Page 1

,,

esküvo


Stile Interio Esküvő - szezonális kiadvány 2018 Szerkesztette: Szoták Réka Címlap: Anne Edgar E-mail: szotak.reka@stile.hu Web: www.stileinterio.hu Facebook: www.facebook.com/stileinterio Instagram: www.instagram.com/stile_interio


tartalomjegyzék . esküvő, más szemmel Interjú Marosi Viktor ceremóniamesterrel . gondold újra Ceremóniák akkor és most . emlékek elvitelre Ne csak a szívedben őrizd a legszebb pillanatokat . smink-tánc-virág Interjú Torkos Ritával, a sokoldalúan kreatív táncművésszel . alacsony költségvetésű dekorációs ötletek Bebizonyítjuk, hogy gyönyörű esküvő nem csak milliók elköltésével lehetséges . A különleges esküvői képek titkai Interjú Wendl Péter esküvői- és rendezvényfotográfussal . mit adjunk nászajándékba? Ötletbörze, ahol biztosan megtalálod az igazit . A szürreális valóság Imely Judit színes menyasszonyi ruhája


e más sz

Interjú a


Manapság mennyire tartják fontosnak a házasulandók, hogy az esküvőjük hagyományos ceremónia szerint történjen? Egyáltalán melyek a hagyományos ceremónia elemei? 


“Fontos, hogy mit nevezünk hagyományosnak. A történelmi egyházak sok évszázados szertartásmenetét vagy a szocializmusban jól bevált polgári szertartást? Ma már mindkettőt hagyományosnak tekintjük. A párok többsége azt szeretné, ha olyan esküvője lenne, mint amilyet a filmekben látott. Rövid, romantikus és szórakoztató, hibák nélkül. Ha minden szabálynak meg kell felelni, amit egy hagyományos esküvő diktál, kompromisszumokat kell kötni. Persze a kivétel erősíti a szabályt.

A házasságkötés jogilag egy három perces procedúra. Akarod? Akarom. Gyűrű, puszi.

esküvő zemmel

ú Marosi Viktor ceremóniamesterrel, a ceremóniamester szövetség tagjával Fotó: www.sweeticecream.fr

Ehhez jön a dekoratív szöveg: az egyházi szertartáson a prédikáció és az olvasmányok, a polgári szertartáson pedig Ady, Babits, Shakespeare, hogy meglegyen a fél óra. A polgári ceremónia akkor is kötelező, ha tartanak egyházi szertartást. Egyre inkább az a tendencia, hogy a párok a tanúikkal bemennek az anyakönyvi hivatalba, aláírják, amit kell, s egy másik napon, a vendégek kedvéért tartanak egy „fake ceremony-t”, ami tényleg olyan, mint a filmekben. Ezt vagy egy szertartásvezető vagy maga a ceremóniamester celebrálja. Ebbe belefér bármilyen elem vagy globális tradíció, homoköntés, faültetés vagy fröccsceremónia. A lényeg, hogy élvezze a pár és a vendégek is.” Mennyire kreatívak és rugalmasak a mai párok? Gyakran vannak különleges, meghökkentő vagy kihívást jelentő kérések?


“Ez attól is függ, melyik generációt képviseli, vagy milyen anyagi lehetőségei vannak egy 
 párnak. A kis költségvetésű esküvők szervezésekor a kreativitás elengedhetetlen és a rugalmasság szintén nem hátrány. Aki meghökkentő és különleges esküvőt szeretne, sokszor esik a saját csapdájába. Nem lehet görcsösen ragaszkodni egy ötlethez, hogy aztán annál kínosabb helyzetet teremtsünk. A különleges ott és akkor történik, olykor a kevesebb több. Gyakori kérés, hogy mire a pár kijön a templomból, legyenek ott a vendégeik és szórjanak rizst, a gyerekek fújjanak szappanbuborékot. Ehhez azonban kétszáz vendégnek időre van szüksége, a pár pedig végignézi, ahogy mindenki távozik a templomból. Nem szebb, ha a szertartás végén kivonulnak a szeretteik között, akik aztán követik őket, a rizs és a buborék pedig jöhet a fotózásnál? Meghökkentő kérés az volt, hogy a gyűrűket a vőlegény barátja, egy ejtőernyős hozza, pont akkor, amikor a gyűrűhúzáshoz érünk a szertartásban.

