Page 1

APRIL 2009

Janet Susort skal selge det historiske Avaldsnes til besøkende fra fjern og nær. Da må man være på huget. Slik sett er det bra med en fortid i Disneyworld. - Alle som jobber der blir ”hjernevasket” slik at de forstår at det de selger er opplevelser, sier hun.

Side 6

Foto: Kjell Strand

Vi Bygger Nytt

Vend om for mer lokalt lesestoff i

NYHET! 2 i 1

Hjernevasket og på hugget


Design: www.steinariversen.no

m.u.h. (meter under havoverflaten)

KNOWLEDGE EXPERIENCE INNOVATIVE SPECIALISED SOLUTIONS SAFETY EFFICIENT FLEXIBLE QUALITY SPECIALISED KNOWLEDGE EXPERIENCE INNOVATIVE QUALITY SOLUTIONS SAFETY EFFICIENT FLEXIBLE KNOWLEDGE EXPERIENCE INNOVATIVE SPECIALISED SOLUTIONS SAFETY EFFICIENT FLEXIBLE QUALITY

DeepOcean leverer undervannstjenester innen olje-, gass-, energi industrien over hele verden. DeepOcean har konkurransedyktige lønnsbetingelser, gode pensjonsordninger, et godt velferdstilbud og legger stor vekt på å ivareta et trivelig arbeidsmiljø for alle ansatte. Våre team består av lærevillige nyutdannede sammen med høyt kvalifiserte medarbeidere med lang erfaring, så her er det store muligheter for personlig utvikling. www.deepocean.no

DeepOcean AS - Stoltenberggt. 1 - P.b. 2144 Postterminalen - N-5504 Haugesund - Tlf: 52 70 04 00

Photo: www.geiroyvind.no

Utfordringene er mange


Innhold: 5

Søderbergs betydning for Karmøy

8

Kvinnen på fyret

12

Haugesund på offensiven

15

JOBBFRUKT: Grethe Grinde

18

MARITIMT: Det spiller en rolle

19

Nytt om navn

20

Kan vi ruste oss for nedbemanning?

23

Sykkelsti fra Kopervik til Åkra

26

KRYSSORD

31

Siden sist

10 Lavere renter 16 Haugalandskonferansen

28 Penger fra Jens

Ansvarlig redaktør: Prosjektleder: Redaktør: Grafisk design: Utgiver:

Utkommer månedlig: Adresse DHR: Telefon: Hjemmeside: ISSN:

Ansvarlig redaktør Egil Severeide

De store talls tid Det var en gang jeg syntes prislappen for å bygge Rogfast var fryktelig høy. 4 milliarder kroner. Nå er den vokst til 6. Men det er ikke så fryktelig mange penger lenger. Ikke misforstå-det er fortsatt fryktelig mange penger. Gad vite hvor mange sykehjemsplasser og skoleklasser du kan få for et slikt beløp. Men det har skjedd noe med referansene de sist månedene. Vi har fått servert tallstørrelser som gjør Rogfast til en parentes i det store bildet. Vi har beveget oss inn i de store talls tid. Det startet med redningspakkene. 300 milliarder til bankene. Og litt til- både her og der. I USA var det ikke en gang snakk om noen hundre milliarder. Det var tusener. En billion og tre. Liksom hentet ut av luften og drysset ned over en hardt trengende finansnæring eller bilindustri. Obama ble en slags Onkel Skrue. Forskjellen var jo at det var ikke fra sin egen pengebinge han måtte hente pengene. Han måtte låne dem. Eller bruke seddelpressen. Og vi vanlige dødelige undret oss over hvordan det var mulig. Mulig å leve med svimlende underskudd år etter år. Og fortsette å låne. Hadde det gått i heimen? Noway! Men likevel. Pengene var der. I bøtter og spann.

Egil Severeide, egil.severeide@hninfo.no Harald Rasmussen, harald@dhr.no Odd-Atle Urvik, odd-atle@dhr.no Stian Ferkingstad, stian@dhr.no DHR Reklamebyrå as i samarbeid med Haugesund regionens Næringsforening Opplag 57 000 P.B. 1915, 5508 Karmsund 52 84 54 84 www.jobbognaering.no www.hninfo.no 1504-7830

Salgsansvarlig: Eva Narheim, eva@dhr.no

Europeerne fulgte etter. Asiatene likeså. I land etter land ble det hostet opp svimlende summer til bekjempelse av finanskrisens herjinger. Milliarder av dollar, euro og yen fløy gjennom luften- fra regjeringskvartaler til kriserammet industri i hvert et verdenshjørne. Og mer skal det bli, sier statslederne. Så dumpet nyhetene om oljefondet i hodet på oss. Oljefondet- det norske folks pengebinge, der de astronomiske overskudd fra petroleumsvirksomheten i Nordsjøen finner sin havn. Fondet hadde gått med tap. Et svimlende tap. Over 600 milliarder kroner. Himmel og hav! Hundre Rogfast- på ett år. Og jeg som syntes Rogfast var fryktelig dyrt. Så er det jo bare en hundredel av et års tap på investeringer i det norske oljefond. Ett år. Rogfast skal stå i hundre. Når den 25 km lange undersjøiske tunnelen fra Bokn til Randaberg står ferdig en gang rundt 2020 er det en investering som vi vil få glede av i generasjoner. Ikke ett år. Og så koster det bare 6 milliarder. Pyttsann.

Salg: Jan Åge Matland, jan@dhr.no

Cert no. SW-COC-003756

JOBB & NÆRING

3


Ingen jobb for liten, ingen jobb for stor w w w . h a u g a l a n d b y g g . n o

REHABILITERING

Når du skal ha noe gjort!

BRANNISOLERING

Haugaland Bygg & Vedlikehold utfører nesten alle typer arbeid. Våre dyktige arbeidsfolk setter sin ære i å utføre arbeidet på en best mulig måte. Velger du oss kan du være trygg på at arbeidet er i de beste hender.

ASBESTSANERING

TRANSPORT

Vi tar oppdrag for både private, bedrifter, kommuner og organisasjoner. Vi har blant annet utført malerarbeider og steinarbeider på flere kirker på Karmøy.

NYBYGG / PÅBYGG

Vi har også ekspertise innen fagområdene asbestsanering og branntetning.

GJERDER & SIKRING

RIVING HAGESTUER MALING STEINARBEIDER TREFELLING Godkjent for: • Ansvarlig utførende for bygninger og installasjoner.

Ådland Næringspark 4270 Åkrehamn Tlf. 52 82 32 00 / 418 70 707 www.haugalandbygg.no sigbjorn@haugalandbygg.no

Vi utfører selvfølgelig gratis besiktigelse! 4

JOBB & NÆRING

RGB design

• Ansvarlig kontrollerende for utføring av bygninger og installasjoner.


Fritt etter Søderberg med små kommentarer I mars ble strømmen på de siste elektrolysecellene i Søderberghallene på Karmøy slått av. En teknologi som var gått ut på dato beseglet skjebnen til alle de gamle Søderbergovnene i det ene aluminiumsverket etter det andre i Hydro.

KOMMENTAR Tekst og foto: ODD-ATLE URVIK

På Sunndalsøra ble teknologien skrapet i 2002, mens Høyangeranlegget stengte i 2006. Året etter var det slutt med Søderberg-teknologi i Årdal, mens Karmøy hadde tillatelse til å fortsette ut 2009. Finanskrisen satte foreløpig stopper for planene om investering i ny teknologi, så dermed var det slutt. Det skjedde til overmål fredag den 13. Da daværende generaldirektør Rolf Østbye i Norsk Hydro en sommerdag i 1963 kunngjorde at det skulle bygges et aluminiumsverk på Karmøy, gikk flaggene til topps på Karmøy. For en kommune som hadde 28.000 innbyggere, og ikke en eneste industribedrift med mer enn 100 ansatte, var dette kjærkomment. Karmøybuen var fiskere, gårdbrukere og sjøfolk. Industritradisjonene fra det en gang så stolte kobberverket på Visnes var på hell. Den vegen kobberet til den berømte frihetsgudinnen hadde tatt 77 år tidligere, hadde et stort antall Karmøybuer fulgt. Folk emigrerte til Amerika fordi det ikke var arbeid å få på Karmøy. I mangelen på et lokalt teknologisk miljø trodde mange at Hydro ville hente arbeidskraft fra de andre stedene hvor de hadde aluminiumsindustri til Karmøy.

Operatøren i tappevogna suger verdifullt metall opp fra elektrolysecellene i Søderberg. Nå er den siste tappingen gjort. En epoke er over.

betydning for samfunnsutviklingen i Karmøy helt opp til våre dager. Arbeidskraften skulle skaffes lokalt. Småbrukere og fiskere, sjøfolk og drosjesjåfører skulle bli aluminiumsarbeidere. Folk ble ansatt, og for å lære ”faget” ble de sendt til aluminiumsverk i USA. I 1967 og 1968 var 75 mann i USA på opphold som kunne vare et halvt eller et år. Hvilke motiver Hydro hadde for dette valget er det ulike oppfatninger om. De som senere bygde fagforeninger ved bedriften mener Hydro for all i verden ikke ville ha Karmøybuer inn på de andre aluminiumsverkene Hydro hadde i Norge. Årsaken var at de ønsker å bygge en bedrift hvor de sentrale fagforbundene i LO ikke skulle komme inn. De som fikk opplæring i USA ble i stor grad arbeidsledere når de kom hjem. Mange av dem hadde da fått et ”amerikansk syn” på fagforeninger.

Men Hydro sa nei til å bygge en egen ”fabrikkby” slik folk kjente det fra Sauda, Odda, Årdal og Sunndal.

En annen effekt av å rekruttere lokal arbeidskraft var at Karmøy bevarte et desentralisert bosetningsmønster. Etter at sju kommuner ble slått sammen i 1965 bestemte politikerne at man skulle opprettholde tjenestetilbudet i alle deler av kommunen. Det kunne man gjøre fordi folk hadde arbeid.

Ved siden av selve beslutningen om å bygge aluminiumsverket i det hele tatt, mener mange det var dette det som har fått størst

Dermed fikk ikke Karmøy en tilsvarende sentralisering som mange andre kommuner opplevde.

Søderberg-hallene som ble åpnet i 1967 var selve hjertet i industriutviklingen på Karmøy. Det er metallverket som har forsynt pressverk og valseverk med råmetall i 42 år. Selv om det er bygget en parallell produksjonslinje som bruker moderne teknologi med forbakte anoder (prebake), ligger røttene i Søderberg. Om man skulle forestilt seg at aluminiumsindustrien ikke hadde kommet til Karmøy i 1967, hva ville da vært annerledes? Kan hende ville Åkrehamn og Kopervik vært søvnige småbyer langt mindre enn de er i dag. Muligens ville folketallet på Karmøy fortsatt vært under 30.000. Ville det globale miljøet vært bedre? Neppe. Aluminiumsbehovet hadde nok blitt dekket et annet sted. Men kanskje ikke med ren vannkraft som råstoff. Alle som har sett bilder fra 60 og 70 tallet tatt inne i Norges lengste bygninger, vet at røyken lå tjukk som et ullteppe. Hvilke helseskader Søderberg-pionerene betalte som pris får vi neppe vite. Men at faren for kols, astma og kreft var stor, behøver man ikke noen medisinsk embedseksamen for å forstå. Derfor kan man spørre – har det vært verd det? Det kommer an på øynene som ser. Men mitt svar er ja. JOBB & NÆRING

5


PORTRETTET

Fra Disney til viking Som ei fager møy fra vikingtiden poserer hun scenevandt på historiske Avaldsnes. Janet Susort er et navn du skal merke deg. Hun har noe uvestnorsk ved seg. Ikke rart, kanskje, når vi er kjent med at hun har fartet rundt i det meste av verden på jakt etter opplevelser. Ei heller når vi vet at hun er blitt ”hjernevasket” i Disneyworld. - Ja, det er helt sant.Alle som får jobb i Disneyworld blir hjernevasket. Om du er vaskehjelp eller guide; du blir sporenstreks satt på skolebenken for å lære salg og service. Du lærer å selge opplevelse. Det kommer du

6

JOBB & NÆRING

aldri over, sier hun og slår ut med armene. Det er en typisk marsdag på Nordvegen Historiesenter. Mellom tunge skyer sender en yr vårsol varmende stråler gjennom store vindusflater i historiesenteret med panoramautsikt mot det som en gang var Norges vugge. På en enkel stol foran meg, med langt, lyst hår, hvit overdel og sort bukse sitter ei jente som har påtatt seg en tung bør; hun skal få butikk ut av gammel historie.

Tekst: EGIL SEVEREIDE

Men Janet Susort er ikke skvetten av seg. Hun har bikket tretti og kan sin lekse. Universitetsutdannet i business management ved Bedfordshire University i Luton (bachelor with honours) en times kjøretur fra London, åtte års erfaring fra reiselivsbransjen med opplevelsesreiser som spesialfelt i bagasjen. Pluss ett år i USA. - Noen bad meg kikke nærmere på jobben som daglig leder i Karmøy Kulturopplevelser. Jeg ble nysgjerrig og kjente kallet. Plutselig fikk jeg lyst til å vende tilbake. Til røttene på Sør-Karmøy og en spennende jobb, forteller hun. Hun fikk jobben og flyttet fra hovedstaden


Hun lengtet tilbake, Janet Susort. Nå skal hun gjøre business av gammel historie på Avaldsnes.

til Haugalandet for ett års tid siden. Nå har hun fått seg et gammelt hus på Bakarøynå i Haugesund, et hus som visstnok skal komme fra Visnes. - Jeg kjente det på meg, det var noe historisk, spøker hun og bryter ut i en befriende latter. Utadvendt, sjarmerende, ungdommelig voksen. Hu kunne leksa si, hu dærr, konstaterer fotograf Kjell på vei ut til bilen etter endt besøk. Trøndere er lettlurte sånn. Hun må nok først bevise noe, jenta fra Sør-Karmøy. Jeg spør om hvordan navnet egentlig uttales og hun sier ”Jannet” med to n’er. Mora heter Dana og kulturopplevelsess-

jefen legger pliktskyldigst til at på søre del av øya vasser de i norskamerikanske navn. - Så det er ikke rart du spør, smiler hun unnskyldende. - Du som har vært i Disneyworld, blir det noe Vikingworld her da, prøver jeg meg og vifter mot den storslåtte naturen utenfor glassvinduene. - Du mener:Think big?, parerer hun og sier at hvis jeg har telefonnummeret til Richard Branson skal hun nok prøve. - Det er flott med store tanker.Vi må tenkte stort her på Avaldsnes, fordi vi har en fabelaktig merkevare å selge. Ikke bare her, men i hele regionen: Skudenes, Etne, Fitjar. Det er vikinghistorie over alt.

- Men jeg er ingen historiker. Jeg skal selge opplevelser. Med basis i historien skal jeg og mine kolleger sy sammen opplegg som skal tekkes barn, voksne, bedrifter, lag og foreninger.Vi har et godt utgangspunkt, men mye å jobbe med, sier hun og forteller om en usedvanlig ideriksom i miljøet. - Hva er Avaldsnes om 10 år da? Janet Susort lar blikket gli mot et solbadet Bukkøy. - Da har vi en rekonstruksjon av Kongsgården, vi har lekeland for barna, opplevelser for de voksne; et opplevelsessenter på fem språk, kommer det kvikt. - Og hvem skal finansiere dette gildet? - Det er selvfølgelig en utfordring, men det skjer virkelig positive ting her i regionen nå. Destinasjonsselskapet er en samlende arena som har trøkk på markedsføring av vikingbegrepet, det er en voksende bevissthet også i resten av reiselivet om behovet for å samle oss om en merkevare.. - Men det haster. Frankrike har allerede sin Asterix, nå vil også Istanbul lage sitt Vikingworld. Det er på tide at vi samhandler og får med oss politikere og næringslivet i felles satsing på dette feltet, sier lederen i Karmøy Kulturopplevelser, en jobb hun overtok etter Svein Jacob Steinsland. - Janet Susort har ikke angret en dag. Hun forteller at å jobbe med reiseliv er en livsstil, hun er å finne på jobb i historiesenteret, på Vikinggården eller på Visnes sent og tidlig. Og er hun ikke på jobb, tar hun gjerne fram en bok, eller legger turen innom en kafe i Haugesund. Det urbane liv gir hun ikke slipp på. - Men en ting forundrer henne litt; mangelen på lokalkunnskap hos folk her i distriktet.Vår historie burde sitte i ryggmargen, men Janet er mer enn en gang forundret over hvor mangelfull kjenskapen til vikinghistorien er hos mange haugalendinger. - Den burde gi oss stolthet, vi er de moderne vikinger. Men jo mer oppmerksomhet vi skaper rundt historiesenteret og Vikinggården, jo større vil interessen bli, tror lederen av Karmøy Kulturopplevelser. En riktig globetrotter er hun. Janet Susort har reist fra Svalbard til Brasil og sikkert hatt hundre opplevelsesreiser for grupper over hele verden, i følge egne beregninger, tatt på strak arm fra stolen i historiesenteret. Men hun har fremdeles til gode å besøke Lisboa. Og Australia kan hun spare seg for; der er det alt for mange edderkopper. Men kom med Sør Afrika, eller Maldivene. Det lokker.. - Men på Maldivene har jeg hørt at du må helst må ha med deg en mann, sier hun-og ler godt…

JOBB & NÆRING

7


Tekst og foto: EGIL SEVEREIDE

Fin tittel: Kulturfyrvokter Gunn Bente Håvardsholm vil gjøre Ryvarden mer attraktivt for næringslivet i regionen.

