Page 1

vårmagasin for hus og hage

Møbler for millioner

Kos i vårhagen

På toppen av Numedal

Postkasser med variasjoner

Personlighet på utstilling


Fargens kval

D

amen i IFI har gjort det igjen. Tatt fra meg gleden over oppussingsprosjektet som ble avsluttet for en tid siden. Ikke før har jeg renset den siste malerpenselen etter å ha gjort stueveggene lyse og innbydende, kommer hun fra IFI – Informasjonstjenesten for farge og interiør – og forteller meg og andre hobbyoppussere at vi skulle valgt annerledes. Lyse vegger overalt er fullstendig passé. Nå kommer fargene, jubler damen.

operasjon. Derfor er det en viss fare for at hva som er moderne når jobben er ferdig kan ha forandret seg vesentlig. Jeg innrømmer glatt at det ikke er noe løft for selvtilliten at det jeg har strevd meg fram til med malerrull og pensler, ikke er helt i tråd med interiørmoten denne sesongen.

Skarpe farger som skal lyse mot oss fra en og annen vegg, var livets lykke å ha for et par- tre tiår siden. En kikk i gamle album åpenbarer vegger i brunt og Lyse vegger overalt er fullstendig passé. oransje med gardiner i matchende Etter x-antall år Nå kommer fargene, jubler damen. stil. Det er bare å med rødt og grønt bla i gamle album, som skapte et så skriker vegvarmt og koselig gene brune og oransje mot oss. Ofte er inntrykk – kom erkjennelse av at tiden det slik at ting blir moderne igjen bare var overmoden for fornyelse. Nå tar det man venter lenge nok. Ulempen er bare gjerne et par år fra tanken spirer til det at de Likevel ikke passer helt inn i moteer klart for gjennomføringen av en slik

Temamagasin som bilag til Laagendalsposten 9. mai 2008.

vårmagasin for hus og hage

Ansvarlig redaktør: Magasinredaktør: Grafiker: Trykk: Opplag:

Jørn Steinmoen Jan Storfossen Stine L. Knudsen Edda Trykk 15.700

www.laagendalsposten.no

2 Laagendalsposten

MAG_vs_4

bildet. Den lille forskjellen er det som gjør at det ser mistrøstig og langt fra kult ut. Seilskuteslaget ved Trafalgar i 1805 henger fortsatt i svart/hvitt tapet på kortveggen i kjellerstua. Mens Jungelboka på et av husets gutterom, for lengst er revet vekk. Trøsten er at trendeksperten likevel fastslår at det ikke skal bli som for 30 år siden med mørke farger i alle rom. Egentlig kan folk boltre seg akkurat som


har det hendt at et påfølgende dryss med kalksalpeter har etterlatt stygge, mørkebrune flekker og tatt livet av det som er av gressrøtter. Noen ganger er det like greit å la hagen få utvikle seg i sitt eget tempo.

de vil, slik de alltid har gjort. Da slapper jeg helt av og synes at det er en grei jobb som er gjort og det er heller ikke noe utstillingsstue jeg sitter og ser fjernsyn i. Nå passer selvsagt ikke den digre skjermen i en nyoppusset stue der det er foregått en smule utrenskning av porselensfigurer og annet nips. Klart den burde erstattes av en mer moteriktig flatskjerm På den annen side er det greit at det synes at noen har bodd en stund i huset. Litt mer liv enn i boligannonsene

der standarden er hvite sofaer som ingen tør sette seg i. Når våren kommer, er det i alle fall godt at fargene i hagen ikke er gjenstand for all verdens motelunder. Plenen skal være grønn og syrinen bør kommer med de samme lille blomstene som i fjor og året før. Det må bli en runde med den motoriserte mosefjerneren denne våren også. For å gi graset mulighet til å gro og overta for det kraftige moseteppet. Nå

Beverens herjinger i hagen for et par år siden begynner å leges. Prydepletreet som fikk banesår av beverens hoggtenner har fått nye greiner. Kanskje blir det blomster også hvis beveren legger sine tokter etter greiner i andre hager nabolaget. Den har i alle fall ikke dukket opp ennå. Og gjør best i å holde seg unna.

Oppnå inntil 25% rabatt på forsikring hos oss Ta kontakt med oss på telefon 02291 eller kom innom for et uforpliktende tilbud.

Gjelder skadeforsikring. En av forsikringene må være bil-, hjem- eller husforsikring.

inne & ute 3


■ Det er tid for loppemarked og møbelkupp. ■ Finner du en lovende lenestol, kan du oppgradere den til et personlig og helt unikt møbel.

