на 2013 година ■ Се отвораат 1.470 нови работни места ■ Локацијата е во индустриската зона која се оградува и каде забрзано се работи на инфраструктурата

СЛУЧАЈ

ПЛОШТАД

Dimitar Efremov na led

ШТИПЈАНИ ВО СВЕТОТ

Elena uspea vo stranstvo

Beton kako da ne e od tuka МЕДИЦИНА

Д-р Страхил Газепов, специјалист по очни болести

Dva ~asa po operacijata pacientot si odi doma

Репортажа

Ma~no patuvawe do Mantovo


2

NASTANI

[tipski Glas, Septemvri, 2012 br. 36

ОД МОЈ АГОЛ

Fashion house the house of brands !

N

Иван Бојаџиски

1.Плчеме за јазикот и писмото како идентитетски код а што имаме дома? 2. Богдански во златна треска 3. Момент кога срцето пумпаше во петта брзина на патеката на срцата 4. Ем им плаќаме, ем ги рекламираме Дошол кочанчанец во Штип и кај трговскиот центар прашува наш човек како до стигне од трговскиот центар до една адреса на крајот од улицата Ванчо Прќе. А штипјанецот го насочува вака: пријателе, ќе поминеш покрај Fashion house the house of brands па ќе дојдеш до The brothers shoes, ќе фатиш пат покрај Casino koulette, ќе поминеш карши Ema bags accessories и Schatse parfimerii, ќе се ориентираш спрема Mocart sports bets, чекориш покрај Made with Swarovski .....и таму некаде ти е бараната ареса. Така е тоа во нашиот град. Долж нашата трговска улица „Ванчо Прќе“. Поголем дел од фирмите својата деловна легитимација пред јавноста ја презентираат на англиски јазик и со латинично писмо. Добро ли е тоа? Законски ли е? Република Македонија води грчевита борба за зачувување на националниот идентитет.Во нашиот, македонски идентитетски код македонскиот литературен јазик и кириличното писмо се еден од гранитните столбови. Но, што правиме ние по тоа прашање? Сето ова ми прилега на приказната од летото кое штотуку одминува. Додека сите ја критикувавме Грција за нејзината глупава идеја да ни биде кум по однос на името, маса Македонци заминаа на одмор во Грција. Човек од се може да побегне ама од себе – е тоа никако. Тоа го докажуваме и со овие примери од нашето секојдневие.

1

Градоначалникот на Карбинци Васил Богдански, неодамна, силно егзалтиран, и соопшти на македонската јавност дека група странски археолози дошле до сознание дека неговата општина има рудник на злато! Археолозите (а не геолозите) му кажале на Богдански дека златото е во подножјето на Плачковица. Градоначалникот побрза да ја информира јавноста дека за една недела ќе го добиел извештајот од археолозите кои биле од Романија. Поминаа не една ами три недели а Богдански го нема во јавноста. Не кажува што биде со извештајот. Но, мене ми е јасно дека таков извештај Богдански никогаш нема да добие. Оти во целата оваа пикантна приказна за златната општина има многу големи дупки. Како прво, археолозите не се трагачи по рудно богатство. Вршејќи археолошки истражувања на определени локации тие можат да најдат дури и златен прстен од старо време ама не и златен рудник. За такви наоди науката си ги има геолозите. Богдански, пред да излезе во јавност со ваква вест, морал да го знае и следново. Дека за откривање на рудник, макар и за злато, потребно е многу време и уште повеќе пари. Еве еден пример: американска компанија „Фелпс Доџ“, барајќи бакар во струмичкиот реон кај селото Иловица(за што е потребна концесија од државата), потроши време од десет години и вреќа пари од пет милиони евра. Нема епохално откритие за рудно богатство без најмалку три години геолозите (а не археолозите) да поминат на терен. Тоа е минимум време. Карбинци, тоа е сосема сигурно, нема да стане златна општина. Богдански можеби само сакаше да добие некој поен пред мартовските локални избори. И тука целата оваа пикантна приказна сервирана од градоначалникот ја има својата завршница. Бидејќи никакви нови, пикантни продолженија нема да има. Секое приквечерие дел наши сограѓани, сами или во помали групи, си ја изодуваат редовната пешачка тура од Бриони до црквата Свети Николе и назад. Некои полека, некои побрзо чекорат по патеката на срцата. На тој начин тие го тренираат своето срце кое, во некој момент од нивниот живот, им сигнализирало дека со него нештата не се како што би требало да бидат. Препорака за

2

3

редовни прошетки по пријатно време, како еден вид бесплатна здравствена терапија, таквите сограѓани добиле од лекар – специјалист. Тоа е добра терапија е и во согласност со учењето дека човек треба да си го чува срцето за и тоа да го чува него. Некои од овие луѓе, изодувајќи си ја редовната тура си грицкаат семки, разговараат по мобилен, разгледуваат што се случува на и околу Отиња, се вртат по убави жени. И сето тоа е нормална една појава. Други пак си прават муабети на разни теми. За живеачката, за семејствата, за младоста, за сегашноста. Едно такво приквечерие се прикрадувам зад двајца пријатели, мои познаници, кои си ја „возат“ својата тура. Муабетот им е за Отиња и за тоа што на неа се работи. Поминуваат на теренот на комуналната хигиена. Во еден миг започнуваат дебата за политиката. Која политичка структура била подобра. Сината или портокаловата! Збор по збор и тонот се повишува. Никој да попушти! Чувствувам дека срцата на пријателите се во опасност. Пумпаат крв во петта брзина. Интервенирам. Се вмешувам во муабетот. Сакам да ја смирам тензијата. Го правам тоа мирно и спокојно. Ми успева да им ја прекинам расправата која доби на жестина. Продолжуваме тројцата да шетаме по штипската патека на срцата. На крајот се разделуваме.Секој по дома. Оти само дома си е дома. Утредента, пак се видов со двајцата пријатели - шетачи. Средбите ни беа одделни. Насамо ги прашувам што им требаше тоа? Зошто си го измачуваат срцето со бесмислени расправии од кои можат само да си наштетат. „Затоа што сме будали“. Така ми рекоа двајцата. Се согласувам со нивниот став. Затоа што сме збудалени по политиката. Што политиката ни стана еден вид опиум за народот. А срцето нека страда. Како и секој домаќин речиси секој ден одам во нашите убаво уредени и квалитетно снабдени големи маркети за храна. Разгледувам, одбирам, купувам и право на каса. Љубезната касиерка (секаде овие дами се љубезни) ме прашува дали сакам ќесе. Велам да, ова купеното во раце не се носи. Касиерката ми го подава ќесето а на екранот отчукува цена за него. Некаде е тоа еден, некаде се два денари. Го наполнувам ќесето а не него испишано името на фирмата во чија сопственост е маркетот или продавницата за месо. Покрај фирмата испишани се и телефонските броеви и други дрембулии за кои сопственикот проценил дека е важно купувачите да ги знаат. Излегувам од продавницата, гледам во ќесето во моите раце и се прашувам во што тоа сум се претворил тој ден. Во подвижно рекламно пано на фирмата на чија каса секој ден оставам, како впрочем и сите вие, по некоја помала или поголема пара. Како некаков бесплатен рекламен агент на кој дури и му се земени пари за да биде тоа, одам низ градот до моето крајно одредиште. И Штип има здружение за заштита на купувачите. Досега немам слушнато дека тоа здружени (или како и да се вика) заштитило некој потрошувач. Па, еве им предлог за малку акција. Нека излезат на терен и нека видат што е ова со наплатата на пластичните ќесиња. Правилно ли е и праведно ли е да ти наплатат за нешто со што ти после ќе шеташ низ градот и ќе се ставиш во улога на подвижна реклама на односниот маркет? Јас мислам дека тоа не е во ред. И дека тука има работа за цитираното здружение. Под услов тоа навистина да сака да се стави на страна на армијата потрошувачи.

4

Десет најопасни занимања во светот, дури шест од нив и во Штип

И

ма разни шпекулации и информации за тоа кои се десетте најопасни занимања во светот а со тоа и кај нас ( не ли, и ние сме дел од свето). Но, од таа прва неславна десетка шест занимања можат да се сретнат во нашата општина. Тоа се: дрвосечач, градежен работник, земјоделец, електричар, возач на камион и таксист. Еве го списокот на најопасните занимања во светот: 1.РИБАР 125 смртни случаи на 100.000 2.ДРВОСЕЧАЧ 105 смртни случаи на 100.000 3.ПИЛОТ 70 смртни случаи на 100.000 4.РУДАР 65 смртни случаи на 100.000 5. РАБОТНИК НА НАФТНА БУШОТИНА 37 смртни случаи на 100.000 6. ГРАДЕЖЕН РАБОТНИК 34 смртни случаи на 100.000 7.ЕЛЕКТРИЧАР 32 смртни случаи на 100.000 8. ЗЕМЈОДЕЛЕЦ 29 смртни случаи на 100.000 9.ВОЗАЧ НА КАМИОН 26 смртни случаи на 100.000 10. ТАКСИСТ 19 смртни случаи на 100.000 (Извор: www.naj10.com)

Фото вест

Ш

.ЗАТВОРЕНО!

типјанка доаѓа пред наплатниот центар на ЕВН во центарот на градот и наидува на затворена врата! Моќната австриска компанија го затворила единствениот наплатен центар во центарот на градот па сега народот мора да оди дури во популарната дистрибуција за да им однесе пари на газдите од ЕВН Австриската компанија продолжува да се „ослободува“ од вработените и тоа го прави на штета на народот. Сега во дистрибуција 17.500 семејства можат да платат само кај еден благајник. ■


3

РАЗГОВОР

[tipski Glas, Septemvri, 2012 br. 36

Д-р СТРАХИЛ ГАЗЕПОВ,

СПЕЦИЈАЛИСТ ОФТАМОЛОГ РАКОВОДИТЕЛ НА ОДДЕЛНИЕТО ЗА ОЧНИ БОЛЕСТИ ПРИ КЛИНИЧКАТА БОЛНИЦА

ДВА ЧАСА ПО ОПЕРАЦИЈАТА ПАЦИЕНТОТ СИ ОДИ ДОМА

Г

-дин Газепов, јавноста добива информации дека на Вашето одделение е комплетирана најновата опрема за квалитетно лекување на болести на очите. Како стојат работите на овој план?