Kiszámoltuk, hogy a kiugrástól számítva három percet beszélhet a szertartásvezető, aki ezt valószínűleg elfelejtette, ezért nekem kellett a vendégek figyelmét az ejtőernyősre irányítanom. Különben földet ért volna úgy, hogy senki se látja, a poén pedig okafogyottá válik.” Amikor egy pár felkér téged, hogy légy az esküvőjük ceremóniamestere, már konkrét forgatókönyvvel rendelkeznek, vagy rád bízzák az esemény összeállítását, tőled várják a javaslatokat?

A legtöbb pár az első találkozásunkkor még csak körvonalakban látja az esküvőjét; felvázolunk egy tervet, s ahhoz jönnek az ötletek. Előfordul az is, hogy kész programtervük van – nekem minden esetben abban kell segítenem, hogy az esküvőjük a lehető legközelebb álljon az elképzeléseikhez. Ha látom, hogy valami kivitelezhetetlen, szólok és alternatívát ajánlok. A lényeg mindig a pontos tervezés, a legrosszabb kérdés pedig az, amit fel se teszünk. Angol nyelven is vállalsz esküvőket, olykor különböző nyelven beszélő pár Nagy Napján. Mennyiben jelent nehézséget két nyelven levezényelni az eseményt? Hogyan kell elképzelni ezt a gyakorlatban? “A publikus megszólalások – csoportképek elkészítése, közösségi interakciók – esetében a zig-zag speekinget alkalmazom; egy információ lefordításakor újabb információ hangzik el, amit az első nyelvre már együtt fordítok a következő információval. Fontos, hogy röviden, tömören, de szórakoztatóan fogalmazz, csak annyi információt adj át, amennyit egyszerre meg is tudnak jegyezni, és mindig minden vendég képben legyen. Ugyanez igaz a beszédek fordítására is, hogy senki se szenvedjen hiányt a nyelvi akadályok miatt. Egy esküvőn a vendégek passzív üzemmódban vannak, abban kell segítsük őket, hogy ezt zavartalanul megéljék.” Boldog házasságban élsz a feleségeddel. A saját esküvődre fogadtál ceremóniamestert, vagy te tartottad kezedben a napot? “Fel sem merült, hogy az esküvőmön legyen ceremóniamester. Beleálltam abba, milyen, amikor akasztják a hóhért. “ Melyik volt a legemlékezetesebb esküvőd, amelyiken dolgoztál? És miért? “A sajátom. Végre hibázhattam és megtudhattam, milyen a másik oldalon állni.”

IIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIII Marosi Viktor ceremóniamester kattints a képre!

Fotó: Horváth Tamás


โ€ฉ

Fotรณ: Frans Hulet


gondold újra 


Klasszikus esküvőt szeretnétek, de szívesen változtatnátok a saját elképzeléseitek szerint? így írd felül a régi eksüvői szokásokat!

A menyasszonyi ruha csak fehér lehet Ha a konzervatív család miatt szó sem lehet színes esküvői ruháról, ugyanakkor szeretnél némileg szakítani a hagyományokkal, akkor a fehér ruhát érdemes színekkel kiegészíteni. Az elmúlt években nagyon divatos a színes övrész, mely a derekat szépen kiemeli, a színes fátyol, vagy eltérő színű berakás a ruhán épp elegendő, hogy egy csipetnyi különlegességet adjon hozzá a megszokotthoz. Ha végképp nem lehet a fehér ruhához nyúlni, ékszerekkel és a cipővel tudsz egy kis huncutságot vinni az öltözetedbe. Milyen színeket válassz? A szürke bármelyik árnyalatát, pezsgőt, púder rózsaszínt és a búzavirágkék tompított árnyalatai között biztosan megtalálod azt, amelyikkel azonosulni tudsz. Csak a hagyományos szertartás az elfogadott Ugyan már. Manapság mezítláb a homokban, egy másik kontinensen mondják ki az igent egymásnak a párok, két idegen tanú előtt, és kókuszdióba gyömöszölt fogadalmat dobálnak az óceánba, tehát belefér egy kis módosítás a “rendes” esküvőkbe is, hisz ez mégis csak a pár nagy napja. Hogyan legyen a hagyományőrző szertartásban egy kis csavar, ami a két ember összeolvadását jelképezi? Homoköntés: amikor egy vázába két eltérő színű homokot szór az ifjú pár. Ennek vannak még izgalmasabb változatai: is, például amikor két borkedvelő házasodik, kétféle bort öntenek egy üvegbe, hogy ezzel jelképezzék az összeforrott szerelmüket. Egyéb kreatív alternatíva a közös faültetés is, vagy egy szakács pár kétféle fűszert is összeönthet, a baristák kétféle kávét, bárban dolgozók koktél alapanyagokat. És így tovább. Rizsdobálás A szertartást követően, amikor már férj és feleségként köszönti az ifjú párt a násznép, a

