Page 1

digitaal werkboek

ST N PETERS SENGERS


inleiding

Minus is more

Inhoudsopgave medium kanalen

2

inspirerende portfolio’s

3

personal dna

7

mindmap multimediadesign

8

personal brands

9

persoonsmerkanalyse

10

recensie Ruud Boer

11

digitaal moodboard

12

transmedia projecten

13

typografie

17

monogram

21

merkstijl

22

merkuiting

23

excursie

26

“Toen “Toenhij hijtwee tweewas waskon konhij hijal alle op automerk straat, aanlogo’s de hand uit elkaar van houden!” het embleem, aan-wijzen welke auto van welk merk was.” Zo overtuigd mijn vader al onze familieleden en kenissen nog steeds ervan dat ik de juiste studiekeuze heb gemaakt. Één van die kenissen is Erik van der Ven, eigenaar van communicatiebureau Di-Visie. Daar heb ik in 3 HAVO stage gelopen en toen ondekte Erik mijn talent voor het herkennen van logo’s en het oncijferen van de betekenis en achterliggende gedachtes. Iets meer dan een jaar later ging ik opzoek naar een studie. Al gauw kwam ik terecht bij Communication & Multimedia Design. Ik ben toen naar een open dag geweest, maar ik was nog niet helemaal overtuigd. Ik heb verder gekeken maar niks sprak me zo aan als CMD. Toen heb ik besloten om een meeloopdag te doen op de Avans in Den Bosch. Die school sprak me niet aan dus toen ben ik uiteindelijk bij de HAN terecht gekomen. Nu ben ik inmiddels een paar weken aan de gang en presenteer ik vol trots mijn digitale werkboek van het vak Multimedia Design!

Ik en mijn zus op vakantie, afgelopen zomer.


medium kanalen

De grootste videosite ter wereld, met zeker de meeste gebruikers. Makkelijkste site om te uploaden, ik heb er zelf ervaring mee. Ik ga mijn brandfilm uploaden op YouTube en ik kan YouTube heel makkelijk linken met Twitter. www.youtube.com/user/IJDesign

Medium waarop men korte berichten van maximaal 140 tekens plaatst. Heel direct, je hoeft alleen volgers binnen te halen. Ik ga het gebruiken om quotes als, “Simplicity is the ultimate sophistication” van Leonardo Da Vinci, te posten.Ook kan ik plaatjes linken, die ik dan ook post op Pinterest. Linken met Pinterest en YouTube is makkelijk. Ik weet dat er op mijn poster een ander account staat, ik had voor het drukken helaas niet gezien dat die bezet was. www.twitter.com/user/DesignIJ

Een blogsite waar je heel makkelijk je eigen Pinboard bij kunt houden. Het is een soort van muur waar je plaatjes op kunt posten. Je kan reposten van andere mensen, door te zoeken naar bijvoorbeeld “simple design.” Ook kun je zelf plaatjes uploaden. Ik ga dit gebruiken voor mijn personal brand doormiddel van het plaatsen van voorbeelden van hoe mooi ‘less is more/minus is more’ kan zijn. www.pinterest.com/peterssengers


inspirerende portfolio’s Shepard Fairey Een Amerikaanse grafisch designer/illustrator. Hij is vooral bekend van zijn ‘Hope’ poster, die hij gemaakt heeft om Obama te ondersteunen tijdens de verkiezingen in 2008. Zijn stijl spreekt mij heel erg aan. Hij gebruikt strakke vormen en warme kleuren. Het lijkt soms op propaganda uit de jaren 40’/50’. Veel van zijn kunst heeft betrekking op slechte dingen die aan de gang zijn ergens in de wereld, zoals oorlog, hongersnood, natuurrampen etc. Het heeft altijd een diepe achterliggende gedachte. Ook is hij bekend van ‘Obey’. Dat woord gebruikte hij vaak in zijn kunst, maar het wordt nu ook vaak gedrukt op kleding.

Fairey’s Obama Hope poster, gemaakt tijdens de verkiezingen in 2008.

Occupy Protestant, de obrengsten hiervan gingen naar Occupy Wall Street.

