Page 1

18

Дмитрий Ягодин и Дилян Еленков за късометражния филм „5 метра коридор“


съдържание

04

14

брой 22:

Интервю с Дмитрий Ягодин и Дилян Еленков ................................... 04 Творба от MOTH................................. 12 Творба от Александър Наничков . .... 13 Рисуваме око с Linda Bregkvist ......... 14 Творба от Андрей Каменов ............... 21 Творба от Аменун Женева - Янна .... 22 Творба от Славян Стоянов ............... 23 Рисуваме момиче - pixel art .............. 24 „Анивенчър“ . ...................................... 31 Творба от Даниел Алеков ................. 32 Творба от Атанас Мацурев ............... 33 Кино: за филма „Рапунцел“................ 34 Творба от Калоян Стоянов................. 36 ЦПО „Експерт“..................................... 38

32

34

Корица Александър Наничков 2 BG art class АВГУСТ 2010


www.amazonkibg.info Уроци за: InDesign Pixel art Illustrator Photoshop Painter Flash 3D програми ImageReady Видео уроци и други

Тестове Рисуване GSM скрийнсейвъри Общи рисунки Конкурси Награди Игри Галерия Форум

Ресурси за: Растерни програми Векторни програми Онлайн ресурси и други

Лесно е да си лош. Да си добър изисква усилие.


интервю

Дмитрий Ягодин Дилян Еленков

Най-трудното и в същото време най-лесното нещо е да започнеш. Днес ще разговаряме със създателите на късометражния анима­ ционен филм “5 метра коридор“. Нека разберем кои са те и да нау­ чим подробности около този проект.

4 BG art class АВГУСТ 2010


интервю

BG Art Class: Здравейте, Дима, Дилян! Бихте ли се представили пред нашите читатели? Дим: Здрасти! Казвам се Дмитрий Ягодин, роден съм в Русия, на 30 години, учих в НАТФИЗ „Анимационна режисура”, от 13 години живея в България, работя като независим фриланс артист. В момента работя с още четирима режисьори по един общ проект, анимационен филм, който в основата си е документален, базиран е върху интервюта. Интересен ще бъде - различни хора сме, с различно виждане на нещата. Дилян: Привет и от мен! Аз съм Дилян Еленков, на 31 години. Завърших Педагогика на Обучението по Изобразително Изкуство (твърде дълго название, хаха) в Софийския Университет, преди това бях в английска гимназия. Сега съм непрактикуващ учител по рисуване. Всъщност, последните

си пари изкарвам с писане. Това не ме прави автоматично писател, естествено.

Днес ще говорим за един ваш общ проект,

късометражния анимационен филм "5 метра коридор". Ще ни разкажете ли нещо повече за екипа, който стои зад идеята и реализацията му? На кого хрумна идеята за филма и как се решихте да го направите? Дим: Първоначално, исках да участвам в поредното филмово предизвикателство - правил съм го няколко пъти и преди. За тези, кои­ то не знаят – филмовото предизвикателство е един вид акция: дават ти някаква ключова дума или тема и в много ограничени времеви рамки (най-краткото предизвикателство е само 13 часа) трябва да се създаде филмче. Та, за това предизвикателство, става дума за Sofia Film Challenge, провеждано

в рамките на Sofia Film Fest, някак си исках да поработя с нечий текст. Имах го наум това, защото преди винаги гледах да бачкам сам. И реших да пробвам с Дилян, той ми е приятел от много години и винаги е писал много яки неща, особено напоследък. Обявиха темата. Тя беше доста отворена и даваше голяма възможност за импровизация. Обадих му се, направихме среща в Артхостела на „по чайче“, Дидката донесе някои от нещата, които е писал до мо­мента и започнахме да го мислим. Прочетохме ги, отхвърлихме повечето от тях и се спряхме върху едно, по-поетично беше и беше само десетина реда. После Дилян го мъдри цяла нощ и на сутринта изля готов текст. Редактирахме го малко и почнахме да мислим за звука. Исках да има глас зад кадър, който да го чете този текст, а аз със средствата на анимацията да го илюстрирам. Беше малко проблемно да се намери точния човек за гласа, а и не ми се заниАВГУСТ 2010 BG art class 5


интервю

маваше много с някакви актьори, да речем, пък и от финансова страна бяхме доста зле. Както и да е, обадих се на един-двама приятели, препоръчаха ми Нино - той е музикант, вокал е в Пистамашина, а и, както се оказа после, е аниматор също, абе, колеги отвсякъде. Отидохме в студиото и започнахме да записваме. И така лека-полека го сглобихме, по готовия звук започнах да правя анимацията. Имах вече някакви нахвърляни от началото идеи за визията. Общо взето, много готино се събрахме тримата, стана по много естествен начин, никой не пречеше на другия, всеки си свърши работата добре в рамките на обявения срок. Даже мисля, че бихме могли да направим пак нещо заедно. Дилян: Да, както каза Дима, идеята да правим нещо заедно, бе негова. Обади ми се, попита ме искаш ли... и така. Зарадвах се на предоставената възможност, както и на доверието му. На срещата на „по чайче”, за която спомена, изяснихме какво искаме. Но истината е, че съвсем не мислих тек­ 6 BG art class АВГУСТ 2010

