Page 1

Metamorfose nieuwbouw woonbeurs Rotterdam LiViN’ Verrassend, laagdrempelig, overzichtelijk en compleet. De jaarlijkse nieuwbouw woonbeurs Rotterdam LiViN’ gooit het dit jaar over een andere boeg. De beurs, die komende zaterdag 17 en zondag 18 maart plaatsvindt in de Cruise Terminal in Rotterdam, is totaal anders van opzet: u volgt, over een rode loper, een route ‘door de stad’, langs wijken en buurten met woningaanbod. Gevarieerd aanbod De beursvloer is verdeeld in ‘Boven de Maas’, ‘Onder de Maas’ en ‘Centrum’.

Ook nieuwbouwwoningen in regiogemeenten zijn in de route opgenomen. De projecten zijn overzichtelijk afgebeeld op panelen, met grote foto’s of impressies. Het woningaanbod is gevarieerd. U vindt er appartementen, stadswoningen, eengezinswoningen, tweekappers, villa’s en vrije kavels, maar ook klushuizen. Ook financiële dienstverleners zijn aanwezig. In speciale lounges vertellen zij u alles over uw mogelijkheden. En heeft u vragen over de projecten, dan kunt u naar informatiebalies langs de route.

Van 12.00 tot 17.00 uur De beurs is op beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. De initiatiefnemer is ook dit jaar de Stichting Woonpromotie Rotterdam. Goed bereikbaar De Cruise Terminal is te vinden aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Deze locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer (metrostation Wilhelminaplein). Komt u met de auto, dan zijn er ruime parkeermogelijkheden in de omgeving.

Wethouder Karakus ziet dat jarenlange inspanningen effect hebben

‘Deze stad wordt steeds aantrekkelijker’ Er moeten meer afgestudeerden, meer mensen met een midden- of hoger inkomen en meer gezinnen met kinderen in Rotterdam blijven wonen. Tegelijkertijd moeten steeds meer ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in hun buurt kunnen blijven, ook al hebben ze zorg nodig. Zo kort als je de woonambities van Rotterdam kunt formuleren, zo ingewikkeld is het om ze waar te maken. “Je moet aan heel veel knoppen draaien”, zegt wethouder Hamit Karakus (Wonen). “We pakken huisjesmelkers en overlastgevers aan, we stimuleren mensen (via een subsidie) hun woning op te knappen, we verfraaien de buitenruimte en we werken aan de veiligheid op straat. Maar een aantrekkelijke stad is ook een stad waar kinderen ruimte hebben om te spelen, waar ze in de

op één plek terecht kunnen voor bijvoorbeeld wijkvervoer, burenhulp en maaltijdvoorziening.” Invloed op het ontwerp Het gaat hier om ‘werk in uitvoering’, niet om plannen op papier. Dat geldt ook voor de uitbreiding van het woningaanbod, een van de belangrijkste ‘knoppen’ op het ‘regelpaneel’ van Karakus. “Om mensen met hogere inkomens en gezinnen te binden, moet je passende woningen aanbieden”, legt de wethouder uit. “Dat kun je als ontwikkelaar doen door kopers invloed te geven op het ontwerp, zoals steeds vaker gebeurt. Maar je kunt ook geïnteresseerden – die hun handtekening dus nog niet hebben gezet – invloed geven. Ook dat gebeurt en als gemeente stimuleren we marktpartijen hierin de grenzen op te zoeken. Want als je een huis zelf hebt ontworpen, ben je eerder geneigd te blijven.”

Als je een huis zelf hebt ontworpen, ben je eerder geneigd te blijven buurt naar opvang of school kunnen en waar genoeg sportclubs zijn. Om dat te bereiken hebben we het programma Kindvriendelijke wijken. Verder willen we dat ouderen in hun wijk kunnen blijven wonen, ook al hebben ze zorg nodig. Daartoe realiseren we – met andere partijen – zestien ‘woonservicegebieden’. Dat zijn buurten met levensloopbestendige woningen, een toegankelijke buitenruimte en zorg, winkels en openbaar vervoer ‘om de hoek’. Buurten ook waar mensen

Volg het laatste nieuwbouwnieuws Wilt u op de hoogte blijven van het nieuwbouwnieuws uit Rotterdam? Meldt u zich dan aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van de Stichting Woonpromotie Rotterdam: www.woneninrotterdam.nl/mail/aanmelden. U kunt het nieuws ook volgen via Twitter: @wereldwonenrdam.

Wethouder Hamit Karakus: "We geven dit jaar in Nesselande en Park 16Hoven weer kavels uit."

Klushuizen en kavels Een derde vorm van maatwerk is de verkoop van klushuizen. Dat zijn verouderde, relatief goedkope panden met opknapverplichting. Een Rotterdamse vinding die inmiddels ook door Amsterdam wordt omarmd. “Dit jaar komt er weer een aantal in de verkoop”, aldus Karakus. “Ook corporaties doen het inmiddels. Klushuizen trekken enthousiaste, jonge mensen. Dat is goed voor de sfeer in de wijken.” Een vierde variant, die in Rotterdam steeds vaker voorkomt, is collectief particulier opdrachtgeverschap. Daarbij voert een groep

kopers gezamenlijk de regie over de bouw of renovatie, zoals aan de Gaffelstraat en de Proveniersstraat. Maar de grootste vrijheid hebben kavelkopers. “Ik heb goed nieuws: we geven dit jaar in Nesselande en Park 16Hoven weer kavels uit. Binnenstad als huiskamer Het binden van afgestudeerden (hoger opgeleiden),

gezinnen en midden- en hoge inkomens is belangrijk voor Rotterdam. Juist die groepen zorgen voor levendigheid in de stad of hebben de koopkracht die nodig is om winkels, uitgaansmogelijkheden en culturele voorzieningen op niveau te houden, met name in de binnenstad. Die binnenstad is, in de woorden van Karakus, ‘de huiskamer van de stad’. “Dáár zoek je vertier en ontspanning, dáár ga je iets eten en drinken, dáár ontmoet je mensen. Want in de binnenstad gebeurt het. Dus moet die binnenstad sfeervol zijn en bruisen, ook ’s avonds. Op dat gebied hebben we de laatste jaren eveneens veel bereikt en in gang gezet.”

als gemeente vooral een regie- en voorbeeldfunctie. Investeren wij in de binnenstad, dan doen andere partijen dat vaak ook.” Al die investeringen moeten in 2013 leiden tot vijf procent meer bewoners en werknemers, en tien procent meer bezoekers in de binnenstad. “Uit onderzoek blijkt dat we op koers liggen. De terugkeer van Shell naar onze binnenstad, met 1.100 werknemers, laat dat zien. Ook een ander doel lijkt binnen handbereik: minder vertrekkers onder de hogere inkomens, stadsbreed. Hoe ik dat allemaal vertaal? Dat ons beleid werkt: deze stad wordt steeds aantrekkelijker.”

