Page 40

40

business magazine on innovation, leadership, strategy and vision

Jean Volders, CEO bij Topcom Europe: “We aanvaarden geen enkele klant die niet gescreend is. En elke klant krijgt zijn eigen credit limit.”

Topcom is een Belgisch bedrijf dat in Heverlee is gevestigd. Het is voornamelijk actief in twee sectoren: communicatie (vooral digitale telefonie en walkie talkies) en ‘verzorging’. “Wij zijn commerciële organisatie en brengen oplossingen naar de markt die we in eigen beheer hebben”, vertelt Jean Volders. “De productie is uitbesteed en vooral in China gevestigd.” De klanten van Topcom zijn nu grote retailers (Mediamarkt, Lidl, Aldi,…), grossisten en distribu-

Voor onze business uiteraard wel. En die staat op dit moment onder serieuze druk. We proberen ons wat anders te profileren met de oplossingen die we volgend jaar op de markt zullen brengen. Meer B2B dus, vooral in de care-sector naar twee doelgroepen: ouderenzorg (Sologic branded) en kids (Kidzzz branded). Met twee bijkomende nieuwe oplossingen gaan we die doelgroepen ten volle exploreren: een stralingsvrije babymonitor, die via het internet je baby kan tonen en een digitaal alarm care systeem waarbij de alarmknop ook kan spreken. Samen met onze leveranciers ontwikkelen we oplossingen die we per doelgroep op de markt brengen.” Wat is de evolutie van jullie omzet de afgelopen jaren? “Die gaat voortdurend omlaag. In vergelijking met 2007 zullen we dit jaar zo’n 10 miljoen euro minder omzet draaien. In twee jaar tijd zijn we van 80 naar 52 medewerkers afgeslankt.

“Debiteurenopvolging heeft de afgelopen jaren meer aandacht gekregen. We hebben het sales departement er actief bij betrokken.”

Executive summary De omzet van Topcom Europe is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Het personeelsbestand is afgeslankt en vanaf volgend jaar richt het bedrijf zich volop op twee doelgroepen: ouderenzorg en kidzzz. Daarmee slaat Topcom een nieuwe weg in en dat is nodig om de grillen van de economie te doorstaan.

www.cxonet.be

Debiteurenopvolging heeft de afgelopen jaren wel meer aandacht gekregen. We hebben het sales departement erbij betrokken en ze er zelfs op geïncentiveerd. Ze hebben een volledig overzicht van de betalingstoestand per klant. Welk bedrag dat er openstaat en hoe lang. Als er een herinnering voor betaling naar de klant gaat, wordt er altijd eerst met sales overlegd. We beschouNieuwe positionering Is jullie business conjunctuurge- wen het ook als een extra contact met de klant, ook al gaat het om voelig? “Conjunctuurgevoelig maakt voor debiteurenopvolging. In het buicredit management niet veel uit. tenland moet je ook de lokale taal teurs. Voor bepaalde producten in de communicatie is Topcom ook in het B2B-segment actief. Volders: “In België hebben we 32 medewerkers. Wereldwijd zijn dat er 52. In Zweden, Spanje-Portugal, Slovakije en Hong-Kong hebben we verkoopkantoren. Onze omzet ligt grosso modo tussen 30 en 35 miljoen euro.”

beheersen dus sales hebben we daar sowieso nodig.”

Afbetalingsplan Hoe ziet jullie beleid eruit op het gebied van credit management? We hebben een vrij strikt beleid waarmee we ons risico voor de distributiekanalen proberen te beheren. We aanvaarden geen enkele klant die niet gescreend is. En elke klant krijgt zijn eigen credit limit. Daarvoor hebben we een credit manager in dienst. De medewerkers van sales zijn ook heel nauw betrokken bij heel het credit management beleid. Zij kennen de klant het best en kunnen eventueel problemen detecteren.” Krijgen jullie te maken met wanbetalers? “Omdat we er streng op toezien, hebben we sinds twee jaar geen enkel faillissement bij onze klanten gekend. Voor de screening kopen we informatie in bij Coface en Atradius. Via Atradius worden ook transacties verzekerd. In bijvoorbeeld Griekenland en de Oost-Europese landen worden risico’s strenger beheerd.” Zijn er klanten die uitstel van betaling hebben gevraagd? “Dat krijgen ze van ons niet. Als een klant in betalingsmoeilijkheden zit, zijn we wel bereid om een afbetalingsplan op te stellen. Maar zodra we dat doen, zien we erop toe dat het rigoureus wordt nageleefd.” Hoe zijn de relaties met de banken? “We werken samen met KBC en Dexia voor alle bankactiviteiten. Dank zij de positieve cash flow kunnen we onze leningen terug betalen. Binnen anderhalf jaar zijn we van de leningen verlost.”

December 2011 - january 2012

CxO Magazine 99  

business magazine on strategy, vision and leadership