Page 1

“By seeing London, I have seen as much of life as the world can show.” Samuel Johnson

A trip to London 27-28 oktober 2012

VTI Sint-Lucas Menen


A trip to London 2012 Woord vooraf

“Londen is één van de meeste betoverende plekken waar ik ooit geweest ben op deze planeet”, zei acteur Don Johnson ooit. In Londen kun je elke vierkante meter van onze planeet in het echt beleven. Londen is zo groot dat het moeilijk te zeggen is waar het begint en eindigt

Londen is met 7,5 miljoen inwoners één van de vier magische wereldsteden (in het kielzog van New York, Tokio en Parijs). Je belandt in een smeltkroes van culturen, kleuren, smaken en stijlen. Londen herbergt werelderfgoed, maar is tegelijkertijd rebels en tegendraads.

Londen ademt sport, politiek, muziek, film, architectuur, literatuur, parken, pleinen, trendy buurten, religies, een walhalla voor shoppers, metrolijnen, sterke verhalen, levende legendes,… In 2012 was Londen het centrum van de wereld. De stad was voor de derde keer gastland van de Olympische Spelen.

London is one of the most enchanting places I've ever been on this planet. Don Johnson

This is London calling!

This is London calling… Het was de bekende slagzin van de BBC tijdens Wereldoorlog II om nieuwe radio-uitzendingen in het bezette Europa aan te kondigen. Dertig jaar later werd het de titel van een bekend album van de Londense punkband The Clash. Vandaag is het ons sein om te proeven van deze magische wereldstad.

1


A trip to London 2012 Inhoudsopgave

Woord vooraf

1

Londen: een wereldstad

1.1

Ramp en tegenspoed

1.2

Situering

1.3

Stadsbestuur

1.4

Kleurrijke bevolking

1.5

Gossip: de boulevardbladen

1.6

Druk verkeer

1.7

De metro: I’m going underground

1.8

Goed om weten

1.8.1 Britse Pond 1.8.2 Tijd 1.8.3 Eten en drinken 1.8.4 Alcohol 1.8.5 Noodnummers

This is London calling!

1.8.6 Hotel

2


A trip to London 2012 2

Programma

2.1

Planning

2.2

Niet vergeten

3

Landmarks

4

City hopping

4.1

City of London

4.2

City of Westminster

4.3

Kensington & Chelsea

4.4

Wandsworth

4.5

Southwark

4.6

Lambeth

4.7

Tower Hamlets

4.8

Camden

4.9

Hounslow

This is London calling!

4.10 Greenwich

3


5

Sport

5.1

Koning voetbal

5.2

Stamford Bridge

5.3

Wembley

5.4

Tennis

6

Olympische Spelen

7

Shopping

8

Street art

9

Nieuwtjes

10

Ontspanning

This is London calling!

A trip to London 2012

4


A trip to London 2012 1

Londen: een wereldstad

Londen is de hoofdstad van zowel Engeland als het Verenigd Koninkrijk. Met meer dan 8 miljoen inwoners is het de stad met de meeste inwoners in de Europese Unie. In de regio Groot-Londen wonen naar schatting 12 Ă 13 miljoen mensen. Dit is een ruwe schatting, want de grenzen van de metropool zijn nauwelijks vast te leggen.

1.1

Ramp en tegenspoed

De geschiedenis van de stad wordt geschreven door periodes van overheersing en rampzalige gebeurtenissen. Julius Caesar veroverde rond 55 v.C. GrootBrittanniĂŤ. Door de bouw van een brug over de Thames door keizer Claudius ontstond de nederzetting Londonium. Het was het hoofdkwartier van de Romeinen op Engelse bodem. Op het einde van de Romeinse overheersing viel de stad in puin.

Ramp en tegenspoed teisterden ruim 400 jaar onophoudelijk de welvarende stad. De pest of de zwarte dood veroorzaakte meermaals een massale sterfte. De burgeroorlog leidde tot een schrikwekkend bewind onder leiding van dictator Cromwell. In 1666 legde een grote brand maar liefst 4/5e van de stad in de as.

This is London calling!

De handelsstad herstelde snel. De rijkdom van de stad was een aantrekkingspool voor de Vikingen uit het hoge noorden die Londen meermaals aanvielen. Toch verwierf Londen in de 11e eeuw de titel van hoofdstad van het koninkrijk Engeland.

5


A trip to London 2012 De wereldwijde handel beïnvloedde sterk de levenswijze van vele Londenaren door de aanvoer van nieuwe producten (bv. zijde, koffie, thee) uit de overzeese kolonies. De industriële revolutie bereikte zijn hoogtepunt in het strenge Victoriaanse tijdperk. Het dagelijks leven werd bepaald door strenge leefregels van fatsoen.

Londen kwam zwaar gehavend uit de bombardementen tijdens de twee wereldoorlogen. Nazi-Duitsland wilde tijdens Wereldoorlog II aartsvijand Groot-Brittannië letterlijk van de kaart vegen. V2-bommen zaaiden dood en vernieling, maar de stad bleek onverwoestbaar.

De wereldstad bleef het mikpunt van terrorisme. Tot eind de jaren ’90 pleegde het IRA verschillende bomaanslagen. Het IRA of het Iers Republikeins Leger verzette zich tegen de Britse aanwezigheid in Noord-Ierland. In 2005 werd Londen opgeschrikt door terreuraanslagen op een bus en 3 metrostellen. Twee jaar later werd een gelijkaardige poging ternauwernood verijdeld.

Situering

Londen ligt in het Zuid-Oosten van Groot-Brittannië. Engeland vormt samen met Wales, Schotland en Noord-Ierland het Verenigd Koninkrijk. De Thames doorsnijdt de stad van west naar oost. Op de oevers van de Thames kun je bekende gebouwen en attracties bezoeken (bv. Tower Bridge, The London Eye). De Thames mondt uit in de Noordzee ter hoogte van Southend-on-Sea.

This is London calling!

1.2

6


De Britse hoofdstad ligt op 300 km van de Belgische kust. We steken per boot het Kanaal over in Calais richting Dover. Het Kanaal is een smalle zeestraat die de Noordzee met de Atlantische Oceaan verbindt. In 1994 werd de bouw van de Kanaaltunnel tussen Calais en Kent afgewerkt. De tunnel wordt onder andere dagelijks gebruikt door de Eurostar.

This is London calling!

A trip to London 2012

7


A trip to London 2012 1.3

Stadsbestuur

Londen is het kloppende hart van de politiek. Het Britse parlement komt samen in Houses of Parliament. In de straat Whitehall liggen belangrijke ministeries. De ambtswoning van premier David Cameron bevindt zich in Downing Street 10. David Cameron is de leider van de Britse regering. Hij is niet het staatshoofd van Groot-BrittanniĂŤ. Deze rol is weggelegd voor koningin Elizabeth II.

This is London calling!

Een wereldstad kan onmogelijk door 1 burgemeester bestuurd worden. Londen is onderverdeeld in 32 bestuurlijke stadsdelen. The City of London (1) is de historische stadskern. Andere bekende stadsdelen zijn onder andere The City of Westminster (2), Kensington and Chelsea (3), Southwark (7), Tower Hamlets (8), Camden (11), Richmond (15), Greenwich (22) en Newham (27).

8


A trip to London 2012 Het lokale bestuur van Londen is opgesplitst in 2 niveaus: het hogere niveau of GLA (Greater London Authority) en het lagere niveau of de lokale besturen. Binnen de GLA is burgemeester Boris Johnson verantwoordelijk voor het uitvoeren van het beleid. De Londense gemeenteraad onderzoekt het beleid van de burgemeester en kan zijn begrotingsvoorstellen goedkeuren of verwerpen. De GLA en dus ook de titel ‘burgemeester van Londen’ bestaat nog maar sinds 2000 en huist in de City Hall langs de Thames.

This is London calling!

De 33 lokale besturen zijn bevoegd voor het lokale beleid: bv. onderwijs, afval, openbare gebouwen, sociale voorzieningen, enz. De MPS of Metropolitan Police Service staat in voor de veiligheid in GrootLonden, behalve in The City of London. The City heeft een eigen politiekorps en staat onder toezicht van de MPA of Metropolitan Police Authority. De typische ‘Bobbies’, politieagenten van de MPS, zijn een vertrouwd beeld in de Londense straten. De nationale spoorwegpolitie is bevoegd voor de veiligheid in (metro)stations. Brandweer en ambulancediensten zijn actief in heel Groot-Londen. The London Fire Brigade is één ’s wereld grootste brandweerkorpsen.

9


A trip to London 2012 1.4

Kleurrijke bevolking

De samenstelling van de bevolking is zeer divers. Londen telt meer dan 100 nationaliteiten en er worden meer dan 300 talen gesproken. Die smeltkroes van culturen heeft extra kleur aan het dagelijks leven in bepaalde wijken en buurt. Grote groepen inwijkelingen komen uit India, Pakistan en Bangladesh. Jamaicanen huizen vooral in de buurt van Portobello Road in Notting Hill. Nigerianen en Ghanezen zijn de belangrijkste groepen immigranten van Afrikaanse origine. In de buurt van Brixton heb je een exotische Afro-Caribische markt. De gemengde samenstelling van de Londense bevolking verwijst naar het koloniale verleden van het Verenigd Koninkrijk.

This is London calling!

Londen heeft enkele wereldberoemde kerken: bv. Westminster Abbey, SaintPaul’s Cathedral. De meerderheid van de Londenaren is christen. In de stadsdelen aan de rand van de stad zijn er moderne moskeeÍn en tempels van de Sikh (Indische, Bengaalse en Pakistaanse gemeenschap). De talrijke religies zorgen voor een boeiende culturele diversiteit in een wereldstad waar relatief weinig problemen zijn tussen de verschillende culturen. In Neasden (NoordLonden) kun je een prachtige Hindoetempel bezoeken.

1 0


A trip to London 2012 1.5

Gossip: de boulevardbladen

The City of Londen is het hart van de media en financiĂŤle instellingen. Grote banken en verzekeringsmaatschappijen hebben hun wereldwijde hoofdzetel in Londen (bv. HSBC, Barclays).

Londen is een toonaangevende stad in medialand. BBC, de Britse openbare omroep, heeft zijn hoofdzetel in Londen. De meeste kwaliteitskranten worden in Londen samengesteld en gedrukt: The Daily Telegraph, The Times, The Financial Times, ‌ Fleetstreet was jarenlang het centrum van de Britse pers.

This is London calling!

Britten zijn verzot op kranten lezen. De meeste kranten publiceren dagelijks een ochtend- en een avondeditie. Twee kranten lezen is een dagelijkse gewoonte. Het tabloidformaat (formaat van kleinere kranten) is in Londen ontstaan. Tabloids brengen beknopt en gemakkelijk leesbaar nieuws. De populaire krant The Daily Mail pakte als eerste met een tabloid uit. De boulevardpers, met The Sun en The Daily Star op kop, namen het handige krantenformaat snel over. Hierdoor werd het woord tabloid synoniem voor een roddel- of sensatiekrant.

1 1


A trip to London 2012 De boulevardpers of de tabloids schuwen sensatie niet. De derde pagina van de boulevardpers wordt dagelijks ingenomen door een topless Page Three Girl. Page Three Girls (bv. Peta Todd – de vriendin van wielrenner Mark Cavendish) zijn waanzinnig populair. In juli 2011 lekte een groot afluisterschandaal uit rond het boulevardblad News Of The World. Riooljournalisten van NOTW hadden voicemails van politici en een vermoorde tiener gekraakt. De sensatiekrant zou ook vertrouwelijke informatie uit Buckingham Palace in smeuïge artikels gelekt hebben. Kranteneigenaar en mediamagnaat Rupert Murdoch doekte door een dreigend proces en storm van verontwaardiging News Of The World op.

