Page 1

MÖT DIN FR A MTID HOS OSS

2018-2019

STIERNHÖÖKSGYMNASIET i RÄTTVIK BO PÅ SKOLAN

BLI ELEV FÖR EN DAG!

Internat med sjöutsikt!

Se hur det är att gå på Stiernhööksgymnasiet

Sid. 5

Sid. 2

IDROTT Kombinera din utbildning med NIU Sid. 32-33

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 1


VÄLKOMNA ÖPPET HUS 18 NOVEMBER 2017 30 JANUARI 2018

Vi startar upp i Tunets cafeteria med en utställning där du kan prata med elever och lärare från våra olika program. Därefter går vi ut till programmens lokaler och får mer information och rundvandring. Du kan också få rundvandring på internatet. Du bjuds på lunch i matsalen (anmälan på webben) och dagen avslutas ca kl. 14.

ÖPPET HUS 10-14 - ANMÄLAN TILL MAT

Vi har Öppet Hus ett par gånger per år. Då visar alla program upp sin verksamhet och du får tillfälle att prata med lärare och elever. Mer info samt anmälan publiceras på vår webbsida inför Öppet Hus.

BLI ELEV FÖR EN DAG! Det är klart att du vill veta mer om hur det är på Stiernhööksgymnasiet - egentligen! Du är välkommen hit att prova på en dag på det program som du är nyfiken på! Då får du en unik möjlighet att se hur det är att gå på våra program!

18/11

Den här kvällen samlas vi i Tunets cafeteria med en mässa där ni kan träffa elever, lärare, rektor och SYV. Vi bjuder på mingelfika. 18.30 startar rundvandring till programmen och därefter blir det rundvandring på internatet.

30/1

ÖPPET HUS 18-20 - INGEN ANMÄLAN

BOKA BESÖK ELLER PRAKTIK

Ring Jeanett Rousu 0248-704 29

Du kan också komma och få en rundvandring och allmän information om våra program. Ring och boka tid med Jeanett 0248-70429

FRÅGOR TILL SYV? Eva-Marie Tysk , NB 0248-70412 Maria Boberg Andersson, IM, Gysär 0248-70455 Christina Gustafsson, BA, EE, SA, EK, NA, Lärling 0248-70278

N

2

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019


Alla foton utom nedanstående undantag: Jeanett Rousu Foto framsida: Martin Litens Foto: Göran Erlandsson, brand s. 6, delfiner s. 20, bandy s. 32 Foto: Kjell Larsson, hästar i Siljan s. 31

“Jag skulle beskriva tiden här som tre av mina bästa år hittills utan att överdriva. Stiernhööksgymnasiet har väldigt kompetenta lärare som vet vad de pratar om, de finns där för eleverna på ett sätt som jag inte upplevt tidigare. Det är en lugn stämning här på skolan, inte så mycket spring och så. Man kan vara sig själv!” /Amanda

MÖT DIN FRAMTID Undervisningen ska förbereda dig för framtiden Det allra bästa med Stiernhööksgymnasiet är att vi har hög lärartäthet och våra duktiga lärare ger våra elever professionellt stöd och coachning i sina studier. Vi utbildar våra elever för framtiden, med ett modernt pedagogiskt tänk och med de bästa verktyg – alla våra elever får en egen bärbar dator att använda under sin studietid hos oss. Detta för att underlätta allas studier och öppna för både digitalisering och nätbaserat lärande. Hos oss har du stora förutsättningar att få en lärorik, utvecklande och rolig gymnasietid. Vi är en kommunal gymnasieskola i Rättvik med ett stort utbud av program, bra stämning på skolan och välutbildad personal. Skolan består av ett flertal byggnader och ett internat som ligger vackert vid Siljans strand med endast 10 minuters gångväg in till Rättviks centrum med mysiga affärer och caféer.

GEMENSKAP

INTERNAT & MAT

5

4

På skolan är vi ca 500 elever och vuxna - det innebär att vi är många som möts och har roligt tillsammans vid våra årliga aktviteter och traditioner. Det innebär också att vi är tillräckligt få för att ingen ska bli ”en i mängden” utan alla får bli sedda och får vara den man är! Du som individ möts genom ett aktivt och nära studiehandledarskap bestående av handledningssamtal, utvecklingssamtal och en individuell studieplan. Vi stöttar dig också genom ett välorganiserat elevteam bestående av skolsköterska, kurator och specialpedagoger. Studie- och yrkesvägledarna hjälper dig att få en helhetssyn över dina studier.

6

HUR JOBBAR VI? Språk, internationalisering och en entreprenöriell anda som genomsyrar alla program.

7

STUDIERESULTAT Hög lärartäthet och gemensam värdegrund.

PROGRAM Du kan välja mellan 3 högskoleförberedande program och 7 yrkesprogram varav 4 inom lärlingsutbildning. 8 - 11 Högskoleförberedande program 12 - 17 Yrkesförberedande program 18 - 27 Naturbruksprogram 28 - 29 Introduktionsprogram 30 - 31 Gymnasiesärskola

8

NATIONELL IDROTTSUTBILDNING LOKAL IDROTTSPROFIL

32-33 34

VAD TYCKER VÅRA FÖRÄLDRAR? Hur fungerar det när ens barn flyttar till internatet?

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 3


GEMENSKAP ENGAGEMANG

MÅNGFALD VÄNNER

Under dina år hos oss på Stiernhööksgymnasiet kommer du att möta många nya människor. Självklart väljer många elever från Rättvik att gå här och eftersom vi har naturbruksprogram och nationella idrottsutbildningar på skolan kommer det elever från hela

landet till oss. Vänskapsband för livet knyts hos oss! Vi som skola vill hela tiden utvecklas och detta vill vi göra tillsammans med våra elever vilka vi uppmuntrar att engagera sig i elevkår, klassråd och studentkommitté. Stiernhööksgymnasiet har en ljus och stor cafeteria som inbjuder till samvaro och möten mellan både elever och lärare. Här finns möjlighet att köpa fika eller ett matigare mellanmål. Vi har öppet varje dag.

Alltid något att göra!

TURNERINGAR SAMARBETE

STÄMNING En bra skola trivs man i. Där har man kul, och man känner att man lär sig saker hela tiden. I en bra skola får man både stöd och uppmuntran från lärarna. Så är det hos oss på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik! Här finns en avslappnad stämning, men ändå massor att göra. Vid påsk kör vi Påskfesten - en innebandyturnering för hela skolan då framförallt sportsligt beteende och bästa utklädnad premieras. Framåt vårkanten är det dags för Stiernhööksdagen fylld med aktiviteter för samvaro och samarbete för hela skolan. En vinterfriluftsdag är ju självklart i denna bygd med mycket snö och underbar natur!

4

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019

Du behöver inte vara sysslolös under din studietid på Stiernhööksgymnasiet. Du kan läsa till jägarexamen (kostnadsfritt) på skolan och som elev på Stiernhööksgymnasiet får du rabatter i både butiker och hos föreningar i Rättvik. Rättvik erbjuder en fantastisk natur med längdskidåkningsspår, slalombacke, skogsvägar och badstrand vid Siljan. Rättvik har ett brett föreningsliv med möjlighet för dig att vara med i allt från judo eller golf till mountainbike och baseboll. Till Rättviks marknad, varje vår och höst, kommer fler än 100 000 besökare. Rättvik erbjuder också ett stort kulturliv, med återkommande konserter, föreställningar och workshops i vårt kulturhus och på Folkmusikens Hus. Här finns också DalaTravet med tävlingar 24 gånger per år. På sommaren fylls Rättvik av festivalbesökare till Musik vid Siljan och Classic Car Week.

GYM

STIERNHÖÖKS

Internatpersonalen och eleverna hjälps åt att hålla gymmet i ordning. Som elev på Stiernhöök har du fri tillgång till gymmet efter att du genomgått en grundutbildning. Duschar finns i anslutning till gymmet .


BOENDE & MAT

SOM HEMMA

Skolans matsal är känd för sin riktigt goda mat. Ofta är detta det första som gamla elever berömmer skolan för. Vi har lång erfarenhet av att vara internatskola vilket gör att vi serverar mat som smakar som ”där hemma”. Vi har ambitionen att servera närodlad, gärna KRAV-märkt och ekologisk mat. Återtagsprojektet Kött och grönt produceras inom Stiernhööksgymnasiets naturbruksprogram. Slakt och förädling sker lokalt och produkterna serveras sedan i alla kommunens kök - allt från skolkök till äldreomsorg.

Eget kravproducerat nötgris- och lammkött samt potatis, havregryn och olja! Närodlat, KRAV-märkt, hemlagad mat, fin utsikt.... vi serverar mat som smakar som ”där hemma”.