-Најголема придобивка е тоа што е воведена еднодневна хирургија на катаратка. Тоа овозможува пациентот во еден ден да биде опериран и по 2-3 часа да си оди дома со решен здравствен проблем. На ваков начин се избегнува ризикот по општото здравје на пациентот, се намалуваат деновите на неговото боледување од еден месец на една недела. Втора придобивка е тоа што со новиот ласер за фотокоагулација, наменет за болни од дијабетес, се спречува крвавењето, односно губење на видот. За ваков вид интервенции досега се одеше во Скопје а сега веќе нема потреба за такво нешто.

Со програма на Владата, а на барање на офтамолозите од државата, беше распишан меѓународен тендер за набавка на најсовремена специјалистичка опрема за сите болници во Македонија. Од тој пакет вреден 2,3 милиони евра ние добивме опрема во вредност од 600.000 евра, односно една четвртина од вкупната инвестиција е во Клиничката болница во Штип. Од месец ноември минатата година целокупната опрема ни е на располагање.

Што е со амбулантите?

ЗА ГОДИНАВА ИМАМЕ 155 А ЗА ИДНАТА ГОДИНА ПОДНЕСОВМЕ БАРАЊЕ ЗА 255 ЛЕЌИ Познат е фактот дека опремата е само услов за една работа во здравството да може да се заврши. Другиот услов е специјалистичкиот кадар... -Тоа е точно. Едното со другото, барем во здравството, е нераскинливо поврзано, едното без другото не може да даде резултат. Посебно кога е во прашање здравјето. Министерството

ПО ОПЕРАЦИЈАТА БОЛЕДУВАЊЕТО Е САМО ЕДНА НЕДЕЛА НАМЕСТО ЕДЕН МЕСЕЦ

за здравство распиша конкурс за упатување на офтамолози на специјализација во странство, во развиени центри за очни болести. Од кај нас се пријавивме сите тројца специјалисти. Од 24 до 30 овој месец гостин ќе ни биде Проф. д-р Иван Стефановиќ, директор на клиника за очни болести во Белград. Тој во шест дена ќе оперира шестмина пациенти

Зошто доцни плоштадот?

■ *Бетон се однесува како да не е од Штип, вели градоначалникот вината ја наоѓа во Бетон

Пациентите велат дека сте немале доволно леќи а потребите биле големи? -Пациентите се во право кога говорат за овој проблем. За оваа година набавивме 155 леќи но нашите потреби се значително поголеми, посебно што со новата реорганизација во здравството и пациентите од струмичко – валандовскиот крај ќе се оперираат на нашето одделение. За идната година поднесовме барање за 255 леќи но цениме дека нашите потреби се околу 600 леќи. Некоја порака до граѓаните?

СПЕЦИЈАЛИСТИ (ЌЕ) ДОАЃААТ ТУКА, НАШИ КАДРИ ЌЕ ОДАТ НА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА ВО СТРАНСТВО

а ние ќе бидеме покрај него да научиме нешто повеќе. Минатата година а и сега редовно ни доаѓа и оперира Дејан Ставриќ, специјалист офтамолог од Скопје. Користиме искусен а во исто време подготвуваме и наш кадар и за најсложени операции.

-И тоа е значајно прашање. Ние добивме нова, најсовремена офтамолошка амбуланта која располага со најсовремен компјутер, компјутерски периметар и најсовремено ехо. Со целата оваа опрема дијагностицирањето на болестите кај нас е подигнато на светско ниво. Која е придобивката Сакам само да укажам дека за пациентите од овој за ласерот е потребно да се потфат? купат две призми за и овој

Градоначалникот Зоран Алексов, во минатиот број на нашиот весник, вети дека реконструираниот и обновен плоштад ќе бил пуштен во употреба за 8 септември, Денот на независноста на Република Македонија. Но, тоа не се случи. Плоштадот не е предаден на употреба на граѓаните. „Штипската фирма Бетон се однесува како да не е од Штип! Фирмата, од за мене непознати причини не си ја завршува работната обврска. На Бетон му се исплатени сите пари за неговиот ангажман кои ние ги добиваме од Светската банка. Плоштадот требаше да биде исполиран и на него да се извршат поправки на одделни места каде работата не е добро завршена. Но, Бетон останува глув на нашите барања да си ја заврши работата во определеното време. Мене лично ме збунува таквиот однос на оваа фирма“, ни рече Алексов. Директорот на Бетон Илија Бреслиски одамна ги прекина сите

апарат да се стави во комплетна функција. На одделението е отворена и втора сала за помали хируршки интервенции

комуникации со новинарите па од оваа градежна фирма немаме информации зошто тие не го завршуваат плоштадот. Инаку, според новите најави плоштадот мора да биде готов пред

-Ги повикувам сите граѓани да дојдат кај нас за на време да ги откриеме евентуалните проблеми со нивниот вид и на време да интервенираме. Тоа е неопходно пред се ако се сака да се спречи катаратката, односно стречкото перде.

почетокот на пстрмајлијадата од која градот се труди да направи штипска атракција која ќе привлече туристи од земјата и странство. Како што е познато пастмајлијадата ќе се одржи последниот викенд од овој месец.


4

INTERVJU

[tipski Glas, Septemvri, 2012 br. 36

Проф. д-р САША МИТРЕВ, ректор на универзитетот „Гоце Делчев“

Создадовме институција со сите атрибути на модерен европски универзитет реност на еден наставник, научник, асистент, административен работник итн. Тие прашања се директно поврзани и со квалитетот. Потребно е да се запрашаме, зошто странските студенти ги нема во таков број на другите универзитети во РМ, туку сите заедно немаат толку странски студенти како што има УГД. И на тие универзитети партиципациите во студирањето се слични, но студенти нема во таков број, можеби е нешто друго во прашање за нивната одлука да студираат кај нас.

*На универзитетот „Гоце Делчев“ годинава се запишаа над 3.500 студенти со што бројот на млади кои студираат на оваа високообразовна институција се заокружи на неверојатната бројка од 19.000 студенти!

Г

-дин Митрев, во какви услови стартува оваа академска година? Пред околу шест години кога се донесе одлуката за формирање на УГД имавме само одлука за формирање на високо-образовна институција и онаа што во тоа време претставуваа двата факултета (Педагошкиот факултет, Рударско геолошкиот факултет и Земјоделскиот институт во Струмица). Тоа беа единствените потенцијали и услови од каде што тргна УГД. Со простор од околу 4000м2 површина и околу 50 вработени лица. Тоа беше реалноста. Но, тие потенцијали беа силно фокусирани и сосредоточени на нашата цел да се направи институција која треба да претставува иднина за многу генерации. Институција која ќе ги има сите атрибути на модерен европски профилиран универзитет. Со огромен и несебичен ангажман, со волја и ентузијазам во изминатите години се направи многу од аспект на капитални вложувања, во адаптации на простор за настава и наука, набавка на опрема, изградба на универзитетската инфраструктура, обезбедување на наставен, асистентски и административен кадар. За неполни шест години реалноста е поинаква од услови и потенцијали кои ги има УГД а тоа се: 50 000м2 сопствен простор, 13 факултети, 650 вработени и ангажирани лица, 19.000 студенти, повеќе од 10 илјади места за студентите по предавалните и амфитеатрите, акредитирани научни лаборатории, имплементација на ИСО 9001,земјоделски опитен центар, универзитетско радио и интерна универзитетска ТВ,

дост можам да кажам дека УГД има услови кои се согласно стандардите за високо образование во Европа и кои го подигнаа нивото во нашата држава. Објавивте близу 7.200 , во првиот уписен рок имавте слободни места на сите факултети. На првиот и вториот уписен рок се запишаа близу 3.500 студенти, бројка за кои вие изјавивте дека ако ја достигнете ќе бидете задоволни. Но, зошто толкава разлика помеѓу објавените слободни места и бројот на запишаните? Бројот на слободни места на факултетите оди во координација со Министерството за образование и наука. Не само на нашиот универзитет туку и на сите универзитети во државата бројот на слободни места е многу поголем од бројот на завршени средношколци. Тоа е така заради стратегијата која ја има државата да се запишуваат поголем број на студенти. Да не заборавиме дека нашата држава е на дното во Европа по кадар со високо образование, тој процент до пред само три години беше околу 7%. Затоа универзитетите ги отвораат вратите и за многу граѓани кои немале можност да студираат од низа причини, а сега ја имаат таа можност заради близината на институцијата. Што се однесува за бројот на пријавени кандидати на УГД, тој е во рамките на нашите очекувања.Со овие бројки сме втор универзитет по големина и по рангирање од државните универзитети. Само да напоменам дека кога се правени проекциите за УГД очекувањата се движеа околу 1200 сту-

„Студентски дом секако дека ќе градиме, но треба да се знае дека во моментов цел Штип е претворен во голем студентски дом сопствена метеоролошка станица, спортски клубови кои се натпреваруват на државни и меѓународни натрпревари, спортска сала, универзитетски културен центар, и уште многу работи кои се започнати или треба да започнат, а кои влегуваат во условите кои ги има УГД, а кои се од големо значење и интерес на студентите но и на граѓаните. Затоа со гор-

денти по година, а во сите години да се дојде до бројот до 6.000. Но ние тоа го надминавме уште во втората година. Затоа експанзијата на УГД е очигледна и оди со силно темпо. Годинава направите низа потези на преселби на факултети и студии. Зошто и од кои причини ги правите тие промени?