Op koers De opsomming die Karakus vervolgens geeft, is duizelingwekkend. Van de komst naar het Laurenskwartier van het University College, waardoor vanaf 2013 dagelijks 750 studenten in de binnenstad zullen zijn, tot de (afgeronde) renovatie van de Schouwburg en De Doelen. Van de bouw van appartemententorens tot de herinrichting van de buitenruimte, die nog volop bezig zijn. Van de bijna voltooide vernieuwing van de Hoogstraat tot de bouw (nog bezig) van de Markthal. En van (de plannen voor) het opknappen van de Lijnbaan en het Stadhuisplein tot de oplevering van Rotterdam Centraal, ergens in 2013. “En nog veel meer”, zegt Karakus. “Wij doen dat niet allemaal zelf. We hebben

Colofon

Bekijk de beursprojecten Wilt u weten welke nieuwbouwprojecten u op Rotterdam LiViN’ kunt verwachten? Kijk dan op www.woneninrotterdam.nl/livin. Daar vindt u het beursaanbod.

Deze bijlage is een uitgave van Holland Combinatie en De Echo Rotterdam-Rijnmond, i.s.m. de Stichting Woonpromotie Rotterdam. Zij verschijnt huis-aan-huis in Rotterdam en regio. De oplage is 675.000. Accountmanagement De Echo Rotterdam-Rijnmond Tonia van Nieuwenhuijzen 06-49054783 t.vannieuwenhuijzen @echo.nl Redactie Stichting Woonpromotie Rotterdam Andries Molengraaf 06-22684006 Kantoor De Echo Rotterdam-Rijnmond Westblaak 5/7/11 3012 KC Rotterdam Postbus 30122 3001 DC Rotterdam 010-2010340 www.echo.nl 14 maart 2012


Bijna alles is aanwezig om een succesvol centrumgebied te worden

Een bruisend stadshart voor Rotterdam-Zuid Daarnaast is de manier waarop we het organiseren, bijzonder: niet alles voorschrijven, maar randvoorwaarden stellen zodat marktpartijen zelf nadenken over oplossingen. Over een halfjaar komen drie consortia met hun ideeën, waarna de gemeente één samenwerkingsverband aanwijst om de klus te klaren.”

Het geluid van rijdende bussen vult de ruimte, beton en asfalt kleuren de omgeving grauw en in de overal aanwezige schaduw voelt het kil en winderig. Het is moeilijk voor te stellen, maar wat nu het busstation bij winkelcentrum Zuidplein is, wordt het begin van een groene wandelroute met winkels, woningen, restaurants en terrassen. De route, die naar Ahoy en het Zuiderpark zal leiden, wordt onderdeel van het nieuwe Hart van Zuid. De vernieuwing van het centrumgebied op Zuid is een ingewikkeld megaproject, dat twintig jaar zal duren. “Dit busstation is ruimtelijk gezien een monster”, zegt Hans van Rossum, projectmanager Hart van Zuid bij de gemeente Rotterdam. “Het is het drukste busstation van Nederland. En dan heb je ook nog die fly-overs en het metroviaduct, die voor veel schaduw zorgen. Dit is het tegendeel van een gebied waar je graag wilt zijn.” Dat geldt voor meer plekken in het huidige Hart van Zuid. Zoals het enorme plein bij sport- en evenementenpaleis Ahoy. “Je

kunt hier nergens zitten”, zegt Van Rossum. “Er is op dit plein niets te doen.” Het Motorstraatgebied, ‘achter’ het Ikazia Ziekenhuis, is evenmin aantrekkelijk. Er zijn veel mensen op de been, maar dat zijn vooral jongeren die zich naar school spoeden of tijdens hun pauze naar winkelcentrum Zuidplein gaan. Ook dat overdekte winkelcentrum moet veranderen. “Je ziet aan de buitenkant nauwelijks dat het een winkelcentrum is.”

Kansen voor jongeren Het Motorstraatgebied is ook onderdeel van Hart van Zuid, maar al in (her)ontwikkeling. Zo is het Ikazia Ziekenhuis bezig met een ingrijpende modernisering en realiseert het Zadkine College een nieuw gebouw, waarnaast ook een sporthal en een zorghotel komen. De Zadkine-leerlingen kunnen, dankzij samenwerkingsverbanden, bij Ahoy en theater Zuidplein stages volgen die aansluiten bij hun opleidingen, bijvoorbeeld in horecafuncties, (theater)productiewerk en de beveiliging. “Er zit dus ook een heel sociaal programma aan vast, om jongeren uit Zuid meer kansen te bieden”, aldus Van Rossum.

Hans van Rossum op het gigantische plein bij Ahoy: “Je kunt hier nergens zitten. Er is op dit plein niets te doen.” Op de achtergrond, ver weg: het Zuiderpark.

Alles wat nodig is Toch heeft het gebied bijna alles wat nodig is om een succesvol stadshart voor Rotterdam-Zuid te worden. “We hebben hier een evenementenpaleis (Ahoy), een groot winkelcentrum (Zuidplein) en het grootste stadspark van Nederland (Zuiderpark). Verder zijn er uitstekende verbindingen met het openbaar vervoer, een theater, diverse scholen en een 24-uursbedrijf als het Ikazia Ziekenhuis. Maar

het moet mooier en groener, er moet meer te beleven zijn en er moet meer samenhang komen. Ga je met de metro naar een concert in Ahoy, dan loop je langs de pijlers van het metroviaduct. Als je op die route restaurants en cafés had, kon je voorafgaand aan het concert iets eten of drinken. Ook is er geen logische route naar het Zuiderpark.” De beste illustratie van het gebrek aan samenhang zijn de brede

Ook aanwezig op Rotterdam LiViN’: The View: riant wonen met formidabel uitzicht

Het Mooie Plan: bouw deelplan 2 volop bezig

De appartementen zijn licht en ruimtelijk, de architectuur is een spektakel, de bereikbaarheid is uitstekend en de prijzen zijn zeer aantrekkelijk. Maar The View, aan de Rijnhaven op Katendrecht in Rotterdam, is vooral bijzonder vanwege het weergaloze uitzicht.

Groen, ruim, rustig en kindvriendelijk, met de stad binnen handbereik. Dat maakt wonen in nieuwbouwproject Het Mooie Plan in Rotterdam-Lombardijen zo aantrekkelijk. De verkoop van deelplan 2 gaat zo goed, dat de bouw daarvan inmiddels volop bezig is.

De Borders: royaal Wonen in weelde: het wonen in een groene gebeurt in New Orleans omgeving

Wonen in weelde. Dat lijkt het motto van woontoren New Orleans op de Wilhelminapier in Rotterdam. Het uitzicht is adembenemend en u kunt gebruikmaken van een fitnessruimte, een zwembad, sauna’s en een groot terras. U kunt er een appartement kopen en huren. Sommige huurappartementen zijn gestoffeerd.

Profiteer nu van een droomcheque van 15.000 euro

Het beste van twee werelden. Dat zou het motto kunnen zijn van Het Hof van Oud IJselmonde in Rotterdam: nabij alle grote stadse voorzieningen, in een intieme dorpse omgeving. Het project, dat vooral uit tweekappers bestaat, is opgeleverd. Extra aantrekkelijk: de droomcheque van 15.000 euro.