Internat med sjöutsikt Till Stiernhööksgymnasiet kommer elever från hela landet. Vi har över 50 års erfarenhet av att ha elever boende på skolan och vi har din trivsel som vår målsättning! Internatet har plats för ca 130 elever. Du kan som elev välja mellan olika boendealternativ, allt från rum i korridor till att bo i mindre lägenhet. Vi har även LSS-boende för dig som går på vårt Särgymnasium.

När du flyttar hit ska det kännas som hemma. Alla våra elevrum är möblerade. Trådlöst internet finns i alla våra boenden och är gratis för dig som bor hos oss! Du har möjlighet att få helinackordering -frukost, lunch, middag och kvällsfika i vår matsal, varav frukost, lunch och kvällsfika är gratis! Till vissa av våra boenden kan du ta med ditt husdjur. Vi har personal dygnet runt som finns till för att hjälpa dig att trivas. Vi

ordnar olika aktiviteter på kvällarna - allt ifrån sport till matlagning och för alla som vill bjuder vi varje kväll på kvällsfika. Internatet ligger på skolområdet, med gångvägar till Rättviks centrum (ca 1 km), golfbanan samt till badstranden vid Siljan. Självklart är det nolltolerans på internatet och skolan vad gäller droger och alkohol. Våra internat ligger väldigt vackert, på de flesta av våra boenden har du till och med sjöutsikt!

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 5


Stiernglas UF

Vill du bli deltidsbrandman?

ETT ENTREPRENÖRIELLT TÄNKANDE SPEGLAS I ALLA VÅRA PROGRAM. VI UTBILDAR NYSKAPANDE FÖRETAGARE MED VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS! Lär dig allt om företagande! Vi satsar på Ungt företagande och jobbar för att det entreprenöriella lärandet ska genomsyra all verksamhet på Stiernhööksgymnasiet. Eleverna får via kursen Entreprenörskap chans att starta upp och driva ett företag under ett år för att sedan göra årsredovisning och avveckla. Det här är ett tvärvetenskapligt ämne där psykologi blandas med företagsekonomi, marknadsföring, retorik och juridik. Eleverna får lära sig att driva projekt, dvs. hur man sätter igång, utformar och genomför målinriktade processer. Eleverna får arbeta på ett kreativt och skapande sätt och lär sig att tro på sig själva, sina idéer och förmågor samt att våga testa dessa i verkligheten. En mässa genomförs under vintern med chans att knyta kontakter med lokala företagare. Stiernhööksgymnasiet fick utmärkelsen Årets UF-skola i Dalarna 2016! Individuellt val - Nyheter Inom individuellt val väljer du kurser själv för att skräddasy din utbildning. Här finns ex. språkval, röj- och motorsåg eller svets. Nyhet för 2017 är kursen Brand och säkerhet som ger dig ett intyg som “Deltidsbrandman”. En annan nyhet är kursen Programmering 1 som handlar om hur mjukvaror skapas, anpassas och utvecklas samt programmeringens roll i informationstekniska sammanhang. Dessa kurser kan du välja oavsett vilket program du går!

6

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019

Världen som klassrum - Internationalisering Vi jobbar mycket med internationalisering. Dels genom att göra utbyten mellan skolor vilka vi besöker en gång om året och som kommer och besöker oss, men också genom att våra elever besöker arbetsplatser och gör sina arbetsplatsförlagda lärveckor på praktikplatser utomlands. Vilka länder vi har utbyte med varierar från år till år, men under de senaste åren har vi haft utbyten med bl a Kenya, Indien, Armenien och Ungern. Naturbruksprogrammet har haft praktik bland annat i Japan, Kanada och Frankrike. Genom ERASMUS jobbar elever från Tyskland, Frankrike, Grekland och Sverige tillsammans kring natur och hållbarhet. Det här är unika möjligheter att få uppleva kultur, språk, undervisning och arbetsplatserfarenhet i annorlunda miljöer! Det skapar livslånga kontakter och viktiga erfarenheter att ha med sig in i framtiden! Språk via Gysam Idag har många människor, både privat och i yrkeslivet, kontakter med människor från andra länder och kulturer. Det gör att språkkunskaper blir viktigare och viktigare. Dessutom ger det meritpoäng när du söker till högskolan i framtiden. Vi erbjuder ett stort antal språkkurser, antingen på skolan eller som nätbaserat lärande inom GysamNet.

HUR JOBBAR VI?


RESULTAT! HÖG LÄRARTÄTHET GER HÖGA STUDIERESULTAT. GEMENSKAP & VÄRDEGRUND GER TRYGGHET.

V

Gemenskap &

Varje år genomför vi en

sonal jobbar för att hålla

Värdegrund

enkätundersökning där

ska ha

betygssamtalen ständigt

Eftersom vårt stora fokus

eleverna får svara på

chansen

levande och arbetar

ligger i att eleverna ska trivas

frågor kring detta:

att

ämnesövergripande för att

och må bra för att kunna

93,4% av internateleverna

lyckas

eleverna ska kunna nå alla

bedriva sina studier hos oss

svarade ht 16 att de kan

mål.

så är vårt jobb med värde-

rekommendera andra

eleverna så bra förut-

grund och likabehandlings-

elever att bo hos oss. Det

sättningar som möjligt!

Vi jobbar dagligen med

plan väldigt viktiga.

tar vi som ett tecken på att

Det gör vi genom att ha

elevnära arbete med

i vill

Vår betygssättande per-

att alla

och därför försöker vi ge

hög lärartäthet - På Stiern-

målsättningen att tidigt

hööksgymnasiet har vi 8,4

fånga upp elever som

elever per lärare, vilket är

behöver extra stöd

långt bättre än rikssnittet

eller hjälp. Vi jobbar

de trivs! Hos oss kan eleverna börja dagen med att äta

Likaså känner sig 92,3%

frukost - en förutsättning

av våra elever sig trygga i

för att kroppen ska orka,

klassen. 90,7% anger att de aldrig har blivit trakass-

(11,9)!

med studiecoacher och

anser vi.

Av våra lärare har 92,9 %

bygger just nu upp en ny

Personalen och eleverna

erade och 89,9% anger att

pedagogisk högskole-

Studio där eleverna kan

har gemensamt café vilket

de aldrig blivit diskrimine-

examen. Det är nästan

samlas för extra hjälp av

ger närhet och gemenskap

rade. Vi jobbar vidare varje

alla! Och i jämförelse med

speciallärare. Internatet

emellan elever och lärare.

dag mot vårt mål av 100%

riksgenomsnittet (78,6%)

har extra stöttning kring

Att eleverna behandlar

trygghet.

läxläsning på kvällstid för

varandra med respekt och

eleverna som bor där.

värme är lika viktigt. Då vi har

ligger vi högt. Om man ser till elevernas

elever med olika bakgrunder

studieresultat så är vi

och väldigt olika intressen är

väldigt stolta över att

skolan per automatik en bra

96,8 % av våra elever klarar sin gymnasieexamen. Deras genomsnittliga betygspoäng är 14,4 vilket också detta är högre än rikssnittet.

*Statistiken hämtad från SCB.

grogrund för förståelse för

Ibland är matematiken

varandra.

enkel! Hög lärartäthet och behöriga lärare ger goda förutsättningar för eleverna att lyckas!

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 7


HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE PROGRAM - EKONOMI - NATURVETENSKAP -SAMHÄLLSVETENSKAP -

Högskoleförberedande program passar dig som vill läsa vidare på högskola efter dina gymnasiestudier. På de högskoleförberedande programmen får du automatiskt den utökade högskolebehörigheten och får därigenom väldigt stora möjligheter att komma in på de universitetsstudier eller högskolestudier du funderar på att fortsätta med.

8

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019


EKONOMIPROGRAMMET EKONOMIPROGRAMMET GÖR DET MÖJLIGT FÖR DIG ATT ARBETA ELLER STUDERA VIDARE INOM EKONOMI, JURIDIK OCH ANDRA SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA OMRÅDEN! ”Ekonomiprogrammet på Stiernhööksgymnasiet är väldigt utvecklande eftersom man alltid kan ha en bra dialog med lärarna. Det gör att man lätt kan sätta sig in i alla olika ämnen man läser. Vi på Ekonomiprogrammet fick tillsammans med Samhällsvetenskapsprogrammet chansen att åka utomlands vilket var både roligt och lärorikt. Att lära sig mer om andra kulturer är något som Stiernhööksgymnasiet lägger mycket fokus på och det gör att man får en bredare syn på dagens samhälle. På Ekonomiprogrammet lägger lärarna stor vikt på att man ska vara så förberedd som möjligt infår eventuella högskolestudier. Det är verkligen något jag själv har haft stor nytta av under mitt första år på högskola”. Gustaf - Ekonomiprogrammet

Elever i sin monter på UF-mässan. Förbered dig för arbetsmarknaden och framtida studier! Ekonomiprogrammet är för dig som är intresserad av näringsliv, samhällsekonomi, företagande och juridik. Efter examen har du fått värdefulla praktiska och teoretiska kunskaper och behörighet till många högskoleutbildningar. Ekonomiprogrammet ger möjlighet till att arbeta som eller studera vidare till ex. advokat/jurist, banktjänsteman, civilekonom, controller, egen företagare, inköpare, mäklare och revisor. Inriktningen ekonomi fokuserar på företagsekonomiska områden som redovisning, marknadsföring och kalkylering. I programkurserna får du jobba med frågor om: • hur världsekonomin påverkar Sverige • företagandets roll i samhällsutveckling • hållbar utveckling • entreprenörskap • marknadsföring • privatekonomi

Upptäck världen En spännande del av Ekonomiprogrammet är att studera omvärlden ur olika perspektiv. Detta görs i form av kurser, gästföreläsare, projektarbeten och utlandsresor.

