Page 1

MAI 2009

synnøve haga fra sveio er kunstens svar på espen Askeladd. jeg fant, jeg fant sier synnøve, og tar vare på sjokoladepapir, tomme plastposer og annet de fleste av oss kaster. synnøve lager vakker kunst av avfallet.

Side 6

Foto: Inger Johanne Tveitaskog

Vi Bygger Nytt

Vend om for mer lokalt lesestoff i

NYHET! 2 i 1

Kunst av SØPPEL


Design: www.steinariversen.no

m.u.h. (meter under havoverflaten)

DeepOcean leverer undervannstjenester innen olje-, gass-, energi industrien over hele verden. DeepOcean har konkurransedyktige lønnsbetingelser, gode pensjonsordninger, et godt velferdstilbud og legger stor vekt på å ivareta et trivelig arbeidsmiljø for alle ansatte. Våre team består av lærevillige nyutdannede sammen med høyt kvalifiserte medarbeidere med lang erfaring, så her er det store muligheter for personlig utvikling. www.deepocean.no DeepOcean AS - Stoltenberggt. 1 - P.b. 2144 Postterminalen - N-5504 Haugesund - Tlf: 52 70 04 00

Photo: www.geiroyvind.no

Utfordringene er mange


innhold:

4 12 14 16 18 22 24 26 27 31 34 38 41 44 47 48 52

Ryanair åpner Europa for oss: Hjelp, vi flyr Multikulturelle Aker Stord 9. klassinger på “jobb” Forsyner hele landet med musikkinstrumenter MARITIMT: Kampen om norges sjel - Til fordel både for bedrifterog elever Ingeniøren som ble fastlege i Haugesund FRA LØVEBAKKEN: Privat praksis JOBBFRUKT: Lang og tro tjeneste NYTT OM NAVN Urrang endelig på egne bein KRYSSORD SIDEN SIST Kapteinsabeltann og andre sjørøvere Mentor til kvinnovatører Dugnadsånd kan redusere sykefraværet Frisk luft og helhetlig helse på Bokn

8 Ikke akkurat skuggeredd

21 -Bruk oss,

så kommer vi

29 Eide

skifter beite

Ansvarlig redaktør: Prosjektleder: Redaktør: Grafisk design: Utgiver: Utkommer månedlig: Adresse DHR: Telefon: Hjemmeside: ISSN:

Ansvarlig redaktør Egil Severeide

Keep on singing! Jeg skal ikke nekte for det; jeg stemte sikkert tyve ganger på Team Hanne under finalen i Korslaget. Og nå føler jeg meg nesten som delaktig i seieren. Det skilte kun 120 stemmer mellom Haugesund og Tromsø… Forskjellen mellom seier og andreplass er formidabel. Hadde Team Hanne tapt like knepent som Team Jørn gjorde, ville koret fra Haugesund blitt dekket av et glemselens slør ganske kjapt. Men nå vant VI, og det er noe ganske annet. Jeg skriver VI, fordi Team Hanne gjør noe med selvfølelsen vår. De setter Haugesund og Haugalandet på kartet, og gjør oss stolte. Og nå kan VI glede oss med koret og entusiastisk sole oss i glansen av at VI er best i landet. The winner takes it all. Og det er ikke bare i korsang. Jeg snakket med en hjemvendt kollega her en dag. Hun hadde bodd utenfor byen i mange år, men familiære omstendigheter ”tvang” henne til å gjøre vendereis. Hun ventet å komme hjem til en region med de samme underdanige trekk som da hun reiste. Men hun tok feil. Haugalendingene står ikke med lua i hånda. De er ikke redde for å hevde sin rett. De er ikke navlebeskuende og innadvendte. De får ting til å skje. De er fulle av pågangsmot og skaperkraft. Jeg vet det. Jeg jobber daglig med industriledere, reiselivsfolk, fagforeningsledere og andre som er besjelet av vilje og evne til å skape og utvikle.

Egil Severeide: egil.severeide@hninfo.no Harald Rasmussen: harald@dhr.no Odd-Atle Urvik: odd-atle@dhr.no Stian Ferkingstad: stian@dhr.no DHR Reklamebyrå as i samarbeid med Haugesund regionens Næringsforening Opplag 57.000 P.B. 1915, 5508 Karmsund 52 84 54 84 www.jobbognaering.no www.hninfo.no 1504-7830

Salgsansvarlig: Eva Narheim, eva@dhr.no

Vår jobb er å vanne disse blomstene. Skape rammevilkår som gjør at de kan vokse. Skape samhandlingsarenaer som gjør at de gode kreftene kan møtes, etablere nettverk og utvikle nye og fruktbare relasjoner. Vi står overfor formidable utfordringer. Ikke bare skal vi gjennom en beintøff finanskrise.Vi står foran en kommunikasjonsmessig revolusjon. Når vi om åtte, ni år får Rogfast på plass og senere Hordfast blir Haugesundregionen ”landfast” med Stavanger og Bergen. Vi blir liggende midt mellom de to store tyngdepunktene på Sør-Vestlandet med alle de trusler og muligheter det gir. Det må vi forberede oss på. Hvis vi ikke har meislet ut en klar, regional strategi for hvordan vi skal møte de langsiktige utfordringene, kan vi havne i bakevja. Vi skal være med og dra det lasset. Og jobben må starte NU. Alle som har drevet med lagidrett vet at uten selvtillit er du handlingslammet. Da velger du de trygge løsningene, de du ikke dummer deg ut på. Vi har ingen grunn til å mangle selvtillit. Vi har gull som kan foredles. Vi har næringsklynger av internasjonalt format. Vi har et reiselivspotensiale andre regioner kan misunne oss. Vi har kulturarbeidere andre byer drømmer om. Og vi har landets beste korsangere. Vi trenger ikke være redd for å dumme oss ut. Vi kan tenke nytt og spennende. Vi har vist at vi kan. Keep on singing,Team Hanne!

Salg: Jan Åge Matland, jan@dhr.no

Cert no. SW-COC-003756

JOBB & NÆRING

3


Ryanair åpner Europa for oss:

Hjelp, vi flyr!

Odd Eirik Salvesen (t.v.) og Ånen Torvestad er klar til å ta av. Nå er det opp til folk på Haugalandet å bevise at det er marked for de nye rutene.

- Med direkteruter til en rekke attraktive reisemål i Europa kan haugalendingene forsyne seg av en ”skattekiste” av spennende reiseopplevelser. Den kraftige utvidelsen av rutetilbudet fra Haugesund til nye destinasjoner gjør at Europa ligger foran våer føtter. Nå er det opp til oss haugalendinger å bevise at vi prioriterer vår egen lufthavn slik at vi får beholde de nye rutene. Det er daglig leder Odd Eirik Salvesen og markedssjef Ånen Torvestad i Haugaland Travel som sier dette til Jobb & Næring. Etter at Ryanair har fløyet rutene til London og Bremen er det snart klart for avgang med Ryanair på direkterutene til Edinburgh og Alicante.

4

JOBB & NÆRING

Tekst og foto: Odd-Atle Urvik

- Nå kommer vi til å få svar på om regionen kan bære et så attraktivt rutetilbud i Europa. Grunnlaget er der, vi haugalendinger reiser nok til å fylle flyene. Men vi må være bevisste i våre reisevalg, og benytte oss av rutene. Og hvorfor skulle vi ikke det? Det er ikke bane den enkleste måten å reise på om vi skal ha en ferie eller weekend borte. Alle prisundersøkelser viser og at det å bruke Ryanair også er den billigste måten, sier Salvesen og Torvestad, som roser det irske flyselskapet for måten de har åpner opp Europa på. - Ute i Europa er folk imponert. Det at de satser på nye destinasjoner og områder er Bremen et eksempel på. Ingen ville kommet

på å reise til Bremen. Men du verden hvor mye flott denne byen har å by på. Det er vel også slik at Haugalandet ikke hadde vært et naturlig førstevalg for europeere som ikke har noen spesiell tilknytning til vårt distrikt. Men Ryanairs ruter er ikke bare vår mulighet til å komme ut i Europa. Det er like mye utlendingers mulighet til å komme hit til oss. Derfor har vi en jobb å gjøre med å markedsføre Haugalandet i land som Tyskland og Storbritannia. - Nye reisemål i sikte? - Vi bør ha som mål å gjøre ruten fra Haugesund til Alicante til en helårsrute, ettersom det er så mange fra Haugalandet som allerede har et forhold til den delen av Spania. Direkte fly fra Helganes gjør at de reisende både sparer tid og penger i forhold til dagens ordning, sier Salvesen og Torvestad til Jobb & Næring.


Imenco as som ble etablert i 1979 er en anerkjent leverandør til offshore og maritim sektor. Hovedproduktene er de kjente Møllerodden-produktene for løfting og håndtering, fyllestasjoner for helikopter, og avanserte kamera til bruk over vann og ned til 6000 meters dyp. NUT, som ble en del av Imenco-gruppen i august 2008, produserer luft- og metningsdykkesystemer til avanserte dykkeskip. Imenco-gruppen er en av Haugalandets mest spennende ingeniørarbeidsplasser og vil omsette for ca. 400 millioner kroner i 2009 og har 140 ansatte. Imenco etablerer nytt operasjonskontor i Stavanger. Dette gjøres i samarbeid med Magnum Offshore Products as, som har kontorfasiliteter i Smedvigbygget, Løkkeveien 103. Les mer på www.imenco.no og www.magpro.no

Imenco as opplever en stadig økende oppdragsmengde og søker

n

Ingeniører- mekanisk konstruksjon

Arbeidsoppgaver - Arbeide med krevende utviklings- og prosjekteringsoppdrag for norske og utenlandske kunder. - Prosjektansvar. - Oppfølging av kunder, underleverandører og klasseselskap mm. Ønskede kvalifikasjoner - Utdannelse fra Høysskole eller Universitet. - Erfaring fra mekanisk konstruksjon, tegning og dimensjonering/ styrke av f.eks. mekanisk utstyr og stålkonstruksjoner.

- Bakgrunn fra ingeniørfirma, verksted industri og offshore prosjekter. - Erfaring med AutoCad og 3D konstruksjonsverktøy som Inventor, Solid Edge eller tilsvarende. Kjennskap til/ bruk av beregningsprogrammene Staad eller ANSYS er en fordel. - Kreative og analytiske egenskaper, selvstendighet og ”stå på humør” verdsettes.

Vi kan love en interessant og utviklende jobb med varierte og krevende oppgaver. Vi har ledige stillinger i Haugesund, Bergen og Stavanger.

n

Tekniker / elektriker innen elektro / automasjon

Arbeidsoppgaver - Du vil være med i oppbyggingen av elektro / automasjons gruppen og vil arbeide med spennende prosjekter innen dykkesystemer / offshore elektro / aviation fueling / EX. - Arbeidsoppgavene vil være varierte og du vil inngå i et faglig godt team som arbeider med design, engineering, bygging og testing av systemer. Ønskede kvalifikasjoner - Faglig forståelse, være initiativrik og ha evnen til å gjennomføre planlagte oppgaver.

- Strukturert, nøyaktig og like å arbeide i team med felles mål. - Beherske engelsk skriftlig og muntlig. - Erfaring, fra skipsindustri, prosessindustri eller offshore, gjerne prosjekterfaring. - Du bør ha kjennskap til aktuelle standarder og regelverk. Arbeidssted: Haugesund.

Send kortfattet søsknad med CV på E-post til: ellen.aursland@imenco.no eller til Imenco AS, Postboks 2143, 5504 Haugesund. Søknadsfrist snarest og senest 31.05.2009

smart LIFTING & HANDLING

smart SUBSEA TOOLING

smart AVIATION FUELLING

smart SURVEILLANCE CCTV

smart ENGINEERING

Imenco AS | Haugesund - Bergen | Stoltenberggt. 1 | 5527 Haugesund Tel. +47 52 86 41 00 |www.imenco.no

smart DIVING SYSTEMS


Sjokoladepapir og gule Prixposer Har du noen gang sett en veske laget av twistpapir? Ja det har du kanskje, for hun har solgt en del allerede. Den kreative og ferske kunstneren Synnøve Haga ser mulighetene i alt som folk normalt kaster. Hun får alltid bruk for det en vakker dag. - Jeg vet ikke hvor det kommer fra, men hos meg koker det over med fantasi og ideer, og jeg ser muligheter til å lage noe fint av det meste som normalt havner i søpla, sier Synnøve. Som finner inspirasjon i ”Kjekt å ha” sangen av Øystein Sunde. Haga har nå klart å åpne slusene, og overfloden av fantasi og ideer har fått strømme fritt det siste året. ”Så var det en dag under kaffekosen, at jeg skulle gå ut med søpleposen, og fikk øye på no’ kjent langt nedi søplesekken.” (Øystein Sunde).

6

JOBB & NÆRING

Synnøve er opprinnelig fra Bua i Sveio, men bor for tiden i Stavanger. Her har hun bodd de siste åtte årene. Hun er utdannet lærer, men fant fort ut at det var andre ting hun heller ville bedrive tiden med. Nå jobber hun som nattevakt for psykisk utviklingshemmede for å få tid og penger til å drive med det hun elsker, nemlig kunst.

Tekst og foto:

smiler Synnøve, som forteller at hun finner inspirasjon i alt hun kommer over, ting hun ser og hører, som har vekket oppmerksomheten hennes. Synnøve koser seg når hun får ånden over seg og gir fantasien fritt spillerom. Da kan hun produsere alt fra fargeglade malerier til vesker strikket av strimler fra gule Prixposer.

Finner inspirasjon i alt hun ser og hører

- Når jeg føler for å lage noe, rigger jeg meg til i stua, enten med staffeli eller en sekk med ja, alt mulig rart. Jeg hører gjerne på Trond Viggo når jeg lager kunst. Han er så festlige, og musikken inspirerer meg og gjør at jeg trives, smiler hun.

- Det viktigste med kunsten min er å få frem smilet til folk. Jeg er en sprudlende jente, som gjerne vil dele litt av gleden og humoren som er inni meg. Målet er at folk skal bli glade når de ser kunsten min. Jeg er glad i farger og former, og tror neppe jeg noen gang vil begynne å lage noe dystert og trist,

Som tidligere nevnt lager hun vesker av twistpapir, det samme gjør hun også med plastposer og annen godteriemballasje. Hun pynter produktene sine med ispinner og ødelagte tusjer, hun lager slips av plastikk og rustne skruer, og syr det hun kan ut av

Inger johanne Tveitaskog


Clutch-veske strikket av gule Prixposer.

Twistveskene Synnøve lager har blitt lagt merke til, og hun er også i ferd med å lage andre produkter i samme stil. Veske laget av tusjer, ispinner og ett gammelt belte.

Synnøve tar vare på ødelagte lommebøker, sokker som har krympet, tidligere uferdige prosjekter og alle produkter som har ”gått ut på dato”. Disse produktene blir da så heldige å forme Synnøves artige og fargerike vesker.

- Når jeg får ånden over meg rigger jeg meg til i stua og gir fantasien fritt spillerom. Da lager jeg alt fra fargeglade malerier, til vesker laget av Twistpapir, smiler den nyoppdagede kunstneren Synnøve Haga, som finner nytte i det meste som folk normalt kaster i søpla.

hullete sokker og flekkete duker. Her er det tydelig lite som setter grenser. Og oppmerksomhet får hun. - Twistveskene mine har blitt en ettertraktet vare, og jeg har flere bestillinger. Men det tar lang tid å lage, og det må spises mange twistposer for å ha nok til en hel veske, smiler hun. Heldigvis har jeg familie og venner som samler for meg. - Lillebror hadde trua på meg

Selv om hun lager mye morsom ut av emballasje og lignende, har hun til nå blitt mest kjent gjennom maleriene hun lager. Et talent hun for øvrig ikke visste hun hadde. - Jeg har alltid visst at jeg hadde fantasien i orden, og kreativiteten har kommet ut i forskjellige varianter, men at jeg skulle sette meg ned å begynne å male, og ikke minst ha kunstutstillinger, ja det gir jeg lillebroren min æren for, forteller Synnøve. - Broren min er en ærlig person, noe jeg vet

veldig godt. Vi hadde planlagt en kveld med litt vin og satt og malte litt. Da han likte det jeg lagde, tok jeg det til meg. Han ble stolt av meg, og sa at jeg burde prøve å selge noe av det jeg produserte. Det resulterte i at jeg kom i gang med penselen, og engasjerte meg såpass at jeg fikk meldt meg opp på en kunstutstilling i Stavanger på Bacchus Kafé, sier hun. Det var i fjor vår hun hadde sin første utstilling, hvor alle maleriene ble solgt. Nå har hun sin tredje kunstutstilling, og denne gang er den i Haugesund på Kafé Moody, en utstilling som står ut mai måned. Det neste på programmet er en utstilling i hjembygda Buavåg i august, i forbindelse med Kystsogevekene. Her stilles det ut både malerier og brukskunst fra Synnøve Haga. Litt skummelt

- Selv om det er travelt å produsere til kunstutstillinger og det også som en drøm som har gått i oppfyllelse. Tenk om jeg kan leve

av dette, flirer Synnøve. Det må være mitt langsiktige mål. Mitt kortsiktige mål er å få plass på enten Høstutstillingen i Oslo eller Vestlandsutstillingen, i beste fall begge. Men jeg er jo ganske ny i spillet, men hører de er interessert i nye unge kunstnere. Hvem vet, kanskje jeg når målet mitt, smiler hun. Synnøve blir svært knyttet til det hun lager, og hun synes det er litt skummelt når andre skal stå og vurdere kunsten hennes som hun er så glad i. Men hun hadde aldri hengt dem opp på en kunstutstilling hvis hun ikke hadde vært fornøyd med dem selv. - Jeg blir alltid knytta til deg jeg lager, så noen ganger er det litt trist å selge, men jeg kan jo alltids lage nytt, selv om det aldri blir helt likt. Hvis det er noe jeg lager som jeg egentlig ønsker å beholde selv, så priser jeg det bare litt ekstra opp, flirer Synnøve, som også gleder seg til å bli mamma i oktober.

JOBB & NÆRING

7


PORTRETTET

Jeg har fått telefoner fra byggmestre i Haugesund og på Karmøy som ber meg stå på, sier den profilerte fagforeningslederen Helge Larsen

Ikke akkurat skuggeredd Ser du en svett Helge Larsen på joggetur kan du være sikker på en ting: Han tenker på hva han nå skal finne på av dævelskap… 46-åringen liker å tyne kroppen sin. Langs asfalten på Nord-Karmøy tilbakelegger han fra fem til syv mil hver uke. Det er på disse løpeturene han tenker strategi. Det er på disse løpeturene han kan fullføre tankerekker uten å bli forstyrret. Det er på disse løpe-

8

JOBB & NÆRING

turene han klekker ut hvordan han skal gå i strupen på Kristian Eidesvik og SR-Bank, på slavekontraktene til Norsk Helsepersonellog til og med gå i klinsj med sine fagforeningskamerater på Fatland Slakteri i Ølen.

Tekst: Egil Severeide

Noen synes han er en oppblåst, PR-kåt fagforeningspamp som stikker nesen sin borti saker han ikke har noe med. Andre klapper han på skuldra og mener fagbevegelsen i nordfylket endelig har fått en kar med tæl i.

fremskredet rettferdighetssans. Og at når han gyver løs på alle selskapene som prøver seg på sosial dumping er det like mye for å redde norske arbeidsplasser som å gi polakker og ukrainere levelige arbeidsvilkår.

Selv mener han seg født med en sterkt

- Jeg har fått telefoner fra byggmestre i Haug-


daværende Kopervik Slip og fikk jobb som mekanikerbas. - Men jeg likte meg ikke på andre sida av bordet, mimrer Helge Larsen. I 1997 ble han valgt til klubbformann ved Karmsund Maritime, og det har han vært til bedriften gikk konkurs for noen få måneder siden. - Vi fikk signaler på styremøter i fjor høst om at noe var i gjære. Men at det skulle ende i konkurs var helt fjernt for oss, sier han fra kontorstolen i LO-huset ved Smedasundet. Der er han fra 1. mai trådt inn i heltidsstillingen som LOs distriktssekretær med hovedansvar for petrokjemisk industri. - Har du hatt noen påvirkning på utviklingen ved Karmsund Maritime? - Helt klart, kommer det kontant. Vi har vært døråpnere til politisk og fagligpolitisk toppnivå og fått innpass hos både statsministerens kontor og LO-sjefen. Til slutt sto det verken på myndigheter eller statlige institusjoner, men på at SR-Bank og Solstad skulle bli enige. Vi vet hvordan det gikk. - Du har eglet på deg selveste Kristian Eidesvik..? - Ja, jeg føler jeg må blåse ut av og til for å få fart i prosessen. Tida går, og hvis vi ikke får noen avklaring om verftets framtid kan grunnlaget for ny drift forsvinne. Og her har SR-Bank et klart ansvar, sier Helge Larsen. Jeg antar Ole Henrik Nesheim hadde en tilsvarende opplevelse av den uredde fagforeningslederen for noen år tilbake. Larsen fikk voldsomme medieoppslag like før lønnsoppgjøret i 2005 da han gikk til frontalangrep på Nesheims selskap Genfer Lloyd og påstander om sosial dumping. esund og på Karmøy som ber meg stå på. De klarer ikke å konkurrere med firma som tilbyr slavekontrakter og folk som jobber svart. Det er ungene våre jeg tenker på. Hvis vi tillater slike forhold i arbeidslivet har de ikke en sjanse til å få seg jobb når de blir voksne. Han kommer fra enkle kår på Solvang, Helge Larsen. Nordfylkets nye LO-boss er mekaniker av yrke, og jobbet offshore for HMV i sine første år. Der viste han seg snart som en ryddig kar, og ble hovedverneombud på Heimdal-plattformen i 1984 og under oppjekkingen av Ekofisk i 86-87. Senere fartet han verden rundt som reiseoperatør på LPG-tankere før han i midten av 90-årene, helt tilfeldig, kom i kontakt med

- Jeg skjemtes over at en reder fra Haugesund kunne utnytte billig, utenlandsk arbeidskraft på denne måten. Debatten gikk høyt og jeg fikk trusler fra flere hold sier Larsen. Han ble nærmest rikskjendis over natten, og Helge Larsens uredde kamp mot markedskreftene ble lagt merke til av ytringsfrihetens voktere. Han holdt foredrag for Fritt Ord, og ble i 2006 tildelt prisen Stockmanns Hammer sammen med Ignacy Nieznaj, rørlegger i Adecco, for å ha avslørte sosial dumping og trusler om bøter i firmaet Genfer Lloyd. - Jeg har et greit forhold til Ole Henrik i dag. Vi heier jo på samme lag, smiler Helge Larsen og referer til begges uhelbredelige lidenskap for haugesundsfotballen.