Ruime eengezinswoningen met grote tuinen, fraaie appartementen en veel groen. Dat wordt het nieuwe gezicht van Pendrecht in Rotterdam-Zuid. Daar realiseert Woonstad Rotterdam De Tuin op het Zuiden. Een van de projecten die nu in verkoop zijn, is De Borders.

asfaltwegen, waardoor trekkers als het winkelcentrum en Ahoy ‘eilanden’ zijn. “Zorgen voor samenhang. Dat is de grootste opgave.” Gigantische schaal De gemeente heeft wel ideeën hoe dat zou moeten, maar gaat voor de uitvoering samenwerkingsverbanden aan met marktpartijen die zelf met plannen komen. “Dit project is uniek”, zegt Van Rossum. “De schaal is gigantisch.

Congrescentrum, hotel en kunstgebouw De gemeente investeert zelf negentig miljoen. Hoewel zij niets op detailniveau voorschrijft, stelt zij wel eisen. “Het winkelcentrum mag groter worden en moet veel meer uitnodigend zijn”, aldus Van Rossum. “Het busstation komt waarschijnlijk onder het winkelcentrum. Ook moeten er autoluwe routes richting Ahoy en het Zuiderpark komen, met groen, winkels, horeca en woningen. Bij Ahoy moet daarnaast een internationaal congrescentrum komen. Verder willen we dat de marktpartijen een nieuw zwembad en een kunstenpand (met theater en bibliotheek) realiseren. Ruimte voor eigen invulling is er genoeg, bijvoorbeeld de komst van een hotel. Maar er is ook ruimte voor woningen.”

Bekijk de beursprojecten Wilt u weten welke nieuwbouwprojecten u op Rotterdam LiViN’ kunt verwachten? Kijk dan op www.woneninrotterdam.nl/livin. Daar vindt u het beursaanbod.

Volg het laatste nieuwbouwnieuws Wilt u op de hoogte blijven van het nieuwbouwnieuws uit Rotterdam? Meldt u zich dan aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van de Stichting Woonpromotie Rotterdam: www.woneninrotterdam.nl/mail/aanmelden. U kunt het nieuws ook volgen via Twitter: @wereldwonenrdam.

Beursbezoekers maken kans op een wooncheque van 50 euro

Buur & Buurt, uw plek in Zuidwijk Het Rotterdamse Zuidwijk ondergaat een metamorfose. Oude woningen worden gesloopt en daarvoor in de plaats komen nieuwe eengezinswoningen en appartementen. Een van deze projecten is Buur & Buurt, met eengezinswoningen in kleine buurtjes. En u kunt meepraten over de ontwerpen. Meer over deze en andere beursprojecten staat op www.woneninrotterdam.nl/livin.

Gaat u Rotterdam LiViN’ bezoeken? Laat u zich dan registreren bij de entree. U ontvangt dan, gratis en met enige regelmaat, de e-mail nieuwsbrief met het laatste nieuwbouwnieuws uit Rotterdam. Ook maakt u kans op een wooncheque van 50 euro, te besteden in een van de winkels van Alexandrium Woonmall. In totaal zijn er tien cheques

te winnen. U maakt ook kans op zo’n cheque als u zich alvast via de website (www.woneninrotterdam.nl/livin) als bezoeker laat registeren. Vul uw gegevens in, print het entreebewijs uit en neem het mee. U loopt dan zonder oponthoud door. Bovendien ontvangt u ook dan de gratis e-mail nieuwsbrief.


Overschie is meer dan die wijk aan rijksweg A13

Stadse gemakken en een dorpse sfeer daar eerst appartementencomplex Blijvenburg gerealiseerd. Daarnaast verrijst straks, en eveneens in opdracht van deze corporatie, Nieuw Stadt en Land. “Ook elders in de wijk heeft Woonstad Rotterdam plannen, zoals op het braakliggende stuk grond aan de Josselin de Jonglaan. Daar moet een nieuwe buurt komen met ruim honderd eengezinswoningen. Maar ja, de markt zit op dit moment niet mee.”

Een lint met statige villa’s en tweekappers, Anton Pieck-achtige straatjes met fraaie gevels, een achttiende-eeuws veerhuisje, een verstilde schapenwei en twee kerkgebouwen. Maak een ansicht van Overschie en weinigen zouden denken dat ook dit een stuk Rotterdam is. Een min of meer verborgen stuk, dat wel. Want het is voor een deel ingeklemd tussen bedrijventerreinen en het geluidsscherm van de A13. De denkbeeldige ansicht van Overschie is dan ook maar een deel van het verhaal, zegt Ingrid Keijzer, die al vanaf haar achtste jaar in Overschie woont en er nu ook werkt als makelaar. “Als mensen aan Overschie denken, zien ze die snelweg voor zich, met die groezelige geluidsschermen en de verouderde woningen daar meteen achter. Dát is het andere uiterste. Het werkelijke Overschie laat zich pas kennen als je echt de wijk in gaat.” Op z’n mooist De tour door de wijk begint in het oude dorp, bij de Grote Kerk. “Ruim een jaar

Ingrid Keijzer: “Het werkelijke Overschie laat zich pas kennen als je echt de wijk in gaat.”

geleden, tijdens Kerst, lag er een pak sneeuw”, zegt Keijzer. “Toen vond hier rondom de kerk en in de straat richting de Delftse Schie een kerstmarkt plaats. Dat was Overschie op z’n mooist.” De volgende etappe van de excursie gaat door de Schiewijk, een wijk met relatief kleine eengezinswoningen, waar bijna

Bekijk de beursprojecten Wilt u weten welke nieuwbouwprojecten u op Rotterdam LiViN’ kunt verwachten? Kijk dan op www.woneninrotterdam.nl/livin. Daar vindt u het beursaanbod.

iedereen elkaar kent. “In dit wijkje heerst echt een dorpse sfeer”, zegt Keijzer. De Rotterdamse Rijweg, met zijn talrijke statige villa’s en tweekappers, is de derde stop. “Veel van deze huizen hebben de uitstraling die je ook in bijvoorbeeld Hillegersberg ziet”, aldus Keijzer. “Toch is dit deel van Overschie niet vergelijkbaar met Hillegersberg. Het is hier allemaal een beetje gemoedelijker.” Dominant in dit westelijke deel van Overschie zijn de kenmerkende woonblokken uit de jaren dertig, met hun roodbruine baksteken, witte

kozijnen, rode dakpannen en speelse erkers. “Het verkeert niet allemaal in een even goede staat, maar het heeft wel sfeer.” Grote nieuwbouwopgave Onder de snelweg door ligt Overschie-oost. De echte entree verloopt via de Abtsweg, een stuk verderop. Daar staan tal van kleine en grotere pastelgele flatblokken. Deze zijn dermate verouderd dat eigenaar Woonstad Rotterdam ze op termijn wil vervangen, weet Keijzer: “Te klein, te oud, versleten, niet meer van deze tijd.” Even verderop,

Ook aanwezig op Rotterdam LiViN’: De Binnentuin: voor starters, gezinnen en comfortzoekers Twee woonblokken met eengezinswoningen en appartementen, aan grote afgesloten binnentuinen. Het renovatieproject De Binnentuin in Rotterdam-Overschie biedt voor ieder wat wils: gezinnen met jonge kinderen, starters en mensen die het comfort van een appartement zoeken.