I vårt globala samhälle är de ekonomiska sambanden i världen komplexa och i ständig förändring. Internationella sammanslutningar och avtal kan därför få stora konsekvenser. Du får lära dig om länders olika förutsättningar för handel ur historisk-, moralisk- och miljöperspektiv. Starta eget företag Genom kursen Entreprenörskap och företagande får du ett verklighetsbaserat lärande genom att starta och driva ett riktigt företag! Du får massor med värdefulla praktiska erfarenheter och möjlighet att utveckla din kreativitet, ledarskapsförmåga och företagsamhet. Nationell Idrottsutbildning Genom NIU (Nationell Idrottsutbildning) får du utöva bandy eller ridsport 3 gånger i veckan på skoltid samtidigt som du läser Ekonomiprogrammet. Idrottspassen kan innehålla allt från fysträning till teori, mental träning och träning i bandyhallen/ridning.

Centralt i utbildningen är att du utvecklar ett vetenskapligt förhållningssätt samt förmågan att omsätta teorier i praktisk handling. Att kunna söka, bearbeta och värdera information om ekonomiska frågeställningar från olika källor samt ta ställning i dessa är därför viktiga delar av programmet.

På studieresa till Indien. Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 9


NATURVETENSKAPSPROGRAMMET MED NATURVETENSKAPLIGA PROGRAMMET SOM GRUND KAN DU VÄLJA MÅNGA VÄGAR I FRAMTIDEN. BÅDE NATIONELLT OCH INTERNATIONELLT!

Elever från Grekland och Sverige arbetar tillsammans kring miljö i ERASMUS-projekt.

“Jag kommer från Rättvik och valde Stiernhööksgymnasiet därför att programmet jag ville gå finns här. Det är skönt att slippa pendla! Både jag och många av mina klasskompisar valde NA eftersom det ger en så bra grund att stå på inför framtiden. Och så älskar jag ju matte och naturvetenskapliga ämnen!” /Mattias

Förstå omvärlden ur ett naturvetenskapligt perspektiv!

Vill du att din utbildning

Som elev på naturvetenskapsprogrammet får du själv vara med och undersöka

ska innehålla en stor

verkligheten. Du tränar din uppmärksamhet och vänjer dig vid att tänka kritiskt, jobba

andel laborationer

målinriktat och se sammanhang. Du får lära dig hur miljön fungerar och vilka konsekven-

och fältstudier? För dig som vill studera vidare på högskola eller universitet ligger alla vägar öppna med NA!

ser människans påverkan har. På inriktningen naturvetenskap fördjupar du dig i biologi, fysik, kemi, matematik och får en bred behörighet till vidare studier. Här behandlas ämnen som den moderna fysikens användning inom elproduktion och sjukvård och kemins betydelse i klimat, miljö och människokroppen. Detta i sin tur hjälper dig att ta ställning i etik och samhällsfrågor. Det praktiska arbetet är en stor och viktig del av kursmålen och här på Stiernhööksgymnasiet finns mycket välutrustade laborationssalar för kemi-, fysik-, matematik- och biologiundervisning. Att få en god grund i praktiskt handlag gör också att man befäster de teoretiska delarna bättre. Ofta kopplas studierna till viktiga och aktuella frågor. Du utvecklar din förmåga att planera och genomföra experiment samt att tolka och redovisa resultat.

10

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019


”Man brukar säga att Samhällsvetenskapsprogrammet är det man väljer om man inte vet vad man bli, och det kanske stämmer. Men jag skulle även påstå att det är programmets starka sida. Jag och mina klasskompisar hade många olika intressen och fastnade för olika ämnen, där våra spridda tankar kunde inspirera varandra”.

/Julia

Breda möjligheter till framtida studier! Samhällsvetenskapsprogrammet är för dig som är intresserad av hur individer, grupper, och samhällen samspelar med varandra. Efter examen har du fått en utmärkt grund och behörighet till många högskoleutbildningar. Samhällsvetenskapsprogrammet öppnar dörrar till en mängd viktiga yrken, som till exempel advokat, socionom, psykolog, journalist, kommunikatör, polis, politiker och yrken inom vården och lärare.

Elever på studiebesök i Ungern

SAMHÄLLSVETENSKAPS

PROGRAMMET

SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET GÖR DET MÖJLIGT FÖR DIG ATT VÄLJA FRITT BLAND FORTSATTA STUDIER INOM SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA OMRÅDEN. Centralt i utbildningen är att du utvecklar ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt. Att kunna söka, bearbeta och värdera information från olika källor och pröva samhällsvetenskapliga teorier och metoder är därför viktiga programdelar. Inriktningen beteendevetenskap fokuserar på människors utveckling, samhällets strukturer, etik, kommunikation och historia. I programkurserna får du jobba med frågor om: • hur ett samhälle påverkas av faktorer på lokala och globala nivåer • makt ur politiska, sociala och ekonomiska aspekter • aktuella och historiska samhällsfrågor • informationsteknik och medier • genus • miljö

Nationell Idrottsutbildning Genom NIU får du utöva bandy eller ridsport 3 gånger i veckan på skoltid samtidigt som du läser SA.

Upptäck världen SA programmet på Stiernhööksgymnasiet genomsyras av spännande omvärldsstudier. Dessa görs i form av bl a kurser, gästföreläsare, projektarbeten och utlandsresor. Starta eget företag Om du väljer kursen Entreprenörskap får du möjlighet att starta och driva ett eget företag och skaffar dig massor med praktiska erfarenheter av allt vad det innebär att vara egen företagare.

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 11


YRKESPROGRAM - BYGG- & ANLÄGGNING - EL- & ENERGI -GYMNASIELÄRLING -

Följande program är yrkesprogram. De ger dig en yrkestillhörighet och praktiska specialkunskaper som yrket kräver. Du kommer att kunna arbeta inom yrket direkt efter gymnasiet. Alla elever som läser yrkesprogram har rätt att få välja till kurser som ger grundläggande högskolebehörighet. Du kan även kombinera din yrkesutbildning med NIU- Nationell Idrottsutbildning eller LIU Lokal Idrottsutbildning.

12

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019


BYGG- & ANLÄGGNINGS PROGRAMMET -

HUSBYGGNAD

Detta är en bransch där tradition och modern teknik möts och där noggrannhet och finkänslighet blandas med styrka och grovarbete. I våra stora och ljusa bygg- och murarhallar har du både praktiska och teoretiska lektioner. Under årskurs 1 lär du dig här att hantera verktyg samt grundläggande kunskaper inom olika byggyrken med infärgning av teoretiska ämnen som matematik och engelska. Här blir du väl förberedd inför årskurs 2 och 3 då du under skoltid ska ut på företag och jobba! ”Det bästa är att vi får göra “riktiga” arbeten. Det är inte bara att bygga och riva ner, utan vi får göra på riktigt - fast vi får göra misstag.”. /Tony Hörnfeldt

“Vi har bra lärare som gör utbildningen till något extra. Dessutom är det lätt att få jobb” . /Fabian

Byggprogrammet ger dig kunskaper om hur man bygger, reparerar samt underhåller hus och byggnader. På Stiernhööksgymnasiet i Rättvik läser du Bygg- och Anläggningsprogrammet med yrkesutgången Husbyggnad. Husbyggnad Byggteknik är kärnan i programmet och du får jobba framförallt med med trä- och mureriarbete. För oss är det viktigt att under hela utbildningen varva teori med praktisk tillämpning så du får en meningsfull och verklighetstrogen utbildning med skiftande innehåll. Det är också viktigt att du får prova på och lära känna olika material under din utbildning. Arbetsplatsförlagt lärande Vi erbjuder dig minst 15 veckors arbetsplatsförlagd praktik, vilken ligger på 2-4 dagar i veckan. Praktik som du har möjlighet att lägga i din hemkommun, ute i landet eller på skolan.

Lärling I årskurs 2 och 3 har man möjlighet att välja lärling och då få vara på arbetsplats ett par dagar i veckan!

