Issuu on Google+

CINEMATEK FOR SMÅ FILMELSKERE | PROGRAM vår 2014

Barnefilmklassikere, Animasjonsutstilling, filmperler fra Nederland, japansk animasjon, førpremierer og mye mer!

1


HEI, JEG HETER FILMO! VELKOMMEN TIL BARNAS CINEMATEK

Denne våren blir det igjen full rulle på Barnas Cinematek. Barna kan glede seg til førpremierer, happenings, quizer og stumfilmkonsert. Kortfilm, Star Wars, smurfer, dansing og Tarzan står også på menyen. I Nederland lages det veldig mye bra barnefilm, og Barnas Cinematek viser en serie med de gode filmene som har funnet veien til Norge de siste årene. Det blir også japanske tegnefilmer, i tillegg til filmer som har vist seg å passe ekstra bra for de aller minste barna. Barnas filmrom er nyoppusset og har fått nye filmleketøy. I den nye utstillingen Animert i 100 år kan barna lære om norske animasjonsfilmer. Ta helgeturen innom Filmens Hus og opplev ekte filmglede!

Kinosalene

Alle filmene på Barnas Cinematek vises nå i Lillebil og Tancred. I Lillebil er det plass til 68 barn og voksne. Tancred har plass til 196 tilskuere og brukes vanligvis ved store arrangementer og førpremierer. Det vil være litt mer lys og lavere lyd under barnefilmvisninger enn ved en vanlig kinovisning. Det er lov å gå inn og ut av salen under visning.

Barnas filmrom

I Barnas filmrom finner du blant annet et langt aktivitetsbord, oppskrifter på klassiske filmleketøy og fasiliteter for filmvisning, lesing og lek.

Filmomtaler Du kan lese mer om filmene på barnascinematek.no Kjøp av billetter Billetter bestilles på barnascinematek.no og i billettluka i Filmens Hus. En billett koster kr 40,- for barn og voksne.

Åpningstider billettluka Fra kl. 10.00 mandag–fredag. Fra kl. 12.00 lørdag, fra kl. 13.00 søndag.

Medlemskap i Barnas Cinematek: Medlemskap kjøpes i billettluka, koster kr 50,- og er gyldig i et halvt år. Medlemmer betaler 20,- for en billett. Voksne i følge med medlemmer betaler samme pris. Man må ikke være medlem for å se film på Barnas Cinematek, men det vil lønne seg hvis man er på flere forestillinger.

Adresse: Filmens Hus, Dronningens E-post: bc@nfi.no Telefon: 22 47 45 00/89

Skribenter: Stig Andresen og Sita Jacobsen. Design: Fete

gate 16, 0152 Oslo

typer. Tusen takk til: Hege Jaer, Jan Langlo, Kjetil Schjander-Larsen, Tito Pannaggi, Per Haddal, Arthaus, Norgesfilm, Nordisk film, SF, Norsk filmklubbforbund, Nasjonalbiblioteket ved Arild Jørgensen og Kjetil Kvale Sørenssen. Maskot: Pia Isaksen.

2

I helgene er rommet åpent for barnefamilier på Barnas Cinematek. Zoetropen fra Filmmuseet er gjenskapt i to kopier. I disse kan bildene byttes ut, og man kan også tegne egne filmsnutter til dem. Barn som liker å lage ting, kan låne oppskrifter og lære å lage filmleketøy av papir. Eller kanskje dere vil fargelegge plakater og bilder fra kjente filmer? Rommet har også en lun kosekrok, med Brio-tog og Duplo for de minste.

Aldersgrense

Aldersgrense på film sier noe om hvorvidt filmens tema og virkemidler er tilpasset barnas modenhetsnivå. Scener som kan virke skumle for små barn, kan likevel passe fint for eldre barn som er mer vant til å se film. I følge med foreldre kan barna se film med aldersgrense opptil tre år over sin egen alder. En fire-åring kan for eksempel se en film med en aldersgrense på syv år. Det er opp til foreldrene å avgjøre om filmen passer for nettopp deres barn.

På hverdagene brukes rommet til filmverksteder for skolen, og barnehager besøker oss for å se film! Hvis din barnehage vil se film i Barnas filmrom, kan rommet bestilles på post@nfi.no eller 22 47 45 00.

folg oss pa:

www.barnascinematek.no

/barnascinematek

@barnascinematek 3


Animert i 100 år

HØYDEPUNKTER DETTE skjer på Barnas Cinematek

Utover våren fortsetter markeringen av 100-årsjubileet for norsk animasjonsfilm. Det blir utstilling, omvisninger, filmvisninger og aktiviteter for barna. Juletrefest lørdag 11. januar

Kommer julenissen til Filmens Hus i år også? Hvordan blir dansingen rundt juletreet? Det vil vise seg lørdag 11. januar! Vi viser filmer for både store og små barn: I filmen Hest er best ønsker Winky seg en hest av julenissen. Blir ønsket hennes oppfylt? De minste barna får se filmen om bamsen Ludovic og Sirre Strikk og Padde Ball.

Stumfilmkonsert 26. januar og 9. mars

Kombinasjonen stumfilm og levende pianomusikk har vist seg å være et kjempepopulært tilbud som ungene virkelig setter pris på. Cinematekets faste stumfilmpianist Kjetil Schjander-Larsen starter sesongen med å legge musikk til Méliès tidlige stumfilmklassikere.

