Page 1

&

NÆRINGSLIVSMAGASINET FOR HAUGESUNDREGIONEN OG SUNNHORDLAND

OKTOBER 2008

JOBB NÆRING

Et av de første i landet, og med noe av dagens mest avanserte utstyr. Haugesund Røntgeninstitutt er pioner på flere områder. Side 4-5.

Foto: Meling Media AS

Med et moderne blikk...


Innhold: 4

Med et moderne blikk...

6

SYNSPUNKT: Verdiskapning i reiselivsbransjen

13

-Vi må ha et stadion om innfrir kravene

14

Lære av det man opplever

17

Anja styrer “arbeidshester” på havets bunn

18

FRA LØVEBAKKEN: Ta grep for næringslivet!

21

QPC på plass i Kristiansand

24

Klar for nye roller

27

MARITIMT: Vestens utviklingsoptimisme

28

Bømlo flyter av tomatpuré og honning

34

Barnehager til hele Norge

42

100 år etter starten: Gravøl på Jelsa, men..

7Tjener penger på

Ansvarlig redaktør Egil Severeide

Hvordan overleve finanskrisen? Det er ikke lett å holde optimismen oppe i disse tider. For dem med anlegg for depresjoner ligger utfordringene i kø. Avisene overgår hverandre i elendighetsbeskrivelse, og det er ikke mulig å gå gjennom et døgn uten å bli minnet om finanskrisens mangslungne konsekvenser. Og de er ikke direkte lystige. Slikt påvirker folk. Og det har en selvforsterkende virkning. Blir det verre nå, kan siste rest av skapervilje og framtidstro forvitre i vår indre. Men heldigvis er ingenting for alvorlig til ikke å bli spøkt med. I min omgangskrets moret vi oss her en dag med å komponere en fempunkts liste over hvordan overleve finanskrisen: How to survive the financial crises? var spørsmålet; initiert av en av mine kompiser som simpelthen nektet å la seg påvirke av alskens dommedagsprofetier.

ungdomsrock Her får du rådene. Helt gratis.

8Tiltro til nye eiere

1. Bruk AV-knappen. Du trenger ikke ta inn over deg all elendighetsbeskrivelse. Det erfullt mulig å skru av TV’en eller radioapparatet, og sette på beroligende musikk i stedet. Eller legge avisen til side og heller lese god krim eller skjønnlitteratur. Eller snakke med partneren din. Bare husk å styr unna, ja , det temaet du vet…

genting gir mer livsglede enn å bruke kroppen. Det gjør ikke bare godt for fysikken- du blir også gladere av det. Og så er det helt gratis.. 3. Vær sosial. I stedet for å sitte hjemme og sture over global begredelighet, kan du invitere naboen på kaffe, eller selv dra på vennebesøk. Den gode samtalen er oppbyggelig, og kan få deg til å bli opptatt av andre ting enn; ja, det du vet. 4. Finn deg en hobby- om du ikke har noen. Selv frimerkesamling og hekling er utmerkede sysler i tider som dette. Hørte vi innendørs sleggekast? Ikke med mindre du er av den praktiske typen som har anlegg for å rydde opp i stua etterpå. 5. Bruk humor. Det finnes for eksempel banker som i dag er fullstendig skjermet for finanskrisen og som vil være det til evig tid. Doggerbank, Haltenbanken og Frøyabanken er bombesikre kort. Og renta er totalt upåvirkelig for sentralbanksjefens krumspring. Som det sies ved diverse innsamlinger til humanitære formål; dette er vårt bidrag til aksjonen: ”Hvordan overleve finanskrisen?”og vi oppfordrer andre gutteog jentegjenger til å gjøre det samme..

2. Bruk naturen. I stedet for å utsette deg for mulig mediepåvirkning, kan du ta en ettermiddagstur. In-

Regional beredskap nødvendig

11 En annerledes banksjef tar farvell Ansvarlig redaktør: Prosjektleder: Redaktør: Grafisk Design: Utgiver:

Haugesundregionen har fått et par ”på trynet” denne høsten. Rutekutt på fly- og båtforbindelse, usikkerhet rundt rabattordning for lavprisselskaper og rundt Hydro-utvidelse på Karmøy er noen eksempler. Det har fått Haugesundregionens Næringsforening til å invitere til etablering av en regional beredskapsgruppe bestående abv politikere, næringslivsledere og fagforeningsrepresentanter Det er nødvendig

Egil Severeide, egil.severeide@hninfo.no Harald Rasmussen Odd-Atle Urvik, odd-atle@dhr.no Stian Ferkingstad, stian@dhr.no DHR Reklamebyrås as i samarbeid med Haugesund regionens Næringsforening

Salgsansvarlig: Salg: Utkommer månedlig: Adresse DHR: Telefon: Hjemmeside: ISSN:

2

JOBB & NÆRING

FORDI: Det gir oss muligheter til på et tidlig tidspunkt å fange opp og definere regionale trusler FORDI: Det gir oss muligheter til å aksjonere raskt og effektivt når det er behov for det. FORDI: Det gir oss muligheter til å jobbe på tvers, dele informasjon og samarbeide bedre FORDI: Det gir oss muligheter til å tenke langsiktig til regionens beste.

Eva Narheim, eva@dhr.no Jan Åge Matland, jan@dhr.no Opplag 50 000 P.B. 1915, 5508 Karmsund 52 84 54 84 www.jobbognaering.no www.hninfo.no 1504-7830


Banken for hele Karmøy!

Skudenes & Aakra Sparebank er godt forankret i lokalsamfunnet. Vi har valgt å være et alternativ til de store og sentralstyrte bankene. I tillegg til å være “herre i eget hus”, liker vi å se på oss som en annerledes bank. Vår stilling som lokalbank gir oss stor handlefrihet og fleksibilitet, samtidig som vi tror vi kan være en bedre bank når vi er tilstede der kundene våre bor.


Haugesund Røntgeninstitutt

Alle foto: Meling Media AS

Med et moderne blikk…

Oversyn på CT – avdeling av overlege Leif Aalvik, og radiograf og daglig leder, Jan Erik Kleppe.

Et av de første i landet, og noe av dagens mest avanserte utstyr. Haugesund Røntgeninstitutt er pionér på flere områder. Det var i 1929 at Ferdinand Beenfeldt etablerte det som den gang var et av Norges første røntgeninstitutt, “Dr. Beenfeldts Røntgeninstitutt”. Etter mange år i utlandet satt han inne med revolusjonerende informasjon i norsk sammenheng, og ble med dette en pioner på området. 79 år senere lever instituttet fortsatt - i beste velgående.

Og det går unna. I fjor gjennomførte Haugesund Røntgeninstitutt 42 000 undersøkelser, et høyt antall sammenlignet med andre røntgeninstitutter i Norge.

ultralyd på samme dag. Slik slipper de unødig engstelse, forteller Aalvik.

- Hurtig og god service er et av fokusområdene her hos oss. Ved å ha to MR - maskiner beholder vi kontinuiteten i arbeidet - selv om driftsstans skulle forekomme. Vi tilbyr også kvinner mammografi og

Jobb & Næring blir med på en visning rundt på instituttet, og en kan ikke annet enn å la seg fascinere. Et skjermbilde tar deg med på en vandring gjennom tykktarmen. Det kan skape forutinntatte antagelser, men vi kan fortelle om en opplevelse som var både spennende og forbausende på samme tid. En

Resepsjon og inngang.

En høyteknologisk reise gjennom tykktarmen.

- Haugesund Røntgeninstitutt er et av Norges eldste private røntgeninstitutt, og driver i dag i toppmoderne lokaler midt i Haugesund sentrum. I takt med den medisinske og tekniske utviklingen har vi oppgradert vår maskinpark og fremstår som et moderne radiologisk senter med et bredt tilbud til befolkningen, sier overlege ved instituttet, Leif Aalvik. - Blant annet er våre to MR-maskiner av de mest avanserte i landet, de befinner seg på lik linje med Rikshospitalets utstyr. Det betyr rask behandlingstid.

4

JOBB & NÆRING


MR – maskinene på Haugesund Røntgeninstitutt er av de mest avanserte i landet.

høyteknologisk reise gjennom et av kroppens mest sentrale organer er hverdagskost for et fåtall av oss. - Vi har utstyr i eliteserien. Det eldste apparatet er fra år 2000, resten er fra 2004 og 2006, forteller daglig leder og radiograf, Jan Erik Kleppe. Han og Aalvik fører an til andre avdelinger, til CT, røntgen, gjennomlysningsrøntgen, ultralyd, mammografi og beinmassemåling. Og til slutt MR. - Her er et komplett tilbud innen røntgen, et tilbud vi ønsker å utnytte maksimalt.

Tekst: CHRISTINE MYSEN Undersøkelsene foregår i en fulldigitalisert verden.

Det ligger en forsiktig undertone i det han sier. Han referer til den nye avtalen med Helse Vest. - I likhet med andre private røntgeninstitutter i Bergen og Stavanger, har vi nå en begrenset avtale grunnet innsparinger i Helse Vest. Dette har gjort at vi har måttet stenge den ene MR – maskinen vår, noe som fører til lengre ventelister, sier Kleppe. - Siden avtalen trådte i kraft 1. september, har ventetiden økt fra én til åtte uker, informerer han. - Pasientene våre har uansett et valg om å betale fullpris. Slik får de time innen kort tid. Men jeg oppfordrer alle å studere helseforsikringen sin nærmere. Kanskje får de undersøkelsen dekket uansett? - Her forsøker vi å møte vår nye utfordring. Klarer vi å dekke kostnadene for den andre MR -maskinen med selvbetalende pasienter? - Som det eneste private røntgentilbudet i distriktet, samt vår lange historie, er vi for mange et naturlig valg. Det bidrar også vår fremtidsrettede bedriftskultur til, sier daglig leder, Jan Erik Kleppe.

I tillegg til røntgeninstituttet, består Skippergt. 14 av kiropraktikk, fysioterapi og legetjenester.

JOBB & NÆRING

5


FAVORITTEN

SYNSPUNKT:

Tore Gautesen, Daglig leder Destinasjon Haugesund og Haugalandet

Verdiskapning i reiselivsbransjen på Haugalandet Finn Sandven, daglig leder i Opplæringskontoret for Servicefag, og foredragsholder med Service og Trendforedrag. Samboer med Irene. To barn: Silje og Frode

Destinasjon Haugesund & Haugalandet (DHH) jobber for å øke verdiskapningen i reiselivsbransjen på Haugalandet. Gjennom en spisset satsning mot ferie- og fritidsmarkedet og kurs- og konferansemarkedet, skal DHH møte fremtidens utfordringer.

FAVORITTLEDER:

Er stort sett ikke så imponert av ledere….men den jeg synes fortjener oppmerksomhet nå er lederen av Handelsstandens Sangforening, Per Børseth, som med stor entusiasme og velvillig disiplin sammen med dirigent Odd Endresen, samler oss til festlige sangøvelser i godt lag, noe vi alle setter pris på.Takk Per, for innsatsen!

Finansuroen, som nå også har nådd Norge, vil føre til at vi både i Norge og Europa ellers, vil reise mindre. De store charteroperatørene i Europa har for kommende vinter kansellert et stort antall planlagte flyvninger, tusenvis av flyseter er tatt bort fra programmet. Prisnivået i Norge er blant utenlandske turister sett på som høyt. Dette i kombinasjon med finansuro og en sterk krone, gjør det utfordrende å få både norske og utenlandske turister til Haugalandet.

FAVORITTPOLITIKER:

Til tross for tilsynelatende store utfordringer ser vi i DHH lyst på fremtiden for reiselivet i vår region. Regionen har et stort potensial i forhold til reiseliv, noe som til stadighet blir understreket av både nasjonale og internasjonale reiselivseksperter.

Vi får vel politikere som fortjent….. og sannsynlig vis kommende president i USA Bareck Obama synes jeg gjør en hederlig innsats for sitt land. FAVORITTHOBBY:

Oppussing, noe jeg mer eller mindre frivillig har holdt på med hele mitt voksne liv. FAVORITTLAND:

Hellas

Med kort vei fra kyst til fjell, fjord til bre, spennende vikinghistorie, sjarmerende byer og tettsteder, er vår region et reisemål som inneholder det som ”fremtidens reisende” ønsker: spesielle opplevelser basert på natur, kultur og ekthet. Så hva skal så til for å skape en sterk destinasjon/ reisemål? Destinasjonsutvikling har mye til felles med å utvikle en lokal næringsklynge. For å lykkes med å skape en sterk destinasjon er det noen elementer som må ligge til grunn: det må være interessant for reiselivsbedrifter å etablere seg på destinasjonen.

FAVORITTSKUESPILLER:

George Clooney, sikker fordi jeg synes selv at vi har mange likheter utseendemessig… he, he. FAVORITTBOK:

Den jeg til enhver tid leser, for tiden ”Hva er hukommelse…” FAVORITTSANGER:

Katie Melua, gir mange gode minner og er ofte på øret. FAVORITTMAT:

Sushi FAVORITTBIL:

Mazda MX5, ikke minst fordi Nils Sørhaug AS er en ualminnelig hyggelig forhandler og gir god service.

6

JOBB & NÆRING

I hovedsak betyr det at det finnes noen goder som gjør det attraktivt å etablere seg der, fortrinnsvis historiske og naturbaserte attraksjoner. Videre må det jobbes i forhold til å skape et kunnskapsmiljø innenfor reiseliv. Dette tar tid å utvikle, men for eksempel innenfor kurs- og konferansemarkedet har Haugalandet kompetanse og erfaring på høyt nasjonalt nivå. Verdiskapningen i den norske reiselivsnæringen er stor, og øker for hvert år. Reiselivsnæringen står for om lag 4 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP), og knappe 7 prosent av den totale sysselsettingen i Norge. Destinasjon Haugesund & Haugalandet vil jobbe strategisk sammen med lokale aktører i vår region, for å øke verdiskapningen lokalt. Gjennom tett dialog og godt samarbeid med medlemmer og andre samarbeidspartnere, ønsker DHH å utvikle regionen til et av Norges viktigste reisemål. Destinasjon Haugesund & Haugalandet er godt posisjonert for fremtiden. Som nytilsatt daglig leder kommer jeg til et selskap hvor trofaste medarbeidere gjennom flere år har lagt et godt grunnlag for fortsettelsen.


Her er bandet Audiolboom UB, som skal tjene penger på å selge seg som underholdningsgruppe. Fra venstre: Max Osen Osnes, Rasmus W. Olsen, Lars Henrik Aarnes, Arne Skorpe Sjøen, Thomas Anda og Hein Alexander Olson. Foto: Kjell Strand.

Tjener penger på ungdomsrock Rasmus William Olsen og rockebandet Audiobloom UB er en av ungdomsbedriftene som skal tjene penger på å selge tjenester til kunder på Haugalandet.

Tekst: EGIL SEVEREIDE

Mer jobb-alkohol AKAN, Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblemer, har merket økt pågang fra bedrifter som ønsker hjelp til å lage en sunn kultur rundt bruk av alkohol.

Nylig imponerte bandet en fulltallig forsamling på Haugaland Kraft, der det var Kick-off for Ungt Entreprenørskaps Ungdomsbedriftssatsing i regionen. Audiobloom UB består av elever fra musikklinja ved Skeisvang videregående, og har allerede fått sin første jobb som ungdomsbedrift. Bandet skal spille på et julebord i Haugesund, og for det får guttene en pen slump penger til bedriften sin. - Spennende og engasjerende, sier prosjektleder Trine S. Bjerga om arrangementet, som samlet rundt 130 elever samt et tyvetalls lærere og næringslivsfolk. Hun forteller at Ungdomsbedrift er et av Ungt Entreprenørskaps program der elever i videregående

skole etablerer, driver og avvikler en ekte bedrift, med egen foretningsidé, gjennom et skoleår. På kick-offarrangement fikk elevene inspirasjon til videre arbeid i skolen gjennom foredrag fra bl.a. grunderen Frank Vikingstad i Sysco, Finn Sandven i “Idefabrikken” , bedriftsrådgiver Jarle Torvestad i SR-Bank og Anne Schøyen i NAV Arbeidslivssenter. Ordfører Petter Steen jr. og adm.dir. Olaf Linga i Haugaland Kraft gav også oppmuntrende ord til elevene, som selv var representert ved Inger Hanne Vikshåland og Stine Moldesæther. De fortalte om sine erfaringer fra det å drive ungdomsbedrift i fjor.