-Правниот факултет во Кочани го ставаме во мирување и тој во следните години преминува со своите студиски програми целосно во Штип. Нешто слично се случува и со Економскиот факултет во кој одредени студиски програми се ставаат во мирување во Штип, а се отвораат во Кочани и Струмица. На сите технички факултети од Виница, Пробиштип и Радовиш се отворија студиски програми во Штип и резултатите се веднаш воочливи. Се зголеми бројот на заинтересирани студенти на техничко-технолошките и природните науки. Ситуацијата со Виница е заради немање на свој простор па од оваа година факултетот ќе биде сместен во просториите на Телеком. Причини за ваквите чекори има повеќе. Најпрвин заради концентрацијата на завршени кадри од исти професии. Тоа во мали места веднаш се чувствува. Друга причина е оправданоста за Правниот факултет во Штип како центар во кој се наоѓа Основниот суд, Апелациониот суд и Јавното обвинителство, и ова се покажува како вистински чекор. Имајќи во предвид дека нашите намери се да изградиме и сопствена импровизирана судница за реализација на клиничка настава и вежби за студентите. За техничките факултети, во Штип се создава сериозно научно јадро од научници во тие науки и е во завршна фаза научно - истражувачкиот центар. Овие се едни од главните причини за овие чекори. Дали тоа значи дека одите кон некаква цел, еден убав ден сите факултети да бидат во Штип? -Штип е центар на образованието и науката. Од изминатиот период се покажа дека отворањето на дисперзирани студии во одредени места е повеќе од оправдано. Таков е примерот со Струмица, Кавадарци, Гевгелија и Скопје, каде има околу 5000

студенти. Многу универзитети се на повеќе локации и во Европа, таков е примерот и со Болоња, која толку многу ја споменуваме. Нашата политика по ова прашање се движи во оваа насока, секаде каде што ќе се препознае оправданост од одредени студиски програми така и да се реагира. На УГД студираат стотина студенти од странство. Најмногу од пријателска Турција. Продолжува ли тој интерес и годинава? Секој студент носи одлука за тоа каде ќе го помине своето студирање. Секој има своја лична причина за тоа каде ќе помине еден од најубавите периоди од својот живот. Ние имаме студенти од повеќе земји, и се уште сме на почеток од она што треба да претставува универзитетот и во смисла на интернационалните студенти. Не радува тоа што се повеќе УГД станува препознатлив за студирање во регионот а и пошироко. Од оваа година имаме три студиски програми кои се реализираат на англисики јазик. Дипломите на завршените кадри од УГД се признаваат во најголемиот број земји во светот. Досега имавме примери со САД, Австрија, Турција, Австралија и сите земји од балканот каде наши завршени студенти нао-

Во некои поранешни интервјуа како проблем го нагласувавте фактот за некомплетираноста со потребниот број професори, асистенти, административен персонал. Го надминавте ли тој проблем? -Ова е клучното прашање на кое јас како ректор се посветувам во вториот мандат. Сосема беше логично за релативно краткиот период на постоење да нема доволен број на наставници и асистенти, недоволно покриена настава со соодветни наставници, многу голема оптеретеност на наставниот кадар со настава, недоволна количина на простор за настава и лаборатории, преголема просторна дислоцираност на УГД. Ова се дел од оние почетни детски фази кои ги надминавме и кои се сега веќе зад нас. Денес слободно можам да констатирам, дека најголемиот број факултети се екипирани или се во завршна фаза. Иако Универзитетот секогаш ќе биде отворен за нови квалитетни кадри. Во моментот има ногу млади кадри кои магистрирале и докторирале на врвни универзитети, и кои доаѓаат и бараат ангажирање. Од оваа година ќе бидат ангажирани и шест професори од САД и двајца професори од Русија. Од квалитетот на професорите и асистентите зависи и создавањето на Универзитетот. Но тоа е долг процес, во кои

„Од чисто прагматични причини го преселивме Правниот факултет од Кочани во Штип. На факултетот ќе имаме и сопствена импровизирана судница ѓаат работа во својата професија. Тоа е голем показател за нас. Се надевам дека наскоро откако ќе се формира Советот за финансирање во високото образование и точно ќе се утврди колку чини студирањето на еден студент, колку трошоци се потребни за организирање на една студиска програма, колку е реалната оптова-

поставените правила можат само да го израмнат патот, но суштината на квалитетот е во напорната работа. Во вашата агенда е и изградба на студентски град во Штип. До каде се работите? -УГД направи напори и подготви елаборат за студентскиот град. Сами финансиравме проекти за студен-


[tipski Glas, Septemvri, 2012 br. 36

тскиот град. Ние многу тешко ќе можеме самите да го изградиме студентскиот град кој е повеќе од потребен. Тоа е прашање на кое што ќе треба да помогне Министерството за образование и наука и мислам дека во следниот период се планира негово отпочнување со градба. Решавањето на ова прашање дополнително ќе го зајакне УГД и градот како вистински универзитетски центар. Но, сакам да истакнам дека и самиот град Штип се претвори во голем студентски дом, многу студенти се сместени во соодветно приватно сместување кое се покажа како многу добро и за студентите, а финансиски поволно се одрази на самите граѓани. Неодамна ги израдувавте младите кои ја сакаат уметност, посебно сликарството. Од најдобрата сликарска школа на светот – руската донесовте професори кои ќе предаваат класично сликарство. Која е поентата на една ваква одлука? -Универзитетот има потреба од хуманистичките науки. Ние освен Факултетот за музичка уметност немавме други студиски програми од останатите уметности како што се драмската и ликовната. Сега веќе, со отворањето на класично сликарство, се затвора и овој кампус на хуманистички науки кој има посебна мисија во креирањето и потрагата по убавото. Се надевам дека од наредната година ќе започнеме и со студиската програма од драмската уметност. Професори на оваа студиска програма се од Русија кои се афирмирани со своите дела. Тие ќе живеат и работат во Штип. И за крај: колку УГД финансиски е обезбеден за во мир да ги реализира своите големи цели? -УГД е универзитет во развој на кого му се потребни финансиски средства заради решавање на инфраструктурни прашања за завршување на изградбата на кампусите и наставните центри, опрема за лаборатории и целосно средување на Факултетот за медицински науки кој е многу комплексен и бара посебни услови како и Факултетот за туризам и бизнис лоистика во Гевгелија. УГД перманентно има најмал буџет од сите државни универзитети, но имаме оптимизација на трошоците и работењето, па со многу помалку пари направено е многу повеќе. Нашите барања во моментот се движат да добиеме 50-100 милиони денари и со тоа да ги затвориме сите отоворени прашања како што се Факултетот за медицински науки, Факултетот за туриза и бизнис логистика и ректоратот во Ново Село. Секако дека недостатокот од финансиски средства го оневозможува развојот на сите неопходни служби кои се потребни за нормално функционирање на една модерна интегрирана универзитетска структура, посебно во делот на развивањето и воспоставувањето на нови иницијативи и процеси но ние сме оптимисти и цениме дека и ова прашање ќе биде затворено.

5

POLITIKA

Сане АРСОВ, претседател на општинскиот огранок на ДУИ

Предизбора коалиција – не, еден советник – да На претстојните локални избори членството на ДУИ, кое делува во рамките на огранокот на оваа партија во Штип, нема да коалицира со ниту една од големите политички партии. Ова го тврди Сане Арсов, првиот човек на огранокот. -Настапуваме самостојно и со голема надеж дека и во нашиот Штип Демократската унија за интеграција ќе освои најмалку едно советничко место. До оваа цел ние бевме мошне блиску за време на двата последни изборни циклуси. Во 2005 година не успеавме да имаме советник за само 112 гласа колку што од нас повеќе имаше една од партиите на штипските роми. Во 2009 година ни недостигаа само 78 гласа и тогаш во советот влезе ВМРО – НП со двајца советници. Цениме, а тоа го докажуваат и сите наши анализи, дека на мартовските избори за нова локална власт во општина Штип, ДУИ, конечно, ќе ја оствари целта, вели Арсов. На овие избори огранокот на ДУИ ќе оди со свој кандидат за градоначалник и со своја советничка листа. Арсов тврди дека партијата имала нешто над 600 членови.

На прашањето што ќе прават во однос на градоначалничката функција ако во првиот круг испаднат од трката, и чиј кандидат ќе подржат, Арсов со следниов одговор: -Ќе застанеме зад градоначалник чија платформа е блиску до нашата. Програмата за Штип мора да биде соодветна на онаа која ние ќе ја понудиме во оваа изборна трка. Тоа што на централно ниво коалицираме со ВМРО – ДПМНЕ нема никакво значење за нас. Ние

НОВО ЧЛЕНСТВО Имаме над 600 членови во Штип и се повеќе ни пристапуваат млади, образовани луѓе кои бараат вистински политички простор за свое искажување! имаме целосна слобода сами да носиме одлуки со кого ќе одиме или нема да одиме на избори. Тоа што на централно ниво ДУИ сега е во власта за нас на локално ниво нема

никакво значење. Огранокот на ДУИ во Штип е формиран пред девет години. Беше тоа големо изненадување за македонската јавност но Сане Арсов вели дека лека – полека работите си дошле на свое место. – „Сега сите не почитуваат и сите сакаат да коалицираат со нас. Се поголем е бројот на млади луѓе кои ни пристапуваат, во најголем број тоа се факултетски образовани личности. Тоа се главно луѓе кои биле членови на двете најголеми политички партии ВМРО – ДПМНЕ и СДСМ ама се разочарале од нив и бараат нов простор за своето политичко делување кој ние им го обезбедуваме, вели Сане Арсов.

Опозицијата ја претстави Каменик коалицијата

*Седум партии од опозицијата ќе се обидат да го срушат владеењето на ВМРО – ДПМНЕ во Штип

Опозициските партии во Штип на Денот на независноста на Република Македонија ја промовираа својата коалиција под името Каменик коалиција. Името доаѓа од Каменик мостот, како што штипјани го викаат камениот мост на реката Отиња, во центарот на градот. Здравко Коцев, кандидат за градоначалник од оваа коалиција, симболично, на самиот

претставиме нашата моќна коалиција која не се помирува со фактот дека Штип, раководен од ВМРО – ДПМНЕ, ги загуби сите атрибути на урбан регионален центар. Кога во март ќе ја преземеме власта ќе ја започнеме вистинската ренесанса на градот кој, во моментов, не личи на ништо, рече Коцев. Коалицијата Каменик мост ја сочинуваат седум

мост, даде изјава за медиумите. -Опозицијата е цврста и истрајна како каменот на овој мост. Тука сме пред штипската јавност да ја

политички партии. Тоа се: СДСМ, НСДП, ЛДП, ЛП, Достоинство, ВМРО – НП и Обединети за Македонија.