Kvinnen på fyret Gunn Bente Håvardsholm er klar for en ny sesong på Ryvarden Kulturfyr. Nå vil hun gjøre kulturstedet attraktivt for næringslivet. Førstkommende søndag er det klart for den første kunstutstillingen i 2009. Da stiller Mona Eckhoff Sørmo ut sine arbeider. Hun holder til i København og ble tildelt Ryvardenstipendet i 2008. Mona Eckhoff Sørmo hadde et arbeidsopphold på Ryvarden i september i fjor, og skal selv kaste glans over åpningsarrangementet palmesøndag. Der forventer kulturfyrvokter Gunn Bente Håvardsholm godt frammøte. For det er det hun betegnes: Kulturfyrvokter. En tittel som oser av tradisjon og ærbødig respekt for Ryvardens historie. Over 30.000

Fra beslutningen om å automatisere fyret med panoramautsikt mot den lunefulle Sletta ble tatt i 1984, har det vært lansert mange planer for denne fredede pletten i Sveio kommune. I dag kan kulturfyrvokteren konstatere at stedet er blitt et betydelig treffpunkt på det regionale kartet; anslagsvis 30.000 personer besøker Ryvarden hvert år. Enten for å nyte naturen, få seg en spasertur på en kurvet grusvei, nyte vafler og en kaffetår i kafeen eller bivåne akvareller eller tegninger som kunstnere stiller ut. Men kulturfyrvokteren vil videre. Første mål er få finansiert en generalplan for hele området, slik at det blir mulig å lage en helhetlig utviklingsplan for Ryvarden. I dette ligger også ønsket om å øke overnattingskapasiteten så mye at Ryvarden kan bli attraktivt for næringslivet. - Vi har en del bedrifter som legger samlingene sine her ute. Dagsarrangement der de

8

JOBB & NÆRING

får servering, eller smågrupper som overnatter. De steller seg selv, og responsen er god. Men vi har bare fem soverom, og det er for lite. Drømmen er å kunne ha mellom tyve og tretti overnattingsrom, som vi kan tilby til bedrifter som vil drive teambuilding eller holde faglige konferanser, sier Gunn Bente Håvardsholm, som mener Ryvarden er perfekt for slike evementer. - Du kommer ikke nærmere elementene enn her. Her er det flott å være om det er stille og solskinn eller full storm fra nordvest. Det er derfor kreative sjeler synes det er så fantastisk å jobbe på Ryvarden. Vær og vind og en praktfull utsikt gir en riktig ramme, sier kulturfyurvokteren og slår ut med armene. Tiltalende

I dag er det litt småruskete, men omgivelsene er like fullt tiltalende. Tunge havdønninger slår inn mot nakne svaberg, regnbygene fukter de spredte jordlappene og lager små sølepytter på gangstien mellom fyret og bygningene innenfor. Selve fyret har Gunn Bente Håvardsholm og Sveio kommune ingenting med- det er det Kystverket som eier. Men hun skulle gjerne slått kloa i det bygget også, for der ligger det utviklingsmuligheter til Ryvarden-områdets beste. - Jeg må snart ta en prat med Kystverket og se hva vi kan gjøre, sier hun bestemt. Fra sitt kontor på kommunehuset i Sveio skal hun denne sesongen ”sjefe” over et femtentalls engasjerte medarbeidere. Kun to er fast ansatt.- resten leies inn til ulike oppdrag ved kulturfyret. Gunn Bente Håvardsholm spår en interessant og travel vår, sommer og høst og håper arbeidet med generalplanen kan gjøre Sveios kanskje største fyrtårn enda mer attraktivt for folk flest og for bedriftene i Haugesund-regionen.

Dette er Ryvarden Kulturfyr Ryvarden Kulturfyr står godt planta i gammal historie. Historia om Ramnaflóke og hans reise frå Ryvarden til Island er dokumentert i Landnàmabòk frå Island. Dette gav grunnlaget for den seinare fyrhistoria. Kystverket har stadig automatisert fleire fyr som tidlegare gav arbeid til mange, og frigjer dermed samstundes familiebustadane knytt til kvart einskild fyr. For at verdfull bygningsmasse ikkje skal bli ståande tom, har dei satsa på etterbruk. Ryvarden fyr i Sveio lengst sør i Hordaland, har ved stor innsats frå Sveio kommune og andre fått nytt liv som Galleri Ryvarden eller Ryvarden Kulturfyr som det gjerne også vert kalla. Sveio kommune inngjekk i 1992 avtale med Kystverket om leige av bygningane ved Ryvarden til samfunnsmessige formål. Etter den tid har Sveio kommune hatt ansvar for drifta av kulturfyret, og vidareutvikla det med kulturelle og samfunnsmessige formål. Galleri Ryvarden vart opna av fylkesmann Håkon Randal, 1. pinsedag 1992. Den gamle, vertikaldelte fyrbetjentbustaden (frå ca. 1935) som vart fråflytta i 1984, slo opp att dørene, med nyoppussa vegger fulle av biletkunst, med solide tremøblar og ei lokkande lukt av kaffi og nysteikte vaflar. Galleriet som vert driven av Sveio kommune har sesong frå påske til jul kvart år, og har nyopna utstillingar kvar månad i sesongen. I den 17. driftsesongen kan Galleri Ryvarden slå fast at tiltaket har fått ei mottaking initiativtakarane ikkje hadde drøymt om. 30 000 – 35 000 menneske besøker staden årlig. Sveio kommune har i sin politiske struktur vurdert Ryvardenarbeidet så høgt at det i dag er skilt ut som eige føretak som står for dei strategiske vurderingar på investering og drift på konseptet. Kilde: www.ryvarden.no


)LLUSTRASJONLAYOUT/SVALD,ARSEN

ust s a n 15 ĂĽtplas b med

S G L SA

TIL g utleige aevr -o

ass

l bĂĽtp

FĂ˜RESVIK MARINA

ny smĂĽbĂĽthavn pĂĽ Bokn Bygg og kaianlegg AS har under prosjektering ny smĂĽbĂĽthavn i Føresvik. Vi har for salg 15 naust med bĂĽtplass. Hvert naust har innlagt strøm, med mulighet for innlagt vann/toalett. OmrĂĽdet har ogsĂĽ eget parkeringsomrĂĽde ved naustene. Ett av naustene har mulighet for oppdeling i mindre enheter. Kort vei til bonkringsstasjon *Ă€ÂœĂƒÂ?iÂŽĂŒÂœÂŤÂŤĂƒĂŒ>Ă€ĂŒĂŠÂŁÂ°>ÂŤĂ€ÂˆÂ?ÊÓää™ÊUĂŠÂ˜ĂŒiĂ€iĂƒĂƒiĂ€ĂŒiĂŠÂŽ>Â˜ĂŠĂŒ>ĂŠÂŽÂœÂ˜ĂŒ>ÂŽĂŒĂŠvÂœĂ€ĂŠÂ“iĂ€ĂŠÂˆÂ˜vÂœĂ€Â“>ĂƒÂ?œ˜

"YGGOG+AIANLEGG!3s"Â’NESET 4ORVATADs4LFs% POSTOLEJ BYGGOGKAIANLEGGNOsWWWBYGGOGKAIANLEGGNO

JOBB & NÆRING

9


Lavere renter har gitt folk flest mer å rutte med. Når banken har fått sitt til renter og avdrag på lån, er det mer igjen til vanlig forbruk enn det var for noen måneder siden. Så folk flest kan fristes til å spørre – Krise? – hvilken krise? Men for mange hundre familier er virkeligheten en annen. For de har fått beskjeden mange frykter. De er, eller kan bli, permittert eller sagt opp fra jobben.

Det føles som om teppet rykkes bort under deg.

Hvorfor meg? Hvorfor akkurat min arbeidsplass? Vil vi klare å sitte med huset? Hva nå?

Når jobben er i fare:

Ring til banken jo før jo heller - Folk som opplever at de blir permittert eller er i ferd med å miste jobben, reagerer forskjellig. Noen kaster seg på telefonen og ringer til banken med en gang. Andre venter lenge, og tar gjerne ikke kontakt før de er kommet i en situasjon hvor de har prøvd alle andre muligheter først. Da kan det være for sent. Det er banksjef Alf Inge Flokketvedt i Skudenes & Aakra Sparebank som sier dette til Jobb & Næring. 10

JOBB & NÆRING

Flokketvedt sier det oftest er de som har struktur og orden på tingene som tar kontakt tidligst. - Da er det da også lettest å hjelpe. Dem som venter lengst, og gjerne har prøvd å løse problemene på egenhånd ved å trekke på kredittkortet og prøve andre kostbare løsninger, er det ofte mye vanskeligere å hjelpe. Dersom inkassokravene begynner å komme før man finner ut at en trenger hjelp, kan det være for sent. Flokketvedt peker på at det ofte er mulig å finne gode løsninger som hjelper folk ut av ei knipe. Stoppe avdrag

- Om det er snakk om kortsiktige problemer løser vi det i en del tilfeller ved å stoppe

avdragene på lånene for en periode. Om banken sammen med kunden leter etter andre løsninger, så viser det seg ofte at vi finner det. Kanskje har man noe man ikke har bruk for som kan selges, slik at de faste utgiftene kan bli lettere å greie, sier han. Bli enig med banken

Har man fått problemer med å klare de faste utgiftene, er det som oftest ingen løsning å skifte bank. - Sannsynligvis er det ikke lett å få en annen bank til å ta over lån og forpliktelser. Derfor har folk har alt å tjene på å bli enige med sin egen bank om noe som vil fungere. Stengingen av Søderberg anlegget på Hydro, og konkursen i Karmsund Maritime Services rammer så mange at alle bankene, også vi,


Det er viktig å ta kontakt med banken tidlig dersom man får varsel om permitteringer eller risikerer å miste jobben. Da kan man lette hjelpe dem som får problemer, sier Alf Inge Flokketvedt i Skudenes & Aakra Sparebank.

har kunder som trenger hjelp. Og vi gjør alt for å hjelpe til. Men det er også mange ringvirkninger. Mindre bedrifter som er uprioriterte kreditorer i boet etter Karmsund Maritime, som har utført arbeid de ikke har fått oppgjør for, får neppe dekket sine krav. Vi har en del av disse også hos oss. Men selv om vi fortsatt må regne med at ledigheten kommer til å stige, er det en del positive signaler som kommer. Internasjonale banker begynner å fungere normalt igjen, og investorer har igjen begynt å bruke penger, sier Flokketvedt.

føre seg som om det ikke er noen krise. De bør bruke penger slik de ville ha gjort i normale tider. Men det er viktig å huske at slik det har vært de siste årene er ikke normalt. Alt har gått på bånn gass, og folk har rett og slett blitt fartsblinde.

Optimisme viktig

- Normalt skal det etter teorien ikke lønne seg å binde rentene. Man vil som regel alltid komme dyrere ut enn med flytende rente. Det betyr ikke at man ikke kan finne ett eller

Det er viktig å få optimismen tilbake siden mye styres av psykologi. Folk som ikke er rammet, men har normal inntekt, bør opp-

- Kommer rentene til å synke enda mer? - Jeg tror ikke vi er i bunnen ennå, men vi nærmer oss bunnen. Kan hende skal rentene ned med 0,5 til 1 prosent til. - Bør folk velge fast eller flytende rente?

Tekst og foto: ODD-ATLE URVIK

annet tidspunkt hvor det har vært billigere å fryse rentene, men det er ikke det normale. Men om folk føler at en rente på 5 % kan de greie, men ikke en særlig høyere rente, bør kanskje vurdere å binde rentene for hele eller deler av gjelda for 5 eller 10 år. Å binde renta for 3 år vil bare være å spekulere i rentenivået, og da vil de ferreste greie å slå banken. Så for de aller fleste er det bedre med flytende rente, sier Flokketvedt til Jobb & Næring.

JOBB & NÆRING

11


Enhetsleder Morten Meland t.v. og webansvarlig Idar Høviskeland Pedersen har hatt hovdeansvaret med de nye informasjonsbrosjyrene til Haugesund kommune. I tillegg har de laget nye nettsider på www.haugesund.no .

Haugesund kommune med nye nettsider og brosjyrer Folk som har jobbet i Haugesund kommune i en årrekke mener kommunen ikke har hatt noen generell brosjyre som har informert innbyggerne om kommunens tilbud overfor befolkningen. I alle fall ikke i nyere tid. Men nå kommer det. I tillegg får kommunen et nytt nettsted som skal gjøre det lettere for innbyggerne og andre å få hjelp når de trenger det.

- Det er tre måter folk kontakter Servicesenteret på. Noen kommer hit for å få hjelp, mange ringer, og stadig flere bruker internett for å få kontakt med oss. Det er ikke meningen at Servicesenteret skal drive omfattende saksbehandling, men vi skal vite en del om det aller meste. Det betyr at mange kan få hjelp her. I andre tilfeller henviser vi folk dit det er hjelp å få, sier Meland.

Tekst og foto: ODD-ATLE URVIK

Servicesenteret til kommunen er på offensiven. I snart seks år har Servicesenteret vært frontlinjen mot innbyggerne og publikum generelt. Blant de kommunale frontsoldatene er enhetsleder Morten Meland og webansvarlig Idar Høviskeland Pedersen de som i første rekke har vært involvert når nye brosjyrer er meislet ut.

- Svært mye får publikum svar på i de nye brosjyrene som er utarbeidet. Prosessen har involvert mange medarbeidere, og utformingen av tekster og innhold er gjort slik at alle skal kunne kjenne seg igjen, sier Meland og Høviskeland Pedersen.

- De nye nettsidene (www.haugesund.no) hadde premiere for et par uker siden, og nettredaktør Morten Meland sier det skal være lettere for publikum å finne de opplysningene de trenger med den nye nettstrukturen.

Morten Meland er ansvarlig redaktør på nettsidene, og skal se til at den daglige informasjonen til innbyggerne legges ut. Bidragene kommer fra mange kilder. - En ting jeg tror kommer til å slå an er at ordføreren har sin egen blogg. Det er en

12

JOBB & NÆRING

måte for den politiske ledelsen i kommunen å få kontakt med det som rører seg blant folk i byen, sier Meland. - Hva er det så som har blitt bedre med de nye tettsidene? - Det aller meste håper jeg, sier Idar Høviskeland Pedersen. - Informasjonsstrukturen er det vi har tatt utgangspunkt i, ikke så mye den organisasjonsstrukturen vi har i kommunen. For å ta et eksempel. Hvor ville du henvendt deg dersom du ville vite hvem som kunne informere deg om radon? Vi tror svært få ville vite at det er det kommunelegen som steller med. Derfor må man finne fram til svaret på en annen måte, sier Høviskeland Pedersen, som forteller at det har vært en omfattende jobb å lage nye nettsider. - Men det har vært gøy. Det at vi valgte å lage en helt ny struktur i stedet for å flikke på den gamle gjorde det til en krevende jobb. Men prosessen har forhåpentlig gjort at det blir bedre for folk flest, sier han. Og om man vil vite mer om de nye sidene, klikk deg inn og bedøm resultatet selv.


abacuskommunikasjon.no

- a flexible and reliable partner

Ung og lovende? Da har vi bruk for deg! Solstad Offshore ASA er ett av Norges ledende offshore rederier Vi har ca 1000 ansatte i aktivitet over hele verden. Vår overordnede målsetting er å operere de beste båtene med det beste mannskapet. Vi søker medarbeidere til utfordrende jobber i et internasjonalt, trivelig maritimt miljø. Også jenter oppfordres til å søke. Join “The Best Offshore Crew”, se www.solstad.no

SOLSTAD OFFSHORE ASA - P.O. BOX 13 - N-4297 SKUDENESHAVN, NORWAY - PHONE +47 52 85 65 00

www.solstad.no JOBB & NÆRING

13


For en mer fremtidsrettet skipstransport

KVOC er en teknologi utviklet av Knutsen OAS Shipping for å redusere utslipp av oljedamp ved lasting av tankskip. I løpet av 2010 vil 18 skip være utstyrt med KVOC miljøteknologi

Knutsen OAS Shipping i Haugesund spiller en nøkkelrolle i det norske oljeeventyret og er et av Norges største og mest fremgangsrike rederier. Vår flåte består av 39 høyt spesialiserte skip for frakt av olje, gass (LNG) og produkt/kjemikalier, samt 11 nye skip i bestilling. Våre nær 1300 medarbeidere på sjø og land innehar kunnskap, kompetanse og erfaring som gir effektive operasjoner og bringer oss i front i utviklingen av ny teknologi. Hensynet til helse, miljø og sikkerhet går foran i alt vi gjør.