Men rollen som vaktbikkje har han aldri glemt. Og da han i vinter fikk nyss i at ukrainske helsearbeidere ble hentet til Haugalandet på tvilsomme betingelser, hogg fagforeningsmannen fra Torvastad til igjen. I utvetydige ordelag gikk han til frontalangrep på så vel kommuner som Norsk Helsepersonell for sosial dumping og ”slavekontrakter”. - Vi aksepterer ikke at folk blir underbetalt verken i helsevesenet eller i noen andre yrker. Dersom du er i Norge og jobber skal du behandles som en arbeidstaker og ikke som slave, proklamerte den indignerte fagforeningsformannen til NRK. Å ta folk på andre sida av bordet, er legitimt. Men det vakte berettiget oppsikt da den samme Larsen angrep fagforeningsleder Arild Flesjå ved Fatland Slakteri for å stå i ledtog med ledelsen angående arbeidskontrakter med ukrainske slakteriarbeidere. – Her bør både ryggmargsrefleks og rettferdighetsprinsipp slå inn. Dersom Flesjå kan forsvare det som skjer hos Fatland, har klubben et utrolig dårlig utgangspunkt for å ta vare på sine norske medlemmer, om de slipper dette løs på arbeidsplassen, sa Larsen til Haugesunds Avis. Som man skjønner; 2 barnspappaen fra Torvastad er en uredd sjel. Det er derfor på ingen måte overraskende når Helge Larsen forteller at raske motorsykler og biler er hans lidenskap nummer en på fritida. En Suzuki GSXR 1300 Hayabusa hentes fram fra garasjen titt og ofte og å håndtere verdens råeste tohjuling med speedometerlimit på 340 km/time krever i sannhet sin mann.I fjor solgte han Porchen sin, og skulle du oppdage Helge Larsen utenfor en av byens bilforhandlere er det fordi han er på hvileløs jakt etter en erstatning. I sine yngre år spilte han ungdomsfotball på Haugar, og interessen for idretten har aldri sluppet taket. Når Liverpool slåss om poeng i Premier League finner du han foran TV-skjermen hjemme i stua eller i godt selskap med kompiser et eller annet sted på Haugalandet. Han er fast inventar på FKHs hjemmekamper og har den samme forventningen til gull og heder foran hver eneste sesong. - Vi blir skuffa hvert eneste år. Men det er jo forventningen som holder liv i oss fotballentusiaster, er det ikke? smiler han håpefullt før han blir ropt på av kolleger i LO-huset som skal ha ham med til møte i Kopervik.

JOBB & NÆRING

9


Vi møblerer kysten

Kontakt oss på telefon: 52 75 45 55

Anja K. Fjellheim

Ole Petter Grindheim

Rudin Frøyland

Janne Iren Hansen

Hildegun A. Nordskog

AS Sterling, Frakkagjerdveien 89, 5563 Førresfjorden, Tlf: 52 75 45 55, Fax: 52 75 45 60, salg@assterling.no www.assterling.no


Nytt næringsbygg Kopervik Næringspark, Bygnes

1.etg

Vi har 3 utleieseksjoner ledige for innflytting høsten 2009.

484 m²

383 m²

Seksjon 1 i 1. etasje har et utleieareal på 484m2. Dette egner seg som utstilling, utsalg eller evt. kontor. Seksjon 2 i 1. etasje har et utleieareal på 383m2. Dette egner seg godt som utstilling, utsalg eller evt. kontor. Her kan egen inngang etableres. Seksjon 2 i 2. etasje har et utleieareal på 383m2 som egner som utstilling eller kontor. Seksjon 1 i 2. etasje er utleid til kontorvirksomhet.

Seksjon 2

• Fullt opparbeidet utearealer med god parkering

Seksjon Se eksjon 1

• Fornuftig leiepris pr m2 / år etter avtale. Strøm over egen måler for hver leieseksjon. Ventilasjon: felles agregat pr etg med andel av dette.

2.etg

• Alle leieseksjonene kan innredes etter eget ønske ved inngåelse av langsiktig leieavtale. • Lokalene kan leies enten ferdig innredet eller “brutto” der leietaker selv bekoster innredningen.

id

383 m²

le

Ut

• Begge utleieseksjonene i 1. etasje er tilrettelagt for ev. vareport i bakkant i en av vindusfeltene (bredde 2500mm). • Attraktivt område • Sentralt i forhold til veisystemer spesielt når T-forbindelsen er ferdigstilt.

Seksjon 2 Seksjon Se eksjon 1

• Bygget er bygget for å få et tiltrekkende ytre, med tiltalende kvalitet på fasader og uteområder. • Heis blir etablert for adkomst 2. etg.

Calluna Eiendom AS Postboks 1263, 5508 Karmsund Telefon: 52 84 44 00 - Mob: 901 78 591 Faks: 52 84 44 01 - post@callunaeiendom.no

JOBB & NÆRING

11


Administrerende direktør i Aker Stord Jan-Tore Elverhaug spår ytterligere internasjonalisering av Aker Stord.

Multikulturelle Aker Innleid arbeidskraft fra 30 ulike nasjoner, kommunikasjon på fire språk. Ikke rart Aker Stord lanserer slagordene ”multifaglig/multikulturell/multinasjonal” om seg selv. Og mer skal det bli. Det proklamerte toppsjefen ved verftet på Stord, Jan-Tore Elverhaug da han orienterte om internasjonaliseringsstrategien til selskapet under Nyskapningskonferansen på Stord tidligere denne måneden. - Vi er en del av et stort konsern (Aker Solutions) og vi skal være en viktig støttespiller og levere nøkkelpersonell til konsernets internasjonale olje- og gassprosjekter, sa Elverhaug. Det innebærer at vi må rekruttere arbeidskraft lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Pr. i dag har vi fast ansatte fra 18 nasjoner.

12

JOBB & NÆRING

Det setter store krav til organisasjonen når det gjelder språk, kommunikasjon, kultur, fleksibilitet og internasjonal ledelse. Og den kompetansen vi utvikler lokalt på disse områdene, skal vi ta med oss internasjonalt, sa Aker Stord-sjefen.

Tekst: Egil Severeide Bred erfaring

ent på minst 50 på operatørsiden. Veldig mange av dem vi har leid inn til Melkøya, Ormen Lange og Aker H-6e er østeuropeere. Det stiller nye krav til kommunikasjon og ledelse. Vår norske måte å lede på er ofte ganske forskjellig fra østeuropeisk kultur, og det å finne en balanse her er en stor utfordring, hevdet Elverhaug. - Med så høy innleieprosent får Aker Stords egne medarbeidere derfor en vertskapsrolle å spille. Vi må se til at våre innleide har det bra og at vi fungerer i et arbeidsfellesskap, sa Elverhaug, som mente det fortsatt er svært viktig å sikre lokal rekruttering til verkstedbransjen.

Aker Stord har bred erfaring med å håndtere utenlandsk arbeidskraft. Men utfordringene blir større når selskapet i økende grad opererer på det internasjonale markedet; Kaspiahavet, Adriaterhavet, Russland, Canada.

Ny konkurranse

- I framtidige, store utbyggingsprosjekter, regner vi med at vi vil ha en innleiepros-

For noen år tilbake var det Aibel, Rosenberg, Bergen Group og andre norske selskaper som var de største konkurrentene. Nå møtes


Aibel:

Trenger prosjekterikke redningspakker

Stord disse selskapene hverandre i konkurranse på bare rundt 20 prosent av markedet. Hovedkonkurrentene nå finner vi i Spania, Korea, Singapore og Kina. Vi møter internasjonal konkurranse overalt- også på hjemmemarkedet. Optimist

Aker Stord-sjefen uttrykte optimisme med tanke på framtida og viste til at det er en rekke prosjekter nasjonalt og internasjonalt som skal utvikles de neste årene. Selskapet har nå 1200 fast ansatte og hadde i fjor høst mellom 3000 og 4000 mann i arbeid totalt. - Vi har som ambisjon å øke arbeidsstokken ved verftet med inntil 400 arbeidsplasser og det er gode muligheter for lokal arbeidskraft med den rette holdningen. sa Elverhaug og avsluttet sin presentasjon nettopp med slagordet ”Attitude is everything”.

- Vi trenger ikke redningspakker, vi trenger prosjekter, sa produksjonsdirektør Sigbjørn Ellingsen i Aibel da han møtte Rogalandsbenken på HN og Haugalandrådets møte tidligere denne måneden.

Ellingsen la fram kurver som viste at beleggssprosenten i ti utvalgte engineeringselskaper vil falle fra 98 prosent i 1. halvår 2009 til 60 prosent i 2. halvår 2010. Sysselsettingsutviklingen i selskapene er enda mer bekymringsfull; den viser en nedgang fra 87 prosent i første halvår 2009 til 27 prosent i 2. halvår 2010. - Hos oss i Aibel risikerer vi permitteringer fra i høst og oppsigelser fra nyttår, sa Ellingsen. Han viste til at finanskrisen og lav oljepris har ført til at prosjekter blir kansellert eller utsatt. • Ekofisk 4 nye plattformer; nå usikkert om de blir bygd • StatoilHydro, kansellert Troll A borerigg, mange modifikasjoner utsatt • Ingen nye plattformer i norske verksteder før sommeren 2010

- Myndighetene hart tidligere gitt oljeselskapene betingelser som har ført til at prosjekter er blitt igangsatt, sa Ellingsen og viste til Ekfisk 2 og Kvitebjørn. - Det er viktig at ikke alt stopper opp. Økonomiske tiltakspakker er ikke for vår industri- vi trenger nye prosjekter, sa Aibels produksjonsdirektør til frammøtte stortingspolitikere og næringslivsledere på Haugalandset.

Slik ser bemanningssituasjonen ut i Aibel: Haugesund Bergen Stavanger Billingstad Stjørdal Kristiansund Hammerfest

1771 ansatte 581 ansatte 562 ansatte 499 ansatte 48 ansatte 46 ansatte 40 ansatte

Totalt

3547 ansatte

Innleide konsulenter: 500-1000 Innleide operatører:

500-1500

Ellingsen trodde at oljeprisen skal opp og at det da blir en ny investerings-topp. Han mente toppen bør flates ut ved at det igangsettes prosjekter nå. JOBB & NÆRING

13


Gruppen som vant realfagsprisen hadde fått oppgaven med å rydde skrot på havbunnen rundt oljeinstallasjoner. Bak: jurymedlemmene fra DeepOcean Sigbjørn Svendsen og Signe Herheim. Foran elevene Erlend Osland Kjærgård og Sander Epland Vilhelmsen, Stangeland skole , Fredrik Johannesen, Jan Gudmundsen og 
Ørjan Jensen, Skåredalen skole.

9. klassinger på ”jobb” Ingeniørjobb i DeepOcean eller markedsfører av regionen.. 
 Det manglet ikke på oppgaver til entusiastiske elever under Grûndercampen ved HSH og Gamle Slaktehuset tidligere denne måneden. Etter et program i regi av Ungt Entreprenørskap fikk elevene helt reelle problemstillinger som DeepOcean, Haugaland Vekst og Destinasjon Haugesund og Haugaland jobber med i sin hverdag. Elevene fikk dermed prøve seg som ingeniører innen subsea og som markedsførere av regionen og innen attraksjonsutvikling på reiselivssiden. I faget utdanningsvalg skal elever i 9.klasse ha tre jobbdager. Grûndercamp er et alternativ til disse jobbdagene og et tilbud til elever som ønsker å studere ved høgskole eller universitet. 78 elever deltok.

Arrangørene Haugalandet Skole – Arbeidsliv og Ungt Entreprenørskap roser det gode samarbeidet med bedriftene rundt arrangementet.

fått oppgaven med å rydde skrot på havbunnen rundt oljeinstallasjoner. Deep Cleaners laget logo og forretningsplan og presenterte sine løsninger for en jury. I juryen satt Tone Skarstein, Haugaland Vekst IKS,Anja Mjølhus Fjell, Destinasjon Haugesund og Haugalandet, Sigbjørn Svendsen, Deep Ocean og Signe Herheim, Deep Ocean. Fra forretningsplanen har vi hentet følgende utdrag: 
”Vi har laget en diger beholder i titan som henger i en kran, på en 26m bred båt. Beholderen kan romme opp til 10tonn, før den må inn til land og tømmes. Beholderen blir senket ned til hav bunnen, så bruker vi ROV ’ene til å lempe oppi beholderen. ROV ’ene henger på båten, på samme måte som en livbåt henger på en supplybåt. Det geniale med denne løsningen er at ROV ’ene slipper å gå opp og ned, og det er null problem for båten og frakte 10tonn inn til land i en fykende fart. Beholderen kan lett løftes opp på land, dermed kan vi resirkulere skrotet raskere, enn hvis ROV ’ene skulle ta en og en del opp til overflaten. Løsningen våres krever ikke en spesiell teknologi, både båt og ROV finnes allerede. Vi har bare kommet opp med mer effektiv måte å frakte skortet opp til overflaten. ” Aner vi noen kommende ingeniører?

Gruppen som vant realfagsprisen hadde

14

JOBB & NÆRING

Her er prisvinnerne i de ulike kategoriene: Samfunnsfag 1.plass:

Herman Qvale, Haraldsvang skole 
Joachim Reiersen, Haraldsvang skole 
Halvor Strømme Devold, Haraldsvang skole 
Katrine Urrang, Haraldsvang skole 
Lisa Marie Hillestad, Haraldsvang skole Samfunnsfag 2.plass:

Lisa Karlsen, Bø 
Marte Stakkestad, Bø 
Ola Matias Grønningen Aa, Bø 
Victor D. Lode, Bø Realfag 1.plass :

Erlend Osland Kjærgård, Stangeland 
Sander Epland Vilhelmsen, Stangeland 
Fredrik Johannesen, Skåredalen skole 
Jan Gudmundsen, Skåredalen skole 
Ørjan Jensen, Skåredalen skole Realfag 2.plass:

Eirik Djønne, Frakkagjerd ungd. skole 
Ida Marie Rojas Kallevik, Frakkagjerd ungd. skole 
Tarjei Håland Jakobsen, Frakkagjerd ungd. skole 
Steffen Høie Thorsen, Frakkagjerd ungd. Skole.


På grunn av økt oppdragsmengde trenger vi en erfaren og fleksibel medarbeider som skal avlaste daglig leder og våre avdelingsledere. Vi søker i den forbindelse etter en

Kontormedarbeider

Hervik Rør AS er en utradisjonell rørleggerbedrift. Vi har en havbruksavdeling som produserer utstyr til oppdrettsnæringen, en plastsveisavdeling som leverer tjenester til gass, prosess og industrikunder, samt en sanitæravdeling som utfører vvs-arbeid for både næringsliv, det offentlige og på privatmarkedet. Omsetning i 2008 var på ca. 27 mill. fordelt på 12 ansatte.

Arbeidsoppgaver:

Erfaring og egenskaper:

• • • • • •

• • • • • •

Sentralbord betjening Tilbudsskriving prosjekt Tegning av baderom Kundekontakt serviceoppdrag/ småsalg Kontroll av timelister og inng.faktura Diverse forefallende kontorarbeid

Relevant utdannelse og erfaring Gode datakunnskaper Ønskelig med erfaring innen tegning Strukturert Serviceinnstilt Godt humør

Stillingen vil i utgangspunktet være en 60 % stilling ved kontoret på Hervik, med arbeidstid fra kl. 09.00 – 14.00 (evt. annen ordning kan diskuteres). For eventuelle spørsmål kan du kontakte daglig leder Bente Hervik på tlf 52 77 47 95. Søknad med CV sendes fortrinnsvis per e-post til bente@hervik.no innen 30 mai 2009

Hervik Rør AS | Neset | 5566 Hervik | Tlf.: 52 77 47 90 | Faks: 52 77 47 91 | post@hervik.no | www.hervik.no

JOBB & NÆRING

15


Jakob Birk driver nettbutikk fra huset sitt på Frakkagjerd der han selger musikkinstrumenter.

Forsyner hele landet med musikkinstrumenter Jakob Birk fra Tysvær driver en butikk som alltid har åpent. Kundene kommer fra hele landet. Fra huset sitt på Frakkagjerd kan Jakob Birk følge med hvor mange nettbrukere som til en hver tid besøker butikken hans. Datamaskinen fanger opp både de som ”bare” er innom og kikker litt og de som bestemmer seg for å kjøpe.

Tekst og foto: Liv Alsaker Sande

Og alle som kjenner Jakob Birk er ikke i tvil om hvilke produkter denne mannen selger. Selvsagt dreier det seg om musikkinstrumenter og ikke hvilke som helst. Blåseinstrumenter av alle slag, samt stryke- og strenginstrumenter og trommer. - Det er spennende og fleksibelt å drive nettbutikk. Siden jeg arbeider en del på ettermiddagene, betjener jeg som oftest nettbutikken på formiddagstid. Dersom jeg ikke har anledning til å være tilgjengelig på telefonen, satser jeg på telefonsvarer og epost.

16

JOBB & NÆRING

Det pleier å fungere greit, forteller Birk, som er et kjent navn i korpsmiljøet i distriktet. Han har vært dirigent for Karmsund Brass, Stangeland Skolekorps og Førre Musikkorps, og er i dag ansatt i kulturskolen i Tysvær. Fjellhaug studio

Det er tre år siden nettbutikken Fjellhaug Studio så dagens lys – unnfanget ved en ren tilfeldighet. En produsent fra Kina presenterte musikkinstrumenter av merket ”Star” for han, og ikke lenge etter var musikkentusiasten solgt. Både pris og kvalitet fascinerte den rutinerte korpsmannen. - Det var vel selgeren i meg som dukket opp igjen, smiler Birk, som i mange år arbeidet i musikkforretning i Haugesund. At det skulle bli en ren nettbutikk, var han aldri i tvil om. En nettbutikk er en grei bigesjeft ved siden av jobben, og Birk tror det er viktig å begynne i det små. Likevel prøver han å ha de fleste produktene på lager slik at leveringstiden blir kort. - Dette er greie produkter å selge på nettet. En nisjebutikk for folk som trenger et musikkinstrument til en akseptabel pris. Dessuten føler jeg meg ganske trygg på at kundene blir fornøyde med kvaliteten. Jeg er jo blitt

ganske kresen selv etter 25 års erfaring i bransjen, så jeg selger ikke hva som helst. Oppkrav

Da Birk startet butikken for tre år siden, valgte han å knytte seg opp mot Mamut. Dette er et firma som har spesialisert seg på å selge webløsninger til de som driver nettbutikk. Birk har selv laget nettsidene. Han tar bilde av produktene og oppdaterer sidene etterhvert. Siden butikken ikke har betalingsterminal, sendes pakkene i oppkrav. - De fleste synes dette er en grei løsning. De kundene som bor i nærheten, pleier selvsagt å hente produktene hos meg, forteller Birk. Tips til andre

Det beste tipset Birk kan gi til andre som lurer på å starte nettbutikk er at en har fagkunnskap om produktene en selger. - Når kundene ikke kan ta og kjenne på produktene før de kjøper dem, fordrer det i enda større grad at selgeren har tillit og vet hva han snakker om. Dessuten pleier jeg alltid å informere om at kunden har 14 dagers angrerett om produktet ikke svarer til forventningene. Det er imidlertid veldig sjelden noen benytter seg av denne retten og det er jo et godt tegn, sier han.


Hvordan starte en nettbutikk? Registrering

Nettløsningen

Det første man må gjøre er å registrere seg som bedrift eller enkeltmannsforetak i brønnøysundsregistret. Når dette er gjort er det bare å starte planleggingen av butikken.

Her er det mye å velge i, alt fra gratis løsninger (basert på open license) til å få eksterne utviklere til å utvikle hele løsningen for deg. Ofte er økonomien og startkapital som styrer dette.

fra leverandør og sender videre til kunde. Når man gjør det på denne måten slipper man å sitte med stort varelager og man slipper å gå med økonomiske tap. Dette kan derimot gjøre at du mister kunder da leveransen vil inneholde noen dager ekstra i forhold til andre konkurrenter.

Har man ikke investorer eller mye kapital i starten, er det nok fristende med en gratis løsning, eller i hvert fall en rimelig en.

Markedsføring

Produktvalg

Hva skal man så selge? Det gjelder å finne et marked som ikke er fylt opp. Det aller beste er å finne et marked der det ikke er andre aktører. Når man har bestemt seg for hva man vil selge må man sjekke rundt omkring på nettet etter andre aktører og konkurrenter. Leverandører

Neste steg er å finne leverandører. Det kan være lurt å skaffe seg flere leverandører og ta varer fra den leverandøren som er billigst. Det kan være vanskelig å finne leverandører, men det er bare å ta kontakt med de som produserer varen og de vil oppgi leverandøren i ditt land.