6

GRADOT

[tipski Glas, Septemvri, 2012 br. 36

Започна процесот на преадаптација на филтер станицата ■ ЈП Исар се подготвува да прифати 500 литри вода во секунда од Злетовица Јавното претпријатие Исар ги започна работите на адаптација на филтер станицата за прифаќање, обработка и дистрибуција на водите од регионалниот хидросистем Злетовица. Во овој потфат кој градот го обезбедува со вода за пиење за наредните најмалку пет децении се вложува сума од 1.085.000 евра. Инвеститор е општина Штип а реализацијата е обврска на јавното претпријатие Исар. На свечен начин беше поставен камен темелникот со кој, практично, започнаа работите на адаптација на филтер станицата изградена во 1990 година. Таа се состои од две технолошки

опрема и врски, подготовка и дозирање на реагенси, набавка и монтажа на пумпи – дозерки и контрола на параметрите и технолошкиот процес. На свеченоста присуствуваа голем број граѓани на Штип а за проектот говореа градоначалникот Зоран Алексов и директорот на ЈП Исар Никола Мицевски. Објектот го осветија свештенослужители од Брегалничката епархија.

целини – една за преработка на водите од бунарскиот систем со капацитет од 500 литри вода во секунда и друга технолошка целина за преработка на водите од хидросистемот Злетовица исто така со капацитет од 500 литри вода во секунда. Градежните работи опфаќаат изградба на резервоарски простор за прифаќање на 1200 метри кубни вода, покривање на објектот, доградба на магазински простор за реагенси,

филтри со

реконструкција и санација на базените, санација на делот за преработка на подземните води, санација и реконструкција на гравитациони брзи

приемни и разделни канали. Ќе се изврши реконструкција и санација на хидромеханичка


[tipski Glas, Septemvri, 2012 br. 36

7

GRADOT

Оваа работа ќе ја биде *Камениот мостот на Отиња се повеќе врие од луѓе кои сакаат лично да се уверат во тоа како течат работите на првата платформа на реката

Што тоа се работи во реката Отиња? Ова прашање предизвикува најголем интерес во моментов во

градот. Откако градбата излезе од темелите и почнаа да се наѕираат контурите на

ЦИ

ВИ З И Д РЕ

П

Поради превработеност која продуцира финансиска нестабилност, ЈП Македонија пат мораше да ја редуцира работната сила. На штипската подружница и падна неблагодарната обврска бројот на вработени да го намали за 36 лица, односно од 180 на 144 лица. Покрај ова, заради финансиска консолидација, подружницата Штип мораше да прати на тримесечен одмор 13 вработени кои, за то в реме, ќе примаат 70 проценти од платата која ја примала додека биле на работа. -Со одлука на Владата овие лица се распоредени на работа во затворот Штип 7 лица, во Штип проект и ЈП Исар по две лица, во Македонски шуми – Серта 9 лица, во ЈП Злетовица 12 лица и во Центарот за социјална работа две лица. Намалувањето на бројот на работници нема да се одрази на нашето работење бидејќи станува збор за превработеност, вели Ванчо Коцев, раководител на штипската подружница на Македонија пат.

првата од петте паркин платформи, се поголем станува бројот на љубопитните граѓани кои

Се разбира дека дискусиите се и вакви и онакви. Односно – секакви. Но, како градбата расте се поголем станува бројот на штипјани кои велат дека „оваа работа ќе ја биде“. -Нека се гради нешто и во нашиот град. Се што ќе се изгради ќе му служи на народот, ни рече средовечната Павлина која со внуката ја следеше работата на мајсторите од Бугарската компанија Кибилд. Драги Митрев смета дека прво треба да ја види целината за потоа да може да коментира. –„Сакам подолго стојат на мостот и да видам како тоа ќе изгледа, гледаат што и како во ќе биде ли само коритото ан реката се работи. паркиралиште или и украс на

градот, ако ги задоволи двете потреби тогаш моето задоволство ќе биде големо“, рече Митрев, кој цел живот го поминал како градежен техничар. За младиот Никола Максимовски од Пробиштип, кој студира во Штип, добро е тоа што се гради, но...„Студирам втора година економија и знам дека секое економско „зошто“ треба да има и свое „затоа“. Убавина, применливост и исплатливост. Ако овие три компоненти се содржани во овој проект ќе биде добро за сите во градот но и а оние кои ќе ја видат разликата“, ни рече Никола. Младата брачна

двојка Крстеви кои го изодуваа мостот со својата двегодишната ќеркичка, обземани од предизвикот не можеа а да не застанат и да не фрлат поглед кон градителите и градбата. – „Поклоници сме на убавото, модерното. Ако овие платформи бидат такви ќе биде добро. Оваа слика во центарот на градот ја гледам од како сме родени, а тоа е време од близу три децении, ред е нешто да мрдне во урбаната структура“. Овој текст го завршуваме со воскликот на една дама која има бизнис во самиот центар на Штип: „Еееј, оваа работа ќе ја биде“!

Случај Ефремов:

директор, градоначалник,советник, невработен За Димитар Ефремов, поранешен директор на ЈП Исар, поранешен градоначалник, актуелен советник, кој како и некои други е прогласен за прекуброен, немало место во јавните претпријатија во кои се преместени други лица од Македонија пат. Според раководителот Коцев, според Законот за работни односи, бидејќи е советник Ефремов не можел да работи во јавно претпријатие. Поради тој факт Ефремов добил решение за работа во општинската администрација. Но, и ова работно место бара актуелниот советник да се откаже од советничката функција бидејќи таа е во директен судир со работата како државен службеник која му била понудена. Ефремов ваквата понуда ја смета за непристојна. -На власта не и е до тоа на адекватен начин да ми обезбеди работно место како што тоа го направи со сите други кои беа прогласени за вишок во Македонија пат подружница Штип. Со едно вакво решение тие само сакаат да се ослободат од

■ Меѓу 36-те лица кои се прогласени за превработени во Македонија пат е и екс градоначалникот и актуелен советник Димитар Ефемов. Но, тој не го прифати решението со кое требаше да биде државен службеник во општината но поради судир на интереси мораше да се збогува со советничката функција Ефремов му го понудил местото во локалната администрација вели дека во овој случај постапил крајно коректно. –„Го повикав Ефремов советникот за да не Ефремов на разговор во можам да ја критикувам мојот кабинет и му понудив локалната власт за, според работно место на државен мене, погрешните политики службенив. Кога носев ваква кои ги спроведува во градот. одлука се водев од фактот Ако сакаа да бидат коректни, дека се работи за искусен тогаш требаше да ми понудат човек кој долги години бил и работа во ЈП ХС Злетовица е во врвот на штипската во Пробиштип, бидејќи во тој политика, меѓу другото и пет случај немаше да има судир години на функцијата на интереси со мојата градоначалник. Тоа работно функција како советник. Но, место за Ефремов како тие во Злетовица испратија месечна плата тежи 27.000 други лица а мене ми дадоа денари. Ценев дека предлог за кој однапред Ефремов, со сето свое знаеја дека ќе го одбијам. искуство, од новото работно Впрочем, тоа ним и им беше место ќе влијае за главната цел. Вака Ефремов подобрување на работите во го коментира целиот случај. градот, за што тој редовно ја Градоначалникот критикува локалната власт. Зоран Алексов, кој на Ценев дека ќе сака да работи

за доброто на Штип но се покажа дека во оваа проценка сум погрешил“, вели Алексов. Градоначалникот уште додава дека локални избори ќе сме имале за половина година, дека уште толку време ќе трае советничкиот мандат на Ефремов. „Сепак, ако Ефремов решил да не ја прифати оваа понуда тогаш секако дека ќе биде по негово“, порачува Алексов. Ефремов ни потврди дека понудата не ја прифаќа и дека три месеци ќе биде на 70 проценти. Па така по директор на ЈП Исар, градоначалник, советник Ефремов од декември ќе биде на Бирото за вработување во друштво со нешто помалку од 6.000 невработени.


8

СТОПАНСТВО

е ме а лиц

Н

сто

[tipski Glas, Septemvri, 2012 br. 36

Започна изградбата на Џонсон Контролс

Кон средината на минатиот месец во технолошко развојната индустриска зона Три Чешми започна изградбата на фабриката на познатата американска компанија Џонсон Контролс. Изведувач на работите е штипската фирма Актива која ја имаше најповолната понуда. Предвидено е до крајот на годинава фабриката да биде изградена на ниво на карабина а до средината на идната година да биде целосно изградена и во нејзините хали да започне процесот на инсталирањето на машинскиот парк. Се работи за најголем стопански капацитет кој се гради

покриен простор од 40.000 метри квадратни“, вели Иле Николов, директор на Актива. Со цел навреме да ги завршат работите на двете фабрики, Актива има постојано отворен конкурс за прием на работници. Се бараат бравари и заварувачи. На работа се примени триесет млади работници од овие профили. Интересен а фактот дека само десет од нив се од Штип додека останатите дваесет се од околните градови, бидејќи таков профил на кадар потребен на стопанството градот немал!? Николов вели дека Актива имала и оглас за вработување на

четворица инженери: архитект и градежен инженер и двајца машински инженери. Но, во градот на берзата на работната сила и ваков кадар немало, поради што се примени инженери од Тетово, Скопје и Македонска Каменица. Според Николов, до крајот на годинава Актива на работа ќе прими уште четириесеттина квалификувани работници со што бројот на вкупно вработените ќе се заокружи од 120 на почетокот на годината на 200 на крајот од истата. Производната агенда на штипската фабрика на Џонсон Контролс е од текстилната

12.500 Метри квадратни покриен простор ќе има фабриката на Џонсон Контролс

30 Нови работници се примени во Актива заради зголемен обем на работа. До крајот на годинава ќе бидат примени уште 40 бравари и заварувачи

1.470 Работни места ќе бидат на располагање на невработените од градот и околните места во втората половина на идната година

на просторот на нашата општина во последните две децении. Фабриката на американската компанија ќе има 12.500 метри квадратни под покриен простор. Кога деновиве ја посетивме индустриската зона (популарно име за ТИРЗ) таму затекнавме стотина работници кои работеа на истата. „Пред нас е голема најголемата обврска во годините на нашето постоење бидејќи ја добивме и довербата и на белгиската компанија Ван Хол да ја градиме нејзината фабрика за автобуси во индустриската зона Бунарџик кај Скопје. И овде стартувавме со работата а оваа фабрика е за четирипати поголема од фабриката на Џонсон Контролс, бидејќи ќе има

40.000 Метри квадратни фабрички простор има фабриката на белгиската компанија Вал Хам во Бунарџик кај Скопје која ја гради штипска Актива

сфера. Ќе се произведуваат навлаки за потребите на автомобилската индустрија. Според проекцијата на компанијата, во фабриката ќе има 1.470 слободни работни места. Џонсон Контролс за ваквата производна агенда го одбрал Штип поради традицијата која градот ја име во текстилната индустрија. И додека на самата локација забрзано се работи на уредување на инфраструктурата, во халите на Актива се работи на изработката на челичната конструкција за објектот.