Ic[ZWikdZ[j*&"++(/>Wk][ikdZ#DEHM7O#jb\$!*-+(-&*&&&#mmm$adkji[deWi$Yec


JOBBFRUKT

Ti p s o s s om noen som fortjener e n Fr u k t k o r g : j n @ d h r. n o

StĂĽr bak en filmby i utvikling Kinosjef i Haugesund gjennom 16 ĂĽr, Grethe Grinde, etterlater seg en filmby i stor utvikling nĂĽr hun nĂĽ trapper ned og gĂĽr over i stillingen som programsjef.

Grethe Grinde trapper ned etter over 16 ĂĽr som kinosjef.

Tekst: CHRISTINE MYSEN

    Den 1. august er datoen da Grethe Grinde ikke lenger leder Haugesundskinoen, men blir den som fronter Edda kinos filmprogram. - Jeg gür inn i den nyopprettede deltidsstillingen som programsjef, samtidig som jeg blir 50 prosent AFP - pensjonist, forteller hun med et smil. Grethe Grinde har vÌrt ansatt i kulturetaten siden 1983, men ifølge henne selv var det tilfeldighetene som brakte henne ned i sjefsstolen pü Edda Kino i 1993.

         

  

       

         

   

      

 

              

6ILEVERER400KURVERPĂŒ(AUGALANDET HVERUKE

 

)NDUSTRIPARTNER+ARMÂ’Y!3 TELEFON EPOSTJOBBFRUKT IPKNO WWWIPKNO

Kulturentusiasten har trivdes godt, og pü 16 ür er det mye som har mye skjedd: Utbygging av Edda 5, renovering, opprustning til digitallyd, og ikke minst en digitaliseringsprosess som allerede er godt i gang. I tillegg har hun videreutviklet filmkulturen i byen. 200 000 mennesker besøker hvert ür Edda kino, med et filmutvalg som kan sammenlignes med Oslo.

JOBB & NÆRING

15


Stinn brakke i Maritim. Tilbakemeldingene fra årets konferanse er svært positive.

Sterk score for Haugalandskonferansen Meget bra. Beste konferanse i Rogaland! Beste Haugalandskonferanse eg har vore på. Ble oppglødd! Bare MÅ være der!

Tilbakemeldingene fra årets Haugalandskonferanse er gjennomgående svært gode. Samtlige av de 158 deltakerne som tok seg tid til å levere inn evalueringsskjemaet gir karakteren ”Meget bra” eller ”Bra” når de blir bedt om å svare på om forventningene til konferansen ble innfridd. Hele 67 prosent svarte ”Meget bra”.Konferansen var overtegnet og 360 personer deltok.Knapt halvparten av dem besvarte evalueringsskjemaet, og 97 prosent av dem var enten meget bra eller bra tilfreds med forhåndsinformasjon og innbydelse til konferansen.

Tekst: EGIL SEVEREIDE

Når det gjelder valg av tema, scorer årets konferanse, den 21. i rekken, også svært høyt. 71.5 prosent mener tema var meget bra, mens 25.3 prosent mente det var bra.

16

JOBB & NÆRING

Pellegrino Riccardi skrek, men fikk latteren til å ljome i salen. Fikk høyest score for sitt foredrag om kulturforståelse.

Av foredragsholderne var det Pellegrino Riccardi som scoret høyest. 89.9 prosent mente kulturforskeren var meget bra, mens 81.0 prosent mente fremtidsforsker Jepsen Bo Jensen fra Danmark holdet et meget bra innlegg. Alle foredragsholderne fikk mer enn 60 prosent score som ”Meget bra” eller ”Bra”. 70 prosent av årets deltakere har aldri tidligere deltatt på en Haugalands-konferanse. 92 prosent av dem kan tenke seg å

delta på neste års konferanse. Ingen tok skrekken. 86 prosent av deltakerne svarte enten ”Meget bra” eller ”Bra” på spørsmålet om hva de syntes om utstillingen. Når det gjelder konkrete tilbakemeldinger av negativ art, gjaldt det først og fremst dårlig tid til å besøke stands, at det kunne vært flere kvinnelige foredragsholdere samt at en del ikke fikk innbydelse.


Bemanning

Engineering

Kompetansepartneren Manpower Professional Engineering, en del av Manpowergruppen, er et av Norges ledende selskaper innen utførende konsulenttjenester. Våre produkter er utleie, rådgivning og prosjektrekruttering innen multidisipline ingeniør-, konstruksjon- og tegnetjenester samt prosjektadministrative tjenester. Vår brede og varierte erfaring gjør at vi kan operere som en kompetansepartner i markedet, både overfor kunde og våre konsulenter innen følgende fagområder: • Mekanisk: Rør, Stål, Struktur, Maskin • Elektro/Automasjon: Elkraft, Instrument, Automasjon, Elektronikk, Telekommunikasjon, Elektroteknikk, teknisk IT • Bygg/Anlegg: Bygg, Anlegg, Arkitekt, Kart/GIS, VA/VAR, VVS • Skip/Marine: Prosess, HVAC • Prosjektledelse: Planlegging, Kontrakt, Innkjøp/logistikk, QA/HMS, Dokumentkontroll Manpower Bemanning: • Carina Ringen – 974 19 520 • Svanhild Nordbjørn – 977 90 241 • Gunnar Sivertsen – 932 85 776 www.manpower.no

Manpower Professional Engineering: • John-Steinar Pedersen – 909 41 939 • Pål Danielsen – 957 75 500 www.mppe.no

Personmarked - Næringsliv Haugesund Sparebank er en kundeorientert, selvstendig sparebank med lokal forankring Lokal kompetanse – Lokal kompetanse og korte beslutningsveier særpreger oss. Dette gir deg som kunde ekstra trygghet. Full service bank – Haugesund Sparebank er samtidig en fullservice-bank, noe som betyr at vi tilbyr alle de banktjenester kundene har behov for. Sammen med våre samarbeidspartnere kan vi tilby forsikringsprodukter - eiendomsomsetning pensjonsforsikring og fondssparing. Kontakt oss – Du kan kontakte oss på telefon 03240 eller via e-post til post@haugesund-sparebank.no. På vår hjemmeside holder vi deg orientert om våre priser og hva som er aktuelt i banken til enhver tid: www.haugesund-sparebank.no.

JOBB & NÆRING

17


MARITIMT Av Sverre Meling jr. Daglig leder, Maritimt Forum

Det spiller en rolle Den gode barndommen er tillitsfull. Mor og far ordner opp. Den gode ungdommen er tillitsfull. De voksne ordner opp. Den tidlige voksenalderen er tillitsfull. Jens Stoltenberg eller Barak Obama ordner opp. Men før eller siden blir du konfrontert med virkeligheten. Du må selv ordne opp. Da er det godt å leve i et representativt demokrati. For du kan ikke ordne opp alene. Du må velge politikere som evner å ordne opp på dine vegne, men er du virkelig blitt voksen, gir du dem en betinget tillitt. For det betyr noe hva politikerne faktisk foretar seg. I det små som i det store. Og det betyr noe at de faktisk kjenner din virkelighet. Når det er stortingsvalg, har dette blant annet med geografisk tilhørighet å gjøre. Det maritime miljøet på Haugalandet og i Sunnhordland hadde vært fattigere uten dyktige stortingsrepresentanter fra lokalmiljøet. Det har historien vist. La meg ta noen eksempler: 1. Etter den annen verdenskrig var det et sterkt ønske i næringslivet i Haugesund om få et Handelsgymnas. Våren 1946 vedtok også formannskapet enstemmig at et kommunalt Handelsgymnas skulle etableres, Stortingsrepresentant Geirmen til alles forbaus- mund Ihle (AP) spilte en rolle else ville ikke Han- for etableringen av den maritime høyskolen. delsdepartementet godkjenne planene. Da var stortingsrepresentant Carl J. Westerlund fra Arbeiderpartiet god å ha. Sannsynligvis overtalte han statsråden fra samme parti til å snu. Allerede den 12. juli innløp en midlertidig godkjennelse.

18

JOBB & NÆRING

2. Den 22. mai 1978 ble det fattet vedtak i Stortinget om at Haugesund skulle få en av de maritime høyskolene som skulle etableres. Som i saken om Handelsgymnaset, var det lokale engasjementet selvsagt viktig, men uten en talsperson på Stortinget, ville utfallet gjerne blitt negativt. Sett fra mitt ståsted, holdt Geirmund Ihle (AP) et av sine viktigste innlegg fra Stortingets talerstol den 22. mai 1978. 3. Det samme kan sies om utflyttingen av Sjøfartsdirektoratet. Det lokale engasjementet var viktig, men vi må ikke glemme at stortingsrepresentant Inger Stolt-Nielsen (H) foreslo flytting til Stortingsrepresentant Finn Haugesund allerede Martin Vallersnes spilte en da hun var reprerolle for etableringen av Sjø- sentant og at Finn fartsdirektoratet. Martin Vallersnes (H) var i samme parti som ”utflyttingsminister” Victor Norman da han arbeidet med stortingsmeldingen høsten 2002. For øvrig er spørsmålet om hvem som har æren for hva i forbindelse med Sjøfartsdirektoratets etablering i Haugesund en doktoravhandling i statsvitenskap verdig. Her skal vi nøye oss med å takke de lokale stortingsrepresentantene våre for vel utført arbeid! 4. Samme våren som Stortinget diskuterte utflyttingen av statlige tilsyn fra Oslo, la Olav Akselsen og tre andre stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet frem et privat lovforslag om nettolønn i offshoreflåten. Det skjedde den 27. februar 2003, og i juni 2003 kom nettolønnen på plass i revidert nasjonalbudsjett. Etter den tid ble det fart i rekrutteringen av ungdom til en maritim karriere. Sett fra mitt ståsted, er Akselsens private lovforslag noe av det viktigste han har gjort på Stortinget.

Stortingsrepresentant Olav Akselsen (AP) spilte en rolle for etableringen av nettolønnsordningen. Nå skal han overta som director i Sjøfartsdirektoratet.

Listen kunne ha vært lengre, og flere navn nevnt, men det er ikke poenget. Poenget er at vi trenger gode talspersoner på Stortinget for å utvikle regionen vår, og en ting til: Vi må selv ta et ansvar for å bygge dem opp. Dess større politikerforakten blir, og dess færre som søker en politisk karriere, dess mer makt får lobbyorganisasjoner som for eksempel Maritimt Forum. Jo da, vi skal kun gi stortingsrepresentantene våre en betinget tillitt, selvsagt skal vi det, for vi skal forvente resultater, men vi skal respektere dem for at de tar samfunnsansvar og gi dem status deretter. Som barndommen, er også den gode alderdommen tillitsfull. Ved vaktskiftet overlates roret til noen som har vist seg tilliten verdig. Dette står valget ditt om.


Kjenner du noen som har begynt i ny jobb?

NYTT OM NAVN

Jobb & Næring vil gjerne presentere folk som har fått ny jobb. Vi ber om digitalt bilde og navn, stilling, alder og eventuelt hvor vedkommende har vært før. Tjenesten er gratis. Bidrag kan sendes til:

jn@dhr.no

Øyvind Vormedal

Sanita Sidhu

Andrew Walls

Rune Hobbesland

Martin Fauskanger

Nå: Overingeniør lasteskipsavdelingen, Sjøfartsdirektoratet

Nå: Førstekonsulent arkiv/fellestjenester, Sjøfartsdirektoratet

Nå: Førstekonsulent arkiv/fellestjenester, Sjøfartsdirektoratet

Nå: Senior kunderådgiver i Gjensidige Haugesund.

Nå: Kunderådgiver i Gjensidige Haugesund

Før: Senioringeniør, Statoil Hydro

Før: Kontorassistent seksjon for fagopplæring, Rogaland fylkesskommune

Før: Rådgiver filmarkivet, Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana

Før: Bank og Forsikringsrådgiver i Storebrand Haugesund.

Før: Sykepleier i Helse Fonna.

Janne Aksdal

Lena Ommundsen

Aud Storesund

Ingelin H. Albrigsten

Ann Terese Skogli

Nå: Kunderådgiver i Gjensidige Haugesund.

Nå: Kunderådgiver i Gjensidige Haugesund. Før: Student ved Høgskolen Stord/Haugesund (økonomi / administrasjon).

Nå: Selger butikk, Byggmakker Haugesund.

Nå: Selger butikk, Byggmakker Haugesund.

Nå: Selger butikk, Byggmakker Haugesund.

Før: Vert, Kulturvarden Kulturfyr.

Før: Selger, Europris Pluss.

Før: Selger, Vabene Kjøkken og Bad.

Før: Salgsmedarbeider i Brilleland.

JOBB & NÆRING

19


HMS Astrid Grimstvedt, Coach, Haugaland HMS:

Nedbemanninger, kan vi ruste oss for det? Når de usikre tidene innhenter oss, og nedbemanning blir en realitet i den bedriften du selv jobber i, vil det fort både rive og slite i vårt indre. De ytre tingene er viktige, men her skal vi se litt på de indre reaksjonene. For å komme best mulig gjennom prosessen, kan det være til nytte å gjøre litt bevisst sortering i grunnlaget for vår opplevelse av situasjonen.

Når identiteten ligger i jobben Mange vil føle en oppsigelse som en avvisning av hele det mennesket en er, og alt en står for. Jobben er en stor del av livet. For mange er det den arenaen der du utfolder deg, der du henter resultater og bekreftelse. Jobben er den arenaen mange opplever å mestre best av alt. Når den forsvinner, føles det som om hele grunnen faller ut og du blir kastet ut i en situasjon du ikke tror du kjenner, ikke mestrer og alt det som har vært deg forsvinner! Et aktuelt spørsmål kan være: Hvem er du i jobben din? Hvilke sider av deg selv er det du har spilt ut og fått bekreftet i jobben? Hvilke sider av deg selv er det du har brukt for å oppnå resultater i denne jobben? Hvilke verdier er det knyttet opp mot? Hvilke verdier er det du har søkt å leve i pakt med på denne måten? Det neste spørsmålet er: Hvilke andre måter kan du bruke disse sidene ved deg selv på? Verdiene våre definerer oss i det indre, slik nesen, munnen og øynene våre definerer ansiktet vårt i det ytre. Ved å tydeliggjøre identiteten gjennom verdiene, kan vi lettere skille identitetsfølelsen fra jobben. Når jobben bare er en arena der vi har spilt ut våre talenter, blir det lettere å gå fra jobben som et helt menneske. Jeg er meg også uten denne konkrete jobben! Jeg er meg også på neste arbeidsplass, og til og med uten jobb en stund.

Andres beslutninger og våre følelser Når produksjonen reduseres, forsvinner både produksjonsarbeidere og mellomledere. Å redusere stabsfunksjonene skjer fort. Mange mennesker som har utført godt og gavnlig arbeid vil oppleve å bli oppsagt i disse tider. Det er naturlig å føle seg sviktet og avvist når oppsigelsen kommer. Vi kan også føle oss urettferdig behandlet. Hvorfor akkurat meg? Ser de ikke hvor viktig jeg er for virksomheten? Liker de meg ikke? Hva med alt det jeg har ofret? Er ikke det verdt noe? Er ikke jeg verdt noe? Her kan det være nyttig å sortere litt i hva beslutningen egentlig sier, og hvilke følelser det har gitt hos den enkelte. Når vi ser dette fra utsiden, er det enkelt. For den som er oppe i det,

20

JOBB & NÆRING

er det ikke like enkelt. Sorteringen kan bli slik: Det lederne og tillitsvalgte gjør, er å bestemme hvordan organisasjonen skal se ut i framtiden. Samtidig bestemmer de hvem som skal sies opp. De har ikke bestemt hva den enkelte skal føle i den forbindelse. Følelsene oppstår hos oss selv. Det er ikke en rettlinjet sammenheng mellom det som blir gjort og de følelsene som oppstår hos den enkelte. I hvert enkelt tilfelle er det vi selv som har nøkkelen til hva vi skal føle. Andre kan gjennom sine valg bestemme noe om hva vi skal utsettes for. Men de kan ikke bestemme hva vi skal føle. Det er det bare vi selv som kan avgjøre hvilke følelser som får lov til å dominere oss. Hvor urettferdig det enn oppleves, så må den enkelte selv ta ansvar for sine følelser, også ved oppsigelse.

