Page 1

Immersive space Werkboek Stijn Schouten 503835


inhoudsopgave Inleiding 03 Opdracht 1, immersive spaces 04 Opdracht 2, voowerpen in een ruimte 10 Opdracht 3, brainstorm 16 Opdracht 3, mindmapping 23 Opdracht 4, research characters 28 Opdracht 4, research landschap 30 Opdracht 5, synopsis 32 Opdracht 6, standpunt & belichting 38 Opdracht 7, teken een boom 40 Opdracht 8, storyboard 42


Inleiding

Ik heb voor het vak Immersive Space een digitaal werkboek bijgehouden, waarin ik alle opdrachten voor het vak heb gezet. Deze opdrachten zijn gaandeweg de course gemaakt en vormen mijn uiteindelijke flash movie.

3.


4.

Avatar

Hallelujah Mountains


immersive spaces Type: Film Producent: James Cameron Jaar: 2009

Die vliegende eilanden van de film avatar geven een dromerige sfeer weer. Een wereld die ergens kan bestaan, maar die wij niet kennen. Door het gebruik van realistische kleuren en flora krijg je toch wel het gevoel dat het echt is. De vormgeving van de wereld zorgt ervoor dat het beeld toch realistisch lijkt en avontuurlijk is.

5.


immersive spaces Type: Film Producent: Peter Jackson Jaar: 2002

6.

Op deze foto is goed te zien hoe Mordor eruit ziet, het is de hel op aarde. De sfeer word gecreeerd door de lava die over de hele stad te zien is, maar ook door de rook, bliksem en de donkere sfeer die neergezet zijn voegen allen toe aan deze wereld vol onheil. Omdat deze wereld zo onnatuurlijk is dat hij niet echt kan zijn, word hij ondersteund door activiteiten die wij op aarde ook kennen, vulkanisme bijvoorbeeld.


7.

Lord of the Rings Mordor


8.

Street art

Magma op straat


immersive spaces Type: Kunst Opdrachtgever: Auckland City Council Jaar: Onbekend

Wanneer je op een bepaalde manier kijkt naar dit kunstwerk, lijkt het net echt, alsof je er in kan trappen. Maar je kunt echt over het kunstwerk heen lopen. Het lijkt echt, maar is het niet. De optische illusie zorgt ervoor dat het door kleurgebruik driedemensionaal word waargenomen.

9.


voorwerpen in een ruimte

10.

Voor deze opdracht moest ik 3 voorwerpen in een lege ruimte plaatsen met schaduweffecten. Ik heb voor de zekerheid twee uitwerkingen gemaakt omdat ik bij mijn eerste ontwerp niet zeker ben of hij voldoet aan de opdrachteisen. Allereerst zal ik je de lege ruimte laten zien waarin ik de voowerpen in heb geplaatst.


11.

Lege ruimte

Voorwerpen in een ruimte


12.

Inside the shadows

Voorwerpen in een ruimte


voorwerpen in een ruimte

Dit ontwerp heb ik gemaakt naar aanleiding van de opdracht om een immersive space te maken. In de opdracht werd gezegd dat er schaduwen gemaakt moesten worden rondom de 3 voorwerpen. Ik heb ervoor gekozen om de voorwerpen als schaduw te zien. Hierdoor ontstaat er een vreemde sfeer rondom de immersive space.

13.


voorwerpen in een ruimte

14.

Het opnemen van de telefoon als je alleen thuis bent. Soms verwacht je dat aan de andere kant van de telefoon een moordenaar zit te hijgen. Kortom je weet niet wat je kunt verwachten. Ik heb in deze space laten blijken dat de gedachtengang voor het opnemen van de telefoon alles kan zijn. Van slecht nieuws tot aan een promotie. Of dat een man met een hoofd van een adelaar je katachtige hond heeft gevonden. Alles is mogelijk!


15.

Pick up the phone!