10

KOLUMNA

[tipski Glas, Septemvri, 2012 br. 36

СЛИКИ И ПРИЛИКИ

Т

ој самиот признал. Се надевам дека признанието не било изнудено. Точно така. Војдан Поп Ѓеoргиев Чернодрински признал дека не му било тешко да ја напише „Македонска крвава свадба“. Зошто? Оти не морал како врана коњи во двоколка да ја впрегнува имагинацијата, односно не морал да се служи со претпоставки. Доволно било да го подотвори прозорецот од сопствениот дом и да стане сведок на крвавите моменти што во тоа време биле доминантни во животот на Македончето: Турците доаѓаат, надвиснуваат над котлето во кое се токми маслото. Во маслото гледаат и рисјаните, но на крајот кајмакот го собираат посилните, оние во кои е и стапот и оревот. Во 1937 година во Шпанија, поточно врз

духовната престолнина на Баскијците, Нацистите истуриле сто илјади тони експлозив. Од тоа загинале илјада и шестотини цивили. Градот Герника бил срамнет со земјата. Имајќи ја во предвид сликата на разрушениот град на Пикасно воопшто не му било тешко да го наслика своето ремек дело Музичарите во креирањето на своите дела честопати биле инспирирани од вистинските звуци на природата. Типичен пример за тоа е „Бумабаровиот лет “ на Римски Корсаков. Не подалеку од него е и делото на Џон Кејџ „4 минути и 33 секунди“ создадено во 1952 година. Тишината му била тема. Воопшто не ја промашил. А оттогаш наваму не ја промашила нуту една филхармонија, па дури и нашата, македонската.

Деновиве и еден наш автор пред јавноста изјави дека сака да пишува врз основа на виденото на сликите на современ фотограф. Станува збор за писателот Венко Андоновски и фотографот Љупчи Илиевски. Уплашен писателот дека со своите измислици ќе стане досаден на читателскта публика, всушност, дека ќе ја изгуби, одлучил да прибегне кон проверена метода за успех-да се пишува за виденото, лично доживеаното. Сето ова ме наведе да си го поставам прашањето: Каков ќе биде коментарот на авторот, писателот, откако ќе му бидат покажани слики од нашиот град? На пример, ако му бидат покажани слики од: -Градските гробишта, (коментарот го оставам на имагинацијата и

инвенцијата на читателите) - Патот кој поминува низ паркот во месноста „Суитлак“ и оној откај „Деснаците“ кон викенд населбата... - Зградите во центарот на градот со фокусирање на нивиот екстериер, односно фасадите. - Коритото на историската реката Брегалница -Коритото на реката Отиња итн. Пред многу години, всушност за време бомбардирањето на НАТО „силите“ на Србија, во Бугарија беше актуелен вицот: Бомбардерот на НАТО Алијансата летал кон целта. Кога дошле над Софија, пилотот го прашал копилотот: Како е долу? Овој му одговорил: „Бидете спокоен, долу е се разрушено. Бомбите ја погодиле целта“ Жителите на Софија незадоволни од тоа како

Пишува: Трајче КАЦАРОВ

изгледал главниот град на Републиката го измислиле вицот што зборува дека изгледал како после бомбардирање. Народниот гениј отсекогаш велел : На каква лика таква слика. Лошото е што има многу тактичари помеѓу сликарите и коментаторите на насликаното, односно што во последно време се помалку ги има оние од калибарот на Франциско Гоја. Тој ја насликал шпанската кралица грда, таква каква што била, никаква.

Аман бре луѓе ! не сака или незнае да каже предлог како да тоа Љубчо Иванов се направи поинаку. Важно Дипл.инг. е да се знае дека на нив,од незнам кои причини, тоа не им се енијален е мојот народ. Посебно оние, бендисува и дека утре со обичните граѓани кои гордост ќе речат “ете гледате што ви реков“! знаат ама баш се. Полни А, во најголем број се со знаење и тоа, случаи почнатите работи замислете, од сите полека но сигурно успешно области. За нив не е завршуваат. И тогаш ги проблем да дискутираат нема никаде, се кријат во на “ високо ниво “ од глувчешка дупка. Чекаат областа на здравството, науката, културата а да не прилика пак да излезат и зборуваме за правото. Се да почнат војна со новиот “промашен проект“. правник до правник. Не е Aман бре луѓе! Мора важно што имаат 70 или 80 ли секогаш да биде по години. не им се даваат на ваше? Мора ли вашето да помладите, по учените. Клупите во градот се прав го ставате пред колективното, државното ? мал парламент. Абе Така, на еден селанец пратеник до пратеник. Ма, му дошла генијална идеја каков пратеник ни водата од главниот канал министрите не им се од системот за равни. наводнување да си ја На се што се случува насочи кон сопствената во државата наоѓаат нива. Да си ги наводни маана. Ова било сопствените култури. При погрешно, она било неправилно и направедно. тоа неколку дена, без капка вода оставил над 80 Се што се почнува да се создава и гради однапред хектари посеани со различни земјоделски е осудено на “чист култури. Најглавно во тоа промашај“. Критикуваат, е што вишокот на вода од напаѓаат ги девалвираат неговата нива истекувал работите но никој од нив ПИШУВА:

Г

во Брегалница. Не, не е тоа најлошото. Најлошото е тоа што тој земјоделец со години наназад не плаќал воден надоместок. Аман бре луге, до овде ли стигнавме! Замислете, жители на селата Карбинци и Аргулица организирале чуварски служби, навечер да си ги заштитат сопствените имоти од крадци и тоа од кого, од најблиските соседи, пријатели, роднини. Аман бре луѓе ! Јавното претпријатие Исар секојдневно апелира до граѓаните да ја штедат водата која многу чини бидејки се преработува и хлорира за да можеме безбедно да ја користиме,со исклучок на повисоките зони. Арно ама овај нивни апел, по правило, малку кој го почитува. Поминете низ градот, разгледајте ги дворовите и ќе видете прекрасни зелени и цветни оази кои на 40 степени може да се одржуваат само со големи количини вода. Најчесто во овие дворови тече вода од диви приклучоци кои Исар не

може или не сака да ги открие бидејки.... До кога љубомората и зависта ке бидат дел од секојдневието? Пред некое време, во склоп на Штипското културно лето две наши сограѓанки организираа изложба на свои уметнички дела во безистенот. Изложбата постигна одлична посетеност и прекрасни критики од посетителите. И замислете, ден после тие биле пресретнати од двајца Штипски уметници кои им се нафрлиле со погрдни зборови дека не треба да се мешаат онаму каде не им е местото. Аман бре луѓе! Се знае дека спортскиот и културниот живот се основа за оформување на здрава и духовно напредна младина.За таа света цел се потребни значајни средства. Сега настанува проблемот. Трчање од врата до врата за да се најдат неколку стотина евра за да се реализира предвидената програма. Радио аматерите од Штип се на самиот врв во

светот во нивната област. Со крајно скромни технички средства, но со огромен ентузијазам и желба сеуште активно работат. Нивните резултати се повисоки од оние на Американците, Јапонците, Германците.И овие прекрасни луѓе наместо да се подготвуваат за идните светски купови тие собираат евро по евро за да купат пиперки, домати и зејтин за да преживеат во некоја европска метропола од каде пак ке ни донесат златни медали и пехари. Друг случај. Едно младо момче, ракетен моделар, повеке години наназад е светски првак во неговата категорија. Одењето на тие светски натпревари, најчесто, тој сам си го финансира. Еднаш дури, неотиде на натпревар бидејки неговиот татко не можеше да собере средства, а се работеше за неколку стотина евра. Аман бре луѓе, до овде ли стигнавме?


[tipski Glas, Septemvri, 2012 br. 36

РЕПОРТАЖА

Мачно патување до големата вода

11

*За да стигнеме до вештачкото езеро Мантово моравме да поминеме по тесен пат од близу 60 километри. Иако од Штип до езерото има само триесет километри но...

Почеток на август е. Се подготвувам за пат до најблиската голема вода која е најблиску до Штип. Тоа и не е некоја далечина. Само 55 километри. Толку има од Штип преку Радовиш и Конче до Мантово. Вештачко езеро изградено пред четири децении. За да му служи на Радовиш за плодните ниви и

рудникот Бучим, а на Штип за одмор и рекреација. Времето е исклучително топло. Од Радовиш кон Конче а оттаму до Мантово ме вози младо момче вработено во општинската администрација на Конче. Момчето завршило филозофски факултет, се оженило са скопјанка, извесно време живееле во главниот град. Сопругата му имала работа но не и тој па еден убав ден донеле одлука да се вратат во неговото родно село.

