Page 1

R

(+) J 3 2 16-

A T N I E N N A O D W D I E L E BEG

‘ goede buren  waar je op ­terug kunt vallen’

Is Danita iets voor mij? Ben je een jonge (aanstaande) moeder van 16 jaar of ouder en heb je hulp nodig omdat: • Je bent vastgelopen in je relatie, op school of thuis • Je niet thuis kunt wonen • Je nog niet klaar bent om op jezelf te wonen Vind je het een goed idee om zelfstandig te leren wonen met je kind? Dan is Danita van Timon misschien iets voor jou. Om voor hulp door Danita in aanmerking te komen, is het nodig dat jij en/of je ouders langer dan 2 jaar staan ingeschreven in Rotterdam of een van de omliggende gemeenten: Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Ridderkerk.

Wat is Danita precies? Danita is een vorm van begeleid wonen waar je als jonge moeder - of als je zwanger bent - terecht kunt.

Je krijgt een eigen appartement in een apparte­ menten­­complex waar meerdere jonge moeders dicht bij elkaar wonen. Hier krijg je begeleiding en leer je om zelfstandig te wonen en je kindje op te voeden. Je appartement is al deels ingericht, met vloerbe­ dekking, een koelkast en een gasfornuis. Met je persoonlijke spulletjes kun je je eigen sfeer creëren. Zo heb je een stabiele plek en kun je in de groep en met persoonlijke begeleiding aan je toekomst werken. In het gebouw en in de wijk wonen omwoners. Dat zijn goede buren op wie jij terug kunt vallen. Mensen bij wie je welkom bent. Samen organiseer je etentjes en onderneem je andere gezamenlijke activiteiten. Heb je minder begeleiding nodig? Dan kun je met je kindje in een zelfstandig appartement in de wijk wonen. De begeleiding is dan steeds op afspraak. Ook kun je gekoppeld worden aan een maatje die je kan helpen bij je huiswerk of het vinden van een stageplek of baan.


‘Echt super zo’n  maatje’ ’

Maatje Joëlle (22) biedt jonge moeder Priscilla (23) een thuis tussen alle onrust. Priscilla: ‘Voor mij is het druk omdat ik in mijn eentje twee kleine kinderen opvoed. Joëlle helpt me soms met boodschappen doen. Ook doen we leuke dingen met de kinderen: even naar een speeltuin of tijdens de vakantie naar een pretpark. Dat is een goede afleiding voor mij, want ik kom weinig buiten. Sinds kort heb ik mijn eigen apparte­mentje. Joëlle heeft geholpen met het uitpakken van de verhuisdozen. Echt super zo’n maatje.’

Wat wordt er van mij verwacht?

En daarna?

Er zijn duidelijke regels over roken, alcohol- en ­drugsgebruik, geluidssterkte van muziek, bezoek en hoe we met elkaar omgaan. Iedereen moet zich hier aan houden. Ook ben je met z’n allen verantwoordelijk voor een goede sfeer.

Je kunt maximaal twee jaar bij Danita wonen. Als je er klaar voor bent, kun je zelfstandig gaan wonen. We helpen je dan om een woning te vinden. Mocht het nog te vroeg zijn, dan zoeken we samen een andere oplossing.

Je bent ook verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Je verdient bijvoorbeeld met werk, of je hebt studiefinanciering of een uitkering. Daarmee betaal je huur en je eigen boodschappen.

Welke begeleiding krijg ik? Je hebt een vaste begeleider met wie je toewerkt naar jouw doelen. Deze kan je bijvoorbeeld hulp geven bij: • Het vinden en volhouden van opleiding of werk • Invullen van je vrije tijd • Vrienden maken • Koken en huishouden • Opvoeden van je kind

Wie betaalt de hulp die ik krijg? De hulp die je bij Timon ontvangt, wordt betaald door de overheid.

Hoe kan ik mij aanmelden? Als je denkt dat Danita voor jou een goede stap is, meld je dan aan bij het Jongerenloket. Er is iedere werkdag inloopspreekuur van 9.00 uur tot 12.30 uur. Jongerenloket Westblaak 122 3012 KM Rotterdam tel. 010 – 267 13 79 www.jongerenloket.nl

Daarnaast zijn er gezamenlijke bijeenkomsten waarin steeds een ander onderwerp aan bod komt, zoals opvoeden, omgaan met geld en voor je zelf opkomen. Natuurlijk is er ook genoeg aandacht voor ontspanning.

Bij het Jongerenloket kun je vragen om een doorverwijzing naar Danita. Wij nodigen je dan uit voor een kennismakingsgesprek, waarin we samen bekijken wat je nodig hebt om verder te kunnen.

Support zoeken

Meer weten?

De vader van je kind is belangrijk, ook al is het contact nu misschien niet zo eenvoudig. Daarom zullen we je helpen om hem te betrekken bij zijn kind. Dit kan jou ook weer ruimte geven. We helpen je ook om zo goed mogelijk contact met je familie te onderhouden. Je familie is belangrijk, ook als ze ver weg wonen. Welke dingen uit het verleden en in je familie, geloof en cultuur zijn belangrijk voor jou? Wie in je familie is er altijd voor je geweest?

Heb je nog vragen dan kun je ook rechtstreeks contact opnemen met het Zorgloket van Timon. Het Zorgloket is op werkdagen bereikbaar van 9.00 - 12.00 uur.

Timon Zorgloket Rotterdam

010 - 751 96 22 zorgloketrotterdam@timon.nl

www.timon.nl Timon Danita Adriaan Kluitstraat 38 | 3052 RD Rotterdam | Tel. 010 - 415 23 04

Timon a4 (danita begeleid wonen) lr  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you