STOFFLIG VERDEN: Det lille møbeltapetserverkstedet til Anne Owing bugner av lekre stoffprøver. I forgrunnen ferdig omtrukket stol, tvillingsøsteren til stolen som står halvnaken midt i verkstedet.

VAKKERT SAMSPILL: En ukjent møbelsnekker lagde skjelettet for mange år siden, og i dag har en møbeltapetserer fullendt verket på ny.

Personlighet som sitter

D

yre designstoler begynner å bli ensbetydende med «sett det før», og statusen knyttet til møblene synker i takt med masseutbredelsen. En loppis-stol, derimot, vil det aldri gå inflasjon i. Men det gjelder å velge den rette, her som i livets andre affærer. – Hjertet må dunke! Du må ha en pasjon for akkurat denne stolen. Ellers kommer du ikke til å følge den helt til mål, sier møbeltapetsermester Anne Owing. – I tillegg må du vurdere kvaliteten. Hvis stoppen eller fjærene er utslitt, må du ha råd til å skifte dette. Skjelettet må være stabilt og bra, ellers får du en tur til møbelsnekkeren også, sier Owing, som anbefaler at man kjenner, rugger og prøvesitter før handelen spikres.

Avansert påkledning. Akkurat nå har hun en solid nyrokokko-reproduksjon på «tronen» midt i det gule verkstedet. Stolen er først kledd naken, lag for lag, og er deretter nennsomt påkledd igjen – med grov strie, ullvatt, krøllhår fra hest, og mer vatt. Over alle disse reglementerte lagene spennes det nye undertøyet, i hvitt lerretsstoff, fast. Selve møbeltrekket er kronen på verket, og kommer ikke på før etter minst tre dagers arbeid. Ofte tar det en uke. – Man må ikke tenke at det skal bli billig. For det blir det ikke. Til gjengjeld får man et unikt møbel med en historie. Og det er jo folk veldig opptatt av, sier Owing.

På loppemarked. Historien din blir lengre og mer spennende enn om du brukte noen tusenlapper i en dyr møbelbutikk: Her kan du fortelle om hvordan du så stolen allerede fra køen utenfor skolegården. Om hvordan du tok løpefart, la konkurrentene bak deg og sikret deg ditt utkårede klenodium for en liten hundrelapp. Neste kapittel handler om alle valgene, alle pengene og alle overraskelsene. Skal møbelstoffet være i supersterk, fornuftig ull? Skal du våge deg på storblomstret velur? Viser det seg at ikke bare stoppen, men også fjærene må skiftes (dyrt)? Eller ligger det tvert imot en gjenglemt gulklokke i dypet mellom sete og rygg (lønnsomt)? – Jeg har funnet en klokke en gang, men det var bare en vanlig barneklokke. Og masse hårnåler, av den brune gammeldagse typen. Det er gjerne fryktelig mye peanøtter, og én og annen tjuekroning. En fjernkontroll har dukket opp. Men aldri noe virkelig verdifullt, ler Anne Owing. Dette er også en fortelling om et eldgammelt håndverk, som i dag er blitt eksklusivt og sjeldent. Møbeltapet-

4 Laagendalsposten

MAG_vs_1

HALVNAKEN STOL: Møbeltapetsermester Anne Owing har først strippet stolen, og bruker deretter flere arbeidsdager på å kle anstendig på den igjen. sermestere, som Anne Owing, finnes det bare rundt 40 stykker av i Norge.

Typiske kunder. – Før var kundene gjerne litt eldre mennesker, som ville overlate et velholdt hjem til sine etterkommere. De valgte gjennomgående det mest slitesterke ullstoffet. Nå kommer det mange yngre mennesker hit, til og med studenter. De har som regel ikke spesielt god råd, men velger å satse på et møbel de liker, sier Anne Owing. Utvalget av møbelstoffer er blitt

mye større, og ull er bare én av mange solide muligheter. Lyse farger og jordfarger har vært populært de siste årene, nå blir fargene litt dypere, og mønster kommer stadig sterkere. – Blomster eller prikker er det mange som vil ha. Hvis stoffet er ensfarget, velger de fleste en veving som gir liv og struktur. Til 60-tallsmøbler finnes det godt utvalg av retroinspirerte stoffer, sier Owing. Hun har mange hyllemeter med prøvebøker i verkstedet, slik at alle skal kunne finne sitt stoff. Her gjelder det

å ikke forhaste seg, mener Owing. – Jeg anbefaler alltid kundene mine til å ta med prøvebøker hjem i minst to runder. Valget trenger å modnes. Det er ikke sikkert at den første tanken man hadde om møbelstoff, er den riktige. Velger man feil, er det jo ikke bare å stappe stolen bakerst i skapet, slik vi gjør med andre feilkjøp.