1.6

Druk verkeer

Kijk extra uit als je de wegen oversteekt, gebruik de zebrapaden en neem de verkeerslichten in acht. De Londenaren zijn wel zo vriendelijk om bij elk kruispunt de toeristen eraan te herinneren in welke richting ze moeten kijken. Oversteken wanneer het licht op rood staat, is een nationale sport in Londen. Londenaren weten perfect in welke richting ze moeten kijken om de straat over te steken en om te zien of er geen verkeer is dat hen bedreigt. Wij weten dat niet en wachten dus altijd tot het licht op groen springt om de straat over te steken.

This is London calling!

Zoals algemeen geweten, rijdt het verkeer in Groot-Brittannië links. Dit wil zeggen dat wij als gewone Europeanen grote aandacht moeten besteden in het verkeer. Autorijden is duur in Londen. In sommige stadsdelen betalen chauffeurs hoge tol of verkeerstaks!

1 2


A trip to London 2012

Alleen op zebrapaden voorzien van gele knipperbollen hebben de voetgangers voorrang. Vaak mag je drukke kruispunten als voetganger niet oversteken. Dan zijn de ondergrondse voetgangerstunnels de ideale oplossing. Je bent als voetganger verplicht om die tunnel te gebruiken. Wie over de afsluitingen klimt en zo de straat op rent, doet levensgevaarlijke dingen. Wie betrapt wordt door een ‘Bobby’ kan onmiddellijk een boete krijgen.

1.7

De metro: I’m going underground

This is London calling!

De metro of the underground is de manier bij uitstek om je te verplaatsen in Londen. Een gigantisch netwerk van metrolijnen maakt het de Londenaars en de toeristen gemakkelijk om van het ene punt naar het andere te reizen.

1 3


A trip to London 2012 De eerste ondergrondse stoomtrein verbond de stations Paddington met Farrington en werd geopend in 1863. Het was de eerste ondergrondse treinlijn ter wereld en ze heette ‘Metropolitan Line’. Je weet meteen waar het woord metro van afgeleid is. Londen heeft trouwens de oudste metro ter wereld. Het drukste metrostation is Waterloo Station.

De metro rijdt van ’s morgens 5 A.M. tot ’s avonds 11.30 P.M. Blijf steeds in groep in de metro, treuzel niet en let op voor de zakkenrollers (identiteitskaart en geld goed wegsteken). Het bekende metroteken, de roundel, dateert van 1952 en verschijnt in elk metrostation.

Bij het nemen van een roltrap geldt een onbeschreven wet. Wil je stilstaan, dan moet je aan de rechterkant staan. Links is bedoeld voor wie ‘in a hurry’ wil voorbijsteken. In alle metrostations en op de metrostellen is een rookverbod van kracht!

This is London calling!

Verlies je metroticket niet: je hebt het niet enkel nodig om de metro binnen te geraken, maar ook om er weer uit te geraken. Vouw je ticket niet, anders kan de ticketmachine je kaartje niet meer verwerken. Het dagticket heb je natuurlijk de ganse dag nodig.

1 4


A trip to London 2012 Hoe gebruik je de metro? Een eerste blik op de metrokaart toont een spinnenweb van gekleurde lijnen die nauw met elkaar verweven zijn. De Underground is verdeeld in 6 zones. Zone 1 is Central London, ook wel bekend onder de naam West End. Hoe verder je reist van zone 1, hoe hoger het zonenummer, hoe duurder je reis en hoe verder je van het centrum verwijderd bent.

Alle metrolijnen hebben een kleur. In totaal zijn er 12 verschillende gekleurde lijnen in de Londense metro. Sommige metrostations liggen op een steenworp van elkaar. Zo kun je met de metro in amper 20 seconden van Leiceister Square naar Piccadilly Circus sporen. De Northern Line (zwart) is de belangrijkste metrolijn die loopt van noord naar zuid. De Central Line (rood) loopt van oost naar west. Vraag jouw metrokaartje aan je begeleider.

In Londen duidt men de richting waar je heen moet met een windstreek aan: Northbound, Eastboud, Southbound en Westbound. Bij iedere ingang van een perron zie je een overzicht in welke richting de metrolijn spoort en welke stations op het traject liggen. Bij het binnenrijden van een metrostel hoor je een typische waarschuwing ‘mind the gap’. Na enkele keren ken je het systeem en heeft de Londense underground geen geheimen meer.

This is London calling!

Door de Olympische Spelen waren er grote onderhouds- en uitbreidingswerken op verschillende metrolijnen en in verschillende metrostations. Er werden nieuwe metrostations gebouwd om het Olympisch park vlot te bereiken. Alle metrolijnen zijn nu up-to-date en rijden in principe volgens plan.

1 5


A trip to London 2012 De rode dubbeldekker bussen zijn niet weg te denken uit het Londense straatbeeld. Het is een goedkoop alternatief voor de metro, maar de bussen hebben veel vertraging door de verkeersdrukte in de stad.

Een rit met een zwarte taxi of black cab is een avontuur op zich. Taxiritten zijn niet zo duur in vergelijking met andere grootsteden. Er zijn officiÍle instaphaltes voor taxi’s. Je kunt ook een taxi bestellen door met de hand te zwaaien. Taxichauffeurs krijgen een intensieve opleiding en moeten een licentie hebben.

This is London calling!

Buskaartjes moet je op voorhand kopen: in metrostations of aan ticketautomaten aan bushaltes. Een buskaart kost 2 Pond. Op de bovenste verdieping van de bus is het genieten van het mooie uitzicht in de stad. In de toekomst worden nieuwe milieuvriendelijke bussen in het openbaar vervoer ingezet.

1 6


A trip to London 2012 1.8

Goed om weten

1.8.1 Britse Pond De Britse munteenheid is het pond sterling (£/GBP). Hoewel Groot-Brittannië lid is van de Europese Unie, is het land niet op de euro overgestapt. De bankbiljetten en munten zijn:

Een pond bestaat uit 100 pence (p);

Er zijn bankbiljetten van £5,00, £10,00, £20,00 en £50,00;

Er zijn munten van 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1,00 en £2,00.

Er zijn veel wisselkantoren in Londen, maar we raden aan om Britse Pond te bestellen in ons land. Geldautomaten en betaalterminals zijn overal te vinden in de stad. Veel geldautomaten hebben een functie om de belwaarde van jouw gsm te laden.

This is London calling!

Engelsen hanteren vaak ‘slang’ of spreektaal. Zo noemen ze een penny meestal 'pie': dus 50 pence is 50 pie. Een pond wordt in de omgangstaal vaak een 'quid' genoemd: een briefje van vijf pond een 'fiver' en een briefje van tien een 'tenner'.

1 7


A trip to London 2012 1.8.2 Tijd

Waar je je ook ter wereld bevindt, de tijd die je horloge aangeeft, wordt bepaald aan de hand van de tijd in Greenwich in Londen. Dit noemt men Greenwich Mean Time (GMT ). In België lopen we een uur voor op de GMT. Hou er dus het gehele jaar door rekening mee dat de tijd in Londen 1 uur vroeger is dan in België. Ook Engeland maakt de overgang van zomer- naar wintertijd: je draait de klok 1 uur terug: 1.00u  0.00u. Vergeet niet om zaterdagavond je uurwerk 1 uur terug te draaien!

1.8.3 Eten en drinken

This is London calling!

In Londen kun je op alle mogelijke manieren en tegen elke prijs gaan eten. Bekende low cost ketens zijn Starbucks, Pret a Manger of Costa Coffee. De grootstad heeft geen gebrek aan fastfoodketens: Burger King, Mc Donalds, KFC. Bij Pizzahut kan je tegen een betaalbare prijs lunchen. Sushibars rijzen als paddenstoelen uit de grond. De typische pubs bieden ook eten aan, maar als minderjarige geraak je er niet binnen.

1 8


A trip to London 2012 In multiculturele buurten kun je heerlijke Afrikaanse, Aziatische en Caribische gerechten proeven. Londen is een garantie voor een avontuurlijke culinaire ervaring.

1.8.4 Alcohol

In Groot-BrittanniĂŤ mag je vanaf 18 jaar officieel alcohol kopen. In de pubs en bars van hotels mogen barkeepers dus geen alcohol serveren aan personen jongen dan 18 jaar. Een volwassene mag ook geen alcohol kopen voor mensen jonger dan 18 jaar.

Alle pubs zijn rookvrij. Britten zijn gek op sport. In elke pub worden sportwedstrijden live uitgezonden: voetbal, rugby, cricket, Formule 1, snooker en boksen.

This is London calling!

Sinds november 2005 zijn de pubs in Groot-BrittanniĂŤ niet langer gebonden aan het beroemde sluitingsuur en de last call om 23.00 uur. De tapvergunningen worden nu door de gemeente afgeleverd. In sommige steden gaat het om een vergunning waarbij de kroegen 24 uur geopend blijven, maar de meeste pubs hebben bewust gekozen om te sluiten tussen 01.00 en 03.00 uur.

1 9


A trip to London 2012 1.8.5 Noodnummers

In het onwaarschijnlijke geval dat je de hulpdiensten moet bellen, kies dan 999 of 112. Gebruik de internationale telefooncode 0032 als je jouw ouders of familie in België wil bereiken vanuit het buitenland. De 0 van het zonenummer laat je vallen.

Vb. 056 51 12 63  0032 56 51 12 63

Nuttige telefoonnummers van begeleiders: 

Gsm-nr. Mr. Broucke +32 / 479 64 16 20 of 0032 / 479 64 16 20;

Gsm-nr. Mr. Decock +32 / 494 80 16 80 of 0032 / 494 80 16 80;

Gsm-nr. Mr. Vanhoorne +32 / 496 96 46 14 of 0032 / 496 96 46 14.

This is London calling!

De typische rode telefooncellen zijn erfgoed in Londen. De nieuwe versie van de telefooncellen is zwart. De openbare telefooncellen aanvaarden munten en telefoonkaarten (British Telecom Phonecard). In de vernieuwde telefooncellen zijn alle betaalmiddelen op deur afgebeeld. De telefooncellen zijn nog steeds een uitverkoren plaats voor volgepropte toeristenfoto’s.

2 0


A trip to London 2012 1.8.6 Hotel

De groep verblijft in het Clarendon Hotel in Blackheath. Deze voorstad ligt bij Greenwich Park in Londen.

The Clarendon Hotel

Bij aankomst in het hotel worden de leerlingen per kamer aangesproken. Na het inchecken kun je je even opfrissen. Nakeuvelen doe je in de bar en niet op de kamer. Gelieve de nachtrust van alle hotelgasten te respecteren. Zet je horloge op wintertijd.

This is London calling!

Montpelier Row, Blackheath Village, London SE3 ORW Tel: +44 020 8318 4321 - Fax: +44 020 8318 4378 Email: relax@clarendonhotel.com

2 1


A trip to London 2012 2

Programma

2.1

Planning

8.20 uur (Britse tijd)

10.30 uur

We schakelen over op Britse tijd! Busrit Dover - London (congestion tax in London) Aankomst aan The Mall (vlakbij Buckingham Palace) met bus :  Handbagage (picknick, geld, ev. fototoestel) meenemen (geen valiezen)  Vanaf nu word je ingedeeld in groepjes met een begeleider.  De Britten rijden links : LOOK RIGHT !!!  Te voet via de Birdcage Walk naar het politieke hart van

This is London calling!

Zaterdag 27 oktober 2012 5.30 uur Verzameling voor het hoofdgebouw (Belgische tijd) (parking)  Fietsen in fietsenloods leerkrachten (parkingzijde)  Koffer in bagageruimte bus (tot ’s avonds)  Handbagage meenemen in bus  Aanmelden + identiteitskaart tonen bij instappen op bus 5.45 uur Vertrek naar Calais : Wees heel stipt, want de bus wacht niet. (Belgische tijd) (30 minuten voor boottocht : reispilletje) 7.45 uur Ferry Calais – Dover: (Belgische tijd)  De overtocht duurt ongeveer 90 minuten.  Neem je tijd om rustig een broodje te eten.  Ga naar het toilet op de boot  Bekijk bij aankomst de prachtige White Cliffs of Dover (Ben je een goeie fotograaf ?)  Draai je uurwerk 1 uur terug : 9.30u → 8.30u : Engelse tijd

2 2


A trip to London 2012

14.45 uur

15.15 uur

Metro richting Tottenham Court Road (Piccadilly Line / Central Line) Te voet naar British Museum Vanaf nu ben je vrij om rond te lopen. Om 17.30 uur verzamelen we aan de inkomhal.