Star Wars og E.T. lørdag 29. mars Barnas filmquiz

Vil du lære mer om film? Liker du å bryne deg på spennende oppgaver? Barnas filmquiz fortsetter med spørsmål og gøyale filmklipp utover våren. I forbindelse med utstillingen Animert i 100 år, arrangerer vi en rekke animasjonsquizer, med spørsmål om norske og internasjonale tegnefilmer.

R2D2 og kjente Star Wars-figurer kommer på besøk! I tillegg til å se Star Wars-heltene i levende live, er det også en egen Star Wars-utstilling i Barnas filmrom. Vi får et kjært gjensyn med E.T. og viser filmen med Ewokiene på det store lerretet.

Å animere betyr «å bringe til liv». I animasjonsfilm får vi figurer og ting som ikke kan bevege på seg til å se levende ut i den ferdige filmen. Allerede lenge før kinofilmens fødsel hadde man eksperimentert med å få tegninger til å se levende ut. Den norske animasjonsfilmens historie startet i 1913, med Sverre Halvorsen sine første filmkarikaturer. De første årene ble det laget få filmer, men etter hvert dukket det opp animerte kortfilmer av eventyr. Mange filmskapere laget også reklamefilmer, blant annet for tobakk- og sigarettmerker. I 1937 laget Disney sin første helaftens tegnefilm, Snehvit og de syv dvergene. Da filmen ble vist på norsk kino, dukket det snart opp den ene norske animerte kortfilmen etter den andre. Utstillingen er utformet som en historisk og teknisk vandring gjennom norsk animasjonsfilm; fra de første eksperimentene i 1913, via Caprinos verdensberømte dukkefilmer, til klassiske barne-tv-vignetter og filmer dagens barn har et nært forhold til. I utstillingen møter du kjente animasjonsfigurer og filmer, og kan lære mer om talentene bak kamera. Utstillingen er gratis og blir stående til 31. mai.

Kortfilm-overraskelse

Den korte filmen har også sin plass hos små filmelskere! Og hva er ikke bedre enn å få servert norske animerte filmperler som en forrett til den lange filmen man er kommet for å se? I forkant av utvalgte filmer på Barnas Cinematek vil det vises en kortfilm fra Norsk filminstitutts samling av animerte kortfilmer i anledning 100-års jubileet for norsk animasjonsfilm.

4

5


Filmomtaler

filmomtaler

MIN NABO TOTORO LØRDAG 4. JANUAR KL. 13.00 | LØRDAG 15. FEBRUAR KL. 13.00 LØRDAG 12. APRIL KL. 15.00 JAPAN 1988 | REGI: HAYAO MIYAZAKI | 1T 26MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE

Når Mei og Satsuki flytter på landet, møter de Totoro, skogens vokter. Plutselig blir hverdagen fylt av magiske eventyr sammen med den svære skogsguden! En vakker vårdag kommer en tungt lastet bil kjørende gjennom et fredelig og fargesterkt landskap. I bilen sitter ti år gamle Satsuki, den fireårige lillesøstera hennes, Mei, og faren deres. For de to søstrene er dette starten på et spennende eventyr, og de legger ikke skjul på at de håper det gamle huset de skal flytte inn i er hjemsøkt. Den kritikerroste Min nabo Totoro er et fargesprakende og magisk stykke barnefilm.

KULE KIDZ GRÅTER IKKE FØRPREMIERE!

HEST ER BEST JULETREFEST 11. JANUAR

HEST ER BEST 2

LØRDAG 4. JANUAR KL. 15.00

LØRDAG 11. JANUAR KL. 13.00 | LØRDAG 1. FEBRUAR KL. 15.00

NEDERLAND 2007 | REGI: MISCHA KAMP | 1T 23MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE

NORGE 2013 | REGI: KATARINA LAUNING | NORSK TALE |

NEDERLAND 2005 | REGI: MISCHA KAMP | 1T 36MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE

Anja er ei livlig og tøff jente som elsker fotball. Klassekameraten Jonas liker ikke at jenter spiller fotball. Særlig ikke når de er så flinke som Anja. Jonas prøver å gjøre livet surt for Anja og vennene hennes, men hun synes han er dum og tøyser bort ertinga hans uten å skjønne at Jonas egentlig er forelska i henne. Så blir Anja alvorlig syk. Hun nekter å la seg knekke og legger samtidig planer for fotballaget, trener til skoleturneringen og deltar på leirskole. Anja oppdager også at det kribler litt ekstra i magen, og at Jonas ikke er så teit som hun egentlig trodde.

Seks år gamle Winky Wong og moren hennes har akkurat flyttet fra Kina til en liten nederlandsk by for å bo sammen med faren som har startet en kinesisk restaurant. Winky strever med å lære språket og få nye venner. Etter en spesielt tøff skoledag, ser Winky en nydelig ponny, og hun begynner å besøke sin nye venn hver dag. Hestens eiere tilbyr Winky å lære henne å ri, men foreldrene synes det er alt for farlig. Når hesten blir syk og må avlives, bestemmer Winky seg for at hun ønsker en egen hest til jul.

SØNDAG 12. JANUAR KL. 14.00 | LØRDAG 8. FEBRUAR KL 13.00

Winky har fått lov til å passe på Amerigo, mens julenissen Sinterklaas er i Spania. Winkys høyeste ønske er å kunne ri på Amerigo som bor på onkel Siem og tante Coors gård. Alle mener hun er for liten og hun får heller ridetimer på den lille ponnien Naf-Naf. Winky blir forferdelig skuffet. Hjemme skjer det store ting. Mamma skal ha barn og Winky gleder seg til å bli storesøster. Samtidig synes hun foreldrene bruker for mye tid på babyprat og er redd for at hun skal bli glemt.