Sorg I det ytre er tap av jobb viktig, bl.a fordi det er avgjørende for økonomien vår. I det indre kan det å miste jobben være som å miste et familiemedlem eller en nær venn. Så viktig som vi har latt jobben få bli for oss, kan det være selve fundamentet som utfordres, og selvfølgelig er det sterke følelsene som kommer i spill. Dette tapet blir også gjerne som en sorgprosess, som går gjennom flere faser: Fornekting, sorg, nyorientering og til slutt planlegging og handling. I starten er det naturlig å tenke at ”dette gjelder ikke meg. De kan jo ikke klare seg uten akkurat meg!” I denne fasen har vi lett for å la være å ta innover oss informasjonen som blir gitt. ”Det gjelder jo ikke meg likevel!” Når vi likevel opplever at de velger oppsigelse av akkurat meg, kommer sorgen. Sorgen over tapet av jobb, kolleger, fellesskap, inntekt, status, meningsfylthet etc. Sorgen krever sin plass. Dette fasen tar gjerne 1-7 dager. I en normal prosess vokser nyorienteringen fram etter hvert. Når den som er oppsagt kommer til dette stadiet, er gjerne lederne langt inne i planlegging og gjennomføring av neste fase. De har jo startet sin prosess mye tidligere,

og forberedt sine utspill overfor de som skal sies opp. De har gjerne gitt masse informasjon underveis, og vet med seg selv at de faktisk har sagt og skrevet de vesentlige tingene. Men de som har vært i fornektings- og sorgfasen har kanskje ikke fått med seg så mye av det. De må leite opp igjen informasjon som har vært gitt tidligere. Derfor er det så viktig at informasjon gis både skriftlig og muntlig, og gjerne at det gjentas flere ganger for å fange opp mennesker i forskjellige faser. Sorgen blant dem som blir igjen og mister kolleger og gode fellesskap, er også verd å tenke på.

Hva vil jeg gjøre nå? Selv når tankene om at det er ”urettferdig at dette rammer meg”, og ”dette fortjener jeg ikke” holder oss fast, finnes det et alternativ. Vi har alltid muligheten til å tenke: ”Dette er situasjonen jeg er i nå. Hva vil jeg gjøre fra dette ståstedet?” Da er vi klare for ny planlegging og handling. Det kan være enklere å bli åpen for nye muligheter hvis en bevisst er klar over egne følelser.

Å bli handlekraftig fordi en MÅ. Men utfordringer av denne sorten er jo ikke bare negativt. De fleste av oss har opplevd at vi klarte å mobilisere krefter i vanskelige situasjoner, kanskje til og med uante krefter. Mange kan trenge det nå. Jeg har selv opplevd å miste 40% av omsetningen på en måneds varsel. Da var det bare å ta fatt på nedbemanning fortere enn svint. Det er mange ledere som akkurat nå kan trenge å trekke opp de skjulte kreftene for å klare å gjennomføre nødvendige nedskjæringer. Situasjonen er svært krevende for dem som skal gjennomføre nedskjæringene også, ikke bare for dem som får oppsigelse. Mange ledere må nå ta større hensyn til virksomheten enn til den enkelte ansatte. Det kan være smertefullt.


Vi gratulerer Haugesund og Tysvær kommune med nye, flotte og brukervennlige nettsider! Den nye løsningen tilbyr funksjonalitet og tjenester som vil forenkle dialogen med deg som innbygger. Takk for at vi fikk lov til å være kommunenes utviklingspartner i denne spennende satsingen! Bouvet i Haugesund har utviklet seg til å bli en foretrukket leverandør av IT-tjenester i Haugesund og omegn. Eksempler på fornøyde kunder er: Hydro Aluminium, Sjøfartsdirektoratet, Aibel, StatoilHydro, Gassco, Haugesund Kommune, Tysvær Kommune og Haugaland Kraft. www.bouvet.no

Bouvet ASA er et skandinavisk konsulentselskap som leverer utviklings- og rådgivningstjenester. Vi har i underkant av 500 ansatte fordelt på 9 kontorer i Norge og Sverige. Vi leverer tjenester innen portaler, systemutvikling, systemintegrasjon, applikasjonsforvaltning, SAP, Business Intellingence og kurs. Bouvets kunder er blant Norges største innen privat og offentlig sektor.

JOBB & NÆRING

21


Nytt næringsbygg Kopervik Næringspark, Bygnes

1.etg

Vi har 3 utleieseksjoner ledige for innflytting høsten 2009.

484 m²

383 m²

Seksjon 1 i 1. etasje har et utleieareal på 484m2. Dette egner seg som utstilling, utsalg eller evt. kontor. Seksjon 2 i 1. etasje har et utleieareal på 383m2. Dette egner seg godt som utstilling, utsalg eller evt. kontor. Her kan egen inngang etableres. Seksjon 2 i 2. etasje har et utleieareal på 383m2 som egner som utstilling eller kontor. Seksjon 1 i 2. etasje er utleid til kontorvirksomhet.

Seksjon 2 Seksjon Se eksjon 1

• Fullt opparbeidet utearealer med god parkering • Fornuftig leiepris pr m2 / år etter avtale. Strøm over egen måler for hver leieseksjon. Ventilasjon: felles agregat pr etg med andel av dette.

2.etg

• Alle leieseksjonene kan innredes etter eget ønske ved inngåelse av langsiktig leieavtale. • Lokalene kan leies enten ferdig innredet eller “brutto” der leietaker selv bekoster innredningen. id

383 m²

le

Ut

• Begge utleieseksjonene i 1. etasje er tilrettelagt for ev. vareport i bakkant i en av vindusfeltene (bredde 2500mm). • Attraktivt område • Sentralt i forhold til veisystemer spesielt når T-forbindelsen er ferdigstilt.

Seksjon 2 Seksjon Se eksjon 1

• Bygget er bygget for å få et tiltrekkende ytre, med tiltalende kvalitet på fasader og uteområder. • Heis blir etablert for adkomst 2. etg.

Calluna Eiendom AS Postboks 1263, 5508 Karmsund Telefon: 52 84 44 00 - Mob: 901 78 591 Faks: 52 84 44 01 - post@callunaeiendom.no

22

JOBB & NÆRING


Når gang- og sykkelstien på Veaslettå er ferdig i juni er det sammenhengende stinett og fortau for gående og syklende mellom Kopervik og Åkrehamn. Sykkelstien blir fysisk sperret for biler slik at ingen skal la seg friste til å forsøke å slippe unna bomstasjonen på Brekketoppen.

Sammenhengende gang- og sykkelsti Kopervik-Åkrehamn Før sommerferien skal det være mulig å sykle på sammenhengende gang- og sykkelstier eller fortau mellom Kopervik og Åkrehamn. Det er strekningen mellom Brekkekrysset og Veakrossen som har manglet, men Risa AS er i full gang med å legge denne kilometeren.

Også helt sør i kommunen bygges det gangog sykkelsti. Det er en 500 meter lang strekning mellom Skudenes og Falnes som vil øke trafikksikkerheten for syklister og gående. Samtidig med byggingen av sykkel- og gangstiene blir det også lagt kabler, blant annet for bredbånd og kabel-TV. Dersom noen har passert bomstasjonen på Brekketoppen, og tenkt tanken at man kan

ROGALAND går nye veier

spare bompenger ved å kjøre på gang- og sykkelstien som bygges, kan de glemme den tanken. Det blir bom inn til sykkelstien slik at bilistene holder seg på rette siden av gjerdet.

Tekst og foto: ODD-ATLE URVIK

Gode konflikter Konflikter må ikke være ødeleggende. Konflikter kan også inspirere folk til å gjøre en bedre jobb, viser studie.

sation Psychometrics Canada har gjennomført blant 350 profesjonelle personalmedarbeidere.

er, mens fire av ti argumenterte for at konflikter økte teamytelsen. Nesten en tredjedel mente konflikter var bra for motivasjonen.

Når konflikter håndteres godt kan de bidra til bedre løsninger, innovasjon, økt motivasjon og andre fordeler på arbeidsplassen. Det viser en kanadisk studie Edmonton organi-

Over tre fjerdedeler av de spurte mente at konflikter kunne føre til bedre forståelse av andre. Over halvparten sa at konflikter ga bedre løsninger på problemer og utfordring-

I overkant av en femtedel av de spurte mente at konflikter til tider også kunne drive innovasjoner fremover, skriver det britiske nettstedet Management-Issues. JOBB & NÆRING

23


Haugesundregionens Næringsforening (HN)ʍœLLiÀÊvœÀÊ}œ`iÊÀ>““iۈŽFÀÊvœÀʘCÀˆ˜}ψÛiÌʜ}ÊvœÀÊÕÌۈŽˆ˜}Ê>ÛÊÀi}ˆœ˜i˜ÊUÊ6ˆÊiÀÊ«>À>«ÞœÀ}>˜ˆÃ>͜˜i˜ÊvœÀʘCÀˆ˜}ψÛiÌʜ}ÊLi`ÀˆvÌi˜iÃÊÌ>iÀ©ÀʜÛiÀvœÀʜvvi˜Ìˆ}…iÌi˜ÊUÊ6ˆÊœLLiÀÊvœÀÊFÊLi`ÀiʘCÀˆ˜}ψÛiÌÃʜ“`©““iÊUÊ6ˆÊÎ>«iÀʓ©Ìi«>ÃÃiÀ œ}ÊLÞ}}iÀʘiÌÌÛiÀŽÊ«FÊÌÛiÀÃÊ>ÛÊLÀ>˜ÃiÀÊUÊ6ˆÊ…i«iÀʓi`i“ÃLi`ÀˆvÌiÀÊܓÊÃÌ©ÌiÀÊ«FÊÛ>˜ÃŽiÀʈʜvvi˜Ìˆ}ÊLÞÀFŽÀ>̈ÊUÊ6ˆÊiÀÊiˆ`Ê>ÛʜÛiÀÊÓääÊÃ̜Ài]Ê Ã“Fʜ}ʓiœ“Ã̜ÀiÊLi`ÀˆvÌiÀÊÃ>“ÌÊ£™ÊœÀ}>˜ˆÃ>͜˜iÀʈÊÀi}ˆœ˜i˜ÊUÊ6ˆÊÌÀi˜}iÀÊyiÀiʓi`i““iÀÊvœÀÊFÊLˆÊi˜`>ÊÃÌiÀŽiÀiÊUÊ6ˆÊۈÊۈ`iÀi‡Ê̈ÊLi`Àˆv̇ i˜iÃʜ}ÊÀi}ˆœ˜i˜ÃÊLiÃÌiÊU Vi bygger regionen

Hovedsamarbeidspartner:

Partnere:

Sponsorer:

I midten, adm. dir i Haugesundregionens Næringsforening, Egil Severeide, flankert av (t.v.)adm.dir. Frank Vikingstad i Sysco og avd. banksjef Jarle Haug Pettersen, Nordea, som begge er HNs partnere. Bak adm.dir. Olav Linga, Haugaland Kraft, som er HNs hovedsamarbeidspartner.

Vi bygger regionen webside: www.hninfo.no, e-post: post@hninfo.no, telefon: 52 01 08 40


SYNSPUNKT

NYTT FRA NAV Av Aase Soland Bjelland – Haugaland Vekst

Viktig å synliggjøre bedriften Synliggjøring av bedriften, er det viktigste for bedriftene når det er snakk om samarbeid med ungdomsskole. Andre faktorer som scorer høyt er: ønske om å vise fag/yrke FØR elevene velger videregående skole, ta samfunnsansvar og ikke minst langsiktig rekruttering! I forbindelse med at faget Utdanningsvalg er blitt obligatorisk høsten 2008, er bedrifter, elever og ansatte i ungdomsskole og i videregående skole blitt spurt om sine erfaringer så langt. Målet med Utdanningsvalg er at elevene skal ta mer kunnskapsbaserte valg av utdanning og yrke! Kunnskapen skal de få gjennom praktisk utprøving. Bedriftene sier i undersøkelsen at de ønsker å være på banen når det er snakk om yrkes- og utdanningsveiledning for ungdommene i regionen. Utdanningen av dagens ungdommer går sin gang, under finanskrisen og i gode tider. Det er flere år til dagens ungdomsskoleelever kjemper om lærlingekontrakter eller studieplass. Det er nå vi sikrer fremtidig rekruttering! Bedriftene kjenner ikke nok til nye muligheter de har for å synliggjøre seg overfor regionens elever! En ungdomsskoleelev skal i 9.klasse ha en periode undervisning i videregående skole innen valg utdanningsprogram og 3 jobb-dager innen et yrke med tilknytning til samme utdanningsprogram. Dette gjentas i 10.klasse – men da innen et annet utdanningsprogram. Det er nylig kommet på plass en database for Haugalandet, hvor bedrifter inviteres til å legge ut sin kontaktinformasjon og/eller lyse ut konkrete 3-dagers elevstillinger som elevene kan søke. Databasen er unik for vår region, og er finansiert bl.a. gjennom RUP-midler fra Rogaland fylkeskommune. Systemet er gratis å benytte. Bedriftene kan få hjelp til å legge ut aktuell informasjon eller de kan gjøre dette selv når bruker er opprettet. Målet er at samarbeid skole – arbeidsliv skal være best mulig, og settes inn i et forutsigbart og fleksibelt system. Elevene skal lettere få oversikt over bedrifter, bransje og yrkesmuligheter i lokalt arbeidsliv, og finne frem til aktuelle arbeidsplasser for sine jobb-dager, og bedriftene gia mulighet til å treffe elever tidlig og synliggjøre deg overfor disse. Haugalandet Skole – Arbeidsliv (HSA) er regionens brobygger mellom skole og arbeidsliv, og koordinator for faget Utdanningsvalg, og er organisert under Haugaland Vekst IKS. 7 kommuner står bak HSA – Vindafjord, Utsira,Tysvær, Bokn, Sveio, Haugesund og Karmøy. Det foregår mange aktiviteter i regi av HSA med samarbeidspartnere, bl.a. interessestyrte bedriftsbesøk hvor elever får yrkesorientering i bedrift, yrkesmesse i Håvikhallen, bedriftsbesøk for rådgivere og lærere, gründercamp og ikke minst det som er innført med faget utdanningsvalg. Les mer på www.skoleogarbeidsliv.com !

Merethe Prytz Haftorsen , Leder, NAV Marked Nord-Rogaland

Hvordan nå opp i kampen om jobbintervjuet Ledigheten øker og kampen om de ledige stillingene tilspisser seg. Ved utgangen av februar var det registrert 494 arbeidsledige i Haugesund og 495 i Karmøy. NAV registrer nå at ledigheten øker i raskt tempo. Ledigheten har økt mest innen bransjer som Industri og Bygg og anlegg. Det er i hovedsak ufaglært arbeidskraft som nå melder seg hos NAV. I Rogaland var det i februar utlyst 3259 stillinger. Dette betyr at det fortsatt er mange ledige stillinger å søke på. Nedenfor får du noen nyttige tips om hvordan du kan nå opp i kampen om jobbintervjuet. Skreddersy din CV I utvelgelsesprosessen er det mange arbeidsgiver som starter med å lese CV-en. Dersom utdanning og erfaring ikke er relevant er det heller ikke hensiktsmessig å bruke tid på søknaden, sier en del arbeidsgivere som NAV har vært i kontakt med. En CV fungerer som et tilleggsdokument for søknaden og skal gi en kronologisk oversikt over din formal og realkompetanse. Den skal være kort (helst ikke overstige to sider) og gi en stikkordsmessig oversikt over din samlede kompetanse. Det er vanlig å ha med personalia, utdanning, arbeidserfaring, organisasjonsvirksomhet, verv, frivillig arbeid, språkkunnskaper, it-kunnskaper og aktuelle referanser. Når du begynner arbeidet med CV-en bør du tenke nøye gjennom hvilken informasjon arbeidsgiver har behov for. Du bør tilpasse CV-en til hver enkelt stilling du søker. Tenk nøye igjennom hva av din kompetanse som er mest relevant for stillingen. Hva skal stå først? Har du vært mange år i arbeidslivet er det ofte naturlig å starte med arbeiderfaring etter personalia. Unngå internspråk og forkortelser. Det er viktig at du i stikkordsform gjør rede for hvilke arbeidsoppgaver og ansvarsområder du har hatt i de forskjellige stillingene. Det er hvilken erfaring du har som er interessant for arbeidsgiver. Derfor kan du også sjonglere med hvilke punkter som skal komme først på CV. I enkelte tilfeller kan også kurs du har tatt gjennom jobben være mer relevante og interessante for en arbeidsgivere enn utdanning som ble gjennomført langt tilbake i tid. Dette må du ta stilling til i forhold til hver enkelt jobb du søker. Det kan være svært nyttig å ha stillingsannonsen foran seg når du setter opp CV-en. Er du nyutdannet er det ofte mest relevant å starte med utdanning etter personalia. Mange fag, titler og utdanningskoder er fremmede for arbeidsgivere. Det krever derfor at du forklarer og oversetter innholdet i utdanningen din til et språk som utenforstående forstår. Vis at du har et bevisst forhold til din kompetanse Å sette opp en god CV er omfattende og krevende. Likevel bør det gjøres for hver ny jobb du søker. En godt utarbeidet CV vil gjøre deg mer attraktiv. Videre signaliserer det at du har et bevist forhold til din kompetanse og hvordan denne kan komme tilnytte i jobben. CV-en er et godt utgangspunkt for å skrive søknadsbrevet, som sammen med CV-en er inngangsbilletten til et jobbintervju. En god CV og søknad kombinert med høy aktivitet gir raskest resultat. Lykke til! JOBB & NÆRING

25


På kryss & tvers Uopplagt

Bespisning

Samt

Avis

Sindighet

Plaggdel Vind

Dyr

Prestert

Prest

Morallære

Rekker

Pynting

Følelsesladd

FAVORITTEN

Kryssordverkstedet nr 30

Fille Sønn

Bearbeide Like

Greie Korrigere

Overhode Bøyd

Alder

Stat Neste

Asiatisk Selskap

Krev! (foreldet)

Dyr

Hellig

Plante

Fungerer

Fragmenter Omdømme

Tettemiddel Parti 1 Forbilde

1

Hege Skogland Mokleiv, 39, daglig leder for familiebedriften Haugesund Kjølelager (som for øvrig er i ferd med å skifte navn til Permanor). Gift med Dagfinn, mamma til Marte (17) og Dag (12).