17.30 uur 18.00 uur

Metro richting Covent Garden Aankomst in Covent Garden GROEPSFOTO

Metro richting South Kensington Onder begeleiding tot aan de ingang.Elke deelnemer krijgt een sticker van het Science Museum. Vanaf nu ben je vrij om rond te lopen. Om 17.30 uur verzamelen we aan de inkomhal. This is London calling!

12.45 uur

Londen: St-James’s Park, Horse Guards Road, Horse Guards, Whitehall, Downing Street 10, Westminster, Big Ben, Westminster Hall, Houses of Parliament, Westminster Abbey.  We gaan tot halverwege de Westminster Bridge (foto’s Big Ben, Thames, …)  Verzameling aan Westminster Bridge, op de hoek van Bridge Street en Victoria Embankment : Metrostation Westminster  Je krijgt nu je metroticket voor de volledige dag : Goed bijhouden en niet kreuken of vouwen ! Metro richting Brixton Tube Station  Vrij tot ca. 14.45u. Bezoek de buurt in groepjes van 3 of 5.  o.a. bezoekje aan Electric Avenue  Ondertussen nuttig je je picknick (bv. een stuk pizza, … )ter plaatse Verzameling aan Brixton Tube Station Ter plaatse worden 2 groepen gevormd : British Museum en Science Museum. Groep 1 (British) vertrekt eerst. De volgende metro wordt genomen door groep 2 (Science). Groep 1: British Museum Groep 2: Science Museum

2 3


Vanaf nu krijgt iedereen een vrij moment. In groepjes van 3 tot 5 personen kun je vrij rondlopen en genieten van de animatie. Ondertussen krijg je de kans om in deze omgeving een snack naar keuze te nuttigen. Om 19.30u komen we terug samen aan de ingang (de plaats waar de afspraken gemaakt worden) van Covent Garden Market. 19.30 uur Bijeenkomst aan de ingang van Covent Garden Market. Van hieruit gaan we te voet naar Embankment Station. 20.00 uur Afspraak met 2 gidsen vlakbij Embankment Station. Ghosts of the West End Walk. 22.00 uur De Ghosts of the West End walk eindigt vlakbij St. James' Park Tube. We wandelen tot aan de bus. 22.30 uur Sightseeing met de bus : London by night. Met de bus trekken we naar het Clarendon Hotel in Blackheath. 23.00 uur Aankomst aan hotel :  Koffers uit bus halen.  Lln. blijven buiten staan tot ze worden binnengeroepen.  Kamersleutels worden meegegeven. (Goed bijhouden !!!)  Even verfrissen op de kamer.  Nakeuvelen beneden in de lounge.  De begeleiders spreken een deftig uur af wanneer je gaat slapen.  Ook in Engeland overgang van zomer- naar wintertijd : je draait de klok 1 uur terug : 01.00u → 00.00u Hou het rustig en respecteer (de nachtrust van) andere hotelgasten! Zondag 28 oktober 2012 7.00 uur Je wordt telefonisch gewekt door de wekdienst van het hotel (ev. alarmklok op kamer instellen) Stel je alarm (polshorloge/gsm) voor de zekerheid in op 7.00u Britse tijd + wintertijd !!!! Rond 7.15u gaan de begeleiders de lln goeiemorgen wensen in de kamers waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Praktisch:  Na een flinke wasbeurt maakt iedereen zijn valies en plaatst die beneden  Kamersleutel afgeven aan de receptie

This is London calling!

A trip to London 2012

2 4


A trip to London 2012 Vanaf 7.30 uur

Ten laatste om 7.45u bevindt iedereen zich in het restaurant. 

9.30 uur 9.45 uur 10.15 uur

10.45 uur

De kabelbaan over de Theems is 1.100 meter lang en verbindt Greenwich met de Royal Victoria Docks. De rit duurt ongeveer 5 minuten. Van een hoogte tot 90 meter genieten de passagiers van een spectaculair panoramisch uitzicht op de bezienswaardigheden van de stad. We nemen de metro in Canning Town (Jubilee Line) richting West Ham.

This is London calling!

8.45 uur

Zorg dat je voldoende tijd hebt om te kunnen genieten van een English breakfast  Na het ontbijt kan je niet meer naar de kamer !  Bagage blijft in de bus  Handbagage klaarhouden ! (boekje Londen, metrokaart, attracties, …)  Identiteitskaart en geld niet in valies stoppen !!! We maken de wandeling door Greenwich Park. Meridiaan (GMT), Royal Observatory (Greenwich), National Maritime Museum Cutty Sark (clipper ship). Greenwich foot tunnel naast de Cutty Sark. Metrostation richting North Greenwich (DLR = Docklands Light Railway / Jubilee Line). We gaan te voet richting O2 Arena. Emirates Air Line Cable Car Dit nieuwe groene transportmiddel (eco) brengt ons naar de Royal Victoria Docks.

2 5


11.30 uur

Daar gaan we van start met The Olympic Walk, een interessante wandeling langs het Olympisch Park. Dit gebeurt onder de deskundige leiding van 2 Britse gidsen.

13.00 uur 13.15 uur

Metro richting Piccadilly Circus.  Vanaf nu ben je vrij om in groepjes de attracties te bezichtigen die jullie interesseren: British Museum, Science Museum, Tate Modern National Gallery, Natural History Museum, London Dungeon, City Hall, Covent Garden, Camden Town, Tower, Tower Bridge, Oxford Street, Regent Street (o.a. Hamleys), … (zie Reiswijzer)  Bespreek dit vooraf met je vrienden en met de begeleiders.  Je vult (per groepje) een fiche in met de namiddagbestemming.  Geef ook je gsm-nr door aan je lk. (minimum 3 lln. maximum 6 lln.)  Indien je een probleem hebt, bel je ons op → gsm-nr. Mr. Broucke: +32 / 479 64 16 20 of 0032 / 479 64 16 20 → gsm-nr. Mr. Decock: +32 / 494 80 16 80 of 0032 / 494 80 16 80 → gsm-nr. Mr. Vanhoorne: +32 / 496 96 46 14 of 0032 / 496 96 46 14  Je zoekt een plaats waar je iets kunt eten : snack, broodje, … zelf te betalen. Houd er rekening mee dat je ook ’s avonds nog moet eten! (avondmaal 2° dag niet in de prijs; maaltijd op boot niet goedkoop)  Ideaal om je namiddag af te sluiten: omstreeks 15.45u kan je richting Piccadilly Circus. In Coventry Street zie je op 150 m. de groene vlaggen van Trocadero.

This is London calling!

A trip to London 2012

2 6


A trip to London 2012

16.15 uur

Bijeenkomst voor vertrek aan Piccadilly Circus (standbeeld Antheros = tweelingbroer van Eros, god van de liefde, maar toch is het standbeeld beter bekend onder de naam Eros).

16.30 uur

Vertrek naar Dover met de bus: Er wordt niet gegeten op de bus. Doe dit vooraf of nadien op de boot. (30 minuten voor boottocht : reispilletje) Aankomst in Dover:  Controle identiteitskaarten  Rekening houden met douanecontrole (steekproef)  We nemen de boot.  Zorg dat je op de boot je handbagage bij je hebt. De bus zal gesloten zijn.  Op de boot heb je voldoende tijd om nog iets te eten of te drinken.

18.30 uur (Britse tijd)

19.15 uur (Britse tijd)

This is London calling!

Daarna ga je terug naar Piccadilly Circus waar we om 16.15u verzamelen. (op de trappen van de fontein aan het standbeeld van Eros)

2 7


A trip to London 2012 

Je kan er je laatste munten inwisselen voor bankbiljetten.

Belgische tijd : 21.00u → 22.00u 21.45 uur (Belgische tijd)

23.00 uur

Bus richting Menen Gezellig nakeuvelen, film,… Aankomst te Menen

(Belgische tijd)

Niet vergeten

Identiteitskaart (tonen bij aankomst !!!). Hou die ook bij je de 2° dag!

SIS-kaart

15 à 20 Britse Pond (£) : het Britse pond staat genoteerd aan circa 1,25 euro. Dit geld is bestemd voor middagmaal en avondmaal 2° dag + enkele extraatjes of eventueel bezoek aan een ander museum (tijdens vrij moment).

Britse Ponden bestel je best op voorhand bij de bank.

Ontbijt + picknick ’s middags 1° dag

We logeren in een hotel (dus geen lakens, handdoeken, … meebrengen)

Koffer met verse kledij, toiletgerief,…

Regenkledij, warme kledij, stevige schoenen,…

Eventueel fototoestel (adaptor), ... Beware of pickpockets !

Reispilletjes: 30 min. voor de bus- of bootreis innemen (misselijkheid : plastic zak)

Geen dure spullen !

This is London calling!

2.2

2 8


A trip to London 2012

Let altijd op voor pickpockets: geen portefeuille in de achterzak !

Metrotickets niet plooien of kreuken.

Niemand gaat alleen op stap.

Heb je een probleem, probeer dit op te lossen met je begeleider.

Indien je verloren gelopen bent, ga naar het dichtstbijzijnde metrostation. (herkenningspunt) Bel ons op of ga naar het volgende checkpoint met de taxi of met de metro.

Met een gsm heb je geen ontvangst in de metrogangen. Ga naar boven of buiten.

Doe je veiligheidsgordel om in de bus.

Alcohol en roken zijn verboden. Idem voor piercings en oorringen.

Geen zakmessen, schroevendraaiers, nagelknippers, … meebrengen.

This is London calling!

Belangrijke afspraken:

2 9


A trip to London 2012 3

Landmarks

De hoogste gebouwen van het Verenigd Koninkrijk staan in Londen. De skyscrapers bepalen het stadsbeeld en zijn de bekendste landmarks. Het hoogste torengebouw is momenteel One Square Canada in Canary Wharf. Deze wolkenkrabber in de Docklands is 235 meter hoog en telt 50 verdiepingen. Onderstaande afbeelding toont de huidige ranking van de hoogste gebouwen in Londen.

Shard London Bridge zal met 320 meter en 72 verdiepingen het hoogste gebouw zijn in Londen, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Op de 72e verdieping zal een panorama een fabuleus uitzicht op de stad bieden. Boven het panorama komt een torenspits. Een tweede opmerkelijke wolkenkrabber wordt de Bishopgatetower (Pinnacle). Deze toren zal in het financiële hart van Londen (in de City) het hoogste gebouw zijn met 288 meter en 63 verdiepingen. Het ontwerp is van de hand van het Kohn Pedersen Fox architectenbureau.

This is London calling!

Londen kent een lange traditie van hoogbouw. De non-stop bouwactiviteiten veranderen het stadsbeeld in ijltempo. In 2013 zal de bouw van Shard London Bridge afgerond zijn. Deze nieuwe wolkenkrabber op Southwark (dichtbij City Hall) is een ontwerp van de Italiaanse architect Renzo Piano. Hij was één van de ontwerpers van het Centre Pompidou in Parijs.

3 0


A trip to London 2012 In de komende jaren zullen meerdere nieuwe hoogbouwprojecten afgewerkt worden. Het stadsbeeld van Londen zal er in 2013 zo uitzien (Shard Tower Bridge staat uiterst rechts op de foto):

4

City hopping

Dit hoofdstuk geeft de belangrijkste bezienswaardigheden in verschillende borrows of stadsdelen weer. Je krijgt een pak tips om een vrije namiddag of een keuzemoment op een leuke manier in te vullen.