ста цяла нощ - всъщност, се прибрах доста късно и веднага заспах, за да открия на сутринта, че компютърът ми е изгорял. На Дима пък му беше спрян телефона, така че комуникацията помежду ни беше на ниво. Свързвахме се чрез жена му, която, пък, беше в Банско. Доста забавно. Както и да е, написах текста точно за час и половина, на един стар компютър, на който само word-a му работеше. През последните две години се пристрастих към word-а. Това, значи, беше в неделя, на Дима му се наложи да дойде у нас, за да види написаното - хареса му, даже се оказа, че съм писал повече от необходимото. В понеделник до късно записвах­ме звука в студиото на Нино. Той сега е в Хаити, завиждам му. Филмът трябваше да е готов до сряда вечерта. Дима, фактически, започна да рисува от вторник. Аз, един вид, вече си бях свършил работата, подкрепата ми вече беше най-вече морална. Дадох две-три идеи при рисуването, но като цяло, образите и всичко, са изцяло на Дима. Предадохме всичко навреме, макар че някои неща бяха довършени в таксито.


интервю

звучи наистина забавно. а Къде е представян досега? Дим: На прожекцията на Sofia Film Challenge, на „Future Shorts”, на други независими прожекции, на Sarajevo Film Fest в рамките на Операция Кино.

Ще ни разкажете ли за какво става въпрос в него?

Разбира се, най-добре е да се види, но, за съжаление, в списанието няма такава възможност. Дилян: Ще ти предоставя текста от филма, за да го публикувате. Той говори достатъчно сам за себе си. Върви без прекъсване от началото до края на анимацията. Има не малко автобиографични моменти. Що се касае до това, как Дима е представил нещата, трябва да се гледа.

значи, колко време ви отне този проект от началото до края? Дим: 5 дни - точно толкова, колкото траеше предизвикателството.

Има ли неща, които са

отрязани и не са влезли във финалния филм? Дим: Началният текст е редактиран леко, някои редове ги премахнахме, понеже нямахме време – едно от условията беше, че филмът не трябва да е по-дълъг от 4 минути, та се поналожи да клъцнем тук-там. Дилян: Отпаднаха също така и някои сцени при рисуването. АВГУСТ 2010 BG art class 7


интервю

а Какъв беше отзвука какво каза критиката за филма? Дим: Не ме интересува. Дилян: Всъщност, спечелихме първа награда за късометражна анимация на Sofia Film Challenge 2. Дима вече е печелил със свои филми подобни награди, на мен ми беше за пръв път. Беше радостен момент, нищо повече.

Замисляте ли подобни бъдещи проекти?

В същия състав ли ще бъде екипът, които ще ги реализира? Дим: Замислям, да. Напълно е възможно пак да сме заедно, може би дори в други роли. Дилян: Вече ми предложиха да пиша сценарий за друг филм, пак анимация. Иначе, ще се радвам с Дима да работим отново заедно. С него сме добри приятели и се разбираме с малко думи.

Мечтата на много творци е да направят

собствен късометражен филм. Голяма сума пари ли е необходима за създаването на подобен проект? Дим: Не знаех, че много творци имат подобни мечти. Зависи от амбицията. Идеята, обаче, е поважна - при наличие на хубава идея може да се направят много приятни неща с минимум средства. Примери – колкото щеш.

Като хора, минали вече по този път,

мислите ли, че липсата на такава продукция у нас е само по финансови причини? 8 BG art class АВГУСТ 2010

Дим: Не само. Причините са доста повече, няма смисъл те да се описват, всички са наясно с това, понеже това важи не само за киното, а за положението на изкуството в България, като цяло.

А ти би ли го направил отново,

като знаеш какви проблеми те очакват по пътя? Дим: Да.

По време на създаването или представянето на филма

имаше ли някакви комични или интересни случки, за които да ни разкажете? Дим: През цялото време, докато го правих­ме, беше интересно, зарибихме се за идеята и го изживяхме готино. Дилян: Вече споменах за затрудненията с комуникацията в началото - електроника, какво да правиш. Случиха се, естествено, разни неща, но предпочитам да не говоря за тях.

Какво ви донесе този проект в личен и професионален план?

Дим: Лично за себе си, мога да кажа, че видях, че мога да работя в екип с други хора, та дори и приятели, което не винаги се случва. Също така, се изкефих да работя с текст. Дилян: Никога до сега не бях писал, така да се каже, по поръчка. Да има срок и прочие. Почти се изненадах, че се справих толкова лесно.

Дима, Когато работиш, готов ли си за изненади или разчиташ всичко да върви по план?


интервю

Дим: Да, това е част от играта. Винаги нещо се променя в процеса на работа, няма как. Това е хубавия момент. Иначе не е зле да имаш нещо като план, няма начин, но трябва да бъдеш готов в даден момент да промениш нещо, ако обстоятелствата го изискват.