Å bry seg gir trivsel Økt trivsel og bedre resultat. Det kan etter sigende bli resultatet hvis en leder er flink til å se og bry seg om medarbeiderne sine.

* Hold ditt eget engasjement oppe * Vinn deres hjerter

Overdrevent alkoholbruk og fulle ansatte kan skade bedriftens omdømme. Alkohol svekker dømmekraften. Bedrifter risikerer at sensitiv informasjon lekker ut. Men alkohol har både minussider og plussider. Faktisk vurderer en av fire norske arbeidsgivere alkoholbruken i hovedsak til å virke positivt inn på arbeidsmiljøet, skriver Ukeavisen Ledelse.

gjelder det å virkelig vise at du setter pris på innsatsen.

Å se, smile, hilse, gi positive kommentarer og vise ekte interesse er første steg på veien til å vinne medarbeidernes tillit.

Du holder ditt personlige engasjement oppe gjennom å bruke «vinn hjerter»-taktikken på alle du møter. Ikke bare på jobben, men også overfor jenta i kassa på Rimi og postbudet. Gjør det til en livsstil å tenke på andre.

* Overveld dem

Når folk føler seg sett, er sjansen større for at de gjør en god jobb. Og når de da presterer bedre,

Kilde: Ukeavisen Ledelse

JOBB & NÆRING

7


Tiltro til nye eiere - Det er her hjernekapasiteten er, den er ikke lett å flytte. Derfor har jeg stor tro på at Deep Ocean vil forbli og vokse i Haugesund, selv om vi ikke lenger har lokale eiere. Kommersiell direktør Rolf Ivar Sørdal var klar i sine spådommer etter det mye medieomtalte oppkjøpet av DeepOcean tidligere i år, da han møtte medlemmene i Petroleumsforeningen på HSH nylig. Der snakket han om overgangen fra ”Sydvest til Cowboyhatt”. Sørdal åpnet med å snakke om Stolt Offshore og konsekvensene av flyttingen fra Haugesund i det forrige århundret og avsluttet med beroligende meldinger om Deep Oceans framtid etter oppkjøpet av det Houston-baserte selskapet Trico Marine.

Tekst: EGIL SEVEREIDE

- DeepOcean var i bunn og grunn i spill fra dag 1 på grunn av eiersitsen. Ingen av aksjonærene hadde mer enn 20 prosent, og vi var utsatt for oppkjøp gjennom hele vår vekstperiode etter at vi ble børsnotert, sa Sørdal. Oppkjøp

Han orienterte om prosessen som startet med DOFs oppkjøp av nær 40 prosent av Deep Ocean-aksjene i vår og arbeidet med å se seg om etter alternativer. At det lyktes å selge selskapet til en utenforstående kjøper mot hovedaksjonærens vilje, er en prosess som er blitt lagt merke til i mange miljøer. - Men vi ble en ”happy family”, sa Sørdal. Aksjonærene fikk økt verdien på porteføljen sin med 28 prosent, Haugesund blir Tricos hovedbase for utviklingen av subsea-teknologi og DOF tjente 100 millioner kroner. Større

Sørdal redegjorde også for Tricos virksomhet og fortalte at selskapet i praksis kjøpte et selskap som var større enn seg selv, da det overtok DeepOcean. Trico har i dag 60 skip, og jobber over hele verden i områdene subsea-teknologi (hovedkontor Haugesund), tauing og supply (hovedkontor Houston) og grøfting og legging av fleksible rør (hovedkontor Darlington, England). Fra før har selskapet 240 ansatte i Norge, som er den største geografiske enheten i selskapet. - Vi er tilfreds med våre nye eiere, vi skal utvikle selskapet i Haugesund, skatteinntektene kommer her og vi har skapt trygghet for våre ansatte, sa Sørdal.

8

JOBB & NÆRING

Rolf Ivar Sørdal nærer ingen frykt for at de utenlandske eierne vil svekke DeepOceans posisjon i Haugesund. Foto: Kjell Strand


Ae]f[g$kgeZd]]lYZd]jla)1/1$]j]fYf]jcb]fld]n]jYf\¬jladg^^k`gj]g_eYjalae]k]clgj&@gn]\hjg\mcl]f]]j\]cb]fl]E¬dd]jg\\]f%hjg\mcl]f]^gjd¬^laf_g_`ƒf\l]jaf_$ ^qdd]klYkbgf]j^gj`]dacghl]j$g_YnYfk]jl]cYe]jYladZjmcgn]jnYffg_f]\lad.(((e]l]jk\qh&FML$kgeZd]]f\]dYnAe]f[g_jmhh]faYm_mkl*((0$hjg\mk]j]jdm^l%g_ e]lfaf_k\qcc]kqkl]e]jladYnYfk]jl]\qcc]kcah&Ae]f[g$kge]j]fYn@Ym_]kmf\ke]klkh]ff]f\]af_]fa¬jYjZ]a\hdYkkgek]ll]j^gjEFGC*((g_`Yj/(YfkYll]&

20 nye jobber! Af_]fa¬j]jœL]cfac]j]œCgfkljmcl¬j]jœL]_f]j]œKYd_kaf_]fa¬j]jœDY_]j'dg_aklacc K¬c]jeƒ`Yg^^k`gj]g_']dd]jeYjalae]j^Yjaf_& >Y_gejƒ\]j2E]cYfakcœ=d]cljgœ=d]cljgfaccœ9mlgeYkbgf& K¬cfY\k^jakl)-&Fgn]eZ]j& >gje]jaf^g2www.imenco.no

smart LIFTING & HANDLING

smart SUBSEA TOOLING

smart HELICOPTER REFUELING

smart SURVEILLANCE CCTV

smart ENGINEERING

Imenco AS | Haugesund - Bergen | Stoltenberggt. 1 | 5527 Haugesund Tel. +47 52 86 41 00 |www.imenco.no

smart DIVING SYSTEMS


PORTRETTET

10

JOBB & NÆRING


Rammet av hjerneblødning

En annerledes banksjef tar farvel - Nei, nå må du stoppa meg, Egil. Eg barre preika å preika, eg, sier Rolf Pedersen og slår lattermildt ut med hendene. - Eg blir så engasjerte, legger han unnskyldende til. En aldeles unødvendig bemerkning, spør du meg. Alle som har støtt på den røslige banksjefen har erfart det. Engasjementet. Den indre flammen. Kjærligheten til lokalsamfunnet og kommunen. Selv i dag- et halvt år etter at han ble rammet av hjerneblødning. Det kunne gått riktig ille. - Jeg må prise meg lykkelig for at jeg kom til så snart til lege. Ellers er det ikke sikkert jeg hadde sittet her, sier han ettertenksomt. Rolf Pedersen jobbet med årsberetningen til Skudenes & Aakra Sparebank. Han stusset over at PC’en plutselig begynte å vise uforståelige ord. Han sjekket tastaturet, og så at venstrearmen lå over bokstavene- uten å merke det. - Jeg skjønte at noe var hakkende galt. Jeg kontaktet lege, og ble umiddelbart beordret til nevrologisk avdeling ved Haugesund Sjukehus, minnes Rolf Pedersen. Der ble det konstatert hjerneblødning.. Heldigvis på et tidlig stadium. Likevel alvorlig nok til at han ble satt kraftig tilbake. Arbeidskapasiteten ble halvert, og da legen gav beskjed om at han bare måtte jobbe 50 prosent og at det ville ta et par-tre år før han var tilbake igjen for fullt, fikk banksjefen litt på tenke på. - Å jobbe 50 prosent for en som har jobbet 200 prosent, fant jeg uutholdelig. Derfor gikk jeg i dialog med styret og forstanderskap og fikk framskyndet fratredelsesavtalen med to år. Den 14. november fyller jeg 60, dagen etter går jeg av, men stiller meg til disposisjon, hvis banken har behov for meg til spesielle oppdrag, sier Rolf Pedersen. En god ting; han er blitt 20 kilo lettere. Legen på sjukehuset kommenterte flere ganger at han nok var overvektig. Rolf Pedersen tok signalet på alvor og satset på vektreduksjon. - Det var mye enklere enn å slutte å røyke. Nå har jeg kuttet ut varme måltider om kvelden, jeg spiser middag når jeg kommer hjem fra jobb, masse frukt og går tur om kvelden. Dessuten driver jeg bøy og tøy på badet. 20 kilo er borte og jeg føler meg ganske fin i kroppen, forklarer han. Han er en krumtapp i lokalmiljøet, an Rolf. Det er det han går for. Ikke Rolf Pedersen. På Vest-Karmøy er folk uformelle, selv med banksjefer. Skal de i banken, så skal de te an Rolf. Selv nå som han har delegert all saksbehandling, er det an Rolf folk søker når det er de viktige ting de vil snakke om. Folk som kjenner ham godt, skryter av hans folkelighet. Selv sier han: - Jeg føler meg aldri overlegen, men heller aldri underlegen. Det at jeg er banksjef gjør meg ikke til en annen person. Jeg har heller aldri hatt den egenskap at jeg blir så fryktelig imponert av andre. Bak

Rolf Pedersen: -Vi skal ikke oppmuntre folk til å sette seg i gjeld.

fasaden skjuler det som oftest et helt vanlig menneske, sier Rolf Pedersen. Selv tror han bakgrunnen fra hjemmet på Åkra har betydd mye for holdningene hans. Han kom fra et hjem der mor regjerte og far rodde fisket. Familien, bestående av fire brødre og en søster fikk lære hva sparsommelighet betyr. Mor måtte legge opp forbruket slik at pengene rakk til neste fiske. Rolf og søsknene hans fikk lære å husholdere. Lån var ”et hevd”, og det mener han den dag i dag. - Kan du unngå lån, er det best av alt, sier han. - Og det sier du som banksjef? - Jeg mener det. Vi skal ikke oppmuntre folk til å sette seg i gjeld.Vi har aldri vært jappete, aldri pådyttet folk større lån enn de hadde bruk for. I jappeti-

Tekst: EGIL SEVEREIDE

den fikk vi høre at vi var altfor forsiktige. Jeg tror historien har vist at vi har opptrådt både fornuftig og forsvarlig. Rolf Pedersen har fått ry på seg for å være en annerledes banksjef i en annerledes bank. I en periode var Skudenes & Aakra Sparebank blant ytterst få norske banker som konsekvent avsto fra å kreve gebyr av sine kunder. Nå har banken fått et problem. Mange andre banker er kommet etter.. - Det er jo fornuftig, men det setter oss i et lite dilemma. Hva skal vi nå gjøre for å være annerledes? undrer banksjefen. Rolf Pedersen har styrt Skudenes & Åkra Sparebank

med nennsom hånd gjennom 23 år. Da han begynte i banken for over 42 år siden var det fire ansatte og en forvaltningskapital på 12 millioner kroner. Nå er antall ansatte økt til 60, forvaltningskapitalen nærmer seg 4 milliarder kroner, banken har etablert filialer i hele kommunen og erobret halve markedet. Sirumpa? - Så lenge våre kunder oppfatter oss som troverdige og trygge, så gir jeg blaffen i hva andre synes om oss, parerer banksjefen.

- Vi har aldri vært jappete De siste måneders uro i finansmarkedene har ikke tatt nattesøvnen fra Rolf Pedersen. Kundene i Skudenes & AAkra Sparebank er i trygge hender. Banken har gjennom historien kun hatt et reelt tap på fem millioner kroner på kunder som ikke har kunnet gjøre opp for seg. - Vi har hatt tradisjon for å følge kundene i opp- og nedturer. Går det riktig ille med norsk økonomi de neste årene, kan jeg ikke se bort fra at en del av våre kunder også vil ha vansker med å betjene sine lån. Men jeg tror folk på Karmøy har et nettverk rundt seg, som fanger opp når det begynner å butte imot. Vi er flinke til å hjelpe hverandre, sier Rolf Pedersen. Når han om et par ukers tid definitivt tar steget ut av bankkontoret og begir seg pensjonisttilværelsen i vold, er det med vemod. Han skulle gjerne vært med litt til, men det har helsa satt en stopper for. Men i det vi sier farvel på kontoret i Åkra sentrum, forstår vi at livet kan være mer enn bank. - Nå er klokka snart 12, sier han og glimter til - Da jeg skal hente et av barnebarna på skolen. Det skal bli skoi..

JOBB & NÆRING

11


-Vi må ha et stadion

Vi har flyttet til nye lokaler steinariversen.no

Skåredalen Eivindsvannet Sentrum Solvang

Steinerskolen Bellevue

H.R. Sandvold er en bedrift med over 60 års røtter i Haugesund Vår avdeling for rørtekniske produkter flytter til nye lokaler i Eivindsvegen 15 (tidligere Ahlsell

Spar Sørhaug

Saltveit Auto

og Alcatel). I tillegg har vi bygd opp en fullsortiments ventilasjonsavdeling. Velkommen til våre nye lokaler der vi har et bredt spekter varer til rørlegger, entreprenør, blikkenslager, industri, skipsindustri og offshore. Bohus Vikse møbler

H.R. SANDVOLD

EREJ@ORACAJóÇˎóËËÉÈó=QCAOQJ@óó¤óóAHABKJóËÈóÍÆóÈÆóÆÆóó¤óóAHAB=GOóËÈóÍÆóÈÆóÈÆóó §LKOPóDN»O=J@RKH@JKóó¤óóSSSO=J@RKH@JKóó¤óó LAJPóI=J@=Có§óBNA@=CóóÆ͍ÉÆó§óÇˍÉÆ

12

JOBB & NÆRING


som innfrir kravene -Skal vi ha et elitedivisjonslag i fotball i Haugesund må vi ha et stadion som innfrir alle krav som stilles til et slikt stadion, sier Kjell Einar Bergsager -idrettssjef i Haugesund kommune. Liv i sentrum

- Erfaringer fra blant annet Molde viser at et slikt stadion kan være med på å skape liv i bykjernen. Noe som er viktig for alle byer, understreker Bergsager. - Molde stadion er dessuten et eksempel på at idrettsanlegg ikke nødvendigvis må være stygge. I Molde fikk man jo en estetisk juvel, føyer Bergsager til.

alternativ som fotballklubbene føler eierskap til. Ingen er tjent med et alternativ som virker splittende, fortsetter idrettssjefen. - Haugesund kommune ønsker en ny hovedarena for fotballen i byen. Fører stadion i tillegg til at byen får et arkitektonisk løft er jo det en fantastisk bonus, sier en entusiastisk Bergsager. Det er viktig å ta vare på friidrettsmiljøet

Tekst: KARL JOHAN RASMUSSEN

Toget går…

-I Molde fikk man jo en estetisk juvel, sier Kjell Einar Bergsager. Foto: Elisabeth Flø

- Det er viktig for kommunen at vi nå får et realiserbart stadion som tilfredsstiller kravene for eliteseriespill. Nå er det viktig å komme opp med et

- Et rent fotballstadion er betinget av at vi får et eget friidrettsanlegg. Siden 2000 er det bygget eller opprustet idrettsanlegg i Haugesund for nær 180 millioner kroner. Lykkes man nå med å realisere et fotballstadion, vil man i et sentrumsnært område ha to topparenaer. En for friidrett, og en for fotball. Dette vil gjøre Haugesund unik på anleggssiden i nordisk sammenheng, og vil gjøre byen enda mer attraktiv for store idrettsarrangement, avslutter idrettssjef Kjell Einar Bergsager i Haugesund kommune.

Våre erfaringer: Hvem? Audun Tjomsland, styreleder i Sandefjord Sandefjord Reiselivsforening. Hva? Komplett.no Arena i Sandefjord. Ble ferdigstilt i 2007. Ringvirkninger fra det nye stadion? Det er liten tvil om at arenaen har skapt positive ringvirkninger. I det omliggende området har det vokst opp et lite handelsstrøk, i tillegg til et stort treningssenter – som kan brukes av både spillere og publikum. På reiselivssiden har vi forsøkt et samarbeid med andre klubber. Samtidig er stadion et meget velegnet område for blant annet konserter og andre kulturarrangementer. Vi har naturgress, men utenfor sesongen kan det dekkes til og brukes til mye annet utenom fotball.