4.1

City of London

De City is het historische en financiĂŤle centrum van Londen. De Britse Nationale Bank en de London Stock Exchange (de beurs) zijn in deze wijk gevestigd.

Tower of London

Tower of London is een gebouwencomplex aan de Thames, dichtbij Tower Bridge. Dit complex was door de eeuwen heen een fort, koninklijk paleis, gevangenis, arsenaal en een museum. The Constable of London, een hoge militair, bestuurt het complex met zijn medewerkers voor een periode van 5 jaar. De bewakers van het fort noemen we de Beefeaters of Yeoman Warder. In de 15e eeuw waren zij de lijfwachten van Hendrik XVIII. Het beroep van Beefeater was honderden jaren een echte

This is London calling!



3 1


A trip to London 2012 mannenzaak. In 2007 trad voor het eerst een vrouwelijke Beefeater in functie. In de Tower of London worden de kroonjuwelen bewaard. Metro: Tower Hill Tube Station (3 minuten wandelen)

St Paul’s Cathedral Saint-Paul’s Cathedral was destijds het toneel voor het sprookjeshuwelijk tussen prins Charles en Lady Diana. Deze kathedraal heeft een reusachtige koepel van 111 meter hoog. Onder het bewind van Cromwell werd de kathedraal als kazerne gebruikt, waardoor een groot deel van het gebouw verwoest werd. Zelfs het dak stortte in. In 1666 werd Christopher Wren met de herstelwerkzaamheden belast.

This is London calling!

3 2


A trip to London 2012 Saint-Paul’s werd het meesterwerk van architect Wren. Hij werd na zijn dood in de crypte van Saint-Paul’s begraven. Andere grootheden als Lord Nelson en maarschalk Wellington liggen hier begraven. In de Whispering Gallery, een onderdeel van de grote koepel, is elke fluistering over een afstand van 30 meter hoorbaar. Akoestisch is dit gebouw van een uitzonderlijk waarde. Metro: St Paul’s (2 minuten wandelen) of Mansion House Tube Station (5 minuten wandelen)

Saint Mary Axe Dit gebouw is eveneens een idee van Norman Foster. De Gherkin is een kantorengebouw dat officieel de Swiss Re Building heet. De vorm van het gebouw leidt tot speculatie: een kogel, een raket, een augurk (a gherkin). De 180 meter hoge Gherkin steekt boven alle andere gebouwen in Londen

This is London calling!

3 3


A trip to London 2012 uit. Het is wellicht de meest opvallende landmark als je de skyline bestudeert. Metro: Liverpool Street (4 minuten wandelen)

4.2

City of Westminster

This is London calling!

Westminster is een district en een zelfstandige stad (met eigen burgemeester). Dit stadsdeel verzamelt belangrijke bezienswaardigheden van de stad. Het is bovendien het kloppende hart van de nationale politiek. Dit speelt zich in de schaduw van Buckingham Palace af, waar Queen Elizabeth II sinds 1952 aan de macht is.

3 4


A trip to London 2012 

Buckingham Palace

Buckingham Palace werd in 1703 gebouwd door de Hertog van Buckingham en in 1820 onder George IV tot een paleis vergroot. Koningin Victoria was de eerste Britse vorst die het paleis als residentie gebruikte.

Tegenwoordig is het een stadswoning voor Queen Elizabeth II. De koningin is aanwezig als de Britse vlag gehesen is. Wereldberoemd is de koninklijke wacht die in pompeuze kledij met groots vertoon het domein bewaakt. Het respect voor de koninklijke familie is heel groot in het Verenigd Koninkrijk. Denken we aan het Britse volkslied: God save the Queen.

This is London calling!

Metro: Victoria Tube Station (8 minuten wandelen) of St-James’s Park Tube Station (8 minuten wandelen)

3 5


A trip to London 2012 

Horse Guards Parade en Downing Street 10 Horse Guards Parade is een groot paradeplein naast Whitehall. Onder Hendrik VIII werden hier bloederige riddertornooien georganiseerd. Tot de jaren ’90 was het plein een parkeerplaats voor de vele ambtenaren die in de ministeries werkten. Een mortieraanval van het Provisional

IRA op Downing Street 10 vanuit een wagen die op het paradeplein geparkeerd stond, maakte heel de buurt autovrij. Tijdens de Olympische Spelen werd het beachvolleytornooi hier afgewerkt. Vergeet niet te poseren met de wachters op hun paard. Ze zullen stoïcijns en zonder verpinken in hun rol blijven!

De Britse premier, David Cameron, verblijft in Downing Street 10. Naast de ambtswoning van de premier huizen ook de belangrijkste ministeries in deze buurt (bv. financiën, binnenlandse zaken, buitenlandse zaken).

This is London calling!

Metro: Charing Cross (6 minuten wandelen) of Embankment Tube Station (6 minuten wandelen)

3 6


A trip to London 2012 

Big Ben en Houses of Parliament

Houses of Parliament is de plaats waar het Lager- en Hogerhuis zetelen, House of Commons en House of Lords. De Engelsen doopten de straat naast de Houses of Parliament tot Bullshit Alley om, omdat tvploegen van het journaal in die straat alle politici interviewen en die hebben niet altijd iets interessant te vertellen. De meeste Britten denken dat politici tijdens zo’n interview enkel rotzooi of bullshit vertellen, vandaar de naam Bullshit Alley.

Big Ben is de klok van de toren van de Houses of Parliament. Eigenlijk slaat de naam op de 13 ton zware klok, waarvan het geluid, de Westminster Chime, wereldberoemd is. Big Ben verwijst ook wel naar de oerknal of de big bang, omdat het geluid van de klokkentoren vergelijkbaar is met een luide knal. De lamp in de torenspits brandt als het lagerhuis vergadert.

This is London calling!

Metro: Westminster Tube Station (1 minuut tot 3 minuten wandelen)

3 7


A trip to London 2012 

Westminster Abbey

Ter hoogte van Westminster Abbey stond in 750 na Christus hier aan de Thames al een Benedictijnenabdij. Hendrik III bouwde hier een grotere en luisterrijke kerk. Met 156 meter lang, 61 meter breed en 34 meter hoog is dit het grootste gotische schip van Engeland. Sinds Willem de Veroveraar (William The Conqueror) in 1066 is de Abbey de kroonkerk van de Britse vorsten. Hier liggen talrijke beroemde personen begraven: Elizabeth I en William Shakespeare.

Westminster en Winsterminster Abbey liggen in het verlengde van het parlementshuis. Van op Westminster Bridge kan je enkele mooie plaatjes schieten. Het metrostation Westminster is één van de drukste stations van Londen. Metro: Westminster Tube Station (5 minuten wandelen)

This is London calling!

Bij de ingangspoort bevindt zich het graf van de Onbekende Soldaat. Op de vloer van de kerk zien we een platte steen met een rand van varens, waar onder Franse aarde de stoffelijke resten van een naamloze Engelse soldaat begraven liggen. Het is het enige stukje vloer in de abdij dat niet wordt betreden. Bijzonder de moeite waard zijn de kapel van Hendrik VII en de kroningszetel van de Schotten. Hier vond ook de begrafenisplechtigheid van Prinses Diana plaats. In 2011 was deze kerk het tafereel voor het sprookjeshuwelijk van William en Kate.

3 8


A trip to London 2012

Trafalgar Square Trafalgar Square, waar de duiven prominent aanwezig zijn, wordt gedomineerd door de 57 meter hoge zuil van Nelson. De zuil werd opgericht ter nagedachtenis van de overwinning van admiraal Nelson op de Fransen in de zeeslag bij Trafalgar in 1805. Van op Trafalgar Square heb je zicht op de Houses of Parliament en de Big Ben. Leerlingen met fitte benen en getrainde kuiten kunnen proberen om op één van de leeuwen te klauteren die als monumentale wachters aan de voet van Nelsonzuil zitten.

This is London calling!

3 9


A trip to London 2012 National Gallery is een museum voor schilderkunst aan Trafalgar Square. Je kunt er werken van grootmeesters bekijken: Leonardo da Vinci, Pieter Paul Rubens, Sandro Botticelli, Pierre-August Renoir, Paul Cézanne, … National Portrait Gallery ligt naast de National Gallery. Hier hangen de portretten van de belangrijkste personen uit de Britse geschiedenis: van Shakespeare tot Margaret Thatcher.

Hyde Park en Speakers’ Corner

Hyde Park en de Kessington Gardens vormen met hun 140 ha het grootste groengebied in het centrum van Londen. Oorspronkelijk behorend bij Westminster Abbey werd het vanaf 1536 door Hendrik VIII als jachtdomein gebruikt. De laatste

This is London calling!

Metro: Charing Cross (3 minuten wandelen) of Leicester Square Tube Station (4 minuten wandelen)

4 0


A trip to London 2012 koninklijke jacht vond hier in 1768 plaats. Bij Marble Arch ligt Speakers’ Corner. Marble Arch was ooit gebouwd als hoofdportaal voor het nieuwe Buckingham Palace.

Vandaag vormt de boog het begin van één van de populairste Londense winkelstraten, Oxford Street en het verzamelpunt voor demonstraties en betogingen. Dit gaat vaak samen met de ligging vlakbij Speakers’ Corner, waar iedereen in het weekend over alles (behalve de koninklijke familie) mag praten en schelden. Freedom of speech met andere woorden, maar let toch op je tellen als je met een spreker in discussie gaat.

This is London calling!

Metro: Marble Arch Tube Station (3 minuten wandelen)

4 1


A trip to London 2012 

Theatre Land

Theatre Land is het hart van het Londense uitgaansleven. De meest bekende theatershows (bv. Cats, The Phantom of the Opera, Mama Mia, Billy Elliot, We Will Rock You, Shrek, Les Miserables, Singin’ in the Rain, Thriller Live) zijn ooit gestart in Londen en trekken na vele jaren nog steeds duizenden bezoekers aan. Van musicals tot klassieke Shakespearebewerkingen, voor elk wat wils. Wees er snel bij voor tickets. Een theatervoorstelling is niet goedkoop. Aan de half price ticket booth kan je op Leicester Square last minute tickets kopen aan halve prijs.

This is London calling!

Metro: Leicester Square Tube Station (3 minuten wandelen) of Covent Garden Tube Station (5 minuten wandelen)

4 2


A trip to London 2012 

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus ligt ten zuiden van Soho en is beroemd om z’n reusachtige lichtreclames van Belgische technologische makelij. Misschien moeten we inderdaad dit plein ’s nachts zien en de sfeer van rusteloosheid en levendigheid meemaken.

Soho is vanaf de 17e eeuw de plaats waar buitenlanders zich kwamen vestigen. Toen was dit district met een bevolkingsaantal van 300.000 inwoners, één van de ergste ‘slums’ van Londen. We zien meteen waar Soho zo beroemd voor is: veel kleine restaurants van allerlei nationaliteiten, rock- en jazzclubs, discotheken, seksshops, enz. Een stukje van Soho staat bekend als Chinatown. Hier zijn zelfs de telefooncellen en straatnaamborden in Chinese stijl opgetrokken.

This is London calling!

Metro: Piccadilly Circus Tube Station (1 minuut wandelen)

4 3


A trip to London 2012 

British Museum Het British Museum bevindt zich in Great Russell Street. Het is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk en heeft één van de meest omvangrijke collecties ter wereld. Momenteel herbergt het museum 6 miljoen objecten, verreweg de meeste in depot.

In het museum bevinden zich boeken, vele kostbare originele handschriften (o.a. de Magna Carta en de Codex Alexandrinus), Egyptische reliëfs, Etruskische vazen, tekeningen, prenten, Egyptische, Assyrische, Griekse en Romeinse oudheden, beeldhouwwerk, sieraden, munten en penningen, voorwerpen uit de brons- en de steentijd en ’s werelds grootste verzameling postzegels. De beroemde Elgin Marbles en de Steen van Rosetta zijn de paradepaardjes van de collectie.