Voorwerpen in een ruimte


16.

Brainstorm

De vragen beantwoorden


brainstorm

In dit hoofdstuk zal ik het hebben over het brainstormen naar het concept en hoe dat mij gaat helpen aan naar de Immersive Space. Ik ga mijzelf een aantal vragen stellen waarop ik ook antwoord geef. Als laatste zal ik nog een alfabet brainstorm maken.

17.


1. Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? De eerste ruimte die ik mij kan herinneren is mijn zolder in het huis bij mijn ouders toen ze nog bij elkaar woonden, en in dit huis.

18.

2. Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? In de ruimte was veel lego om mee te spelen, en er was een computer voor mij. Ook kan ik mij herinneren dat ik een bureau had waar ik allerlei tekeningen maakte en waar ik vaak op klom om bij het raam naar buiten te kunnen. Zodat ik mijn ouders niet hoorde ruziĂŤn. 3. Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? De grootste ruimte waarin ik ooit geweest ben is het Rembrandt theater in Arnhem. Ik kan me verder geen grotere ruimten bedenken waar ik geweest ben. 4. Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? De kleinste ruimte waar ik ooit geweest ben is een kast die vroeger bij mijn vader stond, wanneer we verstoppertje speelden ging ik daar altijd in verstoppen.


5. Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Wanneer er een goede sfeerverlichting hangt en veel vrienden die je kent aanwezig zijn. Word de ruimte voor mij zelf ook meteen gezellig en leuk. Het gaat bij mij meer om de inhoud dan de rest. Bijvoorbeeld wanneer er een grote flatscreen tv staat en een playstation 4 hoor je mij niet klagen. Ook in de Amsterdam ArenA naar Ajax kijken vind ik niet bepaald erg. 6. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Wanneer het erg donker is in ruimtes vind ik het al snel niet prettig. Het zorgt ervoor dat ik geen oriĂŤntatievermogen meer heb, waardoor ik me niet fijn voel. Je weet niet wat zich aan de andere kant van je kamer bevind, en als iets valt schrik je beduidend veel sneller. 7. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstelling van maken? De grootste ruimte die er is. Het heelal. Ik kan me helemaal voorstellen hoe het daar uit moet zien. Allerlei sterrenstelsels de geschapen zijn door gigantische botsingen.

19.


8. Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Er zijn wel eens van die ruimtes in films, dat een hoofdpersoon bijvoorbeeld onder water zwemt en ineens een grot ziet die naar boven gaat. Waar toevallig ook het water op houdt. Een grot onder water waar het toevallig ook nog aardig licht is en veel groen kent. Misschien herken ik dit scenario uit een tekenfilm, dat is erg goed mogelijk.

20.

9. Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film? Beschrijf die. Ik weet de film niet meer precies, maar het was een film die ging over poppen die ineens in leven werden gewekt. De poppen stonden in een soort van omhulsel en begonnen ineens te bewegen in een grote lege ruimte. Deze poppen stonden op elkaar gestapeld tegen de muren. 10. Kun je je nog een ruimte in een feel-good movie herinneren? Beschrijf die. De enige ruimte van een feel-good movie die me te binnen schiet is Daddy Day-Care. Het is een comedy waarin Eddie Murphy de oppasser speelt in zijn huis vol oppaskinderen.


11. Wat is jouw ideale ruimte? Een ruimte waarin totale rust heerst, ik ben iemand die goed tegen drukte kan en zelf ook aardig druk is, maar het fijnste vind ik wel om na een lange dag school even rustig achterover te bengelen. Het is de ideale ruimte omdat ik het gevoel heb dat deze ruimte mij ook helpt. 12. Wat is jouw favoriete ruimte? De Amsterdam ArenA, zonder enige twijfel. Als fan van Ajax ben ik er een paar keer geweest, en het geluid dat wordt weerkaast door de akoestiek van het stadion is geweldig. De sfeer die heerst in deze ruimte is voor mij onmogelijk om te beschrijven. 13. Wanneer spreek jij van een ruimte? Wanneer er een gevoel heerst dat je ergens binnen staat, of bent. Dit hoeft niet te betekenen dat er een dak boven je hoofd moet zijn, integendeel. Mijn favoriete ruimte is de ArenA, en daar is het dak ook bijna altijd open. Of het heelal, wat “de� ruimte is.