termékenységet szimbolizálva rizst dobálnak rájuk. Ha szeretnél látványosabb alternatívát erre, akkor ott van lehetőségként a szappanbuborék fújás, a konfetti dobálás, de akár papírrepülőket, virágszirmokat is választhatsz. A szándék megmarad, ahogy az emléke is. A koszorúslányok ruhája azonos színűek legyenek Vannak párok, akik külön azt kérik a vendégektől, hogy mindenki feketében és/vagy fehérben legyen, mert a menyasszony fog valami teljesen eltérő színű ruhát viselni. Ez mindig nagyon izgalmasnak ígérkezik, ahogy az is, amikor a koszorúslányok más és más színt viselnek. Ami ebben az esetben egyforma szokott lenni az a csokor, egy látványos fejkoszorú, vagy bármi más kiegészítő, ami egyértelműen jelzi a közös szerepüket. A férj vendégei az egyik oldalra, a menyasszonyé a másikra Az esküvő napján nem csak a két fél, hanem azok családja, rokonai is egyesülnek. Miért is ültetnéd őket külön? Ismerkedjenek össze minél hamarabb, hogy a szertartást követő ünneplésig letudják a bemutatkozásokat, és az este oldottabb hangulatban induljon. A menyasszonyi csokrot el kell dobni Nem kell! Mert lehet jobb helye is, mint például a legjobb barátnődnél, akinek kedvese titokban felkeresett téged, hogy szeretné az esküvődön, a csokordobáskor megkérni a szerelme kezét. Ezért megkér téged, hogy csak tégy úgy, mintha eldobnád, de te megfordulsz, majd a legjobb barátnőd kezébe adod a csokrod. Ekkor megjelenik a párja, és letérdel előtte… Ugye milyen romantikus?


Öblös üvegváza az összeöntött homok tárolására.

Dekorhomok a ceremóniához.

Vázaszett az öntéshez, neki és neked.

Felakasztható tábla DVD tartó

Emlékdoboz, a legszebb apróságok megőrzéséhez.

Jókívánság doboz, akár a menyasszonytánc hozományának gyűjtésére is.

Képkeret, órával. Állítsd be a házasságkötésetek időpontját, és ne tegyél az órába elemet, hogy mindig emlékezz a pillanatra.

Emlékek elvitelre Ne csak a szívedben őrizd a legszebb pillanatokat. Számos ötletünk van arra, miként tedd kézzel foghatóvá az emlékeid, akár mások számára is. Bővebb információkért kattints a termékek melletti kiemelt szövegre.


โ€ฉ

Fotรณ: Joanna Malinowska


Lemaradtál a cseresznyevirágzásról? Nálunk örökké tart Kafiints ide!


Fotó: Simon Péter

smink, tánc, virág

Fotó: Fénypont

A legtöbb házasulandó menyasszonyt ezek a témakörök foglalkoztatják, amikor az esküvőjük részletei összehangolásán gondolkodnak. Torkos Rita, a Magyar Táncművészeti Egyetemen szerzett diplomája után azonnal kamatoztatta tudását, és belecsöppent az esküvők világába, azóta sok ifjú párnak segítve lépéseit. Táncot oktat, mindemellett saját vállalkozását eredményesen vezeti, ahol mindenre van ötlete: dekorál, sminkel, sőt olykor fotóz is. Még nincs harminc éves, és máris egymásnak adják a kilincset a menyasszonyai. Ritával beszélgettünk. Melyik volt előbb: a smink, a tánc vagy a virág? Mikor döntötted el, hogy ilyen fiatalon saját vállalkozást indítasz? Ez majdnem úgy hangzik, mint az, hogy: mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás? :) Valójában mindhárom téma már kislánykorom óta közel áll hozzám. Persze nálam is hamar jelentkezett a pörgős szoknya,