Åshild Skadberg (tekst) Magnus Bjørke Knutsen (foto)


FAKTA Ordet hammock

STYLET HAMMOCK: Christopher Diaz , prosjektkoordinator i Scenesans trives i hammocken sammen med samarbeidspartner Julie Cindy Høye. Scenograf Tatjana Kaper har brukt glitrende svart paljettstoff over gamle blomstrete puter, byttet ut plasttaket med lete tekstiler, og lagt til gardindusker, FOTO: TRI NGUYEN badehånkdkle og neondetaljer.

■ Det svinger av hammocken – med beat fra 1970-tallet.

■ Kommer fra indianernes «hamaka». Ble til «amaca» på spansk, og «hamac» på fransk. ■ Snakker man om hammock i England og USA, mener man hengekøye. Snakker man om «garden swing seat», mener man en hengende sofa, altså det vi kaller hammock i Sverige og Norge.

■ Noen elsker den, andre blir bare sjøsyke.

Sving på sommeren

H

ammocken er det glemte møbelet. Det som står i kjelleren hos bestemor, uten at folk ser potensialet, sier scenograf Tatjana Kaper, daglig leder i Scenesans. Selv har hun hatt sin hammock i to år, og brukt den profesjonelt for å skape avslappende oaser både på Øya-festivalen og firmafester. Hun styler den gjerne med lett hånd – slik at de gamle, storblomstrede sitteputene kan skimtes gjennom et nytt, halvgjennomsiktig trekk. Slik beholder hun hammockens opprinnelige sjel under den nye hammen.

Omstridt i hagen. Ingenting omskaper hagen til redneck-land mer effektivt enn en rusten, misligholdt hammock. I noens øyne er det akkurat der sjarmen ligger. Møbelet har en iboende, ekte shabbyhet, og kan knapt kalles shabby chic selv med den mest utstuderte patina. Uchic kan ofte bety komfortabel. Hammocker gir en komfort vi kjenner, eller aner som et vagt minne, fra livmortilværelsen og de første leve-

VELG FARGE: Prag, til kr 3500 månedene i vogn og vugge. Som «voksenvugge» stiller hammocken i klasse med flytemadrassen, vannsenga, hengekøyen og gyngestolen. Minusene er at den er stor, klumpete og uhåndterlig. Den klemmer barnefingre og skingrer stygt på usmurte hengsler. På plussiden kommer muligheten for sittende kaffeslaberas med alle generasjoner. Taket som gir sval skygge. Det laidbacke imaget og retrofølelsen.

Gode og dårlige minner. – Jeg får en deilig barndomsfølelse av hammocker, sier Kaper, og ramser opp gledene: – Hammocken er en hytte, et eget sted, der man kan gjemme seg. Når det regner, kan man ta med seg et pledd og sitte trygt og bekvemt. Samtidig er det en huske. Og et sosialt sted, der det er plass flere. Samværet blir annerledes i en svingende hytte, mener hun. – Bare synet gjør meg sjøsyk, repliserer gartner og hageskribent Tor Smaaland. Han vil ikke være hagepoliti, og har satt den estetiske grensen langt ute, omtrent der gullforgylte hagenisser og batteridrevne plastikkflamingoer ferdes.

– Jeg hadde min første hammockopplevelse da jeg var 15. Det var 17. mai, jeg hadde på konfirmajonsdressen, og jeg rotet meg borti en halvflaske gin. La meg i en hammock for å sove ut rusen, og våknet av at noen spylte meg med hageslangen, forteller Smaaland, som dro slukøret hjem til mor i krympet dress. – Etter denne skjellsettende opplevelsen tåler jeg verken hammocker eller gin, sier Smaaland, som for øvrig er kjent som de late hagenes forkjemper. Men han vil heller være lat i en hengekøye, og runder av med en forsøksvis objektiv hammock-beskrivelse: – Slik jeg husker det fra 70-tallet, er hammocker uformelige, hvite, pulverlakkerte stålstativer med merkelige tak. De ser ut som de er designet av noen i østblokken på 1950-tallet. Takket er alltid lekk, dermed blir det vått i sofaen, og det går jordslag i putene. Hele konstruksjonen er så svær at det blir umulig å kvitte seg med den. Derfor blir den stående i hagen til evig tid. Åshild Skadberg

uten puter fra Oasen Hageland, kommer med ulike farger på stålstativ og puter. (Foto: Oasen Hageland)