Hvem? Jan Oddvar Skisland, adminKristiansand istrerende direktør i Idrettsklubben Start.Tidligere ordfører i Kristiansand (tok ikke gjenvalg i 2007). Hva? Sør Arena i Kristiansand. Ble ferdigstilt i 2007. Ringvirkninger fra det nye stadion? I fjor opplevde vi stadig økende interesse fra aktuelle samarbeidspartnere, på tross av at vi har rykket ned. Dette danner et lite bilde av hva et nytt stadion betyr. Rammene rundt er flotte. Resultater er og blir det viktigste, men vi har uansett kunnet levere en begivenhetsrik fotballopplevelse gjennom hele året. Og neste år er vi klare for Tippeligaen igjen. Et moderne og fullverdig stadion er nødvendig for å holde seg i Norgeseliten.

Hvem? Administrerende direktør i Molde Molde Fotballklubb, Tarje Nordstrand Jakobsen. Hva? Aker Stadion i Molde. Ble ferdigstilt i 1998. Ringvirkninger fra det nye stadion? Vi har akkurat hatt 10- års jubileum, og årene kan oppsummeres veldig enkelt: fantastiske. Det var starten på en ny epoke i Molde FK sin historie – uten Aker Stadion hadde vi neppe vært en Tippeligaklubb i dag. Selvsagt er det mye som kunne vært gjort annerledes med tanke på kommersielle muligheter, men slik blir bare etterpåklokskap. Lær av de beste og bygg et stadion i Haugesund som er fremtidsrettet.

Hvem? Tormod Hermansen, stadionsjef for Fredrikstad stadion. Hva? Fredrikstad Stadion. Ble ferdigstilt i 2007. Ringvirkninger fra det nye stadion? For Fredrikstad Fotballklubb har det vært en eneste opptur, og jeg tør påstå at det samme gjelder for Fredrikstad by generelt. Fotballen er en viktig del av identiteten vår, av historien, og vi er utrolig stolte av anlegget. Et nytt stadion har gitt et løft til byen Fredrikstad.

Fredrikstad

JOBB & NÆRING

13


Astrid Grimstvedt, Coach hos Haugaland HMS.

Lære av det man opplever Det finnes mange grunner til at enkeltindivider, eller grupper ønsker coaching. Det kan være mennesker som møter store utfordringer, og da gjerne ledere. Mennesker som står i fare for å bli utbrent. Eller det kan like gjerne handle om konfliktløsning, karriereendring og forbedring av livskvaliteten. Astrid Grimstvedt er coach gjennom Haugaland HMS og forklarer coaching som en prosess som frigjør, utvikler og styrker mennesker.

Coaching prosessen

Verktøyet som brukes i coaching er samtaler og øvelser. Det første er å avklare hva du virkelig vil. Det å gjøre målene tydelige, levende og fristende setter fart på arbeidet og setter innsatsen i riktig retning. Det neste er å avdekke hvilke faktorer det er som kan drive deg framover og hvilke som holder deg igjen. - Vi mennesker er ulike, så vi må grave litt for å finne ut hvordan prosessene er hos den enkelte. Når vi på denne måten trekker prosessene opp fra det ubevisste til det bevisste, kan vi selv velge bort det som ikke virker, og ha fokus på det som virker, forklarer Grimstvedt Læring og handling

Samspillet mellom læring og handling er sentralt. Ny læring gir rom for å velge nye handlinger. Nye handlinger gir nye erfaringer. - Når vi ærlig tar opp med oss selv hva vi lærte av våre handlinger, får vi mulighet til å handle enda mer målrettet neste gang. Skal vi nå nye mål, er det

14

JOBB & NÆRING

jo nødvendig å gjøre ting på en annen måte enn tidligere. Det er naivt å tro at vi skal få et annet resultat hvis vi gjør det samme som vi alltid har gjort, fastslår Grimstvedt

prosessene opp i bevisstheten, er det lettere å ta lærdommen av det som skjedde og gå videre. Den som over tid setter fokus på det som ikke fungerte, holder seg selv i en negativ spiral, forklarer hun. Vi kan ikke forandre andre, bare oss selv

Tekst og foto: INGER J. TVEITASKOG

Revurdere oss selv

- Av og til har vi gjort opp en oppfatning av oss selv ved en tilfeldighet. Kanskje bare en sleivete kommentar fra en tilfeldig klassekamerat, ”du synger som ei kråke”, kan være nok til at vi slutter å synge. Slike kommentarer kan sette begrensninger som vi har lett for å godta uten videre. Det blir en sannhet, enten grunnlaget er rett eller ikke. I slike situasjoner er det godt å revurdere tankene om oss selv. Oppfatninger av dette slaget tar fra oss mye glede og hindrer oss i å ta fatt i oppgaver vi godt kunne løst. Slike tema er et eksempel på hvordan coachen arbeider for å fjerne faktorene som bremser oss, forklarer Grimstvedt. - Vi er mer effektive, og har det bedre når vi får brukt våre talenter. Det er positivt når vi kan strekke oss mot det vi ikke trodde vi ville klare og når vi kan slutte å bruke energi på gammelt gruff, legger Grimstvedt til. Tøffe krav

Kravene i arbeidslivet er tøffe i dag, spesielt for ledere på alle plan. Det kan være viktig å stoppe energitap. En slik kilde til energitap er å være mer opptatt av det du ikke fikk til enn av det du fikk til. - Når vi gjennom samtalene trekker også disse

- Det kan framstå som en floskel at vi bare kan forandre oss selv, men gjennom coachingen ser vi tydelig at det er sant. Ingen kan såre oss hvis vi ikke selv tillater at det skjer. Og vi kan gjøre noe med vårt mottakerapparat overfor omgivelsene våre. Ved økt bevissthet kan en klare å skille bedre mellom hva som har mer med avsender av budskapet enn det har med den budskapet er rettet mot å gjøre. Slik kan du endre din egen sårbarhet, uten samtidig å stenge følelseslivet ditt ute, forteller Grimstvedt. Mange kaller seg Coach

I følge Den Norske Coach Forening er coaching uten tvil i sterk vekst i Norge. Og siden denne bransjen enda ikke blir regulert av norske myndigheter, har det etablert seg en del useriøse aktører i markedet. Dette går utover kundene som sannsynligvis ikke får de resultatene de ønsker og har betalt for. En utdannet coach skal ha de nødvendige teknikkene, verktøyet og strukturen som trengs for å gjøre en forskjell og for å få til en varig endring. HMS konferanse og kurs

Ønsker du å utvikle og vedlikeholde et godt arbeidsmiljø? Da bør du delta på årets HMS-konferanse på Rica Maritim den 6. november, med en god bredde av kjente foredragsholdere og utstillere. Haugaland HMS kjører også mange kurs nå på høsten. Ønsker du mer informasjon om coaching, kursene eller melde deg på årets konferanse, så kan du ta kontakt med kursansvarlig Astrid Grimstvedt på Haugaland HMS, eller besøk: www.haugalandhms.no/kurs


Haugaland Vekst jobber med nĂŚringsutvikling pĂĽ tvers av kommunegrenser. Vi har som mĂĽl ĂĽ bidra til verdiskaping pĂĽ Haugalandet, samt legge til rette for god kontakt mellom det offentlige og nĂŚringsdrivende. Kommunene Haugesund, TysvĂŚr, Bokn og Utsira samt Rogaland Fylkeskommune er eierne av Haugaland Vekst.

FOKUSOMRĂ…DER ĂŠĂŠUĂŠ , -1/6 UĂŠ, " ĂŠ"", /", UĂŠ-/ -1/6 UĂŠ*,"- /1/6 UĂŠ / , ,- ,6 1 ĂŠ6 -/ĂŠUĂŠ,-1 /ĂŠxÂŁUĂŠ "‡xxĂŽÂŁĂŠ1 -1 ĂŠUĂŠ/ĂŠxÓÊä£ÊänÊ£äÊUĂŠĂœĂœĂœÂ°Â…>Ă•}>Â?>˜`‡ÛiÂŽĂƒĂŒÂ°Â˜Âœ

ER DU INTERESSERT I UTDANNING? Rygjabø Studiesenter kan tilby følgende;

s Helsearbeiderfaget Vg1 og Vg2 sRKK Fagskolen (videreutdanning for hj.pl. og oms. arb.)

-

Kreftomsorg og lindrende pleie Psykisk helsearbeid Eldreomsorg Rehabilitering Veiledning

Kortere kurs s - Førstehjelpskurs - Kurs i presentasjonsteknikk - �Førstehjelp ved selvmordsfare� (VIVAT) - Helsefaglig sprükmodul

Vi leverer ogsĂĽ mange andre spennende kurs!

Interessert? Ta kontakt med oss pĂĽ tlf. 52 71 02 92 eller pĂĽ haugesund@rygjabo.no eller se vĂĽr hjemmeside www.rygjabo.no

JOBB & NÆRING

15


Siden sist Rekordoppslutning om jobbmesse Aldri før har så mange bedrifter vært samlet på jobbmesse i regi av NAV i Haugesund. Over 1000 mennesker benyttet sjansen til å avlegge messen et besøk. Merethe Prytz Haftorsen ved NAV Marked Nord-Rogaland tror at de siste ukers uro i finansmarkedet spiller inn. - Vi kommer til å se økt arbeidsledighet over nyåret, og jeg tror mange er på utkikk etter en trygg og fast arbeidsplass. Vi kommer til å legge til rette for nye jobbmesser i tiden framover. Vi ser for oss å legge til rette for at arbeidstakere som blir overtallige i en bransje skal få komme i kontakt med nye bransjer. For arbeidsgivere er dette en gylden mulighet til enkelt å nå ut til mange. Det eneste de trenger er å stille med folk og stand. NAV tar seg av all organisering og annonsering. I midten av oktober inviterte NAV 21 bedrifter til jobbmesse i Rica Maritim Hotell. Alt fra barnehager til vaktselskaper hadde stands der potensielle arbeidstakere kunne få vist fram seg selv og legge igjen CV. Blant de besøkende var både folk som er på utkikk etter ny jobb, såkalte jobbskiftere, arbeidssøkende og studenter.

Rekordmange besøkende på jobbmessen

- Vi hadde et stort spekter av bedrifter som har et reelt behov for arbeidskraft. Dette sammen med god annonsering gjorde nok at såpass mange kjente sin besøkelsestid, sier Merethe Prytz Haftorsen.. - Vi tror at den uformelle tonen på en sånn messe

gjør at det er lettere å oppnå kontakt med rette vedkommende i stedet for å stå med lua i hånda på kontoret. Flere bedrifter forteller at de var svært overrasket over det store antallet godt kvalifiserte søkere, og flere hadde fått i stand intervjuavtaler i tiden framover, sier Haftorsen.

Husnes - distriktets friskeste kjøpesentersatsing Med Sunnhordlands største kjøpesenter og kunst i parken vil Storebrand Eiendomsfond og Mosvold & Co med eiendomsinvestor Kurt Mosvold fra Kristiansand lokke flere folk til Husnes. Allerede kan Husnes, som på 60-tallet vokste opp rundt etableringen av Sør-Norge Aluminium AS, tilby Jonas Lies barndomshjem og nærhet til Rosendal, fjell og fjord og en av landets beste gjestehavner for småbåter. Når Husnes Storsenter nå i slutten av oktober markerte åpningen av det nye senteret med 16.000 kvadratmeter og nesten 40 butikker og restauranter har kjøpesenteret allerede rukket å bli Husnes nest største arbeidsplass, rett etter aluminiumsverket.

Husnes har 2.500 innbyggere. Hele Kvinnherad kommune har en befolkning på litt over 13.000. Når kjøpesentersatsingen kommer i mål skal lokalsamfunnet ha fått et kjøpesenter med 50 – 60 butikker fordelt på 30.000 kvadratmeter og en tilhørende park. Det er mye større enn dagens Amandasenter i Haugesund som er på 22.000 kvadratmeter.

Ordfører Synnøve Solbakken klipper snora til det nye kjøpesenteret

Knutsen OAS Shipping har i dag en flåte på 39 skip. Flåten består av 20 bøyelastere, 1 suezmax, 1 lagerskip (FSU), 12 produkt-/ kjemikalieskip og 5 LNG-skip. Rederiet har under bygging: 2 bøyelastere, 1 suezmax, 4 produkt-/kjemikalieskip og 4 LNG-skip. Rederiet har hovedkontor i Haugesund med søsterselskap i Aberdeen og Madrid. 80 ansatte er knyttet til administrasjonen – de fleste med base ved hoved-kontoret i Haugesund. De senere år har aktiviteten både i Norge og utlandet økt kraftig. Det forventes videre vekst. Foto: Pioneer Knutsen

16

JOBB & NÆRING

MASKINSJEF LNG

Til vårt LNG-skip Pioneer Knutsen søker vi maskinsjef for snarlig tiltredelse. Pioneer Knutsen har en lastekapasitet på 1100 m3, er registrert i NOR og frakter LNG langs norskekysten. I stillingen kreves maskinoffiser sertifikat kl. 3 og tanksertifikat av høyeste grad for gass. For mer informasjon om Maskinsjef LNG - kontakt personalkoordinator Hanne Nordeide, tlf. 52 86 58 75 eller mail hln@knutsenoas.com. Du kan holde deg oppdatert på ledige stilling i Knutsen OAS ved å gå inn på vår hjemmeside www.knutsenoas.com . Søknadsfrist: Snarest Send søknad til: Knutsen OAS Shipping, Postboks 2017, 5504 Haugesund eller e-mail: marineapplication@knutsenoas.com Søknaden merkes med: Maskinsjef LNG

www.knutsenoas.com


Anja styrer ”arbeidshester” på havets bunn Når Anja Alfsvåg (35) får spørsmål om hva hun arbeider med, kan hun være fristet til å svare at hun styrer en ”arbeidshest” på havets bunn. Hun kunne også svart at hun har ”alle gutters drømmejobb”. 35-åringen, opprinnelig fra Halsnøy i Sunnhordland, stortrives i jobben som ROV Supervisor i Haugesund-selskapet DeepOcean.

erte og spennende, sier Alfsvåg som absolutt kan anbefale dette yrket til andre – også kvinner på hennes egen alder.

Tekst: LIV ALSAKER SANDE

selv og utstyres med verktøy og armer for å utføre de enkelte operasjonene innenfor kartlegging av havbunnen, inspeksjoner og reparasjon av installasjoner på havbunnen. Oppstår det noen tekniske problemer på ROV`en er det vi som skal utføre reparasjonene, noe som selvsagt fordrer at vi har en teknisk grunnutdannelse og erfaring, opplyser Alfsvåg. Suksessbedrift

Hun er utdannet elektriker og havnet litt tilfeldig i miljøet for ti år siden da hun ble ansatt som ROVpilot i Stavanger-bedriften Subsea 7. Siden den gang har hun arbeidet offshore. - Her i DeepOcean får vi arbeide med topp moderne utstyr som virkelig får frem det beste i oss pilotene, sier Alfsvåg, som de siste fire årene har hatt DeepOcean som arbeidsgiver. Som ROV-pilot blir hun stadig utsatt for store faglige utfordringer, noe hun mener er med å berike arbeidshverdagen. - Ingen dager er like og arbeidsoppgavene er vari-

- Teknisk innsikt, orienteringssans, gode oppmerksomhets- og samarbeidsevner er viktige ferdigheter i yrket, sier hun. Teknisk bakgrunn

For en utenforstående kan det hele se ut som et avansert data-spill. ROV-pilotene sitter i det spesialbygde ROV-kontrollrommet på skipet og fjernstyrer undervannsoperasjonene.