lakkcipő korszak, amiből következtethetünk a tánc iránti szeretetemre, mert azt a szoknyát bizony meg kellett pörgetni valahogy. A nagymamám rúzsai közt már akkor kotorásztam, mikor még azzal küzdöttem, hogy járás közben ne essek el. A virágok pedig valóban születésemtől kezdve körülvettek, ugyanis szüleim kertészete és anyukám virágboltjai mellett felcseperedve könnyen hozzászoktam ahhoz, hogy


mindig legyen otthon vágott virág a vázában. A Táncművészetis 
 éveim alatt több házasodi készülő ismerősöm keresett fel, hogy tanítsam őket táncolni, illetve készítsem el a sminket a nagy napra. Virágos megrendelései anyukámnak voltak, de nagyon szerettem mindig is belekontárkodni az előkészületekbe, és elmondani a véleményem, hogy esetleg mit csinálnék máshogy. Több ilyen sminktánc-virág kooperáción voltunk túl, mikor egy kedves barátnőm megkérdezte, hogy ez miért csak hobbi? Nekem ez az utam, ezzel érdemes lenne komolyabban foglalkozzak. Megfontoltam a tanácsát, és nem sokkal később létrehoztam a facebook és instagram oldalam az addigi referenciáimmal, és azóta sorra kapom a felkéréseket, és a dicsérő szavakat az eddigi munkásságomra. Fantasztikus érzés, hogy beigazolódni látszik, valóban ez az én utam. Ennek már két éve. :)” Az ereidben versenytáncos vér folyik, jelenleg fiataloknak tanítasz táncot egy iskolában. Hogyan jött az ötlet, hogy az esküvők felé nyiss? “A tánctanár diplomám kézhezvétele után azonnal tanítani kezdtem egy általános iskolában. Akkor még aktívan versenyeztem a Szilver Tse szineiben, így a klub közbenjárása révén a mai napig tanítok elsőtől ötödik osztályig. Mindig is vonzott az esküvőket körülvevő különös izgalom világa, még az esküvőszervezés gondolatával is kacérkodtam annak idején,mikor még gondolatban sem volt a vállalkozásom.” Gyönyörű csokrokat foghatnak kezükben a menyasszonyaid, melyek a te tehetséged és szépérzéked dícsérik. Mikor kerültél először kapcsolatba az virágokkal? “Ezt már anyatejjel szívtam. De tényleg:) Anyukám szépérzékét és virágkötői kézügyességét minden bizonnyal örököltem, és ezért nagyon hálás vagyok.” Melyek lesznek az idei esküvő trendek a színekben, a virágokban és a dekorációban? “2018 hivatalos színe a Pantone szerint az ultra violet. Szeretem a lilát, gyönyörű év lesz, úgy érzem. Továbbra is hódítani fog a sok zöld, és az örök pasztel árnylatok. Virágok terén a protea, peonia, illetve apró bogyós termésű növények lesznek a népszerűek. Engem a pampafű és nádbuga bohém játéka is lenyűgözött, idén készülök egy különleges dekorációval, többet nem árulok el.:)”