Webshop

Mens ting blir klart må du ordne med en webshop. Da er det veldig greit om du klarer dette selv. Om du ikke klarer dette selv kan du bare lage en enkel side og leie webshop av aktører som driver med dette.

Det finnes et utall måter å markedsføre seg på, eks. Blader, aviser og ikke minst kan det være naturlig at man er med i en eller gjerne flere søkemotorer. Dette kan ofte bli litt mer kostnader enn man hadde forespeilet seg, så her gjelder det å være nøye med søkeord.

Salg

Kilder:

Når leverandør og webshop er på plass kan man starte med salget. Når det kommer inn bestillinger tar man disse og bestiller varene

Vlakon , Utvikling og design: B2C - Business to Consumer, Ronny Sølversen, http://gama.no

Slik får du folk med deg – Rydder man vekk alt det som ligger rundt, står beslutninger og påvirkning igjen som kjernen i all ledelse, sier Geir Overskeid, førsteamanuensis ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo til ukeavisen Ledelse. Det er en leders jobb å fatte endelige beslutninger, men når det kommer til gjennomføring, virker lederen per definisjon gjennom andre mennesker. Mennesker som lederen påvirker gjennom måten han eller hun snakker på og er på. Bevisst eller ubevisst.

– En leder påvirker andre gjennom de følelsene som oppstår, forklarer psykologen. 
Historisk sett ble gjerne rasjonalitet og følelser satt opp mot hverandre, og følelser ble av noen sett på som det som kunne «ødelegge» for rasjonaliteten. I moderne psykologi og økonomi blir følelser ofte sett på som en del av rasjonaliteten, men like fullt har vi en tendens til å undervurdere følelsenes betydning ved beslutningstaking.
Forskning viser at det er en del psykologiske mekanismer som ser ut til å virke når man skal påvirke andre.

Her er tre av prinsippene: 1. Å like folk 
Prinsipp: Folk liker folk som liker dem.
Tips: Avdekk likheter, gi genuin ros. 


2. Gjengjeldelse 
Prinsipp: Folk gir tilbake med glede.
Tips: Gi hva du ønsker å få. 3. Sosiale bevis 
Prinsipp: Folk lar seg lar seg lede av likemenn.
Tips: Bruk foregangspersoner som eksempler.

JOBB & NÆRING

17


MARITIMT Av Sverre Meling jr. Daglig leder, Maritimt Forum

Kampen om Norges sjel Professor Øystein Sørensen holdt for en tid tilbake et foredrag i Haugesund Rederiforening om kontrafaktisk historie. Kontrafaktisk historie er historien om hva som kunne ha skjedd dersom det som skjedde, faktisk ikke hadde skjedd. Et eksempel: Hva ville ha skjedd dersom ikke Blücher ble senket i Drøbaksundet natten til den 9. april 1940? Det ville ha påvirket hele den norske okkupasjonshistorien. Øystein Sørensen har også syslet med idéhistorie. Han har skrevet om tankelivet i Norge mellom 1770 og 1905 og kalt boken Kampen om Norges sjel. Kort fortalt handler boken om hva som er typisk norsk. Perioden er preget av nasjonsbygging. Sørensen har selvsagt erkjent at historien er menneskenes sjel. Dersom vi skal bruke et mindre religiøst betont ord, må det være at historien er menneskenes kollektive personlighet eller bevissthet. Å kjenne seg selv er for mange inngangsportalen til et harmonisk liv. Å kjenne seg selv innebærer å stille selvransakende spørsmål både i forhold til hva du er i dag og hvorfor du er blitt slik. Kanskje har noen hatt særlig stor innflytelse på deg? Det er det samme med samfunnsfellesskapet. Et rotløst samfunn er utrygt, har ingen identitet og vet ikke hvor det skal, men utfordringen er at i prosessen med identitetsutformingen, er det

noen samfunnsgrupper som får øve særlig stor innflytelse. Slik har det vært i Norge. Folkeeventyrene, som oftest speiler den bondske innlandskulturen på Østlandet, har tjent som en sterkere nasjonal markør enn fisker- og sjømannskulturen på Vestlandet. Kanskje fordi sjømannsvisene tar inn over seg hele verden? Men når historikerne i dag tror - i motsetning til under nasjonsbyggingen på 1800-tallet, da man støttet sine oppfatninger på Snorre - at Harald Hårfagres rikssamling i hovedsak var en samling av et vestnorsk kongedømme med utgangspunkt ikke minst i Avaldsnes, så har vestlendingene mye å ta igjen i den fortsatte nasjonsbyggingen. Det er vi også i ferd med å gjøre.

Sigurd Aase, Marit Synnøve Vea og Karmøy kommune fortjener stor takk for å ha bidratt til at vi kan ta historien tilbake. Det siste er at et av Norges virkelige nasjonalsymboler, Osebergskipet, har sin opprinnelse på Haugalandet. Sigurd Aase har sagt at dette ikke

Konturene av Haugalandet tegner seg skarpere i tåkehavet. Foto: Odd-Atle Urvik

18

JOBB & NÆRING

skal bety at vi skal kreve skipet flyttet hit. Klokt sagt. En ting er at flyttingen sannsynligvis rent teknisk ville ha vært umulig, men Oslo er med rette landets hovedstad, og nasjonale kulturminner må gjerne stilles ut der. En liten seier i kampen om Norges sjel er likevel vunnet. For det er dette Osebergskipet dreier seg om. Konturene av Haugalandet tegner seg skarpere i tåkehavet der den norske kollektive bevisstheten søker erkjennelsen om seg selv, men det dreier seg også om noe som ikke betyr like mye for alle. For den maritime næringen i regionen vår har det imidlertid stor symbolsk betydning at Osebergskipet har sin opprinnelse hos oss. Det gir rotfeste til visjonene våre om å være ledende i sjøfartsnasjonen Norge. Kontrafaktisk historie er som sagt historien om hva som kunne ha skjedd dersom det som skjedde, faktisk ikke hadde skjedd. Dersom Osebergskipets egentlige opprinnelse ikke var blitt påvist, ville informasjonsoppslaget på Vikingskipsmuseet fortsatt fortalt hundretusener av turister om funnstedet uten å peke mot opprinnelsesstedet. Da ville heller ikke Haugalandet som sådan, reiselivsnæringen eller den maritime næringen fått den drahjelpen vi nå kommer til å få for å posisjonere oss sterkere i den kollektive norske bevisstheten. Hva dette kan resultere i, vet vi selvsagt ikke ennå. Jeg vil bare komme med et råd på veien: Kunnskapen vi sitter med må utnyttes i markedsføringen, men på historievitenskapelig grunnlag.


Vi setter tingene på plass

• Pallehåndtering • Smådelshåndtering • Langgodshåndtering • Mesaninger • Arbeidsplassutstyr

Vi har lang erfaring med å prosjektere og levere lagerinnredninger. Våre montører har kompetansen som skal til.

Småvarereol HI 280 L= 3050 H= 2100 D0 300 mm Småvarereol HI 280 kan leveres i mange varianter Hylledybder fra 300-800 m.m. Hyllelengde 900 -1000 og 1290 mm Høyder 2100 – 3000 mm på lager Standardprodukter har Vi har på lager og kan levere på kort varsel

Fra

2900,-

ger

ing på ditt la

d planløsn jelpelige me

Vi er beh

eks. mva.

Edsbyn Centro Skrivebord 190x190 cm kr 2.900,Edsbyn Reflect bokreol m/4 hyller B= 80D= 32 H= 168 cm kr 1590,Kontorstoler fra kr 950,Skuffesekjsoner fra kr 1650,Besøkstoler fra kr 350,-

, 0 0 9 2

Fra

, 0 0 5 8

eks. mva.

Pallreol P 90 L= 8650 H= 3000 D= 1100 mm. Kapasitet 36 paller a 800 kg. Pallreol P 90 Kan leveres i mange utførelser. Høyder fra 2 – 12 meter

OMI = GOD ERGON OMI GOD ØKON

SWOPPER for normal bordhøyde

BACKAPP for høye bord, hev/senk

Vår kompetanse - din trygghet

Bord bøkefinér 190x190

eks. mva.

Fotvegen 36, postboks 1013, 4294 Kopervik, tlf. 82 85 69 90 post@ktrading.no - www.ktrading.no

JOBB & NÆRING

19


- REGIONENS MULIGHETSUTVIKLER FOKUSOMRÅDER NÆRINGSUTVIKLING REGIONAL KOORDINATOR STEDSUTVIKLING PROSJEKTUTVIKLING ETABLERERSERVICE HAUGALAND VEKST

Haugaland Vekst jobber med næringsutvikling på tvers av kommunegrenser. Vi har som mål å bidra til verdiskaping på Haugalandet, samt legge til rette for god kontakt mellom det offentlige og næringsdrivende. Kommunene Haugesund, Tysvær, Bokn og Utsira samt Rogaland Fylkeswww.haugaland-vekst.no kommune er eierne av Haugaland Vekst.

KARMSUNDGATA 51 NO-5531 HAUGESUND TLF 52 01 08 10

20

JOBB & NÆRING

steinariversen.no

HAUGALAND VEKST


Norwegian er klar til å fly til Haugalandet om de får garantier for at næringslivet bruker dem.

100 millioner å spare i året mener Norwegian:

- Bruk oss, så kommer vi - Garanter at dere bruker oss, så kommer vi. Dette var beskjeden et femtitalls forventningsfulle representanter fra næringslivet på Haugalandet fikk da flyselskapet Norwegian presenterte sine potensielle planer for å åpne ruter på Haugesund Lufthavn Karmøy. Et svært etterlengtet tiltak som vil føre til billigere flybilletter. Norwegian har beregnet at Haugalendingene bare i fjor betalte over 100 millioner kroner ekstra i høye priser fordi SAS ikke har hatt konkurranse på flyving mellom Haugesund og Oslo. Norwegian er et selskap i hurtig utvikling, men med bratt læringskurve. Kostnadskontroll er den viktigste suksessfaktoren, og det ble ettertrykkelig understreket at det følger med en del betingelser dersom vi skal få en ny konkurrent til SAS. -Tidligere åpnet vi ruter, stod for markedsføringen og tok hele ansvaret selv. Det ble

dyrt, sa salgdirektør Lars Sande, for Norwegian erfarte at på noen ruter fortsatte man å velge SAS når konkurransen førte til reduserte billettpriser. Sånn kan det ikke bli.

Tidsfristen er 1. juni. Framskaffes dette, ser ikke Norwegian bort fra at de allerede kan starte opp flygninger i september. Mulig rutetilbud

”Vi er bussen til og fra”

Betingelsen for å etablere flyruten Haugesund – Oslo er at flere parter er med å ta risiko. - Nå kaller vi det ”å stille billige seter til disposisjon” og næringslivet må bidra aktivt for å få fylt setene slik at vi kan opprettholde tilbudet over tid, sa Sande. Norwegian vil ha bindende avtaler med næringslivet om kjøp hos Norwegian av en prosentandel av Oslobillettene som en garanti for å starte opp,

Tekst: Ruth Larsen

Norwegian ser for seg tre avganger på hverdager, en på lørdag og to på søndager. Første avgang blir mellom kl. 06.30 og 07.00, dernest en på ettermiddagen i 16-17 tiden og en siste på kvelden. Norwegian ambisjon er 30 prosent av volumet. 100 millioner kroner for mye

Norwegian la fram et regnestykke som viser at uten konkurranse har haugalendingene betalt over 100 mill. kroner ”for mye” for flybillettene til Oslo i fjor. Gjennomsnittsprisen for reisene fra Stavanger km, er 25 prosent lavere. Adm.dir. i Haugesundregionens Næringsforening, Egil Severeide regner med næringslivsrepresentantene nå kjenner sin besøkelsestid.

JOBB & NÆRING

21


Lærer ved Karmsund v.g.s. Frode Hegerland, fagopplæringsleder fra Aibel Magnar Vedøy, Vegard Lærdal fra Karmsund v.g.s. og Christian J. Håland fra Karmsund v.g.s.

- Til fordel både for bedrifter og elever Jobb & Næring skrev i januar om høye lærlinginntak i bedriftene i Haugesundregionen. Noe av æren går til det nye faget Prosjekt til fordypning, som i skoleåret 2008/2009 førte til at over 70 videregående elever hadde praksis i industrivirksomheten i regionen. Oppsummeringsmøtet i slutten av mars bestod av en fornøyd gjeng elever, lærere og bedriftsrepresentanter. Elevene står på rekke og rad foran i salen for å dele sine erfaringer. - Rom for enkelte forbedringer, sier de, men virker tilfredse alle sammen. Noen har til og med fått lærlingplass til høsten. Èn av dem, Morten Sletten fra Karmsund v.g.s., mener det nye faget har gitt store fordeler for dem som nå har søkt seg inn i arbeidslivet. - PTF kan sammenlignes med det å ta førerkort. Man får slippe til og lærer praksisen underveis, sier han. - Jeg skulle gjerne vært i enda flere bedrifter, skyter Susanne Midtbø fra Haugaland v.g.s. inn. Den ene praksisperioden åpnet øynene for et nytt fag, produksjonsteknikk. - Et fag jeg aldri tidligere har tenkt på som et alternativ, var tvert i mot midt i blinken. Kanskje dette gjelder flere områder, det er dét jeg gjerne skulle ha utforsket. Totalt 71 elever har i to ganger tre uker blitt plassert i 22 ulike bedrifter i Haugesundregionen etter eget ønske. Tilbakemeldingene fra

22

JOBB & NÆRING

- Vi har fått vist oss frem, sier Morten Sletten fra Karmsund v.g.s. og Dilara Belinur Uyanik fra Karmsund v.g.s.

næringslivet kan konkluderes som nærmest udelt positive. - De har fått innføring i våre produkter og fullverdig HMS-opplæring. Vi har vært kjempefornøyde med elevene, forteller Tore Hjortland ved Nexans Norway AS. - Flinke ungdommer, understreker Dag Einar Eik i Hydro Aluminium Karmøy. - Jobbene de har lært seg gjør at de kan gå ”rett inn til oss”. - Dette har vi snakket om i 30 år, nemlig et tett samarbeid og nye arenaer for å møtes. Det sier avdelingsleder på Åkrehamn v.g.s., Odd Baustad. - Dette er utvilsomt den beste søknaden for lærlingplass, erklærer Peder Mosdal fra Opplæringskontoret for Teknologifag på Haugalandet (OFT).

- Noen elever har dessverre spilt seg ut på grunn av stort fravær fra skolen, og inntaket av lærlinger ble lavere enn forventet, men det er fortsatt svært mange som har benyttet seg av sjansen.

Prosjekt til fordypning... … skal bl.a. gi elevene mulighet til å få erfaring med innhold, oppgaver og arbeidsmåter som karakteriserer de ulike yrkene innen utdanningsprogrammene. I gjennomsnitt har elvene ni timer i uka med PTF. Her i distriktet har man valgt å ha to praksisperioder i de tre ukene. PTF er videre et samarbeid mellom skoler, bedrifter og opplæringskontoret.


Illustrasjon & layout: Osvald Larsen

TA KONTAKT MED OSS PÅ

BÅTMESSEN

t aus ss n 5 la 1 båtp d e m

T

GS L A IL S av ige utle ser g o las båtp

FØRESVIK MARINA

ny småbåthavn på Bokn Bygg og kaianlegg AS har under prosjektering ny småbåthavn i Føresvik. Vi har for salg15 naust med båtplass. Hvert naust har innlagt strøm, med mulighet for innlagt vann/toalett.Området har også eget parkeringsområde ved naustene. Ett av naustene har mulighet for oppdeling i mindre enheter. Kort vei til bonkringsstasjon og dagligvarebutikk

• Interesserte ta kontaktkan for mer informasjon Prosjektoppstart 1.april 2009kan • Interesserte ta kontakt for mer informasjon

HAR HAR DERE DERE BEHOV BEHOV FOR FOR BÅTPLASS BÅTPLASSPÅ PÅHAUGALANDET? HAUGALANDET? Ta kontakt med oss. Vi har nye flytebrygger i betong for utleie på Avaldsnes

Bygg og Kaianlegg AS • Bøneset, 4260 Torvatad • Tlf 915 79 901 • E-post olej@byggogkaianlegg.no • www.byggogkaianlegg.no

JOBB & NÆRING

23


Sidney Felecian - ingeniøren som ble fastlege i Haugesund Han har gått en lang, lang og strevsom vei. Veien kunne fortsatt, men terningen er kastet. Sidney Felecian og familien hans har forlengst bestemt seg for å slå rot i Haugesund. Den omskolerte bygg- og anleggsingeniøren, seinere sykepleieren, er i dag fast- og allmennlege tilknyttet Haugesund Medisinske Senter - og godt i gang med å lære seg alle kodekser for å bli en oppegående og aktiv haugalending. Vestlending har han allerede vært i 35 år. Sidney Felecian har gitt oss 25 tilmålte minutter midt i en travel arbeidsdag på Haugesund Medisinske Senter. Den 1. mars ifjor fikk han tildelt fastlegehjemmel og kunne sette en ny kryss i margen etter et langt, spennende og krevende utdanningsløp. I dag har han 1200 pasienter og er tungt involvert i oppfølgingen av helsa til hver enkelt av dem. Tre år gammel satte han for første gang foten på norsk jord. Faren hans hadde innvandret fra Sri Lanka på 60-tallet og livnært seg som snekker i Flekkefjord-distriktet. Ektefellen fant han etter hvert i sitt hjemland og etter hvert lå forholdene til rette for at hun og smårollingen Sidney i 1974 kunne flytte etter ham til den idylliske småbyen på SørVestlandet. Siden har det kun blitt Norge for Sidney og familien. Selv ble han skritt for skritt raskt integrert i det norske utdanningssystemet, tok etter hvert eksamen artium på Trellebakken videregående skole og levde et liv som norske ungdommer flest. Tilfeldigvis ingeniør

- Jeg vokste opp på bygda utenfor Flekkefjord, midt i bibelbeltet. Det var veldig trygt og godt og med faste rammer. Når jeg skulle

24

JOBB & NÆRING

videre fra Trellebakken, var jeg svært usikker på hva jeg skulle bli, forteller han. Valget falt mer eller mindre tilfeldig på ingeniørutdanningen i Grimstad og med hovedfokus på bygg- og anleggsfagene. Her ble han uteks-

Tekst og foto: Terje emil johanneSsen

aminert som ingeniør i 1992 - midt i en ekstrem lavkonjunktur og med svært begrensede jobbmuligheter. Så og si hele kullet gikk rett fra skolebenken og inn i ledighetskøen. Han ville imidlertid ikke stå stille. Sidney bestemte seg for å bygge videre på ingeniørutdanningen gjennom tilleggskvalifisering, blant annet i matematikk. Slik havnet han samme høst på Universitetet i Bergen. Men han hadde en utfordring: han var nesten blakk og trengte inntekter ut over hva Lånekassen kunne bidra med. Løsningen ble en helgejobb på Hospitalet Betanien i Fyllingsdalen. Trivdes med helsearbeid

I løpet av månedene som fulgte, fant han ut at han trivdes i et slikt faglig miljø. Framtidsutsiktene som ingeniør var fortsatt usikre. Han bestemte seg derfor denne vinteren og våren for å satse på et nytt utdanningsløp. Et år etter avlagt ingeniøreksamen i Grimstad, ble han tatt opp som student ved Betanien sykepleierhøgskole. På forsommeren 1996 kunne han stolt konstatere at han også kunne smykke seg med yrkestittelen sykepleier. -Jeg hadde fortsatt ingen tanker om å bli lege, forteller han. Det skulle imidlertid ikke ta lang tid før også en slik tanke modnet seg. Da jobbet han som sykepleier på Bergen Legevakt. Skulle han komme gjennom det trange nåløyet til medisinerstudiet, måtte han sette

seg på skolebenken igjen. Mens han jobbet fulltid på Legevakten, ble han elev ved Bergen private gymnas og tok i fritiden fatt i et intenst løp for å forbedre karakterene sine fra videregående skole. Våren 1999 tok han sin siste privatisteksamen her. Karakterene var gode nok til at han samme høst triumferende kunne begynne på medisinerstudiet ved Universitetet i Bergen. Det ble nye, travle år der han var nødt til å kombinere studiene sine med inntektsgivende arbeid. Sidney Felecian jobbet i to år ved akuttmottaket på Haukeland Sjukehus og de påfølgende fire årene på Bergen Legevakt som sykepleier - bortsett fra det siste halve året. Da fikk han studentlisens som lege. Underveis - i 2003 - rakk han også å gifte seg med Elisabeth Iversen fra Haugesund. Tilfeldigvis Haugesund

I 2005 var han ferdig utdannet lege - og hadde flaks i trekningen av turnusutplassering. Det ble sykehuset i Haugesund - med påfølgende distriktslegeturnus i Kopervik. - Men det var tilfeldig at vi ble værende her, smiler han. Det var faktisk et tomtetilbud fra Haugesund kommune i Skåredalen som gjorde at familien Felecian/Iversen valgte å kaste terningen. De fant ut at det var på tide å slå rot etter mange ekstremår. Hun var forlengst i jobb som anestesi-sykepleier på Haugesund Sjukehus; han begynte i 2007 som vikarlege ved Haugesund Medisinske Senter. Den 1. mars i fjor datt som nevnt fastlegehjemmelen på plass. Nå har han en pasientbasis som han er fornøyd med: - Jeg er generalist, liker å kunne litt om alt. Som del av et spennende flerfaglig, medisinsk miljø, lærer jeg faktisk noe nytt nesten hver eneste dag på jobb, sier han og roser sitt kollegiale miljø. Han er en av tre fastleger ved senteret, som også er arbeidsplass for øyelege, optikere, øre-nese-hals-spesialist, audiograf og fysioterapeuter. Vegg i vegg


Sidney Felecian var bygningsingeniør, men er nå fastlege tilknyttet Haugesund Medisinske Senter.

ligger Privatsykehuset med ortoped, urolog, hudlege og plastikk-kirurg. - Jeg stikker ofte hodet innom hos kollegene og ber om råd, sier han og slår fast at som allmennlege er tilværelsen i fellesskapet på Victoriahjørnet mer spennende enn om han hadde hatt legepraksis helt for seg selv. Sri Lanka - en tragedie

Vi er nysgjerrig på om han fortsatt har noen tilhørighet til krigsrammede Sri Lanka. Den er begrenset. En onkel og en tante bor på øya fortsatt; resten av den nære familien har forlengst forlatt landet og er bosatt i Canada, Frankrike, Malaysia og her i Norge.