Undervannsentreprenøren DeepOcean så dagens lys i 1999. Haugesundselskapet er blitt mye omtalt i media i det siste etter at 52 prosent av aksjene nylig ble kjøpt opp amerikanske Trico Marine. Hovedaktivitetene til DeepOcean er inspeksjon og vedlikehold av rørledninger og utstyr på havbunnen for olje- og gassindustrien. I tillegg tilbyr selskapet kartlegging av havbunnen og konstruksjon og installasjon under vann. Et annet viktig satsingsområde er grøftegraving på havbunnen før legging av rør og kabler og tildekking etterpå. Selskapet har 800 ansatte og hovedkontoret ligger i Haugesund.

- Farkostene (ROV`en) vi bruker er et redskap i seg

DeepOceans ROV-pilot Anja Alfsvåg i kontrollrommet ombord i Normand Flower som tilhører Solstad Shipping.

JOBB & NÆRING

17


Vi trenger dyktige stillasbyggere, isolatører/kapslere, Arkitekter og Trykktestere

PÅ BAKGRUNN AV ØKT AKTIVITET SØKER VI: • • • •

Stillasbyggere Isolatører/Kapslere Arkitekt – innredning Trykktestere

Vi tilbyr: • Langsiktighet, stabilitet og ordnede forhold • Gode muligheter for utvikling og karriere i et internasjonalt selskap • Konkurransedyktige betingelser

Kompetanse forplikter – enten det gjelder prosjektledelse, ingeniørtjenester, isolering, innredning, stillas, korrosjonsbeskyttelse eller testing. Vår kompetanse er med på å sikre kundene og hjelper dem i å nå sine mål. BIS Industrier omsetter for ca. 1,5 milliarder kroner, sysselsetter ca 2 000 og er inne i en spennende utvikling. Vi er anerkjent som landets ledende leverandør innen vårt felt. Vi har et solid, spisskompetent fagmiljø og driver dessuten omfattende opplæringsvirksomhet. Har du erfaring fra prosjekt, er løsningsorientert, har ambisjoner og ønsker å gjøre en god jobb, har BIS Industrier bruk for deg.

Vi ønsker: • Systematiske, strukturerte, engasjerte og fleksible lagspillere som møter utfordringene vel forberedtog gjerne i forkant. • Bakgrunn fra nevnte fag og relevant erfaring. Spørsmål om stillingene kan fås ved henvendelse til Avdelingsleder Jan Terje Hovda, tlf 990 96 063, e-post: jho@bis-industrier.no, eller Leder BIS Kompetansesenter ved Rune Erland tlf 928 63 804 e-post: rer@bis-industrier.no Søknad sendes på e-post til Jan Terje eller til: BIS Industrier AS Industrigaten 14 P.Box 1522 Haugesund www.bis-industrier.no www.bis-jobb.no www.bis-kompetansesenter.no

BIS Industrier

18

JOBB & NÆRING


FRA LØVEBAKKEN

KOMPETANSE GIR KONKURRANSEKRAFT AOF Haugaland er kompetansepartner for en rekke ledende bedrifter på Haugalandet. Vår styrke er å finne løsninger og utvikle gode opplæringstiltak.

Av stortingsrepresentant Øyvnd Viksdal (FrP)

Vi har også en rikholdig kursportefølje som du finner på www.aof-haugaland.no Har din bedrift et opplæringsbehov? Ta kontakt!

Ta grep for næringslivet! Til tross for usikkerheten i finansmarkedet et er ingen tvil om at store deler av norsk næringsliv går veldig godt. Mye av dette er relatert til petroleumssektoren eller leverandørindustrien. Høye oljepriser medfører at også staten blir tilført ekstrainntekter man i utganspunktet ikke hadde regnet med. I en slik situasjon opplever vi i stor grad at det politiske Norge opptrer tilbakelent og passivt. De færreste bryr seg om hva vi skal leve av når olje- og gasseventyret er over. Det kan være for sent å våkne opp en dag å oppdage at oljeinntektene er borte samtidig som man ikke har lagt forholdene til rette for annen type næringsliv.

AOF Haugaland Tlf. 52 70 90 00 www.aof-haugaland.no e-post: haugaland@aof.no

Bestill flybilletter selv på: w w w. r ya n a i r. c o m

KAMPBILLETT + HOTELL 3 netter m/ frokost Pris fra KUN kr.

pr. person i dobbeltrom

Investeringer i industri- og næringsvirksomhet krever ofte langsiktig tenkning og vi må derfor legge forholdene til rette med langsiktige og forutsigbare rammebetingelser for å sikre at større deler av verdiskapingen blir i Norge. Vi har aldri før hatt så store muligheter til å legge forholden til rette som vi har nå. Våre enorme inntekter bør i langt større grad brukes til både kompetanseutvikling og investeringer i infrastruktur.Vi har også muligheten til å tilpasse skattesystemet slik at det stimulerer til økt verdiskaping. Det nylig fremlagte statsbudsjett viser at Stoltenberg-regjeringen dessverre ikke har skjønt dette. Ferske løfter om å bruke flere tilalls milliarder til veisektoren er kokt ned til en økning på 1,6 milliarder. Denne økningen som riktignok er på 10% ledsages av en økning i bompengebruk på over 20% . Negative skattegrep og signaler fra finansministeren om å øke både skatter og avgifter dersom hun skulle bli sittende i statsrådsstolen, sender et dårlig signal til både innbyggere og næringsliv og viser at hun ikke vil ta grep for å legge til rette for økt verdiskaping. Også i vårt distrikt går store deler av næringslivet så det griner. Innen den petromaritime næringsklynge er oppdragsmengden stor og det lokale næringslivet har bygget opp stor kompetanse gjennom flere tiår. Men det hersker fortsatt stor usikkerhet om hva som vil skje ved Hydros aluminiumsverk på Karmøy etter at man legger ned det gamle Søderberganlegget. Store mengder kraft til konkurransedyktig pris må til dersom de skal finne det lønnsomt å investere. Muligheten til å beholde sine egne kraftverk i fremtiden vil også klart påvirke beslutningsprosessen. Heller ikke her har regjeringen vist imøtekommenhet og handlekraft. Løftene om å innføre et nytt industrikraftregime er avslørt som en bløff og nå nektes også industrien å eie egne kraftverk. I begge disse spørsmål opptrer regjeringen og regjeringspartiene som om de aktivt ønsker å presse denne type industri ut av landet, og viser at de ikke er i stand til å ta de grep som er nødvendige for å sikre næringslivet konkurransedyktige rammebetingelser.

JOBB & NÆRING

19


Karrieremuligheter Foto: Øyvind Sætre | J. Gaston

Din utvikling - vår suksess

Østensjø Rederi utvikler og driver noen av verdens mest avanserte supplyskip, subseaskip og taubåter. Ønsker du å bli med oss inn i framtiden?

Østensjø Rederi P.O.Box 394, 5501 Haugesund, Norway | Tel.: +47 52 70 45 45 | Fax: +47 52 70 45 50 | post@ostensjo.no | www.ostensjo.no

20

JOBB & NÆRING


Sør Arena er så mye mer enn et fotballstadion. Næringslokalene er flotte, og en rekke toneangivende firmaer har etablert seg der.

QPC på plass i Kristiansand - De holder til i svært så representative lokaler i Sør Arena. Det er ikke til å legge skjul på at det i Sørlandsbyen har en viss status å ha lokaler i tilknytning til Starts nye storstue. Og statusen blir vel ikke mindre når det nå er klart at sørlendingene er tilbake i den øverste divisjonen, sier Røvang.

Tekst: ODD-ATLE URVIK

Alle foto: QPC

- Vi er i rute, og nå har vi åpnet vårt største avdelingskontor. At det ble Kristiansand som sto for tur er ikke tilfeldig. QPC satser kraftig på olje- og gassektoren, og området rundt Kristiansand har en solid og sterk posisjon innen riggmarkedet. Derfor ønsker vi fotfeste på Sørlandet. Det er administrerende direktør Lars Bjarne Røvang i QPC AS som sier dette til Jobb & Næring. Selv om QPC fra før har virksomhet i Stavanger, Stord og Trondheim, er knoppskytingen i Kristiansand den største satsingen utenfor Haugalandet til nå. Haugesundsfirmaet har hatt en kraftig vekst etter at de etablerte seg, og har i dag 27 ansatte. - Fire av disse er på det nye avdelingskontoret. Staben i Kristiansand vil være særlig sterk på brannteknisk rådgivning samt sikkerhet & kvalitet, men vil også kunne tilby alle de andre spesialitetene vi har i QPC, sier Røvang, som er svært godt fornøyd med lokaliseringen av avdelingskontoret.

Kristiansand-avdelingen av QPC holder til i flotte lokaler i Sør Arena. Her er daglig leder i Haugesund, Gudmund Kristjansson (t.v.) sammen med avdelingslederen i Kristiansand, Karl Christian Baumann.

Haugesundsbedriften QPC har åpnet avdelingskontor på Sør Arena i Kristiansand. Fra åpningen ser vi styreleder Torodd Lokna (t.v.) og administrerende direktør Lars Bjarne Røvang i QPC sammen med avdelingslederen i Kristiansand, Karl Christian Baumann.

JOBB & NÆRING

21


Jobb ombord på et av

Oktan Sydvest Foto: Per Egil Larsen og Magne

verdens fremste offshorefartøy

Vi er i vekst og trenger flere på laget! Eidesvik er kjent for innovative og fremtidesrettede skips- og operasjonsløsninger. Gjennom fokus på moderne miljøteknologi er vi ledende på gassdrift og blir først i verden med å introdusere brenselcelledrift på skip. Våre medarbeidere er vår fremste ressurs for å videreutvikle fremtidsrettede løsninger. Bli med på laget, se www.eidesvik.no for mer informasjon.

22

JOBB & NÆRING

Eidesvik Offshore ASA

Telefon 53 44 80 00

www.eidesvik.no


NĂŚringsspesialisten for Haugalandet og Sunnhordland

HAUGESUND - SAKKESTAD

UTLEIE

t$BNMBHFSNFETUPS UBLI“ZEFPHQPSU t$BNWFSLTUFENWBTLFIBMM t$BNVUTUJMMJOHTIBMMPH LPOUPSFS tLK“SFQPSUFS FLTPTBWTVHPH PMKFVUTLJMMFS

t"ES3FOOFT“ZHU )BVHFTVOE

KARMĂ˜Y-AVALDSNES

UTLEIE

t"ES"WBMETOFT "WBMETOFT

t(PEQBSLFSJOHQĂŒFJFOEPNNFO t(PEFLTQPOFSJOHUJM4UPSBTVOET WFHFOQĂŒ5PSWBTUBE t,BOPWFSUBTQĂŒLPSUWBSTFM t3JNFMJHUJMMFJF t"ES4UPSBTVOETWFHFO 5PSWBTUBE

STORD-HEIANE

UTLEIE

STORT LAGER MED GOD HĂ˜YDE OG TRAVERSKRAN

PROFILERTE BUTIKKLOKALER TIL RV 47 t$BNCVUJLL MBHFS PHLPOUPSFS t4UPSFQBSLFSJOHTBSFBMFS t-PLBMFOFFSMFEJHGPSMFJFUBLFS t-PLBMFOFLBOUJMQBTTFTFUUFSCFIPW t¯STE“HOUSBmLL37DB t5JEMJHFSF&VSPQSJTTJOFMPLBMFS

UTLEIE

NÆRINGSEIENDOM MED VERKSTED, UTSTILLINGSLOKALER OG LAGER - Brukt som verksted og bilsalg

AHLSELL’S NYBYGG Ledige 220 m2 kontorer i 2. etasje t)FJTJCZHHFU t)PWFEMFJFUBLFS"IMTFMM/PSHF t"ELPNTUCĂŒEFGSB,BSNTVOET HBUBPH4QBOOBWFHFO t(PEQBSLFSJOHQĂŒ&JFOEPNNFO t(PETUBOEBSE t4FOUSBMUQĂŒ4BLLFTUBE/Â?SJOHTQBSL

KARMĂ˜Y-TORVASTAD

t,BMEUMBHFSNNUSBWFST LSBOFSJOEVTUSJQPSUFS)“ZEFDBN t7BSNUMBHFSNNLPOUPSFS HBSEFSPCF XD NF[[BOJO t(PEFQBSLFSJOHTGPSIPME t(PETUBOEBSE t4UPSUVUFPNSĂŒEFJOOHKFSEFU

t"ES3JOHWFHFO 4UPSE

NÆRINGSSPESIALISTEN Leif Bjelland Tlf.: 52 73 15 00, mobil: 90 74 91 39 epost: leif@relemegleren.no

Jan Audun Lutro Tlf.: 52 73 15 00, mobil: 90 22 22 91 epost: jan.audun@relemegleren.no

Reidar Lieng Tlf.: 52 73 15 00, mobil: 90 57 81 92 epost: reidar@relemegleren.no

Salg/Kjøp/Utleie Markedsvurdering

Eiendomsutvikling

Se vĂĽre eiendommer pĂĽ:

www.relemegleren.no Besøksadresse: Haraldsgaten 139. Victoriahjørnet (inngang Sørhauggt.)

RĂĽdgivning

Kontrakter, skjøte og oppgjør ved privat salg JOBB & NÆRING

23


Klar for nye roller Nina Sele (28) fra Bømlo bor i Haugesund og lever av å være skuespiller. Uten ekstrajobber. Nesten hele Haugalandets befolkning, som har vært og sett en teater- eller musikalforestilling på Festiviteten de siste årene, har sett henne, men det er ikke sikkert det er så mange som kjenner henne igjen på gaten. - Jeg er litt lei av brune digre kostymer, avslører Nina Sele som de siste årene har spilt både potet, and, høne og nettopp er ferdig med rollen som bjørnen Baloo i Jungelboken. Nå er hun klar for rollen som bever i Narnia, og gleder seg til tross for nok et brunt dyrekostyme. Stor ståhei for ingenting

Egentlig drømmer hun om å spille en av Ibsens kvinner eller Shakespears Beatrice i Stor ståhei for ingenting. Det var etter å ha sett filmen med favoritten Emma Thompson i rollen hun bestemte seg for å bli skuespiller på skikkelig.

Tekst: INGEBORG HALD

- Jeg har holdt på med teater siden Mostraspelet i 1987. Pappa spilte prest, mamma var med i administrasjonen og søsteren min i sminken. Jeg ble med i Bømloteaterets barnegruppe og var opptatt med teater i hele oppveksten. Helt til tenårene, da var det ikke så mye tilbud lenger. Men så oppdaget jeg Shakespear og Stor ståhei for ingenting. Hadde egentlig bestemt meg for å bli lærer. Det var det som var realistisk. Skuespilleryrket var bare en drøm inntil jeg fant ut at det faktisk fantes folk som levde av å være skuespillere på heltid.Toralv Maurstad for eksempel. Han var med i Mostraspelet. Selge seg selv

- Det er mange som spør meg hva jeg egentlig lever av, smiler Nina Sele, - og da sier jeg at jeg ikke forstår helt hva de mener. For jeg lever av å være skuespiller. Det er det som er jobben min. Jeg er fortsatt i etableringsfasen. I fjor var jeg tilknyttet Haugesund Teater hele året. Det var flott. I år har jeg jobbet frilans, og det går også fint. Har hatt mange oppdrar. De fleste for Haugesund Teater og så litt småoppdrag innimellom for andre. Det er en stor fordel å være på et lite teater. Jeg har vært heldig og fått mange store roller. Har også jobbet med Haugesund Teaters teaterskole for barn og ungdom i flere år. Det liker jeg kjempegodt. Skal undervise der nå til våren også. Og så må jeg selge meg selv. Det er ikke akkurat den beste delen av jobben, men det er viktig å ikke gi seg. Viktig å vise at en finnes og være litt frempå. De fleste skuespillere i

24

JOBB & NÆRING

- Den aller første rollen jeg hadde var som høne på Bømloteateret da jeg var ti år, sier Nina Sele. – Derfor var det ekstra festlig å spille hønen Saggerumpen i musikalen Honk i fjor, her sammen med Sindre Postholm som katt. (Foto Øyvind Sætre)


Nina Sele er en allsidig skuespiller som har spilt alt fra potet til nonne og en mengde dyr for Haugesund Teater.

dag er frilansere, er ikke så vanlig med faste kontrakter lenger. Utfordring for voksne

- Selv om jeg var med å starte Musikallauget på Bømlo i 1998 er det egentlig helt tilfeldig at jeg har vært med i så mange barneforestillinger og musikaler. Første gang jeg sang solo noen linjer var i Annie, siden har det blitt en del synging både i Honk og i Vamp som gikk samtidig, i Knutsen & Ludvigsen og nå sist i Jungelboken. Synging blir det i Narnia også. Jeg liker å spille med barn og for barn, men jeg liker godt å spille for voksne også. Forestillingen Klosteret var for eksempel en fantastisk utfordring som jeg likte godt. Helt annerledes. Og selv om det er festlig å spille dyr er det alltid ekstra kjekt å spille menneskeroller. Håper på flere utfordringer i teater for voksne. Det er godt å variere litt. Smilte til bjørnen i speilet

Som den kvinnelige bjørnen Baloo hadde Nina Sele både hoggtenner, hår i ansiktet og løse øyenvipper. Det tok en halvtime å få på seg bjørnemasken før hver forestilling. - Det å gjøre seg klar er en viktig del av forestillingen. Baloos maske var fantastisk. Jeg smilte til meg selv hver gang jeg gikk forbi et speil. Han var en morsom karakter også. Jeg liker roller som kan dras i flere retninger, sier Sele. - Dessuten er timing veldig viktig for hvor morsomme replikkene blir. Nå holder jeg på å utvikle beverrollen i Narnia. Har også en annen liten rolle der. Den lurer jeg på om skal snakke Haugesundsdialekt. Eller kanskje Karmøy. Har ikke gjort noen av delene før. Hva som skjer etter Narnia vet jeg ikke så mye om ennå, bortsett fra undervisningen ved teaterskolen. Som skuespiller vet en ikke så lenge på forhånd hva som skjer, eller hvor. Jeg er fri til å reise hvor jeg vil, men trives godt i Haugesund og har lyst til å bli her.Ting har en tendens til å ordne seg. Gjelder bare å være kreativ.