Navn

Trofast

Utstøter Via

Avgrunn

Pron. (nyn.)

Dyr 2

Plaget

2

Skredder

Heder

Prep.

Mål

Erfaringslære

Arte

Idrettsskade

FAVORITTEGENSKAPER: Mot, engasjement og sosialt ansvar.

Lever

Byrde

Nab. Uro

Mynt

Skrøpelig

Mynt

Valgt Nevne 3 Engstelse

Plass.

3

Brutal

FAVORITTLEDER: En kvinnelig lærer jeg var så heldig å ha på Haraldsvang Ungdomsskole. Hun utøvde fantastisk lederskap i klasserommet og lærte meg mye om hvor viktig det er å ta ansvar for å påvirke vår egen fremtid. En dame som gjorde en forskjell for mennesker rundt seg hver eneste dag.

Pine

Lever

Flatemål

StedSSte Stedfortrederen

Eplespiser

Verktøy Bruk

Betrakter

Hvilte

Like

Kjærlig

Seilvind Plante

Yrke

Fisk

T o

Formalitet

Dum

Dyret

FAVORITTPOLITIKER: Det må bli Gro Harlem Brundtland. Ikke nødvendigvis for hennes partipolitiske standpunkter, men for at hun var en banebryter som kvinnelig statsminister. Hun har vist vei for kvinner i både statsog næringslivsledelse, og skapte nye holdninger for oss som fulgte hennes karriere som unge voksne.

Dessert 4

Verksted

4

Bety Forspilt Inventaret

Vrimle Pron. (nyn.)

Solo 5

Forbrukerrettigheten

Horde

Lever

5

Kulde Bergspissene

Haste Bokstav Prep.

Selvet

By

Yrer

Troskyldig

Tre

FAVORITTHOBBY: Reiser, mat & vin, båtliv om sommeren. FAVORITTLAND: Italia

Stokker Farge

Lengdemål

6 Spiss

Revne

Sportsklubb Utnevnelsen

FAVORITTSKUESPILLER: Hugh Grant

Fin

Dalsidene

6

Alder T r e g

Tall

Åre

Åpning

Religion

Finn løsningsordet ved å sette sammen bokstavene i de gule rutene og send dette til: kryssord@jobbognaering.no (husk navn og adr.) eller send via post til: DHR Reklamebyrå AS Postboks 1915 - 5508 Karmsund. Innen 24. april

Løsningsord:

1 2 3 4 5 6

Navn:

VINN 10 FLAKSLODD

Adresse: Kryssord RUTH LARSEN

26

JOBB & NÆRING

Vinner av forrige utgaves premie: Jardar Kvilhaug, Haugesund. Vi gratulerer!

FAVORITTBOK: Noen fra den siste tiden: ”Tusen strålende soler” av Khaled Hosseini setter den vestlige verdens kvinnekamp i perspektiv. ”Tett inntil dagene” av Mustafa Can lærer oss noe om intergrering og kulturforskjeller, det samme gjør også ”Senor Peregrino” og ”Drømmehjerte” av Cecilia Samartin. Anbefales! FAVORITTSANGER: Silje Nergaard FAVORITTMAT: Elsker mat generelt, men får jeg fersk hummer med Champagne eller en god Chablis så er himmelen nær. Noen favoritter er sjeldnere enn andre.. FAVORITTBIL: Temaet bil er hos meg preget av laber interesse og lav prioritet. Er imidlertid avhengig av bil i hverdagen, så jeg er i ferd med å kjøpe meg en Nissan Qashqai. (Burde ha delt dem ut gratis til alle som klarte å uttale det navnet riktig.)


17. – 19. april 2009

Styr mot

DRØMMEN OPPLEV BÅTMESSEN I HAUGESUND

Åpningstider Fredag:16.00-20.00, lørdag:11.00-18.00 og søndag:11.00-18.00 Priser: voksen kr. 100,- og barn kr. 50,-

www.haugesundbaatmesse.no


Bø Ungdomsskole på Karmøy får en betydelig andel av regjeringens krisepenger til oppussing

Jens sin pakke til kommunene Kommunene har fått millioner i ”krisepenger” i forbindelse med finanskrisen. Men hva skal pengene brukes til? Her er en oversikt over hva de fleste av våre kommuner har bestemt at pengene skal gå til. Mange av prosjektene blir gjennomført umiddelbart og vi gi viktig sysselsetting for håndverkere i regionen.

UTSIRA Utsira kommune ble tildelt kr. 142.000,- til rehabilitering, jfr. regjeringens tiltakspakke overfor kommune. Vi har utført rehabilitering/lagt nytt Sanafildekke på svømmehallen. Dette var iht. til prioriteringsliste som ble vedtatt av formannskapet, etter forslag fra adm. Sum på tiltaket beløp seg til kr. 141.000,- så vi kom akkurat ”i mål” med de midler som var tildelt oss.

SAUDA

KARMØY PROSJEKT

BESKRIVELSE

Bø ungdomsskole

Nytt tak, vinduer, isolering, seksjonering

Kommunale boliger

Kledning, vindu, tak

3.000.000

Fortau Kopervik, Åkra og Skudenes

Lage ledelinjer, nye fortauskanter og nytt dekke

3.000.000

Reasfaltering

Nytt dekke

3.000.000

Kinobygget

Nytt tak, isolering

2.000.000

Skudenes ungdomsskole

Nytt tak, isolering

3.000.000

Oppgradering Gamle Skudenes (museumsdelen)

Kledning, vindu

2.000.000

SUM

UTGIFTER

10.245.000

26.245.000

HAUGESUND PROSJEKT

BESKRIVELSE

UTGIFTER

Egilsv., Are Frodesv., Florav.,Torvestadgt. Leiligheter

8 400 000

Haraldshallen – turnhallen

Badeanlegg/kjele

4 000 000

Håvåsen skole

Rehabilitering fasader

Haraldsvang, Hagland, Fagerheim, Gard

Skolebygg

2 000 000

Diverse kommunale bygg

Utvendig maling

2 000 000

Skåregata 103

Reparasjon av tak og vindu

2 000 000

0

PROSJEKT

UTGIFTER

Saudahallen, basseng

450.000

Skoler og sykehjem

Utskifting gatelys / PCB

500 000

Mogrend 6

450.000

Omsorgssentrene

Ekstra vedlikeh. Uteanlegg

300 000

Toalett Saudasjøen kapell

120.000

Kommunale veger / gang- og sykkelstier Reasfaltering

Risvoll skule

920.000

Vår frelsers kapell

304 000

Sauda bedriftsservice AS

300.000

Sørhaugøy fyr

300 000

Bru Herheimsdalen

400.000

Vinduer på Høllandsheimen 390.000

28

JOBB & NÆRING

SUM

2 500 000

22 304 000


SVEIO PROSJEKT

BESKRIVELSE

UTGIFTER

Enøk. tiltak:

SD anlegg Førde skule

500.000

Ventilasjon Valestrand oppvekstsenter

500.000

Tak og vegg Lid skule

350.000

Diverse gjerder

100.000

Opprusting bygg og anlegg:

Garderobe Valestrand oppvekstsenter

50.000

Sliping/merking av parkett Vikse skule

100.000

El. tavle Sveio skule

100.000

Maling diverse bygg

300.000

Vegg og golvbelegg SOS

250.000

Asfaltering:

I følgje prioriteringsliste

500.000

Trafikksikring:

I følgje trafikksikringsplan

500.000

Sum

3.250.000

I tillegg kjem utbetring av vegkryss Ekrene/Buavåg og nytt ferjestø i Buavåg som følgje av vegvesenet sine ekstramidlar. Ny avkjøring til Ekrene næringsområde og undergang RV 47 kjem samstundes. Skal ut på anbod i mars/april, oppstart snarast og med eit halvt års byggetid.Det kan og nemnast at nybygg Sveio kommunehus etter brannen skal ut på anbod no i månadskiftet mars/ april, men dette har ikkje noko med tiltakspakken å gjera.

TYSVÆR PROSJEKT

BEKSRIVELSE

UTGIFTER

Bustader (inkl. Asparhaugen 4)

Div. oppgradering

Grinde skule

Skifte av kledning m.m.

2.000.000 500.000

Aksdeltunet

Skifte av vindauge

500.000

Frakkagjerd skule

Skifte av vindauge/fasade

500.000

Tysværvåg skule

Reparasjon/oppgradering

250.000

Alvantuen avlastning

Rehab./oppgradereing

500.000

Straumen skule

Rehab. El. anlegg

100.000

Førland skule

Skulekjøkken/oppgr.

500.000

Tysværtunet (kvit del)

Fleire delprosjekt

900.000

Førre skule

Rehabilitering/garderobe

500.000

Førresfjorden Barnehage

Rehabilitering

500.000

Kommunale kaiar

Oppgradering

1.000.000

Universell utforming tun/rådhus

Spesialprosjekt

200.000

Kajakkanlegg

Rydding/hindre groing

300.000

Sum

6.500.000

BØMLO PROSJEKT

BESKRIVELSE

Veg og snuplass på Hisjo

Grunnforsterkning/penetreringsdekke

2.281.000

Rådhuset

Skifte av vindauge

1.800.000

Omtekking tak Rehabilitering fasade Folderøy skule

Nye vindauge

Hillestveit skule

VVS-beredar basseng Innbvendig rehabilitering

UTGIFTER

350.000 2.170.000 250.000 80.000 250.000

BBR

Nye vindauge dagligstove

150.000

Våge skule

Rehabilitering gym/garderobar

100.000

Sum

7.431.000

IMENCO satser internasjonalt 2009 blir det mest hektiske messeåret for Imenco til nå. Deltakelse på fem internasjonale messer i Asia, USA og Europa står på programmet.

Bjørn Brunborg

I tillegg skal selskapet etablere egne kontorer i Aberdeen og Houston. Den første messen var i siste halvdel av mars i Beijing. Det er andre året på rad Haugesundsfirmaet deltar på The China Petroleum & Petrochemical Technology and Equipment Exhibition (CIPPE). I begynnelsen av mai deltar IMENCO på Offshore Technology Conference (OTC) i Houston I Texas, og deretter på Nor-Shipping I Oslo i juni. - Både i Beijing og i Houston er det ”systemene” våre som vil være de sentrale produktene. Det gjelder både aviation fueling systemene, dykkesystemene og overvåkingssystmene, sier salgs- og markedsdirektør Bjørn Brunborg i Imenco. - De er viktig å være synlige, og både Asia og USA er meget viktige markeder for oss. Selv om produktene vi promoterer er de samme på de to messene, har vi likevel forskjellige utgangspunkt i Beijing og Houston. I Asia er vi representert gjennom agenter, mens vi regner med at vi i løpet av 2009 kommer til å åpne eget kontor i den amerikanske oljehovedstaden. Selv om vi har mange gode kontakter i Houston fra før, er det viktig å få fokusert på at vi kommer til å etablere kontor i byen. Offshore Technology Conference (OTC) i Houston i Texas er verdens største oljemesse, og det er første gang Imenco deltar som utstiller der. Arrangørene regner med mer enn 1200 utstillere, og alle store aktører i bransjen er til stede. - Derfor er det med store forventninger vi drar til Houston. Til høsten vil IMENCO delta på de store teknologimessene Offshore Europe i Aberdeen og deretter KORMARINE i Korea. JOBB & NÆRING

29


SIDEN SIST Knutsen OAS Shipping “Årets bedrift 2008” Knutsen OAS Shipping i Haugesund hedret med prisen for “Årets bedrift 2008” under årets Haugalands-konferanse.. Prisen utdeles av Haugesundregionens Næringsforening og blant kriteriene er innovasjonsevne, eksportandel og vekst. Det var fire andre kandidater i finalen : Bremnes Seashore, Ølen Betong, Imenco og Westcon Løfteteknikk. Knutsen OAS Shipping er et

veletablert rederi som har betydd mye for Haugesund og regionen, og som har vist en imponerende evne til fornyelse i takt med markedets krav. Selskapet driver i dag en flåte på 39 skip og har inngått kontrakter for ferdigstillelse av ytterligere 11 nye skip i 2009/2010. Med sin betydelige tonnasje og rundt 1300 ansatte er Knutsen OAS Shipping en stor aktør i det internasjonale fraktmarkedet. Selskapet tilbyr effektive og innovative

løsninger til sine kunder, og har vunnet særlig oppmerksomhet for sin satsing på miljøvennlig transport. Selskapet ble i fjor et rent Haugesunds-selskap, da skipsreder Trygve Seglem kjøpte ut sin kompanjong Jens Ullteit Moe. Knutsen-rederiet vant i 2008 også Ernst&Young pris som Sørvestlandets beste vekstselskap i 2008 og senere finalen i Oslo som Norges beste vekstselskap innen tjenesteyting.

Norsk Undervannssymposium Årets symposium har i tråd med tradisjonen hentet tema innen driftserfaring, spennende teknologi og nye utbyggingsprosjekter. Vi kommer imidlertid ikke utenom den internasjonale finanskrisen. Hvordan påvirker den bransjen? Olje- og gassindustrien påvirkes av verdensøkonomiens varierende konjunkturer, Med et fall i oljeprisen fra 140 USD/fat til 40 USD/fat, vil industrien måtte revurdere investeringsomfang og – takt. Berøres undervanns-sektoren i samme grad som resten av industrien av et lavere aktivitetsnivå? Subsea var blant de markeder som i minst grad ble berørt av 1999 kollapsen. Lavere investeringer knyttet til nye utbygginger favoriserer undervannsløsninger. Samtidig har fjorårets høye leteaktivitet på norsk sokkel resultert i flere nye funn i nærheten av eksisterende infrastruktur. Dette vil bidra til å opprettholde omsetningen innen undervannssektoren. Vi søker å belyse noen sentrale

tema som marked, teknologi og kompetanse i lys av dagens situasjon.

NUS utstillingen er “eksklusiv” Rica Maritim Hotel har bygget ut - og 2009 utstillingen kan få plass til langt flere enn vi var i 2007.

I 2007 var vi 190 deltakere - “nesten” rekord - så mange har vi ikke vært på NUS på mange år. Vi nådde nye høyder! Og det viktigste av alt: Det var meget fornøyde deltakere som mente at det også var et svært godt program!

Under NUS i Haugesund deltar “alle” i undervannsbransjen i Norge. Konferansen er norsk - og slik ønsker komiteen at den skal være - men gjerne med innslag fra utenlandske erfaringer.

telser, mens det i 2008 ble skiftet ut hele 66 rådmenn, viser en sammenfatning Kommunal Rapport. Og økningen ser ut til å fortsette. Hittil i år har hele 33 kommuner ansatt nye rådmenn.

Bertil Zahl i Trollfjord Consulting anslår overfor avisen at turnoveren kan koste 3040 millioner kroner i sluttpakker, advokathonorarer, sykemeldinger og uro i organisasjonen.

Rådmannsflukt Antallet rådmenn som skiftes ut er rekordhøyt. Nesten tre ganger så mange rådmenn sluttet i 2008 som i 2006. I 2006 ble det ansatt 25 nye rådmenn i Norge. Året etter var det 44 nyanset-

30

JOBB & NÆRING


Rekordoppslutning på Staalehuset For 6. år på rad inviterte Staalehuset til Storhusholdnings-messe, og aldri har det vært så mange utstillere og så stort besøk som denne gang.

ResQ kontrakt på 150 millioner ResQ har sikret seg en opplæringskontrakt med StatoilHydro verdt 150 millioner kroner. Offshore personell skal de neste tre årene få grunnleggende sikkerhetsopplæring og obligatoriske sikkerhetskurs.

Daglig leder på Staalehuset og initiativtaker til messen –daglig leder i Staalehuset AS, Kenth Bohstrøm (bildet) – er kjempefornøyd. - Jeg har vært på tilsvarende messer på Østlandet, og da går det en dag for å komme fram til stedet – en dag på messen – og hjemtur dagen etter. Ved å legge en messe til Haugesund – i hjertet av Vestlandet midt mellom Bergen og Stavanger – så jeg at alle besøkende kunne komme på messen og reise hjem samme dag. Enten de kom f.eks. fra Bergen, Stavanger, Stord eller Sauda, sier Bohstrøm. I år er det rekord med 54 forskjellige utstillere. De fleste av Norges største grossister og importører av drikkevarer, alle typer matvarer, arbeidstøy, renholdsutstyr, rekvisitter og materiell til barer, restauranter og storkjøkken er representert. I det hele tatt en messe med stor slagkraft i en bransje som kanskje mer enn noen er nødt til å være oppdatert og følge med i det som skjer i tiden, sier Kenth Bohstrøm – som også får tilbakemeldinger om at bransjen er veldig fornøyd med å kunne treffes på ”hjemmebane”.