- Det er en tragedie alt det som har skjedd der nede. Vi var sist på Sri Lanka i 2003 - på bryllupsreise. Da var det våpenhvile. Vi opplevde et skakkjørt land på nært hold - men også et land som kunne vært et paradis om de stridende befolkningsgruppene hadde sluttet å skyte på hverandre. I så måte er Norge et eventyrland, fredelig og med stor sosial trygghet for alle. Det vi krangler om her, er stormer i vannglass sammenlignet med hvordan befolkningen i land som f.eks. Sri Lanka sliter med tilværelsen, sier Sidney Felecian og smiler lykkelig. Han har bodd på Vestlandet i 35 år, gjort unna et usedvanlig langt og omstendelig utdanningsløp, blitt god venn med Statens Lånekasse, truffet

kvinnen i sitt liv, bygget hus i Skåredalen og har nå to barn som begge snakker haugesundsdialekt. - Nå roer du deg vel omsider ned, spør vi. Han ser noen sekunder på oss før han svarer. - Ikke helt ennå. Jeg har bestemt meg for å bli spesialist i allmenmedisin. Vi er ikke et øyeblikk i tvil om at han også klarer den utfordringen. Mens han jobber!

JOBB & NÆRING

25


FrA lØveBAkken

Arbeidslivets kompetAnsepArtner

Olav Akselsen – Stortingsrepresentant (AP)

Privat praksis

For nokre dagar såg eg på den amerikanske tv serien, Privat Praksis. Som andre liknande seriar, handlar den om intrigar, kjærleik, sex og enorme medisinske bragdar. Sjølv dei mest kompliserte sjukdomar vert lækja. Sjølvsagt med nervepirrande dramaturgi. Dette er lett underhaldning og grei tidtrøyte og vel heller ikkje meint som anna. Eit tema som likevel ofte dukkar opp i slike seriar er tåredryppande historiar ,gjerne om barn eller unge, somt ikkje kan få den livsnødvendige hjelpa eller den operasjonen dei treng. Dei har ikkje råd og kan ikkje betala det det kostar. Og slik er det faktisk i USA. For sjølv om landet er det i verda som brukar størst del av økonomien sin på helse, og er verdsledande innan helse, er det nær på ein tredel som ikkje har tilgang til skikkelege helsetenester. Rett og slett fordi dei ikkje har råd til helseforsikring eller kan betala det legen eller eit eventuelt sjukehusopphald kostar. Slik er det og med skule- og utdanningstilbodet. Dei med best råd får det beste tilbodet. Ei følgje av den pågåande finanskrisa som har ramma så mange i USA, er faktisk at foreldre må ta ungane ut av skulen eller sei opp helseforsikringa si. Når dei misser jobben har dei ikkje lenger råd til å betala det det kostar. Slik er det heldigvis ikkje her i landet. Her betalar me helseforsikring, skulepengar, pensjonssparing og andre tenester gjennom skatten. Til gjengjeld er tenestene gratis å bruka og det er behovet og ikkje økonomien som avgjer kva tilbod me får. Det blir kanskje keisame TV seriar av slikt, men for kvar og ein av oss er nok den norske måten å gjera det på, ein klar fordel. Kvart å gir FN ut Human Development Index. Her måler dei analfabetisme, utdanningsnivå, tilgang til helsetenester, levealder og ein del andre forhold som påverkar levekåra. Noreg pleier å toppa den lista og media framstiller det ofte som at Noreg er kåra til verdens beste land å bu i. Det er eit resultat av vår måte å organisera samfunnet vårt på. Då globaliseringa slo til for fullt for nokre år sidan, mangla det ikkje på dystre spådommar om korleis det ville koma til å gå med den norske modellen. Vårt samfunn med ein stor offentleg sektor, gode trygdeordningar, høge løner og høgt skattenivå var dømt til å tapa i den internasjonale konkurransen, vart det hevda. Mitt i den internasjonale finanskrisa ser me at det er det motsette som skjer. Det er dei samfunna som har satsa på den liberalistiske modellen, med minst mogleg stat og regulering, som er dei største taparane. Her er tap av arbeidsplassar størst og her er verknaden for dei som misser jobbane størst. Den norske modellen gir ikkje berre gode levekår for innbyggarane, men og gode og stabile forhold for næringslivet. Den norske modellen er det vert å kjempa for.

26

JOBB & NÆRING

tlf. 52 70 90 00 - www.aof-haugaland.no

www.apply.no Det er tidligere Asator, Maritime Systems, North Sea Innovation og Teknisk Buerau som nå utgjør teknologi-selskapet APPLY. Vi har en ressurs- og kompetansebase som gjør oss i stand til å ta totalansvar for leveranser innenfor våre forretningsområder. Det nye selskapet har 850 ansatte og en omsetning i 2008 på over 1 mrd. NOK. APPLY har lokasjoner i Stavanger, Haugesund, Stord og Bergen.

Servicerørleggere

Arbeidssted: Bømlo/Stord Kontaktperson: Jan Terje Alsaker

Elektromøntør

Arbeidssted: Bømlo/Stord Kontaktperson: Øystein Røksund

VVS HVAC ingeniør Ansettelsessted: Stord Kontaktperson: Jostein Børtveit

Har du lyst til å være med på en spennende fremtid i et selskap med store ambisjoner oppfordrer vi deg til å søke hos oss. For mer informasjon, sjekk vår hjemmeside www.apply.no Eller kontakt: Jan Terje Alsaker tlf. 90 19 12 02 e-post: jan.terje.alsaker@apply.no Jostein Børtveit tlf. 90 08 90 73 e-post: jostein.bortveit@apply.no Øystein Røksund tlf. 45 41 11 11 e-post: oystein.roksund@apply.no Søknad med CV må sendes innen 29.5.2009 til: APPLY TB Sunnhordland, Pb 204, 5402 STORD


JOBBFRUKT

Ti p s o s s om noen som fortjener e n Fr u k t k o r g : j n @ d h r. n o

Lang og tro tjeneste 48 år er gått siden banksjef Bjarne Berge hadde sin aller første arbeidsdag i Haugesund Sparebank. Den 28. mai trer han av og går inn i tilværelsen som pensjonist. Tekst og foto: ChrisTine mYsen

Året er 1961. Bjarne Berge har nettopp avsluttet realskole og et halvt år ved Holgersen Handelsskole, og er innkalt til tre jobbintervjuer. Haugesund Sparebank er raskt ute med å hente ham inn, og slik begynner en 48 års jobbkarriere som i 1997 ga ham stillingen som banksjef på den nye filialen på Amanda Storsenter, og i 2002 banksjef for personmarked i banken. - Det har vært en utrolig interessant arbeidsplass. Hyggelige kollegaer og en eventyrlig utvikling i banksystemet, sier Berge, og gir oss et lite innblikk i hvordan det en gang var. - Hver desember satt vi og regnet alle innskuddsrenter for hånd. Han smiler. - Jeg tror ikke det hadde vært mulig å drive bank på denne måten i dag. Bjarne Berge tok sin bankrelaterte utdannelse gjennom Bankakademiet og har, foruten noen år som informasjonssjef, jobbet i kundeposisjon - til manges store glede Han ser tilbake på ei tid han aldri ville vært foruten, men legger ikke skjul på at det også skal bli godt å bli pensjonist.

Banksjef for personmarkedet i Haugesund Sparebank, Bjarne Berge, får jobbfrukt for sitt trofaste og betydelige arbeid i én av Haugesunds store bedrifter.

Frisk frukt rett på jobben! Hold konsentrasjonen og helsen oppe ved å abonnere på frisk jobbfrukt – det gir positive ringvirkninger for den enkelte og hele bedriften. Frukt skaper trivsel som dine medarbeidere vet å sette pris på! Jobbfrukt.no er varemerket på fruktkurver fra en landsdekkende gruppe bedrifter som tilrettelegger arbeid for mennesker med ulike yrkeshemninger. Ved å tegne et abonnement bidrar din bedrift til å opprettholde og utvikle meningsfulle arbeidsplasser for disse arbeidstakerne.

Vi leverer 400 kurver på Haugalandet - hver uke!

www.jobbfrukt.no

Industripartner Karmøy AS - telefon 5284 4833 - epost: jobbfrukt@ipk.no - www.ipk.no

- Å slippe å følge klokka, dét gleder jeg meg til. Som kasserer i Norsk Folkehjelp, formann i Kolneskoret, båteier, aktiv bridgespiller og en sønn med nyinnkjøpt hus, får han nok å gjøre. Bjarne Berge er klar til å gi stafettpinnen videre. JOBB & NÆRING

27


En sikker samarbeidspartner Betong- og stålarbeider for Hellvik Hus AS

Vårt kjerneområde: Små- og mellomstore bygg!

Betongarbeid for utvidelse av Skude Fryseri AS

Betong-, stål- og elementarbeider for Berge Sag & Trelast AS i Førresdalen

DIVERSE ANDRE PROSJEKTER DE SISTE ÅRENE: * Husøy - 2 industrihaller for Åkrehamn Trålbøteri AS * Småfolk Barnehage i Etne * Løveburet AS, Bygg med 6 leiligheter i Skudeneshavn * Ahsell-bygget på Norheim for Arealutvikling AS * Diverse barnehager for Trygge Barnehager AS * Skuggaberg -over 40 boenheter for Berge Sag & Trelast AS Uvikstrand - 2 leilighetsbygg med til sammen 10 leiligheter

www.malvin-varne.no 28

JOBB & NÆRING

Stongv 170 - 4270 Åkrehamn Tlf 52 83 70 00 fax 52 83 70 01 mail: post@malvin-varne.no


Eide skifter beite For

to år siden ble Kystdesign kåret til Årets bedrift i vår region. For kort tid siden fikk vi høre at Pål G. Eide hadde skiftet beite og blitt daglig leder i QPC. Hva har skjedd?

- Ganske udramatisk, sier hovedpersonen selv. - Jeg bestemte meg i fjor sommer for å gi meg som daglig leder i Kystdesign, og samtidig finne en annen eier til min 50% andel av aksjene. Erik Bakkevig og jeg kom frem til en avtale som som bl.a innebar at jeg ble ut 2008. Denne avtalen ble realisert i sin helhet tidlig i vinter, og jeg hadde min siste arbeidsdag i Kystdesign 14. februar, sier Pål G. Eide, som i 1997 startet Kystdesign og som siden 1999 har drevet firmaet sammen med Erik Bakkevig. I vinter startet han aksjeselskapet AEPEX AS og har siden, gjennom dette selskapet, jobbet som prosjektleder i et vrakfjernings prosjekt i den Persiske Gulf. Et prosjekt med små men økende sannsynlighet for gjennomføring, men desto større potensial dersom vi får det til, i følge Eide selv. - Dette prosjektet kan gi arbeid til 10 personer i Norge i opp til 10-15 år hvis vi får det til. Jeg samarbeider med et Oslo firma, og vi har kommet langt i å sette opp en organisasjon som skal drive dette prosjektet under vår ledelse/eierskap. De første operasjonene kan begynne allerede til sommeren.

Pål G. Eide grunnla Kystdesign og har nå skiftet beite til vrakfjerning og teknisk sikkerhet

ing fra maritim industri, forteller at QPC etter vårens omstrukturering har ca 20 ansatte. Staben består i hovedsak av teknisk kompetanse som spenner fra elektriker til doktorgrad i matematikk. Denne kompetansen brukes til å utvikle planer, prosedyrer og analyser som bidrar til økt kvalitet, effektivitet og sikkerhet hos kundene.

Tekst og foto: Egil Severeide

Fimaet har 3 selvstendige fagmiljø; Eide har dessuten bistått regionale bedrifter med produkt- og produksjonsteknikkutvikling. En uke før påske ble han spurt av ledelsen i ResQ om han kunne overta ledelsen i QPC etter Lars Bjarne Røvang, som gikk over i lederstilling i Gassco. - I påsken startet jeg som innleid daglig leder i QPC og er nå i full gang med å realisere de målsettingene ResQ har satt for bedriften. Eide, som er sivilingeniørutdannet fra skipslinjen i Glasgow og har tyve års erfar-

- brannteknisk prosjektering mot bygg og anleggsbransjen, - Utvikling og implementering av kvalitetsikrings systemer for bedrifter (f. eks til bedrifter som ønsker å bli ISO sertifisert) - Teknisk sikkerhet og analyser for prosessindustrien - Behovet for disse tjenestene er økende, men det er mange tilbydere. Så her skal det jobbes med å utvikle enda bedre produkter

og tjenester som tilfører merverdi til våre kunder. Det er heller ingen ulempe å være i ”familie” med ResQ som i det siste har vunnet store kontrakter, sier Pål G.Eide.

Full fart i Kystdesign Erik Bakkevig sitter som eneier i Kystdesign etter at han og Pål G. Eide skilte lag. Bakkevig forteller at selskapet har skaffet seg en solid posisjon innenfor markedsområdene ROVproduksjon, ingeniørtjenester og leveranse av fjernstyrte verktøy for undervannsoperasjoner. Kystdesign har 14 ansatte og har hatt en omsetning på nærmere 100 millioner kroner i hvert av de to siste årene.

JOBB & NÆRING

29


Sol - Sommer - Ferie! Har du sikret deg VISA-kort?

VISA som betalingsmiddel kan brukes av alle – overalt – til enhver tid – og over hele verden VISA - ett av verdens største kortsystem

Visa gir deg som kunde mange bruksmuligheter og stor handlefrihet. VISA-kort gir deg tilgang til pengene dine 7 dager i uken, 24 timer i døgnet og over hele verden.

VISA - betalingsmiddel i Norge og i utlandet

Du kan betale for varer og tjenester i butikker, bensinstasjoner, restauranter, hoteller etc. både i Norge og i utlandet. Gjennom VISA har du tilgang til over 29 millioner brukersteder i over 130 land.

Ta ut penger når du vil

Med visakortet kan du ta ut penger når du vil. I Norge kan du ta ut kr 1000 i kontanter i de fleste betalingsterminaler samtidig som du betaler for varene. I utlandet kan du bruke alle minibanker som er merket VISA.

VISA-kort og handel på internett

Kortet er en enkel og effektiv betalingsmåte på internett.

Fullverdig legitimasjon

Signatur og bilde på kortet gjør at det fungerer både som legitimasjon og kontobevis.

Kontakt oss

Ta kontakt med ditt nærmeste bankkontor og bestill kortet. Du kan også kontakte oss på telefon 03240 eller via e-post til post@haugesund-sparebank.no. På vår hjemmeside holder vi deg orientert om våre priser og hva som er aktuelt i banken til en hver tid: www.haugesund-sparebank.no.

OKTAN

QUALITY ON TIME

Vi er med og former fremtiden innen maritim elektro og automasjon Vassnes Marine og Vassnes MB Consultants har gjennomført prosjektering, levert tegningene og utført installasjonen av alle elektriske anlegg på Viking Lady. Skipet er nominert til ”Ship of The Year 2009”. Prisen skal deles ut på Nor-Shipping 2009-05-15. Besøk oss på vår stand E02-30.

www.vassnes.no

30

JOBB & NÆRING


NYTT OM NAVN Jobb & Næring vil gjerne presentere folk som har fått ny jobb. Vi ber om digitalt bilde og navn, stilling, alder og eventuelt hvor vedkommende har vært før. Tjenesten er gratis. Bidrag kan sendes til: jn@dhr.no

Anne-Line Miljeteig

Martin Ramstad

Nå: Selger i Telebutikken Før: Selger Elkjøp

Nå: Lærling First Elektro AS Før: Elev VK1 elektro karmsund vgs

Kjell Helge Førland

Arild Langåker

Kjetil Waage

Liv-Kari Bødtker

Bent Raymond Eike,

Nå: Fagarbeider i Haugaland Kraft AS Før: Anleggsarbeider, T.Huus Maskin

Nå: Ansatt for å utvide datakompetanse samt salg av e-post tjenester, Klart Svar Haugesund Før: Nextline

Nå: Prosjektleiar, Åkrafjorden Oppleving Før: Dagleg leiar, Lokalavisa Grannar

Nå: Elektromontør i Haugaland Kraft AS Før: Montør i Aibel

Vivian Thorsen Nå: Selger mestergrønn Før: Pizzabakeren Åkra og Blomsterkroa Vea

Randi Bauer-Nilsen Nå: Sekretariatsansvarlig, AOF Haugaland Før: Salgssjef bad, Neumann

Maiken Bøe Nå: Kunde kontakt og oppfølging , Klart Svar Haugesund Før: Telehuset Haugesund

Jeanette Jørgensen Nå: Salgskonsulent i NST Gruppen Før: Sector Alarm

Roger Karlsen Erik Engløkk Nå: Juridisk rådgiver på underavdeling Regelverk og avtaler, Sjøfartsdirektoratet Før: Rådgiver Arbeidstilsynet i Haugesund

Åse Rossebø Nå: Produksjonsleder i NST Renhold as Før: Renhold Skadesentralen

Aslaug Jakobsen Nå: Overingeniør passasjerskip, Sjøfartsdirektoratet Før: Kvalitetssjef for Coast Air

Nå: Overingeniør stasjon Haugesund, Sjøfartsdirektoratet Før: Prosjektingeniør Karmsund Maritime Service

Nå: Servicetekniker, First Elektro AS Før: Helgevold Elektro AS

Tore Jacobsen Nå: Prosjektingeniør, PDS Protek AS Før: Prosjektleder, Icopal Metall AS

Arild Langåker

Nå: Daglig leder Glass & Låsservice AS, Haugesund og Karmøy. Før: Har vært kundeansvarlig Verksted hos Åkra Bil AS i 4 år og de siste 5 årene hos Bauge Auto as som kundeansvarlig og Servicesjef. Har før det drevet 3 stk bensinstasjoner i Hydro Texaco systemet her på Haugalandet!

Melkevik til JMAC Linda Pettersen

Marte Lysaker Engesli

Nå: Konsulent på underavdeling utdanning, sertifisering og bemanning, Sjøfartsdirektoratet Før: Systemansvarlig i Karmsund Havnevesen

Nå: Juridisk rådgiver på avdeling Regelverk, Sjøfartsdirektoratet Før: Konkurransetilsynet

Liv Gauksheim Nå: Førstekonsulent på underavdeling personal, Sjøfartsdirektoratet Før: Arbeidet innen offentlig forvaltning i Rogaland samt NAV forvaltning Karmøy

Tom Melkevik (bildet), som tidligere arbeidet i Samarbeidsutvikling Norge, skal representere JMAC Scandinavia i Norge. Med kontor i DnBs lokaler i sentrum av Haugesund skal han tilby norske bedrifter effektiviseringsløsninger med utspring i LEAN Production og Toyota Production System.

Geir Johannesen Nå: Daglig leder, Haugaland Gjenvinning AS Før: Servicemarkedssjef, Møller Bil Haugesund

JOBB & NÆRING

31


Din drømmeferie!

DIREKTE FRA HAUGESUND NY! EDINBURGH Fly t/r fra:

130,*

BREME:N Fly t/r fra

Haugesund

98,*

Edinburgh - NY!

LONDON Fly t/r fra:

98,-

London

*

Bremen

NY! ALICANTE : Fly t/r fra

802,*

Team Seven www.tm7.no

Alicante - NY!

BESTIll HoTEllER SElv på

www.goeuropa.no

Haugesund Travel AS og Ryanair Service Desk Tlf: 52 85 78 00 post@haugesundtravel.no

32

JOBB & NÆRING

Sjekk gode priser på www.ryanair.com * Inkl. skatter og avgifter


Vi leverer verktøy på byggeplass!

Leter du etter studieplass til høsten?