- Det var godt å være Baloo, men det var vanskelig å finne frem til karakteren, forteller Nina Sele.

Nina Sele, frilans skuespiller Oppvokst i Bjødledalen rett ved Svortland på Bømlo som yngst av fire søsken i en meget teaterinteressert familie der nesten alle er involvert i Bømlos teaterliv. Broren Sigurd er også profesjonell skuespiller og for tiden aktuell som hovedrolleinnehaver i Les Miserables på Den Nasjonale Scene i Bergen.

i teatervitenskap på Universitetet i Oslo. Har til nå spilt i Mostraspelet og Bømloteaterets barnegruppe. Othello, Stor ståhei for ingenting og krimteater i egen teatergruppe. Poteter har ingen vinger, Annie, Honk, HalloAdjø, Klosteret, Knutsen & Ludvigsen og Jungelboken for Haugesund Teater.

3-årig skuespillerutdannelse fra Nordisk Institutt for scene og studio i Oslo og 1 års studier

Nå snart aktuell som beveren i Narnia, Haugesund Teaters juleforestilling for hele familien.

JOBB & NÆRING

25


K^b³WaZgZg`nhiZc

@dciV`idhhe€iZaZ[dc/*',*)***

6c_V@#;_Zaa]Z^b

26

DaZEZiiZg<g^cY]Z^b

GjY^c;g³naVcY

?VccZ>gZc=VchZc

=^aYZ\jc6#CdgYh`d\

 HHiZga^c\ 6 ;gV``V\_ZgYkZ^Zc-.!**+(;³ggZh[_dgYZc! Ia[/*',*)***!;Vm/*',*)*+%!hVa\5VhhiZga^c\#cdlll#VhhiZga^c\#cd JOBB & NÆRING


MARITIMT:

Av Sverre Meling jr. Daglig leder, Maritimt Forum

Vestens utviklingsoptimisme Delta Maskinering AS i Haugesund er en moderne produksjonsbedrift med 17 ansatte. Bedriften har gjennom en årrekke levert sine produkter og tjenester til det lokale, nasjonale og internasjonale marked, vesentlig innen offshore relaterte områder. Vårt hovedområde er maskinering i moderne CNC maskiner. Har du relevant yrkeserfaring og/eller fagutdanning - og kan tenke deg å jobbe hos oss, ta kontakt med Arne Hustvedt på T: 52 70 43 80 eller e-post: arne@deltamaskinering.no

Delta Maskinering AS, Boks 4003, 5506 Haugesund T: 52 70 43 80 www.deltamaskinering.no

K LK DEG U R B FO EN FOR

G A F

y B B O J RE Ø J G SS O LA

p

R

Vi utfører alle typer tjenester innen elektro og telecom for private og bedrifter på hele Haugalandet

Elek Tlf.

Filosofen med det gamle og kloke ansiktet vender seg mot meg og spør: Tror du at alle trær vokser inn i himmelen? Drømmer du kanskje om at du står ved roret i urolig vær med øynene vendt mot mastetoppen som spjærer de gråtunge skyene til en uendelig blå himmel? Der er frelsen og de uante muligheter. Stadig nye soler? Jeg blir provosert av tonen hans og svarer tvert at jo da, alle trær vokser inn i himmelen. Det er jo så rart med det. De tilårskomne sier at alt var så meget bedre før, men kan nå det være riktig? Verden går jo stadig fremover. Se nå bare på utviklingen i størrelsen på skipstonnasjen innmeldt i Haugesund Rederiforening. Riktignok har det forekommet nedgangstider, ja til og med krig da vi knapt visste hva som skjedde med skipene der ute, men over langs har det jo bare gått en vei. Stadig fremover, stadig flere, større, bedre og mer miljøvennlige skip. Filosofen rister på hodet og spør: Hva er egentlig fremgang? Drømmer du kanskje aldri om at du står ved roret i det baugspydet spjærer den ventende bunnen av bølgedalen og fortsetter nedover i de virvlende vannmassene inntil du blir oppslukt av mørket? Inntil du blir en del av altet? Nytt plankton om det så skal være. Vel, kanskje kan jeg ha drømt noe slikt, svarer jeg, men vil ikke følge ham videre. For hva er det egentlig dette dreier seg om? Dreier det seg om optimisme kontra pessimisme? Om to motsatte syn på samfunnsutviklingen? Om religion og kapitalisme? Dette er vanskelig. Rederiene i Haugesundregionen har nettopp passert toppen av antallet bestilte skip på samme tid noensinne. 40 skip i ordre! Noensinne! Mer avanserte. Større komfort for mannskapet. Enn noensinne! Men om toppen er nådd, betyr så det at vi må ned i den dypeste bølgedal, for ikke å si jammerdal? Drukne i vår egen overkontrahering? Nei, jeg vil ikke følge ham videre, men filosofen har et poeng. Han sier at solen går sin gang.At alt som kommer opp, skal ned.At historien gjentar seg, men jeg har gjennomskuet ham. Egentlig er han en Buddha som tror på det evige kretsløpet, som mener at historien går i sirkler. Som i grunnen ikke tror at det finnes noen utvikling, i alle fall ikke av denne verden, som bringer oss fremover. Han slår fast at ingen trær vokser inn i himmelen! Jeg er på nippet til å si meg enig. For finnes der en ende på historien hvor allting er bare herlighet? Nei, jeg tror ikke det, men samtidig innser jeg at nettopp denne utviklingsoptimismen er en grunnleggende bestanddel av arven fra Jerusalem, ikke fra Siam eller Midtens Rike, men fra Jerusalem, og ingen har preget den kapitalistiske ånd som Martin Luther. Forsakelse betyr reinvestering! Er dette grunnen til at Europa erobret det økonomiske verdensherredømmet på 1500-tallet? En særegen mentalitet. Noe som ennå ikke helt har sluppet taket i oss? Troen på at historien er lineær og oppadstigende? At baugspydet slett ikke spjærer bølgedalen, men horisonten på toppen av neste bølge. Filosofen spør meg:Tror du at alle trær vokser inn i himmelen? Tror du på stadig nye soler? Jeg blir usikker, men svarer at, slik har jo kulturarven formet meg.

Innmeldt tonnasje i Haugesund Rederiforening 1910 - 2008 2500000

2000000

1500000

1000000

ELEKTRIKERE - TEKNIKERE Tlf. 52 84 51 50 - Faks 52 84 51 51

Bruttotonasje

CNC - OPERATØRER

500000

År 0

Noreveien 30, 5542 Karmsund 1900

1920

1940

1960

1980

2000

2020

www.etr.no - post@etr.no JOBB & NÆRING

27


Daglig leder i Stavland Hermetikk AS, Anders J. Stavland og hans medarbeidere på Bømlo kommer i år til å sende ut nesten 3 millioner glass tomatpuré til norske butikker.

Bømlo flyter av tomatpuré og honning 500 tonn tomatpuré fordelt på nesten 3 millioner glass blir i år fraktet ut fra Bremnes i Bømlo kommune til matvaregrossister over hele landet. Av lynghonning går det ut 60 tonn. Rema 1000 har i mange år vært den største kunden. NorgesGruppen som for halvannet år siden ba Stavland Hermetikk AS utvikle og levere økologisk tomatpuré under Stavland-merket er en god nummer to. Det er ikke ubetydelige mengder som går til ICA og Coop heller. Suksessfaktorene design og smak

Tomatene kommer opprinnelig fra land som Portugal og Tyrkia. Honningen kommer fra Norges beste lyngdistrikter. Stavland får alt levert i stort. Tomatpuréen blir varmebehandlet og honningen renset for deretter å bli fylt på glass og sendt ut til landets butikker. Ingen tilsetningsstoffer. Bare rene kvalitetsprodukter. - Kvalitet er veldig viktig for oss, sier daglig leder Anders J. Stavland. – Det er sånn vi markedsfører oss mot forbrukeren. Først legger vi stor vekt på utform-

28

JOBB & NÆRING

ingen av emballasjen. Det er våre produkter kunden skal få lyst til å legge i handlekurven. Siden er kvaliteten, og ikke minst smaken på selve produktet, veldig viktig. Det er dette som skal gjøre at kunden kjøper våre produkter igjen og igjen. Dette har vi lykkes med, og har nå i flere tiår stadig fått flere og flere trofaste kunder. Markedsleder på tomatpuré

Stavland er det største varemerket for tomatpuré i Norge, og bedriften er den eneste som i dag produserer tomatpuré her i landet. I 1978 var det åtte produsenter. Markedsandelen for vanlig tomatpuré er 30%. Den økologiske tomatpuréen kommer i tillegg og utgjør nå en fjerdedel av produksjonen. Salget er stadig økende uten at det går ut over den vanlige puréen. - Vi startet med produksjon av økologisk tomatpuré etter at NorgesGruppen ba oss om det, forteller Stavland. – De ville satse på et anerkjent merke og vi er veldig stolte over at de valgte oss. Når det gjelder honning er også markedsandelen på dette produktet 30% av totalsalget for ekte lynghonning i landet, men her er Honningcentralen AL en

stor konkurrent.Totalt omsetter Stavland Hermetikk AS for ca.15 millioner i 2008. Det er en omsetningsøkning fra fjoråret på 10%. Måtte spørre kona hva tomatpuré var

- Det var min far, Jens P. Stavland og hans bror Arne Stavland som først startet bedriften i 1956, forteller Anders J. Stavland som selv begynte å jobbe i familiebedriften i 1969 som honningselger. I dag eier han Stavland Hermetikk AS sammen med sin bror Bernt Stavland og svoger Audun Sandvik som er produksjonssjef. Opprinnelig produserte bedriften hermetiske produkter av hummer, krabbe, reker og blåskjell, men etter hvert tok honningproduksjonen over. I 1978 startet produksjonen av tomatpuré. - Vi kontaktet Bergensmeieriet for å høre om vi kunne leie kjølelager til honningen vår hos dem, forteller Anders J. Stavland, - men de hadde en egen agenda med til møtet. De ville at vi i stedet skulle overta deres lager på over en halv million fylte tomatpurébokser, enda flere bokser som ikke var fylte, samt deres fabrikk på Bømlo med produksjonsutstyr for tomatpuré. Da måtte jeg ta timeout. Møtet hadde vi hjemme i stua og jeg måtte ut på kjøkkenet for å spørre kona hva tomatpuré var. En time senere var avtalen i boks.Vi hadde lenge lett et-


ter flere bein å stå på, honningproduksjon alene var risikabelt. Et år kunne vi høste 45 tonn fra lyngviddene på Bømlo, neste året kanskje bare fem. Snart ble tomatpurévirksomheten langt viktigere for oss enn selve honningproduksjonen, og ny fabrikk ble planlagt og bygd i 1981.

Tekst og foto: INGEBORG HALD

kommer Nemko og sertifiserer bedriften etter BRC sine krav på høyeste nivå for næringsmidler. - Vi legger stor vekt på matvaresikkerhet, sier Stavland, - vi har systemer som langt overgår kravene Mattilsynet setter. Målsettingen er å ha den beste kvaliteten på produktene. Både på råvarene og i produksjonen. Vi legger mye arbeid ned i kvalitetssikring gjennom hele produksjonsprosessen. Alle ledd blir grundig kontrollert. Alt går maskinelt, men krever gode medarbeidere. Produksjonen av tomatpuré pr. produksjonsmedarbeider pr. dag er tolv ganger høyere enn den var det første året etter at vi overtok produksjonen. Maskinene vi bruker blir i stor grad utviklet og produsert lokalt på Bømlo

av Eivind Hope som holder til på Rubbestadneset. Han skreddersyr etter våre behov. Det gjør at vi for eksempel kan fylle 110 glass i minuttet ved kun en dispenser. Vi jobber hele tiden med å utvikle og effektivisere produksjonsprosessen. Fremover kommer vi også til å jobbe mer for å komme inn i de butikkene hvor vi ikke er i dag, spesielt når det gjelder den økologiske puréen. Økologiske matvarer er inn i tiden. I tillegg tror jeg at den finansielle krisen verden er inne i nå vil bidra til at vi selger mer tomatpuré. Rett og slett fordi folk kommer til å lage mer mat hjemme fremover. Vi merker allerede tendensene.

Anders J. Stavland, som hadde god erfaring som honningselger, fylte opp bilen med Bergensmeieriets tomatpuré og dro land og strand rundt for å få den solgt. Åtte av ti butikker kjøpte og etter et år var hele lageret tømt. - Det var ikke sånn den gang at en måtte inn i de store innkjøpskjedene for å komme inn i butikkhyllene, sier Stavland. – Den gang kunne hver kjøpmann selv avgjøre hvilke produkter som skulle inn i butikken. I dag er leverandører av dagligvarer helt avhengig av å komme inn i de store systemene. Alle de fire store dagligvaregrupperingene i landet distribuerer våre produkter, og vi er inne i 75% av butikkene med tomatpuréen vår. I tillegg har vi vært produsent av Coops egen tomatpuré i ti år. Snart blir denne også eksportert til Sverige og Danmark gjennom avtale med Coop. Matvaresikkerhet

Hver produksjonsdag produseres det 50.000 glass med tomatpuré på Bremnes. Råvarer fra ca. femten tomater brukes i hvert glass. Produksjonen av honning går litt tregere, det har med honningens seigtflytende konsistens å gjøre. Stavland Hermetikk AS har seks ansatte fordelt på fem årsverk. Hvert år

Økt arbeidsglede Det svenske magasinet Leva gir råd om hvordan du kan øke arbeidsgleden. Her er noen av dem:

I tillegg til kvaliteten på selve produktet er design av emballasje inkludert etiketten en viktig suksessfaktor for Stavland Hermetikk AS.

1.

VÆR RAUS OVERFOR KOLLEGENE Hils ordentlig på kollegene dine hver dag; se og bekreft dem. For arbeidsgleden er relasjoner like viktig som resultater.

2.

TA HÅND OM DE NYANSATTE Inviter dem eksempelvis med til kaffepause og lunsj.

3.

BEHOLD FERIEROEN… …planlegg også noen morsomme høstaktiviteter.

4.

SURF DEG PRODUKTIV Å ta pauser og surfe på nettet «for moro skyld» kan være bra. Surfepauser øker produktiviteten og reduserer stress. Dét viser to uavhengige undersøkelser, skriver Leva.