This is London calling!

Metro: Tottenham Court Road (6 minuten stappen)

4 4


A trip to London 2012 

Madame Tussauds

Madame Tussaud kwam met een aantal dodenmaskers van beroemde slachtoffers van de Revolutie uit Frankrijk (o.a. MarieAntoinette) en toonde die in een reizende tentoonstelling in heel Engeland. In 1802 stichtte ze het nu wereldberoemde wassenbeeldenmuseum. Naast de vele beroemdheden (popsterren, leden van het Engelse koningshuis, enz.) krijgen we ook veel historische figuren te zien (o.a. Hendrik VIII en zijn zes vrouwen). Geniet ook van de Chambers of Horrors en de zeeslag bij Trafalgar.

This is London calling!

Metro: Baker Street Tube Station (3 minuten wandelen)

4 5


A trip to London 2012 

Abbey Road

Deze drukke straat kreeg wereldwijde bekendheid dankzij het gelijknamige album van The Beatles. De toenmalige EMI-studio’s werden in 1970 omgedoopt tot Abbey Road Studios. Het zebrapad van Abbey Road, dat de inspiratiebron was voor de platenhoes van het Beatlesalbum, werd vorig jaar op de werelderfgoedlijst gezet.

De Abbey Road Studios zijn legendarisch door de talrijke grote artiesten die in de studio’s een album opgenomen hebben: The Beatles, Pink Floyd, Oasis, The Spice Girls, … Het programma Live From Abbey Road nodigt Britse topbands als Coldplay, Iron Maiden en Elbow uit om een live concert te spelen en op te nemen.

This is London calling!

Metro: Saint-John’s Wood Tube Station (6 minuten wandelen)

4 6


A trip to London 2012

4.3

Kensington & Chelsea

Dit is een welvarende mondaine buurt in Londen. Je kunt er flaneren langs authentieke Victoriaanse huizen en modieuze boetiekjes. Bekende inwoners van Kensington en Chelsea zijn/waren onder andere Roman Abramovitsj (eigenaar van Chelsea FC), Hugh Grant (acteur), Margaret Thatcher (oudpremier, The Iron Lady), Bob Marley (reggaelegende), Freddy Mercury (gewezen frontman van Queen), Agatha Christie (auteur), Gianni Saatchi (modeontwerper), Kylie Minogue (popster). Shoppers lopen massaal de deuren van Harrods plat.

This is London calling!

Metro: Knightsbridge Tube Station (5 minuten wandelen)

4 7


A trip to London 2012

Notting Hill is the place to be in Kensington en Chelsea. Deze wijk verwierf grote bekendheid door de film Notting Hill. Op zaterdag is het gezellig druk op de antiekmarkt van Portobello Road. ‘s Zomers krijgt deze wijk een Caraïbisch tintje met het Notting Hill Carnival. Metro: Holland Park Tube Station (8 minuten wandelen)

Science Museum Dit museum trekt de ontwikkeling na van de wetenschap en de industrie en hun invloed op de hedendaagse maatschappij. Hier vindt men de grootste, meest uitgebreide en meest significante wetenschappelijke collecties ter wereld. Ondermeer Stephenson’s raket, de capsule van de Apollo 10 en veel andere belangrijke uitvindingen kan je van dichtbij bestuderen. De King George III-collectie van

This is London calling!

4 8


A trip to London 2012 wetenschappelijke instrumenten is het hoogtepunt van een tentoonstelling over de wetenschap in de 18e eeuw. Metro: South Kensington Tube Station (6 minuten wandelen)

Natural History Museum

Dit is één van de grootste natuurkundige musea ter wereld. Je kunt er een uitgebreide collectie van levende en fossiele planten en dieren bekijken. De gratis tentoonstellingen tonen de geschiedenis van de natuur.

This is London calling!

Eén van de zalen is gewijd aan de evolutietheorie van Darwin. Het museum herbergt de grootste expo over dinosauriërs. Je vindt er ook de grootste meteorietenverzameling ter wereld. De nieuwste gallerij handelt over de geschiedenis van de aarde: van de oerknal tot het speculatieve einde van de wereld. The Chemical Brothers kozen het Science Museum om hun videoclip Hey Girls, Hey Boys op te nemen. (de fase waar het meisje van de trap struikelt)

4 9


A trip to London 2012 Metrostation: South Kensington Tube Station (6 minuten) of Gloucester Road Tube Station (8 minuten wandelen)

4.4

Wandsworth

Battersea Power Station verkreeg zijn sterrenstatus dankzij een cover van het album Animals van Pink Floyd. Een oplaasbaar varken van 12 meter werd tussen de schoorstenen van de kolencentrale opgelaten om foto’s te maken. Het varken brak los en sloeg op drift. Het oplaasbaar dier kwam tot schrik van een aantal piloten in de aanvliegroute van de Heathrow luchthaven te zweven. De heren van Pink Floyd beweerden dat het een ongeluk was, maar plukten wel de vruchten met deze stunt. Ook Battersea Power Station werd toen als

This is London calling!

Battersea Power Station is een belangrijk oriĂŤntatiepunt in Londen. Deze oude steenkoolcentrale ligt langs de Thames. Het gebouw valt op tijdens een ritje op de Londen Eye. Dit prachtig stukje erfgoed verdiende zijn eerste strepen in de film Help! van The Beatles.

5 0


A trip to London 2012 attractie ontdekt. De Red Bull X-Fighters stunten jaarlijks op hun brommers in deze locatie.

Met ro:

This is London calling!

Vauxhall Tube Station (12 minuten wandelen)

5 1


A trip to London 2012 4.5

Southwark

Dit district ligt langs de zuidelijke oever van de Thames. Je vindt er belangrijke gebouwen van het Londense stadsbestuur. De London Eye is één van de meeste spectaculaire attracties in Londen. The Globe Theatre is de historische link met Shakespeare.

London Eye

Metro: Waterloo Tube Station (7 minuten wandelen) of Westminster Tube Station (8 minuten wandelen)

This is London calling!

Overal in de stad valt het immense rad London Eye op. Geniet van een compleet en uitstekend uitzicht op de hele stad. The London Eye is 135 meter hoog en 1 volledige rit duurt 35 minuten. Aan het rad hangen glazen eieren, die plaats bieden aan 25 personen. Het rad is gebouwd op de zuidelijke oever van de Thames, tegenover the Houses of Parliament. Het rad werd gebouwd ter ere van de millenniumwisseling in 2000. Bij helder weer kan je 7 graafschappen, 3 luchthavens, 13 voetbalstadions en 36 bruggen over de Theems zien. Houd de fototoestellen in aanslag.

5 2


A trip to London 2012



Millennium Bridge

This is London calling!

Deze voetgangersbrug is volledig uit staal opgetrokken. De Britten noemen dit een suspencion bridge, omdat de brug zich opsplitst in 2 loopstroken. Het plaatselijke stadsbestuur van Southwark schreef een ontwerperscompetitie uit. Het ontwerp Blade of Light van Arup, Foster & partners en Sir Anthony Caro werd omwille van zijn originaliteit gekozen. Vooral ‘s avonds is Millennium Bridge prachtig verlicht. Metro: Southwark Tube Station (11 minuten)

5 3


A trip to London 2012



City Hall

Het Londense stadhuis springt ongetwijfeld in het oog. Het is het werkterrein van burgemeester Boris Johnson. Het nieuwe stadhuis (sedert 2002) ligt aan de Thames, vlakbij de Tower Bridge. Het glazen complex werd gebouwd door Norman Foster. Het gebouw hangt deels boven de Thames. Een zwevende wandelweg van 500 meter leid je naar de hoogste burelen in het gebouw. De vorm van het gebouw deed alvast stof opwaaien: een misvormd ei, een motorhelm, een teelbal, een ui, ... Vooral ’s avonds springt de City Hall in het oog. Het glazen gebouw is verlicht!

This is London calling!

Metro: London Bridge Tube Station (7 minuten wandelen)

5 4


A trip to London 2012 

London Dungeon Hier beland je in de ondergrondse kerkers van een griezelen spookachtig museum. Beleef moord- en martelpraktijken doorheen de donkere geschiedenis van Londen. Laat je onderdompelen in een wereld van magie, hekserij en dood. Aan het einde van je bezoek kom je bovendien alles te weten over het onopgeloste mysterie van Jack The Ripper. Beleef het verhaal van Jack The Ripper in een sensationele vertoning. Not afraid of the dark? I hope so‌

This is London calling!

Metro: London Bridge Tube Station (1 minuut wandelen)

5 5


A trip to London 2012 

Imperial War Museum Het Imperial War Museum is uniek in zijn soort. Het museum beeldt alle conflicten uit waar GrootBrittannië en zijn voormalige kolonies een rol speelden: van de Eerste Wereldoorlog tot de oorlog in Irak. Het museum heeft naast Londen nog 5 andere sites. Het grote gebouw, daterend uit 1815, is het voormalige Bethlehem Ziekenhuis voor psychiatrische patiënten. Het wordt ook wel Bedlam genoemd.

Een grote verscheidenheid aan wapens en uitrustingen wordt tentoongesteld; samen met modellen, illustraties, uniformen, posters, foto’s en schilderijen. Paradepaardjes zijn een Mark V-tank, een Spitfire en een éénmans Duitse onderzeeër.

This is London calling!

Metro: Lambeth North Tube Station (6 minuten) of Elephant & Castle Tube Station (8 minuten)

5 6


A trip to London 2012 

Tate Modern Tate Modern is een speeltuin voor liefhebbers van moderne kunst. De collectie telt meer dan 100.000 voorwerpen. De Belgische kunstenaar Luc Tuymans was de eerste landgenoot die er zijn collectie mocht tentoonstellen. Het museum is ondergebracht in een voormalige elektriciteitscentrale.

This is London calling!

Metro: Southwark Tube Station (8 minuten wandelen)

5 7


A trip to London 2012 4.6

Lambeth

Lambeth is een belangrijk district in Zuid-Londen, onder Charing Cross. Het aartsbisdom van Canterbury is er gevestigd in het prachtige Lambeth Palace.

Brixton is een bruisende voorstad. Het wordt ook wel eens de hoofdstad van Jamaïca genoemd. Ook de Afrikaanse gemeenschap is stevig ingeburgerd in deze wijk. Brixton had een rauwe bijklank in de jaren ‘80: rellen, straatbendes, drugshandel, afrekeningen en schietpartijen. Het strenge politiebeleid herstelde de rust in deze multiculturele wijk.

Brixton Academy is één van London’s drukste concertzalen. Grote bands als Rammstein, Iron Maiden, The Clash, The Sex Pistols, The Prodigy, Nine Inch Nails traden voor uitverkochte zalen op. Veel bands namen een album of dvd op in de Brixton Academy op. De hele wijk ademt muziek en kunst: David Bowie, de leden van The Clash, de bandleden van Basement Jaxx, Skin van Skunk Anansie, La Roux, de leden van Stereo MC’s groeiden in deze buurt op. Andere trekpleisters zijn Ritzy Cinema (één van de allereerste cinema’s van Engeland) en de Windmill (pub). Metro: Brixton Tube Station (4 minuten wandelen)

This is London calling!

Electric Avenue is de bekendste straat in Brixton. Eddy Grant schreef er een bekende hit over. Electric Avenue verwijst naar de allereerste straat in Londen die elektrisch verlicht werd. Brixton Market is nu een magneet voor kooplustigen tijdens het weekend. Het is momenteel de populairste markt in Londen. Brixton is altijd al een bekende shoppingbuurt geweest. De allereerste supermarkt in Londen opende hier ook de deuren.

5 8


A trip to London 2012 O2 Brixton Academy

Brixton Market, Electric Avenue, ‌

Tip: in kleine steegjes zijn bekende street artists of graffiti artists aan het werk!