Nisselue e.l NORSK BARNESTREKER SØNDAG 5. JANUAR KL. 14.00 | LØRDAG 1. FEBRUAR KL. 13.00 LØRDAG 15. MARS KL. 13.00 NORGE 2005 | REGI: DIVERSE | 60 MIN | NORSK TALE | PASSER FRA 5 ÅR

Norske barnestreker er en samling av de aller beste norske animerte barnefilmene fra de siste 25 årene. Her får barna servert kortfilmperler som Huset på kampen, For et svin, Olavs første skitur og Det opprørske alfabetet. Filmene er også tilgjengelig på dvd på Filmbutikken.no og i Filmens Hus.

6

LUDOVIC - VERDENS BESTE BAMSE OG SIRRE STRIKK OG PADDE BALL JULETREFEST 11. JANUAR

PINOCCHIO

TO GODE NABOER

LØRDAG 18. JANUAR KL. 15.00 | SØNDAG 6. APRIL KL. 14.00 LØRDAG 31. MAI KL. 15.00

LØRDAG 18. JANUAR KL 13.00 | LØRDAG 3. MAI KL. 13.00 | LØRDAG 28. JUNI KL 13.00

LØRDAG 11. JANUAR KL. 13.00 | SØNDAG 13. APRIL KL. 14.00 | LØRDAG 21. JUNI KL 13.00

USA 1940 | REGI: BEN SHARPSTEEN, HAMILTON LUSKE| NORSK TALE | 1T 28MIN | TILLATT FOR ALLE

TSJEKKOSLOVAKIA 1976 |1T | INGEN TALE | Tillatt FOR ALLE

CANADA 2002 | REGI: CO HOEDEMAN | 45 MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE | SVERIGE 1987 | REGI: JAN GISSBERG, LARS EMANUELSON | 31 MIN | NORSK TALE | PASSER FRA 5 ÅR

Ludovic – verdenes beste bamse byr på varme og hyggelige små fortellinger om bamsen Ludovics magiske og fortrollende hverdagsliv gjennom fire årstider. Dette er en lettfattelig og sjarmerende bamsefortelling for de minste. Sirre Strikk og Padde Ball dukket opp i svensk radio allerede i 1949. Den lille gresshoppa og frosken har en egen evne til å havne ut på eventyr. Når Høna kidnappes, bestemmer de seg for å ta opp jakten. Underveis forsvinner også Papegøyen. Fortellingen veksler stadig mellom perspektiver, hvor våre helter tar sin rettmessige plass.

Treskjæreren Gepetto ønsker seg så veldig en sønn! Derfor lager han seg en liten tredukke som han kaller Pinocchio. En natt skjer det et mirakel i Gepettos hjem: Om natten kommer nemlig en nydelig fe og tryller Geppettos lille tredukke til live. Feen ber gresshoppen Timmi om å passe på Pinocchio slik at han ikke skal komme ut for noe galt, og Timmi får hendene fulle. I denne Disney-klassikeren er det duket for mange rare, spennende, gøyale og litt skumle eventyr.

Alle trenger en god nabo for å hjelpe til med å løse alt av små og store problemer som man kan støte i alle gjøremålene man har i det daglige. Ofte er de friske ideene de morsomste, uten at de nødvendigvis fører til de beste resultatene. Alt løser seg vel til slutt? De to gode naboene var laget som en tv-serie for voksne, men ble fort populær blant barna. NRK har vist serien gjennom 70-, 80- og 90-tallet.

7


8

Søndag 30. mars 14 14:00 Ole Brumm (Tillatt for alle)

Star Wars Lørdag 29. mars 13:30 Reisen til månen, Askepott og Feenes rike (Tillatt for alle) 13:00 E.T. The Extra-Terrestrial (7 år) 15:00 Ewoks – Flukten fra Endor (11 år)

EURODOK Søndag 23. mars 14:00 Animasjon i dokumentar

Stumfilmkonsert Søndag 26. januar 14:00 Reisen til månen, Askepott og Feenes rike (Tillatt for alle)

Søndag 23. februar 14:00 Hvem lurte Roger Rabbit? (Engelsk, 7 år)

EURODOK Lørdag 22. mars 13:00 Animasjon i dokumentar

Lørdag 25. januar 13:00 Looney Tunes (Engelsk, 5 år) 15:00 Norsk kort + Hvem lurte Roger Rabbit? (Engelsk, 7 år)

Lørdag 22. februar 13:00 Norsk kort + Looney Tunes (Engelsk 5 år) 15:00 Operasjon mjau (Tillatt for alle)

Animasjonsverksted Søndag 16. mars 14:00 Jungeldyret (Tillatt for alle) Søndag 16. februar 14:00 Nausicaä – Prinsessen fra Vindens Dal (11 år) Søndag 19. januar 14:00 Chihiro og heksene (Engelsk, 7 år)

Lørdag 15. mars 13:00 Norske barnestreker (Tillatt for alle) 15:00 Far til fire (7 år) Animasjonsquiz Lørdag 15. februar 15:00 Chihiro og heksene (Engelsk, 7 år)

Lørdag 18. januar 13:00 To gode naboer (Tillatt for alle) 15:00 Norsk kort + Pinocchio (Tillatt for alle)

Søndag 12. januar 14:00 Hest er best 2 (Tillatt for alle)

Lørdag 15. februar 13:00 Min nabo Totoro (Tillatt for alle)

Stumfilmkonsert Søndag 9. mars 14:00 Reisen til månen, Askepott og Feenes rike (Tillatt for alle)