Entreprenörskap Du får lära dig om serviceförmåga, kreativitet och entreprenörsskap, och har möjlighet att starta upp ett eget företag. Där får du också en inblick i hur man leder olika projekt. Framtid Byggprogrammet är ett yrkesprogram, men du har möjlighet att läsa fler teoretiska kurser för att bredda din behörighet till vidare studier eller annat yrkesval. Lätt att få jobb! Stiernhööksgymnasiets byggelever är attraktiva på arbetsmarknaden. Det märks inte minst på att våra elever ofta har anställning klar vid studenten - och ibland även tidigare än så! Nationell Idrottsutbildning Kombinera dina studier på Bygg- och Anläggningsprogrammet med NIU Ridsport eller NIU Bandy.

YRKESUTGÅNGAR: - TRÄARBETARE - MURARE - LÄRLING Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 13


EL- & ENERGI PROGRAMMET ELTEKNIK DATOR-& KOMMUNIKATIONSTEORI LÄRLING Här får du jobba med din kreativitet - att skapa, bygga och utveckla. El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram, en teknisk utbildning, för dig som snabbt vill komma ut i framtidens yrke !

E

l- och energiprogrammet är ett yrkesprogram, en teknisk utbildning, där du i framtiden kan arbeta med underhåll/ service och installation. Du lär dig grunderna inom ellära, elkunskap, elektronik, styrteknik och datorteknik.

Du lär dig om produktion, installation och distribution av el-och energisystem. Du lär dig även om dator- och kommunikationsteknik samt om IT-infrastruktur. Du lär dig hur man dokumenterar och systematiskt går till väga med arbetsuppgifter inom ditt område. Du får även lära dig mer om att bemöta kunder, ge service och att utföra arbete på både företag och i människors hem på ett professionellt sätt. Teorin inom ämnena integreras med det praktiska arbetet. Grundkurser inom El-, Energi- och Datorteknik läses gemensamt under första året. Detta ger en stabil bas inom ämnesområdet samt en god orientering inför valet av inriktning.

L

ära genom verklighetsnära projekt. Elprogrammet kännetecknas av verksamhetsbaserat arbete där eleven jobbar praktiskt med bestående projekt. Vi strävar efter att projekten är verklighetsnära. Skolans möjligheter i form av projekt och dess stora verksamhet inbjuder till att elevarbeten bevaras – något som stimulerar eleven i den fortsatta utbildningen. Entreprenörskap Entreprenörskap och projektledning ingår också i utbildningen och är bra med tanke på om man vill starta eget eller kommer att arbeta som projektledare.

Arbetsplatsförlagt lärande Elprogrammet är ett yrkesprogram och därför ingår 15 veckor arbetsplatsförlagd utbildning. Inom elprogrammet finns även valbara kurser som ger dig behörighet för vidare studier.

”Det jag drömmer om är att få jobba med el och vara ute. Om det sen blir vattenkraft, elkraft, distribution, det jag håller på med eller teletekniker, det spelar inte så stor roll. Bara det är el!” / Sandra Rosenqvist

Nationell Idrottsutbildning Kombinera dina studier på El- och Energiprogrammet med NIU Ridsport eller NIU Bandy.

YRKESUTGÅNGAR: - elteknik - dator & kommunikations 14

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019


Elteknik Gillar du teknik, är noggrann och vill jobba med människor? Då kan inriktningen elteknik på El- och energiprogrammet vara något för dig. Inriktningen ger dig kunskaper i att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm samt datanät. Går du den här inriktningen tränas du i att utföra olika typer av praktiska elinstallationer i bostäder och i industrifastigheter. Du lär dig om inbrottslarm och brandlarm, hur man bygger ett lokalt datanät, hur man läser och skapar ritningar och scheman samt hur man felsöker. Efter gymnasiet kan du börja jobba som elektriker lärling för att sedan bli behörig elektriker. Du är behörig till yrkeshögskolan men genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt efter utbildningen. Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen elteknik kan vara: installationselektriker, eltekniker, larmtekniker och industritekniker. Dator- och kommunikationsteori På den här inriktningen jobbar du i en miljö där balansen av teori och praktiskt arbete är en självklarhet. Datorkommunikation handlar om olika slags kommunikationer mellan datorer och dess kringutrustning, t ex skrivare och scanner. Du får lära dig att utföra service och göra felsökningar. Under utbildningen arbetar vi i skarpt läge mot vår egna domän med att bland annat hantera datorer, kringutrustning och användare. Du får också lära dig att installera hård- och mjukvara. För att arbeta med detta behöver du också kunna kommunicera med de människor som ska använda den webbsida eller det nätverk som du ansvarar för. I utbildningen ingår arbetsplatsförlagd utbildning på företag inom dataoch elekronikområdet. APL:en skapar en insikt i arbetslivet i allmänhet och datayrket i synnerhet. CTN = Creative Tech- and Networking Vi jobbar undersökande, experimenterade och med skapande moment i CTNs data/teknikkurser såsom interaktivt berättande och grafisk programmering. Du lär dig att utveckla din egen app i CTNs programmeringskurser för Android. Du får också planera, bygga och underhålla nätverk med CTNs praktiska pedagogik i projektform eller i riktigt drift. Programmet ger grundläggande behörighet för högre studier.

Framtid Det råder stor efterfrågan på arbetskraft inom Drift och Vatten. Därför har du som går lärlingsutbildning en stor möjlighet att snabbt få jobb efter din utbildning. Redan under din utbildning har du möjlighet att känna dig för på olika arbetsplatser och visa upp dina förmågor för blivande arbetsgivare.

steori - LÄRLING

Lärling I årskurs ett ligger tyngdpunkten på allmän elkunskap med kurser som ellära, elektronik, datorteknik och mekatronik. I samtliga ämnen ingår matematiska beräkningar. Till årskurs två har du möjlighet att välja lärlingsutbildning som innebär att du har halva utbildningen i arbetslivet, ungefär 2-3 dagar i veckan under åk 2 och 3 på en eller flera arbetsplatser. Lärlingsinriktning - Samarbetspartners Lärlingsutbildning erbjuds inom olika inriktningar och yrkesutgångar. - Elteknik - elektriker i samarbete med olika företag i bygden. - Elteknik - larmtekniker i samarbete med Midroc Security och Assemblin. - Elteknik - distributionselektriker i samarbete med DalaEnergi. - Energi - drifttekniker i samarbete med företag i både Rättvik och Mora. RTAB, Rättviks VVS, Dala Vatten och Avfall och Dala Energi. Nodava, Morkarlby Elmek och Eon.

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 15


“Efter grundskolan kände jag att jag vill jobba praktiskt. Jag har alltid drömt om att få jobba med barn och jag längtar ut i yrkeslivet. Lärlingsformen är perfekt för min del, då får jag gymnasieutbildning och jobba samtidigt!”

/ Stina

GYMNASIAL LÄRLINGSUTBILDNING En elev + en arbetsplats = en utbildning.

Lärling - ett annat sätt att gå ett yrkesprogram! Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig ett yrke genom att varva praktiken med studier i skolan. Gymnasial lärlingsutbildning är ett annat sätt att gå ett ordinarie yrkesprogram. Som lärling får du samma kunskaper och yrkesexamen som de elever som läser yrkesprogrammet i skolan, men du lär dig på ett annat sätt genom att du deltar mer i det riktiga arbetet på en arbetsplats. Halva tiden går du i skolan och läser de gymnasiegemensamma ämnena (som till exempel idrott och svenska) och ibland vissa delar av yrkesämnena. Halva tiden av din utbildning är du på en eller flera arbetsplatser. Du kommer att vara 2-3 dagar på din arbetsplats under hela din 3-åriga studietid. Som lärling får du erfarenhet och kontakter i arbetslivet vilket kan ge dig en bra start i karriären. Du har också ett stort ansvar. Du förväntas delta aktivt på arbetsplatsen och måste anpassa dig till de villkor och de tider som gäller där. Din lärare har nära kontakt med din handledare på arbetsplatsen. Skolan har ansvar för din utbildning och finns där och stöttar dig om det skulle dyka upp något problem. Efter en lärlingsutbildning är möjligheterna många. Du blir förberedd för ett visst yrke, men kan också studera vidare på till exempel yrkeshögskolan eller högskolan.

16

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019


På Stiernhööksgymnasiet kan du läsa gymnasial lärlingsutbildning på följande program: - Barn- och fritidsprogrammet Om du är intresserad och nyfiken på att jobba med människor, med ledarskap, pedagogik och hälsa är Barnoch fritidsprogrammet något för dig! Det finns två inriktningar att välja på: ”pedagogisk” som inriktas för jobb inom förskola och skola samt ”fritid och hälsa” som inriktas för pedagogisk ledarskap inom hälsa, idrott och fritid.

BF- och VO-programmen ger dig en bra grund både för direkt arbete i yrkeslivet samt för högskolestudier. Studieplanerna innefattar grundläggande högskolebehörighet.