4.7

Tower Hamlets

Brick Lane Market is momenteel zeer hip bij het jonge volkje in Londen. De markt blinkt uit in diversiteit: van hippe mode en juweeltjes van jonge Britse ontwerpers tot tweedehands meubels en vintage stuff. Je kan er spotgoedkoop eten in een restaurant van IndiĂŤrs of Bengalen (mensen uit Bangladesh). Probeer er zeker eens kip met curry. Het zal je smaakpapillen prikkelen! Metro: Aldgate East Tube Station (6 minuten wandelen)

This is London calling!

Dit district heeft een nauwe band met de Thames. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn langs de oever of over de Thames gelegen. Tower Hamlets heeft momenteel ook de hoogste gebouwen van de stad. Brick Lane Market en Spitalfields Market zijn momenteel twee hippe markten.

5 9


A trip to London 2012

Tower Bridge

This is London calling!



6 0


A trip to London 2012 In 1884 werd de ophaalbrug over de Thames, de Tower Bridge, ingewijd. De brug ziet er middeleeuws uit, omdat de Tower in de directe nabijheid ligt. De zwarte torens hadden een welbepaalde functie. Tijdens de vloed of hoogwater stond de brug steeds twee uur open. De torens bevatten trappen die naar de voetgangersbruggen leiden.

De brug werd getekend door Horace Jones, de City-architect. De brug is een basculebrug van 244 meter lang met op beide uiteinden twee torens. De 61 meter brede opening kan binnen de minuut opendraaien om het scheepvaartverkeer doorgang te geven. Vroeger werd het openen en sluiten van brug geregeld door een hydraulisch systeem, waarbij de waterdruk geleverd werd door stoommachines. De oude stoommachines kan je in de Tower bezichtigen. Tegenwoordig gebeurt de bediening van de brug elektrisch.

De Tower Bridge wordt ongeveer 900 keer per jaar geopend voor de doorvaart van vrachtschepen, cruiseschepen en marineschepen. Alle schepen die meer dan 14 meter hoog zijn, moeten hun doorvaart aan de Tower Bridge melden.

This is London calling!

Metro: London Bridge Tube Station (10 minuten wandelen)

6 1


A trip to London 2012 

Docklands

Greenwich biedt een imposant panorama. Dat begint bij de uitgang van de voetgangerstunnel naar the Isles of Dogs met de lange masten van de Cutty Sark (1869). Het schip is helaas afgebrand. De wegrottende pakhuizen die destijds langs de Thames gebouwd werden, vormen sinds jaren het centrum voor de architecturale stadsvernieuwing in Londen.

Rond de vroegere havenbekkens ontwikkelen zich nu nieuwe industrie-, handels- en woongebieden. Het nieuwe Londen ontwikkelt zich hier en zoekt nog naar een stadsgezicht. Als zakencentrum valt Canary Warf, met het hoogste torengebouw in de Docklands, op in de skyline.

This is London calling!

Metro: Canning Town Tube Station (18 minuten wandelen)

6 2


A trip to London 2012 4.8

Camden Camden kwam in de zomer van 2011 in het nieuws door het dramatische overlijden van Amy Winehouse. Deze buurt blijft hierdoor onlosmakelijk verbonden met Forever 27. Dit is een denkbeeldige club van bekende artiesten als Kurt Cobain (frontman van Nirvana) of Robert Johnson (blueslegende) die op 27-jarige leeftijd het leven lieten na een woelig leven. In Camden werd een grote expo over Forever 27 gehouden.

Camden Market is een grote overdekte markt in Camden Town. Alternatieve shoppers verzamelen graag in deze kleurrijke buurt. Hier ben je aan het juiste adres voor gekke spullen, vintage kledij, schoenen, t-shirts met grappige opschriften, ludieke prullen, enz. Camden Town was een verzamelplaats voor gothics en punks van over heel de wereld. Deze buurt verloor zijn alternatieve waarde door de grote instroom van Paki (mensen afkomstig uit Pakistan) die er allerlei prullen in stalletjes op marktjes en winkeltjes verkopen.

This is London calling!

Metro: Camden Town Tube Station (1 minuut wandelen)

6 3


A trip to London 2012

Saint-Pancras International Station

Saint-Pancras International Station ligt vlakbij het station King’s Cross. Sinds november 2007 is dit het aankomstpunt van de Eurostar, de hogesnelheidstrein die door de Kanaaltunnel spoort. Het gebouw heeft een indrukwekkende overkapping van 74 meter die ontworpen werd door William Barlow.

This is London calling!

Metro: King’s Cross Tube Station (4 minuten wandelen)

6 4


A trip to London 2012 4.9

Hounslow

Hounslow is een wijk in West-Londen. Phil Collins (zanger en drummer van Genesis) en Pete Townshend (zanger en guitarist van The Who) zijn opgegroeid in dit district.

Greenwich is een rustig en groen district in Zuidoost-Londen. Greenwich bevindt zich op de nulmeridiaan (de meridiaan van Greenwich). Deze denkbeeldige lijn gaat door het Koninklijk Greenwich Observatorium (sterrenwacht). Greenwich is de plaats waar de tijdstandaard is afgesproken. Dit werd later Greenwich Meantime genoemd.

This is London calling!

4.10 Greenwich

6 5


A trip to London 2012 Greenwich Park is ĂŠĂŠn van de 8 koninklijke parken in Londen. Het groene domein van 74 hectare is tegenwoordig het favoriete terrein van joggers en grote kolonies eekhoorns. Aan het Greenwich Observatorium heb je een prachtig uitzicht op de Thames, Canary Wharf en de Millennium Dome. In de zomer worden openlucht concerten georganiseerd.

De weiden van het naburige stadje Blackheath hebben een macaber en duister tintje. Deze groene vlaktes waren vroeger begraafplaatsen voor slachtoffers van de pest of de zwarte dood.

This is London calling!

Metro: Island Gardens (15 minuten wandelen)

6 6


A trip to London 2012 

O2-Arena De O2 Arena is één van de grootste indoor entertainment centers in Europa. Het pand ligt in Zuid-Oost Londen, niet ver van Greenwich. Deze multifunctionele arena telt 23.000 zitjes. Er worden vooral concerten en spektakels georganiseerd.

Prince, Metallica, Britney Spears, Madonna, Kylie Minogue, Led Zeppelin, Beyoncé, Cirque du Soleil, … waren er eerder te gast. De O2 Arena kwam veel in het nieuws naar aanleiding van het overlijden van Michael Jackson. De king of pop had voor zijn dood een reeks van 50 concerten aangekondigd in de O2 Arena. De tour zou de laatste zijn van Michael Jackson en zou This Is It noemen. Zijn overlijden veegde deze plannen van tafel. Alle concerten werden afgelast en duiden fans bleven verweesd achter. Tijdens de Olympische Spelen werd onder andere het badmintontornooi in de O2-Arena gehouden.

This is London calling!

Metro: North Greenwich Tube Station (2 minuten wandelen)

6 7


A trip to London 2012 

Emirates Air Line cable car:

Naar aanleiding van de Olympische Spelen werd een bijzondere nieuwe attractie in Londen geopend. Het is nu mogelijk om per kabelbaan de rivier de Thames over te steken. De kabelbaan vervoert je een kilometer lang van Greenwich naar de Royal Docks.

De kabelbaan is gebouwd samen met Emirates Air Lines op een hoogte van 90 meter boven de grond. Per 15 seconden is er een overzet. Dit het equivalent van 2500 personen per uur die overgezet kunnen worden.

This is London calling!

Vanuit de kabelbaan heb je een schitterend uitzicht over Londen en over het Olympische Dorp. Uiteraard blijft de kabelbaan ook na de Olympische Spelen in gebruik. De ultieme kans van Londen om het noordelijke gedeelte van de stad nieuw leven in te blazen.

6 8


A trip to London 2012 Even samengevat…

Met de metro naar:

Metrostation

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus

Soho

Piccadilly / Leicester Square

Covent Garden

Covent Garden

Madame Tussauds

Baker Street

London Dungeon

London Bridge

Hyde Park & Speakers Corner

Marble Arch

Big Ben & Houses of Parliament

Westminster

Westminster Abbey

Westminster

Trafalgar Square

Charing Cross

Tower Bridge & Tower of London

Tower Hill

London Eye

Westminster / Waterloo

Imperial War Museum

Lambeth North / Elephant & Castle

British Museum

Tottenham Court Road

Science Museum

South Kensington

National History Museum

South Kensington

Saint-Paul’s Cathedral

Saint-Paul’s / Mansion House

Oxford Street

Oxford Circus / Marble Arch / Bond Street

This is London calling!

Bezienswaardigheid

6 9


A trip to London 2012 Regent Street

Piccadilly Circus / Oxford Circus

Camden Town

Camden Town

Downing Street

Westminster

5 5.1

Sport Koning voetbal

Een individueel stadionbezoek is niet evident. Bij thuismatchen kun je het stadion niet bezoeken. Vooraf reserveren is de boodschap. Een bezoek aan een voetbaltempel is niet gratis. Een competitiematch meepikken is eveneens een hopeloze zaak. Alle thuismatchen zijn reeds maanden op voorhand uitverkocht. De ticketprijzen zijn zeer hoog.

This is London calling!

Londen is een echte voetbalstad. Niet toevallig draaien 3 ploegen dan ook mee aan de Engelse en Europese top. In de Premier League of de Engelse eerste klasse zijn Chelsea (The Blues), Arsenal (The Gunners), Tottenham Hotspurs (The Spurs), Fulham (The Whites of The Cottagers), Queens Park Rangers (The R’s of The Super Hoops) en West Ham United (The Irons of The Hammers) de clubs uit de hoofdstad. In de lagere klassen hebben we ondermeer Charlton Athletic, Crystal Palace, Millwall, Leyton Orient en Wimbledon AFC.

7 0


Ploeg

Stadion

Metrohalte

Nationaal voetbalstadion + evenementenlocatie

Wembley

Wembley Park of Wembley Stadium of Wembley Central

Arsenal FC

Emirates Stadion

Arsenal (op Piccadilly Line)

Chelsea FC

Stamford Bridge

Fulham Broadway (op District Line)

Tottenham Hotspurs

White Hart Lane

Seven Sisters (op Victoria Line + 25 min wandelen)

West Ham United

Upton Park of Bolleyn Ground

West Ham / East Ham / Upton Park

Fulham FC

Craven Cottage

Putney Bridge (op District Line) + 15 min. wandelen

Queens Park Rangers (QPR)

Loftus Road

White City op Central Line + 5 minuten wandelen

De Premier League is een van de belangrijkste voetbalcompetities ter wereld. Dit seizoen zijn enkele Belgische voetballers aan het werk in deze roemrijke competitie: Hazard en de gebroeders Musonda (Chelsea), Vermaelen (Arsenal), Dembele en Vertonghen (Tottenham), Kompany en Boyata (Manchester City), Mignolet (Sunderland), Benteke (Aston Villa), Lukaku en El Ghanassy (West Bromwich Albion), Mirallas en Fellaini (Everton), De Laet (Leicester City), De Ridder (Southampton), Cuvelier (Stoke City), Haroun (Middlesbrough). *Noot: Boyata werd door Manchester City aan FC Twente verhuurd. Lukaku en De Bruyne werden door Chelsea verhuurd aan West Bromwich Albion en Werder Bremen.

This is London calling!

A trip to London 2012

7 1


A trip to London 2012 5.2

Stamford Bridge

Stamford Bridge is de thuishaven van Chelsea FC. Het stadion telt zo’n 42000 zitplaatsen, maar de capaciteit worden komende jaren opgetrokken tot 55.000. Stamford Bridge ligt vreemd genoeg in de wijk Fulham. Het stadion en de gronden werd begin 1900 aangeboden aan Fulham FC, maar deze club weigerde het aanbod. De gebroeders Mears waren eigenaar van Stamford Bridge en besloten om Chelsea FC op te richten. De naburige wijk Chelsea werd de naam van de nieuwe ploeg.

