Page 1

Orden i hyllene – på ti måter 1) Gjør som Nick Hornbys helt i romanen High Fidelity, og plasser bøkene i henhold til din egen biografi, det vil si i den rekkefølgen du har møtt dem i livet ditt. 2) Plasser bøkene slik du ville ha plassert middagsgjester: Camilla Collett og Virginia Woolf på hver sin side av en moderne chick litforfatter. Knut Hamsun ved siden av sin nålevende biograf Ingar Sletten Kolloen. Henrik Ibsen i samtale med Jon Fosse.

■ Skal bøkene stå alfabetisk, etter tema, etter farge eller bare helt etter ditt eget hode? ■ Vi har spurt dem som har mange å holde orden på.

3) Tenk på bokhylla som et stort verdenskart, og sett bøkene der landet ligger: Norsk skjønnlitteratur i nord, med svenske Stieg Larsson litt lenger øst. Afrikanske André Brink i sør. Og så videre.

På rett hylle

T

uva Ørbeck Sørheim, redaktør i Bokklubben Nye Bøker, tar oss med inn på soverommet. Hun peker på en brun, kortvokst hylle. – Min første bokhylle. Den ble full omtrent da jeg flyttet hjemmefra. Jeg syntes jeg hadde mange bøker da. Siden har det blitt Billy-hyller, bunker, pappkasser og stadig mindre system. Faktisk ikke noe system i det hele tatt. Foreldrebibelen «Alt om barnet» står omkranset av ymse skjønnlitteratur, skjøvet godt inn slik at en haug med barnas dvd-er får plass foran. – Når jeg nå spør kjæresten min hvor en eller annen bok er, nekter han å svare selv om han vet det. Han vil nemlig helst alfabetisere alt sammen, mens jeg sier at det er umulig, jeg får for mye nytt hele tiden. Dette er en kilde til heftige diskusjoner i heimen, sier Ørbeck Sørheim. Hun trøster seg med at hyllene i det minste har et kledelig kulturradikalt image. Og trekker fram Kjetil Rolness’ bok «Med smak skal landet bygges» fra hyllene. – Her står det at «et salig rot» kjen-

ØNSKE OM ORDEN: Forfatter og språkekspert Helene Uri vil gjerne ha boksamlingen sin tematisk og alfebetisk ordnet, men systemet er i ferd med å kollapse under vekten av en stadig FOTO: HARALD NORDBAKKEN større samling.

netegner den radikale hylla, mens en borgerlig bokhylle preges av full orden og stivt oppstilte Det Beste-serier, smiler redaktøren.

URIS METODE. Forfatter Helene Uri er en annen kvinne med mange bøker, og i tillegg en iboende trang til å ordne eiendelene sine etter farge. – Klærne mine, for eksempel, de må plasseres i henhold til farge. Jeg blir helt satt ut hvis jeg finner en brun kjole innimellom de svarte, ler Uri. – Farger er jo også blitt et populært prinsipp for ordning av bøker? – Ja, men der går grensen for meg. For bøker har jeg en annen metode. Som ingen av de andre i familien klarer å forholde seg til, dessverre. Barna stikker bøkene inn der det passer dem. Uris metode baserer seg på to tommelfingerregler, tema og alfabet: Nordisk skjønnlitteratur for seg, alfabetisert etter forfatter. Deretter utenlandsk skjønnlitteratur, også alfabetisert. – Innenfor hver forfatter kunne man selvsagt ha satt titlene i kronolgisk rekkefølge. Men, sier Helene Uri, – her vil jeg benytte anledningen til å

FRODIG: Tor Åge Bringsværd har mye rart på KROK FOR BOK: Billy-bokhyllene har fått en egen avdeling i stua hjemme hos bokklubbredaktør

eget treroms skrivehus.