I tillegg inkluderer kontrakten også øvelser, livbåtopplæring, mob-båtopplæring, radiokommunikasjonskurs og kurs innenfor beredskapsdisipliner. På toppen av dette, skal selskapet ta seg av opplæring og verifikasjon av ulike nivåer av beredskapsledelsen i StatoilHydro. - Tildelingen innebærer blant annet etablering av et nytt sikkerhetssenter i Bergen og en styrking av kapasiteten ved selskapets andre fire sikkerhetssentre, skriver selskapet i meldingen.

Markedsamarbeid i HN Markedsamarbeidet Haugesundregionen – tidligere Markedsamarbeidet Karmsund Havn – er nå en del av HaugesundRegionens Næringsforening. Markedsamarbeidet består av 28 medlemmer med formål å bidra til øke medlemsbedriftenes verdiskaping gjennom å koordinere felles markedsaktiviteter og bygge kompetanse innen markedsføring. Aktivitetene er rettet mot maritime næringer. I år vil medlemmer delta på NOR-Shipping

der Imenco AS, Vassnes Elektro AS, Vest Jet AS, Steinsvik AS og Apotek1 deltar. Vi deltar også på Aqua-NOR messen der vi har plass til flere – også ikke medlemmer. Aqua NOR messen finner sted 18-21 august i Trondheim. Medlemmene består av mindre og mellomstore bedrifter som sammen deltar eller reiser på messer for felles markedsføring og felles opplevelser og læring. Fremover vil en arrangere møter med faglig og sosialt innhold. Møtene vil i stor utstrekn-

ing finne sted hos de enkelte medlemmer slik at kunnskap om hverandre blir bedre. Det planlegges også et større prosjekt om Omdømmebygging. Hvordan oppfattes din bedrift i markedet og hvordan kan du forbedre din posisjon. Markedsamarbeidet arbeider med egen sider www.markedsamarbeidet.no og eget styre og regnskap. Sekretariatet i varetas av HaugesundRegionens Næringsforening. Vi ser gjerne at flere blir medlem – sammen er vi sterkere. JOBB & NÆRING

31


EAJ7D

MXjje\j^ilgg\e_Ximfbjkk`c‚Yc`\eY\kp[\c`^Xbkµi`ee\e\c\bkif$f^XlkfdXjafejYiXeja\e%>a\eefdcXe^\i]Xi`e^f^k`cgXje`e^j[pbk`^_\k_Xim`]‚kkdXe^\cfaXc\ble[\i``ee$f^lkcXe[% M`_XifggXiY\`[\kfjj\eYi\[\i]Xi`e^`ee\e]fifgg^iX[\i`e^Xmf]]j_fi\i`^^\i#f]]j_fi\`ejkXccXjafe#`e^\e`µika\e\jk\i#jb`gjYp^^`e^#jb`gji\gXiXjafe#jXdk]fijba\cc`^\cXe[YXj\ik\ Xbk`m`k\k\i%

HL8C@KPFEK@D<

>ilgg\eY\jk‚iXm]µc^\e[\ÔidX1 ›MXjje\j<c\bkif8J›MXjje\jDXi`e\8J›MXjje\j<c\bkifJ\im`Z\8J ›MXjje\j8lkfdXk`fe8J›MXjje\jD9:fejlckXekj8J

=fidXee M`jµb\i]fidXeek`ci\gXiXjafe&fdYp^^`e^Xmjb`g_fjMXjje\jDXi`e\8J% ¥ejb\[\bmXc`ÔbXjafe\i1 › =X^Yi\m<c\bki`b\i>iC › <i]Xi`e^]iXjb`gj`ejkXccXjafe › >f[\c\[\i$f^ jXdXiY\`[j\me\i › ÈJk‚$g‚$m`ca\É › Cµje`e^jfi`\ek\ik

M`k`cYpi1 › @ek\i\jjXek\XiY\`[jfgg^Xm\i › BfebliiXej\[pbk`^\ Y\k`e^\cj\i › >f[kXiY\`[jd`caµ › >f[\XiY\`[j]fi_fc[&?DJ › Dlc`^_\k\i]fim`[\i\lkm`bc`e^

M\[jgµijd‚cfdjk`cc`e^\e\1 KXbfekXbkd\[Xm[\c`e^jc\[\iAf_e ?XiXc[DXee\jg‚k\c\]fe+.+-/' ()#\cc\igifja\bkc\[\iDXcm`e?Xl^\ g‚k\c\]fe+.+-/'(.%

JµbeX[d\[:Mj\e[\j`ee\e(-%'+%)''0k`caf_e%_XiXc[%dXee\j7mXjje\j%ef J\f^j‚m‚i`ek\ie\kkj`[\nnn%mXjje\j%ef]fid\i`e]fidXjafe% MXjje\jDXi`e\8J ,,/)¥c\ejm‚^ Kc]% +.+-/''' =Xbj,*.--(,( gfjk7mXjje\j%ef nnn%mXjje\j%ef

Sveio kommune ligg strategisk plassert midt i ein sterk region, mellom Haugesund og Stord. Kommunen har fokus på utvikling og er oppteken av at Sveio skal være ein god kommune å bu i. Kommunen har om lag 5000 innbyggjarar, 420 tilsette og eit årlig budsjett på omlag 350 millionar kroner. Dei kommunale tenestene er organisert i 17 resultateiningar med økonomi-, personal-, fag- og administrativt ansvar. Organiseringa er bygd opp etter grunnprinsippet om brukaren i sentrum.

Me søkjer no:

Rådmann

Bedriftscup i Golf 10 år Bedriftscupen i Gollf arrangeres for 10 år å rad, og primus motor gjennom alle disse årene, Stein Alendal i Haugesundregionens Næringsforening sender nok en gang ut invitasjoner til golfspillere i regionens bedrifter, og legger opp til å gjøre litt stas på spilerlne i anledning jubileet.

Framtidsretta lagspelar med hjarte for Sveio Me ønskjer ein fleksibel, resultat- og endringsorientert leiar som vil ha fokus på å vidareutvikle ein attraktiv kommune i samarbeid med politisk leiing.

Du kan og kontakte Dag Vevatne, tlf. 975 59 043, eller Arvid Bø, tlf. 975 59 045, hos Mercuri Urval; eller ordførar Jorunn Skåden i Sveio kommune, tlf. 53 74 81 00. Mercuri Urval ønskjer velkomen telefonkontaktar som kan danne grunnlag for ei uforpliktande samtale om stillinga. Alle som vender seg til Mercuri Urval vert handsama konfidensielt i den innleiande fase, om ønskjeleg også overfor oppdragsgjevar. Registrer din søknad på www.mercuriurval.no med referansekode ”NO-DVE-19109” snarast, og seinast innan 14. april 2009.

Stein Alendal ønsker velkommen til jubileumsturnering i golf.

JOBB & NÆRING

Det spilles etter Stableford poengberegning slik at deltakere med høgt hcp også kan delta. Det spilles etter utslagsmetoden og spenningen er ta å føle på. Tidligere vinnere er: Dancer Holding 2000, FMC-Biopolymer 2001, Aker Stord 2002, Vestlandske Agenturer 2003, FMC-Biopolymer 2004, Hydro Karmøy 2005, Statoilhydro 2006, StatoilHydro 2007 og Parkettgruppen 2008. Det spilles om en vandrepokal som må vinnes 3 ganger.

Meir informasjon om stillinga finn du på www.sveio.kommune.no og www.mercuriurval.no.

32

Det er deltakere fra hele distriktet også fra Sunnhordland som deltar og hvert år har vi en stigning i deltakende bedrifter. I fjor deltok 52 bedrifter med hvert sitt tomannslag der minst en skal være ansatt i bedriften som melder på.

Finalistene som spiller i A og B finale – fra 1 til 4 plass får flotte premeier.


;JD;AECCKD; #b_lialWb_j[j\ehWbb[

B;:?=;IJ?BB?D=7H?;JD;AECCKD; ?AJAEDIKB;DJ#'&& B[Z_]ij_bb_d]\ehj_bi[j`_d]ijhWai$ <ehc[_h_d\ehcWi`edecij_bb_d]WaedjWaj JehZ7ial_]f jehZ$Wial_]6[jd[$aecckd[$de [bb[hf j[b[\ed+)-+.&,& 8`ªhd;_a[cef X`ehd$[_a[ce6[jd[$aecckd[$de [bb[hf j[b[\ed+)-+.() <£HIAKB;B¢H7H%F;:7=E=?IAB;?7H'&& #HO==87HD;>7=; B[Z_]ij_bb_d]\h e]c[Z&'$&.$&/j_be]c[Z)'$&-$'& <ehc[_h_d\ehcWi`edecij_bb_d]WaedjWaj I_ii[b7ial_]f i_ii[b$Wial_]6[jd[$aecckd[$de [bb[hf j[b[\ed+)-+.&/& :H?<JIEF;H7J£H'&& B[Z_]ij_bb_d]_kj[i[a`ied[dl[Z:h_\je]l[Zb_a[^WbZ$ <ehc[_h_d\ehcWi`edecij_bb_d]WaedjWaj Ah_ij_d>W]WbWdZf ah_ij_d$^W]bWdZ6[jd[$aecckd[$de [bb[hf j[b[\ed+)-+.(*' H;?D>7B:IEF;H7J£H,& B[Z_]ij_bb_d]_aecckd[di_dh[_d^WbZiWlZ[b_d]l[Z:h_\j e]l[Zb_a[^WbZ$7hX[_Ziech Z[\ehj_ZWHo]]iakb[e] XWhd[^W][$ <ehc[_h_d\ehcWi`edecij_bb_d]WaedjWaj Ah_ij_d>W]WbWdZf ah_ij_d$^W]bWdZ6[jd[$aecckd[$de [bb[hf j[b[\ed+)-+.(*' L?A7H7HH;?D>7B: H[_d^WbZiªa`[h[jj[hl_aWhWhj_bIa d[l_ae];jd[ iedW$<ehc[_h_d\ehcWi`edaedjWaj Ah_ij_d>W]WbWdZf ah_ij_d$^W]bWdZ6[jd[$aecckd[$de [bb[hf j[b[\ed+)-+.(*'\ehk\ehc[bbiWcjWb[ B¢H7HIJ?BB?D=7H;D=;IAKB; B[Z_]*bŠhWhijbb_d]Wh\h e]c[Z&'$&.$&/_\Wij j_bi[j`_d]% hil_aWh_Wj$ <ehc[_h_d\ehcWi`edecij_bb_d]Wd[aedjWaj Cehj[dEZ[[df cehj[d$eZ[[d6[jd[$aecckd[$de [bb[hf j[b[\ed+)-+.'.&$

<;H?;L?A7H7HIEC>;BI;I;AH;J¢H%I@KA;FB;?7H >[bi[#e]iei_Wb[_d_d]WiÂŞa`[h[jj[h\[h_[l_aWhWhiec ^[bi[i[ah[jŠhe]i`ka[fb[_Whl[Z^[bi[ijWi`edWd[_;jd[ e]Ia d[l_a$ <ehdŠhWh[_d\ehcWi`edaedjWaj <heZ[C$?d]lWbZijWZf  \heZ[$c$_d]lWbZijWZ6[jd[$aecckd[$de [bb[hf j[b[\ed+)-+.'(' H;AJEH%IJOH7HL;:HO==IAKB;E=87HD;>7=; B[Z_]\Wijij_bb_d]\h e]c[Z&'$&.$&/$ <ehc[_h_d\ehcWi`edecij_bb_d]WaedjWaj :W]Ă&#x201E;dd=Whd[i@e^di[df  ZW]Ă&#x201E;dd$]Whd[i$`e^di[d6[jd[$aecckd[$de [bb[hf j[b[\ed+)-+.'(+ <;H?;L?A7H7HL;:FB;?;E=ECIEH=I;?D?D=7% ;JD;ECIEH=II;DJ;HE=IAvD;L?AECIEH=II;DJ# ;H<EHIECC7H;D(&&/ B[Z_][ij_bb_d]Whieci`ka[fb[_WhWh%\W]WhX[_ZWhWh% Wii_ij[djWh 7hX[_Zieff] l[h0fb[_[eff] l[h"dWjj[lWaj[h" ^[_c[^`[bf"h[_d^WbZ"e]a`ÂŞaa[d$ <ehc[_h_d\ehcWi`edecij_bb_d]Wd[aedjWaj 7dd[9IŠlWh[_Zf  Wdd[$iW[lWh[_Z6[jd[$aecckd[$de [bb[hf j[b[\ed+)-+.'*& KD:;HL?ID?D=I?DIF;AJÂŁH;D=;IAKB; B[Z_]\Wijij_bb_d]\h e]c[Z&'$&.$&/$ <ehc[_h_d\ehcWi`edecij_bb_d]WaedjWaj Cehj[dEZ[[df cehj[d$eZ[[d6[jd[$aecckd[$de [bb[hf j[b[\ed+)-+.'.& <EH7BB;IJ?BB?D=7D;=@;B:0 <kbbij[dZ_]kjboi_d]f mmm$[jd[$aecckd[$de IÂŞadWZc[Z9Le]h[jja`[dZ[aef_WhWlWjj[ijWhe] l_jd[c bf dehial[hj i[dZWj_b ;jd[aecckd["fX+*"++/';jd["[bb[h f Ă&#x201E;hcWfeij6[jd[$aecckd[$de IÂŁAD7:I<H?IJ'+$&*$(&&/

JOBB & NĂ&#x2020;RING

33


SYNSPUNKT

Av Carina Ringen, Distriktssjef Manpower AS

Kimen til morgendagens næringsliv Finanskrisen får reelle og negative konsekvenser for tusenvis av bedrifter og titusener av arbeidstakere. Men de aller fleste arbeidsplassene vil overleve 2009. Samtidig får morgendagens næringsliv frigjort ressurser til å skape ny vekst. 2009 blir et utfordrende år for næringslivet og norske arbeidstakere, med flere konkurser og arbeidsledige enn i årene vi har bak oss. Arbeidsledigheten vil kunne stige med 60.000 i 2009, og 5.000 bedrifter vil gå konkurs dersom tallene fra januar utvikler seg i samme takt som resten av året. Også i vårt område vil vi se at arbeidsledigheten stiger, at flere bedrifter går konkurs og at mange vil innskrenke og få svakere resultater i 2009. Dette er selvfølgelig alvorlig for dem som rammes. Virkeligheten er like fullt den at 39 av 40 som i dag er i jobb, vil være det også ved slutten av 2009, samt at 97 av 100 bedrifter vil overleve året – og de fleste av dem vil gå med overskudd. Dette er symptomer på en anekdotisk diagnose jeg stadig får høre fra mine kontakter i næringslivet: Verden er langt fra så ille som det man kan få inntrykk av. Som bemanningsselskap merker vi at bedriftene riktignok frykter at krisen skal treffe dem – selv om mange av dem foreløpig bare har sett krisen i media og ikke i eget aktivitetsnivå. Som en konsekvens av dette, holder de igjen på ansettelser og prioriterer innleie av arbeidskraft der det er mulig. Til tross for krisen vil arbeidslivet i all hovedsak bestå omtrent som nå. Og ikke nok med det: Det finnes også åpninger for fornyelse som følge av krisen. Det som akkurat nå kan se ut som et lokomotiv med sterkt lys i enden av tunnelen, kan vise seg faktisk å være sollys. Gjennom oppgangstiden vi nå har bak oss, har bedriftene hatt muligheten til å bygge seg opp buffere mot magrere år. Dette gjelder de aller fleste men ikke alle av bedriftene i vårt område, samt i landet for øvrig. Det er beklagelig både for bedriftseiere og den enkelte arbeidstaker når virksomheter legger ned. Likevel, vårt forhold til den økonomiske utviklingen vil kunne bli beriket og nyansert av økt oppmerksomhet om de potensielt positive konsekvensene av finanskrisen. Det finnes nemlig bedrifter som vil bli muliggjort av denne krisen. Dette er de ”ufødte” bedriftene som gjennom flere år har forblitt i gründerens ”mage” fordi lønnsnivået har vært for høyt som en følge av at tilgangen på kvalifisert arbeidskraft har vært så marginal. Mange av disse bedriftene er morgendagens kunnskapsbedrifter, som etter hvert vil kunne tilby sine medarbeidere sikrere og bedre betalte arbeidsplasser enn de arbeidsgiverne de nå blir tvunget ut i fra. Dette betyr ikke at vi i all makelighet kan lene oss tilbake og vente på en ny solskinnsdag i næringslivet. Det er en kjent sak at verdien av arbeidskraften er mange ganger større enn oljeformuen. Og det er en like kjent sak at verdien av arbeidskraften stiger når kompetansen øker, men forutsetningen er at kompetansen tilpasses næringslivets behov. Midt i krisen er det dessuten flere kvalifikasjoner det er mangel på, for eksempel ingeniører og helsepersonell. Derfor er det viktig at vi nå fokuserer på hvordan de som blir arbeidsledige i 2009 kan komme styrket tilbake til arbeidslivet. Dette kan skje gjennom kompetansehevende tiltak tilpasset morgendagens næringsliv. På denne måten kan arbeidskraften bli bedre tilpasset kravene fra virksomhetene som enten er i sin spede begynnelse eller som vil starte sin virksomhet midt i finanskrisen – for eksempel med hjelp fra Innovasjon Norges økte budsjetter.