Fairey heeft een eigen website, daarop verkoopt hij zijn kunstprinten, en hij blogt erop. Ook heeft hij een Twitter account, hij wordt gevolgd door ruim 120.000 mensen. Hij heeft een Facebook account aangemaakt, en heeft al bijna 100.000 likes bij elkaar. Ik heb echter niet het idee dat hij er vaak iets op post. Onder zijn alias “Obey Giant” heeft hij een Facebook account met 545.000 likes. Hierop post hij nog vaak kunst.

Dit heet “Dualty of Humanity.” Fairey doelt hiermee op het “don’t fight violence, with violence.” Dit is iets waar ik ook voor sta. Hij heeft hier ook rood gebruikt, voor warmte maar ook voor gevaar. Het spreekt mij erg aan.

“Make art, not war.”

- Shepard Fairy


Adham Cannaway De combinatie tussen de C & de I kant is volgens mij vrij uniek, ik denk niet dat er veel designers zijn die beide onder de knie hebben. Ik wil zelf eigenlijk hetzelfde bereiken, daarom spreekt het werk van Cannaway mij sowieso al heel erg aan. Ik denk dat een designer die zijn eigen ontwerp om kan zetten tot een eindresultaat zonder tussenpersoon meer waard is. Zo worden communicatiefouten voorkomen en het kost voor de opdrachtgever misschien minder geld. Hij heeft een heel proffesionele stijl. Zijn design is heel overzichtelijk en strak, maar toch gebruikt hij ronde vormen. Er zijn veel gradients gebruikt, zoals hieronder te zien. Dit geeft het een moderne, minder platte look.

Dit is een pagina header voor een website die Adham Cannaway ontworpen en gemaakt heeft. Het is strak, maar toch heeft hij ronde vormen gebruikt. Bijvoorbeeld in de knop: “Upgrade Plan.� Ook in het logo heeft hij dat gebruikt. Hier komt de gradient ook weer in terug. Ik vind deze stijl erg mooi, het doet me denken aan de Twitter webpagina.

Dit is de header van de website van Adham Cannaway. Hij presenteert zichzelf in zijn eigen stel. Strak, met een gradient maar toch met ronde vormen. Hij maakt dus gebruik van een website, Facebook, Twitter, Dribbble en LinkedIn. Persoonlijk heb ik hem gevonden via Issuu, en ben daarna naar hem opzoek gegaan op het internet.


Jean Graton

Auteur van de Michel Vaillant stripboek serie. Vroeger las ik deze serie erg veel. Het heeft mij ge誰nspireerd om te gaan beginnen met tekenen. Zo heb ik ook mijn creativiteit ontdekt.


Hij heeft een enorm spectaculaire manier in het bescrhijven van motorgeluid in het stripboek. Ook snelheid en beweging komt erg goed naar voren. Ik was vroeger altijd geïnteresseerd in auto’s en racen. Door die combinatie vond ik het stripboek altijd zo leuk, en uiteindelijk ben ik het toen ook zelf gaan tekenen. Nog steeds inspireert hij mij als ik weer eens een poging doe om te tekenen. Jean Graton is een tijd terug overleden, zijn zoon Philippe heeft het tekenwerk overgenomen. Hier ben ik alleen minder fan van, het ziet er allemaal iets te kunstmatig uit. Zijn enige medium was zijn stripboeken. Misschien adverteerde hij voor zijn Michel Vaillant serie via de krant of posters, maar dat weet ik helaas niet zeker. Er waren mini-strips van de Vaillant serie te lezen in de toen des tijds veel populairdere Kuifje stripboek serie.


personal dna

you are a benevolent creator

Your imagination, confidence, willingness to explore, and appreciation of beauty make you a CREATOR.

The look of things is important to you, and you have a keen eye for aesthetic beauty in multiple arenas.

You have a strong interest in what is new and exciting—and that includes forging ahead with new ideas, not simply discovering what is already out there.

Your eagerness to seek new and varied experiences leads you into many different situations.

You’re not set on one way of doing things, and you are creative when it comes to finding novel solutions to complex problems.

You trust yourself to be innovative and resourceful.