Bekende voetbaltrainers stonden de laatste jaren aan het hoofd van de club: Mourinho, Hiddinck, Scolari en Ancelotti. De jonge Portugese coach Villas Boas nam het roer zonder succes over. Vandaag is clubicoon Roberto Di Matteo de trainer. Hij kan selecteren uit een ruime spelerskern met wereldbekende topspelers als Cech, Terry, Lampard, Mata, Torres,

This is London calling!

Sinds de overname van de club door de Russische miljardair Roman Abramovitsj in 2003 draait de ploeg onafgebroken mee aan de Europese voetbaltop. Abramovitsj legde 200 miljoen euro op tafel voor de overname, maar hij zou intussen al meer dan 700 miljoen euro in de ploeg gepompt hebben. De Britse roddelpers noemt de club ook wel eens ‘Chelski’. Dit is een knipoog naar de Russische eigenaar van de ploeg. Het palmares oogt mooi met onder andere 4 landstitels en 6 bekerzeges. The Blues wonnen de Champions League 2011-2012 na een zinderende finale tegen Bayern München in München.

7 2


A trip to London 2012 Malouda, Ivanovic, Cole, Sturridge, … . Onze landgenoot Eden Hazard maakte dit jaar een geslaagde overgang van Lille OSC naar Chelsea.

5.3

Wembley

Deze voetbaltempel ligt in de wijk Wembley. We kennen het stadion door legendarische voetbalwedstrijden en grote concerten. In 2000 werd Wembley verbouwd. Dit gigantische project kostte 1 miljard GBP. Het is grootste voetbalstadion dat overdekt kan worden met een uitschuifbaar dak. Het oude Wembleystadion was bekend voor zijn 2 torens. Voor het stadion staat het standbeeld van Bobby Moore, gewezen aanvoerder van de Engelse nationale ploeg.

This is London calling!

Wembley ademt voetbal. Het stadion is de thuishaven van de Engelse nationale ploeg. De finale van de League Cup en de FA Cup (the cup final) worden hier gespeeld. In het verleden werden meerdere Europese voetbalfinales gehouden. Wembley was het Olympisch stadion voor de zomerspelen in 1948. Wembley is en blijft pure magie. De Braziliaanse stervoetballer Pelé zei ooit: “Wembley is the church of football. It’s the capital and the heart of football”.

7 3


A trip to London 2012 Stadionconcerten spreken altijd tot de verbeelding. Wembley kan 75000 toeschouwers ontvangen. In het verleden vond hier het legendarische Live Aid plaats. Dit was een benefietconcert tegen hongersnood in de wereld. The Rolling Stones, Abba, Elton John, Queen, Wham!, Bon Jovi en Oasis zorgden voor muzikale hoogtepunten. George Michael was de eerste artiest die in het nieuwe Wembley optrad. Later volgden onder andere Muse, Foo Fighters en Take That.

Tennis Wimbledon of de British Open is de naam van het grandslamtennistornooi dat jaarlijks in de wijk Wimbledon in Zuidwest-Londen georganiseerd wordt. Het tornooi wordt op gras gespeeld. Serve en volley zijn geen onbekende begrippen op deze ondergrond.

This is London calling!

5.4

7 4


A trip to London 2012 Opslagkanonnen, zoals Andy Murray of Roger Federer, kapen hier vaak de hoofdprijs weg.

Het Engelse tennis kent een lange traditie. Wimbledon is niet toevallig uitgegroeid tot een topsportevenement. De belangrijkste tenniscourts zijn Central Court, Court 1 en Court 2. Court 2 krijgt de bijnaam the Graveyard, omdat veel favorieten hier al sneuvelden tegen underdogs of nobele onbekenden. De Hertogin van Kent mag jaarlijks de beker overhandigen aan de winnende man en vrouw van het toernooi. Naast het enkelspel voor mannen en vrouwen is er ook een dubbelspelcompetitie.

In 2006 opende het Wimbledon Lawn Tennis Museum zijn deuren. In 2007 werd voor het eerst het Hawk-Eye-systeem gebruikt. Dit haviksoog is een elektronisch apparaat dat bepaalt of een bal in of uit was. Op gras kan je geen merktekens van de bal onderscheiden, waardoor het voor een scheidsrechter heel moeilijk oordelen is.

This is London calling!

Britten hebben vreemde tradities en op Wimbledon is dat niet anders. De eerste zondag op het tornooi wordt nooit gespeeld. Deze dag noemt men Middle Sunday, tenzij ernstige regenval het tornooi danig verstoorde dat er noodgedwongen getennist moet worden. Het tornooi werd vroeger druk bijgewoond door leden van de Britse koninklijke familie. Het was de traditie om een knielbeweging of een knieval te maken voor de Royal Box bij het verlaten van Centre Court. Nu moet dit enkel nog gebeuren als er leden van de Britse koninklijke familie daadwerkelijk aanwezig zijn.

7 5


A trip to London 2012 Het prijzengeld op Wimbledon is niet min. De winnaar bij de mannen en de vrouwen strijkt 1 miljoen euro op. Wimbledon was het laatste tornooi dat het prijzengeld tussen mannen en vrouwen op een gelijk niveau bracht. Ons land maakte geen al te grote sier op Wimbledon. Justine Henin haalde twee keer de finale, maar kon nooit winnen. Kim Clijsters schitterde ooit in het dubbelspel met Sugiyama. Ze kon wel de dubbeltitel op haar palmares schrijven.

This is London calling!

Nederland heeft wel een Mister Wimbledon, want Richard Krajicek won ooit het tornooi. Roger Federer, Pete Sampras en Bjorn Borg hebben meerdere titels achter hun naam op Wimbledon. Bij de vrouwen zijn Martina Navratilova en Steffi Graf nog steeds de grote legenden, maar de Williamszussen zijn goed op weg om zich op de winnaarslijst van Wimbledon op kop te zetten.

7 6


A trip to London 2012 6

Olympische Spelen

In totaal werden 302 medailles in 26 sporttakken uitgereikt worden. David Watkins ontwierp de medaille voor de Olympische Spelen 2012. Op de voorzijde prijkt de Griekse godin van de overwinning NikĂŠ. Op de achterzijde herken je het logo van de OS 2012 en de Thames. Wenlock is de naam van de mascotte van de Olympische Spelen. Het is een ruimtewezen met 1 oog met het Olympisch teken op de borst.

This is London calling!

Londen was van 27 juli tot en met 12 augustus 2012 de gaststad voor de 27e Olympische Spelen. De Zomerspelen zijn wereldwijd het grootste sportevent. Londen is de eerste stad waar de Spelen voor de 3e keer zullen plaatsvinden (eerste maal 1908, tweede maal in 1948). De Paralympische Spelen sluiten op de Olympische Spelen aan. Londen haalde het in de verkiezing als gaststad van Moskou, New York, Madrid en Parijs. Het LOCOG of London Organising Comittee of the Olympic and Paralympic Games organiseert de Spelen. De Britse atletieklegende en Olympisch kampioen Sebastian Coe moet als voorzitter van het LOCOG de Olympische Spelen in goede banen leiden.

7 7


A trip to London 2012

De hoofdlocatie was het Olympisch Stadion waar alle atletiekonderdelen werden afgewerkt. Het was ook het toneel voor de spetterende openings- en slotceremonie van de Spelen. Heel wat sportcomplexen en openbare parken in Londen waren tijdens de Olympische Spelen het strijdtoneel voor bepaalde competities: Wembley (voetbal), O2-Arena (basketbal en turnen), Wimbledon (tennis), Regent’s Park (wielrennen), Hyde Park (triatlon), Horse Guards Parade (beachvolleybal), Greenwich Park (paardrijden en dressuur), ‌

This is London calling!

In voorbereiding naar de Olympische Spelen is een nagelnieuwe sportaccomodatie gebouwd in Stratford (Oost-Londen). Het Olympic Park is de plaats van afspraak met het Olympisch stadion en het Olympisch dorp waar de atleten verblijven. Het openbaar vervoernetwerk rond Stratford Station is aanzienlijk uitgebreid om de grote mensenmassa vlot naar het Olympisch dorp te brengen. Na de Olympische Spelen wordt het Olympisch park omgedoopt tot Queen Elizabeth Olympic Park, opgedragen aan hare majesteit.

7 8


A trip to London 2012 Minder bekende sporttakken zoals zeilen en kano werden buiten Londen ingericht. De voetbalcompetitie streek onder andere in Manchester en Glasgow neer.

De traditionele Olympische vlam kwam vanuit Olympia in Griekenland naar London. Op 18 mei 2012 zette de vlam voet op Britse bodem. Vandaar duurde het 70 dagen voor de vlam de openingsceremonie in Londen bereikte. In totaal hebben 8000 personen de Olympische vlam gedragen tussen Olympia en Londen. De brandende toorts in het Olympisch Stadion bevatte toepasselijk 8000 brandende gaatjes, die het aantal vlammendragers symboliseert.

De Verenigde Staten kaapten 104 medailles weg. Ze hielden China en het Verenigd Koninkrijk achter zich. In totaal werden 4700 medailles uitgereikt en bezochten 9 miljoen bezoekers de Olympische Spelen.

This is London calling!

Een uitgebreide Belgische delegatie was op de 27e Olympische Spelen aanwezig. Ons land had enkele kanshebbers op een medaille, maar de olympische gedachte primeerde: “deelnemen is belangrijker dan winnen�. De Belgen veroverden 3 medailles met Lionel Cox, Charline Van Snick en Evi Van Acker. De ticketverkoop voor de Olympische Spelen verliep hectisch. De vraag was veel groter dan het aanbod. De ticketprijzen swingden bij wijlen de pan uit.

7 9


A trip to London 2012 Er vielen uiteraard enkele persoonlijke sportieve prestaties te noteren. Usain Bolt haalde 3 gouden medailles op de sprintnummers. De Somalische Brit Mo Farah schitterde op de 5000 en 10000 meter. China overheerste in het badminton en het tafeltennis. Bradley Wiggins won na de Tour de France ook de gouden medaille in de Olympische tijdrit op de weg. Zijn landgenoot Andy Murray klopte Roger Federer op het heilige gras van Wimbledon in het tennis.

This is London calling!

Het Dream Team duldde geen tegenstand in het basketbal. De OlympiĂŤr aller OlympiĂŤrs is de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps. Hij behaalde 4 gouden en 2 zilveren medailles in Londen. Hij heeft niet minder dan 22 Olympische medailles verzameld sedert de Spelen van Sydney in 2000.

8 0


A trip to London 2012 7

Shopping

Londen is een winkelparadijs voor elke kooplustige. Je vindt er alle soorten winkels: exclusieve shops, grote warenhuizen, winkelgaanderijen, winkelstraten, gezellige markten. Het is haast onmogelijk om een overzicht te geven van alle mogelijkheden. Ik maakte volgende categorieën: 

De klassieke winkelstraten;

De shoppingcentra;

Alternatief shoppen;

Gezellige markten.

Covent Garden is een groot shoppingcentrum. Dit plein was eeuwenlang de belangrijkste bloemen-, groenten- en fruitmarkt. De dag begon rond middernacht wanneer de karren of vrachtwagens met goederen aankwamen. Kratten, zakken, netten werden tot vijf uur uitgeladen en dan was de markt meteen in volle gang. Tegen 9 uur ’s morgens was de handel grotendeels voorbij en stapten de kantoorbedienden in sobere kostuums door het groentenafval.

This is London calling!

Oxford Street en Bond Street zijn 2 bekende klassieke winkelstraten. Je vindt er vooral grote winkelketens van bekende merken: H&M, Jack & Jones, United Colours of Benetton, Zara, HMV, ... Oxford Street loopt van Marble Arch tot Charing Cross. Het is de drukste winkelstraat van Europa, die vooral in de kerstperiode een toevloed aan christmas shoppers te verwerken krijgt.