Har duledige lyst til å Vi har fortsatt studieplasser! studere i vår? Regnskap og økonomi:

1,5-årig studium på dagtid. Godkjent fagskolestudium. 4 studiedager pr uke, kan finansieres gjennom Lånekassen. Oppstart 1. september 2009

Sjekk ut våre populære studietilbud! Helseadministrasjon:

Ta kontakt for samarbeid 982 66 044

2-årig studium dagtid. Godkjent fagskolestudium. 4 studiedager pr REGNSKAP OGpåØKONOMI 3 -semesters på dagtid. Godkjent Lånekassen. fagskoletilbud. 4 studiedager uke, kanstudium finansieres gjennom Oppstart pr 1. uke. september 2009 Kan finansieres gjennom Lånekassen. Oppstart 2. Februar 2009

Reiseliv:

MARKEDSØKONOM 1-årig studium på dagtid. Godkjent fagskolestudium. 4 studiedager pr 3 -semesters studium på dagtid. Godkjent fagskoletilbud. 4 studiedager pr uke. uke, kan finansieres gjennom Lånekassen. 1. september 2009 Kan finansieres gjennom Lånekassen. Oppstart 2. FebruarOppstart 2009

Nettverksadministrator: REGNSKAPSSKOLEN - NKI 2 -semesters deltidsstudium kveldstid – 1 kveld pr uke. Godkjent fagskolestudie 1,5-årig studium på på dagtid. Godkjent fagskolestudium. 4 studiedager pr Klasseromsundervisning kombineres med Lånekassen. selvstudie / nettskole. Ideelt for som uke, kan finansieres gjennom Oppstart 1. deg september 2009 må kombinere studier med full jobb. Oppstart 12. Februar 2009

Kontorfag med IT: LØNNSOG PERSONALSKOLEN - NKI 1/2- årig deltidsstudium studium påpå dagtid. Godkjent 4 studiedager pr 2 -semesters kveldstid – 1 kveld prfagskolestudium. uke. Godkjent fagskolestudie uke, kan finansieres gjennom Oppstart 1. deg september 2009 Klasseromsundervisning kombineres med Lånekassen. selvstudie / nettskole. Ideelt for som må kombinere studier med full jobb. Oppstart 12. Februar 2009

Ta kontakt med oss for mer informasjon! Ta kontakt med oss for mer informasjon!

Næringsakademiet Næringsakademiet

Kirkegaten Kirkegaten133 133(Telenor(Telenor-bygget) bygget) 5527 Haugesund 5527 Haugesund Telefon: 52 70 17 00 E-post: monmar@na.no Telefon: 52 70 17 00

Din lokale leverandør Bø Øst 4262 Avaldsnes

E-post: haugesund@na.no

www.na.no www.na.no

Adecco er Norges største bemanningsselskap og en del av verdens ledende aktør innen bemanning, Adecco SA. I Norge har vi mer enn 70 kontorer og avdelinger som daglig engasjerer over 10.000 medarbeidere i hele landet. Adecco Helse har etablert seg som Norges ledende aktør innen utleie av helsepersonell. MAI 2009

Adecco Helse søker

Sykepleiere, hjelpepleiere og helsefagarbeidere Adecco har mange kunder som etterspør helsepersonell i Haugesundregionen. Derfor har vi opprettet en egen helseavdeling.

• Det naturlige stedet for stillingsannonser

Vi har varierte oppdrag både på sykehus og i kommunehelsetjenesten. Ønsker du frihet til å velge når og hvor du vil jobbe? Synes du kvalitet, fleksibilitet og åpenhet er viktige verdier?

• Størst opplag

Da ønsker vi deg velkommen til Adecco Helse!

• Lavest kontaktpris

God lønn – forsikring / pensjonsforsikring. Fordelsprogram og sommerbonus.

Ta kontakt med Toril Førland, tlf 99009179 eller Synnøve Røst, tlf 930 83 023 for mer informasjon! synnove.rost@adecco.no

Kontakt: Eva, eva@dhr.no eller Jan Åge, jan@dhr.no www.jobbognaering.no

adecco.no

JOBB & NÆRING

33


Magne Urrang er stolt av Babyline-produktene sine. Foto: Odd-Atle Urvik

Urrang endelig på egne bein Magne Urrang har levd med Kors-symbo- ler over hodet i hele sitt liv. I Haugesund Røde Kors har han svidd av tusenvis av frivillige timer gjennom et langt liv. I forretningslivet har sykepleieren i 22 år levd med og under korslogoen til Norsk Medikal AS. I slutten av mars tok han styringen i selskapet aleine. Det var nå eller aldri. - Vi begynte forhandlingene i september. Underveis hadde vi noen nødvendige pauser for å samle krefter og konsolidere posisjonene i et vanskelig og utfordrende landskap. Begge parter var enige i at det utvilsomt ville være en fordel om Norsk Medikal fikk én hovedeier. Etter en langvarig tautrekking endte det rett før påske heldigvis med at jeg overtok aksjeposten til danske Derma Pharm. Nå eier jeg over 90 prosent og gleder meg skikkelig til fortsettelsen, sier Magne Urrang (51) og bøyer seg over det gamle møtebordet i kontorlokalene sine på Kvalamarka. I fjor omsatte selskapet for 15 millioner kroner. Det har fire ansatte og har siden 1. november 1987 vært importør og distributør av ymse medisinsk utstyr og –materiell, helseartikler og hudpleieprodukter til sykehus,

34

JOBB & NÆRING

privatklinikker, apotek, tannleger og helsebutikker over hele landet.

tere krybbedød og ulykker der småbarn var involvert. Det var sterke hendelser, meningsløse. Det er ting man aldri glemmer.

Røde Kors-gutten var ambulanse-nysgjerrig

- Jeg var aktiv Røde Kors-gutt allerede i 7-8-årsalderen, forklarer han når vi ber ham om å risse opp utdannings- og jobbløpene sine fram til 2009. Engasjementet hans i Røde Kors gjorde at han tidlig ble interessert i ambulansekjøring og bergingsoppdrag. Nysgjerrigheten førte ham etter hvert i kontakt med Falken-miljøet, den gang med hovedkvarter i Haugeveien. Unge Urrang var elev på Haugesund Handelsgymnas når han begynte å verve medlemmer for Falken på fritiden. Etter hvert ble han med som 3. mann på laget på enkle ambulanse- og kranbiloppdrag. Dagen etter at han gikk ut skoleporten på Risøy for siste gang, sto det en jobb klar for ham nettopp i Falken. Året var 1977 og Urrang hadde allerede pekt seg ut en vei i yrkeslivet. - Jeg fikk tre spennende år i Falken, slår han fast. Det var en arbeidsplass med godt samhold blant de ansatte, arbeidet var variert – og han følte at han ble satt pris på. - Men det ble vel også fra tid til annen et brutalt møte med livets harde realiteter, spør vi. - Klart. Mine verste opplevelser var å hånd-

Sykepleiepionèr

- Men så tok du spranget over i høyere utdanning?

Tekst: Terje emil johanneSsen

- Jeg hadde lenge tenkt på å utdanne meg til sykepleier. Årene i Falken stimulerte meg ytterligere. Jeg ble blant annet godt kjent på sykehuset. Da det ble opprettet en egen sykepleirhøgskole i Haugesund, søkte jeg umiddelbart. Da kunne jeg kombinere utdanningen med ekstrajobber i Falken på fritiden. Det ble et ideelt løp for meg. - Altså en av pionérstudentene ved den nye sykepleierhøgskolen? - Ja, vi var to haner og 31 høner i det første kullet, smiler han og gir klart uttrykk for at han minst må hatt det som plommen i egget:


ell som importeres og sendes ut i landet fra Haugesund. Haugesund Verdens Navle

- Et minus å drifte en slik virksomhet fra Haugesund? - Tvert om. Jeg lever fortsatt i troen på at Haugesund er Verdens Navle, svarer han kvikt og legger til: - Norsk Medikal har hovedtyngden av kundene sine på Østlandet. Jeg forventer ikke at de skal reise til Haugesund for å snakke med oss. Det er vi som besøker dem. Vi får reisedagene og reiseutgiftene – men det er til å leve med. Det oppveies så absolutt av fordelene med å bli i Haugesund.

Magne Urrang viser stolt frem diplomen med svanemerket. Til venstre daværende barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem, og daværende miljøvernminister Helen Bjørnøy er blandt gratulantene. Foto: Jan Erik Stokke

- Det ble et nytt løft i livet mitt. Jeg har aldri angret på det yrkesvalget, bemerker han og understreker at det ikke er hønene han tenker tilbake på. - Og fra Sykepleierhøgskolen i 1983 til Fylkessjukehuset i Haugesund? - Ja, og det måtte bli akuttmottaket for mitt vedkommende. Her kunne jeg bruke Falkenerfaringene mine i fullt monn. Det var for øvrig en utrolig flott og faglig sterk gjeng jeg jobbet sammen med her. Dessuten traff jeg på masse folk – og fikk et godt forhold til mange pasienter. Ballkasting i vennegjengen

- Men så skjedde det noe uventet i 1985? - Jeg hadde to venner som jeg ofte kastet ball med, Rolf Davidsen, som jobbet i hjemmesykepleien på Karmøy, og Ivar Dale, sykepleier på hjerteavdelingen på fylkessykehuset.Vi fant ut at det kunne være markedsgrunnlag for en spesialbutikk for helseartikler og -utstyr. Den gang solgte apotekene noe, O.J. Hansen noe. Vi hadde inntrykk av at det i en viss grad var venstrehåndsarbeid for dem. Da vi etablerte Helseleveranser AS i slutten av 1985, var spesielt apotekene glade for å få en avlastning. Vi fikk leid lokaler i Sørhauggata 217 og var i full virksomhet utover våren 1985. Og jeg hoppet på. - Men heller ikke der ble du ved din lest særlig lenge? - Nei, men jeg hoppet ikke langt. Høsten 1987 gikk vi sammen med tolv andre norske sykeartikkelbedrifter og startet importselskapet Norsk Medikal AS – med hoved-

base i Haugesund. Det ble mitt ansvar å få selskapet i sving. Motbakker underveis

Urrang forteller om hard jobbing for å få nok portefølje og endene til å møtes. Det var flere motbakker underveis. Noen år seinere valgte en av de største utenlandske leverandørene, den danske hudpleieprodusenten Derma Pharm, å gå inn på eiersiden i selskapet. Samtidig tok også Urrang en større eierposisjon, slik at Derma Pharm og Urrang endte opp i ca 90 prosent eierskap. Et lite jordskjelv fant også sted for ti år siden. Norsk Medikal mistet over natten 40 prosent av omsetningen. - Vi var markedsleder i Norge når det gjaldt import og distribusjon av såkalte trombosestrømper, som forebygger blodpropp etter operasjoner. Etter å ha opparbeidet en slik sterk posisjon, sa leverandøren takk for hjelpen. Som følge av oppkjøp av selskaper, hadde de fått andre leverandører i Norge. Det var et lyn fra klar himmel, men vi kom oss gjennom det uværet også, humrer han før han viser oss omkring i lokalene og lageret på Kvalamarka. Mange av produktene er han særdeles stolt av. Særlig framhever han ”Babyline”, Norges første miljømerkede hudpleieserie. Det avstedkom pris hvor ikke mindre enn to statsråder stilte opp for å gratulere, nemlig daværende barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem, og daværende miljøvernminister Helen Bjørnøy.

- Det var litt av en patriotisk programerklæring? - Jeg er patriot. Jeg kan bo hvor som helst i verden, bare det er innenfor Haugesunds bygrenser. Når kundene våre fra tid til annen kommer med bemerkningen om avstanden til Haugesund, er min standardreplikk alltid denne: ”Greit å bo i Oslo, men det ligger jo så avsides!”. - Og nå bretter du opp ermene på nytt for å vinne nye markedsandeler? - Vi har et bra markedspotensial i flere av nisjene vi opererer i. De skal det nå jobbes systematisk med. Vi trenger ikke bare flere bein å stå på. Hvert enkelt av beinene må også gjøres sterkere, sier Magne Urrang, tobarnspappa, gift med Unni, bosatt på Gard og fortsatt viden kjent som en kar med godt humør. Når han nå endelig har fått det som ”han ville ha det” også på jobben, regner vi med mer eller mindre permanente høytrykk over medisinalfirmaet på Kvalamarka i Haugesund. Følg med!

PlUkk FrA Cv’n Magne Urrang 1977 – 80 1977 – 80 1980 – 84

- Vi har landets største tilbud av Svanemerkede hudpleieprodukter, skryter han før han gir oss eksempler på bredden av diagnostiske produkter til legekontorer og sykehus, øre/nese/hals- produkter av ymse slag og bredden i medisinsk forbruksmateri-

1983 – 86 1986 – 87 1987 – dd

Falken, Haugesund. Falken, Haugesund. Ambulanse- og kranbilsjåfør Sykepleiestudent Haugesund Skyke pleierhøgskole, kull 1 Sykepleier ved Akuttmottaket, Fylkessjukehuset i Haugesund Gründer/medeier Helseleveranser AS Daglig leder Norsk Medikal AS

JOBB & NÆRING

35


For en mer fremtidsrettet skipstransport

KVOC er en teknologi utviklet av Knutsen OAS Shipping for å redusere utslipp av oljedamp ved lasting av tankskip. I løpet av 2010 vil 18 skip være utstyrt med KVOC miljøteknologi

Knutsen OAS Shipping i Haugesund spiller en nøkkelrolle i det norske oljeeventyret og er et av Norges største og mest fremgangsrike rederier. Vår flåte består av 39 høyt spesialiserte skip for frakt av olje, gass (LNG) og produkt/kjemikalier, samt 11 nye skip i bestilling. Våre nær 1300 medarbeidere på sjø og land innehar kunnskap, kompetanse og erfaring som gir effektive operasjoner og bringer oss i front i utviklingen av ny teknologi. Hensynet til helse, miljø og sikkerhet går foran i alt vi gjør.

Smedasundet 40, 5529 Haugesund - NORWAY - tlf. +47 52 70 40 00 - www.knutsenoas.com


HMS Astrid Grimstvedt, Coach, Haugaland HMS:

Bedriftshelsetjeneste til nye bransjer Spesielt risikoutsatte bransjer blir fra myndighetenes side pålagt å sette fokus på forebyggende Helse- Miljøog Sikkerhetsarbeid, ved å knytte til seg en bedriftshelsetjeneste. Fra 01.01.2010 vil dette gjelde 8 nye bransjer, deriblant undervisning, helse- og omsorg og frisører. Forebyggende arbeid nytter! Risikovurdering er selve grunnlaget for det forebyggende arbeidet. Det innebærer i praksis å tenke gjennom hva som kan være farlig og skadelig her hos oss, for så å finne fram til tiltak. Deretter kommer det vanskeligste: å GJØRE det som må til for å redusere faren. Arbeidsmiljøloven har som hovedregel at daglig leder skal vurdere risikoen i arbeidet i bedriften, og om risikoen er så stor at det er nødvendig å knytte til seg bedriftshelsetjeneste. Arbeidsog inkluderingsdepartementet har i tillegg selv gjort vurderinger. Noen bransjer er utpekt som så risikofylte at de på generelt grunnlag har fått pålegg om å knytte til seg kompetanse på forebyggende HMS-arbeid, gjennom en bedriftshelsetjeneste. Fra før gjelder dette f. eks industrivirksomheter, byggebransjen, virksomheter som håndterer kjemikalier og rengjøringsmidler, og de som hovedsakelig arbeider om natten. Fra 1.1. 2010 vil 8 nye bransjer bli omfattet av dette kravet. Disse er: • Helse- og sosialsektoren • Undervisningsbransjen • Fiskeoppdrett og klekkerier • Gjenvinning • Vakttjenester • Frisørbransjen • Kraft- og vannforsyning • Tekoindustrien For kommune og fylkeskommune innebærer dette en stor endring. Nå må både sykehus, sykehjem, hjemmesykepleie og ikke minst alle skoler og barnehager sette fokus på det forebyggende arbeidet på en ny måte. Og de skal ha med seg en bedriftshelsetjeneste som samarbeidspartner. Regelhjelp.no

Nettstedet www.regelhjelp.no har en fin oversikt over hvilke lover og regler som gjelder. Her kan du velge bransje, og få opp de spesifikke kravene for din bransje. Under Arbeidsmiljø finner du Bedriftshelsetjeneste. De nye kravene for de omtalte bransjene har ikke fått sin endelige utforming.Vi forventer at de vil være på plass før fristen går ut 1.1.2010. Arbeidsog inkluderingsdepartementets pressemelding finner du her: http://www.regjeringen.no/nb/dep/aid/pressesenter/pressemeldinger/2009/bedriftshelsetjeneste-for-flere. html?id=545365

NYTT FRA NAV Jonny Danilensen, Leder NAV Haugesund/Sosial leder

Veien til arbeid og aktivitet Nav-reformen har som en av sine hovedmålsettinger å få flere bort ifra passive ytelser og over i jobb og aktivitet. Personer som har vært borte fra arbeidslivet over lengre tid eller mottatt økonomisk sosialhjelp over lengre tid, har ført til at Nav-kontorene har fått et nytt virkemiddel, kvalifiseringsprogram. Kvalifiseringsprogram: Alle kommuner med Nav-kontor har mulighet til å bruke kvalifiseringsprogram som virkemiddel. Programmet er regjeringens viktigste satsing i kampen mot fattigdom, og utgjør et sentralt virkemiddel i å realisere Nav reformen. Regjeringen har satt som mål at i løpet av 2009 skal 8850 personer være deltakere i programmet. Programmet skal være individuelt tilrettelagt, og skal ligge på 30 til 37,5 timer i uka. Dette innebærer at programmet er et heldagstilbud. Brukerne som er inne i programmet vil få kvalifiseringsstønad som tilsvarer 2.G. Dette tilsvarer kr. 11 800.- brutto i måneden. De som er under 25 år får 2/3 av dette beløpet. Programmet gis først for 1 år, og kan søkes utvidet med et andreår. I hvert program settes det opp mål og hensikt med deltakelse i programmet. Målene evalueres og justeres undervis i løpet av programmet, sammen med bruker og rådgiver for kvalifiseringsprogrammet. Lokal organisering: Den enkelte kommune har fått sitt måltall for antall brukere. Haugesund kommune har i 2009 et måltall på 81 personer som skal være i programmet. I løpet av de 5 første månedene ligger antall brukere i programmet på ca. 75 personer. Nav Haugesund har ansvaret for å jobbe mot private næringsliv, kommune og andre offentlige etater, frivillige organisasjoner for å få nye deltakere inn i rette tiltak. Nav Haugesund forplikter seg til å følge opp brukerne mens de er inne i programmet. Dette gjøres bl.a. gjennom besøk på arbeidsplass. Her fåes det tilbakemelding på brukerens fremdriften, og eventuelt hvilke justeringer som må til for at brukerne skal nå sine mål. Erfaringer: Nav Haugesund har fått positive tilbakemeldinger fra arbeidsgiver om at dette er et godt virkemiddel som følger Nav sin hovedvisjon med å ”gi mennesker mulighet”. Dette er en gyllen anledning for å gi personer en mulighet til å vise de ressurser som en besitter. Det å løfte seg ett hakk opp medfører at en kan stille nye mål. Våre erfaringer viser at folk har fått fast jobb, påstartet utdanning og fagbrev. Noen av våre brukere har redusert sitt rusmisbruk, og sier selv at de har fått en mer meningsfull hverdag. Dette viser at Nav Haugesund i samarbeid med sine samarbeidspartnere er på god vei til å nå viktige milepæler i Nav reformen. Videre fremover: For å nå våre målsettinger så er Nav Haugesund og den enkelte bruker avhengig av at næringslivet og andre samarbeidspartnere er med på å finne aktuelle plasser slik at resurssene i den enkelte bruker blomstrer og dermed at Nav får mulighet til å gi ”mennesker muligheter”.

JOBB & NÆRING

37


På kryss & tvers DressingingrediSelsk. ensen

Slektningene

Vørte KroppsLysnes Usikkerhet dekke Kroppsdel

Hulmål

Kulturtilbud Dyr (svensk)

FAvOriTTen

Kryssordverkstedet nr 32

Navn

Slaget 550 Skremmende

Merknad

Framføre

Plaggene

Beskytt

Prep.

1

Svans Org. M ed (italiensk)

Overhodet

Eksisterer

HandiEtterlignet cappet

Gr.stoff Kjørefeltet

Org. (omv)

Muse

Bønner

Karakter

Tall

Flau

Avvikere

Merethe Prytz Haftorsen, 36, leder NAV

Skitt au!

O

r g.

Trygle

Premissleveranse

F l y h a v n

Marked Nord-Rogland, gift med Sverre

Damer

Skjold, mor til Hannah og Norah.

Trøste Brøyt

Nab.

Melodi

Bonde

Tre

Gårdsplass

Ly

Like

Lekkert

Par (omv)

Utryddelse Frukt

Profittèr (omv)

Befrielse

Behovet

Trakt

Navn Franskmann

Frø

Dretter Bygningsdelen

Navn Mynt

Fl..mål

5

Familie Skjøre saker

Grått Art.

Ukultivert

Like

Adv.

Konj. Elv Konj. (omv)

Tone

Selsk.

Fristende Omtale

Elv

Sanse

Elv

Sånne

Vokter

4

Omdømme By

Svakt

Over Fuglen (omv.)

Lokkemat

Navn

Komm.

Gli (omv)

Land

Sjarm

Filosof

Røysen

Fugl

6

Tråden Demens

Rekke

8

Renn

Yngre

Favoritt

Vakrere

3

Sandbeckprodukt

Hjerte Bygningsmateriale

Like

F y r

Vaskede

7

Usmidig

1 2 3 4 5 6 7 8

Navn:

VINN 10 FLAKSLODD

Adresse: kryssord rUTh lArsen

38

JOBB & NÆRING

Vinner av forrige utgaves premie: Astrid Sveen Sørevåge, 5550 Sveio Vi gratulerer!

Løsningsordet var: UTSIRA

FAVORITTLEDER: Truls Nordahl, fylkesdirektør NAV Rogaland. Han er tydelig, karismatisk og har en egen evne til å få de ansatte til å dra i samme retning. Hans engasjement og lederstil er mye av grunnen til etableringen av NAV i Rogland går så bra.