Het beste van twee werelden in Nieuw Stadt & Land

Een mooie mix van eengezinswoningen en appartementen, in een parkachtige omgeving. Dat is Nieuw Stadt & Land in RotterdamOverschie. Het project krijgt tien royale kadewoningen aan de Delfshavense Schie, tien riante parkwoningen en twee statige woontorens met koop- en huurappartementen.

Hollands Goed: laatste woningen te koop Het ligt op een van de mooiste locaties van de Rotterdamse nieuwbouwwijk Nesselande. En bij die unieke

plek horen unieke woningen die het dorpse gevoel van de omgeving uitstralen. Niet voor niets is Hollands Goed een succesproject. Er zijn nog enkele woningen te koop.

aan de Burgemeester Baumannlaan, ligt het winkelhart van Overschie. Pronkstuk is De Hoge Schie, een splinternieuw appartementenblok met daaronder winkels, supermarkten en de bibliotheek. Nóg een paar pareltjes in Overschieoost: het Sidelingepark, waar elk jaar het festival Paradie Overschie en Camping Rotterdam plaatsvinden, de riante speeltuin Levenslust, de singels die de wijk doorkruisen, het totaal vernieuwde Park 16Hoven en de prachtige nieuwbouw aan de Schie. Woonstad Rotterdam heeft

Elkaar groeten Als Keijzer het mensen vraagt, wonen ze naar tevredenheid in Overschie. Dat komt onder meer doordat Overschie altijd een dorps karakter heeft behouden, zegt ze. “Veel mensen groeten elkaar hier nog op straat.” In onderzoeken, zoals bijvoorbeeld de veiligheidsindex, scoort Overschie ook constant goed, dik boven de 8. Wel blijft de nabijheid van vooral de A13 de beeldvorming parten spelen. “Ik merk dat bij bezichtigingen. Mensen lopen vaak meteen naar de tuin omdat ze willen weten of ze de snelweg horen. Terwijl je overal in de stad autoverkeer hoort. Maar als ze iets verder kijken, ontdekken ze dat ze hier leuk en ontspannen kunnen wonen, voor niet al te veel geld, op een kwartiertje fietsen van uitgestrekte polders en de binnenstad, met al haar stadse gemakken.”

Bouw zelf je huis in Rotterdam Noord

Van Dorp: betaalbaar wonen in wijk met karakter Zoekt u een nieuwe en betaalbare woning in Rotterdam? Denk dan eens aan Van Dorp, in de karaktervolle wijk BospolderTussendijken. In dit nieuwbouwproject vindt u appartementen, stadswoningen en maisonnettes, in verschillende grootten. Op zaterdag 24 maart is er open huis.

Start verhuur appartementen Nieuw Crooswijk Het ligt nabij het Kralingse Bos en de binnenstad en heeft winkels en openbaar vervoer op loopafstand. Wandeloord, een nieuwbouwproject in de Rotterdamse wijk Nieuw Crooswijk, krijgt steeds meer vorm. Op 24 maart start de verhuur van 31 vrije sector appartementen.

Zelf een huis bouwen, in een wijk in opkomst, voor een aantrekkelijke prijs. Dat is Expeditie Noord. Dit project biedt u de kans voor een aantrekkelijke prijs uw eigen koopwoning te realiseren in een van de Rotterdamse woonwijken die het meest in opkomst zijn: Noord.

Meer over deze en andere beursprojecten staat op www.woneninrotterdam.nl/livin.

Volg het laatste nieuwbouwnieuws Wilt u op de hoogte blijven van het nieuwbouwnieuws uit Rotterdam? Meldt u zich dan aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van de Stichting Woonpromotie Rotterdam: www.woneninrotterdam.nl/mail/aanmelden. U kunt het nieuws ook volgen via Twitter: @wereldwonenrdam.


Nieuwbouwproject Soetendaal doet denken aan de architectuur van vroeger

Statig wonen tussen Hillegersberg en Kralingen Achttien stadswoningen met een royale achtertuin en/of een dakterras, en veertien luxe huurappartementen met flinke balkons, in een groene omgeving. Dat is in een notendop nieuwbouwproject Soetendaal in het Oude Noorden in Rotterdam. Maar Soetendaal is meer.

Impressie van een voorgevel in project Soetendaal

Soetendaal is een nieuwbouwproject dat qua architectuur doet denken aan vroeger tijden, met mooie gevels, erkers en Franse balkons. Op oude schilderijen liggen vrachtboten aan de Rottekade, met op de achtergrond de nu verdwenen fraaie gevels van het Soetendaalseplein. Buurtbewoners die meedachten over het project, kozen een stijl die past bij dat historische beeld. Ook de naam Soetendaal is historisch, want ontleend aan de gelijknamige buitenplaats die er ooit te vinden was. De woningen zijn van hoge kwaliteit, zeer energiezuinig en riant: 152 tot 175 vierkante meter (vijf tot

zeven kamers). Daarnaast heeft u de weelde van een royale achtertuin. Kansen genoeg Project Soetendaal is onderdeel van de Kop van Noord, tussen Hillegersberg en Kralingen, waar de Rotte de stad in kronkelt. De gemeente en Woonstad Rotterdam investeren veel in verbeteringen. Het doel: van het Oude Noorden weer de gezellige wijk maken die het ooit was. Kansen genoeg. De architectuur is mooi en in de buurt vindt u winkels voor de dagelijkse boodschappen, diverse scholen, een tramhalte en een treinstation (station Noord).

Verkoop Zekerplan: niet verkocht = niet gekocht Heeft u interesse in een woning in project Soetendaal, maar bent u bang uw huidige huis niet op tijd te kunnen verkopen? Woonstad Rotterdam biedt uitkomst met het Verkoop Zekerplan. U tekent de koop-/aannemingsovereenkomst voor een van de woningen en geeft de makelaar van Woonstad Rotterdam de opdracht uw huidige huis te verkopen. Als de makelaar daar binnen zes maanden niet in slaagt, kunt u zonder kosten de koop-/aannemingsovereenkomst voor uw nieuwe woning ontbinden. En wilt u op dat moment van de makelaar af, dan betaalt u ook geen intrekkingskosten. Kortom: niet verkocht = niet gekocht.

Sportclubs, het Kralingse Bos en de binnenstad liggen op fietsafstand. Vanaf 310.000 euro Zestien van de achttien stadswoningen in Soetendaal tellen vier

lagen. Als u er vroeg bij bent, bepaalt u de indeling grotendeels zelf. De andere twee woningen bestaan uit twee lagen en hebben een dakterras of een balkon. De koopsommen beginnen bij 310.000 euro (v.o.n.).

www.woneninsoetendaal.nl. Wilt u meer weten over Soetendaal en het Verkoop Zekerplan? Kom dan zaterdag 17 of zondag 18 maart naar de nieuwbouw woonbeurs Rotterdam LiViN’ in de Cruise Terminal in Rotterdam (beursvloer: ‘Rotterdam aanbod boven de rivier’).

Op de fiets naar het theater

Als kind zag hij hoe het stadshart in de oorlog was weggevaagd. Als volwassene en architect werkte hij mee aan de wederopbouw ervan. Ook al woonde hij de laatste jaren in België en Frankrijk, Henk Klunder heeft Rotterdam nooit losgelaten. Daarom keren hij en zijn vrouw er terug: in 100hoog.

een appartement op de vijfde etage gekocht. We kijken straks uit op het water, op het hotelschip dat ik ooit zelf heb ontworpen als drijvend museum.”