А при теб как е - Винаги ли се движиш по първоначалната идея

или идеята търпи промени по време на работата? Дилян: Никога не сядам да работя, без да се е офо­р­мила идея в главата ми. Дали ще е конкретна случка, настроение или внушение, няма значение. Но думите, които напечатвам, винаги ме изненадват.

Доволни ли сте от резултата? Дим: Не и в момента. В началото винаги те кефи, пос­ле искаш да правиш нещо ново, поне при мен винаги е така. Дилян: Радвам се, че хора, в чиято искреност не се съмнявам, казват, че харесват филма.

Какво ще посъветваш онези,

които искат да направят собствен късомет­ ражен филм? Дим: Да започнат - най-трудното и в същото време най-лесното нещо е да започнеш. Щом го искат - да го правят, независимо от всякакви пречки и обстоятелства. Да не мрънкат и да работят. Ако не са те, които го искат, кои ще са? АВГУСТ 2010 BG art class 9


интервю

от този линк Можете да изгледате анимацията.

...и сега: “5 МЕТРА КОРИДОР”

5

метра коридор, 128 стъпала за 1 минута или 20 секунди с асансьор. 238 крачки до спирката. 5 минути. Всичко това е голяма шашма, мисля си. Трябваха ми девет месеца, за да я започна като хората. На някои им стигат и по-малко, други изобщо не успяват. Някъде

10 BG art class АВГУСТ 2010

там, в началото, на един мъж и една жена са им трябвали няколко минути, за да ми дадат тази възможност. Явно съм спечелил голямото надбягване. Прощавайте, неосъществени братя, прощавайте, неосъществени сестри. Такава е играта. Забавно ми е да мисля как съм успял да го направя тогава, сега съм 50 кг и отдавна не

съм печелил нищо с тях, освен Негодността за Военна Служба. Нищо лошо, нищо добро, не се наложи да защитавам ничия чест. 6 години щастие, 12 + 5 образование, после гмуркане в дълбокото. Ръст 172 см, № на обувките 40. 80 удара в минута, понякога и повече. Кръвно налягане за космонав­ти: 80/120. 2 разби-


интервю

ти сърца за година. 1 спряло за миг. Хубаво е да разправяш един виц не повече от 3 минути. Моят любим е: Един домат ударил друг и казал – Кетчуп! Научих, че живея на загубена планета, заедно с 6 милиарда нещастници с нелепа самоувереност и пределна склонност към самоунищожение. Представете си само. Не станах пощастлив от това. Трябваше ми 1 година да спечеля единствената си любов, на нея й трябваше 1 минута да ме напусне. Беше висока 1 метър и 60 см, тежеше 49 кг, носеше обувки 37 номер. Не носеше обувки с високи токчета. 4 бири не стават, от 8 ми се гади, 2 чаши вино е добре, стига да няма с кой да приказваш, или да си легнеш, затова после пиеш 4 или 6, или повече, 1 ракия е добре, стига да е бутилка. Освен всичко останало, повечето от нас много държат да са създадени с цел. Затова имаме тези неща,

наречени религии, всяка религия предлага в главното си меню своя Бог с гарнитура по вкус. Казаха ми, че съм направен по образ и подобие. Чудесно, не мис­ лите ли? Някои от нас не са доволни с положението. Интересно. Недоволните започват войни, бият жените или съпрузите си. Децата си. Сексуалното насилие е често срещано. Племе, завладяващо друго племе. Най-добрият начин да те подчинят, е да ти го турят. Помислете само. В развитите страни сред­ но­статистическия мъж през 21 век живее 75 години, сре­дн ­ остатистическата жена - 85. Едно време някак са го докарвали до 30. При добро стечение на обстоятелствата имаме по 32 зъба. Любимият ми филм е дълъг 2 часа и 11 минути. Гледал съм го 17 пъти. Имам диоптър + 0.75. Най-добре се чувствам на 21 градуса температура на въздуха и влажност от 41%. Нормалният работен ден е 8 часа. Никога не съм имал

нормален работен ден. Обичам класически хот-дог, струващ 1,40 лв, с горчица и чили. 20 см от рая. Пуша 1 цигара за 3 или 4 минути, в зависимост от това, дали има вятър. В една кутия има 20 цигари. Пуша по 2 кутии на ден. Денят, заедно с нощта, правят денонощие. 1 денонощие има 24 часа. 10 мг катран, 0,8 мг никотин, 10 мг въглероден оксид. Белодробен инфаркт, 36 секунди. Леглото ми е 190 см на 80 см. Стаята е 5 метра на 4, висока 2.65. До мен лежи още 1 човек. Леглото му е 190 см на 80 см. Мозъчен инсулт, 15 секунди. 98 капки за 60 секунди. Като малък ми бяха казали, че Вселената е безкрайна. Сега чувам, че са й намерили края. Честито! Така или иначе, Вселената е голяма работа. Един мой приятел веднъж каза: „Това нещо, Вселената, си е ебало мамата“. Като малък обичах да слушам тиктакането на часовника и да си играя, като от тик–так правех так– тик. Това ми помагаше да заспя. Голямо тиктакане падна. Навярно знаете за реинкарнацията. Онази източна простотия, позволяваща на милиони бедни изплашени копелета като мен да преминат по-лесно през това нещо, каквото и да е то. Защо да се страхуваме, като може да не го правим. 5 метра коридор, 128 стъпала за 1 минута, или 20 секунди с асансьор. 238 крачки до спирката. 5 минути. АВГУСТ 2010 BG art class 11