FAVORITTHOBBY: Dele god mat og drikke sammen med gode venner. FAVORITTLAND: Italia. FAVORITTSKUESPILLER: Vanskelig å trekke fram en favoritt. Det kommer an på sjanger. Men må si jeg ble imponert over debuten til Linn Løvvik tidligere i år. FAVORITTBOK: Er for tiden hekta på krim. Akkurat nå er det “Kineseren” av Henning Mankel som ligger på nattbordet.

Via

Finn løsningsordet ved å sette sammen bokstavene i de gule rutene og send dette til: kryssord@jobbognaering.no (husk navn og adr.) eller send via post til: DHR Reklamebyrå AS Postboks 1915 - 5508 Karmsund. Innen 15. juni

Løsningsord:

FAVORITTEGENSKAPER: Engasjement, ærlighet og omstillingsevne.

FAVORITTPOLITIKER: Den var vanskelig, kanskje Obama og hans retorikk.

Karakter (omv)

Nedbør

Raget

Via

Kvinne Gressslette

Fruktbiter

Svampete

2

Forstav.

FAVORITTSANGER: Har som vanlig problemer med å velge en. Kari Bremnes, Jeff Buckley, Anthony and the Johnson mfl. FAVORITTMAT: Uten tvil det italienske kjøkkenet. FAVORITTBIL: Er ikke spesielt interessert i bil. For meg er det viktigst at bilen er driftssikker og går framover (og bakover).


Svarene får du på

Gå ikke glipp av årets kveldsarrangement! Vi tar turen til Vikebygd og Plassabakeriet, hvor lattemusklene virkelig vil få brynt seg på «Han Innante»!

StordkonferanSen Stord 10. juni

KliKK her for påmelding

Margareth O. Mjønes Tlf. 53 40 24 80 - Mob. 928 13 994 www.stordkonferansen.com

Sjekk om du kan få markedets beste bredbåndsløsning! Over 150 tv- Og radiOkanaler

interaktiv tv-POrtal

ta OPP, Se Senere

FOtball

teleFOni

Se PrOgrammer når du vil

Filmleie

Full Sikkerhet

Sikker lagring

e-POSt Og hjemmeSide

SPill Og mOrO

teleFOntjeneSter

Besøk www.haugnett.no eller ring vårt kundesenter 52 70 72 74 JOBB & NÆRING

39


REKRUTTERING Av Arnt Ole Bang, Daglig leder Personalhuset avd. Haugesund

Noen tips på veien mot nye jobbmuligheter Selv om mange fortsatt opplever urolige tider på arbeidsmarkedet, finnes det fremdeles mange bedrifter som søker etter nye medarbeidere. Det som mange bedrifter imidlertid opplever i dag, er at det er langt flere søkere på de jobbene som er utlyst. I dagens artikkel vil jeg derfor skrive litt om hvordan du som søker kan gå frem slik at sjansen din er størst mulig for å utmerke deg i søkermassen. CV – et viktig dokument Helt sentralt i presentasjonen av deg selv er en ryddig og oversiktlig CV. Den skal gi oversikt over personalia, arbeidserfaring og utdanDesign ning. Du kan også fortelle kort om degfor selvvelvære og dine interesser, men Savos trendsettende må ikke ta overhånd. Personlig anser jeg CVen din sittekonsept som viktigere en selve søknaden, så bruk tidSavo på å lage deg en god®og Flytende Vipp girpersonlig deg denCV. Det finnes også mange godefrihet CV maler på internett. og bevegelse mens du sitter. Søknad – et spisset dokument Jeg har lest mange søknader i løp av min tid i Personalhuset. Mange gode og flere ikke fullt så gode. Det som kjennetegner en god søknad er at den er spisset opp mot stillingen den er tiltenkt. Den er ikke for lang og har et personlig preg. Det er ikke nødvendig å ha med i søknaden det som allerede står i CVen. Bruk heller tiden på å få frem hvordan din kompetanse matcher beskrivelsen i stillingsannonsen.

Design for velvære Savos trendsettende sittekonsept Savo Flytende Vipp® gir deg frihet og bevegelse mens du sitter.

Referanse – en avgjørende samtale Referanseintervjuer blir alltid gjennomført av seriøse bedrifter. Sørg derfor for at du har referansepersoner klar. Ta gjerne kontakt med Savo XO Conference dine utvalgte referanser når du har søkt en jobb og informer dem om hvilken jobb det er, slik at de kan være forberedt om noen skulle ringe. En grundig referansesjekk er for bedriften nesten like viktig som selve intervjuet, og i mange tilfeller er det nettopp referansesamtalen som avgjør hvilken kandidat som velges.

Forberedelse til intervju Når søknad og CV er sendt, har du forhåpentligvis gjort det som skal til for å være en av de som blir utvalgt til intervju. Skulle du få innkalling til intervju, har jeg tre tips – forberedelse – forberedelse – forberedelse! Les det du kommer over av informasjon rundt selskapet og vedkommende du skal til intervju hos. Kunnskap om selskapet sjarmerer og blir sett på som meget positivt. Jeg er av den oppfatning at man ikke kan forberede seg nok til et intervju, så la det ikke være tvil om at du har brukt mine tips! Lykke til med jobbjakten!

40

JOBB & NÆRING

Savo XO

Design: Jurek Buchacz

Smeasundet 49 - 5528 Haugesund Tlf: 52 70 10 80 www.karstenm.no

MAI 2009

Tålmodighet – en dyd Det er viktig å ikke ringe bedriften ned etter at du har sendt din søknad. En kort e-post eller telefonsamtale er nok. Husk på at den du henvender deg til antakeligvis får mange telefoner, og kan i verste fall se på det som mas om det kommer store mengder med henvendelser. Her snakker jeg av erfaring! Korte, relevante og vel gjennomtenkte spørsmål er selvfølgelig ok. Det er imidlertid ikke noe poeng å ringe for å spørre om noe som tydelig står i stillingsannonsen. Husk også å spør vedkommende du ringer om han eller hun har tid til å svare på disse spørsmålene.

3

Det naturlige stedet for stillingsannonser Størst opplag Lavest kontaktpris Kontakt: Eva, eva@dhr.no eller Jan Åge, jan@dhr.no


SIDEN SIST Konferanse i hundre Godt og vel 100 deltakere stilte opp til Haugesund Forsknings- og Utviklingskonferanse som ble arrangert ved Høgskolen Stord/Haugesund 5.mai. Interessen viser at det er behov for en samhandlingsarena mellom forskningsmiljøene, virkemiddelapparatet og næringslivet. Adm.dir. i HN Egil Severeide åpnet konferansen, som er et resultat av et samarbeid mellom Poloytec, HSH, Haugaland Kunnskapspark, Maritimt Forum og HN. Geir Worum, avtroppende styreformann i NHO Rogaland, orienterte om viktigheten av slike samhandlingsarenaer og prosjektleder Øyvind Olsen fortalte om Arena-prosjektet, som er et utviklingsprosjekt for den petromaritime klyngen.

Bedriftscup I golf HaugesundRegionens Næringsforening arrangerer bedriftscup i golf for 10. gang I år. Cupen er populær og samler rundt 100 deltakere hvert år fordelt på tomannslag fra hver bedrift som deltar. Her gjelder det å ha dagen, og nervene er ganske tynne på første utslag . Klarer vi å være med til neste runde? Deltakerne kommer fra bedrifter fra hele Sunnhordland og Haugalandet- både store og små. Deltakerne bestemmer selv hvor og når lagene skal spille innen fastsatte tidsrammer. Det spilles om poeng slik at alle kan delta uansett ferdigheter. De med høyest handicap (ikke så erfaren) har flere slag tildelt enn de som er mer ”proffe”. Det spilles om en vandrepokal som skal

vinnes tre ganger for å få den til odel å eie. Til nå er det kun to lag som har to napp i pokalen. Det hadde vært fint om et av disse lagene vant pokalen i vårt jubileumsår. I anledning 10 års-jubileum har fire firmaer vært med og sponset golfskjorter til alle deltakerne, som får disse gratis. Skjortene med påtrykket håper vi vil bli et klenodium og vert å ta vare på. Vi håper deltakerne vil være godt synlige på alle golfbaner i distriktet fremover. Golf cup er også en god sosial møteplass der firma møtes og knytter forbindelser. Spilleregler, deltagere, resultater og spilleoppsett finnes på våre sider www. hninfo.no under Om HN under golf.

Ellers var det foredrag av representanter fra Innovasjon Norge, Naturkraft, Gassco, Deep Well og andre utviklingsselskaper. Etter en fellessesjon kunne konferansedeltakerne velge mellom tre parallellsesjoner viet energi, olje og gass og maritime næringer.

Her er noen av deltakerne på FoU-konferansen; fra venstre Tormod Karlsen (Haugaland Vekst), Karl Johan Rød (Marine Aluminium), ukjent, og Eystein Hansen (BioFrame)

Primus motor Stein Alendal blant blide golfspillere som deltok på oppstartsmøte på ResQ der bla. vår kjære proff Birgitta Hansen gav oss noen gode råd med på veien – og det trengs

Prisdryss på Stord Under Nyskapningskonferansen på Stord ble det utdelt premier til de beste ungdomsbedriftene. Her er elevene fra kokkelinja ved Fitjar vidaregåande skule som fikk heder for produktet ”Utegongarpølsa”

JOBB & NÆRING

41


SIDEN SIST Lokalsamfunnsutvikling på Utsira og Røvær Det var stor stemning på Utsira kommune og Røvær i Haugesund da de to øysamfunnene fikk til sammen 1 million kroner i støtte av Kommunal- og regionaldepartementet til samarbeid om utviklingsprosjekt. - Både Utsira og Røvær har store utfordringer når det gjelder bosetting, men begge steder har de kraft og vilje til å møta utfordringene, sa kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa da hun besøkte Haugalandet for å dele ut pengene.. Det er som en del av den nasjonale småsam-

funnssatsinga til staten at Utsira og Røvær for tredje år på rad får en million hver. Utvikling av turistnæringenog et bredt skolekonsept er viktige elementer i prosjektet som Utsira kommune får støtte til. Røvær arbeider med å utvikla kystkulturen som reiselivsprodukt og å legge til rette for barnefamilier. Flere barnefamilier har allerede flyttet til Røvær. Nå utvikles reiselivskonseptet øyhopping mellom øyene i regionen. Reiselivskonseptet øyhopping mellom øyane i regionen som no vert utvikla, er også eitt av dei mange resultata. No vert det arbeidd med å utvikla livskvalitet, arbeidsplassar, marknadsføring og folkevekst på begge stadene.

Både ordførar Jarle Nilsen på Utsira (t.v.) og Haugesundsordførar Petter Steen er godt fornøyd med at kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa gav nok en million til småsamfunnsprosjektet på Utsira og Røvær. (Foto: Kjersti Bjørgo/KRD)

Vil skape business over Nordsjøen Ryanair skal starte rute til Edinburgh. Det skaper nye muligheter for business mellom Haugalandet og den nordøstlige del av Storbritannia. Mike Pedersen vil utnytte den muligheten. - Fra Edinburgh er det halvannet time til Newcastle-området. Der er det massevis av industri som har likehetstrekk med det vestnorske. Ikke minst når det gjelder utvikling av vindkraft, sier den britiske gründeren. Han har drevet egen business i mange år, men er nå bosatt i Kopervik. Årsaken er at kona, som er fra Vikedal, gjerne vil til litt hjemligere trakter. Mike har gode relasjoner

til næringslivet i Newcastle-området, og ser et stort potensiale gjennom forretningsutvikling over Nordsjøen. Han har allerede vært ”megler” for flere vestnorske firma, et par av dem fra Haugalandet, og gjort det samme for britiske firma. For å skape en arena for business mellom regionene har Mike Pedersen etablert en egen internettside www.norway2uk.com. Den inneholder en database over firma i regionene og veiledning til hvordan man skal gå fram for å etablere seg i Storbritannia/Norge. - Her vil vi få stadig flere firmaer, og således skape en arena for kommunikasjon, sier Mike Pedersen. - Newcastle og Haugalandet har mange felles interesser, sier Mike Pedersen.

Nye koster i HN-styret Fire nye styremedlemmer er klare til innsats for Haugesundregionens Næringsforening etter generalforsamlingen i Syscos lokaler nylig. Rolf Sjursen var ikke på valg og fortsetter som leder i foreningen.

42

JOBB & NÆRING

Slik blir det nye styret:

Rolf L. Sjursen, styreleder, Berge Sag Ingolf Voll, Gassco Arne Førre, Berg Eiendom Arne Haldorsen, Ølen Betong Reidar Pedersen, Haugaland Kraft (ny) Tori Lindbøl, StatoilHydro Hege Skogland Mokleiv, Haugesund Kjølelager Sverre Meling, Maritimt Forum Per Sigurd Velde, Handelsstandsforenin-

gen (ny) Varamedlemmer: Paul Ingebretsen, Weldone (ny) Martin Laurhammer, Destinasjon Haugesund og Haugalandet (ny) Birgitte Velde,Team7 Fire styremedlemmer takker for seg etter vel utført tjeneste; Egil Larsen, Norconsult, Bjørn Apeland, Steinsvik Gruppen, Jan Alne, Statkraft, og Helge Grini Johansen, Hydro.


Nærradioer i kamp Nea Radio går litt ned i daglig oppslutning, men er fortsatt den mest populære lokalradioen i landet, ifølge tall fra TNS Gallup. Radio 102 (Haugesund) har kapret tilbake andreplassen, etter en solid økning. Konkurrenten Radio Haugaland har enda større framgang og kapret tredjeplassen. 1 Fm Molde faller ut av pallen i dette kvartalet, men det skyldes mer andres fremgang

enn den minimale tilbakegangen 1 Fm selv har. De største overraskelsene kommer derimot på 5 og 6. plass, der Radio Nordsjø gjør et solid hopp, mens Radio Østlendingen Solør er radioen som øker aller mest. Det er ellers ingen store tapere denne gangen, men kanskje verdt å merke seg at Radio 1 Stavanger har ramlet ut av lista, noe som betyr at Radio 1 nå bare har sine stasjoner i Bergen og Trondheim med på Topp 20.

LOKALRADIO TOPP 20, 1. Kvartal 2009 Basert på daglig oppslutning i eget område ( forrige kvartal i parentes )

1. Nea Radio 30 (32) 2. Radio 102 25 (21) 3. Radio Haugaland 23 (17) 4. 1 Fm Molde 21 (22) 5. Radio Nordsjø 17 (13)

Fikk sparken etter julebord-sex En mannlig ansatt i et firma på Notodden fikk sparken etter at han hadde sex med en kollega på bedriftens julebord i fjor høst. Mannen aksepterer ikke oppsigelsen og går nå rettens vei. Han mener oppsigelsen er usaklig og vil ha erstatning, skriver Notodden-avisen Telen. Telefontjenesteselskapet Teleperformance skal ha klare interne retningslinjer som klart forbyr den slags forbindelser mellom ansatte.

Advokat Lars Eivind Bergh-Jacobsen representerer notoddenmannen etter julebordsepisoden. – I min stevning til retten skriver jeg også at om dette som har skjedd på Notodden hadde vært normen i norsk arbeidsliv, ville det vært mange oppsigelser i november og desember, sier advokaten. Han har hatt to forhandlingsmøter med representanter for bedriftsledelsen, uten at saken er blitt løst. Advokaten er likevel åpen for at partene kan komme fram til en minnelig løsning før en eventuell hovedforhandling.

Møte med Stortingsbenken Øyvind Vaksdal stilte i spissen for Rogalands-representantene på HNs og Haugalandsrådets møte med Stortingsbenken i Lille Maritim 4. mai. Et sekstitalls næringslivsledere, kommunale og fylkeskommunale aktører deltok på denne årvisse arena, der informasjonsutveksling står på agendaen. Denne gang var temaene delt inn i tre bolker; samferdsel med hovedvekt på NTP, energi og en situasjonsrapport fra lokalt næringsliv. Responsen etter møtet var god, og flere av stortingsrepresentantene mente dette var ”the best ever”.

Julebordet ble avholdt på Norlandia Telemark hotell i fjor, og episoden skal ha funnet sted på toalettet – der de to involverte skal ha blitt tatt på fersken. Personalsjef Karin Susanne Lauvstad i Teleperformance ønsker overhodet ikke å kommentere saken, men om de interne reglene sier hun følgende: – Vi har i hvert fall interne retningslinjer i forhold til forventninger til våre ledere. Mer enn det kan jeg ikke svare på, sier hun til Telen.

Nostalgisk på Risøybrua Risøybrua ble feiret på behørig vis under markeringen av brua 70 års dag den 14.mai. Her har Sverre Hauyge knipset et bilde som oser av nostalgi; den gamle ringbussen på vei ned mot Strandgata.

Toppsjefene Are Jaastad ved Hydro Karmøy og Øystein Rushfeldt ved Eramet sammen med Gunnar Kvassheim (V) i Energikomiteen (t.h).

JOBB & NÆRING

43


Bow Asir, som blir drevet av Salhus Shipping i Haugesund, ble kapret av pirater utenfor kysten av Afrika.

Kaptein Sabeltann og andre sjørøvere Sommeren står for døren, og småbarnsforeldre og besteforeldre strømmer sydover til Kristiansand. Ikke bare for å se Julius, tigre og løver i dyreparken. Nei, Kaptein Sabeltann er tingen. Så kommer smårollingene hjem igjen som ”farlige” pirater med svarte klær og masker, blank sabel, tegnebøker, kassetter og alt det andre som rettighetshaverne for Sabeltann-industrien har klart å tappe familiens feriebudsjett for. For som det heter i sangteksten - hei og hå, snart er skatten vår! Eller for å være mer oppdatert, skatten er for lengst erobret av forretningstalentene i Tjøttavika. Samtidig som vi valfarter til Kaptein Sabeltanns verden, og lar våre barn leve opp i den tro at pirater er gøy og moro, speider norske sjøfolk ut i nattemørket i Adenbukta eller i Det Indiske Hav utenfor Somalia. De er redde for at de skal bli angrepet av Sabeltanns yrkesbrødre som terroriserer internasjonal skipsfart. Men når piratene øst for Afrika synger ”snart er skatten vår”, da understreker de gjerne alvoret med panserbrytende granater og kalashnikov maskingevær. De enorme summene i løsepenger som rederier har betalt for å få løslatt giselene om

44

JOBB & NÆRING

bord på skipene har gitt piratene råd til å kjøpe det arsenalet som skal til. Og Norge og andre sjøfartsnasjoner må sende marinefartøy for å organisere konvoier vi ikke har sett maken til siden andre verdenskrig.

KOMMENTAR Tekst og foto: Odd-Atle Urvik

Mange synes kanskje ikke det gjør så mye om vi lærer de små opp til å mene at sjørøvere er god underholdning. Det er liksom god tradisjon det. Fra vår egen barndom husker vi gjengangerne i ønskekonserten med kaptein Sorte Bill som heiste de sorte kluter og røvet skatter i øst og i vest, for deretter å konkludere med at ”ingen slipper hjem før skuta vår er full”. For å se ironien lettere kan vi søke hjelp i Sverige. Pippi Langstrømpes sagnomsuste pappa var kaptein i Søderhavet. Men i dag har de her i Norge som er redd for å ødelegge sarte barnesinn kommet til at

Astrid Lindgrens berømte barnebøker må skrives om. Om hun hadde nøyd seg med å gjøre Kaptein Efraim Langstrømpe til sjøkaptein eller sjørøver, hadde det vært så sin sak. Men han er negerkonge i tillegg. Og da må enhver forstå at dette er mer enn barn kan tåle. Så Astrid Lindgren deler skjebne med Torbjørn Egner som kom i skade for å sende Doktor Dyregod til Afrika, hvor han ble tatt til fange av hottentottene. Man kan ikke ha barnesanger om en negergutt som heter vesle Hoa, selv om han er en ekte hottentott. Kan hende burde vi heve oss over det, og la barn fortsatt la seg skremme av kaptein Sabeltann, og la Pippi stolt fortelle nye generasjoner av småbarn at hun har en mor som er i himmelen, og en far som er negerkonge. Men inntil fredlige sjøfolk igjen kan seile uten å risikere å bli beskutt, kan vi kanskje be om at Sabeltann tar en pause. Så kunne de heller sette opp noe annet i Kristiansand i mellomtiden. For eksempel det de gjorde i Dyreparken for et par år siden - spille Pippi i stedet. Selv om hun har en pappa som er negerkonge på en sydhavsøy.


Ingen jobb for liten, ingen jobb for stor w w w . h a u g a l a n d b y g g . n o

Når du skal ha noe gjort!

REHABILITERING BRANNISOLERING

Haugaland Bygg & Vedlikehold utfører nesten alle typer arbeid. Våre dyktige arbeidsfolk setter sin ære i å utføre arbeidet på en best mulig måte. Velger du oss kan du være trygg på at arbeidet er i de beste hender.

ASBESTSANERING GJERDER & SIKRING TRANSPORT

Vi tar oppdrag for både private, bedrifter, kommuner og organisasjoner. Vi har blant annet utført malerarbeider og steinarbeider på flere kirker på Karmøy. Vi har også ekspertise innen fagområdene asbestsanering og branntetning.

NYBYGG / PÅBYGG RIVING HAGESTUER MALING STEINARBEIDER TREFELLING Godkjent for: • Ansvarlig utførende for bygninger og installasjoner. • Ansvarlig kontrollerende for utføring av bygninger og installasjoner.