Your confidence allows you to take your general awareness and channel it into creativity.

You are independent, and you enjoy your self-sufficiency. Defying convention, you are very innovative, and you have a vivid imagi nation.

Ik kan mezelf heel goed herkennen in de uitslag van mijn personal DNA. Benevolent creator staat voor iemand die graag dingen maakt en daar een goede wil bij heeft. De punten die beschreven staan, herken ik mezelf ook goed in. Ik roep al mijn hele leven dat ik geen kantoorbaantje wil, maar dat ik iets wil maken, dat ik eindresultaat wil zien. Volgens mij heb ik een grote fantasie en ik ben ook vrij zelfverzekerd. Ik leer graag nieuwe dingen, ik vind graag nieuwe oplossingen. Dat is zeker waar. Als iemand iets kan op de computer, wil ik het ook gelijk leren. Als iemand iets niet kan op de computer, wil ik dat graag oplossen. Dus ja, I do trust myself to be innovative en resourceful. Ik zeg het niet graag maar ik denk wel dat ik talent heb voor het vakgebied waar we nu op school een beetje mee bezig zijn.


mindmap multimedia design


personal brands

WhatsApp - onvervangbaar omdat er geen enkele andere gratis berichten dienst is die zoveel gebruikers heeft, ook in mijn sociale kring. Hertog Jan - onvervangbaar omdat er geen een ander bier net zo lekker is! Twitter - onvervangbaar omdat het door zoveel kennissen wordt gebruikt.

New Balance - onvervangbaar omdat dit, naar mijn ervaring, de meest fijne loopschoenen zijn die bestaan en ook nog mooi zijn.

onvervangbaar

Scantraxx - onvervangbaar omdat dit muzieklabel mij altijd vrolijk en actief kan krijgen met

Sony - onvervangbaar omdat ik van dit merk als enige kan zeggen dat het Windows - onvervangbaar omdat echt megakwaliteit is. Heb ik dit al mijn hele leven gebruik, sinds er veel producten van Windows 93. Windows 8 is iets minder en ze werken nog steeds maar voor mij persoonlijk nog altijd even goed, zelfs na jaren veel hander dan bijv de iOS of Linux. van intensief gebruik.


persoonsmerkanalyse Toekomst

Hoe ben ik op dit moment?

Reflectie

Ik denk best vaak na over de toekomst. De nabije toekomst maar ook de toekomst die nog verder weg is. Ik weet nog niet wat ik wil gaan doen als ik de studie afmaak, maar ik denk wel dat ik in het goede vakgebied zit. Ik wil graag de wereld zien en heel veel ervaringen op doen, want ik wil niet mijn hele leven in de westerse wereld blijven hangen. Ik wil graag ook de kijk op de wereld leren van mensen die het niet zo goed hebben als wij hier in Nederland. Dat hoeft trouwens niet eens perse, gewoon de kijk op de wereld van mensen die het wél goed hebben, maar in een andere cultuur leven.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik het moeilijk vind om mezelf te beschrijven. Ik doe altijd mijn best om zo vriendelijk mogelijk te zijn, maar ik weet dat dat soms niet altijd lukt. Ik probeer goed mijn best te doen op school, maar vond het in het begin moeilijk om motivatie te vinden. Nu gaat het stukken beter. Ik hou heel erg van sporten, ik doe voetbal en ik ga zo nu en dan naar de sportschool. Ik ben op dit moment eigenlijk heel erg bezig met school, overal waar ik kijk zie ik nu typografie en logo’s die me opvallen of waar ik iets op aan te merken heb. Dat vind ik wel opvallend, dat betekend misschien wel dat deze studie echt iets voor me is.

Ik heb de vragenlijst een beetje ingekort, maar toch vond ik het wel leuk om hem te maken. Het zet je wel een beetje aan het denken en je komt erachter hoe belangrijk je manier van doen eigenlijk is. Het is leuk om mezelf te herkennen in de vragen en antwoorden.