Maasstad. Ze benaderden makelaars en spraken Sjoerd Berghuijs, die bij het architectenbureau werkt dat Klunder zelf ooit oprichtte. “Sjoerd zei dat hij een fantastisch project in het Wijnhavenkwartier had ontworpen: 100hoog. We bekeken de brochure en waren snel verkocht. Wij hebben

Tegen binnenstad aan Met bouwprojecten als de Weenatoren, de Erasmustoren, de drie identieke torens aan de Boompjes en de Poort van Zuid, heeft Klunder een flinke bijdrage geleverd aan de uitstraling van Rotterdam. “Het moest meestal voor niet te veel geld. Pas vanaf eind jaren tachtig begon een inhaalslag, met hoogwaardige appartementen op bijzondere plekken en grote investeringen in cultuur. Daar profiteren wij straks ook van. Het Wijnhavenkwartier was ooit een doods gebied, maar is helemaal tot leven geko-

“Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en heb ook jaren in en aan deze stad gewerkt”, zegt Klunder. “Onze kinderen, kleinkinderen en vrienden wonen allemaal in of nabij Rotterdam. Ik ben 76 en wil terug naar mijn roots.” Dus ging hij met zijn vrouw op zoek naar een appartement in de

www.100hoogrotterdam.nl. De prijzen van de nog beschikbare appartementen beginnen bij 207.250 euro (v.o.n.). Wilt u meer weten over 100hoog? Kom dan zaterdag 17 of zondag 18 maart naar de nieuwbouw woonbeurs Rotterdam LiViN’ in de Cruise Terminal in Rotterdam (beursvloer: ‘Rotterdam, aanbod Centrum’ en/of de lounge van Ooms).

Henk Klunder wijst het hoekappartement aan waar hij met zijn vrouw gaat wonen: “Een prachtige plek.”

men. Bovendien schurk je hier tegen de binnenstad aan, met alle winkels, restaurants, theaters en

musea.” De oplevering van 100hoog is in het derde kwartaal van 2013. “Ik denk dat ik dan weer een fiets

koop. Een auto is straks bijna niet nodig. Alles ligt om de hoek.”

Het uitzicht als tv-programma Zelfs op een mistige dag als deze wordt ze gelukkig van haar uitzicht. Malgosia Luczak kan bijna niet wachten tot het zomer is, als wooncomplex De Karel Doorman in hartje Rotterdam wordt opgeleverd. Dan kan ze haar driekamerappartement op de zeventiende etage betrekken.

Malgosia Luczak: “Ik kan me bijna geen betere plek indenken.”

Trots wandelt ze over haar balkon aan de kant van het Binnenwegplein. “Kijk”, wijst ze naar een stukje rivier dat net tussen de gebouwen zichtbaar is. “Je kunt hier de Maas zien. Én de Erasmusbrug. Vooral ’s avonds, als de brug is aangelicht, is dat prachtig.” Ver kunnen kijken is één, de stad vanaf zeventien hoog beléven is iets anders. Het enorme balkon maakt dat laatste mogelijk. “Het lijkt me heerlijk om hier op een mooie zomeravond te zitten. En heb ik zin in contact met andere bewoners, dan ga ik naar de gezamenlijke daktuin. Bij slecht weer kan ik ook vanuit mijn huiskamer van het uitzicht genieten. Ik heb geen televisie meer nodig. Het uitzicht is mijn tv-programma.”

www.dekareldoorman.nl. De prijzen van de nog beschikbare appartementen beginnen bij 226.500 euro (v.o.n.) Wilt u meer weten over De Karel Doorman? Kom dan zaterdag 17 of zondag 18 maart naar de nieuwbouw woonbeurs Rotterdam LiViN’ in de Cruise Terminal in Rotterdam (beursvloer: ‘Rotterdam, aanbod Centrum’ en/of de lounge van Ooms).

Toch was er nog meer wat haar voor dit appartement won. “Ik kom oorspronkelijk uit Polen, uit de stad Lodz”, zegt ze. “Dat is een stad met bijna een miljoen mensen. Ik ben gewend aan het stadse leven en de drukte. En ik ga graag naar theatervoorstellingen, films en musea. Dat heb ik hier allemaal om de hoek. En het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Erg handig als ik vrienden wil laten komen.”

Autostalling De geboren Poolse, gepensioneerd apotheker maar nog altijd werkzaam als interim, woont op dit moment tijdelijk in een huurwoning elders in de stad. “Ik wilde echter weer iets voor mezelf”, zegt ze. Mooie bijkomstigheid: de auto- en fietsenstalling onder De Karel Doorman. “Het is een fijn idee dat je auto en fiets veilig geparkeerd staan.”


Heijplaat is hard en zacht tegelijk

Het best bewaarde geheim van Rotterdam

De stoere kant van Heijplaat: het terrein van de voormalige RDM.

Ze wilde graag iets over Heijplaat vertellen, maar stelde wel een eis: ‘Kom over het water naar mij toe’. Liset ’t Hart, inwoner van het kleine havendorp tussen de Waal- en de Eemhaven, had geen beter idee kunnen opperen. Want als je met de Aqualiner over de Nieuwe Maas naar Heijplaat gaat, merk je pas echt dat het een dorp van uitersten is. “Het is hard en zacht tegelijk”, zegt ’t Hart, die met haar man en zoon in de voormalige gereformeerde kerk in het dorp woont. Die harde kant voel je meteen als je de haven binnenvaart. Overal zie je gigantische loodsen en robuuste kantoorgebouwen van baksteen. Voorheen was dat allemaal van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Nu bieden ze onderdak aan scholen en innovatieve bedrijven: de RDM-campus. De zachte kant ligt om de hoek. Als je door een

overbouwde poort wandelt, sta je opeens in het pittoreske dorp; een bijna surrealistische overgang. De typische geluiden van de haven zijn er verstomd. In plaats daarvan hoor je mussen en mezen de lente verwelkomen. “Heijplaat is het best bewaarde geheim van Rotterdam”, aldus ’t Hart. Veel groen en ruimte Dat ‘geheim’ ontstond in de jaren tien van de vorige eeuw als woonwijk voor arbeiders van de RDM. Het dorp werd een tuindorp,

se uitbreidingswijkje het Nieuwe Dorp gesloopt. “Heijplaat is een plek met ballen”, aldus ’t Hart. “Het is een harde plek die zacht is aangekleed. Van dat contrast moet je houden. Ook moet je bereid zijn iets van het dorp te maken. Dat gevoel zit hier heel diep. Heijplaters zijn trots op dit dorp en willen de stijgende lijn die met de nieuwbouwplannen en de RDM-campus is ingezet, vasthouden. Illustratief hiervoor is dat inmiddels heel wat vrijwilligers zich hebben aangemeld om in het informatiecentrum over de nieuwbouwplannen te gaan werken.”

