CxO Magazine Digital - Aug-Sept 2015

Page 25

25

GENERAL MANAGEMENT

BUSINESS MAGAZINE ON INNOVATION, LEADERSHIP, STRATEGY AND VISION

neerzette en dit heeft als onrechtstreeks gevolg dat de meerderheid van de leidinggevenden in die bedrijven lineaire denkers zijn. Alles wordt in processen en procedures gegoten en deze worden voortdurend verbeterd. Mensen zijn resources en deze moeten zo efficiënt mogelijk werken. In een dergelijke context heeft een beelddenker het moeilijk, maar toch is het niet ondenkbaar om het hoofd boven het maaiveld uit te steken en, vooral als er grote problemen zijn, aan te tonen dat de talenten van een beelddenker de redding kunnen brengen. Zo heb ik zelf meermaals de vrijheid gekregen om grootse zaken te verwezenlijken, enkele voorbeelden: • als proces engineer volledig nieuwe producten ontwikkelen, implementeren en uiteindelijk in de markt zetten met een succes-ratio van 90%. • als business architect een miljoenenproject in software-ontwikkeling opnieuw op de rails zetten, met een Indische partner en uiteindelijk succesvol implementeren.

VERANDEREN ZONDER TE BREKEN “Mijn belangrijkste boodschap rond beelddenkers is de waarde die ze hebben voor bedrijven. De huidige economische context, de globalisatie maar vooral de ratio van veranderen brengen nagenoeg alle bedrijven in moeilijkheden. Innovatie is de nieuwe graal; nieuwe technologieën en/ of producten worden zelfs ‘disruptief’ genoemd omdat ze de markt op zijn kop zetten. Niet meer in 10 of zelfs 5 jaar. Neen, soms binnen het jaar. Traditionele, lineaire manieren om een bedrijf aan te passen aan een veranderde markt duren gewoon te lang; voor de aanpassing effect kan hebben is de wereld opnieuw veranderd. Beelddenkers zijn niet lineair, geef hen de vrijheid en het vertrouwen en zij zijn wel in staat om snel en vooral gepast te handelen. De juiste reactie is hier belangrijk, minimale actie om snel en doelmatig alleen dat te veranderen wat nodig is.

EXECUTIVE SUMMARY. “De wereld draait steeds sneller, innovaties volgen elkaar in sneltempo op. Veel bedrijven werken echter op een lineaire manier, ze reageren pas achteraf in plaats van te anticiperen. Beelddenkers kunnen bedrijven hierbij helpen, maar ze stuiten nog te vaak op onbegrip en vooroordelen. Geef hen kansen, en ze zullen een positieve invloed hebben op de werking van het bedrijf.”

Moeten beelddenkers nu plots de leidinggeven- info@cxonet.be den worden in alle bedrijven ? Neen. De talenten van lineaire denkers zijn ook noodzakelijk binnen een bedrijf. Het onevenwicht moet volgens VRIJHEID “Vrijheid is erg belangrijk. Een beelddenker mij echter wel hersteld worden.” kan niet functioneren als hij of zij in een vakje geduwd wordt en gewoon de processen en procedures moet volgen. Bedoel ik hiermee carte blanche? Neen. Ik bedoel hiermee de vrijheid tot handelen, vaak buiten de betreden paden, maar nog steeds met een vast doel en eventueel zelfs WILT U OOK een vaste planning en/of budget voor ogen. Ik heb zelf ondervonden dat ik optimaal functioneer als er grote problemen zijn, hoe complexer de taak, hoe liever ik ze opneem. Hierbij horen wel het vertrouwen en de vrijheid. Worden deze niet gegeven, dan kan ook ik het moeilijk krijgen. Opgeven ligt echter niet in mijn natuur en net in mijn moeilijkste momenten leerde ik de belangrijkste lessen, zoals de ontdekking dat ik een beelddenker ben en hoe ik eigenlijk het best communiceer met lineaire denkers. Mijn belangrijkste boodschap aan beelddenkers is dan ook de volgende: “Wees je bewust van jouw communicatie, bereid grondig voor en probeer het hele verhaal, hoe groot of compex ook, samen te vatten op 1 pagina.”

AUG/SEP 2015

WETEN OF U EEN BEELD-DENKER BENT? Klik hier en doe de test. Enkele bekende beelddenkers: Agatha Christie Walt Disney John F. Kennedy Whoopie Goldberg Albert Einstein

WWW.CXONET.BE