Waarden die mij omschrijven Structureel, minimalistisch, fantaserend, openstaand, positief. Hoe mijn vrienden mij omschrijven in één zin Iemand die van degelijkheid houdt maar er toch in slaagt om allesbehalve saai te zijn. Hoe voelt men zich om mij heen? Vind ik een moeilijke. Ik denk dat mensen zich wel op hun gemak voelen om mij heen, behalve als ik chagrijnig ben.

De manier waarop ik spreek Ik praat met een zachte G en gebruik uitdrukkingen waar menig Noord-Hollander met de mond vol tanden zal staan. Ik spreek Brabants dus, behalve als ik dat niet wil. Mijn eigen geur Ik heb heel toevallig laatst voor de eerste keer gehoord van een vriend van mij dat ik wel een eigen geur heb. Die hangt volgens hem ook in mijn huis. Een andere vriend kon zich daar wel in vinden, dus die geur omschrijft mij.


Ruud Boer

Waar ging de lezing over? De lezing ging over de invloed van bepaalde aspecten van branding, bijvoorbeeld de kleur van een bepaald merk, het motto of het logo. Hij toonde aan dat als je deze van de een op de andere dag veranderd, dat je dan het hele merk veranderd. Als Coca-Cola bijvoorbeeld vanaf 2014 zijn flesjes blauw zou maken, zou de verkoop dalen. Ze hebben al eens echt zo’n fout gemaakt, toen ze in de jaren 80’ hun naam wilde veranderen naar ‘Coke.’ Ze hebben het toen net op tijd weer terug kunnen draaien, anders waren ze direct failliet gegaan. Wat vond ik het meest interessant? In het algemeen zijn ideeën over Brand Design. Hij spreekt van een merkinnerlijk en een merkuiterlijk, wat daar de verbanden tussen zijn en hoe belangrijk ze zijn. Hij kan heel goed aanvoelen wat iemand voelt wanneer hij of zij een bepaald iets zien. Hoe de branding overkomt. Bijvoorbeeld mijn kleur rood, hoe komt dat over? Ik hoop dat het een warm gevoel geeft, maar misschien levert het bij sommige mensen wel een soort van paniek op. Het is belangrijk welke beeldtaal gebruikt wordt, en waarom.


digitaal moodboard


Harry Potter Het grootste filmfenomeen ooit Ik heb niet alleen het Harry Potter fenomeen gekozen omdat ik het zelf erg mooie films en boeken vind, maar ook omdat ik gelijk een heleboel transmedia op kan noemen waar de uitgever van de boeken en de makers van de film gebruik van hebben gemaakt.

De verschillende media

Pottermore

In het begin, toen in 1997 het eerste boek werd uitgebracht, gebruikte de uitgever de Harmonie nog niet zoveel verschillende mediakanalen. Naarmate de serie populairder werd, werd in 2001 ook de eerste film uitgebracht. Nu bestaan er ook verschillende websites en er is zelfs een attractiepark, genaamd ‘The Wizarding World of Harry Potter.’ Dit is te vinden in Orlando, in de Verenigde Staten. Niet te vergeten zijn de games van Harry Potter. Die worden al sinds 2002 uitgegeven op de PC, PS1, PS2, PS3, XBOX, XBOX 360, Wii, Nintendo DS. Nu is er echter ook een gratis interactieve wereld te vinden op internet, genaamd Pottermore. Verder bestaan er nog verschillende merchandise winkels, die voorwerpen uit de films namaken en verkopen.

Pottermore is een website, waar je je door middel van klikken door de wereld en het verhaal van Harry Potter kan laten leiden. Na het registreren kun je beginnen in het eerste boek, en zo kun je je door elke scene klikken. Vervolgens spaar je zo munten en daar kun je weer toverbenodigdheden van kopen.

Playstation Home Pottermore is onlangs in samenwerking met Sony nog extra tot leven gebracht in de gratis online open world op de Playstation 3. Het bevat echter geen systeem waarmee men door het verhaal speelt, maar er zijn slechts enkele minigames, zoals bezemsteel vliegen. Persoonlijk was ik er al vrij snel op uitgekeken.