21.


22.

14. Noem 11. Wat is een jouwruimte idealeuit ruimte? je fantasie. Eenruimte De ruimtedie waarin ik nutotale ga noemen, rust heerst, is ookiktevens ben iemand mijn concept die goed tegenmijn voor drukte immersive kan en zelf space. ookIk aardig noemdruk het “de is, maar molshoop”. het fijnste vind ik wel Vroeger toen omikna klein eenwas, lange had dag ik school altijd hele even creatieve rustig achtergedachtover en over te bengelen. wat er nouHet onder is dedie ideale molshoop ruimtezat. omdat Er lagen ik hetnamelijk gevoel heb dat altijd overal dezeenruimte nergens mij molshopen ook helpt. op ‘t Hilgelo in Winterswijk (een meer bij mijn geboorteplaats). Ik dacht altijd dat 12.mollen de Wat isdie jouw onder favoriete de grond ruimte? leefden hetzelfde deden als wij De Amsterdam mensen, maar dat ArenA, we dat zonder nooitenige zouden twijfel. kunnen Als fan zien, van datAjax ze ben een ook ik erkeuken een paar enkeer een geweest, slaapkamer en het hadden. geluid dat wordt weerkaast door de akoestiek van het stadion is geweldig. De sfeerWat diewas heerst deze ruimte is voor onmogelijk om te 15. de in grappigste ruimte diemij je kent? beschrijven. De leukste en grappigste ruimte waar ik ooit ben geweest is de Storm. Dit is een theater in Winterswijk. Destijds had Bert 13. Wanneer Visser een voorstelling spreek jij en vanhad eenikruimte? mij helemaal kapot gelachen Wanneer om die vent. er een Sindsien gevoelals heerst ik aan dat het jetheater ergens denk, binnen denk staat, ik ook of bent. aan meteen Dit hoeft de voorstelling niet te betekenen van Bertdat Visser. er een dak boven je hoofd moet zijn, integendeel. Mijn favoriete ruimte is de ArenA, en daar is het dak ook bijna altijd open. Of het heelal, wat “de” ruimte is.


Mindmap

Getekende wereld

Vrolijk Grappig Fantasie Origineel Bedacht Jong Kleurrijk Kunst

Grote ogen Cartoons Droom Fictie Sprookjes Spraakwolken Strips Dieren die praten

23.


Mindmap

Horror wereld

24.

Eng Duister Griezelig Horror Thriller Knarsende geluiden Pratende babies Donker

Schreeuwende mensen Zacht druppelende kraan Frankenstein Vampieren Vervallen huizen Gebarricadeerde ramen Bloedvlekken Lijken


Mindmap

Apocaliptische wereld

Radioactieve lucht Zombies Vervallen wereld Mos over de wegen Begroeiing in de stad Ramen uit de gebouwen Vervuild Gevaarlijk

Metaal Barricades Safe-zones Puin Leeg Infectie Ziektes Uitsterven mensen

25.


Alfabetische mindmap

Getekende wereld - De Molshoop

26.

Van alle werelden heb ik de getekende wereld gekozen, omdat ik dan zelf alles kan gaan ontwerpen. Het concept van de Molshoop heb ik daarbij bedacht. Het gaat over het leven wat de mol leeft onder zijn molshoop. Als kind stelde ik me altijd voor dat ze onder de molshoop net als wij mensen leefden. Het idee dat er van alles onder die molshoop kan zitten is erg immersive, en daarom heb ik gekozen hiervan mijn immersive space te maken.