Mennyire nyitottak a párok egy különlegesebb koreográfia betanulására a nyitótáncra? Vagy inkább maradnak a hagyományos keringőnél? “Arányait tekintve a párosok zöme szerényen csak annyit kér, hogy érjük el azt, hogy ne érezzék magukat kellemetlenül a parkett közepén, mikor mindenki őket csodálja. Aztán az első óra és a kezdeti sokk után felbátorodnak, és betanulunk egy rövidke nyitótáncot. Évekkel ezelőtt viszont 10-ből 8 páros egy több zeneszámból álló mixet választott, a maradék 2 pedig angol, vagy bécsi keringőt. Jelenleg van több párosom, akik bécsi keringő koreográfiát tanulnak, van angolkeringő is, de az lényegesebben ritkább. Van, akinek tangót tanítok, és van, akinek rumbát, de volt már salsa és jive is.” mennyi időre van szüksége egy párnak, hogy elsajátítsák a közös tánclépéseket? “Ez nagy részben függ a zene hosszától, a koreogrfia nehézségétől, a páros terhelhetőségétől is. Egy átlagos 2 perces bécsi keringőt 6 alkalom alatt el lehet sajátítani.” jelen szoktál lenni az esküvőkön? Vagy miután elkészültél mindennel, útjára bocsájtod az ifjú párt, hogy egyedül tegyék meg az első közös lépéseiket.

“A közvetlen környezetemben többen készültek és keszülnek esküvőre, így néhányuknál vendégként is részt vettem az esküvőn. Ilyenkor nem tudom félre tenni a munkát, a menyasszony sminkjét időnként ellenőrzöm, a virágokra odafigyelek, hogy minél tovább gyönyörködhessünk bennük, a táncot pedig talán jobban izgulom végig, mint maga a páros. Figyelem a reakciókat, nagyon jó visszacsatolás látni a csillogó szemeket tánc közben. Persze mindenki esküvőjén nem lehetek ott, így sokszor várom az sms-eket, hogy hogy ment a tánc. Büszkeséggel tölt el, mikor hallom a hangjukon az izgalmat és köszönetet, hogy ők mégis megcsinálták, holott nagyon szerényen indultak neki a táncóráknak.” __ Rita inspiráló munkáihoz kattints a képre!

IIIIIII IIIIIII Fotó: Nagy Mihály


van az a alacsony költségvetésű dekorációs ötl

A következőkben bebizonyítjuk, hogy gyönyörű esküvő nem csak milliók elköltésével lehetséges! Elég csupán néhány ügyes kezű barátnő, vagy a családod női tagjai, és néhány óra alatt el tudjátok készíteni szinte a teljes esküvői dekorációt.

A legegyszerűbb és a legolcsóbb virágcserép burkolási módszerhez elegendő lesz egy natúr sütőpapír és egy spárga, vagy egy díszesebb szalag.

A fűszernövények másik élete: egyegy szál rozmaring ág, fonallal átkötve kedves és természetes dekoráció a terítéken.

Tortacsipke már szinte minden papírboltban és a nagyobb hipermarketekben kapható. Ahogy néhány darab keményebb karton is, és ragasztó. Tökéletes ültetőkártyák lesznek belőlük az asztalokra!

A székszoknya már a múlté! Miért adnál ki feleslegesen vagyonokat a bérlésükre, ha egyszerű zsákvászonból levágsz egy tetszőleges hosszúságú csíkot, majd a szék háttámláját masnira kötöd. Hát nem sokkal bájosabb ez a megoldás?


a határ

etek

Gyűjtsd be az ismerőseidtől az üres borosüvegeket, vegyél néhány arany színű spray-t, és néhány óra alatt kész az elegáns, luxus hatást keltő asztali gyertya dekoráció!

Itt csak a vázákat kell beszerezned (vagy kölcsön is kérhetsz valakitől), néhány faág, melyet egy séta alkalmával be tudsz gyűjteni, valamint néhány szál friss virág, amit pedig valamelyik ismerősöd kertjéből kérsz elég ehhez a látványos asztali dekorhoz.

Üres üvegcse, néhány szál mezei virág, egy kis papírfecni, amin az adott vendég neve szerepel, és máris kész az ültetőkártya, valamint a köszönőajándék egyben.

Fotók: Pinterest

A fellógatott dekorációk valami elképesztő látványosak, és nagyon egyszerűen kivitelezhetőek. Mondjuk így.


,,

A különleges esküvoi őényképek titkai Esküvőt fotózni az egyik létező legnehezebb műfaj, hiszen egy olyan napot kell konzerválni, amiből nem lesz több. Minden házaspár szeretné megörökíteni jegyben járásukat, illetve az azt követő közös életük egyik legszebb napját. A legtöbben meghitt pillanatokat szeretnének viszontlátni az elkészült képeken, ám akadnak olyanok is, akik nem érik be ennyivel. Ők azok, akik nyitottak az extrém helyszínekre, beállításokra, hogy minél egyedibb kópiákat adhassanak át a családnak, a barátoknak, és büszkélkedhessenek velük a közösségi oldalakon. Ugyanakkor általában nem minden megy egyszerűen. Wendl Péter esküvő- és rendezvényfotóssal beszélgetünk.