бг таланти

“Японски шаран” Автор: MOTH http://www.facehuger.deviantart.com e-mail: bio_tattoo@abv.bg

12 BG art class АВГУСТ 2010


бг таланти

“масаи” Автор: Александър Наничков, a.k.a. Inca www.tsabo6.deviantart.com ; www.artofinca.com e-mail: artofinca@gmail.com

АВГУСТ 2010 BG art class 13


арт ♦♦Автор: Linda Bregkvist - www.furiae.com ♦♦Източник на превода: www.demiart.ru ♦♦Превод: Ledenata ♦♦http://amazonkibg.info

Рисуваме ОКО с Linda Bregkvist

Очите, сигурно, са най-важния елемент на лицето. С тяхна помощ общуваме с чове­ ка. Но някои очи така са нарисувани, че все едно гледаме манекен, а не човек.

Част 1

Инструкции:

Изберете цвета на хартията, на която ще рисувате – да е близък до цвета на кожата, не прекалено розов, не оранжев, нито прекалено наситен.

Разпространени грешки:

Използване на прекалено наситен или прекалено сив цвят, както и прекалено оранжев или розов цвят. Опитайте се да намерите златната среда.

Инструкции:

Направете проста скица на око, просто форма на окото. Има някои неща, които хората постоянно забравят. Първо: клепач има не само над окото, но и под него. Без този клепач окото изглежда неестествено. Второ: има ъгъл на окото, място, където започва окото. От къде изтичат сълзичките? Пропускането на този момент е една от най-разпространените грешки в началото на рисуването на око. Дайте на отделен слой да нанесем линии с молив.

Разпространени грешки:

Забравяме за долния клепач и ъгъла на окото.

14 BG art class АВГУСТ 2010


арт

Инструкции:

Нататък ще се опитаме да усетим формата на окото. Ако затъмним долния клепач и изсветлим горния, ще видим, че очната ябълка заема цялото око, затова е важно да му придадем заобленост. Работата е там, че пространството около окото трябва да подчертае формата на самото око. Очната ябълка е бяла и вие няма да можете да покажете заоблянето, тъй като по-голямата й част е скрита. Но, като затъмните клепача, ще дадете да се разбере това и няма да направите окото прекалено изпъкнало. Аз използвам топъл розов цвят, за да изсветля и бледо-кафяв за сенките. Опитайте се да си представите, че линиите вървят по лицето ви, обозначавайки формата му. Но понякога е трудно да се познае структурата, гледайки обекта. Нарисувайте прави линии на лицето си и се снимайте. Ще видите, че линиите ще бъдат какви ли не, само не и прави! Може да погледнете по нов начин на чертите на собственото си лице. След като направите това, запомнете разположението на линиите. В никакъв случай не ги рисувайте, може само в изключителни случаи и то на отделен слой. Опитайте се да ги държите в ума си.

Разпространени грешки:

Много представят очната ябълка не с кръгла, а с елипсовидна форма, като затъмняват пространството около окото и самата ябълка, по неговите собствени очертания и размери, без да се ориентират за размера, очертанията и сенките на клепачите.

Инструкции:

Първо създадох област около окото. Направих го с помощта на светлинен ефект, като си представях къде пада светлината. Хората имат очи с различна форма, но правилото на скицирането е такова, че под веждата пространството е обемно, изпъкнало (по цялата дължина, въпреки, че аз изсветлих само част от нея) и още едно над скулата. Това винаги ще помогне да се отдели областта около ъгъла на окото. Затворете си окото и с връхчето на показалеца минете по формата му. Ще почувствате изпъкналостта на клепача, областта между веждата и скулата, нали така? Запомнете, че подобна област по-скоро хвърля сянка. Проблемът е в това, че тук не рисуваме цялото лице, а само част от него.

Разпространени грешки:

Силно затъмняване. Използването на чист черен цвят за линиите. АВГУСТ 2010 BG art class 15


арт

Инструкции:

След това (вижте анимацията, където визуално е показано какво е било направено между тези две стъпки) трябва да определим областта, която само нахвърлях по-рано. Аз работих с мека четка, на някои места сменяйки я с четка с кръгли, но раздърпани краища. Вземете топъл, по-наситен цвят. Може да използвате за изсветляване и затъмняване и други цветове. Направете сянка на мястото на веждата. По-важното тук е да се акцентира на самото око, затъмнявайки долния клепач, а също така и добавяйки сенки на горния клепач. Отново минете с върха на пръста по собствения си клепач. Обща грешка е, че често правят горния клепач прекалено голям, забравяйки за гънката, която показва, че клепача е леко смъкнат, въпреки отвореното око. Вместо затъмняване с прекалено тъмен цвят под окото, което ще придаде на човека вид на алкохолик, ние ще създадем формата, комбинирайки тъмни и светли оттенъци. Никога не забравяйте, че благодарение на плоскостта и извивките на лицето, оттенъците трябва да бъдат леко огънати. Различните типове кожа имат свои особености при отразяването на светлината (по-дебело под очите, около носа и на устните). Трябва да имате няколко резки гънки (бръчки, горния клепач), които постепенно трябва да се смекчават. Както една на долния клепач, която се смекчава, когато достига ъгъла на окото. Лицето не се състои само от светлите петна на скулите, носа, устните и брадичката. Съществуват места, на които пада сянка. Това трябва да се помни при рисуването.