Internet en social media De website harrypotter.com is al meerdere jaren in de lucht, en werd jaarlijks aangepast aan de film die uit ging komen. Omdat er nu geen film meer uitkomt, kom je nu terecht op een website die een Harry Potter filmcollectie verkoopt in een speciale doos. De socialmedia is pas 4 jaar in de lucht, er bestaat een officiëel Twitteraccount voor Harry Potter en ook een officiële Facebookpagina. Af en toe worden daar foto’s van filmmomenten op gepost of verjaardagen van karakters gevierd. Er is nog wel activiteit, en ze krijgen nog veel respons van de community. (Likes, retweets e.d.)

Hierboven Pottermore, geopend in een browser. Hieronder de Playstation 3 versie.


transmedia transmedia projecten projecten


GTA V bracht binnen 3 dagen een winst van 1 miljard dollar binnen. Nu meer dan 29 miljoen exemplaren verkocht.


Grootste gamerelease in de geschiedenis Iedereen heeft er wel van gehoord. Grand Theft Auto V, de meest besproken game ooit. Tevens de duurste game ooit (in productie), en de meest verkochte, en de game met de meeste opbrengst. Oftewel: een gigantische opbloei in de game industrie voor een enkel spelletje. Hoe kan dat nou? Hoe heeft Rockstar Games/Take Two Interactive het zo voor elkaar gekregen om zoveel mensen over de hele wereld zo opgewonden te krijgen?

Vorige GTA Games De vorige games uit de Grand Theft Auto serie, GTA IV, GTA San Andreas, GTA Vice City e.d, waren ook allemaal razend populair. Het zijn natuurlijk goede games, waar uren plezier in zit. Het speelt zich altijd af in een verzonnen stad, dit geval Los Santos, dat vrijwel alles weg heeft van Los Angeles. Rockstar Games heeft een cynische kijk op Amerika, want alles wat een beetje nationalistisch is aan Amerika word enorm overdreven en in principe belachelijk gemaakt. Maar hoe kan het nu dat dit spelletje zoveel mensen aanspreekt en aanspoort om 60 euro neer te tellen op de dag van release? Dat ligt echt niet allemaal aan het succes van de vorige games.

De mediakanalen van GTA V Het is uit zichzelf al een geanticipeerd spel, en het heeft lang op zich laten wachten, maar Rockstar games speelt het spelletje heel slim. Ze hebben een pagina op Facebook, Twitter en ze hebben speciale contracten met XBOX en Playstation, zodat hun voor de release vaak geposte teasers op de homeschermen van de gameconsoles van iedereen verschenen. Het is ook een enorme mediahype geworden, journalisten schreven vol lof over demo’s op gamebeurzen. Je kan dus in principe spreken van de volgende media kanalen: - Facebook - Twitter - Website - Magazines - Andere websites - Smartphone App

Facebook & Twitter Op Facebook en Twitter zette Rockstar Games vaak posts zoals: “What would you like to see in GTA V?” of “What was your favorite moment in GTA IV?” Dit is naar mijn mening heel slim. Zo blijven mensen telkens GTA in hun social media voorpagina zien en vergeet men het niet. Je zou hier kunnen spreken van een soort van participatie. Website De officiële website van GTA V had een afteller naar de release date van GTA V, en had ook al kleine opdrachten waarmee een speler zijn gamertag kon linken en alvast een online character kon maken. Ook konden ze door middel van het delen met vrienden extra ingame geld verdienen, nog voordat het spel uit was. Magazines, andere websites Ik denk dat GTA V de gamejournalisten massaal achter zich kregen door het vaak geven van statusupdates, het uploaden van trailers/teasers, en het beschikbaar stellen van demo’s voor de journalisten die daar een uitnodiging voor mochten ontvangen. Ik ben zelf abonnee van het gameblad Power Unlimited, en freelancer journalist Jan Meijroos had inderdaad al 2 maanden voordat GTA V daadwerkelijk uit was het spel al zodanig gespeeld dat hij het al durfde te reviewen en het zelfs al een 10 gaf, oftewel pure perfectie. Smartphone App De app van GTA V, genaamd iFruit, was grappig gevonden. Je kon hiermee op ‘websites’ die bestaan in de wereld van GTA V, je kon er wederom alvast ingame geld mee verdienen en je kon de hond van Trevor (een van de hoofdpersonen, zie vorige bladzij.) trainen. Je kon je Playstation/XBOX gamertag linken, en bij aanschaf van het spel kreeg je gelijk je geld, je hond was alvast getraind, etc.