- Fordons- och transportprogrammet Inriktning personbil. På programmet lär man sig om olika fordons funktion och konstruktion. För en mekaniker innebär det hur man diagnosticerar, reparerar och utför service på fordon. - Handel och Administrationsprogrammet Service och kommunikation är centralt i utbildningen. Likaså att utveckla färdigheter i att utföra arbetsuppgifter inom yrkesområden som försäljning, inköp och varuflöden, service, marknadsföring, ekonomiuppföljning och företagande. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta som till exempel säljare, inköpare och butiksledare. - Vård och omsorgsprogrammet Att jobba med människor, med vård och omsorg, organisation och ledarskap, hälsa mm- det är yrkesområden för framtiden! Efterfrågan på utbildad personal inom vård- och omsorgsverksamheter är stor.

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 17


NATURBRUKS PROGRAMMET - DJUR -HÄST - NATURVETENSKAP - LANTBRUK -

Valmöjligheterna är många! Efter tre år på Stiernhööksgymnasiet står vägarna öppna för eleverna på naturbruksprogrammet! Här kan man välja mellan studier som ger jobb direkt eller som ger en möjlighet till vidare studier på högskolan. Alla inriktningarna är en bas för den som vill jobba som egen företagare i och med att alla läser Entreprenörskap! För den som vill ha den utökade behörigheten till högskolan finns inriktningen naturvetenskap som öppnar dörrar till drömyrken som veterinär, hippolog eller agronom.

MED NATUREN SOM KLASSRUM 18

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019


ALLT FINNS PÅ SKOLOMRÅDET Resurser utöver det vanliga Naturbruksprogrammets elever har resurser utöver det vanliga! Och det bästa av allt är att allt finns inom räckhåll på skolområdet. Internatet, ladugårdarna, stallen, körhuset, djurhuset, maskinhallen. Det är faktiskt bara Rättviks travbana och odlingsfälten som inte fick plats på skolområdet. Vi tycker det är viktigt att allt finns inom räckhåll för eleverna. Då kan vi erbjuda en utbildning där praktiskt arbete varvas med teoretiska studier hela tiden och man behöver inte lägga tid på att resa till olika utbildningsplatser. Våra naturbrukselever har ofta egna djur med sig på internatet och det är också viktigt att de på sina raster har tid och möjlighet att gå hem för att titta till dem.

Ladugårdar - mjölkkor, köttdjur, får, grisar Active Stable Stall - hästar

Körhus och paddock

Djurhus - zoologiska djur

Arbetsplatsförlagt lärande Alla NB-elever har APL i minst 15 veckor. Dessa förläggs dels i naturbruksverksamheterna på skolan och dels på arbetsplatser runt om i Sverige men också utomlands. Om en elev har intresse av att göra sin APL-tid utomlands försöker vi att tillhandahålla kontakter och hjälper till att söka finansiering till detta.

Maskinhallar

Hundhall - Aguility

Yrkesutbildning - Högskoleförberedande Alla inriktningarna på Naturbruksprogrammet är yrkesutbildningar med yrkesutgångar. Om du önskar har du möjlighet att läsa till grundläggande högskolebehörighet under din studietid. Är du intresserad av den utökade högskolebehörigheten ska du välja NB - Naturvetenskap med profil djur.

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 19


NATURBRUKSPROGRAMMET

DJUR

Väljer du Djurvård kan du se fram emot en både rolig och varierad utbildning som ger dig värdefulla kunskaper inför ditt framtida jobb. Samarbete med djurparker Självklart vill vi även ge eleverna erfarenhet av skötsel av större djur som återfinns på djurparker. Därför har vi ett tätt samarbete med Orsa rovdjurspark. Vi åker regelbundet till Kolmårdens djurpark för seminarier och studiebesök. Självklart jobbar vi även med andra djurparker runt om i Sverige.

Iller - ett av 240 arter i djurhuset. På naturbruksprogrammet - djur kommer du att få en bred bas inför arbetet som djurskötare på djurpark/ i en zoohandel eller som hundförare. Du får lära dig att arbeta med djurträning och miljöberikning och självklart alla vanliga sysslor som utfodring, skötsel och rengöring. Till viss del förekommer även uppfödning. Naturlig miljö Att arbeta med djur och djurvård är att få djur att må bra och trivas. I största möjliga mån ska djur i fångenskap få leva under naturliga förhållanden och få ge uttryck för sina naturliga beteenden. Det är i djurhuset och hundhallen du studerar djuren och lär dig grunderna inom miljöberikning och djurträning och att skapa en naturlig och stimulerande djurmiljö. Eftersom mycket av din studietid är i djurhuset blir du också van vid rutiner kring hygien och smittskydd. Eleverna som går mot hundförare har ofta med sig egna hundar, men om inte, tränar de med personalens hundar.

Daglig kontakt Den dagliga kontakten med djuren gör att du snabbt får ett gott djuröga och lär dig se och känna djurens behov.

Arbetsplatsförlagt lärande Eleverna har, under sin studietid, 15 veckors APL. I årskurs 1 bedrivs APL:n på skolan i djurhuset, i stallet och i ladugården. I årskurs två och tre kan eleverna ha sin APL på företag, djurparker och andra arbetsplatser runt om i landet. Det förekommer också att elever har APL utomlands.

Hundhall I vår hundhall med underlag gjort för snabba tassar tränar vi allt från sök till agility.

Ungt företag Många av eleverna som går naturbruksprogrammet kommer i framtiden att arbeta i små företag, familjeföretag eller driva ett eget företag. Därför tycker vi att det är viktigt att eleverna under sin studietid får kunskap i detta. Under årskurs 3 får eleverna starta upp, driva och lägga ned ett eget företag inom kursen entreprenörskap.

“Att arbeta med djur har alltid varit min dröm. Tack vare djurhuset får man jobba både teoretiskt och praktiskt med alla sorters djurarter, inte bara de vanligaste som man redan känner till!” /Caroline Jonsson

20

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019

Yrkesutbildning - Högskoleförberedande Båda inriktningarna på Naturbruksprogrammet Djur är yrkesutbildningar. Om du önskar har du möjlighet att läsa till grundläggande högskolebehörighet. Vill du ha utökad högskolebehörighet ska du välja NB - Naturvetenskap, profil Djur.


Djurvårdare inom djurpark/zoohandel - valet för dig som vill bli djurskötare eller jobba i zoohandel eller starta eget inom djurbranschen. Inriktning Djur, yrkesutgång Djurvårdare, ger en yrkesexamen som kan kompletteras med grundläggande behörighet till högskola. Förutom djurvårdare kan den som genomgått utbildningen bli exempelvis uppfödare, bli egen företagare, jobba som djurvårdare på djurpark eller driva zoohandel. Hundförare - för dig som vill jobba med hundar. Du har möjlighet att ta med dig egen hund till skolan som följer dig på lektionerna! Inriktning Djur, yrkesutgång Hundförare, ger en yrkesexamen som kan kompletteras med grundläggande behörighet till högskola. Förutom hundförare kan den som genomgått utbildningen bli exempelvis uppfödare, träna hundar, ta hand om hundar på hunddagis, jobba med hundtrim eller bli egen företagare.

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 21


NATURBRUKSPROGRAMMET

HÄST

“Jag har ridit i hela mitt liv, och det här programmet uppfyller alla mina förväntningar och mer därtill!” / Rebecka Nykvist

Hästarna i centrum! När du kommer till oss möts du av våra fina välutbildade skolhästar. Vi har hästar i olika åldrar och olika utbildningsnivåer vilket ger dig möjlighet lära dig olika steg i hästens utbildning. Våra anläggningar är byggda för framgångsrik studietid för eleverna och självklart också för hästens absoluta välbefinnande! Skolstall Stallet har 8 boxar med ett stort undervisningstorg där många av våra lektioner genomförs. Golvet som är fyllt med spån ger inte bara en varm och ombonad känsla utan är också lättstädad och ljuddämpande. Det gör stallet till en lugn och varm plats där både hästar och människor känner ro och harmoni. De 12 skötselplatserna är väl avdelade och i anslutning till dessa finns det två sadel/selkammare. Körhuset Körhuset är både ljust och uppvärmt! Manegen är 66x40 m, med en läktare som kan rymma 300 personer, samt en lektionssal, domartorn, ekonomiutrymmen och löshoppningsring. Underlaget är en blandning av sand och fibermaterial som ger bra svikt för hästarna.

Alla elever får prova på den graciösa dressyrsporten, den tekniska banhoppningen, den krävande körningen och den fartfyllda travsporten.