Fotó: Wendl Péter


Az
 esküvői fotóid egytől egyig mind spontán elkapott, fantasztikus pillanat. Senki szemében sincs lámpaláz, mindenki oldott, és könnyed. Mi titka ezeknek a képeknek?

érzelmeik kifejezésére. Nekem nincs ilyen élményem. Nem tapasztalom, hogy a párok leblokkolnának velem. Ezt a jelenséget leginkább az első találkozáskor tapasztalom. “Rólam nem lehet jó képet Sok apró teendőm van az esküvő előtt. 10 éve készíteni.” “Nagyon szégyenlős vagyok.” Ezeket fotózom esküvőket. sokszor hallom. De Ezalatt az idő alatt mindig ugyanaz a alakítottam ki az válaszom. Jól fogsz esküvő fotózásom kinézni, nem kell “Egy dolgot kérek tőletek: ne stílusát. Az ügyfeleim aggódj. Egy dolgot felkészítését az első kérek tőletek, ne csak csak fizikailag, hanem lelkileg kapcsolatfelvételnél fizikailag, hanem kezdem. A felkészítés lelkileg is éljetek meg is éljetek meg az esküvőtöket. tulajdonképpen arról az esküvőtöket. A szól, hogy elnyerjem többi az én dolgom. Ha A többi az én dolgom.” feltétlen bizalmukat. úgy érzem, hogy Ahhoz, hogy kétkednek. Javaslok természetes, intim egy önbizalom növelő pillanatokat tudjak jegyesfotózást. Ezzel lefényképezni, az ügyfelemet nem végleg el tudom oszlatni a kételyeket. foglalkoztathatják olyan gondolatok, amik Szerintem nincsen bevált recept erre. Látni, és befolyásolják viselkedésüket. Könnyű dolgom érezni kell, hogy mit igényel a jegyespár. Mire van már az esküvő napján, mert a van tőlem szükség a fényképezésen túl. menyasszonnyal, vőlegénnyel addigra többször Csöndben maradni, dicsérni, vagy viccelődni. beszélek, találkozunk, esetleg készítünk egy jegyesfotó sorozatot. A legnehezebb a közeli hozzátartozók, barátok interakciói. Velük ezt a bizalmat az esküvő napján kell kiépítenem. Egy esküvő olyan esemény, ahol az emberek megfeledkeznek mindenről boldogságukban. Nekem semmi más dolgom nincs, mint figyelni, előre látni, hogy mi fog történni. Aszerint helyezkedem, és felkészülök. Kicsit más a helyzet, amikor a szerelmes párt fotózom. Ezt nagyon nehéz lenne leírni. Ki kell próbálni. Vannak visszatérő ügyfeleim, akik újból és újból meg akarják élni ezt a hangulatot. Van, aki párterápiás fotózásnak hívja. Hiszen semmi mással nem kell foglalkozniuk, csak egymással. Találkoztál már nagyon izgulós párral, akik a kamera előtt leblokkoltak? Egyáltalán ez gyakori jelenség? Mit tanácsolsz ilyenkor a feszültségoldásra? A legjobb tanács, hogy olyan fényképészt találjanak, aki elég felkészült ahhoz, hogy ne csak a fényképezés technikai részleteivel foglalkozzon, hanem a menyasszony és vőlegény lelkivilágával is. Tudja terelni őket az


“Egy esküvő olyan esemény, ahol az emberek megfeledkeznek mindenről boldogságukban. Nekem semmi más dolgom nincs, mint figyelni, előre látni, hogy mi fog történni.”


Számtalan esküvő legszebb pillanatait örökítetted már meg. Melyik volt a legemlékezetesebb munkád? És miért?

Németországban. Természetesen vannak helyek, amik alkalmatlanok a fotózásra, de ez már más téma.