typografie Lorem ipsum

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo. Quisque sit amet est et sapien ullamcorper pharetra. Vestibulum erat wisi, condimentum sed, commodo vitae, ornare sit amet, wisi. Aenean fermentum, elit eget tincidunt condimentum, eros ipsum rutrum orci, sagittis tempus lacus enim ac dui. Donec non enim in turpis pulvinar facilisis. Ut felis. Praesent dapibus, neque id cursus faucibus, tortor neque egestas augue, eu vulputate magna eros eu erat. Aliquam erat volutpat. Nam dui mi, tincidunt quis, accumsan porttitor, facilisis luctus, metus.

Lorem ipsum dolor sit amet, netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo. Quisque sit amet est et sapien ullamcorper pharetra. Vestibulum erat wisi, condimentum sed, commodo vitae, ornare sit amet, wisi. Aenean fermentum, elit eget tincidunt condimentum, eros ipsum rutrum orci, sagittis tempus lacus enim ac dui. Donec non enim in turpis pulvinar facilisis. Ut felis. Praesent dapibus, neque id cursus faucibus, tortor neque egestas augue, eu vulputate magna eros eu erat. Aliquam erat volutpat. Nam dui mi, tincidunt quis, accumsan porttitor, facilisis luctus, metus.

Kozuka Gothic Pro Kozuka Gothic Pro Kozuka Gothic Pro Kozuka Gothic Pro Kozuka Gothic Pro

Minion Pro Minion Pro Minion Pro Minion Pro Minion Pro

Ik ben op dit lettertype gekomen via dafont.com. Het deed mij gelijk herrineren aan het lettertype dat vaak gebruikt wordt in Windows 8. Toen ik ging Googlen bleek het ook werkelijk hetzelfde lettertype te zijn. Ik vind de “EL,� oftewel de dunste variant van het font het mooist. Dat is die ik ook het meest gebruik heb voor mijn digitale werkboek. Er zitten echter wel wat nadelen aan. Voorbeeld:

fi i.p.v. f i het puntje van de i valt weg, dat vind ik niet mooi. Hetzelfde geldt voor de volgende lettercombinatie:

rt en rf

Ik vind het niet mooi dat het takje van de r hoger staat dan het streepje van de t en de f.

Dit lettertype heb ik gekozen omdat ik het er erg klassiek uit vind zien. Toch vind ik het passen bij een strakke vormgeving. Mijn idee was om dit vooral toe te passen bij quotes of soort van headlines.


Lorem ipsum

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo. Quisque sit amet est et sapien ullamcorper pharetra. Vestibulum erat wisi, condimentum sed, commodo vitae, ornare sit amet, wisi. Aenean fermentum, elit eget tincidunt condimentum, eros ipsum rutrum orci, sagittis tempus lacus enim ac dui. Donec non enim in turpis pulvinar facilisis. Ut felis. Praesent dapibus, neque id cursus faucibus, tortor neque egestas augue, eu vulputate magna eros eu erat. Aliquam erat volutpat. Nam dui mi, tincidunt quis, accumsan porttitor, facilisis luctus, metus.

Lorem ipsum dolor sit amet, netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo. Quisque sit amet est et sapien ullamcorper pharetra. Vestibulum erat wisi, condimentum sed, commodo vitae, ornare sit amet, wisi. Aenean fermentum, elit eget tincidunt condimentum, eros ipsum rutrum orci, sagittis tempus lacus enim ac dui. Donec non enim in turpis.

Arial Arial Arial Arial Arial Arial Arial is een welbekend lettertype, het staat bij iedereen standaard geĂŻnstalleerd op de PC. De MAC weet ik niet zeker. Ik ga voor de narrow variant omdat ik dat veel mooier vind, ik ben wel fan van smallere lettertypes. Ik vind het niet mooi als letters breed zijn en ver uit elkaar staan. Dat is ook niet fijn met lezen, naar mijn mening.