(foto Edu Calicher)

met veel groen en ruimte en eigen winkels, scholen en kerken. Van dat tuindorp is nog veel over. Kinderen kunnen er veilig buiten spelen, het is er opvallend stil en rustig en ook erg groen. En de architectuur in het oude deel van het dorp is fraai en gevarieerd. Karakteristiek is het beeld van de drie kerktorens. Geen van de kerken is nog als godshuis in gebruik, maar de torens blijven blikvangers. Andere toekomst De teloorgang van de scheepsbouw in de jaren zeventig en tachtig betekende bijna de ondergang van Heijplaat. Maar de bewoners verzetten zich met succes tegen de voorgenomen sloop van het dorp en dus kwam er een

andere toekomst. Enerzijds als broedplaats voor innovatieve en creatieve ideeën (de RDM-campus).

Anderzijds als woonplek voor wie iets anders wil. Om daar ruimte voor te maken, wordt het naoorlog-

De zachte kant van Heijplaat: het pittoreske dorp met de drie kerktorens.

(archieffoto)

Bouw je eigen huis in rustige en groene enclave in het havengebied Nee, het worden geen wildwest taferelen, met huizen die aan geen enkele welstandseis hoeven voldoen. Toch biedt Heijplaat aan vrije geesten en andere ruimdenkers volop ruimte hun eigen huis te (laten) bouwen, geheel volgens hun eigen wensen. En nog voor een schappelijke prijs ook. De kavelbouw gaat plaatsvinden op de plek waar nu nog het Nieuwe Dorp ligt, het wijkje dat na de oorlog aan het tuindorp is toegevoegd en nu grotendeels leeg staat. Eigenaar Woonbron is inmiddels bezig met de sloop van het eerste deel en maakt daarna de grond bouwrijp. Ook de rest van het Nieuwe Dorp gaat tegen de vlakte, op één woonblok na. Dat blok zal worden gestript tot een casco en dan als klus-

woningen in de verkoop komen. Heijplaat is anders Twee andere marktpartijen gaan het Nieuwe Dorp vervolgens, in samenwerking met Woonbron, tot een kavelwijk ontwikkelen. “Het wordt zeker geen elitewijkje”, zegt Floor van der Kemp, gebiedsmanager bij Woonbron. “Ik denk dat je in het Nieuwe Dorp voor nog geen twee ton je eigen huis kunt (laten) bouwen.

Het wordt een wijk voor mensen die van ruimte houden. Fysieke ruimte, maar ook geestelijke ruimte. Je moet uit een bepaald hout gesneden zijn om hier te aarden. Heijplaat is een dorp van uitersten. Het is er rustig en groen, mensen kennen elkaar en er heerst gemeenschapszin. Tegelijkertijd heb je er de dynamiek van de haven om je heen. Verder – en dat is minder zichtbaar – is er de specifieke aard van de mensen. Heijplaters zijn een ondernemend volkje, die gewend zijn hun eigen boontjes te doppen. Ze hebben een mentaliteit van leven en laten leven en nemen geen blad voor de

mond. Dat is zo gegroeid, omdát het altijd een enclave is geweest. Niet voor niets voelen ook kunstenaars zich in dit dorp zo thuis.”

Veel vrijheid Uit gesprekken met bewoners en belangstellenden bleek al snel dat de vernieuwing van het Nieuwe Dorp geen ‘truttig wijkje’ met alleen maar eengezinswoningen moest opleveren. Dat bracht Woonbron ertoe de invulling grotendeels aan de toekomstige bewoners zelf over te laten. “Wij stellen, in samenwerking met de gemeente, de kaders, bepalen waar er gebouwd mag worden en eisen op

zichtplekken een bijzondere uitstraling”, zegt Van der Kemp. “Helemáál loslaten doen we het dus niet. Maar verder hebben de kopers van de kavels veel vrijheid Dat kunnen individuele kopers zijn, maar ook groepen mensen die in collectief particulier opdrachtgeverschap bijvoorbeeld vijf huizen onder één kap willen bouwen. Of woongroepen met een bepaalde leefstijl.

Kopers kunnen verder kiezen uit allerlei architectuurstijlen, en tussen kluswoningen en woningen ‘á la carte’, met op de menukaart verschillende gevels en indelingen.” Bouwstart begin 2013 De bouw van de eerste huizen kan begin 2013 starten. Uiteindelijk zal het wijkje ongeveer 180 woningen tellen. www.liefhebbersgezocht.nl.

010-7516600 (Woonbron Ontwikkelbedrijf) Wilt u meer weten over zelf bouwen op Heijplaat? Kom dan zaterdag 17 of zondag 18 maart naar de nieuwbouw woonbeurs Rotterdam LiViN’ in de Cruise Terminal in Rotterdam (exposant Woonbron).

Gezocht: zelfbouwers met wilde ideeën Kavels waren er al. Klushuizen ook. Maar zelf bouwen kan ook op andere manieren en vooral op onverwachte plekken. Rotterdam maakt daar sinds kort werk van met een totaalaanpak, onder de voorlopige noemer ‘Rotterdam biedt ruimte’. Ook wilde ideeën, zoals een huis bovenop het dak van een kantoor, passen hierin. “Wij zoeken particuliere initiatieven met meerwaarde voor de stad”, zegt Dave Geensen van de gemeente Rotterdam. “Zoals van de architect Joost Kühne. Hij kocht ‘luchtrechten’ om een par-

keerterrein te overbouwen. Zo creëerde hij zijn eigen woning en bedrijfsruimte aan de Boomgaardstraat.” Het project van Kühne is een schoolvoorbeeld van een origineel idee, dat voor de (binnen)stad grote

meerwaarde heeft. “Wethouder Karakus is op zoek naar manieren om meer woningen aan de binnenstad toe te voegen”, aldus Geensen. “Dat kan met woontorens, maar ook via kleinere initiatieven in of op bestaande gebouwen. Hij heeft hiervoor negentien plekken aangewezen. Het gaat om gemeentelijk vastgoed of braakliggende grond. Wij willen dit van de hand doen aan mensen die er

op een bijzondere manier een woonfunctie aan willen geven.” Op internet Zoals de gemeente jonge mensen bij de klushuizen begeleidt, bijvoorbeeld met hulp bij vergunningen en welstandszaken, zo ondersteunt zij álle particuliere bouwinitiatieven in de stad. “Nog dit jaar komt op internet een plek met het totale aanbod. Daar staat waar kavels en

klushuizen te koop zijn en waar wij vastgoed of ruimte hebben waar particulie-

ren woningen van kunnen maken.”

www.rotterdam.nl/klushuizen (voor informatie over en aanbod van klushuizen). www.rotterdam.nl/kavels (voor informatie over kavels). www.park16hoven.nl (voor het aanbod van kavels in Park 16Hoven). Informatie over klushuizen, kavels en particulier opdrachtgeverschap is ook verkrijgbaar op de beurs, bij de units van de gemeente Rotterdam.