Kjøpe hammock – eller ikke? Her er argumentene: ■ Kan stashes og styles ■ Er en romantisk øy ■ Er en kul retroting ■ Er uimotståelig i mørke sommernetter med juletrebelysning på ■ Får det til å svinge i hagen ■ Er bedre enn hengekøye for generasjonstreff Og her er motargumentene: ■ Klumpete form ■ Vanskelig å oppbevare ■ Ofte rusten, lekk og med duft av jordslag i putene ■ Tung å kvitte seg med ■ Fetter’n til plastflamingoen og hagenissen

inne & ute 13

MAG_velforening


Folketraktoren

HARPET JORD

Håndlaget interiør fra eget snekkerverksted Oppføring av kvalitetshytter

JINMA 254

Næringsrik,

Tlf 32 76 00 00 www.blehytter.no Svene - ved Rv40

tilsatt sand. Hentet eller levert.

25Hk Hobby- og Småbrukstraktor

Skreddersydd interiør for hus, hytter og bedrifter

69.000,- + mva

Tlf. 32 76 20 31 3622 Svene www.svene-pukkverk.no

Kjøkken, bad, garderober, senger, hyller, bord, stoler, barløsning, resepsjon m.m. Heltre utførelse. Tradisjonelt eller moderne design. Eget lakkrom for overflatebehandling etter dine ønsker.Vi monterer og leverer komplett interiør med evt. tørrmuring, flislegging etc. Velkommen til oss. 3632 UVDAL, tlf. 32 74 32 90. Fax 32 74 38 85 E-post: usmas@online.no

Kontorfellesskap med Friis Arkitekter AS, Rørlegger Strand og Teksle AS, Lampeland Elektriske AS, Tømrermester Harald Teksle AS og Invida AS.

Trenger du rørleggertjenester? Vi har mer enn 40 års erfaring, og utfører alle typer rørleggeroppdrag – store og små!

÷40% Dampstrykejern ..........................................................................150,Plastdunk, 110 l m/hjul ...............................................................349,TV-kanne, stål .............................................................................149,Rester av treningsutstyr ...........................................................................

Tilbudet gjelder så langt lageret rekker

MEKK KONGSBERG Stasjonsbakken 4, Kongsberg

Roar Omholt A/S Fløterveien 2, Numedalsveien Tlf. 32 73 51 80 - 982 33 800 post@roar-omholt.no www.bademiljo.no

TRIVES DU BEST HJEMME? Peppes filmdeal inkl.Stor Peppes pizza, 1,5 l valgfri drikke og DVD. Kjøretillegg kr.55,-

369,-

22 22 55 55 www.peppes.no 2008 2006 KOLLEKSJONEN

Bestill katalog: www.nordbohus.no/kongsberg

Et nytt hus trenger faktisk ikke koste mer enn et brukt! Se NORDBOHUS-KOLLEKSJONEN 2008 2006 og bestill vår nye store huskatalog på www.nordbohus.no/kongsberg PS: Se også vår oversikt over tomter og nye boliger til salgs.

JARLE SÆTRA AS Nymoenstorg 5 • 3611 Kongsberg • Tlf. 32 72 44 21/924 17 322 • Fax 32 76 83 98 • jarle@kongsberg.nordbohus.no

28 Laagendalsposten

KLIPP UT og heng på kjøleskapet!

– Vi leverer hjem til deg!

Åpningstider: Man-fre 9-17 • Tor. 9-19 Lør. 9-15

Butikken for gutta boyz og virksomme damer!


DESIGNFUNN: De fleste av Janne Bråthens møbler har hun arvet eller kjøpt brukt. Arne Jacobsen-stolen, for eksempel, fant hun i søpla.

SOFASKRIBENT: Janne Bråthen er utdannet grafisk designer og opptatt av 50/60/70-talls interiør. På hennes blogg kan du lese om den nyinnkjøpte sofaen fra IKEA, og sofaputene hun har sydd selv av gammelt Marimekko-stoff.

■ Bloggen er det nye stedet å hente inspirasjon til hjem og interiør.