Aarde Bedacht Cartoons Dieren Effen Fantasie Getekend Humor Inspiratie Jong Kleurrijk Leuk Molshoop

Natuurlijk Origineel Papier Quatsch Ruimtelijk Strips Tekenen Uurwerk Vrolijk Wereld Xtra Yellow Zacht

27.


28.

Characters

Hoe ontwerp je een karakter?


Moodboards & research Characters

De karakters van mijn immersive space moeten echt cartoony lijken. Dat wil ik zelf heel graag. Om hiervoor te zorgen heb ik onderzocht hoe deze karatkers vaak neergezet worden, makkelijk gebruik maken van kleuren en een schaduweffect op het lichaam. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van vergrote delen van het gezicht. De ogen zijn hiervan vaak de klos. Deze worden dan vaak ook gigantisch weergegeven op een karakter uit een cartoon. Dit wil ik in mijn immersive space terug laten komen bij mijn ontwerpen voor de mollen.

29.


Moodboards & research Landschap

30.

Het landschap van mijn immersive space gaat ongeveer zo worden als het moodboard weergeeft. De afbeelding met 1 boom op de achtergrond geeft het beste weer hoe ik wil dat mijn wereld er uit gaat zien. Heuvelig, blauwe lucht en een stralende zon. Ook wil ik aan het landschap een aantal dingen nog gaan toevoegen als; een postbus, een bord met daarop wie er in de molshoop wonen en nog wat planten en bomen om het landschap af te maken.


31.

Landschap

Hoe ontwerp je een landschap?


Synopsis

Beschrijving wereld

32.

De Molshoop ligt op een groot open gebied met veel bomen en bosjes. Het is een wereld waar niet mensen, maar mollen leven. Alles wat wij hebben, hebben zij ook. Het zijn de intilligente wezens van deze wereld. Onder de molshoop zijn namelijk heuze slaapkamers te vinden en een woonkamer. Ook praten de mollen en kunnen ze schrijven en lezen.


Synopsis Visie

Mijn visie is om ervoor te zorgen dat de kinderen die dit willen gaan spelen, zien dat dieren geen wezens zijn die geen gevoelens hebben, of die absoluut geen gedachten kunnen hebben. Ook wil ik de fantasie van de doelgroep van deze immersive space vergroten.

33.


Synopsis

3 Ruimtes

34.

De eerste ruimte van de Molshoop is wanneer de flashgame start. Je begint bij de voordeur van de molshoop en komt de vader tegen van het kind, deze zegt dat hij het kind kwijt is, en jouw hulp nodig heeft om hem te zoeken. Vervolgens ga je door de volgende ruimtes heen om te kijken waar hij zit. Uiteindelijk zit hij in een kast in zijn slaapkamer. Ruimte 2 is de woonkamer en Ruimte 3 is zijn slaapkamer.


Synopsis Sfeer

De sfeer van de molshoop is erg kinderlijk en kleurrijk. Het is bedoeld als flashgame voor kinderen. Ook wordt het een erg vriendelijk ontwerp, de karakters zelf stralen normale emoties uit. Er zit dan ook niets engs in de movie om ervoor te zorgen dat de goede sfeer behouden wordt.

35.


Synopsis

Vormgeving

36.

Ik heb gekozen voor een cartoonachtige getekende vormgeving. Ik vindt het ontwerpen van karakters en van een omgeving erg leuk om te doen en heb er zodanig voor gekozen om mijn vormgeving als cartoony uit te stralen. Meubels zullen bijvoorbeeld niet recht zijn, maar een beetje scheef getekend en een beetje overdreven in sommige gevallen.


