Page 1

HET INFOBULLETIN VAN RELIM

Nr. 3

Jan. 2017

[p.2] Kraanvogels die geluk brengen, dat is fijn vouwen! Producten vanuit het hart

[p.5] Internetradio? Conrad neemt je mee ‘on air’

[p.8] Ziut en Relim Nooit een ‘kink in de kabel’


HET INFOBULLETIN VAN RELIM • NR.3 • JANUARI 2017 HET INFOBULLETIN VAN RELIM

Nino@Relim Tegen het einde van 2016 verschijnen er zoals elk jaar de overzichtslijstjes van het beste of opmerkelijkste idee/nieuws van het daaraan voorafgaande jaar. Het Talent van het jaar maakt hiervan vast onderdeel uit. In ons werk zoeken wij dagelijks naar de (vaak verborgen) talenten van onze medewerkers.

Happy

Te vaak wordt de nadruk gelegd op het omgaan met beperkingen terwijl de zoektocht naar talent en het ontwikkelen ervan zoveel meer oplevert en voldoening geeft. Hierin zit de echte verrijking die wij met zijn allen kunnen bereiken. En hierin schuilt ook de echte winst op lange termijn.

2017: RELIM’S JAAR VAN HET TALENT!

Zou het geen goed idee zijn om dan van 2017 ‘HET JAAR VAN HET TALENT’ te maken. Ik stem voor! Nino Bellinzis, directeur

2017!!!

Kraanvogels die geluk brengen, dat is fijn vouwen! Producten vanuit het hart Tja… en dan zijn we stil. Want deze opdracht die Relim uitvoert is niet alleen kleurrijk, maar brengt ook nog eens geluk. Spreukjes, kaartjes, kraanvogels, prachtige cadeautjes waarvan je een goed gevoel krijgt. We maken ze in opdracht voor Belinda Biesmans van Chokdi - Instant Happiness. Wat een eer! Dat vinden we allemaal! Belinda Biesmans: “Van beroep ben ik grafisch vormgever en illustrator (tekenaar). Ik wilde graag iets maken dat rechtstreeks naar de mensen gaat, en niet meer zozeer opdrachten voor bedrijven. Ik wilde een eerlijk product met de uitstraling ‘goed doen voor een ander’. De ideeën, het maken van gelukspotjes of doosjes met spreuken en hand gevouwen kraanvogels (origami) bedenk ik allemaal zelf. Azië is één van mijn inspiratiebronnen. Denk aan fortune cookies en ‘good blessings’ door boeddhistische monniken. Tijdens mijn reizen sprak me dit zo aan dat ik aan de slag ben gegaan.”

2

Belinda werkte haar ideeën uit, zocht contact met kleine lokale ondernemers om haar materiaal te helpen maken, en alsof het zo moest zijn, kwam ze via via met Nino Bellinzis in contact. “Mensen vergeten vaak hoe goed ze het hebben. Ik wil producten maken door mensen voor wie geluk niet altijd vanzelfsprekend is. Die mensen heb ik bij Relim gevonden. Zonder Relim heeft mijn product geen bestaansrecht want dan klopt het concept niet meer.” Nino: “Ik was al heel snel enthousiast. Natuurlijk moesten we eerst uitzoeken of we

het ook daadwerkelijk konden, want het is heel fijn werk waarvoor je gevoel en geduld moet hebben. En, dat heb ik ook gezegd, het moet werk zijn dat van betekenis is.” Wendy de Vries, werkcoach assemblage: “Ik heb even gefronst, in het begin. En zoals ik meestal doe, probeer ik het werk eerst zelf uit. Maar al snel lieten de mensen me hier zien dat ze het konden, en goed ook! Het ging zo goed dat ik verbaasd was. En nu zijn we al een hele tijd met veel plezier aan het werk. Iedereen is nieuwsgierig.


En laten we eerlijk zijn, wat hier op tafel ligt, daar word je blij van.”

Special voor de Relissimo lezers een korting van 10% op alle geluksbrengers.