34

JOBB & NÆRING

Butikk er i skuddet Det er butikkmedarbeider de vil bli, mange av dem som nå søker jobb. Og det er butikkmedarbeidere de ønsker, flesteparten av bedriftene som søker etter arbeidskraft. Den siste oversikten fra NAV Rogaland forteller at handelsnæringen både er en populær arbeidsplass og at handelsbedrifter sliter med å få fatt i kvalfisert personell. Omsorgsarbeidere er også en mangelvare, men det er ikke flust av folk som kan tenke seg å jobbe i omsorgssektoren i vår region. Her er 20 på topp hva gjelder jobbønsker og etterspørsel etter jobber. JOBBØNSKER

ANTALL

Butikkmedarbeidere o.l. Barne- og ungdomsarbeidere o.l. Lagermedarbeidere og materialforvaltere Kontormedarbeidere Rengjøringspersonale i bedrifter o.l. Bil-, drosje- og varebilførere Hjelpearbeidere innen industri Kjøkken- og anretningsassistenter Annet pleie- og omsorgspersonale Hjelpearbeidere innen bygg, anlegg, vedlikehold o.l Snekkere Tømrere Kokker Murere m.fl. Stillasbyggere Omsorgsarbeidere og hjelpepleiere Overflatebehandlere og lakkerere Rørleggere og VVS-montører Sveisere Lastebil- og vogntogførere

ETTERSPØRSEL Omsorgsarbeidere og hjelpepleiere Butikkmedarbeidere o.l. Barne- og ungdomsarbeidere o.l. Annet pleie- og omsorgspersonale Sykepleiere Saksbehandlere innen offentlig administrasjon Grunnskolelærere Rengjøringspersonale i bedrifter o.l. Førskolelærere Produksjonsdirektører innen varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet Rørleggere og VVS-montører Kokker Sosionomer, barnevernspedagoger o.l. Dekksoffiserer og loser Slaktere, fiskehandlere o.l. Dataingeniører og -teknikere Markedsførings- og reklamekonsulenter Sekretærer Elektrikere, elektronikere o.l Lastebil- og vogntogførere

200 93 78 58 53 43 43 42 37 34 33 33 30 29 26 25 25 24 24 23

ANTALL 41 36 28 24 24 21 20 18 16 41 13 10 9 8 8 7 7 7 6 6


Karmøy kommune søker ferievikarer

Lyst på sommerjobb i Karmøy kommune? Helse- og sosialetaten søker etter ferievikarer til: • boliger og avlastningstiltak for psykisk og fysisk funksjonshemmede • sykehjem, aldershjem og bofellesskap for eldre • hjemmetjenester og dagsenter for alle brukergrupper • Bestillerkontoret Det er behov for: Sykepleiere, vernepleiere, hjelpepleiere/omsorgsarbeidere, personal til kjøkken og vaskeri, assistenter med erfaring, studenter/elever innen relevante fag, saksbehandler og sekretær. Det finnes gode stipendordninger for vernepleie- og sykepleierstudenter samt helsefagelever.

Fullstendig annonse og mer informasjon finner du på www.karmoy.kommune.no

Søknadsfrist 20.04.09

Karmøy - kommunen som vil at du skal lykkes.


BEDRIFTSPROFILEN

Stilfullt interiør preger de nyoppussede resturantlokalene på Stord Hotell

Stord Hotell rendyrker sitt eget konsept Stord Hotell ligger som en perle noen minutters spasertur fra Leirvik sentrum. Hotelldirektør Martin Tveita og hans 70 ansatte er stolte over det tilbudet Sunnhordlands største hotell kan gi gjestene. - I dag er vi frittstående i forhold til hotellkjedene. Det gjør at vi kan rendyrke vårt eget konsept, og legge vekt på å tilfredsstille de behov og ønsker våre gjester har, sier han. For kort tid siden gjennomførte hotellet en større ansiktsløfting. Resepsjonsområdet og restauranten har fått et preg hvor det er lagt vekt på at gjestene skal føle seg hjemme. - De store lokale bedriftene som Aker Solution Stord, Leirvik Module Technology og Wärtsilä har gjennomført en rekke prosjekter av stort internasjonalt format, og for hotellet har dette gitt svært gode ringvirkninger. Offshoreaktiviteten rundt de store industribedriftene på Stord har medført et stort behov for hotellovernattinger, kurs og konferanser m.m., sier Tveita. Navnene på møtelokaler og klasserom levner

36

JOBB & NÆRING

Spisesalen / resturanten på Stord Hotell etter oppussingen.

da heller ingen tvil om hvilket marked man har levd av. Her kan man ha møter i Valhall A eller Valhall B, Oseberg A eller Oseberg B. - På et sted som Leirvik er det ofte bra belegg i ukedagene, men i helgene er det roligere. Dette har en del gjester fra byer som Bergen, Stavanger og Haugesund oppdaget. Dermed kommer de til Stord for å slappe av og ha en rolig weekend hos oss. De tiltalende selskapslokalene våre gjør at også lokalbefolkningen

bruker oss til små og store arrangementer. Om man er inntil 12 personer i vår engelske stue eller 40 personer i Empiriestuen, eller om gjestene er med på store banketter for opptil 200 personer i Valhall eller Oseberg, stiller vi de samme kravene til oss selv. Om gjestene feirer bryllup eller har barnedåp, eller deltar på en stor festbankett, skal de oppleve at vårt gode kjøkken og vårt vennlige og dyktige personale skal gjøre opplevelsen spesiell for den enkelte, sier Tveita.


Slik vil Stord Hotell ta seg ut etter utbyggingen. Hotellet er tegnet av arkitektfirmaet Link Signatur AS, og området er regulert til hotellformål.

Stord Hotell satser stort Sunnhordlands største hotell skal bli dobbelt så stort. Kommunale myndigheter på Stord er i gang med å behandle utvidelsesplanene. Hotellet har i dag 89 rom, men en ny åtte etasjers fløy over ”Søylehagen” får plass til 82 nye rom. Selv om mange ser mørke skyer på himmelen, er hotelldirektør Martin Tveita ikke i tvil om det er riktig å satse nå. - Selv om det internasjonale finansmarkdet akkurat nå er usikkert, må vi se tingene i et lenger perspektiv. Sunnhordland kommer til å ha en positiv vekst også i årene som kommer, og Stord hotell ønsker å være en del av denne utviklingen. Vi har solid økonomi og ressurser til å stase, og målet er at vi skal være det naturlige førstevalget. Vi skal ikke bare være det største og ledende hotellet i Sunnhordland, vi skal også være et av de fem mest attraktive hotellene mellom Stavanger og Bergen, sier Tveita. Kongresser og konferanser

Hotelldirektøren legger ikke skjul på at størrelsen på hotellet har vært en begrensende faktor når det gjelder kongress- og konferansemarkedet.

- Vi har ofte sagt nei takk til arrangementer som er for store for oss. Med nesten dobbelt så mange rom vil dette endre seg. I tillegg utvider vi konferansesalen Valhall med 500 kvadratmeter slik at den kan romme 400 mot dagens 220 personer, sier Tveita, som også støtter seg på en stor markedsundersøkelse når det gjelder behovet for å utvide. - Horwath Consulting har spurt 2000 av våre gjester hvor fornøyd de er etter å ha bodd hos oss. Sju av ti sa de var svært fornøyd med oppholdet sitt, og åtte av ti ville gjerne komme tilbake som gjester. Fantastisk utsikt

Arkitektfirmaet Link Signatur AS har lagt vekt på at selve hotellet skal se vakkert og innbydende ut. Når utvidelsen er ferdig vil Sunnhordland også ha fått et nytt fantastisk utsiktspunkt. - På toppen av bygget kommer det en restaurant som vi skal kalle Breidablikk. Navnet kommer fra norrøn mytologi og betegner et sted hvor man har god oversikt. Og god oversikt blir det. Gjestene i den planlagte restauranten på toppen av hotellet kommer til å se store deler av Sunnhordland, sier Tveita, som også legger vekt på god dialog med naboene til hotellet.

- Sammen med de som holder til i området vil vi bidra til å bevare og videreutvikle det trivelige nabolaget, sier Tveita.

Dette er Stord Hotell: * * * * * *

Åpnet desember 1971 Tveita-familien eier 70 %, resten er lokale eiere på Stord Størst i Sunnhordland i omsetning og gjestedøgn Omsetning på 34 millioner Ca 70 ansatte (35 årsverk) Seks lærlinger innen servitør, kokke og resepsjonsfag

Leirvik, N-5400 Stord 53 40 25 00 info@stord-hotel.no www.stord-hotel.no

JOBB & NÆRING

37


BEDRIFTSPROFILEN

Gjensidige i Haugesund: - Stadig utvikling av hver enkelt medarbeider er vårt største satsningsområde, sier avdelingsdirektør Hildfrid Holgersen (t.h).

Evig kunnskapsløft og nytenkning Gjensidiges kontorer i Haugesund og Rosendal utgjør området Midtre, hvor nyrenoverte lokaler og kontinuerlig satsing på personalkunnskap vitner om et selskap i medvind.

- Gjensidiges historie i både Haugesund og Rosendal er lang, og er en kontinuerlig satsing, sier Holgersen. - Man kan kanskje si at vi går imot strømmen, ved å ruste opp i vanskeligere tider. En trygg og stabil økonomi gjør dette mulig, understreker hun.

Vi snakker om et evig kunnskapsløft, og om stort fokus på faglig kompetanse. - Obligatorisk og kontinuerlig kursing er en nødvendighet for å kunne selge og tilrettelegge etter kundens behov. Vårt overordnede mål omhandler ikke kroner og øre, men om å bry seg om kunden, å gi gode opplevelser. Derfor kan vi aldri legge oss bakpå. Det forteller avdelingsdirektør for Gjensidige i Haugesund og Rosendal, Hildfrid Holgersen.

Finanskontor

Opprusting

Det var i september at Haugesundkontoret stod klart. Nyoppussede lokaler i Haraldsgaten 90, der 10 medarbeidere med regionens privatmarked som sitt arbeidsfelt, har sitt virke. For Rosendal og de tre medarbeiderne her, var det nyåpning i Skålagaten 38 den 19. mars.

38

JOBB & NÆRING

Gjensidige har røtter helt tilbake til 1820 – tallet, og 190 år etter oppstart er selskapet Norges største innen forsikringsvirksomhet og en anerkjent og etablert merkevare. Samtidig er blikket fremtidsrettet. - I løpet av de siste tre årene har Gjensidige utviklet seg ytterligere, fra å være et norsk skadeforsikringsselskap til å bli et ledende, nordisk skadeforsikringskonsern med bred satsing i Sverige, Danmark og Baltikum, sier Hildfrid Holgersen. Videre forteller hun om en stor portefølje av finansprodukter i det norske markedet, fra alle typer forsikringer, til tjenester i en konkurransedyktig bank samt GPS (Gjensidige Pensjon og Sparing). - Å ha alt på ett sted er uvurderlig; Bank, for-

sikring og sparing i fond, sier avdelingsdirektøren. - En stadig økende tendens. Samfunnsutviklende

Gjensidigestiftelsen er en annen forholdsvis nyetablert del av Gjensidige. Stiftelsen så dagens lys i 2007, og en årelang praksis med støtte til lokalsamfunn ble dermed satt i system. - Gjennom Gjensidigestiftelsen blir deler av overskuddet overført til lokalsamfunnet. Felles for alle formålene det er gitt penger til, er at de har vært utviklende, forebyggende, aktivitetsskapende og samfunnsbyggende. Det skal komme nærmiljøet til gode! En uavhengig og allmennyttig stiftelse hvor alle kan søke, forteller Holgersen. - Blant annet ønsker Gjensidigestiftelsen å støtte MOTs positive tilnærming av adferdsutfordringen blant ungdom, fortsetter hun. - MOT er en ideell organisasjon som driver holdningsskapende arbeid i skoler og på fritidsarenaer, og det har derfor blitt bevilget midler til å gjennomføre MOT-programmet i ungdomsskoler over hele landet.


Dette tilbyr Gjensidige i Haugesund og Rosendal Skadeforsikring Privat Norge

Gjensidige er en fullverdig leverandør av skadeforsikringsprodukter til private forbrukere i Norge. Selskapet er markedsleder innen motorforsikring og personforsikringer, og har i tillegg en solid posisjon innen øvrige privatforsikringer.

BEHOV FOR LOKALER? Kontor Lager Butikk etc.

www.bergeiendom.no Tlf

Privat Norge leverer forsikringsprodukter innen hovedgruppene: â&#x20AC;˘ Bolig (hus, hytte, innbo) â&#x20AC;˘ Motorvogn (bil, mc) â&#x20AC;˘ Landbruk (bygning, innbo, løsøre, dyr, maskiner) â&#x20AC;˘ Person â&#x20AC;˘ Ă&#x2DC;vrig Bank

Gjensidige Bank er en landsdekkende nettbank rettet mot privat- og organisasjonsmarkedet, og landbruksmarkedet i Norge. Banken tilbyr tradisjonelle bankprodukter tilpasset elektronisk distribusjon. Gjensidige Bank tilbyr følgende hovedprodukter: â&#x20AC;˘ Kontotjenester â&#x20AC;˘ LĂĽn â&#x20AC;˘ Visa-kort og MasterCard

Design for velvĂŚre Savos trendsettende sittekonsept Savo Flytende VippÂŽ gir deg frihet og bevegelse mens du sitter.

Innenfor hvert av hovedproduktene finnes en rekke produkter, tilpasset enten privat- eller landbruksmarkedet. Pensjon og sparing

Gjensidige tilbyr et bredt spekter av pensjons-, investerings- og spareprodukter, bĂĽde til privat- og til nĂŚringslivsmarkedet. Produktene som tilbys omfatter blant annet tjenestepensjonsforsikring, individuell pensjonssparing, forvaltning av fripoliser og fondssparing. Savo XO

Gjensidige Pensjonsforsikring og Gjensidige InvesteringsrĂĽdgivning leverer produkter innen følgende hovedgrupper: â&#x20AC;˘ Individuell pensjon â&#x20AC;˘ Kollektiv pensjon â&#x20AC;˘ InvesteringsrĂĽdgivning inklusive aktiv forvaltning

Design: Jurek Buchacz

Smeasundet 49 - 5528 Haugesund Tlf: 52 70 10 80 www.karstenm.no

Riggoppdrag til Stillasgruppen Stillasgruppen har fĂĽtt rammekontrakt pĂĽ omfattende stillasarbeider for Bergen Group Hanøytangen. Transocean riggen â&#x20AC;?Polar Pioneerâ&#x20AC;? kommer inn til 5 ĂĽrs klassing, et omfattende oppdrag som er beregnet ĂĽ ta 80 dager.

Gjensidige i Haugesund Haraldsgata 90 5528 Haugesund 03100 Telefon: 03100

Gjensidige i Rosendal SkĂĽlagaten 38 (samme bygg som Spar) 5486 Rosendal Web: www.gjensidige.no

- Stillasgruppen skal ha alt stillasarbeid fra dekket og oppover. I tillegg skal de bygge stillaser trappetĂĽrnet, forteller prosjektkoordinator Fredrik Reuter til bedriftsmagasinet Stillasnytt. Det er ikke bare â&#x20AC;?Polar Pioneerâ&#x20AC;? som kommer til Hanøytangen i ĂĽr. En annen av Transoceans halvt nedsenkbare borerigger â&#x20AC;?Transocean Articâ&#x20AC;? kommer ogsĂĽ til Askøy-verftet i august. Arbeider som skal utføres pĂĽ denne riggen er forventet ĂĽ ta 55 dager.

JOBB & NĂ&#x2020;RING

39


BEDRIFTSPROFILEN Gutta er pliktoppfyllende og servicen kommer når vi trenger den. De er også utrolig flinke å skape engasjement rundt kampene og for andre potensielle sponsorer. Eirik Opedal, daglig leder av FKHaugesund

- Målsettingen for slike arrangement er å få et nært forhold til våre kunder, løfte kunnskapen deres, og å få muligheten til å presentere nye og mer kostnadseffektive løsninger for bedriftene, forklarer Persson. - Våre kunder er også våre ambassadører, og det er derfor viktig at de er fornøyd med oss og våre produkter, legger han til. De er flinke å komme med konstruktive og kostnadseffektive løsninger for vår bedrift, noe vi setter stor pris på. Kurt Eskevik, daglig leder av Møller Bil Stemningen er på topp på salgsavdelingen i Konica Minolta, f.v. Werner Jacobsen, salgssjef James Persson, Karl Erik Snarheim og Torgeir Hanstveit.