Поради безбедноста е“, ми зборуваше моето ново пријателче. Мачно се патува до Мантово. На реката Габрешка наидуваме на срушен мост. Минуваме преку сувото речно корито. Но, како ќе се минува зиме, кога реката ќе има вода? Момчето поврзе со Мантово. кое ме вози само слегнува со

рамениците. Нема одговор. Да беше патот од Штип преку клучката која води за Неготино ние одамна ќе бевме на езерото. Тоа се неполни триесет километри. Но, малку е направено, малку не е па големата вода за штипјани засега е недостапна. Освен преку Радовиш и Конче. Еве не на брегот од езерото. Убава, мирна површина, да се огледаш во бистрите води. На брегот од од сите четири страни веќе никнале викендички. -Се е ова главно ОД СКОПЈЕ НА градено без дозвола. Ние СЕЛО „Не се каам. Нашата имаме урбанистички план за одлука беше заедничка а и 23 хектари и сега во мало место може да биде официјално, законски, интересно. И на село животот педесетина семејства си има свои вредности“. Вака започнаа со градење на ни зборуваше момчето кое викендички. Тоа ќе го оживее пред четири години било овој крај, езерото, луѓето ќе кандидат за градоначалник можат да се рекреираат на оваа општина. покрај вода за време на Мојот нов пријател викендите а и во други вози по тесен асфалтен пат. денови кога тоа ќе го Полн е со дупки. Веќе посакаат, ни зборуваше позната приказна. Многу Стојан Лазаров, свиоци по трасата која води градоначалник на општина меѓу неколку ридови. На еден Конче додека го дел од патот гледаме дека се разгледувавме езерото. И за врши проширување. –„Тука е Лазаров од исклучително најопасно да се вози, сега значење е голем град каков општината обезбеди таа што е Штип да има можност делница да се прошири. по најкраткиот пат да се

ДОГОВОР ПАТ ГРАДИ „Во прашање е само пат од 4,5 километри кој не е асфалтиран. Другото е

во ред. Со Штип лобиравме кај Владата да се уреди и таа делница. Добивме ветување дека асфалтот наскоро ќе го покрие макадамот по кој само џипови можат да возат. За Конче е економски важно штипјани да можат да доаѓаат на езерото, да градат викендички, па дел и преку лето да си живеат тука.

Езерото, шумите, ливадите нудат сосема поинаков амбиент преку лето од оној во градот, појаснува Лазаров. Мантово многу често знаеше да му го загорчи животот на Штип. Не се почитуваше одлуката за биолошки минимум во реката Лакавица. Тоа е причина што дел од билниот и животински свет во реката го нема. Но, тоа е една подруга приказна за некоја нова новинарска сторија. Во Конче се убедени дека Мантово ќе биде главната точка на која во смисла на одморот и рекреацијата ќе се потпре Штип. Градоначалникот Лазаров цени дека сите услови ќе бидат создади веќе од идното лето. Но, ајде да оставиме времето да покаже дали тоа така и ќе се случи. Откако станува се поизвесно

југоисточниот дел на Македонија. Најголема вештачка акумулација е Калимнаци со зафатнина од 125 милиони метри кубни вода. Маврово е со капацитет од 49 милиони метри кубни. Браната е изградена на кон крајот на седумдесеттите години од минатиот век. Водното огледало се протега на импозантни 325 хектари. Под систем за потребите на радовишко поле се 3.500 хектари но сега не се наводнуваат ниту илјада хектари бидејќи системот е руиниран. А тоа е една десеттина од плодното радовишко поле. „Инвестицијата во Мантово ќе ја оправда својата цел со поголем процент на ниви кои се наводнуваат од неговите води но и со создавање услови за туристички бум. Во

дека нашиот град нема да гради брана на Отиња, Мантово му доаѓа како конечно и единствено можно решение градот да излезе на голема вода.

таа смисла наш приоритет е да се асфалтираат тие 4,5 километри од страната на Штип и штипјани да пројават интерес за Мантово. Тогаш ќе можеме да кажеме дека нешто тргнало напред“, порачува градоначалникот на општина Конче Стојан Лазаров.

НАЈГОЛЕМО ПОСЛЕ КАЛИМАНЦИ Мантово е второто по големина вештачко езеро во


12

[tipski Glas, Septemvri, 2012 br. 36

ISTORIJA

СТО ГОДИНИ ОД СМРТТА НА ТОДОР ЛАЗАРОВГОСПОДАРОТ НА ЖИВОТОТ И СМРТТА

кој пат, ќе биде потврдено местото и улогата која Штип како град и расадник на револуционери и центар на револуционерниот виор ја има во севкупниот развиток на македонското ослободително движење. Животот на големите македонски револуционери споредбено е ист со развојот ТОДОР ЛАЗАРОВ на македонското (1869-1912) ослободително движење. Таков е и животот на Тодор Периодот на македонското Лазаров. Во времето на ослободително движење во најголемите бурни настани неговиот највисок зенит ги името на Лазаров редовно е создал и најистакнатите споменувано заедно со негови претставници имињата на Гоце Делчев, иделози, револуционери, Даме Груев, Тодор дејци кои оставиле трајни Александров. Едноставно белези во историјата на почетоците во својата земја и народ. Тоа се разгранувањето на поединци ретки по својата организираниот отпор на енергија, решителност, просторот на Штип не може посветеност и љубов кон да се замисли без неговото својата земја, дејци без кои директно учество и тоа уште ослободителното движење од самиот почеток во 1894 би било незамисливо. Секако година. Затоа, историјата дека грандиозноста на едно памети и стои забележано револуционерно движење не дека делувањето на Гоце може да се сведе на три или Делчев и Даме Груев и пет имиња како што некој успешноста на нивната сака да го претстави за да го работа во Штип и штипско минимизира истото. Токму во силно била поткрепена од таквиот обид, со децении е младиот Лазаров и создавана неправда кон раководното тело кое околу редица дејци кои биле исто него се собрало, а го толку заслужни дури и триш сочинувале Иван Панајотов, повеќе можеби од секој друг Коце Гочев, Мише Бачов. Како изгледа летописот на овој до него или сите заедно наш револуционер?! подеднакво ја сочинувале Тодор Лазаров е роден во силата на тој вруток кој резултирал со опстојување, а Штип во 1869 година во видно трговско семејство. потоа и градење на Првата писменост и сопствена држава. Точна е вистината дека „ за минатото образование ги стекнува во Штип, по што веднаш често зборуваме во заминува во Солун каде светлината на сегашноста а завршува шести клас машка облиците се менуваат гимназија. Таквото зависно од тоа како паѓа сенката или се менува аголот образование кај него придонесува набргу дојдат до на посматрање..“ сепак, израз и да се развијат конечно време е кога од „сенката“на дневна светлина вродените способности за лидерство кое вклучува треба да излезат сите оние авторитет, способност за кои навистина биле организирање, висок посветени и дале свој патриотизам и пожртвуваност придонес кон единственото дело, самостојна и независна за идеалите. Веднаш по дипломирањето Македонија. се враќа во Штип и се Секако, времето е тоа вклучува во работата на коешто на свој начин ги семејниот трговски дуќан, претставува заслугите и кој набргу прераснува во придонесот на секој деец. сврталиште за сите Токму во таа насока ова прогресивни идеи, но и мета чествување ја добива на османлиските власти кои вистинската смисла. Со бргу во образованиот и Одлуката за одбележување авторитативен Тодор гледале јубилејни годишнини на значајни настани и истакнати голема опасност. Истовремено, со растечката личности, Собранието на популарност и авторитет меѓу Република Македонија во македонското население својата Програма за Лазаров станува голем и одбележување го сврсти и влијателен и помеѓу турското јубилејот: 100 години од население. Токму заради тоа смртта на Тодор Лазаров. набргу тој ќе се јавува како Одбележувањето на посредник во решавањето на годишнината треба да биде значајни прашања за реализирана во Штип, граѓаните и власта. родниот град на Лазаров. Веројатно, меѓудругото, за Ова е уште една ова придонесувал неговиот потврда по која , кој знае по

необичен карактер, коректниот однос, пријателската насмевка со која му приоѓал на секој соговорник, слаткоречивоста и разбирањето. Дури и во најтешките моменти Лазаров знаел да биде со насмевка на лицето и со ведар оптимистички непоколеблив поглед. Тодор Лазаров бил висок и виток човек, со мажествена става, кадрави црвенопламени коси, големи мустаци и раздвоена брада со убави црти на лицето кои оддавале аристократска појава. Тодор Лазаров уште со ненавршени 18 години станува трн во очите на власта. После завршеното школување во Солун и враќањето во родниот Штип при еден претрес на нивната куќа, пронајдена е и запленета револуционерна литература. Затоа, после големата Виничка афера во 1897 година Лазаров заедно со Мише Развигоров и други активисти за првпат ќе биде затворен. Османлиите немајќи доволно докази за неговата вмешаност во Аферата барале тој да се заколне дека никогаш повеќе нема да учествува во активности против државата. Тој одлучно одбива и затоа без причина подолго бил задржан во затвор за подоцна да го ослободат. Но за кратко. По една година вторпат е уапсен под обвинение дека сега имаат докази дека е вмешан во Виничката афера. Впрочем, тогашниот командир на градот полковник Шаим бег кој одамна му фрлил око на Лазаров, после неколку обиди да организира „случајно“ убиство, наоѓа начин да го уапси повторно и конечно да го фрли во затвор на подогло и тоа во Куршумли ан во Скопје. За кратко време од Скопје е префрлен во приштинскиот затвор каде поминува цели четири години. Таму Лазаров се разболува од туберкулоза која ќе го измачува во текот на целиот негов живот.

со цел да даде информации околу целиот настан и Организацијата. По кратко време е интерниран во родниот Штип каде, сосема логично, веднаш ја презема раководната улога во движењето се до 1905 година. Интересен за споменување е уште еден детал кој го

и волја, поткрепен од своите пријатели стигнува и одлежува тежок затвор сé до 1908, односно до прогласувањето на хуриетот кога е амнестиран. По ослободувањето, поради влошената здравствена состојба Лазаров е приморан да замине на лекување во Швајцарија. Неговиот

Раководството на револуционерното тело во Штип од лево кон десно-Тодор Лазаров, Иван Панајотов, Коце Гочев, Мише Бачов.