Belinda: “Chokdi betekent geluk in het Thais. Het is een kleinschalig concept voor bijzondere winkels of andere ondernemers. Je vindt het in conceptstores, in mijn webshop, maar ook bijvoorbeeld in de praktijk osteopaat of bij een yogastudio. Inmiddels is de vraag zo groot, met name boven de rivieren in Nederland, dat we echt alle zeilen moeten bijzetten. Daar ben ik natuurlijk erg blij mee. Een beetje geluk voor de mensen van Relim die het maken en de mensen die het kopen. Door samen te werken met Relim voelt het alsof ik echt iets kan bijdragen aan een betere wereld. En voor mij is daardoor de cirkel rond.” Call it: GOOD KARMA!”

Bezoek onze webshop: www.chokdi.nl Kortingscode = RELIM2017

Chokdi: • Geluksbrengers, cadeautjes om te geven voor een ieder die geluk kan gebruiken. • Een oppepper voor jezelf of om te geven. • Een hart onder de riem, een schouder klopje of zomaar omdat je het verdient.

3


HET INFOBULLETIN VAN RELIM • NR.3 • JANUARI 2017 HET INFOBULLETIN VAN RELIM

Cliëntenraad

WAARDEVOL ADVIESORGAAN De Cliëntenraad is het adviesorgaan binnen Relim. Ze behartigen de belangen van de medewerkers en geven advies aan medewerkers, personeel en de directie, gevraagd en ongevraagd. De CR heeft in de eerste plaats een signalerende rol (onder andere veiligheid, verbetering van omstandigheden op de werkvloer, werkkleding en alle andere zaken die te maken hebben met de werkzaamheden/medewerkers). Na het signaleren hebben zij als plicht hiermee iets te doen, een taak die zij zeer serieus nemen. Mede dankzij de CR hebben we nu geschikte werkkleding, persoonlijke beschermingsmiddelen, zonwering en lockers. De CR is ook aanspreekpunt voor medewerkers, denk aan verbetervoorstellen of zaken die medewerkers bezig houden. De CR is geen vertrouwenspersoon, en ondersteunt niet bij individuele geschillen. Om deze taken uit te kunnen voeren heeft de CR

intensief contact met de directie. De leden van de cliëntenraad zijn lid omdat zij een bijdrage willen leveren aan het welbevinden en de veiligheid van ons allemaal, met name de medewerkers. Ze zijn maatschappelijk betrokken en staan dicht bij de werkplaatsen. Momenteel zijn er 13 leden die de stem van iedere werkplaats en iedere medewerker vertegenwoordigen. Bij gevaarlijke werkomstandigheden, defecte apparatuur of andere onprettige situaties is het de CR die in de vorm van een verbetervoorstel naar de directie signaleert en communiceert. De CR is degene die strijdt voor betere voorwaarden en betere kwaliteit voor medewerkers.

Tijdens het interview is met zes leden van de cliëntenraad gesproken. Iedereen is zeer enthousiast over het werk dat de CR verricht. De CR levert een positieve bijdrage aan de organisatie en zorgt voor een goede balans tussen de organisatiedoelen en medewerkers. De leden zijn de ogen en oren op werkplaatsen maar ook richting directie. Ze geven aan op welke punten de medewerkers belang zouden hebben bij verandering of verbetering. Conclusie: Hun betrokkenheid en passie zijn niet alleen mooi om te zien, er is een goede samenwerking en veel doelen zijn bereikt.

BIJZONDER BEZOEK: Gouverneur en Burgemeester bezoeken werkplaats Beek ‘Vitaal aan het werk’ is de werkplaats in de oude brandweerkazerne in Beek. Het betreft hier een gemeenschappelijk project van de gemeente Beek, Relim en De Werkmeester. Met dit project proberen we beter inzicht te krijgen in de mogelijkheden van deelnemers en gaan we gericht aan de slag. Sinds april werken teams van Relim en de Werkmeester nauw met de gemeente Beek samen. Een groot succes! Het uitstroompercentage naar werk is hoog en iedereen is enthousiast. Sterker nog, de samenwerking is nu al op weg naar een nieuwe fase (het actief betrekken van sportpark de Haamen in het activiteiten gedeelte). Dit moet ertoe leiden dat deelnemers nog beter voor de dag komen als het gaat om re-integreren in regulier

4

werk. De bedenker van het project, wethouder Van Es, was dan ook bijzonder te spreken over de bereikte resultaten.

ingelast om zelf aan de slag te gaan. Resultaat? Heel veel positieve reacties op een project dat meerwaarde heeft.