Oppdatert interiør

D

et morsomste med blogging er kanskje at man blir del av et hyggelig og interessant nettverk. Man får kommentarer på siden sin, og kommer i kontakt med andre med samme interesser, sier Janne Bråthen fra sin nyinnkjøpte sofa fra IKEA. At sofaen er nyinnkjøpt vil de som følger med på bloggen whatsbloggingmyview.blogspot.com allerede ha fått med seg. På samme måte som de vil ha fått med seg historien til salongbordet, hyllesystemet og kaffekoppene. – Jeg begynte å blogge i juli i fjor. Det var egentlig litt tilfeldig at jeg startet. Samboeren min er webdesigner og var stadig innom ulike designblogger, og jeg ble inspirert til å prøve selv også, forklarer hun. Bråthen er utdannet grafisk designer, interiørbiten er bare en mangeårig interesse. – Jeg er opptatt av interiør og design generelt, og da særlig fra 50/60-/70-tallet, sier hun. De fleste av sine egne møbler har hun fått eller kjøpt brukt. I tillegg lager hun puter, pockettrekk, etasjefat, kjøleskapsmagneter og andre småting som hun selger gjennom websiden jbdesign.no i Norge, og gjennom Etsy.com i utlandet.

Årets trend. Ved årsskiftet la stylist Paul Løwe frem en spådom i Elle Interiør om at blogging ville bli en av de store interiørtrendene i 2008. – Det spennende med blogging er at du oppdager nye ideer, trender og designere lenge før du vil finne dem i noe magasin, sier Løwe, som er en av Norges mest profilerte in-

teriør- og matstylister. Selv har han gjennom utenlandske blogger. bloggen sweetpaul.typepad.com. – Norge er et veldig lite land inte– Blogging er en super måte å få riørmessig, og folk tar etter hvervist hva jeg jobber med. Stort sett andre. Bloggverdenen er fantastisk skriver jeg om mitt arbeid som på den måten at man får impulser mat- og interiørstylist her i New fra hele verden, slik at jeg kan finne York. Jeg har faktisk fått jobber på mer av det jeg er opptatt av, sier grunn av bloggen Bråthen, som henmin, sier han. ter mye inspiraDe fleste brusjon og ideer fra ker bloggen til alt blogger. annet enn jobb– Jeg får faktisk søknad. mer ut av blogSøker man på goppdateringen interiørblogg på enn av blader. Jeg norske nettsider, er glad i å lese infinner man stort teriørblader, men sett huseiere som det noe mer umidskriver lidenskadelbart over blogpelig om sine nye gene, sier hun. søte barnemøFor de som forebler, nostalgiske trekker magasisoveromsinnredner, har flere blogninger eller siste gere også egne loppemarkedmagasiner laget skupp. for nett, som kan Den norske TREND: Stylist Paul Løwe har spådd at lastes ned og evenbloggtrenden er i interiørbloggene vil bli viktige tuelt printes ut. inspirasjonskilder i 2008. Her fra hans stor grad inspiBråthen oppdarert av den sven- egen blogg sweetpaul.typepad.com. terer siden sin et ske, hvor det finpar ganger i uka. nes hundrevis av blogger med bil– Bloggen min er ingen ren interider fra interiøret i folks svenska ørblogg, jeg skriver om ting som instugor. Stilen går gjerne i shabby spirerer meg i det daglige, sier hun. chic og landlig romantikk. Nylig la hun blant annet ut bilder Løwe bekrefter at norske blogger av fine 50-talls-farger hun fant på stort sett handler om shabby chic plastrør og båtskrog ute på en gåtur og hjemmehygge, med noen unn- i nærområdet. Hva hun har blitt intak. spirert av denne uken, kan du selv – Janne Bråthens blogg er bra, en sjekke ut på hennes blogg. Hvis du annen god norsk blogg er da ikke selv har blitt inspirert til å www.mandco.typepad.com. Det jeg vise ditt eget hjem for all verden. savner mest i bloggverdenen, er flere menn. De fleste blogger er laget av damer.

Siste nytt. Janne Bråthen selv holder seg først og fremst oppdatert

Janne Bråthens bloggfavoritter: ■ emmas.blogg.se ■ www.bloesem.blogs.com ■ www.designspongeonline.com ■ www.happymeat.com/blog ■ hisforhome.wordpress.com ■ www.midcenturymodernist.com ■ mrseliotbooks.blogspot.com ■ happymundane.blogspot.com ■ Bråthens egen blogg: whatsbloggingmyview. blogspot.com

Paul Løwes bloggfavoritter: ■ www.thebedlamofbeefy. blogspot.com ■ www.style-files.com ■ www.studiohomecreative. blogspot.com ■ poppytalk.blogspot.com ■ ohjoy.blogs.com ■ www.mandco.typepad.com ■ housemartin.typepad.com ■ www.despapillons. canalblog.com ■ Løwes egen blogg: sweetpaul.typepad.com

Kjersti Busterud (tekst) Carl Martin Nordby (foto)

inne & ute 23

MAG_hs_2

Inne & Ute  

Hus- og hagemagasin

Inne & Ute  

Hus- og hagemagasin

Advertisement