22

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019

Travstall Endast en bit bort från skolan ligger Rättviks travbana där vi har ett eget travstall med 13 boxar, 2 lösdrifter samt undervisningslokaler. Utanför stallets dörrar ligger travbanan, rakbanan och skogsvägar att träna på. Active Stable Både hästarna och eleverna drar många fördelar av Active Stable, som är det mest moderna sätt att hålla hästar. Dels är det viktigt för elevernas utbildning och framtida yrkeskarriär att de har kunskaper i modern hästhållning. En annan fördel är att Active Stable innebär en mer effektiv och rationell skötsel som frigör lektionstid som man istället lägger på praktiska hästövningar och mötet mellan hästen och eleven.


Hästskötare - en utbildning som innefattar dressyr, hoppning och körning samt kunskaper kring ridhästars skötsel. Travhästskötare - där du förutom att lära dig trav, monté och travhästars skötsel även kan ta travlicens.

Framtid Förutom häst/travhästkötare kan den som genomgått utbildningen läsa vidare till exempelvis uppfödare, stallchef, domare eller tränare inom hästsport, hovslagare eller egen företagare.

Utbildningens innehåll Vi varvar ständigt teori med praktik och eleverna får ett brett praktiskt kunnande. Eleverna har möjlighet att studera hästarna varje dag och följa deras utveckling på nära håll. Kunskaper som är ovärderliga den dag de väljer att läsa vidare inom området eller får sitt första jobb. Vi erbjuder eleverna verklighetstrogen utbildning, där allt från stallskötsel till hovvård och ridning ingår. Vår ambition är också att ha kvalitativ tävlingsverksamhet och de elever med ambition och drivkraft som har intresse av att tävla, kan låna skolans rid- och travhästar för detta. Alla elever provar på alla discipliner under årskurs ett - ridning, körning och trav, för att till årskurs två välja yrkesutgång. Våra lärare och tränare är högutbildade inom sina discipliner och utöver dessa har vi återkommande gästlärare i allt från ridning och fysträning till hästmassage. På båda inriktningarna har du möjlighet att diplomera dig genom Svenska Ridsportförbundet/Svensk travsport. Naturlig miljö Att arbeta med hästar är att få djuren att må bra och trivas tillsammans med oss människor. När vi arbetar med hästarna har vi full fokus på dem, både för hästarnas bästa och för elevernas säkerhet. I största möjliga mån ska hästar få leva under naturliga förhållanden och få ge uttryck för sina naturliga beteenden. Det är framför allt i lösdrift och Active Stable möjligt för oss att skapa en naturlig och stimulerande hästmiljö. Eftersom mycket av din studietid är i stallet och körhallen/travet blir du också van vid rutiner kring hygien och smittskydd.

Nationell Idrottsutbildning Genom NIU får du utöva ridsport 3 gånger i veckan på skoltid samtidigt som du läser NBH.

APL- Arbetsplatsförlagt lärande Mycket praktik i stallet ger dig stor erfarenhet av hur verkligheten ser ut! Förutom praktiken i våra egna stallar har du även APL då du är ute på praktik på företag runt om i Sverige och även utomlands. Yrkesutbildning - Högskoleförberedande Båda inriktningarna på Naturbruksprogrammet Häst är yrkesutbildningar. Om du önskar har du möjlighet att läsa till grundläggande högskolebehörighet.

Oavsett om du väljer att läsa vidare, jobba med hästar eller ha häst som hobby i framtiden har du på Naturbruksprogrammet - Häst fått en stabil grund i allt från värdefulla ledaregenskaper till djupt praktiskt hästkunnande!

Gymnasie-DM hålls varje läsår i Stiernhööksgymnasiets körhall. Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 23


Projekt återtag! Det lantbrukseleverna producerar får hela skolan glädje av. Potatis, mjölk och mycket av det kött som serveras i skolans matsal kommer från skolans fält och ladugårdar.

M

jölkningsrobot i ladugården Vår ladugård är en modern lösdrift med plats för 75 mjölkkor, enskild avdelning för kalvar samt en mjölkrobot och en mjölkgrop. Korna utfodras med hjälp av traktor och fullfodervagn. Det finns även separat stall för ungdjur som föds upp till slakt. Vi har 260 ha odlingsmark där vi odlar potatis, vall, helsäd och spannmål. Till vår hjälp har vi en maskinpark med traktorer, lastmaskiner, skördetröskor med mera. För att spara på miljön sker grundläggande körutbildning i simulator, vilket inte bara är roligt utan också ger eleverna en medvetenhet om hållbarhet och miljö. Att sköta ett lantbruk idag kräver mycket - både praktiskt och teoretiskt kunnande. Våra elever lär sig både och!

NATURBRUKS PROGRAMMET

LANTBRUK

E

n framtid med goda utsikter till jobb! I dagens lantbruk finns det något för alla intressen. Allt från arbete i ladugård och svinhus till traktorarbeten på fält som att harva, så, tröska, plöja samt reparera maskiner och redskap. Under hösten i årskurs 1 får du lära dig att köra skolans alla traktorer och ta traktorkörkort. Sedan följer utbildningen driftåret, då du arbetar i stallarna eller på åkrarna med uppgifter direkt kopplade till jordbruket. På vintern arbetar du förutom med djurskötseln också med underhåll och reparationer av maskiner. Du har också möjlighet att lär dig hantera motorsåg och röjsåg. Eleverna som läser mot entreprenad lär sig hantera stora maskiner som grävmaskiner och lastmaskiner och kommer kunna arbeta inom anläggning och entreprenad. Våra elever utbildas brett inom naturbruket för att bli naturbruksentreprenörer och för att kunna försörja sig mångsidigt eller specialiserat i ett landsbygdsföretag. Att ha ett arbete inom lantbruket är något riktigt roligt att se fram emot! Det börjar hos oss på Stiernhööksgymnasiet.

“I framtiden kommer jag att starta ett eget lantbruk. Det har alltid varit mitt mål!” / Elias Hessman

Arbetsplatsförlagt lärande Eleverna har, under sin studietid, 15 veckors APL. I årskurs 1 bedrivs APL:n på skolan i ladugården och i höst/vårbruket. I årskurs två och tre kan eleverna ha sin APL på lantbruksföretag, och andra arbetsplatser runt om i landet. Det förekommer också att elever har APL utomlands. Ungt företag Många av eleverna som går naturbruksprogrammet kommer i framtiden att arbeta i små företag, familjeföretag eller driva ett eget företag. Därför tycker vi att det är viktigt att eleverna under sin studietid får kunskap i detta. Under årskurs 3 får eleverna starta upp, driva och lägga ned ett eget företag inom kursen entreprenörskap.

YRKESUTGÅNGAR: - djurskötare/traktorförare - Entreprenad 24

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019


DJURSKÖTARE - TRAKTORFÖRARE - lär dig sköta lantbruket som traktorförare med odlingsoch maskinkunskaper samt lantbruksdjurskötare med fokus på kor. ENTREPRENAD - att kunna köra och reparera grävmaskiner och hjullastare ger dig fantastiska möjligheter till jobb i framtiden!

Med skolans vackraste utsikt som arbetsplats! Dina studier Din skolbänk är traktorn, lastmaskinen eller ladugården! Utbildningen är mycket praktiskt arbete men självklart blandat med teoretiska ämnen. Dessutom har du möjlighet om du vill att läsa upp grundläggande högskolebehörighet under din studietid.

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 25


NATURBRUKSPROGRAMMET

NATURVETENSKAP Högskoleförberedande Detta är utbildningen för dig som redan nu vet att du vill läsa vidare på högskola eller universitet. Du får den utökade högskolebehörigheten av att gå Naturbruk - Naturvetenskap. Självklart är du inte bunden att studera vidare inom naturbruksbranschen utan din högskolebehörighet gäller för alla typer av högskolestudier. Du kan lika gärna gå vidare med högskolestudier till veterinär som till polis eller läkare.

framtiden inom djursjukvården ser ljus ut!

Elever som studerar en röntgenbild.

Här slipper du välja - här får du allt! Börja jobba direkt efter studenten eller studera vidare till drömyrken som veterinär eller agronom. Eller jobba ett tag för att sedan studera vidare! Valmöjligheterna är oändliga för dig som väljer Naturbruksprogrammet med inriktning naturvetenskap. Utöver de ordinarie gymnasiegemensamma ämnena som ingår i Naturbruksprogrammet får du läsa de kurser som ger dig en naturvetenskaplig kompetens efter gymnasiet; matematik, kemi och fysik. Samtidigt läser du kurser från naturbruksprogrammets inriktning djurvård. Här ingår bland annat grunder i djursjukvård. Kursen entreprenörskap gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. Hjärtat i vår utbildning är vårt djurhus. I djurhuset hittar du 240 olika arter av djur fördelat i vårt tropiska rum med ödlor, reptiler, fiskar, fåglar och sköldpaddor, vårt rum med insekter och vårt rum med gnagare. Utomhus har vi också djur - höns, ankor, illrar, getter.. och på somrarna även fåglar, fiskar och sköldpaddor.