потврдува големиот авторитет што го уживал Лазаров помеѓу своите сограѓани. Во 1905 година по еден немил настан, немарното убиство на двајца кираџии од страна на Турци, Лазаров се јавува како организатор на сеопшт бојкот во градот. Во знак на револт, преку објавување на бојкот со ѕвонење на камбаните на Свети Никола и Света Богородица, била затворена целата чаршија. Тука дошол до израз авторитетот на Лазаров. Неколку денови никој ни влегол ни купил нешто од чаршијата. За Турците бојкотот претставувал работа на Организацијата, а токму нејзино олицетворение бил Тодор Лазаров. Истата година во селото Лозово бил сардисан Мише Развигоров со неговата чета. Дознавајќи за тоа, Тодор најбргу што можел организира борбен одред и се упатува кон селото на помош. За среќа Развигоров При крајот на 1902 година претходно успева да си бил ослободен од затвор и пробие пат и да се извлече интерниран во Солун. И таму, од опсадата. и покрај кревкото здравје, тој Со Организацијата Лазаров веднаш се става на раководи сé до 1905 година располагање на Централниот кога со Д-р Петар Кушев од револуционерен комитет. Но Велес, биваат уапсени и во 1903 се познатите затворени во Скопје. Оттаму, Солунски атентати и набргу се преместени во нормално, за тогашната Солун, па потоа во Смирна, власт, во редот на од каде се упатени во сомнителните на прво место озлогласениот затвор во Шам ќе се најде и Лазаров. Тарабулус. Уште на патот до Повторно е уапсен и Мала Азија Лазаров го подложен на силно издава кревкото здравје, но измачување и малтретирање како човек со нескршлив дух

немирен дух и посветеност го спречува до крај да го заврши лекувањето. Откако разбрал дека Организацијата го назначува за раководител на задграничниот комитет, тој брза и оди во Софија и ја презема функцијата задграничен раководител на ВМРО. Болеста се разгорува, а со неа и вербата дека наскоро ќе дојде денот за конечното ослободување на татковината. Беспоштедно работи и се истоштува, не само од грозната болест и големите задолженија, туку и од борбата со врховистите и нивните слуги кои сакале по секоја цена од рацете да му го грабнат довереното задолжение. Паѓа врзан за постела. Начинот на кој го завршува животниот пат е сосема логичен на неговиото дело и живот. Во пресрет на Балканските војни кога дознава дека е објавена мобилизација, немоќен да се покрене и приклучи, со присутно сознание дека не може да даде свој придонес кон конечното ослободувањето на Македонија, во кое искрено верувал, во ноќта помеѓу 15 и 16 септември 1912 пука во своето срце. На тој начин себе си се принел како прва жртва во процестот на конечното ослободување на Македонија. Тоа била и единствената и последна негова желба. Кирил Панајотов


13

KULTURA

[tipski Glas, Septemvri, 2012 br. 36

Приказна за Елена Колек-Спасков, штипјанка која успеа во Словачка

Во Словачка и во Македонија во театарот ништо не е исто ■ Пред дванаесет години замина за Братислава да го оствари својот сон а сега глуми во театар и им предава на студентите

Е

лена Колек – Спасков пред дванаесет години го напушта родниот Штип и заминува за Словачка. Водена од големата желба да стане актерка таа се пријавува на

Деновиве Елена беше во родниот Штип. Со најблиските и пријателите, како што самата ни рече,да си помине петнаесетина убави денови. Беше тоа прилика за разговор со една штипјанка која успеала во странство. -Страста кон актерството ми ја всади Симеон Гаврилов кога како многу младо девојче минував низ неговото драмско студио при Домот на култура „Ацо Шопов“. Таму ги научив основните елементи на актерството. Тогаш решив дека сакам да станам актерка. Вака Елена започна да ни ја раскажува својата приказна. Во Братислава морала да помине низ чистилиштето на Високата школа за музички уметности. Со голема доверба се пријавила на аудицијата на која имало над 500 млад, секој со своја желба да успее. На крајот Елена била меѓу само четиринаесетте среќници кои го положиле тестот со највисоки оценки. -Тоа за мене беше ден на голема радост. Патот кон остварување на мојот сон животот да го поминам во театар беше отворен. Се

Кирил Петров, Елена Колек-Спасков и поетот Благој Самоников со внуката

аудиција на Високата школа за музички уметности во Братислава, во чиј состав е и насоката за театар и куклен театар. Додатен импулксс да студира актерство токму во Словачка е тоа што нејзината мајка е од таа држава. Денес Елена е професорка по предметот сценско движење на академијата на која со успех го заврши школувањето и е актерка во Прешпорскиот театар.

понатаму зависеше само од мене и мојата посветеност на студиите. Всушност, во Братислава јас само сакав да си направам еден свој, интимен испит и на туѓ терен да видам дали сум талентирана, дали ме бива за работа во театар, и тоа во земја и град во кои не познавав никого, каде нема протекција и попуштање. И од овој аспект, после се што поминав и до каде стигнав,

јас сум задоволна што го направив тој потег“, појаснува Елена. Силно определена џабе да не си губи време, штипското девојче факултетот го завршува во оптимален рок и со највисоки оценки. Пред четири години докторирала. -Првите две години во Братислава ми беа многу тешки. Големи се јазичните разлики. Од мајка ми знаев по нешто словачки, ама книжевниот јазик е нешто сосема подруго. Сепак ден по ден, лекција по лекција и го совладав јазикот, појаснува Елена. Откако дипломирала се здобива со статус на професор на Високата школа за музички уметности. На насоката за театар предава сценско движење на актерите. Елена тврди дека е тоа од исклучително значење за секој кој сака да се бави со театарската уметност. -Кај нас на тој елемент не му се посветува должното внимание, но во Словачка е јасно дека времето на статичноста на актерите на сцена е поминато. На сцена е физичкиот театар кој од актерите бара и силна физичка подготвеност да се издржи напорот на сцената. Всушност, модерниот театар пред актерот денес поставува три доминантни фактори: јазикот, телото и душата. Актерот совршено мора да го владее јазикот, на улогата да и се предаде со сета своја душа и да е физички одлично подготвен. Од тој аспект актерот постојано мора да го развива својот физички апарат“, посочува Елена Колек – Спасков. Од Елена бараме да направи некои паралели помеѓу театрите во Словачка и во Македонија. Вели дека разликите таму и тука се големи. Неспоредливи се во однос на финансискиот аспект, на вложувањата кои државата ги има во театрите,

Со Кирил Петров проследувач на културните случувања во градот

на и во тоа како се работи со актерите, па се до бројот на премиери и претстави. -Играм во Прешпорскиот театар кој е приватен театар на Јудита Хансијан, една од најпознатите актерки во Словачка. Се работи за најпознатиот театар во Братислава кој со годините на своето опстојување си има изградено верна публика која го исполнува салонот на

круна на благородните состојки во општеството. Во Братислава, кога ќе отидам во општина да извадам некој документ ми се обраќаат со „госпоѓа уметница“, ми даваат ред за побрзо да ја завршам работата. Тука ќе ти речат: „Што бе, глумец, ај остави“. Треба да се знае и тоа дека во Словачка во секое поголемо место има државен театар а бројот на приватни театри и актерски

ЈАЗИК, ТЕЛО, ДУША “Модерниот театар пред актерот денес поставува три доминантни нешта: јазикот, телото и душата секоја премиера и каде се играат по стотина репризи. Сепак, најголем театар во

групи е исклучително голем. И, што е најважно, сите работат, имаат своја публика,

ДРЖАВНА ПОДДРШКА “Во Словачка, во секое поголемо место работи театар силно поддржан од државата Братислава и воопшто во Словачка е Народниот театар кој им култен статус во оваа уметност, кој е под капата на државата од која добива импозантна финансиска и секаква друга поддршка, укажува Елена. Нашата соговорничка вели дека и односот на општеството и на луѓето воопшто кон уметноста и уметниците таму и тука не е ист. –„Во Словачка уметниците се исклучително почитувани личности. Тие се третираат како еден вид

многу репризи. Во Словачка Елена си создала семејство. Со сопругот и ќеркичката Кјара која има 7,5 години си создале дом во Братислава. –„Таму сум ама и тука сум. Со мислите, со срцето и душата. И секое лето сум во Штип бидејќи без моите тука и без пријателите од детството и раната младост не можам“. Порачува Елена Колек-Спасов, штипјанка која успеа надвор од својата матична земја.

ИСПРАВКА Во претходниот број на Штипски глас (бр.35, август 2012 год.) на страница 13, во рецензијата на дипломираниот историчар на уметноста Зоран Ѓоргиевски, под наслов „Портрети кои ја допираат човековата суштина“ а по повод заедничката изложба на Нада Накова и Голуба Хилјадникова во рамките на „ШКЛ – 2012“, направен е ненамерен пропуст при што суштински се менува оценката на рецензентот за сликите на Накова. Имено, во објавениот текст, почнувајќи од првиот ред во третата колона стои: „Кај портретите на Накова забележителни се варијантите во реалистичкиот приод, од строг, дескриптивен реализам кој на моменти преоѓа во фотореализам, додека кај Хилјадникова“...а треба да стои: „Кај портретите на Накова приметливи се варијантите во реалистичниот приод, од строг дескриптивен реализам, кој на моменти преоѓа во импресионизам, до интимистички осмислени портрети со нежен лирски израз...“ Редакцијата се извинува за ненамерниот пропуст.


14

[tipski Glas, Septemvri, 2012 br. 36

SPORT

Штип одлично организираше Меѓународен турнир во одбојка за мажи

Прераснуваме во значаен одбојкарски центар

■ Во последните две години се покажавме како одлични организатори на одбојка на песок, на завршниот турнир за жени и на Меѓународниот турнир за мажи на кој учествуваа Македонија, Велика Британија, Израел и Црна Гора Штип ја имаше ретката можност да биде домаќин на силен меѓународен одбојкарски турнир. Во

Македонија, Израел, Црна Гора и Велика Британија. – „Презадоволен сум од тоа како сите репрезентации беа

Репрезентацијата на Израел

спортската сала „Јордан Мијалков“ убавините и возбудливоста на одбојката пред бројната публика ја презентираа репрезентациите на

примени во Штип и од штипјани. Во салата почувствува дека штипската спортска публика одлично ја познава одбојката. Тоа е добро за сите нас бидејќи

Штип е спортски град, во Никола Мицевски го има еден од ретките наши меѓународни судии во одбојка па ние почесто ќе гостуваме и ќе правиме турнири тука“, ни изјави Александар Тасевски, селектор на нашата репрезентација. Надвор од спортскиот дел за штипјани посебно интересни беа мерките на безбедност кои нашата полиција на барање на организаторот ОФМ ги презеде заради безбедноста на одбојкарите на Израел. Штип одамна не видел така ригорозно обезбедување но тоа беше наша обврска посебно после инцидентот со израелските туристи во Бугарија. По завршувањето на турнирот израелскиот селектор во името на својата репрезентација искажа многу пофални зборови за начинот на обезбедувањето кој и за

Никола Мицевски со тренерот на Израел

приемот кој го доживеале од страна на штипјани.