Søndag 9. februar 14:00 Norsk kort + Operasjon mjau (Tillatt for alle)

Førpremiere Lørdag 8. mars 15:00 Kauwboy (11 år)

Introduksjon Tito pannaggi Lørdag 8. februar 15:00 Far til fire (7 år)

Juletrefest Lørdag 11. januar 13:00 Hest er best (Tillatt for alle) 13:30 Ludovic – verdens beste bamse og Sirre strikk og Padde Ball (Tillatt for alle)

Bli med på en stumfilmreise i George Méliès magiske univers. Méliès regnes som en av filmens aller første pionérer. Før han begynte med å lage film var han profesjonell tryllekunstner og eide sitt eget teater. Han oppdaget raskt at han ved enkle grep kunne lage de samme illusjonene på film. I Méliès filmatisering av Askepott, er den gode feen særdeles flink til å trylle, mens Reisen til månen har alle de fantasifulle ingrediensene en science fiction-fortelling burde ha. I Feenes rike blir en prinsesse kidnappet av en ond heks og ført til feenes verden.

Lørdag 8. mars 13:00 Norsk kort + Cirkeline – Storbyens mus (Tillatt for alle)

FRANKRIKE 1899–1903 | REGI: GEORGE MÉLIÈS | 60 MIN | STUMFILM | TILLATT FOR ALLE

Lørdag 8. februar 13:00 Hest er best 2 (Tillatt for alle)

Roger Rabbit er en uheldig, klønete, nervøs og tøysete tegnefilmstjernekanin som havner i massevis av trøbbel. Når hans vakre kone bedrar ham og han selv blir beskyldt for mord, må han sammen med privatdetektiven Eddie nøster opp et mysterium som leder ham inn i dypet av Toon Town og til den onde Judge Doom. Denne filmen er en blanding av «Looney Tunes» galskap og film noir, og er den første virkelig vellykkede sammenblandingen av animerte karakterer og levende skuespillere.

SØNDAG 26. JANUAR KL 14.00 | SØNDAG 9. MARS 14.00 LØRDAG 29. MARS KL. 13.30

Søndag 5. januar 14:00 Norske barnestreker (Tillatt for alle)

USA 1988 | REGI: ROBERT ZEMECKIS | LENGDE: 1 T 44 MIN | ENGELSK TALE | PASSER FRA 7 ÅR

Søndag 2. mars 14:00 Norsk kort + Chihiro og heksene (Engelsk, 7 år)

LØRDAG 25. JANUAR KL 15.00 | SØNDAG 23. FEBRUAR KL. 14.00

Søndag 2. februar 14:00 Nausicaä - Prinsessen fra Vindens Dal (11 år)

MÉLIÈS MAGISKE UNIVERS STUMFILMKONSERT 26. JANUAR OG 9. MARS

Lørdag 4. januar 15:00 Kule kidz gråter ikke

HVEM LURTE ROGER RABBIT?

Lørdag 1. mars 13:00 Ole Brumm (Tillatt for alle) 15:00 LasseMajas detektivbyrå – Kameleonens hevn (7 år)

– Jeg tyntes jeg tå en putetatt! – What’s up doc? Vi viser utvalgte kortfilmer fra Warner Brothers viktigste bidrag til barnefilmen, nemlig Looney Tunes. Katten Sylvester er på evig jakt etter kanarifuglen Pip. Per Ulv vil sette tenna i altfor raske Bippe Stankelbein. Daffy Duck prøver å stokke ordene, mens Snurre Sprett kanskje er for smart for sitt eget beste? Gjør deg klar for et hektisk tempo, og knask gjerne gulrøtter, siden det kan hjelpe i stressa situasjoner.

Lørdag 1. februar 13:00 Norske barnestreker (Tillatt for alle) 15:00 Hest er best (Tillatt for alle)

10 år gamle Chihiro skal flytte til en ny by sammen med foreldrene sine. På veien til det nye huset tar faren en snarvei - noe som får dramatiske konsekvenser. De kommer fram til noe som ser ut som en nedlagt fornøyelsespark, men det er faktisk et badehus for slitne ånder. Badehuset er kontrollert av den onde heksa Yubaba. Som straff for at foreldrene til Chihiro har tatt seg til rette på åndenes område og spist av maten deres, gjør Yubaba dem om til griser. Det er opp til Chihiro å redde dem.

Førpremiere Lørdag 4. januar 13:00 Norsk kort + Min nabo Totoro (Tillatt for alle)

USA | 1939-58 | REGI: DIVERSE | ENGELSK TALE | 1t 30min | TILLATT FOR ALLE

MARS

JAPAN 2001 | CHIHIRO OG HEKSENE | REGI: HAYAO MIYAZAKI | 2T 4 MIN | ENGELSK TALE | PASSER FRA 7 ÅR

FEBRUAR

LØRDAG 25. JANUAR KL 13.00 | LØRDAG 22. FEBRUAR KL 13.00 LØRDAG 12. APRIL KL 13.00

JANUAR

LOONEY TUNES

SØNDAG 19. JANUAR KL 14.00 | LØRDAG 15. FEBRUAR KL. 15.00 SØNDAG 2. MARS KL. 14.00

CINEMATEK

CHIHIRO OG HEKSENE

MARS R A U JAN 2014

filmomtaler

9


10 Søndag 27. april 14:00 E.T. The Extra-Terrestrial (7 år)

Lørdag 26. april 13:00 Emil i lønneberget (Tillatt for alle) 15:00 Lepel-koden (Tillatt for alle)