Trajan pro trajan pro

Ja, ik ben me er van bewust dat ik mezelf tegenspreek. Dit is juist een lettertype dat hele brede letters heeft. Maar dit vind ik een perfect font om ‘statements mee te maken.’ het komt door alle hoofdletters heel erg superieur en overtuigend er uit te zien. Ik zou het persoonlijk nooit gebruiken om langere lappen tekst zoals dit te schrijven.


Lorem ipsum Lorem ipsum dolor sit amet, netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo. Quisque sit amet est et sapien ullamcorper pharetra. Vestibulum erat wisi, condimentum sed, commodo vitae, ornare sit amet, wisi. Aenean fermentum, elit eget tincidunt condimentum, eros ipsum rutrum orci, sagittis tempus lacus enim ac dui. Donec non enim in turpis pulvinar facilisis. Ut felis. Praesent dapibus, neque id cursus faucibus, tortor neque egestas augue, eu vulputate magna eros eu erat. Aliquam erat volutpat. Nam dui mi, tincidunt quis, accumsan porttitor, facilisis luctus, metus.

Century Gothic Century Gothic Century Gothic Century Gothic Dit font heb ik gekozen omdat ik opzoek was naar iets dat er modern en strak uitziet. De naam van het lettertype staat er niet naar, maar toch vind ik dat dit lettertype er zo uit ziet. Het heeft wel ronde vormen, dat vind ik niet zo heel mooi. Daarom is het ook niet mijn eerste keus geweest. Dit lettertype zal heel mooi staan.


typografie Nijmegen

Ik heb hiervan een billboard zien hangen, in de trein. Sprak me aan maar kon dus geen foto maken.


monogram

In het begin ben ik bezig geweest met mijn initialen. Toen heb ik besloten dat ik dat niet mooi vond, ik had er wel een mooi logo van kunnen maken maar ik wilde het liever iets simpeler en ik vind SPS ook niet zo mooi klinken en staan. Toen ben ik iets gaan doen met alleen mijn voornaam. De S vond ik te onpersoonlijk, en mijn hele voornaam vond ik te lang. De letter die er bij mijn naam, naar mijn mening, het meeste uitspringt is de ‘ij.’ Toen heb ik er voor gekozen om daar iets mee te gaan doen.

SPS SPS SPS Ik wilde een strak design hebben, omdat ik het tijdens het op doen van inspiratie de meest strakke en meest eenvoudige ontwerpen het mooiste vond. Ik ben toen gaan kijken naar bestaande logo’s met de IJ, maar die kon ik niet echt vinden. Vervolgens ben ik zelf gaan schetsen en uiteindelijk kwam ik op dit ‘simpele’ ontwerp uit. Ik vind het zelf mooi en overtuigend, het is makkelijk te onthouden en te herkennen. Het springt er goed uit, ik ben er zelf tevreden over.

Dit zijn een paar schetsen die ik vlug heb uitgewerkt in InDesign, om te laten zien welke kant ik op ging met mijn initialen. Ik vind ze lang niet zo mooi als mijn uiteindelijke logo/ monogram.


merkstijl: kleuren Ik ben me er van bewust dat het de bedoeling was om minstens 5 kleuren te gebruiken, maar ik ben van mening dat teveel kleuren niet mooi zijn. Mijn statement luidt “Minus is more� en dat geldt in mijn geval ook voor de kleuren.

Rood

Ik heb deze tint rood gekozen omdat ik het een warm en strak gevoel vind geven. Het ziet er erg gelikt uit naar mijn mening, en het is mooi in combinatie met wit. Het donkere rood gebruik ik vooral voor dunne korte tekst op grotere lichter rode opervlakken. (Zie PowerPoint presentatie 3.3)

Zwart

Deze tinten heb ik gekozen voor mijn tekst. Ik heb expres gekozen voor de meest donkere tint zwart, omdat mijn lettertypes over het algemeen erg smal zijn. Ik vind lichter zwart/grijs in combinatie met echt zwart erg mooi, dus als ik ooit iets duisters wil uitstralen dan kan ik die combinatie gebruiken samen met het rood.