Op 14 december namen Gouverneur Bovens, burgemeester van Basten-Boddin en een groot deel van het College uitgebreid de tijd om de werkplaats te bezoeken. Er werd met deelnemers en begeleiders gesproken en…. er werd zelfs tijd

Uiteraard waren ook de deelnemers onder de indruk. Zo veel belangstelling, daar kun je alleen maar trots op zijn!


Internetradio? CONRAD NEEMT JE MEE ‘ON AIR’ We maken maar meteen reclame. Want Internetradio, daarvoor moet je bij Conrad Smith zijn. Zeg dus maar ‘dag met het handje’ tegen NPO 1, 2 of 3, want bij RadioLimburgZuid.nl is het echt veel leuker! “Ik heb al jaren passie voor muziek”, glundert Conrad. “En ik wilde al heel lang mijn eigen Internetradio. Nadat ik onder andere bij Radio Limburg Express wat ervaring opdeed, besloot ik mijn eigen ‘station’ te bouwen. Daarvoor heb je een website nodig. Na een half jaar had ik ‘m zoals ik het wilde. Dat werkt zo: Ik heb een programma op mijn laptop, en de muziek die ik kies wordt naar mijn website verzonden. Net zoals het praten, tussen de nummers door. Ik draai vanuit mijn laptop. In de woonkamer. De telefoon gaat uit, want ik wil niet gestoord worden. Je kunt op mijn station voor van alles terecht. Nederlandse muziek, Schlagers, Pop, Jazz,

noem het maar op of ik heb het. Ik draai elke dag, van 17-19 uur. Dat probeer ik in elk geval. Soms lukt dat niet, want ik ben ook vrijwilliger bij Dierenstichting Hope. Als daar een noodgeval is, ben ik even weg. Dat zeg ik tegen de luisteraars. ‘Ik ben even met de dieren van Stichting Hope, en ik kom straks weer terug’. En dan haal ik de verloren tijd in, tot ongeveer middernacht. Ik wil wel kwaliteit leveren. Mensen kunnen verzoeknummers indienen. Dat gaat via een verzoekserver. Ik ontvang gemiddeld 25 tot 30 verzoekjes per dag. En mensen kunnen met me praten via een chatprogramma. Ik heb ook enkele sponsors. Dat doen we niet met geld maar met het maken van reclame voor elkaar.

Mensen vinden mijn uitzendingen leuk en het wordt gewaardeerd. Zoals elk muziekstation heb ook ik mijn eigen begintune, die van Mario Matti. Een hele oude instrumentale begintune, van Internetradio. En afsluiten, dat doe ik met Ricky King. Ik houd me netjes aan de regels, zoals Buma en Sena rechten. Anders mag ik niet uitzenden. Want piraterij, daar houd ik niet van.” Conrad is een echte prof, dat blijkt wel. Dus zoek je nog fijne muziek, Conrad heeft het in huis. “Wat Internetradio voor me betekent? Het geeft me rust, net als bij het vogels vouwen op mijn werk.”

‘ON AIR’

5


HET INFOBULLETIN VAN RELIM • NR.3 • JANUARI 2017 HET INFOBULLETIN VAN RELIM

Angélique Hendriks, nieuw lid Raad van Toezicht

Een korte kennismaking Stel jezelf eens voor? “Ik ben 48 jaar. Geboren en getogen in Maastricht. Daar woon ik nu ook, samen met mijn man Wim. Ik houd van koken voor familie en vrienden, maar ga ook graag uit eten. Om te zorgen voor wat tegenwicht aan mijn bourgondische levensstijl, ga ik regelmatig naar de sportschool. En als de tijd het toelaat, ga ik samen met Wim een rondje golfen. Lekker buiten uitwaaien.” Wat is jouw professionele achtergrond? “Ik studeerde HBO-V waarna ik jaren als verpleegkundige in de psychiatrie heb gewerkt. Later heb ik Rechten gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht. Mensen zeggen wel vaker: ‘dat is toch heel verschillend.’ Dat lijkt maar zo, het zijn twee verschillende werelden, maar uiteindelijk is voor mij de rode draad hierin iets voor een ander te kunnen betekenen. Dat kan op vele manieren: handson aan het bed als verpleegkundige of door mensen te adviseren. Momenteel werk ik bij de Provincie Limburg als projectleider Sociale Agenda. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk voor de Soresdienst van de Stichting MAX