19.–20. april Påske (stengt)

Søndag 11. mai 14:00 Lepel-koden (Tillatt for alle)

Søndag 13. april 14:00 Ludovic – verdens beste bamse og Sirre strikk og Padde Ball (Tillatt for alle)

Lørdag 28. juni 13:00 To gode naboer (Tillatt for alle) 15:00 Jungeldyret (Tillatt for alle) Søndag 29. juni 14:00 Pippi på de syv hav (Tillatt for alle)

Lørdag 24. mai 13:00 Jungeldyret (Tillatt for alle) 15:00 Operasjon froskeegg (Tillatt for alle) Søndag 25. mai 14:00 Pippi på de syv hav (Tillatt for alle)

Animasjonsquiz Lørdag 31. mai 15:00 Pinocchio (Tillatt for alle)

Lørdag 31. mai 13:00 Ole Brumm (Tillatt for alle)

Søndag 22. juni 14:00 Cirkeline - Storbyens mus (Tillatt for alle)

Lørdag 21. juni 13:00 Ludovic - verdens beste bamse og Sirre strikk og Padde Ball (Tillatt for alle) 15:00 Operasjon froskeegg (Tillatt for alle)

Søndag 15. juni 14:00 Pippi på de syv hav (Tillatt for alle)

Lørdag 14. juni 13:00 Emil i lønneberget (Tillatt for alle) 15:00 Tarzan finner en sønn (Engelsk, 7 år)

7.–8. juni PINSE (stengt)

Søndag 1. juni 14:00 Tarzan finner en sønn (Engelsk, 7 år)

JUNI

Søndag 18. mai Emil i lønneberget (Tillatt for alle)

Lørdag 17. mai STENGT

Lørdag 10. mai 13:00 Cirkeline - Storbyens mus (Tillatt for alle) 15:00 Trollmannen fra Oz (7 år)

Lørdag 12. april 13:00 Looney Tunes (Tillatt for alle) 15:00 Min nabo Totoro (Tillatt for alle)

Søndag 6. april 14:00 Pinocchio (7 år)

Lørdag 3. mai 13:00 To gode naboer (Tillatt for alle) 15:00 Trollmannen fra Oz (7 år)

Lørdag 5. april 13:00 Smurfene og den merkelige trollmannen (Tillatt for alle) 15:00 E.T. The Extra-Terrestrial (7 år)

Søndag 4. mai 14:00 Smurfene og den merkelige trollmannen (Tillatt for alle)

MAI

APRIL

CINEMATEK

NI L JU I R AP 2014


filmomtaler

12

NAUSICAÄ - PRINSESSEN FRA VINDENS DAL

FAR TIL FIRE

SØNDAG 2. FEBRUAR KL. 14.00 | SØNDAG 16. FEBRUAR KL. 14.00

LØRDAG 8. FEBRUAR KL 15.00 | LØRDAG 15. MARS KL. 15.00

JAPAN 1984 | REGI HAYAO MIYAZAKI | 1T 56MIN | NORSK TALE | PASSER FRA 11 ÅR

DANMARK 1953 | REGI: ALICE O’FREDERICKS | 1T 37MIN | DANSK TALE | PASSER FRA 7 ÅR

Handlingen er lagt til en fremtid hvor menneskenes hensynsløshet ovenfor moder jord omsider har fått sin pris. Mesteparten av verden er blitt redusert til et goldt radioaktivt ingenmannsland, med noen få lommer av uberørt natur. I en av disse, Vindens dal, bor krigerprinsessen Nausicaä i en fredelig tilværelse som brått blir brutt når dalen blir invadert. Ikke bare må hun forsøke å forsvare sitt folk, men også hindre at de samme forbrytelsene som førte til forrige naturkatastrofe skjer igjen!

«Det er sommer, det er sol og det er søndag!» Den lekne melodien angir tonen i Far til fire fra 1953. Her er det alltid søndag uansett hvilken ukedag det dreier seg om. Regissøren Alice O´Fredericks omskapte tegneserien fra avisen Politiken til en slitesterk parallell til «Olsen-banden» som urdansk familieserie. Det ble ni filmer til sammen. Av familien er det særlig Lille Per som sjarmerer alt og alle med sine gammelkloke replikker.

OPERASJON MJAU

LasseMajas detektivbyrå – Kameleonens hevn

SØNDAG 9. FEBRUAR KL. 14.00 | LØRDAG 22. FEBRUAR KL. 15.00

LØRDAG 1. MARS KL 15.00

nederland 2001 | VINCENT BAL | 1T 22MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE

Sverige 2008 | Regi: Henrik Georgsson | 1t 37min | Svensk tale | Passer fra 7 år

Tibbe jobber i avis, men klarer aldri å få tak i de gode historiene. Redaktøren ber ham om å skrive en artikkel til neste dag, eller slutte. Mens Tibbe går og bekymrer seg møter han den merkelige frøken Minoes, en kvinne som kan kattespråk, elsker rå fisk og klatrer på hustak og i trær. Hun er egentlig en liten katt, forvandlet til menneske ved et uhell. De gjør en avtale. Minoes får husly og fisk av Tibbe, mens han får hjelp til å finne gode nyheter via byens kattejungeltelegraf. En dag skriver han en artikkel som får ham i klammeri med byens mest respekterte borger. Minoes og kattevennene gjør alt de kan for å hjelpe Tibbe med å bevise at innholdet i artikkelen er riktig. Hele byen er nemlig i fare.