Synopsis

Interacties

De gebruiker kan in ruimte 1 allerlei appels en bladeren aanklikken, deze zullen vallen. De postbus is open te maken en de gebruiker kan door op de moslhoop te klikken naar ruimte 2. In ruimte twee kan de gebruiker een portret aanklikken en een klok, deze gaan beide open. Daarna kan de gebruiker de deur open maken om naar ruimte 3 te gaan. In ruimte drie kan de gebruiker op een bal klikken, deze stuitert weg. Ook kan er op de kledingkast geklikt worden, deze gaat open. Vervolgens kan je op het kind klikken, deze springt er dan uit.

37.


standpunt & belichting 5 foto’s

38.

Ik vertel hier over 5 foto’s van de 8 die door mij gemaakt zijn. 2. Ik het schaduweffect apart genomen van het voorwerp. De inspiratie hiervan was opdracht 2. 3. Ik heb door een glazen bol gefotografeerd. 4. Hier heb ik met flits het voorwerp in een kijkdoos gezet. Dit was een methode die werd aangeraden. 5. Hier heb ik door een glazen voorwerp gefotografeerd. Door het glazen voorwerp zie iets heel raars. 7. Hier heb ik ervoor gezorgd dat het voorwerp immens lijkt, door het camerstandpunt.


39.

Standpunt & belichting 3 Verschillende manieren


40.

Vormgevingsonderzoek Stijlonderzoek 5/6 filters


Stijlonderzoek 5/6 filters

Omdat ik een getekende immersive space ga maken was dit een erg lastige oefening voor mij. Ik heb de eerste 4 stoelen tot aan NOISE uitgezocht en gekeken of het bij mijn concept/immersive space paste. De getekende/gefotografeerde/geschetste stijl kwam hierin terug. Alleen de laatste twee filters heb ik gekozen omdat ik niks anders kon vinden wat met een getekende stijl te maken had.

41.


storyboard De 3 ruimtes

42.

Vanuit de synopsis en mijn voorgaande onderzoeken heb ik een verhaal en een stijl gevonden die ik ga gebruiken in mijn immersive space. In dit hoofdstuk ga ik alle 3 de ruimtes bespreken en de interacties aangeven in de ruimte zelf.


43.

Immersive Space Storyboard


44.

1. Wanneer een appel aangeklikt wordt, valt deze.

2. Wanneer een blad aangeklikt wordt, valt deze.

3. Wanneer de mol aangeklikt wordt, gaat deze naar beneden, en wanneer twee keer geklikt wordt, je naar de volgende ruimte. Waar je het 4. Wanneer de 5. De wolken gaan kind moet zoeken postbus aangeklikt gaan heen en weer wordt, gaat deze over de ruimte, ze open. bewegen.


storyboard Ruimte 1 5.

5.

2.

1.

45. 4.

3.


storyboard Ruimte 2

2.

5. 1.

46.

4.

6. 4. 3.


1. Wanneer het 2. Wanneer de trap 3. De ouders van portret aangeklikt aangeklikt wordt, ga het kind knipperen wordt, valt deze. je terug naar boven. met hun ogen.

47.

4. Wanneer de deur 5. De lamp knippert 6. De klokdeur kan aangeklikt wordt, ga keer op keer en opengaan om te je naar de volgende stopt niet. kijken of het kind ruimte daar zit.


1. Wanneer er op de 2. De lamp knippert 3. De wekker gaat deur geklikt is, ga je telkens en houdt af wanneer er op terug naar ruimte 2. niet op met op. geklikt is.

48.

4. Wanneer de bal 5. Wanneer de aangeklikt wordt, kastdeur aangeklikt valt deze en stuit- wordt, gaat deze ert hij ook uit het open. scherm.

6. Wanneer de deur open is, kan er op het kindje geklikt worden, deze springt er dan uit.


storyboard Ruimte 3

6. 2. 3. 4.

5.

1.

49.


Einde

Werkboek Immersive Spcae  

Stijn Schouten HAN 503835

Werkboek Immersive Spcae  

Stijn Schouten HAN 503835

Advertisement