26

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019

Arbetsplatsförlagt lärande Eleverna har, under sin studietid, 15 veckors APL. I årskurs 1 bedrivs APL:n på skolan i djurhuset, i stallet och i ladugården. I årskurs två och tre kan eleverna ha sin APL på företag, djurparker och andra arbetsplatser runt om i landet. Det förekommer också att elever har APL utomlands. Ungt företag Många av eleverna som går naturbruksprogrammet kommer i framtiden att arbeta i små företag, familjeföretag eller driva ett eget företag. Därför tycker vi att det är viktigt att eleverna under sin studietid får kunskap i detta. Under årskurs 3 får eleverna starta upp, driva och lägga ned ett eget företag inom kursen entreprenörskap.

“ Jag tycker det är bra med Naturbruk - Naturvetenskap eftersom programmet innehåller så mycket av allting. Många teoretiska ämnen, så man missar ingenting och samtidigt många praktiska ämnen så man inte tröttnar ur. Efter skolan vill jag söka mig till Tyskland och jobba i stall men jag vet att om jag vill plugga vidare i framtiden så kan jag göra det.” /Pernilla Witasp


Djur

- valet för dig som är intresserad av djur och efter din gymnasietid vill vidareutbilda dig till exempelvis veterinär, djursjukvårdare eller läkare.

Daglig kontakt Vi varvar ständigt teori med praktik och eleverna får ett brett praktiskt kunnande. Eleverna har möjlighet att studera djuren varje dag och följa deras utveckling på nära håll. Kunskaper som är högt skattade den dag de väljer att läsa vidare inom området eller får sitt första jobb.

för dig som vill satsa på din gymnasieutbildning!

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 27


INTRODUKTIONSPROGRAMMET IM

Introduktionsprogrammet är en språngbräda för dig som vill fortsätta att studera på gymnasiet eller etablera dig på arbetsmarknaden. På introduktionsprogrammet utformar vi - tillsammans med dig - en utbildning utifrån dina önskemål, dina intressen och dina mål. Vi ser dig som en unik individ och din studieresa börjar med en intervju där vi presenterar våra olika studievägar och ser vilken som kan passa dig bäst. Du träffar syv, speciallärare och socionom.

28

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019


INDIVIDUELLT UPPLÄGG FÖR DIG OCH DINA MÅL.

S

tudier och praktik Introduktionsprogrammet vänder sig till dig som inte uppnått behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan. Syftet är att förbereda eller introducera till annan gymnasial utbildning alternativt till arbetsmarknaden. Du som går introduktionsprogrammet får ett gymnasieintyg på den genomförda utbildningen. På introduktionsprogrammet varvas studier med praktik, den görs på skolan eller ute på en arbetsplatser. Att få praktik på en arbetsplats är en fantastisk möjlighet som kan leda till framtida jobb. Programinriktat individuellt val PRO För att antas till detta krävs att du har godkänt i svenska men saknar betyg i engelska och/eller matematik. Du måste även ha godkänt i fyra andra ämnen. Målet är att du blir behörig och går över till det yrkesprogram du tillhör. Under första året hos oss bör du läsa in det/de ämne som saknas och helt integreras med den klass du går med. PRO-ämnet/ämnen är prioriterade under ditt första år hos oss.

Yrkesintroduktion YRK Yrkesintroduktion vänder sig till dig som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram. Du får yrkesinriktad utbildning som underlättar för vidare etablering på arbetsmarknaden. Utbildningen kan också leda till studier på ett yrkesprogram. Stiernhööksgymnasiet erbjuder IMYRK inom LANTBRUK, DJUR och VERKSTAD. Här har vi arbetat fram studievägar som läses i olika block under 3 år. Innehållet i blocken hämtas från de bakomliggande nationella programmen (NBL, NBD, FT). Efter avslutad utbildning får eleverna gymnasieintyg. Undervisningen på YRK sker i mindre grupper och man läser i anpassad studiemiljö. Det finns studiecoacher kopplade till grupperna och de följer eleverna under dagarna i skolan. Skolans yrkes- och ämneslärare bedriver undervisningen i nära samarbete med speciallärare. Under utbildningstiden har du mycket yrkespraktik. Du läser Sv/En/Ma mot grundskolebetyg eller mot gymnasiegemensamma kurser (ma1, sv1, en5) och ämnet Hälsa där fokus är en hälsosam framtid. Olika träningsformer presenteras i blandning med kunskaper om ergonomi, mat och sömn.

Studiecoacher, specialpedagoger och all personal jobbar tillsammans med dig för att uppnå dina mål. Stiernhööksgymnasiet erbjuder möjlighet att gå i en särskild inriktning inom IMYRK kallad IMYRK-ID Individ och Delaktighet. IMYRK-ID är ett särskilt anpassat stöd för dig med diagnostiserad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), till exempel ADHD, ADD eller inom Autismspektrum. Detta stöd är för dig som -har fastställd NPF-diagnos -har behov av extra stöd i vardagen (skola, fritid, boende) -har ett unikt intresse för lantbruk, djur eller verkstad Du som får detta anpassade stöd bor på skolans internat och har tillgång till internathandledare både eftermiddag, kvällar och nätter, måndag till fredag. Antagning sker genom intervju med dig och din/ dina vårdnadshavare, då gör vi en social och pedagogisk kartläggning. Ansökan görs sedan via gymnasieantagningen. Hemkommunen ska bevilja platsen på IMYRK-ID

Språkintroduktion är en utbildning som fokuserar på att lära dig som nyligen anlänt till Sverige det svenska språket. Utbildningen har fokus på svenska språket för att du ska kunna gå vidare till något annat program i gymnasieskolan, eller annan utbildning/arbete. Vi arbetar även med att läsa in betyg om det saknas för att kunna bli behörig till ett nationellt program.

Har ni frågor, ring eller maila oss: Sandra Norén, samordnare 0248-704 19 sandra.noren@rattvik.se

Maria Boberg Andersson, SYV 0248-704 55 maria.bobergandersson@rattvik.se Maria Magnusson, biträdande Internatchef 0248-703 87 maria.magnusson@rattvik.se

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 29


GYMNASIESÄR - INDIVIDUELLA PROGRAMMET - SKOG, MARK OCH DJUR

Vårt särgymnasium är speciellt eftersom vi finns på en gymnasieskola som erbjuder Naturbruksprogram. Det har vi på särgymnasiet stor glädje av då vi integrerar lantbruk, häst och djur i vår verksamhet. Vi har också ett fantastiskt internat med LSS-boenden för våra särgymnasie-elever. Särgymnasiet består av 2 olika utbildningar; Individuella programmet och Skog, mark och djur.

GYMNASIESÄR

INDIVIDUELLA PROGRAM

Individuella program är till för elever som behöver en utbildning som är anpassad för de egna förutsättningarna. Eleven tränar samspel, uppmuntras att kommunicera och får stöd och hjälp att bli medveten om sig själv som person och om sina förutsättningar och möjligheter. Målet för utbildningen är att utifrån varje elevs förutsättningar fördjupa och utveckla elevernas kunskaper som en förberedelse för ett meningsfullt vuxenliv i arbete, boende och fritid. Gymnasiesär erbjuder undervisning i stimulerande miljö där eleverna bl.a. får prova på att arbeta i gymnasiets ladugård, djurhus och travstall. I vår undervisning jobbar vi tematiskt med naturens, årets, jordbrukets och samhällets cykler. I detta medvetandegör vi kultur, tradition och det som händer i vår närmiljö. Särgymnasiets lokaler är byggda med tanke på att rörelsehindrade skall kunna vistas och röra sig fritt i dem. Detta gäller allt ifrån ladugården till matsalen och boendet.

30

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019


Vi jobbar för att varje elev: • ska känna trygghet och trivsel i en arbetsmiljö som utmärks av tolerans och öppenhet. • ska känna arbetsglädje, lust att lära och stimulans att utveckla det egna lärandet. • ska få hjälp med att själv kunna bedöma sin studiesituation och se behoven som gäller den egna kunskapsutvecklingen. • ska få en utbildning där kunskap får liv i mötet med omvärlden. • ska lämna vår skola med förväntan och med glädje gå vidare in i en framtid av livslångt lärande.

Internat Vi har också ett fantastiskt internat med LSS-boenden för våra särgymnasieelever.

GYMNASIESÄR

SKOG, MARK, DJUR Vår gymnasiesärskola är speciell eftersom vi finns på en gymnasieskola som erbjuder Naturbruksprogram. Det har vi på särgymnasiet stor glädje av då vi integrerar lantbruk, häst och djur i vår verksamhet. Programmet för skog, mark och djur är ett yrkesinriktat program. Efter avslutat program ska eleverna ha kunskaper för arbete med till exempel skötsel, service och produktion inom naturbrukssektorn. Ett mål i undervisningen är att förbereda eleverna för livet efter skolan. En stor och viktig del i arbetet för denna måluppfyllelse är att eleverna får delta i olika former av praktik på skolan och ute på olika arbetsplatser. För elever från andra kommuner försöker vi, i samråd med elever och föräldrar, hitta praktikplatser i hemkommunen. Ett annat viktigt mål är att eleverna ska uppleva delaktighet i samhället. Vi jobbar mycket med att skolans vision ska gå som en röd tråd genom utbildningen. Denna vision är lika viktig i arbetet med särskoleprogram som i övriga program.