Lasse og Maja bor i den lille byen Valleby. Når de ikke går på skolen driver de detektivbyrået sitt, LasseMajas Detektivbyrå. I denne filmen blir vi med på deres vanskeligste og farligste oppdrag noensinne. En dag finner Lasse og Maja en mystisk bok om byens grunnlegger. Samtidig slipper den beryktede forbryteren Conny Kameleon ut av fengsel og merkelige ting begynner å skje i Valleby. En dødningsskalle står i sentrum for en rekke mistenkelige hendelser. De to vennene går løs på sin hittil vanskeligste sak.

13


filmomtaler

FILMEN OM OLE BRUMM

KAUWBOY FØRPREMIERE!

JUNGELDYRET

EWOKS – FLUKTEN FRA ENDOR

SØNDAG 16. MARS KL. 14.00 | LØRDAG 24. MAI KL. 13.00 | LØRDAG 28. JUNI KL. 15.00

LØRDAG 29. MARS KL. 15.00

USA 1977 | REGI: WOLFGANG REITHERMAN OG JOHN LOUNSBERY | 1T 14MIN | NORSK TALE | TILLAT FOR ALLE

LØRDAG 8. MARS KL 15.00

USA 1985 | REGI: KEN WHEAT, JIM WHEAT | 1T 38MIN | ENGELSK TALE | PASSER FRA 11 ÅR

NEDERLAND 2012 | REGI: BOUDEWIJN KOOLE | 1T 20MIN | NORSK TALE

DANMARK, NORGE, SVERIGE, tyskland 1993 | REGI: FLEMMING QUIST MØLLER, STEFAN FJELDMARK | 1T 13MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE

Filmen om Ole Brumm fra 1977 er en samling med de tre første kortfilmene Disney lagde om den forsiktige lille bjørnen fra A.A. Milnes bøker. I Ole Brumm og Honningtreet, Ole Brumm og Blåsbortdagen og Ole Brumm og Tigergutt får vi følge Ole Brumm og vennene hans på eventyr i Hundremeterskogen. Disse filmene er laget mellom 1966 og 1974 og holder seg tett opptil de originale illustrasjonene fra A.A. Milnes univers.

Ti år gamle Jojo finner en dag en kråkeunge som han tar med seg hjem. For å være på den sikre siden, gjemmer han fugleungen for den hissige faren sin. Jojo prøver også å få tak i moren sin som er countrysanger og er på turne i Amerika. Han planlegger et overraskelsesselskap til bursdagen hennes. Faren liker ikke kråker, og vil heller ikke at Jojo skal feire moren som ikke er der. Filmen vant prisen for beste film under Barnefilmfestivalen i Kristiansand i 2012.

Hugo er søt, glad og frimodig, og lever et muntert liv i jungelen sammen med sine apevenner. En dag kommer en filmstjerne og hennes millionærektemann til jungelen for å finne et spesielt dyr til den nye filmen «Skjønnheten og kjæledyret». Hugo klarer å unngå hennes feller en rekke ganger, men han faller til slutt i hennes klør. Hugo rømmer og blir reddet av et lasteskip som seiler inn mot storbyen. Men der er det mange farer, men også gode hjelpere.

Ewoks – Flukten fra Endor er en spin-off fra Star Wars som passer best for de større barna. Cindel er den eneste som overlever når Kong Terak og hans krigerske soldater angriper planeten Endor i en galakse i det fjerne. Sammen med Ewoken Whicket søker jenta tilflukt hos en gammel romfarer. Men i bakgrunnen lurer heksa Charal... Et spennende eventyr som finner sted i randsonen av Star Wars-universet.

LØRDAG 1. MARS KL 13.00 | SØNDAG 30. MARS KL 14.00 | LØRDAG 31. MAI KL. 13.00

– For å la ge Ole Bru mm og blåsbortd agen bruk te 200 Disney-ku nstnere ru ndt 1,2 millioner blyanter o g tegnet nesten 10 0.000 teg ninger av karaktere ne? CIRKELINE - STORBYENS MUS

DOKUMENTAR OG ANIMASJON

LØRDAG 8. MARS KL. 13.00 | LØRDAG 10. MAI KL 13.00 | SØNDAG 22. JUNI KL. 14.00

LØRDAG 22. MARS KL. 13.00 | SØNDAG 23. MARS KL. 14.00

DANMARK 1998 | REGI: JANNIK HASTRUP| 1T 2 MIN | NORSK TALE | TILLATT FOR ALLE

Cirkeline flytter til byen sammen med vennene sine, musene Ingolf og Frederik. Her møter de bymusa Sidse som vet om alle de morsomme stedene i byen, og som bor alene sammen med bestefaren sin og lillebroren Viktor i et skip på havna. Men byen er selvsagt ikke uten farer. I en storby må man være på vakt hele tiden – særlig når man ikke er større enn en fyrstikkeske.

14

E.T. THE EXTRA-TERRESTRIAL STAR WARS FEST 29. MARS LØRDAG 29. MARS KL. 13.00 | LØRDAG 5. APRIL KL 15.00 | SØNDAG 27. APRIL KL. 14.00

Under årets utgave av dokumentarfilmfestivalen Eurodok viser vi to filmer som på hver sin måte bruker animasjon for å skildre virkeligheten og det ting som barn tenker på. I Du velger selv fra 2013 treffer du barn som forteller om hvordan det er å ha pappaen sin i fengsel. I Lille Store Hjerte forteller unge og gamle hjerter oss det de har på hjertet. Etter visning på lørdag, vil det bli mulig å stille spørsmål til filmskaperne.