5.

PASS PÅ SOMMERKROPPEN Sørg for at din sommersterke kropp får gode forutsetninger for å holde utover høsten.

6.

DE TRE VIKTIGSTE TINGENE Sett deg noen mål, og noter hver dag ned de tre viktigste tingene du skal gjøre neste dag. Det gir overblikk.

7.

INNFØR EN NY E-POSTMORAL Sjekk innboksen bare et bestemt antall ganger i løpet av dagen. Kilde: Ukeavisen Ledelse

JOBB & NÆRING

29
L?IIJ;:K7J0 :>HH[abWc[Xohj_bXohd_i`[fheZkaj[h" iecijhWj[]_e]ecZ´cc[Xo]]_d]" iWcjX[Zh_\jifh[i[djWi`ede] h[abWc[ÓbcfheZkai`ed5

Hkj^BWhi[d

Zg`dbbjc^`Vh_dchg€Y\^kZg bZYheZh^Va^hZg^c\^ccZchigViZ\^!dbY³bbZWn\\^c\! `g^hZ]€cYiZg^c\d\bVg`ZYhjcYZgh³`ZahZg# Gji]k^hZgi^abVc\Z€ghZg[Vg^c\hdb Vhh#WVc`h_Z[^HeVgZWVc`ZcKZhi# =jc]Vgk²gig€Y\^kZg^<ZZabZnZYZc#@^ZhZd\ Eda^i^Y^gZ`idgViZi#Hdb`dbbjc^`Vh_dchY^gZ`i³g ^Cdgh`Z7da^\Wn\\ZgaV\hAVcYh[dgWjcY!hVbaZi ]jcYZja^`ZjcYZgdg\Vc^hVh_dcZcZjcYZgZcegdÒa#

 

EbW8hZi[dZg[did\gV[d\egdYjhZcibZY

WV`\gjcc[gVIK'!CG@d\IK"=Vj\VaVcY# =VcaV\ZgWZYg^[ihegZhZciVh_dcZgd\ gZ`aVbZÒabZg[dgc²g^c\ha^kZi#

CdZck^]VgaV\ZiegZhZciVh_dcZg[dg/ 9ZZeDXZVc!LZhiXdcA³[iZiZ`c^``! >bZcXd!@cjihZcD6H!Gn[na`Z;_dgY]diZa! 7_³g\Z6H6d\7adX`LVicZ

[ j h [ a b W c [ X o h  _ijWZ_]kjl_ab_d]

9=GGZ`aVbZWng€VhqBjai^bZY^V/`dciV`iDaV8]g#7€gYhZcIa[#*'-)*)-)qBdW.')'*&*.qZ"edhi/daV5Y]g#cdqlll#Y]g#cd : ? J J < K B B I ; H L ? 9 ; H ; A B 7 C ; 8 O H v F v > 7 K = 7 B 7 D : ; J

30

JOBB & NÆRING


JOBBFRUKT - med nĂŚring Vi ønsker ĂĽ trekke fram enkeltmennesker som har utmerket seg ved ĂĽ spre glede og varme rundt seg, og vi oppfordrer leserne til ĂĽ foreslĂĽ kandidater som har gjort seg fortjent til vĂĽr mĂĽnedlige oppmerksomhet. Jobbfrukt er et samarbeid mellom Jobb og NĂŚring og Industripartner Karmøy (IPK). De som blir plukket ut vil fĂĽ ei stor eske med â&#x20AC;?Jobbfruktâ&#x20AC;? som de kan dele med sine kolleger pĂĽ arbeidsplassen. Denne gang gĂĽr fruktkassen til Ivar Glette, bedre kjent som Pøyken. Han sier aldri nei, men stiller alltid opp med trekkspill, sang, pianospill â&#x20AC;&#x201C; og godt humør.

JOBBFRUKT

Tekst: CHRISTINE MYSEN

- NĂĽ ble jeg overrasket! Dette var hyggelig, smiler Pøyken - et kjent ansikt for mange rundt om i distriktet. Ă&#x2C6;n gang i mĂĽneden kommer han til TysvĂŚrtunet, hvor han spiller opp til dans. Udland sykehus har jevnlig gleden av hans besøk, det samme har diverse andre sykehjem, Aksdaltunet, HĂĽvĂĽshytta og Ă&#x2DC;rpetveit gĂĽrd, i tillegg til at han er fast spillemann pĂĽ Havnedagene. Han fĂĽr ofte telefoner fra ulike som fyller ĂĽr, for ĂĽ høre om han ikke kan spille under feiringen. Og Pøyken stiller opp. - Jeg trives sĂĽ godt med dette, erklĂŚrer han. - En fin hobby ĂĽ koble av med. Det var som 16 â&#x20AC;&#x201C; ĂĽring Pøyken kjøpte sitt aller første trekkspill. I tre ĂĽr hadde han øvd seg pĂĽ brorens, men var klar for ĂĽ eie sitt helt eget. - Eâ&#x20AC;&#x2122; du galen, sa faren min. For trekkspillet var dyrt, og alle sparepengene gikk med. Men Pøyken var allerede i full gang med ĂĽ spille til dans i distriktet, et selvlĂŚrt talent for trekkspill. - Jeg har aldri lĂŚrt meg noter, men tar alle sangene pĂĽ gehør, sier 78 â&#x20AC;&#x201C; ĂĽringen. SĂĽ helt siden 1946 har Pøyken vĂŚrt bevandret pĂĽ trekkspill. Og etter et yrkesaktivt liv som snekker og regnskapssjef, bestemte seg for ĂĽ vie pensjonisttilvĂŚrelsen til musikken. Høydepunktene fra karrieren er mange. I 1984 var han spillemann pĂĽ 12 dagers cruise i Middelhavet â&#x20AC;&#x201C; med over 100 gjester om bord i North Star, noe Pøyken beskriver som en fantastisk opplevelse. Han viser til eldrerĂĽdets pris for spilling i nĂŚrmere 30 ĂĽr pĂĽ syke- og aldershjem, samt andre institusjoner. I 2006 ga han ut â&#x20AC;?Pøykens favoritterâ&#x20AC;?, som har gĂĽtt unna som varmt hvetebrød, og i 2008 mottok han Haugesund kommunes ĂŚrefulle kulturpris. - Denne verdsetter jeg og familien min veldig høyt, og prisen har fĂĽtt en stor plass i hjemme vĂĽrt.

Pøyken ble svÌrt overrasket da han mottok fortjent Jobbfrukt. Foto: Ola Chr. Bürdsen

TIPS OSS OM NOEN SOM FORTJENER EN FRUKTKORG: jn@dhr.no

            

  

       

         

   

      

 

              

6ILEVERER400KURVERPĂ&#x152;(AUGALANDET HVERUKE

 

)NDUSTRIPARTNER+ARMÂ&#x2019;Y!3 TELEFON EPOSTJOBBFRUKT IPKNO WWWIPKNO

JOBB & NĂ&#x2020;RING

31


OKTAN Alfa

SKLÊiÀÊiˆÌÊÀi}ˆœ˜>ÌÊi˜iÀ}ˆŽœ˜ÃiÀ˜°Êi`Ê}À՘˜>}ʈʫÀˆ“CÀ>ŽÌˆÛˆÌiÌ>˜iʎÀ>vÌ«Àœ`Վ͜˜Êœ}ʜÛiÀv©Àˆ˜}ÊiÀÊ`iÌÊ`iˆÊÈÃÌiÊFÀ>ÊÕÌۈŽ>ʘÞiÊvœÀÀi̘ˆ˜}ܓÀF`i]ʓiœ“Ê >˜˜>ʈ˜˜>˜Ê/]ÊLÀiˆL>˜`ʜ}ʘ>ÌÕÀ}>ÃðÊœ˜ÃiÀ˜iÌÊiÀʈÊÛiŽÃÌʜ}Ê«œÃˆÌˆÛÊÕÌۈŽˆ˜}]ʜ}ʓiÊiÀʈÊ`>}Ê£ÓäÊ̈ÃiÌÌi°Ê

Ê

i`Ê`iÌÊvœÀ“FÊFÊÕÌۈŽiÊiˆÌÊÌiÌÌ>ÀiÊÃ>“>ÀLiˆ`ʅ>ÀʎÀ>v̏>}>ʈÊ-՘˜…œÀ`>˜`]Ê>Õ}>>˜`ʜ}Ê,ÞvޏŽiÊiÌ>LiÀÌÊ ,Ê­˜ÌiÀiÃÃi‡ iiÎ>«i˜ÊvœÀÊ ˜iÀ}ˆÛiÀŽ>ʈÊ,i}ˆœ˜i˜®°ÊœÀÊFÊÃÌÞÀŽiʏiÛiÀˆ˜}ÃÌÀÞ}}iˆŽi˜ÊˆÊ-՘˜…œÀ`>˜`ÊiÀÊ`iÌÊÌiŽiÊ>Û}iÀ`ʜ“ÊFÊÃ>“œÀ`˜iÊ LiÀi`Î>«Ã>ÀLiˆ`iÌ°Ê iÀi`Î>«ÃÊ>ÀLiˆ`iÌÊÎ>ÊŽœœÀ`ˆ˜iÀ>ÃÌÊ}i˜˜œ“Ê-՘˜…œÀ`>˜`ÊÀ>v̏>}Ê­-®°Ê/ˆÊ`iÌÌiÊéŽiÀÊ-Ê iÌÌÊ-ʘœÊiÌÌiÀ\

Beredskapskoordinator Hovudoppgåva er å vere: UÊviiÃÊÀiÃÃÕÀëiÀÜ˜Ê UÊ«F`ÀˆÛ>ÀÊvœÀÊFÊÕÌۈŽiÊiˆÌÊviiÃÊÀi}ˆœ˜>Ìʜ}ÊÃiÃŽ>«ÃœÛiÀ}Àˆ«>˜`iÊÊ Ê Žœ˜Ãi«ÌÊvœÀÊLiÀi`Î>«Ã>ÀLiˆ`iÌ

iÌʏˆ}}Êv©ÀiÊÃ̈ˆ˜}ܓÌ>iʜ}Ê`iÌ>iÀˆ˜}Ê>ÛÊLF`iÊ«Ài“ˆÃÃ>ÀÊÊ œ}ʜ««}FÛiÀ° Ønska kvalifikasjonar: UÊÀiiÛ>˜Ìʅ©}>ÀiÊÕÌ`>˜˜ˆ˜}Ê Uʏi}˜ˆ˜}ÊvœÀʜ}ÊiÀv>Àˆ˜}ʓi`Ê>˜>Þ̈ÎÊ>ÀLiˆ`ʓi`ʎÀ>ÛÊ̈Ê“FÀiÌÌ>ÊÊ Ê œ}ÊÃÌÀՎÌÕÀiÀÌÊ`œŽÕ“i˜Ì>͜˜ UÊ}œ`iʎœ““Õ˜ˆŽ>͜˜ÃiۘiÀʜ}Ê«iÀܘi}ʈ˜Ìi}ÀˆÌiÌ UÊivviŽÌˆÛʜ}Ê̈ˆÌÃÛiŽŽ>˜`iÊ>ÀLiˆ`ÃÃ̈

iÌÌiÊiÀÊiˆ˜Êëi˜˜>˜`iʍœLLʈÊiˆ˜Ê܏ˆ`ʜ}ÊvÀ>“̈`ÃÀiÌÌ>ÊLÀ>˜Ãi°ÊÊ ÀLiˆ`ÃÃÌ>`ÊiÀÊ-̜À`°ÊiÊ̈LÞÀʎœ˜ŽÕÀÀ>˜Ãi`ގ̈}ʏ©˜Ê“i`Ê}œ`iÊÊ «i˜Ãœ˜Ã‡Êœ}Ê«iÀܘ>ÛˆŽFÀʈÊiˆÌʎÀi>̈ÛÌʜ}Ê>ÌÌÀ>ŽÌˆÛÌʓˆ©°ÊÊ œÀʘCÀ>Àiʈ˜vœÀ“>͜˜Êœ“ÊœÃÃ]ÊÍFʅiˆ“iÈ`>ÊÛFÀ°ÊÊ Kontakt: -«©ÀÓFÊœ“ÊÃ̈ˆ˜}>ʎ>˜ÊÀiÌÌ>ÃÌÊ̈ÊœÀ}>˜ˆÃ>͜˜ÃÍivÊÊ Tjerand Espeland]Ê̏v°ÊxÎÊ{™ÊÈäÊ£™ÊiiÀʙÇÊxxÊÈäÊ£™°Ê-i˜`ʈÊvÞÀÃÌiÊÊ œ“}>˜}Êiˆ˜ÊŽœÀÌv>ÌÌ>Ê鎘>`ʓi`Ê 6Ê̈ÊœLLJÃ՘˜…œÀ`>˜`‡ŽÀ>v̏>}°˜œ°Ê ÌÌiÃÌ>Àʜ}Êۈ̘i“FÊۈÊ“iÊLiʜ“ÊÃiˆ˜>Ài°

Søknadsfrist 10. november 2008

www.sunnhordland-kraftlag.no

32

JOBB & NÆRING


abacuskommunikasjon.no

- a flexible and reliable partner

Ung og liker utfordringer? Har du lyst til å bli med i “The Best Offshore Crew”? Solstad Offshore ASA er et av Norges ledende offshore rederier med ca 1000 ansatte i aktivitet over alt i verden hvor det er maritime operasjoner over og under vann. Du kan velge et år på TIP eller Elektro og videre på Vg2 Maritime fag, før du velger lære i teknisk retning som motormann eller med dekksoperasjoner som matros. Etter fagbrevet kan du søke videre til fagskole hvor du kan ta utdanning til maskinist eller navigatør. Du kan også ta treårig allmennfaglig og videre på Haugesund Maritim Høgskole.

www.solstad.no

Du kan få jobb som kadett hos oss etter endt høyskole / fagskole med fantastiske karrieremuligheter innen offshore. Vi tilbyr opplæring om bord i 30 store avanserte fartøyer, veiledet av de beste offshore mannskapene i næringen. Du må like å reise hver fjerde til sjette uke, takle sol og varme, men også tøffe forhold i polare strøk. Flåten vår opererer fra Barentshavet i nord, Australia i sør, Filippinene i Øst, Brasil og Mexico i vest, og midt i blåeste Middelhavet.

Om bord har vi velutstyrte trimrom, fri tilgang på telefon og internett, multimediarom med alt fra filmer til flust med TV-kanaler. Du er aldri mer enn et tastetrykk unna venner og familie. Jenter oppfordres til å søke våre utfordrende jobber i et internasjonalt, trivelig maritimt miljø. Hvorfor jobbe hele året, når du kan tjene fett på å jobbe bare halve ..? For mer informasjon, se www.solstad.no

SOLSTAD OFFSHORE ASA - P.O. BOX 13 - N-4297 SKUDENESHAVN, NORWAY - PHONE +47 52 85 65 00

JOBB & NÆRING

33


Haugesundregionen viser til stor barnehagedrift utenfor egne grenser. Her: Kuventræ barnehage i Os, Hordaland kommune (Barnebygg). Foto: Geir Ø. Gismervik

Barnehager til hele Norge Barnehageplasser koordineres og eksporteres fra Haugesundregionen, og det i hopetall. Regjeringen har et lite stykke igjen før løftet om full barnehagedekning er innfridd. Ved utgangen av 2007 lå dekningen på 84 prosent, eller nærmere 250 000 barn. For å nå målet står de private aktørene sentralt. De viser til den største veksten de siste årene, noe to lokale firmaer kan ta en stor del av æren for.

deres var dekket. Men barnehagedekning var på denne tiden et prekært problem i store deler av Norge, og de mottok henvendelser fra flere foreldre i liknende situasjon, samt kommuner med manglende barnehagedekning. - Mange tok kontakt med ønske om å etablere barnehage i sitt distrikt. Det var da konseptet Trygge Barnehager ble utarbeidet, høsten 1987. Byggingen av nye barnehager startet, med samme eiermodell som Kvalahaugen barnehage. Etter hvert endret forespørslene endret seg. Drift av barnehager organisert som andelslag var ikke lenger like ønskelig.