RGB design

Ådland Næringspark 4270 Åkrehamn Tlf. 52 82 32 00 / 418 70 707 www.haugalandbygg.no sigbjorn@haugalandbygg.no

Vi utfører selvfølgelig gratis besiktigelse! JOBB & NÆRING

45


to Any extreme. Haugesundregionens Næringsforening (HN) jobber for gode rammevilkår for næringslivet og for utvikling av regionen • Vi er paraplyorganisasjonen for næringslivet og bedriftenes talerør overfor offentligheten • Vi jobber for å bedre næringslivets omdømme • Vi skaper møteplasser og bygger nettverk på tvers av bransjer • Vi hjelper medlemsbedrifter som støter på vansker i offentlig byråkrati • Vi er eid av over 200 store, små og mellomstore bedrifter samt 19 organisasjoner i regionen • Vi trenger flere medlemmer for å bli enda sterkere • Vi vil videre- til bedriftenes og regionens beste • Vi bygger regionen

Hovedsamarbeidspartner:

Partnere:

Sponsorer:

Mob 951 15 227 E-post kjartan@paulandk.com

I midten, adm. dir i Haugesundregionens Næringsforening, Egil Severeide, flankert av (t.v.)adm.dir. Frank Vikingstad i Sysco og avd. banksjef Jarle Haug Pettersen, Nordea, som begge er HNs partnere. Bak adm.dir. Olav Linga, Haugaland Kraft, som er HNs hovedsamarbeidspartner.

Vi bygger regionen 46

JOBB & NÆRING

webside: www.hninfo.no, e-post: post@hninfo.no, telefon: 52 01 08 40


Marit Dahle (adept) og hennes mentor Torleif Østrem Olsen og adept Anne Grete Bjørkenes og mentor Erich M. Vasconcelos (t.h.) i ivrig samtale.

Mentor til kvinnovatører Kvinnovasjon på Haugalandet har startet et eget mentorprogram for kvinnelige grundere. Etter en søknadsrunde blant kvinnovatørene, har nå 8 kvinner, med stor ambisjon for sin virksomhet, fått tildelt en mentor fra næringslivet. Blant disse kvinnene har seks av dem allerede etablert virksomhet, mens de to andre arbeider med etablering av eget firma. Jakten på egnede mentorer har gått strålende, de aller fleste som har blitt spurt har tatt utfordringen på ”strak arm”, og gleder seg til å bidra til andres vekst og utvikling.

Hilde Jørgensen og Hege Mokleiv (begge mentorer) forteller om sin erfaring fra Innovasjon Norges mentorprogram hvor Hege har vært adept og Hilde mentor.

Mentorene har erfaring fra etableringer og/ eller arbeider som daglig leder, og har god erfaring og kunnskap om utfordringene kvinnene står overfor. Mentorprogrammet skal vare 9-12 måneder, forteller Anne Kristin Jordbrekk i Kvinnovasjonsprosjektet.

har stått for opplæringen. Mentor skal ikke arbeide for sin adept (kvinnovatør), men kan være en samtalepartner/sparringpartner, inspirator, veileder og kontaktbygger. Kort sagt skal mentor hjelpe sin adept til å lykkes.

7. mai deltok mentorene på kurs i mentoring for å forstå sin rolle som mentor, samt lære teknikker for å praktisere som mentor. Det er Administrativt Forskningsfond (AFF) som

I prosessen vil også mentor utvikle seg og få personlig utvikling, økt selvinnsikt, bevisstgjøring av egne verdier og utbytte i egen jobb.

Det legges opp til et møte pr. måned mellom mentor og adept samt oppfølging på telefon og epost. - Mentorene har nå hatt en ”bli kjent middag” med sin adept. Under middagen ble de introdusert for hverandres firma og bakgrunn, og de fikk luftet hvilke forventninger de har til ordningen, sier Jordbrekk

JOBB & NÆRING

47


Dugnadsånd kan red Folkets Gave er en innsamlingsaksjon til det nye rehabiliteringssenteret i Haugesund. - Kjærkomment, sier styreleder i revmatismesykehuset og Imenco - sjef Geir Egil Østebøvik. En rekke ildsjeler og aktører i og utenfor næringslivet gjør innsamlingen mulig.

releder i Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus? Det kunne han absolutt være interessert i. - Ja takk!

For Geir Egil Østebøviks del startet det hele for litt over to år siden.Telefonen ringte, det var Haugesund Sanitetsforening på tråden. Om han kunne tenke seg å sitte som sty-

Og et par år senere sitter han der ennå, i stolen som styreleder. Stortrives. Utfordrende og spennende, lyder beskrivelsen fra mannen som til daglig driver Imenco, et

Tekst: CHRISTINE MYSEN

Haugesundsbasert teknologiselskap som i år regner med en omsetning på 300 - 400 millioner kroner. - Helsevesenet er en helt ny bransje for meg, det er utrolig lærerikt å se hvordan systemet fungerer, sier Østebøvik. Ildsjeler og finansiering

Han uttaler seg om Folkets Gave. Han snakker om dugnadsånd og engasjement, elementer som bidrar til å holde hjulene på revmatismesykehuset i gang. - HSR eies av Haugesund Sanitetsforening, som er basert på frivillig arbeid. Folkets

Imenco-sjef og styreleder i revmatismesykehuset, Geir Egil Østebøvik, håper og tror innsamlingsaksjonen Folkets Gave vil være betydelig for det nye rehabiliteringssenteret.

48

JOBB & NÆRING


usere sykefraværet Gave er likedan en gruppe ildsjeler som har fått til et tett samarbeid med næringslivet i regionen vår, forteller Østebøvik. - Pengene skal finansiere deler av utstyr til en ny rehabiliterings- og opptreningsinstitusjon i HSR sine lokaler og til forskning. Folkets Gave er en viktig aktivitet, som jeg håper og tror blir betydelig for sykehuset.

habiliteringssenter med 100 nye sengeplasser, to nye fløyer, oppussing av eksisterende sykehus og om lag 50 nye årsverk.

skjelettsykdommer, som inkluderer revmatiske lidelser, er den hyppigste årsaken til sykefravær og uføretrygd.

- Det nye senteret skal være et tilbud for brukere og pasienter i hele det geografiske området til Helse Vest, som er Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, forteller styrelederen.

- Hele 300 000 nordmenn har en revmatisk diagnose, og over 800 000 har plager i muskler eller skjelett. De utgjør dermed den største sykdomsgruppen i Norge. Mange av disse trenger aktiv hjelp for å kunne returnere til arbeidslivet, og her spiller HSR en viktig rolle, sier Geir Egil Østebøvik.

Utbredt

Revmatismesykehuset stod ferdig i 1957, og har hele tiden vært blant Norges beste grunnet høy kompetanse. Men bygget i seg selv lever på dispensasjon. Det var dermed i 2007 at HSR besluttet å investere i et nytt re-

Et tiltrengt behov hvis man ser på statistikken. I de tre fylkene bor 21 prosent av Norges befolkning, med kun 7 prosent av statlige rehabiliteringsressurser til disposisjon. På landsbasis ser man at muskel- og

Dette er Folkets Gave • • • • •

Startet av Alf Edvin Hovda, som etter et lengre sykeleie ved HSR banet vei for stiftelsen Folkets Gave i samarbeid med Haugesund og Karmøy Revmatikerforening. Samler inn midler til treningsutstyr, inventar og forskning til Vestlandets nye rehabiliteringssenter. Samarbeider i dag med nærmere 80 bedrifter i Haugesundregionen. Arrangerer, i tett samarbeid med Sildajzzen, Helsejazz i og under festivalen, de sprer informasjon gjennom såkalte kjøpmannstreff i kommunene, får inntekter gjennom salg av ”Artister fra vest”, en samle-CD med kjente vestland sartister m.m. Har per i dag samlet inn over tre millioner kroner.

Samarbeidspartnere med Folkets Gave: Skudenes & Aaakra Sparebank Abacus Kommunikasjon Ark Sund Auklandshamn dagligvarer Bailine Baker Geir Bø Bjoa landhandel B. Rasmussen AS Bloms Musikkhandel Bo Andree Bremnes Sentrum AS Coop Haugaland Delta Pumpefabrikk AS DNB Drivhuset Eiendomsmegler Vest Expert Førde dagligvare Førre skole Get Handelsbanken

Hardanger Bestikk Haugaland Taxi Haugesund Sentrum 4 Sound Helgelands Musikk Haugesund Libris Haugesund Sparebank Hotel Ullensvang HSR Jappen Karsten M. Kjøpmannsjazzen K. Jørgensen AS KLP Knutsen OAS Kristian Helgesen Kvalevaag landhandel Leif Klovning Maritimt Opplæringskontor M. Askvik Medieverket NA Naturbakst

Nordea Odd Nesheim-Hauge & CO Reumasol Spania Rica Maritim Roald J. Tellnes Romseland Shell Sigmund Clausen Sildajazz Skeisvang v.g.s. Skjoldar Sparebanken Vest SR-Bank Storcash Tinn Varafjell v.g.s. Vard Vikebygd Dagligvare Vikse Møbler Vito helse AS

JOBB & NÆRING

49


abacuskommunikasjon.no

- a flexible and reliable partner

Ung og lovende? Da har vi bruk for deg! Solstad Offshore ASA er ett av Norges ledende offshore rederier Vi har ca 1000 ansatte i aktivitet over hele verden. Vår overordnede målsetting er å operere de beste båtene med det beste mannskapet. Vi søker medarbeidere til utfordrende jobber i et internasjonalt, trivelig maritimt miljø. Også jenter oppfordres til å søke. Join “The Best Offshore Crew”, se www.solstad.no

SOLSTAD OFFSHORE ASA - P.O. BOX 13 - N-4297 SKUDENESHAVN, NORWAY - PHONE +47 52 85 65 00

50

JOBB & NÆRING

www.solstad.no


Aker Solutions inviterer konferansedeltakerne til samling på Aker Stord kvelden før Stord-konferansen dras i gang 10. juni.

Energipolitikk preger Stord-konferansen Stordkonferansen 10. juni 2009 handler om forventninger, veivalg og prioriteringer. Den har som mål å sette den energipolitisk dagsorden foran valgkampen – med fokus på olje og gass.

tende energipolitikken Norge skal føre i perioden 2009-2013

komme i mål både miljømessig og økonomisk.

HVILKE PARITER OG HVILKE SAKER BLIR DE VIKTIGE OG RIKTIGE BRIKKENE I DET ENERGIPOLITISKE PUSLESPILLET SOM SKAL LEGGES ETTER VALGET HØSTEN 2009? er spørsmålet som blir stilt.

Kvelden før Stordkonferansen inviterer Aker Solutions til ”get together” på Aker Stord.

En rekke kjente politikere og fagfolk møtes i Sunnhordlands hovedstad denne onsdagen. Her er noen av dem: Øystein Michelsen, leder StatoilHydro Undersøkelse og Produksjon, norsk sokkel, Stein Lier-Hansen, administerende direktør Norsk Industri, Helga Pedersen, Arbeiderpartiets Fiskeri- og kystminister, Siv Jensen, leder av Fremskrittspartiet, Erna Solberg, leder Høyre.

Under stikkordene:

Politikerne blir utfordret på den forplik-

Utfordrende ressursituasjon Langsiktig verdiskaping Industriens muligheter vil representanter for myndighetene, operatørselskapene og industrien og fagbevegelsen klargjøre mulighetene og utfordringene i årene som kommer. De vil i sine innlegg på Stordkonferansen 10. juni klargjøre viktigheten av en helhetlig og langsiktig energipolitikk hvor olje og gass vil være en forutsetning for å

Programmet starter med en orientering om Aker Solutions og pågående prosjekter kl. 19.30 på Bleikjehaugen. Deretter går vi til Maureenkaien og besøker en av verdens største borerigger: ”Aker Barents”, som bygges for Aker Drilling. Før møtedeltakerne setter seg på hurtigbåten til Plassbakeriet i Vikebygd, avslutter valgforsker og professor Frank H. Aarebrot den faglige bolken med et aldri så lite skråblikk på den politiske agenda. Og det pleier så menn ikke å bli kjedelig…

JOBB & NÆRING

51


”Ta naturen i bruk” er oppfordringen fra prosjektleder June Kro (til høyre) og prosjektkoordinator Anne Elisabet Askeland på Bokn. Her til fjells på Austre Bokn med Boknasundbrua og Vestre Bokn i bakgrunnen.

Frisk luft og helhetlig helse på Bokn Blant knauser, lyng, brake og tjern på Bokn lever et solid folkeferd. Et folk bestående av mangesyslere, loser, bønder, lærere, fiskere og nordsjøarbeidere. - Det er kjekt å bo på Bokn, men vi kan selvsagt få det enda triveligere, sier prosjektkoordinator Anne Elisabet Askeland ved Rogaland Ressurssenter til Jobb og Næring.

innbyggere er gjerne kreative innbyggere som kan bidra til vekst og næringsutvikling på Bokn, sier koordineringsansvarlig for gruppene, Anne Elisabet Askeland videre. Boknere lar seg neppe trollbinde av fea bak brakekvisten, ei heller er boknere de første til å treffe nøkken ved skumringstid. Prosjektleder June Kro i ”Ta naturen i bruk” tror likefullt at ”Ta naturen i bruk” vil kunne skape begeistring i hverdagen. Norge er velsignet med vakker natur, og nordmenn vet å sette pris på friluftsliv. Likevel er samfunnet i endring. Om tidsklemma er

- Vi tenker helhetlig, og vil at mennesker i alle aldre skal finne seg til rette på Bokn. Derfor ble det i 2006 opprettet tre grupper som skulle drive fram tiltak og skape begeistring innen tre klart definerte målområder: Næring, helse/trivsel og ”Ta naturen i bruk ”. Bokn er et relativ lite samfunn, noe som gjør lokaldemokratiet levende. Hver arbeidsgruppe består av en fin blanding av politikere og ”vanlige” boknere, fortsetter Askeland som har koordinerings- og prosjektlederansvar for alle gruppene.

reell eller ei - er annen debatt, men faktum er at færre nordmenn enn tidligere kommer seg ut på tur. Bokn kommune tar dette ad notam, og den ene av disse politikerinitierte satsingsgruppene har som mål å få folket ut i naturen.

Trivsel og kreativitet

Varafjellet

- Naturopplevelse fremmer god helse. Man håper på synergi mellom gruppene.Fornøyde

- Boknere er pålitelige med god humor. Men i likhet med nordmenn flest kan vi gjerne

52

JOBB & NÆRING

Tekst og foto: KARL JOHAN RASMUSSEN

bli enda mer åpne. ”Ta naturen i bruk” gruppen har holdt det gående siden starten. Nå er det imidlertid fruktbar idemyldring i alle gruppene, og hyppig meningsutveksling gruppene i mellom. Som gruppeleder har jeg deltatt på felles møter med representanter fra de andre gruppene, fortsetter June Kro i det hun stenger en grind for sauene på vei opp mot Varafjellet på Austre Bokn. En fin tur over et grønt platå før man stiger over steinur og brake på vei mot toppen. Fra toppen har man fri utsikt i alle retninger. I vest ser man Boknafjellet, og i nordvest skimter man Boknahove - to andre populære turmål som ”Ta naturen i bruk” helst ser at boknere og andre benytter seg av. June og turvenninne Marita Svendsen, er blant dem som har fått opp postkasse og ”gjestebok” for registrering av turen opp til Varafjellet. Lokaldemokrati

- ”Ta naturen i bruk” består av rundt 13 medlemmer, og vi har fin spredning i alder og kjønn. Gruppa møtes fast hver sjette uke, og Marita er blant dem som har vært med fra starten. Det ligger selvsagt mye god helse i naturaktiviteter. Og vi opparbeider i øyeblikket flere attraktive turløyper på Bokn blant annet til Boknafjellet og Boknahove (fyret


på nordre enden). På Boknafjellet ønsker vi også å få til et skikkelig utkikkspunkt, fortsetter gruppeleder June Kro. For dem som sliter med terrenget finnes en mer overkommelig tursti i Føresvik. Turene er av varierende lengde og vanskelighetsgrad. Boknahove er kanskje den lengste turen og kan ta i overkant av 3 timer. Men også turen på Boknafjellet byr på variert terreng over lyng, skogsterreng og langs flere større og mindre tjern, kan mine spreke ledsagere fortelle. - Lokaldemokratiet fungerer på Bokn fortsetter de spreke damene som har vist vei til topps på Varafjellet. Den jamne bokner, kommunepolitikere og representanter fra ulike lag og foreninger, som speider og Røde Kors, kommer sammen opp med realiserbare forslag. Kanskje vil det i framtiden også kommer flere aktiviteter for de yngre, avslutter Marita Svendsen og June Kro som hadde fått med seg henholdsvis brassøving og fotballkamp før toppturen til Varafjellet denne flotte maikvelden. - Arbeidet i disse gruppene har sitt utspring i kommuneplanen, og målsettingen er å gjøre Bokn til et sted som det er spennende å flytte til, og et sted hvor det er kjekt å bli værende. I denne sammenheng har vi også nært samarbeid med næringsrådgiverne Inger Kallevik Håvik og Annette Sæther i Haugaland Vekst, understreker koordineringsansvarlig Anne Elisabet Askeland. Helst siden Rousseaus dager har det vært en strid mellom natur og framsteg. I 2009 vet man imidlertid at vekst og vern kan gå hånd i hånd. Kanskje kan nettopp gode naturopplevelser trigge entreprenørskap på Bokn -stedet der folk og fe ferdes og trives.

SYNSPUNKT

Av Adm.dir. Tormod Karlsen – Haugaland Vekst

Regional plankoordinator – viktig samhandlingsprosjekt for regionen Beslutningen i Haugalandrådet tidligere i måneden om å opprette en stilling som regional plankoordinator, springer ut av en erkjennelse i kommunene om at det er behov for en bedre samordning av kreftene for å skape en mer slagkraftig region. Kommunenes rolle som tilrettelegger, tilsier at det først og fremst er forhold knyttet til oversiktsplanlegging og infrastruktur som må vies oppmerksomhet. Det synes å være nettopp på dette området at næringslivet finner manglende koordinering og ulik praksis over kommunegrensene som en hindring for en naturlig utvikling. Plankoordinatorens rolle blir derfor å bidra til at kommunegrensene ikke blir hindringer for det som fra et overordnet nivå, vil fortone seg som en naturlig utvikling vedrørende arealbruk og utvikling av infrastruktur. Det vil være en utfordring å balansere en slik påvirkning mot det åpenbare behovet for selvbestemmelse i den enkelte kommune, og dette stiller store krav til hvordan arbeidet organiseres. Det vil bli en prosjektorganisering omkring plankoordinatoren, som sikrer at alle berørte parters interesser blir vurdert og best mulig ivaretatt, og representanter fra den enkelte kommune sin kommuneplanvirksomhet vil være sentrale samarbeidspartnere. I tillegg til å være en katalysator i arbeidet med samkjøring av kommuneplan-arbeidet fra den enkelte kommune, må det forutsettes at plankoordinatoren må få en sentral rolle i arbeidet med Fylkesdelplan for areal og transport på Haugalandet, som nå skal revideres. Varigheten på prosjektet er 2 år, hvor Haugalandrådet og kommunene i regionen finansierierer funksjonen. Rogaland fylkeskommune blir nå invitert til å medfinansiere finksjonen. Starttidspunktet vil være avhengig av når den som ansettes kan begynne og de to årene forskyves i forhold til dette, men det er ønskelig å komme i gang så snart som mulig, helst fra sommeren av.

Postkassen på Varafjellet er ett av de mange virkemidlene som brukes for å få folk til å ta naturen i bruk på Bokn.

Plankoordinatorern vil inngå i teamet som ivaretar driftsorganisasjonen av Haugalanderådet, Haugaland Vekst IKS, men vil ha et eget fagteam fra kommunene rundt seg i det operative arbeidet. Ordførerne i kommunene sammen med fylkesordfører, vil utgjøre styringsgruppen for prosjektet og derav også gi arbeidet den nødvendige tyngde. Denne prosessen vil derfor bli en milepæl for det videre regionale samarbeidet på Haugalandet.

JOBB & NÆRING

53


BEDRIFTSPROFILEN

AVANSERT SKJÆREBORD. Daglig leder Henning Leknes (foran) er kjempefornøyd med at produksjonen nå er i gang. Jan Helgeland er operatør og ansvarlig for serviceavdelingen for den avanserte skjæremaskinen. Foto: TEJ

Mr. Stål på Bøneset -Dette er en av landets mest avansert og moderne skjærebord, skryter daglig leder Henning Leknes i det nystartede Stålsen-

sitte igjen med masse kapp. Hos oss betaler de for et ferdig produkt levert på palle, og selvsagt med den sertifiseringen som kreves.

teret AS på Bøneset på Karmøy. Bedriften

Mr Stål

skal være et servicesenter for alle virk-

Henning Leknes kan nesten kalle seg for Mr Stål etter mange år i bransjen. Etter starten hos Aspelin Storbull i 1980 har det meste handlet om kjøp og salg av stål og metaller for diverse grossister. De siste 8-9 årene har han vært regionsjef for Smith Stål Vest avd. Haugesund. Han kan bransjen ut og inn. Sammen med samarbeidspartnere satser han nå for seg selv med et spesialisert servicetilbud han vet dekker et stort behov:

somheter som har behov for skjærte detaljer av stål og metaller i sin produksjon. - Slike spesialiserte sentre er vanlig i utlandet, men å se behovet for å spesialisere seg bør vel også vi nordmenn bli flinkere til, sier Leknes, glad for endelig å være i full drift. Han selv har forberedt bedriftsetableringen siden august måned i fjor. Det svære, japanske skjærebordet ble montert av seks tilreisende spesialarbeidere de to siste ukene før påske, og nå er produksjonen i gang for fullt. - På Vestlandet er det en rekke verksteder som kutter stål på egne skjærebord. Bruker de oss, slipper de å kjøpe hele stålplater og

54

JOBB & NÆRING

- Nettopp i disse tider er en rekke produksjonsbedrifter nødt til å tenke nytt og annerledes. Det er tid og penger å spare med å få avanserte stålprodukter levert på døren til rett tid, sier han. For å sikre rask levering vil senteret ha stålplater med tykkelse opp til 250 mm på sitt lager. Stålsenteret er også grossist og kan levere plater / smidde produkter fra samarbeidspartnere rundt om i Europa.