USA 1982 | REGI: STEVEN SPIELBERG | 2 T | NORSK TALE| PASSER FRA 7 ÅR

E.T. er en Spielberg-klassiker og en storproduksjon fra verdens største filmlekestue, nemlig Hollywood. Romvesenet E.T. rekker ikke tilbake til romskipet før det letter fra jorda. Dermed blir han ensom og forlatt tre millioner lysår hjemmefra. Han blir heldigvis oppdaget av den 10 år gamle Elliot som gjemmer ham unna de voksne. Elliot forstår at for å redde E.T. må han hjelpe ham tilbake til sine egne.

15


filmomtaler

SMURFENE OG DEN MERKELIGE TROLLMANNEN

EMIL I LØNNEBERGET

PIPPI PÅ DE SYV HAV

TROLLMANNEN FRA OZ

LØRDAG 5. APRIL KL. 13.00 | SØNDAG 4. MAI KL. 14.00

LØRDAG 26. APRIL KL. 13.00 | SØNDAG 18. MAI KL 14.00 | LØRDAG 14. JUNI KL. 13.00

SØNDAG 25. MAI KL. 14.00 | SØNDAG 15. JUNI KL. 14.00 | SØNDAG 29. JUNI KL. 14.00

LØRDAG 3. MAI KL. 15.00 | LØRDAG 10. MAI KL. 15.00

BELGIA 1981 | REGI: SVENSK TALE | 1T 34MIN | PASSER FOR 7 ÅR

SVERIGE 1971 | REGI: OLLE HELLBOM | 1T 35MIN | SVENSK TALE | TILLATT FOR ALLE

SVERIGE 1970 | REGI: OLLE HELLBOM | 1T 47MIN | svensk tale | TILLATT FOR ALLE

USA 1939 | REGI: VICTOR FLEMING | 1 T 41 MIN | ENGELSK TALE | PASSER FRA 7 ÅR

Gargamel er smurfenes verste og bokstavelig talt største fiende. I løpet av fire smurfeepisoder skaper han mye trøbbel for de små blå. Ved hjelp av giftpulver og trylledrikker prøve han få has på dem, men det er ikke alltid like lett. Smurfene er ustyrlige, morsomme og vrir seg og unna de fleste farer. Og hva skjer når Gargamel blir like liten som smurfene?

Emil vil så gjerne, men alltid er det noe som går galt, som når han heiser Ida opp i flaggstanga eller setter hodet fast i den fine suppeterrinen. Når han hører faren ljome EEEMIIL så det høres i hele Katthult, er det bare et sted på jorden som er helt trygt, nemlig snekkerboden. Der kan Emil spikke på trefigurene sine til det har roet seg. Men helt rolig blir det aldri.

En dag Pippi er hjemme i Villa Villekulla mottar hun en flaskepost om at pappaen hennes er tatt til fange av sjørøvere. Dette finner den oppfinnsomme rødhårete jenta seg ikke i! Pippi tar med seg sine to gode venner Tommy og Annika for å lete etter faren sin. For å komme seg til øya må de reise med både ballong, fly og båt. Underveis møter de både sjørøvere og en snakkesalig papegøye. Kanskje rommer øya de kommer til en hemmelig skatt?

Trollmannen fra Oz er en del av arvesølvet fra Hollywoods storhetstid, og har gått inn i historien som en klassisk eventyrmusikal med tidløs appell. Dorothy drømmer at hun føres til eventyrlandet Oz. Der blir Dorothy truet av en slem heks og ønsker seg tilbake til gården i Kansas igjen. Den eneste som kjenner veien dit er den mektige trollmannen fra Oz. Dorothy begir seg ut på veien til Smaragdbyen hvor trollmannen bor. Underveis får de følge av et fugleskremsel uten hjerne, en blikkmann uten hjerte og en løve uten mot. Alle ønsker de seg det de mangler, og sammen drar de til trollmannen for å få sine ønsker oppfylt. Men den onde heksen følger etter dem på ferden.

LEPEL-KODEN

OPERASJON FROSKEEGG

TARZAN FINNER EN SØNN

LØRDAG 26. APRIL KL. 15.00 | SØNDAG 11. MAI KL. 14.00

LØRDAG 24. MAI KL. 15.00 | LØRDAG 21. JUNI KL. 15.00

SØNDAG 1. JUNI KL. 14.00 | LØRDAG 14. JUNI KL. 15.00

NEDERLAND 2005 | REGI: WILLEM VAN DE SANDE BAKHUYZEN | 1T 36MIN | NORSK TALE | PASSER FRA 7 ÅR

NEDERLAND 2009 | REGI: SIMONE VAN DUSSELDORP | 1 T 15 MIN | NORSK TALE | PASSER FRA 5 ÅR

USA 1939 | REGI: RICHARD THORPE | 1T 20MIN | ENGELSK TALE | PASSER FRA 7 ÅR

Unge Lepel må sortere knapper for sin onde bestemor. Hele tiden lengter han etter foreldrene som han tror er på en verdensomspennende ballongferd. På det lokale kjøpesenteret møter han jevnaldrende Pia som bor over et av prøverommene i klesavdelingen. De treffer den godhjertede selgeren Max, som er forelsket i butikksjefen. Lepel er et mattegeni, og læreren vil ha ham til å representere skolen i en prestisjetung mattekonkurranse. Læreren allierer seg derfor med den grusomme bestemoren og bygger et bur til Lepel.