8 1


A trip to London 2012 Hier speelt de musical ‘My Fair Lady’ zich af. In 1974 verplaatste de markt zich, maar in de plaats kwam een levendig winkel- en ontspanningscentrum (pubs, boetiekjes, markten, straatkunstenaars, straatanimatie). Hier vind je zowel peperdure artikelen als goedkope snuisterijen. Seven Dials is tegenwoordig een hippe winkelbuurt vlakbij Covent Garden. De Londense Walk of Fame en de theaterbuurt kun je in Covent Garden bezoeken. Neem de metro naar het metrostation Covent Garden.

Soho is een tweede alternatieve buurt nabij Leicester Square. Deze buurt bestaat tegenwoordig vooral uit bars, cafés en koffiehuisjes. Muziekliefhebbers vinden er interessante (vinyl)platenzaken. Jonge Britse ontwerpers hebben er gemeenschappelijke shops waarin ze hun collectie aanbieden. ’s Avonds ontluikt een excentriek nachtleven met talrijke erotiekwinkels en homobars. Londen’s Chinatown sluit naadloos aan bij Soho. Je waant je er even in China met tal van Chinese winkels en restaurants. Het is een kleurrijke buurt in Chinese stijl. Zelfs de straatnaamborden zijn in het Chinees. Metro: Leicester Square Tube Station

This is London calling!

Camden Town is een alternatieve buurten om te shoppen. Camden Lock Market is een alternatieve markt met massa’s kraampjes en stalletjes. Het is een kleurrijke buurt met alle soorten mensen. Camden Town is de verzamelplaats van punks, anarchisten en andersglobalisten. Let goed op je portefeuille en aanvaard niets wat mensen zomaar aanbieden op straat. Wees op je hoede. Metro: Camden Town

8 2


A trip to London 2012 Old Spitalfields Market, of gewoon 'Spitalfields' zoals de markt meestal wordt genoemd is de meest eigenzinnige markt van Londen. De markt staat bekend om zijn unieke, originele spullen. De kraampjes worden vaak bemand door marktkramers die zelfgemaakte creaties aanbieden, wat voor een authentieke sfeer zorgt. Straatmuzikanten brengen een ontspannen sfeer tijdens het snuisteren aan de kraampjes. Bijna alles wat je er kan kopen is home made, fair trade, organisch, bio of een combinatie van die vier. Je betaalt er misschien net iets meer, maar het is ook leuk om weten dat die originele tweedehands sjaal die je net op kop kon tikken niet rechtstreeks uit een container uit China komt. Metro: Aldgate East Tube Station

Portobello Road in Notting Hill is het Carribische hart van Londen. Hier vind je de grootste antiekzaken van Londen. Deze buurt werd heel populair door de film Notting Hill. In de zomer heb je een zwoel carnaval in Zuid-Amerikaanse stijl. Er is een wekelijkse markt op zaterdag. Metro: Ladbroke Grove Tube Station

This is London calling!

Brick Lane is een markt waar alles wat niet te groot en te zwaar is verkocht wordt: dvd’s, gsm’s, boeken, voeding en veel bric-a-brac . Deze buurt heeft ontelbare gaanderijen en marktjes met kraampjes. Het is een ware hotspot op zondag. De buurt heeft een Bengaals tintje, want hier wonen veel Aziatische immigranten. Spittalfields Market is vlakbij. Neem de metro naar Liverpool Street of Aldgate East.

8 3


A trip to London 2012 Harrods is een wereldberoemd warenhuis in Brompton Road in de wijk Knightsbridge. Het is een paradijs voor shoppers: handtasjes, kleding, sieraden, speelgoed. Je kunt werkelijk alles kopen in Harrods. De eigenaren van Harrods zijn Mohammed Al-Fayed en zijn broer, twee rijke Egyptische zakenmannen. Dodi, de zoon van Mohammed Al-Fayed, verongelukte samen met Prinses Diana in Parijs in 1997. Neem de metro naar Knightsbridge. Metro: Knightsbridge Tube Station

8

Street art

Eén man mag zich de peetvader van de street artscène noemen. Banksy is een controversiële graffitikunstenaar en politiek activist. Hij leefde geruime tijd anoniem, waardoor hij steeds meer in de belangstelling kwam te staan. Londen was één van zijn favoriete actieterreinen, hoewel de lokale besturen zijn kunstwerken niet konden waarderen. Veel meesterwerken van Banksy werden verwijderd.

This is London calling!

Street art is waanzinnig populair in Londen. Tegenwoordig kun je een Street Art Tour boeken. De rondgang neemt je mee naar Oost-Londen, waar je kunstwerken van meer dan 40 graffitikunstenaars kunt bewonderen. Street art verandert bijna dagelijks. Oudere werken verdwijnen vaak, omdat de overheid een nultolerantie hanteert tegenover graffiti. Waar muurschilderingen verdwijnen, komt al snel een nieuw kunstwerk. Een Street Art Tour is telkens vernieuwend.

8 4


A trip to London 2012 Banksy gebruikt een typische graffiti- en sjabloonstijl. Hij schuwt de controverse niet: kussende politieagenten, een minnaar die naakt uit een slaapkamer hangt, politieke boodschappen tegen de wereldleiders die niets doen tegen de opwarming van de aarde, … Ratten en apen komen vaak terug in zijn kunstwerken. Zij symboliseren zijn tegenstanders of groeperingen waartegen hij protesteert.

This is London calling!

Banksy hekelt ook de traditionele kunstensector, omdat ze street art vaak beschouwen als vandalisme. Zo herwerkte hij de Mona Lisa van Da Vinci op een radicale manier. Banksy choqueerde vriend en vijand door ongezien een eigen kunstwerk in het British Museum te plaatsen. Na zijn stunt besliste de directie van het British Museum om Banksy’s werk aan de permanente collectie toe te voegen. Andere street artists die Londen als uitvalsbasis kiezen zijn BLU, Flip, Toaster, ROA (een Belg), Invader, Phlegm, Shok-1, C215, Stik, RUN, OBEY, Nawer, Kofie, ad/on, Nagel, …

8 5


A trip to London 2012 Nieuwtjes Nieuwe bussen voor Londen Londen is trots op zijn gloednieuwe stadsbus. De nieuwe dubbeldekker is gebaseerd op de oude wereldbekende Routemaster. De nieuwe bus kreeg een modern design en is optimaal toegankelijk gemaakt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Een milieuvriendelijke hybride dieselmotor stoot de helft minder schadelijke gassen uit dan de oude dieselmotoren. De nieuwe bus werd voor het eerst in gebruik genomen tussen Victoria en Hackney op lijn 38. Bron: Transport For London

This is London calling!

Paramount Pictures plant mega attractiepark in Londen

8 6


A trip to London 2012 De Amerikaanse filmproducent Paramount Pictures wil een entertainmentpark bouwen vlakbij Londen. Het park krijgt naast hotels en restaurants ook concertzalen, theaterzalen en het grootste indoorwaterpretpark van Europa.

Als de projectontwikkelaar 2,5 miljard euro bijeen krijgt, zal Disneyland Parijs er een stevige concurrent bij krijgen. Het Hollywoodpark zou gebouwd worden op de terreinen van de voormalige cementfabriek van Swanscombe Peninsula op 20 minuten rijden van Londen. Het attractiepark opent de deuren in 2018.

Het pretpark zal attracties en achtbanen bouwen rond verschillende films: Mission Impossible, Indiana Jones, Top Gun, Star Trek, Paranormal Activity, Tomb Rider, Sponge Bob Square Pants en Transformers. Bron: Fox News

This is London calling!

The Shard opent in 2013 de deuren voor het grote publiek

8 7


A trip to London 2012 Londen heeft er een nieuwe bezienswaardigheid bij. The Shard, Engels voor scherf of glasscherf, opent in 2013 de deuren voor toeristen en bezoekers. Eigenlijk heet de wolkenkrabber Shard London Bridge, omdat het gebouw dicht bij London Bridge staat. The Shard is het hoogste gebouw in Europa en biedt een fenomenaal panoramisch uitzicht over Londen. Bron: London Blog

Drijvend wandelpad op de Thames

Boris Johnson heeft plannen om een drijvende wandelweg op de Thames aan te leggen. De nieuwe attractie moet St-Paul’s Cathedral met Tower Of London en Tate Modern verbinden. De drijvende wandelweg, River Park Thames, zou parallel lopen met Millennium Bridge.

Bron: BBC News

This is London calling!

Het drijvende vlot moest klaar zijn tegen de start van de Olympische Spelen, maar de plannen liepen vertraging op. Critici namen het uitzicht van de drijvende wandelweg op de korrel. Het drukke waterverkeer op de Thames gooit roet in het eten. De projectontwikkelaar werkt aan een nieuw ontwerp. Het is de bedoeling om deze nieuwe attractie op korte termijn te realiseren.

8 8


A trip to London 2012 Futuristische plannen voor een drijvende ‘Boris Island’ luchthaven

Een architectenbureau onthulde een futuristische visie voor een drijvende luchthaven in de monding van de Thames. De plannen voor de London Brittannia Airport door Global Firm Gensler tonen drijvende pontons met starten landingsbanen die verankerd zijn in de zeebodem.

De luchthaven van Heathrow zou in dat geval de deuren sluiten. De site zou omgetoverd worden tot een eco housing site waar 300.000 mensen gehuisvest kunnen worden. Bron: The Daily Mail

This is London calling!

De check-in terminals zouden op het land gebouwd worden: 2 aan de noordelijke en zuidelijke kant van de riviermonding en 1 tussen Canary Wharf en het Olympisch Park. Hogesnelheidstreinen zouden de luchthaven met het centrum verbinden.

8 9


A trip to London 2012 9

Ontspanning

BEKENDE GEBOUWEN Even testen… (van links naar rechts, rij per rij) 1

………………………………………………..…………………..

2

………………………………………………..…………………..

3

………………………………………………..…………………..

4

………………………………………………..…………………..

5

………………………………………………..…………………..

6

………………………………………………..…………………..

7

………………………………………………..…………………..

8

………………………………………………..…………………..

9

………………………………………………..…………………..

10

………………………………………………..…………………..

11

………………………………………………..…………………..

Big Ben

Piccadilly Circus

Covent Garden

Science Museum

British Museum

St Paul’s Cathedral

Westminster

Chelsea Arsenal

Tower Bridge

Madame Tussaud’s

Trafalgar Square

Tower of London

Buckingham Palace

Camden

Canary Wharf Harrods Horse Guards Hyde Park London Eye

Wembley

Wimbledon Underground

This is London calling!

WOORDZOEKER

9 0


A X A A S C I E N C E M U S E U M E T S

N L P S T P A U L S C A T H E D R A L N

L A M C O V E N T G A R D E N N E K G S

G N P I C C A D I L L Y C I R C U S I F

I E R E C C E O F E A A E S L E H C Q G

X S E N P A Q I A W P N C D I V I U Y X

C R T N J E Y E L B M E W U U Q O N T O

L A S D O R R A H O A E T A B N A D O J

M S N O B R I T I S H M U S E U M E W G

L D I A T R A F A L G A R S Q U A R E U

U R M O R N H I E V N E H U M O O G R G

T A T K G Y E T T A I E Y T A F C R O R

T U S R J T W B I P K Y B E I E E O F O

S G E A L S X H G P C J J M N E O U L L

R E W P Z S K S A I U Z N A E O N N O B

Y S Z E F T O W E R B R I D G E D D N W

L R P D E A L C E A F R E A D S X N D I

M O G Y O Q S D S D Y W I M B L E D O N

S H N H E I P Q N N I W A G E I R H N L

V E O O M A W L S I E C E S G V C R A E

Tips voor een trip in Londen  

Reisboek studiereis VTI Sint-Lucas

Tips voor een trip in Londen  

Reisboek studiereis VTI Sint-Lucas

Advertisement