завршниот турнир за жени. Сите овие спортски

Репрезентацијата на Македонија

Минатата година специјалитети поминаа во Штип, за првпат во најдобар ред и беа следни од спортската историја бројна публика. организира одбојка на песок и тоас на градскиот плоштад а годинава го организираше и

ФК Баби ќе „произведува“ фудбалери за Брегалница ■Тоа е суштината на постоењето на овој фудбалски клуб кој е единствен од југоистокот кој се натпреварува во Втората фудбалска лига на Македонија

Населбата Баби стана раритетна и по својот фудбалски второлигаш кој се натпреварува во Втората фудбалска лига. Клубот е замислен како „производен“ погон за кадровските потреби на ФК Брегалница. Триесеттина момчиња тренираат на фудбалскиот терен во населбата а своите натпревари ги

Претседателот Драги Стојанов

играат на Градскиот стадион. Претседател на клубот е Драги Стојанов. Вели дека ги имаат сите услови за нормална работа на

Христовски ја Кузмановски пак додава дека „овие води екипата деца“ поминале низ сите фудбалски со школи на Брегалница кои сега ќе се соработниците калат во Баби за еден убав ден, Грозде најквалитетните, пак да се вратат во Кузманов, прволигашот. поранеше Во првите четири центарфор и првенствени средби Баби гостуваа Мите Горгиев, на три и сите ги загубија со по еден поранешен гол разлика. На свој терен однесоа центархалф убедлива победа од 4:1. –„Нашиот на главен хендикеп е што немавме Брегалница. базични подготовки. Но, со тек на Тие се во времето екипата ќе си дојде на клубот од пред своето и сигурен сум дека ќе еден месец. останеме во Втората лига“, укажува - Во најголем стратегот Христовски. дел за клубот Теренот во Баби е одличен. Кузманов и Христовски настапуваат За него се грижи популарниот Ропе. фудбалери на –„Овде сум по 18 часа на ден. клубот. –„Најголемата поддршка ја Брегалница за кои, моментално во Живеам во населбата и ништо не ми имаме од ЈП Исар и од директорот е тешко. Уживам во оваа убавина“, Никола Мицевски кои ни помагаат во клубот нема место поради големата конкуренција. Но, наша основна цел вели Ропе. одржување на стадионот и ни е да обезбедуваат превоз. создадеме Финансиски сме поддржани квалитетни од општината. Ние сме фудбалери скромни во барањата но кои еден ден горди на фактот дека сме би играле за единствен второлигаш од Брегалница. југоисточниот дел на На Македонија. Во пониски тренинзите лиги од нашата играа посебен Беласица, Осогово, Слога акцент од Виница, Саса од даваме на Каменица, Малеш од техниката Берово и многу други екипи бидејќи без кои порано нешто значеа во тоа нашиот фудба“, вели современиот Стојанов. фудбал не е Присуствувавме на еден Легендарниот Ропе можен, вели тренинг на овој фудбалски клуб. Христовски. Познатото тренерско име Драган


[tipski Glas, Septemvri, 2012 br. 36

15

RAZONODA Независно - зависни

TR-MR

ov -Mi Re k e ~e R i T

Во времето кога го прославивме Денот на независноста сфатив дека се уште сум голем зависник од – демократија! Римувано Овој народ се уште не го допрел дното само затоа што од под нозете му избегало тлото! Штимувано Во градот сме немале работници за во фабриките! А што тогаш да кажеме за работа со – мотиките? Подобро Сакам да ни се врати пусто турско. Тогаш сигурно нема да гледам толку многу турски серии! Обоено

Razmisluva: Iv. BOJ

Во Македонија не е се така црно. Многу тоа е и – портокалово!

Броевите од 1 до 9 впишете ги во блоковите со големина 3 x 3 полиња (врамени со здебелени линии), така да секој број може да се најде само еднаш во водоравната или хоризонталната насокаС У Д О К УСКРИВАЛКА треба да пронајдете два скриени предмети

ВИЦ ПО ВИЦ Вистински комшија Се расправаат комшиите Спасе и Трајче кој кому повеќе му помогнал во животот. На крајот од долгата расправија Спасе му рекол на Трајче: -Абе да не бев јас ти денес немаше да имаш деца! Најсреќна земја… Охриѓанец и скопјанец се расправаат за тоа која земја на Балканот е најсреќна. -Албанија, вели скопјанецот. -Зошто Албанија? - се чуди охриѓанецот. -Затоа што има Охридско езеро а нема охриѓани! – реплицирал скопјанецот. …и најнесреќен град Сега охриѓанецот го прашува скопјанецот за тоа кој е најнесреќниот град на Балканот. Скопјанецот се чуди и на крај вели дека не знае. -Скопје, вели охриѓанецот. Се вика Скопје а во него нема скопјани, му се реванширал охриѓанецот. Него што

ШТИПСКИ ГЛАС Основач, главен и одговорен уредник: Иван Бојаџиски 072/214-159 Компјтерска подготовка: Јорданчо Бојаџиски

Печатено во печатница „Европа 92’-Кочани Дистрибуција: „Басе прес“ -Штип

Трајче и се додворува на Милка. -Ти си најумна, најшармантна, најубава, најсекси... -Ај не лажи, ти само сакаш да ме легнеш, рекла Милка. -Види богати, па ти си била и многу умна! – возвратил Трајче. ЕВН Трпе ја прашува Трпана: -Ај кажи ми што значи кратенката ЕВН? -Евтино веќе нема, ете тоа значи, рекла Трпана


16

[tipski Glas, Septemvri, 2012 br. 36

PERISKOP ДРАГАНА И ЕЛЕНА, ВИОЛИНИСТКИ НА ШТО СТЕ ФОКУСИРАНИ

Горан Левков, новинар во ТВ Стар Секој ден ме исполнува телевизиското новинарство. Секој ден пред нови теми, нови творечки искушенија. Сепак, фокусиран сум и на истражувачки проект на Балканската истражувачка мрежа во која работам со новинари од повеќе балкански држави. Се работи за проект на тема лекарствата и лековите на Балканот. На овој проект ќе бидеме посветени неколку месеци: Работиме во рамките на најголемата истражувачка мрежа на Балканот и тој факт мене лично ми е посебен предизвик истражувањето да биде повеќе од успешно.

Ива Лазарова, новинарка од Бугарија Првпат сум во Штип и дојдов тука да ја проследам панихидата на Тодор Александров. Фокусирана бев на самиот настан, историјата и политиката не ме интересираат. Ме импресионира раздвиженоста во градот, толку млади луѓе видов како на никое друго место. Дознав дека се работи за уписи на вашиот Универзитет, но младоста која ја видов во Штип ми говори дека младите од градот и државата сакаат да се образуваат што е одлично. Работам за дневниот весник Преса и во него ќе ги пренесам своите импресии од вашиот град во кој бугарска фирма изведува важен урбан проект.

Славе Митев пензионер На што може да си го посвети денот еден пензионер? Секо утро во 6 часот првото семејно кафе со сопругата Калинка а пото секој со своите обврски во домот. Задоволство ми е да ги навадам дрвцата во дворот, да ги исчистам паднатите лисја од раната есен. Околу 10 часот сум во центарот на градот на средба со пријатели и мали дневни муабети. Во 14 часот семеен ручек а попладне кај моите нови соседи со кои си го имаме муабетот.

Пред Портал стои убава иднина ■ Драгана Трифуновиќ и Елена Владимирова се студентки на Факултетот за музичка уметност при штипскиот универзитет. Нивен инструмент е виолината, нивна група Портал. Ги запознавме на Денот на рударите каде приредија убав виолински концерт

Убави, срдечни, комуникативни, културни и над се музикални. Драгана Трифуновиќ и Елена Владимирова. Првата од Кочани, втората од Пробиштип. Двете со привремено живеалиште во Штип. Студентки се на трета година на Факултетот за музичка уметност при универзитетот „Гоце Делчев“. Шармантните млади дами ги запознавме на Денот на рударите кога пред стотина присутни приредија убав виолински концерт. Големиот аплауз беше нивната награда за тој ден. Но, секако, и потстрек за иднината. „Убаво ни е во Штип и на факултетот каде студираме во

класата на професорот Владимир Кралев. Ја сакаме музиката, виолината како инструмент силно не инспирира. Хиперактивни сме на сите полиња кога е збор за музиката како важна состојка во животот на секој човек“, ни рекоа музички надарените девојчиња.

Тие сега се во фаза на снимање на своето прво ЦД. Всушност, Портал е влезен во студио каде на носач на звук става десет свои композиции. „Портал е нашето музичко семејство. Во него се Марјан Јанковски, кавалџија и композитор, Ангеле Михајловски, пијано, Сашко Петров и Својот музички талент го Александар Парасков, тамбура, презентираат преку групата Стојанче Наумовски, виолончело Портал каде главниот збор го и ние двете виолинистки. Нас не води Марјан Јанковски, кавалџија спојува тоа што имаме ист став и композитор на сите песни кои по прашањето на музиката. Тука групата ги свири на концерти. сме на иста линија поради што сметаме дека времето кое доаѓа „Изворната македонска ќе биде време на Портал“, музика инспирирана од развојот сметаат девојките. и значењето на православието е Бидејќи ги слушнавме и во центарот на нашиот запознавме на Денот на рударите репертоар. Со таков вид на ги запрашавме Драгана и Елена музика настапуваме на разни дали некогаш, ако добијат места. Минатата година понуда, би приредиле концерт за свиревме на Скопско лето во рударите ама на нивното работно Даут Пашин амам. Во Штип место – во рударска јама. нашата музика ја презентиравме „Би го направиле тоа. во уметничката галерија Сметаме дека предлогот е Безистен во рамките на топлиот исклучително интересен. Дека културен бран. Со Портал сме една таква музичка претстава ќе настапувале и на многу други одекне во светот. Можеби е свечености во разни места но и добро Портал да има еден таков на свадби во моменти кога настап за Денот на рударите во настапува најсвечениот дел од 2013 година. Ние сме тука, свадбената церемонија“, велат чекаме на понудата“..порачаа секогаш ведрите и насмеани Елена и Драгана. Елена и Драгана.

stipski glas  

stipski glas 36