Разпространени грешки:

Акцентирането на всички бръчки и гънки с помощта на сенки, вместо на светлина и сянка.

Инструкции:

Опитайте се да намерите формата с помощта на светлината и сянката, което не винаги е лесно, но е по-ефикасно от използването на линия, макар че в първата част използвам линии за създаването на скицата. Още веднъж обозначете огъванията, плоскостите и гънките със съчетание на светлина и сенки, без да използвате белия и черния цвят! Използвайте само собствените оттенъци на кожата. Нататък, както сте се досетили, светлата област под очите ще има по-синкав оттенък (тук кожата е тънка и кръвоносните съдове прозират през нея). За останалата част от лицето използваме по-светли топли тонове. 16 BG art class АВГУСТ 2010


арт

Ако вземете проба на цвета от тази рисунка, ще се убедите, че като казвам „синкав”, нямам предвид „син”. Вгледайте се и ще видите, че независимо от това, че самата очна ябълка не е нарисувана, окото вече има форма! Част 2

Инструкции:

Като казвам, че лицето е оформено, даже без рисуването на очната ябълка, нямам предвид, че трябва да пропуснем този етап. Хайде да продължим. Не използваме бялото! Само смес от бледо сиво-бежово и отгоре щрих с оттенък с цвета на кожата. Открила съм, че тази комбинация на цветовете е най-близка до естествения цвят на очната ябълка (взимайте под внимание, че оттенъка на кожата обикновено се отразява в очната ябълка). Не добавяйте светли оттенъци на очната ябълка, защото сега това е излишно губене на време. По-добре да нарисуваме ириса и зеницата! По-важното е, че формата на очната ябълка съответства на сянката, която направихте на клепача. Ако не сте я направили правилно, очната ябълка ще изглежда като топка за голф, вкарана в дупка. Дръжте в ума си представата за кръглата форма на ябълката. Ако това ще ви помогне, на отделен слой нахвърляйте очертанията и в съответствие с тях, затъмнете самото око.

Разпространени грешки:

Използването на чисто бял цвят за очната ябълка.

Инструкции:

Имайте предвид, че ириса е абсолютно кръгъл. Част от него е скрита под клепачите, но ако скриете само малка част от него, окото ще изглежда опулено. Скривайки половината и дори повече, ще придадете различни изражения на очите: лениво, съблазнително или хитро. И както с очната ябълка, никога не преставайте да си представяте ириса като кръг. За да сте абсолютно уверени, винаги рисувайте кръг на отделен слой и после просто изтривайте това, което трябва да е скрито под клепача. Когато гледаме окото, винаги виждаме, ако нещо не е нарисувано правилно. Ирис, който не е с кръгла форма, придава на лицето извънземен вид. И така, изберете произволен тъмен цвят (но не прекалено) и нарисувайте ириса на окото. После, върху тъмното петно рисувайте с по-светъл цвят, като оставите леко тъмните краища. Наистина, не всяко око има този тъмен кант на ириса. АВГУСТ 2010 BG art class 17


арт

По аналогия, зеницата също има съвършено кръгла форма. Нарисувайте кръг в тъмен цвят в центъра на ириса. Нанесете бяло петно върху зеницата, там, където по ваше мнение трябва да има отблясък.

Разпространени грешки:

Стремежа да се направи ириса не с кръгла форма.

Инструкции:

Доколкото на лицето няма черни линии, дойде време да се отървем от тях. Има два начина да направим това. Първият – просто да махнем слоя с линиите и вторият – да рисувате върху тях. Убедила съм се, че рисуването отгоре придава живина на картината. Заради такъв опит, опитайте се да рисувате отгоре. Какво се получи? Не съвсем естествен вид на окото! Използвахме линиите като опора, забравяйки да затъмняваме гънките. Нататък трябва да изсветлим и затъмним участъците, които изглеждат неестествено. За целта аз използвам четка или с твърди краища, или като показаната тук. (убедила съм се, че подобна четка е превъзходна за смесване на цветовете) Не забравяйте, че долния клепач леко излиза напред. Сега трябва малко да очертаем клепача. Нарисувайте контур само над миглите – с неярък розов цвят, малко по-светъл от собствения оттенък на кожата. Също така, трябва да се подчертае веждата, защото после, като махнем линиите, веждата може да изглежда като тъмно размито петно.

Разпространени грешки:

Да се оставят линиите или да се следват, след като са премахнати вече.