18 Laagendalsposten

FOTO: CHRIS ERLBECK

FOTO: CHRIS ERLBECK

Tuva Ørbeck Sørheim. vise at jeg ikke er pedantisk. Så her har jeg slått meg løs og satt dem helt tilfeldig! En viss orden er det likevel i det følgende: Hun har egne grupperinger for henholdsvis antologier, diktsamlinger, novellesamlinger og biografier. Videre har historiebøker fått egne hyller, på samme måte som helsebøker og reisebøker, og den store samlingen med leksika og ordbøker. Til sammen blir det mange titalls hyllemeter, men bare rundt 80 cm er kontrollert av ektemannen. – Der står det stort sett BI-bøker. Og en som heter ISO 9000. – Er du fornøyd med systemet ditt? – Problemet er ikke systemet, men mengden. Jeg har ikke plass til flere hyller, og har begynt å legge inn bøker oppå de stående bøkene. Se her, tre liggende Stieg Larsson oppå en rad stående Jonas Lie. Helt uholdbart, mener Uri. – Og løsningen er? – Nytt hus.

BRINGSVÆRDS BOKHUS. Tor Åge

SKRIVEHUS: Tor Åge Bringsværd, som har skrevet et sted rundt 200 bøker, har boksamlingen sin i et

FOTO: CHRIS ERLBECK

Bringsværd har tusenvis av bøker, spredd rundt i et eget treroms skrivehus. Her skulle man tro bibliotekenes Dewey-system eller en annen type nitid organisering ville være nyttig, men Bringsværd har i stedet satset på det han kaller «lyst-og interesse-prinsippet». – Jeg tror det ville blitt mye vanskeligere å finne igjen bøkene hvis de stod alfabetisk. Jeg mener, hvis jeg

utstillling blant bøkene sine, blant annet eksotiske figurer, bedetepper, reiseminner, plakater fra 70-tallet og hyggelige brev fra lesere.

hadde glemt navnet, hvor skulle jeg så ha begynt å lete? Alfabetisk ordning, sier Bringsværd, – det er etter min mening siste utvei for forvirrete mennesker som søker et mentalt rekkverk. Kjernen i organisering etter «lystog interesse-prinsippet» er prosjekthyller. Dit går alle bøker som Bringsværd har brukt som referanse til et bestemt prosjekt. – Indianerne har fått tre hyller. Inuittene har to. Djengis Khan har også et par, og grisen har sin egen hylle. Og så videre, sier Bringsværd. Resten har han ordnet etter interesse. Og vet han er priviligert som har muligheten til å fylle livet, og et helt skrivehus, med bøker: – Film og teater har gudene vet hvor mange hyllemeter. Det samme med science fiction, og med mange alle andre interesser. Men eventyr og myter har fått et helt eget værelse, og der er bøkene plassert i hyller etter hvilken religion eller kulturkrets de spriner ut fra. Krim har jeg overført til hytta, for det leser jeg helst til lyden av måkeskrik. – Hva med de uleste bøkene? – De har jeg i en gammel handlevogn fra den nedlagte flyplassen på Fornebu, en sånn med stor Camel-reklame på håndtaket. Hver gang synes av alt jeg burde lese gir meg dårlig samvittighet, kan jeg bare trille handlevognen inn i et annet rom. Åshild Skadberg

4) Vis dine ulike sider til dem som kommer på besøk. I entreen: fagbøker (dette er cv-siden av deg). På kjøkkenet: Kokebøker og filosofi (du lager sanselig mat, og du tenker abstrakte tanker). I spisestua: Litteraturkanon og spennende samtidslitteratur (du er kultivert og oppdatert). På do: Krim og porno (du har en mørkere side også). Under senga: Interiør- og selvhjelpsbøker (ingen har sagt at du trenger å vise alt). 5) La deg inspirere av bokhandelen i Italo Calvinos «Hvis en reisende en vinternatt»: Der finnes egne hyller for Bøker Du Ikke har Lest, og for Bøker Som Hvis Du Hadde Flere Enn Ett Liv Ville Du Gjerne Ha Lest Disse Også Men Dessverre Er Nå Engang Dine Levedager Begrensede. De finnes også en plass for Bøker Du Har Lest For Så Lenge Siden At Det Kunne Være På Tide Å Lese Dem Om Igjen. Velg kategorier som passer deg.