Max er 6 år og er på besøk hos bestemor på landet. Der er det alltid gøy å være, for Max finner alltid mange spennende dyr og insekter. Storebror Jannus skal operere mandlene og på spøk sier han til Max at hvis han ikke får froskeegg å spise rett etter operasjonen, så vil han aldri kunne snakke igjen. Det viser seg å være vanskelig å finne froskeegg, men Max får hjelp av lille Jesse. Sammen begir de seg ut på en spennende reise og møter mange rare mennesker og merkelige dyr. Men får de tak i froskeegg?

Vi viser den klassiske Tarzan-filmen, til glede for nye og gamle Tarzan-fans! En guttebaby er eneste overlevende etter et flykrasj i Afrikas jungel. Tarzan og Jane finner ham, og han vokser opp som deres sønn. Etter fem år kommer slektninger fra London for å ta gutten med seg hjem for å få kloa i arven hans. Tarzan stoler ikke helt på dem, og vil ikke la gutten reise. Dermed legger de en plan for å lure Tarzan…

ed i også m vig var d efilm? u n L g g o ens te ft -Solan la e h og første Ludvig Norges olan og S le t b e h g pa, o Filmen reverom d e m Gurin 98. laget i 19

16

17


Feire bursdag

Hvilken filmtittel hører til figurene?

FILMquiz 1. Hva heter kosedyrene til Karsten og Petra? 2. I hvilken Disney-film treffer du Baloo, Mowgli og Bagheera?

pa Filmens Hus?

3. Hva heter Albert Åbergs usynlige venn?

Pinocchio

4. Hvem av de åtte ungene hentet Mormor på toget i filmen om Mormor og de åtte ungene? 5. Hva heter pinnekjæresten til Knerten? 6. Hvem bor i Villa Villekulla sammen med Herr Nilsson og Lilla Gubben?

Vi tar gjerne imot bursdagsselskap som vil se film eller ha en omvisning i Filmmuseet eller utstillingen Animert i 100 år. Du kan feire bursdag her både om ettermiddagene på hverdager og i helgene. Du kan velge mellom flere bursdagsopplegg. Vi tar gjerne imot spørsmål eller bestillinger på mail til bc@nfi.no eller på telefon 22 47 45 00.

7. Hva heter oppfinneren som bor sammen med Solan og Ludvig i Flåklypa?

Reisen til månen

8. Hva heter gutten som eier tennene som Karius og Baktus bor i? 9. Hva heter skolen der Harry Potter lærer trolldomskunster?

Ukedager: Mellom kl. 12.00 og 16.30 Lørdag og søndag: Mellom kl. 12.00 og kl. 15.00

Jungeldyret Hugo

BURSDAGSFILMEN Egnet for barn mellom 3 og 8 år.

FILMDETEKTIVEN Egnet for barn mellom 7 og 10 år.

Bli med inn i filmens magiske verden! Filmdetektiven gjennomføres i Filmmuseet. Det blir gøyal omvisning og visning av kortfilmer i museumskinoen. Etterpå skal barna selv prøve seg som detektiver. Med oppgaver og forstørrelsesglass løser de gåter der svarene ligger gjemt i museet. Alle som deltar får detektivdiplom og detektivbutton! Omvisningen passer best for inntil 15 barn, men vi kan ta imot flere. Filmdetektiven koster kr 850, og varer ca. 90 minutter.

Følg med i filmprogrammet til Barnas Cinematek. Kanskje en av visningene passer for nettopp deres feiring? Om bursdagsbarnet er medlem av Barnas Cinematek, kan han eller hun invitere med seg gjestene for å se film. De trenger ikke å være medlemmer, men betaler vanlig pris på kr 20,- pr. billett. Samme pris for voksne. Selskapet bestiller riktig antall billetter på nett, så alle er garantert plass.

Min nabo totoro

Animert i 100 år Egnet for barn fra 7 år og oppover

Hva var egentlig Caprinos store filmhemmelighet? Hvordan får man tegninger og ting til å bli levende på kinolerretet? Ta bursdagsgjestene med på en spennende omvisning i den nye utstillingen og lær mer om animasjon! I løpet av omvisningen får selskapet se kule rekvisitter fra kjente filmer og vite mer om teknikkene vi bruker i animasjon. Etter omvisningen får barna kose seg med morsomme animerte filmhøydepunkter.

E.T. The Extra Terrestrial

– Legene som opererer romvesenet E.T. i filmen E.T. The Extra-Terrestrial ikke var skuespillere, men ekte leger? Operasjonsscenen er spilt inn i en ekte operasjonssal. Legene ble instruert om å oppføre seg som om de ikke spilte i en film, men utførte en ekte operasjon.

Omvisningen koster 850 kroner og varer i ca. 90 minutter. SVAR FILMQUIZ: 1. Løveungen og Frøken Kanin, 2. Jungelboken, 3. Skybert, 4. Mona, 5. Karoline, 6. Pippi Langstrømpe, 7. Reodor Felgen, 8. Jens, 9. Galtvort

18

19


BESøK KARIUS OG BAKTUS OG DE AnDRE DUKKEnE TIL CAPRInO I FILMMUSEET! i Filmmuseet kan små og store oppleve en spennende reise i filmens historie. Her kan man blant annet boltre seg med optiske leketøy og prøve museets mange interaktive stasjoner – helt gratis! museet har også en liten kinosal der det alltid vises varierte filmer. Åpningstider mandag 10.30 – 17.00 tirsdag – fredag 10.30 – 21.00 lørdag 12.00 – 17.00 søndag 13.00 – 21.00

20


Barnas Cinematek våren 2014