Maakt Mogelijk, de Brandwonden Stichting en ben ik voorzitter van het Rode Kruis Maastricht, Meerssen, Mergelland.” Waarom besloot je te solliciteren naar deze functie bij Relim? “Ik vind Relim een prachtige organisatie.” Relim gelooft in de mogelijkheden van alle mensen, en in een arbeidsmarkt waarin iedereen naar vermogen mee moet kunnen doen. Een visie die ik alleen maar kan onderschrijven en die ik ook heb gevoeld en ervaren tijdens een rondleiding in december. Ik ben er enorm trots op dat ik ben toegevoegd aan de Raad van Toezicht.”

WELKOM, JOOP ESSING, RAAD VAN TOEZICHT RELIM “Mijn naam is Joop Essing. Ik ben getrouwd met Gabrielle. We hebben 3 kinderen: Emma (15), Mayke (14) en Stan (10). Mayke heeft het Syndroom van Down. We wonen in Sittard. In onze vrije tijd doen we veel aan sport en houden we van avontuurlijke vakanties. Na een carrière van 20 jaar bij DSM in binnen- en buitenland ben ik recent Directeur geworden van een bedrijf in Eindhoven: VHE Industrial Automation. VHE ontwerpt en bouwt met 120 mensen besturingen voor machines. Voorbeeld hiervan: De snelladers waarmee in Venlo en Maastricht de nieuwe elektrische bussen bij de bushalte worden opgeladen. Deze zijn allemaal door VHE gebouwd en daar zijn we bijzonder trots op. In ons bedrijf werken ook een drietal mensen met een beperking, en daarop zijn we nog trotser. Door Mayke weet ik dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen zo maar mee kan doen in de maatschappij. Van haar heb ik ook geleerd dat wanneer je iemand uitdaagt en op de juiste manier begeleidt, iedereen op zijn eigen manier een bijdrage kan leveren. Toen Mayke nog regulier onderwijs volgde, 6

zag je hoezeer andere kinderen leerden van het feit dat Mayke meedeed in de klas. Vanwege deze ervaringen geloof ik erin dat we moeten proberen om mensen met een beperking deel te laten nemen aan het arbeidsproces, en waar mogelijk in een reguliere baan. Je kunt je voorstellen dat ik niet lang hoefde na te denken toen ik hoorde dat er een plekje vrijkwam in de Raad van Toezicht van Relim. Op het moment dat ik samen met Angelique door Nino werd rondgeleid en jullie werkplaatsen zag, realiseerde ik me dat ik bij een prachtig bedrijf met trotse mensen terecht was gekomen. Ik hoop met mijn ervaring in het bedrijfsleven en privéervaring met Mayke een goede bijdrage aan de toekomst van Relim te kunnen leveren.”


KOKEN BIJ RELIM? Altijd lekker! INTERESSE? ONZE KOOKWORKSHOPS ZIJN GRATIS Sinds kort wordt er 1 keer per twee weken op vrijdagmiddagmiddag een kookworkshop georganiseerd en wel in de kantine op de Casinolaan.

Cor Garritsen, zelf kookliefhebber ten top, kookt al 64 jaar professioneel. Hij kan dan ook terugkijken op een mooie carrière bij het Grand Hotel in Heerlen waar Cor als chef kok de heerlijkste dingen op tafel toverde. Helaas kan Cor door gezondheidsproblemen zijn vak niet meer professioneel uitoefenen. En omdat Cor geen zin had om thuis te gaan zitten, ging hij op zoek naar een nieuwe

uitdaging, koken bij Relim dus. De workshops zijn voor iedere medewerker toegankelijk. Heb je zin, meld je eerst even aan, want per keer zijn er vier plekken beschikbaar. De data voor het nieuwe jaar zijn nog niet bekend, maar heb je interesse, meld je gerust aan bij de werkcoach van de kantine. Ook suggesties voor maaltijden zijn welkom. De workshop is geheel gratis voor medewerkers

van Relim. We nodigen je dan ook graag uit om met Cor te komen koken en je maaltijd na afloop lekker te genieten. Heb je culinaire vragen, ook dan heeft Cor altijd een smakelijk antwoord! Hoe dan ook zijn de workshops gezellig en leerzaam, dus schuif aan, is wat we zouden willen zeggen. Smakelijk! 7


HET INFOBULLETIN VAN RELIM • NR.3 • JANUARI 2017 HET INFOBULLETIN VAN RELIM

Colofon

ZIUT EN RELIM,

nooit een ‘kink in de kabel’ Redactie:

Controle straatverlichting, Relim ziet alles!