MINUS

is more IJ Design

@IJDesign

peterssengers


merkuitingen: poster Ik heb erg veel moeite gedaan voordat ik het uiteindelijk durfde om mijn poster zo leeg te laten. Ik zag al posters van klasgenoten voorbijkomen en ik was niet zeker of ik het wel kon maken om er vrijwel niks op te zetten. Ik heb het toen met Patrick besproken en hij vertelde mij dat ik het moest durven, en toen heb ik het toch maar gedaan. Zoals te zien is op de vorige bladzij heb ik er voor gekozen om Minus is More eruit te laten springen, in plaats van mijn logo. Ik heb dit met opzet gedaan, omdat ik wilde dat mijn poster wel echt iets overbracht, niet alleen mijn logo weergaf. Ik heb met opzet het woord Minus in hoofdletters gezet omdat dat naar mijn mening het woord is dat centraal staat. Ik heb mijn kleuren erin verwerkt, mijn logo onderaan is ook goed aanwezig, en mijn mediakanalen staan aangegeven. Ik heb er ook voor gekozen om er geen foto’s in te verwerken, niet op de achtergrond en niet in de letters. Dit heb ik gedaan omdat ik het zo simpel mogelijk wilde houden en ik denk dat een witte achtergrond met grote letters als deze gewoon heel goed het bericht overbrengt. Ik ben er zelf tevreden mee.


merkuitingen: video In mijn video heb ik mijn best gedaan om het zo simpel mogelijk te houden. Ik ben nog niet goed met video editing, dus opzich kwam mijn statement hier wel goed uit. Ik ben op blogs als Tumblr en Pinterest opzoek geweest naar goede voorbeelden van Minus is More, oftewel minder is meer. Ik heb er een paar gevonden en ik heb ze in een video gezet. Ik vind alle plaatjes die ik er in vooruit laat komen erg mooi. De keuze voor muziek was ook niet willekeurig, zoals je hoort is het alleen pianospel, maar het klinkt toch heel mooi. Ook dat is minus is more, slechts één instrument gebruikt, maar er komt toch zo’n mooi muziekstukje uit.

Mijn video is geüpload op YouTube en is te bekijken op de volgende link: http://www.youtube.com/ watch?v=MK3aEmyKL1Q&feature=youtu.be


excursie Vrijdag 27 september ben ik met Martijn, Daan en Rembrandt naar de Pixar Expo in Amsterdam geweest. Het is een tentoonstelling over vooral pencil art en de opbouw van de animatiefilms. Veel techniek is er niet te zien, dat vind ik persoonlijk wel jammer, want daar had ik wel interesse in. Ik ben best wel een fan van animatiefilms, dus vandaar de keuze om naar Pixar te gaan. Veel mensen zullen het met mij eens zijn als ik zeg dat ik er meer van had verwacht. Het is hartstikke mooi om al die schetsen enzo te zien, maar eerlijk, een bedrijf dat zulke technisch hoogstaande films kan produceren had ook wel voor een iets spannendere tentoonstelling mogen zorgen. Het enige interactieve wat ik heb gezien was een filmpje, over de ontwikkeling van Toy Story 3. Wat ik wel erg interessant vond waren de schetsen van de ‘hoofdpersonen’ uit de films. Zoals de rat van Ratatouille, geweldig om te zien hoe iemand zo creatief is geweest om een rat er zo lief en schattig uit te laten zien. En zo levendig, niet te vergeten. Wat ook leuk was waren de klei beelden van sommige van deze Disney characters. Die waren in groot detail nagemaakt, erg knap. Leuke toevoeging. Het is leuk om gezien te hebben maar ik denk dat ik mijn verwachtingen een beetje te hoog gesteld had. Ik had 2 uur in de trein gezeten en wilde wel eens zien hoe al die animatiefilms tot leven gewekt werden. Dat kreeg ik niet echt te zien en dat vond ik jammer. PS. Foto’s maken was niet toegestaan, behalve aan het ‘einde’ van de tentoonstelling. Ik heb dus een paar plaatjes van het internet geplukt.


Digitaal Werkboek  

Course Multimedia Design - Communication & Multimedia Design HAN Arnhem 1st year

Advertisement