Norges største i Haraldsgaten

Norges største private barnehageaktør er Trygge Barnehager, med hovedkontor i Haugesund sentrum. De står bak etableringen av 330 barnehager i over 130 kommuner, noe som involverer hele 30 000 barn og bortimot 5000 arbeidsplasser. Det startet lokalt, nærmere sagt Kvalahaugen, i 1986. Det var da Eli Sævareid og mannen Sigurd Aase sto uten barnehageplass til det eldste barnet sitt. I stedet for å sette seg opp på venteliste, bestemte ekteparet seg for å gå mer direkte til verks. I samarbeid med andre foreldre startet de planleggingen av egen barnehage, som sto klar på Kvalahaugen samme år. - Vi kjøpte opp et gammelt bolighus som vi omregulerte til barnehage. Samtidig ble et andelslag organisert, der foreldrene sto som eiere, forteller Eli Sævareid. Barnehagen kom på plass, og behovet

34

JOBB & NÆRING

Tekst: CHRISTINE MYSEN

- Barnehagedrift hadde blitt mer komplisert, og det var nå en stor bijobb for foreldre. Samtidig ønsket kommunene kompetansen vi satt inne med. Det er derfor vi i dag drifter et stort antall barnehager selv, sier Eli, som eier Trygge Barnehager sammen med Sigurd Aase. Nasjonal konkurranse

I 1992 kom en lokal konkurrent til - Barnebygg Gruppen på Karmøy. Men den lokale konkurransen

varte ikke lenge. På kort tid hadde den klatret opp på nasjonalt plan. - Barnebygg er blant Skandinavias største barnehageeiere- og drivere med 50 barnehager, over 1200 medarbeidere og rundt 4500 barn, sier prosjektleder i Barnebygg, Jarle Nilsen. - Totalt har vi startet opp 170 barnehager, fra Alta i nord til Farsund i sør. I starten etablerte Barnebygg barnehager på vegne av andelslag, kommuner og andre selskapsformer. I 2003 valgte også de å satse fullt på drift av barnehager i egen regi, og fjoråret ble et rekordår. Nå har de utvidet virksomheten med avdelingskontor i Vestby kommune og i Rådalen utenfor Bergen. I Vinje kommune ligger eget kurs- og konferansesenter. Nilsen forteller videre at behovet for nye barnehager fortsatt er stort. - Mange kommuner har oppnådd målet om full barnehagedekning, men ønsker å sentralisere og konsentrere barnehagene – i nye, større og moderne bygg, hvor henholdsvis alle barn og ansatte er garantert plass videre. - Andre områder, spesielt de store bykommunene, sliter fortsatt med ventelister. Private barnehager har blitt en eksportnæring. Haugesundregionen trekker i trådene.


Full barnehagedekning? Barnehagedekningen økte med nær fire prosentpoeng fra 2006 til 2007 og var ved utgangen av 2007 på 84,3 prosent. På dette tidspunktet gikk nærmere 250 000 barn i en ordinær barnehage eller familiebarnehage. De aller fleste nye barnehagebarna i 2007 var under tre år. Vel 10 700 (72 prosent) av de nye barna var småbarn. Regjeringen har definert full barnehagedekning i 2007 og i 2008 som at: Alle som søker barnehageplass innen fristen for hovedopptaket om våren, skal få tilbud om en plass innen utgangen av året. Ved utgangen av 2007 hadde 90 prosent av kommunene barnehageplass til alle som hadde søkt til hovedopptaket, mens 3 916 barn fremdeles sto på venteliste i kommuner som ikke hadde nådd målet om full barnehagedekning i 2007. 77 prosent av disse barna var bosatt i enten Oslo, Bergen, Bærum, Sandnes eller Ålesund.

Ingenting å utsette på humøret. Fra Udland Barnehage, Bleikmyr (Trygge Barnehager).

Regjeringen tar sikte på å innføre en lovfestet rett til barnehageplass fra 2009. Retten vil innebære at alle barn som har fylt ett år innen utgangen av august det året det søkes om plass, har rett til barnehageplass. Retten skal oppfylles fra august samme år, og barn skal ha rett til plass i en barnhage godkjent etter barnhageloven i den kommunen de bor i. Kommunene skal fastsette søknadsfrist for opptak i barnehagene og ha minimum ett opptak i året. Tidspunktet for innføring av en lovfestet rett til barnehageplass har vært varslet lenge, og regjeringen har tro på at samtlige kommuner vil være forberedt på å møte denne rettigheten med tilstrekkelig med barnehageplasser.

Høst ved Steinhaugane barnehage på Kolnes (Trygge Barnehager).

`iVVœÊiÀÊÛiÀ`i˜ÃÊÃÌ©ÀÃÌiÊ>ŽÌ©Àʈ˜˜i˜ÊLi“>˜˜ˆ˜}°ÊÊ œÀ}iÊiÀÊۈʏi`i˜`iʓi`ʓiÀÊi˜˜ÊÇäʎœ˜ÌœÀiÀʜ}Ê>Û`iˆ˜}iÀ]Ê Ãœ“Ê…ÛiÀÊ`>}ÊvœÀ“ˆ`iÀʍœLLÊ̈ÊœÛiÀÊ£Ó°äääÊ«iÀܘiÀ°Ê6ˆÊ̈LÞÀʓˆ`iÀ̈`ˆ}iʜ}Êv>ÃÌiÊÃ̈ˆ˜}iÀʈʘœÀÎʘCÀˆ˜}ψÛÊ œ}ʜvvi˜Ìˆ}ÊÃiŽÌœÀ°Ê6ˆÊ…>Àʜ}ÃFÊëˆÃΜ“«iÌ>˜ÃiÊ«FÊÀiŽÀÕÌÌiÀˆ˜}Ê>Ûʏi`iÀiʜ}ÊëiÈ>ˆÃÌiÀÊ̈Êv>ÃÌiÊÃ̈ˆ˜}iÀ]Ê œÕÌÜÕÀVˆ˜}ʜ}ÊÀF`}ˆÛ˜ˆ˜}ʈʜ“Ã̈ˆ˜}ëÀœÃiÃÃiÀ°

`iVVœÊLi“>˜˜iÀÊ>Õ}iÃ՘`Ài}ˆœ˜i˜Ê œ}Ê-՘˜…œÀ`>˜` Som medarbeider hos oss får du mange fordeler: UÊTiÌÌʜ««v©}ˆ˜}Ê>ÛÊ`ˆ˜ÊŽœ˜ÃՏi˜Ì UÊœ`iʏ©˜˜ÃLï˜}iÃiÀ UÊ>ÀÀˆiÀiÛiˆi`˜ˆ˜} UÊœÀ`iÃ«Àœ}À>“

Vi søker personell innen følgende områder: UÊœÌiÉÀiÃÌ>ÕÀ>˜ÌɎ>˜Ìˆ˜i UÊœ˜ÌœÀÉ>`“ˆ˜ˆÃÌÀ>͜˜É©Žœ˜œ“ˆ UÊ >}ˆ}Û>ÀiɎˆœÃŽ UÊ*i`>}œ}ˆŽŽÉL>À˜i…>}i UÊ>}iÀÉ«Àœ`Վ͜˜ UÊ ŽÃÌÀ>œLLiÀÊvœÀÊÃÌÕ`i˜ÌiÀt

adecco.no

-iÊÃ̈ˆ˜}ÃÕ̏Þ؈˜}iÀÊ«FÊÜÜÜ°>`iVVœ°˜œ iiÀÊÀˆ˜}ʜÃÃÊ«FÊxÓÊÇÓÊxxÊÈÈ

JOBB & NÆRING

35


Har du lyst til å studere i vår?

Vi leverer pumper - også til entreprenørbransjen!

Sjekk ut våre populære studietilbud! REGNSKAP OG ØKONOMI

3 -semesters studium på dagtid. Godkjent fagskoletilbud. 4 studiedager pr uke. Kan finansieres gjennom Lånekassen. Oppstart 2. Februar 2009

MARKEDSØKONOM 3 -semesters studium på dagtid. Godkjent fagskoletilbud. 4 studiedager pr uke. Kan finansieres gjennom Lånekassen. Oppstart 2. Februar 2009

REGNSKAPSSKOLEN - NKI 2 -semesters deltidsstudium på kveldstid – 1 kveld pr uke. Godkjent fagskolestudie. Klasseromsundervisning kombineres med selvstudie / nettskole. Ideelt for deg som må kombinere studier med full jobb. Oppstart 12. Februar 2009

LØNNS- OG PERSONALSKOLEN - NKI 2 -semesters deltidsstudium på kveldstid – 1 kveld pr uke. Godkjent fagskolestudie Klasseromsundervisning kombineres med selvstudie / nettskole. Ideelt for deg som må kombinere studier med full jobb. Oppstart 12. Februar 2009

Ta kontakt med oss for mer informasjon! Næringsakademiet Kirkegaten 133 (Telenor-bygget) 5527 Haugesund Telefon: 52 70 17 00 E-post: haugesund@na.no

www.na.no

Delta pumpen brukes til dieselpumpe for: • gravemaskiner • borerigger • dumpere • dosere • asfaltmaskiner • veihøvler

T: 52 70 43 70 / post@deltapump.no / www.deltapump.no

L?IIJ;:K7J0 EbW8hZi[de]:>HH[abWc[Xohb[l[h[h X[Zh_\ji#fh[i[djWi`ed[he]h[abWc[Óbc[h5 DaV]VgWV`\gjcc[gVIK'!CG@d\ IK"=Vj\VaVcY#>hVbVgWZ^YbZY9=G]Vg]VcaV\Zi egZhZciVh_dcZgd\gZ`aVbZÒabZg[dgWa#V#/ 9ZZeDXZVc LZhiXdcA³[iZiZ`c^`` >bZcXd @cjihZcD6H Gn[na`Z;_dgY]diZa 7_³g\Z6H6 7adX`LVicZ

[ j h [ a b W c [ X o h  _ijWZ_]kjl_ab_d]

9=GGZ`aVbZWng€VhqBjai^bZY^V/`dciV`iDaV8]g#7€gYhZcIa[#*'-)*)-)qBdW.')'*&*.qZ"edhi/daV5Y]g#cdqlll#Y]g#cd : ? J J < K B B I ; H L ? 9 ; H ; A B 7 C ; 8 O H v F v > 7 K = 7 B 7 D : ; J

36

JOBB & NÆRING


NYTT OM NAVN May Kristin Håland

Roar M. Håland

Christoffer Steinsvåg

Før: Sykepleier Haugesund Sjukehus, Kirurgisk Klinikk Nå: Salgskonsulent/sykepleier i NorEngros Haugaland Engros

Før: Avd.leder, Hatteland Solutions AS Nå: Økonomisjef, Bauer-Nilsen AS

Før: Serviceingeniør, Sevest AS. Sundfør og Pedersen / Rogaland Elektro. Nå: System Ingeniør for dykkesystemer, Imenco.

Bjarte Pedersen

Tor Eivind Stuvik

Hilde Fylkesnes

Før: Reisekonsulent, Via Ferieverden Nå: Senior reisekonsulent, Bennett Ferie

Før: Lagersjef, Flisekompaniet Haugesund Nå: Lageransvarlig, Bauer-Nilsen AS

Før: Vinmonopolet, Haugesund og Karmøy Nå: Resepsjon, Imenco

Mette Kvalvik

Darlene A. Kalleland

Før: Reisekonsulent, Via Ferieverden Nå: Senior reisekonsulent, Bennett Ferie

Før: Via Ferieverden Nå: Avdelingsleder, Bennett Ferie

Tips oss om nyansettelser i din bedrift: Send info og bilde til jn@dhr.no

JOBB & NÆRING

37


Team Seven • www.tm7.no

ANY LOCATION. ANY OCCATION. ANY TIME. TO ANY EXTREME.

Mob 951 15 227 E-post kjartan@paulandk.com

I byens fargehandel Fagkunnskap og kvalitet

Du finner oss nord i Sørhauggaten, og vårt satsingsområde er private og småog større bedrifter. Vi er leverandører til de største malermesterfirma og til kommunale instanser. Stort utvalg i eksteriør og interiør er hva vi kan tilby våre kunder.

Når du kommer innom butikken finner du et assortert utvalg i maling, tapeter, stoffer og puter. Du finner også personale med god fagkunnskap på maling, og interiørkonsulenter med lang erfaring. Du kan stole på oss!

Kontakt oss for uforpliktende tilbud!

Sørhauggaten 181 Tlf 52 72 13 42 38

JOBB & NÆRING


- Vi er i posisjon til å få flere kontrakter de neste månedene, sier en fornøyd daglig leder i Imenco, Geir Egil Østebøvik. Foto: Odd-Atle Urvik

Storkontrakt til Killingøy Norwegian Universal Technology as, NUT, har inngått en kontrakt med storkonsernet Dräger for levering av dykkesystem til et nytt dykkeskip til Agerscy. Kontrakten har en verdi på mellom 90 og 100 millioner kroner og leveringen skal foregå i 2010. NUT, som er en del av Imenco-gruppen, skal blant annet levere og installere et komplett dykkekontrollrom, hyperbarisk livbåt for dykkerne, håndter-

ingssystem for dykkerklokker, gjenvinningssystem, varmvannssystem for dykkere samt navlestrenger som knytter dykkeklokke til moderfartøy.

på mekanisk, elektronikk og automasjonssiden, sier Sivertsen, som legger til at disse kontraktene sikrer både NUT og Imenco-ansatte jobb langt inn i 2010.

I tillegg

Viktig

Sivert Sivertsen i NUT sier at kontrakten kommer i tillegg til to andre kontrakter av samme kaliber. Disse er også bestilt til Drâger og skal leveres og installeres neste år. - For å være i stand til å utføre disse jobbene på en effektiv måte, ser vi oss om etter egnede produksjonslokaler.Vi vil også søke å øke bemanningen både

Daglig leder i Imenco, Geir Egil Østebøvik, opplyser at flere potensielle kontrakter vil kunne komme de neste månedene, noe som vil kreve ytterligere bemanningsøkning av ingeniør- og teknikerstaben. - Vi har spennende og utfordrende jobber i lang tid framover, sier Geir Egil Østebøvik.

Dette er Imenco Imenco as som ble etablert i 1979 er en anerkjent leverandør til offshore og maritim sektor. Hovedproduktene er de kjente Møllerodden-produktene for løfting og håndtering, fyllestasjoner for helikopter, og avanserte kamera til bruk over vann og ned til 6000 meters dyp. NUT, som ble en del av Imenco-gruppen i august 2008, produserer luft- og metningsdykkesystemer til avanserte dykkeskip. Imenco-gruppen, som er en av Haugalandets mest spennende ingeniørarbeidsplasser, omsetter for ca. 200 millioner kroner og har 70 ansatte. www.imenco.no

Foto: Odd-Atle Urvik

JOBB & NÆRING

39


Spennende og utfordrende stillinger hos oss Vi søker nautikere, skips- og maskiningeniører, maskinsjefer og sivilingeniører i marinteknikk Vi trenger deg som har evne til systematisk gjennomgang av saksforhold og vilje til å løse problemer i et tverrfaglig miljø, og evne til å vurdere enkeltløsninger og deres innvirkning på totalsikkerheten for et skip.

Vi tilbyr: • • • •

Konkurransedyktig lønn Bedriftshelsetjeneste Fleksitid Et godt arbeidsmiljø

• • • •

Et godt faglig miljø Subsidiert bedriftskantine Gode pensjonsordninger Velferdstiltak og forsikringsordninger

Ta kontakt med vår personalavdeling på telefon 52 74 50 00, eller les mer på:

www.sjofartsdir.no

Elisabeth Førland Overingeniør Passasjerskipavdelingen

Personalhuset presenterer

Dagens “Ååå, off! Jeg orker ikke unnskylding! gå på jobb idag. Tror bare jeg sier at bikkja tok bilnøklene!” Flere “gode” unnskyldninger for ikke å komme på jobb høres hver dag på Radio102!

Finner du riktige folk? Personalhuset har nettverket og ressursene! Se www.personalhuset.no for mer informasjon om oss. Ring oss gjerne i dag på tlf. 98 29 51 48 eller send e-post til tor.skjoldal@personalhuset.no.