Relim

ZIUT is specialist in de openbare ruimte. Het landelijke bedrijf houdt zich onder andere bezig met camerabewaking, verkeerleid- en parkeersystemen maar ook, en daar gaat dit verhaal over, met verlichting in openbare ruimten, waaronder lantaarnpalen langs de weg. In 2012 ging ZIUT de samenwerking aan met Relim en die loopt nog steeds naar volle tevredenheid.

Eindredactie: Nicolien Bout - Switch Communicatie Concept & Design: Dyonne Hermans - Buro Vooruit Fotografie: Wim Langohr - NoSmilePictures Drukwerk: Claessens grafisch veelzijdig, Sittard Copyright: ©Relim

Hoofdlocatie Casinolaan 6 6372 XG Landgraaf Postbus 31156, 6370 AD Landgraaf 045-5421199 info@relim.nl www.relim.nl

John Cnubben van ZIUT: “Vroeger voerden we controles zelf uit. Toen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen steeds belangrijker werd, en wij dat als bedrijf ook heel belangrijk vonden, besloten we op zoek te gaan naar een werkleerbedrijf in de omgeving dat controles voor ons wilde uitvoeren. Relim bleek de geschikte partner, er was meteen een klik en zodoende hebben we een start gemaakt. In het begin was het even zoeken, maar als snel verliep de samenwerking naar wens. Dat is logisch, want alles wat nieuw is, moet zijn weg vinden. En dat heeft Relim tot nu toe bewezen. In teams van twee personen wordt gekeken welke straatverlichting uitgevallen is en snel doorgegeven. Dat is overigens een heel karwei, want we hebben het over 14 gemeenten. Elke gemeente voert zijn eigen beleid. Inschakeltijden verlopen via een astronomische klok en zijn daardoor gelijk (dat is landelijk bepaald), uitschakeltijden kunnen per gemeente verschillen. We zijn tot nu toe erg tevreden over de mensen van Relim. Ze zijn nauwkeurig, flexibel, spontaan en ervaren hun opdracht als iets van henzelf. Niet alleen werken we prettig samen, beide partijen hebben er baat bij!” En wat vindt Relim ervan? Jean Kazmierczak vertelt Jean Kazmirczak voelt zich als een vis in het water.

8

Werken voor ZIUT, geweldig vindt hij het. Samen met collega’s, de ene keer met iemand van afdeling assemblage, de andere keer met een werknemer van afdeling administratie bijvoorbeeld op pad, om de werking van de openbare verlichting te controleren. Verdeeld over 14 gemeenten, de chauffeurs en schouwers van Relim komen overal. “Landgraaf, Kerkrade, Stein, Schinnen, Nuth, Eijsden, Margraten, waar we ook komen, we kennen de straten zowat op ons duimpje”, vertelt Jean opgetogen. “ZIUT levert de straatnamen, wij zetten de routes uit. En als ik niet zelf rijd, dan zijn de schouwers en chauffeurs mijn ogen. Ook is er een vast team van afdeling ‘groen’ dat regelmatig rijdt. Het verloopt prima! Vanavond ga ik met een collegaatje van afdeling assemblage op pad. Je kunt dan ook gerust zeggen dat we met gemiddeld 15 mensen ‘Relim breed’ bezig zijn. Uiteraard werken we veilig. In gepaste kleding en met zwaailicht gaan we op pad. Zien we een storing, dan geven we die via de I-pad door. En zo kunnen problemen snel worden opgelost. Ons werk is echt ons ding. En weet je, zelfs als ik vrij heb kan ik het niet laten. Dan zegt mijn vrouw wel eens, ‘Jean, wat ben je toch aan het doen’? Dan zeg ik, ‘lamp kapot, even noteren! Dan weet je wel hoe laat het is!” VUE Kerkrade

Relissimo 3  

Het infobulletin van Relim

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you