Erre nagyon nehéz válaszolni. A karrierem elején izgultam nagyon. Azokra az esküvőkre azért emlékszem nagyon. Aztán, ahogy sokkal felkészültebb lettem az izgalom eltűnt, és sokkal mélyebben meg tudtam élni az esküvőket. Sokkal több részletre tudtam figyelni. Így, vagy úgy, de mindegyik emlékezetes, és tanulságos. 2017-ben volt egy különleges munkám. 2 okból is. Egyrészt mert egy nagyon kedves barátom volt a vőlegény, másrészt pedig, mert kerekesszéket használ. Ó, és nem mellesleg hobbi fényképész. Sokat gondolkodtunk együtt is a vőlegénnyel, hogy milyen helyszíneket válaszunk a fotózásra. Izgultam is. Mert nem akartam sablonosat csinálni náluk sem. De tartottam attól, hogy mire leszünk képesek. Egészen a jegyesfotózás reggeléig tartott az izgalom. Reggel rájöttem, hogy ugyanúgy, mint máskor “beleszagolok a levegőbe”, körülnézek, és csinálom, amiért ott vagyok. Nagyon jó élmény volt. Talán ezen az esküvőn feküdtem a legtöbbet a földön a képek kedvéért.

Kaptál már olyan, elsőre teljesíthetetlen kérés, amit végül mégis sikerült létrehozni? Mi volt az?

Melyik volt a legkülönlegesebb esküvői fotózási helyszín, ahol dolgoztál? Egy pár éve vált divatossá a rusztikus, patinás esküvői hangulat. Számos esküvői helyszínen megfordultam, ami nagyon izgalmas volt. De soknak még gyermekbetegségei vannak. Engem leginkább a fények és a jegyespár mozgatnak, a környezet másodlagos. Budapest minden szögből lenyűgöz engem. A különleges inkább szerintem a napszak választás. Idén jegyesfotózást szinte csak napfelkeltéhez igazítottunk. Ez igen megterhelő lehet a jegyespár számára. Hiszen már májusban is 5.20-kor kel a nap. Üres város, gyönyörű fények… Nincsen kedven helyszínem. Az én képeim azért működnek, mert meg tudom mutatni, hogy a szereplői szeretik egymást. Legyen ez a Lánchíd, vagy a budapesti panoráma egy száguldó hajóból, Aphrodite sziklája Cipruson, vagy egy kis város

Éjszakai szertartások. Sok kép kering Pinterest-en ilyen házasságkötésekről. Ezeknek mindig a kulcsa a helyes megvilágítás. Vakuval csak feltétlenül szükséges esetekben dolgozom. Igyekszem a természetes, vagy meglévő fényekkel dolgozni. Többek között azért is, hogy ne magamra irányítsam a figyelmet, illetve a képeknek megmaradjon a természetes hangulata. Idén is van több ilyen felkérés. Tavaly is volt. Az igazán gondos előkészületek nagyon fontosak ilyenkor. A helyszínen dolgozók alázatát kiemelném. A szolgáltatók csapatának együtt kell dolgoznia a sikerért.


Milyen extrém esküvői fotózási helyszínt ajánlanál az idén házasulandó pároknak? Merjenek olyat választani, amit szeretnek, vagy amilyet szeretnének viszont látni az esküvői képeiken. Érdemes eldugott helyszíneket, vagy különleges időpontokat keresni. Ebben elsősorban a párok és a fényképész kommunikációja fontos. Van akinek a Dunán hajózás már extrém, de valaki ejtőernyőzni sem fél. Mi volt a legnagyobb esküvői baki, aminek szemtanúja voltál? Ez egy fontos kérdés, ugyanis a válaszoddal szeretnénk arra ösztönözni a leendő párokat, hogy az esküvőjük napjának minden pillanatát éljék meg, és ne az esetleges hibákon görcsöljenek. Keringenek megosztó portálokon videók, ahol leesik a menyasszony ruhája, elájul a vőlegény stb…

Azt gondolom, hogy az ilyen jellegű bakik nagyon ritkák, vagy csak engem kerültek el az elmúlt 10 évben. Viszont a kérdés nagyon jó. Bármennyire is felkészülünk az esküvőre, nem profi színészekkel és statisztákkal forgatott esemény egy esküvő. Nincs olyan, hogy minden a tervek szerint alakul. Szerintem fontos, hogy a családtagokat és a barátokat egy egészséges mértékben bevonjuk az esküvőbe, már a tervezési folyamatoknál.