Kvitter seg med bøker

6) Tenk historisk, og organiser etter publiseringsdato. Du får verk som Gilgamesj og Illiaden ved starten, beveger deg meningsfullt videre gjennom århundrene og fram til idag, og vil se hvordan forfattere til ulike tider har vært preget av si epoke.

Grete Strømsøyen holder på med å redusere mengden bøker.

7) Sorter etter farge. Det er vakkert som regnbuen, gir et desidert antiintellektuelt preg, og tilhengerne av metoden hevder at det er lett å huske hvilke bøker som har hvilke farger.

REDUSERER: Grete Strømsøyen gav bort åtte kasser bøker i fjor, men har fortsatt mange bøker igjen å kose seg med.

Hun underviser i kreativ skriving på folkehøyskolen på Darbu, og er dessuten en av ildsjelene bak litteraturfestivalen Kongsberg Krim. Klart Grete Strømsøyen har et sterkt forhold til bøkene sine. – Omtrent hvor mange hyllemetere med bøker har du hjemme? – Ca. ti hyllemeter. Jeg har begynt å kvitte meg med bøker, åtte kasser gikk til gjenbruksstasjonen i fjor. – Hvordan sorterer du i bokhyllene dine? – Jeg er mest glad i romaner, så de er best sortert: Alfabetisk etter forfatter. Ellers har jeg en novellehylle og en poesihylle. Der er det mer usystematisk innenfor hylla. Jeg har også noen rare blandingshyller der Bibelen for eksempel har havnet mellom «Dyrlægebog for landmanden» og «Bluff Your Way in Jazz». Den som roter det til er jeg selv. Og

så har jeg til enhver tid bøker på utlån til andre, uten at jeg husker hvem som har hvilke bøker. Dessuten har jeg en hylle med bøker som ennå ikke er levert tilbake til venner! – Hva slags bøker er du gladest i å eie selv? – Som sagt holder jeg på å redusere mengden bøker. Kongsberg bibliotek er en vidunderlig institusjon! Men da jeg hadde levert disse kassene i fjor, skjønte jeg etterpå at jeg savnet bøkene til Dea Trier Mørch fra syttitallet. Det var en så viktig epoke i livet mitt. «Vinterbarn» har jeg heldigvis

fått givende etterpå. Og jeg er veldig glad i bøker med håndskrevet hilsen fra venner, familie eller forfatteren. Dessuten bygdebøkene fra stedet jeg vokste opp. bøker jeg har arvet og «Bygdefolkets eige familiealbum», ei fotobok fra hjembygda mi. Og selvfølgelig bøker som elevene mine har laget.

Mette Martinsen (tekst og foto)

8) La kaoset råde hjemme, men fremstå med orden i hyllene på nettstedet «www.librarything.com». Har kan du katalogisere alle bøkene dine på kryss og tvers, bli linket til andre med de samme i samlingen, diskutere og anbefale. 9) Gjør det alfabetisk, og la «mest iøynefallende egenskap» styre alfabetiseringen. G kan stå for både Gult omslag, Guillou og Gørrkjedelig. 10) Organiser etter beste evne, men trøst deg med konklusjonen i Georges Perecs essay «Brief notes on the art and manner og arranging one’s books»: Ingen metode er helt tilfredsstillende i seg selv, og et element av uorden er uunngåelig.

inne & ute 19

LAAG2-0905-1-018-T  

URIS METODE. Forfatter Helene Uri – Hvordan sorterer du i bokhyllene dine? – Jeg er mest glad i romaner, så de er best sortert: Alfabetisk e...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you