FAKTA: • Skjærebordet er avtypen “Versagraph” og er levert av japanske KOIKE • Skjærebordet dekker en flate på 5x20 meter og styres av et avansert datasystem. • Plasmaskjæring av plater opp til 40 mm tykkelse (med bl.a. 3D-skjæring med fuger) • Gass skjæring av plater opp til 250 mm tykkelse.

Stålsenteret kan levere avanserte skjæreoperasjoner i stål av ulik størrelse og tykkelse. Foto: TEJ

Stålsenteret
AS


 


Bøneset - Torvastad 52814151 henning@staalsenteret.no

Stålsenteret

asBEDRIFTSPROFILEN

Lars Jøran Flesjå i Finnøy Betong lanserer flytebrygger som nytt produkt.

Nybygget til Åkra Elektriske er et av byggene som er laget av betongelementene fra Finnøy Betong.

Finnøy Betong får flere bein å stå på Finnøy Betong AS er en familiebedrift i ordets rette forstand. Siden Jan Kristen Flesjå i 1996 bygde betongblandeverk og startet opp hjemme på gården på Flesjå på Finnøy, har det blitt 20 arbeidsplasser i firmaet. På lønningslista finner man barna, Lars Jøran, Thomas og Kathrine Flesjå. I fjor omsatte bedriften betong og betongvarer for 61 millioner kroner. - Bedriften har til nå hatt to bein å stå på. Ferdigbetongproduksjonen, som min far styrer, har stått for rundt halvparten av omsetningen de siste årene. Blandeverket for betong er datastyrt og moderne, og betong av høy kvalitet. Den flotte kvaliteten på sanden som vi får til Finnøy med skip, gjør at vi er kjent for høy kvalitet. Jeg har ansvaret for produksjonen av betongelementer. Produksjonen av betongelementer startet i 1999, og tre år senere hadde vi bygget en moderne betongelementfabrikk. I disse dager sjøsetter imidlertid Finnøy Betong et nytt produkt, forteller Lars Jøran Flesjå. ”Sjøsetter” er bokstavelig ment, produktet som skal bli det tredje benet å stå på for Finnøy Betong er flytebrygger.

Etter Finnfast”

- En stor del av veksten de siste årene har vært innen ferdigbetong, ettersom vi har levert betongen til Finnfast. Dette er et omfattende undersjøisk tunnelprosjekt som har knyttet Finnøy og Talgje til Rennesøy, og dermed landfast. Men i disse dager er prosjektet ferdig, og vi har lenge jobbet målbevisst for å utvikle produkter som vi skal bruke den ledige kapasiteten til. Resultatet ble de nye flytebryggene. De 18 tonn tunge konstruksjonene er 10 meter lange og 2,5 meter brede. Ved å koble dem sammen flere elementer kan bryggene bli så lange man måtte ønske. I noen tilfeller er det også behov for bølgebrytere, og det løser vi med å sørge for at de stikker dypere, sier Lars Jøran Flesjå.

landbruk. Men her er det snakk om ”skreddersøm”, så selv om de fleste av våre kunder skal ha større bygg, leverer vi alt fra garasjer og oppover. Mens markedet for ferdigbetong naturlig nok har geografiske begrensninger fordi flytende betong er ”ferskvare med begrenset holdbarhet”, og fordi den blir for dyr om den skal transporteres for langt, kan elementene selges hvor som helst. Vi leverer betongelementer over hele Sør-Norge. Mange av byggene er på Haugalandet. Eksempler på slike bygg finner man i Ølensvåg hvor Europris har flyttet inn i nybygg, og i Åkrehamn hvor bygget til Åkra Elektriske (Elkjøp) er et bygg vi er stolte av, sier Flesjå.

De som trenger en flytebrygge skal som oftest også ha uteliggere og annet utstyr. - Vi samarbeider med andre som leverer komplette løsninger basert på våre betongbrygger. 300 prosjekter til nå

- Det er imidlertid betongelementer til byggeindustrien som er volumproduktet. Til nå har vi gjennomført 300 prosjekter, for det meste næringsbygg og bygninger til

4160 Finnøy 51712090 post@finnoybetong.no www.finnoybetong.no JOBB & NÆRING

55


BEDRIFTSPROFILEN

-Det mangler ikke på gode folk og gode ideer. Men vi får til mer om vi samarbeider, sier Vidar Vorraa i Haugesund Kunstverk. Foto: Terje Emil Johannesen

Klart for “Haugesund KunstVerk”! Haugesund KunstVerk er under etablering, og endelig skal kunstnere i hele regionen ha et felles hus, og kunne bygge et felles miljø. - Dette er et flott ”kinderegg”; kultur- nærings- og regionalutvikling! Det er akkurat det Haugaland Vekst arbeider med, sier prosjektleder Vidar Vorraa, og føyer til: Det er også flott profilering av regionen! Kunstnere i regionen har atelier hjemme, eller er to eller tre på samme sted. Ikke noe galt med det, men det er også behov for et stort felles miljø som er synlig og tiltrekker ny aktivitet og nye aktører. Nå er 10 kunstnere i ferd med å flytte inn i Sandvolds gamle rørhandel i Kirkegata i Haugesund. Der er det plass til en del flere, men det kan fort bli trangt om plassen. Samtidig jobber styret med å få i gang en rekke aktiviteter for hele kunstmiljøet. Kunstutstillinger, designbutikk, kurs, kunstkole og mer er under planlegging. - Haugaland Vekst IKS har siden sommeren 2008 jobbet med ”Kultur og næring”. Etter kort tid, og gjennom kontakt med ulike kulturaktører, ser vi at det spretter fram en mengde gode ideer, sier Vorraa. Det er store utviklingsmuligheter i regionen, og mange har svært gode ideer som kan gi økonomisk vekst og arbeidsplasser. Men det er ofte lite kontakt mellom parter i samme bransje. Det er akkurat her Haugaland Vekst kommer inn!

56

JOBB & NÆRING

- Haugesund KunstVerk er et godt eksempel. Når kunstnere, noen kulturaktører, en raus og entusiastisk huseier som Sandvoldfamilien og Haugaland Vekst setter seg sammen, klarer vi å få til større utvikling i fellesskap. Det har vært en spennende prosess der mange har bidratt aktivt til realisering, forteller trådsamler Vorraa fra sin posisjon i kulissene. Ingen døgnflue

Vorraa er opptatt av at det initiativet som nå er tatt, ikke skal bli en døgnflue. Hensikten er å bygge opp et robust kunstnermiljø som kan bidra til økt verdiskaping for alle som deltar og som etterhvert kan bidra også til en skarpere profilering av Haugesund og regionen som levende og pulserende sted for kreative mennesker. - Vi i Haugaland Vekst har i dette prosjektet fokus på de enkelte kunstnerne og tilrettelegging for deres utfoldelse. Samtidig tenker vi også bygging av infrastruktur. Haugesund KunstVerk skal bli et viktig knutepunkt i denne infrastrukturen, - et tiltak som over tid skal gjøre det mulig for kunstnerne å skaffe seg levedyktige økonomiske rammer omkring sine virksomheter, forklarer Vorraa og mener at dette prosjektet er et godt eks-empel på Haugaland Veksts rolle som tilrettelegger og kreativ entreprenør: - Vi bidrar til å samle aktører, jakte på egnet lokale, bistå med organisering av virksomheten, og hjelpe til med å finne kapital. I høst skal Haugesund KunstVerk etableres som eget aksjeselskap. Haugesund kommune er

nå en viktig bidragsyter og Vorraa utbasunerer gjerne at prosjektet kunne trenge flere støttespillere i næringslivet. En kreativ kraft

- Et kunstnerhus som dette vil bli en kreativ kraft i byen og region, en motor for utvikling av spennende kunstprosjekter og nye samarbeidstiltak. Det er opplagt at dette vil bli et positivt bidrag i arbeidet med å synliggjøre regionen som en spennende plass å bo og jobbe. Fram til nå har kan hende kulturtilbudet vært undervurdert i den regionale verdiskapingen, men mange flere enn oss er heldigvis i ferd med å våkne, sier Vorraa. Når Haugesund KunstVerk nå er gjennom krypefasen og snart er “opp-å-gå”, er Haugaland Vekst allerede i god gang med andre miljøer for å få enda flere gode og livskraftige kulturaktører og kulturtilbud. - Det mangler ikke på gode folk og ideer, men vi får til mer om vi samarbeider mer og be-dre, sier Vorraa.

HAUGALAND VEKST Karmsundsgt. 51 5531 Haugesund 52 01 08 10 post@h-vekst.no www.haugaland-vekst.no


BedriFTsPrOFilen

Stillasbyggere på vei mot høyden

PÅ VEI MOT HØYDEN. De tre gründerne, fra venstre Njål Helge Larsen, Jon Inge Kvinnesland og Eirik Dankel. Foto: TEJ

Energien lyser ut av øynene til Njål, Jon Inge og Erik. Litt over to år etter at de satset alt de hadde av fagkompetanse, menneskelig overskudd og innsatsvilje, har de fått opp å stå firmaet Stillas- & byggcompaniet AS. I dag har de ytterligere tre me-darbeidere på lønningslisten, jobber i hele landsdelen og har for lengst en solid portefølge av fornøyde kunder. Njål Helge Larsen hadde bak seg 25 år i bransjen før han valgte å skape sin egen virksomhet sammen med Jon Inge Kvinnesland og Eirik Dankel våren 2007. De hadde etter alt å dømme et godt nettverk, god markedskontakt og i det hele tatt god peiling. Både i 2007 og 2008 viste regnskapstallene at de klarte å doble omsetningen sammenlignet med vedtatte budsjetter. Omsetningen så langt i 2009 viser fortsatt hyggelige tall. I dag eier de nærmere 10 000 kvadratmeter med stillas som kan skreddersys alle kategorier prosjekter for såvel proff- som privatkundemarkedet, og har fortsatt gode tall på bunnlinjen. - Hos oss er det mikro og makro, bemerker Kvinnesland, og mener at de tar på like stort alvor en huseiers behov for å leie et enkelt stillas i tre dager for å skifte et vindu, som industribedriftens behov for store og krevende stilaskonstruksjoner for å kunne gjennomføre arbeidsprosesser høyt hevet over bakken.

Vi spør Njål Helge Larsen om et ekstremeksempel på det sistnevnte. Han plasserer oss umiddelbart i en utskutt fjellhall dypt under Saudafjorden, på oppdrag for AF-gruppen/ Saudafallene. En spillvannstunnel for Eramet skulle ferdiggjøres og tunnelløpet forbindes med fjorden. Ei svær salve på 1.2 tonn dynamitt skulle ordne den saken. - Vi bygde et 28 meter høyt stillas for at skytebasene skulle komme til med dynamitten og måtte midt på natta rive det i ekspressfart når alt var klart. Dynamitten måtte ikke bli våt. Det var en tøff, hektisk og original jobb, sier han og trekker også fram byggingen av Bergsenteret på Raglamyr. Stillasene som ble brukt under byggingen her, måtte ha en bærekraft på hele 150 tonn om arbeidene skulle gå sin normale gang. Den oppgaven løste de på en glimrende måte. De leverte også alle stillasene til den omfattende utbyggingen av Karmsund Brygge og var også hovedleverandør til Røldal Alpingrend. Stillas & byggcompaniet AS samarbeider med den svenske stillasleverandøren HAKI, som har sitt norske hovedkontor i Drammen og som var svært hjelpsomme støttespillere når Larsen, Kvinnesland og Dankel bestemte seg for å satse på å bygge opp sin egen bedrift i 2007. - Men dere er også et “byggkompani”? - Denne del av virksomheten har vi fullt fokus på nå.Vi har de fagbrevene som kreves, kommer det raskt fra Kvinnesland. De er i ferd

med å berede grunnen for byggoppdrag og på jakt etter noen flere medarbeidere. På blokka står også byggingen av eget driftsbygg. I dag låner de lagerarealer hos John S. og Margareth Knutsen på Åkra, men virksomheten har utviklet seg så positivt at det nå kreves nye grep. Det var for øvrig ikke enkelt å få de tre eierne til å treffes på én gang. De arbeidet denne uka parallelt i Sauda og på Stord og sto hardt på for å holde tøffe leveringsfrister. Men omsider klarte vi å samle dem alle foran det nye kirkebygget i Vedavågen. Også dette byggearbeidet gjennomføres med solide stillaser fra det ferske og dyktige Karmøy-firmaet, der de tre eierne er enige om at de snart har “passelig størrelse”. Noen flere snekkere skal på plass, deretter er det stopp. -Vi har bestemt oss for å bli lykkelig som liten, sier Njål Helge Larsen. Han vil tydeligvis være mest mulig i felten og minst mulig på kontor. Jo mindre å administrere, jo bedre. Da får han dessuten brukt seg selv og sin kompetanse best. Vi kjøper den der! VI BYGGER MED

TELEFON 40 62 50 00

JOBB & NÆRING

57


PaKKePrIser!!

pioner 15 m/20HK Tohatsu m/el start

pioner maXi m/9,8HK Tohatsu

pioner 17 ss m/50HK Honda

pioner multi m/50HK Honda

58.000,-

34.990,-

165.000,-

145.000,-

PIONER 8

9.490,Pioner 10 ............................................................. 12.790,Pioner 11 Sport................................................ 20.000,Pioner 12 ............................................................. 15.290,Pioner 13 ............................................................. 20.690,Pioner 15 ............................................................. 27.900,Maxi ....................................................................... 21.790,Viking .................................................................... 38.900,Multi ...................................................................... 64.490,Supersport ......................................................... 99.900,Kano....................................................................... 10.690,Pioner 8 ....................................................................

PIONER 15

KANO

PIONER 11 SPORT

PIONER 12

PIONER 10 våren 2009

MAGASINET

58

JOBB & NÆRING

5


no

det siste året, skulle man kanskje forvente at folk

før, men likevel skal ha det som går fortest. Vår

tenkte seg om mer enn en gang før de kjøpte seg ny

er å kartlegge kundens behov, og bistå med råd

båt. Men faktum er at vi nå selger mer enn vi har gjort

av båt og motor. Så om det viser seg at folk ikke

noen gang før. For de fleste av oss er ”finanskrise” noe

erfaring fra før, forteller vi dem at de ikke nødve

vi har lest om, men ikke merker noe til.

får mest glede ut av å rase av gårde i 50 knop. Mangelen på båtplasser i vårt distrikt fører

Selvfølgelig er det tøffe tak for de som har vært så

mange må ha båten lagret hjemme i hagen. De

uheldige at de har mistet jobben sin. Men det store

ført til at vi selger båthengere som aldri før. Me

flertallet har tvert om mer penger å rutte med etter­

er ikke bare ulemper med dette. Det gir en fleks

som bankrentene igjen er blitt lave. Og om drømmen

tet som mange setter pris på. De kan veksle me

har vært en båt, hvorfor ikke slå til nettopp nå når vi

Boknafjorden og Sunnhordland uten å måtte g

Innbytte strømaggrega HR 510 m/ 70HK Suzuki Inkl. putesett, taupakke, teakpakke og fast tank..

190.000,Honda EU10 10.980,Innbytte – 2.000,-

Honda EU20 15.880,Innbytte – 3.000,-

Honda EU30 26.0 Innbytte – 5.2

Du betaler:

Du betaler:

Du betaler: 10.8

8.980,-

12.880,-

BENETAU CABRIO 550

HR 435

HR 480

260.000,-

73.000,-

144.900,-

m/ 100HK Suzuki.

m/25HK Suzuki.

m/50HK Suzuki.

plentraktor DF 6HK Honda Fra

8

våren 2009

MAGASINET

8.990,Fra

27.990,-

Inkl. putesett og taupakke.

Honda HrX 537 HX

plenklippe

DF 9.9HK DF 25HK Bioklipp, hydrostat drift Honda IZY 465 Fra

14.990,-

9.440,-

Fra

32.990,-

4.995,-

WF MOTOR Postboks 2094 • 5504 Haugesund Telefon: 52 71 50 60 • Telefax: 52 72 14 41 Åpningstider: Mandag - fredag: 09.00-16.30 Torsdag: 09.00 -18.00 Lørdag: 10.00-14.00 JOBB & NÆRING

59


Snart pakker du kofferten og tar en velfortjent ferie...

Tysvær frivilligsentral åpnet 1. oktober 2008 i egne lokaler i Aksdalstunet i regi av Stiftelsen Kirkens Bymisjon Rogaland. Det er på få måneder etablert et mangfold av aktiviteter og rekruttert ca 25 faste frivillige. Frivilligsentralen er en lokalt forankret møteplass. Den er åpen for alle som har lyst å delta innen frivillig virksomhet. Sentralen skal være et kontaktpunkt for mennesker, foreninger/lag og det offentlige. Nåværende leder har valgt å gå tilbake til sin ”gamle” jobb. Det skal derfor ansettes leder i 100 % stilling til daglig ledelse av sentralen.

...men har du folk til å ta jobben når du er borte?

Daglig leder av Tysvær Frivilligsentral.

Personalhuset er et av Norges ledende rekrutterings- og bemanningsselskaper. Vi har erfarne og høyt kvalifiserte medarbeidere og tilbyr tjenester innen rekruttering, utvelgelse, personalutleie, omstilling og rådgiving. Vi er landsdekkende med over 300 rådgivere fordelt på 42 avdelinger spredt rundt i Norge.

• Daglig drift med budsjettansvar. • Rekruttering, opplæring og oppfølging av frivillige. • Samarbeid med ulike offentlige instanser og foreninger/lag

Vi kan hjelpe deg med bemanningen i sommer, slik at du kan slappe av når du er på ferie. For mer info se www.personalhuset.no

Sentrale ansvars- og arbeidsoppgaver:

Ønskede kvalifikasjoner er utdanning fra universitet eller høyskole, velutviklet samarbeidsevne og evne til nettverksbygging. Relevant arbeidserfaring kan kompensere for delvis manglende utdanning. Personlig egnethet vil bli vektlagt. Det kreves lojalitet til Kirkens Bymisjons verdimessige forankring. For mer informasjon kontakt daglig leder ved Bymisjonstiltak på Haugalandet Arne Valen tlf 90945094. Informasjon om sentralen finnes på www.tysver.frivillig-rogaland.no Fullstendig annonsetekst finnes på www.bymisjon.no/haugesund Søknad sendes Kirkens Bymisjon Postboks 317, 5501 Haugesund innen 30. mai 2008.

Kortversjon:

Etne Kommune

Samordning av lokale kriminalitetsførebyggjande tiltak (SLT) er ein overordna modell for å skapa ein felles strategi for offentlege etatar og andre i kriminalitetsførebyggjande arbeid. Hovudsatsingsområde er å førebyggja kriminalitet, rusmisbruk, adferdsproblematikk og psykiske problem. Etne og Vindafjord kommune har til saman ca. 12 000 innbyggjarar og har vedtatt eit interkommunalt samarbeid om SLT og utlysing av felles 100% stilling som SLT-koordinator. Det er lagt opp til eit nært samarbeid med lensmennene i Etne og Vindafjord, der politiråda i kommunane saman er overordna styringsgruppe for stilinga. Stillinga rapporterer i det faglege arbeidet direkte til rådmennene i kommunane.

Vindafjord kommune

Etne og Vindafjord kommunar har ledig felles 100% stilling som

SLT-koordinator Hovudoppgåva til SLT-koordinatoren er å bidra til å styrke det positive oppvekstmiljøet slik at kommunane blir gode bu og utviklingsarenaer for born og unge i nært samarbeid med aktuelle instansar. Etne kommune har arbeidsgjevaransvaret for stillinga, men det vil bli lagt til rette med kontorplass i begge kommunane. Me kan tilby ei utfordrande stilling innafor eit spanande fagfelt, løn etter avtale og kommunal pensjonsordning. Dersom du ønskjer fleire opplysningar om stillinga kan du kontakte rådmann Elling Hetland tlf. 53 75 80 20 / 90 20 88 49 eller leiar Utvikling Steinar Mjelde tlf 53 75 81 22 / 90 76 37 93. Søknad med CV og rettkjende kopiar av attestar og vitnemål på norsk, vert å senda til Etne kommune, Postboks 54, 5591 ETNE, eller firmapost@etne.kommune.no Søknadsfrist: 1. juni 2009 Sjå fullstendig utlysing på kommunane sine heimesider: www.etne.kommune.no eller www.vindafjord.kommune.no

60

JOBB & NÆRING


Nyhet! 2 i 1 Vend om for mer lokalt lesestoff i

Vi bygger nytt

To magasiner i ett og enda bedre!

Vi samler “Vi bygger nytt” og “Jobb & Næring til et stort glanset magasin. Som annonsør når du frem til en større målgruppe som gir en enda større oppmerksomhetsverdi. Magasinet får en glanset layout med limfrest rygg. Dette gjør magasinet mer eksklusivt og mer aktuelt å ta vare på lenge. Et funksjonelt format gjør magasinet svær leservennlig. Det blir ca. 48 sider med hus, interiør og hage og ca. 48 sider med akualitet fra næringslivet i Haugesundregionen og Sunnhordland.

Jobb & Næring Mai 09  

Jobb & Næring mai 2009

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you