Инструкции:

Вземете огледало. Разгледайте окото и отбележете, че бялото започва да розовее с приближаването към ъгъла на окото, също така и че този розов цвят не е съвсем равномерен. Затова трябва да направим леки отблясъци. Добавете оттенък на синьото към цвета на очната ябълка и после изсветлете с много меки и гладки докосвания с кръгла мека четка. Внимание – рискувате да се престараете и може да свършите с това, че очната ябълка ще изглежда текстурирана. Целта е да се добави малко реализъм. 18 BG art class АВГУСТ 2010


арт

И така, важно е да се обърне внимание на формата на окото, да се детайлизира веждата и ъгъла на окото. Убедила съм се, че реализмът понякога помага за по-нататъшното подобряване на формата на ъгъла на окото, благодарение на изсветляването наоколо (погледнете на лявата част на ъгълчето и ще забележите светло петно). Опитайте да поекспериментирате с цветовете – оранжев, син, червен, виолетов. Внимателно добавете цвят за придаването на по-реалистичен вид на тона на кожата около окото. Сега се връщаме на ириса. Той е сложен и именно той придава на окото индивидуалност. Първа стъпка – добавяме небрежен тъмен блясък отгоре.

Разпространени грешки:

Забравяме да нарисуваме ъгълчето на окото или въобще оставяме тази област без внимание.

Инструкции:

Направете нов слой с режим на смесване Soft light. Рисувайте с тъмен червеникав цвят, акцентирайки на оттенъка на кожата. Обръщайте внимание на клепача, особено на долния и областта под веждата. Правилно подбраните тонове на кожата имат голямо значение и са различни за различните участъци на лицето. Това е важно за рисуването на някои детайли по лицето, особено за основата на носа, около ноздрите и очите, както и ъгълчетата на устата. В тази и предишната стъпка загладихме веждата с четката, която беше показана по-горе.

Разпространени грешки:

Забравяме за вариациите на оттенъци на кожата. Като резултат имаме лице, чиито детайли изглеждат мъртви и плоски.

Инструкции:

Продължаваме да варираме оттенъците на кожата около окото. Създаваме отгоре нов слой и добавяме текстура, променяйки натиска, непрозрачността и формата на четката. В нашия пример окото е леко преувеличено, но на практика е същото. Кожата не е гладка и полирана. Това не е мрамор! Не забравяйте да добавяте подобие на текстура, пори, с помощта на вариации на оттенъците на кожата. Чудесен начин на съхраняване на текстурата, е на отделен слой. Използвайте гумата за създаване на повече или по-малко прозрачни петна, които придават на кожата жив, реалистичен вид. Може да се добавят и няколко бенки.

Разпространени грешки: Губим от поглед текстурата.

АВГУСТ 2010 BG art class 19


арт

Инструкции:

Нарисувайте миглите, като използвате малка четка с твърди краища. Придайте им леко рошав вид и не ги правете прекалено дълги. Рисувайте на отделен слой. Добре е да имате едно наум, че миглите рядко се извиват по посока на външния ъгъл на окото, както обикновено го изобразяват. Повечето ще се извиват по посока надолу, което е достатъчно естествено. След като е направено това, омекотете миглите, като използвате съчетание от миниатюрна, гладка четка и гума. Повторете същото и за горните мигли, но не ги правете прави, тъй като няма да изглеждат естествено.

Разпространени грешки:

Рисуват миглите неестествено дълги и забравят, че те изтъняват към върха. Дори още по-зле – забравят, че миглите могат да придадат на окото ужасен вид.

Инструкции:

Ирисът има огромно количество разновидности. Ако разгледате окото си в огледалото, ще забележите, че ирисът не само, че има вид на диамант, радиално разпростиращ се от зеницата, но и се състои от слоеве – нежни, малки цветни формички, на които е трудно да се подражава. Въпреки това, ние ще се опитаме да го направим, като рисуваме един над друг малки меки цветни щрихи – без да изтриваме, ако направим грешка, просто продължавайки да рисуваме отгоре, отгоре и все отгоре, за да придадем на ириса текстурен вид с дълбочина. Накрая реших леко да разруша и светлото петно за придаване на по-реалистичен вид. Добре е първо да се обмисли цялостното осветяване, преди да се нанасят отблясъците. Но сега аз само леко загладих и добавих, доколкото е възможно, мек небесносин щрих.

Разпространени грешки:

Правим ириса плосък, като рисуваме само един слой с текстура и използвайки само един цвят с различна степен на яркост.

Инструкции:

Малко остана. За финалната стъпка погледнете картинката – може би ще ви се прииска да промените или да добавите нещо по очната ябълка (отблясъци, сенки), както и да прибавите отблясък на ириса.

Надявам се урокът ми да ви е бил полезен. Успех в рисуването на очи. 20 BG art class АВГУСТ 2010


бг таланти

Автор: Андрей каменов а.к.а. Dragon_Phoenix

АВГУСТ 2010 BG art class 21


бг таланти

“портрет на койна русева” Автор: Аменун Женева - Янна http://amenungeneva.blogspot.com/ e-mail: amenungeneva@gmail.com

22 BG art class АВГУСТ 2010


бг таланти

“портрет на Айля” Автор: Славян Стоянов - kreksofin http://kreksofin.blogspot.com http://kreksofin.hit.bg e-mail: kreksofin@gmail.com

АВГУСТ 2010 BG art class 23


pixel art

Момиче

♦ Автор: kreksofin ♦ www.kreksofin.blogspot.com ♦ www.kreksofin.hit.bg

неизометрия Да направим яко пиксел маце. За урока е нужно тър­ пение и усърдие. Резулта­ тът според мен си струва.