Vi fargelegger Haugalandet Konica Minolta har en sterk forankring her i Haugesund, men med en solid grunnmur i Japan. Og det er det sterke fundamentet og de fargerike- og entusiastiske ansatte som er grunnlaget for deres suksess. Konica Minolta selger multifunksjonsmaskiner. Dette vil si maskiner som kopierer, printer, skanner og faxer. I tillegg leverer de også post og papirbehandling. Men vel så viktig, oppfølging og kursing av kunden, programvareløsninger for dokumentflyt, service og vedlikehold av maskiner. Regiondirektør, Tom Ivar Omdahl og salgssjef, James Persson setter stor fokus på kundene, men også like viktig, de ansatte. Fargerike og entusiastiske kollegaer

- Ved ansettelse av nye medarbeidere har vi valgt fargerike personer med den riktige innstillingen, som kan ha det gøy på jobb. Det er lettere å ha opplæring på produktene, enn å endre personligheten deres. Våre medarbeidere får grundig opplæring når de blir ansatt. Alle som jobber i Konica Minolta er i tett kontakt med kunder og er dermed med på å forme deres bilde av oss som bedrift, forteller Persson. - Det er en målsetting hos oss at kunden skal ha èn kontaktperson å forholde seg til, noe som gjør at kommunikasjon og samarbeid går mye lettere, men vi jobber som et team, og lar ikke kunden vente om kontaktpersonen ikke er til stedet.

40

JOBB & NÆRING

Vi har fått god oppfølging, og de er på plass så fort vi trenger dem. Når vi har hatt problemer har de tatt tak i problemstillingen og ryddet opp.

Forsker, utvikler og selger

Konica Minolta er både dominerende og unik i sitt felt her i distriktet. Med sin visjon; Vi Fargelegger Norge har de farge som sitt satsingsområde og investerer store beløp i forsking og utvikling for å bli best i verden. Konica Minolta skal være det firmaet som samlet selger mest fargemaskiner innenfor det adresserbare markedet.

Jan Jørgensen, daglig leder av Sapio Tett forhold til kundene

-Vi er selvsagt avhenging av kundene våre, og bruker derfor mye tid vår på å bli bedre kjent med dem og deres behov, forteller regiondirektør Omdahl. For at de skal bli fornøyd, er det vesentlig at de får et produkt som er Regionsdirektør, Tom Ivar tilpasset bedriftens Omdahl. behov og at de kan utnytte produktet maksimalt. Opplæring er derfor en vesentlig del av arbeidsoppgavene til de ansatte hos Konica Minolta. For å bli bedre kjent med kundene holder Konica Minolta forskjellige arrangement i løpet av året. Arrangementene varierer fra å være faglige til mer sosiale, og en kombinasjon av begge deler. Sildajazztreffet, Konica Minolta Køppen og Næringslivsmessen, er noen av arrangementene.

Dette er Konica Minolta •Et verdensomspennende selskap med røtter i Japan. •Selger flest fargemaskiner på Haugalandet •Vært i Haugesund i mer enn 20 år •12 ansatte lokalt. • Noen av Konica Minolta sine lokale nettverk er; Haugesund Sentrum, Sponsorlauget til Fk Haugesund, HIN og Markedsforeningen..

Karmsundgt. 178, 5527 Haugesund Tlf: 09400 www.konicaminolta.no


BEDRIFTSPROFILEN TPM startet i ”Den oppadgående sols land” Japan. Toyota utviklet et system hvor hver ny dag blir møtt med konkrete mål for hver enkelt.

Hvordan møte finanskrisen.. .. og komme styrket ut! Hvordan bli raskt bedre i produktivitet, gjennomløpstid, leveransepresisjon, kvalitet og konkurransekraft. Start opp og gjennomfør forbedringsprosesser med spissede piloter. Dette gir kostnader som din bedrift kan leve med – og raske resultater. Bedrifter som har gjennomført Total Process Management (TPM) og LEAN produksjon, (populær betegnelse= Tro PÅ Mennesket), opplever at det åpner seg en ny verden. Resultatene våre kunder oppnår ved å innføre forbedringskonseptene, er betydelige... Filosofiene er en vesentlig del av Toyotas Produksjonssystem. Samarbeidsutvikling Norge as, har i dag et 50 talls kunder, fra store konserner som Rieber & Søn ASA,Aker Solutions as, Glava AS, Byggma ASA, Øglænd System as, mellomstore bedrifter som K. Lund Offshore as, Aanderaa Data Instruments as, til små bedrifter som Olaussens Metall AS. Vi har hatt gleden av å støtte Hydro Aluminium i TPM arbeid i nær 13 år. Flere av Hydro Aluminiums produksjonsenheter er i dag best i Norge og ligger i verdensklasse i forhold til produktivitet, kvalitet og kostnadseffektivitet. Med årene har forbedringsarbeidet blitt mer og mer effektivt. Det er i dag ikke uvanlig å øke produktivitet med 30-40 % på ett år med samme mannskaper og utstyr - og med større

trivsel og engasjement enn tidligere. Forbedret ledetid (fra bestilling til levering) med opptil 80% , samt forbedret leveringspresisjon fra 50 til 95% innenfor 6-9 mnd. , er det en rekke eksempler på. I sum betyr dette for bedriften kraftig forbedret konkurransekraft og potensiell lønnsomhet. Hemmeligheten ved konseptet ligger i at det over litt tid involverer alle medarbeidere, og også etter hvert alle prosesser. Det er en kontinuerlig - men samtidig veldig målrettet og spisset forbedringsprosess hvor vi snur pyramiden på hodet. Det etableres forbedringsgrupper som får klart mandat og myndighet omkring forbedrings verktøy, forbedringsfokus og forbedringsmål. Vi starter vanligvis ett mulig samarbeid med en dag/ halv dags intern workshop med ledelse og tillitsvalgte og ser så vel filosofi og verktøy men ikke minst ser vi på hvilke potensialer bedriften har. En til 2 dagers analyse vil tydeliggjøre dette enda bedre. Vi setter så mål omkring hva som kan forbedres innen 3-6-12 mnd. og starter etter dette opp i ett eller flere små piloter eller avgrensede områder og etablerer ”utstillingsvinduer”. Etter dette kopieres metodikken over til andre deler av bedriften, og prosessen går videre i pilotområdene, men med andre TPM verktøy. Filosofien bak TPM startet i hos Toyota i Japan etter 2. verdenskrig. I dag er TPM og LEAN Production, de ledende forbedringskonsepter i verden. - Ved å synliggjøre ansvars- og myndighet-

sområder, mål og resultater, får alle medarbeidere eierskap til de resultatene som oppnås. I tillegg til å skape økonomiske og kvalitetsmessige gevinster, opplever medarbeidere trivsel fordi de føler at de verdsettes mer, sier Enoksen, som har arbeidet med TPM i 13 år i Norge og Sverige. - I de senere år har TPM og LEAN filosofien blitt anvendt i bedrifter som jobber med prosjekt- og ordreproduksjon, for eksempel offshore relatert industri – med meget sterke resultater. Dette er en industri som i senere år har vært svært presset på manglende kapasitet og leveranseknapphet. Resultat av dette har vært stor grad av brannslukking og lite fokus på å jobbe mest mulig kostnadseffektivt. Det er i dag en betydelig oppside i mange av disse bedriftene i forhold til forbedringsarbeid. - Vi tror at de som vil overleve og komme styrket ut av finanskrisen, må jobbe annerledes og optimalisere de potensialer som ligger i bedriften. Det tilbys i sum en kostnadseffektiv måte å gjennomføre forbedringsprogrammene på. For spørsmål ta kontakt med Rolf@samarbeidsutvikling.no eller Per@samarbeidsutvikling.no


BEDRIFTSPROFILEN

Fornøyde medlemmer av Karmøy Bygdeservice tilbyr et bredt spekter av tjenester og kompetanse. Fra venstre Peder Vikingstad (butikkleder i Hagia), Even Wiik (Skog og Hagetjenester), Hans Ole Strand (Anleggsgartner Strand) , Tor Asle Grønningen (daglig leder) Ole Johnny Hauge (Bygg & Kaianlegg)

Arbeider utført av KBS.

Tid for hage og utemiljø fra KBS - Våren er hagetid, og mange ønsker å gjøre mer ut av utemiljøet rundt huset. Uansett om du ser løsningen klart for ditt indre øye, eller om du vil ha fagfolk med deg i planleggingen, kan vi hjelpe deg. Daglig leder Tor Asle Grønningen i Karmøy Bygdeservice (KBS) og de 28 andelseierne i KBS er i vårstemning, og vet at mange kommer til å ta kontakt de nærmeste ukene for å få gjort store og små jobber i hagen. - Felles for alle er at vi gjerne vil bruke hagen til kos og rekreasjon, men mange foretrekker å få hjelp av fagfolk for å skape drømmehagen, sier Grønningen. Karmøy Bygdeservice ble startet i 1995 av 10 bønder som ville samarbeide om å få tilleggsarbeid seg og maskinene sine utenfor garden. - Det viste seg imidlertid at det var på våren tilgangen til arbeid var størst, og da var det våronn og travelt på alle gardsbruk. Etter hvert ble det nødvendig å få med flere folk i laget, som ikke hadde det så travelt på denne årstiden.

42

JOBB & NÆRING

Selv om vi fortsatt har mange bønder blant eierne, er de ikke i flertall. De fleste av våre 28 underforetak selvstendig næringsdrivende. Det er håndverkere, anleggsgartnere og maskinentreprenører fra kommunene Karmøy, Haugesund, Tysvær og Sveio. Derfor har vi i dag god kapasitet til oppdrag, også i våronna, sier Grønningen. KBS holder til på Bøneset i Karmøy, og deler administrasjon med Hagia Karmøy AS. De 28 medlemmene bruker KBS til felles markedsføring, men driver selvstendig. Spekteret av oppdrag som er gjennomført på de nesten 15 årene siden starten er bredt. En av dem som var med fra starten av var Ole Johnny Hauge. Den gangen fikk han tilleggsoppdrag til gardsdriften. - I dag har jeg spesialisert meg på å lage kaianlegg, og driver Bygg og kaianlegg AS. Vi er tre fast ansatte, og leier ellers inn folk etter behov. I maskinparken inngår både taubåt og lekter, og vi tar oppdrag i strandkanten på hele Haugalandet, sier Hauge som sammen med Grønningen er en av ”nestorene” i KBS. Gjennom KBS er jeg med i ett nettverk som både gir store fordeler for meg, og for kundene, sier Hauge.

”Tor G Lilleskog i Brødrene Lilleskog DA klipper bl.a alle kirkegårdene i Vindafjord kommune for KBS. Firmaet har tre ansatte og har vært med i KBS i ti år.

Blant de som har kommet til i den senere tid er Hans Ole Strand. Han driver Anleggsgartner Strand, og i tillegg til hageplanlegging, lager han natursteinsmurer, trapper og gjør ellers det meste innen anlegging og drift av hageanlegg både til bedrifter og private. Strand flyttet nylig til Sveio, men har lang erfaring som ansatt i et anleggsgartnerfirma i sørfylket. -Jeg ønsket fortsatt å jobbe innenfor bransjen og hadde lyst til å starte for meg selv, da fant jeg ut at å gå inn i KBS var midt i blinken for meg. - Med den bredden det er i KBS når det gjelder faglig kompetanse og maskiner og utstyr, har jeg tilgang til det jeg trenger for å utføre oppdragene. I noen tilfeller er kanskje oppdraget for stort for meg og mitt firma. Men ved å bruke nettverket kan vi gå flere sammen for å utføre større oppdrag, sier Strand. Flere medlemmer?


Nür arbeidsmarkedet nü strammer seg til, merker vi en større pügang fra folk som er interesserte i ü bli medlemmer hos oss. Mange ønsker ü drive for seg selv, men ser svart pü alt papirarbeidet som følger med. Dette für medlemmene hjelp til av KBS. Laget stür for all fakturering og oppfølging av medlemmenes tjenester, for noen ogsü deler av regnskapsføringen.

og annet nÌringsliv pü Haugalandet, avslutter Grønningen og hans smilende kompanjonger pü Bøneset!

1995 2001

2004

Videre gir et medlemskap økt trygghet for at medlemmene til enhver tid har nok arbeid, sier Even Wiik som har vĂŚrt medlem i to ĂĽr. â&#x20AC;&#x201C; Jeg fĂĽr oppdrag fra â&#x20AC;?basenâ&#x20AC;? pĂĽ Bøneset, noen oppdrag fra andre medlemmer i KBS og noen skaffer jeg selv sier Wiik som er godt fornøyd med nettverket han har opparbeidet seg i KBS. - Det er et bredt spekter av tjenester KBS kan tilby. PĂĽ denne ĂĽrstiden gĂĽr mye av kapasiteten til hage og utemiljø. Men i tillegg steller vi alle typer grøntanlegg, feller trĂŚr og rydder i skog. Vi bygger kaier og moloer, og vinterstid har vi 90 bedrifter som bruker oss fast til ĂĽ rydde snø. Landbruket er ogsĂĽ en viktig kundegruppe for oss. Spesielt i sommerhalvĂĽret har to-tre av medlemmene mange oppdrag med maskinparken sin for bønder pĂĽ Haugalandet. Har vi kapasitet leier vi ogsĂĽ ut personell til entreprenørbedrifter

Dette er KBS

2007

2008

2009

Etablert med (10 eiere) Flyttet til Utvik (22 eiere) Startet butikk landbruk og hage Butikkdelen blir KBS Handel AS KBS flytter til Bøneset (28 eiere) KBS Handel AS blir Hagia Karmøy AS KBS omsetter for 24 mill. Hagia Karmøy AS omsetter for 19 mill. KBS størst av 80 bygdeserviceforetak i Norge

Karmøy Bygdeservice BA, Bøneset 4260 Torvastad 52 84 67 84 - 91 37 47 44 - 95 99 87 02 torasle@hagia.no peder@hagia.no www.karmoy-bygdeservice.no

â&#x20AC;?Lars G Clementsen og John A Jacobsen driver maskinentreprenør Jacobsen Maskin som har vĂŚrt medlemmer i KBS i ĂĽtte ĂĽrâ&#x20AC;?

BIS Production Partner er en tverrfaglig leverandør av industriprosjekter, vedlikehold, verkstedproduksjon, industrimuring og rüdgivning til prosessindustri og energiprodusenter i Norden. Tjenestene leveres i form av dokumenterte konsepter og kommersielt partnerskap med vüre kunder. Vi ønsker ü skape verdier for vüre kunder gjennom kostnadsreduksjoner og økt tilgjengelighet pü produksjonsutstyr. Helse, miljø og sikkerhet er en viktig del av BIS Production Partner`s produkter og konkurransekraft. BIS Production Partner har en ürlig omsetning pü 2,3 milliarder kroner med totalt 2200 ürsverk. Vi er lokalisert ni steder i Norge samt med virksomheter i Sverige og Tyskland. Les mer om oss pü www.bis.productionpartner.no

En av Norges største vedlikeholdspartnere søker

AVDELINGSLEDER - Elektro & Automasjon Ă&#x2DC;NSKEDE KVALIFIKASJONER:

ANSVARSOMRĂ&#x2026;DER:

t3FMFWBOUUFLOJTLVUEBOOFMTFQĂ&#x2030;JOHFOJÂ&#x201C;SOJWĂ&#x2030; t-FEFSFSGBSJOHPHHPEGPSSFUOJOHTGPSTUĂ&#x2030;FMTF t'PLVTQĂ&#x2030;LWBMJUFUPHGPSCFESJOHQSPTFTTFS t4FMWTUFOEJHQFSTPONFEHPEF samarbeidsevner

t'BHPHQFSTPOBMBOTWBS t1SPTKFLUMFEFMTFPHLPPSEJOFSJOHBWBLUJWJUFUFS t6UBSCFJEFSVUJOFSGPSLWBMJUFUTTJLSJOH ).4PHGBHMJHVUWJLMJOH t4BMHPHPQQGÂ&#x201C;MHJOHNPUOZFPHFLTJTUFSFOEF kunder

Er du den vi søker kan vi tilby en spennende og utfordrende lederstilling i et selskap i vekst. Gode lønns- og arbeidsvilkĂĽr. For mer informasjon, kontakt rĂĽdgiver i Personalhuset Tore August Bauer-Nilsen pĂĽ telefon 98 29 51 42. For ĂĽ søke stillingen se www.personalhuset.no under ledige stillinger â&#x20AC;&#x201C; Rogaland Søknadsfrist: 15. april 2009

JOBB & NĂ&#x2020;RING

43

Jobb & Næring  

Jobb & Næring April 09