Gemeente werkt met tal van partijen aan woonservicegebieden

In Rotterdam kun je gerust oud worden Nog niet zo lang geleden was het voor veel mensen vanzelfsprekend. Als je de 70 voorbij was, ging je naar een bejaardentehuis. Daar kon je, goed verzorgd, de herfst van je leven doorbrengen. Zelfs als je nog gezond was en geheel zelfstandig kon wonen. Die tijden zijn veranderd. De meeste mensen willen nu zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Als het kan in hun huidige huis, en anders in elk geval in hun huidige wijk. Rotterdam maakt dat mogelijk door overal in de stad woonservicegebieden te realiseren. Een woonservicegebied is een wijk waarin ouderen en mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen (blijven) wonen, al dan niet met zorg of hulp aan huis. Het gaat niet om het bouwen van compleet nieuwe, levensloopbestendige buurten, maar om aanpassingen in bestaande wijken. Die aanpassingen kunnen bestaan uit het bouwen van levensloopbestendige woningen, het levensloopbestendig maken van bestaande woningen (woningen van bijvoorbeeld woningcorporaties) en het oprichten van grote woonen zorginstellingen. Beter organiseren Maar het kan ook gaan om andere ingrepen, zoals het uitbreiden of beter organiseren van het bestaande zorgen welzijnsaanbod. Daarbij valt te denken aan het onder één dak brengen van huis-

artsen, tandartsen en fysiotherapeuten. Of aan de komst van centrale punten waar bewoners terecht kunnen voor bijvoorbeeld wijkvervoer, maaltijdvoorziening, burenhulp, boodschappenservice, thuiszorg en andere diensten die het leven gemakkelijker maken. Verder zijn er afspraken (convenanten) tussen professionele en vrijwilligersorganisaties in de wijk om goed samen te werken. Dat kan ertoe leiden dat mensen die aan huis gekluisterd zijn, vaker bezoek krijgen en weer buiten komen. Winkels, vervoer en toegankelijke routes Ook de nabijheid van andere voorzieningen is voor ouderen en mensen met een beperking van groot belang om te kunnen blijven wonen waar ze wonen. Zoals winkels voor de dagelijkse boodschappen, ontmoe-

Genieten van je oude dag. Dat kan in Rotterdam op heel veel manieren.

tingsplaatsen, goed en bereikbaar openbaar vervoer en toegankelijke loopen scootmobielroutes. In buurten die zijn aangewezen als woonservicegebied staat ook het verbeteren van dit soort voorzieningen hoog op de agenda. Zestien voorbeeldgebieden In totaal realiseert Rotterdam, verspreid over de stad, zestien woonser-

vicegebieden die als voorbeeld kunnen dienen voor andere gebieden in Rotterdam. De gemeente werkt daarbij nauw samen met zorgaanbieders, woningcorporaties, vrijwilligersorganisaties, scholen, politie, winkeliers en bewoners. De aanpassingen die nodig zijn om van een wijk een woonservicegebied te maken, zijn in elke wijk weer anders. Het is afhankelijk van wat er al aan woningen,

(foto: Bram Lamens)

instellingen en voorzieningen aanwezig is, hoe de samenstelling van de bevolking is en welke wensen de bewoners hebben. Depot voor scootmobielen Vaak kom je met creatief denken al heel ver, zo is de ervaring in de deelgemeente Noord. Daar werken ze bijvoorbeeld aan een plan om alle ouderen de mogelijkheid

te bieden een scootmobiel te gebruiken, hoewel veel woningen te klein zijn om er een te stallen. De oplossing? Een centraal depot, van waaruit studenten en vrijwilligers op afroep de scootmobielen bij de mensen brengen en deze ook weer komen ophalen. Een mooi voorbeeld van ‘out of the box’ denken.

www.rotterdam.nl/woonservicegebieden.

Woningmarktadviseur Gerbert Schreurs belicht de andere kant van de medaille

‘Het kan nu juist heel gunstig zijn om een huis te kopen’ Nederland verkeert weer in een recessie, de werkloosheid loopt op en het kabinet gaat nog eens miljarden extra bezuinigen. Het economisch nieuws uit het buitenland stemt ook niet al te vrolijk. Geen gunstig gesternte dus waaronder je gemakkelijk een huis koopt, vaak de grootste aankoop van je leven. Maar er is ook een andere kant van de medaille, zegt Gerbert Schreurs, onafhankelijk verkoopadviseur voor woningmarktpartijen. “Het kan nu juist heel gunstig zijn om de stap te wagen.” Schreurs doelt op de gedaalde prijzen en de nog altijd lage rente. “Mensen vergelijken de situatie op de woningmarkt wel eens met de situatie begin jaren tachtig, toen de prijzen in korte

tijd enorm daalden. Maar die vergelijking gaat helemaal niet op. De rente was toen uitzonderlijk hoog, tot wel dertien procent. Dat is nu niet zo. De rente is nog steeds historisch laag, rond

de 4 en 5 procent. Daardoor is de markt nu echt een kopersmarkt geworden. De prijzen zijn gezakt, terwijl je behoorlijk wat kunt lenen tegen een lage rente.” Duizenden euro’s voordeel Dat de woningmarkt een kopersmarkt is, biedt kopers ook een sterke onderhandelingspositie, aldus Schreurs. “Daar komt bij dat de overdrachtsbelasting op dit moment nog altijd is verlaagd. Dat kan

ook zomaar eens duizenden euro’s schelen. Tegelijkertijd geldt de verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie ook nog steeds. Als je een NHG-hypotheek hebt en je kunt, door onvoorziene omstandigheden, je hypotheeklasten niet meer betalen, dan wordt je restschuld afgelost. Bovendien is de rente op een NHG-hypotheek lager dan op een andere hypotheek. Ook dat kan veel voordeel opleveren. En een gerust gevoel. De NHG geldt op dit

moment voor hypotheken tot 350.000 euro.” Onzekerheden wegnemen Ondanks al deze voordelen blijven veel mensen stil zitten. De woningmarkt komt moeilijk in beweging. Dat komt vooral doordat mensen bang dat zij hun huidige huis niet bijtijds kunnen verkopen en te lang met dubbele woonlasten blijven zitten. “In de nieuwbouw ligt het gelukkig een beetje anders”, weet Schreurs. “Ontwikkelaars hebben allerlei regelingen om de

financiële pijn te verzachten of zelfs helemaal weg te nemen. Zo geven veel partijen de garantie dat zij je huidige woning kopen als je daar te lang mee blijft zitten. Bij andere partijen kun je je nieuwbouwhuis binnen een bepaalde tijd weer aan de aanbieder terug verkopen, als je je oude huis niet verkocht krijgt. Er zijn ook andere regelingen, vaak varianten hierop. Ik zou kopers willen adviseren daar heel goed op te letten. Dat kan flink wat onzekerheden wegnemen.”

Vanaf 1 januari krijgen alle (ver)nieuwbouwwoningen een energielabel

Nieuwbouw: duurzamer wonen kan niet

Veel wooncomfort, weinig onderhoud en een huis waarvan u de indeling zelf kunt bepalen. Zomaar een paar voordelen van nieuwbouw. Maar het grootste pluspunt krijgt pas de laatste tijd volop aandacht: de uitstekende energieprestaties. Hierdoor zijn uw energielasten fors lager en draagt u bij aan een duurzamere wereld. Dankzij het energielabel ziet u als koper of huurder in één oogopslag hoe goed de energieprestaties zijn. Het energielabel wordt vanaf 1 januari 2013 voor nieuwbouwwoningen verplicht. Net als bij auto’s, koelkasten en wasmachines. Hoe beter de energieprestaties, hoe energiezui-

niger uw woning, hoe groener het label en hoe meer plussen achter de A. De nieuwbouwbranche streeft bij nieuwe woningen naar energielabel A++.