1. Отворете нов документ

93x138 pixels. Resolution 72 pixels/inch. Запишете документа с някакво име по ваш избор. Аз го записах като urok2.psd.

2. Ще отворим и втори документ,

свързан визуално към вече създадения. Единият е работен, а на другия ще виждаме пикселната графика в Actual pixel. Ето как ще стане това: Window > Arrange > New Window for urok2.psd.

3. Взимаме Pencil Tool

и за foreground слагаме #a31600, а за background #d18436. Първо рисуваме, като използваме настройката на цвета при foreground, а след това довършваме с цвета от background. 24 BG art class АВГУСТ 2010


pixel art

4. След като приключите

дублирайте слоя Ctrl+J.

5. Ctrl+T е комбинацията за Free Transform -

6. Слейте двата слоя,

като селектирате горния слой и чрез десен бутон дадете Marge Down.

7. На нов слой рисуваме бретона

с цвят #bf4300 по следния начин (виж картинката): После слейте слоевете.

елате с мишката върху трансформиращата селекция, изведете чрез десен бутон падащото меню и посочете Flip Horizontal.

8. Оцветявате косата със следния цвят #da7f00,

лицето и тялото със следния цвят: #fff7ee. Оцветявайте само с Pencil Tool или уголемявайте пикселите на инструмента за запълване на по-голяма площ, или просто задържайте Shift, при което инструмента чертае в права линия вертикално или хоризонтално, също така оцветява цяло пространство от точка, която му посочите до точка, в която искате да завърши линията. Трябва да получите това:

Нагласете линиите по следния начин:

АВГУСТ 2010 BG art class 25


pixel art

Да довършим косата, но преди това

Ще направим космите на косата. Ето първия нюанс.

Втори нюанс:

на нов слой ще си създадем палитра за по-лесна работа с цветовете. Направете си палитра от 5 постепенно затъмняващи нюанса: #a31600 #bf4300 #cb5d00 #e89e00 #ffbb06

Трети нюанс:

9. Да направим очите.

Ето и палитрата, която ще добавим. Тъй като цветовете са доста, предлагам да ги копирате от тук или да им направите Print Screen.

26 BG art class АВГУСТ 2010

Четвърти нюанс:

Пети нюанс:

Дублираме слоя, обръщаме дублираното око,

както по-горе в стъпка 5 вече научихме и разполагаме по следния начин:


pixel art

10. Следват устните. Дублираме слоя, Ето я палитрата:

завъртаме и наместваме така:

Разположете така:

11. Предлагам да облечем девойката.

На нов слой правим следната фигура:

12. Да придадем обем на мацката: Ето я и палитрата:

Забравих ушите.

Сещате се, рисуваме еднодублираме-завъртаме-наместваме-сливаме. Обемът получаваме чрез преливане на цветове (дитъринг) и определено са нужни умения по рисуване, но сега аз показвам стъпка по стъпка. Ще започнем от лицето.

АВГУСТ 2010 BG art class 27


pixel art

Първи нюанс, аз вдигнах очите с един пиксел нагоре, направете го и вие.

Втори нюанс:

Трети нюанс...

Следващите три

ги направих на един път. Добре е да импровизирате и по известния ви вече начин ще направим и тялото.

28 BG art class АВГУСТ 2010


pixel art

Ето го и него:

Мисля, че мацката придоби завидни качества.

13. Следва палитрата за бодито,

както и самото боди.

АВГУСТ 2010 BG art class 29


pixel art

14. Да направим рамка.

Тук можете да си измислите, каквото ви душа сака. Аз ви предлагам следната фигура.

И както вече добре знаете, дублирате фигурата 4 пъти

и я разполагате в четирите края. Свързвате слоевете в един и с тънка линия обединявате фигурите.

предполагам, че вече разбрахте -

пиксел арта не е така лесен, както изглежда, но за това пък има своя чар. На онези, който са постоянни, този урок ще достави голямо удоволствие. Вижте горе моя резултат.

Отново ви припомням,

че е за предпочитане да запишете творбата си на прозрачен фон в .gif формат.