40

JOBB & NÆRING


11 nybygg

Knutsen OAS Shipping i Haugesund spiller en nøkkelrolle i det norske oljeeventyret og er et av Norges største og mest fremgangsrike rederier. Våre nær 1300 medarbeidere på sjø og land innehar kunnskap, kompetanse og erfaring som gir effektive operasjoner og bringer oss i front i utviklingen av ny teknologi. Hensynet til helse, miljø og sikkerhet går foran i alt vi gjør. Vår flåte består av 39 høyt spesialiserte skip for frakt av olje, gass (LNG) og produkt/kjemikalier. Flåten ledes av sjøoffiserer som er

blant de dyktigste i verden. Med 11 nye skip i bestilling har vi et stort behov for offiserer og mannskap i årene som kommer. Med korte seilingsperioder, ordnet fritid og moderne kommunikasjon kan man beholde kontakten med dem hjemme når man er ute. Alt dette gjør maritim utdannelse til et fremtidsrettet og spennende yrkesvalg. Kontakt oss for en spennende maritim fremtid!

HbZYVhjcYZi)%!**'.=Vj\ZhjcY"CDGL6N"ia[# ),*',%)%%%"lll#`cjihZcdVh#Xdb

JOBB & NÆRING

41


Foto: Ingarth – www.ettoyeblikk.no

100 år etter starten:

Gravøl på Jelsa, men.. I sommer ble det drukket gravøl over tønnefabrikken på Jelsa. Nå håper eierne å starte ny virksomhet, selge eller leie ut fabrikken og området i en av Ryfylkes perler. På et nær 17 mål stort industriområde med dypvannskai, produksjons- og lagerlokaler har det siden 1984 vært produsert plasttønner til industrien. Lokalene ble utvidet i 1987 og 1995, men økende geografisk ulempe gjorde at eierne bestemte seg for å avslutte driften i sommer. - Vi stanset mens leken var god, sier daglig leder Torstein Østensjø. Selskapet solgte virksomheten til den største produsenten av plastemballasje i

42

JOBB & NÆRING

Norden, svenske Hannells. Produksjonen ble solgt og flyttet til Fredrikstad og Falkenberg i Sverige, på grunn av driftsforhold og nærhet til markedet. Fem av syv ansatte mister jobben sin, men daglig leder Torstein Østensjø håper det skal la seg gjøre å

Tekst: EGIL SEVEREIDE

skape ny virksomhet i den nedlagte fabrikken. - Det er en attraktiv eiendom med planert og asfaltert grunn, bygninger på totalt 8.100 kvadrat-

meter og en dypvannskai på 120 meter, bygget og eid av Suldal kommune. Det er gode muligheter for utvidelse av anlegget, som bør kunne brukes til ulike formål, sier Østensjø. Da tønneproduksjonen på Jelsa nådde toppen, var 18 personer i jobb. Mange av dem bodde i nærområdet, og til lokalavisa Suldalsposten sier Østensjø at bedriften har mye å takke en lojal og dyktige arbeidsstokk for. Da bedriften etablert seg i Jelsa var beliggenheten til sjø ideell, men i dag er transporten i stor grad flyttet over til vei og bane. Dermed blir geografien en konkurranseulempe, sier Østensjø. Under gravølet var det leder i Suldal Utvikling, Hallvard Bakka som gikk æren av å avslutte virksomheten. Det var også han som åpnet fabrikken i egenskap av ordfører i 1984..


Tønneventyret begynnelse og slutt Gjennom det meste av forrige århundre og fram til i dag, har Johannes Østensjø & Co. AS vært en del av Haugesunds historie. Firmaet ble grunnlagt i 1908 forskjellig virksomhet innen byens tradisjonsrike næringer. En viktig epoke tok slutt da tretønneproduksjonen, som firmaet startet i Hansavåg i 1916, ble lagt ned i 1996. Den første fabrikken brant ned i 1931, og deretter produserte Østensjø tønner i Dimmelsvik i Kvinnherad.

stid i begynnelsen av 1960-årene. Østensjøs fabrikk alene produserte på den tiden en kvart million tønner årlig. Etter hvert sank imidlertid etterspørselen etter tretønner, og i 1984 startet Østensjø produksjon av plasttønner på Jelsa i Suldal. Produksjonen av tretønner til spesielle formål fortsatte i ytterligere ti-elleve år, før den tok helt slutt på fabrikken på Hasseløy. (Kilde: Haugesunds Avis)

I 1956 sto en ny fabrikk ferdig på Hasseløy. Som andre i bransjen, hadde den en storhetTorstein Østensjø: -Håper å starte ny virksomhet, få solgt eller leid ut tønnefabrikken på Jelsa.

JOBB & NÆRING

43


www.landadesign.no

VI HAR FLYTTET - % ) . 4 % 2 ) Π2 & / 2 5 - ! 3 s 2 ! ' , ! - 9 26 % ) % .  s   ( !5 ' % 3 5 . $

Innflyttings-tilbud Binders

$RIVHUSET

kr 6.690,-

Obs! bygg

,IVING

Jysk

TILBUDETGJELDERFOR8/-,ISTOFFSORTFAME

#OMBI SENTERET

Møller Bil

VEIL PRIS KR 10.283,-

LEIE STOLEN ? ,EIEMND kr 225,,EIEMND kr 150,-

% (AUKELI

(AUGESUNDSENTRUM

SAVO XO ML KONTORSTOL

$ECO senteret

Fargerike Amandasenteret

Sparkjøp

2!',!-92

&R’LAND&LISOG"AD

pr. mnd pr. mnd

(%2&)..%2$5/33.±

-%)NTERI’RFORUM

!LLEPRISEREKSMVA

Interiørforum

CENTRUM

+IROPRAKTIKK&YSIOTERAPI

Stedet for kontor- og designmøbler

Raglamyrveien 24 s 5536 Haugesund s tlf 52 70 53 00 s me@interiorforum.no s www.interiorforum.no

Fritt kort og fri kortbruk for ungdom/studenter Ta kontakt med banken i dag!

Haugesund Sentrum – Amanda Storsenter – Gard Senter – Bømlo Sandeid – Skjold - Vikedal/Imsland - Ølen - Tysvær

44

JOBB & NÆRING


steinariversen.no

>

>

>

>

>

>

>

>

>

JOBB & NÆRING

45

Varm julemat og utvalgte desserter: 625,- Kontakt: paal.taraldsen@hotelmaritim.no / Tlf: 52 86 30 60

Underholding med “Susann og Hans”. Stand Up med Roar Brekke: fre. 21.11, lør. 22.11, fre. 28.11, lør. 29.11 og fre.12.12.


BEDRIFTSPROFILEN

Effektiviserer bedrifter Viser til unike verktøy som gjør regnskap og økonomi enklere og mer tilgjengelig for byråets kunder. I den gamle meierigården i Karmsundsgaten lages det ikke lenger ost og fløte. I stedet har det vokst frem et kontorfellesskap som gjerne går under navnet kunnskapsparken - eller bare ”meieriet”. Adminn Partner as spiller her en sentral rolle som vertskap, og damene i resepsjonen tar vennlig i mot oss, enten vi skal til Haugaland Vekst, Haugesundsregionens Industri og Næringsforening, Destinasjon Haugesund eller de mange andre bedriftene som har kontorer i bygget. Adminn Partner er likevel først og fremst et regnskapsbyrå, som tilbyr regnskaps- og økonomitjenester til alle typer firma, i alle bransjer, små og store. Selskapet har i løpet av de 5 siste årene hatt en jevn og stabil vekst - til i dag å bestå av til sammen 8 ansatte med høy kompetanse og godt humør. - Høsten er den beste tiden for regnskapsfolk – så det er lett å få oss til å smile nå, sier daglig leder, Kjell Rune Hellesund. Som autorisert regnskapsførerselskap tilbyr Adminn Partner hele spekteret av regnskapstjenester. De har egne folk som driver med utfakturering på vegne av kundene, fakturaoppfølging og purring, samt betalingstjenester, alt sammen godt integrert i regnskapet slik at alle prosesser blir rasjonelle og effektive. Adminn Partner er også stolt av å kunne tilby til sine kunder en prisgunstig løsning for elektronisk fakturabehandling.

Adminn Partner er en del av et kontorfellesskap som gjerne går under navnet kunnskapsparken. Bl.a. spiller de en viktig rolle som vertskap. F.v. Marianne Gaard, Nina Aursland og Liv Christiansen tar vennlig imot deg. Foto: Haakon Nordvik

- Vi har brukt mye ressurser på å utvikle dette systemet, sier Hellesund, og understreker at dette er en teknologi som benyttes av både store og små kunder i byrået. - Vi tilbyr altså et svært prisgunstig alternativ til løsninger, som på grunn av kostnadsnivå helst har vært forbeholdt store organisasjoner. Bilagsnett fungerer på den måten at Adminn Partner blir opprettet som fakturamottak for kunden. Faktura blir skannet og straks gjort tilgjengelig på kundens PC for godkjenning. Siden lastes bilaget direkte inn i regnskapet for betaling og føring. En annen stor fordel med bilagsnett er at kunden hele tiden har et tilgjengelig

46

JOBB & NÆRING

Som autorisert regnskapsførerfirma tilbyr Adminn Partner as hele spekteret av regnskapstjenester. Her i meierigården holder de til. F.v.: Linda E. Opsal, Liv Christiansen, Reidunn Solberg, Marianne Johnsen, Nina Aursland, Marianne Gaard, Johannes Måge og Kjell Rune Hellesund. Foto: Haakon Nordvik

arkiv for sine inngående fakturaer. Disse kan videresendes per e-post eller skrives ut, og kunden kan selvsagt velge å betale dem selv. Regnskapsfører har en viktig rolle i alle virksomheter, uansett om en velger å gjøre det selv eller setter ut jobben til et byrå. Det å ha en løpende god oversikt over økonomien i sin bedrift er en sentral faktor for suksess. Aldri har vel dette vært mer aktuelt enn i disse dager, da vi alle følger spent med på hvordan de store bølgene i verdens finansmarkeder, med børs-, valuta- og renteuro, skal slå ut her hos oss. Det å ha faglig utførte og hele tiden oppdaterte regnskaper, vil uansett alltid være en fordel, både i forhold til egen oversikt og økonomistyring, og ikke minst i forhold til alle kravene som stilles. Reidunn Solberg, som er styreleder i Adminn Partner og selv autorisert regnskapsfører, brenner for dette. - Det er fordi vi mener det er viktig at bedriftsledere og –eiere er klar over hvilken jungel av krav og regler som gjelder for regnskap og myndighetsrapportering, sier hun. Mange gjør jo denne jobben på en utmerket måte selv, men som regnskapsbyrå kan vi tilby et miljø av fagfolk, som jobber effektivt med disse oppgavene, som har det riktige verktøyet og som sørger for nødvendig rapportering, dokumentasjon og oppbevaring. Hos regnskapsfører får du rett og slett tilgang på en økonomisk rådgiver, og kundene velger selvsagt selv hvor mye de ønsker av rådgiving og analyse. Stadig flere stiller seg spørsmålet om en selv ikke skal gjøre mer av det en kan best og heller overlate regnskapet til proffene. - Dette merkes også godt hos Adminn Partner, men

vi tar gjerne imot flere kunder, sier Kjell Rune Hellesund. Adminn Partner har som målsetting å være blant de ledende innenfor regnskap og økonomisk rådgiving på Haugalandet. Selskapet har i dag et godt og langvarig samarbeid med for eksempel Resq og QPC, som selv er ledende innen for sine områder i Norge. Kjell Rune Hellesund og Reidunn Solberg oppfordrer til å ta kontakt for en nærmere prat om eventuelle løsninger for din bedrift.

Nå er det ledige kontorlokaler i kunnskapsparken! Ta kontakt med Kjell Rune Hellesund på tlf. 922 87 100 for mer informasjon.

Karmsundgt. 51, 5531 Haugesund Tlf.: 51 01 08 08 Fax: 52 86 61 13 E-post: post@adminn.no


BEDRIFTSPROFILEN

Skude Verft AS har omstilt seg fra å være et rent reparasjonsverksted for skip til å ha 80 prosent av aktiviteten rettet inn mot subsea- og offshoremarkedet. Til høyre maskinverkstedet og rørhallen. Den store bygningen til venstre er platehallen. Foto: Odd-Atle Urvik

Vellykket omlegging av Skude Verft - I løpet av fire år har tradisjonsrike Skude Verft AS i Skudeneshavn gjennomført en storstilt omlegging. Resultatet er at mens bedriften hadde en årsomsetning på rundt 40 millioner kroner da omleggingen startet i 2004, er man nå oppe i 100 millioner kroner, forteller salgsingeniør og QA-sjef Lars Hemnes til Jobb & Næring. - For fire år siden var vi et rent reparasjonsverksted for skip. I dag er 80 prosent av aktiviteten vår rettet inn mot subsea- og offshoremarkedet. I løpet av denne perioden har antallet ansatte øket fra mellom 40 og 50, til vi i dag sysselsetter 78 personer. Vi har imidlertid fortsatt stor aktivitet på dokking av skip i Skudeneshavn. Fordi så mange andre verft på Vestlandet har dokken sin belagt med byggeprosjekter, opplever vi større etterspørsel for plass i dokken enn noen gang, sier Hemnes. Skude Verft har i dag aktivitet på fire forskjellige steder. I tillegg til aktiviteten i Skudeneshavn overtok bedriften i 2006 produksjonsanlegget til tidligere Bjørge Offshore AS. Dette gav en betydelig kapasitetsøkning. Fabrikasjonshallene på Husøyanlegget er på hele1500 kvadratmeter med 70 meter dypvannskai, CNC-styrt brennebord og sag, og egen avdeling for hvite materialer.

Lars Hemnes viser fram ferdige produkter som er klar til levering til et subsea prosjekt utenfor Afrika. Foto: Odd-Atle Urvik

I tillegg til den 93 meter lange tørrdokken, består anlegget i Skudeneshavn av to produksjonshaller for rør, en hall for stålproduksjon, et maskinverksted og en aluminiumshall, platehall med traverskrav og ekstra stor portåpning. Utearealet er på 34.000 kvadratmeter, og bedriften har kaiplass for skip på opptil 90 meter. - I tillegg til aktiviteten på de to hovedanleggene har vi avdelinger både på Hydro Aluminium og på Kårstø, hvor vi har løpende vedlikeholdskontrakter, forteller Hemnes. Slipway produsert i aluminium.

Postpoks 25, 4297 Skudeneshavn Tlf.: 52 82 85 07 Web: www.skudeverft.no E-post: lars.hemnes@skudeverft.no

Det er Solstad Invest AS som eier Skude Verft AS.

JOBB & NÆRING

47


Design: www.steinariversen.no

m.u.h. (meter under havoverflaten)

KNOWLEDGE EXPERIENCE INNOVATIVE SPECIALISED SOLUTIONS SAFETY EFFICIENT FLEXIBLE QUALITY SPECIALISED KNOWLEDGE EXPERIENCE INNOVATIVE QUALITY SOLUTIONS SAFETY EFFICIENT FLEXIBLE KNOWLEDGE EXPERIENCE INNOVATIVE SPECIALISED SOLUTIONS SAFETY EFFICIENT FLEXIBLE QUALITY

DeepOcean leverer undervannstjenester innen olje-, gass-, energi industrien over hele verden. DeepOcean har konkurransedyktige lønnsbetingelser, gode pensjonsordninger, et godt velferdstilbud og legger stor vekt på å ivareta et trivelig arbeidsmiljø for alle ansatte. Våre team består av lærevillige nyutdannede sammen med høyt kvalifiserte medarbeidere med lang erfaring, så her er det store muligheter for personlig utvikling. www.deepocean.no

DeepOcean AS - Stoltenberggt. 1 - P.b. 2144 Postterminalen - N-5504 Haugesund - Tlf: 52700400 - Faks: 52700401

Photo: www.geiroyvind.no

Utfordringene er mange

JOBB & Næring  

Næringslivsmagasinet på Haugland