Teljesen más hangulata van egy olyan esküvőnek, ahol “együtt lélegzik” a násznép a párral, mint ahol “csak” meghívott vendégek vannak. Így a felmerülő helyzetek, amik mindig vannak könnyen tovább lehet lendülni. Szolgáltatók közül érdemes olyat választani a költségvetéssel egyeztetve, akinek meg van az a tapasztalata, hogy váratlan helyzetek inkább hozzátesznek a végeredményhez. A legjobb esküvő mindig az, ahol a menyasszony és a vőlegény olyan esküvőt szervezett, amilyenek ők maguk, és nem amit elvárnak a trendek, vagy a családtagok. Ezekben az esetekben mindig látszódik a pár, élnek, táncolnak, kommunikálnak. Le sem lehet vakarni a mosolyt az arcukról. Ez a hangulat az, ami átterjed a vendégekre, és határozza meg az esküvő hangulatát. Merjen mindenki tervezni, de fontos észben tartani, hogy az esküvő a mai napig visszanyúl az ősi recepthez, miszerint a násznép meghívott vendég a menyasszony és a vőlegény (családjukkal) pedig a vendéglátó. Wendl Péter elérhetőségéért és további magkapó fotókért, kattints a képre!

IIIIIIIII IIIIIIIII


Fotó: Wendl Péter

iIIIIIIIIII IIIIIIIIIII

iIIIIIIIIII IIIIIIIIIII

iIIIIIIIIII IIIIIIIIIII

iIIIIIIIIII IIIIIIIIIII

iIIIIIIIIII IIIIIIIIIII

iIIIIIIIIII IIIIIIIIIII

iIIIIIIIIII IIIIIIIIIII

iIIIIIIIIII IIIIIIIIIII

iIIIIIIIIII IIIIIIIIIII

iIIIIIIIIII IIIIIIIIIII

iIIIIIIIIII IIIIIIIIIII

iIIIIIIIIII IIIIIIIIIII


j d a ? mit a b k é d n á j a z s ná ! képekre a s t n i t t Ka

vőnek, amire ü k s e y g e k n vesszü ak leszünk, s lo Amint hírét ta a iv h l a nny z minden bizo ajándékon. E z s á n a t e k n rni a fejü tnénk olyat e r e z s t elkezdjük tö z s é r y hisz eg ge van a é s k ü z természetes, s g le y amire tén gtöbbször a le ajándékozni, n ő v ü k s e részt egy ól függ, tt a e k té párnak, más r é m k úlni, melyne y n ll e k árhoz, ezért p e b jú b e if z zs a l e z unk kö hogy mit , k u lj mennyire áll o d n o osan átg ilyenkor alap magunknak. g e m k n tü e engedh

Ajándékvá sárlásnál a leg meghatáro zni, hogy a fontosabb pár milyen életszakasz ban jár. Ös szebútoroz Esetleg má ás előtt? r úton van a baba? Egyre elter jedtebb kü lföldről átv ajándéklist ett szokás a, melyet a az fiatal pár e feltölt a ne lőre elkész tre, vagy a ít, meghívóva csatolják, é l együtt s arról lehe t szemezge vendégekn tni a ek. Ám ha nincs lista, esküvő nap sem ötlet, ja pedig kö az zeleg, össz néhány ajá egyűjtöttün ndékot, ho k gy segítsün tökéleteset k megtalál számodra ni a és számuk ra.


..

A szuſteális valóság

Ruha: Imely Judit Modell: Antyipenkó Réka és Horváth Bálint Fotó: Fjorden Foto.video Dekoráció: white wedding dekor Tábla dekoráció: Kisdió Virág: Kifli és Rezeda Torta: Be My Cake By Sophie


iiiiiiii iiiiiiii

iiiiiiii iiiiiiii

iiiiiiii iiiiiiii

Stile Interio Esküvő 2018  

Szezonális kiadvány

Stile Interio Esküvő 2018  

Szezonális kiadvány

Advertisement