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 31


NATIONELL IDROTTSUTBILDNING LOKAL IDROTTSUTBILDNING På Stiernhööksgymnasiet kan du läsa Idrottsprofil eller Nationell Idrottsutbildning (NIU). På idrottsprofilen får du varva dina studier med Ishockeyträning vid två tillfällen i veckan. Nationell Idrottsutbildning riktar sig till dig som vill elitsatsa och är till för att du som elitsatsande idrottsutövare ska kunna kombinera din sport med en bra gymnasieutbildning. På Stiernhööksgymnasiet kan du läsa NIU Bandy och NIU Ridsport.

Ansök senast 1 december Här får du kvalificerad träning i en professionell idrottsmiljö!

FÖR DIG SOM SIKTAR PÅ ELITNIVÅ INOM DIN SPORT! FYSPASS, MENTAL TRÄNING BLANDAS MED PLANERING, KOSTLÄRA OCH SJÄLVKLART TRÄNINGSPASS INOM JUST DIN SPORT!

NIU Bandy - 3 pass i veckan - Öppet för BA, EE, EK, NA, SA - I samarbete med IFK Rättvik Bandy - Sista ansökningsdatum 1 december 32

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019

NIU Ridsport - Dressyr, Hoppning - Öppet för BA, EE, EK, NA, NBHäst, SA - I samarbete med Svenska Ridsportsförbundet - Sista ansökningsdatum 1 december.


N

ationell Idrottsutbildning. Har du bestämt dig för att satsa på din sport? NIU - Nationell Idrottsutbildning är en specialidrottstbildning som förbereder dig för en framtid som elitidrottare.

Välj mellan 6 olika program! Du kan välja att kombinera NIU både med yrkes- eller studieförberedande program. BA, EE, EK, SA, NA, NBH.

Du har din idrottsprofil under tre pass i veckan på skoltid och läser sammanlagt 400 poäng inom din specialidrott.

Ansök senast 1 december!

Därefter kommer ett antagningsprov att genomföras. Du söker sedan gymnasieprogram vid ordinarie söktillfälle på våren. På skolan har du fri tillgång till styrketräningslokal. För mer information: Bandy: Joakim Björkman Tel: 070-6635434 joakim.bjorkman@rattvik.se Ridsport: Nina Jansson Tel: 070-671 28 44 nina.jansson@rattvik.se NIU BANDY Din träning sker i första hand i Rättviks Arena, som ligger inom 5 min cykelväg från skolan, och i samarbete med IFK Rättvik Bandy, en klubb som tog plats i Sverigeeliten redan på 1920-talet. Din tränare är Joakim Björkman. IFK Rättvik Bandy har fostrat 27 svenska bandylandslagsmän genom åren. Exempel på spelare från IFK Rättvik är Einar Tätting, Stor Sätra, Kjell Dahls, Dan Hjelm, Felix Pherson och Anders Svensson. Nationell Idrottsutbildning sker i samarbete med Svenska Bandyförbundet!

NIU RIDSPORT Du kan välja mellan diciplinerna hoppning och dressyr. Du får din utbildning på din egen tävlingshäst vilken du kan stalla upp på skolan. Våra lärare är högutbildade inom sin genrer och vi har också återkommande gästlärare. Du kommer att träna för tre av landets bästa tränare; Erik Berggren, hoppning, Nina Jansson, tränare B dressyr, och Anna-Karin Alm Hjort, SRL III, dressyr, hoppning. Nationell Idrottsutbildning sker i samarbete med Svenska Ridsportsförbundet! LOKAL IDROTTSUTBILDNING ISHOCKEY Stiernhööksgymnasiet bedriver lokal idrottsutbildning tillsammans med lokala föreningar i Rättvik. IFK Ore Hockey är vår största samarbetsförening vilka erbjuder fantastiska träningsmiljöer i Furudal. Träningarna fokuserar på individuell utveckling men har även inslag av lagträning. Man har minst en schemalad träning per vecka under skoltid. LIU - Lokal idrottsutbildning innebär att du inom det individuella valet läser 200 poäng under 3 år inom Idrott och Hälsa 1,2 - specialisering. Kurserna fokuserar på praktisk träning men innefattar även teoretiska delar. Om du blir antagen av IFK Ore Hockey, ska du söka till något av gymnasieprogrammen på Stiernhööksgymnasiet. Mer info: Ishockey: Jonas Tomth Tel: 0248-70574 jonas.tomth@rattvik.se

LIU Ishockey - 2 pass i veckan på individuellt val - I kombination med ett gymnasieprogram - I samarbete med Ore Hockey - Sista ansökningsdatum 31 januari Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019 33


“Hej! Jag är mamma till en elev som började hos er i måndags, från Älvdalen. Hon ska gå NB och bor i Harven. Det kändes hur bra som helst att lämna den “lilla” dottern när jag åkte hem. Jag vet inte vad jag egentligen hade föreställt mig, men den äkta familjära känslan var jag inte riktigt beredd på. Den kändes direkt jag klev inom skolområdet och fanns genom hela proceduren med upprop och incheckning. Efter lite strul med att lära sig hur nyckelkortet funkade blev vi bjudna på en fantastiskt god köttgryta med smaskig äppelpaj efteråt :-) Jag vill med detta mail tacka för att min dotter fick förmånen att gå i er fina skola och hoppas att dessa tre dagar som gått speglar de tre åren hon ska gå där.”

HUR ÄR DET ATT VARA VÅRDNADSHAVARE TILL EN

STIERNHÖÖKARE?

V

Jacob går på Naturbruk Skog, mark, djur och bor på LSS-boende på internatet.

år ambition är att det ska vara

Pappa Gunnar “Lappen” berättar:

tryggt för dig som vårdnadsha-

Det känns jättebra! Jacob trivs på skolan och internatet.

vare att skicka ditt barn till vår

Personalen har varit jättebra. Vi började med att åka upp

skola. Vi jobbar för att ha en så

tillsammans och prova på internatet och sedan var Jacob

bra dialog som möjligt mel-

upp själv och bodde på internatet. Första gångerna kändes

lan skolan - eleven - hemmet.

det lite svårt att skicka iväg Jacob men personalen har

Samtidigt som vi jobbar för att ditt barn ska bli en

ställt upp så bra.

självständig ung vuxen. Under årskurs ett kallar vi

De känner ungdomarna och har sån bra koll. En gång var

alla vårdnadshavare till föräldrarmöte, därefter hålls

Jacob lite sen och de ringde direkt. Därför vet jag att de

kontakten via vår lärplattform och vid utvecklings-

kontaktar mig så snart det är något.

samtal. Vi vill att du som vårdnadshavare ska känna

Sån koll har de!

att ni alltid är välkomna att besöka skolan eller kontakta oss vid funderingar.

Personalen är bra på att känna in och lyssna av ungdomarna. Samuel, internatföreståndaren, ordnade så att Jacob kunde få bo samma rum som han provbott i och det kändes också bra. Där kände han igen sig och trivs och han har fått fortsätta bo i samma rum under alla år. Jacob älskar maten! Det är den bästa i Rättvik och till och med bättre än hemma tycker han. Han har behov av specialkost och det är aldrig några problem med det.

34

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019


Boka in ett besök! Kontakta Jeanett 0248-70429 jeanett.rousu@rattvik.se Välkommen på Öppet hus 18/11 2017 och 30/1 2018. Våra program: Barn och Fritidsprogrammet - Lärlingsform Bygg- och Anläggningsprogrammet Ekonomiprogrammet El- och Energiprogrammet Fordon- och Transportprogrammet - Lärlingsform Handel och Administrationsprogrammet - Lärlingsform Introduktionsprogrammet Naturbruksprogrammet - Djur, Häst, Lantbruk, Naturvetenskap Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet - Lärlingsform

Kunskap

Att vara en

Samarbete

Gymnasiesärskola Individuella programmet Skog, Mark, Djur

Positiv

Stiernhöökare Smart

Omtänksam

Glädje

Gemenskap Framtidstro


ÖPPET HUS 18 NOVEMBER 2017 30 JANUARI 2018

36

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2018-2019

Stiernhööksgymnasiet programkatalog 18-19  

Programkatalog med presentation av skolan och alla program för läsåret 2018-2019. Stiernhööksgymnasiet i Rättvik.

Stiernhööksgymnasiet programkatalog 18-19  

Programkatalog med presentation av skolan och alla program för läsåret 2018-2019. Stiernhööksgymnasiet i Rättvik.

Advertisement