30 BG art class АВГУСТ 2010


бг таланти

“оформено от светлината” Автор: Даниел Алеков www.dancakes.com ; http://memod.deviantart.com e-mail: dan@dancakes.com

32 BG art class АВГУСТ 2010


Посетете Български Арт Галерии www.bularts.com

„Тюленово“ акварел 38.5 x 66 cm Художник: Атанас Мацурев http://bularts.com/gallery-Matsoureff.html


трейлър на филма може да видите от официалния сайт

кино

♦ Текст: http://www.imdb-bg.net, http://tv-seriali-sepphora.blogspot.com, http://www.disney.ru ♦ Снимки: http://www.imdb.com, http://www.planetadisney.net

Сюжет

Walt Disney Pictures представя „Tangled“ („Рапунцел“): анимационна музикална комедия, пълна с екшън и приключения. Филмът разказва за момиче с 20-метрова златна коса. Рапунцел е принцеса, открадната като бебе от замъка на родителите си и затворена във висока кула. Тя се е превърнала в жадна за приключения девойка. Когато най-издирваният в цялото кралство, но и найчаровен бандит Flynn Rider (озвучаван от Zachary Levi)

34 BG art class АВГУСТ 2010

се скрива в загадъчна кула, той среща Рапунцел (озвучавана от Mandy Moore). Тъм­ничарите на принцесата се впускат в безмилостно преследване, уплашени, че тайната за кралската й кръв ще бъде разкрита. Увлечени в бягството си, Рапунцел и нейният спътник се сблъскват с приключения, комични ситуа­ции и много, много коса. Този модерен прочит на приказката на братя Грим ще забавлява публиката по празниците през 2010 г.


кино Технически данни: Жанр: 3D Анимация, Комедия Режисьори: Нейтън Грино, Байрън Хауърд По приказките на братя Грим Участват: Манди Мур, Закари Леви и Дона Мърфи Премиера: 03.12.2010

и още за “Tangled” Интересни факти за автора на музиката

А

лън Менкен е автор на музикалния съпровод на класическите анимационни филми на „Дисни“ и носител на осем Оскара за музиката в следните филми: „Малката русалка“ (номинация „Оригинална музика“ и „Авторска песен“, заедно с Хауърд Ашман за песента “Под морето”), “Красавицата и звярът” (номинация за „Оригинална музика“ и „Авторска песен“, заедно Хауърд Ашман за песента “Красавицата и звяра“), “Аладин“ (номинация „Оригинална музика“ и „Авторска песен“, заедно с Тим Райс за песента “Един нов свят“) и „Покахонтас“ (номинация „Оригинална музика към комедиен филм“ и „Авторска песен“, заедно със Стивън Шварц за песента “Цветовете на вятъра“).

интересни факти за режисьора на филма

Б

айрън Хауърд е режисьор на анимационния филм на Дисни “Волт“, чии­ то световни приходи през 2008 година възлязоха на повече от 300 милиона долара. Филмът е номиниран за „Златен глобус“ за “Найдобър анимационен филм” и “Най-добра оригинална песен” за песента „Мислех, че съм те загубил“. Лентата бе номинирана за „Оскар“ за “Най-добър анимационен филм”. Нейтън Грено е главен сценарист на филма.

АВГУСТ 2010 BG art class 35


бг таланти

“жълт акцент” Автор: Калоян Стоянов www.kaloqnstoqnov.deviantart.com , www.100qnov.blogspot.com e-mail: koko20spoko@abv.bg

36 BG art class АВГУСТ 2010


бг таланти

АВГУСТ 2010 BG art class 37


спонсор

Live Експерт Live

Ц

ентър за професионално обучение “Експерт” предлага уникална възможност за обучение на всички, които поради една или друга причина не могат да посещават редовните ни курсове. Ако живеете далече от офиса ни и нямате възможност да пътувате или работното ви време не е подходящо за посещение на курсове, можете да се възползвате от он-лайн обучението, което предлагаме. Тази форма се различава от стандартните ни курсове само по това, че не сте в офиса на нашата фирма. Ключовите предимства, които ви дава он-лайн обучението са: Oбучението се провежда в реално време и с преподавател, т.е. можете да задавате въпроси и да дискутирате проблеми, свързани с темата на курса. Имате възможност да участвате активно, както и да изслушвате въпросите на останалите участници в он-лайн обучението. Можете да се включите в обучението, независимо в коя точка на България или на света се намирате. Ако посещението на курс за Вас е проблем, защото в населеното място, 38 BG art class АВГУСТ 2010

oн-лайн обучение

където живеете или в близост до него не се предлага желаното от Вас обучение, ако сте възпрепятствани по здравословни причини или живеете в чужбина, но предпочитате да се обучавате на български език и по цени в България, то онлайн обучението е точно за Вас. Минимални изисквания към компютъра ви: Софтуе­ рът, който използваме за обучение може да работи при минимални изисквания към Вашия компютър. Без значение дали използвате MS Windows, Mac OS или Linux, достатъчно е да имате връзка с Интернет, слушалки, микрофон (по желание) и уеб камера (по

желание), за да се включите в обучение­то. Софтуе­рът за обучението е специал­но разработен за целта и предлага същите удобства, като стандартна класна стая. Не е необходимо да се закупува или инсталира - зарежда се и е достъпен до края на занятието. Учебни материали: След всеки урок участниците в обучението получават файл с темите, разгледани по време на занятието, както и всички практически примери, представени в процеса на работа. За цени на курсовете погледнете темата във форума ни или се свържете с ЦПО “Експерт” по телефона, по интернет или на посочения адрес.


Magazine BG Art Class - 08.2010  

Issue 22, August 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you