Het meest energiezuinig Bij de bestaande bouw lopen de labels van G (zeer onzuinig) tot en met A (zuinig). De plusjes achter de A

zijn voorbehouden aan nieuwbouwwoningen en bestaande woningen die via vergaande renovatie zeer energiezuinig zijn gemaakt

Aan dit label ziet u in één oogopslag hoe energiezuinig uw toekomstige huis is.

(vernieuwbouw). (Ver)nieuwbouw is dan ook het hoogst haalbare op het gebied van duurzaam wonen. Hoe groener, hoe voordeliger Koopt of huurt u een nieuwbouwwoning, dan bespaart u – bij een gemiddeld energieverbruik – flink op uw energiekosten. Dit kan vele tientjes per maand schelen. Het energieverbruik in een huis uit het midden van de jaren zeventig ligt gemiddeld op 3.000

kubieke meter gas. Tegenwoordig zou zo’n huis energielabel G krijgen. In een vergelijkbaar huis uit 2007 ligt het gasverbruik gemiddeld op 750 kuub. In de nieuwste nieuwbouwwoningen wordt dat met 25 procent teruggebracht. En vanaf 2015, zo heeft de branche afgesproken, zal het energieverbruik in de woningen die dan worden gebouwd, zelfs zijn gehalveerd ten opzichte van 2007.


Succesproject in Nesselande

Nog enkele woningen te koop in Hollands Goed Het ligt op een van de mooiste locaties van de Rotterdamse nieuwbouwwijk Nesselande. En bij die unieke plek horen unieke woningen, die het dorpse gevoel van de omgeving uitstralen. Niet voor niets is Hollands Goed, een van de laatste nieuwbouwprojecten van Nesselande, een succesproject. Er zijn nog enkele woningen te koop. De woningen van fase 1 van Hollands Goed zijn inmiddels bewoond. Van de woningen in fase 2 en 3 zijn er nog

enkele te koop. De kaveloppervlaktes variëren van 125 tot 257 vierkante meter. De woonoppervlakten lopen uit-

een van 115 tot 195 vierkante meter. De prijzen variëren van 244.950 tot 409.950 euro (v.o.n.).

Vakantievoorzieningen Hollands Goed ligt in het zuidelijke gedeelte van Nesselande. De wijk is ruim opgezet en rijkelijk voorzien van groen. Bijzonder aan de wijk is verder de Zevenhuizerplas, met een uitgestrekt strand, een fraaie boulevard en een jachthaventje. Deze vakantieachtige voorzieningen bevinden zich op loopafstand van Hollands Goed. In de directe omgeving vindt u recreatiegebied De Rottemeren en het Groene Hart. Hollands Goed biedt u een unieke, groenrijke

woonbeleving, aan de rand van wereldstad Rotterdam. Winkels, horeca en gezondheidscentrum Behalve plas, strand en boulevard vindt u in uw directe omgeving ook een winkelcentrum met bekende winkelketens, een brasserie en

restaurants. Ook zijn er voorzieningen als een bibliotheek, een wijkcentrum, een gezondheidscentrum en sportvelden. En in de buurt van de boulevard stapt u zo op de metro richting het centrum van Rotterdam. Bovendien bent u met de auto snel op de A20 en de A12.

www.hollandsgoedwonen.nl. 015-2760490 (Bouwfonds: (Marella de Bruin – m.bruin@bouwfonds.nl)) Wilt u meer weten over Hollands Goed? Kom dan zaterdag 17 of zondag 18 maart naar de nieuwbouw woonbeurs Rotterdam LiViN’ in de Cruise Terminal in Rotterdam (beursvloer: ‘Rotterdam, aanbod boven de rivier).

Het Hof van Oud IJsselmonde: intiem, riant, groen en rustig

Profiteer nu van een droomcheque van 15.000 euro

Het beste van twee werelden. Dat zou het motto kunnen zijn van nieuwbouwproject Het Hof van Oud IJselmonde in Rotterdam: nabij alle voorzieningen van de grote stad, in een intieme dorpse omgeving vol rust en ruimte. Het project, dat vooral uit tweekappers bestaat, is opgeleverd. U kunt uw nieuwe huis dus per direct in. Extra aantrekkelijk: de droomcheque van 15.000 euro. Die premie kunt u naar eigen inzicht besteden. U kunt er een mooie keuken van aanschaffen, of een luxe badkamer. Of misschien gaat u er wel van op reis. Maar u kunt het geld ook inzetten om de verkoop van uw huidige woning te versnellen. Het is aan u. En weet u wat zo mooi is? Als u er binnen zes maan-

den niet in bent geslaagd uw huidige huis te verkopen, dan kunt u de koopovereenkomst voor uw nieuwe woning kosteloos ontbinden. Uiteraard heeft u dan ook geen recht op de 15.000 euro premie, maar dat spreekt voor zich. Vanaf 275.000 euro Het Hof van Oud IJssel-

monde bestaat uit twee fasen. De eerste fase is al geruime tijd bewoond. De huizen die nu nog vrij zijn, staan in fase 2. Het gaat om twee-onder-een-kap woningen van 137 en 150 vierkante meter. De prijzen beginnen bij 275.000 euro (v.o.n.). Alle woningen hebben onder andere een flinke tuin, een grote tuingerichte L-vormige woonkamer, drie royale slaapkamers, een ruime badkamer en een grote, vrij indeelbare zolder. Ze staan rondom een groen binnengebied, waar (uw) kinderen veilig kunnen spelen. De architectuur sluit

aan bij het dorpse karakter van Oud-IJsselmonde. Nostalgie Oud-IJsselmonde is een bijzondere plek in Rotterdam. Het is een dorpskern waarin veel nostalgie bewaard is gebleven, zoals het Koetshuis, de Adriaan Janzkerk en de jaarlijkse paardenmarkt (uit 1700!). Een slager, een bakker, een dorpscafe´ en het verenigingsleven maken het dorpsleven compleet. In OudIJsselmonde kunt u de drukte van de stad altijd verruilen voor de rust thuis. Toch is de

bruisende binnenstad nooit ver weg. Winkelen kan bovendien ook nóg dichterbij; winkelcentrum Keizerswaard

ligt op een paar minuten rijden. Ook andere voorzieningen, zoals scholen en kinderopvang, zijn in de buurt.

www.hofvanoudijsselmonde.nl. Wilt u meer weten over Het Hof van Oud IJsselmonde? Kom dan zaterdag 17 of zondag 18 maart naar de nieuwbouw woonbeurs Rotterdam LiViN’ in de Cruise Terminal in Rotterdam en informeer naar dit project bij de unit van De Groene Groep (beursvloer: ‘Rotterdam, aanbod beneden de rivier’).

Special Rotterdam LiViN (14 maart 2012)  
Special Rotterdam LiViN (14 maart 2012)  

Bijlage bij huis-aan-huis blad De Echo over de nieuwbouw woonbeurs Rotterdam LiViN', van 17 en 18 maart 2012. De oplage: 675.000 exemplaren.

Advertisement